The New York Times is op bijna honderd Wikipedia-artikelen gestuit die alleen wijzigbaar zijn door beheerders van de online encyclopedie. Daarnaast zijn er nog iets minder dan tweehonderd artikelen waar mensen alleen over kunnen meeschrijven als zij al langer dan vier dagen geregistreerd zijn. Het gaat daarbij om pagina's die regelmatig het doelwit zijn van vandalisme of waarover al langere tijd discussie bestaat omtrent wat er precies gezegd moet worden. Onder de beschreven objecten bevinden zich onder andere Christina Aguilera, mensenrechten in China, Kosovo en islamfobie. In veel gevallen gaat het om een tijdelijke beperking van de schrijfrechten, waardoor de lijst met artikelen snel verandert.
Volgens Wikipedia-oprichter Jimmy Wales is de maatregel geen ingrijpende beperking op het open karakter van de 's werelds twee na best bezochte nieuws- en informatiesite. De maatregel is voor de meeste artikelen tijdelijk van aard en het aantal probleemgevallen vormt slechts een fractie van de meer dan 1,2 miljoen aanwezige onderwerpen. 'Wikipedia wordt nog steeds gedefiniëerd door zijn leger vrijwilligers en de openheid van deelname. De beveiliging van sommige artikelen is slechts een middel voor de kwaliteitsbewaking en geen karakteristieke eigenschap van de encyclopedie', aldus Wales. Niettemin heeft de maatregel wel kritiek opgeleverd van onder meer Nicholas Carr, de technologieblogger die vorig jaar de kwaliteit van de inhoud op Wikipedia ter discussie stelde. Volgens hem zorgt de beperking ervoor dat de claim niet meer volledig hard gemaakt kan worden dat Wikipedia een open structuur heeft die alleen gevuld wordt door amateurs.
Het is niet de eerste keer dat Wikipedia zichzelf genoodzaakt ziet om de participatie aan de encyclopedie te beperken. Zo moesten begin dit jaar lemma's over het Amerikaanse Congres en diverse Senaatsleden tijdelijk bevroren worden vanwege misbruik. In december 2005 werd de mogelijkheid anoniem artikelen te schrijven al uitgeschakeld na problemen rondom John Seigenthaler Sr. en zijn betrokkenheid bij de moord op John en Robert F. Kennedy. Anoniem aanpassen van informatie is te midden van alle commotie nog wel mogelijk, ondanks de onbedoelde pogingen van Adam Curry om ook daarin een wijziging aan te brengen. De technologie-evangelist wijzigde vier keer het artikel over podcasting met als doel om zijn eigen rol voor de populariteit daarvan meer gewicht te geven dan het geval bleek te zijn.