Wikipedia zal op zijn Engelstalige deel de teugels strakker gaan aantrekken. Aanpassingen van een onervaren gebruiker op een lemma over een persoon moeten voor publicatie eerst door een ervaren redacteur worden goedgekeurd.
De nieuwe feature, flagged revisions geheten, is vorig jaar al doorgevoerd op het Duitse deel van Wikipedia en zal volgens de Wikimedia Foundation binnen enkele weken ook op het Engelstalige deel - inmiddels goed voor meer dan drie miljoen lemma's - worden ingevoerd. Een ervaren Wikipedia-vrijwilliger zal via dit systeem voor elke voorgestelde aanpassing van of aanvulling op een lemma handelend over een persoon het groene licht moeten geven. Pas daarna zal de wijziging daadwerkelijk zichtbaar zijn. Het systeem zal duizenden editors nodig hebben om te kunnen functioneren, zo schrijft The New York Times. Wie er precies voor deze taak in aanmerking komt, moet nog worden bepaald.
De aanpassing in het plaatsingsregime van Wikipedia volgt op de sterke groei en daarmee ook de macht en het aanzien die de 'open' encyclopedie heeft verworven. Voorheen kon vrijwel iedereen nieuwe lemma's toevoegen of aanpassen, maar dit model had als groot nadeel dat er vrij gemakkelijk ook onbetrouwbare of onvolledige informatie kon worden gepubliceerd. Bovendien maakten bedrijven en personen zich steeds vaker schuldig aan het 'oppoetsen' van bepaalde lemma's, bijvoorbeeld in een poging het eigen imago op te vijzelen. In de hoop deze problemen in te perken, wijzigt Wikipedia zijn redactionele beleid door in feite twee klassen in te voeren: een klasse van ervaren (eind)redacteuren die bijdragen kunnen afkeuren, en een klasse waarin iedereen valt die dat niet is.
Ondanks dat de aanpassing mogelijk de betrouwbaarheid en objectiviteit van bepaalde lemma's ten goede zal komen, loopt Wikipedia wel het risico dat het nieuwe beleid sommige gebruikers zal weerhouden om nog artikelen aan te leveren of te verbeteren. Een onderzoeker die de publicatietrends op Wikipedia onderzocht, vond dat aanpassingen van ervaren redacteuren vrijwel altijd werden gepubliceerd, terwijl bijdrages van beginnende gebruikers steeds vaker werden afgewezen. Hij concludeerde dat er binnen de Wikipedia-gemeenschap een zekere weerstand tegen nieuwe content is ontstaan.