Google voorziet Gmail-app voor Android deels van donkere modus

Google is begonnen met het implementeren van een donkere modus in zijn Gmail-app voor Android-toestellen. Eerder kregen apps als Agenda, Contacten en Rekenmachine al zo'n make-over en in Android Q zal voor de hele interface een donkere modus beschikbaar zijn.

De donkere modus van Gmail, die sinds donderdag wordt verstrekt, is volgens het bericht van Android Police duidelijk nog een work in progress-versie. Zo is het donkere thema bij wie de update heeft ontvangen, alleen nog maar beschikbaar voor het scherm met de instellingen van de app; aan het hoofdscherm en de sidebar verandert voorlopig niets.

Het donkere thema van Gmail schakelt zichzelf soms automatisch in- en uit, en de gebruiker heeft daar geen controle over, doordat er simpelweg geen schakelaar voor de donkere modus is. De verwachting is echter dat Google voor de komst van Android Q, die voor augustus is gepland, nog een of meer updates aan Gmail zal doorvoeren, zodat ook in deze app het donkere thema tijdig volledig functioneel zal zijn.

Bij zowel Google als Apple is de donkere modus aan een stevige opmars bezig; ook iOS 13 krijgt een donker thema, zo maakte Apple onlangs bekend. Voorafgaand aan het nieuwe besturingssysteem Android Q is Google gaandeweg al zijn apps aan het uitrusten met een donkere stand. Die nieuwe modus is niet alleen een kwestie van smaak; een donker thema zou met name ’s avonds rustiger voor de ogen zijn en tegelijk wat stroom kunnen besparen.

Door Michel van der Ven

Nieuwsredacteur

21-06-2019 • 11:03

37

Reacties (37)

37
37
19
2
0
17
Wijzig sortering
Implementeren ze een donkere modus op deze manier niet direct verkeerd? Zo te horen mag je per app de instellingen gaan aanpassen. Of passen ze dat aan in android Q?
Het punt is dat natuurlijk niet iedereen op Android Q zit, terwijl je gebruikers wel die kans functie wil geven. Bovendien is het een functie die natuurlijk per app weer net iets verschillend is. Google kan niet zomaar alle kleuren inverten, dan gaat het hopeloos mis. Dus ik heb het vermoeden - correct me if I'm wrong - dat het iets is wat je in de app zelf moet hebben, maar dat Google dat middels een generieke functie in Android Q kan aan- of uitzetten. En voor wie geen Android Q heeft, dat het het dan een functie is die ze zelf kunnen instellen.
Anoniem: 315662 @dakathefox21 juni 2019 12:35
Volgens mij is dat precies hoe het is inderdaad. Je kunt het per app instellen, maar de Android Q dark mode is een soort 'toggle all' functie, die alle apps die het via de API hebben geïmplementeerd worden beïnvloed.
Tot nu toe is het per applicatie.
Ik heb de donkere modus in Google keep al aan staan. Ik vind het wel fijn, al hoewel hij op sommige punten nog wel iets donkerder mag van mij.
Graag heb ik de keuze bij bepaalde apps om toch de donker modus niet te gebruiken..
Zoals met alles wat met look-and-feel te maken heeft: Het mooiste zou zijn dat het vanuit het systeem geregeld is en alle software daarin mee gaat. Maar helaas: ooit was het er niet en nu komt het van diverse kanten toch binnen.

Daarmee zou ik voorstellen: Alles dat zo'n dag/nacht stand krijgt zou daarvoor in de instellingen de volgende opties mee moeten krijgen:
- Gebruik het niet, zet vast op de 'dag' stand. Dit zou de default kunnen/moeten zijn
- Gebruik het niet, zet vast op de 'nacht' stand. Dit zou de default kunnen zijn als dat uit de app voort komt. Google Sky is een mooi voorbeeld hier.
- Zet een knop op de voorkant van de app om het live te schakelen
- Schakel met het systeem mee (indien beschikbaar).
- Indien het systeem het niet biedt: Laat met een externe app schakelen.
- Indien het systeem het niet biedt maar er toch een automaat nodig/gewenst is: biedt de mogelijkheid om het in te stellen op basis van tijd, op basis van zon-op/zon-onder op lokatie (+ of - schemering).
Waarom is het implementeren van een donkere modus dan zo'n groot ding dat ze het nu nog maar deels doen?

Om even kort door de bocht te schieten lijkt me dat een stagaire een complete overhaul qua styling wel kan coderen toch? Ik zie waarschijnlijk iets over het hoofd?
Je moet niet vergeten dat die UX van Google Apps uit een gigantisch ecosysteem komen, en je mag er wel vanuit gaan dat die hele workflow daaromheen best ingrijpend kan zijn. Dat wil je niet even door een stagiare laten doen. Daarbij hebben ze echt heel veel te testen want ze hebben wel een imago op te houden (iig qua gebruikerservaring/UX/design).

In theorie is het niet zo moeilijk nee, gezien ze de kleurenschema's al wel ergens hebben liggen van andere darkmodes, maar ik begrijp dat dit wel iets is wat ze bedachtzaam willen invoeren. That being said, ik vind het wel raar dat ze hier nu pas mee komen en niet al tig jaren geleden, want er wordt al heel lang geroepen om dit soort dark-modes..
Tot kit-kat was het default dark theme (OS toch, apps kozen vroeger zelf), pas vanaf lollipop zijn ze naar een light theme gegaan, en nu kan je dus kiezen.
zal het verder ontwikkelen van dark-modes niet het gevolg zijn van OLED? dat zie je steeds meer op telefoons en daarop is dark-mode een stuk beter.
Waarom is het implementeren van een donkere modus dan zo'n groot ding dat ze het nu nog maar deels doen?

Om even kort door de bocht te schieten lijkt me dat een stagaire een complete overhaul qua styling wel kan coderen toch? Ik zie waarschijnlijk iets over het hoofd?
Android is geoptimaliseerd voor 1 enkel doel: zo veel mogelijk geld binnen halen voor Google. Via OS licenties, via app ads, via in-browser Google ads of via Play store verkopen en via Google Pay. En natuurlijk: via tracking van Android gebruikers op alle mogelijke manieren.

1. Hoeveel meer geld verdient Google als ze een dark mode beschikbaar maken? Geen. Er bestaat immers geen concurrent voor Android (behalve iOS, maar die target een ander segment).

2. Is er risico dat Google minder geld gaat verdienen als ze dark mode support inbouwen? Ja. Het kost dev tijd, er is risico op dat bepaalde apps (of het OS) niet meer goed functioneren en veruit het aller belangrijkste voor Google: er is een kans dat ads (die er vanuit gaat dat alles wit is in het OS) niet meer goed werken of niet meer zo veel geld binnen halen, omdat mensen ze anders ervaren op een donkere achtergrond.

Zoals je zelf ook al aangeeft is het technisch een non-issue dat een stagiair inderdaad zou kunnen implementeren. Een OS-setting/API die apps kunnen uitlezen om te weten of een gebruiker standaard het liefst een donkere of witte achtergrond heeft.

[Reactie gewijzigd door GeoBeo op 23 juli 2024 08:51]

Nu nog een donkere/nachtmodus voor Tweakers.net! :) En dan ook graag meteen het forum ook meenemen _/-\o_
Ik heb een dark modus gemaakt voor tweakers op stylus.
Doet mooi wat het moet :)
Bedankt, ziet er goed uit!
hiervoor is betaalde account nodig zeker?
Instellen kan onder: https://tweakers.net/instellingen/layout/
maar je moet de custom CSS functie eerst activeren via de karmastore dus :-)
Eerst alles maar responsive maken lijkt me. Dark mode mag daarna
Gewoon de Dark Reader Chrome plugin gebruiken en heel het internet is mooi dark ;)
Samsung browser gebruiken op je mobiel. Werkt prima!
Als de webmasters op deze wereld nu eens afstappen van standaard wit te gebruiken als achtergrondkleur op alle professionele sites, dan zijn er al een hoop problemen opgelost... ;)
Doe het zelf effe snel:

Selecteer alle tekst en je hebt direct een andere instelling die de leesbaarheid aardig verbeterd in sommige omstandigheden. Witte letters in een blauwe achtergrond werkt perfect.

Pas zelf de helderheid van je scherm aan. Dat werkt meteen voor alle apps.

Gebruik een andere browser.

Voor wat het waard is: Zelf gebruik ik de tweakers-app al 4 jaar niet meer (of langer), de mobiele browser versie werkt in firefox op android naar mijn idee veel beter.
Dan was mij ouwe windows phone zijn tijd ver vooruit. Ik wist daar niet beter. Toen ik naar Android ging kwam ik er pas achter dat het daar amper aanwezig was. Mooi dat ze bij te tijd proberen te blijven.
En als je dus vast zit aan een merk wat niet heel snel is met updaten, kan je dus nog een paar jaar wachten. Waarom niet gewoon een app setting?
Nu de rest nog donker maken.... :/
Je kunt niet alles zwart maken.
Chill zo'n screenshot bij het artikel. |:(
Leuk, maar moeten ze niet eerst Bundles introduceren?
Voordeel van de donkere modus is dat dit voor gebruikers van AMOLED en OLED schermen een enorme verbetering kan brengen in het energie verbruik. Voor gebruikers van LCD schermen brengt de donkere modus juist potentieel een verslechtering teweeg in het energie verbruik omdat de blacklight hoger gezet moet worden.
Een heel andere vraag mbt darkmode. Hoeveel energie scheelt dat nou allemaal? Doet de batterij er echt langer mee? En waarom zijn boeken nog steeds voorzien van wit papier en zwarte letters. Waar zitten de voordelen nou echt, of is het een hype?
Dit kan, natuurlijk variërent vanwege de helderheid en het type scherm dat je hebt, tot wel een verdubbeling leveren. Google heeft in de I/O presentatie aangegeven dat ze dit getest hebben en dit was uit hun test gekomen.

Wat betreft boeken, het is sinds jaar en dag bekend dat zwarte letters op witte achtergronden beter af zijn te lezen. Omdat boeken ook niet het blauwe licht op je oogbol schijnen (wat schermen wel doen) is dit veruit de betere oplossing voor boeken.

[Reactie gewijzigd door slogemann op 23 juli 2024 08:51]

Het is natuurlijk N=1 maar dat van die boeken onderschrijf ik. Ik heb mijn e-reader een keer andersom ingesteld, dus witte letters op zwarte achtergrond. Het leek net of de letters in elkaar gingen overlopen en ik
moest het font iets groter maken om het lekker leesbaar te houden. Zwart op wit lijkt dus inderaad duidelijker. Op een scherm heb ik wel graag dark mode.
Ligt aan je scherm. AMOLED (als ik me niet vergis) schermen gebruiken de pixels die zwart zijn niet dus die kosten ook geen batterij. Daarbij zal het dus voordeel opleveren. Hoe het bij andere schermen zit weet ik niet, maar ik kan me voorstellen dat het daarbij geen verschil maakt op batterijduur.
Boeken zijn zwart op wit omdat het andets heel inefficiënt zou zijn met inkt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.