Apple Pay is beschikbaar voor ING-klanten in Nederland

ING heeft Apple Pay geactiveerd voor klanten. De bank had de betaaldienst al enige tijd geleden aangekondigd, maar nu kunnen klanten er dus gebruik van maken. Toevoegen van de ING-betaalpas gebeurt via de Wallet-app van Apple.

Diverse tweakers op GoT meldden sinds de nacht van maandag of dinsdag dat de ING-pas in de Wallet-app toe te voegen is. Bovendien heeft ING de site aangepast en staat er nu een handleiding voor het instellen van de dienst, in plaats van de melding dat Apple Pay binnenkort beschikbaar is. Als de app een error geeft, lijkt het erop dat klanten de regio van hun iPhone op Duitsland kunnen zetten om de dienst te kunnen activeren. Daarna kunnen klanten op alle plekken betalen waar contactloos pinnen mogelijk is, wat in Nederland in veel winkels het geval is.

Het was al langer duidelijk dat ING binnenkort zou beginnen met het aanbieden van Apple Pay. De voorwaarden voor de betaaldienst van Apple gingen al op 1 juni in en de app van de bank was al geschikt gemaakt. Begin mei maakte ING bekend dat het Apple Pay gaat ondersteunen.

Vooralsnog is ING de enige Nederlandse bank die dat officieel doet. Op de Apple-website wordt alleen ING genoemd als bank die de dienst ondersteunt. Het is voor klanten van bunq al langer mogelijk om Apple Pay via een work-around te gebruiken. Sinds eind vorig jaar is Apple Pay in België beschikbaar bij de bank BNP Paribas Fortis.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

11-06-2019 • 07:32

499

Reacties (499)

499
448
209
32
4
186
Wijzig sortering
Hoe lopen die geldstromen dan (heeft ING een interface met Apple zodat die je rekening in kan zien)? Heeft Apple dan inzicht in alle transacties die je op deze manier doet?

Maar waarom niet zoals bijv. ABN AMRO op Android die de hardware van je telefoon gebruikt (NFC) om de betaling te doen met een eigen app? Ik voel er persoonlijk weinig voor om deze gegevens bij een 3e partij te leggen.
Apple is vrij duidelijk met wat ze allemaal kunnen zien.

Deel 1
Apple bewaart geen originele kaartnummers van creditcards, betaalpassen of prepaidkaarten die u toevoegt aan Apple Pay en heeft er ook geen toegang toe. Apple Pay bewaart alleen een deel van de daadwerkelijke kaartnummers en een deel van de apparaataccountnummers, samen met een beschrijving van de kaart. Uw kaarten worden gekoppeld aan uw Apple ID, zodat u op al uw apparaten kaarten kunt toevoegen en beheren.

Deel 2
Apple bewaart gegevens van transacties op anonieme wijze. Deze gegevens zijn onder andere het aankoopbedrag bij benadering, de appontwikkelaar en appnaam, de datum en tijd bij benadering, en of de transactie is voltooid. Apple gebruikt deze gegevens om Apple Pay en andere producten en voorzieningen te verbeteren. Apple vereist ook dat apps en websites in Safari die gebruikmaken van Apple Pay een privacybeleid hebben dat u kunt lezen en waarin wordt vermeld hoe uw gegevens worden gebruikt.

Bron: https://support.apple.com/nl-nl/HT203027
Dat is wat Apple zegt. Feit is dat zodra de gegevens de EU hebben verlaten en opgeslagen worden door Apple in de US, je geen enkele controle meer over je gegevens hebt. Apple zal gewoon afstaan aan de Amerikaanse overheid waarom gevraagd wordt zonder jou ooit in te lichten. Ook de overheid / EU instanties hebben geen controle meer zodra de gegevens in de US staan.

Deel 1: het doet er niet meer toe wat je kaartnummers zijn, je kaartnummer is vervangen door het Apple id. Alle transacties zijn aan je Apple id gekoppeld.

Deel 2: daar geloof ik dus helemaal niets van. Zodra er een dispuut ontstaat over een betaling gedaan met Apple pay zijn de transactie gegevens noodzakelijk. Stel dat je saldo ineens met honderden euro's verlaagt wordt, dan wil je toch bij Apple kunnen klagen als jij die betalingen niet gedaan hebt? Apple kan dan toch niet zeggen, sorry we hebben jouw transacties niet opgeslagen dus we kunnen niets controleren, je bent al je geld kwijt.
Ik zie dit als een storm in een glas water.
We maken ons allemaal druk om onze gegevens die nu in de VS terecht kunnen komen, terwijl ze überhaupt al opgevraagd konden worden door de Amerikaanse overheid. (Of zijn we alweer vergeten in welke land Mastercard en Visa gevestigd zijn?)

[Reactie gewijzigd door Rex op 22 juli 2024 14:43]

Dat kan, ben ik ook wel met je eens echter er wordt zo nadrukkelijk gesteld op 'anonieme wijze'. Daar stel ik echt grote vraagtekens bij.
Een beetje laat, maar ik heb me er meer in verdiept.

Wanneer je een kaart toevoegt in Apple Pay, wordt er automatisch een nieuwe virtuele kaart aangemaakt bij jouw bank. Deze kaart wordt dan toegevoegd in Apple Pay. Jouw bank is de issuer van de kaart. Dit is belangrijk, want dit zorgt ervoor dat de betalingen compleet via jouw bank gaan. Wanneer je betaalt checkt de bank van de verkoper via jouw bank of je voldoende saldo/crediet hebt. Als dat het geval is, wordt de betaling geautoriseerd.
Uiteindelijk gaan gegevens alsnog via Apple, omdat je altijd een notificatie krijgt met daarin op de betaling is geaccepteerd of niet, en wat het bedrag was. (Apple zou dit in het geheim kunnen opvangen en kunnen opslaan, als ze dat zouden willen.)
Apple zegt dat de betalingen niet bij hun worden opgeslagen, en alleen op je mobiel worden bewaard. (Het klopt dat wanneer je switched naar een andere iPhone, je al je betaalgegevens kwijt bent, maar nogmaals, als ze zouden willen, konden ze alles opslaan.)

Over het stukje waarvan Apple zegt dat ze op 'anonieme wijze' gegevens opslaan: Bij winkelaankopen zegt Apple niets over het anoniem opslaan van transacties. Volgens hun wordt er niets opgeslagen. Alleen bij in-app en webaankopen worden volgens de transacties anoniem opgeslagen voor analytics-doeleinden. Deze aankopen zijn anders dan de winkelaankopen, omdat bij in-app-aankopen Apple ZELF de verkoper is. Ze zijn dus onderdeel van de verkooptransactie en hebben recht om al deze data te gebruiken voor eigen doeleinden.
Die zullen vast nog steeds Maestro gebruiken.
Sorry dat ik off-topic ga. Wat ontzettend kinderachtig dat de reactie van wiseger een -1 krijgt. Het is geen on-topic, je moet geen -1 gaan geven als je het met zijn punt/mening niet eens bent.

Het is geen dumpert. Zolang het een inhoudelijke discussie is over het onderwerp is het gewoon minstens +1.
Ook ING maakt op android gewoon gebruik van de NFC chip. Probleem bij de iPhone is dat Apple kunstmatig de toegang tot de NFC chip heeft geblokkeerd en anderen er geen gebruik van kunnen maken. Hierdoor kunnen banken dus niet hun eigen app gebruik laten maken van de NFC chip zoals dat op oa Android telefoons wel kan. Dit is dus weer de zoveelste Apple taktiek om weer geforceerd extra geld binnen te halen over de ruggen van anderen zonder dat er dus een keuze is. En zoals ik hieronder al heb aangegeven, wat mij betreft wordt het echt tijd dat de EU hier eens een stokje voor gaat steken. Apple zou die NFC chip ook beschikbaar moeten stellen aan anderen, al was het via certificering.
Jammer dat de ING overstag is gegaan en nu dus onnodig extra provisie moet gaan afstaan aan Apple.
De NFC chip gaat veel meer open met iOS 13, maar ik verwacht dat betalingen alsnog alleen via Apple Pay zullen mogen, net als dat in-app purchases alleen via de App Store mogen. https://gototags.com/blog...-nfc-on-iphone-in-ios-13/
Vergis je ook niet in de voorwaarden, die zijn nu ook bekend en zoals verwacht, bij storingen, issues, meeste vormen van fraude en andere zaken die met Apple pay temaken hebben dekt ING daar zo goed als niets van. In tegenstelling tot op Android, waarbij de voorwaarden in dit geval veel gunstiger zijn. Dit is bij alle artikelen al een discussiepunt geweest. Je loopt (gezien de voorwaarden) meer risico met Apple pay dan als je direct de ING app en ING betaalmogelijkheid op Android via NFC gebruikt.

Leuk dat het er is, maar omdat apple er als partij tussenzit zijn er ook de nodige nadelen.
Vergis je ook niet in de voorwaarden, die zijn nu ook bekend en zoals verwacht, bij storingen, issues, meeste vormen van fraude en andere zaken die met Apple pay temaken hebben dekt ING daar zo goed als niets van.
Is dat wel zo?
Het lijkt me sterk dat ING dan niks dekt...

Heb je bronnen die jouw theorie bevestigen?
https://www.ing.nl/partic...doen/apple-pay/index.html

Linkje voorwaarden.

Hoezo lijkt het je sterk? ING dekt toch ook niets als je met PayPal problemen hebt? Dit is hetzelfde. Ookal lijkt dat in eerste instantie niet zo.

Je betalingsverkeer laten afhandelen door een derde partij is op eigen risico. Dat is niets nieuws.

[Reactie gewijzigd door fapkonijntje op 22 juli 2024 14:43]

Gebruik van Apple Pay en straks ook Google Pay geeft de banken ook een voordeel. Ze hoeven alleen maar dat platform te ondersteunen, en hoeven niet apart nog telefoons te testen/certificeren wat ze nu doen op Android voor NFC (en ook maar een paar ondersteunen). Dat scheelt ook weer ontwikkel en test kosten voor de banken.
Daarnaast kan je met Apple Pay ook iDeal en Paypal vervangen dus het is een platform wat je overal kan gebruiken.
Andere kant van de medaille is dat dit systeem wel stukken veiliger is dan de open toegang van de NFC-chip op android telefoons.
Want? Wie zegt dat Apple niet een kritieke bug over het hoofd heeft gezien in zijn NFC implementatie?

Open source heeft soms ook zijn voordelen. Wat ik niet per definitie beter vind hoor, maar ik vraag me gewoon af waarom het "stukken veiliger" is.

Als ING het niet als veilig zou beschouwen zou het toch niet al jaren de NFC betalingen op Android ondersteunen?
Ik ben het helemaal met je eens. Mijn hoop is ook dat er ingegrepen wordt omdat het niet redelijk is. Ik heb Apple al netjes betaald voor een iPhone mét NFC. Dan zou het niet redelijk zijn om (via mijn bank) ook nog eens provisie te betalen voor het gebruik van wat reeds mijn eigendom is.
Mijn menig is dat hier sprake is van machtsmisbruik, en wie zich nog kan herinneren hoe het met Windows is afgelopen die alleen de optie gaf voor Internet Explorer kan de parallel misschien wel trekken.
Kortom: voor het opzettelijk onbruikbaar maken van de NFC chip in mijn iPhone met als enkel belang provisie opstrijken, en niet wegens security issues, is wat mij betreft geen plaats. Voor het bewijs dat het kan hoeft men enkel naar de Android gebruiker te wijzen.
Wellicht dat je wat onervaren bent, maar het betalen via mijn Watch en iPhone gaan net zo makkelijk als met mijn Android. Die heeft immers ook gewoon tap en pay. Het grote verschil is dat ik met mijn Android slechts eenmaal de power knop hoef in te duwen zodat het scherm activeert, en dat bij Apple twee keer drukken is. Potayto potahto dus.
Je bedoeld met Google pay? Dat is nog niet beschikbaar in NL (wellicht via een omweg).
Ik doelde meer op de opmerking van draadloos betalen met je eigen bankieren app. Deze app zul je altijd eerst zelf moeten starten en inloggen voor je kan betalen.
De app hoef je dus helemaal niet te starten bij Android. Je unlockt je telefoon en houdt hem tegen de contactloos betalen plaat. That's it. En dat al tweeënhalf jaar. Ik gebruik mijn betaalpas alleen maar meer in het buitenland.
Scherm aan is al genoeg.
Uhm, duidelijk niet het concept begrepen van contactloosbetalen met nfc..... Net als je pinpas gewoon op het apparaat en het gebeurd gewoon, geen app zoeken om op te starten etc...
Je hele verhaal klopt dus op geen enkel vlak:
  • Er zijn GEEN speciale Apple Pay machines. Iedere pinautomaat die geschikt is voor draadloos pinnen werkt.
  • Apple Pay rekent kosten voor de bank, het exacte bedrag is onbekend en schijnt per bank te verschillen, maar rond de kosten die ook gerekend worden voor Maestro te liggen (iets lager voor kleine transacties, iets hoger voor grote transacties ivm percentage op transactie als kosten ipv flat fee). De winkelier betaald hier niets voor.
  • Apple Pay gebruiken kan in iedere winkel die draadloos pinnen ondersteunt.
  • Je hebt GEEN NFC-kaartje nodig voor de SIM, het gebruikt gewoon de ingebouwde NFC van het toestel. Anders zou het ook niet werken op de Watch.
Toch knap, meerdere alinea's commentaar leveren waar geen enkel punt dat je aanhaalt overeenkomt met de feiten.
De nfc sim in Android telefoons is niet voor betaling want dat gebeurt gewoon via de nfc van de telefoon. De nfc sim wordt gebruikt voor de beveiliging, een unieke sleutel in een niet te veranderen hardwarematige chip op de simkaart . Apple gebruikt hier een dedicated chip voor net als bijvoorbeeld Samsung. Een software matige sleutel kan ook maar is iets minder veilig.
Het kost niet meer voor de winkelier. Het kost meer voor de bank. En die hoopt het terug te verdienen doordat er minder cash gebruikt wordt. Elke dag die pinautomaten vullen kost namelijk kapitalen.
Gisteren de hele dag niet pinnen bij AH......alleen cash.
Ja, landelijke pin storing. Dus ook niet betalen met je bankpas of creditcard. Wat is je punt? xD
Dat je met een briefje je boodschappen wel had kunnen betalen :-)

Overigens zijn de technische oplossingen om dit soort dingen te omzeilen er al. Alleen moet Albert Heijn ze wel implementeren. En dat kost wat meer.

[Reactie gewijzigd door pepsiblik op 22 juli 2024 14:43]

Toevallig gisteren bij de AH met contant geld betaald, ik had toevallig wat briefgeld in mijn broekzak. Ik bedoelde meer wat het met dit artikel te maken had :D Het was geen apple-pay storing, maar gewoon überhaupt elektronisch betalen storing.
net gewoon mijn broodje bij de bakker om de hoek betaald met de Apple watch. Je hoeft er geen NFC sim voor en je kan overal waar een contactloos automaat is betalen zonder pin
Wikipedia heeft een vrij duidelijk stuk over de techniek erachter, maar effectief gezien wordt je telefoon een extra bankpas, die zich voor pinterminals op dezelfde manier gedraagt als een draadloze pas (maar dan zonder de 25 euro limiet). Groot verschil is dat de bank niet ziet naar welke winkel je geld gaat, en met nieuwsberichten als deze kan ik dat wel waarderen.
Hoezo ziet de bank niet naar welke winkel mijn geld gaat? De transactie die ik net gedaan heb in de kantine ziet er in de ING-app precies hetzelfde uit als de pinbetalingen die ik vorige week gedaan heb in de kantine.
Nevermind, je hebt gelijk, dat gaat blijkbaar alleen op bij creditcards.
ING ziet wel dat ik tegenwoordig vaker naar de Prenatal gaat en kan op basis van zulk gedrag opeens aanbiedingen doen. Misschien wil ik helemaal niet gespamd worden.

En zeker niet actief gaan afmelden voor zo’n dienst.
Die 25 euro limiet is een keuze. Bij de bank apps is die limiet er wel maar die zouden ze prima kunnen verwijderen. Met pincode kun je overigens op je telefoon onbeperkt betalen (nou ja, afhankelijk van je saldo natuurlijk). Ik heb vorig jaar mijn auto met mobiel afgerekend 😎
Waarom suggereer je dan dit met Apple Pay anders zou zijn?
Ingesteld en ging het uittesten bij de blikjesautomaat.
Kreeg daar de melding:" Not authorised yet".
:'( geen blikje...
Je moet eerst aan een normale betaalautomaat betalen, daarna werken chip only apparaten ook.
Puur uit nieuwsgierigheid, kun je dit bevestigen met een bron?
Ik heb namelijk zojuist bij een contactloos betalen PIN automaat in een restaurant – waar géén geldkassa aanwezig is – mijn eerste transactie uitgevoerd via Apple Watch. Ik neem aan dat de blikjesautomaat dan ook gewoon netjes zou moeten werken.
Die PIN automaat in het restaurant waar jij bent geweest is gewoon een volwaardige PIN automaat, niet een chip-only (dus zonder mogelijkheid om je cijfercode in te voeren) apparaat waar @cmegens het over heeft.
Ah, op die wijze het verschil. Bedankt.
Klopt niet. Uur geleden 2 transacties getest bij zo'n snoepautomaat met alleen een chip-only terminal (geen cijfercode). 2 x knopje drukken, faceID geverifieerd en klaar.
Ik vind het ook gek... Ik heb het niet kunnen testen, ik heb het gelijk bij een volwaardige PIN automaat geprobeerd wat overigens perfect werkte. Kan ook geen directe bron vinden waarin dit wordt vermeld...
Ja dat is wat ik zeg. Je eerste betaling en activatie moet bij een betaalterminal zijn. Dat is dus ook in een restaurant, ik bedoel niet een geldautomaat. @Lenslarque probeerde echter bij een blikautomaat te betalen, dit is geen volledige betaalautomaat want hier kun je geen pas invoeren of pincode intoetsen.
Bij mij werkte het direct bij een betaalautomaat in het buitenland.
Dat klopt, zolang het maar een betaalterminal is waar je ook een pincode kunt invoeren. Chip only werkt niet voor de eerste transactie.
Zojuist 2 betalingen gedaan. Eerst in mijn eigen bedrijf om te testen op een draadloze terminal*, werkte direct perfect. Daarna bij tankstation ook.

* Wij hebben gewoon simpele CCV-terminals. Draadloos, maar niet eens de nieuwste versie. En het werkte perfect zonder dat ik als ondernemer aan de kassa-kant iets hoefde te doen om het te activeren o.i.d. Dus kan ervanuit gaan dat het overal werkt.

Wat zou het een verademing zijn als je op festivals gewoon aan de bar kunt Apple-Pay'en :)

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 22 juli 2024 14:43]

Ook niet zo zeer relevant of het een nieuw pin automaat is, zo lang er maar enige vorm van NFC aanwezig is werkt dit, het werkt dan ook via de zelfde manier als dat jou bankpas het draadloos doet, ook via NFC.

De manier van Samsung doet het via NFC en MST waardoor hij ook werkt met magstripe pin automaten in het buitenland die geen enkele vorm van draadloos hebben, in dat opzicht is dit imo een betere implementatie van Samsung.

[Reactie gewijzigd door vooviro op 22 juli 2024 14:43]

Hoe werkt het precies? Ik heb mijn pas in de Wallet app toegevoegd. Stel ik sta nu bij een pin terminal, moet ik dan Wallet app openen en dan mijn kaart selecteren? Of kan ik mijn gelockte telefoon naast de terminal houden?
Je kan het op 2 manieren, of nouja, eigenlijk is het hetzelfde maar maakt de volgorde niet uit.

1) Zodra je nog niks hebt gedaan met je gelockte telefoon en je vlakbij de terminal komt waarbij de betaling open staat, komt de Wallet al op het scherm. Dan alleen nog 2x tikken op knop zijkant om te bevestigen. (iPhoneX in mijn geval).

2) Eerst openen door 2x knop zijkant en dán bij de terminal houden. (Kan je ook testen zonder betaalautomaat in de buurt).

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 22 juli 2024 14:43]

Bij oudere iPhones kun je 2 keer op de homeknop klikken(als de iPhone vergrendeld is) en dan gaat die ook open. Vervolgens houd je je vinger op de knop om te autoriseren met touch id. En kun je hem daarna in alle rust tegen de betaal terminal houden.
iPhone met FaceID: 2x snel op de powerknop drukken, maakt niet uit waar.
iPhone met TouchID: Op het lockscreen druk 2x snel op de TouchID knop. Op support paginas staat ook dat enkel het rusten van de vinger op de TouchID genoeg zou moeten zijn als de iPhone unlocked is. De terminal zou herkend worden.
Als op het pin-automaat de melding komt dat je kunt betalen, verschijnt op je lockscreen een melding en afbeelding van je ING wallet. Als je nu je vinger op je toestel houdt voor TouchID (dus niet indrukken), wordt de betaling goedgekeurd. Je krijgt dan ook vanuit de ING app een pushbericht dat er is betaald.
Op nu.nl en op de website van ING staan how-tos
dubbelklikken met de zij knop, unlock en bij de terminal houden bij de XR met gezicht herkenning. Alle apparaten moeten unlockt zijn om te kunnen betalen. Ook de Watch. Zodra deze van je pols is is het voorbij en kan je er pas weer mee betalen als je je unlockcode hebt ingevoerd
Je kan het activeren door de regio van je iPhone op Duitsland te zetten. Dan kan je wel autoriseren.

Op de Apple Watch werkte het in één keer.
Maar even: wat is de toegevoegde waarde met contactloos betalen van ING dat ik nu al gebruik?
Ik heb het al een paar keer nodig gehad met Bunq. Scenario:
  • Vrouw heeft mijn pinpas mee naar d'r werk, om gelijk even mijn auto te tanken, vergeet mijn pinpas op haar werk gedurende het weekend. Thank god dat ik kan betalen met iPhone en Apple Watch.
  • Pas is stuk, je kan niet meer pinnen tot je nieuwe pas er is. Oh wacht, deze heb je nu digitaal.
  • Je staat in een lange rij, je leest even een paar artikelen op Tweakers, je bent aan de beurt, 2 tapjes op je telefoon, en je hebt betaald met de telefoon die je toch al in je hand hebt
  • Je staat in de rij bij de kassa, en hebt ineens die mini hartaanval dat je je portemonnee niet mee hebt, deze blijkt in de auto te liggen. Nu kan je of snel naar de auto rennen, of gewoon betalen met je horloge indien beschikbaar, of telefoon die je al in je broekzak hebt.
Zomaar wat praktische scenarios die mij allen voor zijn gekomen waarin ik het handig vind. (Pasjes laat ik tegenwoordig in de auto achter)
Dat kan ook allemaal met de ING app op Android...
Tot je net als m'n collega laatst, gedonder hebt met de ING app, en hij uiteindelijk niet mobiel kon betalen. Hier heb je geen app afhankelijkheid. Ook werkt dit op de Apple Watch zonder iPhone in de buurt.

Dit kan je alleen vergelijken met Google Pay, maar dat is een volgende stap lijkt me.
dat dit werkt op een iPhone
Ah, op die fiets, dank
1. werkt op iPhone (is overigens niet een voordeel, eerder een beperking van iPhone's NFC).
2. werkt op Apple Watch "zonder" authenticatie (want al om je pols).
3. werkt zonder 25 euro limiet of andere ingewikkelde beperkingen waardoor je toch je pincode steeds moet invoeren.
4. Werkt ook in apps en op websites.
Bedoel je met de pas?
Net zonder problemen aangezet, straks maar eens even proberen, wel een beetje vreemd dat er geen uitleg komt of je eerst je telefoon moet unlocken, gelukkig is de handleiding op de site wel duidelijk :)
Heb de handleiding gelezen is wel duidelijk maar toch nog vraagje:) Moet je de wallet app openen of niet?
Om te betalen? Ja en nee.
Je kan drie dingen doen vanaf iPhone:
1) 2x drukken op aan/uit knop op iPhone’s met FaceID, zelfs als deze gelockt is. Wallet komt omhoog naar je default kaart en scant je gezicht. Nu naast terminal houden. Tadaa. Op iPhone met TouchID is het 2x homeknop, dit lijkt enkel te werken vanaf het lockscherm. Dit is op iPhone X(S) de snelste methode.
2) Hou je iPhone bij de betaalterminal, Wallet komt omhoog met je default kaart; leg nu je vinger op TouchID of druk 2x op aan/uitknop en laat hem je gezicht scannen (als het zo’n terminal is met het NFC-vlak links aan de terminal: vaak werkt het ook gewoon als je hem recht boven het keypad houdt! Dan kan de FaceID scanner je gewoon zien. ;)) en klaar. Op iPhone met TouchID kan je alvast je vinger op TouchID leggen, dan gaat ‘t door zodra je hem naast de terminal houdt.*
3) Open handmatig de wallet-app, kies de kaart waarmee je wilt dokken en druk 2x op aan/uit knop. Dit is in principe de sloomste methode.

Je kan overigens bij alle methoden van kaart wisselen door op de lijst met kaarten onderin te tikken. Als je meer dan één kaart hebt natuurlijk. :) (Ik heb er zelf 6 in totaal)

Op de Apple Watch moet je 2x op de zijknop (die lange, niet de crown) drukken om Apple Pay te starten; als ie unlocked is hoef je geen code in te voeren ofzo: hij werkt meteen. Je kan door je kaarten heenswipen. Let op: als je Watch recent is gereboot kan het zijn dat ie zegt dat je geen kaarten hebt. Gewoon nogeens 2x op de zijknop drukken et voila. ;)

-edit- * = ik zou voor de zekerheid wel altijd op het schermpje van de terminal kijken of het bedrag wel klopt. Heb het zelf een paar jaar geleden weleens meegemaakt dat de kassiere de komma was vergeten. Dus ik zou dan €1250 betalen in plaats van €12.50. :+ Dit is behoorlijk zeldzaam want sindsdien nooit meer meegemaakt, maar sindsdien kijk ik altijd op het schermpje voor ik betaal. :P

Nog een extra tip: met Pass4Wallet kan je oa je bonuskaart en bijv MediaMarkt, Makro of Gammapas direct in je wallet zetten. Dat is vooral bij de zelfscan van AH bijvoorbeeld relaxt. Bonuskaart scannen, daarna op je pinpas tikken om Apple Pay te starten en afrekenen maar. Alles in één app. :)

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 22 juli 2024 14:43]

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om zo uitgebreid uit te leggen _/-\o_ ! Ik ga voor optie 1:) straks maar is ff proberen.
Lijkt me logisch dat je je telefoon moet unlocken, anders is skimmen heel makkelijk.
Is helemaal niet logisch, op Android is dit ook niet nodig, omdat er gepind kan worden tot een commulatief bedrag van 25 euro. Daarna is de pin vereist in de ING app op de smartphone.
Bij Android moet je je telefoon wel eerst unlocken. Die grens van 25 euro is binnen de app, dan vraagt de app om de pincode die je daar hebt ingesteld. Als de telefoon vergrendeld is doet die niks.
Rechtstreeks van de ING site (en dit is ook mijn eigen ervaring) :
Het werkt als volgt:

Zet het scherm van je mobiel aan (ontgrendelen hoeft niet).
Die grens is niet binnen de app maar van "contactloos betalen".

[Reactie gewijzigd door MrBreaker op 22 juli 2024 14:43]

Dan is dat anders bij Rabobank. Ik moet wel echt ontgrendelen. Dat vind ik ook wel prettig, want het scherm kan ook aan gaan in de broekzak (bij meldingen gebeurd dat niet, behalve bij snapchat, die negeert de instelling en zet het scherm gewoon altijd aan). Ik dacht dat dat gewoon standaard was bij Android, maar blijkbaar kan een app dat zelf regelen.

[Reactie gewijzigd door mjz2cool op 22 juli 2024 14:43]

Een van de dingen die je natuurlijk gaat krijgen als iedereen zijn eigen implementatie maakt, bij Apple is dit dan wel uniform.
Als het maar bij 1 bank kan dan is het per definitie uniform :+

Zelf vindt ik het erg fijn dat het werkt zonder te ontgrendelen, maar dat is kwestie van voorkeur...
Bij 1 bank en met 1 OS.
Je betaalt met Apply Pay / Wallet app. Niet met de ING app.

Ongeacht de bank zal dit bij Apple Pay dus altijd hetzelfde werken.
Je ontgrendeld wel degelijk volgens de regels van de Strong Customer Authentication (SCA).
De betaling wordt voltooid met een scan van de vingerafdruk of gezicht.
Ing:
Dubbelklik op de knop aan de zijkant van je iPhone en kijk naar het scherm. Of hou je iPhone bij de betaalautomaat met je vinger op de knop.
bij Apple Pay is die grens er niet, omdat je je identiteit niet bevestigt met een pincode maar met een gezicht of vingerafdruk.
Ik heb het nog eens geprobeerd met scherm aan zonder ontgrendelen, en dat werkt dus wel, dat wist ik niet.
Nee hoor. Alleen je scherm hoeft maar aan te staan...
Wat je stelt is niet juist. Je scherm/apparaat moet unlocked zijn. Dat is niet gelijk aan ‘je scherm hoeft maar aan staan’.
Op Android hoeft alleen je scherm aan te staan. Bron: dagelijks gebruik
Apple Pay heeft niet de limiet van €25 per betaling of van de €50-en-dan-moet-je-je-pincode-gebruiken...
Hier word de keuze echter door Apple gemaakt en die beslits dat dit zo moet.
Nee hoor, banken kunnen alsnog kiezen om limieten in te stellen - meesten doen dat echter niet want overbodig en irritant. En sommige oeroude terminals die niet snappen wat het is kunnen dat soms ook doen.
Scherm moet aanstaan en je moet autoriseren met Face ID of Touch ID.
Niet nodig, gaat via touch-id.

Edit: late reactie.

[Reactie gewijzigd door Sumi1976 op 22 juli 2024 14:43]

Anoniem: 343919 11 juni 2019 07:38
Mooi. Nu nog Google Pay en Samsung Pay en dan hebben we alle betaaldiensten gehad. Ook hier werkt het zonder problemen!
Je snapt dat dit in Nederland zo goed als geen meerwaarde geeft.

Het enige wat hiermee gebeurd is als dit groot wordt dat producten 2-3% duurder worden omdat er service fee van derde partijen bij komt.

Ik ben niet zo'n voorstander. Maar gelukkig mag iedereen dat zelf weten.
Het enige wat hiermee gebeurd is als dit groot wordt dat producten 2-3% duurder worden omdat er service fee van derde partijen bij komt.
Daarnaast geef je al je transactieinfo aan Apple (of Google of Samsung) dat lijkt me nog een minder fijn idee dan die 2% kosten.
Je moet je dan alleen zorgen maken om Google.

Apple doet niets met je data en Samsung waarschijnlijk ook niet.
In Nederland zijn er waarschijnlijk goedkopere oplossingen, maar 2-3% is echt heel zwaar overdreven.

En functioneel is contactloos betalen in Nederland helaas nog steeds onder de maat, doordat het protocol niet voorziet in vragen om pin na x betalingen en de transactie dan afgebroken wordt. Als dat opgelost wordt met Apple Pay ben ik zo over...
En functioneel is contactloos betalen in Nederland helaas nog steeds onder de maat, doordat het protocol niet voorziet in vragen om pin na x betalingen en de transactie dan afgebroken wordt.
Volgens mij voorziet het protocol daar wel in, gezien ik pinautomaten tegen kom dit dat doen. Alleen veruit het merendeel doen inderdaad wat jij beschrijft. Wat het hele nut van contactloos betalen eruit haalt. (Voordeel is dat het sneller gaat, maar als de transactie eerst weer afgebroken moet worden en opnieuw gedaan moet worden ben je het snelheidsvoordeel voor de volgende 4x ook al wel weer kwijt).
Kom je uit België en gaat het om Bancontact? Dat protocol ken ik niet, dus dan zou het kunnen.
Want als er terminals zijn die dit doen met een Nederlandse betaalpas, dan zijn ze niet compliant aan de Mastercard en VISA regels!
Deze twee partijen hebben pas heel recent hun protocollen aangepast zodat het wel mogelijk gaat zijn (en alleen verplicht in een aantal Oost-Europese landen, de Benelux heeft geen verplichting, al zullen die het wel gaan implementeren verwacht ik).
En eerst moeten de banken om, waarna in 2020 de winkeliers het kunnen gaan gebruiken.
Nop, Nederland met Rabo. Veruit het merendeel dus niet, maar ik ben ze tegen gekomen die het deden.
Jaren geleden werkte het veel breder, maar toen zijn de acquirers/acquirer hosts terug gefloten. Gezien je Betalings-verkeer badge doe ik de aanname dat je ook AN 2051 van Mastercard kunt vinden voor meer informatie
Eén van de grote vragen van onze tijd: Hoe werkt in hemelsnaam het badge systeem van Tweakers. Ik weet iig niet waar ik die vandaan heb :P
Volgens mij alleen op kwantiteit :D
Zie AceAceAce in 'nieuws: Aantal contactloze betalingen in Nederland is toegenome... voor een oudere status m.b.t. contactloze fysieke passen, wat ook deels (lees: afhankelijk van de implementatie op de telefoon) van toepassing is op mobiele passen.
Nu werken de partijen achter de schermen (Betaalvereniging Nederland en zijn partners) aan een betere UX maar dat kost tijd. Het kan zijn dat ze inmiddels verder zijn hiermee, maar ik heb geen lijntjes meer over de status hiervan het afgelopen half jaar.

[Reactie gewijzigd door AceAceAce op 22 juli 2024 14:43]

Ik wilde net reageren. Volgens de Apple pay website is apple pay gratis. (iig als het als "pinpas" gebruikt).

Ik dacht altijd dat Apple pay 3% vroeg per transactie. Dat is mijn fout.

Nu zie ik nog steeds niet de meerwaarde. Maar zoals ik al zei mag iedereen dat voor zichzelf uitmaken.
Apple Pay kost wel geld. Maar dat betaalt de bank of de winkel. Apple brengt het in rekening bij de bank. En ze hebben dacht ik ook bepaald dat de transactiekosten niet een-op-een in rekening bij de consument gebracht mogen worden. Dat betekent dus dat iedereen nu een Apple tax krijgt omdat de kosten over alle consumenten uitgesmeerd
moeten worden. Het moet per slot van rekening nog steeds betaald worden.
Dat hele apple pay is belachelijk, waarom stellen ze de nfc chip niet gewoon open zodat banken zelf betaalapplicaties kunnen aanbieden, zoals al jaren op android zo is? Kan iemand me hier een paar goede redenen voor geven?
1) Security
2) Beveiliging
3) Privacy
4) Veiligheid

... niet perse in die volgorde trouwens. Verdienmodel van Android en Google is niet voor niets 'gepersonaliseerde advertenties' toch?
Op android kun je gewoon de app van je bank gebruiken, heeft niets niet de door jou 4 'argumenten' te maken. (Je kan het geen argumenten noemen, het zijn maar wat loze woorden)
Elke vorm van alternatieven zijn in jou ogen belachelijk. Miscchien wil iemand niet vastzitten aan bank app, heeft die persoon meerdere kaarten. Vindt de persoon privacy belangrijk etc....
Je weet dat drie van je vier argumenten verschillende woorden voor hetzelfde zijn? In verschillende talen zelfs ;)
Thank you, captain Obvious ;)
waarom stellen ze de nfc chip niet gewoon open zodat banken zelf betaalapplicaties kunnen aanbieden
Omdat ik als iOS gebruiker helemaal niet zit te wachten op de crappy app van de bank.
Heb je ervaring met de betaal apps dan? Ik gebruik de rabo wallet app op android en die werkt perfect. Tegen welke problemen loop je aan? Of loop je maar wat te verzinnen?
Ik heb ervaring met de apps van mijn bank ja, de Rabobank app is een lelijke website die faked alsof het een app is. Nee, dank je.

Bovendien wil ik geen app opstarten, bij Apple Pay is het ff 2 keer op de knop aan de zijkant drukken en tegen de reader aanhouden
Ik ken de Rabo Wallet app toevallig wel, maar mijn god wat een draak van een implementatie is dat zeg... Je telefoon tegen de terminal aanhouden, 0 interactie en opeens krijg je een popup dat je betaling gelukt is. En boven de 25 euro (of bij x aantal transacties per dag), moet je de pincode invoeren op je telefoon en dus niet op de pin terminal.
Apple Pay en daarmee mogelijk ook Google Pay, handelen dit proces veel sneller en duidelijker af. De implementatie van banken is echt niet geweldig te noemen.
Over welke bank app heb je het dan?
Rabo app (android) werkt bij mij prima,.
Het gaat er niet om of het werkt, het gaat er om of het handig is en geïntegreerd in het OS.
Op deze manier kan Apple één uniforme manier van werken met contactloze passen forceren. Waardoor de gebruiker altijd dezelfde ervaring heeft. Wat op zich niet verkeerd is. Echter heeft dit gelijk als bijkomend voordeel voor Apple (niet voor de consument!) dat dit elke vorm van concurrentie direct uitsluit. Andere partijen zijn immers geforceerd om via Apple Pay te werken.

Dat is het enige wat ik mij kan bedenken.
Op deze manier kan Apple één uniforme manier van werken met contactloze passen forceren. Waardoor de gebruiker altijd dezelfde ervaring heeft.
Dat lees ik vaker maar dat kan natuurlijk net zo makkelijk contractueel worden afgedwongen en met een API :)
De meest logische reden is natuurlijk dat Apple zo veel geld verdiend. Heel veel geld. En dat mag in een vrije wereld, als er maar genoeg concurrentie is maar aan dat laatste lijkt in hoog tempo geen sprake meer te zijn want het lijkt er op dat er straks alleen nog maar het duopolie Apple / Google voor betalen overblijft, gezien de ontwikkelingen van marktaandeel.
Nee hoor, je hoeft het immers niet te gebruiken he :)

Het is ook geweldig overigens wat mij betreft, werkt heerlijk. Lekker snel, geen gezeik met limieten en alles op één plek: pinpas, credit card, klantenkaarten (eg: bonuskaart). En met de Watch heb je je pinpas dus aan je pols zitten.

Ik gebruik Apple Pay nu al sinds November 2018 en zou niet meer zonder willen. :) Zou waarschijnlijk hetzelfde hebben met Google Pay trouwens, ook dat heeft veelal een betere workflow dan de standaard NFC-ondersteuning van banken...
Voor consument dus een ernstig nadeel.
Dit is niet anders dan welke andere betalingsvorm dan ook. Creditcard betalingen spannen de kroon.

Ook niet zo gek: de betalingsverwerker levert een dienst.

Maar volgens mij liggen de kosten voor de winkelier met Apple Pay nog altijd lager dan cash. De transportkosten, maar ook het feit dat je een hele hoop 'dood' geld in je winkel op voorraad moet hebben voor wisselgeld. Om het over de kosten van winkelovervallen nog niet eens te hebben.

Overigens vraag ik me af hoe lang het gaat duren voordat de Albert Heijn met een 'abonnementsvorm' komt a la NS Flex. Waar je in de winkel alleen je bonuskaart scant en aan het einde van de maand een factuur betaald voor je boodschappen.

Nadeel: minder rente-voordeel voor de winkelier. Hogere kans op wanbetaling.
Voordeel: slechts eenmalige transactiekosten en mogelijk mensen die meer kopen om psychologische redenen.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 22 juli 2024 14:43]

Verschil met credit card is wel dat de kosten wel doorberekend mogen worden. Zeker met online betalingen gebeurt dat meestal ook: iDEAL gratis, 3% extra voor credit card of paypal. Vaak betaal ik die dan ook graag voor de voordelen in kopersbescherming die PayPal of credit card mij bieden. Maar dat is mijn beslissing en dus ook mijn kosten. Bij Apple Pay moet dat dankzij Apple anders, en dat vind ik kwalijk.

Hoe zit het met de kopersbescherming van Apple Pay eigenlijk? Is dat op eenzelfde niveau als credit cards? Met o.a. 6 maanden vrijwel all-risk vezekerd?
Zoals iemand anders eerder aangaf, mogen kosten voor betalingen met de cc niet meer doorberekend worden in de EU.

https://www.icscards.nl/i...ditcardtoeslag-afgeschaft
“Hoe zit het met de kopersbescherming van Apple Pay eigenlijk? Is dat op eenzelfde niveau als credit cards? Met o.a. 6 maanden vrijwel all-risk vezekerd?”

Dat ligt aan je bank/credit card. Als jij je credit card toevoegt aan Apple Pay, dan zit daar gewoon je aankoopverzekering ed op als je kaart dat normaal ook biedt. Betaal je met een Maestro of VPAY pas, dan zal daar waarschijnlijk geen aankoopverzekering opzitten.

Met andere woorden: het ligt aan je pas/bank, niet aan Apple Pay.
Ligt eraan. Vziw verbergt Apple Pay voor de winkelier je echte creditcard nummer, die krijgen enkel een virtueel nummer te zien van Apple die enkel werkt als de token correct was. Dat vind ik wel relaxt, zeker online. :) Als de “kaartgegevens” dan gejat worden kunnen andere merchants er geen hol mee.
Gezien je met ING gewoon Maestro gebruikt is dit voor de winkelier doorzichtig en lijkt het (grotendeels) op elke andere Maestro transactie. Qua kosten en uitbetaling zal dit geen verschil maken.
Ik verzin niets. Apple is geen liefdadigheid. Aangezien ze een soort virtuele creditcard leveren via NFC weet de PoS niet dat iemand Apple Pay of een andere NFC provider gebruikt. De bank weet dit wel. De bank moet actie ondernemen om Apple Pay aan zijn klanten aan te bieden, de PoS niet (anders dan NFC betalingen accepteren).

Daarmee is het dus duidelijk dat Apple geen andere optie heeft dan de bank de factuur te sturen. En die bank mag het niet doorberekenen aan de klant. Dus betaalt of de bank het, ofwel de winkel. De bank is het meest logisch. Aangezien die het niet een-op-een mag doorberekenen betekent dat een stijging van kosten voor iedereen. En uiteindelijk betalen dus alle consumenten dat gezamenlijk.

[Reactie gewijzigd door MadEgg op 22 juli 2024 14:43]

In het geval van ING wordt er een virtuele debitkaart aangemaakt, namelijk Maestro (als ik hun website mag geloven) https://www.ing.nl/partic.../index.html##zo-werkt-het
Betalen met Apple Pay
In de winkel werkt Apple Pay net zoals contactloos betalen. Alleen gebruik je je iPhone of Apple Watch in plaats van je ING Betaalpas. Apple Pay werkt overal waar je contactloos kunt betalen en Maestro wordt geaccepteerd. Hou je iPhone of Apple Watch even bij de betaalautomaat, net als je met je pas zou doen.
Waarom maakt iedereen er zo'n probleem van dat dit geld kost? Ondertussen betalen we allemaal online met een creditcard, Paypal, iDeal etc etc. Wat dacht je dat Maestro uberhaupt kost? Voor niets gaat de zon op.
Apple pay kost inderdaad wat, maar draagt bij aan betaalgemak voor iPhone gebruikers.
Omdat het mij geld kost (de bank betaald immers) terwijl ik het niet gebuik.
Dat kan best zo zijn, maar als jij met cash betaalt veroorzaak je ook kosten die ik indirect betaal, terwijl ik altijd pin. En als je met een creditcard betaalt heeft de winkelier ook kosten per transactie die in de artikelprijzen worden doorberekend. Hoe je het ook bekijkt, iedereen betaalt simpelweg voor alle mogelijke transactiekosten die worden geaccepteerd.
Juist, maar ook niet iPhone gebruikers draaien voor jou betaalgemak op.
Dat klopt, maar zo zit het ook met creditcards. Ook mensen zonder creditcard draaien op voor de kosten die de winkelier maakt door creditcards te accepteren.

[Reactie gewijzigd door bdvandenberg op 22 juli 2024 14:43]

Het punt is dat dus ook niet-iPhone-eigenaren gaan betalen voor Apple Pay. Bij credit cards worden die doorgaans alleen aan de consument die er gebruik van maakt doorberekend. Dat is veel eerlijker want diezelde consument profiteert ook van de voordelen.
Dat is niet juist. Bij creditcards mag de winkelier die de kaart accepteert daar mooi 3% van de transactie voor lappen. Drie keer raden waar die kosten uiteindelijk weer in worden doorberekend: de artikelprijzen. Indirect worden de kosten voor creditcards dus ook gedragen door degenen die de pinpas trekken.

Edit: kleine nuance, geloof dat Amex 3% is, Mastercard en Visa zijn wat schappelijker, richting 1.5%.

[Reactie gewijzigd door bdvandenberg op 22 juli 2024 14:43]

Maar Apple Pay is niet het enige waarvoor betaald moet worden wat niet iedereen gebruikt. Er zijn talloze functies waar niet iedereen gebruik van maakt (spaardoelen, geplande transacties, etc.), maar het moet wel ontwikkeld en onderhouden worden door ING. Dat kost geld en dat wordt (in)direct doorberekend aan alle klanten.
Voor creditcard betalingen mag ook geen kosten worden gerekend.

En wat denk je dst het faciliteren van contant geld kost? Dat gebruikt ook niet iedereen of de een meer dan de ander.
In webshops is dat in ieder geval doodnormaal. En fysieke winkels hebben nog wel de keuze om geen credit cards te accepteren en pinbetalingen wel. Bij Apple Pay heeft de POS hier amper invloed op.
Voor de implementatie van Android moeten banken zelf hun app herschrijven en bijhouden, guess wie die kosten betaalt...? Ook iPhone klanten die daar nooit gebruik van maken. Zo is het leven nou eenmaal.
Ook dat vind ik niet terecht. Een algemene betaalmethode in een land die nagenoeg overal geaccepteerd wordt en waar nagenoeg iedereen gebruik van (kan) ma(a)k(t/en) is voldoende, voor de rest mag best een toeslag gerekend worden.
Je dacht zeker dat Samsung Pay en Google Pay volledig kosteloos zijn als die later dit jaar volgen?
Nee. Die hoef ik ook niet, heb een iPhone maar mijn pinpas doet precies wat ik wil dus geen noodzaak tot iets anders. Wil daar ook niet voor betalen dus.
Bij cc wordt de fee toch ook gewoon door de winkelier afgedragen, maw daar betaald iedereen aan mee.
Hoe dan ook kost het de winkelier geld om geld te verwerken.
Cash is het duurste, de toename van betalen via de betaalpas heeft er voor gezorgd dat dit goedkoper is dan het verwerken van cash geld..
Zouden mensen die met cash geld betalen dan een toeslag van 3% moeten betalen omdat dit voor de winkelier het duurste is om te verwerken?
Ach ja neem je toch ook een iphone:) :P
En dat is net het probleem. Het kost WEER extra voor die ene groep die met alle geweld een iphone wil gebruiken hiervoor. Terwijl alle andere gsm's op de markt deze kosten niet hebben. Het is een extra kost bovenop de normale kosten voor maestro/visa etc. Ik heb dat betaalgemakt al lang op een android telefoon als ik wil, waarom zou de rest dan moeten opdraaien voor een slechte NFC implementatie van een afwijkend telefoonmerk?
Het is niet bovenop Maestro, het is ipv de kosten van Maestro.
Onder de motorkap is het volgens mij een Maestro pas die in je iPhone zit, dus betaalt men (bank/winkelier) a) voor Apple als bearer, b) voor Mastercard voor de betaalinfrastructuur.

Je kan de passoort zelf checken door bij de winkel een bonnetje te vragen. Staat daar A0000000034060 als Application AID, dan is dat een Mastercard Maestro applicatie. Als er A0000000031010 staat, is het een Mastercard credit of debit applicatie.
A000000004xxxx is Visa.

[Reactie gewijzigd door AceAceAce op 22 juli 2024 14:43]

Lijkt me dat het kosten zijn bovenop Maestro. Apple heeft namelijk geen payment network. Het maakt gebruik van het Mastercard/Maestro of Visa/vPay netwerk. Dat netwerk kunnen ze niet gratis gebruiken.
Waarom weer een extra schil, kosten op kosten
Maar je verzint het wel. je bedenkt zelf hoe het in elkaar zit en hangt daar dan een conclusie aan vast dat het geld kost. Laat eens zien zwart op wit dat Apple de bank een factuur stuurt bvb.
Als je een klein beetje zoekt is hier genoeg over te vinden. De exacte onderhandelingen zijn geheim, maar in meerdere landen zijn er details naar buiten gekomen:
...
Financial Times reported that Apple receives 0.15% cut of US purchases made with the service,[12] but, following the UK launch, reported that Apple's cut is much lower in the UK. This is largely because Regulation (EU) 2015/751 capped interchange fees in the European Economic Area at 0.3% for personal credit cards and 0.2% for personal debit cards with effect from June 8, 2015.[13][14] In Russia, Apple receives 0.05% for debit cards and 0.12% for credit cards of each purchase, in addition, the bank pays 45 rubles a year for each card added in the service.[15]
...
En in Nederland zegt Rabobank zelf dat Apple-Pay te duur voor ze is.
Regulation (EU) 2015/751 capped interchange fees in the European Economic Area at 0.3%
Nice! Kan Apple straks gewoon weer verhogen naar 0.15% als de Britten uit de EU zijn! Brexit, the gift that keeps on giving!
Ach kom. Zó naïef ben je toch zeker niet. "Vroeger" vond de retail het ook nodig om €0.25 door te berekenen aan de klant voor pinkosten. Voor creditcardkosten zie je dit tegenwoordig ook nog steeds niet meer, zie link van @maarud . Zogenaamd omdat pinnen 'duur' was voor de winkelier.

M'n schoonouders hadden zelf een winkel waar ze pinapparatuur kregen op een gegeven moment, maar in hun contract met de bank stond duidelijk dat ze die kosten niet mochten doorberekenen aan de klant. En tóch gebeurde het nogal eens. Tegenwoordig heb je die 'Pinnen? Ja graag!'-campagne en zal dat inderdaad niet meer apart doorbelast (mogen) worden, maar creditcards hebben wel degelijk meer kosten voor de winkelier. Daarom kun je lang niet overal waar je met pin kan betalen ook met creditcards betalen. Technisch kan dat wel, maar organisatorisch niet.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 22 juli 2024 14:43]

Ah... bedankt.. dacht dat het nog steeds doorberekend werd. Nu gebruik ik 'm in winkels niet zo vaak, alleen voor duurdere aankopen waarbij ik ook gelijk die verzekering wil hebben van ze :) en daar worden die kosten sowieso eigenlijk nooit doorberekend.
Met de huidige creditcard kan je overal in Nederland betalen ook als de winkel geen creditcard accepteert. ICS heeft namelijk al een aantal jaren VPay op de zelfde kaart staan (ergo 2 betalingsmogelijkheden). Vpay word ook door verschillende banken als alternatief gebruikt tov Maestro. Dus ja in theorie zal je ergens niet kunnen betalen met creditcard, in de praktijk heb ik het met een ICS Visa met Vpay nog nooit meegemaakt.
Als Apple pay transactiekosten vraagt zal dit ergens in de keten worden doorgerekend. Apple zal het immers niet op eigen conto inhouden.
Als Apple pay transactiekosten vraagt zal dit ergens in de keten worden doorgerekend. Apple zal het immers niet op eigen conto inhouden.
Denk je dat banken de betalingen gratis verwerken voor de winkels en bedrijven?

Iedere storting van contant geld kost een winkel meer dan de betaal fee bij electronisch betalen. Afhankelijk van je omzet en aantal transacties draagt iedere winkel ook kosten af voor het doen van een pin transactie. Je kan gewoon betalen per transactie of een transactiebundel nemen, al of niet in je zakelijke betaal pakket inbegrepen. Afhankelijk van die keuzes betaal je aan je bank een betaal fee van 1 tot 25 cent per transactie of een percentage van de betaling net als bij creditcards.

Creditcards van Mastercard en Visa rekenden tussen de 4% en 6% per transactie afhankelijk van je abonnement. Zij willen meer poot aan de grond krijgen en door nieuw EU beleid mag de klant nu geen fee meer doorbelast krijgen op de Europese creditcards om concurrentie in het betaalverkeer te vergroten. In Nederland is die concurrentie nagenoeg niet aanwezig door het sterke “pin” merk en de creditcard toeslagen. Het is niet voor niets dat ING al over is gegaan tot het gebruiken van zowel Maestro als V-pay bankpassen aan zijn klanten. Puur bevordering van de concurrentie. Helaas kan je als klant niet kiezen welk van de beide systemen je een betaalpas voor wilt. ING kiest nu voor jou.

Gelukkig is Apple pay bij ING wel geschikt gemaakt voor beide systemen, doordat een nieuwe digitale betaalpas voor je aangemaakt wordt in de “Apple Wallet” app. Nu die er af zijn bij Mastercard en Visa ontstaat mogelijk een nieuwe situatie, waarbij je in de nabije toekomst eindelijk met creditcards in supermarkten kan betalen.

Nu lukt dat nog wel eens rondom Schiphol of in grote steden. Ook kan je bij veel Jumbo supermarkten met American Express betalen (leuk voor je punten als je al je dagelijkse boodschappen daarop kan doen!) Andere creditcards dan Visa en Mastercard vallen buiten de EU regeling trouwens. Bij American Express (Amex), betaal je afhankelijk van je overeenkomst nog tot 12% kosten over een aankoop, bij Dinersclub etc. kan dit nog steeds oplopen naar meer dan 20% afhankelijk van omzet en volume aan betalingen.

In dit verhaal is Apple pay dus niet meer dan een concurrent voor de andere betaal providers. Als ze zich op termijn uit de markt prijzen en geen meerwaarde aan kunnen tonen, dan kan ING er ook gewoon weer meer stoppen na de eerste contracttermijn.

[Reactie gewijzigd door ucsdcom op 22 juli 2024 14:43]

Voor een visa transactie betaalt winkelier nu een 0,3% geloof ik, bij mastercard ook.
Echter, cash geld kost ook geld, dat wordt nu ook al doorgerekend aan de consument. Want denk jij dat veilige opslag, transport, verwerking, wisselgeld voorzien, diefstal van cash geld (inbraak, medewerkers,..), etc allemaal gratis is?

Uiteindelijk kost het sowieso allemaal geld - geld kost geld. Pinnen, of het nu via Visa, Mastercard of Apple Pay is, kost sowieso iets voor de handelaar, maar er wordt geraamd dat cash geld duurder is voor de handelaar.

Ik betaal nooit met cash, en toch moet ik voor die kostprijs mee opdraaien...

[Reactie gewijzigd door b12e op 22 juli 2024 14:43]

Cash geld is wel een faciliteit waarover iedere burger over kan beschikken. Dit geldt voor Apple Pay niet. Het is gewoon meer straight dat mensen die Apple Pay willen gebruiken daar ook gewoon zelf iets voor betalen. Ze vragen immers een dienst/faciliteit die gestapeld wordt bovenop de bestaande faciliteiten in het betalingsverkeer. Deze betalingsconstructie is wat dat betreft vreemd. Een extra reden voor mensen die niet Apple Pay gebruiken om een andere bank te zoeken die deze faciliteit niet hoeft door te berekenen aan haar rekeninghouders

[Reactie gewijzigd door teacup op 22 juli 2024 14:43]

Dat is concurrentiewerking en staat los van * Pay.

Ik ben klant bij Hello bank. Zij rekenen me geen cent aan om die rekening te hebben. Ik was klant bij KBC, daar betaalde ik wel voor een rekening. KBC biedt betaling via allerhande wearables die ik niet heb, Hello Bank heeft Apple Pay.

Het staat je vrij een leverancier voor gas, water, elektriciteit, internet, verzekeringen, etc etc. te kiezen. Het staat mij vrij een bank te kiezen die voor mij de beste diensten levert en aan een bepaalde prijs.

Zoals eerder aangegeven zal de bank het waarschijnlijk niet doorberekenen aan de klant, maar aan de handelaar.

[Reactie gewijzigd door b12e op 22 juli 2024 14:43]

Bankieren wordt steeds duurder. Hoe afhankelijker wij van digitaal betalen worden des te duurder de banken het kunnen maken, want je hebt geen keus.
Internet wordt ook steeds duurder. Moeten we dan digitalisering tegenhouden?

Hoe afhankelijker wij zijn van internet worden, des te duurder de ISPs het kunnen maken, want je hebt geen keus.

Geen keus? Tuurlijk heb je keus. Je kan *bij een andere bank* klant worden, net zoals dat bij een ISP kan. Er is gewoon marktwerking dus er is altijd wel een bank die klanten probeert binnen te harken met gratis rekeningen etc.
Er is letterlijk 0,0 marktwering, ze volgen allemaal elkaars verhogingen op. Welke bank in Nederland biedt nog een gratis rekening waar je gratis geld kan storten? Of een betaalde rekening waar je gratis geld kan storten?
Ik kan niet spreken voor Nederland. Maar je kan best een digitale bankrekening openen, bij bvb N26. Die doen het gratis en zijn Europees actief.

Ik kan in Spanje geen Duitse ISP nemen, maar wel een Duitse bank. Lijkt me zelfs dat er meer marktwerking is...
Probleem met alle buitenlandse en digitale bankrekeningen zijn dat je helemaal geen girale storting kan doen. Dus heb je alsnog nog een bankrekening nodig met een stortapparaat in de omgeving.
Of iemand anders met een rekening (vrienden, familie). Of een automaat die samenwerkt met bvb N26. Hier in Spanje was/is dat Cashzone, waarbij je gewoon cash kan storten aan die automaten.

Mijn digitale bank (Evo) in Spanje heeft amper kantoren, maar werkt dan weer samen met de post (Correos) voor cash stortingen.

Waar een wil is.. is een weg... en die banken weten ook goed genoeg dat dat soort dingen struikelblokken kunnen zijn.

Eerlijk: ik stort zelden of nooit cash geld op mijn rekening, en als dat al eens gebeurt dan vind ik het niet erg om eens iets verder te moeten gaan om het te doen (niet dichtstbijzijnde ATM, maar degene waarmee mijn bank samenwerkt). Als ik daar dan x euro per maand mee uitspaar (omdat mijn bank me niks aanrekent voor de rekening/transacties), dan is dat mooi meegenomen.

[Reactie gewijzigd door b12e op 22 juli 2024 14:43]

bankieren wordt steeds goedkoper juist want kosten blijf je sowieso houden of je nu moet acceptgiro of cash betaald.
Wie moet extra betalen?

Als je gelinkt artikel leest kost een pintransactie tussen 11 en 23 cent. Cash gemiddeld 29 cent per transactie.

Al vraagt Apple je bank nog een paar cent voor die transactie, dan is pinnen uiteindelijk nog altijd goedkoper dan cash.

Verder lopen de meeste pinterminals via de banken, dus de bank zal dit eerder doorrekenen aan de handelaar dan aan de consument, want (de handelaar) betaalt toch al transactiekosten via diezelfde bank per pintransactie. En diezelfde handelaar draait nu ook al op voor de kosten van cash.
Pin terminals ‘lopen’ niet via een bank maar veelal via een broker.
Dat hangt dan toch echt van het land af.

In België kan je ze rechtstreeks halen bij je bank, die deals hebben met partijen als Atos Worldline. Alternatief kan je zelf ook bij Atos aankloppe. In Spanje kan je enkel bij je bank terecht als winkelier om zo'n terminal in huis te halen. De factuur komt ook via je bank - ook al zit er een derde partij tussen die de betalingen afhandelt (een betalingsverwerker) en nog iemand anders die de toestellen levert... en die willen uiteraard ook wat.

Bron: tijdje voor Atos België gewerkt in onderaanneming, en goed bevriend met verscheidene zelfstandigen met een POS / betaalterminal in huis (nuja, de zaak) om betalingen van klanten te ontvangen.

[Reactie gewijzigd door b12e op 22 juli 2024 14:43]

Ik ben zelf een kleine ondernemer en die 29 cent per transactie voor cash is echt ziek, dan zou ik gisteren nog mijn deuren moet sluiten! Wie verzint dat?
De bank rekent de extra kosten niet aan de consument inderdaad, maar wel aan de ondernemer en rara aan wie de ondernemer die kosten gaat doorrekenen? Je bent echt naif als je denkt dat iemand anders de kosten voor jou gaat dekken.
Hoe je het ook wendt of keert, het is een feit dat Apple Pay meer kost dan andere debit betalingen en dat gaat betaald worden door de consument, als het niet direct kan, indirect. Net zoals "gratis" betalen met je creditcard online. Iedereen die niet met de creditcard betaald, betaald eigenlijk teveel.
Dat is de kost aan de maatschappij. Die betaal jij, ik, en iedereen. Ik vermoed dat dat geen 29 cent is die tussen de ondernemer en de klant wordt geregeld, maar ook hogerop in de chain: de bankautomaat die gevuld moet worden met briefjes zodat jij die kan afhalen om ergens te gaan betalen, de nationale bank / ECB die de briefjes moet uitgeven, vervangen van kapotte biljetten, het transport hiervan, etc etc.

Daar draait niet enkel de ondernemer voor op, maar zoals gezegd dus de consument ook grotendeels. Een stuk van die chain zit nu al bij de banken, dus die kost zal dalen bij minder cash, waarbij dat geld kan gebruikt worden voor * Pay (* = google, apple, fitbit, garmin, etc etc)
Daar heb je wel een punt ja, kosten daarvan zou ik niet eens kunnen gokken. Wat ik wel weet is dat ondanks alle kostenverlagingen dankzij de digitalisering, niet zijn doorberekend naar ons, maar dat bankieren juist duurder is geworden. Dus ik blijf wel sceptisch over de effecten hiervan op ons.
Als iets duurder wordt > doorberekenen aan klant.
Als iets goedkoper wordt > meer bonussen aan de top.
Nogmaals, ik kan niet spreken voor Nederland, maar ik heb in mijn (ok toegegeven 27j kort) leven nog nooit een cent betaald aan mijn bank om een zichtrekening te hebben, geld af te halen, of over te schrijven.

Wel aan andere banken die trucjes uithalen met commissie die mijn bank me anders niet aanrekent, maar da's een smerige truc en een ander verhaal (commissie aanrekenen als "afgehaald" ipv "commissie" zodat deze wel rechtstreeks wordt aangerekend, ondanks dat mijn bank dat niet doet normaal). Dit is iets van de afgelopen jaren in Spanje/Duitsland bij de grootbanken, maar hun automaten vermijd ik nu als de pest.
Beetje offtopic maar dan heb je in België nog geluk. Zichtrekening is betaalrekening volgens mij. Dat kost bij de ING bv nu €1,55 per maand en je betaald €6 per storting. De ABN vraagt 0,5% per storting. Maandbedrag ABN is ook €1,55 (wat een toeval he). Vroeger was het hier ook gratis, nu wordt het elk jaar duurder en vragen ze geld voor elk scheetje.
Nog verder offtopic, ik woon al 6+ jaar niet meer in België maar in Spanje... ook daar zijn rekeningen gratis op voorwaarde dat je minstens 600 euro per maand erop laat storten, die mag er gelijk ook weer afgehaald worden verder, en iedereen heeft wel een uitkering/inkomen/pensioen....
"Als Apple pay transactiekosten vraagt" maar Apple Pay is gratis er zijn dus geen transactiekosten. En weeral die veronderstelling dat Apple het niet van zijn eigen conto zal inhouden. Apple heeft heel wat diensten die het op eigen conto zet omdat ze weten dat het apparaten doet kopen. Apple Pay is nu net zo één van die diensten die in die opzet past want het doet de vraag naar Apple Watches stijgen.
Apple Pay kost zeker geld voor de bank en/of de verkoper. Voor de consument is het gratis. In de EU valt Apple’s cut trouwens wel mee. Hoeveel het in Nederland is, is nog niet bekend.

In Rusland is het bijvoorbeeld 0.05% per transactie en een paar cent per kaart activering.
maar het kost niet meer dan eender welke betalingstoepassing. Er is niet een Apple tax die alle consumenten moeten betalen dat is gewoon onzin.
Er wordt gewoon een fee betaald door de bank aan Apple voor elke transactie. Niks gratis aan, Apple is geen liefdadigheidsinstelling. Waarom denk je dat ING er zolang tegen was en niet wilde ondersteunen?
Sorry hoor, maar nu betaal je ook al voor Maestro, of iDeal of whatever.
De kosten voor Apple Pay liggen in dezelfde grootte orde.
Je iPhone wordt gewoon een extra bankpas, meer is het niet.

In 1830 dacht men ook dat de koeien minder melk gingen geven wanneer de eerste treinen voorbijreden...
Welkom in de 21e eeuw.
Uit eigen ervaring met Apple Pay via bunq kan ik zeggen dat dit niet meer zo is.
Je hoeft nergens meer een pincode oid in te vullen. Gewoon authentificeren met je gezicht of vinger en klaar.
@mosm en @Kevinp vergeten dat het grotendeels ligt bij de banken zelf die dan voor hun eigen wallet app oftewel draadloos bankieren niet meer die 50 cent kunnen vragen wat ze nu doen.
met apple pay doet die het aaltijd bij mij ook met grote bedragen
Dat heeft met de terminal te maken. De terminals van AH kunnen gewoon seamless overschakelen naar het vragen van de pincode.
Dat is opgelost met Apple Pay. Daarmee heb je dat niet omdat je elke keer met FaceID of TouchID bevestigd.
Anoniem: 60503 @mosm11 juni 2019 20:46
"x betalingen" - Het is het overschrijven van een limit van 50 euro aan in totaal aaneensluitend betalingen zonder pin code.
Zie https://www.pin.nl/consum...lpas-of-mobiele-telefoon/

Er is uiteraard een goede reden voor deze beperking. Omdat je anders iemands gehele bankrekening zou kunnen leegplunderen zonder pin code.

Wat overigens wel het probleem is met het huidige systeem:
- Veel mensen kennen deze regel niet waardoor ze denken dat het willekeur is of een storing.
- Veel PIN automaten helpen niet echt meer om dit begrip te vergroten doordat ze domweg zeggen "Betaling geweigerd" of iets van gelijke strekking.
- In tegenstelling tot bij betalingen boven de 25 euro kun je niet gewoon alsnog je PIN code invullen maar moet je per se de chip in het apparaat plaatsen
- Veel kassa-software gaat hier ook niet netjes mee om zodat vaak eerst de betaling wordt geannuleerd (of wordt geannuleerd door de kassiere) waardoor het proces nog langer duurt. Ik plaatste in het verleden mijn kaart wel eens voordat de kassiere de betaling annuleerde en dan ging het dus nog een 2e keer mis.

Voordeel van Apple Pay en varianten is uiteraard dat er elke betaling wel om autorisatie vraagt (vingerafdruk, pin of gezichtsherkenning).
Stel ik de vraag even andersom: waarom zou het géén meerwaarde voor mij hebben?
Het zou geen meerwaarde voor je hebben als je niks geeft om het feit dat je door de winkelier "gevolgd" kunt worden. Aan de hand van betaalpassen kunnen winkels een beeld opbouwen wat een bepaalde klant koopt. Zo is er een bekend verhaal van Target van 2012: https://www.forbes.com/si...nt-before-her-father-did/
Apple (en daarmee in toekomst ook Samsung en Google Pay, kan het niet vaak genoeg herhalen), werken met tokenization (https://www.freecodecamp....er-the-hood-8c3978238324/, https://support.google.co...ants/answer/6345242?hl=nl). Dit principe zorgt voor een anonimisatie van jouw betaalpas en deze kan dus niet meer gevolgd worden aangezien deze bij elke betaling "nieuw/anders" is.
Daarnaast, als jouw fysieke pinpas gestolen wordt, kun je met de bank contact opnemen, blokkeren etc. Wanneer je telefoon gestolen zou worden, blokkeer je deze via iCloud (het zou al een kunst zijn om een betaling uit te voeren, want TouchID/FaceID). Herstel je daarna je backup een nieuwe telefoon heb je ook je "geblokkeerde" pinpas terug.
Omdat ik een pinpas heb en deze werkt net zo makkelijk :)
Prima toch?
Maar je kan dan alleen tot 25€ contactloos pinnen O-)
Heb contactloos pinnen al weer uitgezet op me pinpas, zoveel sneller is nou ook weer niet.
Maar je kan dan alleen tot 25€ contactloos pinnen O-)
Je kunt prima meer contactloos pinnen alleen moet je dan een pincode opgeven.
Precies. O-) scheelt dus weer een handeling

[Reactie gewijzigd door Javaantje_75 op 22 juli 2024 14:43]

Anoniem: 418540 @Kevinp11 juni 2019 07:55
Wat is de meerwaarde? Ik kan met 2 Nederlandse banken gewoon overboeken. Met één van kan ik contactloos betalen via nfc. Sneller (en ik denk veiliger omdat ik de pin op mijn telefoon intik) dan contactloos betalen met pas.

In het geval dat mijn telefoon het niet doet, ben ik altijd nog mijn bankpassen en credit card.
Met één van kan ik contactloos betalen via nfc. Sneller (en ik denk veiliger omdat ik de pin op mijn telefoon intik) dan contactloos betalen met pas.
Het zal niet onveilig zijn, maar op je betaalpas en op de betaalterminal staat geen extra software, terwijl er op een telefoon van alles geïnstalleerd kan worden.
Ik betaal al zonder problemen via nfc met mijn telefoon bij ing vanaf 2015. Zat in de testgroep. Fijn dat dat iphone gebruikers eindelijk ook kunnen, maar dit heeft schandalig lang geduurd. Ik zie de meerwaarde van andere diensten zo niet 1 2 3.
Anoniem: 343919 @Ruw ER11 juni 2019 08:02
Nou
-je hoeft niet zo snel je pincode in te vullen, zeker niet bij bedragen boven de 25 euro (want je hebt TouchID of FaceID voor de authenticatie)
-het is sneller dan met je pinpas
-mocht je ooit je portemonnee vergeten zijn of bewust niet hebt meegenomen dan kan je nog betalen.
-een soort universele standaard (en dit geval enkel voor Apple). Ik kan in theorie de underground in Londen pakken zonder eerst apart een oyster care te kopen of iets. Dat zie ik ook in meerdere landen gebeuren.
's Avonds laat... Nog lekker doorgezakt.... In de Londense metro.... De hele dag YouTube zitten kijken en genavigeerd....

Wat doe jij als je telefoon leeg is?
Met Express Transit kaarten heeft Apple daar aan gedacht... Je kan instellen dat als je telefoon nog maar een paar procent accu heeft, dat je iPhone dan naar een speciale modus gaat waarbij je OV-kaart nog een uur of 4 a 5 gebruikt kan worden. :) Je levert dan misschien een kwartiertje youtube in die je anders had kunnen kijken tot je telefoon uitvalt, voor nog 5 uur lang in het OV kunnen in/uitchecken. Prima deal lijkt me.
Met Express Transit kaarten heeft Apple daar aan gedacht... Je kan instellen dat als je telefoon nog maar een paar procent accu heeft, dat je iPhone dan naar een speciale modus gaat waarbij je OV-kaart nog een uur of 4 a 5 gebruikt kan worden. :) Je levert dan misschien een kwartiertje youtube in die je anders had kunnen kijken tot je telefoon uitvalt, voor nog 5 uur lang in het OV kunnen in/uitchecken. Prima deal lijkt me.
Dat klinkt als een wel doordachte super fijne optie. Nu dacht ik dit alvast aan te zetten voor mijn virtuele ING pas. Blijkbaar werkt dat echter niet in NL. In mijn wallet/apple pay menu kan ik de optie niet aan zetten. Weet je misschien hoe dit zit: moet je eerst bijvoorbeeld in Londen een metro ticket op je toestel zetten en kan je het daarna pas activeren?
Klopt, je kan namelijk sowieso niet inchecken in het OV in Nederland zonder OV-chipkaart op het moment. ;( Er heeft een pilot gelopen met MasterCard's van ICS, maar daar heb ik verder ook nog geen nieuws over gehoord hoe dat afgelopen is. Ik hoorde laatst een gerucht dat ze wel alle betaalpassen uiteindelijk willen gaan toestaan. (Waarom ze dat in godsnaam niet vanaf het begin af aan hebben gedaan is mij een raadsel.) TransLink ondersteund met de OV-chipkaart dus überhaupt nog geen Apple Pay en daarmee ook geen Express Transit helaas.

Express Transit is sowieso op dit moment enkel nog uitgerold in China, Japen en de Verenigde Staten; het Verenigd Koninkrijk (Londen met de TfL-kaart) zou naar verluidt binnenkort komen. Zonder Express Transit zijn er wel meer landen, zoals het VK (Londen), Canada, Singapore, etc. Meer landen komen binnenkort beschikbaar. Ik zou er alleen geen hoop op hebben dat Nederland daar snel bijzit... Immers loopt TransLink nou niet bepaald voor op het gebied van technologische snufjes. Maar wie weet verbazen ze ons een keer en krijgen we opeens dit jaar nog Express Transit OV-chipkaarten. :+
Anoniem: 343919 @andreetje11 juni 2019 10:35
Is dat niet een beetje ouderwets denken? Zo heb je voor alles wel probleemscenario's. Want je pinpas kan ook kapot gaan of kwijt raken of thuis vergeten zijn. Er zijn zo veel oplaadmogelijkheden tegenwoordig. In de auto, op werk, bij iemand thuis. En anders je powerbank? Ik zit nooit zonder accu.
Accu's kunnen leeg raken, daar is niets ouderwets aan. Een accu veroorzaakt wel een extra faalscenario t.o.v. de betaalkaart. Da's gewoon een kwestie van gezond verstand.
Anoniem: 343919 @andreetje11 juni 2019 21:38
Dus jij hebt geen enkel moment van de dag tijd om je telefoon op te laden?
Hoe kom je daar op?

Ik heb wel een betaalkaart die het altijd doet. En ik heb een telefoon met een batterij. Een batterij die leeg kan raken. En puur om die reden is de betaalkaart betrouwbaarder. Feit.
Okay je laatste punt is wel een dingetje, dat is erg handig. Voor de rest, ik gebruik het ook wel hoor. Laatst een voetbaltoernooi waar je munten moest pinnen. Nou hoef lekker geen portommonee mee, want ing + android. Maar sneller dan de pinpas, dat hoor ik veel mensen zeggen, is echt onzin. Je staat overal altijd in de rij. Terwijl je in de rij staat heb je alle tijd om je pinpas te pakken. En geloof mij, ik betaal al dik 4 jaar met mijn mobiel.

Niks negatiefs over ing pay of apple pay of wat dan ook, erg fijn, gebruik het zelf, maarrrrr: Ik zie comments van mensen, nou die doen alsof betalen nooit meer hetzelfde is. Alsof alles veranderd. Nou nee. Je staat nog steeds in de rij bij de supermarkt te wachten. Je moet nog steeds na betaling je spullen je spullen oppakken en meenemen wat tijd kost. Er is geen tijdwinst.

En nu kan je roepen ja maar als ik een broodje bij de AH to go haal en er is geen rij bij de zelfscankassa kan ik 2.5 seconden sneller zijn door mijn apple watch. Nou als je op die situatie geilt, dan had je allang moeten switchen naar android, had je al 4 jaar los gekund.
Niks negatiefs over ing pay of apple pay of wat dan ook, erg fijn, gebruik het zelf, maarrrrr: Ik zie comments van mensen, nou die doen alsof betalen nooit meer hetzelfde is. Alsof alles veranderd. Nou nee. Je staat nog steeds in de rij bij de supermarkt te wachten.
De grote tijdwinst bij betalingen is dat mensen niet meer hun pincode hoeven in te toetsen. 'contactloos' heb ik altijd een wat misplaatste term gevonden, immers is de beste manier (en wat de meeste mensen ook doen) om je pas *tegen* het pinapparaat aan te houden danwel erop te leggen (bij die mobiele dingetjes in de horeca).

En wat dat betreft maakt een NFC-chip in je telefoon of op een pinpas idd. weinig verschil.
Er zit ook een hoop “winst” te boeken omdat je dan niet meer door 10 pasjes hoeft te zoeken ( ik noem rijbewijs, kentekenbewijs, credit card, OV chip, Museum jaarkaart etc)
Nou hoef lekker geen portommonee mee
Hoe kan je je dan legitimeren? Ik neem altijd een aantal pasjes mee, waaronder rijbewijs en dus ook pinpas. Voor mij geen absolute noodzaak het betalen met iPhone/Smartphone voor die 1x per week dat ik bij de appie kom.
Ik heb altijd legitimatie mee, behalve als ik in een situatie ben dat ik de portomonnee thuis kan laten, zoals naar een voetbaltoernooi op de fiets. Ik heb mij 2x moeten legitimeren, 2x was dat rijbewijs laten zien bij een alcoholcontrole. Ik ben echt niet bang om in een situatie terecht te komen waarin ik mij moet legitimeren. Als ik aangereden word met of zonder legitimatie op zak, de lul ben ik sws.
Er is wel degelijk tijdswinst! Met bijvoorbeeld mijn Apple Watch hoef ik niet mijn pasjes te zoeken of wat dan ook. Dubbelklik op de knop en ik heb betaald.
Zo pasje is ook echt een zoek werk dat je een tijd mee bezig ben, ik heb gewoon zo kleine pasjes portomonee.
Ik druk op knopje en vloep me id kaart, pinpas, en ov kaart schieten omhoog, niks zoeken want meer heb je niet nodig(zorgverzekering pas aan de binnenkant).
Ik werkte achter de kassa, en geloof mij maar... Teveel mensen zitten 100 jaar te zoeken naar hun pasjes of pakken de verkeerde betaalpas waarna ze weer gaan zoeken naar de goede.
Ik heb ook een pasjes houder, maar Apple Pay is gewoon veel cooler en een stukkie sneller in gebruik.
Echt veel sneller is het bijna niet, als je al om een seconde geeft, dan moet je echt eens gaan na denken waar ben ik mee bezig.
En ook de gene die naar juiste pasje zoeken zullen naar hun phone zoeken, want die ligt dan ergens in hun survival bag verstopt(Voor de meeste dames).
Het ligt eraan waar je bent denk ik waar het echt verschil kan maken. In de QPark bijvoorbeeld hoef ik enkel m’n Apple Watch uit het raam te steken en de poort gaat open. Bij wegrijden doe ik hetzelfde en er wordt afgerekend en de poort gaat open. Idem bij bijvoorbeeld subway drivethrough of McDrive.

Dat vind ik een heel stuk makkelijker dan eerst m’n portemonnee uit m’n aarszak pakken, juiste pas (eg: QPark kaart of pinpas) eruit vissen, afrekenen en m’n portemonnee/pashouder weer in m’n kontzak stoppen.

Het enige nadeel bij QPark is wel dat als je in een garage bent die achterlijk veel geld vraagt per x minuten (*kuch*Amsterdam Bijenkorf*kuch*) dat je dan beter alsnog gewoon een kaartje kan pakken, scheelt een paar minuten parkeergeld. :+ Tenzij het heel druk is bij de parkeerautomaat om af te rekenen (eg: einde evenement), dan scheelt betalen met Watch/iPhone juist weer tijd want geen rij. :P (Let wel, bij QPark moet je in en uitchecken met dezelfde Apple device als waarmee je in hebt gecheckt.)
Dat zou kunnen uiteraard een garage kom ik al nooit, want heb geen auto dus schiet niet op.
Dus door de Mac drive ga ik dan ook minder snel, al steken zij daar ook pin uit raam dus pinpas er tegen en klaar.
En ik snap ook niet waarom je portemonnee in je kontzak moet zitten, je heb een linker en rechter broekzak waarom moet die in je kontzak :+ Telefoon links, portomonee rechts sleutels eventueel er onder klaar.).
Geen ruimte voor, maar dan nog vind ik het maar gefrummel in de auto. :)
Oh well, each to their own. :P

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 22 juli 2024 14:43]

Geloof mij mijn vriendin denkt sneller te zijn met pasje maar toch leg ik mijn watch veel eerder op het automaat en 1 sec later is er betaalt. pasje is echt niet sneller
Slimme meid, zo betaal jij dus elke keer voor haar. ;)
Van de zelfde rekening :’)
We hebben hier een discussie over een theoretische snelheidswinst van twee seconden op een transactie die in totaal 3 minuten duurt.

Als je je pasje in de rij al zoekt, dan is de snelheidswinst 0 seconden.

De mensen die lang moeten zoeken naar een pasje en vervolgens het verkeerde pasje gebruiken, zijn niet echt de norm in Nederland. Die zullen ook lang naar hun telefoon in de tas zoeken.

Kortom, dit - gaat - echt - nergens - om.
Ze zijn niet de norm, maar staan wél altijd toevallig net voor me.
Waarna ze ook nog eens hun boodschappen pas beginnen in te pakken nádat ze betaald hebben en ik dus nog langer moet wachten :-(
Dat is niets vergeleken met de kassa's in Franse supermarkten. Daar vullen ze nog betaalcheques in.... :o
We hebben hier een discussie over een theoretische snelheidswinst van twee seconden op een transactie die in totaal 3 minuten duurt.
Met schaatsen kost je dat de gouden plak.. :+
Ik ben mijn pasje nooit kwijt hoor. Altijd op dezelfde plek in mijn portomonnee. En zoals ik al zei, je hebt duidelijk mijn comment niet gelezen, niemand heeft niet de tijd om zijn pasje te pakken als je in de rij staat bij de supermarkt. Je staat toch te wachten tot je aan de beurt bent, of tot je producten gescanned zijn.

Ik heb dik 4 jaar ervaring met contactloos betalen via telefoons en heb het zelfs met mijn smartwatch gedaan, die 2 maanden dat ik dacht dat een smartwatch meerwaarde had (spoiler, een smartwatch is zinloos). Elke iphone gebruiker heeft deze basic functionaliteit nu eindelijk in 2019. Chapeau, maar neem van een ervaren gebruiker aan, het veranderd helemaal niks aan de tijd die je kwijt bent met iets kopen. Je moet nog steeds een hele winkel door, je moet nog steeds in de rij bij de kassa. En je moet bij het pompstation nog steeds zeggen dat je geen intresse hebt in 2 snickers voor 2 euro.

[Reactie gewijzigd door Ruw ER op 22 juli 2024 14:43]

Vroeger op mijn Android toestel maakte ik er ook altijd al gebruik van. Nu ik sinds vorig jaar over ben naar Apple heb ik ook Bunq genomen voor Apple Pay.

Persoonlijk vind ik het wel een meerwaarde en voor mijn gevoel is het sneller dan mijn pas (en 100 verschillende andere klantenpassen) erbij te pakken. Een ding wat ik nog maar hoef te pakken en zonder te zoeken heb ik mijn bonuskaart en betaalpas bij de hand.

Ook vind ik persoonlijk dat een smartwatch wel meerwaarde kan hebben. Zo heeft iedereen zijn of haar eigen ding :)
Totdat je meerdere passen hebt en niet de standaard geselecteerde wilt gebruiken
Ik heb mijn bunq pas als standaard pas ingesteld omdat ik die altijd als standaard wil gebruiken. Best logisch dat je je meest gebruikte pas ook als standaard instelt, toch?
En als je je andere pas wilt gebruiken is een swipe naar links genoeg.
Alle genoemde voordelen bestonden reeds bij bestaande alternatieven?
Ik betaal al tijden contactloos in het buitenland met mijn telefoon.

De enige echte beperking die hier mee is opgelost is dat contactloos betalen nog niet beschikbaar was op Apple telefoons.
mocht je ooit je portemonnee vergeten zijn of bewust niet hebt meegenomen dan kan je nog betalen.
Maar nu kan ik m'n telefoon weer niet bewust thuis laten liggen...
een soort universele standaard (en dit geval enkel voor Apple). Ik kan in theorie de underground in Londen pakken zonder eerst apart een oyster care te kopen of iets. Dat zie ik ook in meerdere landen gebeuren.
Ik kon in o.a. Oostenrijk en volgens mij ook Spanje prima contactloos betalen met m'n Rabocard. Dus het is enkel 1 van de universele standaarden die door 1 fabrikant wordt gebruikt ;)
Oyster werkt prima met je bankpas... Daar kan dat moloch van OV-chipkaart nog van leren.

NFC op Android werkt met gewoon door bankpas te koppelen (abnamro).
De meerwaarde is simpel: dit levert Apple geld op. ING mag van Apple zelf geen NFC-betaalapp maken en moet per transactie die een iOS-gebruiker doet nu betalen aan Apple. Hoeveel dit is zegt Apple natuurlijk niet en contractueel mogen banken dit ook niet zeggen en niet doorrekenen naar Apple-klanten (dus iedere klant draait op voor de kosten). Daarom heeft dit zo lang geduurd en mag het wat mij betreft nog wel langer duren voor andere banken; ik zit als ING-klant nu Apple's afpersingsschema te betalen.

De meerwaarde voor de eindgebruiker is dat je vanaf je desktop kan betalen, dat je geen limiet per betaling hebt en dat Apple zo lief is je iets te laten doen dat op andere telefoons al jaren werkt.
Hier ben ik ook juist bang voor. Dit geeft Apple ook ontzettend veel informstie en puur onder het idee het is veiliger om Apple Pay the gebruiken dan een eigen implementatie. Zolang Apple hun NFC chip niet open zet voor appmakers krijg je dit soort fratsen. Net zoals die Parents app die ontzettend veel permissies nodig hebben. Apple maakt zelf iets en hoppa die apps zijn niet meer toegestaan. Op Android kan je al ongeveer 4 jaar betalen met je telefoon en dat is met een eigen implementatie die prima werkt.
NFC wordt juist wel meer open gezet met iOS 13
Las bijvoorbeeld deze gisteren nog
https://www.iculture.nl/n...spoorten-uitlezen-iphone/

[Reactie gewijzigd door Javaantje_75 op 22 juli 2024 14:43]

Klopt, echter staat Apple Host Card Emulation nog steeds niet toe en dat is hoe de rest van de wereld NFC gebruikt om NFC-betalingen te doen. De Rabobank kan nog steeds geen betaalapp maken en is dus overgeleverd aan Apple Pay als ze die service willen bieden aan iOS-klanten.

Paspoorten scannen sn tags maken is een leuke gimmick, fijn dat Apple NFC verbetert. Met een beetje geluk blijft Apple zo doorgaan, als ze eindelijk de features aanbieden die de concurrent ook heeft zou ik zelf misschien zelfs een iPhone overwegen.
Wat voor informatie? Apple Pay slaat je transactiegegevens niet op.

“Net zoals die Parents app die ontzettend veel permissies nodig hebben. Apple maakt zelf iets en hoppa die apps zijn niet meer toegestaan.”

Die waren al niet toegestaan op de manier waarop die apps dat deden... Die misbruikten speciale certificaten waarmee die bedrijven er achter extreem veel controle over het toestel kregen. Het is maar goed dat ze daar tegen op zijn gaan treden.
Ach, en voorheen draaiden ING-klanten op voor de bonussen van de incompetente, corrupte bestuurders van die 'bank'. Linksom of rechtsom wordt je toch wel genaaid.
Haha ... enne... PSD2 gaan ze ook weigeren zeker? |:(

Ik hoop van ganser harte dat de Rabobank dit gaat ondersteunen, dan heb ik er nog lol van. Alles wat van de bonussen van het bestuur af gaat is mooi meegenomen.
Waarom gaat er iets van de bonussen af? En success als Apple volgend jaar zegt joh, het is zo populair de kosten gaan met 5% omhoog.
Heb je hier toevallig een linkje van? Waarom zou Apple niet de kosten omhoog mogen schroeven als het populairder wordt?

Kan er niet zo 1,2,3 op mijn telefoon iets over vinden.
Het zal inderdaad op geen enkele manier door verrekend worden naar de consument.. Is ook nog nooit gebeurd
Nogmaals: zal me worst wezen, daar koop ik als consument wel veel gemak voor. En nog altijd liever dat Apple daar tussen zit dan een Google of - god verhoedde het - Facebook met z'n cryptomunten straks. Het verdienmodel van die laatste 2 is wel gebaseerd op iets anders dan bijv. Apple tot nu toe doet.
die 5% hoest de bank maar lekker op
Dat doe je dus wel zelf. Net als de mensen die niks met Apple te maken willen hebben.

En gelukkig hoeft Google er niet tussen te zitten gezien NFC niet gegijzeld wordt door Google.

En ik heb toch echt liever Rabobank dan Apple.

[Reactie gewijzigd door Loggedinasroot op 22 juli 2024 14:43]

Dat mensen niks met Apple te maken willen hebben is hun eigen fout :) daar draaien ze dan óók maar lekker zelf voor op. Als je denkt dat Google 'er niet tussen zit' : https://support.google.com/googleplay/answer/2850369?hl=nl

Of deze, ook grappig: https://myaccount.google.com/purchases

Kweet niet hoor, maar ik kan daar vrij letterlijk m'n Google Pay historie inzien.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 22 juli 2024 14:43]

Dat is Google Pay.. Dat is hetzelfde als Apple Pay. Dit hoeft je dus niet te gebruiken.
Je kan ook gewoon de Rabobank app gebruiken zonder iets met Google Pay te maken te hebben.
Ik hoor al dat betalen via de ING beschikbaar is voor Samsung. In het begin werd dit inderdaad wel doorbelast naar degene die hier gebruik van maakten.
Dit was dus sinds een aantal maanden niet meer het geval. Dus dan heeft eenieder die géén Samsung had of hier geen gebruik van maakte er óók aan meebetaald? Waarom hoor ik daar niemand over?
En nog altijd liever dat Apple daar tussen zit dan een Google of - god verhoedde het - Facebook met z'n cryptomunten straks
Waarom zou ik moeten kiezen tussen Apple, Google of Facebook (andere partijen als Garmin/Samsung daar gelaten)? Als ik ook gewoon rechtstreeks via mijn Bank (bijv.) dit kan doen. Dat lijkt mij de meest privacy vriendelijke oplossing omdat je er geen onnodige derde partij er tussen hebt zitten.

Het grappige is dat juist Apple je forceert om via hun (een onnodige derde partij imo) te werken.

[Reactie gewijzigd door Caayn op 22 juli 2024 14:43]

Dat laatste klopt; maar privacy is sinds PSD2 sowieso afgeschaft wat banken betreft. Voor zover je kunt opt-outen zegt dat nog steeds niks: als jij opt-out maar ik geld aan jou overmaak en ik wel m'n transactiegegevens deel, komen jouw gegevens (als begunstigde) alsnog gewoon overal op het internet terecht.
Keep on dreaming, prijzen gaan gewoon langzaam omhoog. Elke extra stap kost en word uiteindelijk doorberekent.
Nou, er worden allerlei aannames gedaan om de boel maar zo zwartgallig mogelijk te bekijken... Daar ben ik zó ontzettend klaar mee. En niet eens om de Apple fanboy uit te hangen maar om de continue negativiteit van beide kampen!
en Rabowallet voor IOS.
Ik zag bij de Nations League anders genoeg reclame voor AliPay. :)
Nu moeten ze nog iets verzinnen dat het rijbewijs officieel de Wallet in gaat en je officieel bijvoorbeeld bij de politie kunt identificeren met de telefoon. Nu moet je toch nog steeds altijd je ID bij je hebben, dus een extra pinpasje is dan ook geen moeite.
Ja dat was ik net precies aan het denken, rijbewijs, kentekenbewijs, zorgpas zou heel fijn zijn. Heb er nog niks voor gevonden.
Het lijkt er aan te komen. Of in ieder geval is de techniek er klaar voor:

https://www.security.nl/p...ia+NFC+mogelijk+op+iPhone
Incorrect. Reader mode is nu beschikbaar, HCE (host card emulation) niet. Je app kan dus NFC chips lezen, maar zich niet als chip voordoen.
Dat is alleen nog een softwarematige block. Want als hij de chip kan lezen, kan hij het ook aan de wallet koppelen zoals een pinpas.
Ja uiteraard, maar dat was het niet toegang geven tot reader mode ook.

Ik denk dat HCE niet zo snel open gaat.
Ik verwacht het ook niet op korte termijn, maar wellicht ook niet op lange termijn. Het zal denk ik niet aan de techniek liggen, maar aan de acceptatie van de overheden.
Zorg pas heb ik al gewoon via de app van mijn Zorgverzekering (DSW) heb de pas (van het hele gezin) zelf nooit bij me.

Maar zekers legitimatie zou ideaal zijn wals ook het kentekenbewijs.
Zelf woon ik in Ierland en mijn zorgverzekering geeft de mogelijkheid de zorgpas toe te voegen aan Wallet. Hopelijk komt het ook snel naar Nederland, aangezien dit net zo makkelijk is als een festivalticket bijvoorbeeld.
Rijbewijs e.d. is net iets lastiger aangezien dit echt wordt gebruikt om te identificeren.
Zorgpas van VGZ zit in de app, hoef je het kaartje niet mee te dragen. Kentenbewijs lijkt me nog wel te organiseren, echter aangezien het rijbewijs een officieel identificatiemiddel is kan ik me voorstellen dat daar NOOIT een techbedrijf aan te pas mag komen. Maarja... dat dachten we misschien ook wel met betaalmiddelen, en zie nu.
Ze moeten óók nog iets verzinnen voor het geval je telefoon de kliko in gaat (c.q. verloren raakt).

Heel je hebben en houden in zo'n ding... ik zou het nooit doen.

[Reactie gewijzigd door Bruin Poeper op 22 juli 2024 14:43]

Je kan via iCloud alles uit je Wallet verwijderen onder Apparaten. Stuk veiliger dan je portemonnee van vroeger ;)
Dat is toch altijd ook al zo geweest als je je portomonai kwijt raakt?
Dat is toch altijd ook al zo geweest als je je portomonai kwijt raakt?
Ik heb in mijn portemonnee zoveel als waarvoor ik bereid ben risico te nemen. De rest bewaar ik apart.
Ik begrijp het verschil niet. Of je nou in 2019 je telefoon verliest of in 1996 je portomonai. Beide is *** en heb je op dat moment even een uitdaging tot je thuis bent waar de extra pasjes liggen.
Dat, en daarnaast daar hebben ze iets voor. Je komt thuis (laptop, website of ipad of wat anders erbij pakken) en op afstand blokkeer je dat hele ding en klaar. Je logt in op een nieuwe iPhone (of ander Apple device) en je kunt verder.
Enorme onzin natuurlijk. Het is hetzelfde als je pinpas kwijtraken, die moet je dan even blokkeren. Gaat tegenwoordig met een paar klikken online.
Hoezo ben je die spaarpot kwijt dan? Hooguit een Crypto-wallet waar je geen backup van hebt. Maar degene die dat op hun telefoon hebben staan weten vast wel dat ze de code ergens goed offline op moeten slaan.

De rest is toch alleen maar inlog en autorisatie?

Uiteraard begrijp ik je angst wel. Voor dát moment dat je hem kwijt bent. Ken mensen die zelfs de voordeur open maken met hun telefoon. Dan heb je wel een uitdaging als je hem kwijt bent. Maar niet meer dan als je je portomonai en sleutels kwijt raakt.

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 22 juli 2024 14:43]

Misschien stel ik mij kwetsbaar op. Of misschien heb ik er een rustig gevoel bij door mijn voorzorgsmaatregelen.

Al sinds de eerste skimmers heb ik alleen maar een betaalpas buiten de deur bij me van een soort burner/zakgeld-rekening waar hooguit een paar honderd euro op staat. Dus ook al hebben ze de pas én pincode, meer dan wat zakgeld kunnen ze er niet af halen.

En aan die rekening heb ik ook ApplePay gekoppeld.
Vergeet je alu hoedje niet op te zetten als je buiten gaat! 8)7
Om precieser te zijn: ik heb nu meer te verliezen dan in 1996. Toen had ik niks / alleen maar schulden.
Met andere woorden: Wat je nu zegt heeft niets te maken met of belangrijke pasjes in je telefoon of in je portemonnee zitten?
Als alles in je telefoon zit, en je verliest hem dan, ben je ook je spaarpot (etcetera) kwijt.
Wat zit er dan uitsluitend in je telefoon? Waarom is iemand met enkel een bankpas minder kwetsbaar als hij deze kwijtraakt dan iemand die dan nog kan betalen met zijn telefoon?
Sowieso ben ik benieuwd wat voor bron je hebt voor het idee dat de meeste mensen hun telefoon unlocked bij zich dragen. Daarnaast ga je volledig voorbij aan de implicaties die het zou moeten hebben dat de politie "in je telefoon kan kijken" als het gaat om bank- en of zorgpassen.

Iedere keer als je een gegrond argument voor je kiezen krijgt verplaats je het probleemdomein zodat het lijkt of het gemaakte argument niet meer opgaat. Zelf kom je alleen maar met ongefundeerde bangmakers, terwijl je het feitelijke argument niet eens afmaakt (want ja, als je niets stelt kun je ook niet fout zitten).

Het is overduidelijk dat je geen enkele kennis van zaken hebt en dat je vooral bang bent voor wat je niet kent. Dat is prima, ik vind het vooral belangrijk dat anderen die er (nog) niet zoveel vanaf weten inzien dat wat je zegt ongefundeerd is.
Die kan in je tas. De reden dat ik m’n portemonnee in m’n zak moet houden zijn de OV chipkaart en m’n bankpas.
Hopelijk dan ook daadwerkelijk in Apple Wallet, in plaats van eenofandere slechtgemaakte app :+
In het VK loopt al een tijdje een pilot met rij- en kentekenbewijs via Apple Pay! :)
Volgens een artikel op iCulture zou dat vanaf ios 13 moeten kunnen.

https://www.iculture.nl/n...spoorten-uitlezen-iphone/
Het uitlezen is iets anders als je id kaart in de wallet hebben zitten en overheidsinstanties die dat vervolgens als geldig legitimatiemiddel classificeren.
Ingesteld en ook nog eens zonder problemen! Hopelijk volgen er snel meer banken.
Denk dat dit een exclusieve deal is, ING met enkel hun logo op de NL Apple Pay pagina. Kan zomaar zijn dat dit om 3 of 6 maanden exclusief gaat, waarna andere banken kunnen beginnen met aanmelden waar dan nog een maand overheen gaat. Reken er maar op dat dit in 2019 ING only is, en eind van het jaar of begin volgend jaar de rest volgt.

Sowieso kijken andere banken nu eerst de kat uit de boom. Dit kost ING zoveel per transactie naar Apple (het is immers niet gratis vanuit Apple, dus ING betaalt hiervoor, aangezien niks extra wordt doorberekend naar de klant)
Het wonderlijke is dat de (Europese) banken niet allang gezamenlijk een eigen systeem voor on-line internationale betalingen hebben geïntroduceerd. Ik neem aan dat de andere landen voor nationale betalingen wel hun iDeal equivalent zullen hebben, maar de enige reden dat je nu in Nederland bijv. ook bij Chinese webshops met iDeal kunt betalen is alleen maar omdat ook daar weer derde partijen tussen zijn gaan zitten, die natuurlijk ook weer wat van de winst die op de transactiekosten gemaakt worden zullen afsnoepen wat dus niet naar de banken zelf gaat.

Bij credit cards zullen ook transactie-inkomsten gemist worden die naar Amerikaanse firma's gaan, en nu dus ook weer naar Apple.

ING gaat in feite met de pootjes omhoog op haar rug liggen en geeft dat deel van de inkomsten die hiermee te genereren zouden zijn als men een eigen systeem in eigen beheer zou exploiteren weg aan Apple. Eigen moet je dan als samenwerkingsverband door Europese banken zien, waarbij die de opbrengsten van transactiekosten van aankopen door hun eigen klanten dan allemaal in eigen zak zouden kunnen steken en die niet aan Apple en consorten weggeven. Dat is toch niet slim. Willen de banken hier geen geld verdienen aan die financiële transacties? Geven ze dat liever weg aan buitenlandse bedrijven?
“Het wonderlijke is dat de (Europese) banken niet allang gezamenlijk een eigen systeem voor on-line internationale betalingen hebben geïntroduceerd”

Maestro, MasterCard, VISA, American Express, Discover, PayPal; het kan al jaren bij zo’n beetje alle banken. :P Enkel in NL is het raar geregeld, weinig MC (Debit) en vervanger Maestro niet online te gebruiken... Tot vandaag voor ING en bunq klanten met Apple Pay. ;)

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 22 juli 2024 14:43]

In tegendeel.. ze stimuleren nog meer digitale betalingen. Ik ga dus geen cash geld afhalen bij een automaat van een andere bank (waarover tussen de banken ook kosten worden aangerekend). Ze moeten zelf geen geld investeren in een eigen NFC oplossing die telkens maar geupdate moet worden, en getest moet worden op nieuwe OS versies / toestellen, etc etc.

Ik vermoed dat ING er wel baat bij heeft, anders zouden ze het nooit doen...
Enig idee wat dit kost voor de ING. Voor een pinbetaling met cc of betaalkaarten al dan niet contactloos wordt ook niets doorberekend naar de klant.
Althans niet direct, indirect zit het natuurlijk gewoon verwerkt in de exploitatiebegroting van de betreffende winkel.
Ik vraag me alleen af wat dit de winkelier nu extra kost tov de traditionele betaalmanieren.
Cash betalingen zijn het duurste om te verwerken heb ik inmiddels begrepen.
Uit een andere bron:
0.15% is what Apple charges so 15c per $100.
Tikt lekker aan met een grote gebruikers groep.

Geen idee hoeveel de winkelier betaald. Mollie heeft intussen Apple Pay intergratie, maar deze rekent geen extra kosten, dus je kan heel eenvoudig in je webshop Apple Pay aanbieden.
We rekenen geen additionele kosten voor Apple Pay. Bij betalingen via Apple Pay wordt alleen het tarief van de gebruikte debit- of creditcard gerekend.
Sowieso werkt Apple Pay op elke pin terminal, dus geen idee of hier een naberekening in zit, geen know-how van.
En hoe is de privacy geborgd? Ik heb geen goed gevoel wat dat betreft bij Facebook en sinds recentelijk ook niet bij ING?
Vanuit Apple prima, maar het blijft nog steeds ING in dit geval. Dus al je transacties zijn zichtbaar voor ING en dus kent het op dat gebied hetzelfde privacy probleem. Zodra er meer banken komen, of je gebruikt de bunq omweg, kan het zo zijn dat ook de privacy vriendelijkere banken met AP komen.
Ingesteld.
Op een iPhone X 2x klikken rechterknop op je tel om te activeren en voor je gezicht houden. Volgens bij het pin-apparaat houden.

[Reactie gewijzigd door Hulliee op 22 juli 2024 14:43]

Op oudere telefoons 2x op homebutton en dan met met fingerprint inloggen (of pin code)
Of gewoon met vinger op de vingerafdrukscanner houdend bij de automaat houden. De automaat triggered dan Apple Pay.

Bij nieuwe FaceID telefoons is dat lastig, dan moet je je gezicht scannen. De automaat triggered dan wel Apple Pay, maar moet je daarna je gezicht scannen, dat is met TouchID makkelijker als je vinger al op de sensor ligt.
Werkt het niet door de telefoon alleen te ontgrendelen?
Jawel, dat kan ook. Door 2 keer te klikken activeer je de Wallet al, een swipe langs een betaalautomaat doet dat ook. Dus na dubbelklikken kun je na Face ID meteen betalen. Anders is het unlocken, swipe langs pinautomaat, juiste pas kiezen, FaceID en dan nog een swipe.

[Reactie gewijzigd door cmegens op 22 juli 2024 14:43]

Zelfs als mijn XR geunlocked is, en ik start Apple Pay, dan scant ie m'n gezicht nogmaals. Dus dat gaat niet op.
Dat zeg ik toch ook? Juiste pas kiezen en nog een keer FaceID.
Anoniem: 343919 11 juni 2019 10:37
Veel zure reacties zeg. Het is toch ook fijn dat nu iPhone gebruikers ook mobiel kunnen betalen? Dat het lang heeft geduurd en dat Apple er winst mee maakt... dat is een hele andere discussie. Ik ben zelf geen liefhebber van Android en ik vind iOS fijn. Toch relaxed dat ik EN mobiel kan betalen en iOS kan gebruiken?
het probleem is dat Apple dit forceert door de toegang tot de NFC chip kunstmatig te blokkeren en daarmee dus anderen forceert om van hun Apple Pay gebruik te maken, terwijl dat dit compleet overbodig zou zijn als Apple die toegang gewoon had toegestaan (al zou het zelfs alleen beperkt zijn door eerst een soort van certificering te moeten doorlopen) . Wat mij betreft mag de EU hier echt eens induiken want dit is gewoon pure koppelverkoop. Naast dus dat er WEER een onnodig geforceerde betaalprovider bij is gekomen.
Waarom is dat een probleem? :) Ik vind het wel mooi, want Apple dwingt tenminste veiligheid en privacy waarborging af. Ze beschermen zelfs je werkelijke kaartnummer, die krijgt de merchant niet...
Je hebt geen keuze als je via telefoon draadloos wil betalen. Of Apple Pay of niets. Waarom NFC blokkeren zodat banken hun eigen apps niet kunnen gebruiken?
Ik denk:
1.) Omdat het dan moeilijker van de grond zou komen als banken weer eens allemaal hun eigen systeem gaan gebruiken (met net iets andere implementatie). Zelfde ergernis als ik heb bij Maestro-kaarten in Nederland in plaats van MasterCard Debit. In het buitenland een stuk minder acceptatie en niet online te gebruiken dus wordt dat iDeal door je strot geramd wat enkel in Nederland werkt. Gelukkig krijgen Maestro-kaarten in Nederland ook online ondersteuning (via Apple Pay), hopelijk zijn we dan snel van iDeal af voor algemene betalingen - dan hoef je het enkel nog te gebruiken als je als verkoper (eg: marktplaats) 100% zeker wilt weten dat de overboeking er is en permanent is. (Eg: geen chargeback mogelijkheid wat mogelijk is bij alle credit cards.)
2.) Omdat je dan irritante fragmentatie krijgt, wat Apple dus absoluut wil voorkomen door alles van alle banken in één app te knallen die altijd exact hetzelfde werkt.
3.) Om te zorgen dat de beveiliging en privacy waarborging goed op orde is
4.) Om geld te verdienen
Denk dat no.4 de hoofdreden is voor Apple.
Dat waren, zoals door meerdere mensen al aangegeven, hacks van iCloud-accounts. Apple Pay slaat je gegevens overigens niet op, dus er valt ook vrij weinig te halen uit een gejat iCloud-account. :+
Klopt. En dan hebben we dus nu de tegenstelling.

1) Apple is veiliger (niet dus, je kon oneindig passwords proberen bij inloggen op iCloud).
2) Apple slaat niets op (Ok, dan staan de gegevens dus ergens anders en dan heeft Apple dus geen invloed op de veiligheid).

En dat is dus het punt: Apple gaat hier helemaal niet over de veiligheid. Daar gaan de banken, card processors, payment scheme, etc, etc. over. En dat maakt het dus ook gelijk aan al die andere wallets op een mobile zoals Google Pay.

[Reactie gewijzigd door pepsiblik op 22 juli 2024 14:43]

We zouden geen tegenstelling hebben, als je begreep hoe het precies werkte. :)
Ik zou je toch aanraden om even de documentatie door te nemen en de artikelen over de beveiliging en privacy-waarborgen, anders gaan we eindeloos in cirkeltjes straks. :P
De gegevens worden niet opgeslagen? Dat zal de witwasbank van Nederland als muziek in de oren klinken.

Maar zonder gekheid, alle transacties moeten ergens opgeslagen worden voor bewijs achteraf. Fundamenteel principe in boekhouding. Met fysiek betalen hoeft de gegevens van de betaler niet vastgelegd te worden.

Hoe gaat Apple bewijzen dat er geld van mijn rekening af mag als niet wordt vastgelegd dat ik de transactie heb goedgekeurd?
Ja dat doet je bank dus. :P
Apple slaat die gegevens niet op, je bank wel. Net als wanneer je met je normale pinpas/creditcard betaald.
Naar mijn weten waren dat gewoon algemeen gelekte wachtwoorden die door de gebruikers hergebruikt werden op icloud en heeft dus niets met de kwaliteit van de beveiliging van Apple te maken eerder met de opsec van de gebruiker zelf.
Die "gehackte" naaktfoto's bleken uiteindelijk allemaal te komen doordat die celebrities een makkelijk te raden wachtwoord hadden en geen twee-factor. Apple is een stuk minder lek dan de rest. Dat dat komt omdat ze alle hardware en software angstvallig afsluiten, en dat dat onprettig is voor ons hackers, dat doet daar verder niets aan af.
Dat was niet echt een lek, je kon alleen op de online iCloud site oneindig wachtwoorden invoeren. Waardoor hackers gewoon een programma lieten runnen die alle mogelijke combinaties uitprobeert.
Zo gauw ze het wachtwoord hadden, hadden ze dus gewoon toegang tot je iCloud foto’s alsof die van jezelf zijn.
Heb je een bron voor die 1%? Want iedere bron die ik vindt geeft aan dat de exacte bedragen verschillen van bank tot bank maar aanzienlijk lager liggen dan dat, tussen de 0,05% en de 0,2% voor betaalpassen en 0,1% en 0,3% voor creditcards (verrassing, dat rekenen de meeste andere betaalproviders zoals Maestro ook).
Hé hé, werd tijd! Maarja, beter laat dan nooit! :)

Gebruik het zelf al meer dan een jaar via bunq :Y)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.