Sommige Windows 10-apps tonen advertenties met malware

Verschillende applicaties in Windows 10 tonen via frauduleuze advertenties meldingen dat er virussen op het systeem staan. Die verschijnen in apps die voorgeïnstalleerd staan op het besturingssysteem.

Ghacks spotte de eerste meldingen. Later verscheen het probleem ook op een Duitse supportpagina van Microsoft, en inmiddels meldt ook de Amerikaanse pagina dat. De advertenties tonen een tekst waarin staat dat de gebruiker slachtoffer is van een virus en dat hij zijn pc snel moet laten scannen. Ook zijn er meldingen van advertenties waarin de gebruiker wordt voorgehouden dat hij een prijs heeft gewonnen en op een link moet klikken.

Die link leidt naar een pagina waar een programma genaamd Reimage Repair kan worden gedownload. Windows Defender merkt dat programma aan als 'potentieel gevaarlijk', maar de software blokkeert het niet. Sommige andere virusscanners doen dat wel. De advertenties zijn vaak zo opgesteld dat het lijkt alsof ze echt van Windows afkomstig zijn.

De advertenties verschijnen met name in applicaties van Microsoft zelf, die standaard staan geïnstalleerd op Windows 10 zoals de Nieuws- en de Weer-apps. Die worden door Microsoft zelf ingeladen. Op de eigen fora raadt Microsoft aan de advertenties weg te klikken.

Bron:

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

03-06-2019 • 17:16

170 Linkedin

Submitter: TheVivaldi

Reacties (170)

170
164
67
9
2
73
Wijzig sortering
Heel dat gedoe met die apps, javascript en binnenkort nog die webassembly - dat wordt één groot malware en virusfestijn. Weg daarmee - de bijl in de zaak - zou ik zeggen. Small is beautiful!
Heel dat gedoe met die apps, javascript en binnenkort nog die webassembly - dat wordt één groot malware en virusfestijn. Weg daarmee - de bijl in de zaak - zou ik zeggen. Small is beautiful!
Je hebt liever native ads die direct met volle permissies in een applicatie draaien ipv browser-sandboxed ads?
Gisteren mijn Intel bak van een 1903 upgrade voorzien. Bij het starten van Edge en intikken van verkeerd url kreeg ik deze pagina. Ik ging naar een foute url in plaats van de goede NVidia url.

Inmiddels:
*.adnxs.com
*.nuxues.com
*.vungle.com

Blacklisted in mijn piHole.

[Reactie gewijzigd door Wim-Bart op 3 juni 2019 17:21]

Binnenkort gaan de mensen weer klagen: 'ja maar je pakt inkomsten weg'
Dit zijn de drie officiële door Microsoft gecommuniceerde domeinnamen waarvan Microsoft aangeeft dat je deze in je firewall, proxy en PiHole moet blokkeren.

Overigens was ik aangenaam verrast dat Microsoft PiHole noemt.
officiële door Microsoft gecommuniceerde
Vziw was het gewoon een gebruiker uit Duitsland die dit op Microsoft's forums gezet had en is zijn post later door een andere persoon - ook gewoon een gebruiker - in het Engels vertaald. Niet een officieel statement van MS, dus.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 10 juni 2019 13:46]

Ik heb artikel niet meer maar kan hem opzoeken en was gewoon een advies van MS zelf.
Ik heb artikel niet meer maar kan hem opzoeken en was gewoon een advies van MS zelf.
Het was een statement afkomstig van een volunteer community moderator, dus geen statement van MS technisch personeel. En ik geloof zelfs dat er in het Duitse origineel bij vermeld stond dat het advies in kwestie privaat gegeven was.
Net hetzelfde zien gebeuren in Edge bij het maken van een tikfout in de URL.
Wacht even: Native windows 10 apps die standaard bij je PC komen bevatten advertenties? En deze advertenties bevatten malware?
Ja heb het zelf altijd compleet van de pot gerukt dat je 100 euro of meer betaald voor je Windows, en dat deze langzaam helemaal vol wordt gepropt met reclame, zelfs op de enterprise en pro varianten.

Dit maakt het natuurlijk extra idioot, en dan de workaround 'klik het maar weg' 8)7 8)7 8)7
LTSC all the way.. 👍
Dat is een Enterprise versie, die kan je als consument niet gebruiken. En die is niet bedoeld voor een computer wat productief word gebruikt. Deze versie gebruik je voor oa informatiekiosken, medische apparatuur etc.
"Niet bedoelt" en "niet geschikt" zijn hele verschillende termen. MS kan die versie "bedoelt hebben" voor wat ze maar willen, maar aan het einde van de dag is het enige wat van belang is welke features er in zitten en of die voor mij bruikbaar zijn. Het ontbreken van alle MS bloatware is een grote plus in mijn boek.

Zit zelf nog op 7 ultimate, maar als ik eindelijk over moet vind ik wel een manier om LTSC te krijgen.

[Reactie gewijzigd door wild_dog op 3 juni 2019 18:28]

Met het verschil dat je Windows 7 Ultimate als consument kon kopen en dat het een volwaardige versie van Windows 7 was. Windows 10 LTSC is geen volwaardige versie van Windows 10. En als consument kan je die niet legaal activeren, dus mag je met een activator/key-gen aan de gang.

Ik gebruik liever een legaal exemplaar van Windows met alle opties. Dan dat ik een illegale Windows versie gebruik, die ik vol moet stouwen met illegale software om het werkend te krijgen.

En als je zoveel moeite er in steekt, waarom dan niet een legale Windows 10 Pro en na installatie gelijk met behulp van Powershell alle applicaties verwijderen.
Windows 10 LTSC is geen volwaardige versie van Windows 10.
Even heel serieus, in welk opzicht is LTSC geen volwaardige Windows? In alle vergelijkingen die ik tegen gekomen ben komt het neer op geen app store, geen Cortana, geen standaard apps. Alledrie dingen die ik wil. Verder minder regelmatige "feature" updates, maar nog wel beveiligings updates, vergelijkbaar met LTS releases van ubuntu, welke de enige ubuntu releases zijn die ik gebruik.
En als je zoveel moeite er in steekt, waarom dan niet een legale Windows 10 Pro en na installatie gelijk met behulp van Powershell alle applicaties verwijderen.
Omdat er meer dan genoeg verhalen zijn van 'power users' die dat allemaal doorlopen hebben, dingen 'verwijderd' hebben (maar in werkelijkheid enkel gedeactiveerd maar nog wel aanwezig), phone home en metric verzamel functies uitgeschakeld hebben, die dan vervolgens bij een update doodleuk weer aangezet worden, of meer van geïntroduceerd worden. Ik ga liever meer moeten doen een keer aan het begin dan elke (geforceerde) update moeten controleren of alles nog uit staat en of er nieuwe bagger bijgekomen is.

[Reactie gewijzigd door wild_dog op 3 juni 2019 18:47]

In de opzicht dat bijvoorbeeld Nvidia en AMD geen ondersteuning leveren, en je te maken kan krijgen dat bepaalde drivers niet geïnstalleerd willen worden.
Deze stelling is niet juist. De enige problemen die ik ben tegengekomen of nu actief kan vinden rondom de drivers hebben te maken met te oude versies van zelfs LTSB (versie uit 2016 met een 1660 GTX video kaart). Dit is een kwestie van niet updaten, niet een kwestie van fundamenteel niet werkende drivers want LTSC. En anders is het proberen het overschrijven van de "standaard" driver met de DCH driver (DCH is een nieuwe aanpak van drivers die MS in april 2018 geïntroduceerd lijkt te hebben) of vice versa. Maar problemen hiermee zijn niet specifiek voor de LTSB/C release, "normale" windows releases hebben dit ook.
Je kan LTSC niet met LTS vergelijken omdat LTS bedoeld is voor dagelijks gebruik en LTSC niet. Daarbij kan je LTSC niet als consument geactiveerd krijgen zonder key-gen/activator. En ik gebruik persoonlijk liever geen illegale software op mijn computer.
Wat een belachelijke statement eigenlijk. "Long Term Service Channel" en "Long Term Support" zijn niet met elkaar te vergelijken? Als beide niet aangeven dat het een versie is die langdurig ondersteund wordt, wat dan wel? De implicaties zijn over het algemeen "minder vaak updates, minder cutting edge, maar meer garantie op stabiliteit". Prima! Geweldig! Dat dit bij LTSC in de praktijk betekend dat delen van de MS bloatware er niet op zitten maakt het alleen maar meer aantrekkelijk.

Nogmaals "bedoelt voor dagelijks gebruik" is geen argument. het gaat om de features en welke daadwerkelijke verschillen er zijn. Met het zelfde gemak dat MS dit soort artiekelen de wereld in helpt, zijn er ook dit soort fratsen aan de gang. Ik vertrouw de "intentie" van MS voor geen meter.

Trouwens, als we die eerste link eens bekijkenvoor de redenen die MS zelf geeft om geen LTSC te gebruiken:

Using LTSC means missing out on new OS enhancements that are included in SAC releases – particularly new security features. <------- dus als MS denkt een leuke neiuwe feature gemaakt te hebben waar ik niet op zit te wachten, wordt deze mij niet op gedwongen? en als ik zelf voor mijn beveiliging zorg buiten standaard Defeder om is het tweede punt ook van nul impact.

LTSC does not keep pace with new silicon releases in the same way SAC does – so LTSC 2016 does
not support Intel chips beyond the ‘Kabylake’ generation. <----Dit is niet anders dan met LTS releases, en prima te overkomen door een nieuwere LTSC 2019 release te gebruiken. Ik kan me sowieso moeilijk een situatie voorstellen waar je neiuwe hardware gaat installeren die fundamentele verschillen heeft met vorige generaties, maar je geen OS onderhoud doet.

Windows Analytics Upgrade Readiness does not support LTSC <-- niet nodig. Sterker nog, will Windows Analytics zo veel mogelijk weg hebben.

No support for the modern Edge browser <------- geen probleem

No support for Cortana <------- plus punt

No support for Windows Store <------- plus punt

No support for Surface hardware <------- geen probleem

LTSC does not support ConfigMgr Express Updates <------- Ziet er naar uit dat dit alleen maar een plus punt is

In-Place Upgrade from Windows 7 to Windows 10 is not supported for LTSC <------- geen probleem

From January 2020, Microsoft Office 365 will not be supported on LTSC <------- geen probleem. Had sowieso al een hekel aan het "subscription model" in software. Office 2019 er op en klaar voor in de eeuwigheid (levensduur van hardware).

LTSC does not keep pace with feature enhancements to Windows Defender ATP <-------- de nieuwe features die hier bedoelt worden zijn voornamelijk handig voor IT afdelingen die veel computers beheren. Voor een eindgebruiker geen meerwaarde, en de definitie updates komen nog wel gewoon binnen

Potential Independent Hardware and Software Vendor support and limitations on LTSC <------- "potentieel" van MS heeft net zo veel waarde als "Bedoelt voor" in mijn verwachting. Totdat er daadwerkelijke breaking dingen zijn, wat ik niet verwacht aangezien het gewoon Windows met minder overbodige shite is, is dit van geen impact.

Non-security operating system fixes and enhancements may not get back-ported to LTSC <------- Dus.... minder vaak updates en minder kans dat een update dingen kapot maakt?

Loosely defined LTSC release cycles make planning ahead more difficult <----- niets zeggende statement zonder impact. "planning ahead" is niet iets wat ik wil doen met mijn OS. Ik wil gewoon dat het werkt en ik er (bijna) geen omkijk naar heb. Als ik eens een nieuwe machine in elkaar zet, dan ga ik wel eens kijken naar wat voor OS verbeteringen ik heb
Een LTSC brengt je hetzelfde gezeur alleen minder vaak, elke keer dat je een update doet binnen LTSC moet je weer controleren of alles uit staat.
Zelfs als dit waar is, waar ik niet zeker van ben aangezien de software die die problemen veroorzaakt gewoon niet in de installatie en update zit, is dit nog steeds een pluspunt want minder vaak.

[Reactie gewijzigd door wild_dog op 3 juni 2019 20:40]

Even aanvullen. LTSB en LTSC zijn gewoon werkende versies, alleen het Universal Apps Platform werkt er niet op. Daarom zijn calc en dergelijke vervangen door de Win32 varianten. Voor de rest werkt alles. En als Browser kan je gewoon Chrome of Firefox gebruiken. En LTSC enterprise is gewoon aan te schaffen, alleen moet je wel een contract aangaan met MS of een MSDN abbo afsluiten :)
Allemaal mooie punten maar jij kunt het niet legaal draaien zonder dat je de licentieovereenkomsten van Microsoft breekt. Of heb jij een geldige Windows licentie met een MS Enterprise Volume License overeenkomst en gebruik je de computer enkel zakelijk?
Raad eens? al sinds een 2012 uitspraak van het europese hof is het legaal om lecenties door te verkopen, ongeacht of de originele licentie een beperking tot 1 bedrijf had Er zijn wel enkele beperkingen op welke soort licenties dit van toepassing is, bundels opbreken mag niet, zelf moet je de software de-instaleren, de licentie in kwestie moet voor onbepaalde tijd zijn (heeft te maken met abonnement model vs koop) en het mag geen apparaat gebonden OEM licentie zijn. Een LTSC licentie voldoet aan al deze voorwaarden. Ik zou verder moeten duiken in de exacte redenatie hier achter, maar het lijkt er op dat het uitputtings beginsel (the exhaustion principle) hier de grondslag voor is. Dit is een beginsel in copyright die inhoud dat, zodra een uitgever een kopie van zijn beschermde werk verkocht heeft, hij geen beperkingen meer op kan leggen op hoe de koper dat kopie gebruikt, inclusief herverkoop. Deze bron legt eea uit . Een kopie van software met licentie voor onbepaalde tijd blijkt hier dus onder te vallen, en MS kan geen beperkingen opleggen aan hoe een koper de kopie van zijn software gebruikt na de verkoop.
Als er dus een zaak is die legaal van MS de LTSC licenties afgenomen heeft binnen de EU, mag die deze gewoon doorverkopen.

en er zijn

meerdere winkels

die dat doen

TL;DR: Europese hof heeft bepaald dat licenties voor onbepaalde tijd gewoon verkoop van product is ongeacht of de uitgever het een licentie wil noemen en deze kan dus geen beperkingen meer opleggen na verkoop wat legale doorverkoop van LTSC licentie mogelijk maakt.

EDIT: nu ik dit allemaal opgedoken heb snap ik ook veel beter waarom MS hard inzet op een abonnement model met al zijn software ATM.

[Reactie gewijzigd door wild_dog op 4 juni 2019 13:07]

Ik als LTSB (ja de voorloper van LTSC met minder achtergrondprocessen)gebruiker kan je deze versie met O&O Shutup echt aanraden. Werkt zeer goed en snel in vergelijking met W10 consumenten edities en net zo veilig of nog veiliger en alle software werkt erop ondanks dat er sommige forums beweren van niet. Spellen draaien erg soepel, maar ongeveer even snel als de andere versies van Windows 10.
Beveiligingsupdates tot 2026 en daarna zien we wel, tijd genoeg om om te switchen naar wat dan ook.
Ik denk dat er erg veel mensen zijn die er 100 euro voor over zouden hebben om deze legaal te kunnen gebruiken.

[Reactie gewijzigd door PeterQwerty op 3 juni 2019 21:05]

En als consument kan je die niet legaal activeren
Ik heb deze LTSC gewoon geactiveerd met een legale MAK key hoor, heb geen key-gen nodig.

Edit: Er worden ook op Ebay MAK licenties aangeboden, activeren dus de LTSC, activation even back-uppen en fertig..

[Reactie gewijzigd door FerOne op 3 juni 2019 20:56]

gewoon geactiveerd met een legale MAK key hoor
Zo gewoon is dat niet, daar moet je een abonnement voor afsluiten bij Microsoft. Of een key gebruiken van je werkgever/eigen bedrijf, en dat is “officieel” niet de bedoeling (niet dat het niet kan, maar er zijn weinig werkgevers die hun MAK key weggeven aan werknemers om die thuis te gebruiken).
Dat zijn geen legale keys, ik heb geen behoefte aan een key waarvan je niet weet wanneer de activatie verloopt.

Maar als mensen het niet erg vinden om een key aan te schaffen waarvan je de einddatum niet weet moeten ze dat zelf weten.
Een LTSC MAK key kan permanent je PC met dat OS activeren, het is geen KMS activatie.
Een LTSC MAK key kan permanent je PC met dat OS activeren
Ja dat kan, maar ook een MAK licentie kan worden ingetrokken door Microsoft. En dan is je activatie weg.
Nee, dat is niet het geval. Als je OS geactiveerd is met een MAK key dan is deze permanent geactiveerd, mocht de licentie worden ingetrokken dan blijft je OS geactiveerd, wel kan er geen nieuwe activatie meer plaatsvinden met die betreffende key/licentie, daarom is het verstandig om de activatie te back-uppen.

Dat heb ik ook gedaan namelijk.
Dan heb ik dat verkeerd begrepen, er is mij destijds verteld dat ook een MAK licentie door Microsoft kan worden ingetrokken. En dat je daardoor de activatie verliest.
Nee, dit wordt wel vaak aangenomen inderdaad, maar is gelukkig niet, anders had ik zelf geen geldige permanente activering gehad nu voor mijn PC.

Activatie met KMS werkt wel anders, vaak voor 180 dagen activering van je OS, daarna zul je weer een poging moeten wagen voor wederom 180 dagen te activeren.
Hoe doe je dat zo`n key /licentie backuppen.. Zie namelijk dat dit veel minder makkelijker gaat dan bij de vorige versies van windows. Hopelijk kan je mij iets meer inzicht verschaffen.. Eventueel via een persoonlijk bericht.
Microsoft Toolkit v2.6.4
Oke bedankt. Weet je misschien ook hoe je de checksum controlleert van de Windows 10 enterprise ltsc ISO file?
Nee, sorry, ik heb een NL versie, die was wel ok en veilig volgens MDL, die gebruik ik nu zelf.
Mocht je de ISO LTSC NL x64 op USB willen dan kan ik je wel helpen hoor, als je een USB stickje wilt opsturen dan stuur ik 'm wel terug naar je, laat maar weten mocht je dat graag willen. ;)
Lol de illegale versie is veiliger kerel ;)
Kan je dat ook onderbouwen of is het gewoon koel om illegale software te gebruiken?
Soms is de "illegale" versie schoner dan een legale - hetzelfde geldt bv voor DVD's, daar zit ook minder "rotzooi" op dan een originele.
Nee, wil je een “schone” (oftewel vrij van UWP apps) dan moet je de LTSB branche nemen. De meeste illegale versies die rondzwerven zijn aangepaste varianten van Windows 10 Pro/ENT en hebben nog wel ondersteuning voor de malvertising in Windows 10.
Dat staat in mijn reactie waar jij op reageerde.
Ik werk er dagelijks mee, maar dat is niet het punt. Jij geeft aan dat een illegale versie veiliger is, ik zou graag willen weten waar je die wijsheid vandaan hebt. Want je bent de eerste die beweert dat een illegale versie veiliger is dan een legale versie.

En ik werk dagelijks met applicaties want ik kan mijn werk niet goed uitvoeren zou ik geen applicaties kunnen installeren.
Ik werk er dagelijks mee, maar dat is niet het punt. Jij geeft aan dat een illegale versie veiliger is, ik zou graag willen weten waar je die wijsheid vandaan hebt. Want je bent de eerste die beweert dat een illegale versie veiliger is dan een legale versie.
Pure LTSC ISO (gelijk aan officiële releases van Microsoft, maar illegaal verkregen), en een eigen WSUS server voor alleen beveiligings- en kritische updates (en eventueel definities, als je echt Windows Defender wilt gebruiken) is gewoon veiliger. Zo ben je niet kwetsbaar voor de malvertising via 'Windows 10-apps', want die applicaties werken gewoon niet.

Bonus:
• Je krijgt tien jaar lang (!) updates.
• Je krijgt geen enorme feature updates aangeboden.
• Je systeem blijft werken.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 3 juni 2019 23:38]

Dit heeft echt niks te maken met zijn opmerking. En als je een ISO uit het illegale circuit haalt, check dan wel even je ISO voordat je gaat installeren. Mogelijk is er mee geknoeid.

En ik heb nooit geweten dat Windows 10 Enterprise een WSUS rol kon draaien. Dacht dat dit specifiek voor server edities was. Daarbij heeft malvertising niks met WSUS te maken, want dat ligt aan de branche die je kiest. En bij de LTSB branche heb je geen UWP meuk.
dat is mooi voor jouw....illegale versie betekend niet dat hij onveilig is...sterker nog in de illegale versie halen zij de meuk eruit wat niet van toepassing is.ik ga hier niet alles uitleggen voor jouw ! iedereen weet wel hoe de versie werken enz. dit is echt geen oud nieuws.

s6 verder met je apps
Met die W7 Ultimate licentie kan je wel nog steeds naar W10 Pro. Als je dat wil zet je daarna de ongewenste onderdelen uit (Edge kan je uit zetten, als je dat zo graag zou willen, SMB1 uit, PowerShell 2.0 uit). Daarnaast is die W10 1903 installatie een stuk vlotter op hedendaagse hardware dan W7 Ultimate. Ik zie Win-Win.
Zoals ik eerder al aangaf, er zijn genoeg voorbeelden waar het "uit zetten" van die dingen gewoon terug gedraaid wordt bij een nieuwe update. Verder is "uit zetten" niet het zelfde als "geen overbodige shite die alleen ruimte inneemt op de SSD".

Die onderdelen zijn ook niet het enige wat me niet bevalt aan W10. Configuratie scherm is een vreemde combinatie met de neiuwe "trendy" vormgeving die dingen makkelijker vindbaar zouden moeten maken, maar vervolgens meer ingewikkelde instellingen gewoon laat behandelen door de zelfde configuratie applicaties van W7. De drang om alles aan een MS account te koppelen schrikt mij ook af. Ik weet dat je gewoon een lokale acc kan instellen, maar ik vind de trend om instellingen e.d. op een lokale machine te koppelen aan een cloud account die door een ander beheerd/overzien wordt niet wenselijk.

Die beloofde snelheidsverbetering is het enige definitieve pluspunt dat ik momenteel zie, maar de potentiële nadelen wegen daar te zwaar tegenop, naast het feit dat ik tot nu toe nog nooit problemen heb gehad met dat alles te langzaam draait.
Is dat jouw mening? Of is de MS marketing blah blah ook jouw nieuwe mantra?

Met de huidige knullige manier waarop Microsoft hun betalende klanten behandelt, verdienen ze niet beter dan dat LTSC versies van Windows op veel grotere schaal worden ingezet (doet LTSB ook nog steeds mee?).

Misschien dat Microsoft dan wel doorkrijgt dat mensen niet op deze rommel zitten te wachten. Windows is op zichzelf zo slecht nog niet, maar met al telemetrie en nu dan ook nog eens reclame...ben het stuntelige gestommel van MS in dit soort zaken behoorlijk beu.

Reclame berichten worden door je strot geduwd en ze nemen niet eens de moeite om deze reclame te controleren. Dat is pure lamlendigheid van hun kant. Het zou me niks verbazen als dit uitmondt in een class action lawsuit in de V.S.

Serieus, diegene die reclame in het besturingssysteem wil implementeren, verdiend het om hardhandig uit de genenpoel getrapt te worden, Gebruik van leger "kisten" of voetbalschoenen met scherpe noppen word aangemoedigd.
Slechte ondersteuning is daarbij alleen het geval. Je moet dit alleen g e bruikene voor speciale applicaties en niet voor dagelijks gebruik.
Waarom zou de LTSC/LTSB slechte ondersteuning krijgen?
Is gewoon Windows die 10 jaar noodzakelijke updates krijgt en voor de rest niets, daar komt het op neer. En andere restrictie is dat je een nieuwe key nodig hebt als je naar een nieuwere versie wilt gaan.

Tenzij je het hebt op van die zwaar aangepaste versies zoals die van HP met een mooie writefilter die zelfs in off stand de disk op 100% usage krijgt. Je kan ook geen updates installeren, niet enkel is heel de update eruit gesloopt, de temp folders zijn aangepast waardoor je niet genoeg ruimte hebt om ze uit te pakken. En dan ben je al bezig met cab update files met dism /apply command => formateren en clean os uitrollen dus, Dell is niet veel beter in mijn ervaring.
Ondersteuning.... oa niet alle office versies worden ondersteund of Visual studio. Meer software zal volgen. Sommige hardware zal ook niet meer ondersteund kan worden.

https://techcommunity.mic...ld-it-be-used/ba-p/293181
Wat daar staat is het logisch gevolg van een Windows die enkel noodzakelijke updates en patches krijgt. Windows 10 is een OS dat continu met kleine stappen updates krijgt met de bedoeling om er nooit nog een andere versie van te maken. Ondertussen zijn er al 6 build versies van uitgebracht, die krijg je uiteraard niet in de long term service build, dat is net heel het idee erachter, behalve uitdrukkelijk noodzakelijk krijg je geen updates.
Dan gaan klagen dat je updates mist om nieuwe hardware te ondersteunen waar in 2014 nog geen sprake van was (als je op de LTSB build van 1507 zit), moet je effe zelf gaan denken wat je nu eigenlijk wilt. Dat de laatste nieuwe API niet ondersteund word, zelfde verhaal, geen noodzakelijke update. Dat bepaalde software leveranciers versie 1507 niet meer wil ondersteunen is ook logisch, die build is EOL behalve in LTSB, daar krijg je nog altijd support van Microsoft. Dan had je in je support contract moeten laten opnemen dat de leverancier versie 1507 moesten blijven ondersteunen want je wist dat de gewone 1507 EOL ging gaan lang voor de LTSB EOL ging gaan.
Komt er eigenlijk op neer dat je met bedrijven zit die dachten we rollen de LTSB uit voor iedereen, dan moeten we 10 jaar niet mee met al die updates en nu komen klagen ze klagen dat ze updates en features missen. Heeft niets met slechte ondersteuning te maken maar met slecht management. Als ze willen kunnen ze upgraden naar 1809 LTSB maar dan zit je uiteraard met een volledige migratie in plaats van gewone updates.
Write filter is trouwens besr wel cool. Werkt ook Enterprise, LTS, Education editions. Heb het niet getest op andere versies maar het is een mooie optie om een Kiosk systeem te bouwen.
Ik heb gewoon Windows 10 gekocht ja :/ Als Apple-is-mij-aan-het-irriteren macOS gebruiker vind ik dit toch wel een flinke tegenvaller van Microsoft... Ik heb recent een Surface gekocht als poging/alternatief voor mijn macbook en ben ik best tevreden over (zeker met WSL!). Die advertenties daartegen... wat...
Haal de apps met die ads eraf, News en Weather zijn wel voorgeinstalleerd maar kunnen er ook gewoon af.
Gelukkig kan je ze eraf halen dan :) Is er ook een ding dat gewoon alles eraf haalt, of je een checklist geeft met wat je wel en niet wil hebben?
Je kan dit makkelijk doen met Powershell, met een snelle zoekopdracht op het web vind je een Powershell commando die jou verlost van de apps.
Het gaat volgens mij wel om redelijk nutteloze apps, op de weer app na dan. Die msn apps etc. En alleen als je op de advertentie klikt van wat ik ervan begrijp. Gelukkig hoef je de weer app niet aan te clicken als 'm als live tile (grootste raad ik aan) gebruikt.

Offtopic: je kan geloof ik met OhShutUp10 reclame verwijderen in Windows 10 (/ik zie zelf nooit reclame).

[Reactie gewijzigd door ochhanz op 3 juni 2019 19:03]

.. Ik heb recent een Surface gekocht als poging/alternatief voor mijn macbook en ben ik best tevreden over. Die advertenties daartegen... wat...
De pop-up/bangmakerij echter, is gelijk.
Een kleine aanvulling, je koopt windows 10, maar je blijft een up to date windows hebben zonder te moeten bijbetalen ; )-
Advertentie lokt je naar een extern site zodat jij malware installeer.
Gebruikers:

"Ik moet wel een adblocker installeren aangezien er zoveel rommel tegenwoordig op die advertentienetwerken rondzweeft. De browser is echt een drama aan het worden."

Microsoft:

"Hold my beer!"
Raar dat Microsoft zelf geen enkele controle heeft over deze advertenties. Ze kunnen deze apps toch wel updaten en patchen? Blijkbaar vinden ze dit probleem niet ernstig genoeg om snel maatregelen te nemen.
Zit al op kubuntu linux vanaf 14.04 dus ja windows niet meer nodig.
Zou ik ook wel willen, en in het verleden ook op Linux gezeten, maar aangezien het een gruwel is om vele games erop werkend te krijgen -ben ook een gamer- is dit een reden om nog voor Windows te blijven kiezen.
Gaming op Linux heeft de laatste tijd een boost gehad. Met Proton heeft Steam het mogelijk gemaakt dat een groot deel van de Steam Windows games 'gewoon' speebaar te maken onder Steam Linux. Het is nu letterlijk install->Play. En voor spellen buiten Steam kun je terecht bij Lutris. Dit is een programma waar je (al) je spellen onder 1 dak kunt gooien/installeren.

Ik merk dat ik al meer en meer op mijn Laptop aan het gamen ben, omdat daar Linux Mint op staat/draait. Helaas mist die iets in kracht, en game ik niet graag op een laptop. Mijn volgende desktop computer (AMD Ryzen 3 nogwat, nog even wachten) gaat grotendeels Linux draaien, met een Windows 7/LTSC als backup.
Alleen is het blijkbaar nog niet zo makkelijk om een linux AMD gpu driver dat eigenlijk geschikt is voor ubuntu foutloos geinstalleerd te krijgen in linux mint 19.1 Daarin tegen is de experience met de nvidia drivers veel beter..

Als ik op Ubuntu had gezeten was het waarschijnlijk zo geinstalleerd. Nou zit ik op dit moment met een systeem met linux mint geinstalleerd, en een missende AMD GPU driver.. Nou dan zoek je op het internet en kom je allemaal oude niet recente informatie tegen..
En word er ook nog eens beweerd dat de officiele AMD driver trager zou zijn dan een driver die iemand geschreven zou hebben.. Waar je als beginner geen weet van hebt (en het normaal is de driver bij de fabrikant vandaan te halen.. Linux is opzicht niks mis mee, maar het werkt helaas niet direct out of the box wat heel erg jammer is.
According to the post, the issue is caused by fraudulent advertisement campaigns that run on Microsoft's advertising network.
Zo het ook bij Nu.nl was, baggervracht aan websites met reclame (via twijfel bedrijven), en was zelfs vorig jaar volgens mij nog op facebook.
Alles voor de centjes.

En als ze gewoon een schappelijke prijs hadden gevraagd voor een OS wat eruit had gezien als 7 met de verbeteringen van 10 hadden ze het met de boat load verkocht.

Het is toch ook wat.
Het is ruim een jaar gratis geweest en nog steeds kan je in sommige gevallen gewoon gratis upgraden en nog klagen sommigen dat het niet 'schappelijk' geprijst is :+
Een geldige Windows7-key kan je inderdaad nog steeds gratis upgraden.

En zelfs gekraakte W7’s kon (of kan) je gratis “witwassen” naar een officiële 10.
Persoonlijk vind ik W10 er veel beter uitzien en werken dan W7, alleen draai ik wel altijd even OhShutUp10 om tracking etc eruit te halen.
Ik vind dat platte en de hoeveelheid loze ruimte maar niks. In veel gevallen is het er niet overzichtelijker op geworden en is alles naar submenu's gegaan omdat er niet teveel informatie in een "pagina" mag zitten.

Op een 4K scherm is de hoeveelheid loze ruimte helemaal een drama.
facebook staat vol met scamvertising en rapporteren helpt 9 van de 10 keer niet.
Mijn schoonmoeder was gisteren in paniek toen ze dezelfde soort meldingen in Windows 10 kreeg. Had haar al het advies gegeven de boel weg te klikken, maar helaas kwamen deze weer gewoon terug. Hoop dat ze er snel wat aan gaan doen, want dit lijkt me niet de bedoeling.
1st,run Microsoft Safety Scanner.
https://docs.microsoft.co...e/safety-scanner-download

After,or before,in run or cmd,type: regedit in regedit,expand: HKEY_LOCAL_MACHINE/Software/chk to see if inproper listings exist,if so R.click,delete,exit regedit.Next,in run type: %Temp% in new window/organize/select all/R.click on data/Delete All should,exit,run disk cleanup..
Bedankt. Ik ga dat zsm bij haar op de PC uitvoeren.
En maar raar vinden dat mensen ad-blocker gebruiken. Nu lijkt een ad-blocker je zelfs tegen malware te kunnen beschermen. Dus een bijna noodzakelijk kwaad te zijn. Hoe tegenstrijdig is dat.
Ja ik heb adguard als actieve ad blocker draaien op mijn pc's en Android telefoons. Ik ben me van het privacy risico bewust maar het is imho de beste keuze uit 2 kwaden.
Dat zijn alweer een paar apps die eruit gaan :)
Dit is een groot nadeel aan advertenties in apps. En naast dat het een beveiligingsrisico is. Is het super irritant.

In browsers zijn mensen toch meer op hun hoede.

[Reactie gewijzigd door Zezura op 3 juni 2019 17:22]

Anoniem: 481893
3 juni 2019 17:26
Ik kan me niet voorstellen dat de inkomsten van advertenties in de weer app dit soort pijnlijk nieuws ooit kunnen compenseren.
Ooit... misschien standaard mee geleverde apps zonder reclame op je gekochte product...
* DropjesLover verder droomt

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee