Gebruikers Bancontact-app kunnen contactloos betalen in winkels

De Belgische Bancontact-app heeft ondersteuning gekregen voor contactloos betalen. Daardoor kunnen gebruikers van de Android-versie van de app betalen door de telefoon tegen de betaalautomaat in winkels aan te houden.

De update kwam deze week, blijkt uit de listing van Bancontact in de Play Store. De app werkt met elke kaart die gebruikers in Bancontact registreren. Een pincode is vereist voor betalingen boven de 25 euro, maar onder dat bedrag is het invoeren van een code geen vereiste. Het werkt op elke betaalterminal die contactloos betalen ondersteunt.

Contactloos betalen vereist de aanwezigheid van nfc in een smartphone. Veruit de meeste recente Android-smartphones hebben zo'n nfc-chip aan boord, maar vooral in goedkopere modellen ontbreekt de chip weleens. Apples iPhones hebben ook een nfc-chip, maar ontwikkelaars kunnen die niet gebruiken voor betalingen; Apple ondersteunt daarmee alleen betalingen via het eigen systeem Apple Pay, dat nog geen ondersteuning heeft in de Benelux.

Het is de eerste keer dat klanten van alle banken contactloos kunnen betalen, zegt Datanews. Sinds dit voorjaar kunnen klanten van BNP Paribas en KBC wel contactloos betalen via Android Pay en de Belfius-app had het ook al aan boord.

Bancontact contactloos betalen

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

27-10-2017 • 07:49

128

Reacties (128)

128
127
58
13
1
59
Wijzig sortering
Ligt het aan mij of komen er nu steeds meer initiatieven om mensen maar makkelijker van hun geld te ontdoen? Pinnen is altijd veilig geweest met een code, fysiek het pasje ergens in steken etc. Bedrijven doen er alles aan om maar zoveel mogelijk machtegingen, automatisch betalen, zo gemakkelijk mogelijk te laten betalen etc in te voeren.
Ah, let wel: het gevoel van veiligheid is niet hetzelfde als daadwerkelijk veilig.

Een vier-cijferige code is makkelijk af te kijken en juist door ergens fysiek het pasje in te steken wordt het makkelijker om er een digitale kopie van te maken. Dat zijn nu juist redenen waardoor contactloos betalen een stuk veiliger is dan op de "ouderwetse" manier.

En op de smartphone kunnen we dat nog beter maken, immers is de NFC chip pas actief als de gebruiker ook daadwerkelijk wil betalen, kunnen we met gps onze verloren devices opsporen en eventueel op afstand blokkeren. Daarnaast kunnen we onze smartphone ook nog eens beter beveiliging dan de viercijferige code van het bankpasje. (let wel: kunnen is niet hetzelfde als daadwerkelijk doen)
Door onze pincode niet bij elke boodschappen in te voeren wordt het risico van afkijken aanzienlijk verkleind.
Dit dus: je voert je sleutel tot je bankrekening een heel stuk minder in als je in een openbare plaats ben. Voor elk wissewasje je code invoeren zorgt er voor dat je onvoorzichtig wordt.

Bovendien kun je op je telefoon (iig bij ING) aangeven dat je wil dat er altijd een PIN gevraagd wordt bij mobiel betalen. Voordeel is wel dat je deze PIN alvast kan invoeren terwijl je bijvoorbeeld in de rij van de kassa staat, invoeren op de terminal zit er niet meer bij.
Bovendien kun je in de ING app als ik het me goed herinner zelf je pincode bepalen en aanpassen. Voor de echte liefhebber is het dus mogelijk om na elke betaling je pincode te veranderen :)
De ING app wil bij het betalingen boven de 25 euro graag ook de PINcode van je pas in laten vullen op de telefoon, dan zou je dus 2 codes in moeten vullen. Vind ik persoonlijk wat minder praktisch.
Ah, ik dacht dat de pincode die je moet invullen er eentje is die je zelf kunt kiezen. Hoeft meen ik niet dezelfde te zijn als die van je pas.
Bij ING heb je inderdaad twee pincodes die niet hetzelfde hoeven zijn. Je echte pincode De pincode die je hebt ingevuld bij het koppelen van der contactloos betalen app wordt alleen gevraagd bij contactloos betalen als je over een van de limieten heen bent gegaan, dan moet je de pincode invullen en je telefoon nog een keer bij de terminal houden.

De eerste keer heb ik de pincode van de app ingevuld en toen mislukte de betaling (daarna lukte het met geen mogelijkheid meer om te betalen met mijn telefoon, dus maar de pas erbij gepakt).

[Reactie gewijzigd door PatrickH89 op 23 juli 2024 06:09]

? Ik weet niet waar je het over hebt. De pin app op je telefoon is gewoon een tweede pas. (daarom betaal je er ook extra voor)

Als de contactloos betalen app van ING vraagt om de pincode van je fysieke pas dan gaat er echt iets goed fout in je telefoon.
Bij contactloos betalen moet je je echte pincode doorgeven aan de terminal (als je over een van de limieten heen gaat). Het werkt echt zo en ik gebruik het bijna dagelijks. Beetje vreemd om te zeggen dat er iets fout gaat met mijn telefoon. Andere bedragen overmaken moet je inderdaad de pincode van de app gebruiken.
Ik gebruik het dagelijks sinds dag 1... de app hoort niet, mag niet en kan niet vragen om de pin code van je bank pas. Het vraagt om de pincode die je hebt ingevoerd tijdens het koppelen van de contactloos betaal app met de bank app van ING. Dat hoeft dus niet de pincode van je bankpas te zijn, je mag je eigen pincode bedenken.
Dat klopt zie ik, ik kan de pincode wijzigen in de betaal app, blijkbaar heb ik de pincode van mijn pas ingevuld destijds.
LOL Moest hier best wel om lachen.

Ja, je kunt ook gewoon helemaal geen pasje nemen. Nog minder risico! ;(

Steeds contant geld moeten pinnen en op zak hebben is een stuk onhandiger en zeker niet veiliger.
Anoniem: 423815 @Juzzby27 oktober 2017 10:30
Als je je paswoord van je iCloud / Google account nog weet. En daar loopt het al voor veel mensen fout vrees ik... Eigenlijk zijn paswoorden op zich een beetje het probleem denk ik.

Overigens heb je in mijn bank-app nog steeds een PIN-code nodig om betalingen en overschrijvingen te bevestigen.
Ik loop toch ook niet echt warm van betalen met de smartphone:

De chip in een betaalkaart is een simpel, beproefd en gedocumenteerd veiligheidsconcept, krijgt niet constant stroom en is niet verbonden met het internet.

Een smartphone daarentegen is een complex samenraapsel van technologie waaronder niet of slecht gedocumenteerde firmware en software, heeft een batterij en kan verbinden met een brede waaier netwerken.

En dan is er nog de privacy.

Waar de smartphone wel een toegevoegde waarde zou kunnen betekenen om het hele verhaal nog veiliger te maken, is 2FA. Je kunt nu al limieten instellingen op je betaalkaarten van wat er maximum per dag/week betaald/afgehaald kan worden of dat er beperkingen zijn in het buitenland.

Stel nu dat je daarnaast ook limieten zou kunnen instellen waarbij de transactie enkel mogelijk is met 2FA via de smartphone. Bijvoorbeeld dat je in het binnenland vanaf transacties boven €200 en in het buitenland boven €100 ook nog eens je smartphone moet bovenhalen om die transactie te bevestigen. Dan moet een crimineel al je betaalkaart en smartphone stelen, de pincode afkijken en je smartphone weten te unlocken voor alles geblokkeerd is. Dit lijkt mij een goed scenario voor een Mission Impossible-film, maar niets voor de echte criminelen.

[Reactie gewijzigd door ejabberd op 23 juli 2024 06:09]

Dus het is een feature die je aan zet voor elke betaling en niet iets dat werkt door met je telefoon in je zak (met het scherm uit) heel dichtbij een betaalterminal te komen? (zoals je bankpas)
In principe wordt je telefoon een tweede betaalpas. Of dit passief of actief is ligt aan de implementatie van de bank.

Implementaties die via de NFC chip van de telefoon zelf werken, zijn (IIRC) actief. Ze slaan geen data op de chip op die later achterhaald kan worden.

Implementaties die via een NFC simkaart werken (via bijv. kpn) slaan een kopie van die tweede betaalpas in een versleuteld stukje geheugen op, de rest van de telefoon kan daar verder niet bij, maar als je in de buurt van een betaalterminal komt zal de simkaart als een passieve nfc chip (net als je bankpas) werken. Je telefoon hoeft daar niet aan voor te staan, net zoals je bankpas geen batterij heeft.
Handig, maar ik had het toch liever anders gezien. Zoals Google Authenticator bijvoorbeeld dat er een scherm opkomt waar je op ja of nee moet klikken.
Bij de meeste apps van banken is er ook een bevestigingsscherm, omdat daar (de actieve implementatie) geen speciale sim kaart voor nodig is en dat dus klantvriendelijker is.
Pinnen is niet altijd veilig geweest, gezien de bloeiende skimming industrie. Er moest zelfs een 'nieuwe' betaalpas komen, waarbij we betalen met chip ipv magneet.
Daarnaast kun je nog makkelijk een pincode afkijken en pas jatten.
Een vingerafdruk oid is wat lastiger afkijken. Overigens als je een pistool tegen je hoofd hebt, dan vallen beide manieren door de mand... tenzij iemand stalen zenuwen heeft.

En machtigingen of automatische incasso's zijn voor klant en bedrijf veel handiger, en goedkoper. Het gaat niet echt om makkelijker van je geld af te komen. Hoewel dat wel een bijproduct is van 'onzichtbaar' geld, maar dat is een andere discussie.
In de Efteling kon ik toch mijn eten mee krijgen zonder een pincode. Dus nee het is niet altijd veilig. Alleen vragen de meeste wel een pincode.
Alleen vragen de meeste wel een pincode.

Je gebruikt contactloos betalen zonder dat je weet wat de voorwaarden zijn. Er is namelijk een limiet op contactloos betalen. Er wordt geen pincode gevraagd tot 25 euro en dit kan maar een paar keer per dag vervolgens wordt er weer naar je pincode gevraagd. Dus nee. Het is niet zo dat het ene apparaat om een pincode vraagt en het andere niet.
Om precies te zijn:

Een transactie onder de 25 euro is zonder PIN-code, tenzij je alle transacties bij elkaar opgeteld zonder PIN-code over de 50 euro komt. Dus, gisteren 10 euro bij winkel A betaald zonder PIN, daarna 15 euro bij winkel B betaald zonder PIN, vandaag boodschappen gedaan voor 20 euro zonder PIN. Daarna wil je nog een broodje halen van 7,50 euro zonder PIN maar dit wordt geweigerd. want: 10 + 15 + 20 + 7,50 = 52,50 dus is een PIN-code vereist.

Deze 'teller' wordt gereset zodra je ergens je PIN invoert, en dit hoeft niet voor contactloos te zijn. Ook bij normaal pinnen of bij geld uit de automaat halen is een PIN vereist en wordt je bestedingslimiet weer gereset.
Dat heb ik nu bij ABN. Maar ik vind het irritant dat ik na elke vijftig euro weer mijn code moet geven. Waarom kan de limiet niet gewoon op vijfentwintig of vijftig euro per dag staan (naar keuze)? Dan weet ik dat ik gewoon elke dag bij de supermarkt kan betalen zonder code.

[Reactie gewijzigd door Cerberus_tm op 23 juli 2024 06:09]

Omdat hacker "A" je account gehackt heeft. Deze "A" heeft zijn onderzoek gedaan en weet van deze dagelijkse limiet af. Hij voert dus elke dag voor de komende 10 jaar automatisch een contactloze betaling uit van E10,-.

Jij blij, want je gaat niet over je dagelijkse limiet (ooit wel, maar tegen de tijd dat het je opvalt is de schade gedaan, omdat er nooit om de code wordt gevraagt). "A" blij, want hij heeft, van alleen jou, E10,- per dag inkomsten.

"A" herhaalt dit principe, maar varieert het bedrag nog een beetje en verdient zo zijn boterham.

(p.s - vul voor "A" in wat je wilt; hacker, scriptkiddie of hobbyist handig met NFC terminals, gaat om 't principe)
Dus je hebt het over skimming? Maar dan kan hij toch nog steeds elke dag 10 euro van mij jatten; alleen wanneer 'ons' gezamenlijke account over zijn limiet heeft lukt het een keer niet, maar de volgende dag weer wel.

Daarnaast vraag ik me af of skimming überhaupt voorkomt bij dit soort chips?

[Reactie gewijzigd door Cerberus_tm op 23 juli 2024 06:09]

Precies. Dus bij uitstek de reden dat je niet wilt hebben dat je limiet automatisch wordt gereset (bijv door nieuwe dag).

Met een limiet van 25 of 50 per dag valt die E10,- als voorbeelt waarschijnlijk wel snel op. Dus stel dat de skimmer (was idd even de juiste benaming kwijt) elke dag E1,- doet, of zelfs 0,50. Maal aantal slachtoffers kan t best wat impact hebben (bijv alle ABN klanten ;) ). Dus dan die limiet er toch maar wel op, toch?
Umm ik snap het geloof ik niet helemaal. Mijn punt is dat je nog steeds als skimmer de meeste dagen €10 van mijn rekening kunt stelen onder het huidige systeem.

Wat ik wil is niet een algehele, cumulatieve limiet van €50 ongeacht het aantal dagen (zoals nu), maar alleen een limiet per dag.

[Reactie gewijzigd door Cerberus_tm op 23 juli 2024 06:09]

Ah zo, begreep je verkeerd dan inderdaad. Dacht dat je initieel voorstelde om elke dag de limiet te resetten, wat de situatie die ik schetste makkelijk zou maken. (Even quote ter ref)
Waarom kan de limiet niet gewoon op vijfentwintig of vijftig euro per dag staan (naar keuze)?
Eerlijk gezegd vind ik cumultief 25/50 euro een beter systeem dan menig alternatief, mjah, dat al in bovenstaande dan ;-) Excuus.
Uhh nu snap ik het nog niet! 'Een limiet per dag' is toch hetzelfde als 'elke dag de limiet resetten'?

Aangezien je in het huidige systeem ook de meeste dagen wel €10 van mijn rekening af zou kunnen halen zonder dat ik het merk, als skimmer, denk ik dat het nadeel van mijn nieuwe systeem klein zou zijn.

Maar, nogmaals, ik vraag me echt af of skimming echt al bestaat nu, middels betalen op afstand?
Skimming middels betalen op afstand is behoorlijk eenvoudig, er mee wegkomen is heel erg lastig. Je moet een geregistreerd bedrijf oid hebben om deze betalingen te ontvangen, en daarmee kun je weer simpel gevonden worden.
Is het niet heel moeilijk om die chip te kopiëren wanneer je de pas niet in bezit hebt?
De meesten kijken zo af en toe wel eens op hun bankieren-app, dan wel bankafschrift wat op de mat valt.

Het zou mij sowieso binnen een paar weken opvallen als er mij onbekende betalingen werden gedaan, zéker als het dagelijks hetzelfde bedrag zou zijn.

Maandenlang, laat staan 10 jaar, zou zeker niet lukken.

Daarbij staat vaak in de voorwaarden van banken dat je zelf verantwoordelijkheden hebt, zoals regelmatig de afschriften controleren.

Ik ben zelf ook voorstander van een optioneel wat ruimere uitgave-limiet, zonder steeds te hoeven pinnen. Wij doen er twee keer per week boodschappen mee en komen dan altijd boven het bedrag. Heb je er precies niets aan.
Je bent me voor. Goede uitleg
Bij diverse parkeergelegenheden kun je met je pin betalen. Echter je hoeft geen pincode in te voeren. Even je pas erin en tijd opgeven en klaar. Was de eerste keer verbaasd en dacht dat contactloos betalen bij mij aanstond maar die is keurig uit.

De techniek was er eigenlijk al alleen nu is het ertegen aan houden inplaats ergens in. Persoonlijk kies ik het liefst de laatste methode en als kan met code omdat ik dan meer door heb dat ik een betaling doe.
Dip en Go werkt alleen bij parkeren om de wachtrijen te verkorten en werkt tot 50 euro. Daarmee kan je dus geen eten van kopen en daarmee een uitzondering op betalen zonder pincode.
Nee ik haalde mijn pas er door. En moest op oke drukken. Dit was een jaar of 3 geleden. En contactloos betalen staat bij mij uit. Dus het was niet contactloos betalen.
Je hoeft niet bij elke PIN terminal (dus niet contactloos) je PIN in te voeren. Met name parkeer terminals bij de uitgang van een parkeergarage, maar ook de supermarkt in Frankrijk werken vaak zonder PIN.
Dat komt door hoe het geregeld is met draadloos betalen bij de meeste banken,
Bijvoorbeeld bij ING
Daar kan je zonder code bedragen onder de 26 euro betalen (zoals een maaltijd en andere kleine dingetjes)
Ook loopt er altijd een onzichtbare teller die optelt tot 50 euro. zodra deze teller de 50 euro heeft bereikt zal de automaat alsnog vragen om je pincode. Om deze "teller" te herstarten moet je je pincode afgeven, door een ouderwetse betaling te doen of iets te pinnen met een hoger bedrag. Dus een dief zou maximaal 50 euro buit kunnen maken. Dit is een bedrag wat de ING ook dekt in geval van diefstal.

Het voordeel van draadloos (en codeloos) betalen is dat skimmers niet je code kunnen aflezen of chip of magneetstrip kunnen dumpen. Bij mobiel betalen gaat het nog een stap verder aangezien je (indien nodig) de pincode op je eigen telefoon intypt. Hierdoor kunnen skim cameras die boven een pinautomaat keypad hangen ook dan je code niet aflezen. Los daarvan hoef je niet te typen op een toetsenbordje wat door iedereen word "besmet" met bacteriën of virussen. 8-)
Dat zal inderdaad de manier zijn geweest.
Jaren geleden (sinds 1996) was er in België Proton. Een soort digitale portefeuille de je prepaid oplaadde aan een bankautomaat of (bv. bij ons op school) telefooncel en waar je geen pincode voor nodig had om te betalen. Op die manier kon je snel en makkelijk bij de bakker, slager, broodjeszaak, frituur, groentewinkel, buurtwinkel, ... betalen met je bankkaart. Dat systeem is een tijdje erg populair geweest maar werd in 2014 stopgezet.
Het enige systeem dat vandaag in Belgie (naar mijn mening) een (bijna) vergelijkbaar gemak levert is dat van de elektronische maaltijdcheque. Een kaart met een beperkte hoeveelheid geld op die beschikbaar is zonder pin.
De Bancontact app heeft als voordeel dat je kan kiezen met welke kaart van welke bank je kan betalen. Leuk voor WP/WM, waar ING bv. geen bankapp aanbiedt in België, maar ik toch met mijn ING kaart kan betalen via bancontact. Enkel jammer dat dat draadloos betalen niet gepusht zal worden naar WP/WM.
voor proton moest je betalen... betekende volgens mij ook direct de dood van het systeem.
Ik gebruikte het met mijn jongerenkaart, want toen was het gratis. Eens ik moest betalen was het gedaan.
Als gebruiker? Ik heb nooit moeten betalen als gebruiker.
was een jaarlijks bedrag van 5 euro ongeveer bij de meeste banken.
https://www.spaargids.be/...-zichtrekening-t4301.html
Vreemd dat het daarover gevallen is, want je moet bij banken voor alles betalen, voor elke overboeking en overschrijving, gebruik elk pasje per maand, etc. Hooguit valt dat minder op omdat ze het in een 'pakket' stoppen en je dan tot x aantal keer één bedrag betaalt.
In Nederland had je een vergelijkbaar systeem: De Chipkniphttps://nl.wikipedia.org/wiki/Chipknip

Dat was inderdaad gemakkelijk alleen toen wilden ze die chip vervangen en gaan gebruiken voor 'pinnen' in plaats van de chipknip/proton. En 2 soorten chips op een kaart wilden ze schijnbaar niet. Dan is de huidge en nieuwe oplossing met NFC> Contactloos betalen net zo makkelijk.

Ik gebruik het zelf met de Belfius app veelvuldig om kleine boodschappen etc te betalen. Ik kan ook instellen of ik een code moet ingeven en tot welk bedrag. Ook kan ik ervoor kiezen om geen code te gebruiken maar mijn vingerscanner. Dat werkt erg goed en snel.

Edit, ik zie nu pas dat je het ook hebt over Windows mobile. Ja dan heb je inderdaad een probleem Maar betaalkaarten zijn ook uitgerust met NFC dus kun je ook dat gebruiken.

[Reactie gewijzigd door Daniel_Elessar op 23 juli 2024 06:09]

Twee soorten chips op één kaart is jarenlang heel normaal geweest.

Het probleem was (onder meer) dat er twee standaarden waren van twee groepen banken, die niet wilden samenwerken.

Daarnaast ging het openbaar vervoer weer een eigen variant gebruiken als ik het goed begreep.

Winkeliers wilden er niet aan omdat er flinke kosten waren aan nieuwe apparatuur en abonnementen.

Jammer allemaal want had een hoop gedoe kunnen schelen, maar de banken en providers wilden weer eens makkelijk veel geld verdienen.
Hoe weet je dat het niet gepushed zal worden naar Windows Mobile... een vermoeden of feiten ?

Ik heb de vraag gesteld en wacht nog op het antwoord... m'n Lumia 950 heeft trouwens NFC dus technisch kan het perfect.
Ik ben benieuwd. Heb zelf ook een 950. Maar kijkend naar het huidige klimaat is er 90% kans dat er geen update komt. Wm apps krijgen nauwelijks nog nieuwe functionaliteit toegevoegd.
Mensen willen gewoon gemak, ik ook. Ik neem aan dat je automatisch betalen vergelijkbaar is met automatische incasso in Nederland? Dat heeft niks te maken met mensen makkelijker van hun geld te ontdoen (nou ja, misschien een beetje), maar dat is toch gewoon vreselijk handig? Ik moet er niet aan denken elke maand alle rekeningen handmatig te betalen. En natuurlijk zou ik dat wel overleven, maar liever niet als het niet nodig is.

Contactloos betalen is handig, contactloos betalen met je telefoon kan ik sinds kort ook, en doe het vaak. Oké, grotendeels omdat ik het grappig vind om te doen (ook vanwege de cassiere die gisteren met grote ogen zat te kijken :P). Maar ook handige backup, want diezelfde gisteren moest ik boodschappen doen maar was ik mijn portemonnee vergeten.
Anoniem: 179216 @Sissors27 oktober 2017 16:18
Mee eens. Ik gebruik hier in België sinds ik Android Pay heb dat ook alsmaar vaker dan m'n bankkaart. Het werkt (bijna) overal en na een tijdje is het gewoon praktischer dan telkens je bankkaart bovenhalen, die je ook sneller verliest of vergeet.

PS: sissors bedoelt met automatisch betalen een domiciliëring (geen idee of dat woord ook in NL wordt gebruikt), wat inderdaad hetzelfde is als een automatische incasso. Gelukkig maar dat dit bestaat, ik zou me anders al blauw betaald hebben aan aanmaningen.
Als je “betalen” beschrijft als iemand van geld ontdoen, dan ja.

Betalingsverkeer gaat veel geld in om. Het is de basis van ons economisch systeem. Iedereen die dit (goedkoop) kan aanbieden heeft daarom een waardevol product.

De reden dat in Nederland dit soort dingen niet echt aanslaan, komt vooral omdat de basisinfrastructuur van de samenwerkende banken best goed is.

Hoewel er veel kritiek is op banken is het doen en ontvangen van een betaling in Nederland vrij makkelijk en zeer betrouwbaar. Ook is er flink wat innovatie geweest. Acceptgiro, pinnen, chipknip, Ideal, contactloos en binnenkort real-time betalingen.

Allemaal zo slecht nog niet, zeker niet voor de lage kosten van een betaalrekening.
Ik ben wel blij met deze ontwikkeling.

Pincode afkijken is een kunst die al langer wordt toegepast. Paslezers aanpassen en de boosmens helpt je binnen zeer korte tijd door je pinlimiet heen.

Toen kwam er contactloos betalen. Handig, geen kans op het afkijken van je PIN, en voor kleine bedragen. Probleem is dat mijn bankpas nu altijd 'aan staat', of ik nu in de buurt van een betaalapparaat ben of niet. Komt een boosmens met mobiele betaalterminal in de buurt van mijn pas, dan kan hij mij zonder problemen EUR25 afhandig maken. Om dit te voorkomen moet ik nu een kooi van Faraday om mijn bankpassen gaan leggen en los meenemen, ipv deze comfortabel in de case van mijn telefoon te bewaren.

Als ik NFC op mijn telefoon uitzet is er geen communicatie mogelijk, geen ongewenste betaling en dus geen geld te stelen. Bankpas kan ik nu voor kleinere aankopen ook gewoon thuis laten. Vind ik toch een stuk prettiger.
En omdat contactloos betalen alleen voor kleinere bedragen inzetbaar is, kun je erover discussieren of het zelf een belemmering is om je makkelijk van je geld af te ontdoen, zoals je hierboven meent.
koop een anonieme OV kaart, prop die vlak achter je pinpas in het zelfde gat (aan de buitenkant dus) en de interfentie zal het praktisch onmogelijk maken je pinpas eruit te isoleren. En altijd handig als je nog is de bus nodig hebt :+
Pinnen is altijd veilig geweest met een code
Yeah right.
Ik begrijp wat je bedoelt en je hebt gelijk.

Mijn moeder pint bijvoorbeeld iedere week een vast bedrag voor de week boodschappen in cash.

Het is de bedoeling dat geld niet echt meer voelt en dat alles bijna automatisch gaat zodat je méér gaat uitgeven. Iedere seconde is een seconde dat je na denkt over je uitgave!
Eindelijk iemand die me snapt :D
meteen pinpas kan je zonder je code in te voeren pinnen tot 25 euro, en met de betaal app moet je de code invoeren om de nfc link te activeren, at least zo werkt het met de ING app. dus als je het zo stelt dan lijkt de pas onveiliger dan de app.
Wat een gedoe om telkens je telefoon uit je zak te moeten halen. Waarom niet direct investeren in betalen met een vingerafdruk. Dan heb je ook geen gedoe om incompatibeltelefoons of verouderde versies.

[Reactie gewijzigd door CyberMania op 23 juli 2024 06:09]

Ik begrijp deze reden niet zo goed. Wat is het verschil of je je telefoon (of smart watch) tevoorschijn moet halen. Je zult toch ook je pinpas moeten pakken, die je vervolgens uit een portemonnee moet halen.
Unlocken van je telefoon (als je geen FaceID hebt) etc. Kost nog meer handelingen.
Klopt. Als je geen goed ontworpen telefoon hebt, is het misschien lastiger.
Pas: portemonnee pakken, kaart in de lezer duwen, pincode, bevestigen, pas terug stoppen, portemonnee terugstoppen.
Mobiel: mobiel pakken, pay activeren, verifiëren, mobiel opruimen.

Je moet alleen niet nog je airmiles of bonus kaart hoeven pakken! :Y)
Portemonnee tegen betaalapparaat houden, klaar.
Dat werkt inderdaad ook... als je geen anti rfid-portomonnee hebt. Of meerdere betaalpassen.
dat werkt alleen als je slechts 1 pinpas/RFID pas in je portemenee hebt, doe je OV kaart erbij en het werkt al niet meer :+
ik heb meerdere RFID passen in mijn portemonnee(OV, schoolpas, 3 deur passen) en mijn bankpas werkt altijd vanuit de portemonnee , geld ook voor mijn OV pas

[Reactie gewijzigd door dakka op 23 juli 2024 06:09]

Voor contactloos betalingen tot 25 euro hoef je pay niet te activeren (noch je scherm te ontgrendelen).

Wat ik makkelijk vind, bij de SNS NFC app kan ik al voor ik moet afrekenen mn pin intikken (of vinger op de sensor leggen) en gedurende een periode van 30 seconden (die te verlengen is) kan ik dan gewoon elk gewenst bedrag betalen bij het betaal apparaat. Hierdoor hou ik de lijn achter me minder op.

[Reactie gewijzigd door RebelwaClue op 23 juli 2024 06:09]

Mijn bank (Rabo) heeft enkel een scherm nodig dat aan staat (misschien staat NFC anders simpelweg uit op Android, misschien heeft het andere reden), dus je hoeft niet te unlocken. Niet dat dat tegenwoordig veel tijd kost nu dat ook de meeste budget telefoons vingerafdrukscanners hebben.
De reden is dat ik niet met een 'betaalterminal' langs je broekzak hoef te lopen om je ff 25 euro lichter te maken. Een rondje centrum en ik heb honderden mensen bestolen op die manier.
Dat is echt onzin op het moment dat er meerdere pasjes in de portemonnee hebt zetten, je bankpas niet aan de buitenkant van de portemonnee zit of een RFID safe portemonnee of pasjeshouder gebruikt dan is deze methode sowieso al kansloos. Daarnaast moet je bankpas fysiek zo dichtbij de terminal gehouden worden dat je dat echt niet onopgemerkt kan gaan doen.
Ik bedoelde dat het scherm aan moet om te betalen. Veel mensen hebben hun telefoon in hun broekzak en niemand kijkt er van op als je door het centrum loopt en iemand met een tas aan zijn zij loopt je voorbij. Als je scherm aan moet staan voor een betaling dan is dat gewoon een extra veiligheid en elimineert deze methode van diefstal volledig.
een gewone terminal zal het misschien niet redden, maar er zijn video's van demonstraties waar een bijzonder sterke antenne verwerkt als "kozijn" om een gewone deur prima een pinpas uit de portemenee kon aflezen, weet alleen niet meer bij welk hackers event dat was, en mijn google skills zijn daar niet al te best voor. Maar met een omgebouwde terminal met sterkere antenne in je tas is het prima mogelijk. Onderschat draadloze communicatie niet....
Hoeveel contactloze betaalterminals heb jij precies liggen? Het is verder geen vreemde verklaring, behalve dat gewone pinpassen niet dit hebben, terwijl ze daar ook prima een capacitieve knop bijvoorbeeld op hadden kunnen plaatsen. Misschien hebben ze alsnog het zekere voor het onzekere genomen en daarom dit gedaan, maar je kan echt niet zomaar met een betaalterminal rondlopen en geld binnen hengelen.

Of nou ja, als je het goed weet te verbergen lukt dat misschien, maar als het een gestolen betaalterminal is dan staat het geld op de tegenrekening van de eigenaar van die terminal, en als het je eigen terminal is, dan is die tegenrekening zo geblokkeerd, maakt het bank het geld terug over aan de eigenaren, en ben jij voortvluchtig.
Ik hoor het argument wel eens vaker, maar waarom gebeurt het nooit in de praktijk?
Met een terminal die op iemand zijn naam geregistreerd staat en geld dat digitaal minstens een dag geblokkeerd staat.

Hoe lang gaat het duren denk je voor ze aan je deur staan en je rekening / terminal geblokkeerd worden?
En hoe lang denk je dat het gaat duren vooraleer je betrapt wordt? Ik schat dat de politie binnen de halve dag voor je deur staat.
Dat zeiden ze inderdaad dat het scherm aan moet staan.
Bij mij werkt het (S8) echter ook als scherm uitstaat. Ik krijg dan wel een bevestiging dat er betaald is, dus scherm gaat na betaling aan met die melding. Dit geldt voor zowel de Rabo Wallet als de Vodafone Wallet.
je moet hem niet unlocken om te betalen...
No way... Ik heb beide gebruikt en betalen met mijn smartphone (SEQR) gaat echt veel makkelijker en sneller dan het vroeger met de kaart ging. Mijn klantenkaart staat ook op mijn smartphone, dus die heb ik toch al vast aan de kassa.
Dan gewoon de smartphone tegen de SEQR sticker houden (NFC) of QR code scannen (gaat ook razendsnel) en de PIN ingeven op de telefoon.
In winkels die SEQR niet expliciet ondersteunen werkt de SEQR app met de draadloze betaalterminals, waar je dan de code moet ingeven op de betaalterminal. Andere apps om draadloos te betalen werken daar natuurlijk ook.
Met Android Pay gaat de telefoon aan wanneer en vereist geen unlock als het bedrag klein is. Met Apple hou je je vinger op de home knop en hoef je het niet eens in te drukken.
Ik wil niet moeilijk doen, maar ik moet m'n telefoon (met Android pay) helemaal niet unlocken voor kleinere bedragen. Met de Bancontact app heb ik het nog niet geprobeerd.
Persoonlijk heb ik het probleem met mijn betaalkaart dat de chip na een jaar echt zodanig is versleten dat hij vaak niet of heel slecht werkt. Sommige terminals zijn echt waardeloos, vooral de grijze vierkante bankcontact terminals.

Het gebeurd echt vaak dat je aan de kassa het scenario hebt dat een kaart niet wil lezen en dat men n aantal pogingen moet doen tegen dat die terminal de kaart wil nemen. Dat zorgt wel voor vertraging en is als klant (vaak ook meegemaakt) niet fijn als er dan 5 wachtende achter u zit te zuchten omdat dat blijkbaar uw fout is.

Je kunt elk jaar (bij mij zal het niet veel schelen) een nieuwe kaart aanvragen maar echt economisch of ecologisch is dat niet.

NFC oplossingen zijn op dat vlak een echte zegen en zijn stukken betrouwbaarder.

[Reactie gewijzigd door simplicidad op 23 juli 2024 06:09]

Wat doe je allemaal met je kaart? Heb je een bouwmarkt pas van schuurpapier? :+
Normaal gaan ze toch echt een paar jaar mee.
Anoniem: 179216 @AJediIAm27 oktober 2017 16:23
Neen, ik heb dat ook hoor, zeker bij oudere terminals (die je wel niet zo vaak meer tegenkomt).
Ik moet per week meerdere keren m'n kaart opnieuw in het toestel plaatsen. De truck is dan meestal om even te wrijven over de chip.
Vingerafdrukken kunnen nog zo veel op elkaar lijken dat de bijna alle scanneers zouden zeggen dat ze gelijk zijn dus zou altijd pin nodig zijn en ook vanuit andere veiligheidsredenen lijkt het me niet zo goed idee.

Bij een telefoon wordt je vingerafdruk verwerkt en opgeslagen in een secure enclave. Bij POS-systemen zou of de foto naar de bank moeten verzonden worden of de bank mort data naar het POS-systeem verzenden. Beiden lijken me wel erg gevoelig voor het stelen van je vingerafdruk.
Omdat als je vingerafdruk gestolen wordt je deze niet zo snel even kunt vervangen misschien?
Die bewaart AH ook niet, net zo goed als ze de PIN van je bankpas niet bewaren.
Natuurlijk moeten ze weer hun eigen ding doen, in plaats van gewoon Android Pay te ondersteunen 😅 Ik vermoed mogelijk een neveneffect van het feit dat ze in Belgi"e overal Maestro gebruiken in plaats van gewoon Mastercard of Visa (veiliger, maar nergens ondersteund).
In België gebruiken ze meer specifiek Bancontact, maar die kaarten zijn ook allemaal compatibel met Maestro, wat een systeem is dat in zeer veel landen werkt. Mastercard en Visa zijn trouwens in België ook zeer vaak beschikbaar, in tegenstelling tot in Nederland.

Contactloos betalen met Android Pay kan in België ook gewoon, maar dit is daar gewoon een alternatief voor. Aangezien dat allemaal via dezelfde terminals verloopt, zie ik daar ook geen enkel probleem in. Android Pay ondersteunt in België niet alleen kredietkaarten, maar ook debetkaarten, al is dat misschien nog niet bij alle banken het geval (wel bij BNP).
In Belgie zijn Mastercard en Visa voor zover ik weet enkel beschikbaar als credit card, niet als debit card.

Android Pay ondersteunt overal zowel credit als debit cards, zolang de bank het maar ondersteunt ;-) Maar wist niet dat Android Pay al beschikbaar was in Belgie. Hier in Ierland werkt contactless (en dus Android Pay) al gewoon overal. In Belgie zie ik de contactless terminals meer en meer voorkomen maar zijn ze nog niet zo widespread volgens mij.
In Belgie zie ik de contactless terminals meer en meer voorkomen maar zijn ze nog niet zo widespread volgens mij.
Wel al in de grote supermarkten hoor. Mijn maaltijdcheque kaart is een NFC kaart en betaal daarmee zonder problemen in de Albert Heijn, Lidl, Carrefour, Intermarche (over de taalgrens) en Colruyt. Ik dacht ook de Aldi maar daar ben ik niet 100% zeker van.
Hmm, ok. Ik ben 2 jaar geleden verhuisd uit Belgi"e dus ben uiteraard niet helemaal up-to-date. Maar voor ik naar Ierland trok had ik ze in Belgi"e nog nooit gezien en toen realiseerde ik me plots dat in Ierland mensen gewoon hun kaart op de terminal konden leggen. Paar maanden geleden in Brussels Airport wel zo'n terminal gezien inderdaad, met een NFC pad aan de zijkant.
Niet enkel in de grote supermarkten. Ik kom eerlijk gezegd nog amper winkels tegen (behalve echt kleintjes) die geen ondersteuning voor draadloos betalen hebben.
Inderdaad, Wat Mastercard en Visa betreft heb je hier enkel de keuze uit kredietkaart of prepaid.

Android Pay is sinds een paar maanden beschikbaar in België, en wordt - net als de andere draadloze betaalmethodes behalve Apple Pay - bijna overal ondersteund waar er een vernieuwde kaartlezer met draadloze betaalfunctionaliteit staat (pakweg de helft van de winkels momenteel).

Vaak weet het personeel echter niet dat draadloos betalen mogelijk is, en bekijken ze je alsof je iets heel vreemd gevraagd hebt :D
Al een paar keer gehad dat ze zien dat ik mijn GSM tegen de terminal houd en dat ze dan zeggen 'Sorry meneer, dat werkt hier niet, waarna ze het signaal krijgen dat het betaald is.
In zowat alle Europese landen wordt Maestro gebruikt (al weten ze dat soms niet, vaak is dat achter de schermen). Je weet trouwens dat Maestro ook gewoon van Mastercard is?
Ben jij dan in "zowat alle Europese landen" geweest? Want voor zover ik weet zijn het er een handje vol die Maestro gebruiken.
In de meeste wel ja, en ik ben in geen enkel land geweest waar het niet werkt.
Jij wel dan? Waar concreet?
Het gaat er niet om of het werkt... Het gaat allemaal langs hetzelfde betalingnetwerk, daar gaat het helemaal niet om. Het gaat er om dat in Belgie veelal Maestro-kaarten uitgegeven worden als debit-kaarten en maar zelden of nooit Visa/Mastercard.
Persoonlijk vind ik het systeem van Oyster/Octopus een stuk handiger, maar dat valt overal onder het NIH syndroom.

Aan de andere kant: hulde! Als je het dan ook nog voor elkaar kan krijgen (of ik heb er overheen gelezen) dat je al je bankpassen dan in de app in kan laden en on the fly kan switchen indien nodig (naast je default kaart), dat scheelt weer een portemonnee meenemen :D

En @CyberMania ik weet niet waar jij je telefoon houdt, maar volgens mij is het net zoveel gedoe om je portemonnee te trekken, als je telefoon.
Bancontact is de overkoepelende naam van de betaalfunctionaliteit per kaart in België en is een samenwerkingsverband van zowat 20 belgische banken. Er worden in België weinig debitkaarten uitgegeven zonder bancontact functionaliteit (de zogenaamde prepaid kredietkaarten daargelaten). Het is dus zeer eenvoudig voor hen om de kaarten van al die banken te ondersteunen.
Klopt, deze week de App geïnstalleerd en probleemloos 3 kaarten van 2 banken toegevoegd.

Maar gisteren in de Delhaize vroeg ik om te betalen met de App en zeiden ze vrolijk dat het niet werkte, ondanks dat ze zo'n BC-toestel hadden zoals op de foto van het artikel.
Ook al vaak meegemaakt dat ze dat zeiden. Ik zeg dan gewoon dat ik met mijn kaart wil betalen en houd mijn telefoon tegen de terminal.

Reactie: Ah, werkt dat hier ook? Dat wist ik niet!
Sommige kaarten van Edenred (maaltijdcheques en ecocheques) heeft bvb de mogelijkheid om te betalen door gewoon de kaart tegen de terminal te houden (al een tijdje trouwens) en dat zorgt vaak wel eens voor verbaasde reacties van kassamedewerkers. Heb zelf al eentje gehad die het echt niet vertrouwde... :+

Ik denk dat zelf veel klanten gewoon niet op de hoogte zijn dat dit (ook) met sommige "gewone" kaarten überhaupt kan.
Daarnet in de Spar nog eens getest. Daar was ik blijkbaar wel de eerste die het vroeg. Werkte prima :)
Anoniem: 179216 @JanAd27 oktober 2017 16:29
Dat werkt wel hoor, ze beseffen dat gewoon zelf niet (hoe raar dat ook klinkt 8)7 ).
Er zijn wel winkels die geen Maestro ondersteunen (weliswaar niet veel), en waar Android Pay dus niet werkt.
Eigeblijk vind ik de ing betalen app ideaal.
Men wil het makkelijker maken.

Elke keer portomonnee pakken om vervolgens pas er uit te zoeken is ook niet ideaal.
Juist daarom vind ik mobiel betalen stuk prettiger.
Ik heb mijn pas gewoon bovenop de overige pasjes in mijn portemonnee zitten en hou gewoon de portemonnee geopend tegen het betaalapparaat. Binnenkort een nieuwe telefoon met NFC, nog makkelijker :P
ga jij staan wachten tot je laatste product gescanned is alvorens je de pas pakt? Ik heb hem al in me hand als ik in de wachtrij sta bij enkele producten, en bij een volle kar is de band nog dusdanig vol dat ik hem gewoon rustig kan pakken terwijl de aardige caissière rustig doorscant.

Ik vind het een oplossing zoeken voor een probleem dat er niet hoeft te zijn...
Ik vul meestal mijn tassen gelijk van de band.
Als ik dat niet al vooraf doe.
Meestal pak ik een scanner.

Sterker nog het gebeurd me tegen zelfs met regelmaat dat ik geen portemonnee bij me heb.
Kan toch betalen met mobiel.

Kortom een oplossing voor een probleem misschien niet.
Een handigheidje zoals vele zaken zeker wel ;)
Als ontwikkelaarsmodus aan staat kan je deze app niet gebruiken... is best ook een grote app 40 mb.
Zal het voorlopig toch bij mn eigen bank app houden
Wat ik me afvraag;

Stel je hebt Adroid Pay geïnstalleerd staan en tevens de Bancontact app. Voor beiden volstaat het om enkel het scherm te activeren. Welke van beide applicaties voert nu de betaling uit? Voor zover ik weet krijg je geen selectiemogelijkheid.

Ok, ik vond het antwoord reeds zelf op de Bancontact site onder FAQ:

Indien u de transactie start vanuit het vergrendelde scherm van uw smartphone, dan zal automatisch de app gebruikt worden die vermeld wordt in de Android instellingen onder “Tikken&Betalen”.

[Reactie gewijzigd door mr.cluster op 23 juli 2024 06:09]

Ik ben helemaal fan. Heb een tijdje in China gewoond en enkel je smartphone nodig hebben om alles te doen is zo'n verademing. Kom je terug in België, moet je altijd een kaart of cash op zak hebben en als je die eens vergeet kan je niets. Ik heb ook de gewoonte om mijn portemonnee in mijn rugzak te steken want in de jas- of broekzak vind ik dat niet comfortabel en gevaarlijk voor zakkenrollers. Telkens die eruit moeten vissen om ergens €1 te betalen is zo omslachtig. Nu gsm bovenhalen en klaar.

Of het nu de Bancontact app is of Android Pay, mij maakt het niet uit, maar het werd wel eens tijd dat er een app kwam die met alle banken werkt. Mijn bank ondersteunde tot nu toe geen enkele app, en nu dus wel. Zeer mooi dat dit er nu eindelijk is.
Is het raar dat ik nog steeds huiverig ben omtrent de technelogie ondanks dat ik er mee ben opgegroeid?
vind het allemaal wel mooi hoor maar, ik vind dat de ontwikkelingen sneller gaan dan de mens kan bijhouden.
Ik snap de reactie. Verandering is iets wat veel mensen niet prettig vinden.
Afgelopen week in Duitsland gevlogen, bijna 50% gebruikte zijn telefoon bij de gate in plaats van papier.
Dat houdt in dat de helft nog steeds met stapels papier werkt, en dat prettiger vindt. Iets wat een reden heeft.

De telefoon als unieke ID is nog steeds geen gemeengoed. Paspoort, ID, Rijbewijs, alle toegangspasjes, en veel loyalty cards passen nog niet in de telefoon.
Voor de normale gebruiker is dit verwarrend. Welke wel, welke niet, welke app, telefoon leeg. Het is nog steeds geen consumenten product.
Jullie gaan nogal kort door de bocht met het begrip contactloos. Je kan al jaren contactloos betalen via de Bancontact app en met elk toestel, via een QR code. Het enige nieuwe is nu via NFC.
In principe heb je daar gelijk in, echter heb ik de QR code enkel nog maar gezien bij online betalingen en betalingen tussen personen. Ik ben nog geen enkele winkel tegengekomen met een QR code die met de bancontact app werkt.
Colruyt (de grootste supermarktketen in België) ondersteunt in al hun winkels QR-codes.
Ja en nee...

De eerste QR code die er hing, was specifiek voor SEQR (en in de QR code sticker zit ook de NFC tag geïntegreerd). Even later is daar een KBC QR code bijgekomen, maar als ik me niet vergis, is dat niet algemeen te gebruiken met de bancontact app.
Als ik me wel vergis, hoor ik dat graag, dan ben ik aangenaam verrast.
Het QR-systeem van BanContact wordt ondersteund in al hun winkels. SEQR en KBC waren inderdaad eerder.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.