'Fairphone 4 5G krijgt Snapdragon 750G-soc met 6GB ram'

De aanstaande Fairphone 4 5G is voorzien van een Snapdragon 750G-processor van Qualcomm en 6GB ram. Dat blijkt uit een Geekbench-listing, ontdekt door Mysmartprice. Details over het scherm en de camera waren al uitgelekt.

Uit de Geekbench-listing blijkt dat de aanstaande Fairphone voorzien is van een Qualcomm Snapdragon 750G-octocore-processor en een geheugen van 6GB ram, schrijft Mysmartprice. In de listing krijgt de telefoon een score van 642 en 1878 op singlecore- en multicoretesten. De Fairphone 4 5G zal standaard geleverd worden met Android 11.

Deze informatie komt bovenop al eerdere details over de aanstaande Fairphone, waarin duidelijk werd dat het toestel voorzien zal zijn van een 6,3"-scherm en een 48-megapixelcamera. Dat de telefoon voorzien zou zijn van 6GB ram was al bekend sinds augustus, maar het was nog onbekend welke soc de Fairphone zou gebruiken.

Bij verschillende webshops zijn versies met 128GB opslag en 256GB opslag te vinden, voor 600 en 700 euro. Ook waren er al renders van de Fairphone 4 5G naar buiten gekomen. De telefoon komt in grijs en groen en is voorzien van twee camera's en een kleine pinhole-camera aan de voorkant. Ook gaat er een gerucht rond dat Fairphone zou werken aan draadloze oordopjes.

Fairphone 4-vermeldingen

Door Stephan Vegelien

Redacteur

24-09-2021 • 13:23

84

Submitter: TheVivaldi

Reacties (84)

84
84
56
6
0
27
Wijzig sortering
Prima SoC volgens mij wel. Je zou denken dat hij onderdoet aan de 765G, maar niks is minder waar, dit is een nieuwe en sneller model: https://nanoreview.net/en...-qualcomm-snapdragon-750g

Deze SoC is echter al wel bijna een jaar oud. Kijk bijvoorbeeld naar de pricewatch: Samsung Galaxy A42 5G (4GB ram) Zwart van oktober 2020. Anderzijds, de pricewatch: OnePlus Nord CE 5G, 6GB ram, 128GB opslag, Zwart is van Juni 2021. Voor een compleet overzicht met alle telefoons met dezelfde SoC:
https://tweakers.net/smar...kvMUbKKVjK0MDY0U4qtra0FAA

Qua design en features toch wel modern te noemen. Voor de gebruiker die wat meer vraagt van zij telefoon, is de SoC op ten duur niet krachtig genoeg. Voor de doorsnee gebruiker kun je met deze telefoon nog wel enkele jaren voorruit.
Een optie is om deze telefoon wanneer er een nieuwe versie uitkomt, te verkopen en voor de nieuwe versie te gaan.

[Reactie gewijzigd door Bliksem B op 27 juli 2024 23:53]

Ik moet zeggen dat ik niet perse weet of dit een soort degoogled phone is (niet goed ingelezen), maar ik heb hier een oneplus 6 degoogled met Lineage OS en een oneplus 8 (net nieuw) de oneplus 6 is in vrijwel alle opzichten sneller. Je merkt zo erg hoeveel onnodig data er bij iedere handeling wordt opgevraagd.

Erg zonde als je het mij vraagt, want je ziet hierdoor dat er niks mis is met de hardware, maar dat het puur de software is (Google services) die te telefoon zo traag maakt. Ik kan het iedereen aanraden om je oude telefoon te degooglen mits je een beetje zonder Google kunt leven.
Ik moet zeggen dat ik niet perse weet of dit een soort degoogled phone is
Standaard niet, maar bootloader is eenvoudig te unlocken, en standaard leveren ze ook een degoogeled ROM. Je kunt er van alles op draaien.
Bij de fairphone 3(+) is het zo dat je een degoogled versie kunt kopen van efoundation waar fairphone mee samenwerkt.
https://e.foundation/
https://esolutions.shop/

Uiteraard kun je ook /e/os zelf op je fairphone installeren.
https://doc.e.foundation/...ll_easy_installer/win_fp3
Waarom alleen je oude telefoon 😉

Ik zeg SailfishOS!
Nee zeker niet enkel je oude :) , maar ik moet zeggen dat ik het met nieuwe telefoons niet direct doe. Meestal een jaar later pas.

Het is wel echt leuk om te zien hoe een oude telefoon weer tot leven komt met degoogled ROMS
Ik had ook zeker niet verwacht dat die minder was als de 765G, aangezien de 765g in smartphones zit van rond de 300 euro en dit toestel meer dan het dubbele daarvan kost. De naamgeving is wel verwarrend moet ik zeggen, vreemde logica qua naamgeving.
Fairphone is per definitie duurder omdat het een kleiner merk is zonder sponsored bloatware met oog op repareerbaarheid en duurzaam geproduceerde onderdelen.
De doelgroep voor de fairphone vind die zaken belangrijker dan de doelgroep die de meeste bang-for-buck wil hebben.
Dat is zeker zo, daarom is die ook aardig aan de prijs omdat er gewoon een deftige chipset in zit, wellicht een goede zet aangezien performance bij de vorige versies onder gemiddeld was, deze chipset zal wellicht bestendig zijn voor een aantal grote android upgrades.
Denk niet dat je dit zo kunt zeggen, de snapdragon 860 is dan wel weer sneller en zit dan weer in een € 200 toestel, zij het zonder 5g support.
Ik begrijp je comment niet helemaal, de 860 is inderdaad sneller, maar je kan een prijs van een Xiaomi niet vergelijken met een Fairphone, van Xiaomi is bekend dat ze werken met minimale winstmarges, enkele procenten.
Nee, dat begrijp ik ook maar mijn punt is dat het niet veel zegt dat een soc in goedkopere telefoons zit.
Natuurlijk verwacht ik niet dat de fairphone de zelfde prijs-performance hanteert.
En ja de 765 is trager dan de 750.
Excuses, ik begreep je eerdere comment verkeerd.
Wat een verwarrende naamgeving, lagere nummer maar toch een nieuwer model. Bedankt voor de verduidelijking!
het gaat helaas lang niet alleen maar om ruwe snelheid, maar net zoals hoe samsung zijn S telefoons langer support met updates en upgrades dan zijn A-toestellen, zo mag je ook verwachten dat qualcom dit gaat doen met zijn 8xx chips tov zijn 7xx chips.

als we straks met een SoC zitten die geen courante drivers meer heeft voor de laatste / nieuwste android versie hoe gaan we er dan voor zorgen dat jouw toestel up-to-date blijft,

Door redelijk recente ontwikkelingen in android 11 zou de koppeling tussen de kernel en de rest van android mogelijk minder sterk zijn en zou je toekomstige (android13 builds dus misschien met een android-11 kernel kunnen patchen

of je kunt als fabrikant (al dan niet samen met de community) blijven ontwikkelen aan dezelfde android versie lang nadat google het in de steek heeft gelaten

maar tenzij qualcom echt op slag 180 graden van koers is gedraaid hoef je voor snelle firmware updates van hun kant niet te hopen en mag je dus voor alle facetten van dit toestel zelf gaan ontwikkelen en debuggen.

[Reactie gewijzigd door i-chat op 27 juli 2024 23:53]

Ook zal deze telefoon, in tegenstelling tot eerdere Fairphones, geen mini-jack aansluiting hebben. Op CentralPoint is namelijk een 'Fairphone 4 Adapter USB-C to Mini-jack USB-kabel' verschenen.
https://www.centralpoint....dap-2zw-ww1-num-13677163/
Klinkt alsof ze het belang van fair toch wat aan het verschuiven zijn naar wat kan zorgen voor verkoop en winst. Het weghalen van de jack zorgt namelijk niet vanzelfsprekend voor gewenste aanschaf of een noodzakelijke aanschaf van het alternatief wat wel fair is. Als ze fair willen zijn leveren ze een smartphone met jack, zolang die nog breed in gebruik zijn. Anders lijkt het meer op verkopen om publiek te plezieren dat graag koopt omdat het kan.
Klinkt alsof ze het belang van fair toch wat aan het verschuiven zijn naar wat kan zorgen voor verkoop en winst.
Erg jammer inderdaad. Toevallig las ik vorige week nog een bericht [tweakers.net] over dat Fairphone draadloze oordopjes aan het voorbereiden is, wat nu erg veel sense maakt als ze zelf de headphone jack verwijderen. En zo verdwijnt de headphone jack steeds meer uit het landschap. Waarom? Niet vanwege praktische redenen, waterdichtheid, ruimte, al deze argumenten zijn al ruimschoots weerlegd. Maar puur omdat met draadloze oordopjes als enige gemakkelijke optie (want wie wilt er nu met dongles kloten?) er meer geld uit de klanten te wringen is. En we staan er bij en kijken ernaar.
Niet vanwege praktische redenen
Ondanks dat ik sceptisch was moet ik zeggen dat draadloze oortjes mij erg goed bevallen. Waar je eerder altijd die lastige kabel had hangen, wat op de fiets of bij het aan/uit trekken van een jas echt wel hinderlijk kan zijn, hoef je nu nergens meer op te letten. Ja als ze vallen ben je ze mogelijk kwijt-kwijt, maar dat is mij nog nooit overkomen.

Ik vind ze dus wel degelijk praktischer.
"Want wie wil er nu met dongles kloten?"

Ik snap je argument, maar ik denk niet dat dit per se slaat op de doelgroep van de Fairphone. Ik ken genoeg mensen die de 3.5mm van hun bedrade oortjes vast in een dongle hebben, het is niet alsof je wekelijks wisselt van oordopjes...

"... er meer geld uit de klanten te wringen is."

Ik gok eerder dat het gewoon goedkoper is om een bordje zonder 3.5mm aan te schaffen hedendaags, betwijfel of fairphone deze keuze echt maakt om meer geld uit klanten te wringen.

[Reactie gewijzigd door maxboone op 27 juli 2024 23:53]

Ze gaan gewoon met de trend mee, de meerderheid van de telefoons heeft al geen jack meer toch?

Persoonlijk vind ik het een gemis, maarja, ik volg wel vaker de trends niet. Daarnaast, mijn Fairphone 3 moet nog minimaal 3 jaar mee - dit weekend hem eerst maar eens upgraden naar een 3+!
Ik snap niet dat mensen nog bekabelde dopjes gebruiken, zeker met sporten bijv. Verder is fairphone natuurlijk ook gewoon een bedrijf. Geen vereniging zonder winstoogmerk ofzo.
Jammer! Van de andere kant, misschien scheelt het ook weer met stof- en waterdichtheid. Ik ben benieuwd wat voor IP rating het zal krijgen.
Wanneer dit toestel ook "zelf te reparen/upgradebaar" gaat zijn dan heeft dat waarschijnlijk wel consequenties voor de mogelijke waterdichtheid.
Je moet het toestel open kunnen maken en daarna is het lastig weer waterdicht te krijgen tenzij je gaat lijmen.
Waar een wil is, is een weg. mijn CAT S61 telefoon was compleet waterdicht en had gewoon een minijack en USB-C aansluiting. (met klepjes)
Ik vind dat juist merken als Fairphone zich aan hun principes moeten houden.
Waar een wil is, is een weg. mijn CAT S61 telefoon was compleet waterdicht en had gewoon een minijack en USB-C aansluiting. (met klepjes)
Ik vind dat juist merken als Fairphone zich aan hun principes moeten houden.
, het is vast mogelijk maar zal ongetwijfeld ook weer extra (ontwerp)kosten met zich meebrengen. De vraag is of de gemiddelde klant daarvoor wilt betalen (geen idee wat daar het antwoord hier op is).
Hmmm geen Mini jack, dat vind ik persoonlijk een groot gemis. Eigenlijk was ik van plan mijn OnePlus 5 te vervagen met de fairphone 4....

Volgende week 30 september maar eens kijken naar de officiële aankondiging.
Het aller jammerste van het ontbreken van een analoge audio aansluiting is dat dit definitief de fm-radio ontvangst om zeep helpt.

Bij de fairphone 2 was de analoge fm-radio nog beschikbaar. Bij de fairphone 3 is ze in de aankondiging hier en daar wel genoemd maar uiteindelijk helaas niet beschikbaar gekomen. Jammer, want bij mijn voorgaande toestellen heb ik de fm-radio vaak gebruikt.

En voor de analoge fm-radio wordt de kabel van de koptelefoon gebruikt als antenne, dus als die er niet meer op zit, dan ook zeker geen fm-radio meer.
Ik hoop zo dat dit niet waar zal blijken... Ik was volledig van plan een Fairphone 4 te kopen meteen bij release, maar dit is echt een enorme dealbreker. Ik kan er echt niet bij dat een bedrijf als Fairphone hiervoor zou kiezen. Dat Apple dit doet om mensen te pushen naar hun draadloze oortjes is logisch vanuit meer winst maken perspectief. Fairphone zou dit juist niet moeten doen vanuit anti wegwerp en pro consumer choice redenen, want ofwel moeten mensen een (of meerdere) dongle bijkopen (=meer afval, meer betalen) of moeten mensen hun oude oortjes weggooien en nieuwe draadloze kopen (= ook meer afval, meer betalen).
Ik snap niet zo goed waarom er steeds voor low/mid-end processoren gekozen worden in deze gsms. Het zou lang moeten mee gaan en herstelbaarheid moeten bieden ... Maar dan zit er steeds een mindere SOC in waar ze alsnog veel geld voor vragen...

Stel dat ik in de markt zou zijn voor dit soort GSMs dan betaal ik liever wat meer voor een snapdragon 870/888/... of iets dergelijks zodat hij echt een langere tijd kan meegaan. Want tegen Android 13/14 als deze het zelf gaat krijgen zal deze wellicht niet meer bruikbaar zijn omdat ze nu al een mindere SOC nemen.

Iemand ideeen?
Vorig jaar hebben ze een interview gehad met de mensen van Android World waarin dit ook aangehaald werd:
AW: Fairphone maakt aan gebruikers duidelijk dat je je persoonlijke CO2-uitstoot substantieel kan beperken door de Fairphone 3 en de 3 Plus voor vijf tot zeven jaar te gebruiken. Is het haalbaar om de telefoons zo lang te gebruiken met het oog op de gebruikerservaring. Ze komen met 4 GB RAM en een Snapdragon 662. Zelfs toen de Fairphone 3 vorig jaar op de markt kwam, was die chipset al wat ouder.

"Wel, we zullen zien of telefoons daadwerkelijk te traag worden. We hadden natuurlijk een krachtigere chipset kunnen gebruiken, maar daar zijn ook nadelen aan verbonden, want het jaagt de prijs de hoogte in, en dat is iets wat we wilden vermijden. Anderzijds zoeken we altijd de chipsets uit die Qualcomm ook langdurig van updates blijft voorzien, want we beogen om telefoons vijf jaar lang van software-updates te voorzien. Er zijn veel factoren die bij dergelijke keuzes een rol spelen, en dat is in het bijzonder het geval voor een kleine scale-up in deze grote markt. Er is veel meer dan enkel het perspectief van de consument.
Het gehele interview is wel interessant om te lezen overigens. Deze is hier te vinden:
Interview Fairphone: "Het gaat ons niet om specificaties maar om waarden"
Ik heb niet het idee dat telefoon processoren nog zoveel vooruit gaan. Helemaal niet als je het vergelijkt met 10 jaar geleden. Toen was er na een jaar al te merken dat de telefoon langzaam werd. Dat is tegenwoordig zeker niet meer het geval. Groter probleem is software support en fairphone heeft bewezen dat te kunnen.
Het probleem zit hem er in dat jij de specificaties aan de levensduur van het toestel koppelt, maar die 2 zaken zijn in principe natuurlijk niet gerelateerd. Als jouw dure high-end smartphone na een jaar stuk gaat is daar een dure reparatie of zelfs vervanging voor nodig. In beide gevallen worden grote delen van het toestel daarbij afgedankt want alles zit aan elkaar vast gelijmd of gesoldeerd. De Fairphone gebruikt inderdaad wat oudere hardware, maar deze chips gaan nog jarenlang beschikbaar blijven bij de fabrikant. Vervolgens worden deze in het toestel op zo'n manier gemonteerd dat je ze ook daadwerkelijk kunt vervangen bij een defect. In theorie heeft de Fairphone op die manier een veel langere levensduur, echter door onze mentaliteit van continue upgraden en altijd maar het nieuwste willen hebben worden toestellen eigenlijk eerder afgedankt dan noodzakelijk.
Kijk dan ook eens naar Framework, modulaire laptops, momenteel helaas nog niet in Europa verkrijgbaar...
Absoluut interessant!
Hier is geen oplossing voor. Dit is iets dat door Android komt. Waarom heeft iedere Android versie nieuwe drivers / firmware nodig? We hebben tegenwoordig ruimte zat op de telefoon dus die paar MB dat de kernel met oudere drivers in beslag neemt maakt dan ook niet uit.
Het gaat om verkoopbaarheid vs duurzaam vs featureset. Dat is best een moeilijke vergelijking en ergens moet er ingeleverd worden.
Vb: als je 1200 moet betalen voor duurzaamheid of het allernieuwste aan features, is de keuze minder gemakkelijk gemaakt voor het duurzame.

Daarentegen is het gemak waarmee tegenwoordig eindeloos veel libraries worden ingeladen op o.a. websites en (web)apps niet handig.
Een deel van de zware specs die je tegenwoordig ziet is te danken aan weinig aandacht voor optimalisatie en werken aan zuinig aan doen met resources is mijn vermoeden.
Stel dat ik in de markt zou zijn voor dit soort GSMs dan betaal ik liever wat meer voor een snapdragon 870/888/... of iets dergelijks zodat hij echt een langere tijd kan meegaan. Want tegen Android 13/14 als deze het zelf gaat krijgen zal deze wellicht niet meer bruikbaar zijn omdat ze nu al een mindere SOC nemen.
, lijkt me dat de gemiddelde Fairphone gebruiker niet zit te wachten op de telefoon van 1000 euro of meer, want die prijs gaat het dan wel op met duurdere socs. Bovendien wordt er in dat prijs segment verwacht dat je camera ook met Samsung en Apple kan concurreren wat klauwen aan R&D geld kost (daar is Fairphone een te kleine speler voor). Voor de accuduur lijkt me een 7xx snapdragon ook gunstiger. (wat misschien nog wel de belangrijkste factor is om te upgraden voor mensen die lang doen met een telefoon.)
Als je toch je processor bij Qualcomm vandaan haalt, waarom stoppen ze er niet een 865 of 870 chip in? Fairphone lijkt meer winst te willen draaien door langzame chips te gebruiken, want er zit geen verschil in het productieproces van een langzame 750 chip in vergelijking met een snelle soc.
Dat er geen verschil zit tussen het productie proces tussen een 750 chip en 870 chip betekend toch niet dat de 870 niet duurder is om in te kopen? Productie proces van een amd 5600x en een 5800x zijn ook hetzelfde. Ook is de 750 niet bepaald een ''langzame'' chip, het is misschien niet high end, hij zit hoog in het midden segment, antutu score van 400.000 is niet langzaam. Ook is die zuiniger dan bijvoorbeeld de 765g, de 750 heeft een TDP van 5 watt, de 765g een TPD van 8 watt, maar toch is de 750 sneller, lijkt mij een fijne cpu die ik graag in mijn volgende smartphone zou willen hebben, die 870 en 888 zijn maar heethoofdjes.

Ik zou trouwens dat ze ook een ander productie proces gebruiken, de 750 gebruikt 8nm van Samsung en de 870 gebruikt 7nm TSMC. de 750 zal dus wel wat goedkoper zijn qua inkoopprijs.

[Reactie gewijzigd door Vlizzjeffrey op 27 juli 2024 23:53]

Jammer, ik had toch op 8GB ram gehoopt zoals de meeste telefoon met een Snapdragon 750G.
Het is wel bizar eigenlijk dat voor mensen 6 GB ram niet genoeg is. Als je bijvoorbeeld naar de laatste iPhone 13 kijkt, hebben die ook ‘maar’ 6 GB ram. Toch werken die high end toestellen als de brandweer.

Volgens mij is het tijd dat Android eens wat efficiënter met zijn resources omgaat. Volgens mij is daar nog flinke winst te behalen. Het lukt Apple immers ook.
Dit is al 100X aangehaald maar op een iPhone kan je niet multi tasken. Android kan in principe alles op de achtergrond door laten draaien terwijl iOs het bevriest.
it is al 100X aangehaald maar op een iPhone kan je niet multi taken.
Dat heeft er niets mee te maken!

Een suspended app zorgt er niet voor dat er geheugen vrijkomt!

De werkelijke reden waarom iOS minder RAM nodig heeft is memory-management
iOS gebruikt ref-counting Android garbage collecton (GC)
Beide hebben pro's en con's maar GC heeft 2-3x zoveel RAM nodig om de boel niet te vertragen door garbage collect cycles.
Android kan in principe alles op de achtergrond door laten draaien terwijl iOs het bevriest.
Helaas is je iOS kennis outdated!

Third-party apps voor audio-/video playback, voip, navigatie en background up-/downloads.worden niet stilgelegd als ze naar de achtergrond gaan
Daarnaast is er nog de background refresh optie.
Je gaat wel kort door de bocht hoor.
Third-party apps voor audio-/video playback, voip, navigatie en background up-/downloads.worden niet stilgelegd als ze naar de achtergrond gaan
Daarnaast is er nog de background refresh optie.
Dat zijn taken die je overdraagt aan het OS via apis. Je app is wel degelijk niet actief op de achtergrond. Bij Android is dat heel anders geregeld. Naast dat die apis natuurlijk ook bestaan daar. Je kunt op iOS bijvoorbeeld geen FTP server of SSH server op de achtergrond draaien, of een irc connectie in stand houden zonder gekke trucjes zoals een cloud component.
Dat zijn taken die je overdraagt aan het OS via apis. Je app is wel degelijk niet actief op de achtergrond.
Nope, in het geval van b.v. audio-/video playback is de app, verantwoordelijk het ophalen van de data en het tijdig vullen van de buffers.

Idem voor background up-/downloads, de app wordt (ook in de achtergond) aangeroepen zodra de request is afgehandeld. Als de app is afgesloten wordt deze door iOS weer gestart in de achtergrond om de response te verwerken en eventueel weer een nieuwe request te starten.
Dat zijn taken die je overdraagt aan het OS via apis. Je app is wel degelijk niet actief op de achtergrond.
Absoluut niet. Je app is gewoon actief op de achtergrond.
Je kunt op iOS bijvoorbeeld geen FTP server of SSH server op de achtergrond draaien
Het is niet een kwestie van niet kunnen, maar van niet mogen. Apps kunnen gewoon op de achtergrond actief blijven, maar alleen apps in bepaalde categorieën (zoals navigatie, VoIP, etc. ) krijgen daar toestemming voor.

Daarnaast heb je nog de mogelijkheid om in de achtergrond taken af te maken, dit kan je b.v. gebruiken als je nog gegevens die de gebruiker heeft ingevoerd moet opsturen. Hier heb je geen speciale rechten voor nodig. Zo'n achtergrondtaak mag maximaal 10 minuten blijven draaien na het sluiten van een app.
Android kan in principe alles op de achtergrond door laten draaien terwijl iOs het bevriest.
In principe, maar dat gebeurt niet. Anders kan je gedag zeggen tegen je accuduur. ;) Ook in Android bevriezen zaken.

En van hoeveel applicaties (naast de 'actieve' applicatie) maakt een gebruiker nou echt dagelijks gebruik die door moeten blijven draaien, die anders zijn tussen Android en iOS?

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 27 juli 2024 23:53]

ik kan anders prima spotify luisteren en browsen tegelijk op mn iphone hoor! :)
Bij Apple is het OS geschreven voor het toestel... daarom werkt dat optimaal.
Bij Android bouwen fabrikanten toestellen naar een 'generiek' OS... dat werkt nooit optimaal.
(Misschien is de Google Pixel hierop een uitzondering, want zelfde fabrikant.. maar daar heb ik geen enkele ervaring mee, dus kan ik ook niks over zeggen)

[Reactie gewijzigd door Danny the dog op 27 juli 2024 23:53]

Ondertussen zijn er ook een aantal modellen / generaties iPhones in omloop. iOS is dus niet specifiek voor één model. Apple moet dit ook op maat maken voor ieder specifiek toestel, of voor een generieke oplossing kiezen. Eigenlijk net zoals toestel fabrikanten Android kunnen/moeten customizen voor de componenten die zij in het toestel hebben gestopt. Ik geef toe, het aantal modellen is bij Apple natuurlijk zeer beperkt, maar zo zwart-wit als: Android is een generiek OS en dus nooit optimaal en iOS is toestelspecifiek en daarom wel optimaal, is het volgens mij ook weer niet.
De basis is allemaal hetzelfde …
Kijk eens naar de verschillen en dan zijn die tussen de iphone modelllen minimaal.
Bij Android praat je op jaar basis over honderden toestellen die erbij komen, en bij Apple minder als een hand vol (en dat is pas sinds 3 jaar, daarvoor waren het er 2 per jaar).
Hierdoor is het makkelijk te optimaliseren en te overzien.
De smaken in displays waren minimaal, audio is generiek, laadsysteem is generiek, en ga zo maar door.

Kijk eens bij Android, de hoeveelheid soc’s is extreem.
De verschillende displays en de aansturing ervan, de totaal verschillende laadprocedures en standaards, en ga zo maar door.

Totaal NIET te vergelijken.
Maar waarom zou het niet optimaal werken? Het OS wordt niet voor het toestel geschreven, de firmware wel, die wordt specifiek voor elk toestel geschreven, dat is bij Android telefoons en iPhones hetzelfde lijkt me. Het voordeel wat je bij Apple wel hebt is dat ze zelf de hardware én software leveren, dus hebben ze zelf de controle over de firmware, waardoor ze langer upgrades kunnen bieden.
Bij Android telefoons is het vooral afhankelijk van de beschikbaarheid van drivers/binary blobs voor de hardware. Als er bijvoorbeeld de SoC niet meer ondersteund wordt kan de telefoonfabrikant geen upgrades meer bieden, tenzij ze op dezelfde kernel blijven hangen.
Bij Apple is het OS geschreven voor het toestel... daarom werkt dat optimaal.
Met optimaliseren voor hardware is iets winst te halen, maar het is geen magie. Het grote verschil is dat Android apps gebruik maken van een garbage-collected VM, en iOS apps draaien native code die voor geheugenbeheer gebruik maakt van een (automatisch) reference counting mechanisme.

Als een iOS app klaar is met een stuk geheugen, dan wordt dit meteen vrij gegeven. In hele oude iOS SDK's was dit iets wat een developer zelf moest bijhouden en dat maakte het was lastiger in gebruik dan een GC'd taal zoals Android gebruikt. Dit is al vele jaren geleden opgelost en nu wordt het vrijgeven van geheugen automatisch door de compiler geregeld.

Bij Android werkt dit anders. Android apps zeggen in principe nooit 'ik ben klaar met dit stuk geheugen', een applicatie kan alleen extra geheugen claimen, maar het nooit expliciet vrijgeven. In plaats daarvan loopt er af en toe een process, de garbage collector, welke bekijkt naar welke stukken geheugen de applicatie nog direct of indirect een referentie heeft. Geheugen dat niet meer door de applicatie gerefereerd kan worden wordt daarna vrijgegeven.

Dit is een vrij kostbaar (in cpu cycles) process, en hiervoor moet de hele applicatie ook een tijdje stilgezet worden. Zeker in de eerdere Android versies, toen de GC nog heel beroerd was, betekende dit dat de een applicatie soms wel 100-200 ms lang stil stond.

Hoe langer je wacht tussen 2 GC cycles, hoe meer ongebruikte stukken geheugen niet worden teruggegeven, en hoe meer RAM je applicatie onnodig bezet houdt. Als je je GC echter te vaak draait, gaat dit ten koste van de performance, je moet te vaak je app stil zetten. Je moet dus een balans vinden tussen performance en RAM gebruik.

Als je vergelijkbare performance wilt als een applicatie die zelf het geheugenbeheer doet ipv met een GC, dan zal je je GC zo moeten afstellen dat je ongeveer 2-3x zo veel RAM gebruikt als een vergelijkbare applicatie zonder GC. Minder geheugengebruik kan wel, maar dan draait je applicatie trager.
Schrijf dit op een Samsung A serie met 4 gig ram, geen enkel probleem mee, GPS en Spotify gelijk draaien gaat, 15 apps hoeft die va´ mij ´iet in het geheugen te houden wacht wel die paar seconden...
Ik denk eerder dat het belangrijker is dat Google, Android eens flink gaat optimaliseren en strengere eisen moet hanteren voor App ontwikkelaars om het RAM gebruik in te perken.
Ga eens even een stap terug: is 6GB werkelijk niet genoeg? Zijn er echt RAM-management problemen in Android? Volgens mij zit dat tussen de mensen hun oren. Ik heb recentelijk terug een paar maanden met mijn oude Pixel XL gedaan, die heeft 4GB RAM. Werkelijk geen enkele keer heb ik het gevoel gehad dat er RAM te kort was.
Volgens mij is dit idd net zo'n onzinnige wapenwedloop als de megapixelrace van camera's. Daarvan is inmiddels gelukkig wel duidelijk dat pixels tellen niet de manier is om een kwalitatieve vergelijking te doen, maar idd 6GB voor een telefoon is toch zat?
Daar komt bij dat sommige Android-skins het RAM-management erg agressief instellen om accuduur te besparen. Ikzelf gebruik een MIUI toestel met 6GB RAM, maar MIUI gooit dusdanig snel apps uit mijn geheugen dat het geen bal uitmaakt of je nu 6GB of 12GB RAM hebt.

Alhoewel ... het staat natuurlijk leuk op de spec-sheet.
Je merkt het vooral als je veel apps afwisselend gebruikt. Bij Android worden apps dan sneller afgesloten, waardoor ze opnieuw geladen moeten worden. En dan hoeven het er niet eens zoveel apps te zijn, bij telefoons met 4GB of minder zul je dat sneller merken.
En daar kan Android prima mee om. Het is echter wel aan de developers om de state correct op te slaan en terug te herstellen, en daar loopt het wel vaker mis.
Een state moet alleen maar hersteld worden als de app niet afgesloten was, want soms wil je niet dat een app altijd maar verder gaat waar die was, ook na afsluiten. Als ik Whatsapp bijvoorbeeld afsluit wil ik dat die gewoon de lijst met chats laat zien als ik de app open.
En zolang dat niet gebeurd is het fijn als er genoeg ram op de telefoon zit, 6gb ram zit al op mijn 2.5 jaar oude Realme X wat al geen highend toestel was destijds, en dat was het android 9 tijdperk. Vooral voor 600-700 euro mag je op een android toestel vandaag de dag wel 8 GB verwachten
ik weet niet zo goed of 6g wel echt een groot issue gaat zijn,
het is geen super-highend chip en dus ga je er ook geen super-highend apps op draaien,

ik zou liever zien dat men in de roms gewoon wat zuiniger om zou gaan met resources dat is ook beter voor je baterylife.

toch vraag ik me wel echt af of qualcom wel commited genoeg gaat zijn om deze chip te blijven supporten met toekomstige firmware updates en android upgrades.
of gaan we straks zien dat fairfone 1 kernel branche gaat gebruiken en letterlijk alle patches gaan blijven backporten naar die ene kernel?

voor 6 a 700 euro verwacht je immers wel echt minimaal 5 tot 6 jaar software support.
Je hoeft geen high end apps te draaien om veel ram vol te krijgen, meerdere niet high end apps krijgen je 6 gb ram ook zo vol, vooral als je aan aantal tabs webbrowswer hebt openstaan.
Memory is toch de grootste bottleneck bij Fairphone 2 met 2 GB RAM, mocht dat wat meer geweest zijn, ik zou er nog enkele jaren verder mee kunnen.

Voor gsm waar je een tijdje mee wil doen, kan je beter wat meer ram voorzien. CPU is niet zozeer een issue, dat gevoel verandert niet echt over tijd.
Als dit een modulaire telefoon is, is het dan geen optie om je RAM te upgraden? Of zeg ik dan iets heel geks?
Hoe zit het eigenlijk met updates bij FairPhone? Ik neem aan dat deze op Stock Android draaien? Zou het dan hetzelfde zijn als de Pixel lijn van Google?
5 jaar updates bij FairPhone
En daarom wordt dit mijn volgende telefoon.
Het is gewoon bizar dat mijn telefoon, die het echt nog prima doet (motorola G) en twee jaar geleden is gekocht. Inmiddels geen security updates meer krijgt.
Krijg praktisch om de maand een update met alle laatste beveiligingsupdates en af en toe nog iets anders erbij.
Tja, ik blijf er bij dat een high end telefoon kopen voor hetzelfde geld met betere specs waar je vervolgens 4 jaar mee doet ook duurzaam is. Ze proberen wat ofzo, maar mij doet het niet veel, als ik na een paar jaar componenten moet gaan upgraden omdat de telefoon in eerste instantie niet al echt top was dan vind ik dat ook niet erg duurzaam. Blijf het een mooi verhaal vinden maar de praktijk valt me tegen. Ik snap ook niet waarom ze geen top model hebben, dan is hij maar duurder, als de consument dat wil betalen maakt het toch niet uit? Als ik 4 jaar of langer met een telefoon wil doen dan moet het wel een toptoestel zijn in mijn ogen. Tot nu toe elke keer een top telefoon gekocht en geen probleem gehad er ook daadwerkelijk 4 jaar mee te doen, je merkt ook dat je dan pas écht stappen zet bij een nieuw toestel IPV elk jaar of 2 jaar een toestel met amper vernieuwingen.

[Reactie gewijzigd door hrichard op 27 juli 2024 23:53]

Het gaat er niet alleen om hoe lang je met een telefoon doet, maar ook waar de materialen vandaan zijn gekomen.
Bij leveranciers die ook voor andere toestellen leveren. Aangezien ze niks zelf maken.
Het blijft wat vaag allemaal, ook als ik op de website kijk. En dan nog zou ik een high end toestel willen en duurzamer vinden. Uiteindelijk wil ik gewoon een goede telefoon, want aan een goed verhaal heb ik niet zo veel in dagelijks gebruik. Ik heb best wel wat over voor een goed verhaal, maar dan moeten de specs ook zijn wat ik wil.
Iemand anders heeft het al gezegd dat het daar niet om gaat bij Fairphone. Een simpele Google Search geeft eigenlijk antwoord op de vraag waarom Fairphone een stuk verder is dan de meeste andere fabrikanten.

https://www.ethicalconsum...pping-guide/mobile-phones

Het klinkt vooral alsof je niet de doelgroep bent, want ik hoor je uit alles zeggen dat je het beste van het beste wilt. Dan moet je niet bij Fairphone zijn. Ik vind het niet helemaal fair dat je roept dat een toestel van een ethisch slechte fabrikant (die je dan x aantal jaar gebruikt) net zo duurzaam is als een Fairphone. Die claim kun je simpelweg niet maken.

[Reactie gewijzigd door Rhinosaur op 27 juli 2024 23:53]

Net zo duurzaam beweer ik nergens.
Heeft de telefoon ook ondersteuning voor alternatieve OSen?
Manjaro, Ubuntu etc?

In dat geval erg jammer dat hij zo lang en breed moet zijn. Waarom moet dat toch?
6.3" scherm vind ik al absurd groot en met zulke bezels (die ik prima vind!) is de telefoon dus vrij fors.

Dan liever een max 5.7 scherm erin, zelfde of kleinere dikte bezels.

Gewoon max 68mm breed bij max 145mm lang. Alles daarboven vind ik eigenlijk al gauw een mini tablet.

edit: nevermind. Geen 3.5mm audiojack. Geen interesse meer.

[Reactie gewijzigd door Jazco2nd op 27 juli 2024 23:53]

Je kunt er onder andere /e op draaien (iig de twee voorgaande versies). Ik gebruik het zelf op een fp2
6gb ram lijkt mij meer dan voldoende. Zoals ik heb begrepen zijn er een hoop telefoon fabrikanten (Huawei, Xiaomi, Oneplus,etc.) die apps op de achtergrond sluiten/bevriezen om zo een betere accuzuur te forceren, zelfs met genoeg ram beschikbaar.
Bovendien is het natuurlijk ook zo dat des te meer ram er beschikbaar is, des te meer er gebruikt word. Dus een telefoon met 6gb ram gebruikt 5.9 en een telefoon met 8gb ram gebruikt 7.9, en dat is prima, maar dat betekend meestal niet dat je ram tekort komt, alleen dat er meer gebruikt word omdat er meer beschikbaar is.
Kan toch niet tippen aan de Framework prijs kwaliteit verhouding.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.