Internetbankieren bij ING heeft een storing op de website en in de app - update

De betaalapp en de inlogpagina van ING hebben te maken met een storing. Daarover heeft de klantenservice 'meerdere signalen' ontvangen. Inloggen werkt wel; het saldo-overzicht, berichten en adresboek zijn niet zichtbaar. De storing zorgt ook voor problemen met iDEAL-transacties.

ING-klanten melden op Twitter dat zij in de bankierenapp geen overzicht te zien krijgen en op de website zijn verschillende onderdelen rondom internetbankieren niet beschikbaar. Sommige klanten melden op Twitter al sinds het begin van de dag problemen, maar rond 12 uur op vrijdag lijken de problemen het ergst. Dit komt ook overeen met meldingen die binnengekomen zijn bij Allestoringen. Soortgelijke geluiden krijgen wij ook binnen van verschillende Tweakers.

Op Twitter meldt ING dat er op dit moment nog wordt onderzocht wat de oorzaak van de problemen is. De klantenservice weet nog niet wanneer de problemen verholpen zijn. De problemen lijken niet aan een bepaald apparaat gebonden. Zowel op Android als iPhone als in de webbrowser melden klanten problemen.

Update 14:00 uur - De storing bij ING heeft ook gezorgd voor problemen met het verwerken van transacties bij iDEAL, bevestigt een woordvoerder voor iDEAL. Door de storing bij ING ging ongeveer de helft van de transacties met ING niet door. De storing zou volgens een woordvoerder van iDEAL inmiddels weer verholpen moeten zijn, aangezien iDEAL weer werkt. Ook de ING-app lijkt weer te werken.

Update 14.30 uur - De woordvoerder van ING bevestigt dat de storing verholpen is en internetbankieren en de ING-app weer werken. De storing werd veroorzaakt door een verandering die werd doorgevoerd in het achterliggende systeem voor internetbankieren. De bank gaat onderzoeken hoe dit in de toekomst kan worden tegen gegaan. Wat er precies is gebeurd, dat weet ING op dit moment nog niet.

ING storing

Door Stephan Vegelien

Redacteur

24-09-2021 • 12:46

122

Submitter: Shadow.exnw

Reacties (122)

122
110
45
2
0
37
Wijzig sortering
Is dit ING gerelateerd of ligt de onderliggende infra plat?

Er lijken vele bedrijven op dit moment problemen te ondervinden: https://allestoringen.nl
Zou best kunnen dat het een derde partij is. Lijkt overal een piek op te treden nu. Hopelijk stoppen onze virtuele werkplekken ook met werken en kan ik alvast aan m'n weekend beginnen.
Wat me wel opvalt is dat ING er al een uur geleden over heeft gecommuniceerd. Bij bijvoorbeeld de Rabobank is er gewoon niks te vinden ondanks dat ook daar niet online gebankierd kan worden.
Alweer de zoveelste storing in korte tijd. Waarom gebeuren dit soort dingen niet bij andere banken? Werken deze met een ander systeem?
Anoniem: 767041 @maxh2224 september 2021 12:49
Zoveelste tijd? Heb er amper last van gehad afgelopen jaar
Het gebeurt best vaak dat banken een storing hebben. Of jij het merkt hangt natuurlijk ook af of jij op dat moment internetbankieren gebruikt.
Klopt maar dat werkt andersom dus ook, de stelling dat iemand het vaker merkt bij bank A dan bank B zegt dan net zo goed niks, behalve voor die persoon zijn ervaring ;)

Als er nou een mooi overzicht was waar dit van verschillende banken bijgehouden wordt dan kan je pas goed inzien en stellingen maken over welke bank het daadwerkelijk ipv gevoelsmatig beter doet. Al geloof ik best dat ING niet als beste uit de bus komt.
Ik denk nu al wel de zevende keer dit jaar dat er problemen zijn met ING. Ik zit momenteel ook nog bij ABN AMRO en heb in die tijd dat ik bij hun zit 1 keer een probleem zien voorbij komen
Dit is dan toch al wel de tweede storing deze week. Afgelopen maandag kon er ook niet ingelogd worden met app/website. En wanneer je er al door kwam kon je geen boekingen verzenden.
Afgelopen maandag of dinsdag nog. De ING-helpdesk aan de tefeloon bevestigde dat er een storing was.
Volgens mij speelt dit ook gewoon bij andere banken, maar denk dat je het zelf niet merkt als je geen klant bent van die bank. En daarnaast, de zoveelste storing? Ik heb het dit jaar eigenlijk nog nooit gehad, ik kan 't mezelf in ieder geval niet herinneren.
Volgens mij speelt dit ook gewoon bij andere banken,
Dat zou best kunnen, maar ik kan me niet herinneren dat ik dit jaar last gehad heb van een storing bij ASN Bank.
Dat kan. De ING is echter iets groter dan ASN, zowel qua aantallen rekeninghouders als in dienstverlening. Dus ja, een groter en complexer systeem, dat zwaarder belast wordt is in zekere zin ook gevoeliger voor storingen. Ook de mate van het doorvoeren van wijzigingen speelt een rol denk ik. ING heeft door haar grootte een omvangrijke ICT infrastructuur. Daar zal zo links en rechts best wel eens wat aan gesleuteld worden. Ook dan heb je kans dat je wel eens wat omgooit.
Idd, in mijn ervaring doet ook SNS (waar ASN bijhoort) het vrij goed, en dat bleek ook uit cijfers die ik daarvan had gezien. Vergeten waar maar voor wie graag een bron wilt, hier vind ik iets, al is dat wel uit 2014. edit: Hier uit 2017.

[Reactie gewijzigd door N8w8 op 22 juli 2024 23:03]

Tsja. Datzelfde kan ik voor ING natuurlijk ook zeggen. Ik heb zojuist nog gewoon ingelogd. Vanochtend wat bankzaken en beleggingen geregeld via mijn ING apps. Allemaal probleemloos verlopen. Maar lees nu op Tweakers de kennelijke problemen.
ASN en diverse Volksbank merken had vorige week nog een vrij grote storing waardoor overboekingen en dergelijke een dag vertraging hadden.
Niks van gemerkt, maar ik geloof je meteen. :)

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 22 juli 2024 23:03]

Ok, dus? Reageer je nu gewoon om te reageren? Het was namelijk al duidelijk dat jij er niks van hebt gemerkt. ASN zelf is niet actief op twitter of andere platformen waar ze communiceren over storingen (waardoor de beeldvorming ook anders zal zijn). Maar hier is een tweet van SNS https://twitter.com/SNSBank/status/1438106659184852997 die ook onder de Volksbank valt. Een korte zoektoch laat zien dat op dezelfde dag diverse mensen ook vertragingen rapporteren voor ASN en de Regiobank.
Kijk maar op Tweakers terug. Tweakers plaatst vaak een bericht als er een storing is bij een bank. Eerste wat ik deed was kijken op Tweakers en ja hoor een artikel 🤣
Heeft ook een beetje met schaal te maken. ING is in Nederland veruit de grootste bank, met de meeste klanten. Een storing daar valt dus harder op dan bij een kleine(re) bank. De systemen hebben dan ook te maken met (veel) grotere pieken tov de dalen.

Vergelijk het met een voetbalwedstrijd van een WK waar NL aan meedoet: in de rust gaat "iedereen" tegelijk naar de WC. Dat is merkbaar in de waterdruk.
Zo heeft ING nogmaal wellicht iets van 5 miljoen app-gebruikers per dag, rond salaris-tijd zal dat dan wel flink oplopen naar 15 miljoen ofzo. Tegelijk worden dus al die salarissen verwerkt en al die facturen die ook rond die tijd van de maand standaard plaatsvinden. Dus ja: dat is een enorme piekbelasting.

Volgens mij heeft ING het, als je die zaken meeneemt, eigenlijk best netjes voor elkaar. Plus dat ze, zoals @Emgeebee opmerkt, ze behoorlijk veel innoveren.
Wat is je bron dat ing de grootste is van nederland?
https://www.banken.nl/nie...e-nederlandse-banken-2019

2 seconden duurde dat :)

De vraag is meer, wat meet je? Aantal klanten? Dan wint Rabo wellicht. Pecunia? Dan ING dus ... Rabo heeft circa 8.8Mio klanten, ING fractioneel minder, 8.5Mio. Bron.

[Reactie gewijzigd door Houtenklaas op 22 juli 2024 23:03]

Een storing kan natuurlijk op 500 verschillende plaatsen zitten. Een internet-bankieren-mechanisme is niet 'één systeem'. Het bestaat natuurlijk onder andere uit webservers en de bijbehorende applicatieservers en databaseservers. Maar dan heb je alleen maar de website/app. De werkelijke data (overschrijvingen, reserveringen, saldi, leningen, hypotheken, creditcards, NAW-gegevens, enz. enz. enz. enz.) staan allemaal op andere systemen/applicaties.

Als één van die systemen 'plat ligt' door welke reden dan ook (want ook die systemen hebben weer allerlei (externe) bron-systemen), dan is het enige dat jij en ik zie "Hij doet het niet". Het kan dus prima zijn dat er elke keer een ander dingetje kapot is, en dat het gewoon pech is dat het iedere keer zo vlak achter elkaar gebeurd bij de ING.
Ik heb nog nooit storing gehad, nu ook niet. Alles werkt.
Ik heb liever ING dan Rabo
ING heeft inderdaad vaak last van storingen, maar ze lopen ook voorop als het gaat om innovaties en nieuwe technieken. Vaak zie je dat daar een correlatie tussen zit; als je als bedrijf een structuur en cultuur hebt die verandering mogelijk maakt dan geef je mensen de vrijheid om fouten te maken en er van te leren. Als je alles dicht wil timmeren, zo veilig mogelijk en kwalitatief zo goed mogelijk wilt zijn dan vertraag je en creëer je een cultuur van angst en verantwoording.

De truc is om het optimale punt te bereiken. :)
De ING loopt voor op gebied van Innovatie? Dat is eigenlijk wel iets nieuws voor mij. Waar lopen ze dan op vooruit bij ING? Volgens mij waren andere banken sneller in het ontwikkelen van nieuwe online mogelijkheden als het gaat om internet bankieren. Was het ING niet die erg lang doorwerkte met die onhandige TAN codes voor transacties? Tevens loopt ING achter als het gaat om kunnen betalen met wearables in vergelijking tot andere banken (bv geen ondersteuning voor Fitbit Pay).

Als ik ING vergelijk met andere banken zoals ABN AMRO, Rabobank, KNAB, dan lopen ze volgens mij nergens echt voorop tov de concurrenten. Dus ik ben even benieuwd wat ze dan zo innovatief maakt in jouw ogen.
Ze waren/zijn de eerste met:
Betalen via nfc in de winkel (app en bankpas)
IDeal transacties op desktop ondertekenen via qr code op mobiel
Zonder "reader" inloggen, betalen, overmaken
Inloggen met vingerafdruk
"voorspellen" van aankomende uitgaven op basis van incasso/storting patroon.
Transacties real time in rekening overzicht (incl buitenland en creditcard)

Ik heb vrienden en collega's met RABO en ABN, en verbaas me altijd hoe onhandig hun digitale bankier ervaring is. Nieuwe banken als knab en N26 zijn soms net iets eerder met bepaalde functies, maar hebben minder gebruiksvriendelijke apps etc.

Ook mbt prijs heeft ING het goedkoopste pakket van de Nederlandse grootbanken. (1,55 per maand)
ING was ook het eerste met ApplePay volgens mij.
Ik heb vrienden en collega's met RABO en ABN, en verbaas me altijd hoe onhandig hun digitale bankier ervaring is. Nieuwe banken als knab en N26 zijn soms net iets eerder met bepaalde functies, maar hebben minder gebruiksvriendelijke apps etc.
Kun je mij eens uitleggen wat je minder gebruiksvriendelijk vindt aan de app van N26 bijv. Want daar zitten features in die ik nog niet bij andere (traditionele). banken heb gezien.
- Na het inloggen met vingerafdruk, regelmatig nog mijn wachtwoord in moet typen.
- Geen mogelijkheid voor inloggen met pin code
- Taal kan niet in het Nederlands (niet echt belangrijk voor mij, maar kleine moeite lijkt me)
- Geen betaalverzoekjes
- Simpele dingen als geld overboeken zijn veel ingewikkelder, veel meer stappen nodig dan met de ING app
- Na het inloggen met vingerafdruk, regelmatig nog mijn wachtwoord in moet typen.
- Geen mogelijkheid voor inloggen met pin code
- Geen betaalverzoekjes
- Simpele dingen als geld overboeken zijn veel ingewikkelder, veel meer stappen nodig dan met de ING app
Op
- Taal kan niet in het Nederlands (niet echt belangrijk voor mij, maar kleine moeite lijkt me)
na denk ik dat je niet recent te maken hebt gehad met de N26 app, want dit kan allemaal en simpel/snel. En dat voor een niet-Nederlandse bank (uitleg is wat ingewikkeld, maar Nederlandse banken houden er nogal wat eigen standaarden op na of negeren Europese geaccepteerde gebruiken).
Gebruik je misschien de ios app?
Heb op Android getest met de laatste versie
Nee, ik gebruik juist de Android app.
Vandaar mijn verbazing.
Ik heb vrienden en collega's met RABO en ABN, en verbaas me altijd hoe onhandig hun digitale bankier ervaring is.
Wat is er dan onhandig aan? Ik kan al jaren bij de ABN betalen met NFC in de winkel op mobiele telefoon, en volgens mij nog eerder als bij de ING. Ik heb ook bijna nooit reader nodig bij de ABN AMRO, alleen bij speciale transacties. Inloggen met vingerafdruk idem. Transacties in realtime in rekening overzicht is ook al jaren het geval (inclusief creditcard). IDeal transacties ondertekenen via QRcode op mobiel ook al. Al die dingen die je noemt zijn al jaren mogelijk bij andere banken en voor zover ik weer was ook ING niet overal het eerste mee.
Ja dat is nu allemaal al jaren gemeengoed natuurlijk, maar ooit moest het geïmplementeerd worden en daar zijn sommige banken sneller mee dan andere banken. ING loopt meestal voorop met het uitproberen van nieuwe zaken. Volgens mij was ING überhaupt het eerste met internetbankieren.
Overboek limiet via ING is tot max 50k. Heb ik nog geen andere (groot)bank gevonden. Vaak maar 1-2k per dag.
Dit zijn allemaal front-end zaken die niet verklaren waarom het backend eruit ligt.
Als ik het van een afstandje bekijk is de event afhandeling soms niet beschikbaar. Dit kan duiden op een queue process die overloopt. Denk bijvoorbeeld aan een 3rd party die een low code platform biedt en events volgens een fifo- queue afhandelt.
Als er dan 1 queue is voor alle verschillende workflows, en een bepaalde workflow 'overspoeld' het systeem - denk aan een batch proces die in 1x heel veel trage workflows triggerd - dan kan het zijn dat er een timeout ontstaat richting een web cliënt die binnen enkele milliseconden antwoord nodig heeft.
Van dat voorop lopen merk ik als klant niet echt heel veel. Hoewel, ondanks achteruitgang, werkt hun internetbanksysteem nog steeds redelijk gebruiksvriendelijk. Misschien is dat voorop lopen?
Als je alles dicht wil timmeren, zo veilig mogelijk en kwalitatief zo goed mogelijk wilt zijn dan vertraag je en creëer je een cultuur van angst en verantwoording.
Stufie organisatie has left the chat.
ING was idd redelijk laat met internetbankieren maar nadat ze (eindelijk) kwamen met internetbankieren is het daarna snel gegaan en zijn ze gaan voorlopen op de rest. Welke functionaliteiten en innovaties dat zijn is al eerder benoemd in de comments.
In principe heb je helemaal gelijk want in een cultuur van "afblijven, want het werkt zo" kun je moeilijk(er) innoveren en roest je vast. Maar je kunt ook innoveren door je storingsgevoeligheid te verlagen en daarmee je beschikbaarheid te verhogen. Netfli heeft, bijvoorbeeld daarvoor chaos engineering uitgevonden.
“we have found that the best defense against major unexpected failures is to fail often. By frequently causing failures, we force our services to be built in a way that is more resilientbron
Lijkt wel prettig, maar een cultuur van verantwoording houdt ook in dat iedereen zijn achterste gaat lopen indekken. Gevolg: innovatie (= verandering) wordt als gevaarlijk gezien. Je kunt tenslotte niet altijd alles overzien, als de wereld om je heen wijzigt.
Die houding kan je tegenwoordig aardig opbreken, als je nog mee wilt doen in deze maatschappij.
Dat heet 'Betaalverzoek' bij ING en dat bestaat ook al een tijd.
Nu noem je een dienst van ABN Amro waarbij iDeal werd gebruikt om geld bij iemand te innen en waarbij de dienst je na betaling het geld van een Tikkie-rekening overschreef naar je eigen rekening. Allemaal niet zo spannend en gewoon gebouwd op bestaande systemen. Het heeft niet zoveel zin om een willekeurige dienst te noemen.
Ik hoor niemand meer over tikkie, zie voornamelijk nu betaalverzoeken via ING langskomen.
Nog nooit gehad. Alleen tikkies.
Altijd lastig dat anekdotische bewijs.
Wat een getroll weer. Dat je een cultuur van innovaties en nieuwe technieken hebt betekend niet dat letterlijk élke nieuwe ontwikkeling daar wegkomt 🤦‍♂️ Het betekend in hun geval wél dat ze voorop liepen met een mobiele app die daadwerkelijk gebruiksvriendelijk is en doorgaans snel gebruik maakt van nieuwe APIs (snelle adoptie van grotere schermformaten in het verleden, TouchID/FaceID etc.), Apple Pay in Nederland, het ditchen van die stomme readers om in te kunnen loggen op internetbankieren. En ja, dan gaat er wel eens iets mis.
Crypto is zo 2017 :z
Blockchain, niet Bitcoin.

Bitcoin is passé.
Anoniem: 278217 24 september 2021 12:50
Ik zit ook bij de ING en het valt mij op dat er veelal storingen zijn rond de 20e van de maand, of rond de 25e van de maand. Juist de dagen dat je of loon krijgt, of een toeslag als je daar recht op hebt (20e)
In dit geval is de kans wel groter dat er meer speelt dan alleen iets bij de ING.
Zie https://allestoringen.nl/ bijvoorbeeld. Zowel ING als Rabobank, Knab, ABN Amro, SNS, De Giro hebben een piek in meldingen.
Wellicht haal je oorzaak en verband door elkaar hier :) De kans is natuurlijk groter dat mensen storingen door hebben (en de media het oppikt) op het moment dat ze er hinder van ondervinden. Hinder ervaar je eerder als je geld moet ontvangen (salaris) dus dat zijn ook de momenten die je zal opmerken en onthouden.
Ik heb een uur geleden een aantal kleine iDeal betalingen gedaan via QR code, was bij het Kadaster steeds dingen aan het downloaden.
Bij mij werkte het de eerste keer, als ik dan een 2e betaling wou doen dan kreeg ik een foutmelding. Als ik de app afsloot (iPhone) en dan weer opende dan werkte het wel.
Of het is net opgelost, of ik heb nergens last van. Ik zat net nog in mijn ING.
Het werkt weer, storing is opgelost
Zal wel toevallig zijn, maar bij Rabobank Zakelijk is momenteel ook een storing aan de gang.
Wellicht een domme vraag: Hoe werkt zoiets bij ING? En wat als ING bijvoorbeeld met een of andere ransom te maken krijgt en x aantal dagen plat ligt. Dan kom ik _waarschijnlijk_ niet meer bij m'n (digitale)geld. Is daar een soort back-up / fallback iets voor bij ING / banken?

[Reactie gewijzigd door Dynazap op 22 juli 2024 23:03]

En wat als ING bijvoorbeeld met een of andere ransom te maken krijgt en x aantal dagen plat ligt. Dan kom ik _waarschijnlijk_ niet meer bij m'n (digitale)geld
Een van de reden dat ik twee rekeningen bij twee verschillende banken heb.
Natuurlijk. Je kunt veel zeggen van de banken, maar hun veiligheid hebben ze goed op orde. Banken hebben verplicht een backup-locatie, ook ivm rampen of aanslagen.
Je hebt niet zoveel aan je backup-locatie bij een ransomware-aanval. De 'aangevallen systemen' worden netjes meegerepliceerd naar de backup-locatie. Mogelijk dat ze een soort 'vertraagde replicatie' kunnen hebben. (dus dat het pas over een uur aan de andere kant is, maar dan moet je wel heel strak de boel in de gaten houden en er op tijd achter komen)
Ik mag hopen dat een backup locatie niet betekent dat het een complete 1:1 mirror is van alle I/O, maar twee compleet losse systemen die de transacties los (en dus dubbel) verwerken.

Banken zijn niet helemaal stom, hier zitten meer lagen van beveiliging achter dan een domme mirror.
Verwacht ook dat de systemen vrij compleet van elkaar gescheiden zijn.

De web frontend praat compleet afgesloten met een API of Protocol met een backend, deze backend praat weer met een ander intern component. Het idee is dat je deze componenten zo inricht dat ze elkaar eigenlijk niet vertrouwen en deze eerder nee zeggen, dan ja.

Zo heb je verschillende lagen van security die compromised moeten worden voor heftige hacks mogelijk zijn die langdurig kunnen aanhouden.

[Reactie gewijzigd door smiba op 22 juli 2024 23:03]

Als de ING een paar dagen geen betalingen kan verrichten.Is het over en uit voor de ING. De schade is dan zo groot, dat ze zonder overheid steun er niet meer boven op komen.
Ik neem aan (grote aanname) dat ze wel een mechanisme hebben dat je met je bankpas geld kan ophalen bij een filiaal met je PINpas samen met je legitimatiebewijs ofzo.
Mogelijk dat ze zelfs iets kunnen regelen dat je bankpas tijdelijk door andere banken wordt 'gebufferd' (dus dat je maximaal 500 euro kan pinnen en dat het achteraf wordt rechtgetrokken ofzo?)

Op zich een goede vraag.
Pinnen lukte om 11.00 uur vanmorgen ook niet. Wel vragen om pincode maar geen geld uit de machine gekomen. Lekker gevoel!!! Want waar is mijn met hard werken verdiende geld gebleven???

[Reactie gewijzigd door john43 op 22 juli 2024 23:03]

De pincode wordt aan de hand van je pas gecontroleerd. Daar is geen verbinding met de bank voor nodig.
Nee hoor. Je kan niet offline pinnen. De ingevoerde pincode wordt (versleuteld) opgestuurd naar de bank en stuurt een 'ok' of 'nok' terug naar de terminal. De terminal kan technisch gezien ook prima zonder PIN-verificatie functioneren.
(Zie het contactloos pinnen met maximaal zoveel euro. De bankpas is niet bewust van transacties of saldi). In Frankrijk kan je al sinds jaar en dag bij de tolwegen zonder PIN betalen met je betaalpas. (althans. Toen ik als kind met m'n ouders was, ging dat zo. Misschien is dat ondertussen anders)

Voor de volledigheid een versimpelde PIN-transactie van een niet-magneetstrip transactie:
- Pinpas gaat in/tegen de terminal
- Pinpas communiceert met de terminal, wisselen wat data uit, en er wordt een unieke code verstuurd naar de bank van de winkel (via Maestro/V-pay)
- De bank valideert of de pas geldig is/gebruikt mag worden bij de bank van de pashouder
- De bank van de pashouder zegt tegen de bank van de winkelier 'pas ok, vraag maar om een PINcode en saldo'
- De bank zegt tegen de terminal 'doe maar een PIN-code' en tegen de winkelier 'doe maar een saldo' (misschien via de kassa, of met de hand. Effectief kan het saldo natuurlijk op een ander moment zijn ingevoerd)
- De klant voert z'n PIN-code in, wordt versleuteld, samen met wat andere data (zoals bedrag) naar de bank van de winkelier verstuurd
- De versleutelde PIN-transactie (en overige data) wordt doorgestuurd en gevalideerd door de bank van de pashouder
- De bank van de pashouder koppelt terug naar de bank van de winkelier 'PIN en bedrag ok'
- De bank van de winkelier koppelt terug naar de terminal met het resultaat

En dat over het algemeen ruim binnen een seconde :-)

Disclaimer: Bovenstaande is versimpelt en incompleet, maar het dekt de belangrijkste stukken. Maestro en/of V-pay nemen effectief een deel van de stappen over en voegen ook nog wat stappen toe, maar hier komt het op neer.
Hoe kan mijn random reader, dan controleren of mijn pin correct is. Dit is een offline device, waar ik mijn pincode in opgeef.
Het is prima mogelijk dat op jouw pas ook PIN-code staat specifiek voor je random-reader. Die kan dus, technisch gezien, prima afwijken van je pin-automaat PIN-code. Het feit dat (ik gok Rabobank?) ervoor kiest dat de PINcode (dus blijkbaar) hetzelfde te houden als de PIN voor je randomreader staat er los van.

De handleiding van je randomreader:
https://www.rabobank.nl/images/randomreader_2e_29839376.pdf
Zie het laatste stukje. Als je dus je PIN-code 3x verkeerd intypt met je randomreader kan je je randomreader niet meer gebruiken met je betaalpas, maar nog wel bij betaalautomaten. Ofwel. Hij blokkeerd het stukje dat communiceert met de randomreader. (het 'rabo-specifieke' stukje)
Dit zal ongetwijfeld gedaan zijn om 'offline 'hackpogingen'' te voorkomen. Anders zou iemand alle 10000 mogelijke pincodes kunnen proberen en vervolgens je bankrekening plunderen :)
En dit is waarom ik nog altijd een beetje contant geld in huis heb. Storingen gebeuren maar moet toch eten hebben.
Is er ooit een storing geweest die zo lang duurde dat je verhongerde... je moet eten ja maar je kan ook best lang zonder :)
Nou ja. Verhongeren zal in de praktijk loslopen, maar als je er ineens achter komt dat je Nutrilon voor je baby bijna op is, en geen nieuwe kan komen voel je je heel ongelukkig. (ja, je had beter moeten inkopen en minimaal één à twee potten op voorraad moeten hebben (je kan ook de pot uit je handen laten vallen en om nou poedermelk uit het tapijt te schrapen voor je kind is ook weer zo wat)), maar als je voor die situatie staat is het toch heel ellendig en dan is een gemiddelde supermarkt of drogist vaak niet ingesteld met een 'ik betaal morgen wel' :)
Nog niet, maar ik voorzie wel een keer een grootschalige storing (door hacking) waarbij het nationale betalingsverkeer plat ligt. Je ziet steeds vaker dat vitale infrastructuur wordt aangevallen en ik denk dat het betalingsverkeer ook wel een keer aan de beurt komt.

Als dat een langere tijd duurt om op te lossen is het hebben van wat cash geld en eten/drinken op voorraad een goede keuze.
Verhongeren zal niet snel gebeuren nee maar een maaltijd missen kan best gebeuren door een slecht-getimede pinstoring.
Waarom wordt dit gemint? dit is letterlijk een slimme keuze.
Je krijgt een min maar je hebt gelijk. Ing en ook wel andere banken hebben best veel storing. Eigenlijk onacceptabel in de maatschappij waar we nu in leven en gepusht worden om alles digitaal te doen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.