Tip de redactie

Amazon toont volgende versie bezorgdrone

Door Arnoud Wokke, 5 juni 2019 20:5476 reacties

Amazon heeft de volgende versie getoond van zijn bezorgdrone. De drone kan ongeveer 24 kilometer vliegen en een pakket van minder dan een paar kilo bij een klant brengen. Daarbij checkt het via twee camera's of er bij de klant een goede plek is om te landen.

Er zit een rand om de hele drone heen, waardoor de propellers minder snel zaken kunnen raken, meldt Amazon. Het vliegende object checkt met twee camera's bij het landen of er mensen of dieren in de buurt zijn. De interpretatie van het beeld gebeurt met behulp van beeldherkenning om levende wezens van boven te kunnen signaleren.

Veel details geeft Amazon niet. Zo zegt het bedrijf dat de drone 24 kilometer kan vliegen en pakketjes van maximaal 2,2 kilogram kan dragen die het binnen een half uur bezorgt, maar details over bijvoorbeeld accu, vliegtijd en snelheid ontbreken.

Amazon ontwikkelt zijn bezorgdrone verder, maar het is nog onbekend of het zijn vliegende bezorgers ooit kan inzetten, onder meer omdat geluiden van drones klanten kunnen irriteren en weersomstandigheden voor problemen kunnen zorgen.

Reacties (76)


Apple haalt 3D Touch-functies uit iOS 13

Door Arnoud Wokke, 5 juni 2019 20:04167 reacties

Apple heeft diverse functies die zijn drukgevoelige touchscreen mogelijk maakt uit iOS 13 gehaald. Veel functies zijn nu bereikbaar door lang op het scherm te drukken. De stap voedt geruchten dat Apple 3D Touch aan het uitfaseren is.

Met lang indrukken op notificaties of op iconen op het homescreen kunnen gebruikers de functies die onder iOS 12 met 3D Touch werken bereiken, meldt 9to5Mac. Het hard indrukken van een icoon en zonder de vinger van het scherm te halen een functie selecteren is niet meer mogelijk, volgens de site. De iPhone SE en XR, de enige telefoons die iOS 13 kunnen draaien en geen 3D Touch hebben, krijgen wel extra functies door de stappen.

Apple gebruikt 3D Touch nog op twee plekken in de interface: op het lockscreen om de camera of zaklamp te openen, iets dat ook kan met lang indrukken op de XR. Ook de functie om hard op het toetsenbord te drukken om een cursor te krijgen en de ruimte van het toetsenbord te gebruiken als trackpad werkt nog. Bij de XR en SE kan dat door lang op de spatiebalk te drukken.

Er gaan al langer geruchten dat Apple 3D Touch zou willen weglaten uit zijn komende iPhones. De fabrikant introduceerde de techniek met het drukgevoelige scherm in 2015 met de iPhone 6s en zette het sindsdien in al zijn duurste modellen.

Reacties (167)


YouTube gaat discriminerende en haatzaaiende video's en kanalen offline halen

Door Arnoud Wokke, 5 juni 2019 19:19269 reacties

YouTube gaat video's en kanalen die discrimineren of haatzaaien offline halen. Dat heeft de videosite bekendgemaakt. De strengere regels moeten voorkomen dat er schadelijke video's verschijnen op de videosite.

Het gaat onder meer om video's van holocaustontkenners, maar ook filmpjes van mensen die claimen dat een bepaald ras, geslacht of seksualiteit superieur is, meldt YouTube. Het beleid gaat vanaf woensdag in, maar het kan even duren voor alle video's die YouTube offline wil halen ook daadwerkelijk van de servers zijn verdwenen.

Het Google-dochterbedrijf ondernam al eerder stappen tegen zulke video's. Zo kunnen de makers al langer geen geld meer verdienen dankzij advertenties en probeert YouTube de verspreding te beperken door het aantal likes en reacties te beperken.

Daarnaast onderneemt YouTube actie tegen video's die de grenzen opzoeken van wat mag, zoals video's die claimen een wonderbaarlijke genezing voor een ziekte te hebben of die betogen dat de aarde plat is. Minder gebruikers zullen aanbevelingen krijgen van dergelijke video's. Een pilot daarvan liep al in de Verenigde Staten, maar komt nu in meer landen.

YouTube kwam deze week nog in opspraak, omdat het weigerde op te treden tegen Steven Crowder. Hij zet in zijn video's volgens Vox-videomaker Carlos Maza aan tot haat tegen hem, onder meer vanwege zijn afkomst en seksualiteit. Maza beriep zich zonder succes op YouTubes eigen regels tegen intimidatie.

Update, 21:28: YouTube heeft besloten om advertenties weg te halen van het kanaal van Crowder.

Reacties (269)


Netflix test feed met extra video's en afbeeldingen van series

Door Arnoud Wokke, 5 juni 2019 18:1757 reacties

Netflix is begonnen met het testen van een Extras-tabblad in de app. Daarin komen video's en afbeeldingen van series die gebruikers volgen. Dat beeldmateriaal is nergens anders binnen Netflix te vinden, zo claimt Variety.

Het Extras-tabblad laat gebruikers ook herinneringen zetten voor als een nieuw seizoen van een bepaalde serie online verschijnt, meldt Variety. Het tabblad verschijnt onderin beeld en vervangt niet een ander deel van de interface. De video's spelen standaard zonder geluid, al is er wel geluid aanwezig in het beeldmateriaal.

Gebruikers kunnen afbeeldingen horizontaal doorscrollen om er meer van te zien. Wat er verschijnt in het Extras-tabblad, heeft te maken met series die de gebruiker kijkt of series waarvan Netflix denkt dat de klant er interesse in heeft. Het is onbekend hoeveel mensen in de test zitten. Netflix bevestigt de test, maar zegt niet hoe lang hij zal duren en of de functie in deze vorm bij alle klanten in de app zal verschijnen.

Screenshots: Variety

Reacties (57)


Google Maps toont snelheidsmeter tijdens navigatie

Door Arnoud Wokke, 5 juni 2019 17:52172 reacties, submitter: kraats

Google Maps is begonnen met het tonen van een snelheidsmeter tijdens navigeren. In sommige landen staat daar ook een snelheidslimiet bij, maar dat lijkt in de Benelux nog niet het geval te zijn. De functie zit in de bèta van de Android-app.

Klik voor vergroting. Bron: kraats

Tweaker kraats stuurde een screenshot van een snelheidsmeter in Nederland met versie 10.18.0-beta van Google Maps voor Android. Ook op de redactie werkte de snelheidsmeter met deze versie van Maps, terwijl die in de stabiele versie in de Play Store nog niet zit.

Er komen wereldwijd veel meer meldingen binnen van de snelheidsmeter, meldt Android Police. Daarbij gaat het ook om gevallen, waarbij naast de huidige snelheid ook de snelheidslimiet op die weg staat, maar dat is vermoedelijk afhankelijk van hoe goed de informatie is die Google heeft van de wegen in dat gebied. Het gaat bovendien om een gefaseerde invoering van de functie, meldt Android Police. Onlangs voegde de zoekgigant al mobiele en vaste flitsers toe aan de app. Google heeft geen details bekendgemaakt over het aanbieden van de nieuwe functie, zoals of en wanneer het beschikbaar is in de stabiele versie van Maps of wanneer het zal werken op iOS.

Reacties (172)


Google tekent beroep aan tegen Europese boete voor machtsmisbruik AdSense

Door Arnoud Wokke, 5 juni 2019 17:3318 reacties

Google heeft beroep aangetekend tegen de boete van 1,49 miljard euro die de Europese Commissie oplegde voor machtsmisbruik met advertentieplatform AdSense. Google is het niet eens met de boete.

Google diende het beroep in bij het Gerecht van de Europese Unie in Brussel, meldt de Britse krant The Telegraph. Het Gerecht zal zich daarbij buigen over de vraag of de Commissie de boete terecht heeft gegeven en of de hoogte van de boete in lijn is met de overtreding. Google vindt van niet, maar heeft geen uitleg gegeven op welke punten het beroep zich richt.

Google kreeg de boete in maart. Dat gebeurde wegens machtsmisbruik met advertentieplatform AdSense, waarmee beheerders advertenties op eigen sites kunnen plaatsen. Allereerst waren er exclusiviteitsclausules, zodat zoekadvertenties van concurrenten van AdSense geen kans maakten. Ten tweede heeft Google bedongen dat de directe partners een minimaal aantal zoekadvertenties van Google moesten plaatsen en dat die op de zichtbaarste en winstgevendste plekken van de websites moesten worden getoond. Ten derde moesten websites schriftelijke toestemming krijgen van Google om over te gaan tot een wijziging van de weergave van advertenties van concurrenten. Dat gebeurde tussen 2006 en 2016.

Reacties (18)


Europarlementariërs willen onderzoeken naar impact techbedrijven op democratie

Door Joris Jansen, 5 juni 2019 16:49103 reacties

Verschillende Europarlementariërs, leden van maatschappelijke organisaties en de Transatlantic Commission on Election Integrity roepen onder meer Commissievoorzitter Juncker op Europese onderzoeken te organiseren naar de impact van techbedrijven op de democratie en verkiezingen.

Onder meer een groep Europarlementariërs heeft een brief geschreven waarin ze een grotere mate van publiek toezicht willen op technologieplatforms, in de vorm van parlementaire onderzoeken. Volgens hen gaat er nog te veel mis en is er nog onvoldoende toezicht op en verantwoording vanuit techbedrijven. Daartoe wil men getuigen onder ede kunnen horen.

Aangezien dat recht alleen toekomt aan nationale parlementen die een officieel parlementair onderzoek instellen, willen de briefopstellers dat er een commissie met nationale parlementariërs en Europarlementariërs wordt geformeerd die in nationale parlementen getuigen kunnen horen en in overleg kunnen treden met experts, onderzoekers en mensen uit de technologiesector. Deze onderzoeken moet gedetailleerde informatie en bewijs opleveren dat een bijdrage kan leveren aan toekomstig beleid en eventuele nieuwe regelgeving. Het gaat daarbij ook specifiek om de technische processen en werking van techplatforms en hoe dat impact kan hebben op democratie en verkiezingen.

Volgens de opstellers is er 'geen tijd te verliezen om meer inzicht te krijgen in hoe achterbakse actoren technologieplatforms hebben gebruikt tijdens de afgelopen campagne voorafgaand aan de verkiezingen voor het Europees Parlement, en of deze bedrijven allemaal op verantwoorde wijze hebben gereageerd'. De bezorgde parlementariërs concluderen dat zelfregulering onvoldoende is en dat er dagelijks nieuwe berichten verschijnen over nepaccounts, bot-driven amplification, en het gebruik van deepfakes.

Daarbij stellen de briefschrijvers dat veel gedetailleerde informatie over de impact van politieke advertenties, dataverzameling, micro-targetting, botnetwerken en gecoördineerde desinformatiecampagnes nu nog volledig in de handen van private technologiebedrijven is, zoals YouTube, Instagram, Facebook en Google. De bezorgde parlementariërs willen dat het toezicht en de verantwoordingsplicht verbeteren, niet alleen in aanloop naar verkiezingen, maar ook in bredere zin voor het behoud van democratische rechten voor Europeanen en de rechtstaat.

In de brief wordt een voorbeeld aangehaald waar Bits of Freedom mee kwam. Het platform concludeerde dat de beperkingen die Facebook beloofde door te voeren bij politieke advertenties, slecht werken. Enkele dagen voor de Europese Parlementsverkiezingen bleek het vrij eenvoudig om Facebook-advertenties te kopen vanuit Nederland, die gericht werden op aanhangers van twee Duitse partijen, het CDU en de AfD. Volgens de parlementariërs is dit voorbeeld een indicatie dat beloftes die eerder gemaakt zijn, onvoldoende tot verbeteringen hebben geleid.

Reacties (103)


Nintendo brengt Pokémon Sword en Shield 15 november uit

Door Valentijn Demandt, 5 juni 2019 16:3569 reacties

Pokémon Sword en Shield komen op 15 november 2019 uit. Nintendo heeft tegelijk met die aankondiging nieuwe onderdelen van Pokémon Sword en Shield getoond zoals 'Wild Area', 'Dynamax' en twee nieuwe legendarische Pokémon, Zacian en Zamazenta.

Een van de nieuwe features die Nintendo tijdens zijn Direct-stream liet zien is Dynamax. Hiermee kunnen spelers en tegenstanders een Pokémon per battle 'holografisch' vergroten, waardoor de Pokémon voor drie beurten sterker wordt en de mogelijkheid voor speciale aanvallen krijgt. Ook is er een multiplayergedeelte waarin spelers een 'raid' tegen normale Pokémon uitvechten of 'Max Raid Battles' kunnen houden waarin spelers tegen Dynamax-Pokémon vechten. In 'Max Raid Battles' verliest de Pokémon niet zijn Dynamax-vorm.

Ook heeft Nintendo nieuwe Pokémon getoond waaronder Corviknight, een Pokémon die door de Galar-regio vliegt en tegelijkertijd als taxi fungeert om de speler naar eerder bezochte steden te brengen. Verder zijn Wooloo, Drednaw en Gossifleur toegevoegd en ook zijn er nieuwe legendarische Pokémon. Dit zijn Zacian en Zamazenta die, met een zwaard en een schild, ontworpen zijn op basis van de titels van de nieuwe Pokémongames.

Verder is er een 'Wild Area' aan de game toegevoegd. Hierin lopen zowel spelers als Pokémon vrij rond, spelers kunnen zelf de camera besturen. Afhankelijk van het weer en welke dag het is, zijn er andere Pokémon te vinden. Ook biedt de 'Wild Area' nieuwe mogelijkheden voor multiplayer, zoals de 'raid'-gevechten.

Pokémon Sword en Shield werden in februari aangekondigd en het waren de eerste console-Pokémon voor de Nintendo Switch buiten de Let's Go-edities. Sword en Shield komen op 15 november 2019 uit en er is tevens een 'Steelbox'-bundel met beide Pokémon-games.

Reacties (69)


Facebook moet wellicht aan laster gerelateerde vergelijkbare berichten opsporen

Door Joris Jansen, 5 juni 2019 16:2530 reacties

In een advies aan het Hof van Justitie oordeelt advocaat-generaal Maciej Szpunar dat Facebook in een geval van onwettig bevonden smaad of laster verplicht kan worden om alle commentaren op te sporen die daar identiek aan zijn. Die moeten dan verwijderd of geblokkeerd worden.

Volgens Szpunar kan een sociaal netwerk door een nationale rechter worden verplicht om alle informatie die door de gebruikers van dat platform wordt gepost, te screenen en er de informatie uit te filteren die identiek is aan een uiting die eerder door deze rechter als onwettig is beoordeeld. De EU-richtlijn over elektronische handel verzet zich hier in ieder geval niet tegen.

Het gaat hier om gevallen van smaad en laster, waarbij bijvoorbeeld op Facebook een kwetsend, krenkend commentaar over iemand worden geplaatst. Als die persoon via de rechter afdwingt dat Facebook dat commentaar moet verwijderen, dan kan deze rechter Facebook ook verplichten andere, vergelijkbare commentaren op te sporen en te verwijderen, mits die commentaren wat de betekenis betreft verwant zijn. Deze verplichting tot opsporen kan ook een wereldwijde gelding hebben.

Volgens Szpunar is een verplichting om ook verwante, vergelijkbare commentaren te zoeken en verwijderen wel aan beperkingen of voorwaarden onderhevig. De rechter die uitspraak doet over dit soort overeenkomstige commentaren, moet ervoor zorg dragen dat de gevolgen van zijn bevel duidelijk, nauwkeurig en voorzienbaar zijn.

Daarbij moet hij alle betrokken grondrechten tegen elkaar afwegen en zich afvragen of hetzelfde ook kan worden bereikt met een minder zwaar middel. Het bredere verwijderingsbevel mag niet verder gaan dan wat noodzakelijk is om de bescherming van de persoon in kwestie te bereiken. Dat kan betekenen dat wordt bevolen dat aanverwante commentaren niet worden verwijderd, maar bijvoorbeeld dat de toegang tot die informatie via geoblocking wordt geblokkeerd. Szpunar formuleert deze voorwaarden, omdat hij erkent dat het in potentie tot censuur en een inbreuk van bijvoorbeeld de vrijheid van meningsuiting en de toegang tot informatie kan leiden.

Deze zaak kwam op gang nadat Eva Glawischnig-Piesczek, een Oostenrijkse parlementariër voor de Groenen, te maken kreeg met kwetsende commentaren van een Facebook-gebruiker. Deze gebruiker deelde een artikel waarin werd gepleit voor het behoud van uitkeringen voor vluchtelingen, waarbij hij de parlementariër 'corrupt' noemde, zei dat ze lid was van een 'fascistische partij' en haar een 'waardeloze verrader van het volk' noemde. Nadat Facebook niet reageerde op haar verwijderingsverzoek, dwong Glawischnig-Piesczek via de rechter af dat Facebook de toegang tot de smadelijke commentaren in Oostenrijk onmogelijk maakte.

De rechter moest daarbij ook een antwoord formuleren op de vraag of dit bevel een bredere werking toekomt, in de zin dat het wereldwijd mag worden toegepast en ook geldt voor de woorden en commentaren waar Facebook geen kennis van heeft en die wat de strekking betreft identiek zijn. Om dat te beantwoorden, verzocht de Oostenrijkse rechter om in deze context de EU-richtlijn voor elektronische handel uit te leggen. Volgens die richtlijn is een hostingprovider, zoals Facebook in dit geval, in principe niet aansprakelijk voor informatie die door derden op zijn servers wordt opgeslagen, mits hij niet weet dat het om onwettige informatie gaat. De richtlijn bepaalt ook dat er geen algemene verplichting kan worden opgelegd om actief naar zaken te zoeken die op onwettige activiteiten duiden.

Een dergelijke algemene verplichting stelt Szpunar niet voor; hij stelt alleen dat de richtlijn zich niet verzet tegen een goed afgebakend bevel van een nationale rechter om in een specifiek geval bepaalde, aan onwettig bevonden smadelijk commentaar gerelateerde berichten te verwijderen of de toegang daartoe te blokkeren. Het Hof van Justitie is niet verplicht dit advies op te volgen, al gelden deze conclusies van de advocaat-generaal als zwaarwegend en worden ze veelal opgevolgd.

Reacties (30)


NSA waarschuwt systeembeheerders om BlueKeep-patch toe te passen

Door Tijs Hofmans, 5 juni 2019 15:5774 reacties

De NSA waarschuwt systeembeheerders hun netwerken te updaten zodat zij beschermd blijven tegen potentiële wormaanvallen. De veiligheidsdienst doelt daarbij op BlueKeep, een rdp-lek waarvoor inmiddels een patch beschikbaar is.

De waarschuwing van de NSA gaat specifiek over CVE-2019-0708, een kwetsbaarheid die ook wel BlueKeep wordt genoemd. Dat is een voormalige zero-daykwetsbaarheid die vooral oudere computersystemen treft. Windows XP en Windows 7, en Windows Server 2003, 2008 en 2008 R2 zijn daardoor vatbaar voor aanvallen. Microsoft heeft inmiddels een patch uitgebracht voor de kwetsbaarheid.

BlueKeep is een kwetsbaarheid in remote desktop services op Windows. Het is een vergelijkbaar probleem als die grote ransomwareaanvallen zoals WannaCry en (Not)Petya wisten uit te buiten en waardoor voor miljoenen euro's schade ontstond. De NSA waarschuwt dat als systemen kwetsbaar en niet up-to-date zijn, er opnieuw kans is op zo'n aanval. Hoewel er al een patch beschikbaar is hebben veel systeembeheerders die nog niet doorgevoerd. Er zijn nog steeds meer dan een miljoen kwetsbare systemen op internet aangesloten. Ook voor de kwetsbaarheden waar WannaCry en (Not)Petya gebruik van maakten waren al patches beschikbaar, maar die waren in veel gevallen niet doorgevoerd.

Het is de eerste keer dat de Amerikaanse veiligheidsdienst reageert op de situatie. Dat doet de NSA, die ook wel eens 'Never Say Anything' wordt genoemd, vrijwel nooit. De dienst heeft zich ook nooit uitgesproken over de controversiële diefstal van tools die door de ShadowBrokers-groep naar buiten werden gebracht.

"We roepen iedereen op tijd en middelen te steken in het leren kennen van je netwerk en om besturingssystemen van patches te voorzien. Dat is niet alleen belangrijk voor het beschermen van nationale veiligheidssystemen die de NSA beschermt, maar voor alle netwerken." De dienst geeft een aantal tips aan systeembeheerders, zoals het sluiten van tcp-poort 3389, en het inschakelen van Network Level Authentication. Ook zouden systeembeheerders remote desktop services moeten uitschakelen als ze die services niet nodig hebben.

De NSA is niet de enige partij die waarschuwt voor het patchen van systemen. Eerder deze week deed Microsoft hetzelfde.

Reacties (74)


EU-Hof: internetbeldienst SkypeOut is een telecomdienst en valt onder telecomwet

Door Joris Jansen, 5 juni 2019 14:5178 reacties, submitter: MrMaxus

Het Hof van Justitie heeft vonnis gewezen in een zaak tussen de Belgische telecomwaakhond BIPT en Skype. De waakhond gaf Skype een boete, omdat SkypeOut zich niet als telecomdienst wilde aanmelden, maar volgens het EU-Hof is de dienst wel degelijk een telecomdienst.

Het gaat hier specifiek om de definitie van 'elektronische-communicatiedienst' uit een Belgische telecomwet, wat daar precies onder valt en dus de vraag of SkypeOut als zo'n dienst moet worden aangemerkt. De EU-rechters oordelen dat SkypeOut als zo'n dienst moet worden beschouwd, wat betekent dat het bedrijf moet voldoen aan de regelgeving die in België geldt voor aanbieders van telecommunicatiediensten. In het arrest gaat het Hof van Justitie in op zogeheten prejudiciële vragen. Met die vragen verwees een Belgische rechter de zaak door naar de hoogste EU-rechter. Dat gebeurde omdat de materie ook in het vaarwater van een Europese richtlijn over elektronische communicatie kwam.

Volgens de rechters van het Hof van Justitie bestaat de functionaliteit van SkypeOut voornamelijk uit het via elektronische-communicatienetwerken overbrengen van door de oproepende gebruikers uitgezonden spraaksignalen naar de opgeroepen gebruiker. Ze oordelen dat de omstandigheid dat de SkypeOut-gebruiker toegang heeft tot de voipdienst via een internettoegangsdienst die zelf geen telecomdienst is, niet automatisch betekent dat SkypeOut zelf ook niet als telecomdienst kan worden aangemerkt. De rechters vinden ook dat een passage in de algemene voorwaarden van SkypeOut, namelijk dat Skype niet aansprakelijk is voor het overbrengen van signalen, geen invloed heeft op de vaststelling dat SkypeOut als elektronische-communicatiedienst gezien moet worden. Verder stellen de rechters vast dat SkypeOut-gebruikers moeten betalen voor de belverbindingen en dat daarbij gebruik wordt gemaakt van telecomproviders. Dit alles maakt dat SkypeOut als aanbieder onder de EU-telecomrichtlijn valt en dus dat BIPT het bij het rechte eind had.

BIPT legde moederbedrijf Skype Communications in 2016 een boete van 223.454 euro op, omdat de toezichthouder vond dat de dienst SkypeOut een telecomdienst is en dus verplicht is zich aan te melden als aanbieder. Skype was het hier niet mee eens. Het bedrijf stelde dat gesprekken met SkypeOut via telecom- en internetproviders lopen en dat het zelf slechts de interface aanbiedt. Skype zelf bezit geen infrastructuur om gegevenspakketten te versturen, zo vindt het bedrijf. Aldus kan het met SkypeOut niet onder de definitie van een aanbieder vallen, omdat er met de beldienst alleen signalen worden overgedragen, aldus de mening van Skype. Het bedrijf ging in beroep en vroeg om een doorverwijzing naar het Hof van Justitie.

Nu het in Luxemburg gevestigde EU-Hof heeft geoordeeld dat SkypeOut een telecomdienst is, moet Skype met deze dienst voldoen aan wetgeving over netwerkveiligheid, gegevensbescherming en toegang tot nooddiensten. Dit zal nu waarschijnlijk ook gaan gelden voor andere, vergelijkbare internetbeldiensten.

Reacties (78)


Onderzoekers vinden zero-daylek in remote desktop protocol

Door Tijs Hofmans, 5 juni 2019 13:54112 reacties

Beveiligingsonderzoekers hebben een zero-daylek ontdekt in het remote desktop protocol. Daarmee kan de beveiliging van Windows worden omzeild en kunnen aanvallers binnendringen op een getroffen systeem.

Onderzoekers van de Carnegie Mellon Universiteit hebben een exploit geschreven voor Metasploit waarmee het lek kan worden uitgebuit. Die is nog niet openbaar gemaakt vanwege de veiligheid. Er is op dit moment nog geen patch beschikbaar voor het lek; die komt op 11 juni uit tijdens Microsofts 'Patch Tuesday'. De kwetsbaarheid zit in Windows 10 vanaf versie 1803, en in Windows Server 2019.

De kwetsbaarheid, CVE-2019-9510, kan worden ingezet om de authenticatie van machines met Windows te omzeilen. Een aanvaller hoeft alleen maar via rdp verbinding maken met het systeem van een slachtoffer om authenticatie te krijgen en te houden voor de computer. Dat kan ook nadat de gebruiker het scherm heeft vergrendeld. Door het lek uit te buiten zou het zelfs mogelijk zijn bepaalde multifactorauthenticatiemethodes te omzeilen.

Het is niet direct duidelijk of de nieuwe kwetsbaarheid verband houdt met BlueKeep, de nieuwe remote desktop service-kwetsbaarheid die eerder dit jaar uitlekte. BlueKeep misbruikt kwetsbaarheden in het rdp-protocol en kan daardoor mogelijk ransomware-wormen verspreiden. Dat is een soortgelijke aanvalsmethode als bij WannaCry en (Not)Petya. Eerder deze week waarschuwde de NSA systeembeheerders nog dat zij hun netwerken moesten updaten. Er zijn nog steeds meer dan een miljoen computers met de rdp-kwetsbaarheid op internet aangesloten, ondanks het feit dat er al lang een patch voor beschikbaar is.

Update: in dit artikel stond aanvankelijk dat de exploit onderdeel is van BlueKeep en dat BlueKeep dezelfde kwetsbaarheden gebruikt als Wannacry en (Not)Petya. Dat is aangepast.

Reacties (112)


Astronomen: satellietconstellaties kunnen waarnemingen met telescopen bedreigen

Door Joris Jansen, 5 juni 2019 12:42122 reacties

De International Astronomical Union heeft haar zorgen geuit over satellietconstellaties, zoals de vele internetsatellieten die deel gaan uitmaken van SpaceX' Starlink-project. Volgens de astronomen kan het de nodige storingen opleveren voor telescopen.

In een verklaring spreekt de organisatie over meerdere netwerken van satellieten die op komst zijn, en de problemen die dat voor de astronomie kan opleveren. De International Astronomical Union stelt dat het principe van een donkere radiostille hemel niet alleen essentieel is voor het begrijpen van het universum, maar ook als bron voor de mensheid en voor de bescherming van nachtdieren. 'We begrijpen nog niet wat de impact is van duizenden zichtbare satellieten die verspreid aan de nachtelijke hemel staan', aldus de organisatie. Eerder uitte de International Dark-Sky Association ook al vergelijkbare zorgen. Het is die organisatie vooral te doen om het behoud van een donkere hemel en het tegengaan van lichtvervuiling.

De wetenschappelijke zorgen zijn tweeledig. Allereerst zijn de oppervlakken van deze satellieten veelal van zeer reflecterende materialen gemaakt, waardoor reflecties van de zon in de uren na de zonsondergang en voorafgaand aan de zonsopgang ertoe leiden dat de satellieten als langzaam bewegende stippen zichtbaar zijn aan de nachtelijke hemel. De meeste reflecties zullen niet zichtbaar zijn voor het blote oog, maar ze kunnen zeer problematisch zijn voor de gevoelige, aardse telescopen die zich onder meer richten op licht in het zichtbare spectrum, zoals de in aanbouw zijnde Large Synoptic Survey Telescope in Chili. Deze telescoop gaat elke paar nachten de gehele nachtelijke hemel in kaart brengen met zijn primaire telescoop met een spiegel van 8,4 meter.

Daarnaast zijn er enigszins vergelijkbare zorgen als het gaat over radiotelescopen. De radiosignalen die de satellietconstellaties uitzenden, kunnen volgens de International Astronomical Union astronomische waarnemingen van radiogolven verstoren. De organisatie waarschuwt dat recente ontwikkelingen op het gebied van radioastronomie, zoals de eerste afbeelding van een zwart gat of een beter begrip van de vorming van planetaire systemen, alleen mogelijk werden door gecoördineerde inspanningen om de radiohemel vrij te houden van storingen.

De International Astronomical Union roept makers en beleidsmakers op om met de astronomiegemeenschap samen te werken om de impact van satellietconstellaties te analyseren en begrijpen. Daarnaast komt de organisatie met een oproep aan instanties om zo snel mogelijk met regels te komen om de nadelige impact op wetenschappelijke ontdekkingen te elimineren of zo klein mogelijk te houden. Op juridisch vlak is er daarvoor nu nog weinig geregeld. De International Astronomical Union vertegenwoordigt meer dan 13.000 astronomen over de hele wereld en was bijvoorbeeld verantwoordelijk voor de beslissing om Pluto van zijn planeetstatus te ontdoen.

De zorgen gaan onder meer over netwerken van satellieten zoals de Starlink-internetsatellieten van SpaceX, waarvan in april de eerste zestig exemplaren zijn gelanceerd. De zorgen over de impact van deze satellieten kwamen in een stroomversnelling nadat de Nederlandse astronoom Marco Langbroek eind mei beelden gemaakt had van een treintje van Starlink-satellieten aan de nachtelijke hemel. Daar waren de kunstmanen als een sliert van lichtjes zichtbaar. SpaceX wil uiteindelijk 12.000 satellieten in het netwerk hebben. Daarnaast werken ook andere bedrijven zoals Amazon en OneWeb aan zulke netwerken.

Afbeelding van de International Astronomical Union. Hierop zijn lichtstrepen zichtbaar in het gezichtsveld van een telescoop, die veroorzaakt werden door de eerste zestig gelanceerde Starlink-satellieten van SpaceX. Overigens komen de getoonde helderheid en de hoeveelheid satellieten in een kleine ruimte niet overeen met de situatie als de Starlink-satellieten eenmaal definitief hun plek in het netwerk hebben ingenomen.

Reacties (122)


Xiaomi presenteert Mi Band 4 op 11 juni

Door Michel van der Ven, 5 juni 2019 11:0142 reacties, submitter: RobinJ1995

Het Chinese technologiebedrijf Xiaomi introduceert op 11 juni zijn nieuwe activiteitentracker, de Mi Band 4. Het gadget zal worden onthuld op een evenement in China. Wanneer de Mi Band 4 naar de Benelux komt is nog niet bekend.

Veel details over de opvolger van de Mi Band 3 zijn nog onbekend. Een teaser op Weibo hint wel op een oled-kleurenschermpje. Als dat klopt, dan zal de nieuwe activiteitentracker wellicht iets duurder worden dan de Mi Band 3, die een adviesprijs heeft van zo’n 30 euro. De Mi Band 3 kwam exact een jaar geleden op de markt.

Afbeelding: Weibo

Naar verwachting heeft de nieuwe Mi Band ook weer een hartslagmeter en een waterdicht ontwerp. Wellicht verschijnt het apparaatje in twee varianten, een model zonder en mét nfc-technologie om contactloos te betalen. Andere specificaties waarover wordt gespeculeerd, zijn bluetooth 5.0 en een grotere accu van 135mAh.

De Mi Band 3 is door zijn relatief zachte prijs erg populair. Mede door dit gadget is Xiaomi sinds eind vorig jaar de grootste fabrikant van wearables ter wereld.

Reacties (42)


Apple verwijdert dashboard met widgets uit macOS Catalina

Door Joris Jansen, 5 juni 2019 10:5378 reacties

Apple trekt in macOS 10.15 Catalina de stekker uit de Dashboard-functie . De tool met een overzicht van widgets was bij eerdere macOS-versies al lastiger toegankelijk en is in de testversie van de nieuwe macOS-versie verdwenen.

De website Appleosophy heeft een blik geworpen op de maandag begonnen bèta van macOS Catalina en stelt dat de functie waarschijnlijk definitief verdwenen is. Er werd een poging gedaan via een commando in de Terminal, om zodoende het verschijnen van het dashboard te forceren. Volgens Appleosophy werkte deze methode voorheen altijd bij een inactief dashboard, maar deze keer lukte het niet. Dashboard verscheen ook niet na een poging tot een herstart. Daarnaast is het icoontje van Dashboard in de applicatielijst afwezig; er staat nu een groot vraagteken in het icoontje. Datzelfde geldt voor iTunes, waarvan al bekend is dat het verdwijnt en door drie andere apps wordt vervangen.

Tweakers heeft het verdwijnen van de functie kunnen bevestigen. Bij de instellingen van Mission Control is de optie om Dashboard te activeren verdwenen in de bèta van macOS 10.15 Catalina. Standaard stond Dashboard bij vorige versies van macOS al uitgeschakeld bij deze optie.

Dashboard werd veertien jaar geleden geïntroduceerd met Mac OS X 10.4 en werd in 2011 met versie 10.7 voor het laatst voorzien van een update. Met de app werd het concept van widgets voor het eerst uitgebracht voor het desktopbesturingssysteem van Apple, met bijvoorbeeld widgets voor de klok, kalender en een rekenmachine. Met versie 10.10 werd Dashboard standaard uitgeschakeld, al konden gebruikers de widgets nog wel handmatig tevoorschijn toveren. In versie 10.14 werd toegang nog moeilijker gemaakt, door het in Mission Control te verbergen en of het kon via het Dock worden toegevoegd.

Apple heeft het verdwijnen van Dashboard nog niet officieel gecommuniceerd, maar de bevindingen in de bèta van macOS Catalina lijken definitief te bevestigen dat er met versie 10.15 een einde aan de functie is gekomen. Apple introduceerde maandag macOS Catalina, met als belangrijkste vernieuwingen het verdwijnen van iTunes, de mogelijkheid om een iPad als tweede scherm in te zetten en de toevoeging van ondersteuning om een Mac volledig te bedienen met stemcommando's.

Reacties (78)


ING gaat persoonlijke aanbiedingen doen op basis van bij- en afschrijvingen

Door Tijs Hofmans, 5 juni 2019 10:21625 reacties, submitter: lenwar

ING gaat klanten 'persoonlijke aanbiedingen' doen op basis van hun bij- en afschrijvingen. De bank heeft daarvoor zijn privacyverklaring bijgewerkt. Het gaat om aanbiedingen van ING zelf en klanten kunnen zich ervoor afmelden.

Dat blijkt uit e-mails die meerdere tweakers hebben ontvangen. ING heeft het privacystatement maandag bijgewerkt; oudere versies zijn hier te vinden. "We informeren klanten hierover tussen 3 juni en 7 juli via inboxberichten in Mijn ING, de Mobiel Bankieren App, als bijsluiter bij de rekeningoverzichten en op onze site", schrijft ING in een reactie. In de nieuwe privacyverklaring staan voorbeelden van hoe ING bij- en afschrijvingen van klanten gebruikt om 'relevante ING-producten en -diensten bij klanten onder de aandacht te brengen'. Als voorbeeld noemt de bank bijvoorbeeld aanbiedingen omdat het bedrijf ziet dat een klant kinderbijslag krijgt. Zulke aanbiedingen krijgen klanten via Mijn ING, de app, via de nieuwsbrief en 'eventueel per post'.

De nieuwe privacyvoorwaarden gelden voor alle klanten, maar die kunnen zich wel afmelden voor de 'persoonlijke aanbiedingen'. Dat kan in de privacyinstellingen in Mijn ING. Volgens ING is het geen probleem dat een dergelijke functie niet opt-in is. "Volgens de AVG moet er een wettelijke grondslag zijn voor het gebruik van persoonsgegevens. Gerechtvaardigd belang is ook een wettelijke grondslag die gebruikt kan worden voor direct marketing." De bank zegt transparant te zijn over de veranderingen door uitleg te geven in de privacyverklaring.

Over de manier van toestemming geven, zet Martijn van der Veen, jurist bij Privacy First, zijn vraagtekens. "Je mag zulke voorwaarden wel eenzijdig wijzigen, maar als je klanten die zo oplegt, kun je je afvragen of je ze dan wel echt een keus biedt."

Het is niet de eerste keer dat ING experimenteert met het gebruiken van klantgegevens voor persoonlijke aanbiedingen. In 2014 ontstond er ophef toen de bank dergelijke informatie wilde delen met externe adverteerders. Partijen zoals de Autoriteit Financiële Markten en het toenmalige College Bescherming Persoonsgegevens, de voorloper van de Autoriteit Persoonsgegevens, uitten kritiek op de plannen. Uiteindelijk stopte de bank dat plan. Tweakers heeft de instanties ook nu om een reactie gevraagd.

ING zegt dat er op dit moment geen plannen zijn om in de toekomst ook externe adverteerders toegang te geven. "We kunnen niet in de toekomst kijken, maar op dit moment is er absoluut geen sprake van verkoop van klantdata. Belangrijk om te weten is dat alle klantgegevens bij ons blijven. ING gaat zorgvuldig met de persoonsgegevens van haar klanten om."

ING_bericht

Reacties (625)


Bijna 40 procent van Belgen heeft vertrouwen in contactloos betalen zonder pin

Door Michel van der Ven, 5 juni 2019 10:10314 reacties

In België heeft slechts 37 procent van de bevolking vertrouwen in contactloze betalingen zonder pincode voor bedragen tot 25 euro. Ook transacties via de smartphone zorgen bij veel Belgen nog voor een onveiligheidsgevoel. Dit blijkt uit een onderzoek van Bancontact Payconiq Company.

Zo’n 32 procent van de Belgen betaalt wel eens contactloos; dat is vier keer meer dan anderhalf jaar geleden toen nog maar 8 procent deze methode gebruikte. Toch is de doorbraak bij het grote publiek nog lang geen feit, zo concludeert Bancontact Payconiq Company naar aanleiding van een onderzoek onder duizend mensen.

Het aantal Belgen dat graag vaker contactloos zou betalen blijft sinds 2017 bijvoorbeeld steken op 30 procent. Eén op de vier weet zelfs niet eens of zijn bankkaart is uitgerust met een chip die contactloos betalen mogelijk maakt. Daar komt bij dat amper vier op de tien Belgen contactloze betalingen zonder pincode vertrouwt. Van de ondervraagden geeft 74 procent aan dat ze het liefst met pincode betalen, omdat ze dan zeker zijn dat het veilig is.

Mobiel betalen zit in België wel sterk in de lift, zo blijkt uit het onderzoek. Zo geeft 68 procent van de smartphonebezitters aan dat ze minstens één bank- of betaalapp hebben gedownload; een stijging van 24 procent binnen anderhalf jaar. Toen had nog maar 55 procent een dergelijke app geïnstalleerd. Jongeren adopteren nieuwe betaaltechnologie het snelst. Van de mensen tot 35 jaar heeft 83 procent een bank- of betaalapp op zak. Bij 55-plussers zakt dit percentage tot 60 procent.

Toch stuiten ook betalingen met de smartphone nog op flink wat wantrouwen. Bij 51 procent van de Belgen leeft de perceptie dat contactloos en mobiel betalen minder veilig zijn dan transacties met de kaart of contant geld. Ook al is dat onveiligheidsgevoel volgens de onderzoekers subjectief, doordat de smartphone beveiligd is met een code of vingerafdruk én een afzonderlijke code voor de bank- of betaalapp.

De overstap naar contactloos en mobiel betalen gebeurt in België trager dan in sommige andere landen, concludeert Bancontact Payconiq Company. Dat komt niet alleen door het onveiligheidsgevoel, maar vooral ook omdat betalen met de kaart sterk ingeburgerd is. Zo zegt 96 procent van de Belgen tevreden te zijn over hun bankkaart met pincode, en ligt ook het vertrouwen in deze technologie met 97 procent erg hoog. Er zijn in België zo’n 16 miljoen Bancontact-kaarten in omloop, of anderhalve per inwoner.

Reacties (314)


Ubisoft bevestigt komst van Watch Dogs Legion

Door Joris Jansen, 5 juni 2019 09:5216 reacties

Nadat een melding van de game Watch Dogs Legion vroegtijdig op Amazon verscheen, heeft uitgever Ubisoft bevestigd dat Watch Dogs Legion wordt ontwikkeld. De onthulling van de game volgt volgende week op de E3-beurs.

Bij de bevestiging in de vorm van een Twitter-bericht op de officiële Twitter-account van Watch Dogs gaat Ubisoft ook kort in op de npc's in het spel, met de volgende tekst: 'God Save the npc's'. Daarmee onderstreept Ubisoft dat de niet-speelbare personages in Watch Dogs Legion een belangrijke aandeel hebben, al treedt de uitgever daarbij niet in detail.

Het bericht lijkt te bevestigen dat het mogelijk wordt voor spelers om elke npc die ze in de vermoedelijk Londense spelwereld ontmoeten kunnen overnemen, waarmee het in feite niet langer npc's zijn. Dit gameplayelement stond al beschreven in de te vroege listing op Amazon. Volgens Kotaku gaat het om een ambitieus systeem waarbij je als speler verschillende dingen ziet op verschillende punten, afhankelijk van welke npc je speelt.

Waarschijnlijk volgen er volgende week meer details tijdens de E3-beurs in Los Angeles. Ubisoft onthult Watch Dogs Legion tijdens de beurs, waarschijnlijk tijdens zijn presentatie die op maandagavond Nederlandse tijd plaatsvindt.

Reacties (16)


Sony PlayStation 5 deelt savegames met PS4 en ondersteunt 4k en 120Hz

Door Joris Jansen, 5 juni 2019 09:06237 reacties

Sony's PlayStation-ceo Jim Ryan zegt in een interview met CNet dat de PlayStation 5 volop is ingericht voor backwards compatibility, waaronder ook de optie om savegames te delen met de PS4. Verder zegt hij dat de PS5 ondersteuning biedt voor 4k-resoluties en 120Hz.

Ryan spreekt in het interview met CNet over cross-generational play, waarmee spelers de mogelijkheid krijgen om heel dynamisch te wisselen tussen de PlayStation 4 en diens opvolger. Het komt erop neer dat het voor de servers van Sony niet uitmaakt op welk apparaat er gespeeld wordt. Dat betekent dat vriendenlijsten ook gedeeld worden tussen beide consoles. In een eerder interview noemde Ryan de backwards compatibility al 'heel belangrijk in een genetwerkte wereld'. Op dat vlak heeft Sony wat inhaalwerk te verrichten, omdat de huidige PS4 in tegenstelling tot de Xbox One niet dezelfde mate van ondersteuning voor oudere games van vorige generaties console biedt.

De topman van Sony ging ook in op enkele specificaties van de nieuwe console. Zo wordt het mogelijk om games in 4k-resolutie te draaien met 120Hz. Dat betekent dat de PlayStation 5 een hdmi 2.1-aansluiting zal hebben, ook al ging Ryan daar niet verder op in. De huidige Xbox One en PlayStation 4 halen soms 4k en 60fps, al gaat het dan strikt genomen niet om een volwaardige 4k, waarbij nogal eens dynamische resoluties en in het geval van de PS4 checkerboard rendering worden toegepast. Het ligt voor de hand dat dergelijke technieken ook in enige mate bij de PS5 worden toegepast en dat niet alle games standaard op 4k en met 120fps draaien, al was het maar omdat niet alle tv's een verversingssnelheid van 120 beelden per seconde halen. Overigens kan de PS5 ook 8k-beelden uitsturen, al lijkt het onwaarschijnlijk dat games daadwerkelijk op die resolutie zullen draaien.

Ryan ging ook nog kort in op in ieder geval een deel van de opslag in de PlayStation 5. Hij geeft aan dat de nieuwe console zal beschikken over een speciaal voor de PS5 gemaakte ssd die ook gewoon onderdeel zal zijn van de standaardeditie van de console. Ryan zei niets over hoe snel die ssd is en hij gaf ook geen andere gegevens, zoals informatie of het gaat om op het moederbord geïntegreerd flashgeheugen of een meer reguliere ssd. In het kader van het snelheidsverschil dat deze ssd mogelijk moet maken, kwam eerder een video naar buiten met het verschil in laadtijden tussen de PS4 Pro en de PS5.

In het interview wilde Ryan niets zeggen over de plannen van Sony over een nieuwe PlayStation VR, behalve de opmerking dat hij denkt dat virtual reality de potentie heeft om een betekenisvol onderdeel te zijn van de toekomst van interactief vermaak. Volgens hem heeft de huidige generatie van vr de verwachtingen van Sony overtroffen.

Sony bracht halverwege april de eerste officiële details over de PlayStation 5 naar buiten. Sony's systeemarchitect Mark Cerny maakte bekend dat de console een AMD Ryzen-cpu van de derde generatie met acht cores en een gpu op basis van de Navi-architectuur krijgt. Verder krijgt de console een snelle ssd, is er nog de mogelijkheid om fysieke media te gebruiken en er is ondersteuning voor raytracing.

Reacties (237)


IOS-ontwikkelaars beginnen class-action tegen Apple vanwege App Store-tarieven

Door Joris Jansen, 5 juni 2019 08:05255 reacties

Apple krijgt te maken met een class-actionrechtszaak van iOS-ontwikkelaars die niet tevreden zijn over de tarieven die in de App Store worden gehanteerd. Het is een collectieve zaak, waarmee de rechtszaak openstaat voor elke ontwikkelaar die in de VS ooit een iOS-app heeft verkocht.

In het persbericht van het begeleidende advocatenkantoor staat dat Apple de iOS-appmarkt in een hoek heeft gedreven met zijn App Store en 'bewust zijn monopolie heeft gebruikt om winstwegnemende commissies en tarieven te implementeren voor juist die ontwikkelaars die Apples producten tot leven brengen'. Volgens de advocaten handelt Apple in strijd met mededingingsregels door slechts een enkele app store te verplichten voor iOS-apparaten, waarmee 'het bedrijf in staat is zijn marktmacht te misbruiken'. Daarbij wordt ook gesteld dat consumenten de meeste apps nooit zien, omdat ze in een marktplaats moeten verschijnen, wat de concurrentie en innovatie zou schaden.

Er wordt gesproken over de dertig procent die Apple inhoudt op alle verkochte apps en zaken die binnen de apps worden aangeschaft. Daarnaast klagen de opstellers over het punt dat Apple een kunstmatig minimaal prijsniveau van 99 dollarcent zou instellen voor bepaalde apps en in-app-producten. Daarnaast stelt het advocatenbureau dat Apple dicteert dat alle betaalde aankopen binnen de App Store moeten eindigen met 99 cent achter de komma. Ook wordt het jaarlijkse Apple Developer-tarief van 99 dollar genoemd, die ontwikkelaars moeten betalen om hun apps te kunnen distribueren, wat vooral schade zou toebrengen aan kleinere ontwikkelaars.

Deze klachten komen grotendeels overeen met de eerdere uitlatingen van Spotify-oprichter Daniel Ek. Hij trad in maart naar buiten en klaagde openlijk over de App Store-voorwaarden, die volgens hem bijdragen aan oneerlijke concurrentie. Daarbij ging hij onder andere in op het tarief van dertig procent. Spotify heeft een officiële klacht ingediend bij de Europese Commissie, al zal nog moeten blijken of de mededingingswaakhond een officieel onderzoek gaat instellen. De commissaris voor mededinging, Margrethe Vestager, liet onlangs weten dat de aanmelding nog altijd wordt beoordeeld en dat het vragen heeft uitstaan in de markt, waarbij ook Apple is benaderd, schreef Reuters. Zodra Apple een reactie heeft gegeven, zal Vestager wellicht meer bekendmaken over wat er gebeurt met de klacht van Spotify.

Het in collectieve zaken gespecialiseerde advocatenkantoor Hagens Bermans heeft eerder al eens een positief resultaat behaald in een zaak tegen Apple, waarbij het bedrijf uit Cupertino en andere uitgevers besloten te schikken voor 560 miljoen dollar. Die zaak werd aangespannen door kopers van e-books. Zij vonden dat ze kunstmatig hoog gehouden prijzen moesten betalen voor hun digitale boeken, doordat Apple en andere uitgevers de prijzen op elkaar hadden afgestemd. Het Amerikaanse Hooggerechtshof oordeelde daarbij in het nadeel van Apple en de andere verkopers van e-books.

Reacties (255)


Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee