Google brengt eerste bèta Android Q uit

Google brengt woensdagavond de eerste bèta van Android Q uit. De vorige versies van Android kwamen eerst uit als developer preview, maar deze versie is volgens de zoekgigant niet alleen voor ontwikkelaars, maar ook voor early adopters.

Gebruikers kunnen zich inschrijven via de Android Beta-pagina, maar die is op moment van schrijven nog niet live. Vanwege grote vraag ondersteunen alle Pixel-telefoons de bèta, schrijft Google, dus ook de eerste generatie Pixels die momenteel 2,5 jaar oud zijn en op het moment dat Q uitkomt bijna aan het einde van hun ondersteuningsperiode zitten.

Omdat de builds nog niet online zijn, is nog niet bekend welke functies precies wel en niet in de bèta zitten. Een gelekte build uit januari liet onder meer geavanceerde privacy-instellingen zien, met de mogelijkheid om te verhinderen dat apps de locatie op de achtergrond opvragen. Ook zit er een donkere modus in die door heel Android heen werkt.

De bèta heeft daarnaast ondersteuning voor vouwbare smartphones als de Huawei Mate X en Samsung Galaxy Fold onder meer door het proces van apps aanpassen op het schermformaat te versnellen, schrijft The Verge. Ook zit er een popup-scherm in voor instellingen rond wifi en bluetooth, zodat gebruikers niet langer naar het instellingenmenu hoeven om bijvoorbeeld een bluetooth-speaker te koppelen.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

13-03-2019 • 20:18

100

Reacties (100)

100
99
58
1
1
18
Wijzig sortering
UPDATE: Inmiddels is de link https://www.google.com/android/beta live en kun je je dus inschrijven voor een OTA update.

Het Android Beta program (voor een automatische OTA update) is nog niet live op dit moment, maar de images zijn al wel te flashen, via https://developer.android.com/preview/download-ota en https://developer.android.com/preview/download (volledige image voor mensen met een geunlockte bootloader).

[Reactie gewijzigd door nsacrawler op 23 juli 2024 02:28]

Ik heb een Pixel 3, maar twijfel of verstandig is om naar Q beta te gaan. Of er dan apps zijn die niet meer werken.
En ota Q beta wist je telefoon niet toch?

[Reactie gewijzigd door SuperVeloce op 23 juli 2024 02:28]

Wat ik het meest miste in de betas was dat mijn internet bankieren apps niet meer werkten. Vooral ABN Amro is laat met het accepteren van de nieuwe Android versie.
Sinds gisterenavond de update naar Q gedaan. Op mijn Pixel3XL en alles verloopt heel soepel. Alle bank apps werken perfect.
Rabo Bankieren werkt, Rabo Wallet moet ik opnieuw aanmelden, maar werkt in ieder geval wel. Whatsapp backup heeft moeite met sluiten na backup bij mij. Voor de rest weinig problemen, behalve dat ik dark mode aan had staan en je deze niet meer kunt aanpassen na het updaten, dus beslis vóór de update of je veel apps die niet geoptimaliseerd zijn (google photos etc.) ook donker wilt.
Ja, maar dat ga je niet elke keer wijzigen, laat staan meerdere keren per dag... Alhoewel, als je echt developer bent heb je je telefoon ook al aan je computer aangesloten om je apps naar te compilen.
Welke zijn voor jou alle? Handige info om te delen voor de community. Hieronder las ik dat ABN AMRO voor Luinwethion niet werkte.
Zowel Bunq als Rabobank werken bij mij. Alleen rabo Wallet moest opnieuw ingesteld worden maar werkt wel naar behoren.
Hey, je geeft aan dat Rabo Wallet opnieuw moest worden ingesteld. Heb je na opnieuw instellen de app gewoon kunnen gebruiken? Ik blijf foutcode AL-102-PIF200 krijgen.
Ik gebruik normaal altijd bunq met Apple Pay, maar zal zo wel even met mijn Android een transactie proberen te doen
Transactie is tot daar aan toe, maar ik heb opnieuw moeten koppelen met de Rabo reader en sindsdien kan ik al niet eens inloggen. Maar bedankt voor je moeite.
Transactie is bij mij gewoon gelukt, eerst keer een foutmelding, daarna foutloos een transactie kunnen doen
tijd voor een factory reset dan :-)
wat heb je liever een veilige geteste op het doelplatform of snel de nieuwste pre-release software kunnen gebruiken. Telefoon zijn tegenwoordig de doelgroep van hackers. De personal computer is niet meer intresant ;-)
Weet je hoe lang het meestal duurt voor ABN Amro de app weer laat werken in de beta versie? Hieronder vertellen anderen dat Rabo, ING en Bunq wel werken.
De afgelopen jaren was dat pas rond de drie weken voor de release datum van de nieuwste android versie
De OTA wist niks alleen als je terug gaat naar P dan ben je alles kwijt.
Nouja het is een beta, als je twijfelt zou ik het niet doen. Je kunt er wel vanuit gaan dat bepaalde apps niet werken of andere problemen. De uldate naar Q zal je telefoon niet wissen denk ik, maar terug naar P zal dat wel doen.
App van ABN werkt niet, Samsung browser beta ook niet.

Nog geen andere fout tegen gekomen.
niet doen, is niet voor daily
Maar wat voor naam gaat deze krijgen?
Quality Street misschien?
Als Brabander stem ik voor Android Quukske.
hahahahahaha, als Brabander deze grap honderden keren gehoord, maar niet gekoppeld aan Android Q. Als we weer een poll krijgen stem ik ook Quukske.
Daar had ik op moeten komen als brabander Zeer mooie!! Voor mij eet android Q nu voortaan android Quukske!!!
Ik ben geen Brabander, maar als Fries keur ik Quukske onmiddelijk goed!
(krijgen we hier op tweakers dan ook een quukske-muur?)
Quiche?
Quindim?
Qottab?
Queen of Pudding?
Qurabiya?
Quesito?
Queijadinha?
Quirks?
Er zijn zat mogelijkheden... :9

[Reactie gewijzigd door AW_Bos op 23 juli 2024 02:28]

Alleen kent de helft van de wereld alleen de quiche uit die lijst. En gezien een quiche zowel hartig als zoetig kan zijn lijkt me dat de beste optie. Was namelijk ook het eerste wat in me opkwam.

Ik moet ook zeggen dat die anderen in je lijst (welke ik overigens ook op verschillende sites tegen ben gekomen, maar dan met plaatjes) er niet allemaal even apetijtelijk uitzien :|
Ik dacht eerst quasedilla, omdat dat ook zoet is, maar de naam is te lang als je kijkt naar de huidige naamgeving. Ik ga voor Quiche. Kort, wereldwijd bekend en kan ook zoet zijn (bijvoorbeeld met zoete aardappel of zoete wortels)
En Ice cream Sandwich (Android 4) was kort?
Quasedilla zou anders mooie sneer trump kunnen zijn.
Quesadilla zoet?? Een quesadilla in Mexico bevat vooral veel kaas en is verre van zoet. De naam quesa betekent ook kaas , vrij vertaald is het een kaasdingetje.

[Reactie gewijzigd door kitesurfer82 op 23 juli 2024 02:28]

Ik ken quasedillas eigenlijk alleen maar met zoetig brood. Een quasedilla kan ook als 'toetje' met zoete ingrediënten. De Mexicanen draaien zich om in hun graf natuurlijk. Wel erg lekker met banaan en chocola
Zoet brood??? Ben je niet in de war met een churro? Een quesadilla bestaat uit een mais pannenkoek met kaas ertussen. Het is gewoon de Mexicaanse tosti. Er nergens iets zoets in te bekennen.
Altijd eten dus quesadilla
Quality Street is een soort snoep.
Quality Street werd in 1936 gecreëerd door de firma Mackintosh's :D
Dat is niet zoet. De vertaling van quesadilla is kaasdingetje. Quesa staat ook voor kaas....
Ik hoop zelf (dutch) liQuorice, maar dat zal wel niet :*)
beetje ver gezocht om de 3e letter uit een woord te pakken
qwerty ;) ?
Ik ben benieuwd naar deze nieuwe versie van Android, tegenwoordig zijn de upgrades niet meer noemenswaardig.
Direct even geïnstalleerd, werkt zover prima. Dark mode is wel erg dark nu.
dark mode is bij mij niet beschikbaar op mijn pixel 2 xl :(
dark mode is bij mij niet beschikbaar op mijn pixel 2 xl :(
https://www.xda-developers.com/android-q-toggle-dark-theme/
Hoe donkerder hoe beter. Pikzwart is het beste voor je batterij als je een oled scherm hebt :)
Ook zit er een popup-scherm in voor instellingen rond wifi en bluetooth, zodat gebruikers niet langer naar het instellingenmenu hoeven om bijvoorbeeld een bluetooth-speaker te koppelen.
Zou er ook een dergelijk pop-up menu voor het volume komen zodat ik niet langer in een menu moet duiken om het volume aan te passen op mijn telefoon 8)7 :X
Je volumeknoppen doen dat toch al? En met dat pijltje kun je de andere volumes regelen.
Dat pijltje is sinds Android 9 standaard verdwenen en vervangen met een koppeling naar een menu.

Mocht dit anders zijn op jouw toestel dan is dit een wijziging vanuit de fabrikant.
dat pop-up menu is een functie van slices, waarbij een app de Wifi of Bluetooth slice aanroept. Volume instellen is altijd een user-generated action, dus ik zie niet in hoe ze dat zouden moeten doen. Simpelste zou gewoon weer een caret pijltje zijn in de volume pop-up.
Beste update, 1.2gb

[Reactie gewijzigd door SuperKneus op 23 juli 2024 02:28]

Valt wel mee toch voor een major update? Volgens mij was de upgrade van Android 8 naar 9 op mijn Nokia 8 ook in diezelfde orde van grote.
Ik ben de kleine updates van LinageOs gewend dus vandaar. Ik weet even niet meer hoe groot de update van O naar P was.
Omdat Lineage geen Gapps omvatten. Lineage + Gapps = ook 1.2 GB
Bij mij was ie maar 900 mb
pixel 2 XL hier, met android Q

dark mode is niet beschikbaar, voor de rest werkt alles goed, inclusief ING en RABO bank apps :)
Pixel 2 XL hier, met Android Q.

Dark mode wel beschikbaar, maar enkel omdat ik dat al 'aan' had staan in Android P. De toggle om hem aan of uit te zetten is weggehaald, maar de status is wel overgenomen, dus nu is bij mij alles pikzwart (niet donkergrijs zoals in P dark mode was). Nadeel is dat photos ook de dark mode overneemt, maar daar niet alle menu's goed geschreven zijn voor dark mode, dus heb je overflow pop-ups met dezelfde kleur tekst als achtergrond... Via een ADB command (Inschakelen: adb shell settings put secure ui_night_mode 2
Uitschakelen: adb shell settings put secure ui_night_mode 1, dan opnieuw opstarten) kun je het wel togglen.
vreemd, want ik had dark mode aan staan in Android P .... en heb nu geen dark mode

ik zag de ADB commands al dus ik ga 't later vandaag eens proberen :P
Er waren geloof ik ook 2 toggles. 1 in developer settings en 1 in de pixel launcher (of ergens anders). Ik had ze niet bewust op dark staan. Het dark theme (pikzwart) zou ik graag automatisch laten inschakelen (voor mij zou 22:30-7:00 perfect zijn). Daarnaast heeft de (mijn) Pixel 2 XL flink last van black smear, tot 't ergerlijke, dus 't dark grey was voor mij prima. Met de theming options die we nu hebben (font, accent color, shape) hoop ik dat color modes ook een optie worden (en dan met de opties white, dark, black, wellicht ook custom, voor de mensen die fisher price geel-oranje achtergrondjes willen).
Ik ben vooral zeer geinteresseerd in het rondom donkere theme. Zoveel beter voor je ogen.
Dat niet alleen. Ook een stuk beter voor je batterijduur als het in veel apps wordt geïmplementeerd!
Enkel bij oledscreens, anders maakt het vrijwel niets uit. Onlangs uitgebreide test over gelezen op (ik meen) Androidpolice of ergens...

Persoonlijk vindt ik donker wel mooier en idd rustiger voor je ogen
Bijna enkel toestel tegenwoordig (zeker degene die Q krijgen) hebben een AMOLED paneel.
Vooral samsung telefoons, en de huawei p/mate pro series hebben oled, en oneplus natuurlijk. Verder hebben veel telefoons nog gewoon lcd. En ook voor oled scheelt een zwart thema niet zoveel, tenminste, ik merk niet heel veel verschil.
Nou veel toestellen hebben geen OLED hoor
Het koppelen van de uitrol van Android Q aan devices die voornamelijk OLED schermen hebben is natuurlijk kul: over een jaar ( of twee) heeft ieder budget merk ook Q op z'n telefoons staan. Maar OLED schermen hebben budgetphones zeer waarschijnlijk niet.

[Reactie gewijzigd door denonman1 op 23 juli 2024 02:28]

Eigenlijk zijn donkere thema's helemaal niet beter voor je ogen. In ieder geval voor het aandachtig lezen van teksten is zijn zwarte letters op een lichte achtergrond veel minder stressvol voor je ogen. Bij witte letters komt er teveel livht informatie het oog binnen als je er goed op concentreerd. Voor korte kopjes en goed scanbare textjes zijn lichte letters op een donkere achtergrond niet heel slecht. Daarnaast is het goed om helderheden te nemen die goed bij de omgeving passen zodat je ogen weinig moeten werken om te switchen tussen omgeving en scherm.

Zo kan je op je computer voor overdag gebruik veel beter gewoon je monitor helderheid lager zetten zodat die past bij het omgevings licht dan een donker thema gebruiken.
Op mijn computer heb ik helderheid al lager staan en gebruik ik een donker thema genaamd Peppermint red dark. Wat een eigenlijk het Arc dark thema is, maar met rood ipv blauw. Na al die jaren op Windows en zeker na W10 wil ik nooit een licht thema meer.
Net op mijn pixel geïnstalleerd via OTA.

Donkere modus is awesome, nu overal, inclusief instellingen en notificaties, dus niet alleen op de quick toggles.

De detail dat de accu duur in tijd weergegeven wordt als je de notificaties open is erg leuk.

Voorlopig weinig nieuws gezien, morgen meer gaan spelen.
Ik kan helaas nergens de dark mode vinden of enabelen helaas. Waar heb je dit gevonden?
Helaas blijkbaar is het nog niet te activeren of deactiveren vanuit het toestel zelf, ik had dark mode in Pie al en het systeem heeft het overgenomen.

Misschien dat het via adb mogelijk is, hou xda in de gaten.
Om dark mode in of uit te schakelen:
Inschakelen: adb shell settings put secure ui_night_mode 2
Uitschakelen: adb shell settings put secure ui_night_mode 1

Dan een reboot en klaar :)
Mooi om te zien dat het ook op de originele Pixel en Pixel XL werkt. Hopelijk komt de final versie ook voor deze toestellen uit, dan hebben deze toestellen 3 major updates gekregen, wat je toch niet vaak hoort.
Lijkt me wel. Ik heb een Pixel en ga zeker de beta installeren. Ik ga ervan uit dat we naar de final gaan, Google kan het iet maken om ons op een beta te laten zitten natuurlijk.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.