Code in ABN Amro-app suggereert komst van Apple Pay-ondersteuning

Code in de ABN Amro Mobiel Bankieren-app voor iOS lijkt de komst van Apple Pay te hebben verklapt. De code spreekt onder meer over een Wallet-functie waar een iOS-versie van 12.1 of hoger voor nodig is. De nieuwe bestanden zijn inmiddels van de app verwijderd.

Tweaker MelvinW schrijft op Gathering of Tweakers over de code. In een vorige app-update werden meerdere nib-bestanden toegevoegd die refereerden naar een Wallet-functie. Ook stond de tekst 'update uw iOS-versie naar ios 12.1 of hoger om gebruik te maken van Wallet' in de code. Daarmee lijkt ABN Amro te werken aan een Apple Pay-implementatie voor zijn app. De nieuwe bestanden zijn bij de recentste versie 10.43 volgens MelvinW verwijderd.

Een woordvoerder van ABM Amro wil de komst van Apple Pay niet bevestigen, maar zegt dat de bank 'altijd op zoek is naar innovaties' en dat de code in dat licht moet worden geplaatst. De bank zegt niet vooruit te willen lopen op 'dingen die er komen'.

Mocht Apple Pay inderdaad beschikbaar komen voor ABN Amro-klanten, dan is het de tweede Nederlandse bank die de dienst officieel ondersteunt. Sinds half juni is de functie al beschikbaar voor ING-klanten. Bunq-klanten kunnen via een work-around ook van de dienst gebruikmaken. Voor Belgische klanten is Apple Pay beschikbaar via BNP Paribas Fortis.

Door Hayte Hugo

Redacteur

02-08-2019 • 14:33

431 Linkedin

Submitter: Vinnienerd

Reacties (431)

-14310404+1183+213+30Ongemodereerd124
Wijzig sortering
Kan iemand mij uitleggen wat het voordeel is om Apple Pay te gebruiken?
Geen bankpas/portemonne meer mee hoeven nemen. Met de Apple Watch hoef je zelfs niets meer uit je zak te halen. Super handig.
Laatst in het zwembad helemaal super ideaal. Even een bal en een paar ijsjes afgerekend zonder dat ik m’n portemonnee bij me had.

[Reactie gewijzigd door nms2003 op 2 augustus 2019 14:57]

Opzich redelijk hetzelfde als je PIN pasje dus? Alleen dan Face ID ipv je pincode in toetsen? En werkt dan Apple Pay op alle contact loze PIN automaten?
Apple Pay zou met alle contactloze PIN automaten moeten werken.
En als straks de Apple Card beschikbaar is in Nederland kan je met Apple Pay 2% van je aankoop bedrag terug krijgen.
Iets wat je nu niet hebt met je eigen pas.
https://www.apple.com/apple-card/how-it-works/

[Reactie gewijzigd door Blubkens op 2 augustus 2019 16:01]

Enkel dwazen denken dat die 2% die je terug kan krijgen voordelig zijn voor de consument. Uiteindelijk betaal je er zelf voor en laat Apple weer eens zien hoeveel geld ze per transactie "eisen", absurt.

Uiteraard zullen andere aanbieders precies het zelfde doen maargoed.

[Reactie gewijzigd door CCJJVV op 2 augustus 2019 17:16]

Dat is Goldman Sachs, niet Apple. En nieuw is het ook niet, want alles wat via MasterCard, Visa en AMEX loopt werkt al precies zo. Er is werkelijk niks anders, behalve de Apple branding en rotating identifiers wat qua privacy beter kan zijn dan een pas en een identifier die nooit veranderen.
Als winkelier moet je toch echt extra betalen als je creditcard transacties wil doen. Dus ja, dat is wel in NL. En daarom kiezen winkeliers vaak niet om credit cards te ondersteunen.

[Reactie gewijzigd door johnkeates op 2 augustus 2019 23:46]

Dat klopt. En daarom kan je in NL ook niet met een creditcard betalen in de supermarkt.

We hebben hier een heel gunstig systeem waarbij winkeliers een heel laag vast bedrag betalen per transactie. Niemand is erbij gebaat dat systeem te vervangen door iets waarbij een percentage van ons boodschappengeld verdwijnt naar de VS.
Precies, en daarom snap ik ook niet waarom iedereen hier zo hard een mening over probeert te vormen. Apple Pay werkt gewoon met debit, en verplicht geen credit. Er verandert niks.

De Apple credit card is gewoon een credit card, dat is ook niet opeens goedkoper of duurder dan dat het al was, en ook daar verandert dus niks.

Met die kaart van Apple, die je zelf mag kiezen / aanvragen / whatever heb je een credit card, net zo als je die nu bij een bank in NL kan aanvragen. Branded credit cards zijn ook niet nieuw, de ANWB credit card en de Bijenkorf Credit Card zijn gewoon VISA en MasterCard credit cards, maar dan met branding van een merk. Dit werkt al tientallen jaren zo. En nu komt een een branded kaart bij, van Apple. En die kan je net zo goed niet gebruiken als elke andere credit card. Of je gebruikt hem wel, en dan is het ook hetzelfde als elke andere credit card met privacy opties.

En Apple Pay en die Apple Card hebben geen mutuele verplichting. Je kan het een zonder het ander gebruiken.

[Reactie gewijzigd door johnkeates op 2 augustus 2019 23:42]

Er is alleen één klein probleem wat je vergeet: keuzevrijheid en concurrentie is er niet want alleen Apple Pay werkt op een iPhone.
Ja, en Android Pay werkt allen op Android. En je diesel auto wil niet op benzine rijden. Gaan we daar dan ook allemaal problemen bij verzinnen?
Op Android is de NFC chip niet geblokkeerd voor derden. Je kunt dus gewoon met iedere willekeurige dienst die het ondersteund betalen. Als Apple dit ook zou doen had je mij niet gehoord.
Werk in de Lidl en wij accepteren gewoon credit card 8-)
Een heel laag bedrag per pintransactie? Voor de grote afnemers zoals supermarkten is dat idd zo. Maar voor de kleine zelfstandige zijn die bedragen per transactie aanzienlijk hoger. Om nog niet te spreken van betaalautomaten die om de vijf jaar vernieuwd moeten worden ivm verlopen certificaten, de maandelijkse kosten bij de bank, onderhoudsabonnement etc.

Maar omdat de consument inmiddels iedere aankoop van € 0,10 wil pinnen moet die kleine winkelier ook aan de pinautomaat. En zolang de kosten voor een creditcardbetaling nog hoger zijn zal dat in Nederland niet van de grond komen.
> Maar omdat de consument inmiddels iedere aankoop van € 0,10 wil pinnen moet die kleine winkelier ook aan de pinautomaat.

Grappig, want in 1410 tijdens het boerenprotest in Utrecht haalde met exact dezelfde argumenten aan, maar dan mbt papiergeld. Omdat opeens iedereen een los ei met papiergeld wilde betalen, moesten de boeren er ook maar aan.

Sommige dingen veranderen ook nooit.

ps

Contant geld is ook niet gratis he? Opslag, ophalen, en afstorten moet allemaal voor betaald worden. Mening kleine winkelier WIL juist alleen pin, omdat totaal geen contant geld hebben VEEL goedkoper is. Nu jij weer.
Ik betaal bij de Jumbo gewoon met mijn American Express kaart en spaar zo voor gratis vluchten met de KLM ;-)
Enkel de AH weigert CCs te accepteren.
Ik betaal bij de Jumbo gewoon met mijn American Express kaart en spaar zo voor gratis vluchten met de KLM ;-)
Enkel de AH weigert CCs te accepteren.
Jumbo is hartstikke duur... sigaar uit je eigen doos. Bij onze plaatselijke super merk ik enorm de Lidl draait als een tierelier en de Jumbo is het aanzienlijk minder druk.
Met alle respect, maar ik denk dat de gemiddelde Lidl shopper ook geen Amex heeft of zich druk maakt over vliegreizen :z En om nou een supermarkt met b-merk artikelen op pallets te vergelijken met een A-merk supermarkt heeft natuurlijk geen zin.

Jumbo accepteert alle creditcards en dat is ook precies de reden dat ik al jaren niet meer bij AH kom. En buiten het feit dat ik punten spaar die werkelijk geld waard zijn (in tegenstelling tot AliExpress knuffeldieren en andere onzin), loopt Nederland gewoon ontzettend achter op de rest van de wereld wat betreft creditcard acceptatie.

En ja, de consument die nadenkt over zijn financiën, helemaal straks met een 2% cashback, let er echt wel op hoe (en waar) hij zijn geld uitgeeft.
Compleet offtopic, maar dan heb je even niet opgelet. Tegenwoordig zijn de Duitse supermarkten duurder. Zoek maar even op Kassa supermarkt test. Niet als je de A-merken pakt, maar die heb je ook niet bij LIDL. Dat is alleen maar huismerk.
Compleet offtopic, maar dan heb je even niet opgelet. Tegenwoordig zijn de Duitse supermarkten duurder. Zoek maar even op Kassa supermarkt test. Niet als je de A-merken pakt, maar die heb je ook niet bij LIDL. Dat is alleen maar huismerk.
Heb even opgezocht hier: https://kassa.bnnvara.nl/...ermarkt-is-het-goedkoopst
en dat is echt appels met peren vergelijken en wel hierom:
'Het gaat om een steekproef enkel op prijs en niet op kwaliteit. En de Lidl doet het op dat vlak erg goed’. Daarbij hebben de Jumbo, Albert Heijn en Plus maar een beperkt aantal producten met een budgetmerk waarmee ze onder de prijs van de Aldi en Lidl komen.'

Hun oude vergelijking is echt beter: https://kassa.bnnvara.nl/...oedkoopst-en-het-duurst-1

Ik weet uit ervaring dat Aldi en Lidl huismerken veel beter zijn dan budgetmerken zoals Euroshopper en ik denk ook beter dan hun huismerken.
Gratis vluchten met airmiles kan allang niet meer, hoogstens wat korting...
ik kan gewoon bij de Lidl met mijn Creditcard betalen; gewoon met PIN code dan in betaal automaat; ideaal.
Waar je met creditcard kan betalen mag er in ieder geval GEEN toeslag meer gerekend worden:
https://www.rtlz.nl/life/...-toeslag-transactiekosten
Maar als je bank dat gaat aanbieden dan bieden ze dat als *kuch* "service" aan voor ALLE klanten.
Dus wat jij aan de bank betaald voor het gebruik zal dan ook omhoog gaan en niet alleen degene die Apple Pay gebruiken.
Klanten die “Smart devices” gebruiken voor transacties bij ABN AMRO, betalen maandelijks meer.

Als ik mij niet vergis kunnen er een aantal merken waaronder Garmin er gebruik van maken. En per apparaat wat je wenst te activeren, kost het je maandelijks €1,20 of zoiets.

Optioneel kun je ook een ABN ring kopen, waarmee je contactloos kunt betalen. Kost hetzelfde.

Dus nee, geen zorgen, als je meer gaat betalen, terwijl je Apple Pay niet gebruikt, is het onwaarschijnlijk dat dit het gevolg is van Apple Pay. Maar eerder het gevolg van een simpele inflatiecorrectie, winstbejag of algemene verhoging ivm algemene kosten.
Credit card betalingen zijn voor de ontvanger niet goedkoop (een stuk duurder dan PIN betalingen). Deze 'winst' kan een organisatie natuurlijk met de klant delen. Dat betekend dat de winkelier hieraan meebetaald en hij kiest aan welke consumenten hij dit doorberekend. Dan kan het dus best zijn dat iemand met een Apple creditcard dus echt voordeliger uit is dan iemand met een andere creditcard en in sommige gevallen ook dan iemand met debitcard/cash. Zo een differentiatie (gebruikers Apple Creditcard vs anderen) lijkt me geen probleem en is gewoon een vorm van concurrentie.

Overigens vind ik het niet echt gepast om meteen te spreken van dwazen.
het is maar de vraag of zoiets in Nederland überhaupt kan/mag. in Amerika wel, daar zijn dat soort dingen redelijk gangbaar, maar in NL of Europa heb ik 't nog nooit gezien. Hier heb je wel andere spaarprogramma's, zoals de KLM miles op de AMEX van KLM, of een spaarpunten programma op de reguliere AMEX.

Het kan dus zijn dat financiele regels hier (die een stuk strenger zijn dan in de USA) dat niet zullen toestaan.
Bij de Bijenkorf krijg je een X percentage als cashback als je hun kaart gebruikt.
Was dat niet alleen als je ook echt bij de bijenkorf afrekend, of bij elke winkel?
Bij de bijenkorf krijg je punten die geld waard zijn en die je alleen bij de bijenkorf kan uitgeven.
Amazon biedt in Duitsland ook een creditcard aan met cashback 0.5% buiten Amazon: https://www.amazon.de/amazon-visa-karte/dp/B00OSAGJTY
Het is toch wel apart dat ze je 2% van je aankoop terug geven, want dat moet ergens vandaan komen en Apple gaat dat echt niet uit eigen zak betalen en de winkelier al zeker niet.
De winkelier betaalt dat wel degelijk, wat uiteindelijk er toe leidt dat de prijzen gewoon worden verhoogd zodat de winkelier zijn oorspronkelijke winstmarge houdt. Kijk maar naar Amerika, daar is dit een bekend probleem. Daar willen de winkeliers de kaarten met een hoge cashback gaan weigeren.

Helaas snapt 90% van de bevolking dit niet en denkt men dat het gratis is. Net zoals de loterij gewoon een vorm van belasting is voor de statistisch minder onderlegde mensen.
Dat is wat de winkelier gaat betalen maar dus wel aan de klanten zal moeten doorberekenen.

Probeer je eens voor te stellen dat iedereen dit rotsysteem gaat gebruiken voor alles. Dan vangt Apple zomaar een paar procent van alle aankopen wereldwijd.
Natuurlijk zullen ze dit doorbereken en aangezien je uitgaven per credit card niet extra mag belasten (in ieder geval niet bij webwinkels), zal iedereen de sjaak zijn aangezien ze dan alle prijzen iets verhogen.
Maar Apple vangt niet een paar procent op alle aankopen, alleen op de aankopen via Apple Pay.
De kaart is niet gratis en het gebruik van de kaart ook niet. Op het einde van de rit betaal je er gewoon voor. Wij allemaal trouwens een beetje.
Yes, maar dan zonder pas ;). En op je Watch werkt het vanaf het moment dat je je pincode hebt ingetikt om je watch te unlocken. Dat doe je 1 keer per dag.
Om Apple Pay te activeren druk je vervolgens 2 keer de zijknop in.

[Reactie gewijzigd door nms2003 op 2 augustus 2019 15:15]

Is na die ene keer de Watch dan de hele dag unlockt? Of lockt hij zichzelf weer na verloop van tijd (vergelijkbaar als Iphone)?
Is na die ene keer de Watch dan de hele dag unlockt? Of lockt hij zichzelf weer na verloop van tijd (vergelijkbaar als Iphone)?
De watch blijft de hele dag unlocked, tenzij hij van je pols gaat. Zodra de sensoren dat detecteren, gaat ie direct op slot. Daar heb ik wel eens mee zitten spelen, en ik kon 'm niet voor de gek houden.
Of indien de watch geen hartslag meer detecteert
Of indien de watch geen hartslag meer detecteert
da's een best aardige feature. Hoewel nogal.... macaber :-p

Maar, dat is een aanvulling, want de watch meet niet continue de hartslag. (kun je zien aan het groene licht als je je watch iets van je pols lift, de groene led is van de hartslagmeter)
Bedankt voor de uitleg.

Als het kon, zou ik een +1 willen geven voor bovenstaande 2 postings a la like van Twitter/Facebook. Zorgt voor een glimlach alhoewel je zoiets niemand toewenst.
Daar heb ik wel eens mee zitten spelen, en ik kon 'm niet voor de gek houden. |
lock/unlock watch kan je gewoon uitzetten hoor
Maar niet zonder de code in te voeren. Kortom, redelijk waterdicht systeem.
Maar je bent dus wel vatbaar voor draadloze afschrijving scams.

Je kunt neem ik aan wel gewoon een limiet instellen toch? Misschien moet ik ook maar eens gaan kijken voor een Apple Watch :p
Die moeten dan ook 2x op de knop drukken om de NFC chip te activeren..
Nee, je moet dit bewust activeren, jouw normale pasje is vatbaarder. Als ik met mijn mobiele pinapparaat een bedrag intik en op jouw pinpas leg ben jij het geld al kwijt terwijl mijn iPhone en Apple watch dit alleen doen als je de functie oproept.
Ok goed om te weten!
Je kunt ook gewoon je iPhone unlocken wanneer je je Apple Watch om hebt, dan hoef je op je Apple Watch geen code meer in te voeren, omdat je Apple Watch en iPhone ongemerkt al met elkaar gelinkt zijn. ;)
Je bedoelt ‘s ochtends als je je Watch voor het eerst om doet? De rest van de dag is überhaupt namelijk niet nodig om de unlockcode van je Watch nogmaals in te geven, ook niet als je Apple Pay gebruikt.
Ja dat bedoel ik. Dus eigenlijk hoef je nooit je code in te voeren op je AW, omdat je dat in veel gevallen al vrij snel doet op je iPhone.
Niet alle plekken werkt het. Op sommige tankstations niet bijvoorbeeld.

Het moet expliciet uitgeschakeld worden though
Expliciet een eikel zijn dus in de vorm dat je schijt hebt aan de klantbeleving.
ja inderdaad. als je ing hebt kun je bij alle contact loze pin automaten met je iphone of iwatch betalen. face id bij de nieuwere iphones. thumb id met de oudere.
Weet niet of het al gezegd is, maar met een Apple Watch heb je ook geen pincode meer nodig om te betalen. Slechts een dubbelklik op de knop is voldoende. Boven de €25 ook geen pincode nodig!
Je hoeft met je Apple watch geen Face ID te doen. Ook geen code of vingeraddruk. Je autoriseert zodra je hem voor het eerst om je pols doet en gebruikt. Daarna werkt hij overal zonder verdere autorisatie.
Apple Pay werkt op alle automaten die ook al contactloos betalen ondersteunen. Gebruik het meerdere keren per dag met de Watch, het is simpelweg nog iets eenvoudiger dan met een pas. Ik kan boodschappen doen en hoef mn portemonnee niet meer mee te nemen.
Maar het andere pasje of boekje neem je toch ook mee? Zie https://www.rijksoverheid...is-de-identificatieplicht
Alleen het minimale. Rijbewijs, toegangspas bedrijf. Dat zijn twee pasjes. De rest zou ik dan thuis kunnen laten. Je hebt tegenwoordig van die mini wallets die ruimte bieden voor 2 pasjes en een enkel muntstuk voor het boodschappen karretje. Ik zou dat wel aardig vinden. :)

Ok, 4, zorgverzekeringpas is ook nuttig. Tankpas ook.
Rijbewijs is niet altijd voldoende voor identificatie.
Dat is dan niet fijn voor mij, ik heb niets anders dan dat. Geen paspoort, geen ID kaart. De grens mag ik dus officieel niet over, maar help me eens, waarom zou een rijbewijs (binnen de landsgrenzen) niet voldoende zijn voor identificatie?

PS: België en Duitsland beschouw ik niet als buitenland heb ik een tijd geleden al besloten ...
maar help me eens, waarom zou een rijbewijs (binnen de landsgrenzen) niet voldoende zijn voor identificatie?
vanaf www.rijksoverheid.nl:

Rijbewijs

Uw (Europese) rijbewijs is een identiteitsbewijs. Maar u kunt uw rijbewijs niet altijd gebruiken om uzelf te identificeren. Dit komt omdat er op het rijbewijs geen gegevens over uw verblijfsstatus en nationaliteit staan.

Bij de volgende organisatie of in de volgende situaties kunt u uw rijbewijs niet als identiteitsbewijs gebruiken:
• de Belastingdienst (tenzij de Belastingdienst anders aangeeft);
• een uitkeringsaanvraag;
• indiensttreding bij een nieuwe werkgever;
• binnenlands vreemdelingentoezicht;
• inschrijving voor een opleiding bij een onderwijsinstelling.

[Reactie gewijzigd door LaMaZitten op 2 augustus 2019 20:43]

Thanks, had ik zelf even moeten opzoeken. Ik word hier buitengewoon recalcitrant van en ik weet niet eens waarom eigenlijk, gewoon dat een instantie me kan dwingen om geld uit te geven denk ik. Bah! Prima om dit te verplichten, maar dan hoort daar een kostenloze ID kaart bij in mijn optiek, desnoods niet bruikbaar als reisdocument ...
Als je in het buitenland, en dus ook Duitsland of België, wordt gevraagd naar identificatie moet je je paspoort kunnen overhandigen. Als je die niet (bij) je hebt ben je strafbaar. De directe gevolgen kunnen verschillen, maar er zijn landen waar je eerst wordt vast gezet, en dan daarna maar kijken wat er gedaan kan worden.

Ik lees net dat in België de boete kan variëren van €26 tot €500

In Nederland moet je in een aantal gevallen echt een paspoort of ID kaart laten zien.
Check. Als ik in het buitenland ben zonder geldig reisdocument, my bad, maar dat iets of iemand me kan verplichten een duur reisdocument te kopen om me te kunnen legitimeren in NL vind ik ronduit belachelijk. Maar goed, ik kan me ook niet overal over opwinden. Geld is niet het issue, maar het principe.
Een ID kaart is dan ook niet per sé een reisdocument. Het kan als zodanig worden gebruikt binnen de EU, maar dat is niet het echte doel.

Zie wat LaMaZitten hierboven heet geplaatst. En dan vooral dit deel: "Dit komt omdat er op het rijbewijs geen gegevens over uw verblijfsstatus en nationaliteit staan.".

Over prijs kunnen we over heel veel dingen praten. NL heeft voor deze mogelijkheid gekozen, misschien is het elders gratis.
Geen zorgen, binnen Europa zal geen oom agent moeilijk doen als je een rijbewijs overlegt. Ze kunnen je desnoods altijd opzoeken door navraag te doen bij NL autoriteiten.

Ja ok, het vliegtuig zal wat moeilijker worden maar ik deel je sentiment. Nederlanders hebben werkelijk geen idee hoe veel ze wel niet te veel betalen. Van zorgverzekeringen tot huizen, onderwijs, auto’s, belasting en ga zo maar door.

Het verschil is echt enorm. Het vrij besteedbaar inkomen vergeleken met West-Europa is bijzonder laag. De experts zijn het niet echt eens over welke plek maar ergens op plek 14-17.

Kortom, groot gelijk! Hadden er maar meer zo een instelling.
Er zijn wel meer kosten verplicht. Een zorgverzekering terwijl je nooit ziek bent, belastingen etc.
Anoniem: 112755
@Andros3 augustus 2019 20:08
Laten we het pas verplicht stellen als mensen ziek worden...
Wat een goed idee 8)7
In België kost een ID kaart ook maar €21,50, 5 jaar geldig. In Nederland is dat wel heel anders.
Dat jij dat niet beschouwt wil niet zeggen dat dat zo is. Hier in België geldt er gewoon een identificatieplicht en een Nederlands rijbewijs wordt niet geaccepteerd. Je kunt onnodige problemen ook gewoon niet opzoeken he.
Strict genomen is het dan ook geen identificatieplicht, maar een draagplicht. Met andere worden, je bent verplicht om identificatiemiddelen bij je te hebben, niet om jezelf te identificeren. Je kunt een agent vragen om mee te komen als je jezelf identificeren moet, maximale radius is dan 500mtr, overigens. :)

Ook voor @Bosmonster, overigens. :)
Ja maar dan nog. Moet je eerst wel aangesproken worden, ook dat is sinds de invoering nog niet gebeurd.

Ik snap dat het moet hoor maar het lijkt mij geen echt argument om met het pinpasje of contant geld te blijven betalen.
Ik zie het als besparing van plastic pasjes en een nfc chip (in de telefoon) die multi-inzetbaar is. :)
Het is strikt genomen wel een identificatie/toon-plicht en geen draagplicht: je bent verplicht een geldig ID te tonen als een bevoegde instantie (agent, maar ook boswachter, milieu-inspecteur, etc) daar met een geldige reden om vraagt. De straf staat op het niet kunnen of willen tonen == jezelf niet kunnen/willen identificeren in zo'n geval, maar niet op het niet dragen van het document.

Als het een draagplicht was, zou je namelijk staande gehouden kunnen worden om te controleren of je je ID bij je hebt, omdat dat niet dragen op zich dan strafbaar zou zijn en dus een geldige reden voor een staandehouding. Dat kan/mag nu niet.

Die 500 meter zuig je overigens uit je duim, die staat nergens in de wet. Goed mogelijk dat een agent wel even de moeite wil doen om 500 meter met je mee te lopen, maar dat is geen verplichting voor die agent.
Die 500 meter zuig je overigens uit je duim, die staat nergens in de wet. Goed mogelijk dat een agent wel even de moeite wil doen om 500 meter met je mee te lopen, maar dat is geen verplichting voor die agent.
Je moet in elk geval binnen een redelijke radius je identificatie middel kunnen tonen als erom gevraagd wordt door een bevoegde, over het algemeen is 500 meter dat altijd. Als de bevoegde dat niet mee wil komen, prima, maar is het blijkbaar ook zo nodig niet dat de ander zich identificeert.

In die zin is het dus wel degelijk een draagplicht, want hoe wil je je aan de identificatieplicht kunnen voldoen als je hem niet bij je hebt, terwijl je kilometers verderop zit. ;)

Als je 30km reizen moet voor je op werk bent bijoorbeeld, kun je niet aankomen met het excuus "Sorry meneer Agent, ik kan mij niet identificeren, want mijn ID ligt thuis, 30km verderop". Dat is meer wat ik wil aangeven met mijn post, misschien niet zo zwart/wit verwoord als je hoopte. ;)
Wel goed lezen:
U heeft geen draagplicht, alleen een toonplicht.
Ik stond laatst in de rij om te betalen bij een restaurant. Degene voor mij wilde betalen met Apple Pay, maar het PIN-apparaat accepteerde het niet. Hij had ook geen bankpas bij zich, gelukkig wel contant. Mijn NFC bankpas werkte wel gewoon. Wat ik wil zeggen is dat het zeker niet overal werkt waar ze contactloos aanbieden. Een bankpas meenemen is dan geen overbodige luxe, tenzij je echt zeker weet dat het werkt waar je gaat betalen.

Het is natuurlijk wel veel veiliger en makkelijker. Alleen al daarom hoop ik dat ook Rabobank de functie zal gaan aanbieden. Betalen met je Apple Watch, sneller kan het eigenlijk niet.
Bij verouderde wireless terminals werkt het niet. Ik kom het echter zelden tegen. Maar voor die gevallen heb ik dus nog m’n pinpas in de broekzak, in een houder met m’n rijbewijs. Just in case.
99,9 % van de terminals werkt het, ik heb inderdaad nu 1 keer meegemaakt dat het op een oude terminal niet werkt. Ik heb dus inderdaad nog wel eens een pinpas bij mij ( zeer zelden), maar gebruik hem zelden, want het gebruiksgemak van betalen via de Apple Watch is te groot.

Maar er zit dus een klein onzekerheidsfactor in wanneer je wilt betalen met een smartphone of watch.
Ik heb dit toevallig pas ook meegemaakt al heb ik niemand contactloos zien betalen. Ik moet wel zeggen dat dat voor mij voor het eerst was in meer dan 100 betalingen denk ik. Daarmee heb ik ook het gevoel dat het meer aan de terminal ligt dan aan mijn Apple Watch.

Aan de andere kant was ik een sport aan het doen waarbij ik geen protomonee, iphone e.d. bij me wilde/kon hebben en dan is het wel heel handig.
Is dit volgens hetzelfde principe als contactloos betalen? Daar zit een limiet van €50,- aan. Dus je kunt met een bankpasje een cumulatief bedrag van €50,- contactloos betalen, daarna moet je het pasje in de betaalautomaat steken en jouw pincode intoetsen, waarna de teller weer op €0,- begint. Zit er op de Wallet van iOS ook een dergelijk limiet?
Dit klopt niet wat je zegt. Contactloos heb je dezelfde limiet als wanneer je je pasje in een terminal steekt. Misschien bedoel je zonder pincode? In dat geval, nee die limiet is niet aanwezig omdat je bij iedere betaling middels vingerafdruk of gezicht jezelf authentikeert.
Ik bedoelde inderdaad: contactloos én geen pincode intoetsen. Dus als je 10 keer precies €5,- contactloos betaalt hoef je in al die gevallen geen pincode in te toetsen (want bedrag is <= €25,-), maar de 11de keer wel (en ook de pinpas in de betaalautomaat).

Mijn vraag is in ieder geval beantwoord, bedankt!

[Reactie gewijzigd door mustisen op 2 augustus 2019 16:20]

Standaard is de limiet bij ING geloof ik €2500. Dit is ook je limiet bij je normale pas, geloof ik. Of je dit in 1x of in meerdere keren doet maakt voor deze daglimiet niks uit. Die kun je trouwens tijdelijk verhogen, voor als je bijvoorbeeld een auto moet afrekenen (tot 50k geloof ik), maar ik weet niet of dat ook geldt voor Apple Pay.

Waar je eerder tegen aan loopt is dat er nog situaties zijn waar contactloos even niet werkt, of simpelweg niet aanwezig is. Gelukkig daalt het aantal pinautomaten zonder NFC hard (mogen ook niet meer geleverd worden, geloof ik).

Heel af en toe doet hij het niet. Heb het een keer bij de kebabzaak tegenover me meegemaakt, die heeft een Sepay apparaat en die doet wel vaker opstandig, ook met de pas. Ook had m’n vriendin een keer problemen met de Ingenico pinautomaat bij de Primark, maar die weigerde contactloos helemaal. Ach ja, extra reden om niet naar die waardeloze winkel te gaan (was getekend een slimfit lange man die kleding graag vaker gebruikt dan 10x). Andere ingenico doen het trouwens wel.

Edit: ik vraag me echt af waarom ik hier gemind word

[Reactie gewijzigd door Qlimaxxx op 3 augustus 2019 01:45]

Het is inderdaad een andere techniek maar de authenticatie via biometrie is niet verplicht. Als je een Apple Watch hebt hoef je maar 1x te authenticeren (als je hem omdoet) via een pincode.

Verder staat het inderdaad los van contactloos betalen en heeft het niet de 50 euro limiet.
Met Apple Pay is er voor zover ik weet geen limiet. Laatst zonder moeite €130,- afgerekend. Zonde pin oid.
Nee, de limit is gelijk aan de daglimiet van je pinpas.
laatst aanbetaling keuken van 2k met de watch gedaan, was toch een vreemde ervaring
Ik ben ook altijd een beetje teleurgesteld als de werknemer van de betreffende winkel niet verbaasd reageert op het gebruik van een watch voor betalen.
limiet is 2500 euro bij ING per dag voor Apple pay
die limiet zet je zelf vast in de ing app. staat standaard op 2k volgens mij.
Ook handig in het buitenland qua beveiliging. De verkoper krijgt geen gegevens van jou omdat Apple telkens een virtuele tijdelijke kaart aanmaakt waarmee de betaling gebeurd.
Ik dacht dat de NFC van je pinpas ook wat van die trucjes uithaalt om je betaalgegevens te maskeren omdat dat gewoon standaard protocol is?
Dat kan de pinpas niet, valt niet binnen de standaard van de EMV chip die gebruikt wordt en is qua resources ook niet toereikend.
Hij zegt nergens dat Apple daar alleen mee is, maar blijkbaar is het voor jou erg belangrijk om dat wel te melden.
juist, precies dit. Super handig. Met de Apple Watch betalen terwijl je je iPhone niet eens bij hebt. Geen code invoeren bij bedragen hoger dan €25,- (omdat je al een code op je watch hebt zitten).
Het werkt echt vlekkeloos en snel, voelt sneller aan dan met je pas omdat je een tikje op je pols voelt nog voordat de pin automaat piept.
Inderdaad super handig dat je portemonnee niet mee hoeft te nemen, maar eigenlijk moet je dat wel doen voor je id/rijbewijs ed. Ik geloof erin dat we naar wat ik 'wallet-les' noem gaan, maar zolang zulke wetgeving omtrent identificatie je verplicht het mee te nemen zie ik het punt nog niet zo..
Vergeet niet de lagere transactiekosten.
Je betaalt geen cent per transactie als eindgebruiker.
Ja goed, dan is dat maar zo natuurlijk. En als ondernemer kun je kiezen om het door te berekenen en jezelf mogelijk te duur te maken of de kosten van je marge af te trekken en dus wat minder te verdienen.

Of weiger de betalingsmethode en wellicht werkt dat ook prima.
Heel cru gezegd maar de klant is de ondernemer niets verschuldigd he. Andersom is dat natuurlijk ook niet zo.
Alle betaalmiddelen kosten geld, ook cash.
Je hebt geen betaalpassen meer nodig.
Je hebt je pas altijd om je pols (of in je zak).
Geen pin maar pols, gezicht of vinger (wel kut: ik moest laatst met een pas betalen, ik weet m'n pincode dus niet meer), voor elk bedrag.
Geen ingewikkelde limieten van 25 euro, 5x wel niet.
En wat @nms2003 zegt, op strand of zwembad hoef je alleen je horloge bij je te hebben.

Het klinkt niet heel veel beter maar als je het geprobeerd hebt, wil je niet meer zonder.
Hoe zit het met de veiligheid als je hem even afdoet en iemand pakt hem? Bankpas is ook te stelen maar zonder pincode maar tot bedrag contactloos. En kan je Apple Pay net als pas blokkeren?
Als je je Watch afdoet wordt ie gelijk gelocked. Dus als je dan wilt betalen moet je eerst je Watch weer unlocken.
Je kunt op iCloud.com of op elk device van jou, of je familie (mits je dat hebt aanstaan) Apple Pay blokkeren, net als je device zelf. Er is echt heel goed over nagedacht.

[Reactie gewijzigd door iAR op 2 augustus 2019 16:47]

Wellicht ligt t aan mij maar ik vind betalen met de watch erg onpraktisch. Ik draag zoals veel mensen m’n horloge aan m’n linkerarm en bij heel veel pinterminals zit de nfc reader ook links waardoor je je pols 180° moet draaien.
Heb hier werkelijk geen probleem mee gehad, heb het een weekje geprobeerd, de Apple Pay gekoppeld aan de betaalrekening van mijn moeder (heb zelf heen ING), was meer voor de fun, kijken hoe fijn het is, et cetera. maar je hoeft je pols maar een kleinbeetje naar rechts te draaien, hooguit 45 graden naar rechts. Heb hem voornamelijk getest bij de AH en bedrijfskantine, daar zit de contactloos ding ook aan de linker zijde. En ja, ik draag de Apple Watch ook links.
Heb het net voor de grap nog even getest, bij de AH hier beneden nadat ik jouw bericht las, je hoeft geen gekke beweging te maken. Gewoon 45 graden naar rechts, that's all.
Klopt dit is nog niet ideaal, maar wel overkoombaar.
Ligt aan jou, en waarschijnlijk ook anderen, het klopt wat je zegt, echter heb ik (ook links dragend) nergens last van. Heb mijn watch dus ook even rechts gedragen om het dan uit te proberen, links was nog steeds makkelijker. Na mate van tijd weet je precies hoe je dit goed doet. De eerste 10x is het lastigst. :)
Hoeft er niet plat op. Als ik m’n watch (S2) er naast hou pakt ie m vaak al.
ik heb hem ook links, maar wat jij schets herken ik totaal niet. Je hoeft hem er niet plat op te leggen. Je hoeft je pols maar een klein stukje naar de terminal te draaien.
Met de wacht betalen gaat echt zeer simpel en snel, via de smartphone kost je echt meer moeite.
Ik krijg ook regelmatig de opmerking dat het met de watch wel erg snel en simpel werkt.
Ik heb dit ook idd. Niet ideaal. Ik pak dus altijd gewoon mijn iPhone.
Ok. Helder. Ik ben een Watch-leek. Zo leer je weer wat bij. Ik heb laatst wel naar een Watch gekeken (wilde een ander horloge) maar nog niet helemaal overtuigd. Ik wil gewoon simpel de tijd weten en niet hoeven afdoen ivm laden ('s nachts laden liever niet). De rest doe ik met de Iphone die voor me ligt. Maar dat is al weer een stap verder dan 2 jaar terug. Dus wie weet in de toekomst.
Ter geruststelling: een Apple Watch laadt erg snel op en gaat redelijk lang mee op een volle batterij. Die van mij is nog nooit onder de 40% geraakt en ik laad hem normaliter 1x per dag een klein kwartiertje op. Na het opstaan, tijdens het douchen etc.
Dus ja: 23 uur en 45 minuten lang om de pols, 15 minuten laden. Gaat prima. Ik schat dat ik op een volle lading er zeker anderhalve dag mee kan halen, wellicht zelfs twee dagen (en ook dan zou die in no-time weer vol zijn).
Mijn S2 gaat zelfs nog twee dagen mee, en inderdaad laten is heel snel. Als je gaat douchen en je legt m op de lader, is ie alweer half vol als je uit de douche komt, kan ie weer een dag mee.
En als je naar een arm land gaat, waar ze niet overal stroom hebben? Moet je een zonnepaneel meesjouwen...
Powerbank, kan je je watch meerdere keren mee opladen. Plus je kan je watch in stroom besparing zetten waardoor deze enkel de tijd toont, waardoor deze veel langer mee gaat.
Bedankt voor de uitleg. Zo zie je maar hoe je dingen verkeerd kan inschatten. Wellicht dat het volgende horloge over 4-5 jaar zoiets wordt.
Hier hetzelfde. Laadtijd is bij mij wel wat langer. Ik laad hem op tijdens douchen en ongev 2x per week moet hij in de ochtend aan de lader, dan gaat hij van 75% naar vol. Houdt met Autosleep mijn slaap bij.
Vond het verrassend maar mobiele telefoon is veel makkelijker pakken dan een pin pas. Je kan je portemonnee thuis laten liggen. Probeer het eens en je wilt niet meer zonder!
Toch neem ik mijn pinpas als backup liever mee. Het gebeurt regelmatig dat ie de foon weigert of na herhaalde pogingen het pas doet. Bij de pinpas nooit problemen mee..

Sta je daar een beetje hip hightech te wezen, met een rij ongeduldige wachtenden achter je... best lullig.
Dit... Betalen met telefoon (note9) werkt zo vaak niet, dat ik nu weer uitsluitend met pas betaal.

Wel jammer, was veelbelovend.
Ik kom steeds minder issues tegen met mijn s9
Apple Pay werkt altijd.
Dat is onzin. Het gaat er hier om dat de NFC ontvangers in de pinautomaten en sommige telefoons bagger geplaatst zijn. Of je nou Apple pay of niet gebruikt, dat maakt niets uit als je NFC chip in je telefoon geen contact kan maken.

Wel is het zo dat in sommige toestellen de NFC zender ongelooflijk dom geplaatst is en dat helpt dan ook niet mee, maar ook dat komt óók op veelal oudere iphones voor. Vooral toestellen met een metalen achterkant hebben er last van.

Nou moet ik zeggen dat mijn telefoon in theorie net zo'n slechte positie heeft qua NFC als veel iphones en ik er bijna nooit last van heb en altijd gewoon kan betalen, dus het kan ook zeker user error zijn.

Bij de Note 9 en bijna alle andere samsungs zit de NFC chip in het midden, dat is een ongelooflijk domme plek, want je hebt meestal een hoek van je toestel richting de betaalterminal en het is heel lastig om heel je toestel op zo'n automaat te leggen. Flinke ontwerpfout wat mij betreft.

[Reactie gewijzigd door fapkonijntje op 3 augustus 2019 00:06]

Bij de iPhone zit hij ook in het midden (achter de Apple) maar heb dit nog nooit ervaren wat jij schetst. Zou dat niet weg zetten als “ontwerpfout” in ieder geval.

NFC op de iPhone is ook veel sterker dan de pinpas. Hoeft er dus zelden echt plat op gelegd te worden, misschien dat daar nog het verschil zit met de Note9 ofz.
Dan doe je iets fout. Ik gebruik Apple Pay al dik een jaar, en pin elke dag wel heel vaak, nooit mislukt. Letterlijk; nooit. Wat ik wel zie, is dat men de telefoon wegtrekt zodra de telefoon een vinkje toont. Dat is fout, je moet wachten tot de automaat bevestigd met een piepje of bevestiging op t scherm.
Nee, ik doe niets fout.. geloof me.
Hij pakt 'm soms gewoon niet. Moet je het een paar keer proberen of er gewoon mee kappen en de pinpas pakken.
Of het apparaat raakt in de war als je meer dan 25 euro gaat betalen en dus een PIN-code in moet toetsen op de foon (Rabo-wallet). Dan moet je 'm even weghalen van het apparaat en mislukt de transactie daardoor soms, moet je het weer opnieuw doen.

Dus het voelt nog niet erg stabiel aan zoals in de reclame.
Er zijn meer factoren in het spel dan alleen mijn handelen.

[Reactie gewijzigd door deco1974 op 2 augustus 2019 16:55]

Herkenbaar. Ik heb ook soms dat m'n Apple Pay hem niet in 1x pakt. Frustrerend inderdaad als je dan hightech zit te doen en je techniek faalt. Meestal ligt dit echter aan het feit dat ik wat ongeduldig ben en m'n horloge te vroeg weghaal of te ver van de terminal houd.

Overigens heb ik dat probleem vaker met m'n ouderwetse pinpas, bij het contactloos betalen geeft dat veel vaker een storing dan met Apple Pay.
Volgens mij ligt het probleem bij storingen met contactloos betalen (of het nu pinpas is of Apple Pay) overigens voor het grootste deel aan slechte terminals. Die kleine zwarte kastjes zijn echt waardeloos.

Apple Pay is trouwens ongelofelijk relaxed. Zeker in combinatie met de Apple Watch. Geen gedoe meer met pincodes, geen gedoe meer met portemonnee's meenemen. Simpel snel twee keer de knop aan de zijkant van het horloge indrukken en je horloge voor de terminal houden. Klaar. In een maand tijd ben ik er helemaal aan gewend, ik wil niet meer anders.

[Reactie gewijzigd door Jw_vdB op 2 augustus 2019 19:41]

dat klinkt als android, bij iOS hoef je geen pincode in te toetsen boven de 25 euro. (want het is al biometrisch beveiligd)
de rabo wallet ondersteunt nog geen contactloos betalen op IOS...
de rabo wallet ondersteunt nog geen contactloos betalen op IOS...
En dat gaat ook nooit gebeuren.
Apple geeft andere bedrijven geen toegang tot NFC.
Dit zal je dus altijd via Apple Pay moeten doen.

Bij Android hebben bedrijven wel toegang tot NFC en hebben banken dit dus in hun app gebouwd.

Overigens kan je ook nog Google Pay gebruiken wat hetzelfde is als Apple Pay. Maar dit hoeft niet.
Is niet zo zeer Android maar hoe de bank de app in elkaar heeft gezet. Als ik kijk naar de SNS variant, kan ik gewoon mn vingersensor gebruiken en dan hoef ik niet te betalen met een pincode (boven dat bedrag).
Omdat je totaal off topic aan het reageren bent. Je beweert dat Apple pay soms niet werkt, maar je gebruikt Android.
Ik had het vanmiddag nog met mijn AppleWatch. Ik betaalde op Utrecht Centraal voor een kebabje. Hij pakte mijn AppleWatch niet op. Dus toen maar betaald met mijn pasje. Het gaat blijkbaar soms nog fout. Ik ben dus nog niet overtuigd dat ik mijn pasje thuis kan laten.
In de gezondheid app kun je instellen dat Apple Pay ook voor kebab te gebruiken is. Staat standaard uit.
Dat er issues zijn, mag duidelijk zijn. Je hoeft ook geen Tweaker te zijn om het toe te kunnen passen, dus "je doet iets fout" vind ik onjuist, want er gaat juist iets fout.

[Reactie gewijzigd door deco1974 op 2 augustus 2019 21:10]

Apart, ik betaal al bijna 3 jaar nu met NFC only, en nooit issues.
Zijn nooit issues mee, behalve wanneer NFC niet goed praat met ander device.
Goh, dat zal dan met Apple Pay hetzelfde zijn.
Nogmaals, dat is dus afhankelijk van de app bij android. Er zijn goede implementaties, maar ook genoeg apps met de nodige bugs en gebreken.

Dat hoeft dus ook met Apple Pay niet hetzelfde te zijn omdat deze waarschijnlijk een andere NFC chip gebruikt dan jouw Android smartphone. En nu is het voor betaalterminal producenten natuurlijk veel makkelijker om te zorgen dat ze compatibel zijn met 1 Apple Pay chip dan honderden verschillende Android NFC chips. Dus zo vanzelfsprekend dat dat hetzelfde is is het niet.

[Reactie gewijzigd door cmegens op 3 augustus 2019 10:32]

Ervaring met 2 stuks, beide apps v.d bank zelf.
Nooit issues, denk ook niet dat een bank app in deze issues mag geven.

Vraag me af welke apps, je dan bedoelt.
De mensen die het over foutloos werkend hebben praten over Apple Pay... Rabowallet is Android right?
Rabowallet is Android right?
Ja, @deco1974 is of erg onwetend, of aan het trollen. Maar of hij snapt niet dat ApplePay en NFC op android 2 heel verschillende dingen zijn, of hij zit hier de discussie gewoon te frusteren.
Nee, ik heb het over contactloos betalen met een telefoon.
Dat is dus appels met peren vergelijken. Dat werkt bij Android toch echt heel anders dan in iOS. In Android dient de bank of betaaldienst zelf de interface op te zetten met de NFC chip. De ervaring, veiligheid en werking ervan wordt dus per bank bepaald door de bank zelf. Dan heb je dus kans dan de ene bank beter werkt dan de andere... In iOS wordt dat door het OS centraal geregeld, om zo met iedere dienst dezelfde ervaring en veiligheid te garanderen. Iedere bank die dus Apple Pay ondersteunt werkt dan dus hetzelfde, met volledige integratie in het Os.

Het is alsof er een discussie wordt gevoerd over de ervaring met de nieuwe Tesla model 3 en dat jij dan zegt: ik heb een fiets en soms loopt daar de ketting er van af. En als de mensen in je discussie dan zeggen: “daar gaat de discussie niet over” dan kom jij terug met: “maar een fiets is ook vervoer”.
Als de telefoon al een vinkje toont nog voor je de telefoon veilig weg kunt trekken, dan is dat volgens mij een fout van de app en niet van de gebruiker.
Dat doe ik dan weer nooit. Altijd (ook al een langere tijd met bunq) gelijk weggetrokken zodra er een vinkje komt.
Of kom je bij de kassa aan, is je batterij leeg 8)7
Helemaal mee eens.vaak denk ik van waarom hadden we dit niet eerder. Maar toen kwam ik in een grote winkelketen. 25 euro limiet op contactloos. Of zown mom and pop store waar draadloos pinnen niet kan want ze hebben nog steeds zown oud ding. Ellende 😭

Maar ik denk dat Apple pay wel een nieuwe standaard wordt.
Alsjeblieft niet. NFC betalen is een prima standaard, daar hoeft echt geen Amerikaans bedrijf onnodig tussen te zitten.
Tot je bij een supermarkt komt die de zijkant van de automaat keurig heeft weggewerkt, waarbij ze allee een gleufje van 2mm lieten zitten voor je bankpas. Die keken ook alsof ik van Mars kwam met mijn hippe betaalshizzle. Ter plekke is de pinautomaat even naar boven getild zodat ik kon afrekenen, maar dat kostte nog wel wat moeite. Niet alle winkels zijn er dan ook op ingericht, de supermarkt in mijn geval bestaat pas een jaar in mijn nagelnieuwe wijk!
Privacy, gemak, snelheid... verder weinig toegevoegde waarde, maar als je in het Apple ecosysteem zit is het de enige manier om contactloos te betalen.
Je kaartnummer wordt verborgen gehouden en vervangen door een willekeurig gegenereerd token, dus privacy is wel degelijk een pluspunt.
Nadat u de transactie hebt geverifieerd, geeft het Secure Element uw apparaataccountnummer en een transactiespecifieke dynamische beveiligingscode aan het kassasysteem van de winkel samen met aanvullende informatie die nodig is om de transactie te voltooien. Nogmaals, noch Apple noch uw apparaat verzenden uw daadwerkelijke betaalkaartnummer. Alvorens de betaling wordt goedgekeurd, kan de bank of het betaalnetwerk uw betaalinformatie verifiëren door de dynamische beveiligingscode te controleren om er zeker van te zijn dat deze uniek is en aan uw apparaat is gekoppeld.
https://support.apple.com/nl-be/HT203027
Naar mijn ziens is obfuscatie niet direct gelijk of gelinkt aan (betere) privacy.
De ontvanger van de betaling ziet allicht minder, maar Apple ziet meer..

Dus de partij waarbij jij wat koopt kan een minder goed klantprofiel van je maken dan dat Apple kan.. :Y)
Ik snap dat je je kritisch opstelt naar bedrijven die privacy prediken. Maar laten we even de feiten opnoemen:

Apple Pay vs bankpas:
- Apple Pay is niet te tracken door de verkopende partij doordat Apple dit niet deelt. Een pas dus wel.

Apple Pay vs Android alternatieven:
- Google’s corebusiness is data verzamelen voor advertenties. Dat is verreweg de grootste reden dat ze ooit Android gekocht hebben en doorontwikkelen. Men maakt er geen geheim van dat jij het product bent. Apple’s corebusiness is Hardware (en enkele diensten) verkopen. Men geeft aan dat de USP’s van Apple Pay privacy en veiligheid zijn. Het is een feit dat wel eens is gebleken dat bedrijven niet zo netjes handelden als dat ze beweerden, maar men is hier nog altijd onschuldig tot het tegendeel is bewezen. Bij Google weet je in ieder geval zeker dat Big Brother you watcht :-) Banken en verkopers zijn nou ook niet de meest bewezen privacy strijders.
Apple Pay is niet te tracken door de verkopende partij doordat Apple dit niet deelt
Middels de patriot-act deelt elk VS-bedrijf toch alle data die ze verzamelen met FBI/NSA?
Cloud act. Ook wel bekend als data act. Aangenomen in 2018
Apple houd deze gegevens niet bij; enkel on device houdt je wallet het bij.
Ook alleen de laatste 10 transacties, en volgens mij kan je dat zelfs uitzetten (of waren dat alleen de notificaties?)
De laatste transacties houd Apple niet vast, die staan lokaal op je device.
Dat zeg ik, gamma. Ik vul alleen aan dat zelfs op je device maar 10 transacties bewaard worden.
Voor je bank wel, voor Apple zijn ze dat niet.
Ja, maar je deelt alles met een niet EU bedrijf, genaamd Apple, welke zich aan de patriot act en cloud act moet houden. Tevens daarbij deel je ook je locatie met apple bij elke transactie. Zie voorwaarden.
Even inlezen voordat je typt aub.....

Meer privacy dus. Sterker nog, met die rare fratsen die ING wil uithalen met gepersonaliseerde “aanbiedingen” is dit alleen maar gunstig. Hoe meer kanalen er tussen zitten hoe liever!
Sterker nog, met die rare fratsen die ING wil uithalen met gepersonaliseerde “aanbiedingen” is dit alleen maar gunstig. Hoe meer kanalen er tussen zitten hoe liever!
Daar is ING al teruggekomen. Was daarentegen ABN AMRO, die dat wel ongevraagd én zonder de klanten mede te delen geimplementeerd heeft
Ja wat ABN al deed met alle transactie gegevens lezen..
Privacy om dat je in tegenstelling tot een bankpas geen statische identifiers meer gebruikt. Lees je in zou ik zeggen.
Ja, maar je deelt alles met een niet EU bedrijf, genaamd Apple, welke zich aan de patriot act en cloud act moet houden. Tevens daarbij deel je ook je locatie met apple bij elke transactie. Lees de voorwaarden zou ik zeggen. Privacy is wel een issue.
Dat is het wel, dit is iets wat je eigen bank dus niet heeft. Geen enkele bank in NL.
Revolut, gevestigd in het VK maar gewoon beschikbaar in Nederland, biedt wel (virtuele) credit cards aan die telkens van code wisselen. Dat is wel enkel bij een betaalde kaart. Ik heb zelf de gratis versie, dus ik kan niet zeggen hoe of hoe goed dat werkt.
Precies, in de UK, BE en ik dacht ook diverse non-bank internationale spelers uit USA kan je dat soort kaarten krijgen. USA/Canada heeft ook privacy.com als optie maar die is dan weer niet voor iedereen. PayPal had ook (een tijd?) tijdelijke per-transactie kaarten.

[Reactie gewijzigd door johnkeates op 3 augustus 2019 00:26]

Dat het niet uniek is voor Apple doet gelukkig niets af aan het feit dat het zo is.

Een groot pluspunt tov andere diensten blijf het alsnog.

[Reactie gewijzigd door Donstil op 3 augustus 2019 22:53]

maar als je in het Apple ecosysteem zit is het de enige manier om contactloos te betalen.
*de enige manier behalve gewoon met je pinpas :+
Ja, ok.... contactdoos zonder pas dan 😜
Nee hoor, alleen als je het direct via je bank wilt doen. Je kunt namelijk ook betalen met een iPhone met bijv. Payqoniq.
Poh, ik doe (bijna) niet anders meer. Alles met de Apple Watch, geen pincode meer, geen pasjes, gewoon dubbel klik op de zijkant en betalen. (Met Bunq) kies met de app van mijn telefoon op bunq vanaf welke rekening ik pin. Heerlijk. Zoals @nms2003 ook aangeeft, bij de supermarkt ook perfect, sixpack bier in je handen, piep, klaar.

Geen limiet tot 15 of 25 euro. Al doe ik 1000 euro.

Krijg dan de vraag of het wel veilig is, ja, want als de watch af gaat doet hij het niet meer. Het risico is in principe net zo groot als een gewone bankpas. Min de ellende van de moeite, tijd en defecten.

Aanrader dus! _/-\o_
Eigenlijk is het risico nog kleiner dan bij een pas aangezien je in het openbaar nooit je unlock code hoeft in te toetsen itt de pincode van je pinpas.
Met de kanttekening als iemand je iphone in handen heeft of er iets fout gaat met NFC, dat de banken dat niet dekken. Maar wel als je hun eigen app gebruikt. Tenminste, dat is wat je ontdekt als je de voorwaarden van de ING leest.
Dan moet er al iets bijzonder fout gaan. Een ander kan je iPhone/Watch niet zonder authenticatie gebruiken. Je kunt überhaupt niet betalen zonder eerst 2x op de zijknop te drukken dus ff een contactloos pin automaat er langs houden werkt ook niet.

[Reactie gewijzigd door nms2003 op 3 augustus 2019 08:53]

Je praat nu over hypothetische lekken waarvan de kans net zo groot is als bij de pinpas. Een gebruikersfout bij Apple Pay is ongeveer hetzelfde als een pinpas in een gleuf drukken terwijl je niet van plan bent om te betalen. Erg onwaarschijnlijk.
kies met de app van mijn telefoon op bunq vanaf welke rekening ik pin
Hoe werkt dat en gaat dat snel?

Ik had nog een ING-rekening waar ik verder niets mee doe en een Apple Watch, dus toevallig afgelopen maand de pas toegevoegd op de iPhone en nu kan ik met mijn horloge betalen :+ Handig als ik mijn Secrid weer eens ben vergeten, en zo wordt het tegoed op die rekening ook nog eens gebruikt.

Maar normaal betaal ik met een ABN-Amro-pasje van de persoonlijke, gezamenlijke of zakelijke rekening. Ik kan blindelings het goede pasje uit de Secrid pakken. Als ik bij het afrekenen eerst m'n telefoon uit m'n tas moet vissen en een app moet openen om een rekening te selecteren en me dan nog half moet ontkleden om mijn Apple Watch tevoorschijn te halen, ben ik langer bezig bij de kassa dan een bejaarde.
Dat is dus ook het hele probleem ermee. Vooral op iOS zijn er nogal wat handelingen. Deels verplicht want je kunt meerdere betaalopties toevoegen aan Apple pay, maar snel is het daardoor zeker niet. Alleen al het betalen met de watch met twee keer tikken. Handig als je spullen in je andere hand hebt.
je kunt ook gewoon met je telefoon betalen. ik neem tegenwoordig niet eens meer mijn portemonnee mee. overal waar je contact loos kunt pinnen, wat praktisch overal is, telefoon uit broek. boven pinapparaat houden en vinger op thumbprint. ping betaald.

in het begin moest ik wel even vragen of ik contactloos kon betalen bij tankstation. kun je hier je pasje er boven houden. ja dat kan maar soms moet je nog wel een pin invoeren! oh maar met mijn iphone niet. portemonnee niet bij mij maar wel telefoon. toch kunnen betalen en is makkelijker dan pinpasje uit mijn portemonnee te halen. Als ik die bij mij had.
Geen bankpas meer nodig.
Niet dat geneuzel met je andere (ID, rijbewijs, bonus kaart, airmiles, etc) passen om juist die ene te vinden.
Niet meer die limiet van €25 per transactie.
Niet meer bij €50 je pincode gebruiken.
Ook makkelijk, bij Coolblue, Pathe kan je ook met Apple Pay betalen, niet meer met Ideal, je hoeft dus niet meer via de Pathe app naar je bank app om te betalen, scheelt weer een handeling.
Ligt er heel erg aan waarmee je het vergelijkt. Als je het vergelijkt met een pasje klopt je verhaal een beetje, maar vergeleken met gewoon NFC betalen is Apple pay een beetje een omweg waarbij je bank een aardig stukkie af mag tikken aan Apple om het aan te bieden. Beetje twijfelachtig dus. Je hebt op een iOS apparaat ook meer handelingen nodig om te betalen dan het NFC op Android en pasjes dat al jaren bestaat. Soms wat onpraktisch.
Leg maar uit?
Minder handelingen dan twee keer tikken op een phone of watch?
En bij Google wordt er niets afgedragen aan de bank of Google of wie dan ook?

[Reactie gewijzigd door Javaantje_75 op 2 augustus 2019 20:20]

Bij de android varianten (iig voor zover ik met abn heb kunnen testen) wordt tot dusver de bank haar eigen app gebruikt, in tegenstelling tot hier een (botweg onnodige) derde partij...
ongeacht over wie je het hebt wordt in de situatie via apple-pay meer koppeling gemaakt met eigenlijk buitenstaande partijen dan wanneer het enkel via de bank zelf had gegaan.
Minder handelingen omdat ik het scherm van mijn telefoon aanzet en direct kan betalen. Ik weet niet hoe je bij Google komt, er gaat hier helemaal niets via Google, dus die heeft hier geen zak mee te maken. Ik handel met NFC op mijn Android telefoon hetzelfde als met de betaalpas; direct met de bank. Ja, Google pay bestaat wel, maar daar gaat het hier niet over. Ik vind dat net als Apple pay een flink overbodig concept en daar ga ik dus ver bij uit te buurt blijven.

Gelukkig is op alle apparaten behalve die van Apple de NFC chip gewoon bruikbaar door de koper van een toestel. Alleen Apple blokkeert de NFC chip zodat ze er zelf tussen moeten zitten, kunnen ze lekker cashen. Ik begrijp Apple hierin ook niet echt, dit is gewoon geld vangen voor niets, op zich is dat Apple niet vreemd, maar geef dan op z'n minst de keuze. De bank apps op Android zijn feitelijk niet onveiliger en in sommige gevallen zelfs veiliger en minder risicovol dan Apple pay. Lees de ING voorwaarden maar na; gaat er op Android met de ING app iets fout, dan dekt ING dat, met Apple pay niet, mag je het met Apple uitzoeken.

Ik zou het verder ook heel vervelend vinden dat een Amerikaans bedrijf tussen mijn betalingverkeer in NL in moet zitten. Zeker een Apple vind ik maar eng. Dan doen ze wel alsof ze mijn rekeningnr en naam afschermen, maar ondertussen heeft Apple al mijn betalingen in handen. Ik moet er niet aan denken.
“Ik zou het verder ook heel vervelend vinden dat een Amerikaans bedrijf tussen mijn betalingverkeer in NL in moet zitten. Zeker een Apple vind ik maar eng. Dan doen ze wel alsof ze mijn rekeningnr en naam afschermen, maar ondertussen heeft Apple al mijn betalingen in handen. Ik moet er niet aan denken.”

Apple zit er niet tussen, ze hebben je betaalgegevens niet, hebben geen inzicht in je rekening. Ze bieden de mogelijkheid om je pinpas niet te gebruiken.
Komop, je moet je betaalwijze registreren bij Apple en Apple moet ergens z'n geld halen. Vergeet niet dat je bank voor die transactie moet betalen aan Apple. Daar is ook info voor nodig.

De transactie wordt hoe dan ook afgehandeld door Apple. Dat is iets dat ik niet prettig vind. Verder lijk je last te hebben van verkeerde info. Apple weet namelijk wel wat van de betaling, de winkelier niet. Ik zie hier veel mensen in de reactie dat omdraaien en doen alsof Apple ineens niets weet. Dat is onzin.

[Reactie gewijzigd door fapkonijntje op 3 augustus 2019 11:31]

"Information that you provide about your card, whether certain device settings are enabled, and device use patterns—such as the percent of time the device is in motion and the approximate number of calls you make per week—may be sent to Apple to determine your eligibility to enable Apple Pay."

Het is dus wel onzin.

"After your card is approved, your bank, your bank’s authorized service provider, or your card issuer creates a device-specific Device Account Number, encrypts it, and sends it along with other data (such as the key used to generate dynamic security codes that are unique to each transaction) to Apple. The Device Account Number can’t be decrypted by Apple but is stored in the Secure Element—an industry-standard, certified chip designed to store your payment information safely—on your device."

Tóch gaan die gegevens via Apple en niet rechtstreeks via de betalingsaanbieder en dat is technisch gezien onnodig. Apple hoort niet jouw "eligibility to enable Apple Pay" te checken, maar de betalingsaanbieder van jouw kaart. Als apple dit niet deed hadden we een apple-onafhankelijke methode zónder onnodige extra kosten kunnen hebben...

[Reactie gewijzigd door Annihlator op 4 augustus 2019 16:44]

Meer handelingen nodig om te betalen? Welke bedoel je? Dit is een oprechte vraag, want bij vrienden met Android kost het evenveel moeite zo ver ik weet.
Je moet bij Apple unlocken en betaalpas selecteren. Android NFC is kwestie van scherm activeren en gaan. Wel moet je bij betalingen boven een x bedrag op je telefoon een pincode intoetsen.
Ik druk 2 keer op de aanknop, kijk naar het scherm voor verificatie (FaceID) en betaal. Voelt niet als veel meer dan het scherm activeren persoonlijk, ik hoef dan ook geen specifieke pas te selecteren. Ik heb zelf dan toch liever altijd iets van verificatie, ongeacht het bedrag, maar ieder zijn ding natuurlijk.
2x op de powerknop drukken is voldoende hoor op de awatch of een iPhone met faceid. Met touchid leg je je vinger op de scanner en thats it...
met een oudere iphone hoef je alleen maar vinger op thumb id te doen. niet eens twee keer tikken ofzo. dus uit broek halen en vinger op home button leggen. en klaar.
T.o.v. wat? Contant geld?
Tov een PIN pas. Het voordeel van PIN tov contant ken ik al jaren, geen wissel geld, sneller en alleen 1 pasje op zak.
Apple Pay is in elk geval contactloos, dus niet meer je pas in een gleuf te stoppen, verder hoef je geen pincode te onthouden, want je gebruikt de unlock mogelijkheden van je telefoon.

Of dat een voordeel is moet je voor jezelf bepalen.
Je hoeft je pas nu ook in geen gleuf te stoppen.
Ging om het voordeel t.o.v. een pin pas en die moet je nog steeds in een gleuf stoppen.
Als de betaalautomaat contactloos aankan en daarmee ook Apple Pay, dan hoef je ook je pas er niet in te stoppen. Dit argument gaat dus niet op. Echter moet je bij bedragen boven een bepaalde grens wel je pin invoeren, maar ook dan hoeft je pas er niet in.

[Reactie gewijzigd door Skaninchen op 2 augustus 2019 19:28]

Moet je wel een pinpas hebben met draadloze betaalmogelijkheid. Niet elke pas heeft dat.
Edit: bericht gewist, dubbele posting.

[Reactie gewijzigd door Geim op 2 augustus 2019 17:13]

T.o.v. wat? Contant geld?
wa's da? :-p

De enige plek ter wereld waar ik cash geld heb is Japan. (en zodra de rabobank apple pay doet, zal dat waarschijnlijk ook nihil zijn)

Oh, en tattoo conventions.

[Reactie gewijzigd door arjankoole op 2 augustus 2019 17:04]

Japan? Vrijwel alles met CC gedaan, net zoals Singapore. Taxi in Japan was wat lastig, maar uiteindelijk wel gelukt.

Wat is een tattoo convention?
[quote]
Japan? Vrijwel alles met CC gedaan, net zoals Singapore. Taxi in Japan was wat lastig, maar uiteindelijk wel gelukt.
[quote]

Ik heb liever dat het direct van m'n betaalrekening afkomt, met wat uitzonderingen na.
Wat is een tattoo convention?
een beurs waar je getattooeerd kunt worden. (of mensen kijken). In Parijs is de grootste ter wereld. Nuttig als je artiest alleen naar dat soort dingen gaat, en voor de rest altijd in Japan is. :)
Je bent nog nooit in Duitsland geweest? Geen land waar je zo weinig kunt pinnen en ik heb al behoorlijk wat landen van m'n bucket list weten af te vinken.

In Nederland is de adoptie van contactloos betalen erg snel gegaan, maar zelfs in Nederland is dat nog niet overal mogelijk. Laat staan in andere landen, waar de bancaire kosten hoger zijn, men meer om privacy geeft, de systemen niet betrouwbaar genoeg zijn, etc.
Kom eens buiten West-Europa, driekwart van de wereld gebruikt dagelijks alleen maar cash.
De enige plek ter wereld? Ga eens naar Afrika, Zuid-Oost Azië of voor mijn part een krakkemikkig frituur hier in België. Echt overal wordt er cash gebruikt, enkel in een aantal westerse landen is giraal betalen gebruikelijk.
Het meeste is al genoemd, maar voor mij het meest irritant aan contactloos betalen met een pas is het elke keer afbreken van een betaling omdat je weer eens je pincode moet intoetsen. En de lage limiet.

Met Apple Pay werkt het simpelweg altijd, snel en (praktisch) zonder limiet.
Dit dus. Echt enorm vervelend dat de gehele betaling moet worden afgebroken om vervolgens enkel een pincode te vereisen. Apple pay zal bij mij in ieder geval onmiddellijk geactiveerd worden zodra abn amro het vrijgeeft
Dit is inderdaad ideaal aan betalen met een mobiel. Jammer dat apple er nu pas mee komt. Na bijna 10 jaar iphone gebruik kon ik niet langer wachten en ben ik overgestapt op android waar men al jaren mobiel kon betalen.
Ben ik ook wel heel benieuwd naar. Wat is het voordeel van deze oplossing ten opzichte van de normale contactloze betaalmethode, dus zonder Apple Pay. Behalve dan dat Apple die beperking heeft opgelegd dat het niet anders kan.
Ten opzichte van bankpas?
- geen bankpassen meer nodig (voor de meeste betalingen).
- geen betaallimiet
- makkelijk switchen tussen betaalpassen/bankrekeningen.
- hopelijk uiteindelijk geen portemonnee meer nodig (het is nog wachten op het rijbewijs en ov-kaart)
Ik hoef mijn pas niet meer te nemen, alleen mijn horloge en/of telefoon die ik toch altijd bij heb
Kan iemand mij uitleggen wat het voordeel is om Apple Pay te gebruiken?
Het is geen voordeel om Apple Pay te gebruiken, het is een noodzaak als je met een Apple device contactloos wilt kunnen betalen.

Dit omdat 3th-party apps op Apple devices geen toegang hebben tot de NFC. Hierdoor kan de app van je bank (ING, ABN, enz.) niet direct de NFC aansturen om contactloos te betalen. Alleen apps/diensten van Apple zelf mogen bij de NFC, dus om contactloos te kunnen betalen heb je een app/dienst van Apple zelf nodig: Apple Pay.

Op Android heeft de app/dienst van je bank wel toegang tot de NFC, dus kun je direct contactloos betalen zonder dat je een andere dienst van Google/Samsung/enz. af hoeft te nemen. Dit werkt op Android i.c.m. ING ook zonder dat het device een internetverbinding heeft op het moment dat de contactloze betaling plaats vindt. Wel moet de ING-app om de zoveel betalingen ten minste 1x verbinding met internet hebben. Verder zijn er aan mobiel betalen op Android bij de ING geen extra kosten (meer) verbonden.
Als ik hierboven lees hoe gaat het contactloos betalen op Android werkt dan zie ik toch zeker voordelen van Apple Pay.
Waarom heeft ABN AMRO geen Wallet app op iOS, net zoals op Android??? Ik begrijp niet helemaal waarom Apple hiertussen moet zitten. Op Android kan ik gelukkig gewoon met de ABN AMRO Wallet betalen. Al meer dan 2 jaar! Ik neem al tijden geen bankpas meer mee, alleen mijn mobiel.
Apple staat het niet toe dat third-party apps de NFC functionaliteit gebruiken. Als je als bank contactloos betalen wil invoeren op iPhones moet je een deal met Apple sluiten.
Apple zit ertussen omdat Apple zelf een betaaldienst aanbiedt waar ze héél wat aan verdienen. Zetten ze de NFC chip open, gaat niemand gebruik maken van Apple pay, maar juist direct de NFC chip gebruiken. Het kost de banken namelijk een percentage per transactie aan Apple via Apple pay. De banken zouden dus wel gek zijn als ze bij de NFC chip op een iphone zouden kunnen om dan Apple pay te ondersteunen. Dat kost de banken alleen maar geld waar ze niets voor terugkrijgen. Nu moeten de banken wel.

Dus ik snap wel dat Apple die NFC chip dichtzet. Anders hebben ze Apple pay voor niets en hebben ze een inkomstenbron minder op de devices. Aangezien de inkomsten op hardware flink daalt, door slechtere verkopen, moet Apple over op de verkoop van diensten. Dit is er één van. Sowieso, Apple is er nooit één geweest die de gebruiker veel ruimte gaf met iphones etc. Ze verdienen ook dik aan de store.
Als je een iPhone hebt en je wilt gebruik maken van betalen via je nfc chip op je mobiel moet je gebruik maken van Apple pay (apple blokkeert andere aanbieders) . Dus er is niet echt een specifiek voordeel voor de dienst zelf, alleen dat je je portemonnee thuis kunt laten.
Is dat niet verboden om competitie te blokeren? Zelfs als het jouw apparaat/systeem is?
De McDonalds verkoopt geen hamburgers van de Burger King. Daarmee blokkeren ze niet de competitie, daarmee *zijn* ze de competitie.

Als jij een cafe runt, mag je best alleen je eigen gebrouwen bier verkopen.

De vraag is in hoeverre Apple 'te veel' verticaal is geintegreerd en of ze te dominant zijn. Maar op zich is verticale integratie niet verboden.

@robin_groot Apple maakt de API's voor de NFC. En ze maken ook de hardware. Ze hadden ook ervoor kunnen kiezen om er helemaal geen NFC in te stoppen. Er zijn overigens ook genoeg alternatieven voor een iPhone. Zo'n 80% van de Nederlandse smartphonegebruikers heeft zo'n alternatief.

@holoduke51 Killing voor welke markt? Contactloos betalen? Dat doe ik al jaren en is volwassen geworden ruim voordat Apple Pay bestond.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 2 augustus 2019 17:28]

Maar Apple is niet de eigenaar van NFC en hun apple pay is er alleen voor dat je niets anders kan gebruiken zodat je vast zit in de apple eco-system.
En als consument heb je de vrijheid om geen iphone te kiezen, want er is meer dan genoeg capabele concurrentie in alle prijsklassen.

Dus als je het er niet mee eens bent, dan gebruik je het niet.
het gaat er om dat je ook de vrijheid moet hebben welke service je kan kiezen.
In dit geval is het een dienst en geen product. Voor diensten zijn de regels een stuk strenger. Als je er logisch over nadenkt zou het ook killing zijn voor de markt als alleen Apple en Google nog maar beschikbaar is. Ik vermoed dat dit snel aangepakt wordt
Ik denk het niet. De reden dat Apple met veel gekkigheid wegkomt in Europa is omdat ze simpelweg een veel te klein marktaandeel hebben om marktverstorend te zijn. Je hoort en ziet veel over Apple en de verkoopcijfers klinken heel spannend, maar dat is omdat ze maar één type product verkopen en ze samen met hun gebruikers ontzettend goed zijn in herriemaken.

Al met al valt het marktaandeel heel erg mee. Gemiddeld 12% in Europa. In NL is het marktaandeel iets groter, maar ook niet heel veel. Met je 12% marktaandeel ben je gewoonweg niet zo boeiend en marktverstorend in vergelijking met een Android dat de overige 88% in handen heeft. Daarom is de EU ook achter Google met Android aangegaan.
Ik vind het ideaal, zeker i.c.m. de Watch zoals anderen hier ook hebben gezegd. Bij ING mag je bijvoorbeeld niet een tweede pas hebben (tenzij het een of/of rekening is). Ik wil tijdens reizen graag mijn beurs in m'n tas hebben, maar wel bij de kiosk wat betalen, dus wilde ik een pas in mij jaszak. Kon dus niet. Met Apple Pay heb ik i.p.v. 1 pas ineens 3 mogelijkheden om te betalen (pas, iPhone, Watch).
Dat is precies hoe het ook op Android werkt. De ING NFC pas op Android is ook gewoon een nieuwe pas.
Is alleen een voordeel als je een IPhone hebt, op Android ondersteunt ABN al jaren betalen met je telefoon mits deze NFC heeft en sinds een jaar hebben ze ook diverse andere mogelijkheden zoals een ring, armband of horloge om zonder bankpas mee te kunnen betalen. Met name de laatste 3 is heel handig omdat je niks uit je zak hoeft halen even tegen de betaalterminal houden en klaar
De naam is ook verwarrend, want het suggereert dat het niet om je eigen bank gaat maar om Apple zelf.
Het gaat ook om Apple zelf. Je betaalt met Apple pay, niet met de betaalmiddelen van je bank. Dat betekent ook dat als er iets fout gaat je bij Apple moet zijn en niet bij je bank. Precies als dat je een losse creditcard ergens hebt lopen.
Wat betreft niet dat je je pasje niet bij je zou hoeven hebben, want je zal hem toch maar een keer nodig hebben. Bijvoorbeeld om contact geld op te nemen of als een terminal nog geen contactloze betalingen ondersteunt.

Maar wel:
- Ook boven de € 25,- geen pincode meer nodig
- Geen last meer van 'betaling geweigerd' meldingen doordat je de cumulatieve contactloos limit van € 50,- hebt bereikt

Dit laatste gebeurt mensen (mij ook) steeds vaker. Vooral als je relatief veel betalingen doet onder de € 25,- (anders wordt die € 50,- hoe dan ook weer 'gereset'). En het bij de meeste kassa's extra 'gedoe': winkelier annuleert betaling, voert soms weer opnieuw wat in, pas moet in de sleuf en dan met de PIN code nog invoeren.

Volgens mij is het bovenstaande ook hét verschil met andere (Android) telefoon-oplossingen die meer dienen als vervanging van een normale contactloze kaart en waarbij je dus soms toch je PIN code moet invoeren. Maar .. 'correct me if 'm wrong'.

[Reactie gewijzigd door Jos Jong op 2 augustus 2019 21:02]

Laats had mijn dochtertje(2) de pasjes uit mijn portemonnee gehaald en toen ik voor een volle winkelwagen wilde betalen kreeg ik het wel even benauwd toen ik merkte dat de pasjes weg waren: mijn redding was applepay. Toen voor het eerst gebruikt!
Er gaan centjes naar Cupertino bij elke betaling die er mee gedaan wordt, Apple heeft nog meer inzicht in het leven van de gebruiker zodat er meer big data vergaard wordt. Ow wacht, bedoel je een voordeel voor die gebruiker zelf? Ehr... goeie vraag. :+
Apple verzamelt die gegevens niet.
Ik was gisteren mijn portemonnee vergeten tijdens het boodschappen doen. In plaats van helemaal naar huis te gaan kon ik gewoon met mijn telefoon betalen :)
Grootste voordeel in mijn ogen: zelfde als draadloos betalen met pas + geen limiet op hoe hoog het bedrag is, dus nooit meer alsnog je kaart erin steken. Ook niet naar X aantal keer 'pinnen'.

Heb een aantal keer gehad dat ik mijn pinpas was vergeten, maar toch de hele dag kon betalen omdat ik mijn telefoon wel bij mij had. Echt super.

Enige nadeel wat ik nog heb meegemaakt is als er geen draadloze betaalmogelijkheid is. Dan heb je alsnog je pas nodig
Een bijkomend voordeel is dat er geen limiet per contactloze betaling is met Apple Pay. Waar je met je bankpas bij betalingen boven de €25,00 alsnog je pincode in moet toetsen geeft Face-ID of je vingerafdruk (afhankelijk van welke iPhone je hebt) toegang tot een volledig contactloze betaling. Ik zweer er inmiddels bij.
Hoef geen losse pinpas meer mee te nemen, gewoon je telefoon bij het pinapparaat en klaar.
Waarom zouden we er op in gaan, terwijl jij dingen ‘gruwelijk’ noemt zonder ze toe te lichten? Dit soort ononderbouwde comments passen gewoon niet bij tweakers.

Of je het eens bent of niet met de keuze van Apple ligt nogal een stukje genuanceerder, gezien er zowel voor als nadelen aan deze keuze zitten, zoals veiligheid en privacy, tegenover de kosten en lange tijd die implementatie kost. Dat jij het er niet mee eens bent maakt het nog steeds niet gruwelijk. Jij mag het gruwelijk vinden, maar zonder argumentatie is dat loze informatie.

[Reactie gewijzigd door cmegens op 2 augustus 2019 18:30]

Ik zie geen voordeel in met je telefoon betalen. Je moet toch je ID kaart bij je hebben en bij de AH heb je een bonuskaart nodig voor de zelfscan. Dan maakt een pinpas erbij ook niet meer uit qua passen-vervoer.

Een pinpas scheelt een hele hoop handelingen vergeleken met met je telefoon betalen.

Telefoon: Unlocken, app starten, pincode intoetsen, voor de terminal houden.
Pinpas: Voor de terminal houden.

[Reactie gewijzigd door Engineer op 3 augustus 2019 11:58]

Je hebt Apple Pay duidelijk nog nooit gebruikt: 2x klikken (FaceID/touchID doet ie meteen automatisch) op de side button, voor de terminal houden. Geen pincodes, apps starten of wat dan ook. In tegenstelling tot je pinpas (daar moet je wel regelmatig je pincode intoetsen). AH bonuskaart staat ook op mn telefoon. ID heb je een toonplicht, geen draagplicht: beste agent, hij ligt thuis, loopt u maar even mee. Toegegeven, dat kan alleen als je enigszins in de buurt van je huis bent...

Met de Apple Watch is het allemaal nóg sneller, kan je ook je telefoon thuislaten.

[Reactie gewijzigd door MikeL op 4 augustus 2019 09:53]

Een van de leuke toevoegingen van Apple Pay is dat het een locatie toevoegt bij je betaling.
Is dat sarcasme? Waarom zou je dat willen? Je weet toch zelf waar je je betalingen gedaan hebt? Waarom moet Apple dit weten?

[Reactie gewijzigd door MrFax op 2 augustus 2019 15:28]

Oh nee...niet weer.

Apple moet dat helemaal niet weten, sterker nog: het systeem is zo ontworpen dat ze je transactie niet eens 'zien'. Het is jij-bank communicatie met wisselende ID's en banknummers etc.

Die locatie tonen ze bij je transactie zodat jij weet waar het was. Gebeurt me vaak genoeg dat ik van een transactie van 1.5 maand geleden niet meer weet waar of wat het was als er alleen mollie 123453456 o.i.d. bij staat.
Nee, dit is geen sarcasme.

Nee soms weet ik niet meer precies waar ik iets gekocht heb. Nu zoek ik dat op bij mijn afschriften.
Wanneer iemand zich afvraagt waar ik iets gekocht heb - kleding bijvoorbeeld - kan ik de locatie doorsturen.
Lol. Jij hebt nog nooit een afschrijving gehad op je rekening met een vage beschrijving?? Uniek.
Ps de betalingsdata wordt niet gedeeld met Apple. De betalingsauthorisatie is tussen jou en je bank en alle communicatie hierover via Apple Pay is geanonimiseerd.
Je betalingsdata gaat via Apple en kan niet geanonimiseerd zijn, want dan weet Apple niet waar 'ie wat in rekening moet brengen hè. Apple heeft ooit wel aangegeven dat ze geen data willen verzamelen om te verkopen van Apple pay, maar de dienst heeft toch echt info nodig om te werken. Je kunt ook een (gedeeltelijke) transactiegeschiedenis zien in Apple pay. Die komt ook niet uit de lucht vallen.

De betalingauthorisatie is tussen Apple pay en de winkelier en daarna tussen Apple pay en de bank. Dat er vertraging tussenzit is ook de oorzaak van dit probleem. De betalingsdata gaat dus letterlijk via Apple en daar ligt de info. Volgens Apple tijdelijk. Maar Apple heeft wel vaker 'tijdelijke' dingen iets te lang laten liggen.

De anonimisering die je wellicht bedoelt is richting de winkelier. Die krijgt jouw bankgegevens niet, maar een willekeurig kaartnummer en naam. Maar jij bent voor Apple met Apple pay absoluut niet anoniem.

[Reactie gewijzigd door fapkonijntje op 2 augustus 2019 23:51]

Voor zover ik weet wordt die betalingsinfo enkel lokaal op je iPhone opgeslagen en werkt de authenticatie via Apple pay dmv tokenization.
Het gebeurt vaak zat dat ik ergens een broodje eet, maar dat de bijbehorende transactie op een andere datum staat, en op naam van een payment processor waar ik niet uit kan afleiden bij welk bedrijf het was.
Als elke winkel met naam en vestiging op de afrekening zou staan wel ja.... helaas is dat lang niet altijd het geval.
Hoe kan je die locatie dan terugzien? Bij mij laat Apple pay namelijk minder zien dan de ING zelf, namelijk alleen de naam en het tijdstip. Ook de naam is minder uitgebreid, ipv Action 1170 Leiden of Lidl 214 Leiden staat er alleen Action Of Lidl, zonder verdere locatie.
Vond het grappig dat collega's van mij helemaal in de wolken waren dat ze eindelijk met Apple pay konden betalen, voor hun was het nieuw en kwamen ze naar me toe met "moet je nou eens kijken wat mijn telefoon allemaal kan", ze wisten niet dat dit op Android al veel langer bestond 😋

Ik moet zeggen dat het voor mij meer een back up is voor als ik een keer mijn portemonnee ben vergeten, want echt handig vind ik het nog niet.

[Reactie gewijzigd door Baddie09 op 2 augustus 2019 14:41]

Wat vind jij er dan minder handig aan? Ik neem groten deel van de tijd niet eens mijn portemonnee mee. Contactloos betalen doe ik zo'n 1/2x per dag. Bij sommige kassa's werkt het zelfs beter, omdat als je over je limiet heen bent geeft je telefoon een vraag voor pincode, maar bij een pas wilt ie nog wel is de betaling stoppen, waarna je je pas er in moet doen.

Al met al vind ik het veel fijner dan een pas.
Misschien is het een kwestie van wennen, net zoals ik destijds de nieuwe chip betaalwijze ook langzamer vond.
Ik kan op mijn telefoon ook alle rechten bij de wallet open zetten, maar ik wil liever iets meer controle over mijn passen.

Over het gebruik van Apple pay, ik weet niet of het inmiddels verbetert is, maar ik zag mijn collega's wel regelmatig klungelen met het betalen omdat de telefoon geunlockt moest worden oid, wat niet altijd even handig werkte.
in theorie is een telefoon app toch beter beveiligd?

Als ik met een sterke zender/ontvanger door de bus loop en transacties van 25 euro vraag, zullen er veel pasjes zijn die me dat geven, terwijl een telefoon eerst ontgrendeld moet zijn voor deze de NFC transactie accepteert.
Op de Watch moet je ook eerst de app geopend hebben (dubbelklikken is voldoende) voordat je een transactie kan doen meen ik...
Je telefoonapp is beter beveiligd, ja, maar als je betaalpas zo via NFC leeggetrokken wordt (nouja, 25 euro...) dan is dat gedekt door de banken in de meeste gevallen, dus de schade is wat beperkt. Ook als er iets fout gaat bij NFC via Android hoef je je over het algemeen weinig zorgen te maken.

Bij Apple pay doet je bank niets. Althans, niet bij de ING en de andere banken wereldwijd die via Apple pay werken.
Het voordeel van Apple Pay aas nu juist dat het sneller werkte dan Google Pay. Dubbelklikken op je home button brengt je in de Wallet en je betaalt direct met je telefoon tegen de terminal. Met de Apple Watch gaat het helemaal snel want die hoef je niet uit je zak te halen.

Ik weet niet of Google Pay veranderd is maar volgens mij niet (zie recente review van cnet)
Ik weet niet of de bankieren apps met google pay werken, maar ik hoef alleen me scherm te ontgrendelen en zou zeggen dat het sneller/even snel is als een normale pas.
Ik gebruikte het vrij snel, omdat ik mijn telefoon altijd mee heb. Ik moet nog steeds een code invullen boven de 50 en na zoveel keer, maar dat gebeurd veel minder vaak dan bij een pas. Wat wel erg fijn is.
Voordeel van Apple Pay boven andere oplossingen is dat je ook boven de € 25 en € 50 (cumulatieve limit) geen PIN code hoeft in te voeren.
Nee, maar je moet wel weer meer handelingen verrichten om te betalen (dubbelklik ergens of ontgrendelen en pas selecteren).

aangezien 98% van de contactloze betalingen onder de 25 euro zitten, is dat netto een verlies voor Apple pay.

[Reactie gewijzigd door fapkonijntje op 2 augustus 2019 23:55]

Je tapt 2 keer op de home knop. Je telefoon is dan direct gereed om te betalen omdat de vingerafdrukscanner je dan al herkend heeft.

Hoe kan dat op Android nóg sneller zijn?
Ik doe mijn vingertje een keer op de home knop op Android en is klaar om te betalen. Een hele handeling minder dus.
Je weet dat je je vinger niet van de knop hoeft te halen om te dubbeltappen?

Maar goed, als die 50ms al een voordeel is 8)7
Als je een paar betalingen doet onder de € 25,- dan loop je tegen de € 50,- grens aan waarvoor je i.g.v. Android altijd een extra handeling moet verrichten. Juist bij veel contactloos betalen loop je (ik althans) daar regelmatig tegenaan. Bij Apple Pay kun je tot € 2.500,- per dag pinnen, altijd zonder PIN code.
Helaas zijn er nog steeds plekken waar contactloos niet werkt (oude betaalterminals) en je dus dat pasje nog moet meeslepen.
Heb slechts één keer meegemaakt dat het niet werkt, en dat was op de markt. Total schijnt ook niet te werken, maar daar tank ik niet. Verder werkt het overal waar je ook contactloos kan betalen
In dat geval wel ja, maar hier in Almere of Amsterdam is het zodra je kan pinnen kan je ook wel contactloos pinnen.
Ik neem groten deel van de tijd niet eens mijn portemonnee mee.
En hoe neem je dan je ID mee als ik vragen mag?

Als het antwoord daarop is; in je telefoonhoesje dan zou je bankpas daar ook prima bij kunnen; dus dan is de mogelijkheid om te betalen via je telefoon niet echt een argument je portemonnee thuis te laten.
Ik heb geen ID, alleen een paspoort dus dat past niet.
En als ik dan me pin moet invoeren moet je ik me pas uit me hoesje halen, dat is wel handig?
Dan moet je Apple Pay eens proberen. Volgens mij iets makkelijker opgezet dan de wallet.

Heb alleen ervaring met Apple Pay via ING (speciaal hiervoor een rekening geopend) en moet zeggen top makkelijk. Helemaal met m’n Apple Watch. Geen portemonnee meer mee te nemen.

Zelfs snacks uit de muur met Apple Pay 🤪
Zucht. Precies wat baddie bedoelt. Je weet niet hoe wallet werkt, maar je gaat er van uit dat Apple pay makkelijker werkt.

Ik kan je vertellen dat Google wallet net zo makkelijk werkt en eigenlijk nog makkelijker, want meer banken ondersteunen het momenteel omdat het royalty vrij is.

Overal waar je contactloos kan betalen werkt Google wallet. Ff Je telefoon ontgrendelen en klaar en tappen maar. Limiet kun je gemakkelijk instellen bij de app van je bank.
Nadeel is dat je in jou situatie een internet verbinding nodig hebt. En je dus niet met een horloge kan betalen zonder telefoon in de buurt. En als de app niet meewerkt, faalt je betaling. NFC betalingen op Android communiceren direct met de app en internet.

Collega van mij heeft dit enkele keren dat dit faalt, dat heb je dus bij Apple Pay niet, omdat Apple Pay zichzelf aanbied bij de terminal als dedicated kaart zonder internet etc. Ook de Apple Watch gedraagt zich als dedicated kaart die geen telefoon nodig heeft, maar staat de kaart direct in t horloge.

Is toch een aanzienlijk verschil. Je komt pas bij Apple Pay in de buurt zodra Google met ‘Google Pay’ komt in NL, dán is t pas vergelijkbaar.
En nog meer desinformatie: https://www.abnamro.nl/nl/prive/apps/wallet/index.html er is geen internet nodig. Mogelijk kun je als extra beveiliging wel inbouwen.

Google wallet simuleert mijn bankpas na. In principe zou je met Android elke nfc (hangt af van type protocol wat gebruikt is, amiibo bijvoorbeeld niet ) kunnen nabootsen. Nogmaal ik weet niet welk protocol de banken gebruiken en/of ze hem 1 op 1 nabootsen ivm beveiliging. Maar tot nu kent Apple pay meer nadelen dan Android dat kent 8-).
Android geeft je gewoonweg een keuze. Of je doet Google pay en dan heb je de Apple pay ervaring. Of je doet zelf de NFC chip en dat heeft z'n eigen voordelen en nadelen. Het gebrek aan keuze is erg storend.
Nadeel is dat je in jouw situatie een internet verbinding nodig hebt
Dit is niet helemaal waar. Bij de ING kan je 10 keer betalen zonder internet, de 11e keer zal wel internet moeten hebben. SNS heeft een soort gelijke optie, alleen weet ik daar de aantallen niet. Bij andere banken weet ik niet hoe dat geregeld is. Maar is dus zeker geen Apple only feature.
Het horloge gedeelte is dan wel weer een Apple only voordeel
Ik vraag me af of die 10x limiet wel geldt voor Apple Pay. Ik verwacht het namelijk niet.
Nee. Die 10x is een 'workaround' die werkt met tokens die naar je toestel worden gepusht zodat je niet per definitie internettoegang nodig hebt. Apple Pay kan überhaupt werken zonder internet.
Dat is onzin. De 10x is een kunstmatige restrictie, dit is geen vereiste voor de techniek en heeft niets met tokens temaken. Dit is een keuze van de bank. De NFC betaalpas op je Android apparaat is ook gewoon een 'offline' betaalpas in de NFC chip, met precies dezelfde techniek als Apple pay. Waarbij er in beide gevallen de betaalterminal en de leverancier van de betaaldienst (de bank of Apple) de boel afhandelen.

Je hebt toch ook geen internetverbinding nodig met de NFC chip op je gewone betaalpas. Android werkt identiek, op het verschil na dat deze betaalpas in de NFC chip moet worden geregistreerd.
Ik heb dit uit de eerste hand van een collega die bij een bank aan dit token-mechanisme heeft gewerkt (die er een uitgebreide presentatie over heeft gehouden). Vergeef me dat ik niet alle details ken. Het heeft iets te maken met een combinatie van compatibel zijn met terminals (waar een relatief ouderwetse sofwarearchitectuur achter schuilgaat), veiligheid en bepaalde Android toestelen die (althans destijds) geen beveiligde omgeving hadden voor NFC afhandeling. En die tokens worden door een 'third party' op een server gegenereerd. Daar refereerde ik aan. Overigens wil ik niet beweren dat je daarom altijd verbinding met hebben tijdens het betalen, want ik neem aan dat er weer extra tokens binnen kunnen worden gehaald op een ander moment. Maar, zoals ik zeg ken ik niet alle details. Wel dat het aanzienlijk complexer is dan je zou denken.

"Android Pay werkt met tokens" - https://financieel.infonu...pay-wordt-google-pay.html
Het lijkt me dat de banken die 10x hebben ingesteld om te voorkomen dat je meer geld uitgeeft dan er op je bank staat. Stel Apple Pay zou het helemaal niet hoeven te controleren, kan je dus zwaar in de min komen. In Amerika is het vrij normaal om zwaar rood te staan met je credit card, in Nederland niet zo.

[Reactie gewijzigd door RebelwaClue op 3 augustus 2019 00:34]

Edit: Excuus, per ongeluk op de verkeerde gereageerd.

[Reactie gewijzigd door Caayn op 2 augustus 2019 18:14]

Als je het echt handig wilt hebben moet je dan weer bij Apple zijn ;) (ik tik even met mn apple watch -> done)
Haha, da's waar. Maar ik doelde meer op het concept an zich. Als ik mijn portemonnee bij me heb is het makkelijker om het pasje te pakken en te tikken dan de telefoon te pakken, en het betaal proces door te lopen.

Ik moet wel zeggen dat ik de pincode voor alle betalingen aan heb staan omdat ik niet per ongeluk iets afgeschreven wil hebben.
Dat vind ik dus reuze meevallen. Ik pak de telefoon uit mijn broekzak, druk twee keer op de aan/uitknop van de iphone en tegen de automaat aan > done. Anders is het eerst portemonnee uit de zak, kaartje eruit friemelen, ertegenaan houden, kaartje terug en alles weer in de broekzak.

Naar mijn ervaring is het met de iphone betalen dus net een tikkeltje sneller/makkelijker. Al helemaal wanneer ik de Watch om heb. 2x op zijknop drukken en bij de houder houden, hoef ik niet eens meer iets te pakken _/-\o_
ertegenaan houden, kaartje terug en alles weer in de broekzak.
Dit als de dag limiet van €50,- niet bereikt wordt, anders moet je de pas ook nog eens opnieuw er bij pakken en je pincode invullen. Apple Pay heeft bij ING een limiet van €2500,- per dag, dus heb je je pincode eigenlijk niet meer nodig.
Dat dubbelklikken hoeft helemaal niet. Op het moment dat je je telefoon bij een NFC lezer houdt komt meteen de wallet app in beeld. Vinger op touch id en je hebt betaald.

Wat nergens als voordeel wordt genoemd; omdat je geen pincode intoetst kan die ook niet afgekeken worden. Vind ik wel veiliger dan pas, ook bij bedragen hoger dan €25.
Best lastig, vinger op Touch ID zonder Touch ID :+ ik moet de telefoon voorbereiden met twee drukjes waarna de telefoon instant m’n gezicht scanned en dan erbij houden, en anders Apple Watch.
Ah daar is het voor! Nou, ik dacht dat face id alleen maar voordelen had, maar dit lijkt me meer een nadeel. Als de rumors mogen geloven heeft de iPhone 12 zowel touch id als face id dus dan kan je kiezen.
Dacht ik eerst ook, maar ik kijk naar m’n telefoon, druk twee keer op zij knop, en thats it. Maar ik gebruik altijd m’n horloge dus überhaupt geen nadeel verder.
Misschien ben jij wel zo'n collega van Baddie09, aangezien je blijkbaar denkt dat de Apple Watch daar het eerste mee was :)
Nou niet qua betalingen op phone, wel qua betalingsgemak, mijn iPhone, watch en macbook hebben allemaal binnen een paar klikken Apple Pay. Dat is een stuk lastiger zonder Apple apparaten.
Als je een Fitbit-wearable hebt is het al enkele maanden mogelijk om je bankpas of creditcard daaraan te koppelen en daarmee te betalen. ;)

Er kunnen wel kosten aan verbonden zijn, voor het gebruik van een wearable als betaalpas rekent ABN AMRO € 0,50 per maand.
Want? Nooit van een horloge gehoord....?
Dezelfde ervaring heb ik ook. Een collega van mij was hartstikke trots op de mogelijkheid om te kunnen betalen met zijn iPhone. Hoe goed Apple dat wel niet gedaan had. Toen ik hem vertelde dat mijn horloge (Garmin), mijn Android en zelfs mijn oude Windows telefoon dat al lang kon werd het gespreksonderwerp ineens veranderd :+

[Reactie gewijzigd door Caayn op 2 augustus 2019 18:43]

Bij Apple Pay hoef je nooit je PIN code in te vullen in tegenstelling tot bij andere (Android) oplossingen. Dus het werkt wel degelijk handiger bij bedragen boven de € 25 (of € 50 cumulatief).
Bij Android moet je inet verbinding hebben en boven de €50 alsnog je pincode invoeren. Dat is niet echt gebruiksvriendelijk.
Bij mij ligt het eraan of ik de telefoon dan toch al in de hand heb (denk bijvoorbeeld aan klanten kaarten via de telefoon), dan betaal ik ook direct met de telefoon, scheelt weer telefoon weg doen, beurs pakken etc.
Ik vind het alleen jammer dat bij Rabobank er extra voor betaald moet worden.
ze wisten niet dat dit op Android al veel langer bestond 😋
Heb het een tijdje gebruikt toen ik nog een Android had, werkte aardig maar was zo lek als een mandje.
Klopt, ING had drie maand exclusiviteit. Nu zijn de andere banken aan de beurt...
Exclusiviteit van wie?
ABN vond het gewoon te duur.
Het is natuurlijk gek dat Bunq het niet meteen heeft terwijl ze het al lang in hun app hebben zitten.
Nee, ING heeft eerst een paar maanden exclusiviteit in Nederland. Daarom mag bunq het nog niet aanbieden in Nederland, en wel in andere landen. Als de exclusiviteitsperiode zullen bunq, ABN AMRO en andere banken waarschijnlijk snel volgen.
Nee hoor. bunq (heeft al Apple Pay in diverse andere landen) had het anders allang gelanceerd. Het is hun meest gevraagde feature.

Het lijkt erop dat, net als in België, de launch partners een deal hebben gesmeed met Apple zodat ze een aantal weken/maanden het exclusieve recht hebben op Apple Pay in het betreffende land.

Voor Apple een win, omdat ze nu (eindelijk) een grote bank over de streep krijgen, voor de bank (erg) interessant omdat ze nu kunnen zeggen "kijk wij zijn de eerste, kijk ons eens super innovatief zijn".
Onzin. Apple wil alle banken in NL aan Apple Pay krijgen.
ING was tot voor kort de enige die de hoge tarieven wilde betalen.
Ik zie nergens staan dat ze 3 maanden exclusiviteit hebben.
Artikel lijkt wel zo geschreven dat ze inderdaad een dealtje hebben gedaan met Apple over exclusiviteit, maar dat ze daar niks over mogen (kunnen) zeggen.
Hoeveel moet ING per transactie aan Apple geven? Het lijkt me in ieder geval geen 30% van de transacties, dan zou ING binnen 3 maanden failliet zijn :+

Edit: Mensen kunnen niet tegen een grapje. De vraag was daarintegen wel serieus. Er zijn aardig wat mensen op hun teentjes getrapt.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 2 augustus 2019 18:41]

0.15% is het tarief voor Debitcard-transacties in USA wat Apple via Mastercard krijgt volgens mij, in Nederland zitten we daar, net als de rest van de EU, volgens mij ruim onder. dus denk echt aan centenwerk, want bij debitcards in Nederland is het tevens een vast tarief in centen ongeacht transactie-bedrag van de pinbetaling, daar wringt de schoen dus, Apple is in de USA een percentage gewend, creditcards kennen zelf tot 3 a 4% markup gemiddeld, maar dat is dan de kosten voor de gehele keten, niet alleen het deel dat Apple of Mastercard ofzo vangt.

[Reactie gewijzigd door DaveFlash op 2 augustus 2019 14:53]

Hoge tarieven? Er word gewoon het normale debit transactie tarief van het PIN-netwerk gerekend, dus zeg zo'n 6 cent per transactie.
Aan de verkoper ja. ING moet echter per transactie afdracht aan Apple betalen.
Rabobank vond dat ook. Te duur. Vroegûh, kon je ook geen pin betalingen doen onder de fl 20 of fl 25. Was toen ook te duur.
De lage rente op een spaarrekening van ING, Rabo of ABN is ook voor mij jammer.
Even rood staan op ING vind ik ook “te duur”.
Nadeel van ING was dat het extreem werd gepushed, moest meerdere malen het afwijzen in de app.

Ik doe mijn bankzaken inclusief betalen bij mijn bank, geen behoefte aan nog een tussenpersoon.
Je hebt geen tussen persoon. Je pasje verhuist uit je portemonnee naar je iPhone, dat is alles. Je kan zelfs je iPhone offline houden en toch betalingen doen. Het is dus eigenlijk het fysieke pasje op je iPhone zetten.
Waarom moet Apple dan betaalt worden voor elke transactie?
Geen idee. Omdat het een commercieel bedrijf is wat graag geld verdient?
Nee, omdat je je pas niet verhuist, maar een pas van Apple krijgt, en daar betaalt de bank voor.
Volgens mij 5, en de andere banken staan nu te springen.
Zou mooi zijn, was voor mij een reden om een rekening bij ING te openen omdat ABN het niet ondersteund...
Was voor mij de reden dat ik vorig jaar naar bunq ben gegaan. Nu al meer dan een jaar Apple Pay en het is fantastisch.
Had ook Bunq (7,99/maand) eerst, maar ING (1,55/maand) is een stuk goedkoper/
@GforceNL hmm, goedkoop blijkt duurkoop, iNG overweegt meer geld te vragen voor bankieren: https://www.rtlz.nl/beurs...a-kosten-online-bankieren

die 1,55 is voor ing echt niet toereikend om alle kosten voor het ornaje pakket te dekken, is dus vooral een lokkertje, net als de leverworst in de supermarkt voor €0.67, die kost qua productie ook zo'n € 3,20 gemiddeld
Wat heeft de spaarrente te maken met de kosten van een betaalrekening? Verder is 1.55/maand vs 7.99 een gigantisch verschil. Je kan het beter per jaar vergelijken. 18.60 EUR of 95.88 EUR. Een behoorlijk verschil. Als laatste is Bunq gewoon duur, ongeacht of je vergelijkt met ABN AMRO, ING of Rabobank.

[Reactie gewijzigd door bkor op 2 augustus 2019 17:21]

Dat is maar net hoe je het bekijkt. Ik had bij ING in het verleden 4 rekeningen met 3 passen en een losse creditcard. Dan is ing ineens helemaal niet zo goedkoop meer. Bij bunq zit dat allemaal in die 5 euro (ik zit in een pack, maar ook 7,99 zou ik zonder twijfel nog betalen). Ik gebruik bij bunq inmiddels ongeveer 15 rekeningen (budgetteren ftw!), ga dat bij maar eens bij ING (of een willekeurige andere bank) doen...

[Reactie gewijzigd door MikeL op 2 augustus 2019 15:40]

helemaal mee eens Mike, ik zelf heb nu ook zo'n 12 ibans in gebruik, wil je dat bij ing betaal je gewoon iets van 12 x 1,55 dus 18,6 per maand en is ing zelfs duurder... dus @bkor idd zoals mike al aangeeft, 't is maar hoe je er naar kijkt. oh en ik zit ook in een pack (niet die van mike :wink: )

tevens zou ik zelf willen stellen dat de grote drie banken eigenlijk allen té goedkoop zijn, waardoor mensen dus het idee krijgen dat een bank en de bijhorende rekening courant iets 'gratis' en dat ze 'recht' menen te hebben op alles en nog wat.

Je gaat pas waarderen dat iets geld kost als het 'meer' geld kost, het wekrelijke bredrag, de werkelijke kosten. Beste advies is om je niet op de '1.55' of wat abn/rabo/sns etc dan ook rekening (die ontlopen mekaar niet veel), blind te staren.
Ik betaal €4,99 bij bunq (bunq pack). Toen ik mensen vroeg of er interesse was voor Apple pay had ik de twee spots die ik vrij had binnen een uur vergeven.

Het klopt dat de ING goedkoper is, maar bunq is qua features imho echt een heel stuk verder. Niet van die gekke tan codes per (onderschepbare) sms, geen random readers. En ik mag helemaal zelf bepalen wanneer mij een pincode gevraagd wordt als ik contactloos betaal.
Oh en de beste feature is wisselende cvc codes, wildcard bankpassen en onbeperkt online rekeningen (plus 25 reguliere rekeningen).
Je kunt de TAN codes ook niet gebruiken bij ING. Je moet nu best wel moeite doen om niet naar de app geforceerd te worden.

QR code scannen en bevestigen werkt vrijwel overal ondertussen. Naar mijn ervaring werkt dit alleen niet bij steam met hun antieke implementatie. Maar ook daar, even inloggen, bevestigen op de app en klaar.

Ik heb al een jaar of 2 geen TAN codes meer gebruikt.
Ah ok, ik heb geen ING, ben volledig over naar bunq en zou voor geen goud terug willen naar “klassieke” banken.
bunq heeft inderdaad de voordelen die je noemt. Ook niet te vergeten de hogere rente en de support die krijgt via de app. Verder zal bunq Apple Play voor de Nederlandse markt ondersteunen zodra Apple Pay hier wordt vrijgegeven. Toch heeft bunq wel een aantal nadelen:
- Geen iDIN ondersteuning, dus bijv. sparen/beleggen via Peaks gaat niet lukken
- Geen telefonische helpdesk. Wordt je mobiel gestolen/verloren, dan zal je via een andere mobiel of via email/web een verzoek moeten sturen om alles te blokkeren.
-Creditcard (eigenlijk een soort van debetcard) werkt niet bij tolpoortjes en vaak niet bij autoverhuurbedrijven. Als het zou werken gaat de borg gelijk van je "gewone"rekening af en het kan vier tot vijf werkdagen duren voordat je de borg terug krijgt na inlevering auto.
- Geen aankoopverzekering met de bunq creditcard.
- Geen instant payments tussen bijv. ING en bunq (ondersteunen verschillende standaarden).
bunq heeft gewoon een credit-card. Deze werkte prima bin de autoverhuur in Italië. Ook voor tolwegen ook, maar daarvoor werkt de Mastercard debit ook prima (gebruik ik eigenlijk het meest, werkt tegenwoordig bijna overal).

De EU instant payments hebben de banken bijna volledig geïmplementeerd, nog een paar weken en dat werkt ook gewoon.

Wat betreft het niet bereikbaar zijn heb je wel een punt. Je kunt mailen, maar daar schiet je niet heel veel mee op.
Wauw!!!!
Ik......
... Het klopt dat de ING goedkoper is, maar bunq is qua features imho echt een heel stuk verder.
- Niet van die gekke tan codes per (onderschepbare) sms, geen random readers.
- Ik mag helemaal zelf bepalen wanneer mij een pincode gevraagd wordt als ik contactloos betaal.
- De beste feature is wisselende cvc codes,
- wildcard bankpassen en
- onbeperkt online rekeningen
- plus 25 reguliere rekeningen.
.., en puur uit interesse...
Waarom heb jij dit allemaal nodig?
Waar is dit handig voor?
Niet nodig wel handig.
Nogmaals:
Kan je hier, mij uitleggen waar je dit mogelijk voor kan gebruiken, in de hedendaagse maatschappij:
- Niet van die gekke tan codes per (onderschepbare) sms, geen random readers.
- Ik mag helemaal zelf bepalen wanneer mij een pincode gevraagd wordt als ik contactloos betaal.
- De beste feature is wisselende cvc codes,
- wildcard bankpassen en
- onbeperkt online rekeningen
- plus 25 reguliere rekeningen.
Ik begrijp dat niet goed, maar zou het heel graag willen begrijpen. Thanks.
....
Puur interesse....
Puur gemakszucht. Als je t niet hebt mis je niks. Hetzelfde als het hebben van een snellere internet verbinding. Je hebt t niet nodig, maar is wel fijn als je t hebt.

Het is niet uit te leggen. Hetzelfde als dat mensen niet kunnen uitleggen wat je nu aan een smartwatch hebt. Je begrijpt t pas als je t hebt. En dat bedoel ik niet lullig of negatief. Want ik was aanvankelijk ook sceptisch. Maar je kunt werkelijk alles regelen van uit de app. Gezamenlijke rekening openen? Kost je letterlijk 10 seconden. Zelfde rekening maar verschillende pincodes per pasje? Allemaal mogelijk. Pas gestolen? Pincode is in 2 seconden gewijzigd.

Wil je enkel contactloos betalen met apple pay? Een druk op de knop en je passen zijn onbruikbaar. Of wil je een hoger limiet dan 25 euro per dag? No problem.
Tja, ik zit te brainstormen, waarom ik in godsnaam nou 25 rekeningen of 25 Bank passen voor nodig heb....
Ik zie alleen maar het meer werk, niet de makkelijkheid.
1 rekening voor jou en je vrienden, 1 rekening voor jou en je vrouw/man,
1 rekening voor je prive,
1 voor je vakantie,
1 voor je rekeningen.

Ik noem zo maar even wat toepassingen he. Maar goed idd ik heb er ook geen 25 in gebruik haha.
Hahaha 😂 mijn "vrienden", zien mij al aankomen:
"Kerel, wil jij een bank rekening met bankpas van mij?", 🤣
"Eeh..., nou nee..., waarom?"
Ja, dat heb ik voor je aangeschaft, dat leek mij handig, om voor al mijn familie en vrienden te voorzien van bank rekeningen met passen en pincodes.
...,
Hahaha, 😂🤣😅 dat gaat echt niemand doen. Die zien mij al aankomen, en ben ik in één keer al mijn vrienden kwijt, vanwege wantrouwen in fraude. 😂 LOL
Laat maar joh, deze discussie is zinloos.

[Reactie gewijzigd door jimzz op 8 augustus 2019 12:27]

ik betaal bij ING niets extra voor Apple Pay hoor.
Waarschijnlijk bedoelt hij de algehele bankkosten
@equit1986 @Source90 Correct, totale kosten van het bank pakket.
Maar je betaalt wel voor ING. Dus heb je geen ING en wil je Apple Pay, dan betaal je dus extra voor Apple Pay. Tenzij je al je rekeningen gaat overhevelen, maar dat is niet zomaar gedaan.
Ook overgestapt van rabobank naar ing.
Apple pay is geweldig.

Overstappen gewn enkel probleem.
Overstap service en de meeste incasso’s worden automatisch doorgezet.
En zo kun je ook zien welke instanties nog niet zijn overgezet.
Voor een jaar, ja. Daarna heb je alsnog gezeur als je niet goed alles hebt overgezet.
Heb je zo verschrikkelijk veel automatische incasso's dan?
Verhuizen is een kleine moeite, zelfs die overstapservice vind ik eigenlijk bs (zeker omdat er een boete aankleeft als je er onderuit wil); paar belletjes en mailtjes en klaar. Als je het op een rijtje zet heb je het met max. een uurtje geregeld en dat is al best veel.
Dat kan je zien in die 14 maanden tijd.
Staat precies bij welke nog via overstapregeling lopen.

Hier geen enkel probleem mee gehad
Nog niet, je willen eerst een grote groep gebruikers aantrekken, maar als deze voldoende groot is ga je zeker betalen.
Wat dat betreft volgen ze gewoon de klassieke marketing strategie.
Apple Pay betekent niet dat je betaal info door wordt gezet naar Apple. Lees en informeer je eerst voor je onzinnig reactie geeft.

Meer info: https://support.apple.com/nl-nl/HT203027
Ik zeg ook niet dat dat het geval is,, echter hoe zit het over 5 jaar?
In dat geval zou ik ook bij de ing weggaan. Je weet immers nooit wat er over 5 jaar gebeurd. Misschien ben je wel doof/stom en verlamd: dan kun je niet eens meer weg gaan bij de ing 8)7

Ik begrijp je punt echt niet.
Ik zeg ook niet dat dat het geval is,, echter hoe zit het over 5 jaar?
bij apple is het een USP. Bij ING... die dreigden al met reclame op basis van banktransacties. (wat werd teruggefloten uit de privacy waakhond). Ik zou me qua privacy eerder zorgen maken om ING. :)
ING was dat niet die bank van dat witwassen? 😉
Dan zit het nog net zo. Over 5 jaar kunnen we allemaal dood, begraven en vergeten zijn.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 2 augustus 2019 14:57]

Ik heb bij 2 van de grote banken gewerkt, en die illusie hoef je, daar althans, al jaren niet meer te hebben.
Ik zou maar wachten ing gaat misschien negatieve renten invoeren
Voor mij ook! Nu kan ING weer de deur uit want de app van ABN is toch wel een stuk prettiger.

[Reactie gewijzigd door CollisionNL op 2 augustus 2019 16:20]

Nu? Heeft ABN zojuist Apple Pay geïntroduceerd dan?
Nou nou! Ik heb het aanpast naar de app van ABN is toch een stuk prettiger. Ik heb niet zon moeite met het bankwezen alhoewel het vast een rattenhol is. Bijna weekend! Geef je rekeningnummer even trakteer ik je op een biertje voor bij je azijn.
Hopelijk volgt de Rabobank snel...
De Rabobank is in gesprek met "meerdere partijen". Welke dit zijn willen ze niet zeggen. Dit blijven ze inmiddels al meer dan een half jaar aan het roepen (zie o.a. de vele vragen via Twitter). Ik zit ook inderdaad te wachten op groen licht vanuit de Rabobank.
Ben bang dat ze daar nog flink achterlopen...
Betalen met de mobiel werkt bij mij gewoon hoor.
/sarcasm

Bij mobiel betalen duurde het toen een paar maanden, dus eenzelfde tussentijd zou ik bij Apple pay verwachten
Rabobank is nog bezig om de losse scanner uit te faseren waar andere banken al jaren vanaf zijn... Voor innovatie moet je simpelweg niet bij de Rabobank zijn, die loopt overal achter de feiten aan.

[Reactie gewijzigd door Bosmonster op 2 augustus 2019 16:36]

Volgens mij wordt tijd dat je op je telefoon je eigen wallet provider kunt gebruiken ipv dedicate wallet van je telefoon-os.
Goede ontwikkeling. Ben benieuwd wanneer Apple Pay bij SNS beschikbaar komt.
Ik had al een tijdje een wearable bij de ABN, maar da's toch ook niet ideaal. Voor mij was de aanschaf gratis omdat ik in de test groep zat destijds, maar zo'n ring is niet goedkoop. En ik vergeet dat ding nog wel eens om te doen. Mijn telefoon vergeet ik nooit en mijn Apple Watch ook niet. Dus zou erg mooi zijn als ABN hier ook mee gaat komen, heb ik die ring niet meer nodig. :)

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee