Google brengt eerste testversie Android 11 uit

Google heeft de eerste testversie van Android 11 voor ontwikkelaars uitgebracht. Apps kunnen met Android 11, als gebruikers dat willen, onder meer gesprekken zonder nieuwe meldingen vastzetten in de notificatiebalk.

Android 11 Developer PreviewGoogle maakt daarvoor een apart 'gesprekken'-gedeelte in de notificatiebalk, zo zegt het bedrijf in de aankondiging. Chatapps kunnen bovendien gesprekken in 'bubbles' laten zien. Daarnaast wordt het mogelijk om bij antwoorden op chatgesprekken in de notificatiebalk afbeeldingen in te voegen. Op gebied van privacy kunnen gebruikers een app eenmalig toegang geven tot bijvoorbeeld de locatie. Dat is onder Android 10 niet mogelijk. Daarnaast gaat Google apps standaard verbieden om de locatie op de achtergrond bij te houden.

Ook voegt Android 11 optimalisaties toe voor schermgaten voor de camera en 'watervalschermen', waarbij apps rekening moeten houden met meer dan gemiddelde randen aan de gebogen zijkanten van het display die niet beschikbaar zijn om elementen neer te zetten. Ook zitten er verbeteringen in voor 5g-telefoons.

De versie-upgrade van Android wordt steeds minder belangrijk, nu met Project Mainline Google veel onderdelen van Android kan updaten. In Android 11 vallen 12 nieuwe onderdelen onder Mainline, waaronder privacy-instellingen.

Android 11 komt uit voor alle Pixel-telefoons vanaf de Pixel 2. Vorige jaren bleek een testversie in een later stadium ook op telefoons van andere fabrikanten te flashen, maar daar heeft Google vooralsnog niets over gezegd. Het is nog onbekend wanneer Android 11 moet uitkomen. Vorige Android-versies kwamen aan het einde van de zomer uit in een stabiele versie. De release van de 'developer preview' is iets eerder dan vorige jaren, toen die in maart uitkwam.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

19-02-2020 • 19:01

48

Reacties (48)

48
47
21
3
0
22
Wijzig sortering
Bij LineageOS is Android10 nog niet klaar en A11 staat al aan de deur...
Los daarvan is het een mager beestje, de opsomming aan nieuwe features. En of dat met een major release "nummer" (of letter) moet gebeuren, lijkt me toch wat overdreven.
dus omdat een stelletje rom-hobyisten het nog niet gedaan krijgen mag google nog niet beginnen aan de ontwikkeling van de volgende major release?

Hoe geweldig LIneage ook is, het is een blijft grotendeels een hobbyproject waarin modmakers aangepaste roms bouwen als after-market upgrade. het zegt nauwelijks is over android in zijn geheel Samsung die ongeveer evenveel aanpast aan android als de gemiddelde lineage build. loopt voor bepaalde toestellen ook nog op android 9 daar moet google zich niets van aantrekken anders zitten we in 2022 nog steeds bij android 10
Lineage, of beter gezegd, Cyanogenmod was ten tijde dat het nog zo heette inderdaad geweldig. Sinds Android 5 werd het steeds minder interessant om te draaien. Google is natuurlijk ook niet dom en zag alle goede features die CM in Android bakte ook met alle potentie. De meeste van die features zijn sinds Android 5 dan ook steeds meer in AOSP gekomen en aangezien ik alleen nog maar Pixel telefoons koop, zijn custom ROMs helemaal niet interessant meer voor mij. Op den duur was de enige reden om nog CM te draaien dan ook de "hold back button to kill" functie en ook die is tegenwoordig nergens meer voor nodig. Rooten heb ik uberhaupt nooit interessant gevonden en tijd steken in het 'ricen' van mijn Android heb ik ook nooit gedaan. Sterker nog, hoe geweldig CM of LOS ook kunnen zijn, zo frustrerend kunnen ze net zo goed zijn. Het is vrijwel altijd inleveren op native features (bijvoorbeeld camerakwaliteit) en custom ROMs introduceren vrijwel altijd weer extra bugs, vooral bij de nightly builds.

Ik ben blij dat Google Android verder onder de kap verbetert. Voor mij hoeven al die UI veranderingen of feature add-ons "omdat het moet" niet zozeer. Ik heb dan liever dat Android sneller, stabieler en energiezuiniger wordt en dat is precies waar ze de laatste 3 jaar juist aan werken.

[Reactie gewijzigd door geeMc op 23 juli 2024 19:30]

Het is wel handig als een fabrikant te snel is met het stoppen van upgrades, maar dat gaat ook steeds beter. Alleen mijn Nvidia k1 tablet heeft nog een lineageos, omdat ik die tablet zo goed vindt en hem nog niet wil vervangen.
Dan draait je Nvidia K1 tablet zwaar out of date software want die LineageOS versie die deze draait is EOL.
Correctie, andere custom rom. Vergat het alleen.
Welke? Want ik heb er ook oh eentje liggen die niets doet. Hoewel, als je hem niet aan internet hangt (en alle radio's uit laat) je via 3.5mm nog prima veilig zou kunnen Netflixen. Geen idee hoe out of date de radio firmware is.
Wacht, nu weet ik het weer. Het was een onofficiële versie van LineageOS via XDA. Hoewel ik ook zie dat ik hem al sinds september niet heb geüpdatet.

Let op, door een bug die nog niet goed is uitgelegd kunnen moderne versies van android niet op de K1 hardwarematig video decoderen.

https://forum.xda-develop...-1-shield-tablet-t3950786

EDIT: Ook is deze geen 16.0 maar 15.1.

[Reactie gewijzigd door rjberg op 23 juli 2024 19:30]

Ahh, 15.1. Juist, mijn laatste versie op dit apparaat was LOS 14.1 (Android 7.1.2). En daarmee was het vziw ook afgelopen, de ondersteuning voor dit apparaat. In die link van jou staat dat ze al images hebben met Android security fixes van Februari 2020 (wat heel netjes is). Ook is er een fix voor hardware video decoding. Maar als ik update doe op LOS 14.1 dan zegt-ie niet dat er een nieuwe versie is. Volgens mij zijn er dus enkel inofficiële images beschikbaar.
Klopt, en soms moet je updates ook via recovery doen bij dit soort versies.
Dat vind ik dan inderdaad een valide punt om nog LOS te draaien, maar voor mij een loos punt omdat ik dus Pixels heb :)
De innovatie zit 'm in een aspect waar Google niet gaat innoveren, namelijk LineageOS plus microG ofwel /e/
Het is vrijwel altijd inleveren op native features (bijvoorbeeld camerakwaliteit)
Open Camera werkt prima. Google Camera ook.
en custom ROMs introduceren vrijwel altijd weer extra bugs, vooral bij de nightly builds.
Nightlies zijn ook niet bedoelt om stabiel te draaien, hoewel het wel kan. Dit is net zoiets als klagen over problemen in Debian Sid.
Ik vind het hele concept van microG tegenwoordig ook maar achterhaald. Geweldig voor mensen die zo weinig mogelijk google bloat willen, maar de gemiddelde consument stoort zich daar niet of amper aan. Vergelijk een Pixel eens qua bloat met een Samsung of een Sony, hoewel die laatste dat ook steeds beter doet. Dat is al een gigantische vooruitgang. De laatste keren dat ik microG heb gedraaid merkte ik amper verschil qua performance of schijfruimte. Telefoons worden steeds sneller en opslag steeds groter, dus (voor mij) boeit het steeds minder. Ik noem dat overigens geen innovatie. Dat is gewoon uitkleden van de gapps.

Maar een camera die prima werkt is niet wat de meeste mensen zoeken. Een camera die z'n volle potentie benut wel. Dat heeft een CM/LOS nog nooit bij mij gedaan en ik heb toch aardig wat telefoons op die roms versleten.

Je laatste punt is fair, maar ook de monthly snapshots gaven om de haverklap problemen. Dat waren m.i. ook gewoon verkapte nightly builds.
microG heeft diverse voordelen. Het is volledig open source, en dus auditable. Het is optioneel. Het implementeert geen Google Ads. Er is geen Google account meer nodig (je kunt "anoniem" een globaal account gebruiken). Het is ook nog eens modulair. Wil je alleen UnifiedNlp? Dat kan.
Bij LineageOS is Android10 nog niet klaar en A11 staat al aan de deur...
Die zijn er wel hoor, maar die zijn niet van Lineage zelf, maar van andere devs.
Android 11 is nog niet eens released, de info die we nu hebben is mager. Dat wil niet zeggen dat dit alles is.
Prima, maar kunnen ze eerst even Google Pay beschikbaar maken voor Android 10?
Hoe zie je dat voor je, dat er een team ontwikkelaars niks gaat doen tot dat er is? Of moeten die ontwikkelaars bellen met NL banken?

En wat moet je met Google Pay, de banken hebben prima apps als je het mij vraagt.
Precies, ik heb ABN en kon daardoor niets bestellen omdat contactloos betalen niks deed op mijn S9+. Moest daarna nog zwaar werk doen, kan ik niet aanraden met een lege maag
Touché, heb ik niet mee gekregen, wat ontzettend blij dat ik daar niet zit (anders was ik overgestapt naar een bank die wel toekomstvisie heeft).

Maar zou die bank zich dan wel aansluiten bij Google Pay? Lees dat ze dat wel doen bij Apple Pay.

Het is ook wel ergelijk om te zien dat het al jaren kan en nooit echt gepromoot wordt, en dan wordt de stekker er uit getrokken omdat het niet de gewenste adoptie heeft...
One-time permission - For the most sensitive types of data - not just location but also for the device microphone and camera - users can now grant temporary access through a one-time permission. This permission means that apps can access the data until the user moves away from the app, and they must then request permission again for the next access.

Dat vind ik wel een behoorlijk goede toevoeging. Veel apps o.a. social media vragen standaard je locatie op wanneer je de app opent, ook waneer ze die helemaal niet nodig hebben.
Idd. Ik heb bij veel apps bepaalde permissies uitstaan, vooral toegang tot de microfoon en camera. Is best irritant dat als je die dan uitzonderlijk eens wil gebruiken, je die daarna dan weer manueel moet uitschakelen. Dit is dus een feature met een grote meerwaarde imo.
Ik vraag me alleen af of dit ook voor Google apps gaat gelden. Zelfde voor het blijven tracken van de locatie in de achtergrond: indien Google dit zelf wel blijft doen is het natuurlijk ook een manier om hun monopoliepositie op het gebied van tracking (voor marketing e.d.) te verbeteren.
Waarschijnlijk niet, anders zou Google Maps ineens geen data meer hebben voor file-detectie, dat zou google een serieuze klap kunnen toebrengen. :D
Op papier klinkt dit inderdaad erg mooi en juich ik het zeker toe. Als ik het in de praktijk ga bedenken zie ik mij echter een wereld voor dat ik telkens goedkeuring moet geven als ik de app open. Elke keer weer. We zien al dat mensen het vervelend vinden als ze telkens de cookies moeten accepteren. Aangezien de gemiddelde app vraagt om: GPS, Contact, en berichtgegevens wordt dit dus een factor 3 erger.

Apps moeten gewoon stoppen met het vragen om goedkeuring terwijl ze dat helemaal niet nodig hebben. Een zaklamp app heeft voor de functionaliteit van de app helemaal niets met deze goedkeuringen te maken.

edit: typo

[Reactie gewijzigd door masterwillems op 23 juli 2024 19:30]

Chatapps kunnen bovendien gesprekken in 'bubbles' laten zien.
Bedoelen ze hiermee wat Facebook messenger ook doet? want dat is echt stront irritant en niet echt leuk voor je privacy

Overig had ik dat al jaren geleden op me Xperia Mini met android 3.0/4.0
Kan je dat privacy stukje uitleggen ?? wat heeft bubbles laten zien met privacy te maken ?
Hij bedoelt waarschijnlijk dat zijn vrouw nu vanop 1 meter afstand kan meelezen wanneer er zo'n bubble meteen op het hoofdscherm verschijnt bij een binnenkomend bericht. :)
Waarom zet je het niet uit? Je hoeft het niet te gebruiken.
Zoals bij eerdere eerste dev versies van Android zitten hier nog lang niet alle nieuwe features in. Deze worden bij iedere versie van de DP (Developer Preview) toegevoegd en uiteindelijk tijdens Google I/O definitief aangekondigd.
Dat apps uw locatie niet kunnen bijhouden heeft ook nadelen. Alle apps met geofence functie werken daardoor niet of zeer slecht...
Daarnaast gaat Google apps standaard verbieden om de locatie op de achtergrond bij te houden.
Standaard verbieden. Dat betekent dat je dat dus gewoon aan kan passen zodat je app dat zonder limieten je locatie bij kan houden.
Welke naam krijgt het dit keer, Quark Sorbet? :9~
Nee, met naamgevingen zijn ze gestopt. Het wordt nu gewoon "Android 11". nieuws: Google stopt met geven van namen aan Android-releases. Wat ze nog wel doen volgens mij is een interne naam geven.

[Reactie gewijzigd door Anonymoussaurus op 23 juli 2024 19:30]

Je ziet op steeds meer gebieden dat men afstapt van afgebakende versies richting een constant ge-update platform. Bij de apps is dit vanaf dag 1 al het geval geweest, de OS-en volgen sinds Windows 10 nu ook.

Dat zal bij Android vermoed ik ook gaan gebeuren.
Sinds Windows 10? Eh, rolling release OS'en bestaan al veel en veel langer dan Windows 10. Verschillende Linux-distributies doen het bijv. al vele, vele jaren.
Irritante moderne manier van werken. Push zo snel mogelijk iets naar de klant ook al werkt het nog maar half.
Daar staat tegenover dat een klant niet nog maanden hoeft te wachten tot de volgende major release voor een nieuwe feature beschikbaar komt :)

"Ieder voordeel hep ze nadeel" :+
De snoeptrommel was vast leeg. :+
De grootste nieuwe features zijn hier te vinden.

Wordt inmiddels naar gelinkt in het artikel.

[Reactie gewijzigd door robcoenen op 23 juli 2024 19:30]

Grappig dat je ergens naar linkt wat in het artikel staat :p. Hover maar eens op "in de aankondiging". Exact dezelfde link.
Anoniem: 767041 19 februari 2020 19:06
Zijn hier al enige fotos van? Screenshots etc? Ben benieuwd hoe het eruit ziet
De versie-upgrade van Android wordt steeds minder belangrijk
Niet bizar anders ben ik bang. Hooguit een paar nieuwe features, optimalisaties en verbeterde beveiliging zoals vermeld.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.