Windows 10 krijgt functie voor voorspellend typen in veel apps

Windows 10 krijgt een functie om automatisch tekst aan te vullen. De voorspellende tekst komt waarschijnlijk in de toekomstige previewversie, en verschijnt in de meeste standaard-apps in het besturingssysteem.

De nieuwe feature werd voor het eerst gespot door een softwareontwikkelaar die met de nieuwe Windows 10-versie aan de slag ging. Met de functie krijgen gebruikers in apps automatische aanvullingen te zien als ze iets typen. De voorspelde tekst verschijnt dan in grijze letters. Gebruikers krijgen voorspellingen voor woorden te zien als ze die beginnen te typen, en kunnen die automatisch laten aanvullen als ze op enter drukken. Ook voorspelt de tekst de opvolgende woorden.

De functie zit volgens de ontdekker in meerdere standaard-apps in het besturingssysteem, zoals Kladblok en OneNote, en zelfs de Wekker-app. Volgens BleepingComputer zit de functie niet in webbrowsers of bezochte websites. De functie zit in de Insider Preview van Windows 10 genaamd 20H1. Daar moet het nog wel handmatig worden ingeschakeld. Mogelijk komt de functie standaard beschikbaar in latere versies.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

11-06-2019 • 07:27

58 Linkedin

Reacties (58)

58
55
34
5
0
13
Wijzig sortering
Klinkt als een handige feature. Maar het grote nadeel lijkt me dat alles wat ik dus intik, ergens naar een server wordt gestuurd voor analyse. Of wordt alles offline geanalyseerd.
Wordt online opgeslagen. Ik had eerst een Lumia 905XL die die functie standaard had. Nadat ik over gestapt was op een iPhone en Swiftkey (ook van Microsoft) installeerde kende die, nadat ik me met mn Microsoft account aanmeldde, alle op mn Lumia aangeleerde woorden en zinnen.
Wordt online opgeslagen. Ik had eerst een Lumia 905XL die die functie standaard had. Nadat ik over gestapt was op een iPhone en Swiftkey (ook van Microsoft) installeerde kende die, nadat ik me met mn Microsoft account aanmeldde, alle op mn Lumia aangeleerde woorden en zinnen.
Klinkt totaal niet eng dat Microsoft servers alles zien (en opslaan) dat je intypt!

Usernames, Wachtwoorden, (geheime) (hete) gesprekken, aangiftes bij de politie, belasting aangiftes, gesprekken met je advocaat, geheim (academisch) onderzoek, broncode, enz.

En iedereen zag dat het goed was niet.

En voor mensen die claimen dat het "nodig" zou zijn alles dat je typt door te sturen naar Microsoft om algoritmes te trainen: nee. Algoritmes kun je ook offline trainen. Blackberry keyboard voor Android is daar een mooi voorbeeld van. Die heeft de beste zelf lerende woord-voorspeller (in meerdere talen tegelijk) die er is voor Android en doet helemaal niets online.

[Reactie gewijzigd door GeoBeo op 11 juni 2019 11:57]

Afaik zijn ze eigenaar van SwiftKey. Zonder internet connectie werkt dat gewoon. Zojuist even geprobeerd 🤣
Dat het offline werkt betekent niet dat ze geen data versturen als je online bent. Ergens moeten de algoritmes mee getraind en verbeterd worden, en dat is met data van vele gebruikers.
SwiftKey werkt zowel offline als online. Toen ik SwiftKey in het verleden installeerde op nieuwe apparaten, wist deze nog al mijn woorden die ik vaak gebruik (verschijnen dan bovenaan tijdens het typen).
Kortom, er staat een hele database aan veel gebruikte woorden op de servers. Ergens heel handig, want hij maakt zinnen voor je af, ergens ook best wel eng, want de server legt veel vast.
Dat klopt, was ik even vergeten.
Vooral dit .. ik kon op de firewall altijd precies meelezen wat mensen aan het typen waren i.v.m. spelling controle en voorspellend typen.
Tegenwoordig gaat er wel veel via SSL maar dat sluit alleen maar 3rd party mee kijkers uit.
Doen ze vandaag mogelijks ook al. Open je start menu en ga op zoek naar "Speach, inking & typing privacy settings". Hoewel vandaag enkel spraak naar de cloud gaat zal in de toekomstige versie je typing daar ook bij komen.
De makkelijkste manier om de rare fetish van je vrienden te ontdekken. Kijken wat het algoritme is aangeleerd.
Dat werkt idd. Tikte een keer op een andere telefoon 'po' en de suggestie pornhub kwam naar voren. :-)
Yep, het eerste wat me opviel toen ik op zoek moest naar een nieuw keyboard. Volgens mij kan je het trouwens wel uitzetten. Niet met een account inloggen, maar of het dan niet gesynced wordt, of niet verzonden is me niet duidelijk.

Vraag me dan altijd af of ik de enige ben die daar naar van wordt. Heb nu de meest simpele keyboard (simple keyboard), geen suggesties, geen sliding, geen internet nodig (ook geblokkeerd in AFwall).
Volgens mij is het grootste probleem dat de bevolking hierdoor langzaamaan weer zo achterlijk wordt als een aap. (uitgezonderd de enkelingen)

Ooit was er een tijd waarin je zelf moest nadenken. Soms helpt het om een (veiligheids)systeem toe te voegen maar dergelijke systemen komen ook met een kostprijs. Na een paar jaar kunnen we niet meer zonder. (weten onze kinderen niet meer zelf een verhaal / mail te typen).

Kortom, funeste ontwikkeling, nog los van het privacyverhaal!

[Reactie gewijzigd door 7ven op 11 juni 2019 09:24]

Die discussie is al zo vaak gevoerd. Iedere generatie heeft die minimaal wel een keer mogen meemaken. Wat 20/30 jaar terug nog als degelijk onderwijs gold, is dat vandaag de dag niet meer.

We hebben ongetwijfeld niet meer de vaardigheden van onze voorouders, maar andere omdat de maatschappij veranderd is en ik dus andere dingen moet kunnen. Mijn vader heeft nooit kunnen omgaan met computers. En comics/stripboeken vond hij een achteruitgang in leesvaardigheid.

Volgens mij is heeft de neurologie al bewezen dat de synapsen in je hersens nooit verloren gaan (tenzij je een ziekte krijgt) maar dat er ook andere aangemaakt worden, bij het aanleren van nieuwe vaardigheden. Als je op jonge leeftijd hebt leren fietsen dan kan je het 50 jaar later nog, ook al raak je in al die jaren geen fiets aan.

Op zich zie ik geen kwaad in een real-time spellingscontrole. Ook niet als hij zo geavanceerd wordt dat hij de tekst kan analyseren en kan bepalen welk woord ik nu in wil tikken.

Maar vooralsnog heb ik geen vertrouwen dat MicroSoft in staat is om binnen een afzienbaar aantal jaren een real-time en off-line tekst-analyse programma kan maken. En ik heb wat bezwaren tegen on-line.
Welke bezwaren heb je tegen het on-line, dat heeft niet direct impact in het eigen kunnen. Het probleem waar ik op doel gaat verder dan een correctie in wat ik schrijf (spelling / grammatica). Dat op zich zorgt er al voor dat de kennis van spelling en grammatica terugloopt maar toch.

Het punt is dat het systeem (wat op zich heel goed opgezet moet zijn en mooi is) dingen gaat voorzeggen. Waardoor belangrijke communicatieve vaardigheden zoals spontaan reageren, emotie, durf etc. worden overgenomen door het systeem. Dat gaat er op den duur voor zorgen dat de kunde hiervan onder druk komt te staan. Net zoals we slechter zijn in spelling dan eerder zal hiermee de kennis en kunde van het zelf reageren hiermee teruglopen, niet nu meteen maar wel als dit gemeengoed gaat worden. Op het moment dat dit gemeengoed gaat worden zullen we de synapsen niet bouwen omdat we het niet meer leren. We leren dus niet meer te fietsen.

Denk hierbij aan:
- google die gaat bellen om afspraken voor je te maken, superhandig (hier leren we niet meer te bellen)
- navigatie (hier leren we niet meer te navigeren)
- de zelf rijdende auto, mogelijk veilig en efficient (hier leren we niet meer te rijden / navigeren)
- de discussie hier: tekstvoorspelling

Volgens mij kost dit:
- Communicatieve vaardigheden zoals: spontaniteit, durf
- Onthoudingsvermogen: afspraken, nummers
- Planningsvaardigheden
- Fysieke vaardigheden zoals: rijden, navigeren

Ook ontneemt/beperkt ons dit de vrijheid en creativiteit van het zelf doen, door de fouten niet meer te maken leren we er niet meer van en worden de fouten alleen maar groter.

Wat mij betreft heel wat anders dan een stripboek / comics, in zichzelf leer je daarvan minder lezen alleen vervangt het geen boek. Als dat wel het geval is dan ligt daarin wel een kostenplaatje.
Ik kan niet autorijden, ook nooit geleerd ook. Is jouw stelling dat ik een beter mens was geweest als ik daar wel tijd en moeite in had gestoken, mogelijk ten koste van andere dingen die ik gedaan heb en vaardigheden die ik heb ontwikkeld? Ten eerste ben ik het daar op persoonlijk vlak niet mee eens (voorspelbaar wellicht, maar toch :) ) en ten tweede zou je dat objectief moeten kunnen onderbouwen als je wil dat dat argument echt kracht heeft, wat lastig wordt. Het is verleidelijk maar niet aantoonbaar juist om aan te nemen dat het leren van bepaalde vaardigheden waarde heeft buiten de beheersing van die vaardigheid zelf. Als je het wil beperken tot "maatschappelijk nuttige/waardevolle vaardigheden", dan heb je misschien nog een punt, maar dat wordt dan makkelijk ondergraven door het feit dat het maatschappelijk nog waardevoller is om dingen door machines te laten doen.

In de tijd van Nostradamus was er nog geen telefoon, zoals Hans Teeuwen ooit zong, maar dat weerhield hem niet ervan te voorspellen. OK, misschien slecht voorbeeld, maar neem anders Leonardo da Vinci, die ook geen mobieltje had. Waren de mensen uit die periode creatiever en vrijer geweest met een lulijzer met knopjes of een draaischijf, ten opzichte van "telefoon, bel Leonardo eens"? (Dat de telefoon an sich voor meer mogelijkheden heeft gezorgd hoeven we niet aan te tonen.)

Je kinderen, en waarschijnlijk jijzelf, hebben waarschijnlijk ook geen flauw idee hoe je "zelf" logaritmes uitrekent met behulp van de rekenliniaal in plaats van het gewoon met een computer te doen. Sommigen zijn misschien zelfs geheel het vermogen tot vermenigvuldigen op papier kwijt! Daar gaan de kostbaar getrainde rekensynapsen van weleer, wat zonde. Voor zover ik kan zien heeft dat met vrijheid en creativiteit niets te maken; die krijgen juist meer ruimte omdat er minder energie gestoken hoeft te worden in taken die een machine beter kan automatiseren dan de hersenpan.

Die "maar deze balpen/typmachine/toetsenbord/voorspellende swiper zorgt voor de verloedering van de door ons gekoesterde schrijfkunst/taal/communicatieve vaardigheid/intelligentie" discussie is echt al heel oud, voor zover ik weet zonder harde conclusies.

[Reactie gewijzigd door MneoreJ op 11 juni 2019 13:40]

Bezwaren tegen on-line:
- het is niet altijd beschikbaar
- niemand (en zeker een groot IT concern) hoeft te weten wat ik schrijf totdat ik het publiceer. (Ik zie ook geen noodzaak waarom MicroSoft inzicht zou moeten hebben in mijn bezwaarschrift belastingen).

Je geeft leuke voorbeelden.
- Google gaat bellen en wij onthouden daarom minder telefoonnummers. Een mening die ik niet deel. Ik durf rustig te stellen dat 90% van alle (smart- en dumb-) phone bezitters gewoon belt via zijn contactenlijst.

- Navigatie. Is dat een skill die nodig is in de huidige maatschappij? Is het kunnen vinden van de Geldersekade 15, Amsterdam via een plattegrond voor een Rotterdammer belangrijk? En was die plattegrond wel zo handig? Andere tijden/andere eisen.

- Niet zelf kunnen rijden. Ik heb dat nooit als een beperking gezien. Nu ik in het buitenland woon (waar het ov zeer slecht is) heb ik mij een auto aangeschaft en een rijbewijs gehaald.

- Tekstvoorspellen. Ik zeg niet dat het niet handig zou kunnen zijn. Integendeel het zal best nuttig kunnen zijn. Ik denk alleen niet dat (afgezien van real-time spell checking) het niet binnen afzienbare tijd te realiseren is.

- Indien zelfrijdende auto's de norm worden, dan is zelf kunnen rijden alleen nog maar belangrijk voor de liefhebbers ?

Ik stam nog uit de tijd dat je berekingen uit je hoofd maakt. Hoeveel mensen gebruiken nu een rekenmachine voor de meest simpele berekeningen? En is dat slechter dan mijn methode? Zijn ze nu opeens minder slim dan ik?

Ik waag het te betwijfelen. Hoofdrekenen, telefoonnummers onthouden dat zijn geen echt noodzakelijke skills meer voor 2019. Voor planning zijn er ook al tools verkrijgbaar, van simpele (outlook o.i.d.) tot meer geavanceerd (MS Planner).

Veel vaardigheden van vroeger, zoals schoonschrijven (=netjes tussen de lijntjes en zonder inktvlekken) of opdreunen van de Indonesche eilanden, zijn toch niet meer van belang. Waarom zou je ze dan blijven aanleren. Of treuren dat ze niet meer gebruikt worden?

Ik denk dat je altijd kritisch mag blijven op wat je leert, waarom en waarvoor. Gitaar leren spelen is leuk (waarom) maar niet noodzakelijk (waarvoor) tenzij je gitarist wilt worden. (Telefoon)nummers kunnen onthouden was nooit noodzakelijk (telefoonboeken) maar wel praktisch. Nu hebben we betere methodes. Prima toch?
Had beter direct wat links kunnen toevoegen...

Google gaat bellen (hier bedoel ik niet het nummer onthouden van het nummer maar het gesprek zelf): https://www.youtube.com/watch?v=D5VN56jQMWM

Gmail smart compose: https://www.youtube.com/watch?v=_hBJiN5OdVM

Punt is dat er altijd een kostprijs is, niet alleen in geld uit te drukken. Het punt is niet dat het erg is als je niet kunt autorijden. Het is alleen zo dat wanneer het gemeengoed wordt jij straks geen les meer kunt krijgen terwijl jij nog in een uithoek bent gaan wonen omdat het aanbod de vraag volgt.

Vaak voegt een techniek wat toe, alleen bij het overnemen van het opstellen van tekst trek ik dat in twijfel omdat dit en mogelijk is, zie de links, maar ook omdat dit als het gemeengoed wordt verder gaat dan nummers onthouden of autorijden, dit gaat communicatie overnemen, iets wat we allemaal doen en leren. Dit is veel meer een basisvaardigheid voor alle mensen. Volgens mij zijn de kosten hiervan vele malen hoger dan bij bijv. autorijden.

En ja er is ook een privacyaspect, daar heb ik ook bezwaren maar die staan los van mijn genoemde bezwaar. Ze zouden dit ook offline kunnen aanbieden, dat is hier niet zo maar toch, dan zou mijn bezwaar er nog steeds zijn.
Kortom, een system-wide keylogger waarbij alles wat je intypt door Microsoft wordt geprocessed.

Dat klinkt qua privacy eigenlijk niet zo heel fris.
Waar zie jij in het artikel dat het naar het internet wordt gestuurd? Via Swiftkey (wat van MIcrosoft is) werkt dit namelijk ook prima als je offline bent en wordt dit gewoon lokaal geregeld.
Ik zie vooral nergens garantie dat mijn data niet wordt geüpload, en dat is (zeker gezien de reputatie van Microsoft met hun krankzinnige telemetry) al meer dan genoeg reden tot zorg.
De functie zit in de Insider Preview van Windows 10 genaamd 20H1. Daar moet het nog wel handmatig worden ingeschakeld. Mogelijk komt de functie standaard beschikbaar in latere versies.
Maar wel een goed punt vanuit het privacyperspectief; als het uit staat, is er dan ook garantie dat de data niet onderwater voor trainingsdoeleinden zal worden gebruikt?
Klinkt als een kleine voortzetting van hardware text suggestions dat al best een tijd bestaat, alleen dan automatisch aanvullend ipv dat je zelf het woord moet kiezen.

Ik denk dat het bijzonder wennen is met een normaal toetsenbord, maar als de voorspelling net zo goed is als windows phone was zie ik er wel potentie in.
Alleen dat je dan veel te vaak naar enter moet met je handen, nu niet direct de meest voor de hand liggende toetskeuze.
Nouja, iedereen heeft toch zo'n bobbeltje op de F en de J toets op het toetsenbord? Die zijn voor je wijsvingers, om blind te kunnen typen. Rechterwijsvinger op J, dan kan je makkelijk bij de Enter toets..
Ik hoop dat je het ook kunt uitzetten.
Het is mijn ervaring dat dit soort "hulpmiddelen" woorden produceert na het intikken van de eerste letters die je niet bedoelt en geeft het alleen maar verwarring.

Voor analfabeten is dit hulpmiddel natuurlijk een uitkomst.
Is al jaren een feature in MacOS en het werkt op het gehele systeem. Het enige wat een probleem is dat het automatisch wilt invullen en dat vind ik best vervelend in MacOS dat je dan een paar keer moet overrulen om het juiste woord te tikken.
Ik weet niet of het op MacOS hetzelfde werkt als op een iPhone, maar vind ikhet belabberd werken iig. Suggesties worden pas gegeven als ik het woord vrijwel helemaal ingetypt heb en vaak worden verkeerde suggesties gewoon geselecteerd. De beroemde autocorrect dus. Na een Lumia 950 ben ik naar een Nokia 5 gegaan en dat was wat dit betreft al een achteruitgang, maar op een iPhone werkt het nog een stuk minder.
op macos/ios is het toch niet voorspellen maar corrigeren? Als ik op een Lumia (of nu op ios met swiftkey) 'ik ga' typ dan komt oa het woord 'naar' alvast naar voren. Tik ik daar op dan komen suggesties als 'huis', 'kantoor' etc. Soms kan je met een paar tikken een complete zin maken. Zeker als je al een tijdje gebruikt. Die autocorrect van apple is driewerf ruk en is 't eerste dat ik uitzette.
Vooral die autocorrecties die van scheldwoorden iets anders maken of het censureren.
Mijn eerste actie zal zijn: Hoe zetten we dit uit.

Ik kan sneller kantoor typen dan ergens naar kijken en beslissen of het juist is.
als 50+'er vind ik 't wel handig :-)
Ik lig maar een fractie achter 50+ O-)

Het is een gebruikers scenario. Jouw gebruikers scenario. :)
Ik zie voor mensen die langzaam typen (zoals mijn vader) wel de winst maar voor mij ben ik bang dat ik me er meer aan zal ergeren dan dat ik er gemak van zal hebben. Maar de tijd zal het leren :)
Misschien vind ik het wel prettig want hoewel ik snel typ maak ik wel vaak kleine foutjes.
Mij irriteren kleine foutjes enorm, dus dan is hulp wel lekker. :-)
En 't er een ergeren valt wel mee. Als je de autocorrect uit zet (kan in swiftkey ook) dan wordt er nooit wat automatisch vervangen, maar worden wel in de bovenste rand van je keyboard de woord voorspellingen weergegeven. Je kan 't dus gewoon negeren als je ff geen zin hebt. Maar lange woorden met 1 tikkie invoegen ipv uittypen is toch wel erg makkelijk..
Een functie die ik sinds mijn Nokia 3310 totaal dus niet gebruik. Leuk voor anderen, maar bij worden er woorden "voorspeld" die ik dus totaal niet bedoel. Hopelijk is uit te schakelen, want anders gaan mijn reacties er héél vreemd uitzien . . . :+
Voorspellend typen betekent dat er data wordt bijgehouden, voorspellingen gedaan worden, AI gebruikt wordt - en de cloud. Da's dus gegarandeerd privacy-schendende materie!
Dus weer iets om uit te schakelen - zeker weten. Bij elke nieuwe versie van windows - is 't meer en meer afzetten. Da's al altijd zo geweest, en 't zal altijd zo blijven met die <censored>.
Is dit een oud verhaal ofzo? Die functie heb ik al een aantal weken.
Swiftkey is van Microsoft :X
Ja toch hebben ze geen Windows versie.
Dan heb ik iets gemist. Swiftkey op mijn Android telefoon werkt véél beter dan wat ik onder windows had. Geen foutcorrectie, geen word voorspelling etc,
Zeker iets gemist. De Android versie kan niet tippen aan de Windows mobile versie. Ik heb beide naast elkaar in gebruik.

Al blijft de pre SwiftKey Windows Phone 8 versie op wat kleine foutjes na toch wel de allerbeste wat mij betreft.

Wordflow... Memories...
Het Windows 10 toetsenbord is praktisch de Windows versie 8)7
Soms zijn er toch dingen die ik mis van het w10m toetsenbord. Zoals het puntje wat je kon indrukken om in het bericht gemakkelijk te scrollen. Soms loop ik alsnog 5x op een woord te drukken omdat ik toch net niet goed zit.
Ja had ook hele fijne dingen. Maar het zou fijn zijn als je ook een alternatief kon kiezen.
Dit kan op zowel iOS als Adroid ook al een tijdje door de spatie ingedrukt te houden. :)
Als je een iphone hebt kan je ook de spatiebalk ingedrukt houden, dan kan je erg makkelijk de cursor plaatsen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee