Renders tonen Fairphone 4 zonder 3,5mm-jack

Nieuwe renders van de Fairphone 4 tonen dat de nieuwe telefoon van de Nederlandse smartphonemaker geen 3,5mm-jack heeft. Wel zou het toestel beschikken over een metalen frame en verwisselbare accu, meldt WinFuture.

Het metalen frame wijkt van alle eerdere Fairphone-modellen, die een volledig kunststof ontwerp hebben. De verwisselbare accu is een kenmerkend element van Fairphones tot nu toe. De vingerafdrukscanner zit nu in de Power-knop, meldt WinFuture. De Fairphone 3 heeft die aan de achterkant zitten.

Het gebrek aan 3,5mm-jack valt samen met een gerucht over draadloze oordopjes van Fairphone. Veel smartphonemakers die de 3,5mm-jack weglaten, komen vervolgens met bluetoothoordopjes. Er zijn weinig tot geen modellen van bluetoothoordopjes met verwisselbare accu, dat de levensduur van die elektronica beperkt. Dat is iets waar Fairphone juist tegen probeert te strijden. De verwisselbare accu, makkelijk te vervangen componenten en de lange software-ondersteuning moeten van Fairphones telefoons maken die minstens vijf jaar mee kunnen gaan.

Renders van de Fairphone 4, het eerste model met 5G van de fabrikant, kwamen al naar buiten via een retailer. Toen was nog niet te zien of er een 3,5mm-jack op de telefoon zou zitten. Ook is al duidelijk dat de telefoon een Qualcomm Snapdragon 750G-soc zal krijgen. Fairphone zou de telefoon later deze week willen presenteren.

Fairphone is een Nederlandse maker van smartphones die zich inzet voor een eerlijkere productie van smartphones. Behalve de focus op duurzaamheid van zijn telefoons focust de fabrikant zich ook op de leveranciers. Zo probeert Fairphone de telefoons te laten maken in fabrieken met goede arbeidsvoorwaarden en met materialen uit conflictvrije mijnen. Het doel is om te laten zien dat de productie van smartphones eerlijker kan en dat gebruikers langer met een telefoon kunnen doen.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

28-09-2021 • 13:15

148 Linkedin

Reacties (148)

Wijzig sortering
Inmiddels zijn we toch alweer een aantal jaren verder sinds de eerste fabrikanten de 3,5 mm jack hebben uitgefaseerd. Inmiddels zijn er voldoende alternatieven, zowel draadloos als bedraad. Wordt het niet eens tijd om te stoppen met iedere keer hier een punt van maken?

Het aandeel gebruikers van de poort op tweakers ligt ongetwijfeld hoger dan gemiddeld in Nederland, dus het probleem is niet zo groot als men hier doet geloven. Bovendien zijn er prima adapters te verkrijgen waarmee de groep gebruikers van deze poort alsnog prima muziek kunnen luisteren.
Wat is dan een bedraad alternatief dat even universeel is? Dé universele bedrade standaard bij uitstek is 3,5mm.

* Goedkoop: poepsimpele, decennia-oude implementatie. Geen DAC, authenticatie, chips nodig. In de elektronica zit toch al een DAC voor de speakers.
* Universeel: werkt op je laptop, discman, oude android, oude iphone, nieuwe android (mits voorzien van jack), tablet...
* Kwalitatief goed: geen compressie, analoog signaal dat goed klinkt zolang het geen prutskabeltje is.
* En je kan terwijl gewoon de laadpoort gebruiken

Bedrade alternatieven?
* USB-C met analoge pinnen, werkt soms. Incompatibel met iphones. Mogelijk ook incompatibel met een laptop, of geen poort over.
* USB-C met digitale overdracht en DAC naar analoog signaal in de connector/kabel: werkt soms. Zelfde (in)compatibiliteit als hierboven.
* Dongles? Duur, vervelend, makkelijk kwijt te geraken (nee, ik laat dat onding niet altijd vast hangen, want incompatibel met andere apparaten) en in mijn ervaring erg storingsgevoelig.

Serieus, bekabelde alternatieven? Ik dacht het niet. Enkel maar met meer nadelen dan dé originele bekabelde standaard.

Anekdote: ik heb 2 SIMs en ook 2 telefoons. Op een bepaald moment is een van de twee voor een iphone ingewisseld. BT oortjes bijgekocht én een lightning-jack adapter.
Ik vind de BT ervaring belabberd (90% gewoon omdat het opgeladen moet worden en het áltijd het foute moment is) en de lightning-jack adapter is absolute storende, ervaringsverpestende rotzooi. Los van dat Apple erin geslaagd is om het een fysiek enorm storende ervaring te maken.
Nee, een jaar nadat ik me in dat draadloze oortjes-land gestort heb luister ik 99% bedraad op de andere telefoon met jack. De andere % haal ik die krengen nog eens uit, omdat ik het toch heb liggen. En dan gaat het weer een tijdje de schuif in.

[Reactie gewijzigd door Arrigi op 28 september 2021 13:41]

Dé universele bedrade standaard bij uitstek is 3,5mm.
Hetgeen consumenten audio standaard gebruikt vandaag is 3,5mm maar dat is helemaal geen universele standaard.

Naast de 3,5mm is er de 2.5mm en de 6.3mm,
Dan heb je nog de XLR, Toslink, MMCX, Banana en nog een paar.

Dan heb je nog dezelfde connector in verschillende smaakjes,

De 3.5mm komt in TS, TRRS & TRRRS variant wat ook al meteen een van de problemen van de 3.5mm naar boven brengt, die was bedoeld om enkel stereo over te brengen (TS) maar als je ook graag een micro wilt zit je met TRRS en als je graag ook noise canceling wenst zit je met TRRRS. Echter omdat ze backwards compatibel zijn en jou telefoon ze alle 3 slikt heb je het mogelijks nog nooit gemerkt.

Het verhaal van 3.5mm is gewoon dusdanig oud dat we het tijdperk van verschillende plugjes al voorbij zijn en je geen headset meer krijgt met een 6.3mm, dat was 20 jaar terug wel iets anders maar echt een universele standaard zou ik het niet noemen, eerder diegene die is blijven staan in de tijd.

We zouden naar een digitale variant moeten kunnen overgaan echter er is geen bekabelde opvolger die enkel audio digitaal doet wat past op een smartphone. Je kan USB C nemen maar dat is een standaard die geen 20 jaar gaat overleven.
Je hebt deel gelijk, maar 3,5mm is écht wel een consumentenstandaard die al minstens 40 jaar meegaat. Een walkman of draagbare radio die indertijd nog door m'n vader gebruikt werd, kan ik nog gebruiken met moderne oortjes. 2,5mm is in vergelijking nauwelijks gebruikt en de dikkere variant is nog een stuk ouder en overleeft inderdaad bij bvb gitaren of de higher-end sferen. Er bestaan converters voor die héél simpel en goed werken. Ik kan m'n 3,5mm zonder compatibiliteitsproblemen op een DAC met 6,3mm inpluggen. Werkt.

Zoals je zegt zijn die contactverschillen gewoon backwards compatibel. Alles met een ethernetjack noemen we ook gewoon Ethernet, dezelfde standaard en compatibel vanwege dezelfde reden. Wi-fi identiek. Of ga je roepen dat je wifi-6 Galaxy S21 een andere standaard gebruikt en maar door stom geluk ook werkt met een 802.11n netwerk? Nee, da's dezelfde (backwards compatible) standaard.

Zelfde geldt trouwens voor draadloze oortjes. Ohnee, die van mij doet AAC, dus da's echt wel een andere standaard dan die AptX oortjes. Doet niemand.

3,5mm kan alles al dat voor de gemiddelde consument interessant is en is op dat vlak uitontwikkeld. Er is niks mis met een uitontwikkelde standaard.
Er zijn ook geen wereldveranderende fietsen meer. Stuur voorop, zadel ietsje lager achteraan, twee wielen van gelijke grootte en nog wat versnellingen of bagagedrager naar keuze. Deze vorm is de gouden standaard en geeft goede controle, stabiliteit, robuustheid enzoverder.

Waarom de wereld op eenwielers (USB-C? draadloos?) forceren als het mogelijk wel minder plaats inneemt maar ook weer nadelen (fiets: stabiliteit, controle, oortjes: accuzorgen, compatibiliteit, verminderde keuzemogelijkheden) met zich meebrengt. Het bestaande model werkt voor velen gewoon goed.

Sommigen vinden het draadloze handig. Anderen niet. Het zijn daarnaast ook voornamelijk de producenten die meer geld ruiken en hierin een kans zien om klanten richting een extra (wederkerende!) aankoop te duwen.
Ik snap het vanuit bedrijven volledig waarom ze dit doen, levert lekker meer geld op (mits ze zelf draadloze oortjes verkopen)
Alleen vat ik de mindset van de mainstream consument gewoon niet. "Gebruik gewoon draadloos/adapter" "Het kwaliteits verschil is onmerkbaar". Ik ben het er nog steeds niet mee eens, niemand gaat er op achteruit van het behoudt bak de headphone jack, maar blijkbaar moeten we maar gewoon accepteren dat nieuwe telefoons alleen maar minder features hebben
Ethernet port kan ook serieel zijn. Verder kan sen port 1 gbit, 2,5 gbit, of 10 gbit zijn (lager is inmiddels zeldzaam).

Wat fietsen betreft zie ik juist ontwikkeling. Met name mbt e-bike, die ook gevoeliger is voor diefstal.

Ik zlu 3.5 mm weinig gebruiken maar ik gun anderen de backwards compatibility. Zelfde mbt FM.
Om die fiets-analogie verder uit te klaren: ik had het met reden specifiek over de vorm. Niet de aandrijving. Of je nu hulp krijgt van een elektromotor of niet, het algehele ontwerp blijft dezelfde lijn volgen. Want het is bewezen en werkt.

[Reactie gewijzigd door Arrigi op 29 september 2021 09:42]

Ik zag juist onlangs nog innovatie op dit punt, bijvoorbeeld een fietsband die niet gebruik maakt van lucht. Ik denk dat de fiets nog lang niet is uitontwikkeld, en de smartphone ook niet (qua vorm). Verder vind ik 3.5 mm niet equal aan de formfactor...

Je hebt het over 40 jaar meegaan van standaard. Maar in de jaren 80 en 90 had je nog geen Bluetooth. En ook geen USB-C. We zitten in een stroomversnelling qua techniek. Je kunt simpelweg niet X jaar van de ene standaard vergelijken met de andere. USB-C en Bluetooth hebben daarbij veel meer functionaliteit dan 3.5 mm. Stel je vraagt mensen wat heb je liever op een laptop: 2x USB-C (waarbij 1x voor laden) of 1x USB-C + 3.5 mm? Dan krijg je een heel duidelijk antwoord.

Inmiddels is er een private FP4 demo geweest voor Trusted Members, hieruit blijkt dat geen 3.5 mm jack te maken heeft met size contraints en met de IP rating.
Om die fiets-analogie verder uit te klaren: ik had het met reden specifiek over de vorm. Niet de aandrijving. Of je nu hulp krijgt van een elektromotor of niet, het algehele ontwerp blijft dezelfde lijn volgen. Want het is bewezen en werkt.
Met je betoog hieraan voorafgaand ben ik het wel grotendeels eens, echter
1) er zijn al genoeg artikelen geschreven over draadloze oortjes die juist niet goed werken. Apple gebruikt andere protocollen als andere fabrikanten. Meestal werkt het wel, maar niet met de best mogelijke geluidskwaliteit. Dat geldt ook als je Apple oortjes gebruikt met een niet-Apple device.
Voorbeelden: Een, Twee
Zelfs toen Apple nog wel TRRS-jacks gebruikten maakten ze die incompatible met de rest van de wereld.

2) En nu de fiets-analogie. Er bestaan al jaren andere fietsen. Naast de bekende driewielers met twee achterwielen, zijn er fietsen met twee voorwielen (o.a. bakfietsen maar ook andere). Daarnaast zijn er ligfietsen. De versies daarvan met twee wielen geven al gigantische voordelen:
- lagere luchtweerstand
- geen rugpijn
- veiligheid bij vallen of aanrijdingen
Voor een driewieler, komen er daar nog bij. Maar in tegenstelling tot de klassieke fiets is de vorm niet uitontwikkeld.
Dat is allemaal leuk maar consumenten spul gebruikt bijna allemaal een standaard stereo minijack, de alternatieven zijn voor dit gebruik exotisch te noemen. Qua kwaliteit is analoog superieur aan Bluetooth en de digitale alternatieven niet beter terwijl het wel lastiger is.

Onoverkoombaar is het niet maar het is geen verbetering.
De industrie standaard is de Sony MDR-7506, in productie sinds 1991 & still going.
Hoewel die met 3.5mm komt, uiteraard met 6.3 screw on adapter gezien in die tijd 6.3mm de standaard was ook bij consumenten audio, kan geen enkele telefoon die deftig aansturen zonder er nog een versterker tussen te steken, iets wat je vaak gaat tegenkomen met oudere headsets ook al hebben ze 3.5mm.

Ik wil alleen maar aantonen dat 3.5mm helemaal geen echte universele standaard is welke altijd werkt.

Voornaamste probleem vandaag is dat er geen digitale communicatie mogelijk is, de stekker is volledig analoog. Voor micro's kan je nog TRRS gebruiken (wat niet exotisch is maar tegenwoordig de "standaard" is bij consumenten audio) maar als je volume control wilt over die 3.5, het kan wel maar dat is langs geen kanten gestandardiseerd. Als je dan nog verder wilt gaan en herkennen welk type headset het juist is en wat voor microfoon hij juist aan boord heeft zodat digitale meeting app X zijn instellingen meteen kan goed zetten, dan ben je pas echt verloren. (die markt zit al lang en breed op gewone USB)

We moeten dus naar een nieuwe standaard en dat is idd een probleem want er is geen nieuwe standaard dus we doen hetzelfde als destijds, met 6 verschillende oplossingen komen en wachten tot er eentje overleefd zoals de 3.5 dat gedaan heeft.

Wat Bluetooth betreft,
Pro-audio is niet geintresseerd omdat het vertraging geeft.
Consumenten zijn niet geintresseerd in audio kwaliteit, als het er maar mooi uitziet en als het even kan met veel show maar weinig inhoud.

Er is dus geen markt welke daadwerkelijk deftige Bluetooth audio vraagt. Geen vraag, geen aanbod.
Je hebt het over een ding (hoewel ik hem ken) van 30 jaar geleden (echt niet meer de industriestandaard) en gebruikt dat als argument dat er compatibiliteit problemen zijn terwijl dag zelfde ding gewoon gaat werken. Sure, wellicht wat zachter maar het gaat werken. Overigens hebben veel fabrikanten anno ‘21 versies van hun koptelefoon aangepast zodat die wat lekkerder werken. Je verhaal zegt ook niet zo veel. Een minijack werkt (bijna) altijd en veel vaker dan een koppeling van modernere connectors, je lost dus niets op.

Je geeft verder aan dat er een nieuwe standaard nodig is voor dingen die eigenlijk prima werken gestandaardiseerd te krijgen. Dit lost allerminst compatibiliteit op.

Qua Bluetooth audio verhaal, wellicht. Al denk ik dat er genoeg markt is voor high end audio spul. Punt is dat die techniek op audio vlak niet volledig analoog kan vervangen, enkel op functionaliteit.
Even verduidelijken, ik ben niet perse voor het verwijderen van de 3,5mm maar feit is dat 3,5mm niet meer voldoet aan wat we vandaag wensen. Als ik bijvoorbeeld mijn telefoon via 3,5mm aan de auto hang dan kan ik behalve volume niets bedienen of zelf geen telefoongesprek opnemen.

Als je dat naast een plantronics 13 in een dozijn headset legt die meestal via USB aansluiten dan mist er nog veel meer functionaliteit die je via 3.5mm niet kan halen.

Het grote probleem is dat er geen deftige vervanger is, bluetooth zit met vertraging en zelfs op mid-end zeer duidelijk kwaliteitsverlies, USB-C is een probleem omdat behalve dat het bij de een digitaal is en bij de ander simpelweg een analoog signaaltje dat USB-C geen lang leven gaat hebben. Want opzich is er niets mis met een koptelefoon met een USB-C aansluiting.

Audio apperatuur gaat in tegenstelling tot gewone ICT apperatuur wel lang mee, getuigende de vermelde headset die al 30 jaar aan een stuk geproduceerd word (en nog altijd spliksplinternieuw te krijgen is), mocht dat nu overschakelen op USB-C dan zit je daar binnen 10 jaar als het allemaal USB-D of iets anders is geworden. Ik heb dat probleem al met plantronic headsets die enkel USB 2.0 slikken, moeten vervangen omdat ik enkel nog USB 3.0 had.
We zouden naar een digitale variant moeten kunnen overgaan echter er is geen bekabelde opvolger die enkel audio digitaal doet wat past op een smartphone.
Je wilt een aparte plugstandaard voor digitale audio? Waarom dan? Je koptelefoon moet dan ook een DAC hebben en wordt dus duurder en heeft geen enkel voordeel. Trouwens, audio over USB-C is ook niet digitaal (tenzij het USB OTG is, maar daarmee heb je alleen maar compatibiliteitsproblemen).
iPhones heb je lightning naar 3.5mm adapters, USB-C heb je er duizend en 1 verschillende. Vaak ook nog eens met betere DACs dan standaard in de telefoon / device. Ook heb je al aantal koptelefoons die standaard audio over USB-C doen met een goede ingebouwde DAC.
En, zoals gezegd, is dat dus niet universeel. De jack is dat wel.

En betere DAC: GSMArena is op een bepaald moment gewoon gestopt met deze te testen omdat nagenoeg élke telefoon een goeie DAC had.
Key among those is that phones have become so good that the difference between the best and the worst is measurable only with lab equipment. We updated the test to add headphones' resistance part to the equation, but still, the differences are so minimal so as not to matter. And this has been the case for several years now.

Your choice of headphones has a much bigger impact on the audio experience than the output of the phone.
Dus een dongle kán misschien wel een betere hebben, maar je hoort het toch niet. Of er moet nog een 700 euro kopfoon aan hangen. Met lossless bestanden, die goed gemastered zijn.
Anders maakt dat gewoon niet meer uit.

[Reactie gewijzigd door Arrigi op 28 september 2021 13:50]

Grotendeels met je eens maar Bluetooth is echt nooit gezeur bij mij. Je moet alleen geen troep kopen. Mijn Sony koptelefoon doet makkelijk 30 uur op z'n accu, en kan na 5 minuutjes laden weer 3 uur door. Het pairen gaat op Android razendsnel dankzij nfc en voor iPhones koppelen de producten van Apple (tevens ook met ok accuduur) ook binnen een paar seconden.

Ik mis Jack alleen maar als ik met ouder apparatuur bezig ben, zoals een oude stereo. Ik vertik het ook om met dongles rond te lopen voor die zeldzame momenten. Maar anders dan dat kan ik me eigenlijk niet voorstellen.

Klopt inderdaad dat er bedraad totaal geen goeie alternatieven zijn (behalve dan usb c/lightning oortjes) maar betekent niet dat ik zonder probleem zonder kan leven.
Ik wil in-ears. Die gaan zolang niet mee :) Ik vergeet veel kleine dingetjes, waarondre het laden van oordoppen die hoogstwaarschijnlijk in m'n zak zitten. Dus de batterij is dan vaak leeg en da's altijd op het foute moment. Daarnaast is het "batterijleven" van m'n bedrade setje voorlopig alweer enkele jaren, denk ik. Dat is voor mij gemak en da's gewoon écht niet te beteren.

Verder vind ik draadloos altijd gezeur. Er gaat voor mij niks boven de simpliciteit van "gepaird" te zijn met éxact en énkel dat ene ding waar ik het inplug. Dan en daar, meteen. Geen *notificatie-boing* vanop m'n laptop waar ie dan automatisch mee is gepaird.

Als er in-ears zijn die
* én altijd automatisch én enkel pairen met het apparaat waar ik dán mee wil werken * daarbovenop een levensduur hebben van minstens een week (pakweg gemiddeld 10u per dag) en deze batterijen na een jaar niet teruggevallen zijn in capaciteit
* ook nog eens zo licht zijn dat ik ze niet in m'n oor voel, maar wel goed afsluiten ( :X airpods non-pro, hoe mensen daarmee kunnen leven...)
Dan wil ik het nog wel eens overwegen.

Tot die tijd vind ik het een absoluut minderwaardig product.
Ik vrees dat het nog wel even gaat duren dan...

Maar waarom geen over-ear? Dan zou je zomaar nogwel iets dat volstaat kunnen vinden.
Vrees ik ook. Dus ik vind het wel heel prematuur om het poortje dag te zeggen.

Vanwege gevoel (klein, geen gewicht, nauwelijks aanwezig) en ook omdat ik heel vaak in een fietshelm danwel lopend gebruik. In het eerste geval past het niet, in het tweede gaat zweet vies verzamelen en weegt het teveel om niet op te vallen.
Ik voel de XM4 niet en ANC werkt prima. Verder moeten ze een dag mee kunnen. Ik heb ze op van/naar werk. Op werk soms, meestal niet. Heb nooit dat ze leeg zijn. XM3 kun je ook batterij makkelijk vervangen.
Ik voel zo'n dingen wel en het past echt niet onder een helm. Werkt voor mij gewoon niet. Smaken en kleuren.
XM4 in-ear steekt niet uit, maar als je 'm niet met je handen kunt bedienen mis je wel wat functionaliteit.
Ah sorry. Ik kwam steeds uit op de over-ear modellen, deels zelfde naam.

Misschien werken ze wel. Maar holy fuck, bijna 300 euro. Ik doe terwijl al enkele jaren met een setje Carbo Tenores die 6x minder kosten.

Duidt nogmaals op dat je misschien wel in de buurt kan komen van wat ik als voordelen van de bedrade optie ervaar, maar het vreselijk veel kost.
Klopt er zijn er twee, een over-ear en een in-ear (ik heb beide).

Tja eBay prijs is niet te vergelijken, ook hebben die geen microfoon en geen ANC (deze hebben 1 van de beste ANC die er bestaat). Is dus niet te vergelijken. Als je wireless earbuds wilt hebben die geen microfoon of ANC hebben kom je op veel goedkoper spul uit.

Daarbij wil ik niet beweren dat wireless niet duurder is dan wired. Ik denk dat dat wel zo is. Beide hebben voor- en nadelen.
Ik vind de non-pro Airpods best lekker zitten. En de easy pairing tussen me telefoon en ipad maakt het de ideale oortjes
Groot gelijk. Voeg daar aan toe: De draad is de perfecte antenne voor de FM-radio. Die zou ik ook graag vaker zien. Helaas heeft de fairphone 3 die al niet eens. Waar blijft de DAB-radio in de mobieltjes?

Kleine nuance: De 3,5 mm jack aansluiting is er ook in meer varianten: 2-polen (mono-luisteren). 3-polen (stereo luisteren). 4-polen (1 mic, stereo luisteren) en mijn Sony Z2 bijvoorbeeld: 5-polen: stereo-mic en stero-luisteren. En die laatste is helaas niet helemaal compatibel, dat oortje werkt niet in de fairphone3.
Gewoon TuneIn gebruiken daarvoor. Gebruikt echt amper data, en anders Xiaomi nemen
Ja weer een privacy trackende app erbij... En extra stroomverbruik voor de verbinding. Liever gewoon FM als het er is.

TuneIn is trouwens veel erger qua privacy dan de meeste apps. 20 trackers erin maar liefst volgens Exodus! Twiter, AdsWizz, Google Analytics, Facebook, Amazon, Verizon, en dit is nog maar een greep eruit. Echt elke big data tracking dienst die er is zit er ingebouwd. Jemig... Zo slecht zie je ze echt weinig.

Dan toch liever gewoon met een snoertje in mijn oor en echt 0,0 tracking.

Wat ik aan een echte radio ook wel leuk vind is dat je af en toe op reis nog eens een leuke lokale zender tegenkomt.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 28 september 2021 21:47]

Om te beginnen zitten nog lang niet alle fm-radio's op internet. Vooral die van mij zelf niet :-)
En ja, fm-radio werkt onafhankelijk van enige hardware tussen de zender en de ontvanger.

Die 'amper data' is nog altijd te veel want ze trekt het niet over een 'internet op lage snelheid' aan het einde van mijn internet bundel. Laat staan aan het einde van een pre-paid bundel.

Voor internet-radio gebruik ik liever 'transistor' (https://play.google.com/s...ls?id=org.y20k.transistor) die is veel slanker en werkt ook nog op android-4 en vooral dat je daar zelf de url in kan zetten en dat ze er voor zover ik ervaar geen reclame tussen voegt.
Waarom zou je nog Android 4 gebruiken? Lijkt mij niet ideaal voor veiligheid/privacy. Ik stream vaak zat radio uit het buitenland tijdens mijn reis en moet heeft deze maand ongeveer 200MB gekost.

Oprecht benieuwd trouwens, waarom een eigen FM station hosten ipv een streamingdienst gebruiken voor je muziek? Of gaat het niet om de muziek?
Hier een antieke 8" android tablet, puur voor thuis zaken zoals radio en zo. Enneh, nee, voor deze tablet (pricewatch: Samsung Galaxy Tab 3 7" Wifi Wit) is er geen alternatief.

Over de fm-radio: Als ik heen en weer naar mijn werk op de fiets zit, mag ik graag wat luisteren naar zenders die wel op de fm-band zitten.

En ja, de storing op de fm-band vind ik veel dragelijker dan de storing op web-radio. Een beetje wisselen tussen mono en stereo en af en toe een beetje ruis vind ik veel minder storend dan zenders die wegvallen en dan weer terug opkomen.

En ja, thuis heb ik met fm-radio nooit moeite om het geluid synchroon te houden door het huis heen. Met dab en web-radio is het afhankelijk van zo veel meer dat synchronisatie tussen android, apple, marantz en argos mij nog niet gelukt is.

Met android-webradio-apps heb ik zelfs gehad dat de radio na een paar uur meerdere minuten achter liep vanwege het invoegen van reclame door de app...
Ik heb BT earbuds vanop Ali Express (+-20€) die 'n case hebben die ze oplaadt. Ik moet die case misschien 1x in de paar maand opladen en kan meerdere malen per week 1-2u gaan trainen met muziek. Ik kan er zelfs probleemloos mee bellen en ook op het vliegtuig sluiten ze het omgevingsgeluid 1000x beter af dan die goedkope oortjes met kabel die je vroeger overal bij kreeg. Nee, ik wil echt NOOIT meer terug naar een draad die overal achter haakt als je aan het fitnessen bent.

Verder een JBL BT speaker die ik gebruik om muziek te luisteren en via Spotify kan ik vanop m'n GSM ook naar andere apparaten in huis streamen. Moet zeggen dat ik die 3,5mm jack werkelijk nergens meer voor mis. Een paar jaar geleden lag dat nog iets anders, maar tegenwoordig zijn er tal van betere alternatieven. Dat wil niet zeggen dat ik er iets op tegen heb als het wel op 'n toestel zit, maar voor mij geen punt meer om 'n smartphone niet te kopen.
Ik kan er zelfs probleemloos mee bellen en ook op het vliegtuig sluiten ze het omgevingsgeluid 1000x beter af dan die goedkope oortjes met kabel die je vroeger overal bij kreeg
Die dingen waren dan ook echt uitermate slecht, nieuwe dopjes van €20 op AliExpress zijn echt verbazingwekkend goed
Mijn S10 is nog prima. en ik zou nu mogelijk ook die nog kopen.

Daarnaast zou ik ook serieus kijken naar een telefoon MET headset. Ik had juist van fairphone verwacht dat ze dit wel door zouden hebben.

Juist het scrappen van deze poort zorgt ervoor dat er nog meer electronica gemaakt moet worden.
Lees even over de snel afnemende accuduur in die draadloze krengen, en hoe dat onmogelijk is te vervangen. Dit gaat volledig tegen de duurzame visie van ze in.
Zoek dan meteen even verder over al die kabelbreuken van die oortjes. Ik doe nu al veel langer met mijn draadloze oortjes dan ik gemiddeld deed met bedrade oortjes.
Zoek dan meteen even verder over al die kabelbreuken van die oortjes. Ik doe nu al veel langer met mijn draadloze oortjes dan ik gemiddeld deed met bedrade oortjes.
De bedrade oortjes die je meekrijgt in de bundel zijn qua prijs dan ook niet te vergelijken.
Bij een old school walkman ben ik dit probleem nooit tegengekomen, werkt nog steeds.
Je kunt bedrade oortjes met verwisselbare kabels kopen zoals ik die heb. Je kunt geen draadloze oortjes kopen met een verwisselbare accu. Snap je het probleem?
Dat is geen inherent probleem aan draadloze oortjes. Het is heel goed mogelijk om ze te maken met verwisselbare accu. Dat is op dit moment voor 100% van de fabrikanten blijkbaar als niet winstgevend aangemerkt, maar dat geldt evengoed voor 99,9% van de bekabelde oortjes makers die geen verwisselbare kabels maken.
Leuk om te speculeren zo en met fantasiegetallen rond te strooien. Feit is dat die fabrikanten er nu niet zijn en er geen plannen zijn voor zoiets. Ander feit is dat er dus wel fabrikanten zijn die verwisselbare kabels leveren zoals Shure.
Dat is nu strikt feitelijk juist, maar ik ben wel benieuwd of dat nog steeds zo is als die Fairphone draadloze oordopjes er zijn. Natuurlijk nog afwachten, maar als ze die niet maken in lijn met hun gebruikelijke filosofie (en mss wel speciaal voor deze telefoon), zou ik daar wel van opkijken.
Voor mij iig nog wel het afwachten waard voor daar zo'n definitief oordeel over te vellen.
Ik heb nog nooit een set oortjes gezien met verwisselbare kabels. Wel koptelefoons, maar niet oortjes.
Dan kijk je waarschijnlijk alleen maar naar de goedkope opties. Ik heb de Shure SE215-CL waar dit dus wel kan.
Opties van KZ, BLON en Tin op AliExpress hebben ook afneembare kabels voor €30
Dat is puur afhankelijk van de kwaliteit van de kabel. Dik genoege kabel met solide kern gaat jaren mee. En als het stuk is, dan is het super eenvoudig te repareren.
Tsja, duurzaamheid en welvaart gaat nu eenmaal niet goed samen. Per fiets naar je bestemming is ook duurzamer dan per EV. Toch is het goed als de massa overgaat van ICE naar EV. Geldt ook voor draadloze oordopjes. Bedrade oordopjes zijn duurzamer dan draadloze oortjes.
Kapitalisme en duurzaamheid gaan niet goed samen. Draadloze oordopjes zijn de ideale kandidaat voor de kapitalist. Makkelijk en goedkoop te produceren en ook nog eens modegevoelig omdat ze aan je oren hangen. https://www.youtube.com/watch?v=bJG37Z9wPFQ

Het komt allemaal neer op verkopen, verkopen, verkopen. Er gaan containers vol perfect werkende producten de versnipperaar in om ruimte te maken voor nieuwe producten. Gelukkig zijn er fabrikanten zoals Framework die het wel snappen. Ze maken een laptop die zelf kan bouwen en/of onderhouden.
https://frame.work/
Het zou zomaar kunnen dat de accu's van de fairphone oordopjes gewoon te vervangen zijn. Het zou mij verbazen als dat niet zo is.

En als dat het geval is hebben ze een best aantrekkelijk product op de markt gebracht (afhankelijk van de geluidskwaliteit natuurlijk).
Ja ik snap ook niet dat ze niet nog een optie hebben voor gewoon bedrade oordopjes.

Die aansluiting weglaten om meer draadloze dopjes te kunnen verkopen is toch echt het soort commercieel marktdenken waar ik dacht dat ze juist tegen streden.
waarom moet ik spreken voor de gemiddelde gebruiker? Die komen toch ook niet op Tweakers? Het lijkt me uitgerekend een goed medium om dit aan te kaarten.

En 'de rest doet het ook' verandert niets aan het feit dat het slecht voor het milieu is (adapters nodig, nieuwe draadloze headsets), en verandering niet per se gedreven is door technologische vooruitgang. Alsof fabrikanten geen andere motieven kunnen hebben...
Bedrade oortjes gaan sneller stuk hoor. Kabel begeeft 't vaak en dan kan 't weer bij het afval. Mijn Sony koptelefoon (en oortjes) lopen dat risico niet en je kan ook nog eens de accu verwisselen als 'ie op is.
 • een hoop bluetooth oortjes hebben ook een draad (om beide oortjes met elkaar te verbinden) die net zo goed stuk kan. Oortjes zonder draad raak je daarentegen weer een stuk makkelijker kwijt.
 • bluetooth apparaten hebben een stuk meer onderdelen en complexiteit dat kapot kan gaan (ontvanger, batterij, etc.).
 • mijn bedrade headset heeft gewoon aan beide kanten een mini-jack connector; mocht de draad kapot gaan (wat ik niet snel verwacht gezien die van goede kwaliteit is), dan kan ik die simpelweg vervangen.

[Reactie gewijzigd door De Vliegmieren op 28 september 2021 15:33]

Dat soort oortjes zie je steeds minder en zijn ook niet de verstandigste keuze uiteraard.

Fair point maar in principe is niet natuurlijk van toepassing op alles, ook die telefoon waar je 'm in steekt. Als je normaal met spullen omgaat zullen ze echt lang mee gaan.

Mini-jack gaat sowieso sneller kapot dus kan potentieel een issue zijn, zeker als je ergens aan blijft hangen. Vaak is dit sowieso ook iets dat je bij duurdere oortjes alleen ziet.

Ik ben het los van alles wel met je eens dat in principe dit negatief kan zijn voor het millieu, feit is helaas dat de meeste mensen tech als 'disposable' zien en niet willen investeren in kwaliteit oortjes die lang mee gaan, bedraad of draadloos. Denk eerder dat daar iets aan moet gebeuren.
Het is misschien zo dat de gemiddelde gebruiker er niet zo op zit te wachten, maar het mag duidelijk zijn dat de koper van een Fairphone geen gemiddelde gebruiker is. Een gebruiker die zit te wachten op duurzaamheid heeft inderdaad zoals al aangehaald een voorkeur voor het gebruik van audio spullen met draad die ze al hebben.

De introductie van de audiopoortloze iPhone liep niet voor niets samen met de introductie van hun draadloze meuk. Dit was een commerciële en anti-consumer zet van Apple. Dat andere fabrikanten, en dan zeker Fairphone dit overneemt is enorm jammer.

Het is ook duidelijk dat voor een deel van de gebruikers dit een kwestie van keuzevrijheid is: het is niet dat je geen draadloos/BT kan gebruiken als de poort wel nog aanwezig is, en zonder het te bewijzen lijkt het me logisch dat het extra materiaal/productie/transport/verpakking van het kleine percentage adapters dat toch wordt gekocht groter en of minder ecologisch is dan het kleine beetje extra plastic en koper voor de audiojack op alle toestellen.

Ik heb er persoonlijk geen probleem mee om een premium te betalen voor repairability en fair, principes die ik zeer belangrijk vind, maar door het ontbreken van deze poort heb ik geen interesse meer. Ik ging hem meteen kopen bij lancering (mijn huidige 4 jaar oude smartphone is onwerkbaar traag geworden) maar zal nu toch elders moeten kijken.
Je doet hier de aanname dat Fairphone ook commercieel en anti-consumer wordt, maar zelf hoop ik dat ze dat niet doen. Het zou me eerlijk gezegd ook niet verbazen als ze alleen hun markt vergroten door vanaf nu continu twee modellen naast elkaar aan te bieden.

Het ene model is eenvoudiger en goedkoper, mét 3.5mm plug (FP 3, 5, 7, ...) voor de mensen die niet zo veel hoeven hebben. Het andere is een "premium" waterbestendig model met metalen hoes, draadloze oordopjes, supercamera, draadloos laden etc. (FP 4, 6, 8, ...) voor de mensen die dat willen en kunnen betalen. Dit zou meteen ook verantwoorden dat ze elke twee jaar een nieuw model introduceren terwijl elke telefoon minstens 5 jaar mee gaat.

Verder zou het mij verbazen als hun draadloze oordoppen geen vervangbare accu krijgen. Dankzij zulke doppen zal de naam Fairphone veel vaker in gesprekken even naar voren komen, dus het is goed voor hun naamsbekendheid en al snel ook voor de omzet.

Zelf gebruik ik trouwens bluetooth in de auto, maar altijd een draad voor afspelen via mijn stereo of koptelefoon. Ik moet er niet aan denken dat die 3.5mm plug echt verdwijnt...
Verder zou het mij verbazen als hun draadloze oordoppen geen vervangbare accu krijgen.
Een accu die je kan vervangen is alsnog minder goed voor het milieu dan een accu die er helemaal niet in zit :)
Ik hoop dit ook, maar ik hou m'n hart al vast... In ieder geval snap ik de move niet meteen dat ze proberen meevechten in dat competitieve terrein en terwijl een deel van hun core-values te laten vallen.
Ik vermoed dat dat wel gaat gebeuren. Maar waarom hoop jij erop? Wat denk je ermee te bereiken? En kom niet met waterdichtheid aan, er zijn zat toestellen die waterdicht zijn. De grotere accu die iemand noemt? Laat me niet lachen, dat is zo'n kleine fractie. Hell toen bij de iPhone de 3.5mm jack weg ging was er gewoon nog fysiek ruimte on de jack te plaatsen...
Op huwelijksreis met mijn "waterdichte" iPhone 11 Pro Max in het water gesprongen 1x..., groen scherm knipperen en kapot. dag goede camera voor de verdere vakantie nog.

Gelukkig was ik niet ver van Bangkok om voor 800euro omgerekend een nieuwe te kopen gezien dat de prijs is voor vervanging.

Dus als antwoord op jouw vraag. Zeker te weten waterdichtheid + stof. Ik denk dat we dan zachtjes aan ook bij het einde komen van design voor toestellen met scherm hoe we hem nu kennen.

Dus dan eindigen we met randloos, poortloos en touch-id onder scherm.

(iPhone gebruiker)

[Reactie gewijzigd door CypressGTX op 28 september 2021 14:57]

Je moet met een IP68 telefoon ook niet in het water springen. De klap van het water geeft een tijdelijke druk die veel hoger is dan die 4 meter gedurende 30 minuten die hij aankan. Daar gaat het mis.

Het is gewoon bedoeld voor als je hem een keer in de wasbak laat vallen of als het extreem regent. Een telefoon die echt waterstralen onder druk aankan wil je niet in je zak hebben :)

En laten we wel wezen, waarom moet je per se met zo'n ding kunnen zwemmen? Ik heb liever een audiojack dan de mogelijkheid er mee te kunnen duiken want dat doe ik toch nooit. Dat is leuk voor een niche model maar niet voor een algemene telefoon.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 28 september 2021 21:54]

Dat water kan net zo goed via de schermranden, of meest waarschijnlijk, via de speaker zijn gekomen. Hoe weet je zo zeker dat het via de oplaadpoort naar binnen is gekomen?
Gezien ze hem open hebben gehaald en dan laten ze ook zien dat het mijn schuld was.
Via de simtray was het binnengekomen, en onder bij de oplaadpoort zat corrosie
Dus uiteindelijk de fout van de simtray en die gaat niet weg...
Dat denk ik ook; het verbaast me eerlijk gezegd dat er nog geen (al dan niet kleinere merken) poortloze telefoons op de markt zijn. Dat komt de waterdichtheid enorm ten goede maar maakt het ook mogelijk de telefoon heel dun te maken of juist de vrijgekomen ruimte te gebruiken voor een grotere accu.

Sowieso mis ik, de foldables van Samsung daar gelaten, de echte design phones zoals je vroeger de RAZR had en waar LG ook heel veel mooi aanbod in had (de Wing nog vrij recent overigens).

Ik ben daar persoonlijk wel gevoelig voor. Als er een ultradunne moderne designer smartphone komt zonder poorten (draadloos laden en de rest via bluetooth en e-sim) en zonder camera (!!! - maar essentieel om echt dun te worden) dan ben ik om.
Ehm, het idee van Fairphone is dat je onderdelen zelf kunt vervangen. Leuk dat je dit hoopt maar dat doe je dan bij de verkeerde fabrikant.
Als je hun missie statement leest is het meer dat de arbeiders die er voor zorgen dat al je grondstoffen eerlijk betaald worden en de toestellen met aandacht voor klimaatimpact geproduceerd worden.
Nergens staat in veel woorden dat toestellen - koste wat kost - wisselbare onderdelen moeten hebben, al verkopen ze wel veel onderdelen los.

Maar stel nou dat ze een toestel maken wat uit 1 niet-reparabel deel bestaat met een 10x kleinere kans kapot te vallen en een kwalitatief zeer goede batterij er in die minstens 8 jaar meekan. Dat zou toch veel beter zijn voor het klimaat dan iedere paar jaar je toestel geheel of gedeeltelijk te vervangen? (leuk dat je de camera module door een betere kan vervangen zonder je toestel weg te gooien, maar dan gebruik je in de levensduur van je toestel dus al 2 camera's - doe dat voor alle onderdelen en je hebt effectief gewoon een nieuw toestel gekocht)
Uiteindelijk zit het probleem toch bij de gebruiker die steeds meer wil.
Fairphone stelt 'the phone that cares for people and the planet'.
Een weggooi accessoire met batterij valt daar niet onder.
Vind dit juist slecht voor een bedrijf als fairphone dat "waste" probeert tegen te gaan en mensen nu meer waste veroorzaakt door een 3.5mm oordop dat nog door velen gebruikt wordt te stoppen. Ik gebruik het nog steeds.

Nu bieden zij ook hun eigen draadloze earphones aan.

Sorry, de geloofwaardigheid is daardoor bij mij verdwenen voor FairPhone
De grap is juist dat de audiojack juist nog steeds in veel nieuwste modellen zit.

Feit is dat Bluetooth niet de audiojack volledig kan vervangen. Ja, in een aantal gevallen is het veel handiger, maar er zijn nog zat situaties waarbij bedraad de voorkeur heeft.

Persoonlijk heb ik beide absoluut nodig. Fairphone is geen optie meer nu.
Ik gebruik helemaal geen oortjes maar in welke situaties zou bedraad de voorkeur hebben dan?
Ik heb er niet heel verstand van hoor maar als fabrikanten van bedraadde oortjes nu ook eens overstappen van de 3.5mm plug naar een usb-c plug. Is het probleem van het ontbreken van een 3.5mm plug op een telefoon niet opgelost?
Nee want er is geen goede standaard voor USB audio, de ene telefoon heeft geen DAC, de ander wel. Sommige DACs werken dan weer niet bij de een maar wel bij de ander... Plus dan kan je nog steeds niet je telefoon opladen en muziek luisteren, tenzij ze 2 USB poorten leveren, maar dat gebeurt niet
Daarnaast is in mijn ervaring de USB-c poort veel fragieler dan de degelijke (en draaibare) jack en is deze op een telefoon een van de dingen die relatief vroeg minder goed gaat werken/contact gaat maken. Dit zou je hele telefoon total loss kunnen maken. Zo'n poort krijgt immers wel wat te verduren in een broekzak met bedrade oortjes ingeplugd.
Ik vind het persoonlijk wel jammer dat ook Fairphone de 3.5mm connector lijkt te laten schieten.
Het wel hebben van een 3.5mm connector sluit niet uit dat je alsnog bluetooth met apt-x hd kan gebruiken. De ene keer koppel je bluetooth headset voor tijdens het sporten en de andere keer sluit je toch je bedrade koptelefoon aan op je smartphone als je echt even wilt luisteren.

Hier gaat mijn telefoon ook nog regelmatig met een kabeltje aan mijn stereo versterker. Daar moet toch een hele deftige draadloze oplossing tegenover staan als ik die geluidskwaliteit wil benaderen. Waarom zou ik zoveel geld stukslaan op een nice to have oplossing voor een probleem dat ik niet heb?

Ik wil dus betogen naar Fairphone dat het duurzamer is om je gebruikers hun oude bekabelde audioapparatuur aan te kunnen sluiten, want draadloos kan altijd ook nog.
Geef desnoods de mogelijkheid dat je zelf een audio poort module erin kan klikken. Als we toch bezig zijn; graag 2 usb-c poorten :).
Ik heb vorige week nog een telefoon gekocht met 3.5 jack, en voor mij is nog steeds een telefoon zonder deze jack niet acceptabel. Er wordt hier een hoop geschreven over dat het een gepasseerd station is, maar het is gewoon een feit dat draadloos in veel opzichten een duurder en minder goed alternatief is.

Als ik op reis ben, dan wil ik niet afhankelijk zijn van een extra accu als ik in het vliegtuig of de bus zit. Als je goede oortjes hebt, dan doe je hier jaren mee, maar die draadloze dingen, daar slijt de accu en mag je weer iets nieuws kopen. Van veel van die draadloze oortjes komt bovendien vijf keer zo veel straling als van je telefoon.

Het enige voordeel van draadloos is dat je geen draad hebt, en dat de fabrikant minder onderdelen nodig heeft voor de telefoon. Voor dat laatste wordt je als consument echter niet beloond met een lagere prijs of betere features.
Echt benieuwd hoe ze het gebrek aan 3,5mm gaan uitleggen. Ik kan echt niet bedenken hoe dat beter is voor mens en aarde. De bestaande bedrade koptelefoon in mijn lade is per definitie duurzamer dan een nieuwe draadloze koptelefoon.
Of behoud van de poort in nieuwe hardware duurzamer is, is nog maar de vraag als de overgrote meerderheid de poort niet meer gebruikt maar wel onnodig ‘gefabriceerd’ in de telefoon heeft zitten. Dat jij jouw oude oortjes nog gebruikt is duurzaam. Als jij een klein aandeel van de gebruikers betreft, kan het duurzamer zijn om als ‘uitzondering’ een adapter te gebruiken.
Nou, nee. Een connector, 2 extra lijntjes en wat meer behuizing is op een telefoon die na 4 jaar afgeschreven is niet noemenswaardig qua milieubelasting. Daarnaast wordt de telefoon zwaarder belast bij gebruik BT.

Elke gebruiker die de poort verkiest over BT is winst en de connector weglaten is gebruikers verhinderen een duurzamere optie te kiezen.
De impact van Bluetooth audio is miniem, eigenlijk verwaarloosbaar.
Agreed, een beetje nitpicking inderdaad, het ging mij er vooral om dat er al een DAC moet zitten op de SOC dat uitontwikkeld, efficiënt, kwalitatief goed en makkelijk te gebruiken is; wat vervangen wordt door een minder efficiënt systeem met als enige voordeel gebrek aan draad, wat door mij (en anderen) niet ervaren wordt als nadeel.

Als ik investeer in dopjes voor het bedrag van redelijke BT dopjes heb ik 10+ jaar goed geluid en voor de sporadische gebruiker voldoen de ooit ergens meegeleverde dopjes.

Dat is hetzelfde pragmatisme waarvoor ik een Fairphone overweeg.
Je zou eerst je claim moeten staven dat 'overgrote meerderheid de poort niet meer gebruikt' bij telefoons waar zo'n poort aanwezig is. Hoe kom je daarbij?
Omdat misschien het meerendeel AirPods of aanverwant inmiddels draagt. Ik zie nauwelijks nog mensen met een koptelefoon met draad.
Anoniem: 486069
@aschja28 september 2021 13:57
Dat vind je toch niet gek als die 3.5mm jack er al een tijdje bij het grootste deel van de telefoons er niet meer in zit...
Inderdaad. Ik vind dat zelfs volkomen logisch!
Je doet of het onbedraad nog de enige optie is. Voor de iPhone kan je gewoon EarPods met Lightning-connector krijgen. Voor de Android gewoon met USB.
Blijkbaar kiest de consument dan dus voor de draadloze variant.
Ik zie ze hier in Spanje juist heel veel. Waar juist veel budget telefoons worden verkocht. Mensen gebruiken ze juist wel veel als ze de kans hebben. In Nederland waar vooral top telefoons verkocht worden, kan dat niet meer.

Maar het gaat om de optie. Ik gebruik zelf ook draadloze oortjes (redmi van 15 euro). Werken prima voor onderweg, maar als ik voor mijn werk een gesprek moet voeren, plug ik liever mijn bedrade Jabra in. Het is fijn om beiden te hebben.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 28 september 2021 21:58]

... op straat, waar ik zelf ook eerder voor draadloos zou gaan als ik ze al op zou zetten. Een filmpje kijken als ik in gezelschap ben gaat prima met "oortjes" met een draadje.
Ik zie het verschil niet tussen die twee.
Bij de ene zit als het goed is je telefoon in je hand of voor je op tafel, maar als je op reis bent dan ben je vaak aan het lopen / bewegen en dan zit het draadje al snel in de weg. Verder betekend het ook dat je dan je telefoon in een gekke stand in je jas moet doen bijvoorbeeld. Dus op reis vind ik het draadje een stuk irritanter.
Ook op lokatie is draadloos praktisch. Even weglopen voor bakkie koffie, toilet, deurbel, kids, vergadering het werkt allemaal. Zonder je telefoon mee te nemen.
Dat zou inderdaad een redenatie kunnen zijn, maar dan blijft het een ethische keuze. Gaat Fairphone mensen stimuleren om een enkel voor de vervuilende optie te gaan, of bieden ze ook een kans voor een duurzamere optie?

Ik heb geen getallen, maar het kleine beetje plastic en metaal voor het eenmalig fabriceren van een 3,5mm jack lijkt mij vele malen minder vervuilend dan iedereen te forceren naar draadloze koptelefoons te gaan of blijven. Immers, in een telefoon zit al een DAC, versterker, bluetooth ontvanger en accu. Stel dat je eenmalig je draadloze koptelefoon vervangt, hoeveel waste creëer je daarmee ten opzichte van een bekabelde oplossing?

Daarnaast moet Fairphone zijn doelgroep kennen. Zijn dat mensen die graag nieuwe adapters of koptelefoons willen kopen of mensen die graag duurzaam willen zijn en hun werkende apparatuur willen gebruiken?

Ik denk dat het door het weglaten van een 3,5mm jack de ideologie van fairphone minder geloofwaardig wordt en meer naar de kapitalistische ideologie van Apple riekt.
Of behoud van de poort in nieuwe hardware duurzamer is, is nog maar de vraag
In ieder geval niet duurzamer zijn oortjes waar elektronica ingebouwd moet zijn.
Ik meen dat Fairphone ook plannen heeft voor modulaire bluetooth headphones/earphones.
Het weglaten van een 3,5mm jack zorgt er toch juist voor dat meer audioapparaten overbodig worden?

Dit lijkt mij tegenstrijdig met Fairphone's streven en een gevolg van het willen vergroten van de winstmarges en een manier om een nieuw product te pushen à la Apple en AirPods.
Welnee, voor 10 euro (pricewatch: Samsung USB-C naar 3.5mm Jack Adapter Wit) heb je een adaptertje die je permanent aan je koptelefoon kunt laten zitten. Zo gebruik ik mijn oude headset ook met mijn telefoon. Ze kunnen toch ook niet een Micro-USB aansluiting blijven hanteren omdat er zoveel mensen nog van die opladers hebben liggen?

Ik snap de beweging naar een universele USB-C poort heel goed.
Anoniem: 486069
@chaozz28 september 2021 14:00
Ik snap de beweging naar een universele USB-C poort heel goed.
Dus universele USB-C is goed, maar universele 3.5mm niet?
Je kan prima de 3,5mm weglaten en al zijn functies op de USB-C poort zetten. Andersom niet.

Ook andere electronica gaat steeds meer naar 1 poort die alles kan.
Weet je nog dat je pc aparte muis en toetsenbord poorten had? Of dat je videokaart vga, dvi, hdmi en DP uitgangen had?

Op mijn laptop zitten nu zelfs alle inputs, outputs, netwerk en de oplader met 1 lullig USB-C kabeltje vast.
USB-C kan heel goed zijn, maar als audiojack in een broekzak is het minderwaardig. Als ik een jack inplug heeft het ding 100% bewegingsvrijheid. Ik kan lopen, fietsen, klimmen en die draad kan 720 graden draaien in de socket zonder zelfs maar verbinding kwijt te geraken.

Ik heb afgelopen weekend ook een USB-C connector geplooid, in gebruik op m'n laptop. Die probeerde ik niet eens te draaien. (vraag me niet hoe, ik was ook verbaasd)
Laat staan dat je het ding tijdens gebruik kan draaien. USB-C mag dan wel in elke oriëntatie werken, maar daarbij wordt dus niet gezegd dat het 0 graden of 180 graden moet zijn. Alles daartussen werkt écht niet. De jack doesn't give a fuck.
Vraag me af hoe vaak jij daadwerkelijk fietst met een audio jack in broekzak.

Ja leuk, de plug kan om zijn as draaien, maar ik ben nog geen kabeltje tegengekomen die bij dagelijks fietsen langer dan drie maanden meegaat zonder draadbreuk.
10000+km per jaar. Geen last van. Wat recent wel is gebeurd is dat de behuizing van de oortjes uiteen viel. De lijm liet los. Met de hoeveelheid zweet en water die er door vliegt is het misschien ook niet gek.

[Reactie gewijzigd door Arrigi op 28 september 2021 18:32]

He ik heb precies hetzelfde gehad... Wat Bison kit lijm ertussen en weer klaar
Met lopen, fietsen, klimmen, en zelfs semi statisch thuis/werk prefereer ik toch echt BT boven 3.5 mm. Maar ik gun het een ander. Het is niet of 3.5 mm of BT.
Weet je nog dat je pc aparte muis en toetsenbord poorten had? Of dat je videokaart vga, dvi, hdmi en DP uitgangen had?
En ik maak nog steeds dankbaar gebruik van alle aparte poorten :)
Vind je het niet lastig dat je moederbord geen PS/2 of seriële muis aansluiting meer heeft?
Of heeft die van jou dat wel?
Zo ongeveer elk moederboard heeft nog PS/2 poorten vreemd genoeg. Het verbaasde mij ook. Ik heb er ook niks meer aan.

Een echte seriele poort zou ik wel dolgraag willen hebben als knutselaar. Helaas zijn die juist wel moeilijk te vinden.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 28 september 2021 22:00]

Die van mij heeft het nog, wel een combi maar toch
Je kan prima de 3,5mm weglaten en al zijn functies op de USB-C poort zetten. Andersom niet.
Je kan prima alles over wifi laten lopen, dat wil niet zeggen dat het efficiënt is elk soort verbinding gebruik te laten maken van hetzelfde protocol. Het maakt de apparatuur alleen complexer en storingsgevoeliger.
1 poort die alles kan, kan ook maar 1 ding tegelijk. Of je moet weer een hubje hebben ofzo? Dongle paradise...
Dat zeg ik nergens volgens mij. De 3.5mm aansluiting is zeker goed, maar wel minder noodzakelijk aangezien USB-C ook audio-output heeft. Ik geef aan dat ik de beweging begrijp.
Anoniem: 486069
@chaozz28 september 2021 15:40
Nee klopt je zegt het nergens, dat klopt. Maar als je aangeeft de beweging te begrijpen zie je m.i. de meerwaarde van het weglaten van de 3.5mm, implicerend dat de 3.5mm minder goed is dan het alternatief. Ik probeer je geen woorden in de mond te leggen, maar alle argumenten voor mezelf op een rijtje te krijgen, excuses als het verkeerd overkwam :)
Geweldig, nu moet je een adapter kopen die apart moet worden geproduceerd, verpakt en verscheept die vroeger of later kapot gaat waardoor je weer een nieuwe moet halen en de vorige weer bij het afval kan.
Een adaptertje is goedkoper dan een nieuwe headset. Ik probeerde wat nuance aan te brengen in jouw stelling dat er meer audioapparaten overbodig worden. En wat je omschrijft over het adaptertje geldt evenwel voor de 3.5mm aansluiting in je telefoon.
Hoeveel 3,5mm jacks heb je werkelijk al versleten? Ik eentje. En dat was nog in de tijd dat het een simpel verwisselbaar stuk was.
Wat zeg je nu precies? Dat jouw usecase hetzelfde is als die voor de rest van de wereld? Ik volg je even niet meer.
Nee, dat er af en toe een fabeltje opduikt over jacks die verslijten alsof het een tegenargument is, maar ik nagenoeg nooit iemand tegenkom wiens jack écht versleten was. De hoeveelheid draadloze oortjes die weggegooid zijn omdat de accu op is is waarschijnlijk al groter.
Logische keuze in een tijd waarin mensen alles draadloos willen.
Connector minder nodig, dus scheelt onderdelen, scheelt een DAC, minder soldeerwerk.
Waarom dingen maken die niemand meer wil (op een handje vol nerds na)
Bij de grote fabrikanten die op telefoonvlak weinig tot zeer weinig doen op het gebied van e-waste (tenzij opgedrongen/geforceerd) is dit inderdaad een logische keuze.

Bij Fairphone wekken ze nog de indruk dat ze dit wel serieus nemen (zie oa. https://www.fairphone.com...educing-electronic-waste/). Het is voor de missie van deze fabrikant en telefoons dus geen logische keuze.

Het soldeerwerk (ea.) waar je over spreekt staat in geen verhouding tot de e-waste die gegenereerd wordt door draadloze headsets.

Daarnaast draagt het "handje vol nerds"-stempel niet echt iets bij aan dit verhaal. Er moet helemaal niets, maar door dit soort acties krijgen mensen wellicht de indruk dat dit de enige juiste weg is. Dat betwijfel ik ten zeerste.
Hoezo draagt het bij aan e-waste? De meeste gebruikers hebben al lang een set draadloze oordopjes en die met een draad liggen al gerecycled en al weer in de winkels als iets anders. (Of ze liggen al jaren stof te happen in een lade ofzo)
Lees het artikel. Het gaat om de accu.
Naast nerds is er denk ik een hele grote doelgroep die ook graag een 3,5mm jack blijft gebruiken.

Denk aan mensen (ouderen?) die het instellen en gebruik van bluetooth headsets maar lastig vinden, mensen die geen losse oordopjes willen, opladen lastig vinden en vergeten, audiofielen die graag een (redelijk) goede geluidskwaliteit willen of wellicht hun telefoon aan andere apparatuur willen verbinden, mensen die omwille van het milieu geen draadloze headsets willen (e-waste), of mensen die gewoon een standaard goede en goedkope stekker, universeel bruikbaar en zonder eventuele (digitale) vendor-locks en beperkingen willen.
Erg jammer dat ze deze dan toch echt lijken weg te laten. Ik heb het persoonlijk helemaal gehad met die 3,5mm adapters. Zou het dan toch écht zo nodig zijn om op andere punten te verbeteren, of zou het om geld gaan?

Aan de andere kant blijf ik nu waarschijnlijk wat langer met mijn huidige telefoon doorgaan, misschien hebben ze juist een van hun doelen bereikt zo :p

[Reactie gewijzigd door NullZer0 op 28 september 2021 13:21]

Ik heb het gevoel dat het gaat om een grotere ontwikkeling naar op termijn helemaal draadloos functionerende toestellen. Niet nu, niet morgen en ook niet over vijf jaar. Maar ik kan me goed voorstellen dat mijn kinderen over vijftig jaar aan hun kinderen uit moeten leggen dat ze vroeger nog poorten in hun telefoons hadden waar je kabels in kon steken om op te laden of muziek te luisteren.
Ik kan mij ook wel voorstellen dat we niet altijd aan die 3,5mm jack blijven vasthouden, maar ik vind het nu toch nog te onhandig als ik er niet direct een in mijn telefoon kan pluggen. Op verscheidene plekken kom ik hem toch altijd weer tegen. Om nog maar te zwijgen over het gedoe met USB-C dat óf de plug, of de poort verslijt en je regelmatig moet priegelen om de muziek fatsoenlijk af te laten spelen.

Doe mij dan alsjeblieft die 3,5mm jack. Werkt altijd.
Vindt het slecht, je kan nu niet je telefoon laden en tegelijk je bedrade koptelefoon gebruiken, of tegelijk een controller aansluiten (als je game streamt) en je bedrade koptelefoon.

Draadloze earsets en koptelefonen zijn wel leuk als je gewoon simpelweg naar muziek luistert (want latency zal geen probleem worden, en met vrij dure draadloze koptelefoon heb je LDAC voor FLAC bestanden), want je hoeft je telefoon niet dichtbij of in je handen te hebben, geen kabel in de weg dan ook, en kan misschien ook bellen ermee (zo een TWE setje als bijvoorbeeld een WF1000XM4, of een goedkoop geprijsde(nouja, er is nu 21% BTW, maar is vaak nog steeds goedkoper...) goeie (en betrouwbare+veilige, let op) van AliExpress is dan ideaal), maar als je geen enkele extra latency kan hebben, met bijvoorbeeld zo een ritme game als Deemo of Cytus 2, of terwijl je een game stream't vanaf thuis, dan is dat weer lastiger.

Daarnaast geven veel bedrade koptelefoons gewoon vaak fijner en zuiverder geluid dan vele die draadloos werken (niet altijd, maar vaker wel dan niet), voor een stuk goedkoper, met misschien luxere uitstraling (of zo een handmatig gemaakte designer ding) en eventueel opties voor open of gesloten oorschelpen.
Je kan het dan ook snel loskoppelen en aansluiten aan een ander apparaat, zelfs als die geen bluetooth ondersteund, geen gedoe met pairen nodig en geen potentiële hack pogingen als er weer is een Bluetooth exploit is...

Je hoeft dan ook vrijwel Nooit meer de koptelefoon te vervangen, tot de kussen van de oorschelp slijt (kan je vaak vervangen), of hem zelf stuk maakt ofzo (misschien kan je de kabel wel fixen door de kabels terug aan elkaar te solderen), maar je draadloze ding zal onvermijdelijk stoppen te werken, of steeds minder lang aan blijven, als je batterij degradeert, waardoor je jezelf gaat pushen over 1-3 jaar om een nieuwe te kopen voor net zo een hoge prijs...als je het kwijt kan.
Misschien kan je een veilige compatibele batterij wel vinden (van waarschijnlijk niet gelijkwaardige kwaliteit, fabrikant van batterij gaat waarschijnlijk je weigeren dat je het niet kan kopen) en vervangen, misschien niet...


Gewoonweg het bestaan van draadloze audio apparatuur met accu's, (en smartphones, met hun niet of vaak lastig vervangbare batterijen, en korte update ondersteuning), zijn van zichzelf een onderdeel van de vervuiling van onze planeet.

[Reactie gewijzigd door TweetCu op 28 september 2021 16:01]

Eigenlijk iets wat je niet vaak hoort maar - als je ergens een evenement organiseert en je wil audio van je telefoon op het systeem van de locatie horen dan hoef je echt niet aan te komen met bluetooth, of je kopieert je bestand naar hun systeem of je zult toch echt een mini-jack moeten hebben om aan de mixer te hangen.

Of een auto zonder BT (of met een slechte implementatie die niet pairt met je telefoon) ook een aux kabeltje enorm handig.

Zelf gebruik ik dagelijks BT oortjes, maar waardeer ik het zeer dat ik ook en mini-jack heb op mijn telefoon voor al die situaties.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee