Tip de redactie

Dell wil op termijn ook iPhone beconcurreren

Door Mick de Neeve, 3 september 2008 21:0660 reacties

Dell heeft bekendgemaakt dat er plannen zijn om op termijn Apple te gaan beconcurreren op smartphonegebied, om precies te zijn met een iPhone-achtig apparaat. Details ontbreken echter nog geheel.

Michael Dell spreektOp korte termijn hoeven er nog geen bewegingen in die richting verwacht te worden, zo vertelde Michael Dell woensdag ten overstaan van een gehoor van investeerders, schrijft Reuters. De Dell-ceo was hoofdzakelijk ontwijkend in zijn antwoorden, maar vertelde uiteindelijk dat het bedrijf aan kleinschermige apparaten gaat werken. Toen de hamvraag kwam of er daarbij aan een concurrent van Apples iPhone moest worden gedacht, antwoordde hij de vraagsteller dat er mettertijd steeds kleinere apparaten van Dell-huize zullen verschijnen, 'met de mogelijkheden van het apparaat waaraan u refereert'.

Eerder maakte het bedrijf al duidelijk dat het de concurrentie met Apples iPod aan wilde gaan en mogelijk verschijnen al begin volgend jaar de eerste producten, samen met een muziekwinkel. Vermoedelijk functioneert die release als een lakmoesproef voor Dells levensvatbaarheid op nieuwe markten, aangezien het bedrijf twee jaar geleden na nog geen jaar zijn Ditty-mediaspeler al van de markt haalde wegens tegenvallende verkoopcijfers.

Reacties (60)


'Google-killer Cuil is website-killer'

Door Mick de Neeve, 3 september 2008 19:5059 reacties, submitter: Devil_Inside

De onlangs door voormalige Google-medewerkers opgerichte zoekmachine Cuil wordt beschuldigd van het bombarderen van sites die het wil indexeren met requests, waardoor er al verschillende zouden zijn platgegaan.

De searchengine werd eind juli voor het publiek toegankelijk gemaakt door de voormalige Google-employees, die onder meer de Teragoogle-index ontwierpen, de rankingalgoritmes van de zoekgigant, maar ook de nieuwe zoekmachine van eBay. Ze willen hun ex-werkgever naar de kroon steken door sites niet zozeer op populariteit maar meer op inhoud te ranken, maar ook door een grotere zoekindex in te zetten. Dat laatste lijkt volgens Techcrunch niet helemaal goed te gaan, de indexeringsbot zou vele uren met sites bezig zijn, en is dan naar verluidt onder meer op zoek naar gedeeltes die niet via links vanaf de hoofdpagina terug zijn te vinden.

Cuil Een van de getroffen beheerders zegt dat hij na 24 uur Cuil-activiteit de toegestane traffic van de indexeringsbot tot 2 pakketjes per seconde heeft beperkt, een andere zegt dat er binnen een maand 2GB aan traffic op zijn site is verstookt door Cuil. De nieuwe zoekmachine wordt beschuldigd van een amateuristische aanpak: er zouden 'pseudo-willekeurige' url's worden gegenereerd om te zien of die bestaan.

De slachtoffers hebben contact gezocht met Cuil, en die heeft gereageerd door te stellen dat de indexeringsbot, Twiceler, nog in het experimentele stadium verkeert. James Akler, Cuils operational officer, impliceerde overigens dat de bot zich mogelijk niet aan het robots.txt-bestand houdt om sites, of delen ervan, te negeren en heeft de klagers aangeboden ze handmatig op een lijst van uit te sluiten websites te plaatsen. De man verweerde zich overigens ook door te stellen dat het bedrijf een aantal crawlers heeft waargenomen die zich voordoen als de Cuil-bot.

Reacties (59)


Onderwijsraad raadt Tweede Kamer 'open' leermiddelen aan

Door Willem de Moor, 3 september 2008 18:3433 reacties

De Onderwijsraad heeft de Tweede Kamer aangeraden open leermiddelen in te zetten in het onderwijs. Deze rechtenvrije materialen zouden bovendien naar eigen inzicht door leraren bewerkt en geordend kunnen worden.

OnderwijsraadDe Onderwijsraad heeft op verzoek van de Tweede Kamer een analyse en aanbevelingen gedaan omtrent de richting die het onderwijs met betrekking tot de inzet van ict zou moeten volgen. De Tweede Kamer deed dit verzoek aangezien het vermoeden leefde dat de toepassing van ict-leermiddelen op scholen achterbleef bij de rest van het land. De Onderwijscommissie bood de Kamer een rapport aan, waarin de commissie de Kamer aanbevelingen deed om vooral in te zetten op open leermiddelen. Daarbij moet niet primair worden gedacht aan vrij verkrijgbare software, maar vooral aan de materialen die in het onderwijs gebruikt worden, zoals rechtenvrij beeldmateriaal.

De leraren zouden hun lesmateriaal zelf moeten kunnen samenstellen, aanvullen en aanpassen, zo vindt de Onderwijsraad. Dat zou een positieve uitwerking op de kwaliteit van het onderwijs hebben, maar zou ook het beroep leraar aantrekkelijker maken. Om de zaak in gang te zetten, raadt de commissie aan een businesscase te ontwikkelen en een werkgroep in het leven te roepen. De werkgroep zou moeten helpen op juridische, bedrijfseconomische en onderwijskundige vlakken. De businesscase zou moeten uitwijzen welke financiële gevolgen een stimulans van open leermiddelen op de onderwijsbegroting van enkele miljarden zou hebben.

De Onderwijsraad erkent overigens dat de animo voor een bredere inzet van ict in het onderwijs weliswaar aanwezig is, maar niet bij iedereen in even sterke mate gedragen wordt. Zo maakt negen procent van de scholen al exclusief gebruik van digitale leermiddelen, terwijl maar liefst zeventig procent uitsluitend gedrukte leermiddelen gebruikt. De voorhoede, of early adopters, zouden de meerderheid mee moeten trekken en helpen, bijvoorbeeld door de uitwisseling van kennis en methodieken. Als mogelijke voorbeelden van digitale leermiddelen noemt de raad onder meer web 2.0 in de vorm van wiki's, elektronische schoolborden en games en simulaties.

Reacties (33)


Hyves kondigt mobiele applicatie en 'voicekrabbels' aan

Door Arnoud Wokke, 3 september 2008 17:4225 reacties

Hyves lanceert binnenkort een Java-applicatie, die gebruikers in staat stelt om mobiel profielen te bekijken, foto's te uploaden, te bellen en te chatten. Tegelijk met de nieuwe software introduceert de netwerksite 'voicekrabbels', de eigen variant op voicemail.

Mobiele applicatie HyvesDe sociale-netwerksite Hyves wil met de nieuwe applicatie zoveel mogelijk functies van mobieltjes benutten. "Foto's maken en direct uploaden naar je profiel, wie-wat-waar-meldingen koppelen aan je locatie, en bluetooth-toepassingen", somt Yme Bosma van Hyves op. Gebruikers kunnen in een drukke discotheek of winkelstraat met bluetooth andere Hyves-gebruikers ontdekken via een scan, voor zover de zichtbaarheidsinstellingen dat toestaan, belooft hij.

De voicekrabbel is een logische toevoeging, vindt Bosma. "Een telefoon heeft nu eenmaal altijd een microfoon, dus het is handig daar gebruik van te maken." De voicekrabbel komt bij de gewone krabbels te staan of komt in de inbox terecht van degene aan wie hij is gericht. "Even op play drukken en je hoort de krabbel", aldus Bosma.

Ook een gewoon telefoontje moet dankzij de Java-applicatie eenvoudiger tot stand komen. "Als je een profiel bekijkt, staat daar de optie 'bellen' erbij. Dan moet er wel een telefoonnummer zijn ingevuld in het profiel." De optie 'bellen' start een gewoon telefoongesprek. "Dat zou ook via voip kunnen, maar daar zijn momenteel nog veel problemen mee", waarschuwt Bosma nog wel. Daarnaast heeft de applicatie voor de hand liggende functies, zoals wie-wat-waar-meldingen lezen en plaatsen, krabbels schrijven en chatten.

Mobiele applicatie HyvesBosma sprak maandag voor het eerst over de applicatie tijdens Mobile Monday, een bijeenkomst voor bedrijven uit de telecomsector. De applicatie wordt nu intern getest. "We verkeren in de alpha-fase. Binnenkort gaat een grotere groep gebruikers de applicatie testen. Als de feedback positief is, is er geen beletsel meer om het programma voor iedereen beschikbaar te maken."

Het zal nog één tot drie maanden duren voordat iedereen de applicatie kan downloaden. Bij de publieke bèta-release wordt er naast een Java-programma ook een iPhone-versie beschikbaar gemaakt. Als de applicatie eenmaal uit bèta komt, zullen er ook versies voor Symbian en Windows Mobile verschijnen. De Java-applicatie kan op 'de overgrote meerderheid van moderne mobiele telefoons' gezet worden.

Bosma heeft hoge verwachtingen van de mobiele applicatie: "Het zou kunnen dat over pakweg vijf jaar de mobiele applicatie meer gebruikt wordt dan de normale site. Dat lijkt mij logisch, omdat je Hyves makkelijk bij kan houden vanuit de applicatie. Dan ga je hooguit nog naar de site om instellingen te wijzigen. Daarom investeren we zo veel tijd en geld in mobiele applicaties." Op dit moment is de desktop wel nog veel belangrijker dan het mobieltje: de 'normale' website wordt tachtig keer zo vaak geraadpleegd als de mobiele variant. Toch wordt de reguliere site niet vergeten: Hyves is bezig met een redesign, al zal het nog maanden duren voordat gebruikers daar wat van zien.

Reacties (25)


Groei videostreams gaat ten koste van p2p-verkeer

Door Willem de Moor, 3 september 2008 17:1841 reacties

Internetproviders signaleren dat de bijdrage van p2p-gebruikers aan het dataverkeer daalt. Er wordt wel steeds meer data door streaming-applicaties gegenereerd, wat betekent dat het aandeel van legale content groeiende is.

Youtube StreamsVolgens de Britse provider Plusnet daalt het aandeel van p2p-verkeer in het totale netwerkverkeer van de provider. Vorig jaar genereerden p2p-gebruikers bij deze provider nog 13,4TB traffic per dag; dit jaar is dat gedaald naar 12,2TB per dag. Volgens Dave Tomlinson van Plusnet zou dat een aantal oorzaken hebben. Zo lanceerde de BBC de iPlayer, waarmee tv-programma's online bekeken kunnen worden, en dergelijke webapplicaties zouden laagdrempeliger zijn dan p2p-programma's. Een andere mogelijke verklaring zou het afschrikkingseffect van het nieuws over de strijd van copyrightorganisaties tegen illegale downloaders zijn.

De afname van p2p-verkeer staat echter in geen verhouding tot de groei van het streaming-verkeer: in vergelijking met een jaar geleden noteerde Plusnet een toename van 168,9 procent, terwijl het totale netwerkverkeer met slechts 26,5 procent groeide. Van alle verkeer dat Plusnet over zijn netwerken ziet gaan, is ongeveer 6,6 procent afkomstig van streaming-applicaties. Ook Japanse gegevens wijzen op een verschuiving van p2p-toepassingen naar streaming-diensten als Youtube.

De trend zou voor zowel copyrighteigenaren als gebruikers voordelen hebben: streaming-diensten zijn legaal en leveren direct of indirect geld op, terwijl consumenten niet bang hoeven te zijn voor rechtszaken of afgeknepen verbindingen. Alleen de providers hebben vooralsnog het nakijken: de steeds groeiende hoeveelheid data die getransporteerd moet worden, kost ze steeds meer geld. Een lichtpuntje voor hen is wel dat platenmaatschappijen zich tegenwoordig soepeler opstellen: het doorgeven van illegale content via p2p-netwerken was voor hen onder andere aanleiding om providers te dwingen mee te werken aan filtermethodes.

Reacties (41)


Oracle koopt Clearapp

Door Olaf van Miltenburg, 3 september 2008 16:558 reacties

Oracle gaat het bedrijf Clearapp overnemen. Zodra de aquisitie afgerond is, gaat Oracle de software van Clearapp voor soa-beheer bundelen met zijn Enterprise Manager-suite.

Clearapp ontwikkelt zakelijke software voor het bepalen en beheren van de prestaties van samengestelde applicaties in service-oriented architecture-omgevingen. De producten van het bedrijf kunnen potentiële problemen identificeren bij de invloed van de ene applicatie op de andere.

Clearapp logoVolgens Oracle pakt de software van Clearapp een toenemend probleem van soa-platforms aan, namelijk dat het moeilijker wordt om bijvoorbeeld de bron van prestatieproblemen aan te wijzen naarmate de complexiteit van omgevingen met samengevoegde applicaties stijgt. De Clearapp-software werkt in combinatie met onder andere IBM's Websphere, maar ook met Oracles Enterprise Manager. De software zal onderdeel worden van de Enterprise Manager-productfamilie, verklaarde Leng Leng Tan, vice-president van de afdeling Applications and Systems Management bij Oracle.

Clearapp blijft als zelfstandig bedrijf bestaan tot de overname is afgerond. Naar verwachting zal dat tegen het einde van het jaar het geval zijn. Financiële details met betrekking tot de acquisitie zijn nog niet vrijgegeven.

Reacties (8)


Gigabit-opvolger van 802.11n in de maak

Door Willem de Moor, 3 september 2008 16:3744 reacties

Hoewel de 802.11n-standaard voor draadloze verbindingen nog niet is vrijgegeven, ontwikkelt een werkgroep nu al een opvolger. Deze 802.11 VHT-standaard moet gigabit-snelheden zonder kabels mogelijk maken.

Ieee logoDe nieuwe norm is voorlopig 802.11 VHT genoemd, waarbij VHT staat voor Very High Throughput. Draadloze verbindingen die volgens deze nieuwe norm werken, zouden overdrachtssnelheden tot één gigabit per seconde moeten kunnen halen, zegt Extremetech. Momenteel is deze snelheid alleen haalbaar met bedrade verbindingen. De werkgroep die zich met de nieuwe standaard bezig zal houden, moet overigens nog wel formeel toestemming krijgen van normalisatie-instituut Ieee.

Het zal nog zeker tot 2011 of 2012 duren voordat er hardware op de markt komt die volgens de VHT-standaard werkt. Die schatting zou zelfs nog optimistisch kunnen blijken: de ontwikkeling van de 802.11n-standaard begon in 2004, terwijl deze norm pas in november 2009 officieel van kracht wordt. Weliswaar staan apparaten die feitelijk volgens de n-norm werken, al in de winkel, maar ze mogen de norm niet officieel voeren.

De datadoorvoer van apparatuur volgens de VHT-norm moet minimaal 1Gbps gaan bedragen. Dat zou betekenen dat verbindingen die aan deze norm voldoen, een 'raw' bandbreedte moeten krijgen die daar ver boven ligt: het verlies door overhead bij de 802.11-varianten is notoir. Hoeveel Mbps de daadwerkelijke bandbreedte zou moeten zijn, werd in de PAR-documenten echter niet uit de doeken gedaan.

De beoogde frequenties werden wél in de documenten genoemd: er is een voorstel ingediend om de sub-6GHz-band te benutten, terwijl een tweede variant frequenties van 60GHz en meer noemt. Met de eerste zou de werkgroep twee doelen willen bereiken: een verhoging van de netwerksnelheid zelf én de introductie van een techniek om beschikbare bandbreedte efficiënt te verdelen tussen meerdere gebruikers. Deze variant zou ook backwards compatible met de bestaande normen voor wifi-netwerken moeten worden.

De tweede variant, waarbij frequenties van 60GHz en daarboven worden ingezet, zou zich vooral richten op pure snelheid. Een probleem is dat deze frequentieband al wordt gebruikt voor onder meer Wirelesshd, de draadloze standaard om tv-signalen zonder hdmi-kabel te versturen. Ook de 802.15.3-standaard, bedoeld voor pan's met een bandbreedte van 55Mbps, maakt van dit frequentiespectrum gebruik.

De werkgroep verwacht in het tweede kwartaal van 2009 een eerste uitwerking van de voorstellen te kunnen uitbrengen.

Reacties (44)

Lees meer

802.11 moet bluetooth versnellen Nieuws van 11 februari 2008
IEEE keurt standaard voor encryptie goed Nieuws van 21 december 2007
Flinke stap voorwaarts voor 802.11n Nieuws van 14 maart 2007
802.11n-standaard nadert voltooiing Nieuws van 22 januari 2007

Smashing Pumpkins lanceert nieuwe single via Guitar Hero

Door Jurian Ubachs, 3 september 2008 16:1211 reacties

De rockband The Smashing Pumpkins lanceert zijn nieuwe single via Guitar Hero: World Tour. Het nummer zit in een pakket met twee andere nummers, dat kan worden gedownload nadat het nieuwe deel van het muziekspel is uitgebracht.

Smashing Pumpkins Billy CorganDe single van de alternatieve rockband heet 'Glow' en hij zal samen met de nummers '1979' en 'The Everlasting Gaze' in een bundel worden opgenomen. Het pakket zal enige tijd na de release van Guitar Hero: World Tour online verkrijgbaar zijn, meldt persbureau Reuters. Hoeveel er voor het pakket betaald moet worden, is nog niet bekend. De hit 'Today' van The Smashing Pumpkins is ook speelbaar in de game, maar dit nummer zal meteen bij de release al in de soundtrack zijn opgenomen. Bovendien zal frontman Billy Corgan als speelbaar karakter in het spel zitten en er, net als onder meer Ozzy Osbourne, een digitaal evenbeeld hebben. Guitar Hero World Tour komt op 26 oktober uit.

Guitar Hero World Tour

Reacties (11)


Sony introduceert acht blu-ray-spelers met harde schijf

Door Olaf van Miltenburg, 3 september 2008 15:5570 reacties

Sony heeft woensdag vier nieuwe series blu-ray-spelers geïntroduceerd. De in totaal acht spelers zijn voorzien van een harde schijf en Sony's Creas-technologie, die voor een betere beeldkwaliteit zou zorgen.

Alle spelers ondersteunen de Profile 2.0-specificatie, en daarmee BD-Live, zodat ze via internet content kunnen downloaden. De T-, L- en X-lijn bestaat uit recorders die van een harde schijf zijn voorzien. De BDZ-T55 en de BDZ-T75 hebben beide een harde schijf met 320GB opslagcapaciteit onder de motorkap. Ze zijn voorzien van Sony's 24p True Cinema-technologie zodat films op 24 frames per seconde getoond kunnen worden. Op de apparaten zijn de gebruikelijke aansluitingen zoals hdmi, component en s-video terug te vinden. De BDZ-T75 is daarnaast ook gecertificeerd door de dlna en kan dus in een thuisnetwerk opgenomen worden. Beide spelers komen in oktober op de markt . De prijzen voor de BDZ-T55 en de BDZ-T75 zullen respectievelijk 110.000 en 140.000 yen bedragen, wat neerkomt op 700 en 885 euro.

De L-serie bestaat uit de BDZ-L55 en BDZ-L95. De eerste speler krijgt een harde schijf van 320GB, terwijl het tweede model met 500GB opslagcapaciteit wordt uitgerust. Naast een digitale tv-tuner en hdmi-, component-, s-video- en vga-interfaces, bevatten de modellen een hdv 1080i /DV-input en twee usb-poorten. De BDZ-L95 bevat daarnaast nog een geheugenkaartlezer en ondersteuning voor dlna. Voor de BDZ-L55 en de BDZ-L95 zal omgerekend respectievelijk 800 en 1075 euro neergeteld moeten worden en ze verschijnen op 27 september in de schappen.

De BDZ-X95 en de BDZ-X100 zijn de meest uitgebreide nieuwe modellen, die respectievelijk met 500GB en 1TB geheugen worden uitgerust. Opnieuw zijn de digitale tuner en hdmi-, component-, s-video- en vga-interfaces aanwezig en ook de usb-poorten zien we terug bij de X-lijn. Sony voegt daar zijn grafische gebruikersinterface Xross Media Bar aan toe. Ook beschikken deze twee over DRC-MFv3, de laatste versie van de DRC-MF-technologie, waarmee upscaling van dvd- naar 1080p-beeld verzorgd wordt. De BDZ-X95 gaat omgerekend 1265 euro kosten en op de BDZ-X100 wordt het niet geringe prijskaartje van omgerekend 1785 euro geplakt. Deze high-end spelers komen eveneens eind deze maand beschikbaar, zo maakte Sony bekend.

Ten slotte introduceert Sony nog de S-lijn, die uit de BDP-S350 en de BDP-S5000ES bestaat. Deze modellen zijn het eenvoudigst van alle nieuwelingen en bevatten, naast de Creas-technologie en de hdmi-, component-, s-video- en vga-interfaces, weinig spectaculaire toeters en bellen. Deze eenvoudige spelers bevatten geen harde schijf en komen begin december uit, maar prijzen zijn nog niet bekendgemaakt.

Update 16.40: benadrukt dat de T-, L-, en X-series uit recorders bestaan.

Sony BDZ-T55 Sony BDZ-T75 Sony BDZ-L55 Sony BDZ-L95 Sony BDZ-X95 Sony BDZ-X100

Reacties (70)


'Tieners niet geïnteresseerd in belminuten-voor-advertenties'

Door Arnoud Wokke, 3 september 2008 15:2162 reacties

Tieners zijn amper geïnteresseerd in gratis belminuten als ze daarvoor advertenties moeten bekijken. Jongeren zouden niet op de kosten willen letten, omdat hun ouders de rekening betalen.

Het onderzoek naar de populariteit van beltegoed in ruil voor advertenties in de Verenigde Staten werd uitgevoerd door analistenbureau Comscore. Omdat tieners niet zelf hoeven af te rekenen, beschouwen ze de advertenties voornamelijk als irritant, denkt Comscore. Tieners willen niet gestoord worden door advertenties, die ze als spam zien. Jongeren blijken over het algemeen juist vaak door hun ouders voor dergelijke reclame gewaarschuwd te worden.

In hoeverre de resultaten van dit onderzoek voor Nederland opgaan, is de vraag. Meer dan twee derde van de jongeren uit het onderzoek heeft een telefoonabonnement dat onderdeel is van een family plan, een abonnement voor het hele gezin. Daardoor is de markt voor aanbieders van 'ads-for-minutes' in Amerika dan ook flink kleiner dan in Europa.

Het Brits-Finse bedrijf Blyk begint in Nederland en België binnenkort met een dergelijke dienst. In Engeland, waar deze provider al actief is, is niet iedereen onverdeeld positief over Blyk. Toch denkt ook telecomprovider Orange na over korting op abonnementen in ruil voor het ontvangen van advertenties.

Reacties (62)


Google wil met Chrome internet versnellen

Door Mick de Neeve, 3 september 2008 13:58142 reacties

Van Google hoeft Chrome niet per se de dominante browser te worden. De zoekgigant zegt vooral het internetgebruik te willen stroomlijnen, wat uiteindelijk tot meer omzet voor het bedrijf moet leiden.

Google ChromeVolgens Google wijst eigen onderzoek uit dat als pagina's zelfs maar een fractie van een seconde sneller laden, meer mensen zijn diensten gebruiken. Gegeven de enorme aantallen Google-gebruikers vertaalt dat zich al snel in meer advertentieomzet voor het bedrijf. Met Chrome probeert het bedrijf dan ook de snelheids-bottleneck van traditionele browsers aan te pakken.

Daarnaast wil Google de userinterface toegankelijker maken, niet alleen om mensen simpelweg langer op het internet te laten surfen, maar ook om Googles webgebaseerde applicaties zo veel mogelijk als desktopachtige programma's te laten functioneren. Het bedrijf wil zijn advertenties immers niet alleen bij zoekresultaten, maar ook via software als Gmail en Google Docs aanbieden. Deze applicaties leunen sterk op javascript, dat volgens Google daarom wel een opfrisbeurt kon gebruiken. De nieuwe browser introduceert dan ook de javascript-virtual machine V8, waarmee gecompileerde javascripts kunnen worden uitgevoerd. Daarmee worden applicaties kleiner en vooral veel sneller, claimt Google.

Google-medeoprichter Sergey Brin benadrukt dat het succes van het Chrome-project niet afhankelijk is van het marktaandeel van de browser. De doelstelling is volgens hem snelheidswinst, en als dat door het stimuleren van de concurrentie gebeurt is het ook goed: "Als IE9 straks vele malen sneller is dan Chrome, dan kunnen we stellen dat het project een succes is."

Reacties (142)

Lees meer

Mozilla schetst plannen voor Firefox 3.2 Nieuws van 12 februari 2009
Google haalt Chrome-browser uit bèta Nieuws van 12 december 2008
Google lanceert eigen browser: Chrome Nieuws van 2 september 2008
Microsoft voegt privacymodus toe aan IE8 Nieuws van 25 augustus 2008
Google sloopt bluetooth uit Android Nieuws van 19 augustus 2008

Rechter op vingers getikt om gebruik Wikipedia

Door Olaf van Miltenburg, 3 september 2008 13:2862 reacties

Een Amerikaanse rechter is door het US Court of Appeals terecht gewezen omdat hij zich bij een beslissing over een immigratiezaak mede had laten leiden door informatie die afkomstig was van Wikipedia.

De beslissing van de rechter had betrekking op een Ethiopische asielzoekster die met een vervalst paspoort de Verenigde Staten was binnengekomen en daar asiel aanvroeg omdat ze in haar thuisland mogelijk gemarteld zou worden. Ze identificeerde zich daarbij met een zogenaamde 'laissez-passer', die was verstrekt door de Ethiopische overheid. Het Amerikaanse Department of Homeland Security wees de asielaanvraag af omdat de laissez-passer geen geldig identiteitsdocument zou zijn, waarbij de overheidsinstelling verwees naar informatie van Wikipedia.

Rechter met hamerEen immigratierechter bekrachtigde de beslissing en verklaarde dat de identiteit van de asielzoeker inderdaad niet aan de hand van het document kon worden vastgesteld, schrijft Ars Technica. De vrouw ging daarop in beroep en de beroepsinstantie voor immigratiezaken oordeelde dat 'het gebruik van bronnen als Wikipedia bij belangrijke beslissingen in immigratiezaken niet kon worden goedgekeurd of aangemoedigd'. De instantie oordeelde overigens dat de uitspraak van de immigratierechter op basis van de overige gronden mogelijk wel stand zou houden.

Ook de US Court of Appeals of the 8th Circuit boog zich daarna nog over de zaak en deze rechtbank benadrukte nog eens dat Wikipedia, zoals de site zelf ook aangeeft, op lange termijn mogelijk juiste informatie biedt maar dat gegevens op een willekeurig moment fout of bevooroordeeld kunnen zijn en dat deze niet aan de basis van juridische beslissingen kunnen staan. De immigratierechter moet zijn vonnis nu opnieuw verantwoorden.

Reacties (62)


Sony Ericsson publiceert Xperia X1-sdk

Door Arnoud Wokke, 3 september 2008 12:3420 reacties, submitter: Anoniem: 230385

Telefoonfabrikant Sony Ericsson heeft een sdk gepubliceerd waarmee ontwikkelaars software voor de Xperia X1 kunnen maken. De X1 draait op Windows Mobile, maar heeft daaroverheen een eigen interface.

Het Home-scherm van de Xperia bestaat uit negen 'panels', die met widgets, snelkoppelingen naar programma's, contacten of websites kunnen worden gevuld. Sony Ericsson zal op zijn website kant-en-klare panels ter download aanbieden, maar heeft nu dus ook een sdk beschikbaar gemaakt zodat ontwikkelaars zelf panels voor de nieuwe smartphone kunnen ontwikkelen. De sdk van de telefoonfabrikant verscheen afgelopen vrijdag online, maar de fabrikant gaf er woensdag pas ruchtbaarheid aan.

Sony Xperia X1De Xperia X1 komt over anderhalve maand in Nederland op de markt, zo bevestigde de telefoonfabrikant al eerder. De Xperia is de eerste smartphone van Sony Ericsson die op Windows Mobile draait. Naast het design is het scherm een belangrijk verkoopargument. De telefoon heeft een display met een diameter van drie inch en een resolutie van 800x480 pixels. De X1 is de eerste smartphone in de Xperia-reeks; Sony Ericsson heeft al duidelijk gemaakt dat er meer modellen zullen volgen.

Reacties (20)


Patriot introduceert snelle ssd's

Door Willem de Moor, 3 september 2008 11:5957 reacties, submitter: abusimbal

De Amerikaanse geheugenfabrikant Patriot Memory heeft de tweede versie van zijn Warp-serie solid state disks uitgebracht. De schijven zouden sneller dan de eerste versie ssd's van het bedrijf zijn.

Patriot Memory Warp-ssd v2De Patriot Exreme Performance Warp-ssd's zouden met hun leessnelheden van 175MB/s en schrijfsnelheden tot 100MB/s sneller zijn dan de eerste serie Warp-ssd's. Of Patriot van mlc- of slc-flashgeheugen gebruik maakt, laat de fabrikant in het midden, maar gezien de snelheden is slc-nand waarschijnlijker. Naast de verhoging van de snelheid is ook de capaciteit van de nieuwe serie opgeschroefd. De nieuwe Warp-drives worden geleverd in de maten 32GB, 64GB of 128GB, waar de drives uit de eerste serie nog een maximale capaciteit van 64GB hadden.

De nieuwe ssd's worden in de gangbare 2,5"-formfactor geleverd en meten ongeveer 100mm bij 70mm bij een dikte van iets meer dan 9mm. Het gewicht van een schijfje bedraagt 91 gram en verder is bekend dat de Warp-ssd's 280mA tot 330mA bij een spanning van 5V verbruiken. Patriot Memory geeft aan dat zijn flashgeheugen anderhalf miljoen gebruiksuren moet kunnen meegaan. Foutcorrectie wordt verzorgd door een 15bits ecc-chip en de ssd's zouden hun data tot vijf jaar kunnen bewaren. Het bedrijf geeft twee jaar garantie op zijn ssd's. Een Nederlandse importeur is overigens nog niet gevonden; in België verzorgt Jasa de distributie. De retailprijzen voor de V2 Warp-ssd's bedragen volgens Jasa 199 euro voor de 32GB-versie, 249 euro voor de 64GB-variant en 449 euro voor de 128GB-editie.

Reacties (57)

Lees meer


Ultraportable met AMD's dualcore-Turion arriveert deze maand

Door Olaf van Miltenburg, 3 september 2008 11:4939 reacties

Het Koreaanse bedrijf Raon Digital introduceert eind september zijn Everun Note. Deze ultraportable bevat een Turion X2-processor en een geïntegreerde grafische ATI RS690E-chip van AMD.

Volgens Raon gaat het om de eerste umpc met een dualcore-cpu. De machine zal echter snel gezelschap krijgen, aangezien Intel op het punt staat zijn dualcore Atom uit te brengen. De Turion 64 X2-processor draait op 1,2GHz, maar zal alleen op volle kracht draaien als de Everun Note op netstroom werkt. De kleine notebook is voorzien van 1GB geheugen, een harde schijf met 30, 60 of 80GB opslagcapaciteit en een 7"-scherm dat 1024x600 beeldpunten kan weergeven. Een ssd van 12GB wordt als optie aangeboden.

De geïntegreerde ATI RS690E-gpu beschikt over 128MB videogeheugen en AMD's Avivo-technologie zorgt voor hardwarematige versnelde decodering van videobestanden. Net als veel concurrerende mini-notebooks bevat de Everun een 1,3-megapixelcamera, wifi 802.11b/g-connectiviteit en bluetooth 2.0 met edr-ondersteuning. Optioneel kan het apparaat van 3G-ondersteuning voorzien worden.

De notebook van Raon kan verder als externe harde schijf worden gebruikt als het apparaat uitstaat. Deze mogelijkheid kan vanwege het beveiligingsrisico uitgeschakeld worden; aan de onderkant van het product zouden kwaadwillenden anders eenvoudig toegang kunnen krijgen tot de harde schijf, het geheugen en de mini-pci express-kaart. Raon levert zijn Everun Note vanaf 26 september in de VS, schrijft Umpc Portal, waar de notebook voor 880 dollar exclusief btw in de rekken komt te staan. Het is nog niet bekend wanneer de umpc naar Nederland komt.

Everun Note 1 Everun Note 2 Everun Note 3

Reacties (39)


Sony kondigt nieuwe PSP-functies voor Japan aan

Door Jurian Ubachs, 3 september 2008 10:5919 reacties

Sony heeft een aantal nieuwe functies voor Japanse PSP-bezitters aangekondigd. Zo wordt het mogelijk om met de handheld de Playstation Store rechtstreeks te benaderen. Ook kan via een PS3 online worden gespeeld in de ad-hoc modus.

Sony pspVanaf de herfst van dit jaar kunnen Japanse PSP-bezitters de Playstation Store rechtstreeks met hun handheld benaderen, om er demo's en Playstation Archive-spellen voor hun handheld te downloaden. In Europa en de VS is dat vooralsnog alleen mogelijk door de PSP eerst aan een Playstation 3 of pc te koppelen. Het eerste PSP-spel dat in Japan op de nieuwe manier kan worden gedownload, zal Mainichi Issho zijn, een spel dat alleen in Japan op de markt verschijnt. Of de functie later voor Europa en Noord-Amerika beschikbaar komt, is nog niet bekend, schrijft Gamespot.

Behalve directe toegang tot de Playstation Store krijgen Japanse PSP-gamers de mogelijkheid om via de Playstation 3 tegen andere PSP-spelers te gamen. Eenmaal verbonden met een op het Playstation Netwerk aangesloten PS3, kunnen PSP's in de ad-hoc modus andere PSP's zoeken. Capcoms Monster Hunter Portable 2nd G is een van de eerste spellen die van deze nieuwe verbinding gebruik zullen maken. Ook van deze functie is niet bekend of Sony hem buiten Japan zal introduceren.

Reacties (19)


Bug in Google Chrome laat alle tabs crashen

Door Willem de Moor, 3 september 2008 10:22178 reacties, submitter: Mathijs1

Voor Chrome, Googles nieuwe browser, is een eerste exploit opgedoken. De test die van de ontdekte kwetsbaarheid in de browser gebruik maakt, laat de hele browser crashen in plaats van alleen het uitvoerende tabblad.

De kwetsbaarheid van de Chrome-browser lijkt zijn oorzaak te vinden in de manier waarop onbekende protocol handlers worden behandeld. Als in een uri een onbekend protocol direct wordt gevolgd door een procentteken, crasht Chrome. Een tikfoutje van de gebruiker of zelfs een zogeheten 'hover' over een hyperlink die op de gewraakte manier is opgemaakt, kan al leiden tot een algehele browsercrash. De kwetsbaarheid bevindt zich in versie 0.2.149.27 van de bibliotheek chrome.dll, die in de huidige bèta van de Windows-browser gebruikt wordt.

Er zijn nog geen aanwijzingen dat het lek door kwaadwillenden misbruikt kan worden. Anders dan Google bij de introductie van de op opensourcebrowser Webkit beloofde, crasht echter niet alleen het tabblad waarin de 'kwaadaardige code' wordt uitgevoerd. Google beweerde dat één van de veiligheids- en stabiliteitsfeatures van Chrome juist was dat elk tabblad een geïsoleerd proces was, en dat die processen elkaar niet zouden beïnvloeden. De nu opgedoken bug laat echter alle open Chrome-processen crashen. De browser geeft de geest met de melding "Whoa! Google Chrome has crashed. Restart now?" of "O Jee! Google Chrome is vastgelopen. Nu herstarten?". Na een klik op 'OK' wordt de browser weliswaar herstart, maar open tabs worden niet hersteld.

Ondertussen bouwt Google al aan versies van Chrome voor OS X en Linux. Hiervoor zou de gehele browsercode opnieuw worden geschreven. Vooralsnog meldt Google in het Mac Blog dat er pas enkele losse modules voor de browser gereed zijn. Ook werkt Google aan een port van Chrome naar het ARM-platform. Volgens Google-topman Sergey Brin zou zijn bedrijf de browser, of delen daarvan, binnen enkele maanden op mobiele apparaten met ARM-processors kunnen laten draaien.

Google Chrome crash

Reacties (178)


Pioneer brengt nieuwe bd-spelers en plasma-tv's naar de Nederlandse markt

Door Olaf van Miltenburg, 3 september 2008 09:5534 reacties

Pioneer introduceert vier blu-rayspelers, twee plasma-televisies en twee monitors op de Nederlandse markt. Van de vier bd-spelers ondersteunen er drie Profile 1.1, terwijl één model BD-Live-ondersteuning biedt.

De spelers die Pioneer in Nederland uitbrengt zijn de BDP-LX71, de BDP-LX08, de BDP-51FD en de BDP-LX91. Laatstgenoemde vormt het vlaggenschip van de fabrikant en dit is dan ook het Profile 2.0-model met ondersteuning voor BD-Live. Deze recentste blu-ray-standaard maakt het voor spelers mogelijk om content van het internet te downloaden. Alle spelers beschikken over hdmi 1.3a-connectors, ondersteunen de lossless audioformaten DTS HD Master Audio en Dolby True-hd, bieden 7.1-kanaals analoge audio-output en zijn voorzien van een Wolfson-dac. De BDP-LX71 ligt deze maand al in de winkel, terwijl de BDP-51FD en BDP-LX08 in oktober arriveren. De BDP-LX91 volgt in de winter.

Pioneer BDP LX71

Daarnaast heeft Pioneer twee plasma-tv's en twee vergelijkbare monitors in zijn Kuro-lijn aangekondigd. De KRP-500A en de KRP-600A zijn respectievelijk van een 50"- en een 60"-scherm voorzien en de monitoren KRP-500M en KRP-600M zijn even groot. Alle vier de schermen kunnen 1080p-content op volledige resolutie weergeven en de modellen bevatten een paneel van 64mm dik, waarbij het dunste deel van de 60"-schermen 41mm meet en van de 50"-modellen 39mm.

De plasmatelevisies beschikken naast een ingebouwde analoge tuner over een dvb-t-, een dvb-s- en een dvb-s2-tuner. Bovendien zijn de tv's gecertificeerd door de Digital Living Network Alliance, wat betekent dat ze eenvoudig in een thuisnetwerk op te nemen zijn en content van mediaservers kunnen afspelen. De KRP-600M-monitor is al uitgebracht en zijn tv-evenknie, de KRP-600A, volgt deze maand. De KRP-500A en KRP-500M komen vanaf oktober in de schappen te liggen, belooft Pioneer.

Pioneer KRP-500A

Reacties (34)


Chinese lcd-tv's geplaagd door defecte condensatoren

Door Willem de Moor, 3 september 2008 08:4780 reacties

Volgens leveranciers van passieve elektronicacomponenten vergen lcd-tv's vaker reparatie wanneer de tv's in China zijn gefabriceerd. Dat zou komen doordat de Chinezen vaak slechte condensatoren gebruiken.

In China gemaakte lcd-tv's raken opvallend vaak defect, zegt Digitimes. Dat zou niet alleen gelden voor tv's die door Chinese fabrikanten zijn ontworpen, maar ook voor apparaten die in China voor westerse bedrijven zijn gefabriceerd. Hierdoor zouden zelfs terugroepacties nodig zijn geweest. De bronnen waarop Digitimes zich baseert, zeggen echter wel dat het moeilijk is in te schatten hoeveel lcd-tv's precies met deze problemen kampen.

De oorzaak van de problemen lijkt echter duidelijk. In de controllerhardware van Chinese lcd-tv's worden vaak aluminium elektrolytische condensatoren toegepast. Die zouden onvoldoende op hun taak berekend zijn en gemakkelijk defect raken. Daardoor vertonen de tv's op den duur een slecht of zelfs helemaal geen beeld. Vooral tv's die de consument in het afgelopen jaar bereikten, zouden met het euvel kampen. Bij reparatie vervangen fabrikanten de kapotte condensatoren door betere exemplaren, zoals die bijvoorbeeld ook op high-end moederborden te vinden zijn. Ondanks de problemen en de verhoogde vraag naar condensatoren verwachten de leveranciers geen condensatorschaarste.

Condensators

Reacties (80)Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee