Een Australische software-engineer heeft van Microsoft het verzoek ontvangen om tegen betaling enkele Wikipedia-lemma's bij te werken. Na deze bekendmaking is op verschillende sites een levendige discussie ontstaan over de ethische implicaties van het verzoek.
Rick Jellife, in het dagelijks leven werkzaam als chief technology officer van xml-softwarebedrijf Topologi Pty, kreeg recent het verzoek van Microsoft om tegen betaling de artikels over het odf- en het ooxml-bestandsformaat bij te werken. Volgens Jellife was het Redmondse bedrijf op zoek naar een 'onafhankelijk, maar vriendelijk' persoon die gedurende enkele dagen 'meer balans' zou kunnen aanbrengen in de eerder genoemde lemma's. Naar eigen zeggen gebruikt de Australiër vrijwel geen Microsoft-producten en is hij verre van een fanboy van het softwarebedrijf. Hij heeft het boek 'The XML & SGML Cookbook' geschreven en beschrijft zichzelf als een 'voorvechter van standaarden'. In het verleden heeft hij uit eigen vrije wil content aan Wikipedia toegevoegd en al met al is hij er niet van overtuigd dat hij niet is gevraagd om pro-Microsoft-informatie aan de open encyclopedie toe te voegen.
Het bekend worden van dit nieuws heeft een levendige discussie doen ontbranden over de bijkomende ethische vraagstukken. Daniel Carrera, een odf-ontwikkelaar, heeft het vertrouwen in het odf-lemma in ieder geval verloren. Volgens een anonieme reactie op Jellife's weblog heeft de Australiër zijn geloofwaardigheid verloren door openlijk bekend te maken dat Microsoft zijn werk betaalt. Op dit moment is nog onduidelijk wat er gebeurt als Jellife zijn veranderingen daadwerkelijk doorvoert. De beheerders van Wikipedia zijn namelijk niet te spreken over wijzigingen die worden doorgevoerd op verzoek van bedrijven, omdat daardoor de onafhankelijkheid van de site in gevaar komt. In het ergste geval zou Jellife geband kunnen worden. Een logischer gevolg is echter dat andere lezers de wijzigingen van Jellife controleren en eventuele fouten verbeteren of ontbrekende informatie toevoegen, met als resultaat een algehele kwaliteitsverbetering van de lemma's, aldus een Wikipedia-beheerder.