De uitgeverij achter de wereldberoemde Encyclopaedia Britannica heeft aangegeven dat er geen nieuwe edities meer gedrukt zullen worden. Zodra de huidige voorraad uitverkocht is zal de encyclopedie enkel nog in digitale uitvoering te lezen zijn.
Volgens Jorge Cauz, president van Encyclopaedia Britannica Inc., liep de verkoop van de papieren editie al tijden sterk terug. De keuze om te stoppen met drukken zou dan ook niets te maken hebben gehad met concurrentie van Wikipedia, aldus Cauz. Daarnaast zijn de voordelen van een digitale versie groot; volgens Cauz is een gedrukte encyclopedie eigenlijk al verouderd zodra hij van de pers rolt.
De encyclopedie kende in 1992 een recordjaar, toen werden maar liefst 120.000 sets verkocht. In 1996 was dat aantal al gedaald naar 40.000. Hoeveel exemplaren er het afgelopen jaar verkocht zijn, is niet bekend. De eerste versie op cd-rom werd in 1989 uitgebracht en sinds 1994 is het naslagwerk ook online te lezen.
Momenteel zouden meer dan 100 miljoen mensen gebruikmaken van de online en mobiele versies van de encylopedie. Om gebruikers van de gedrukte versie over te halen de encyclopedie digitaal te gaan lezen is de online editie een week lang gratis te gebruiken. Normaal kost toegang tot de web-editie 60 euro per jaar.
De eerste editie van de Encylopaedia Britannica stamt uit 1768 en bestond uit slechts drie volumes. Door de eeuwen heen groeide het aantal pagina's sterk en de huidige edities beslaat in print maar liefst tweeëndertig boeken. Tot 1900 werd de encyclopedie in Schotland gemaakt, daarna verschoof de productie naar Amerika. Wie de volledige encyclopedie in gedrukte vorm aan wil schaffen moet flink de knip trekken: de meest recente editie kost ongeveer 1435 euro.