ING-bank brengt Apple Pay uit in België

ING België heeft Apple Pay beschikbaar gemaakt voor zijn Belgische klanten. De bank deed dat eerder al in Nederland. Het gebruik van de dienst gaat door middel van het toevoegen van de ING-betaalpas via de Wallet-app van Apple.

ING België maakt duidelijk dat klanten hun debetkaart kunnen koppelen aan Apple Pay, wat dus via de Wallet-app gaat. Deze reguliere betaalpassen zijn te gebruiken voor draadloze betalingen, maar bij creditcards is dat vooralsnog niet mogelijk. De bank zegt dat die in een latere fase worden toegevoegd. Wanneer dat het geval zal zijn, is niet bekend.

Het bedrijf zegt dat Apple Pay goed past bij het huidige beeld van de betalingen in België. Volgens de bank geschiedde een jaar geleden nog 13 procent van alle betalingen draadloos, maar is dat inmiddels mede door de coronapandemie gestegen naar de helft van alle betalingen. In de eerste vijf maanden van dit jaar waren er 51,5 miljoen contactloze betalingen, tegenover 21,5 miljoen in dezelfde periode vorig jaar.

De ING-bank biedt Apple Pay al langer aan in Nederland, Frankrijk, Italië, Spanje, Roemenië, Polen, Australië en Duitsland. In België biedt de bank BNP Paribas Fortis al sinds eind 2018 Apple Pay aan. In Nederland kwam de dienst ruim twee jaar geleden beschikbaar. Destijds was ING de enige bank in Nederland die de dienst officieel ondersteunde, maar daar kwamen later de nodige banken bij.

Door Joris Jansen

Redacteur

04-08-2021 • 12:14

187

Submitter: olivierjacobs

Reacties (187)

187
185
76
17
1
93
Wijzig sortering
Ik snap het niet zo goed waarom iedereen het een goed idee vind om je betalingsgegevens met een ander bedrijf te delen dan je eigen bank!

Al die banken helemaal trots dat ze Apple of Google Pay hebben en hun eigen app eruit gooien...

Persoonlijk wil ik dat eigenlijk niet.
ABN heeft vorig jaar hun app er uit gegooid, want "te weinig gebruik" en vervolgens trots aankondigen dat als je met je telefoon wil betalen je je gevens met Google moet gaan delen 8)7

En ja ja, "ze weten toch al alles van je", dat soort reacties krijg je dan...😏

[Reactie gewijzigd door tomhier op 23 juli 2024 09:37]

Aannames aannames…

Van de abn amro faq:
Wat gebeurt er met mijn betaalgegevens?
De laatste 10 Apple Pay betalingen komen in de Apple Wallet te staan. U kunt deze gegevens zelf bekijken. Apple bewaart geen gegevens van de betaalpassen die u toevoegt aan Apple Pay en heeft er ook geen toegang toe.

Edit: of kijk ook even hier.
https://www.aboutprivacy....g-en-privacy-vriendelijk/

Apple wilt gebruikers aan de Apple apparaten binden, dat is hun doel. Daarbij hebben ze privacy juist bijzonder hoog staan.

[Reactie gewijzigd door Ocin32 op 23 juli 2024 09:37]

Ze bewaren niets maar kunnen het wel weergeven in de app. Dus ze bewaren wel iets.
Maar na de 10de is het toch weer weg? En met die 10 die continue veranderen zou je nooit een significant profiel kunnen opbouwen om vervolgens te vermarketen.
De mens is lui, en als het allemaal nog makkelijker kan dan willen we dat toch.

Boeie dat je al je gegevens met de hele wereld aan het delen bent :p
Maar ING verkoopt je data toch al? Ik denk niet dat je bij een Apple slechter af zou zijn?
Aan wie? Of bedoel je dat ze in house je transacties zouden analyseren en die in house matchen met aanbiedingen. Een plan dat overigens niet is uitgevoerd door alle ophef. Die overigens wel verkeerd werd begrepen.
Nou sinds 2019 heeft de EU toch de PSD2 richtlijn ingevoerd, waarmee bedrijven toegang krijgen tot het betaalgedrag van bankklanten?

En om zich aan te melden voor een speciale vergunning moeten bedrijven zich aanmelden bij een nationale bank of toezichthouder en kunnen daarmee toegang krijgen tot bankgegevens uit de hele EU.

Dus onder andere Google die zich aan heeft gemeld in Litouwen, kan (als je daar als klant toestemming tot hebt gegeven), gewoon je betaalgedrag analyseren.

Daarom stel ik mij de vraag, hoeveel mensen zullen er wel niet onbewust reeds toestemming hebben verleend? En wat is dan nog het bezwaar om bijvoorbeeld Apple Pay (die aangeeft je betaalverkeer te willen anonimiseren en niet analyseren) te gebruiken?
Dit is iets heel anders en heeft niets te maken met je eerdere opmerking "Maar ING verkoopt je data toch al".
Maar waarom niet? De bank moet het ter beschikking stellen, het is geen verplichting. En het artikel gaat specifiek over ING, ik dacht dat het wel duidelijk was? ING heeft dat ook gewoon in de algemene voorwaarden staan, dat het de bank vrij staat om je gegevens te delen met derden, er is geen sprake van een opt-in of opt-out meen ik.
En onder diezelfde PSD2 richtlijn moet jij als eigenaar van de rekening toestemming geven voor elke externe partij die toegang wenst te hebben tot de data die er bij hoort. Het is niet alsof de bank met PSD2 ineens zomaar het recht heeft om je gegevens met iedereen te delen die er om komt vragen.

En je betaalverkeer anonimiseren kan je bank ook voor je doen. Daar heb je Apple niet voor nodig. Apple gebruikt (of moet ik zeggen misbruikt) zijn positie in het Apple eco systeem om zich er tussen te wringen en zo geld te kunnen afvangen van elke betaling.
En waar kan de ING klant precies aangeven dat het niet wilt dat de data gedeeld wordt? In de app zag ik het alvast niet staan? Dat terwijl de algemene voorwaarden wel spreken over het delen van data met derden onder deze richtlijn?
Ik snap het niet zo goed waarom iedereen het een goed idee vind om je betalingsgegevens met een ander bedrijf te delen dan je eigen bank!
Vergeet met name je supermarkt met klantenkaart zelf niet. Die zien ook wat je koopt, wanneer, waar, hoeveel. Tenzij je cash betaald maar dan is Apple Pay of niet ook niet meer van toepassing.
Al die banken helemaal trots dat ze Apple of Google Pay hebben en hun eigen app eruit gooien…
Apple en Google over één kam scheren qua privacy is net wat te ongenuanceerd. De één verzet zich actief tegen pogingen van de overheid het te dwingen gebruikersgegevens af te staan, de ander heeft gebruikersgegevens verzamelen als bedrijfsmodel…

[Reactie gewijzigd door laptopleon op 23 juli 2024 09:37]

Er is nogal een verschil tussen Google (advertentiebedrijf) en Apple (hardware maker). Ik vertrouw Apple meer dan Google. Ik heb dus wel Apple Pay, maar zou geen Android Pay gebruiken. En als je met een creditcard aanbieder in zee gaat, dan ziet die toch ook je transacties? Net als Apple, maar heeft er verder geen bedoelingen mee.

Daarnaast begrijp ik wel waarom ABN hun eigen app eruit gooit. NFC betalingen met je telefoon waren nooit echt voor het grote publiek, gek genoeg. Sinds de release van Apple Pay in Nederland was het ineens iedereen met een Apple apparaat tegen de terminal. Niet zo gek, Apple eist van banken dat ze aan marketing moeten doen, Apple is groot en ineens konden toestellen die al jaren in omloop waren het gebruiken. NFC was toch eerder wat schimmig: heb ik het, kan het, wat heb ik nodig. En het is precies dezelfde functionaliteit als een pas, dus wellicht ook "waarom zou ik?".
Als Nederlander heb ik vier jaar een gedeelte van mijn tijd in België gewerkt. Wat me in Belgische supermarkten telkens weer opviel, is hoeveel tijd je kwijt bent bij de kassa.

In Nederland loopt iedereen al te zuchten als hij twee minuten bezig is met wachten, spullen op de band zetten, inpakken en betalen. Caissières werken in sneltreinvaart en besteden geen seconde teveel aan onnodige zaken. Bijna iedereen staat klaar met zijn telefoon of pinpas zodra de caissière het af te rekenen bedrag noemt. Daardoor kan de caissière alvast met de volgende klant beginnen terwijl je nog bezig bent je boodschappen in te pakken. Ongeveer de grootste ergernis van iedere Nederlandse supermarktbezoeker zijn bejaarden, bij wie dit allemaal over het algemeen een stuk langer duurt.

In België is het heel normaal dat je vijf tot tien minuten moet wachten voordat je überhaupt aan de beurt bent. Caissières werken echt veel langzamer dan in Nederland. Vaak maken klant en caissière nog een vriendelijk praatje, wat tot extra oponthoud leidt. Als moet worden afgerekend, pakt de klant eerst op zijn dooie gemak alle boodschappen in, gaat daarna op zoek naar zijn portemonnee, tovert een paar kortingscoupons tevoorschijn die stuk voor stuk moeten worden verwerkt en gaat dan pas afrekenen.

Met deze enorme verschillen in ‘kassacultuur’ zal het duidelijk zijn dat Nederlanders extreem gefocust zijn op snel en efficiënt betalen. Een betaalsysteem zoals Apple Pay - met een minimaal aantal handelingen - past daar perfect bij. In België doet het er een stuk minder toe als elektronisch betalen wat meer handelingen vraagt. Het is niet voor niets dat tot vorig jaar de meeste Belgen nog contant betaalden in de supermarkt.
Apple Pay gaat aan dat trage gedoe dus niet veel veranderen.
Volgens mij is dit verschillend in verschillende delen van België. Was dit in een grote stad of een klein dorp? Vlaanderen of Wallonië?

Ik heb in Gent, een vrij drukke stad, gewoond waar het meestal heel vlot geregeld is in de grote supermarkten. Nu woon ik in een klein dorp op het platteland, waar jouw boverstaand verhaal vrij herkenbaar is :)
Ik herken het voorbeeld ontzettend goed in Antwerpen ook. Maar niet enkel in de supermarkt. Overal, van tankstation tot aan bouwmarkt. En óók in Gent en Brugge. Het is wellicht iets cultureels en wellicht heb je het zelf niet door. Maar in Nederland gaat dat toch echt een stuk vlotter.
Dit was in Antwerpen en Brussel. En toen ik twee weken geleden op vakantie was in Zuid-Frankrijk herkende ik precies hetzelfde als in België.
Ik reken ook niet af aan de kassa voor ik al mijn boodschappen heb weg gestoken, en ik denk dat bijna elke Belg dat doet :D

Ze moeten maar wachten, we worden al genoeg opgejaagd.
Tja, gek he, klantvriendelijkheid. Je komt er je zuurverdiende geld uitgeven en dan laat jij je opjagen? Spullen inpakken doe ik op mijn tempo, ik betaal immers voor dat spul en bekijk de bon nog even of er niet per ongeluk iets fout is gegaan. Er zijn veel mensen die dat praatje wel waarderen, zeker in een dorp of buurt waar iedereen elkaar kent. Dat jij loopt te zuchten en steunen bij de wachtrij is omdat er maar twee van de zes kassa's bemand worden omdat extra personeel geld kost, niet omdat de mensen voor je geen haast maken. Relax eens, neem de tijd voor dingen, dat is veel beter voor je gezondheid ook :) .
Tja, dat kan. In Nederland wordt dat als asociaal beschouwd. Alsof de mensen in de rij niets beters te doen hebben.
Oh, op veel plaatsen wordt er zo gedacht maar feitelijk zijn degene die je opjagen asociaal, die denken vrij egoïstisch en vergeten het echte probleem, te weinig open kassa's. Waarom moet ik me buiten laten jagen als de supermarkt hun eigen klanten niet aan kan? Veel mensen schieten op de verkeerde, verdeel en heers heet dat.
Ik denk dat het ook afhangt van de tijd. Als bejaarden op zaterdagmiddag rustig aan staan te doen. Dan vraag ik mij wel eens af of dat niet doordeweeks had gekund ivm werk. Van de andere kant mag het leven ook weer minder gejaagd. Efficiënter dan weer wel.
uit een interview met zo een bejaarde opgevangen: Maar dat is zo gezellig eh, je ziet dan nog eens iemand, en je kan een praatje doen in de winkel!
Ben ik blij dat jij niet voor me in de rij staat bij de supermarkt
Tja, gek he, klantvriendelijkheid. Je komt er je zuurverdiende geld uitgeven en dan laat jij je opjagen? Spullen inpakken doe ik op mijn tempo, ik betaal immers voor dat spul en bekijk de bon nog even of er niet per ongeluk iets fout is gegaan. Er zijn veel mensen die dat praatje wel waarderen, zeker in een dorp of buurt waar iedereen elkaar kent. Dat jij loopt te zuchten en steunen bij de wachtrij is omdat er maar twee van de zes kassa's bemand worden omdat extra personeel geld kost, niet omdat de mensen voor je geen haast maken. Relax eens, neem de tijd voor dingen, dat is veel beter voor je gezondheid ook :) .
SARS-CoV-2 geeft je een +3tje. :D Rustig aan doen mensen, lekker rustig chilleuh en lachen met Nadine van kassa 2......!

[Reactie gewijzigd door EmbarrassedBit op 23 juli 2024 09:37]

Het is niet voor niets dat tot vorig jaar de meeste Belgen nog contant betaalden in de supermarkt.
Sauce?

Leuk verhaal, maar beetje overdreven. Bij Aldi en Lidl vlot het altijd goed. Is vooral Delhaize, de duurste winkel, waar het vaak traag gaat omdat ze steeds tig spaaracties hebben lopen. Plus, het kassapersoneel is half met de klant bezig, half met iets te vragen of uit te leggen aan ander personeel. Dat is een van de traditionele manieren waarop Belgisch winkelpersoneel hun minachting voor de klant uitdrukt.

Pak ook mijn boodschappen in alvorens ik betaal, anders gooien ze de boodschappen van de volgende klant gewoon bij die van jou terwijl je nog aan het inpakken bent.

Vergeet ook niet dat veel Belgen een panische angst hebben om initiatief te nemen, m.i.v. initiatief nemen om nieuwe vaardigheden te leren. Liever vijf minuten staan wachten aan de kassa dan de zelfkassa te leren gebruiken. Een gemiddelde Belg wil enkel iets doen als hij op voorhand 100% zeker is van hoe het moet.

Plus, het maaltijdchequesysteem (extralegaal voordeel), waar een kaart bij hoort waar elke maand max een paar honderd Euro op komt, en waar dus vaak niet genoeg geld op staat om alle boodschappen mee te betalen.

[Reactie gewijzigd door EmbarrassedBit op 23 juli 2024 09:37]

Wat jij hier omschrijft heb ik ook meegemaakt... In (Belgisch) Limburg. Hier in West-Vlaanderen totaal niet herkenbaar. Hangt dus van de cultuur af.
Moet je eens in Frankrijk of Italië komen. Zelfs in hypermarche's waar er meer dan 25 of 30 kassa's zijn, zijn er een paar open en sta je tijden te wachten. Eerst 2 volle karren. Dan nog een sloot bonnetjes voor korting. En dan (jaja) de cheque. Schieeeeeeeeet ooooooooooop! :Y)
Wij zijn snel, efficiënt en gehaast. Soms fijn, soms vreselijk.
Dan ga je toch gewoon naar de selfscan als het snel moet gaan? Ik doe het al jaren zo, altijd zeer vlot kunnen doorgaan.
Verschillen in kassacultuur zijn er zeker tussen landen, en vaak ook tussen regio's. Ik erger mij regelmatig aan de NL kassa medewerkers die heel efficient zijn maar niet eens meer gedag kunnen zeggen. Ze praten heel efficient door met hun collega terwijl ze mijn boodschappen scannen. De zelfscan kassa is net zo persoonlijk als de NL kassa medewerkers. De kassa medewerker scant wel efficiënter dan ikzelf, maar bij de zelfscan erger ik mij in ieder geval niet. En meestal is er geen rij bij de zelfscan.
In andere landen ga ik liever naar de kassa met medewerker. Ik hou van de small talk bij de kassa zoals bijvoorbeeld in de VS en ook in België. Geef mij maar wat menselijke interactie, ook als het misschien net iets langzamer gaat.
In Nederland volgens mij iedere bank, behalve het clubje van De Volksbank (SNS e.d.).
ING in Belgie wat aan de late kant....
In België kun je dan weer wel gebruik maken van de app van Payconiq/bancontact. Werkt automatisch met elke bank, juist omdat bancontact een standaard betaalmethode is. Hierdoor ben je niet afhankelijk van de implementatie per bank en het werkt op elke smartphone met NFC behalve Apple omdat die NFC niet vrij geven buiten hun eigen systeem. Dus ja, welke partij doet er dan moeilijk.
Oprechte vraag: hoe makkelijk is Payconiq? Ik zie dat je een QR code moet scannen om te betalen? Dus houdt dat in (ingeval van een iPhone):
1. iPhone swipen naar camera;
2. iPhone camera op QR code houden;
3. op de gegenereerde link klikken (die je waarschijnlijk naar de brengt);
4. op betalen drukken;
5. pincode als extra check?;
6. betaald?

Waar bij Apple Pay het is:
1. dubbelklik op power button;
2. Face ID / Touch ID verificatie;
3. betaald.

Ik merk dat Apple Pay echt retesnel is en ik zou niet meer zonder willen. Gebruik het al zo'n 3 jaar (sinds bunq omweg) en het gemak van betalen is echt heel goed, ongeacht het bedrag (geen EUR 25 check).
Snelheid is leuk maar het gaat er mij meer om dat er wederom een dagelijkse functionatiteit in handen van een VS bedrijf komt. Wij moeten in Europese landen toch ook zoiets kunnen regelen? Implementatie gaat niet altijd goed, het is te versnipperd en ga zo maar door. Ik doelde echter meer op het bancontact gedeelte wat dus met elke bank en smartphone werkte, op eentje na. Helaas is het inderdaad ter ziele gegaan.

Overigens heeft Payconiq andere voordelen, als handelaar heb je soms niet meer nodig dan een sticker op je toonbank en is het een simpeler oplossing voor bv markten etc omdat je niet meer nodig hebt dan een smartphone ipv een terminal met bijbehorend contract. Niet elke handelaar heeft evenveel omzet, een vroeggepensioneerde die in de weekenden op een rommelmarkt staat kan met payconiq sneller aan de gang. Of ze gebruiken gewoon cash, nog het meest toegankelijke van allemaal :) .
Het probleem is dat Payconiq/Bancontact een exclusief Belgisch systeem is.
Het zou een fantastische zaak zijn als er een Europees alternatief komt voor Mastercard(Maestro0 & Visa(VPay). Maar dan moet het wel een pan-europees systeem zijn. Nu zit je in België met Bancontact(payconiq), iDeal/Tikkie in Nederland, Swish in Zweden en nog tig andere systemen per land.
Maak daar maar een globaal systeem van. Anders zit je binnenkort met alsnog een aantal standaarden die niet samen werken. UnionPay en Amex zijn er ook nog. Een beetje zoals SWIFT maar dan voor betalingen via app.
De gehanteerde standaarden kunnen los staan van de uitvoeringspartijen.

We zijn helaas zo gewend geraakt dat grote uitvoeringspartijen hun standaarden internationaal opdrukken dat bij velen dat onderscheid wat vervaagt.

Maar op zich met je eens. Het zou heel mooi zijn als er een wereldwijde universele communicatie conventie komt voor betalingsopdrachten. En dat alle uitvoeringspartijen zich dan daaraan ook conformeren.
Wordt aan gewerkt: https://www.epicompany.eu/
Al hoor je uiteenlopende berichten over de kans van slagen.
Je koopt voor een paar tientjes een NFC reader, die je per transactie bij de bank afrekent op een percentage van 1.9%.
Zo doet onze fruitboer het ook, en ik zie dat vaker bij foodtrucs, kraampjes op braderieën en markten.

Bijvoorbeeld deze: https://sumup.nl/air-contactloos-pinautomaat/
Een Belgisch systeem is prima. Een Nederlands systeem ook. Als je zelf je hele leven in hetzelfde land woont en leeft.

Maar ik heb zowel een Belgische, als Deense, als Spaanse, Als UK (transferwise) pas. Dan zou ik 4 verschillende apps moeten hebben die allemaal hun eigen systeem hebben en allemaal de NFC functie willen aanspreken. Mag je als je je telefoon bij een betaalterminal houdt de juiste app gaan kiezen, dan daar uiteraard authenticeren met Face ID, een pincode, of beide afhankelijk van implementatie, dan gaan betalen.

Zullen we dan ipv per land een EU app doen? Dan vallen oa. Transferwise nog buiten de boot.

Per betaalsysteem dan? Een Visa, een Mastercard, een Maestro app? Zit je nog met 3 apps want mijn Deense en Spaanse zijn Visa, Belgische Maestro en Transferwise en Pleo zijn Mastercard.

Nu ga ik naar 1 app, Wallet, door te dubbeldrukken op de stroomknop en kies ik de pas. Terwijl ik die keuze maak heeft Face ID al zijn werk gedaan. Ik kan daar al mijn passen kiezen, onafhankelijk van land of type (debet, credit) alsook onze zakelijke app-only betaalpas (Pleo) en mijn OV passen voor bepaalde steden.

Voor Apple Watch - wat ik tegenwoordig 99% van de tijd gebruik - volstaat gewoon dubbeldruk op de zijknop en even de juiste pas kiezen. Authenticatie is al gebeurd bij het ontgrendelen van je horloge (en vergrendelt zichzelf zodra je 'm van de pols haalt).

En dan kan je zeggen, ja maar als je de keuze laat aan de banken.... nee dan kiezen ze allemaal voor hun eigen app en dat is eerlijk gezegd slechter voor de consument. Want daar kan je ook gelijk een extra rekening openen, een simulatie maken voor een lening, en al dat soort ongein. Ieder bedrijf wil natuurlijk dat je binnen hun omgeving verrichtingen gaat doen, want daar kunnen ze je reclame tonen voor hun eigen producten.

[Reactie gewijzigd door b12e op 23 juli 2024 09:37]

En dan kan je zeggen, ja maar als je de keuze laat aan de banken.... nee dan kiezen ze allemaal voor hun eigen app en dat is eerlijk gezegd slechter voor de consument. Want daar kan je ook gelijk een extra rekening openen, een simulatie maken voor een lening, en al dat soort ongein. Ieder bedrijf wil natuurlijk dat je binnen hun omgeving verrichtingen gaat doen, want daar kunnen ze je reclame tonen voor hun eigen producten.
Je vereenzelvigt je persoonlijke voorkeur als transnational hier met de belangen van een abstracte consument. Ja, het zou handig zijn als er wallets en kaartnetwerken zouden zijn waarmee we in heel de wereld zouden kunnen betalen omdat iedereen er van overtuigt is dat ze bijna verplicht zijn om het aan te bieden. Dat mag dan natuurlijk wel niets extra kosten voor de klant, want met je smartwatch of smartphone betalen doe je o.a. om jezelf als rationeler/efficiënter voor te stellen (die 5 seconden extra als je met de kaart betaalt gaan heus geen verschil maken als je al 5 minuten staat aan te schuiven aan de kassa), en het voelt opeens een pak minder rationeel als je er extra voor moet betalen. Dus die kosten moeten dan verdeeld worden over alle klanten en alle handelaars, zodat een kleine boordjeszaak waar nooit iemand van buiten de Benelux komt en die ook geen cash op zak heeft, het ook allemaal moet ondersteunen en extra percentjes afdragen aan zijn betalingsverwerker. Zo betalen we allemaal voor de post purchase rationalization van een publiek dat er op staat maximaal gebruik te maken van de affordances van hun consumentenelektronica.
Totdat je in een winkeltje staat in Valencia waar ze enkel Visa/Mastercard accepteren en geen Maestro, en dat de enige pas is die je bij je hebt.
Doe dan je due diligence voor je naar een bepaald land gaat en zoek op voorhand op wat de courante betaalmethoden zijn.

P.S.: ik gebruik zelf regelmatig Apple Pay. Ik ben wel niet zo entitled dat ik eis dat de bank- retailsectoren hun technische processen aanpassen (en vervolgens de kosten verdelen over alle klaten) in functie van mijn verlangen om alles met Apple Pay te kunnen doen. Verschillende betaalmiddelen voor verschillende economische circuits is uiteindelijk het meest rationeel.

[Reactie gewijzigd door EmbarrassedBit op 23 juli 2024 09:37]

Hmmm contactloos betalen met een kaart werkt toch prima in heel Europa, niet?
Enige wat je nodig hebt is je kaart. Geen app nodig en werkt ook voor mijn grootmoeder van 85 jaar ;)

Afhankelijk van hoe je het probleem schetst zijn beide opties een goede oplossing voor het probleem. Contactloos met de kaart lijkt mij zelfs een pak toegankelijker.

[Reactie gewijzigd door SMGGM op 23 juli 2024 09:37]

Totdat je in een winkeltje staat in Valencia waar ze enkel Visa/Mastercard accepteren en geen Maestro, en dat de enige pas is die je bij je hebt. Sta je dan met je kaart. Al meegemaakt pre-Apple Pay in BE. Gelukkig had ik mijn Spaanse op Apple Pay.

Of je land je zelf geen pincode laat kiezen. Ik gebruik mijn Deense kaart zelden - die pincode ken ik niet. En kan ze ook niet aanpassen. At random moet je alsnog je code ingeven. Sta je dan. Mag je in je telefoon de app van je bank gaan openen, authenticeren met face ID, code opvragen, nogmaals authenticeren met je online pincode, en dan krijg je je pincode te zien om in de terminal in te toetsen.

Andere keer werd mijn Spaanse pas geblokkeerd en ik was in Madrid. Belgische pas lag thuis. Stond ik, met nog 20 euro op zak. De beste betaalmethode is degene die je altijd bij je hebt.

Met een reeds authenticated methode (Apple Pay in dit geval) heb je al die beperkingen niet, voor de terminal is het net alsof je betaalpas _in_ het toestel zit met een pincode. Kan je best je restaurant mee betalen, of de boodschappen. Nooit code intoetsen. Nooit kans dat iemand je code kan meelezen. Of dat je toevallig het verkeerde pasje mee hebt.

[Reactie gewijzigd door b12e op 23 juli 2024 09:37]

Ben ik gestrand in een land en ik heb de keuze tussen Apple / Google pay, bancontact/Maestro kaart of cash dan weet ik wel wat kiezen. Met de kaart ben je op zich nog goed beschermd tegen diefstal (want PIN / beperkte transactie zonder PIN) en kan je in het slechtste geval nog gewoon cash geld gaan afhalen in een bankautomaat.

Je PIIN niet kennen van je kaart, is dat echt een case waar we rekening mee moeten houden? Hoeveel mensen hebben meerdere bankkaarten rondslingeren waar ze hun code niet van kennen?

Daarnaast, werkt Apple / Google pay niet op een smartphone met een batterij dat plat kan gaan? Hebben die geen internet nodig? Toch wel een paar cruciale dingen die wel eens kunnen falen (zeker in een godvergeten gat ergens in Spanje).
Ik ken overigens veel meer winkels die geen Google / Apple Pay ondersteunen dan winkels die geen Maestro ondersteunen (of misschien nog leuker, het verhuren van een wagen, probeer dat eens met Apple pay). True, een restaurant heeft typisch geen ondersteuning voor Maestro maar ik heb dan ook niet expliciet gezegd een Maestro kaart. Een VISA kaart kan ook perfect contactloos werken.

Maar zoals je origineel zei ieder land heeft zijn eigen systeem en ik spreek dit tegen. Maestro / VISA / Mastercard zijn systemen dat prima internationaal en contactloos werken terwijl je zegt dat dit niet bestaat.
Het is maar afhankelijk hoe je de probleemstelling formuleert. Als je zegt: een contactloze manier van betaling op smartphone, tja dan is een kaart geen optie. Maar als je doelstelling is "contactloos betalen" dan is smartphone, kaart of elke andere gekke evolutie die nog bedacht kan worden een mogelijke optie.
Internet is niet nodig en stroom heb je overal ter wereld 😊 Madrid of Valencia een "godvergeten gat" noemen is nou ook wel een klein beetje... uhrm? Wat is Amsterdam dan? Rotterdam? Antwerpen?

Ik ken geen enkele winkel die geen Apple Pay ondersteunt maar wel contactloos betalen met een plastic kaartje. Elke winkel die contactloos ondersteunt ondersteunt perdefinitiee Apple Pay. De POS terminals zijn hiervoor allemaal geupdate jaren geleden (wordt automatisch gepusht). Het ging ook niet over ondersteuning van de pas, wel over de beperking op bedrag / code nodig bij hogere bedragen.

Je hebt gelijk hoor. Een plastic pas is natuurlijk veel handiger want werkt altijd. tot als het niet werkt, of je de verkeerde bij je hebt, of deze per ongeluk in de ATM laat zitten, of gestolen wordt. Dan is een alternatief wel handig. En gezien het alternatief het origineel kan vervangen (ja - Apple Pay is er al... en lost ook al die problemen op) vind ik het prima dat het er is en afgedwongen wordt.
Wat me altijd opvalt aan jeremiades over hoe onrechtvaardig de wereld is omdat Apple Pay of Google Pay niet overal werken, is dat de argumenten over de vermeende onmisbaarheid van Apple Pay of Google Pay op zich wel kloppen, maar dat er een absurd gewicht aan toegekend wordt. M.a.w. de beweringen zijn op zich juist, maar ze stutten het betoog niet.

Neem bv. het privacy-argument. Dat klopt wel, maar ik vraag me dan af of de persoon die het inroept dan nooit elektronisch betaalde voor de introductie van Apple Pay en Google Pay. Waarschijnlijk wel, dus de extra privacy-bescherming van Apple Pay en Google Pay het blijft een pluspunt, maar het is meteen toch ook heel wat relatiever. Je historisch gedrag toont aan dat privacy geen doorslaggevende motivatie is om aanvaarding van Apple Pay te eisen.

Of neem het snelheidsargument. Ook dat klopt. Maar je moet toch al een extreem efficiënt dagelijks leven leiden opdat die 5 seconden een verschil gaan maken.

Je hoeft je PIN die je niet kan veranderen niet te onthouden? Tsja... Is dat zo onoverkomelijk? Als je slim genoeg bent om genoeg geld te verdienen om Apple-producten te kopen, zal je ook wel slim genoeg zijn om een checklist te maken van dingen die je moet memoriseren als je naar het buitenland gaat?

Toepassing van Occam's razor: men eist dat men Apple Pay en Google Pay overal kan gebruiken, en de hele realiteit wordt geanalyseerd i.f.v. het promoten van het narratief dat het een enorm onrecht is dat dit niet het geval is (en niet zal worden zolang de meeste handelaars kiezen welke betaalmethoden ze aanvaarden op basis van de wensen van de gemiddelde klant, die een plaatselijke bewoner is die niet bijzonder veel geeft om Apple Pay en Google Pay), wat leidt tot absurde claims omtrent eerstewereldproblemen.

[Reactie gewijzigd door EmbarrassedBit op 23 juli 2024 09:37]

De zogeheten privacy bescherming van payment providers is het kind met het badwater weggooien. Hoe veilig die systemen afzonderlijk ook zijn er worden meerdere partijen in jouw transactie op elkaar gestapeld. Dit maakt het systeem als geheel meer kwetsbaar en meer onveilig. Niet dat een bank geen gebruik maakt van payment providers trouwens.
ING heeft nu ook op Android dat je kunt betalen en dan verifiëren met Biometrie. In plaats van een pincode. Daarbij is het nog steeds dat je niet afhankelijk bent van een derde partij (Apple) in dit geval om je betaling te doen. Maar gewoon afhankelijk van je bank.
Da's leuk voor ING. Maar ik ben klant bij (niet in een bepaalde volgorde) BNP Paribas Fortis (België), EvoBanco (Spanje), Dankse Bank (Denemarken), Transferwise (UK) en zakelijk hebben we Pleo (Denemarken ook).

Om nou 5 apps te hebben die allemaal een andere implementatie hebben... wordt niemand vrolijk van. en uiteindelijk ben je toch afhankelijk van een derde partij (Mastercard, Visa) voor de betaling zelf. Dat Apple daar dan nog overheen zit, dat interesseert me eigenlijk niet eens zo veel.
Apple Pay betalingen gaan niet via Apple’s servers of zo, net zoals je geen rekening bij Apple hebt en het geld niet via Apple naar de bankrekening van de winkelier gaat.

Je iPhone controleert of je vingerafdruk/gezicht/inlogcode klopt en opent dan de app. De transactie vindt plaats via dezelfde partijen die ook bij nfc-betalingen via pasjes en pin-betalingen de technische kant voor hun rekening nemen.

In die zin ben je dus niet afhankelijk van Apple om je betaling te doen. Als dat afhankelijk zijn is, geldt dat ook bij elke Android app, zelfs zonder Google Pay.
Voor niks gaat de zon op. Je bank betaald aan Apple. De merchant betaald aan de kaart provider die jij in Apple Pay stopt. Dus je hebt dan gewoon dubbele kosten. En in the end betalen we het allemaal. Niks mis mee want het werkt super, alleen zolang ik een iPhone gebruik heb ik geen andere keuze, dan om Apple te sponsoren... Behalve dan mijn pasje gebruiken in plaats van mijn telefoon.
Veel mensen redeneren zo, maar deze aanname klopt niet.

Er is geen sprake van hogere kosten met Apple Pay dan bij een nfc-kaart of pin-betaling.

De betalingen verlopen via hetzelfde systeem. De winkelier heeft een zelfde contract. Er wordt geen ander tarief berekent. Er is zelfs geen aparte term voor in de voorwaarden van het contract van de intermediair.

Vooral bij winkels die behoorlijk wat betalingen per maand verwerken gaat het overigens om zeer kleine bedragen, vaak maar een paar tiende van een cent per keer. Alles bij elkaar is het voor iedereen goedkoper en kost het minder tijd.

Ook Apple vraagt aan klanten geen aparte kostenvergoeding zoals je weet.

Natuurlijk zijn en blijven alle betrokken partijen commerciële bedrijven die geld verdienen aan transacties, maar dat was altijd al zo.

Banken verdienen aan transacties, maar Apple maakt dat niet duurder. Apple is zelf geen bank maar heeft een contract met een financiële instelling die dit voor ze afwerkt.
Nee klopt, de transactie kosten zijn niet anders. Voor de verkoper. De transactie kosten voor de bank zijn echter wel hoger. Want die moeten en aan MasterCard/visa/amex/whatever betalen en aan Apple. Want ja Apple rekent een fee voor hun dienst. Als Apple de NFC open gooit kunnen banken hier omheen werken. Dit is dezelfde discussie die momenteel gaat rond de app store. Apple doet bijna niks want zoals je zelf zegt uiteindelijk moet MasterCard/visa etc het alsnog afhandelen. Apple bied eigenlijk alleen maar een App aan. Dus in the end betalen we er allemaal voor. Want er is gewoon een extra kosten post voor de bank. Ook al zien wij die niet. Ook niet als verkopers.
Niemand weet wat Apple vraagt aan de banken of – nog interessanter – hoe het totale kostenplaatje er precies uit ziet.

Ook ik ga er van uit dat Apple een fee rekent, maar feitelijk weten we dat niet, want die contracten zijn niet openbaar.

Ja, 'Het is een kostenpost voor de bank' maar de alternatieven ook: het systeem van papieren overschrijvingskaarten wat banken nog steeds aanbieden en de plastic bankkaarten met nfc-chip moeten ook gemaakt/gedrukt, gepersonaliseerd, verstuurd worden. Daar hangt ook een heel systeem achter met beveiligingscodes en rabo-scanners of hoe je ze ook wil noemen. Dat kost ook geld. Waarschijnlijk koste dat méér geld.

Sterker nog, ik denk dat per saldo uiteindelijk goedkoper is voor banken om dit deel 'uit te besteden' aan Apple, zelfs als ze bijvoorbeeld nog 0,01 cent per transactie aan Apple moeten betalen.

Banken moeten hun hele, eigen authentificatie-systeem opzetten, alleen voor betalingen. Apple heeft die beveiliging en authentificatie toch al op haar apparaten en hoeft er, zoals je zegt, weinig extra kosten voor te maken om Apple Pay aan te kunnen bieden.

Kortom, ik zie het als een win/win/win: Banken goedkoper uit, Apple want meer winst en consumenten blij want minder gedoe qua betalen. (De fabrikant / systeem van nfc-bankkaarten-aanbieder is de verliezer uiteraard.)
Jou win win win gaat alleen op als we allemaal Apple gebruiken ;). En of Apple nog meer winst nodig heeft is een andere discussie voor een andere dag haha. P.s. er zijn berichten dat Apple ongeveer 0,15% rekent voor Identificatie en Verificatie. Welke door MasterCard en Visa worden betaald. Echter deze berekenen dat vaak door (Ik zeg vaak want Visa heeft blijkbaar al jaren een actie lopen welke deze fee weghaalt). https://www.digitaltransa...ecurity-fees-for-issuers/
Apple heeft het financieel gezien zéker niet nodig :P maar dat is weer een andere discussie.

Jammer dat je link het op dit moment niet doet. Ik vermoed dat die gaat over credit cards (Mastercard, Visa) en dat is een heel ander verhaal. Vooral in de VS zijn credit cards veel normaler en worden vaak forse percentages van het totale aankoopbedrag berekend door de credit card maatschappijen. Amerikanen vinden het veel normaler om op de pof te leven en betalen vaak fikse rentes voor dat rood staan.

Dit is niet te vergelijken met de Nederlandse normen. Het zou best kunnen dat Apple in de VS voor credit card betalingen 0,15% krijgt, maar dat is iets heel anders dan de betalingen van de Nederlandse bankpassen, wat in feite debit cards zijn.

Ik kon zo 1, 2, 3, geen recente cijfers vinden over het percentage iPhone-gebruikers in Nederland, maar in 2015 waren het er al 3 miljoen. Volgens dit artikel zijn er in Europa zo'n 30% iOS gebruikers.

Stel dat op lange termijn inderdaad 30% van de Nederlanders via Apple Pay gaat betalen en nog eens 50% met behulp van een Android telefoon – want het platform maakt de banken natuurlijk niet uit, als ze het betalen maar goedkoper kunnen uitbesteden – dan hoeven banken nog maar 1 op de 5 klanten een bankpas te geven.

Dan kun je er op wachten dat zo'n bankpas een betaalde optie wordt, in plaats van een standaard onderdeel van je bankpakketje.
De bankpas in Nederland valt onder beheer van MasterCard of Visa (Meastro en VPay). De fee waar het over gaat is de authorisatie token fee. Dit komt eigenlijk op neer dat de partij die checkt of jij dit wel mag betalen die mag daar tokens voor vragen en die tokens zijn geld waard. Daarom zien wij als klant of als merchant er niks van. (Dat staat in het artikel, ben er zelf ook totaal geen expert in).

Ik weet niks over de percentages. Ik kan me alleen herinneren dat Amerika echt veel hoger lag kwa iOS gebruikers.
Cash is nog het meest toegankelijke van al. Wordt overal geaccepteerd, geen bankrekening nodig, geen papieren, niets. Gewoon bankbiljetten en munten die door letterlijk iedereen gebruikt kunnen worden, al ben je een illegale vluchteling zonder documenten.
Leuk hoor. Zal ik even cash gaan halen bij mijn bank hier en er bij jou in de buurt in de supermarkt komen betalen. Accepteren ze daar DKK?

Beter nog, ik neem de trein en over 20 minuten stap ik uit en ga ik een koffie drinken in Zweden. Zullen ze lachen met mijn cash geld van hier.

En vreemde valuta afhalen cash bij je bank, recent nog gedaan? Weet je de wisselkoers uhrm markup welk de banken je aanrekenen?
Toen we nog geen euro's hadden hadden we daar in de grensstreek nooit last van. Handelaren langs de grens hadden soms gewoon twee kassa's, eentje met guldens, eentje met franken. Sinds de euro is dat verleden tijd maar ja, je noemt nu twee EU lidstaten met een opt-out daarvoor en dan zul je inderdaad een keer geld moeten wisselen. Is Kopenhagen iets als Amsterdam waar ze niet weten dat de wereld buiten de ring bestaat?
Nee hoor, Scandinaviërs betalen gewoon amper cash. 12.8% en 13.5% waren voor respectievelijk Zweden en Denemarken het aantal transacties die nog cash gebeurden in 2019 (pre-covid).

Ter vergelijkijng: in NL was dat 26% (dubbel zoveel) en in België 28%.

[Reactie gewijzigd door b12e op 23 juli 2024 09:37]

Je doet nu net alsof cash slecht is en weg moet. Ik snap niet waarom aangezien het een wettelijk betaalmiddel met verschillende voordelen is. Waarom moet cash weg en kan het niet prima naast andere betaalmiddelen bestaan? Nooit zegt iemand van "schaf pin maar af, ik heb telefoon" maar iets dat door andere mensen gebruikt wordt moet van sommige mensen maar weg omdat ze het zelf niet gebruiken. De logica ontgaat mij volkomen.
Cash mag wat mij betreft best weg, maar dat is een andere discussie. Maar jij doet alsof cash "the holy grail" is. Dat is het niet zodra je de Eurozone verlaat en daar moet je niet eens ver voor gaan.

Maar als je toch nooit buiten je eigen bubbel komt, dan kan iDeal/tikkie of Bancontact ook prima. Vind ik allemaal OK. Maar het lijkt erop dat vele tweakers resoluut tegen Apple (of Google) zijn als framework voor betalingen op mobiel en meer vertrouwen hebben in hun eigen bank. Wel, ik niet. Banken hebben meermaals bewezen niet te vertrouwen te zijn.

Ja maar, dan zit er een Amerikaanse partij tussen, is dan een argument. Maar die zat er al tussen, want Visa of Mastercard (Vpay/Maestro) zijn ook al Amerikaanse partijen. Alleen in België kan ik zeggen dat als je daar gewoon met je kaart contactloos betaalt, er geen Amerikaanse partij tussen zit, omdat betaling dan NIET via Maestro loopt maar via het Bancontact netwerk (wat strikt Belgisch is en vziw wordt beheerd door Atos, welk Frans is).

Ja maar geef dan de optie aan de banken om te kiezen is dan een ander argument. Nee, dat is een valse keuze. Banken zullen altijd hun eigen app pushen.

Ja maar, ....

Nee niks maar. Betaal hoe je wil, maar ik vind het prima dat Apple Pay wordt afgedwongen als je mobiel wil laten betalen op iOS.
heel veel zelfstandigen gaan het niet met u eens zijn :p
Nee uiteraard, met cash kan je veel harder "foefelen" dan met digitale betalingen. Maar als consument heb ik daar geen boodschap aan, dat die zelfstandige geen Tesla kan kopen of niet 3 keer per jaar naar de Dominicaanse Republiek kan gaan 😊

Ik zeg ook niet dat cash moet afgeschaft worden, maar ik zou wel een verplichting voor elektronische betalingen willen zoals die nu al bestaat voor cash geld- dat handelaars beide moeten accepteren. Er zijn nog aantal bedrijven / zaken die ik vermijd omdat ik er enkel cash kan betalen.
Een Tesla ( en gelijk welke andere auto) kan je al lang niet meer cash betalen :-)
maar we gaan serieus OT nu :p
Ik ben nog altijd met zuur verdiende eerlijke centjes aan het sparen voor die Tesla ...
Nee klopt. Maar dat "zwart" geld kan je wel gebruiken voor je dagelijkse aankopen zodat je minder uitgeeft en je "legaal" geld aan die auto kan geven. Geef jezelf een inkomen van 2000 euro en betaal er zelden of nooit iets mee behalve een verzekering of af en toe een etentje en je hebt alsnog je Tesla.

So many ways..
Schaf pin maar af, ik heb telefoon ;)

En ik ben niet de enige die ze niet meer gebruikt want de pin-automaten worden al weggehaald her en der. Natuurlijk zullen er nog wel blijven staan de komende jaren, maar het zullen er niet meer worden, zacht uitgedrukt.

Ik durf nog een stapje verder te gaan en voorspel dat ook bankpasjes van ‘standaard in het pakket’ naar ‘optioneel’ zullen verschuiven en uiteindelijk een rariteit zullen worden. Let maar op. Het zal langzaam gaan maar die dingen voegen gewoon niets toe.

Ik heb niets tegen contant geld of zo, maar je zal zien dat mensen – zeker nieuwe generaties – voor gemak kiezen en daarnaast het nut niet inzien van constant met een portemonnee met muntjes en briefpapier en of plastic pasjes rondlopen, als je toch overal met je foon kunt afrekenen, en nog eenvoudiger en sneller ook.

Ik begrijp best dat sommigen er nog aan hangen en privacy etc en dat respecteer ik, maar de massa boeit dat niet.
Ik betaal niet met mobiel, heb het ding niet altijd bij mij.

Dat vooropgesteld is betalen met een mobiel veiliger omdat de betaling een bevestiging vereist. Een bankpas is een passief ding dat automatisch draadloos kan afschrijven als het bedrag klein genoeg is. In dit soort use cases met glans de makkelijkste manier maar ook niet erg veilig.

Er zijn genoeg mensen die om die reden contactloos betalen op hun bankpas hebben uitgezet. Zo kan de pas alleen betalen met een pinbevestiging.

[Reactie gewijzigd door teacup op 23 juli 2024 09:37]

De vraag is hoeveel fraude men hiermee verwacht. Laten we eerlijk zijn, een contactloze betaling doen is niet anoniem, je moet over zo'n lezer beschikken. Die is niet gratis en vereist een abonnement bij een leverancier (en die kan je typisch niet "zomaar" verkrijgen, je moet daar ergens wel wat contact gegevens op achterlaten).
Ik schat de kans op fraude langs die weg dan ook zeer laag in. Merk je fraude op, neem contact op met je bank en de bank zal snel kunnen uitzoeken welke handelaar de fraude heeft gepleegd.

Neemt natuurlijk niet weg dat er een risico is dat iemand je kaart steelt en meerdere keren telkens het maximum bedrag in de winkel gaat aankopen zonder PIN in te voeren.
Er zijn evoluties hier naartoe (zoals een bankkaart met vinger afdruk) maar ik gok dat die nog even op zich zullen laten wachten voordat ze de massa bereiken.
Persoonlijk heb ik nog geen bankkaart met contactloos.

Ik vraag me toch echt af hoe veilig dat is?
Als je je kaart verliest, dan kan iemand toch overal gaan winkelen tot je geld op is?

Want ik ken echt mensen die pas na 5 dagen zien dat hun kaart weg is ;-). Dus cardstop is dan beetje te laat.

[Reactie gewijzigd door robindemey op 23 juli 2024 09:37]

Er zijn limieten op hoe vaak je voor het maximum bedrag mag afhalen, maar dat neemt inderdaad niet weg dat iemand het maximale eruit zou kunnen halen.
Mensen die te laat zien dat hun kaart gestolen is, is inderdaad een risico. Het is dan aan de bank of ze de klant wel of niet zullen compenseren. Omdat het nog "nieuwe technologie" is, gaan ze dit typisch nog wel doen om te voorkomen dat het morgen niet in de roddelgazet staat (en omdat de bedragen op zich wel laag zijn) maar men zal dit niet eeuwig doen.

Nieuwe evoluties zoals een kaart met biometrische beveiliging (vingerafdruk) zijn wel komende evoluties die hogere bedragen zullen toelaten en extra beveiliging zullen zijn.
Je kan maar maximaal € 50 of zo betalen, dan moet je de pin weer intoetsen. Het risico is dus maar € 50 of zo.

Aangezien 99% van de mensen hun bankkaart maar eens in de zoveel jaar verliezen, zijn de risico's / kosten makkelijk te verrekenen met de bankkosten die je toch al betaalt. Bovendien probeert de gemiddelde kaart-vinder die kaart niet te misbruiken.
Tsja we hebben geen Europees smartphone merk meer. Nokia & Ericsson zijn helaas gesneuveld.
En fairphone dan?
Fairphone zit in Amsterdam, kun je daarom dus nauwelijks een serieus Nederlands/Europees merk noemen :+
Telt HMD niet mee dan?
Snelheid is leuk maar het gaat er mij meer om dat er wederom een dagelijkse functionatiteit in handen van een VS bedrijf komt.
Dat was al zo, Meastro en V-Pay
Overigens heeft Payconiq andere voordelen, als handelaar heb je soms niet meer nodig dan een sticker op je toonbank en is het een simpeler oplossing voor bv markten etc
Daar heb ik als consument natuurlijk geen boodschap aan, ik wil wat makkelijker is voor mij.

Overigens is Apple Pay voor de handelaar ook simpel, want het is gewoon een standaard contactloze betaling die werkt met een standaard PIN terminal.
Maar Apple is ronduit smerig want ze laten andere niet toe om hun NFC chip te gebruiken. Dan maak je het de concurrentie toch ook compleet onmogelijk om een gebruiksvriendelijkheid en evenwaardig alternatief te bieden:
A new German law passed yesterday requires Apple to allow other mobile payments services access to the iPhone’s NFC chip for payments to allow them to fully compete with Apple Pay.

Apple initially completely locked down the NFC chip so that it could be used only by Apple Pay. It later allowed some third-party apps to use the chip but has always refused to do so for other mobile payment apps…

Banks have been demanding access to the NFC chip for their own payment apps since 2016. Australia’s three biggest banks claimed that locking them out of the NFC chip was anti-competitive behavior.
https://9to5mac.com/2019/11/15/use-nfc-chip/
De toezichthouder pleit daarom voor aanvullende Europese regels die het wel mogelijk maken om openstellen af te dwingen. Het moet dan gaan om aanvullingen op de Europese betaalrichtlijn PSD2 en invoering van de Digital Markets Act. Daarmee kunnen smartphonefabrikanten verplicht worden om toegang te bieden tot 'cruciale technologie en infrastructuur', zoals NFC-technologie.
nieuws: ACM: openen NFC-chip in iPhones is met huidige regels niet af te dwingen
Eigen initiatieven van de banken rond contactloos mobiel betalen kennen wisselend succes. Bancontact Payconiq voerde zijn contactloze betaaldienst Tap&Pay eerder dit jaar af wegens 'technisch te zwaar, een beperkte gebruikersbasis en de beschikbaarheid van alternatieven'. Volgens een woordvoerder wordt wel nog gewerkt aan andere technologie. KBC liet zijn klanten recent weten dat contactloos mobiel betalen vanaf 21 september wordt stopgezet. Bij Belfius kan contactloos mobiel betalen wel nog.
https://www.tijd.be/onder...taalverkeer/10323730.html

[Reactie gewijzigd door SMGGM op 23 juli 2024 09:37]

Ik gebruik beide maar vind het vooral vervelend dat Apple Pay zo ontzettend duur is vergeleken het andere contactloos PIN/Maestro betalen. Daar merk je als gebruiker alleen indirect iets van maar daar kom je niet onderuit omdat die NFC chip niet op dezelfde manier te gebruiken is door derden. Je staat als bank dus al 1-0 of meer achter in zo’n gesloten systeem en je bent dus aangewezen op een duurdere optie omdat ze toch het door jouw beschreven gebruikersgemak willen bieden.
Contactloos/Maestro betalen is ook helemaal niet goedkoop hoor. De winkel moet een best stevig bedrag betalen voor zoiets.
Maar het is wel een vast bedrag dacht ik, waar dit bij Apple een procentueel bedrag is als ik het goed herinner.
Apple Pay is gewoon duurder, wat zonde is gezien wij het hier in Nederland heel goed op orde hadden.
Hogere kosten
Dat andere banken nog geen deal hebben met het bedrijf, is waarschijnlijk ook gevolg van de harde onderhandelingen met Apple. In de bankwereld wordt de stap van ING dan ook met belangstelling gevolgd. "Het is echt een belachelijk hoog bedrag dat Apple per transactie vraagt", zegt een bron uit het bankwezen.

Hoe hoog die kosten zijn wil ING niet zeggen. Apple reageerde niet op vragen van RTL Z. Volgens de Financial Times rekent Apple in de VS 0,15 dollar (0,13 euro) per transactie van 100 dollar. In het Verenigd Koninkrijk zou het gaan om 'significant minder', en zou er 'een paar cent per transactie' worden gerekend.

Dat zou een Apple Pay-transactie een stuk duurder maken voor ING. De bron vermoedt dat die extra kosten doorberekend moeten worden aan de klant. "We zijn heel benieuwd hoe ING dit aan klanten gaat communiceren", zegt de bron.

De geheimzinnigheid volgt uit de strenge geheimhoudingsplicht die het Amerikaanse bedrijf eist van bedrijven waar het mee praat, vertellen meerdere bronnen onafhankelijk van elkaar.
Bron: RTL
De Payconiq app zelf wordt gebruikt om de qr code te scannen.
Pincode ingeven Of vingerafdruk/face id verificatie en betaald.

[Reactie gewijzigd door SmokingCrop op 23 juli 2024 09:37]

Dus:

1. Telefoon ontgrendelen;
2. naar de Payconiq app gaan;
3. QR code scannen;
4. Betalen;
5. Pincode?
6. Betaald.

Nog steeds heel veel stappen lijkt me zo, vergeleken met Apple / Google Pay. Iemand ervaring met beiden?
Anoniem: 623295 @JDFS4 augustus 2021 13:29
Geen ervaring met de Payconiq app, maar heb wel ervaring met WeChat Pay (in China is alles een QR code). In de WeChat app heb je een "Fingerprint Pay" optie die ervoor zorgt dat op fingerprint long-press zowel telefoon ontgrendeld als WeChat QR scanner opent.

Dus:
1. Fingerprint long-press.
2. QR code scannen.
3. Betalen.

Zou niet inzien waarom de Payconiq app niet op eenzelfde manier zou kunnen werken.
Dit zijn de acties die je moet doen:
(0.) Ontgrendel je telefoon
1. Je opent de app, die start automatisch met zoeken naar de QR-code
2. Je kijkt de voorgestelde betaling na en klikt op Betalen
3. Je geeft de pincode in en je hebt betaald

Het openen van de app is afhankelijk van je instellingen op Android en de mogelijkheden die je versie van Android bieden. Je kan er bij sommigen voor kiezen om de app te laten openen bij dubbelklikken, maar ik heb daar liever gewoon de camera-app. Veel verschil is het eigenlijk niet hoor. En het zit niet verstrengeld in het OS, waardoor je niet afhankelijk bent van hen.
Tja, het komt sporadisch voor dat ik in de rij bij de kassa achter zo'n Android figuur sta die dan zo 15 seconden met z'n telefoon aan het prutsen is voordat ie kan betalen. Ik erger me er al aan die ene keer dat ik er achter sta, ik moet er niet aan denken dat ik dat elke keer zou moeten doen. Met Apple Pay ben je binnen 2 seconden klaar.
Het gaat hier natuurlijk wel over een 3rd party app tov een ingebakken systeem. Afhankelijk van wat de bank wil aanbieden, maar die 'android figuren' hebben nochtans ook een makkelijke optie met Google Pay. Zelfs veel minder gepruts dan die verplichte face-id van Apple.

1) Long press touch id
2) Toestel bij betaalterminal houden en klaar.

En nee, ik ben geen fanboy. Heb zowel een iPhone 12 als een Mi 9, waarbij ik de laatste op bijna alle vlakken prefereer.
Het gaat hier natuurlijk wel over een 3rd party app tov een ingebakken systeem. Afhankelijk van wat de bank wil aanbieden
Precies. En dat is nu net het probleem. Als je de bank laat kiezen dan komen ze allemaal alleen met een crappy zelfgebouwde app. En zich daarna afvragen waarom niemand het gebruikt.

Voor de brede adoptie van zo’n betaal systeem is het van belang dat de UX zo frictieloos mogelijk is. Dat is iets waar banken nu eenmaal niet goed in zijn.
Dezelfde 6 stappen dus. Alleen jij nummer ze anders en combineert dingen.
Ik heb de bundeling hetzelfde gedaan als wat er bij het voorbeeld voor Apple Pay werd gedaan: een stap bij elke interactie met je telefoon. Het is wel zo dat sommige interacties zwaarder zijn (pincode t.o.v. vingerafdruk), maar 100% eerlijk zal de vergelijking nooit zijn. Ik kon bijvoorbeeld het scannen van de QR-code als aparte stap zetten, maar het tegen de terminal houden werd voor Apple Pay ook niet als een aparte stap gezien.

Overigens, in de praktijk maakt het allemaal niet zo veel uit, aangezien je toch vooral zal moet wachten op het antwoord van de betalingsserver. Het belangrijkste blijft: gebruik waar je je veilig en comfortabel bij voelt. Ik heb liever niet dat er ergens informatie over mijn vingerafdruk opgeslagen staat, wat mijn keuze beïnvloed.
Payconiq app kan ook vervangen worden door de meeste Belgische bankenapps, alle grootbanken ondersteunen die QR codes.

In praktijk gaat 4-5-6 (met vingerafdruk) heel snel vind ik: bedrag controleren, vingerafdruk zetten en bevestiging zien. Het grootste verschil is nog dat je de app moet kiezen.
Als je gewoon via je camera app de QR code scant opent deze die ook gewoon direct in de app, toch op een iPhone
Je stappen komen niet overeen natuurlijk :
payconic :
1. iPhone swipen naar camera/app;
2. iPhone camera op QR code houden;
3. op betalen drukken;
4 Face ID / Touch ID verificatie;
5. betaald?

Waar bij Apple Pay het is:
1. dubbelklik op power button;
2. iPhone aan de terminal houden
3. Face ID / Touch ID verificatie;
4. betaald.

Vraagt dus echt geen meertijd.

En payconic kan je ook gebruiken zonder terminal even eenvoudig.

Apple/ING is hier gewoon jaren te laat. NFC op bankcontact kaarten en payconic zijn veelzijdiger en net zo handig als apple pay.
Apple Pay kan nog korter:

1) dubbelklik power button terwijl je naar je toestel kijkt - Face ID schiet automatisch in gang
2) iPhone aan terminal houden
3) klaar

Of, met Apple Watch:
1) dubbelklik button
2) Pols richting terminal bewegen
3) klaar

Apple Pay kan ook zonder terminal (in-app of via web) gebruikt worden. Alleen p2p betalingen zijn niet mogelijk in EU (Apple Pay Cash) maar in de VS kan dat wel al.

[Reactie gewijzigd door b12e op 23 juli 2024 09:37]

Ik gebruik altijd bankcontact dus gewoon bankpas aan terminal houden.

Ik vind het allemaal even handig deze minieme tijden die je op de een of andere manier zou winnen maakt imho niks uit.
Het verschil met Bancontact (kaart tegen terminal) is dat je beperkt bent tot betalingen t.e.m. 50 euro, of een aantal betalingen waarvan de som niet meer dan 100 euro is. Daarna mag je weer je code invullen.

Verder zou ik persoonlijk dan weer 3 verschillende kaarten moeten meenemen als ik nog eens naar België kom. Nu heb ik in principe enkel mijn identiteitskaart, rijbewijs en telefoon nodig.
Je hebt dus toch iets nodig waar je je id en rijbewijs insteekt dat er daar ook een bankkaart insteekt maakt weinig uit toch?

Ik heb een iphone maar zie echt geen reden om apple pay erop te zetten zoals gezegd betaal ik soms met payconic (geen terminal) dus apple pay helpt me daar niks verder en de rest met bankcontact.

EN ziende ik altijd een bankkaart bijheb en geen zin heb om na te denken en tijd te moeten steken om die mee te nemen of niet betwijfel of ik ooit mijn gewoonte zou aanpassen.

Had apple /ing hier jaren geleden mee afgekomen was dat misschien anders geweest .
Als je meerdere passen hebt (bv. verschillende banken, credit/debit cards) dan is het een voordeel om al die passen in je wallet te hebben, ipv met alle pasjes rond te lopen.
Ik heb 1 noodpas, mijn rijbewijs en OV pas bij me, en het noodtientje in hoesje van telefoon.
Zou graag OV pas eindelijk ook via apple pay willen gebruiken, maar dat gaat nog wel even duren begreep ik...het verdienmodel voor de uitgever is te aantrekkelijk om via digitaal te gaan :)
Je vergeet dat je bij Payconiq als stap 0 eerst je telefoon moet ontgrendelen.
Ik merk dat Apple Pay echt retesnel is en ik zou niet meer zonder willen.
Waar ik tot voor Corona een hekel had aan pinbetalen icm dataverzameling ( de bank hoeft geen inzage in mijn boodschappentotalen ) ben ik toch wel 'over' nu
Met de Apple Watch / Telefoon is het allemaal zoveel handiger, minder kaartjes meenemen - minder risico

Ik heb tegenwoordig alleen mijn RBW/ID nog maar bij me ( naast 50€ nood-rantsoen )
Pas prima in mijn telefoonhoesje.
De eerste weken wel regelmatig 'angstvallig' naar mijn portemonnee gezocht ( niet meer in de broekzak )
Maar dat is nu wel gesleten ;)

* eigenlijk zou ik nu RBW/ID ook zo willen hebben :+
Ik heb toch wel een paar plekken, waar in niet contactloos kan pinnen. Bij het tanken bijvoorbeeld. Ik ben nog geen (onbemand) tankstation tegen gekomen waar ik contactloos kan betalen. Overal moet ik mijn pas erin stoppen.
De wereld is groter dan een paar ongemakken natuurlijk.
Ja, soms is het onoverkomelijk, maar een benzinetank is redelijk inzichtelijk natuurlijk, die is niet ploteling leeg ;)
Het contactloos betalen met de Payconic/bancontact app werkt sinds eind maart niet meer.
Hmz, dat is dan weer jammer. Het artikel geeft echter wel aan dat ze er mee bezig zijn om dit te herstellen. Sowieso een betere optie dan alles wederom via een VS techbedrijf te laten lopen.
De Payconiq by Bancontact app ondersteunt geen contactloze betalingen meer via NFC op Android. De optie daarvoor werd eind maart uit de app verwijderd. Betalen gaat enkel nog door het scannen van een QR-code.

[Reactie gewijzigd door Fettel op 23 juli 2024 09:37]

Dat is helemaal anders dan Apple Pay en komt niet in de buurt van het gebruiksgemak van Apple Pay.
Komt ver op hetzelfde neer hoor ;)
Ipv dubbelklikken moet je voor Payconiq een bankenapp openen en voor bevestiging is het niet face id/vingerafdruk/code maar vingerafdruk/code.

Het openen zal wel iets sneller zijn.

edit: face id is blijkbaar ook gewoon mogelijk in payconiq

[Reactie gewijzigd door SD2000 op 23 juli 2024 09:37]

Een papieren overschrijving doen komt ook op hetzelfde neer als we zo gaan beginnen.
Apple Pay is veel sneller.
Ja joh, papieren overschrijving, wat een scheve vergelijking |:(
Het enige voordeel van Apple pay is dat de bankenapp niet geopend moet worden, de andere stappen zijn gewoon identiek.

Als je dat "helemaal anders" noemt heb je Payconiq gewoon nog nooit geprobeerd.
En hoe is het gebruik als je meerdere passen hebt? Voor grotere/duurzame producten gebruik ik CC vanwege de betere verzekeringen, alsmede voor reizen en hotels. Voor boodschappen de gezamenlijke bank pas, voor overige uitgaven mijn eigen pas, etc etc.
In de wallet van Apple Pay zet je 1 kaart als default en je swipet naar de andere kaart indien van toepassing. Heb je ook geen enkel gedoe met apps van banken en cc maatschappijen.
Bovendien heb je in Apple pay veel beter overzicht van je betalingen die je per card verricht hebt, incl. locatie en tijdstip.
Je bedoeld, mag niet in de buurt komen van Apple, niet voor niks houden ze nfc dicht. Als je allenrecht hebt ben je per definitie de enige en dus beste optie...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 23 juli 2024 09:37]

Payconiq was echt goed totdat ze eerder dit jaar de NFC functionaliteit er uit gehaald hebben. Nu moet ik zitten klungelen met een QR code, en duurt het in het beste geval stukken langer, maar mag ik nog steeds overal mijn portefeuille meesleuren want meer niet dan wel is er een payconiq QR code beschikbaar.
Vroeger was het GSM tegen betaalautomaat, vingerafdruk tegen de scanner, en klaar.

Je hebt dan eens een betaalapplicatie die goed werkt in België, en trekken ze de stekker uit de beste feature. Onder de noemer "niet genoeg gebruikt" (doe dan een deftige campagne om gebruikers kennis te laten maken, niemand wist van het bestaan af)

En zo zullen we vroeg of laat geforceerd worden om Apple/Google Pay te gaan gebruiken.

Echt waar ik begrijp er niets van.
Wat is eigenlijk de reden dat de Volksbank er niet aan wil?
Apple rekent kosten voor elke betaling die gedaan wordt met apple pay en deze mogen niet doorgerekend worden aan de klanten.
De banken zijn zelf de grootste oplichters die er bestaan met hun jaarlijkse bijdrage die almaar hoger wordt, terwijl ze zelf vele malen minder kosten maken door al het elektronische betaalverkeer.
Niet iedere bank hoor, bvb. Triodos en Volksbank (iirc) niet maar wel de grote drie (ABN, ING, Rabo). En daarmee is het leeuwendeel van de markt wel bediend.

[ed.] En je kunt vaak ook een creditcard koppelen, bvb. American Express. Maar wat ik eerlijk gezegd niet weet is of dat dan betekent of je overal waar je met Apple Pay kunt betalen dan plots ook met Amex kan betalen…

@MEasterEgg and @FreshMaker Thx voor de toelichting. Zoiets vermoedde ik al, maar heel fijn om te weten.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 23 juli 2024 09:37]

Nee dat kan niet, de AmEx wordt gewoon geweigerd, ik spreek uit ervaring :)
Als de acceptant AMEX accepteert, werkt Apple Pay met de AMEX ook gewoon. ik spreek uit ervaring :)
Bij bv. de jumbo kun je prima met AMEX betalen, alsmede bij vrijwel alle tankstations (ik kom er nooit meer, maar dat terzijde).
AMEX weet ik niet, maar met N26 als prepaid CC gaat het prima, maar alleen op plaatsen waar men 'normaal' ook een CC accepteerde

( AH bij ons in het dorp doet dat niet, dus ook de kaart in Apple Pay werkt er niet )
Eigenlijk zou N26 hun Maestro ook in de wallet mogen integreren, of iig de keuze geven.
[ed.] En je kunt vaak ook een creditcard koppelen, bvb. American Express. Maar wat ik eerlijk gezegd niet weet is of dat dan betekent of je overal waar je met Apple Pay kunt betalen dan plots ook met Amex kan betalen…
Mag hopen van niet, Amex is best duur voor de verkoper.
Elke cc eigenlijk.
En AMEX heeft wel de beste verzekeringen, dus voor de gebruiker biedt het wel behoorlijk wat extra voordelen. Dat het voor de acceptant duurder is, is misschien wel waar, maar de keus om een cc wel of niet te accepteren maakt elke verkoper voor zichzelf.
maar de keus om een cc wel of niet te accepteren maakt elke verkoper voor zichzelf.
Daar ging dus de opmerking van Keypunchie over, de vraag of je via ApplePay opeens overal met AMEX kan betalen.

Want CC verzekeringen kunnen inderdaad interessant zijn, maar in de supermarkt heeft het toch echt 0 meerwaarde.
Maatschappelijk is het ook niet interessant als 2% van al je betalingen naar de VS vertrekken in de vorm van CC-kosten.
Volgens mij is AMEX Nederland de uitgever van de NL AMEX kaarten, hoe kom je erbij dat 2% van je betalingen naar de VS vertrekken? Of bedoel je dat AMEX een Amerikaans bedrijf is?
De kaarten (ook VISA en MASTER) hebben een NL nummer, dus betalingen worden hier gewoon verwerkt.
Of bedoel je dat AMEX een Amerikaans bedrijf is?
Ja dat, een multinational die een procent afroomt van betalingen werkt enkel maar prijsverhogend.
En wat doet een Bank dan?
Hetzelfde maar goedkoper 8-)
De EU heeft de transactiekosten blijkbaar al goed ingeperkt maar een kredietkaart zit toch nog altijd op een max van 1,5%, de gewone kaarttransacties zitten lager.
Kopen op krediet kost nu eenmaal geld. Het fijne van aanschaf met een cc is voor de gebruiker de verzekeringen en in get geval van reizen: een uitgebreide annulering-, vlucht vertraging-, bagage- en reisverzekering. Daar kan geen bank kaart tegenop.
xc

[Reactie gewijzigd door J0kerNL op 23 juli 2024 09:37]

Nee, voor het apparaat wat de betalingen verwerkt is het in feite nog steeds je "betaalkaart van bank x" die je aanbiedt. Accepteren ze van te voren geen Amex, dan daarna nog steeds niet.
Zijn er inmiddels al war meer: https://www.appletips.nl/banken-apple-pay/
En wellicht dat deze lijst niet volledig is.

Wel “schandalig” van een van de grotere banken in NL dat Volksbank (incl banken daaronder) nog steeds uitblijven.
Zal uiteindelijk wel een geldkwestie zijn, want het instellen en programmeren zullen het denk ik niet zijn.
Wel erg jammer voor alle klanten van hen. En overstappen, alleen voor ApplePay, gaat soms ook niet zo makkelijk & is wat teveel gevraagd.
Wanneer gaat ING support voor Garmin Pay (in nl) leveren? Rabo bank heeft dat al een hele tijd.
Dat zou voor mij ook echt ideaal zijn. Ik heb nog een ABN Amro rekening, daar gebruik ik nu Garmin Pay mee.
Garmin Pay, niemand gebruikt dat, gaat dus niet gebeuren...
@badillus en @JDFS blijkbaar wel, dat zijn er al twee :) .
Cool

[Reactie gewijzigd door Marcel3X op 23 juli 2024 09:37]

er zijn anders genoeg mensen met een Garmin smart watch. Dus als het wel beschikbaar zou zijn, zou dat ineens een hele verandering geven in jouw statement.
Zomaar een vermoeden, de meesten hebben dat ding niet voor GarminPay :), al zou Garmin dat graag anders zien.
natuurlijk koop je zo'n smartwatch niet voor GarminPay, maar er zijn erg veel mensen die wel met zo'n ding rondlopen. En als je zo'n Garmin smartwatch toch hebt, dan is het alleen maar fijn als je het ook kunt gebruiken om te betalen.
Niemand gebruikt dat.....
bron?????

Ik ben speciaal van bank veranderd om met mijn Garmin Smartwatch te kunnen betalen. Eens zo gemakkelijk om geen pin code op het toestel meer te moeten ingeven en geen kaarten meer te moeten meezeulen.
ApplePay O+ Ik kan me oprecht niet meer heugen wanneer ik voor het laatst met mijn bankpas betaald heb.
Sinds kort hier ook met contactloos betalen mogelijk _/-\o_ O+ Super blij mee
Ja, ik laat me iedere keer weer onaangenaam verrassen dat je daar opeens je bankpas wel voor bij je moet hebben... |:(
Wat bijzonder logisch is aangezien dat ding vantevoren niet weet hoeveel jij tankt en het vrij hard omhoog kan gaan. Meeste van die pompen hebben een systeem dat er bv 350 euro wordt gereserveerd bij je bank en dat het definitieve bedrag dan van je rekening geschreven wordt. Dan moet dat limietbedrag er wel op staan en dat zal toch eerst geverifieerd moeten worden.
Kan tegenwoordig vrijwel overal contactloos! :)
Jaren te laat imho, nfc via bankpas en payconic doen alle contactloze betalingen hier.

Net zo handig en veelzijdiger .
Bunq heeft ondersteunt op nieuwere Android toestellen hun ingebouwde NFC betalingen niet meer. Dit moet nu via Google of Apple.

Ik wil niets te maken hebben met die partijen en al helemaal niet voor gevoelige dingen zoals bankgegevens. Ik ben klant van Bunq en ben er niet van gediend dat er core-diensten door een (buitenlandse) partij heen lopen waarvan het voornamelijkste verdienmodel jouw data is.
Exit Bunq.

Via Rabobank kan ik gewoon native via NFC betalen zoals het hoort zonder overbodige partijen ertussen.

[Reactie gewijzigd door b4llist1c op 23 juli 2024 09:37]

Dat is je goed recht. Maar als je transacties online betaald hoe betaal je dan? Alle betalingen gaan namelijk ook via een Payment Provider ;)
Daar heeft die waarschijnlijk echt niet bij stilgestaan. Zijn reactie is typisch voor iemand die boos is op iets dat hij niet begrijpt.
Of je hebt wat respect voor iemands standpunt? Ik snap hem wel, als we zo doorgaan komt er zeer veel betalingsverkeer bij twee grote Amerikaanse private technologiebedrijven terwijl dat niet nodig is. Dan liever een Europees betaalbedrijf.
Wat is er mis dat het naar grote bedrijven uit de VS gaat?
Oké, Google is niet bepaald de beste over privacy en je bent nooit zeker of het veilig is, al geloof ik wel dat het veilig is zowel bij Apple als Google.
Maar dit kan je ook hebben bij Europese bedrijven.
Daarom ben ik benieuwd waarom je liever een Europees betaalbedrijf hebt.
Ik weet niet waar jij woont of stemt maar ik woon en stem in Europa. Hier hebben wij invloed op het land en het bestuur er van. Zodra er hier een artikel verschijnt over Chinese smartphones wordt er al direct geschermd met VS dit en VS dat. Nog niet zo lang geleden hebben ze in dat land een president verkozen die door de Europese pers en bevolking uitgelachen en gevreesd werd. Als daar iets besloten worden en wij zijn van hen afhankelijk hebben wij er geen enkele invloed op. Er zijn meer dan genoeg slimme mensen in de Europese Unie en toch vinden mensen het blijkbaar normaal dat iets essentieels als betalingsverkeer bij partijen komt te liggen die niet van ons zijn. Ja, dat vind ik raar, jij niet?
Ik woon ook in Europa maar ik heb er geen probleem mee dat vele dingen bij partijen komen te liggen uit de VS
De VS heeft de grootste economie ter wereld dus ergens vind ik het logisch dat er daar vaak dingen naar toe gaan en dat er telkens wordt geschermd met de VS dit en VS dat.
Zolang ze het niet verplichten blijft het goed voor mij, dan heeft iedereen nog vrij keuze.
Of je hebt wat respect voor iemands standpunt? Ik snap hem wel, als we zo doorgaan komt er zeer veel betalingsverkeer bij twee grote Amerikaanse private technologiebedrijven terwijl dat niet nodig is. Dan liever een Europees betaalbedrijf.
En hoe regelt Apple betalingsverkeer dan volgens jou? Heb je je verdiept hoe Apple Pay achter de schermen werkt? Apple regelt niets: je telefoon genereert een token per transactie dat niet te herleiden is voor de acceptant en ook niet voor Apple. De bank accordeert het token en regelt de betaling met de verkoper en schrijft bij jou geld af.
In welk van deze stappen regelt Apple de betaling volgens jou?

[Reactie gewijzigd door Isheara op 23 juli 2024 09:37]

Jij mist het punt echt totaal. Ik heb het wat verduidelijkt voor je.

[Reactie gewijzigd door b4llist1c op 23 juli 2024 09:37]

Ik wil niets te maken hebben met die partijen en al helemaal niet voor gevoelige dingen zoals bankgegevens.
Via Rabobank kan ik gewoon native via NFC betalen zoals het hoort zonder overbodige partijen ertussen.
Rabobank draait grotendeels op public cloud, waaronder GCP (en is bezig om alles daarheen te migreren). Linksom of rechtsom komen jouw bankgegevens op Google's servers terecht.
Ideal of Creditcard. Beide direct via de provider waar ik de dienst af neem en niet via een partij die bekend staat om het niet zo nauw te nemen met je privacy.

[Reactie gewijzigd door b4llist1c op 23 juli 2024 09:37]

iDeal is geen payment provider je data gaat door een payment provider (Adyen, Mollie, BNP, Deutsche Bank en ga maar door). Ik zie providers waar geld hun main business is minder vertrouwen met je data (en de analyses die ze doen) dan een Apple of Google. Google is uiteindelijk een gigantische verzamelaar van data, maar verkoopt het niet door zodat het herleidbaar is naar jou als persoon. Ik zou zelfs willen zeggen dat een betaling via Apple Pay 'anoniemer' is aangezien niet je standaard kaartnummer etc gebruikt worden, maar een speciale voor Apple Pay.

Maar ieder zijn ding natuurlijk. Ik hoef jou niet te overtuigen :)
Geld opsturen in een envelopje :')
Ik wil niets te maken hebben met die partijen en al helemaal niet voor gevoelige dingen zoals bankgegevens.
Dan zou je juist Apple Pay moeten gebruiken.

Bij Apple Pay zit je virtuele bankkaart in een afgeschermd stuk hardware (het Secure Element). Een app van de bank zelf zal via NFC HCE (Host Card Emulation) een bankpas moeten emuleren, met andere woorden het is puur in software geïmplementeerd. Dit betekent dat de nodige bankgegevens hiervoor ook gewoon ergens op het bestandssysteem staan. Een kwaadwillende app zou dus zo je pas kunnen klonen.

Zeker met een gatenkaas-OS als Android zou ik nooit een puur software oplossing hiermee vertrouwen.
Betalingen met je PINpas en credit card lopen ook via een payment provider.
Ja maar niet via Google.
Snap je wel waar het hier om gaat?

Hoe zou jij het vinden als jouw Apple telefoon vanaf morgen niet meer werkt tenzij je de Google of Facebook app installeert? Dan is jou reactie toch niet veel anders als die van mij?
Je slaat de plank nogal mis 8)7

Hij heeft het over hele specifieke gegevens en die hoef je helemaal niet met Google te delen, ookal/ondanks dat ie Android gebruikt.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 23 juli 2024 09:37]

Huh. van 13% naar ~50% terwijl het aantal contactloze betalingen van 21,5miljoen naar 51,5 miljoen is gestegen? Dan zou het aandeel toch ~30% moeten zijn nu of is het totaal aantal betalingen gedaald?
Alle betaling dus ook de niet contactloze....dus er zal meer gekocht zijn in het algemeen
Meer betaald met de pin, waarvan dus nu 50% contactloos verloopt. Ik weet niet hoe het was in België, maar in Duitsland bijvoorbeeld wordt nog veel contant afgerekend, maar ook daar is nu (gevoelsmatig) per pin betalen groeiende.

Of er meer gekocht wordt en hoe de totale transactiewaarde is wordt me niet duidelijk.

[Reactie gewijzigd door Somoghi op 23 juli 2024 09:37]

In de eerste vijf maanden van dit jaar
Dus dat aantal in miljoenen is geïsoleerd tot die periode.

Die percentages gaan over een ruimere periode.
Percentage gaat over contactloos aandeel tegenover totaal aantal betalingen (groei van 13% naar 50%).
De miljoenen is gewoon totaal aantal contactloos: van 21,5 naar 51,5 miljoen contactloze betalingen.
Heb al een tijdje Apple Pay via KBC. Werkt als een wonder. Zo gemakkelijk.

Ik mis enkel nog eSim support voor de Apple Watch bij Orange. Gaat er waarschijnlijk nooit van komen. :(
Ze ondersteunen het niet, maar werkt het ook niet? Volgens mij is in NL de crux dat men niet aan 1 nummer op 2 apparaten wil, maar als je een losse esim bestelt met apart nummer, zou dat toch gewoon moeten werken?
1) dat zou wel werken maar in België kan je dit enkel bij Telenet verkrijgen en die zijn heeeeeel duur én je kan het enkel krijgen als je er een heel pakket neemt. Moet ik niet hebben.

2) ik wil het gebruiken zoals het bedoeld is nl. met hetzelfde nummer als mijn gsm-nummer. Dan kan ik mijn zware iPhone thuislaten als ik wil gaan wandelen.
1) Mobile Vikings heeft ook eSim :)
Ja maar ook eSim voor de Apple Watch of enkel voor smartphones zoals bij Orange?
In andere Europese landen, zoals bv. Duitsland hebben ze wel eSIM voor Apple Watch.
Overigens zijn er wel ontwikkelingen en is de verwachting dat deze ondersteuning van de providers dit jaar nog gaat komen.

Bron: https://www.esim.nl/apple-watch/
https://www.apple.com/watch/cellular/#table-series-6

[Reactie gewijzigd door Isheara op 23 juli 2024 09:37]

De verwachting is dat eSim support voor de Apple Watch er dit jaar nog gaat komen bij Orange Belgie is al jaren zo. Ik vrees dat Orange denkt dat er een te kleine markt voor is en het ze niet interesseert. Terwijl er volgens mij wel een grote markt voor is.
Ieder jaar weer, denk ik: Als een provider het ondersteunt dan koop ik een nieuwe Apple Watch met eSIM.

Ik heb nog steeds een Series 3, gekocht toen die het nieuwste van het nieuwste was.

Wordt het dit jaar anders?!

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 23 juli 2024 09:37]

Ik maak ook al een tijdje gebruik van Apple Pay maar bij KBC, er is echt geen enkel betaalmiddel dat sneller is dan dit (en zonder lage limieten waarbij je je pin moet ingeven).

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.