Gmail-app voor iOS biedt nu ook de mogelijkheid om afbeeldingen te blokkeren

Ook de Gmail-app voor iOS biedt voortaan een instelling die voorkomt dat externe afbeeldingen automatisch worden gedownload. Deze beelden leidden niet alleen tot een hoger dataverbruik, maar worden ook gebruikt om e-mails te tracken. De Android-app had de functie al.

De functie is beschikbaar vanaf Gmail voor iOS versie 6.0.190811, die onlangs in de App Store is verschenen. Gebruikers moeten de functie zelf activeren door achtereenvolgens te klikken op Instellingen, het gewenste account, en Afbeeldingen. Door daar een vinkje te plaatsen bij 'Weergeven van externe afbeeldingen eerst vragen' wordt het beeldmateriaal in toekomstige e-mails niet langer automatisch gedownload.

Gebruikers van de Gmail-app voor Android konden al langer aangeven dat externe afbeeldingen niet automatisch mogen worden binnengehaald. Engadget merkt op dat Google gebruikers in de beginjaren van Gmail nog keurig om toestemming vroeg om extern beeldmateriaal binnen te halen. In 2013 besloot het bedrijf dat beleid te wijzigen.

Het uitschakelen van de automatische weergave van extern beeldmateriaal in mails heeft verschillende voordelen. Bij een matige dataverbinding is er minder vertraging en de functie spaart zowel data als de accu. Daarnaast voorkomt de instelling dat extern beeldmateriaal kan worden misbruikt om e-mails te tracken, doordat er, als de mail wordt geopend, code naar een server wordt teruggestuurd.

Gmail iOS

Door Michel van der Ven

Nieuwsredacteur

04-09-2019 • 10:58

19

Reacties (19)

19
18
14
3
0
2
Wijzig sortering
Had Google tracking via e-mails niet al geblokkeerd door het via hun servers te laten lopen?
Google laadt de plaatjes naar hun eigen server op het moment dat je de mail voor het eerst opent. Bij opvolgende keren openen van de mail worden de plaatjes dus inderdaad van Google's server geladen, in plaats van van de tracking server. Het is dus niet compleet geblokkeerd, er kan nog steeds bijgehouden worden of iemand een mail ten minste een keer heeft geopend, maar er kan niet bijgehouden worden hoe vaak een mail is geopend.
Maar behalve of t geopend is ja/nee krijgen ze verder geen andere info?
Wat voor info denk je dan aan? Bij de meeste trackingsystemen is een (image)url gekoppeld aan de ontvanger, dus de info die ze daar al van hadden kan worden verbonden met het feit dat ze geopend hebben. Daarnaast is dus wel bekend op welk tijdstip er de eerste keer geopend is.

Kortgezegd is de eerste keer openen exact hetzelfde als bij elke andere provider/client die afbeeldingen niet blokkeert en/of cachet. (Edit: niet helemaal waar, zie hieronder)

[Reactie gewijzigd door Jaerie op 23 juli 2024 12:29]

ik dacht aan je IP adres, internetsnelheid, gebruikte browser, browser instellingen, provider etc, maar weet niet of dat allemaal mogelijk is en of ze t niet al vooraf wisten
Nee, die gegevens zullen inderdaad niet meegegeven worden, het zijn de servers van Google die het plaatje downloaden, hiervan komen dit soort gegevens dus terecht bij het trackingsysteem (waar ze dus weinig aan hebben).
Dus het blokkeert dus wel extra informatie die de tracker zou kunnen opslaan ware Google niet de man in the middle :)

fijn
Door daar een vinkje te plaatsen bij 'Weergeven van externe afbeeldingen eerst vragen' wordt het beeldmateriaal in toekomstige e-mails niet langer automatisch gedownload.
Wat alleen maar irritant is omdat e-mails tegenwoordig een heel stuk visueler zijn geworden :Y)

Alleen als je weet dat dit tracking kan voorkomen heb je er dus iets aan als je iets om je privacy geeft. Je buurvrouw om de hoek weet dit dus zeer waarschijnlijk niet.
Daarnaast voorkomt de instelling dat extern beeldmateriaal kan worden misbruikt om e-mails te tracken, doordat er, als de mail wordt geopend, code naar een server wordt teruggestuurd.
Er wordt geen code naar de server gestuurd. Zodra zo'n "pixel" wordt opgevraagd door de e-mail client, wordt het feit dat ie is aangeroepen opgeslagen om te laten zien dat een e-mail geopend is. Werkt dus net iets anders dan het artikel probeert uit te leggen :+

Als je alleen bijhoudt dát een e-mail geopend is, zonder op te slaan welk e-mail adres dat geweest is, valt dat gewoon binnen de wetten toch? Dat is de equivalent van een pageview op een website, daar hoef je geen toestemming voor te vragen als dat anoniem gebeurt. Iemand die hier iets over kan zeggen?

[Reactie gewijzigd door JorzoR op 23 juli 2024 12:29]

Goede emails, welke zeer zeldzaam zijn omdat het hels is om te maken, werken even goed met als zonder afbeeldingen. Daar hou je rekening mee bij het bouwen, en met CSS3 kun je best wel wat flashy dingen doen zonder externe afbeeldingen.

Sowieso is de hele metric eigenlijk waardeloos geworden. Programma's blokkeren het, gmail accepteert het automatisch via proxy (zegt dus niks) of blokkeert het nu... Tijd voor een nieuw systeem.
Als je alleen bijhoudt dát een e-mail geopend is, zonder op te slaan welk e-mail adres dat geweest is, valt dat gewoon binnen de wetten toch? Dat is de equivalent van een pageview op een website, daar hoef je geen toestemming voor te vragen als dat anoniem gebeurt. Iemand die hier iets over kan zeggen?
Het zal vast binnen de wet zijn, maar het geeft net iets meer informatie dan een pageview: namelijk dat het betreffende emailadres nog in gebruik is. Dat is waardevolle informatie voor spammers en eventueel ook interessant voor phishing- en andere hack-doeleinden.
Het zal vast binnen de wet zijn, maar het geeft net iets meer informatie dan een pageview: namelijk dat het betreffende emailadres nog in gebruik is.
Dat weet je dus niet als je dus zorg dat je die info niet opslaat :Y) Een simpele pixel om te checken hoe vaak een e-mail van een campagne is geopend is prima anoniem te doen.

Bij een pageview wordt er ook meer informatie over de lijn gestuurd dan je wettelijk gezien, zonder toestemming van de gebruiker, mag bewaren volgens onze EU richtlijnen. Het gaat er dus niet om wat er over de lijn gaat, maar wat jij (of een third-party) bewaard.

[Reactie gewijzigd door JorzoR op 23 juli 2024 12:29]

Niet gedacht dat er nog mailprogramma's waren die dat niet konden...
Ik was ook gewoonweg geschokt dat dit anno 2019 nog gebeurde. En in zo'n high profile app nog wel. Onvoorstelbaar.
Hoe zit het met de web versie?

Ik dacht eigenlijk dat Google de afbeeldingen altijd zelf downloadde, zodat tracking nikszeggend was.
De webapp kan dit al, onder instellingen > Algemeen > Afbeeldingen.

Je tweede vraag beantwoordde ik hier al.

[Reactie gewijzigd door Jaerie op 23 juli 2024 12:29]

Wat een fijn privacy vriendelijk bedrijf is Google toch :Y)
ok, ondertussen heb ik nog steeds problemen met afbeeldingen in Gmail.
In Inbox had ik nergens last van
Ik denk dat als je niet getracked wilt worden, helemaal geen gmail moet gebruiken. Trackingpixels blokkeren heeft natuurlijk weinig zin als al je email al bij de grootste tracker op internet opgeslagen wordt...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.