De Wikiscanner van de Californische technologiestudent Virgil Griffith werpt zijn vruchten af. Aanpassingen aan Wikipedia zijn inmiddels herleid tot de CIA, de FBI, het Ministerie van Vrom, ExxonMobil en tal van andere organisaties.
Griffith opende deze week een website waarmee aan de hand van een bedrijfsnaam of ip-adres achterhaald kan worden welke organisaties wijzigingen doorvoeren bij Wikipedia-lemma's. Inmiddels is gebleken dat bijna 190.000 organisaties ten minste één anonieme aanpassing hebben doorgevoerd. Daarbij komen steeds meer voorbeelden boven drijven van dubieuze wijzigingen.
Zo zijn er vanaf een FBI-computer luchtfoto's verwijderd van het Amerikaanse detentiekamp Guantanamo Bay en werden de verrichtingen van de voormalige chef van de CIA opgepoetst via computers van die inlichtingendienst. Ook zou via CIA-systemen de vermelding zijn toegevoegd bij statistieken over slachtoffers van de Irak-oorlog, dat het slechts schattingen betrof en zou het profiel van het Iraanse staatshoofd Ahmadinejad voorzien zijn van de kreet 'Wahhhhhh!' via een computer van de dienst.
Een ip-adres van ExxonMobil is gerelateerd aan veranderingen van het wiki-stuk over de Exxon Valdez-milieuschandaal van 1989. Het bedrijf zou de beschuldiging dat een schadevergoeding aan vissers in Alaska nog niet was overgemaakt, veranderd hebben in een tekst die verwees naar bedragen die wel waren betaald.
Computers in het Vaticaan zijn volgens de Wikiscanner gebruikt om links naar krantenartikelen te verwijderen over Gerry Adams, leider van de Sinn Fein. De lemma's bevatten beschuldigingen dat de vingerafdrukken van Adams gevonden zijn op een auto die gevonden was bij een moordzaak in 1971. Vanaf computersystemen van de Scientology Church zijn teksten verwijderd met kritiek op de organisatie en links toegevoegd vanaf pagina's van overleden beroemdheden naar het lemma van de Scientology-kerk.
Ook vanaf Nederlandse ministeries blijken veelvuldig wijzigingen te worden doorgevoerd. Zo is in maart van dit jaar vanaf het Ministerie van Vrom een tekst uit de Engelstalige Wikipedia verwijderd waarin koningin Beatrix als aandeelhouder in ING en ABN Amro werd gerelateerd aan investeringen van deze banken in de wapenindustrie. De verwijdering wordt beargumenteerd met de opmerking dat er bij het linken van de koningin aan controversiële investeringen sprake zou zijn van smaad.