Grote Google-storing trof Gmail, YouTube en diensten van derden

Google heeft zondagavond en -nacht een omvangrijke storing gehad met zijn Google Cloud-, YouTube- en G Suite-diensten. Daardoor waren vier uur lang diensten van het bedrijf en derde partijen onbereikbaar.

De storing begon zondagavond om ongeveer 21.30 en eindigde in de nacht van zondag op maandag om 01.45, meldt Google op zijn Google Cloud Platform Status Dashboard. Google schrijft de storing toe aan netwerkcongestie in het oostelijk deel van de VS, waardoor gebruikers langzame verbindingen en foutmeldingen kregen. Google onderzoekt de storing en zal meer details geven op basis van de analyse.

Aanvankelijk maakten met name gebruikers in het oosten van de VS melding van problemen maar gaandeweg de storing kregen ook gebruikers in andere regio's te maken met slechte beschikbaarheid van onder andere YouTube en Gmail, waaronder Europa. Daarnaast waren diensten die van het Google Cloud Platform gebruikmaken verminderd of niet beschikbaar, waaronder Snapchat, Vimeo en Discord.

Het gebeurt niet vaak dat Google met een storing van deze omvang te maken heeft. De laatste keer was bijna een jaar geleden.

G Suite storing

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

03-06-2019 • 07:15

116

Submitter: nixjuh

Reacties (116)

116
113
57
7
1
48
Wijzig sortering
wat me wel stoorde is dat ik mijn nest camera totaal niet kon gebruiken. Waarom kan deze niet zonder internet rechtstreeks verbinden. Echt wel een grote issue als je het mij vraagt en reden om geen nest meer aan te schaffen.
Volgens mij zijn er relatief maar heel weinig mensen die over dit soort zaken goed nadenken.
Een nest camera hier, thermostaatje daar, paar slimme schakelaartjes, en voordat je het weet is je huis afhankelijk van cloud oplossingen in amerika, korea en china voor het functioneren van de meest basale dingen.
En daarnaast nog de veiligheidsincidentjes waarbij alexa gebruikers in plaats van hun eigen nest camera ineens de woonkamer van een ander gepresenteerd krijgen.

Ik ben helemaal voor de opkomst van slimme apparaten, maar het zou geen kwaad kunnen als mensen zich iets meer bewust zijn van de afhankelijkheden, consequenties en veiligheidsrisico's die ze er op de koop toe bij krijgen...
Zo ben ik alweer even op zoek naar een slimme deurbel zoals nest of ring, die niet naar "the cloud" upload maar gewoon één met webinterface of console die naar eigen storage kan opslaan , en ik zelf kan instellen met bijv ddns , dus geheel in eigen beheer. Ik heb er nog geen kunnen vinden... Alleen maar "cloud" rommel wat te koop is. Het idee dat men in timboektoe de hele dag hier kan meekijken bevalt me voor geen meter...
Er bestaan er minimaal eentje; smart deurbel met camera en evt speaker, eigen intern netwerk, compatible met SIP (en video), zelf verantwoordelijk voor opnamen, etc. Enige nadeel is dan wel de prijs, het is een Duits kwaliteitsproduct, dus reken rond de 350 euro voor het absolute basismodel. Doorbird heet het; oa te koop bij Robbshop en CoolBlue of direct bij de fabiraknt's website.
Nope.
Ook die maakt gebruik van een dienst van Doorbird.
Anders krijg jij geen meldingen van iemand aan de deur op je telefoon of tablet.
Zonder een partij die er tussen zit, zij het de fabrikant zelf of een derde partij, werken al die deurbellen niet.
Mooie oplossing waar je eingenlijk vrij weinig aan hebt.
Ik heb geen video deurbel van ring buiten hangen om thuis de deurbel te kunnen horen.
Ik heb hem om wanneer ik weg ben te kunnen zien wie er is, wellicht de postbode zeggen een pakje bij de buren af te leveren.

Je moet je huis flink geautomatiseerd hebben wil je echt nut van die api willen hebben.
Je moet je huis flink geautomatiseerd hebben wil je echt nut van die api willen hebben.
als je alles zelf in de hand wil hebben doe je dat ook. Je zorgt er zelf voor dat je webinterface via een externe URL bereikbaar is en dan is het enkel je eigen hardware en internetverbindingen die als SPOF dienen en je kan dan ook makkelijker van solution-provider wisselen zonder vast te zitten.
Zodra er een Android/iOS app nodig is ben je al afhankelijk van de leverancier, ook al gaan de diensten via je eigen server.

Enige oplossing is een open source app + standaard protocol voor dit soort notificaties
Dat zou ook mijn bedoeling zijn; een in eigen beheer draaiende deurbel met beeld en geluid, bijv. via een asterisk gateway, met een app erbij. Hoeft nieteens persé opensource te zijn, ook een (deels) closed source product zou dit kunnen bieden, als de audio / en videostreams maar niet via een externe server of clouddienst lopen. In een andere productgroep is tvmosaic (voorheen dvblogic ) daar een mooi voorbeeld van. Komt ook met app, en complete linux backend. En toch loopt alles op eigen server .https://tv-mosaic.com

Een soortgelijke oplossing zou mooi zijn als deurbel oplossing.

[Reactie gewijzigd door terradrone op 23 juli 2024 04:05]

een slimme deurbel? wat moet ik me daarbij voorstellen? 't Ding hoeft toch alleen ding-dong te doen als 't knopje wordt gedrukt?

Ben nooit super geïnteresseerd in hacken geweest los van beter weten hoe mezelf te beschermen ervoor maar moet zeggen dat IoT devices en openbaar wifi overal wel verleidelijk begint te worden voor wat lol......

3 uur 's nachts ding dong ding dong, *lampen knipperen*, iot brandmelders gaan af, smart koelkast besluit te ontdooien enz. Kattenkwaad uithalen gaat anders zijn voor de nerdy jeugd denk ik O-)

Heb wel een IP cam hier staan met intercom ivm hond met trauma die ik zo help even alleen te zijn als ik boodschappen o.d. moet doen zonder hem. Maar hangt niet aan een cloud.

Vraag me soms af hoe "smart" alles te pas en onpas "smart" maken wel is.
Je geeft zelf al antwoord.
Um m'n vraag is wat ik me moet voorstellen bij een smartdeurbel, daar heb ik geen antwoord op gegeven. Wat doet dat ding meer dan dumb-bels?
Precies dat wat je met je honden doet. Kijken wie er voor de deur staat, en evt met ze praten. Zonodig wordt het geheel opgenomen.
Je vind het allemaal maar niets :)

Maar als het jou uitkomt "Heb wel een IP cam hier staan met intercom ivm hond met trauma die ik zo help even alleen te zijn..." dan is Smart wel oké.
M'n cam is dumb. Gewoon Ip Cam, geen cloud, geen online services waar ik van afhankelijk ben enz. Bekijken zit achter een login. Nu heb ik geen illusies dat ie niet gehackt zou kunnen worden maar goed dan veel plezier met 't kijken naar een jeans die af en toe langs loopt en de beestjes natuurlijk :)
Heb hem normaal niet zo staan dat ik altijd maar in beeld ben mits in de woonkamer want gehackt of niet dan voel ik me de hele tijd alsof ik, naja, gefilmd wordt... }:O

Maar nee ik voel ook niet veel voor alles te pas en te onpas aan te sluiten en online bereikbaar te maken als 't niet nodig is.
Dat laatste is natuurlijk verstandig.
Wat niet wil zeggen dat alles wat je aansluit onverstandig is.

En dat éénnalaatste, dat willen we allemaal niet denk ik, altijd u beeld.

Ik was wat scherp misschien omdat veel mensen hier enorm te hoop lopen tegen sommige zaken.
Alleen omdat ze het nut voor zichzelf niet inzien. En daardoor anderen die er wél nut van hebben afdoen als dom, lui, idioot etc.
Ik hoop dat hij over zijn probleem heb komt. Je hond bedoel ik natuurlijk 🌝
Dankjewel van Bruno (doggo) :)
Nah je was niet (te) scherp oid. Had alleen 't idee dat je dacht dat m'n cam een cloud ding is.

Het ligt ook vaak aan de mensen. Als je via google zoekt naar web interfaces van IP cams bv en probeert de standaard login die vaak ook online te vinden is kom je bij een heleboel binnen.. "plug & play" .

Er zijn wel sommige dingen die ik niet volg of niet inzie wat de meerwaarde is vs potentieel tot misbruik zoals verlichting thuis wat aan internet hangt.
Ubiquiti (van unifi enzo) is dit aan het ontwikkelen, momenteel enkel voor early access toegang, maar zal binnen enkele maanden wel publiek beschikbaar worden.
https://www.reddit.com/r/...x6xg/unifi_access_launch/

Je kan je ook aanmelden voor early access en meelezen op de forums, echter kan je enkel als klant in de US early access hardware bestellen.
Thx, zat al een beetje op Reddit te snuffelen.
Zelf heb de Dahua Easy4IP VTO2111D-WP thuis geïnstalleerd. Deze staat in verbinding met mijn Synology die bij elke beweging de opname opslaat.
Is ook in te stellen via de webinterface van de bel zelf.
Geen top apparaat, want de trigger van de deurbel zelf doet het al een tijdje niet meer |:(
Oef, da's zuur bij een apparaat van een paar honderd euro. En dat is meteen voor mij ook een bezwaar: de bouwkwaliteit. Die deurbellen hangen in weer en wind, hebben een stevig prijskaartje en dan is het erg zuur wanneer zoiets binnen de kortste keren de geest geeft. Tuurlijk heb je garantie, maar je wilt ook iets voor langere tijd ophangen zonder halfjaarlijks een rma in te vullen. Dan ben ik eerder geneigd een degelijke pantilt outdoor camera, bijv. een hikvision, op te hangen. Zijn een stuk degelijker , camera heeft een grotere sensor (met alle voordelen die daaruit voorvloeien), en er loopt niets via een "cloud". ...
De reden zou softwarematig zijn. Na de update van de app loopt het mis.
Een hele goede deurbel van Netatmo is binnenkort in Nederland op de markt.

Deze kan ook naar je NAS de beelden wegschrijven. Daarnaast is het ook mogelijk om naar o.a. Dropbox te uploaden.

Ik had ook lang gezocht, en kijk erg uit naar deze gezien de goede specificaties en werking (niet via cloud/abonnement).
Zelf heb ik een Synology met een cam, met daarbij een deurbel van Alecto die weer verbonden is met Homey.
Het enige dus bij mij is Homey. Maar zo krijg ik wel informatie wie wanneer toen aan de deur stond.
:9 Moet alleen nog instellen dat bij een deurbel, een app krijg met foto / video van dat moment..
Inderdaad. Afgezien van privacy, zijn apparaten die permanent met internet verbonden zijn ook een veiligheidsrisico. Het wordt tijd dat dit soort producten ook zonder internet kunnen werken. In principe is internet verbinding alleen maar nodig voor updates. En als je perse een apparaat opafstand wilt bedienen, dan een directe verbinding (over een VPN naar je huis) zonder tussenkomst van een leverancier.
Het bedrijfsmodel van google/nest en anderen is data. Dat apparaten aan het net hangen heeft een reden jouw data.

Maar wacht je krijgt er natuurlijk een paar handige functies voor terug. Van afstand kun je van alles doen, lekker handig. Jou data die naar deze bedrijven gaat wordt natuurlijk gebruikt om in hun termen jouw gebruikservaring te optimaliseren.
De prijs die men rekent heeft natuurlijk ook te maken met de data/jou privacy waarmee je hun terugbetaald.

Veel zaken worden trouwens naar de cloud gestuurd omdat ze daar centraal geanalyseerd kunnen worden met snelle hardware en grote database. Ik weet bijv niet of je op een bijv alexa speaker een stemherkenningssoftware kan laten draaien die even goed werkt als de hardware in de cloud. Over paar jaar waarschijnlijk wel, gezien de steeds sneller wordende hardware.

Bijv zie in china als buiten camera's met ingebouwde tracking. Die volgen een object dat in beeld komt inclusief inzoomen, zonder cloud toepassing. Het kan dus wel en zal misschien nog komen.
Nest deurbel werkte ook niet als je er op drukte. Dat is niet acceptabel. Dat zou nog altijd moeten werken zelf zonder internet. Ik ga terug een oude bel installeren

Opnames nest deurbel hebben ook geen recordings.

Hopelijk werken de rookalarmen van nest wel... Eigenlijk zou de deurbel van nest deurbelgeluid moeten maken via de rookalarmen.
Sorry maar dit is iets wat te verwachten is.
Als jij een deurbel hebt waarmee jij wilt kunnen praten met pipo's die aan de deur staan, dan heb je een dienst nodig.
En in he geval van de Nest is dat een dienst van Google.

Als je op die manier denkt moet je zo ook denken over je telecom provider, o.a.

Wanneer je whatsapp gebruikt ben je voor de aflevering van je berichten ook afhankelijk van de diensten van whatsapp die live moeten zijn.

Er is zover ik weet geen manier om jouw Nest deurbel te laten communiceren met telefoon wanneer je niet thuis bent zonder dat er een dienst tussen zit die WEET dat jouw telefoon een bericht moet ontvangen als iemand die deurbel indrukt.

Als je van te voren niet bedacht hebt dat de Nest diensten online moeten zijn voor alles om te werken dan ben je knap slecht geinformeerd alvorens je de Nest hebt aangeschaft.

En ja dat geld ook voor de rookmelders.
Alleen zullen die het gewoon blijven doen (audio signaal) alleen krijg je geen melding op je telefoon als de diensten er dan net uit liggen.

all in all is hier niks nieuws aan en niks vreemds waar je google iets op kunt aanrekenen.
Los van de redundatie die ze wellicht zouden moeten hebben.
Helemaal als je beveiligings systemen leverd.
Maar ik weet niet of die het ook niet deden
Zie daar nest werkt alleen als de diensten draaien. De vraag is dan idd je rookmelders als die een melding geven en google ligt eruit krijg jij ook geen melding op je telefoon.

Dit laat natuurlijk zien hoe afhankelijk je bent van google voor dit soort diensten. Ze liggen er niet vaak uit maar je had in die tijd maar net brand moeten hebben.

Maar ach het is allemaal leuk en mooie dingen die je kan doen maar bij mij komt het er niet in.
Mijn gong binnen werkte nog gewoon hoor toen de Nest Hello offline was.
Zolang de Nest power heeft en de gong 'hard wired' is werkt dit altijd bij mij, online of offline.
Precies de reden dat ik 0 cloud-afhankelijke "slimme" zaken thuis heb. Ten eerste wil ik niet afhankelijk zijn van dit soort diensten en ten tweede is er nog het privacyaspect, zeker met camera's.
maar het zou geen kwaad kunnen als mensen zich iets meer bewust zijn van de afhankelijkheden, consequenties en veiligheidsrisico's die ze er op de koop toe bij krijgen...

ik ben het volledig met je eens maar dit gaat nooit gebeuren. Normale mensen hebben simpelweg geen interesse in techniek en willen helemaal niet weten wat het is of hoe het werkt. Het moet gewoon: stekker erin en werken.

Het zou dus eerder vanuit regelgeving geregeld moeten worden.
Verplicht 3 jaar updates op ieder apparaat dat met internet verbindt.
Verplichte externe security audit bij ieder beveiligingsapparaat.
Geen enkele cloud of internet communicatie bij apparaten welke op kinderen gericht zijn.

Het is wonderbaarlijk dat ze dit nu nog niet hebben maar in brussel (of straatsburg, waar ze deze maand weer zitten ;() zijn ze druk met belangrijke zaken... Zoals wifi netwerken sponsoren bij gemeenten..
is er niet een EU wetgeving die zegt dat als een ontwikkelaar stop met een cloud functie waardoor hardware niet meer werkt, ze het offline werkbaar moeten maken of ze moeten het volledige aankoop bedrag vergoeden. (zoiets heb ik ooit opgevangen)
ik denk dat het een +1 waard is omdat het een interessant gegeven zou zijn als het waar is.
tijdens de heisa over Works with Nest kwam het voorbij op het Home-Assistant forum. heb net even gezocht maar krijg het niet gevonden.

het is een regel specifiek op IOT gericht.
ik denk dat het een +1 waard is omdat het een interessant gegeven zou zijn als het waar is.
Als het waar is!

Je meent het niet toch?
Ik ben zelf geen jurist en zonder het officiële artikel kan ik het niet bewijzen vandaar als het waar is. Maar doe er mee wat je wil @WimmieV
Dat ik nog reageer. Dom ja.

Het gaat niet om de vraag die je stelt.

Het verbaasd mij heel erg dat iets wat je vraagt "geliked" wordt.

Maar het antwoordt weten jij en ik nog niet.
Sidenote ik kon gewoon mijn nest thermostaat gebruiken. Alleen werkte het tonen van het weer niet. Daar kan ik best mee leven.
Omdat je anders dat product zou kunnen gebruiken zonder dat Google er tussenzit ;)
Maar het zou ook zo kunnen werken dat het niet continu verbonden moet zijn. Dat een bel wel rinkelt als Google down is. Dat ie lokaal wel beelden opslaat, en die later pas synchroniseert.
Sja.. da's toch echt geen onbekend gegeven en iets waar je je bewust moet van zijn nog voor dat je zo'n toestel koopt. Natuurlijk kan een netwerkcamera gerust zonder internet werken, maar dat is nou niet het product dat je gekocht hebt.
Maar je netwerkcamera hoeft niet meteen een cloud ding te zijn meer in 't beheer van derden dan van jouw. Ik heb ook een IP cam staan, maar zonder cloud. Served zichzelf. Toegang om te kijken zit achter login met 3 strikes yer out.
Hij is niet afhankelijk van internet om te werken en maakt korte motion-triggered opnames. Internet is alleen zodat ik kan checken als ik weg ben. (Gebruik 't ivm opvang van diertjes met problemen, zoals m'n trauma-hond die via de cam's intercom leert niet te stressen als hij even alleen is.

Maar goed ook dat moet men wel weten te configureren en veel mensen zijn totaal niet van techniek en zo vind je dus een boel woonkamers op ip cam indexers als insecam.org |:(
Toen je je nest kocht had je toch moeten weten dat je iets in huis haalt dat alleen maar terug kan vallen op een internet verbinding. Het hele idee van nest is dat je data in de cloud zit, google natuurlijk bij die data kan komen, bekijken en ja daarmee in marketing termen jouw gebruikservaring (tewn kosten van je privacy) kan optimaliseren.

Als je beelden van een camera wil opslaan koop je er eentje waart je een zeg 128gb sd kaart in kan stoppen of centrale nas die alle beelden kan opslaan.
Daarom ben ik zo blij met mijn Homey; alles wordt lokaal gedraaid. Nu heb ik geen Nest en weet ik niet of je die op een Homey kan draaien, maar het feit dat ik gewoon mijn lampen e.d. kan blijven besturen, als een hoofddienst offline gaat, vind ik fantastisch.
Anoniem: 1322 @RVervuurt3 juni 2019 15:33
Dat heeft niet zozeer met Homey te maken. Als je domotica controllers neemt zullen die algemeen prima lokaal kunnen draaien zonder cloud (Fibaro, KNX, HA).

Het feit dat jij lampen aan kan sturen werkt omdat deze lampen lokaal aan te spreken zijn. Als je een nest gekoppeld had aan Homey kun je er dus niet iets mee als ‘de cloud’ eruit ligt. Hetzelfde heb ik volgens mij ook met de tado thermostaat.
Zo werkt nest niet. Maar dat wist je al bij aanschaf.
daarom wil ik ook geen serversided smarthome.
maar alles via Local host, dit is veel veiliger, en heb je geen last van eventuele problemen die de server veroorzaakt.
Iedere computer is localhost (Ping maar naar localhost) dus ook die in een cloudomgeving. Daarnaast is een lokale computer niet veiliger dan een ‘cloud’ oplossing. Sterker nog, ik durf prima te beweren dat de meeste cloud oplossing (SaaS) veiliger zijn dan een lokale oplossing. Wat is immers jouw jaarlijkse beveiligings budget? En wanneer was de laatste externe audit?

Als laatste heeft jouw server thuis ook gewoon problemen en storingen. Zeker tijdens reguliere update en upgrade ronden. Hoeveel inhoudelijke kennis loopt er rond over je oplossing als jij een dag ziek in bed ligt?
nou dat is simpel een router {met MAC filter} gebruiken voor het smarthome die geen internet verbinding heeft. hierdoor kunnen ze alleen erop als ze toegang hebben tot je netwerk en hun MAC adress toegestaan is voor access
Je weet dat het wijzigen van een MAC adres bijna even simpel te wijzigen of te spoofen is als een IP adres?
Ja dat weet ik, maar dan moet de hacker wel in de buurt zijn en het juiste IP en mac adress hebben om toegang te krijgen via wifi.

hierdoor is het wel wat lastiger om verbinding te krijgen met de smarthome "router"
Nee hoor, bijna ieder IoT apparaat draait een variant van Linux en kan via een script zo zijn MAC adres wijzigen (eventueel op een timer). De meeste malware blijft ook stil tot bijvoorbeeld de eerste reboot voordat deze aan het werk gaat. Ze zouden zelfs zo een MAC adres (of IP) toe kunnen voegen om naar huis te "bellen". Dat heb je niet eens in de gaten, alleen even plots een MAC adres erbij en zo weer verwijderd.

Het punt wat ik probeer te maken is dat MAC address filtering (of IP filtering) niet echt veilig is. Je zult dan alles moeten blokkeren en whitelisten wat jij veilig acht. En dan zit je nog met de vraagtekens welke software kun je nou eigenlijk vertrouwen? Tegenwoordig kun je Windows zelfs niet meer vertrouwen:
nieuws: Sommige Windows 10-apps tonen advertenties met malware
"Als je het woord Google ziet staan weet je toch dat die data gaan verzamelen"

Je kon er op wachten..

Ook als het niets met het onderwerp heeft te maken 😏

[Reactie gewijzigd door WimmieV op 23 juli 2024 04:05]

Anoniem: 427069 3 juni 2019 07:22
Gisteren kon ik ook niet bij de Google Play Store. Dacht dat het aan mijn telefoon lag, maar waarschijnlijk toch een storing. Ik verwachte alleen niet dat dit zou kunnen voorkomen bij een bedrijf met zoveel back-upservers.

Uiteindelijk maar een soortgelijk app gehaald van F-droid.
Zoals aangegeven lag het niet aan de servers, maar aan netwerkcongestie. Daar kan Google niet zoveel aan doen als het ergens anders op het net niet goed gaat.
Ligt er natuurlijk wel een beetje aan waar de opstopping zich bevindt. Als deze zich in het interne Google netwerk bevindt (bijvoorbeeld door uitval van 1 of meerdere routers/switches waardoor je een trechter krijgt bij de overgebleven apparatuur) is dit natuurlijk wel iets waar Google wat aan kan doen (door bijvoorbeeld naast load balancing ook hot-standby apparatuur te hebben)
Het kan iedereen overkomen, ongeacht de redundantie. Stel je voor dat je een nieuwe firmware of config naar je switchen duwt en deze in het begin goed lijkt te lopen tot je backup circuits dezelfde upgrade krijgen en er ineens conflicten ontstaan. Heel je netwerk, inclusief redundantie, heeft dan problemen.
Sterker nog, het had waarschijnlijk veel vaker gebeurd als er geen redundantie was.
Die redundantie zorgt er voor dat een grote hoeveelheid van de problemen onopgemerkt blijven voor ons.
Anoniem: 1218120 3 juni 2019 07:33
Daarnaast waren diensten die van het Google Cloud Platform gebruikmaken verminderd of niet beschikbaar, waaronder Snapchat, Vimeo en Discord.
Naast het feit dat dit platform heel handig kan zijn, is het niet beter als deze diensten gebruik maken van hun eigen alternatieven? Lijkt mij dat enige onafhankelijkheid van zo'n groot bedrijf ook voordelen kan hebben.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1218120 op 23 juli 2024 04:05]

Elk bedrijf kan storingen hebben Azure heeft meer grotere storingen dan Google gehad volgens mij.

Ik denk met alle wijzigingen die ze telkens door moeten voeren omdat shady records het nodig vinden ivm data het moeilijker wordt. Want ze kunnen niet zomaar uitwijken meer naar andere continenten omdat daar weer andere vage regelgeving is. Omdat jantje vindt zijn data is meer gevoelig bla bla
Anoniem: 1218120 @theduke19893 juni 2019 07:43
Naast dat het lastig is om regelgeving van meerdere landen in acht te nemen, doelde ik meer op onafhankelijkheid van Google. Stel dat Google jouw bedrijfje niet meer zo leuk vindt, dan kunnen ze vrij snel voor bepaalde dingen de stekker er uit trekken.

E.g. : nieuws: Google trekt Android-licentie voor Huawei in - update

Mij lijkt het handiger als de consument zelf mag kiezen wat hij/zij voor diensten wel of niet wil.
Ook zou het zulke grote storingen kunnen vermijden als deze diensten hun eigen services hadden.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1218120 op 23 juli 2024 04:05]

“Stel dat Google jouw bedrijfje niet meer zo leuk vindt, dan kunnen ze vrij snel voor bepaalde dingen de stekker er uit trekken.

E.g. : nieuws: Google trekt Android-licentie voor Huawei in - update”

Dat heeft niets te maken met wat Google wel of niet leuk vindt, vanwege sancties mag Google gewoon geen zaken meer doen met Huawei. Als het aan Google zelf lag wilden die wss wel hoor, die verdienen enkel centen aan Huawei.

Die diensten kiezen overigens zelf voor het gebruik van Google’s services he. Of ze nou Google, Amazon, Microsoft, Akamai of whatever gebruiken: alles kan storingen hebben en theoretisch kunnen ze allemaal de plug er zomaar uittrekken. Zullen ze over ‘t algemeen alleen niet doen, immers heb je een contract met ze.
Daarnaast is het tegenwoordig onmogelijk om zonder de grote tech bedrijven iets te doen op het internet:
https://www.google.nl/amp...it-was-hel-1831304194/amp
Je koopt het product zoals het in de schappen staat. Je gaat er mee akkoord. Fabrikanten moeten zelf beslissen wat voor OS ze nemen. Daarnaast is Huawei bezig met een eigen OS in combinatie met apptoid.
Een infrastructuur als van Google beheren is erg moeilijk en duur. Ik denk dat er voor zeer grote services maar weinig alternatieven zijn (AWS, Azure, misschien nog een paar). Elk met een prijskaartje, SLA etc. Dat je met eigen services minder downtime hebt is totaal niet zeker, zeker ook niet voor dezelfde TCO.
Cloud diensten zijn best prijzig als je ze veel en vaak nodig hebt. Alles 2x neerzetten (dus eigenlijk 4x want de provider heeft het al 2x) is vreselijk duur. En als er dan een storing is op bijv. De nlix kunnen al je klanten in NL er nog niet bij.
Ik gebruik permanent een clouddienst, zou dat zelf niet goedkoper kunnen.
Hangt een beetje ervanaf wat je afneemt of het goedkoper is, is mijn ervaring. Iig. voor een klant die het vroeg was een 24/7 server afnemen in de cloud duurder dan lokaal hardware draaien. Dit zat er o.a. in dat het geen internet facing dienst is (dus geen dure pijp nodig) en beheerkosten navenant laag zijn (niet internet connected dus patches een dag later is geen enkel probleem). Een server in de cloud dedicated 24/7 kost ook gewoon 190$ per maand. Doe dat maal twaalf en je koopt de server. Na 2 jaar heb je er 1 op reserve staan voor uitval. Als je een micro-instance op een shared host neemt kan het goedkoper, maar dat is voor line-of-business weer niet zo handig (performance garanties).
Anoniem: 1322 @latka3 juni 2019 15:55
Een hosted server is geen cloud (mening) maar een valkuil. Dat is gewoon een gehuurde server en uiteraard kost dat meer dan zelf een server kopen. Die mensen moeten er immers aan verdienen.

Cloud = diensten en schaal. Een 100GB exchange online account voor 10 euro kan je niet evenaren met een lokale exchange server.
Ja, maar zo wordt het niet gebracht (en ik ben het met je eens: server in the cloud = huren). Het is alleen interresant als de provider kan overprovisionen (ofwel: dezelfde hardware 10x verkopen en dan hopen dat iedereen na elkaar werkt). Een server met exchange en 100GB kun je niet eens kopen. Een simpele Xeon met 2x12Tb (=100 mailboxen in een mirror) en dan 1000 euro per server per maand vangen komt wel redelijk uit. Alleen is de vraag dan meer of je Exchange nodig hebt: een Synology met 2 drives en wat oude HDDs kost minder per jaar ;-) Cloud is vooral leuk voor een test omgeving voor een week: de kosten voor inkoop/inrichten/hosting zijn dan echt een verschil tussen even een instance huren bij iemand anders.
Je kunt cloud toch niet vergelijken met een standalone server?
Waarom niet? Vanuit de gebruiker is er een dienst die geleverd moet worden (in dit geval een web-based order entry systeem). Er zijn 20 gebruikers die het willen gebruiken. Het zal de gebruiker worst wezen of het cloud/standalone of whatever is. Voor de software maakt het ook niets uit. Cloud is gewoon een server van iemand anders huren. En als die persoon handig is verhuurt hij/zij die server meer dan 1x omdat vrijwel niemand de hardware tot het gaatje benut. Afhankelijk van de verhuurder maken ze het pakket leuker met extra diensten (S3 storage oid), maar het is in essentie gewoon de server van iemand anders gebruiken. Of zoals het gezegde gaat: "there is no cloud, there is only somebody elses computer.". Er wordt wel geroepen dat cloud een fundamenteel anders iets is, maar niemand kan precies zeggen wat dat dan is. Call me sceptic. Er zijn wel use-cases voor cloud-based computing, maar die zitten dus echt in burst-capaciteit of willen specialiseren in je core-business en daar hoort IT niet bij (bijv. Dropbox).
Cloud is niet een server van iemand anders huren. Een server van iemand anders huren is (shared)hosting.

[Reactie gewijzigd door dez11de op 23 juli 2024 04:05]

Oke. Wat is cloud dan wel in jouw definitie?
Online dienst. Met alle sores, online zijn, ddos bescherming, backups, software, support, monitoring, tools. ALLES!
Ok, dus je huurt een (deel van een) server in inclusief beheer op netwerk en server en monitoring. Ik zie je punt nog niet met een server (+diensten) huren. Als ik een server huur bij OVH dan krijg ik al deze zaken er gewoon bij in het pakket. Met een druk op de knop via de admin console zet ik er Windows of Linux op. Eventueel met een template voor een database en webserver + PHP en gaan met je wordpress in de cloud^H^H^H^H^Hgehuurde server.
Hetzelfde had ook kunnen gebeuren met Amazon's of Microsoft's cloud. Welke de minste downtime heeft van deze 3 weet ik niet. Ik weet wel dat heel wat services afhankelijk zijn van die grote clouds. Die downtime zul je dan moeten vergelijken met die van bijv dedicated of colocated servers.
Mijn Whatsapp backup die ik gisteravond draaide is met de storing helaas ook corrupt geraakt. Backup rond 21.00 gedraaid omdat ik een fabrieks-reset op m'n phone moest doen. Had geen slechter moment kunnen treffen dus 😒
Hier soortgelijk probleem. Ook mijn Whatsappbackup is in de war geraakt en verloren gegaan ...
Staat er geen kopietje op je SD-kaart? WhatsApp maakt(e?) eerst de backup lokaal aan en upload hem daarna pas naar GDrive.
Ook de diensten van apple waren offline of slechter bereikbaar zoals icloud, icloud mail, imessage, mail drop en icloud photos.
Heb je daar een bron van? Ik kan het zo snel niet terugvinden op de Apple website of DownDetector
Ik heb het zelf op 9to5mac gevonden waar ze ook screenshots bij toegevoegd hebben. Hier is de link https://9to5mac.com/2019/06/02/google-cloud-icloud-outage/ en hier kun je ook de resolved issues vinden https://www.apple.com/support/systemstatus/

[Reactie gewijzigd door Kratos op 23 juli 2024 04:05]

Tot aan 1 uur snachts sowieso niet kunnen inloggen op de nest services vanaf een uur of 21:00.

Snap enigszins dat je netwerk congestie kan hebben maar letterlijk een wereldwijde outage als ik twitter mag geloven kan je daar niet op wegschrijven denk ik
Ik kreeg wel meldingen van Snapchat maar wanneer ik de app openende geen snaps, die kreeg ik pas 2 uur later opeens. Zal vast hiermee te maken hebben.
Vandaar dat mijn nest thermostaat niet goed werkte gisteren.
Verklaart de problemen in docs. Kreeg een document niet gedownload. Vanaf een uur of 21 begon het feest.
Ik merkte het ook toen ik een document uploadde naar Google Drive.

Het duurde heel lang voor de upload startte maar lukte uiteindelijk wel.
(Dit was gisteravond om 9:00)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.