Belgen kunnen voortaan ook POM-qr-codes scannen met Payconiq-app van Bancontact

Belgische gebruikers van de Payconiq by Bancontact-app kunnen voortaan ook POM-qr-codes scannen om mobiel te betalen. Deze variant van de gewone qr-code wordt in België steeds vaker gebruikt, onder meer op facturen.

De POM-code is een speciale qr-code die door het Antwerpse bedrijf POM is ontwikkeld. De code heeft als voordeel dat de gebruiker, na het scannen ervan, zelf kan kiezen met welk betaalmiddel hij wil afrekenen, zoals Bancontact, Maestro of Visa. Bij een normale qr-code, een Europese standaard, verloopt de betaling via de app van de bank. Dat leidt in België vaak tot problemen, omdat veel banken niet met deze standaard overweg kunnen.

POM-qr-codes konden eerder al worden gescand met de POM-app, eender welke qr-readerapp en, op veel smartphones, met de gewone camerafunctie. Door een samenwerking tussen POM en Bancontact Payconiq Company lukt het voortaan dus ook met de in België populaire Payconiq-app.

POM heeft klanten in verschillende sectoren, waaronder overheden, energiebedrijven en sociale-verzekeringsfondsen. Vorige maand nog besliste de Belgische Federale Overheidsdienst Justitie om over te stappen op de POM-qr-code. Hierdoor kunnen Belgen vanaf november ook hun verkeersboetes op deze manier betalen, ongeacht bij welke bank ze zijn aangesloten.

POM-code
De POM-code op een overschrijvingsformulier. Afbeelding: De Inspecteur, VRT Radio 2

Door Michel van der Ven

Nieuwsredacteur

09-10-2019 • 10:54

40

Reacties (40)

40
39
11
4
0
25
Wijzig sortering
Het bevreemdt me dat banken liever met een privaat alternatief aan de slag gaan, dan dat ze de EU-standaard gaan volgen?
De pom QR-code heeft wel als voordeel dat er meerdere betaalmethodes zijn: (gevonden op: pom-link)
- Meteen betalen via Bancontact of Klarna
- De betaling eenmalig op de vervaldatum laten uitvoeren
- Betalen via domiciliëring (edit: ofwel nl incasso of europees SEPA Direct Debit)
De Europese standaard lijkt enkel de bankgegevens+mededeling voor een normale overschrijving te bevatten, en dus niet mogelijk met onmiddellijke bevestiging zoals met Bancontact.

[Reactie gewijzigd door donderz op 22 juli 2024 17:35]

Voor de Nederlanders: domiciliëring is incasso (machtiging).
Anoniem: 1092407 @pharmacist9 oktober 2019 14:21
Ik heb het even opgezocht en vond dit in de wiki:

"België kent het systeem van domiciliëring. Men kan zijn rekeningen laten "domiciliëren", dus eigenlijk naar het "thuisadres" van de bankrekening laten sturen. Dit betekent dat een schuldeiser (bijvoorbeeld de telefoonmaatschappij) van de schuldenaar (degene die moet betalen) toestemming heeft om de factuur rechtstreeks naar de bank te sturen, die dan de betalingsopdracht automatisch uitvoert."

Nooit van gehoord dat crediteuren een factuur naar je bank sturen. Want blijkbaar is dat wat het betekent. Of is het verkeerd geschreven in de wiki? Want een factuur en een betaalopdracht zijn normaal niet hetzelfde. Maar misschien in België wel??
Ik heb het even opgezocht en vond dit in de wiki:
De wiki ? Of bedoel je Wikipedia ? (Een wiki is gewoon een algemene naam voor een online publicatie waar iedereen, al dan niet geregistreerd, informatie kan toevoegen of corrigeren. Wikipedia is dus gewoon een encyclopedie in wiki vorm).

Anyway, het is inderdaad gewoon de betaalopdracht die naar de bank gestuurd wordt en zeker niet de factuur zelf. De bank heeft helemaal geen zaken met de details van je facturen. Bij een domiciliëring geef je enkel de schuldeiser de toestemming om zelf betaalopdrachten naar jouw bank door te geven.
Dat is een veel te ingewikkelde beschrijving. Het komt gewoon overeen met wat in Nederland een incassomachtiging heet. Het is niets meer en niets minder.

[Reactie gewijzigd door pharmacist op 22 juli 2024 17:35]

Nee hoor, meeste bank apps ondersteunen net de gangbare Bancontact QR codes, maar dan betaal je rechtstreeks van je zichtrekening en krijg je geen keuze voor bijvoorbeeld je kredietkaart. Banken ondersteunen op dit moment dus voornamelijk de meest gangbare codes in België en POM is gewoon een nieuwe variant die op termijn vermoedelijk ook zijn weg zal vinden in apps van banken.
Hangt vooral af van je bank neem ik aan. Met mijn KBC app kan ik netjes een bankrekening kiezen wanneer ik een QR code scan, maar ik ken mensen die bij een kleine bank zitten die het helemaal niet kunnen.
Geld is de reden... Sommige banken ondersteunen de standaard (Belfius en ING), de andere niet. Hierdoor is het helaas bijna zinloos mensen te laten betalen via een standaard QR code, want dan komen er klachten dat de code niet werkt...
Codes die wel overal werken zijn de bancontact of nu dus deze pom code. En daar moet je als aanbieder van de code voor betalen...
" Dat leidt in België vaak tot problemen, omdat veel banken niet met deze standaard overweg kunnen."

MMMM zouden ze ipv een nieuwe standaard zich niet gewoon aan deze standaard kunnen gaan houden?

[Reactie gewijzigd door blade08 op 22 juli 2024 17:35]

Die bedenking had ik ook wel bij het lezen van die tekst.

Ik moet wel zeggen dat ik eigenlijk nog nooit problemen heb gehad met QR codes en betalen vanuit Belgie, dus het stukje "Dat leidt in Belgie vaak tot problemen" vond ik vrij eigenaardig.
Maar welke QR-codes scan je dan?
"Proprietaire" Bancontact-Codes(webshops) of de EU-standaard(bv. op een verkeersboete).

Voor zover ik weet ondersteunt alleen de app van KBC (ook) de EU-standaard.
De laatste jaren geen verkeersboetes gehad, dus de QR codes van webshops (Belgische en Nederlandse)...
Ook in de Argenta app kan je een QR codes scannen.
Zie:
https://www.argenta.be/nl...ijkheden-argenta-app.html
Het probleem zit bij de banken, en de marketing campanges vd alternatieven. ik denk dat op EU niveau daar gemakkelijk aan te sleutelen valt zo ook de integratie naar cryptovaluta te herpakken.

[Reactie gewijzigd door analog_ op 22 juli 2024 17:35]

Belfius ook. Al de rest die ik heb getest niet...
als je dus zelf een QR code wil aanbieden op uw site, moet je gebruik maken van die van bancontact, en daar betaal je voor...
Ik heb net getest met Fortis en ING en het werkt inderdaad niet.
Onafhankelijk van de extra mogelijkheden die POM of Payconiq bieden, vind ik het onbegrijpelijk dat de apps van de banken zelf deze standaard niet ondersteunen. Zo heel moeilijk is die standaard niet te ontcijferen: een tiental regeltjes gestructureerde tekst en that's it. Als amateur programmeur doe ik er waarschijnlijk geen dag over om dit op te nemen in mijn eigen software...

/EDIT: heb net via de Fortis app een suggestie ingestuurd om ook de SCT payload uit QR codes correct te interpreteren. Misschien zijn er nog Tweakers die dit doen?

"Hoe komt het dat de Fortis app geen standaard SEPA QR codes kan lezen? Dit is een Europese standaard die het mogelijk maakt voor handelaars om QR codes te genereren zonder tussenkomst van een derde partij zoals POM. De App heeft al een QR code scanner, dus het is enkel een kwestie van interpreteren van de 'SCT' (SEPA Credit Transfer) payload, die bestaat uit ongeveer 10 regeltjes gestructureerde tekst. Op een voormiddag gefixt... Voorbeeld van zo'n payload:
BCD
001
1
SCT
GIBAATWW
Max Mustermann AT682011131032423628
EUR1456.89
457845789452
Diverse Autoteile, Re 789452 KN 457845

Belfius en KBC kunnen dit wel. Fortis hinkt alweer achterop..."

[Reactie gewijzigd door zenlord op 22 juli 2024 17:35]

Misschien een beetje off-topic maar ik vraag me af wanneer het verplicht gaat worden om ook QR-codes op voedingsverpakkingen te plaatsen. Zelf heb ik een visuele beperking en vind ik het eigenlijk schandalig dat ik in 2019 nog steeds niet de vervaldatum van voeding zelfstandig kan lezen net als de voedingswaarde, bereidingswijze etc.... Ik dacht dat: "Het recht op informatie een basisrecht was." Ja, ik kan met een OCR programmatje op mijn smartphone de informatie lezen maar dat is enerzijds niet waterdicht en anderzijds totaal niet gebruiksvriendelijk. ER zijn ook programma's om de barcode te lezen maar die code bevat lang niet alle informatie. Ik verwacht niet dat men braille op alle voedingsmiddelen zou zetten want dat is logistiek niet haalbaar.... zou ik deze redenering overigens toch volgen at ik niets anders dan medicatie..... :D Maar een QR-code lijkt mij een redelijke aanpassing.
Het lijkt me niet dat het verplicht wordt, maar heb je hierover al eens contact gehad met de politiek en/of grote bedrijven zoals Unilever, Mars, Nestlé, maar ook supermarkten zoals de AH, Jumbo en Aldi? De AH publiceert van bijna alles de voedingswaarde ed in de app overigens.

Daarnaast heeft het Voedingscentrum een app die heel veel producten kent, zelfs rekening houdt met verschillende bereidingswijzen, en een streepjescodescanner heeft. Vervolgens kan je voor wat exotischer spul, zoals bijvoorbeeld Halo Top, ook terecht bij USDA, Open Food Facts en FatSecret.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 22 juli 2024 17:35]

nee, ik speel nog maar recentelijk met dat idee. Maar bedankt voor de tips. De apps die je noemt zijn zeker handig wat betreft voedingswaarde en bereidingswijze maar missen allemaal dat belangrijke stukje informatie: vervaldatum/houdbaarheidsdatum.
Ja dat wordt lastiger inderdaad. Ik heb geen visuele problemen en kan soms de houdbaarheidsdatum ook niet of met veel moeite vinden, dus wat dat betreft... :P Sommige fabrikanten zetten het op de gekste plekken, of extreem klein, een raar formaat. Zelfs wel eens heel donkergrijs op zwart gezien. :+ Dat schiet allemaal niet op. Braille voor de houdbaarheidsdatum lijkt me overigens nauwelijks een probleem voor fabrikanten om mee aan de haal te gaan.
Same here, ik ben dikwijls aan het zoeken, naar waar staat die vervaldatum. Ik erger mij er soms ziek aan.
En dan nog bijkomend ... Op sommige producten die langer houdbaar zijn, denk maar aan sauzen ofzo, is de vervaldatum na een tijdje gewoon weg ... Of op een plakje bloem .. zetten ze dat ergens waar je normaal gezien het pak opent.

Ik ben allesinds voor het idee. En ik draag wel een bril, maar toch heb ik er dikwijls moeite mee.
Toch wel jammer dat banken niet gewoon de EU standaard gebruiken. De Nederlandse ING-app kan dit wel, ik geloof dat het samen met Bunq de enige bank is die dat doet.

Hier kun je het testen:
https://www.stuzza.at/en/qr-code-generator.html
Knab ondersteunt deze ook. Althans, de code gemaakt door de generator wordt geaccepteerd en correct gelezen.
Maar ABN-AMRO en Rabo ondersteunen de SEPA QR dus weer niet. Rabo kent weer een iDEAL QR code. Lekker die versplintering.
Bij een normale qr-code, een Europese standaard, verloopt de betaling via de app van de bank. Dat leidt in België vaak tot problemen, omdat veel banken niet met deze standaard overweg kunnen.
... En dus steken ze tijd in het maken van een nieuw alternatief (overigens ook gebaseerd op een QR-code) in plaats van dat ze zorgen voor compatibiliteit met de Europese standaard?

Alweer een "standaard" erbij dus? En niet eens omdat de huidige standaard zo "lastig" is, nee, omdat ze koppig lijken te zijn.
[...]
... En dus steken ze tijd in het maken van een nieuw alternatief (overigens ook gebaseerd op een QR-code) in plaats van dat ze zorgen voor compatibiliteit met de Europese standaard?
Snap ik dus ook niet en ik vind het gelijk verdacht : welke connecties zijn er tussen de creator pom en de bankenwereld?
Anoniem: 706671 @OxWax9 oktober 2019 11:39
Het is een bedrijf met ondersteuning van de provincie dus ik vermoed dat dit best officiëel is :)
en dat betekent dat er geen connecties (kunnen) zijn?
Ik ben duidelijk niet de enige die dit 'opmerkelijk' vind. :X

[Reactie gewijzigd door OxWax op 22 juli 2024 17:35]

Anoniem: 706671 @OxWax9 oktober 2019 12:11
Het is een fintech bedrijf die eerder al problemen had met licentie en die nu dus goedkeuring heeft gehad. Kan niet zeggen wanneer maar voor bepaalde facturen hadden ze licentieaanvraag moeten doen die niet gebeurd was dat is nu opgelost

https://www.standaard.be/cnt/dmf20180620_03572037

https://fintechbelgium.be/about/

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 706671 op 22 juli 2024 17:35]

De EU Standaard dateert van 2013 en werd pas in 2015 voor het eerst gebruikt in Finland.
Toen waren er al verschillende Nationale(wederzijds incompatibele) systemen in omloop(Bancontact, iDeal, Swish,..).
Ze hadden hun tijd er dus al ingestoken voor de standaard kwam. :+
Ik zei het vorige week nog tegen mijn vrouw: op elke factuur zou toch een QR-code gezet kunnen worden. We zijn 2019.
En 1 week later lees ik dit bericht...
Iemand heeft mij gehoord :+
Zie je wel dat de regering je afluistert ;) :+
En reageren binnen de week? Dat afgluisterde gesprek ligt nu nog ergens op de grote hoop met verwachte datum van beluisteren 2023 .
Een overschrijvingsformulier kan je gelukkig ook scannen de camera van de telefoon.
Hier neemt die enkel scan vn een bankkaart aan. Niet van een overschrijving.... :(
Vanuit mijn vrijwilligerswerk maken we ook facturen en daarop heb ik al een paar jaar een SEPA-QR-CODE staan.
Die maakt een normale overschrijving aan binnen de bank-app en vult dus rekeningnummer, bedrag en omschrijving in zodat daar geen typefouten in zitten en het scheelt overtypen natuurlijk.
Mensen kunnen zelf dan alles nog aanpassen (het is simpel vooraf ingevuld, het staat niet vast) en daarna de opdracht op de normale manier indienen bij de bank.
Maar die werkt bij de meeste belgische bank apps niet helaas...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.