Android Q lijkt dualstand-by toe te voegen aan dualsimfunctie van Pixel 3

De eerste bètaversie van Android Q is uit en enkele gebruikers maken melding van de ondersteuning van dualstand-by voor de dualsimfunctie. Dit betekent dat het fysieke simnetwerk en het esimnetwerk voor het eerst tegelijk kunnen worden gebruikt op de Pixel 3.

Twitter-gebruiker Owen Williams meldt dat de bètaversie van Android Q de dualstand-by-ondersteuning heeft toegevoegd aan zijn Pixel 3. Voorheen moesten gebruikers van de Pixel 2 en Pixel 3 een van de sims uitschakelen, omdat er enkel sprake was van singlestand-by-functionaliteit.

Dat lijkt nu met de komst van Android Q te veranderen, in ieder geval voor de Pixel 3.Volgens Owen gaat de functionaliteit nog wel gepaard met de nodige bugs en werkt de dualstand-by-functie nog niet bepaald vlekkeloos op zijn Pixel 3-toestel.

Tweakers heeft uitgeprobeerd of deze functie, na het doorvoeren van de bètaversie van Android Q, ook op de Pixel 2-smartphone werkt. Dat blijkt niet het geval te zijn. Er kan wel worden gewisseld tussen beide sims, maar ze werken niet tegelijk.

Een maand geleden vond XDA Developers nog aanwijzingen in commits in Android Open Source Project dat aan de komende Pixel 4-smartphone betere dualsimondersteuning zou worden toegevoegd. Het zou gaan om ondersteuning voor twee simkaartslots die tegelijk actief kunnen zijn. Deze functie lijkt nu dus al op de Pixel 3 mogelijk te worden.

Door Joris Jansen

Redacteur

14-03-2019 • 10:45

40 Linkedin

Reacties (40)

40
36
19
7
0
13
Wijzig sortering
Ik mis hierbij een beetje achtergrond denk ik. Ik was in de veronderstelling dat dual-simtelefoons gewoon 2 netwerken tegelijk kunnen gebruiken, bellen, data, etc. Het gaat een beetje aan mij voorbij wat 'stand-by' hier mee te maken heeft. Wie kan de nuance goed uitleggen van wat wel en niet kan en gebruikelijk is? Ik heb zelf bijvoorbeeld een Xiaomi Redmi Note 5 dual-sim en had nog niet iets van een beperking gemerkt.
De Pixel 3 heeft eigenlijk geen dual-sim functionaliteit, maar wel 2 mogelijkheden voor simkaarten: Een normale simkaart en een e-sim. Op dit moment moet je in de instellingen kiezen welke je wilt gebruiken, maar in Android Q lijkt het dus mogelijk om beide tegelijk actief (in stand-by) te hebben.
Is dit een ding voor alleen de Pixel 3? Of is dit altijd bij eSim? Of zelfs altijd bij meerdere SIM-kaarten?

Ik heb bijvoorbeeld een Galaxy S10 waar 2 simkaarten in kunnen. Als ik dit zou doen, ben ik dan gewoon op 2 nummers bereikbaar of moet ik dan actief aangeven welke van de 2 gebruikt wordt?
Bij Samsung is het anders. Normaal switchen dual sim telefoons van netwerk (chip 1 checkt voor signaal, dan schakelt het naar chip 2, die checkt dan ook op signaal weer terug naar 1 in een loop)

de simkaarten werden meestal aan 1 4g chip verbonden waardoor je moest instellen welke de geprefereerde sim is.

vanaf de s9 kun je 2 simkaarten tegelijk in 4G/LTE gebruiken, waardoor je alleen de geprefereerde sim voor telefoontjes, sms'jes en internet hoeft in te stellen.

Je kunt in principe bellen met de ene sim, en tijdens het gesprek gebeld worden op de andere sim, zonder dat de verbinding op de eerste sim word verbroken (ook niet als je de 2de inkomende gesprek, hij zet je eerste gesprek wel in de wacht. en je kan sim 1 ook uitnodigen in het gesprek van sim 2)

https://www.sammobile.com...ption-both-sims-lte-mode/
Het gaat hier puur om de Pixel 3 (en 3XL). Deze is ook nooit als dual-sim toestel verkocht. Als jouw toestel dual-sim ondersteund dan ben je op beide sims tegelijk bereikbaar.
Nee je bent dan op 2 nummers bereikbaar en kunt met 2 nummers bellen. Enige is dat je moet kiezen van welke simkaart jr de data wilt gebruiken. Zo werkt t in ieder geval op mn S9+.
Op zich zou je gelijk hebben, maar in mijn verdediging, de handleiding bij de S10+ is een 'boekje' van 2 pagina's waarin staat hoe je een 2e sim erin kunt stoppen. Er wordt niets gezegd over hoe
een tweede sim werkt in het dagelijks gebruik.

Nu zal er vast wel ergens in de krochten van het internet een PDF handleiding te vinden zijn, maar dan is een korte gerichte vraag stellen op datzelfde internet toch een snellere oplossing waar mogelijk een andere lezer ook nog wat aan heeft.
Google

5e link 4e alinea: \
Alle gekheid op een stokje: Samsung’s hybride oplossing is een standby oplossing. Beide simkaarten zijn standby, maar je kunt niet met beide tegelijk bellen. Daar heb je in de praktijk niet zo gauw last van, maar je moet het wel even weten.
5 minuten werk geweest.

[Reactie gewijzigd door Euronitwit op 15 maart 2019 10:53]

5 minuten werk geweest.
Ok, maar wat je als quote zegt beantwoord mijn vraag niet echt, ik weet nog steeds niet wat standby dan precies betekent. Pas als je naar de comments kijkt zie je iemand die het uitlegt, en vervolgens weer gecorrigeerd wordt. Dus ook daar is de comment-functie onmisbaar. Niet echt anders dan wat er hier gebeurt.
Normale Android dualsim telefoons kunnen dat idd (ik gebruik dat al jarenlang), maar de combo van SIM plus eSIM blijkbaar nog niet.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 14 maart 2019 21:07]

Leuk. Maar niet echt relevant voor Nederland omdat geen enkele provider hier de eSim ondersteund of in de nabije toekomst wil gaan ondersteunen.
Nederland loopt echt achter. Krijg wel vaker het idee dat er een kartel aan het werk is.
In Duitsland doet T-mobile -geen kleine speler- anders ook niet mee. bron
Dat komt, omdat T-Mobile in Duitsland Telekom heet en die staat er dus echt wel bij.
Italië en Frankrijk ontbreken nog. Maar voor de rest zie ik een aardig compleet lijstje. Hrvatska Telecom? Ga me niet vertellen dat het geld daar in tegenstelling tot Nederland wél over de plinten klettert.
Jammer dat er al jaren geen telefoons meer zijn met echte dualsim functionaliteit. Dus niet dual-standby maar dual-active. Dan heb je niet het probleem dat je geen calls kan krijgen op de andere sim als hij te druk met data is.

Maar sinds 2014 worden dit soort telefoons vreemd genoeg niet meer gemaakt.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 14 maart 2019 11:10]

Volgens mij loop je achter, ik kan al jaren met al mijn dualsim toestellen (ik en mn wederhelft hebben er inmiddels een stuk of zeven gehad, oa Asus, Lenovo, Microsoft) op sim 1 gebeld worden en tegelijk via sim 2 de data doen.

Ik denk dat je in de war bent met dual-interface, dat je met beide sim kaarten tegelijk een dataverbindinng hebt (dus ook 2 ip adressen, etc). Dat wordt helaas in Android nog niet ondersteund, net zoals je ook niet simultaan met WiFi en 3G/4G data verbonden kan zijn.

Dual interface introduceert het probleem dat je moet gaan managen (per-app, per-sessie, etc) over welke netwerk interface de data loopt, en je telefoon een soort loadbalancer begint te worden.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 14 maart 2019 21:18]

Ik had eerlijk gezegd geen idee dat er één sim niet actief was.
Ik ging er vanuit dat ze altijd gewoon actief waren. (waarom weet ik niet.)
Dan heb je niet het probleem dat je geen calls kan krijgen op de andere sim als hij te druk met data is.

Maar sinds 2014 worden dit soort tel
Is dat niet zo omdat er nu packet switching is in plaats van circuit switching. (afhankelijk of je 2G/3G/4G gebruikt,
Dat is alleen bij gebruik van 4G en VoLTE. En dat wordt door veel providers nog steeds niet ondersteund, helaas.

Overigens zijn de 2 sims wel altijd actief, maar de verbinding met de netwerken niet. Hij kan alleen 2 netwerken tegelijk onderhouden in standby mode. Als je op 1 sim bijvoorbeeld belt over 3G ligt de andere sim van zijn netwerk af. Logisch ook want dual-standby telefoons hebben maar 1 radio. De dual-active telefoons hadden er twee.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 14 maart 2019 11:21]

oh is dit echt zo?

Niet dat ik dat echt gebruik, maar als ik weer op vakantie ga buiten de EU dan zou het kunnen dat ik dan een pure data kaart koop en die in mijn 2de sim plek stop

Maar als die data kaart dan gebruikt wordt (wat bijna de hele tijd zo is..... want je heb tegenwoordig constant connecties naar buiten) dan werkt mijn normal kaart dus totaal niet? ik ben in gesprek?

Of betekend dit dat als er een call binnen komt dat de data dan gewoon even stopt (eigenlijk wat er nu met 1 sim ook gebeurd als je op 4g data hebt en er komt een 2g/3g gesprek binnen)
Nee dat is niet zo - met een actieve dataverbinding op sim 2 kan je nog steeds bellen of gebeld worden op sim 1. Tenminste, ik ben al jarenlang geen dualsim toestel meer tegengekomen waar dat niet werkt.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 14 maart 2019 21:23]

Zou ook mooi zijn als er gewoon twee sims in zo'n toestel konden - een van de hoofdredenen voor mij om geen Pixel te kopen.
De markt gaat juist naar de eSim toe tegenwoordig, dus dat is helaas een logische ontwikkeling. Een eSim is ook een stuk makkelijker dan zo'n klein kaartje in het toestel te moeten stoppen.
En ik wil juist kunnen wisselen van sim (of van toestel) als ik overstap op een ander abonnement, als ik in het buitenland ben (ik ga echt geen €6/min betalen als ik op familiebezoek ben) of als mijn toestel plotseling uitval door lege accu of defect.

Met name dat wisselen van sim als je in het buitenland bent, gaat een stuk moeilijker als je een eSim hebt.
De EU reken ik in deze niet als buitenland, als ik ga tanken, ga ik de NL-grens al over, en voor steeds meer andere habbekratsen ook.
Hoe komt het dat het wisselen van eSIM juist moeilijker gaat?
Het idee is dat je en eSIM gewoon kan laden. Soort van flexibele IMEI dus.

Ga je naar t buitenland klik je op in een portal en schaf je daar een bundeltje aan.
Nou, misschien heb je daar waar je wilt omschakelen geen internet. Dat had ik de laatste keer op mijn buitenlandse famileadres ook niet.

Internet op de telefoon, via 4G, 3G of UMTS was er toen ook niet. Dat kan daar niet op prepaid, daarvoor moet je eerst een jaarabo afsluiten.

Verder, je laad de tijdelijke eSim, de gegevens van de oude zijn dan weg. Na beeindigen van het gebruik van de tijdelijke eSim moet je terug thuis ook weer een nieuw abo afsluiten want heractiveren is door de provider niet aan gedacht. Die wilde de afgelopen 20 jaar immers ook niet dat je dual-sim toestellen gebruikte.
De markt wil / gaat helemaal niet naar een eSim. Telefoonbouwers willen dit graag omdat dit erg veel ruimte bespaard in het toestel zelf. Providers (vooral hier in nederland) willen helemaal geen eSim omdat ze daardoor een stuk controle kwijt raken.
Providers verliezen helemaal geen controle over de devices, dat is nog net zoals vandaag. Apple kan bv een profile pushen naar je iPhone maar zonder contract met een MNO gaat dat niet werken. En je zet niet zo ineens een nieuwe MNO op.

eSIM is een mooie technologie maar een kleine nachtmerrie om te implementeren.
Je hebt niet alleen het SMDP+ platform nodig, maar ook een entitelement server voor companion devices, websheet server, integratie met BSS en core netwerk... De finale GSMA specs voor consumer eSIM bestaan nog niet zo heel lang, in de Benelux is elke provider hier wel mee bezig schat ik.
Ik heb het niet over devices of de telefoon zelf. Ik heb het over de technologie welke in de sim zit. Dit is op zich een mini computer met eigen logica. De provider wil gewoon het beheer en de uitgifte van de sim in eigen beheer houden. En dat snap ik op zich wel.
De enige echte reden en meerwaarde van een esim is dat de telefoon bouwer gewoonweg ruimte bespaard in de telefoon omdat ze geen slot moeten reserveren voor een sim kaart
Providers die minder controle kunnen uitoefenen over toestellen klinkt mij als muziek in de oren :P Alleen maar positief om zo ver mogelijk van de auto sim lock-mogelijkheden weg te lopen.
Wat heeft esim (formaat) met een simlock te maken? Als je geen simlock wilt (bestaat dat nog steeds?) dan koop je je telefoon toch los en niet via de provider.

Het hele esim verhaal kan mij persoonlijk gestolen worden. Heb nu twee nano-simmetjes in mijn toestel zitten, daar heb ik aan het begin nog geen minuut voor nodig gehad om dat in te stellen. Kan mij dan ook niet voorstellen dat dat met esim sneller/makkelijker gaat. En als ik straks een nieuw toestel koop is het binnen een minuut overgezet en werken de simkaartjes weer.
Voordeel is wel dat je 1 van die twee slots kan gebruiken voor een geheugenkaartje :)
Hangt van je toestel af, goede dualsim telefoons hebben 2 slots plus nog een derde SD card slot. Sommige fabrikanten zijn daar te gierig voor en gaan voor hybride.
GSMA phase 3 spec heeft wel specificaties voor SIM lock aan boord. Of dat er definitief gaat doorkomen (spec staat on hold) is nog niet 100
Leuke ontwikkeling! :)
Echter, voor zo ver ik weet worden eSim's nog niet ondersteund/gebruikt in de Benelux. Zit ik er naast? Want dit zou erg welkom zijn!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee