ABN Amro-klanten kunnen hun Rabobank-account inzien via internetbankieren en app

ABN Amro-klanten die ook een rekening hebben bij de Rabobank, kunnen voortaan de rekeninginformatie van beide rekeningen inzien via de Mobiel Bankieren-app en de internetbankierenwebsite van ABN Amro. Ondersteuning voor andere banken volgt.

Particuliere ABN Amro-klanten kunnen vanaf maandag de gegevens van hun Rabobank-rekening inladen in de Mobiel Bankieren-app. Om dat te doen moeten ze Rabobank de opdracht geven om rekeninginformatie zoals saldo en transacties te delen. De functionaliteit is een gevolg van de PSD2-richtlijn die dit jaar door banken wordt ingevoerd.

ABN Amro heeft de functionaliteit toe kunnen voegen omdat Rabobank de benodigde api's heeft opengezet. In de toekomst wordt het mogelijk om rekeningen van meer banken toe te voegen, maar wanneer is nog niet duidelijk. ABN Amro verwacht dat dit 'snel' zal gebeuren, maar dat is afhankelijk van andere banken.

Wanneer het mogelijk wordt voor Rabobank-klanten om een ABN Amro-rekening te koppelen, is nog niet duidelijk. Om dit mogelijk te maken moeten banken hun apps en internetbankierenomgeving aanpassen. ING laat desgevraagd weten nog bezig te zijn met de implementatie en nog niet te kunnen zeggen wanneer dit gereed is.

De uiterlijke deadline voor banken om aan de PSD2-regels te voldoen is 14 september. Banken zijn niet verplicht om koppelingen met rekeningen van andere banken mogelijk te maken, maar het is wel te verwachten dat de grote Nederlandse banken dit onderling doen. Zij geven dit zelf aan als een van de voordelen van de PSD2-regelgeving.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

17-06-2019 • 16:08

149

Reacties (149)

149
144
66
5
0
16
Wijzig sortering
Ik zit midden in die business en ken ook delen van de wetgeving en het privacy gedoe eromheen.
Mede door het ontbreken van goede controlerende maatregelen en het gebrek aan invloed dat je zelf hebt wat er met je gegevens gaat gebeuren hebben mij ertoe doen besluiten om lekker hier niet aan mee te doen.
Maar wat andere (weggemodereerde?) reply's ook zeggen: nu nog een leuke optie, dadelijk een 'moetje' of als je er niet aan meedoet extra kosten.
Kijk naar de acceptgiro: we moesten allemaal meedoen, was makkelijk en je kreeg korting, toen kwam de Incasso, de acceptgiro was nog gratis maar liever incasso, daarna korting op incasso en niet op accept,
nu extra kosten als je accept gebruikt en geen korting op incasso.
De grootste misser voor mij aan de PSD2 richtlijn voor de eindgebruiker is dat je wel vanuit je bankapp/website toestemming kunt geven om je data te delen met een derde partij maar dat je daar geen mogelijkheid krijgt om die toegang terug in te trekken. Daarvoor moet je bij die derde partij zijn.
Toestemming is max 90 dagen en je kan het gewoon via internet bankieren terug draaien. (Weet niet zeker hoelang ze die gegevens mogen bewaren indien je eens hebt toegestaan).

https://www.abnamro.nl/nl...vacy/wetswijzigingen.html
Als ik iets koppel dan wil ik gewoon een veld: rekening van X gekoppeld datum X met Pas #

Het is toch een idioot verhaal dat je na 90 dagen niet meer je toegang kan intrekken zonder tussenkomst van (een) de derde partij?

Ik kan via praktische elke f2a bijv eenmalige toegangskeys intrekken. De overheid biedt mij de mogelijkheid per Kinderopvang organisatie mijn 365 screening per “bedrijf” in te trekken en de God Almighty bank kan niet eens dit faciliteren en vind Apple Pay fixen een reclame spot waardig.

Systeem komt hier pas de deur in als het A verplicht wordt of B hopelijk wanneer het “goed” genoeg werkt.

Ik vind 2 apps niet zo’n ramp met vinger/gezicht ben je toch zo ingelogd.
Op de site van ABN AMRO lees ik:

U kunt uw toestemming op elk moment intrekken via ABN AMRO Internet Bankieren.

Waarover heb jij het dan?
over het stukje: "Het is natuurlijk belangrijk dat u zelf altijd goed blijft opletten bij uw bankzaken en een zorgvuldige afweging maakt als u de gegevens van uw betaalrekeningen wilt delen. U moet zich realiseren dat de instelling of het bedrijf dat u toegang geeft tot uw betaalrekeningen 90 dagen lang al uw bij- en afschrijvingen kan zien van de afgelopen 18 maanden. Ook belangrijk: als er een conflict ontstaat tussen u en het bedrijf kan ABN AMRO hierin geen rol vervullen." > https://www.abnamro.nl/nl...vacy/wetswijzigingen.html

A) wie garandeert mij dat de bedrijven die met deze data mogen werken medewerkers in dienst hebben die hier zorgzaam mee om gaan en dit op veilige systemen doen?
B) wie garandeert mij dat in de toekomst verzekeraars en dergelijke dit soort gegevens niet gaan "eisen" om een pakket of toelating aan mij toe te wijzen?
C) kan nog meer negatieve voorbeelden bedenken dan positieve want het is maar 1 "simpel systeem" gebouwd op gemakzucht en laksheid van de mensen. Maar er zal vast wel een positieve kant aan zitten, maar waar ik het praktische nut vs de overige redenen niet van inzie.

Ik heb nog gewoon 70 euro op zak als ik met de auto onderweg ben, waarom? Je zou eens een pinstoring hebben en ik ga echt niet terugrijden naar een opdracht in Noord Holland om daar even te betalen terwijl ik in NB woon of zo'n formuliertje invullen. Nee bedankt... Overdreven? Nog niet zo heel lang geleden op een zondag bij de AH kon men zijn boodschapjes niet betalen of halen door een "pinstoring"....

We kunnen prima even zonder water, hell zelfs stroom, maar zodra INTERNET een beetje uitvalt... oh my.. dan "sterven" we een analoge dood zo gedraagt men zichzelf ~ roep t vaker op tweakers:

Strandbed, zand, zee, windje, drankje (contant afgerekend ofcourse) en ik mis dat "internet" een weekje niet hoor. Maar dat is puur mijn mening :)
Je schrijft ook:

Het is toch een idioot verhaal dat je na 90 dagen niet meer je toegang kan intrekken zonder tussenkomst van (een) de derde partij?

En dat is dus onzin. Je kan de toegang intrekken wanneer je wilt zonder dat daar een derde partij bij nodig is.

Voor de andere punten zijn er wettelijke regels, maar of je die vertrouwt of niet moet je zelf weten. Jij zit aan de knoppen en als je die toegang niet wilt geven is er niemand die je dwingt.
Klopt, maar de bank geeft niet thuis bij een conflict en dat is imho de "idioot" in 't verhaal, maargoed ik ben schijnbaar meer service van een bank gewend dan het systeem aan kan leveren momenteel. En met mij volgens mij nog genoeg anderen die het zaakje vinden stinken. Banken doen meestal geen services invoeren ten behoeve van ons gemak, wel dat het zo lijkt en tegelijk ook hun gemak is. We zullen zien hoe deze rekening opt-in in de toekomst zichzelf gaat gedragen en wat de maatschappij ermee zal doen. Ik kijk liever in dit soort gevallen even de kat uit de boom met droge schaapjes en voeten.
Voor mij een reden om dit nooit te gaan doen.
Jaja, net zoals je nooit een camera op een "GSM" zou gaan gebruiken he? Dat was alleen wat voor Japanners.

En een pin pas zou je ook nooit gaan gebruiken, want jij liet je niet in de gaten houden. Alles met contant. En Internetbankieren zou je ook al nooit gaan doen, jij ging gewoon naar het loket.

En kijk nu eens naar jezelf ;)
Als je het woord "nooit" heel letterlijk neemt, heb je natuurlijk gelijk. Ik vind het echter slechts van gezond verstand blijken dat ELD niet blindelings alles maar accepteert wat de Facebooks, Googles, INGs en dergelijke van deze wereld elke keer weer bedenken.

Heel simpel: een deel van de mensen geeft niks om hun privacy of privacy op dit gebied en vindt het gemak van hun rekeninggegevens opvragen via API's dankzij PSD2 veel belangrijker. Een ander deel geeft wel om hun privacy en geeft tegengas, dat ze daarbij dergelijke bewoording gebruiken is misschien wat overdreven, maar het is goed dat er zulke mensen zijn. Dankzij dit soort mensen laten we de overheid, instanties en bedrijven niet zomaar met alle onze privacy aan de haal gaan.
ik vind het nogal wat....ik zou best wat informatie willen delen, maar ik zou op regelnivo/afschrijvingsnivo willen aangeven dit wel, dit niet.
Een energiebedrijf mag b.v. best weten wat ik nu aan mijn energie bij een concurrent betaal, maar zij hoeven niet de rest van mijn financiën te kunnen zien. of een internetprovider mag best weten dat ik nu bij ziggo zit en wat ik daaraan betaal...np...laat ze maar komen met concurrerende offertes...

Het delen moet dus nut hebben en een directe relatie met het bedrijf wat het wil gebruiken, dan vind ik het niet erg, zolang ik het maar aan/uit kan zetten.
Maar om in 1 x mijn hele bankrekening open te gooien voor welk bedrijf dan ook...no way...ik kan me geen enkel bedrijf voorstellen wat ik die informatie zou willen geven om wat voor reden dan ook...gaat veel en veel te ver....
Volgens GDPR moet het net zo makkelijk zijn om een "opt-out" te doen als een "opt". Dat zou dus ook via je eigen bank moeten kunnen.
IDD, dat je wel vanuit je bankapp/website toestemming kunt geven om je data te delen met een derde partij maar dat je daar geen mogelijkheid krijgt om die toegang terug in te trekken. Daarvoor moet je bij die derde partij zijn.
Op De site van ABN AMRO staat:

U kunt uw toestemming op elk moment intrekken via ABN AMRO Internet Bankieren

Dus intrekken kan toch eenvoudig?
Maar je moet via de Rabo toestemming geven.
Stel ik heb geen ABN rekening, maar ik geef wel per ongeluk toestemming aan de ABN, dan kan ik het dus nooit meer intrekken, tenzij ik een rekening bij de ABN open.

of werkt dat zo niet?
Nee, je koppelt via je ABN app die app met de app van de Rabo.

De toestemming kan je dan ook via de ABN weer intrekken.
Het heeft ook niks te maken met de gebruiksvriendelijkheid voor de eindgebruiker. Uiteindelijk komt het er alleen op neer dat banken willen weten wat je bij de andere bank nog op je rekening hebt staan, of dat je nog ergens een schuld hebt lopen. Op die manier kunnen banken aan de hand van de info van andere jou profilering aanpassen en beslissen of je die lening wel of niet krijgt. Zo zijn er nog ontelbare redenen waarom dit alleen goed is voor banken en niet voor de eind gebruiker.


Het grappige is dat niemand zich druk lijkt te maken om de gevolgen hiervan. Nu is het nog een feature straks wordt de wet zo aangepast dat je gegevens zonder toestemming gedeeld mogen worden. Uiteindelijk weet straks iedere bank, bedrijf of webshop precies wat jij nog op je rekening hebt staan of nog erger kan straks zonder toestemming bij jou geld van je rekening afschrijven. Dit lijkt nu nog niet aan de orde. Maar kijk dit nog maar eens terug over een jaar of 5. Als rechters gewoon gaan bepalen dat jij moet betalen en je geen keus meer hebt en het geld gewoon wordt afgeschreven. Of dat jij aangeeft dat je een boete in delen wil betalen omdat je het geld niet hebt en de justitie tegen je zegt. ho even ik zie dat je nog 75 euro op je rekening hebt staan. Dus die halen we zonder jou toestemming er alvast eens af.

Dit gaat helemaal de verkeerde kant op. Langzaam maar zeker worden al onze rechten ontnomen. Het gebeurt alleen zo langzaam dat niemand het lijkt te merken.
Groot gelijk. Zo gaat het niets te vertellen. Ergste vind ik dat ik naar het kantoor geweest ben en gezegd dat ik weiger en dat ze dat zo moesten instellen. Daar gedaan. Vandaag zie ik nadat ik ingelogd bent dat ik toe stemming heb gegeven.
Hoe moet ik deze streek van de ABN-AMRO bank noemen?.
Wat is het voordeel dat ik m’n Rabo saldo kan zien in m’n ING app?

Behalve voor een enkeling, sporadisch, zie ik er weinig nut van. En die enkele keren, voor die enkeling, scheelt het een app openen van de andere bank... twee seconden winst.... joepie! :+ Maar ik zal ongetwijfeld iets over het hoofd zien, al geeft het artikel aan dat de banken deze toepassing verkopen als groot voordeel van deze technologie....
Voor jou is het misschien nutteloos, maar het maakt wel de weg vrij voor een toekomst waarbij je anderen meer inzicht kunt geven in je bankzaken.

Stel je voor je salaris komt binnen bij ING. Je hebt daarnaast een zakelijke rekening bij Rabo, een AMEX kaart, een ANWB VISA en ook nog een "travel rekening" bij Revolut. Je bent op zoek naar een hypotheek en de Banque of Luxembourg heeft hele lage prijzen.
Je kunt die bank dan toegang geven tot al je rekeningen, zodat ze meteen je risico kunnen inschatten. Ze zien dat je je creditcards op tijd afbetaalt, dat je geen andere leningen hebt lopen, etc. etc..
Ze willen je als klant en ze geven je 2 keuzes: 1) stop bij ING en open een rekening bij ons waar je salaris op gestort wordt, of 2) je geeft ons toegang tot je ING rekening om de hypotheek maandelijks af te boeken.
Optie 1 is voor jou geen optie, omdat je graag je pinpas wilt behouden, die de Luxemburgse bank niet kan leveren. Je kiest dus optie 2, en de bank in Luxemburg haalt maandelijks automatisch de hypotheek van je rekening vandaan.

[Reactie gewijzigd door Rex op 22 juli 2024 15:08]

Hier is PSD2 dus absoluut niet voor in het leven geroepen en het klopt ook niet wat je zegt. Middels PSD2 weet een bank (in jou geval Banque of Luxembourg) echt niet waar jij allemaal een rekening hebt lopen, dat klopt al niet. Daarnaast is PSD2 niet bedoelt om extra credit checks te laten uitvoeren bij bv een hypotheek aanvraag, maar om via apps van derden de gebruiker meer keuze mogelijkheden te geven.

Het enige wat klopt is dat je straks wellicht één app waar al je accounts samen komen, maar uiteraard wel wanneer jij dat klant wilt. Het is bv ook niet zo dat ABN straks exact weet wie een Rabo rekening heeft...

zie bv ook een statement van in jou geval Banque de Luxembourg: https://www.banquedeluxem...our-les-paiements#page-02 ...nergens staat iets over een credit check die ze middels data zullen gaan uitvoeren.

[Reactie gewijzigd door lucatoni op 22 juli 2024 15:08]

Hier is PSD2 dus absoluut niet voor in het leven geroepen
PSD2 moet voor meer innovatie en concurrentie leiden. Banken raken hun monopolies kwijt op onze data, en wij kunnen beslissen wie onze rekeningen kan inzien en wie betaalinitatietoegang tot onze rekeningen krijgt. Dus ja.... het is hier wel voor in het leven geroepen.
Middels PSD2 weet een bank echt niet waar jij allemaal een rekening hebt lopen,
Dat zeg ik ook niet! Je kunt zelf beslissen om een hypotheekverstrekker toegang te geven tot al je bankdata zodat ze meteen alles van je kunnen inzien. Nu is het zo dat als je bij ING bankiert, je bijna automatisch bij ING een hypotheek moet afnemen. Bij andere Nederlandse banken is het moeilijker omdat ze je niet kennen als klant. Bij buitenlandse hypotheekverstrekkers is het nog moeilijker. Met PSD2 kun je zelfs buitenlandse banken gemakkelijk inzicht geven in je bankgegevens.
Daarnaast is PSD2 niet bedoelt om extra credit checks te laten uitvoeren bij bv een hypotheek aanvraag, maar om via apps van derden de gebruiker meer keuze mogelijkheden te geven.
Das gewoon niet waar. PSD2 heeft, nogmaals, twee kanten: de inzichtkant en de betaalinitiatiekant. Je kunt aan de ene kant bedrijven als Volkswagen, Lufthansa, Amazon, Facebook, PayPal (betaalinitiatie)toegang geven tot je rekening, zodat je bijv. supersnel een vlucht kunt boeken, waarbij je het betaalproces grotendeels overslaat. Aan de andere kant kun je informatiediensten toegang geven tot je rekening om bijv. statistieken op te stellen, maar ook om betere deals te krijgen bij verzekeraars, hypotheek/leningverstrekkers, etc.
in jou geval Banque de Luxembourg: https://www.banquedeluxem...our-les-paiements#page-02 ...nergens staat iets over een credit check die ze middels data zullen gaan uitvoeren.
Het verhaal over Banque de Luxembourg was natuurlijk een voorbeeld van wat voor mogelijkheden we in de toekomst krijgen.

[Reactie gewijzigd door Rex op 22 juli 2024 15:08]

Geef eens een voorbeeld van een hypotheek verstrekker die middels PSD2 dit soort checks gaat uitvoeren? En korting aan gaat bieden op basis van deze data? In Nederland hebben we BKR als officiele instantie voor kredietcontrole en daar staan al je kredieten geregistreerd.

Volgens mij is er dus ook geen enkele bank met dit soort ideeën, maar ik laat me graag verassen door een bron van je....

Zorg aub dat je je toekomstvisie niet verward met huidige werkelijkheid. Nogmaals, PSD2 is niet bedoelt voor additionele kredietchecks en zelfs marketing op basis van je transactie data is ook niet de bedoeling. Zie hierbij een citaat van de DNB website:

What can payment service providers do with my data?
The payment service provider is only allowed to store data related to the service for which you have given consent. The payment service provider is not allowed to use your data for other purposes, such as advice or marketing. In contrast, an, an account information service provider is allowed with your consent to provide an overview of your bank accounts with one or more banks. If it also wants to provide financial advice based on this information, it needs your separate consent for this. The account information service provider must hold a licence issued by the AFM in order to provide advisory services. The General Data Protection Regulation also applies. In general, unless arranged otherwise under a statutory or contractual obligation, payment service providers must ask for your consent each and every time (whenever they want) to process your data.
Ik heb bij abn gewerkt aan dit project en dit is 100% een van de scenarios die men voor ogen heeft. Werd zelfs vaak als voorbeeld gebruikt om het project binnen de bank uit te leggen. Maar zoals OP zegt moet je die 3e partij dus toegang verlenen. Zonder je toestemming weten ze niks uiteraard
TAADAA!!! Eindelijk iemand die me gelijk geeft. :+ Ik begrijp trouwens heel de heisa hierover niet. Het lijkt me vanzelfsprekend dat de banken straks bij hypotheek/creditcard/lening-aanvragen jou zullen vragen om je bankdata te delen. Zo raar is dat toch niet? Nu is het papierwerk wat heen en weer gaat en straks gaat het allemaal online via een API. Geen gedoe meer met papieren afschriften/loonstroken, maar gewoon direct toegang tot je bankgegevens en direct antwoord op je kredietaanvraag.
Het is niet zo, en ja, ik heb net zoals flogginghank ervaring bij een bank. Prima dat je hierin wilt geloven, ik hoor je over een jaar of 5 wel. Banken zijn juist super sceptisch over psd2 en hadden het liever niet gehad dat deze data werd gedeeld. Jammer dat er een hoop onzin wordt verkondigd als feit, want zo breng je het.
En de Belastingdienst zou vast ook graag aanhaken..
Anoniem: 113730 @martwoutnl18 juni 2019 09:22
Ja maar alleen globale info, geen transactie details..
Ik heb nog geen voorbeeld van een hypotheekverstrekker die middels PSD2 bankgegevens bekijkt om risico's in te schatten. (maar ja... het is niet eens volledig geïmplementeerd, dus het is nog een beetje vroeg voor voorbeelden...)
ABN Amro zegt op hun eigen site dat PSD2 gebruikt kan worden om financiële gegevens te delen met derde partijen, zodat je ze niet meer zelf hoeft te verzamelen. Bijvoorbeeld voor een lening.
In Nederland hebben we BKR als officiele instantie voor kredietcontrole en daar staan al je kredieten geregistreerd.
Welke buitenlandse banken kunnen bij die data?
PSD2 is niet bedoelt voor additionele kredietchecks
Ik heb niet gezegd dat er additionele kredietchecks komen. Het kan ipv papieren bankafschriften gebruikt worden. Je kunt bij bank A je rekening hebben en straks aan bank B toegang geven tot al je bankdata, waarmee ze meteen de checks kunnen uitvoeren die ze nu ook al uitvoeren wanneer ze jouw bankafschriften opvragen.

[Reactie gewijzigd door Rex op 22 juli 2024 15:08]

Je kunt gewoon een hypotheek afsluiten waar je wilt. Geen enkele bank die daar moeilijk over doet. Om een hypotheek aan te vragen moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. Geen enkele bank die moeilijk gaat doen omdat je geen klant bij hun bent.
Ze doen niet moeilijk, maar geven wel "extra korting" als je je salaris stort bij de bank. De ABN AMRO bijvoorbeeld. Dus nu boek ik elke maand een groot deel van mijn salaris terug naar mijn ING rekening.

En ze hebben nog steeds geen data van mijn betaalverkeer :)
Lullig dat de bank bij jou smoesjes gebruikt om je geen hypotheek te geven, maar het is echt onzin...

Je krijgt vaak wel korting als je bij de bank zit maar dat kan je zelfs tegelijk met je hypotheekaanvraag doen om die korting te krijgen. Dus dan hebben ze nog 0 geschiedenis een kunnen ze nog steeds geen risico inschatten.

Maargoed ik zou nooit een hypotheek nemen bij mijn bank, en dat heb ik dus ook niet gedaan.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 juli 2024 15:08]

Das echt de grootste kul, die je claimed, dat je bij hypotheek aan je "eigen" bank vast zit.
Bestaan voor optie 2 niet al automatische incassos?

Verder zijn dat allemaal voordelen van PSD2. Ik zie zelf ook niet helemaal in wat deze specifieke toepassing ervan voor voordeel biedt.
Mensen kunnen alles beheren vanuit 1 app en krijgen snel een eenvoudig overzicht in 1 locatie. Anders moet je in elke app apart gaan om een totaalbeeld te krijgen. Voor velen onder ons niet zo spannend, maar ik zie er zeker wel een nut voor.
Er zit hier wel een groot verschil in. Bij een automatische incasso, wordt de incasso opgestuurd en kan het na een 1-2 dagen pas van de rekening afgehaald worden. De incasso kun je daarna nog 90 (?) dagen weigeren en terugstorten.
Bij PSD2 kan bijv. een Amazon / AH / Volkswagen / Lufthansa, meteen op je rekening en geld overmaken naar hun eigen rekening. Je kunt dan niet meer annuleren/terugboeken, en de ondernemer heeft meteen de zekerheid dat ze de betaling krijgen. Daarnaast verloopt het niet via een mastercard/visa/ideal, dus hoeft er ook geen commissie meer naar die partijen.
Stornering is 8 weken (56 dagen)
Heb je hier een bron van?
Direct debits zijn inderdaad storneerbaar (hoewel Duitsland ook een niet-storneerbare variant heeft). Waar Rex op doelt is het initieren van een credit transfer ofwel overboeking. Die is niet storneerbaar en lijkt mij zeer zeker een van de realistische opties. Je ziet immer ook Tikkie zakelijk flinke omzetgroei maken, dat is ook een niet-storneerbare betaling, dus lager risico voor de verkopende partij.
Nederland heeft ook niet storneerbare varianten. Denk bijvoorbeeld aan de loterij incasso.

Die heeft een ontheffing gekregen op de verplichting te storneren.
Van wat wil je precies de bron hebben? Bij automatische incassos kun je tot 8 weken na de afschrijving het geld laten terugboeken.
Bij betalingen via een PISP loopt het anders. Een PISP maakt een overboeking in jouw naam. Als er fraude is gepleegd, dan moet jij als klant altijd naar je eigen bank stappen en het geld terugvragen. (Bij fraude buiten je schuld om ben je altijd in Europa beschermd.) Een bank mag je tot 50 euro vergoeding rekenen. Op de achtergrond verhaalt de bank het geld bij de PISP als de schuld bij hun lag.
Heb je de transactie goedgekeurd en heeft de PISP het geld van je rekening afgehaald via een overboeking, dan kan je niet meer het geld laten terugstorten. Het geld staat dan al op gestort bij een andere bank waar jouw bank niet meer bij kan. Er kan wel een procedure gestart worden (een soort aanvraag om het geld terug te krijgen), maar die kan door de ontvangende bank afgewezen worden.
Maar nogmaals, als het verkeerd uitgevoerde transactie is of een transactie zonder toestemming, dan draait je eigen bank ervoor op.
Ik snap je uitleg maar een beetje omslachtig geformuleerd, mijn situatie, rabobank heeft mijn Hypotheek en ING mijn betaalrekening, een automatische overschrijving per maand voor mijn resterende 20 jaar. Zonder PSD2 zonder delen van onnodige data. Zo simpel kan het ook zijn.
De Rabobank hoeft niet meer jouw ING betaaldata in te zien. Je hebt namelijk je hypotheekcontract al.
Het is wel zo dat in theorie de Rabobank bij nieuwe klanten zou kunnen vragen of ze meteen het geld van hun rekening zouden mogen afboeken. Dat geeft de Rabobank namelijk extra zekerheid. De Rabobank heeft dan nog sneller het geld binnen, (binnen 10 seconden dankzij SEPA ICT, ipv. 2 interbank working days bij SEPA Direct Debit Core Schema), en de zekerheid dat je het niet kunt storneren.
Jha klinkt grappig... tot de hypotheek levensverzekering hoger wordt omdat ze zien dat je iets te vaak bij de macD eet...
Daar veranderd PSD2 niets aan. Nu heb ik ook mijn levensverzekering afgesloten bij mijn bank. Die had ook alle afschriften kunnen koppelen om de prijzen aan te passen.

[Reactie gewijzigd door Rex op 22 juli 2024 15:08]

Er is een nieuwe wet doorheen waardoor het bewaren van het geld (bank) en beheren (via apps) niet meer gekoppeld is. Simpel gezegd: Als je bij bank A zit moet je toch via een zelfgekozen programma B bij je dingen kunnen.

Persoonlijk ben ik geen fan, maar in principe kan een niet-bank nu een prachtige app maken met geweldige beheer/analyse/overzicht opties en die kan iedereen dan gebruiken. Maar ik word zelf niet blij van een niet-bank die mijn bankzaken loopt te analyseren...
... zoals Facebook en Google .... 😐

En het probleem is niet zozeer jouw gegevens die inzichtelijk zijn, maar mijn data ook als ik geld aan jou overmaak.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 22 juli 2024 15:08]

Of Apple :Y)

Maar die hebben allemaal een bank licentie dus vallen niet binnen zijn scope.
Apple kan dat ook ja, alleen is hun businessmodel iets anders dan dat van Facebook en Google.

Microsoft hetzelfde; die verdienen niet aan je data. Dat is niet hun core business.
Niet de core nee maar nog steeds business hoor wees gerust :)

Maar dan nog hij heeft het over niet banken daar vallen je vrienden bij Google niet onder die zijn (ook) bank, maar natuurlijk alles aangrijpen om ze weer slecht weg te zetten :Y)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 juli 2024 15:08]

Wat ik zie als voordeel is dat je geen twee apos nodig hebt. Kan mij voorstellen dat voor dergelijke personen die dat wel hebben wel zo fijn is.

Zelf heb ik overigens intussen al wat jaren al mijn rekeningen onder 1 bank zitten. :)
Dat is handig!!! Dadelijk 1 app voor al je bankzaken!
Anoniem: 468653 @H.Boss17 juni 2019 16:12
Juist omdat het zo "handig" is, lijkt het me gevoeliger voor fraude. Er hoeft nog maar 1 app "gekraakt" te worden om aan gegevens van meerdere rekeningen van verschillende banken te komen.
Zo te zien gaat het nu alleen om inzien. Je kunt dus geen geld overmaken vanaf de Rabobank via de ABN App. Bij een hack heeft de hacker dan ook geen rechten op andere bankrekeningen te plunderen.
Die kant gaat het wel op. Bij de Rabobank heb je al complete controle over je Bunq rekening: nieuws: Bunq-klanten kunnen betalingen doen vanuit Rabo Bankieren-app
Dit komt omdat de Bunq bank een API beschikbaar stelt voor dit soort doeleinden. Staat los van PSD2
We Are Borg Moderator Wonen & Mobiliteit / General Chat @Dennisb117 juni 2019 16:27
Nee want onder psd2 kan je als pisp hetzelfde doen. En banken zijn dus verplicht om hier aan mee te werken dmv APIs beschikbaar stellen

[Reactie gewijzigd door We Are Borg op 22 juli 2024 15:08]

Ik kan me niet voorstellen dat banken worden verplicht om een API beschikbaar te maken waarmee betalingen kunnen worden gedaan.
We Are Borg Moderator Wonen & Mobiliteit / General Chat @edwinjm17 juni 2019 16:41
https://www.finno.nl/2015...ive-2-for-dummies-deel-1/

Nu met bron: het is al onderdeel van psd2 en uiterlijk in september moet de markttoegang rond zijn. Als banken zijn verplicht om de api’s Gereed te hebben
Ik vrees dat het wel zo is. In België zie je bij de grootbanken ondertussen al dat het met de rekeningen van de meeste banken mogelijk is. Ik zou vanuit mijn KBC app zo een rekening kunnen beheren bij BNP Parisbas Fortis (mocht ik die hebben).
Het zijn 2 verschillende dingen waar je toegang voor moet verlenen; het inzien van de rekening en het uitvoeren van opdrachten/betalingen.

Het is niet zo dat een "app gekraakt moet worden", maar dat een "dienst" met een banklicentie (zoals ING of PayPal) gekraakt moet worden om het geld te stelen.
Het is alleen inzicht in saldo en transacties. Ik maak mijn meer zorgen om dat als mijn ABN app "gekraakt" wordt dat er betalingen gedaan kunnen worden.
1 toegang tot verschillende accounts is idd handig. Het betekend meer schakels.
Bij meer schakels denk ik dan toch grotere kans op een zwakke schakel
1 Zwakke schakel in het geheel en je hebt toegang tot alles en dus ook misbruik.

Gewoon inloggen bij band 1 en dan bij bank 2. misschien minder handig maar wat mij betreft veiliger.
Anoniem: 468653 @Deveon17 juni 2019 16:18
Ja ok, ik haakte vooral in op "dadelijk 1 app voor al je bankzaken".
Er staat dat je de rekening kunt in zien. Niet dat je geld kunt overmaken vanuit de andere rekening.
Ik weet niet of het nog zo is, maar ik heb ooit de automatische incasso van PayPal geactiveerd door twee bedragen te bevestigen die ze op mijn rekening hadden gestort. Vervolgens kon ik gewoon geld overmaken via PayPal.
Alleen inzage is niet altijd een garantie dat er geen geld overgeboekt kan worden.
Met deze verificatiemethode heb je Paypal gemachtigd om geld van je rekening af te schrijven. Dat is toch niet gek? Er kunnen zoveel organisaties die ik daartoe heb gemachtigd geld van mijn rekening afschrijven. Die hebben dan een vage handtekening die nooit door iemand is bekeken.

[Reactie gewijzigd door dez11de op 22 juli 2024 15:08]

Ik zeg toch niet dat het gek is? Maar daar gaat het helemaal niet om.
Het punt is dat het uitlezen van accounts geen probleem zou zijn omdat er geen geld overgeboekt kan worden. Maar dat kan dus via een kleine omweg dus wel. Verder geef ik er geen waardeoordeel over. Je moet alleen wel weten dat het weggeven van te veel informatie wel eens onverwachte effecten kan hebben.
Handig voor de abn dat die de gegevens van rabo kan inzien!
Verder heeft ABN AMRO (volgens mij ) ook inzicht in je bankzaken die jij doet bij de andere bank
(PSD2).
Hetzelfde effect als je via gmail een ander mailaccount koppelt, kan ook die mail inhoud scannen.
Juist onhandig. Als die ene app nu een storing heeft kun geen niet meer bij je rekeningen.
Of je moet nog steeds van de andere banken de app geïnstalleerd hebben staan, maar je wilde toch juist één app.

Ik heb juist rekeningen bij meerdere banken zodat als er een storing heeft dat ik nog steeds mijn betalingen kan doen via een andere bank.
Sorry maar ik zie alleen maar meer nadelen dan voordelen met psd2.... Bank blijft privé en meer niet, waarom moet men hiermee bezig zijn ipv snellere betere en helderdere bank transacties te maken 8)7 8)7
bedoel je Instant Payments, waar ze momenteel mee bezig zijn uit te rollen?
https://www.betaalverenig...verkeer/instant-payments/
Of bedoel je het noemen van de juiste naam van het bedrijf waar je iets koopt op je transactieoverzicht?

https://www.emerce.nl/nie...lder-bankafschriften-rabo

Daarnaast is PSD2 een wettelijke verplichting voor de banken.

[Reactie gewijzigd door La1974 op 22 juli 2024 15:08]

Zojuist geprobeerd maar de app geeft aan 'de server is tijdelijk niet beschikbaar, probeer het later nog eens'. Niet handig om een pers bericht eruit te sturen en dat het niet werkt, of zou de boel over belast zijn doordat heel veel mensen dit nu willen proberen?
Er staat in dat het vanaf maandag beschikbaar is.

Edit: de nieuwe functionaliteit is al beschikbaar in de app maar geeft inderdaad nog een foutmelding bij het toevoegen van een nieuwe bank.

[Reactie gewijzigd door AJediIAm op 22 juli 2024 15:08]

Klopt dus het was toch maandag dat dit gepubliceerd werd? Anders had er moeten staan vanaf aanstaande maandag. Lijkt me ook vreemd om anders al een pers bericht uit te sturen terwijl het nog niet beschikbaar is.
Het zal mij niet verbazen dat binnenkort elke willekeurige app bouwer een banken app kan maken en gebruiken. Het zal voor de bank dan uiteindelijk goedkoper worden om de eigen bank app te laten ophouden en hun klanten gebruik te laten maken van een app naar keuze.
Dat is ook net het doel van de PSD2 richtlijn. Apps toegang geven tot je rekeningen zodat er nieuwe diensten gebouwd kunnen worden rondom jouw bank informatie.
Anoniem: 11851 17 juni 2019 17:37
Het baat snap ik niet. mensen zijn te lui tegenwoordig om 2 extra klikjes te doen op hun telefoon om te wisselen naar een andere bankier app?

Het gaat mijn ABN bank geen 8)7 aan wat er op mijn andere banken staat, en vice versa.
Als je gelooft dat deze PSD2 informatie niet gelogd en opgeslagen wordt ben je naief.

Toegang tot je rekening vanaf/voor derde partijen... zijn we opeens de ING vergeten die jaren geleden al wou dat jouw bankgegevens werden gedeeld met EXTERNE adverteerders? nu proberen ze het weer, maar nu kan de ING nog alleen zelf adverteren, en uiteraard is het een opt-out!

Mij benieuwen hoe lang het duurt voordat er toch opeens externe adverteerders worden toegelaten.

Slechte ontwikkeling vind ik het in het algemeen. bankgeheim is een groot goed (voor zover dat nog bestaat), maar zo te zien aan alle reacties hier wordt elke kritische noot compleet gedownvote :(
Je hebt zeker gelijk in de zin dat het een luxe is en geen noodzaak, maar gemak is een heel grote factor voor veel mensen. En ik begrijp dat ook ergens. Als je je geen zorgen maakt over je privacy (en vele Nederlanders gedragen zich zo) dan is dit een best handige feature.

Iets anders, maar tot op zekere hoogte vergelijkbaar: de vingerafdrukscanner op mijn laptop. Natuurlijk kan ik ook gewoon mijn wachtwoord intypen, dat duurt slechts een fractie langer. Toch ben ik er inmiddels zo aan gewend dat het voor m'n nieuwe laptop toch eigenlijk wel een eis was. En als ik even in mijn omgeving kijk naar de smartphones om mij heen dan zijn die ook stuk voor stuk voorzien van een vingerafdrukscanner, om maar geen viercijferige code in te hoeven typen...
Als de ABN dat niets aangaat, dan koppel jij het niet. Het is vrij simpel
Ik ga helemaal niets en niemand toegang tot m'n bankrekening geven via dat psd2, maar goed, nu is het nog optioneel, over 5 jaar wordt 't standaard aangezet en nog 3 jaar later kan het niet uit. Zo werken dit soort dingen. Steeds een beetje meer. Net genoeg dat vrijwel niemand er moeilijk over doet in plaats van in een keer de gewenste uitkomst te forceren.
Jouw gewenste uitkomst is niet hetzelfde als de gewenste uitkomst van de rest van de bevolking.
I know. De rest van de bevolking vindt 't super handig als de supermarkt, je dokter, huurbaas, winkels e.d. gewoon inzage hebben in je rekening, en kunnen niet wachten tot bedrijven dit als voorwaarde stellen. Ik ben daar best vreemd in.
Maar verder handig als straks google en facebook meteen kunnen zien hoeveel er op je rekening staat en bij welke bedrijven je op welk moment hoeveel geld hebt uitgegeven, wie je werkgever is etc. Dat heeft vast en zeker vooral voordelen voor mij als consument :D

[Reactie gewijzigd door Danny op 22 juli 2024 15:08]

Anoniem: 315662 @Danny17 juni 2019 16:58
Alleen ik weet niet waar jij vandaan haalt dat iedereen toegang heeft tot je rekening. Het is niet zo dat met deze wetgeving alles maar open wordt ofzo, de optie is er. Het is niet zo dat je huurbaas het nu op kan vragen of je hele rekening wordt meegestuurd als je een pin transactie doet. Als dat het beeld is wat je er van hebt zou ik even wat meer onderzoek doen voordat je je zo hard verzet tegen iets waar veel mensen baat bij kunnen hebben.
Het is alleen niet ondenkbaar dat partijen eisen gaan stellen dat je ze perse volledige toegang moet geven voordat ze zaken met je doen. Dat is een kwalijke zaak. Maar het grootste probleem met PSD/2 is dat anderen informatie over jou kunnen weggeven aan allerlei derde partijen. Granted, dat kon altijd al: maar nu veel makkelijker en met misleidende trucjes.
Kijk, toch nog iemand die verder kan kijken dan z'n neus lang is ^O^
Het opzetten werkt wel heel simpel, vanaf de ABN app springt de Rabo app naar boven, paar vinkjes zetten en weer terug naar de ABN app met helaas de melding "Er is iets fout gegaan. Probeer het later nog eens" voor mij. De toestemming is overigens wel (standaard en maximaal) 90 dagen geldig en je kan onderscheid maken tussen saldo en transacties.

[Reactie gewijzigd door Deveon op 22 juli 2024 15:08]

Net gelijk nagekeken. Werkt prima. Nu alleen nog even wachten tot de functionaliteit ook bij Grip is toegevoegd.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.