Een Californische technologiestudent heeft een tool ontwikkeld waarmee wijzigingen in Wikipedia-artikels geanalyseerd kunnen worden. Zo kan worden onderzocht of bedrijven via de open encyclopedie hun imago proberen op te vijzelen.
Iedere internetter kan informatie aan Wikipedia-lemma's toevoegen en verwijderen. Van elk van deze wijzigingen wordt bijgehouden door wie en wanneer ze is uitgevoerd en wat er precies is gewijzigd. Aan de hand van deze gegevens kunnen misbruikers worden achterhaald en is het mogelijk om eventuele foutief aangepaste gegevens te corrigeren.
Verschillende bedrijven en publieke instellingen hebben wel eens gegevens over de eigen organisatie bijgewerkt. In veel gevallen gaat dit goed, maar niet altijd: sommige ondernemingen hebben negatieve berichten verwijderd of feitelijk onjuiste gegevens aan Wikipedia-artikels toegevoegd. Tot nu toe bleef vaak onduidelijk wie dit deed, maar via WikiScanner kan deze informatie inzichtelijk gemaakt worden.
Via die website kan aan de hand van een bedrijfsnaam of serie ip-adressen gezocht worden naar doorgevoerde wijzigingen. Zo bleek dat een verwijdering van een aantal kritische alinea's uit het Wikipedia-lemma over stemmachinemaker Diebold afkomstig was van een ip-adres uit Diebolds eigen ip-range. Ook een wijziging in het artikel over Walmart was terug te leiden tot een ip-adres van de supermarktketen. Na de aanpassing stond er niet langer in het artikel dat Walmart lage lonen betaalt in verhouding tot andere supermarkten, maar dat het bedrijf het dubbele van het minimumloon betaalt.
Virgil Griffith heeft de site gemaakt om na te gaan wat 'interessante organisaties' op Wikipedia doen. Ook hoopt de Californische student met zijn bevindingen enkele 'kleine pr-rampjes' te veroorzaken voor de betrokken organisaties. Wikipedia-oprichter Jimmy Wales heeft verschillende keren laten weten wel iets te zien in een systeem waarmee de legitimiteit van artikelauteurs inzichtelijk gemaakt kan worden.