Wikipedia heeft een reviewsysteem aangekondigd om anonieme wijzigingen aan artikelen voor publicatie te keuren. De gerenommeerde Encyclopaedia Britannica voert ondertussen een systeem door om gebruikers artikelen te laten editten.
De aankondiging van Wikipedia is een reactie op recent vandalisme, waarbij twee Amerikaanse senatoren op hun Wikipedia-pagina's werden doodverklaard terwijl magere Hein ze in werkelijkheid nog niet had bezocht. In de nieuwe opzet is het voor anonieme contributeur nog wel mogelijk om bepaalde artikelen te wijzigen, maar moeten deze door een geregistreerde trusted user worden goedgekeurd alvorens te worden doorgevoerd. Dit systeem van zogeheten Flagged Revisions is op het moment van schrijven nog niet actief, maar werd in mei vorig jaar al op de Duitstalige versie van de encyclopedie geïmplementeerd. Wikipedia-oprichter Jimmy Wales hoopt dat het de juiste balans treft tussen enerzijds de kwaliteit van artikelen en anderzijds het vrije karakter van de encyclopedie: zoveel mogelijk mensen in staat stellen eraan bij te dragen. Hij stipt wel een nadeel aan: tijdens tests bleken sommige edits pas na drie weken te zijn goedgekeurd.
Het succes van Wikipedia is niet onopgemerkt gebleven bij de ruim 240 jaar oude en gerespecteerde Encyclopaedia Britannica. Vorig jaar kondigde de encyclopedie al stappen richting het gebruik van door gebruikers aangeleverd materiaal aan, wat naast artikelen zou verschijnen. Nu heeft Encyclopaedia Britannica bekendgemaakt dat users wijzigingen kunnen suggereren voor artikelen. Deze stelt de gebruiker in staat om de betreffende entry deels of geheel te wijzigen, waarop Britannica's redactie dit zal keuren. Bij publicatie worden de users vervolgens in de credits genoemd.
De aankondiging van Encyclopaedia Britannica's nieuwe feature werd voorafgegaan door een blogposting van Nicholas Carr, lid van Britannica's Editorial Board of Advisors. Hij merkt hierin op dat veel zoekacties op Google als eerste hit Wikipedia-artikelen opleveren, en dat het succes van de vrije encyclopedie wat dit betreft groeit. Volgens Carr is het maar de vraag of Wikipedia-bijdragen wel de beste bron van informatie vormen voor gegeven zoekopdrachten. Hij stelt vraagtekens bij de typering van de kennis binnen Wikipedia als 'wijsheid van de massa', en suggereert dat 'wijsheid van de bende' wellicht een juistere uitdrukkingswijze is.