De online-encyclopedie Wikipedia is van plan om een feature te gaan toevoegen die een indicatie geeft over de betrouwbaarheid van de tekst. Het algoritme gaat ervan uit dat bijdragen betrouwbaarder zijn naarmate ze langer zijn blijven staan.
Doordat iedereen kan bijdragen aan Wikipedia, is vaak niet duidelijk hoe betrouwbaar de weergegeven informatie is. Onjuiste informatie wordt meestal snel weer gecorrigeerd, maar wie op een zeker moment een pagina bekijkt, kan op dat moment niet goed bepalen hoe betrouwbaar de daar gegeven informatie is.
Om hier iets aan te doen hebben onderzoekers van het Wiki Lab aan de universiteit van Californië het programma WikiTrust gemaakt. Dit bepaalt de betrouwbaarheid van de informatie aan de hand van twee eenvoudige richtlijnen. Ten eerste: hoe langer bepaalde informatie blijft staan, hoe groter de kans dat deze correct is. Ten tweede: bijdragen van een auteur die veel juiste informatie heeft geplaatst zijn waarschijnlijk correct.
WikiTrust, dat aan een Wikisite kan worden toegevoegd, bepaalt van elke auteur een betrouwbaarheidsgraad naar aanleiding van de tijdsduur waarop zijn stukken onveranderd online blijven. Op elke pagina krijgt vervolgens de tekst een kleurtje aan de hand van de betrouwbaarheid van de schrijver. Bij erg onbetrouwbare schrijvers is de achtergrond fel oranje, bij meer betrouwbare auteurs wordt het oranje vager, en bij de betrouwbaarste bijdragen is het weer het gewone wit.
WikiTrust bestaat al sinds november 2008, maar de WikiMedia Foundation heeft nu besloten om het voor de gehele encyclopedie in te voeren, zo meldt Wired. Deze herfst zal er voor geregistreerde gebruikers een tabje met de naam 'Trust' verschijnen. Bij het klikken hierop verschijnen de oranje tinten, die de betrouwbaarheid aangeven, in de tekst.
Hoe het systeem in de praktijk zal gaan werken, moet nog worden afgewacht. Duidelijk is wel dat een zware aanslag op de computercapaciteit zal zijn om van ieder woord in de tekst de betrouwbaarheidsscore te gaan bepalen. De onderzoekers zijn er echter van overtuigd dat het programma efficiënt genoeg is om de computers niet te overbelasten.