'Vista Capable-zaak kan Microsoft tot 8,5 miljard dollar kosten'

Volgens berekeningen gemaakt voor een 'class action'-rechtszaak tegen Microsoft zou het softwarebedrijf mogelijk tot 8,5 miljard dollar moeten betalen om gedupeerden in de zaak schadeloos te stellen.

Vistas Capable De raming is afkomstig van econoom Keith Leffler van de universiteit van Washington, die optreedt als expert-getuige van de klagers in de rechtszaak, schrijft CRN. Die klagers zijn een groep gebruikers die het Vista Capable-stickertje op hun pc als misleidend bestempelt, omdat de machines enkel de Home Basic-versie aankonden, die bijvoorbeeld het karakteristieke Aero-interface ontbeert. Microsoft wordt ervan beschuldigd niet duidelijk tegen consumenten te zijn geweest dat het om de eisen van de allersimpelste Vista-uitvoering ging. De klagers stellen dat Home Basic eigenlijk geen Vista genoemd had mogen worden, en emailcommunicatie binnen Microsoft zou uitwijzen dat ook binnen het bedrijf zelf werd gewaarschuwd om Home Basic niet onder de Vista-paraplu te scharen, omdat gebruikers er teveel van zouden verwachten.

Volgens de rechtbankstukken kan de rekening voor Microsoft in de zaak oplopen tot tussen de 3,92 en de 8,52 miljard dollar. Deze bedragen zijn gebaseerd op het aantal pc's dat tussen april 2006 - bij het begin van de Vista Capable-campagne - en de release van het OS in de VS werden verkocht, en die volgens Microsoft van Windows XP naar Vista zouden kunnen worden geüpgradet. Ze reflecteren de upgradekosten voor de benodigde 1GB geheugen en een videokaart die Aero aankan: tot 155 dollar voor een desktop en tussen de 245 en 590 dollar voor een notebook.

Ballmer Vista De Vista Capable-campagne kwam voort uit het uitstel van het besturingssysteem en de wens om in de aanloop naar de release toch de hardwareverkoop te helpen stimuleren, en de klagers voeren ook aan dat de Vista Capable-campagne prijzen onterecht heeft opgedreven. Microsoft claimt echter dat het om een eerlijke campagne ging en wijst er onder meer op dat systemen die krachtigere versies aankonden, van een Premium Ready-logo werden voorzien. Infoworlds Cringely-blog stelt overigens grote vraagtekens bij de potentiële schadevergoeding, en gelooft niet dat de rechter in Lefflers logica zal meegaan. Tegen de tijd dat de zaak zal zijn beëindigd, zou de prijs voor een upgrade behoorlijk zijn gezakt, en het zou bovendien realistischer zijn om te verwachten dat Microsoft de zaak schikt door tegoedbonnen uit te delen voor Windows 7 of een andere nog te verschijnen Windows-versie.

Door Mick de Neeve

24-01-2009 • 20:55

206

Reacties (206)

206
188
67
38
1
19
Wijzig sortering
Zoals ik het zie zijn er twee manieren om vista capable te definiëren:


1 -Er is tenminste één (low end)vista die op dit systeem kan draaien.


2 Alle mogelijke vista's (dus ook high end versies)kunnen op dit systeem draaien


Microsoft heeft duidelijk gekozen voor optie 1 en besloten dat als de simpelste minst eisende vista erop werkt dat het systeem dan vista capable is.

Wat vista is en niet is een definitie van de fabrikant zij geeft immers de namen aan produkten. De fabrikant is Microsoft. Hier kan dus ook per definitie niet worden beweerd dat wat zij vista noemen geen vista is.

Dit zie je ook met HD televisie in termen als HD ready, dat wil ook niet zeggen dat je full hd ooit gaat kunnen draaien. http://nl.wikipedia.org/wiki/HD_ready

Je kan wel het full hd signaal draaien maar je krijgt geen full hd beeld immers dat is geen eis van hd ready dat er ook daadwerkelijk hetzelfde aantal als full hd pixels zijn.


--------------
Deze zaak lijkt me een goed punt om de consument eens wakker te schudden. En dan bedoel ik dus ook dat een koper de plicht heeft zich redelijkerwijs te informeren van de eigenschappen van een product dat hij of zij koopt.
  • Er is een Premium Ready-logo en een vista capable logo. dit is ook in de campagne vermeld als klant kan je kiezen je erin te verdiepen of niet.
  • Dit is vergelijkbaar in duidelijkheid met de logos als usb low full en hi speed
    en als hd ready en full hd. als je zoiets ziet zoek je het op of vraag je wat het is.
    Doe je het niet dan mag je er ook niks bijzonders van verwachten zeker niet als
    het systeem een koopje is wat het waarschijnlijk was als het alleen de goedkoopste vista draait.
  • als iets surround sound ondersteund en dat staat er met een sticker op en verder vraag je niet en je verdiept je er niet in en je krijgt maar 5.1 surround sound dan ga je toch ook niet (het geld voor) 2 speakers erbij eisen omdat je geen 7.1 hebt gekregen?
Verder lijkt het me onzin dat MS de videokaarten van de klanten moet gaan betalen. Ze hebben immers een systeem gekregen dat een bepaalde waarde heeft en een os dat een bepaalde waarde heeft. Enkel daar hebben ze voor betaald. Het is geen misleiding waar MS aan heeft verdiend. En ze kunnen opgraden naar vista en daar is de computer ook klaar voor maar misschien niet volledig, maar het is onredelijk dat te verwachten voor die prijs, dat hoort een koper te weten.

Maar deze klanten willen eerst voor een -onrealistisch- lage prijs een heel goed systeem en nu willen ze daarbovenop ook nog als beloning van hun gemakzuchtige en ongeinformeerd kopen dik verdienen aan microsoft

En dat vind ik totaal niet rechtvaardig en duidelijk wijzen op een poging tot zelfverrijking van die groep klanten(en hun advocaten) ten koste van Microsoft

[Reactie gewijzigd door maltesersnoepie op 27 juli 2024 21:32]

Wat vista is en niet is een definitie van de fabrikant zij geeft immers de namen aan produkten. De fabrikant is Microsoft. Hier kan dus ook per definitie niet worden beweerd dat wat zij vista noemen geen vista is.
Veel te kort door de bocht. Waar het hier bovendien om gaat, is niet zozeer wat Vista technisch gezien nou precies is, maar hoe de marketing voor Vista verlopen is. M.a.w., hoe ze mensen warm wilden laten lopen voor Vista. Dat deden ze door een geweldige hype te creeren. Stel je het volgende, denkbeeldige gesprek voor:

VERKOPER: "Kijk, dit is nou Vista! Mooi, he? Heeft een prachtig, gelikte user-interface; we noemen die Aero: preview-plaatjes van folders, leuke half-transparante menu-bars, volop multi-media integratie, etc."
KLANT: "Wow, dat zier er kick-ass uit! Heb je zeker een vette machine voor nodig?"
VERKOPER: "Inderdaad, het vraagt nogal wat van je hardware."
KLANT: "Hmm, hoe kan ik dan weten of bijv. mijn nieuwe laptop dat wel draaien kan?"
VERKOPER: "Ah, daar hebben we een mooi stickertje voor, meneer. Als U het 'Vista Capable' label ziet, dan zit het wel snor."

Alleen het zat niet snor, is het wel? Die klant kocht een leuk laptopje, zet zijn 'Vista Capable' machine aan, en komt er vervolgens achter dat alles waarmee Microsoft Vista gehyped had, er gewoon niet in zit. Dus gaat ie terug naar de winkel:

KLANT: "Ik voel me genaaid! Al die mooie dingen die jullie in je reclame-spotjes lieten zien, die blijkt mijn machine helemaal niet te kunnen!"
VERKOPER: "Oh? Hadden we dat er niet bijgezegd, dan? Tja, die leuke dingen die U wilde, dat zit er met Uw machine inderdaad helaas niet in. Maar het is wel Vista, hoor, want Microsoft noemt het 'Vista'! En dan, zoals ik ook op tweakers heb mogen vernemen, 'kan dus ook per definitie niet worden beweerd dat wat zij Vista noemen geen Vista is!' Beetje lullig voor U, natuurlijk, maar dan had U de kleine lettertjes maar moeten lezen!"

Zo hoor je gewoon geen zaken te doen als gerenomeerd bedrijf.

Stel je nu het volgende, denkbeeldige gesprek voor, ditmaal binnen de muren van Microsoft:

JURIST: "Jongens, als die Vista Home Edition daadwerkelijk zo'n uitgeklede Vista is, en eigenlijk niks kan waarmee we Vista zo heftig gepromoot hebben, misschien moeten we ons dan toch nog eens bezinnen op de vraag of we daar ook wel 'Vista Capable' stickers op moeten gaan plakken, want, ik geef je op een briefje, mensen gaan zich bekocht voelen."
MANAGER: "Ja, we zijn daar betoeterd! We willen Vista pushen; en eigenlijk willen we dat iedereen, ook bedrijven, zo spoedig mogelijk over gaat. We gaan nu natuurlijk niet meer de 'Vista Capable' stickertjes van de helft van al die laptops af laten halen, want dan rijden we onszelf wel erg in de wielen."
JURIST: "Okay, maar zeg niet dat ik je niet gewaarschuwd heb."
MANAGER: "Hey, we zijn lekker bezig zo. Iedereen is aan boord: wijzelf, uiteraard, Creative, nVidia, ze doen allemaal mee aan de 'Vista Capable' frenzy, en het doorprikken van die bubbel is wel het laatste wat we gaan doen."

I rest my case.

EDIT: Even 'Vista Ready' naar 'Vista Capable' veranderd.

[Reactie gewijzigd door albatross op 27 juli 2024 21:32]

Goede reactie, maar volgens mij stond op het stickertje Vista Capable, niet Vista ready
Zeg dit allemaal maar bij de rechtzaak, dan zal MS zeker winnen.
Maar deze klanten willen eerst voor een -onrealistisch- lage prijs een heel goed systeem en nu willen ze daarbovenop ook nog als beloning van hun gemakzuchtige en ongeinformeerd kopen dik verdienen aan microsoft
Er werd aan die mensen een belofte gedaan, middels een keurmerk, de meesten van hun waren zelf niet in staat om een computer kritisch te beoordelen, en ze vertrouwden Microsoft en het keurmerk van Microsoft, en wisten niet van een deal tussen Intel en Microsoft.
(die was overigens ook geheim, en behelsde een manier om in de Vista-hardware-requirements golf die eraan ging komen, Intel af te laten komen van een berg hardware die eigenlijk niet geschikt was voor Vista, behalve in zeer minimale versie)

Om deze mensen nu als gewiekst en doortrapt af te schilderen lijkt mij niet de realiteit. Die kwalificatie zou ik eerder bewaren voor de tegenpartij in deze rechtzaak.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 282160 op 27 juli 2024 21:32]

Feitelijk functioneerd Vista, alhoewel home basic op zo'n systeem. Daarom begrijp ik hun punt niet helemaal. Vista blijft vista en de aero shell brengt weinig functionaliteits verschil met zich mee. Het gaat namelijk om dat de kernel draait op zo'n systeem, niet deze extra eyecandy die alleen in duurdere versies meegenomen zijn.

Mochten deze mensen geïnteresseerd zijn geweest in andere versies behalve home basic, dan lijkt het mij toch dat ze gewoon netjes de minimum specificaties hadden kunnen vergelijken met de vereiste? Dit probleem lijkt meer te komen uit de gebrek aan kennis dan feitelijke onjuistelijkheden.

Deze bedragen van 150 euro voor 1GB geheugen en een videokaart die met deze shadermodels overweg kan gaan is ook een beetje onzin. Een gigabyte geheugen van een redelijk merk heb je al voor zo'n 15 tot 20 euro. Een niet al te dure basic videokaart die overweg kan met shadermodel 3.0 heb je al voor zo'n 30 tot 40 euro. Aan zo'n upgrade zou je dan dus 50 euro kwijt zijn mocht je toch echt home premium willen. Dit valt dus allemaal wel mee.

Nergens werd getracht dat zo'n systeem weldegelijk Vista home premium aan kan, maar de basis versie werkt. Daar gaat het toch om?
Deze bedragen van 150 euro voor 1GB geheugen en een videokaart die met deze shadermodels overweg kan gaan is ook een beetje onzin.
Hierbij gaat het natuurlijk wel om bedragen die men toen uit heeft moeten geven voor de upgrade. Je moet niet de kosten voor een hedendaagse upgrade gaan rekenen, als je dat gaat doen dan is het eind zoek. Ten slotte heeft Jantje de upgrade 1/2 jaar geleden gedaan (technisch) en was minder kwijt dan Pietje en Klaasje die gelijk is gaan bijwerken toen Windows-V uitkwam is het meeste kwijt geweest.

Het is de fout van Microsoft en/of andere fabrikanten en die moeten dan maar bloeden - vind ik tenminste...
Nergens werd getracht dat zo'n systeem weldegelijk Vista home premium aan kan, maar de basis versie werkt. Daar gaat het toch om?
Op het moment dat er "Vista Capable" staat, dan mag je er als consument toch vanuit gaan dat alle Windows-V versies ondersteund worden?

Of stonden er bij al die logo's een asterisk, met een set additionele voorwaarden? In bovenstaande logo (in het artikel) kan ik ze niet terug vinden hoor...
Hoezo brengt Aero weinig functionaliteit met zich mee? Het gaat deels om de kernel maar eyecandy is voor veel mensen nog steeds van belang. Ik zou Windows 7 lang niet zo interessant vinden zonder Aero, hoewel de functionaliteit grofweg hetzelfde is.
Opvallend dat iedere reactie boven mij (op moment van schrijven) zich achter Microsoft schaart... reacties als:
Consument: doe toch eens normaal zeg, je leven hangt niet van aero af en de functionaliteit van je PC ook niet! Behalve de grafische schil is het onderliggende fundament gewoon vista hoor!
geven duidelijk aan dat de gemiddelde consument vergeten is dat het hun goed recht is om aan te kloppen bij het rechtssysteem als iets niet is zoals het verteld is. Moeten we in het vervolg dan maar accepteren dat we minder krijgen dan waar we voor betalen omdat het niet "cool" is om een class-action suit te beginnen?

Overigens moet je niet door dit bedrag denken "absurd" en "only in america", de reden waarom het bedrag zo hoog kan uitvallen is omdat dit een class-action rechtzaak bevat en dit geld dus verspreid wordt over een aantal duizenden (miljoenen?) burgers in de VS die zich hier na de uitspraak voor kunnen melden...
Anoniem: 63628 @DJMurtz24 januari 2009 21:24
In dit geval gaat het erom of je ook echt minder hebt gekregen dan waar je voor betaald hebt en of er ook daadwerkelijk misleiding heeft plaatsgevonden.

Ik zet er ook mijn vraagtekens bij, naar mijn mening heb je betaald voor een OS (XP) en heb je de mogelijkheid te upgraden naar vista zonder aero, want alleen aero is het probleem, waar ze ineens die GB geheugen vandaan halen is mij een raadsel want dat geld voor alle Vista versies en heeft weinig met vista capable te maken.

Aero is een feature, net als vele andere features zoals windows media center. Maar ik ga niet zeuren dat media center niet werkt omdat ik geen TVkaartje heb, omdat dat niet bij mijn pc geleverd werd en hij toch vista capable is. Dus waar leg je de grens. Aero valt natuurlijk wel op, maar het betekent niet dat je bepaalde dingen niet meer met je PC kunt doen of dat het niet in later opzicht met beperkte wijzigingen aan het systeem alsnog mogelijk is.
Dat heeft genoeg met Vista Capable te maken, een Vista Capable logo krijg je vrij makkelijk, je hoeft slechts 512MB geheugen in de pc te stoppen. En met 512MB gaat Vista echt niet heel vlot lopen hoor, zeker niet als je wat meer programma's opent. Dus mensen die een pc kochten met Vista Capable hebben in feite een pc die gewoon niet snel genoeg is voor Vista doordat er te weinig geheugen in zit en geen videokaart.

En het verschil tussen Aero en Media Center is dat Media Center prima functioneert om te gebruiken zonder een tv kaart te hebben. Zelfde dat je niks hebt aan internet explorer zonder internet verbinding. Echter Aero is een geïntegreerd onderdeel van Vista en is in flink wat reclame spotjes gebruikt, dan is het wel een andere situatie.
als iets niet is zoals het verteld is.

Vista Capable, Vista Home Basic is óók Vista. Dus deze vlieger gaat niet op.
als iets niet is zoals het verteld is.

Vista Capable, Vista Home Basic is óók Vista. Dus deze vlieger gaat niet op.
Dat is te makkelijk gedacht. Het gaat erom welke (redelijke) verwachtingen je wekt. Als ik een loterij organiseer met een "hoofdprijs: 100 dollar" en jij doet mee en wint de hoofdprijs, dan mag ik niet zeggen "oh ja,had ik dat niet gezegd, het is Zimbabwaanse dollars". Of, alternatief "oh ja, had ik dat niet gezegd, je krijgt het pas over 10 jaar".

Zonder extra context, zal iemand er van uit gaan dat de prijs Amerikaanse dollars betreft en dat de uitbetaling binnen een redelijke termijn (een week of 2 na trekking) plaatsvindt.

In deze is dus de vraag of 'Windows Vista Capable" niet redelijkerwijs hogere verwachtingen heeft geschapen dan wat er uiteindelijk is geleverd (i.e. alleen de simpelste versie van Windows en niet een Premium/Ultimate versie).

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 27 juli 2024 21:32]

Mja, semantische goochelarij noem ik dat. Microsoft heeft een Home versie in de planning, merkt dat die voor geen meter draait op "vista capable" hardware en slaat dan maar vlug een Home Basic uit de mouw, kwestie van rechtszaken te vermijden. Want Vista is Vista, hèhè, wat knap bedacht van hun advocaten. Uiteindelijk kun je alles zo oplossen. Maar het is nota bene Microsoft zeld dat overal met Aero moest uitpakken as hèt kernmerkende van Vista, daar knelt het schoentje.

edit: typo

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 273123 op 27 juli 2024 21:32]

De meeste reacties hier vinden het tot nu toe onzin, want mensen "weten toch wat ze krijgen" of "je informeert toch wat je koopt".

Het aardige in dit verhaal is dat juist de topmannen van Microsoft zelf zich verrast zagen door dit feit, zoals blijkt uit de interne e-mail van Microsoft.
Then there’s Mike, who buys a laptop that has a reassuring “Windows Vista Capable” logo affixed. He thinks that he will be able to run Vista in all of its glory, as well as favorite Microsoft programs like Movie Maker. His report: “I personally got burned.” His new laptop — logo or no logo — lacks the necessary graphics chip and can run neither his favorite video-editing software nor anything but a hobbled version of Vista. “I now have a $2,100 e-mail machine,” he says.

It turns out that Mike is clearly not a naïf. He’s Mike Nash, a Microsoft vice president who oversees Windows product management
Bron:
http://www.nytimes.com/2008/03/09/business/09digi.html
(overigens zijn allerlei van de betreffende e-mails beschikbaar als PDF bij het artikel)

Als een topman van Micosoft zich kan vergissen, dan is het niet onredelijk aan te nemen dat de doorsnee consument ook op het verkeerde been is gezet door de marketing-afdeling.

En laten we wel wezen: als er een sticker staat met "Windows Vista Capable", vind ik het niet vanzelfsprekend dat dat betekent "maar alleen de simpelste versie".

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 27 juli 2024 21:32]

De mailtjes zijn een beetje vreemd op zichzelf, dus ik neem ze iig met een korreltje zout.

Want het is toch raar dat een laptop van 2100USD al niet aan de vista eisen kan voldoen en movie maker heeft niets met deze vista capable affaire temaken.

Wat wel zo is, is dat dit een marketingblunder is, maar daar blijft het dan ook bij.

En wat vind je bij een vista capable sticker dan wel vanzelfsprekend? Waar leg jij de lat? Ik had namelijk liever gehad dat alle vista capable pc's met touchscreen kwamen zodat ik de vista handschriftherkenning had kunnen gebruiken en windows journal. Maar moet ik er dan maar vanuit gaan dat dat stickertje dat toezegt dan?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 63628 op 27 juli 2024 21:32]

Want het is toch raar dat een laptop van 2100USD al niet aan de vista eisen kan voldoen en movie maker heeft niets met deze vista capable affaire temaken.
Wel dus. Windows Movie Maker in Windows Vista heeft dezelfde systeem-eisen als Aero.

Ik heb een tijdje Windows Vista op een computer gedraaid die Windows Vista Capable was. Dit was een computer die op dat moment 3 jaar oud was. Ik draaide Vista zonder Aero en toen ik movie maker probeerde op te starten kreeg ik de melding dat ik Movie Maker niet kon gebruiken omdat mijn videokaart niet goed genoeg was. So far, so good. Toen ik de videokaart vervangen had en het geheugen van mijn computer had uitgebreid, was de computer in eens Windows Vista Compatible. Ik kon Aero gebruiken en, jawel, ik kon ook Windows Movie maker gebruiken.

(Achteraf heb ik Windows Vista weer van de computer af gehaald, maar dat is een ander verhaal.)
Gewoon een tip voor iedereen die iets aan wil schaffen waar hij of zij zelf niet heel veel verstand van heeft:
Ga, samen met iemand die wel kennis van het aan te schaffen product heeft, met elkaar overleggen wat je precies wilt hebben. Ik help zelf regelmatig mensen met het aanschaffen van computer(onderdelen). Indien mogeiljk ga ik zelfs met ze mee naar de winkel (tenzij online bestellen voor ze een optie is, dan is dat niet nodig) en help ze bij het stellen van de juiste vragen.

Overigens zijn er wat dat betreft ook algemene tips voor wie een computer aan wil schaffen, die ik wel aan de mensen meegeef als ze een computer gaan kopen:
  • Vraagt de verkoper wat je met het systeem wil doen?
    • Zo ja, laat je verder informeren, de kans is dan groter dat je tevreden thuiskomt
    • Stelt hij zonder die vraag een systeem voor, nooit doen, grote kans dat hij probeert winstmarge voor zichzelf veilig te stellen
    • Let wel op op de prijzen van veschillende systemen, voor verschillende doeleinden is ook een verschillend prijskaartje. Je zult meestal 3 segmenten zien: Goedkoop, (zeg maar tot 700 euro) middenklasse (tot 1000/1200 euro) en duur (boven 1200). Stel je geen zware eisen aan je systeem (zoals de meeste huis/tuin/keukengebruikers) dan kan je rustig in de goedkope klasse kijken
  • Ga niet meteen over tot de aankoop, maar laat de verkoper zijn aanbod doen, schrijf dit op en ga hem nog eens met een "expert" bekijken. Deze kan je vertellen of het een goed advies was van de koper.
Microsoft is verstrikt geraakt in zijn eigen koppelverkoop deals. Vista heeft o.a. door de slechte performance op de zwakkere machines een slechte naam gekregen en is geflopt.

Het is verder schokkend om te lezen dat veel tweakers vinden dat kopers zichzelf beter moeten informeren. Een bedrijf als MS moet vertrouwd zijn, goede producten leveren en duidelijke informatie verstrekken. Blijkbaar zien zij zichzelf meer als de 2e hands autoverkoper die zijn targets moet halen.
Het is verder schokkend om te lezen dat veel tweakers vinden dat kopers zichzelf beter moeten informeren.
Deze tweakers zeggen in andere bewoordingen dat je Microsoft keurmerken niet blindelings kunt vertrouwen. Microsoft heeft zijn eigen goede naam te grabbel gegooid. Ik neem aan dat men rekent op eht korte geheugen van klanten.

Dat valt nu slecht uit, nu er een jarenlange rechtszaak aankomt, daar hadden ze niet op gerekend.
Sinds wanneer doet Microsoft aan koppelverkoop? Ik heb ze slechts software zien verkopen aan consumenten, zakelijke klanten en aan computerfabrikanten. Ik heb ze bij hun software nog nooit een computer zien leveren.

Het is zo makkelijk om Microsoft overal de schuld van te geven. Hoge bomen vangen veel wind. Maar als de computerboer op de hoek of een grote retailer zoals Dell slecht presterende computers maakt dan is dat moeilijk Microsoft aan te rekenen. Zoals iedere consument hoort te weten moet je bij klachten over een product zijn bij de winkel die jou dat product heeft verkocht. In alle gevallen waar het hier over gaat is Microsoft niet de verkopende partij. Microsoft is slechts toeleverancier van de fabrikant. Als de software in mijn auto niet goed presteert ga ik ook niet naar het bedrijf wat de software heeft geschreven (mocht dit extern zijn gebeurd) maar ga ik gewoon naar mijn auto dealer.

Bovendien blijkt er een continu misverstand te zijn dat alleen de Home Basic versie werkt onder een minimale Vista Capabel PC maar dat is verre van waar. Alle versies werken. Alleen niet alle features werken. De Aero look is een onderdeel dat gebruikt maakt van een geschikte 3D kaart. Als die 3D kaart niet in het systeem zit dan krijg je dus ook geen 3D effecten. Je zou dan net zo goed kunnen zeggen dat vrijwel geen enkele desktop PC een andere versie van Vista kan draaien dan Home Basic want de tablet functionaliteit werkt niet op een normale monitor.

Waarom gebruikt een fabrikant een logo? Heel eenvoudig. Je wilt in 1 oogopslag duidelijk maken dat jouw product voldoet aan een hele reeks kenmerken. Wat die kenmerken precies zijn dien je altijd na te vragen bij de verstrekker van het logo. Het klopt dat er Vista Capabel op het logo staat dus zou je kunnen spreken van misleiding als een Vista Capable machine op geen enkele mogelijke manier Vista zou kunnen draaien. “Capable” is wat anders dan “geschikt”. Capable kan je het beste vertalen in zoiets als “In staat om…”. Een vrachtwagen is in staat om je dagelijkse boodschappen mee te vervoeren maar het is er niet geschikt voor. Er was ook een Vista Ready logo die alleen op PC’s stond die ook over een geschikte 3D kaart beschikte.

In de periode voordat Vista gelanceerd werd heeft microsoft juist extreem veel aandacht gegeven aan de specificaties waaraan een PC moest voldoen om Vista te kunnen draaien en welke aparte eisen er aan de hardware werden gestel voor de Aero look. Prominent op de voorpagina van Microsoft.com werd verwezen naar een appart gedeelte van de website waarin dat haarfijn werd uitgelegd. Ook het verschil tussen Vista Capable en Vista ready werd hier uitgelegd inclusief het feit dat Aero niet noodzakelijkerwijs werkte op een Vista Capable machine. Bovendien waren er verschillende tools beschikbaar om huidige PC’s te scannen op compatibiliteit. Er was een tool voor de consument die op een enkele PC gedraaid kon worden en een tool voor bedrijven die in één keer hun hele netwerk konden scannen. Microsoft heeft naar mijn mening al het mogelijke gedaan om de juiste informatie te verschaffen. Alleen Microsoft staat niet in winkel om de consument een eindproduct te verkopen waarin Windows is verwerkt. De verkoper heeft de primaire verantwoordelijkheid om de juiste informatie te verstrekken over het product wat hij verkoopt.
De verkoper heeft de primaire verantwoordelijkheid om de juiste informatie te verstrekken over het product wat hij verkoopt.
De verkoper heeft geen verantwoordelijkheid over de betekenis van een keurmerk. Die verantwoordelijkheid rust bij de uitgever van het keurmerk.
Een verkoper stelt niet de eisen waaraan een product moet voldoen om een keurmerk te mogen dragen. Maar de verkoper moet des gevraagd wel duidelijk maken wat zijn product kan en niet kan. Als een klant de winkel uit gaat met een product wat niet aan de informatie voldoet die de verkoper heeft gegeven dan kan de koop ontbonden worden.

Uitaard heeft ook de consument een bebaalde verantwoordelijkheid. Als de consument niet verteld welke verwachtingen hij heeft dan kan je moeilijk van de verkoper verwachten dat deze alles gaat uitleggen.
Er was geen edele doelstelling bij dit keurmerk
Het keurmerk diende niet om de consument te informeren, maar was het resultaat van een businessdeal en gekonkel tussen grootmachten.
Het was de bedoeling om PC's die niet geschikt waren om de vista WVDDM driver te draaien toch te kunnen verkopen. (Dit soort PC's zouden anders waardeloos zijn geworden)
Zie mijn reactie:
http://tweakers.net/react...=Posting&ParentID=2954805
Even voor de "consument is zelf verantwoordelijk" mensen:

Een pc aanschaffen die bij je past, vereist "veel meer kennis" dan de helpdesk probleempjes die we allemaal wel eens een keer voor vrienden en kennissen hebben opgelost. Door de jaren heen moet je dan toch wel een beeld krijgen hoeveel mensen er maar weinig begrijpen van een computer.

Is het dan zo moeilijk om voor te stellen dat je verdiepen in een pc niet te vergelijken is met je te verdiepen in een wasmachine/ koelkast/ mp3 speler/TV waar al zoveel mensen over vallen?

[Reactie gewijzigd door AYCE op 27 juli 2024 21:32]

Jammer dat iedereen ook gelooft dat het niet beter kan. Ooit een Mac gekocht? MIsschien iets moeilijker dan een wasmachine maar echt heel eenvoudig en na 10 minuten hebben de meeste mensen het aan de gang. Geen trial software, geen "you're computer might be at risk" schermen. Het werkt gewoon.

PS. ik ben geen fanboy ik gebruik alles omdat je dan pas echt kan oordelen.

[Reactie gewijzigd door Dennnniss op 27 juli 2024 21:32]

Dat was ook mijn 1e reactie.

Het is net alsof consumenten totaal geen eigen verantwoordelijkheid meer hebben.
Mensen die geen verstand hebben van computers voelen zich 'belazerd' als ze op hun pc van 500 euro geen prestaties hebben zoals die Vista bak in de computershop die 3000 euro kost.

Ik bedoel... voor mij klinkt het alsof mensen die ergens geen verstand van hebben, ineens dingen gaan aanschaffen zonder zich te informeren. Een winkel mag een consument niet oplichten, daar ben ik het mee eens, maar een winkel is er ook niet verantwoordelijk voor dat ZIJ een consument 100% informeren.

Als ik een auto koop, weet ik vantevoren wat voor motor er in ligt, welke benzineverbruik ik ongeveer kan verwachten en aan welke kant het stuur zit.
Als ik geen verstand van het merk Opel heb vraag ik mensen in mijn omgeving wat zij ervan vinden alvorens ik zo'n merk koop.

Ik ken ze wel hoor, mensen die een pc van 350 euro kopen bij de Gamma en dan verwachten dat ie super presteerd, spelletjes speelt zoals mijn pc van 1500 euro, er een printer bij zit en gratis internet (meestal familie van me).. maar kom op zeg !


In dit geval vind ik het een geval waarbij de consument zomaar iets koopt zonder na te denken. Dat kun je Microsoft niet aanrekenen, en ik vind deze situatie dan ook compleet anders als bijvoorbeeld de Xbox360 affaire waarbij men wist dat de Xbox bij redelijk gebruik al in staat was om DVD's te krassen.
DAN heb je een goede case voor je class-action lawsuit want zulke practijken, gewoon een ondeugdelijk product verkopen, mag niet voorkomen.
Dat is wel oplichterij.
Ik vind niet dat je dit zo kan vergelijken, als ergens reclame voor word gemaakt, namelijk deze pc kan Windows Vista draaien, dan verwachten consumenten dat ook en dat lijkt me logisch. Als op mijn blender staat dat hij ijsblokjes fijn kan malen dan mag ik dat ook verwachten, dan mag achteraf niet blijken dat het om mini ijsblokjes gaat die al zo enorm klein zijn.

Ik geef je groot gelijk over deze trend, mensen verwachten idd veel van hun aankopen zonder een goed onderzoek te doen, maar in dit geval lijkt het me gewoon een kewstie van valse reclame, Vista Capable is iets anders dan 'Vista Capable without Aero'.
Toch vreemd dat een consument niet het verschil qua hardware hoeft te weten, maar wél ineens het verschil in OS weet. Ze weten dus dat er verschillende versies van Vista zijn; van licht naar zwaar, maar ze weten dan ineens niet dat daar een gelijk stuk hardware bij hoort?

Of missen ze alleen Aero? In dat geval lijkt het me niet realistisch om zo een schadevergoeding te eisen voor 3D bladeren...
Anoniem: 282160 @magel72526 januari 2009 00:18
In dat geval lijkt het me niet realistisch om zo een schadevergoeding te eisen voor 3D bladeren...
Bedoel je juridisch gezien niet realistisch? Ik denk dat ze wel een kans hebben, maar ik heb er niet echt verstand van.
Aero is immers een belangrijk deel van de Vista-experience

Kijk eens op deze web-pagina hoe Home-Basic achterloopt bij de overige Vista-versies. Dat mensen hierover klagen lijkt mij heel terecht
http://www.microsoft.com/...are-editions/default.aspx
Anoniem: 63628 @Tsurany24 januari 2009 22:22
Hoezo? Vista draait er toch ook gewoon op? Dat een aantal features van vista niet werken, tja.

Ik heb geen TPM chip in mijn pc, dus bitlocker doet 't niet, is mijn PC dan ineens nietmeer vista capable? Daar hoor je niemand over. Of over het vereiste van een TV kaartje om media center 100% te kunnen gebruiken, da's ook een missende feature door missende hardware. Maar vista draait wel gewoon op mijn pc.

Nee, ik ben het met degenen hier eens die zeggen dat men wat minder snel moet zeuren en meer zelf onderzoek uitvoeren en zeker geen verwachtingen van een PC van 250euro hebben waar zelfs mijn vrij dure systeem niet aan kan voldoen.
Bitlocker en tv kijken zijn niet zulke standaard onderdelen van Vista als Aero. Er is zoveel reclame mee gemaakt, dan mag je wel verwachten dat je het ook gewoon krijgt als je het koopt. Dat het dan niet blijkt te werken is dan toch voor veel mensen een teleurstelling.
Het aantal mensen dat Bitlocker gebruikt en tv kijkt zijn toch een stuk minder dan het aantal mensen dat Aero wilt gebruiken.
Anoniem: 175233 @Tsurany25 januari 2009 10:17
Aero is niet standaard, en belangrijker; niet essentieel!
Je kunt uitstekend vista draaien zonder Aero. Sterker op de 3D tab functie na, zullen de meesten niet eens het verschil zien.
Daar heb je gelijk in, maar dat is niet wat Microsoft zegt.
Microsoft maakte naar mijn weten reclame voor Vista met als beeld Aero.
Voor de gemiddelde consument maakt de user interface het besturingssysteem.
Uit de reclames die ik mij kan herinneren kan ik niet duidelijk opmaken dat deze interface niet op de goedkope Vista zit en dat ik een beter systeem nodig heb om Aero te draaien.
Ik vind deze rechtszaak onnodig omdat de eisen van Vista en Aero al bekend waren en dat de consument daar rekening mee kon houden.
De misleiding zat vooral bij de verkopers die geen rekening houden met deze zaken, en niet Microsoft.
Niet essentieel, maar wel het gezicht. Ik kan ook prima Vista draaien met de interface van Windows 2000 (da's ook precies wat ik hier doe op mijn XP bak, die "XP-look" vind ik lelijk). Maar ik ben niet de gemiddelde consument.
De gemiddelde consument koopt een nieuw OS niet omdat het een ingebouwde firewall heeft, bitlocker ondersteunt, een veel uitgebreidere CLI heeft dan voorheen (XP t.o.v. 2K) of omdat de kernel efficiënter met geheugen omspringt. Het grootste deel van de mensen koopt een nieuw OS omdat ze een mooie interface willen en da's nou net wat niet werkt. Dan voelen ze zich genept, logisch.
je krijgt het ook, maar het kan zijn dat je hardware het niet ondersteund, behalve in vista basic zit het overal in en is het afhankelijk van de hardware of aero werkt, verder is die sticker "vista capable" niets meer dan aangeven dat de pc voldoet aan de minimum eisen voor vista, lijkt me dat iedereen dat wel snapt.
Sorry hoor, maar in deze zaak hebben de mensen wel degelijk gelijk. In de periode dat XP alleen nog maar standaard meegeleverd werd met de computers kreeg je altijd een mooi stickertje mee: Designed for Windows XP.

Met zo`n stickertje op de PC gaf men aan dat je alle versies van XP kon draaien en dat klopte ook.

Nu krijg je als consument een PC met een sticker Vista Capable...
Als consumenten dan niet ineens alle versies van Vista normaal kunnen draaien, dan kan ik me voorstellen dat enkele mensen dit niet begrijpen.

Er zijn genoeg mensen die geen verstand van zaken hebben betreffende computers, en dan in combinatie met "slechte" verkopers overgaan op dusdanige aankopen.

Een goede verkoper zal in 1e instantie altijd vragen wat de klant allemaal met de computer wil doen en aan de hand van die gegevens een systeem en besturingssysteem aanraden. Helaas blijkt dat in de praktijk toch vaak anders te zijn.
Veel verkopers hebben zelf ook geen verstand van zaken of zijn niet genoeg op de hoogte als het op computers aankomt.....
Precies, dan hadden ze de sticker maar moeten noemen: vista basic capable.

Duidelijk genoeg voor iedereen dan.
Anoniem: 218035 @Passkes25 januari 2009 19:54
de verschillende smaken binnen XP zijn echter een stuk schraler dan de diverse uitvoeringen van VISTA. op ww staan ook genoeg sites die je informeren wat met bepaalde versies wel en niet kan.

vista capable betekend in mijn ogen dat je er vista op kan zetten...en dat is dan ook zo. wil je meer features is het een kleine moeite om de specs erbij te pakken/vragen.

als je een auto koopt die op benzine kan lopen heet dat nog niet dat er een turbo of een injectie op zit.

kort gezegd is theoretisch die pc vista capable...of niet dan. Voor een duppie op de eerste rij er dan nog niet vanzelfsprekend bij.

een rijbewijs moeten we allemaal halen, maar een pc kopen kan ieder jan l**... Dat soort gasten gaat ook in het config scherm van XP zitten lummelen todat hun PC geen kant meer uitgaat. Al vaak gehoord dat XP dan ook een pest systeem is. zo makkelijk weer heh.

Een pc mag je vooralsnog niet vergelijken met een TV oid. zo makkelijk is het nog niet.

"zie je dat jongetje staan...die heeft het gedaan...die heeft het gedaan (quote uit Annie MG Schmitt")
Je ben in je eerste alinea ontzettend aan het bagatelliseren en je neemt een waarheid aan waarvan die ergens in een grijs midden ligt. Hoezo koopt iedere consument zonder zomaar na te denken?

Klant komt in de winkel, vraagt om een nieuw computersysteem. Weet sinds jaar en dag niet anders dat het in ieder geval Windows moet zijn. Dan eindelijk is het moment daar en die leuke laptop ligt er en wordt aangeschaft. Er staat op "capabel" voor Windows Vista. Er is ook nog een Vista voor geinstalleerd. Helemaal top!

Dat enkele gegeven is voldoende reden voor een consument om erop te mogen vertrouwen dat het dan snor zit met het besturingssysteem en haar snelheid. Ongeacht die prijs. Je moet je afvragen wie die sticker erop heeft geplakt. Daar zit het euvel. Want als er betere hardware in had gemoeten had ergens in de keten daar een prijs voor moeten worden ingecalculeerd. Dan had die prijs omhoog gemoeten om met de verbeterde hardware het alsnog aan het label te laten voldoen. Dat heeft de consument niet verzonnen hoor "capabel" Vista.

Een gezonde Nederlandse consument weet wel wat capabel betekent. Een verkoper trouwens net zo goed.

Van Dale:
U hebt gezocht op het woord: capabel.
RESULTAAT
ca·pa·bel bn bekwaam, geschikt
Denk je zomaar een woord letterlijk te kunnen vertalen in de tegenhanger die er phonetisch het meest op lijkt?

Er is een gigantisch nuance verschil tussen het Engelse "capable" en het Nederlandse "capabel".


[edit.]@erikdenv

Het gaat niet om een letterlijke betekenis, maar om de nuance waarin een woord van toepassing is.

Net zoals in staat, capabel, competent, bekwaam, geschikt, etc, etc allemaal woorden zijn die in de letterlijke zin dezelfde betekenis hebben. De nuance waarbinnen je het woord toepast verschilt echter aanzienlijk. Bovendien is die nuance ook telkens weer afhankelijk van de context waarbinnen het gebruikt wordt.

Het Engelse capable kun je op verschillende manieren lezen, net zoals het Nederlandse capabel.

(Daarmee wil ik NIET zeggen dat Microsoft en Intel niemand misleid hebben met die labels, enkel dat letterlijke vertaling vrijwel nooit werkt.)

[Reactie gewijzigd door houseparty op 27 juli 2024 21:32]

Misschien kun je je bewering toelichten, dit verklaat niet echt veel.

Volgens mijn woordenboek is capabel en geschikt een goede vertaling voor capable. "In staat" staat er ook nog, lijkt me hier mooi van toepassing.
Je kan van een gewone consument niet verwachten dat hij in het tegenwoordige bos van computeronderdelen nog zelf kan bepalen wat nodig is voor een OS dat nog niet uit is. Een Vista Capable sticker zou een stukje houvast moeten geven.

Om bij jouw auto te blijven: Als ik een auto verkoop met de omschrijving "geschikt voor de snelweg", dan verwacht de koper dat hij minstens 120 km/uur kan gaan rijden met dat ding, niet dat hij de wettelijk vereiste minimumsnelheid van 60 km/uur nipt haalt.

Ja, als je 1500 euro voor een PC wilt uitgeven, dan wil je er waarschijnlijk ook wel iets van weten, voor je zo'n bedrag neerlegt, maar de meeste PC's worden verkocht aan mensen die net zo veel van het inwendige van hun auto weten als van hun computer en niet iedereen heeft een Ferrari.

Microsoft heeft zich laten betalen, als ik het goed heb, door fabrikanten die deze stickers wilden voeren. Dat schept naar mijn idee ook verplichtingen, die niet geheel zijn nagekomen. Hoewel Vista uiteindelijk wel meer voordelen heeft (gekregen) boven XP, is "Aero" zo ongeveer het uithangbord geweest waar MS mee heeft lopen zwaaien om consumenten over te halen. Als je dat dan niet fatsoenlijk kan draaien op een systeem dat je, inclusief de upgrade, hebt gekocht, dan ben je wel misleid in mijn ogen. Het vervelende is, dat je een combo hardware+OS hebt gekocht, die als totaal niet aan de verwachtingen voldoet. Terugstorten van (een deel van ) het aankoopbedrag van Vista lost het niet op, en vervanging van (een deel van) de hardware is voor MS weer te prijzig, c.q. overstijgt de produktaansprakelijkheid waarschijnlijk. Bovendien is het al weer een flinke tijd geleden gebeurd, in relatie tot de levensduur van computers en software.

Een mooie kortingsbon voor Windows 7 lijkt me een aardig compromis, maar wie weet wat de rechter er van gaat vinden?
Als MS geen hardware gaat vergoeden, wat gaan mensen dan hebben aan Windows 7? Men verwacht dan, dat na de upgrade op de huidige PC, Windows 7 wel de Aero capaciteit gaat leveren en beginnen we dus weer van voren af aan.

Zoals meerdere mensen hebben aangegeven, vind ik dat de verantwoordelijkheid bij de consument ligt. Dat dan wel in combinatie met verkoper en vooral internet en eventueel een buurjongen. Het is tegenwoordig niet mee zo dat de enige bron van informatie de vriendelijke witgoedboer om de hoek is. Informatie ligt werkelijk overal voor het grijpen. Als je de Computer Totaal niet begrijpt, dan is daar zelfs nog de Computer Idee die voor de niet tweaker begrijpelijke taal uitkraamt.

Met andere woorden: buyer beware and get informed.
Seller educate yourself and inform your customer!
Je hebt wel een punt vanuit een tweakers' perspectief, maar de gemiddelde kant-en-klaar klant ziet dat allemaal niet. Die ziet een logo met "Vista Capable" en denkt daarmee genoeg geïnformeerd te zijn. Het komt bij dat soort mensen helemaal niet op dat "Vista Capable" misschien niet alle versies van Vista omvat. Maar eigenlijk is dit helemaal niet gek; het zijn immers mensen die totaal geen verstand hebben van computers. Als zij denken dat ze het begrepen hebben, waarom zouden ze zich dan nog meer gaan informeren zoals jij adviseert?

Om even een mooi voorbeeld te nemen: Ik speel squash. Er zijn veel mensen in mijn omgeving die niet weten wat squash is, nog meer die niet weten hoe het gespeeld wordt en nog veel meer die het nog nooit zelf hebben gedaan. Als 2 van de laatste categorie naar een squashbaan zouden gaan en zelf hun rackets en bal uit zouden zoeken is er best een grote kans dat het helemaal niets wordt. Er zijn namelijk nogal wat gradaties in ballen en verschillen in rackets, maar weten hun veel. Van buitenaf ziet het er immers gewoon uit als twee mensen die met een racket tegen een bal slaan.

De situatie die zich met Vista voordeed was precies hetzelfde. Mensen dachten dat ze wisten wat ze deden en dachten dat het allemaal wel redelijk eenvoudig was. Hierdoor kwam niet bij ze op om van buitenaf hulp in te roepen en kwamen de problemen pas achteraf aan het licht. Dit is ook de rede waarom ik me altijd ontzettend goed probeer te informeren bij alles wat ik doe. Soms ten onrechte, maar vaak genoeg blijkt het allemaal niet zo makkelijk als het leek.
Klopt wel opzich, maar computerzaken verkopen computers met het label "Vista Capable" omdat het zo lekker verkoopt... over welke Vista waar beter op draait hoor je ze nooit.. alleen alles wat groot is lijkt beter vertellen ze.....

Nee de opleidingen die computerverkopers krijgen zijn goed wil je zeggen ?
Ik denk dat een verkoper niet alle voor en nadelen hoeft op te noemen. Ik zou daar als consument niet vanuit gaan, want de verkoper heeft een belang in deze zaak.
Ik ga er dus vanuit dat een verkoper alle voordelen opnoemt, en alle nadelige dingen achterwege laat.
Ik ga er vanuit dat een verkoper mij een zo duur mogelijk ding verkoopt waar hij de meeste winst op kan behalen.


Maar..
Wat ik ook denk, is dat verkopers geen oplichters zijn. Als ik als consument de dingen goed uit zoek, en ik vraag aan een verkoper of ik ook heel goed Crysis op 2500x1600 op max detail kan spelen heb ik er vertrouwen in dat 99% van de verkopers dan zegt: nou mevrouw, dan kunt u beter een pc kopen met een betere videokaart.
Ik geloof niet verkopers liegen als ik ze een vraag stel.

Wat ik wel denk, is dat 9 van de 10 consumenten niet weet WELKE vragen ze moeten stellen, omdat 9 van de 10 consumenten niet weet wat ze willen en wat ze kopen.
Consumenten willen een winkel in lopen zonder dat ze zelf ook maar IETS hebben opgezocht en dan de winkel uit lopen met het allerbeste systeem wat er is en dat voor onder de 500 euro. Consumenten zijn lui, consumenten zijn dom en willen dat een verkoper de belangen van de consument voor de belangen van het bedrijf stellen. Dat vind ik de omgekeerde wereld.

Ik als consument moet weten wat ik wil, alvorens ik een winkel in loop. Ik moet weten wat het ongeveer kost bij de buurman zodat ik bij winkel X geen 1000 euro betaal wat bij winkel Y maar 500 euro kost. En ik wil er voor wedden dat als ik als goed-geinformeerde consument een winkel binnen loop, en dan een vraag stel, ik een eerlijk en goed antwoord krijg.
Wij Tweakers kunnen niet meer indenken hoe de "domme" computerkoper zijn PC koopt dus lijkt het mij zeer onrealistisch om te zeggen dat deze mensen beter onderzoek moeten plegen, net zoals jij een pilletje tegen de hoofdpijn tot op stoffelijk niveau gaat uitpluizen als er mogelijk iets in zit wat je niet kan verdragen voordat je een doosje koopt.

Ja, een domme gebruiker koopt een PC of laptop op basis van uiterlijk, mogelijkheden en als het XP heeft inderdaad het logo'tje "Vista capable", ook al zou die nooit een upgrade kopen is het heerlijk om te weten dat er Vista op gezet kan worden want dat zegt wat over de prestaties en duur van afschrijving.

Ik vraag mij af welke winstcijfers MS had misgelopen als ze dat stomme stickertje niet in het leven hadden gebracht. Met een dergelijk aandeel van de markt krijgen ze Vista toch wel aan de man en ik denk dat de XP machines die verkocht zijn middels legale upgrades een klein aandeel van hun cijfers zullen bepalen en dus die sticker weinig waarde bevat.
"Wij Tweakers"... Ga toch weg man. Dat lijkt me helemaal niet zo moeilijk in te denken. De 1 heeft verstand van computers, de andere van wasmachines (om maar wat geks te noemen) en weer een ander van auto's. Ik heb persoonlijk geen lood verstand van wasmachines of auto's, maar als ik er eentje koop zoek ik echt wel even op internet welke merken en typen goed zijn en welke niet.

Onderzoeken voordat je wat koop is helemaal niet onrealistisch, NIET onderzoeken is gewoon dom. Het is nou ook niet zo dat je super veel verstand moet hebben van een bepaald product. Een aankoop van een bepaald merk of type kan prima gebaseerd worden op je eigen wensen en ervaringen van anderen. (benchmarks, reviews, oid)
Iets kopen hoor je weloverwogen te doen. Ik zelf heb best wel wat verstand van computers, maar van videokaarten praktisch niet totdat ik een jaartje geleden eens een nieuwe kaart wou kopen:

Ik heb een videokaart geselecteerd op basis van de volgende feiten:
- Hij moet snel genoeg zijn om huidige games te spelen
- Hij moet wel een jaartje of 2 a 3 mee gaan
- Hij moet passief gekoeld zijn, want ik wil geen herrie
- Hij moet niet meer dan xxx,- kosten

Slechts een paar voorbeelden, maar zoals je ziet weloverwogen en toch niet tot in detail. Met een beetje onderzoek gebaseerd op de bovenstaande wensen sluit je zelf al 75% van de miskopen uit zonder ooit een verkoper te hoeven spreken. Als ik een nog wel overwogener besluit wil nemen zou ik rekening kunnen houden met de hoeveelheid geheugen, de snelheid van de GPU, het aantal shaders etc. etc.

Of het nu een videokaart betreft, een hele computer, een auto, een wasmachine of een koelkast: Zo moeilijk is het allemaal niet, je moet er een beetje energie in steken, en dat is voor veel mensen kennelijk gewoon teveel gevraagd.

Je voorbeeld over pilletjes vind ik een beetje een vreemd voorbeeld, mensen die niet tegen een bepaalde stof kunnen kijken JUIST op het doosje wat erin zit om te voorkomen dat ze een (allergische) reactie krijgen.

[Reactie gewijzigd door ravenamp op 27 juli 2024 21:32]

maar als ik er eentje koop zoek ik echt wel even op internet welke merken en typen goed zijn en welke niet.
En waar kom je dan op uit?

Stel je gaat je selectie voor een PC baseren op merken en types dan kom je bijvoorbeeld uit op een PC van het merk Dell van het type Infineon. dat is precies de deductie die een leek maakt als ie een systeempje gaat kopen.

Daarmee heb je alsnog helemaal niets bepaald over de interne en intrinsieke eigenschappen van het product. Net zoals dat dus voor wasmachines en auto's geldt. De gemiddelde consument koopt een PC net zo goed als compleet eindproduct als ze die wasmachine en die auto kopen.

Je laat je verder leiden door wat de verpakking/verkoper zegt dat je aankoop allemaal kan.
Of het nu een videokaart betreft, een hele computer, een auto, een wasmachine of een koelkast: Zo moeilijk is het allemaal niet, je moet er een beetje energie in steken, en dat is voor veel mensen kennelijk gewoon teveel gevraagd.
Ben je daar zo zeker van? Heb je jezelf als je een auto koopt echt ingeleerd in de achterliggende keuzes die je kunt maken in ophangingen, aandrijvingen, zetels, veiligheidssystemen, differentiëlen, uitlaten, etc? Als iemand die er verstand van heeft je de nuances die daarbinnen bestaan gaat uitleggen gaan al heel snel je oren suizen. Jij ziet een auto als een compleet product, wat door de fabrikant en de verkoper bepaalde eigenschappen toebedeeld heeft gekregen. Die auto koop je op grond van die toebedeelde eigenschappen want het ontbeert je aan kennis die eigenschappen echt te toetsen aan de intrinsieke eigenschappen van de verschillende onderdelen.

Weet je wat het labeltje ABS precies doet bij die auto, of ga je uit van de algemeen aanvaarde betekenis van dat labeltje ABS? Ik denk het laatste.

Iedereen heeft een bepaald interessegebied waarbinnen ze dingen heel snel en makkelijk oppakken. Kennis van zaken die buiten dat gebied liggen pak je in het geheel niet makkelijk op. Dus als je interesse hebt in auto's dan sta je heel anders in bovenstaande overweging dan als leek. Hetzelfde geldt natuurlijk voor PC's.

Ga een gemiddelde consument met z'n desinteresse voor zaken die tweakers heel erg interesseren uitleggen wat een GPU is, wat de verschillen en nuances zijn waar ze op moeten letten als ze een PC kopen waar zo'n GPU in zit.. Dan zal ie snel afhaken.

Net zoals jij snel afhaakt als iemand je haarfijn uit de doeken doet wat de nuances zijn met betrekking tot pompen, trommels, motoren, wasprogramma's als je een wasmachine gaat kopen. Jij wilt gewoon dat die wasmachine doet wat de verpakking zegt dat ie doet. Jij wilt niet dat die verpakking je halve waarheden vertelt.

[edit.]zinsbouw

[Reactie gewijzigd door houseparty op 27 juli 2024 21:32]

En in hoeverre moet de verkoper dan geinformeerd zijn over wat die ABS doet in die specifieke auto, met die specifieke produktieserie?

Volgens mij kun je van een verkoper best eisen dat hij meer verstand van zaken heeft dan de klant, maar tot op welk niveau? Als een klant zegt dat hij games wilt spelen op zijn laptop, en hij staat voor een aantal laptops, welke moet je dan meegeven? Op doosjes van spellen staat vaak dat je minimaal een P4 2,0GHz nodig hebt, alleen worden die processoren niet meer geleverd. Volgens de gemiddelde klant zal een Core2Duo 1,8GHz dus te langzaam zijn, maar een Celeron 2,0Ghz moet wel lukken. Ik denk dat een fatsoenlijke verkoper dat verschil nog wel uitgelegd krijgt, maar dan krijg je de videokaart. In hoeverre mag je van een verkoper verwachten dat hij alle benchmarks van alle videokaarten uit zijn hoofd kent? Ikzelf ben redelijk bij op het gebied van GPU's, maar zelfs ik ken ze lang niet allemaal uit mijn hoofd. Bovendien zal de verkoper ongetwijfeld tegen de muur oplopen dat een 256MB kaart best sneller kan zijn dan een 512MB kaart.

Als laatste is het dan nog maar de vraag welke spellen de klant wil gaan spelen en op welk grafisch niveau het acceptabel is. De ene speelt internetgames en draait af en toe WoW op een gemiddelde resolutie, en een ander draait Crysis op zijn hoogst, en alles ertussenin. Ik kan me niet voorstellen dat een verkoper. of eventueel een tweaker, altijd 100% de goede informatie kan geven. Dat is gewoon niet te eisen, aangezien je voor 100% goede informatie ook 100% goede kennis nodig hebt waaronder 100% kennis van wat de klant precies wil gaan doen en gaat doen. 100% kennis van een verwachtingspatroon dus. Bij familie kan je best een eind komen omdat je die mensen al kent, maar bij onbekenden kan dat gewoon nooit. Niet als verkoper en niet als tweaker.

Hetzelfde geldt voor het Vista Capable logo. Dat ding belooft maar 1 ding en dat is dat het Windows Vista draait. Niet meer en niet minder en het belooft absoluut niet dat het aan alle Vista verwachtingen voldoet. Verwachtingen zijn bij iedereen anders, dus hoe moet je daar ooit aan voldoen? Als je Vista Capable op een high end pc plakt en er draait Vista Ultimate op, wat doe je dan als een klant verwachtte dat er een simpele Home Basic op zou draaien? Zo wordt er vaak niet naar gekeken omdat verwachtingen vaak maar 1 kant op worden geredeneerd, maar het is hetzelfde. De klant verwacht minder van iets dat meer kan. Wat dan?

Het zit er zo diep ingeburgerd dat klanten altijd benaadeeld worden en winkels altijd bevoordeeld, dat zelfs de wet tegenwoordig wordt afgestemd op wat een klant mag verwachten. De consuwijzer alleen al is daar een mooi voorbeeld van. Dat verwachtingen ook de andere kant op zouden moeten kunnen werken wordt totaal vergeten, want "zo hoort het nu eenmaal niet". De klant is koning en zijn verwachtingen ook.

Toevallig gisteren bij Kassa weer een mooi voorbeeld. Klant smeert haar in met luizenmiddel en hangt haar in de geiser. WOEF, vlam, brand, en gezicht verbrand. Op zich vreemd, want tijdens tests brandde het haar langzaam genoeg om het op tijd te doven, maar goed. Volgens de presentator was de producent van het middel schuldig, omdat er niet op de verpakking stond dat je je haar niet in brand mag steken wanneer je luizenmiddel in je haar smeert! |:( Ik moest gelijk aan de Amerikanen denken met alle mogelijke gevaren op de doos te vermelden. Dus als niet op de doos staat dat je je haar niet in brand moet steken, dan is het dus veilig om je haar in brand te steken??
@ ravenramp: Wat een onzin! Als ik niets van computers zou kennen en me op het internet zou informeren welke computer ik zou moeten kopen kom ik gegarandeerd uit bij een Windows PC en laat een windows PC nu het laatste zijn waar ik mee gediend zou zijn. Ik kan er gewoon niet mee werken, het lijkt me onlogisch en zo verder, toch zal het internet mij richting windows duwen vermits het gros van de wereld windows gebruikt.

Het is gewoon idioot van te zeggen dat je je goed kan informeren als je eigenlijk niet veel weet over iets. Het internet is één grote poel van tegenstrijdige meningen waar de grootste roepers de meeste aandacht krijgen.

Voor ons is een spec sheet van een computer heel gemakkelijk te lezen, maar waar moet een leek op letten? Dat weet ie niet en dat weten tweakers zelfs niet heb ik jaren geleden ondervonden toen elke windonees hier er nog prat opging dat Windows PC's sneller waren dan Macs omdat op hun processor dubbel zoveel Ghz vermeld stond.

Ik vind het dus wel geweldig te lezen dat de leek zich niet zou mogen laten misleiden als zelfs de tweaker zich laat misleiden door marketingpraatjes.
Ik denk dat een verkoper niet alle voor en nadelen hoeft op te noemen. Ik zou daar als consument niet vanuit gaan, want de verkoper heeft een belang in deze zaak.
Ik ga er dus vanuit dat een verkoper alle voordelen opnoemt, en alle nadelige dingen achterwege laat.
Ik ga er vanuit dat een verkoper mij een zo duur mogelijk ding verkoopt waar hij de meeste winst op kan behalen.


Maar..
Wat ik ook denk, is dat verkopers geen oplichters zijn. Als ik als consument de dingen goed uit zoek, en ik vraag aan een verkoper of ik ook heel goed Crysis op 2500x1600 op max detail kan spelen heb ik er vertrouwen in dat 99% van de verkopers dan zegt: nou mevrouw, dan kunt u beter een pc kopen met een betere videokaart.
Ik geloof niet verkopers liegen als ik ze een vraag stel.
Ik vind je nogal behoorlijk naïef om te denken dat alle verkopers maar goudeerlijk zijn en je van degelijke adviezen voorziet. Open je ogen eens zou ik zeggen. Het is niet allemaal rozengeur en maneschijn. Er zitten ook genoeg oplichters tussen of gewoon geen vakkundig personeel. Vooral multimediazaken als een dixons ontbreekt het aan goede voorlichting. En lang niet iedereen zegt dat en dat spel op dat soort detail kan spelen. En ja, verkopers liegen ook wel. Het komt voor dat verkopers gewoon zeggen dat iets werkt terwijl het niet zo is of ze zeggen zomaar iets. Uiteindelijk gaat het de verkoper er gewoon om dat ze iets verkopen. Tuurlijk, er zijn ook genoeg zaken die service hoog in het vaandel hebben en de klant op een zo goed mogelijke manier willen helpen. Maar er zitten ook wel genoeg rotte appels tussen, mensen die gewoon consumenten iets aan willen smeren en verder geen omkijken naar hebben.
Wat ik wel denk, is dat 9 van de 10 consumenten niet weet WELKE vragen ze moeten stellen, omdat 9 van de 10 consumenten niet weet wat ze willen en wat ze kopen.
Consumenten willen een winkel in lopen zonder dat ze zelf ook maar IETS hebben opgezocht en dan de winkel uit lopen met het allerbeste systeem wat er is en dat voor onder de 500 euro. Consumenten zijn lui, consumenten zijn dom en willen dat een verkoper de belangen van de consument voor de belangen van het bedrijf stellen. Dat vind ik de omgekeerde wereld.

Ik als consument moet weten wat ik wil, alvorens ik een winkel in loop. Ik moet weten wat het ongeveer kost bij de buurman zodat ik bij winkel X geen 1000 euro betaal wat bij winkel Y maar 500 euro kost. En ik wil er voor wedden dat als ik als goed-geinformeerde consument een winkel binnen loop, en dan een vraag stel, ik een eerlijk en goed antwoord krijg.
Meeste mensen zijn lui ja. Akkoord. Het gaat een beetje de amerikaanse richting op. Je moet mensen letterlijk dingen vertellen. Handleiding lezen is er ook niet meer bij.
Maar als verkoper zijnde moet je de klant wel altijd zo goed mogelijk helpen, ook al komt dit soort toestanden voor. De klant is koning.
Er zijn ook wel verkopers die je gewoon het duurdere proberen aan te smeren, ook al ben je goed geïnformeerd. Dan halen ze hun trukendoos tevoorschijn en proberen ze de consument toch zover te krijgen dat ze dat en dat aanschaffen in plaats van het andere. Je hebt soms drammers ertussen zitten. Zelf al meegemaakt.
En ja, er zijn mensen die daar vatbaar voor zijn. Zoiets is ook schandalig, want dat is misbruik maken van iemand anders zijn zwakheden.
Als ik als consument de dingen goed uit zoek, en ik vraag aan een verkoper of ik ook heel goed Crysis op 2500x1600 op max detail kan spelen heb ik er vertrouwen in dat 99% van de verkopers dan zegt: nou mevrouw, dan kunt u beter een pc kopen met een betere videokaart.
Nogal naief om dat te denken, lijkt me. Enkele vb ui eigen hoed:
ik: wil een pc waar ik de laatste spellen goed op kan draaien.
VK: Dan lijkt me dit een goede pc voor u (HP pc met willamette + GF 2 vanilla)

Toen waren de GF 4 kaarten al een drietal maanden ofzo op de markt. Hoezo goed advies? (toen ik erover begon, moest die toegeven dat die gewoonweg geen snellere modellen in de zaak had staan).

Vorige week nog: wilde een verloopplug van HDMI naar DVI. Even rondbellen en wat zaakjes afgegaan; wat een "broodje aap" verhalen krijg je dan te horen. Enkele voorbeelden:
-Als u dat doet heeft u wel kwaliteitsverlies.
-U heeft minstens deze GF 8500GT (99,00) nodig om uw films af te spelen
-Goedkoper dan 80 euro kan echt niet als u films af wil spelen (toen ik zei dat ik het wel erg duur vond, en de kaart me meer een gamerskaart leek)
-Nvidia rulez! Je bent sneller dan wie dan ook online, je kan niet verliezen.

Geweldig, zo'n dagje waar je de verkopers eens flink de oren mag wassen }>

We hebben nu een videokaartje kaartje van 30 euro, met een verloopje naar DVI en kijken vlekkeloos naar flims op de HD-TV. Er was gelukkig toch nog een winkel die weet waar het om draait met films afspelen; de snelheid van de cpu.
een verkoper is een verkoper, geen persoonlijke adviseur, het doel van een verkoper is jou met een product naar huis sturen, als consument dien je zelf te onderzoeken, en als je t niet snapt moet je niet zeiken.
Computerverkopers hebben doorgaans geen opleiding voor het verkopen van computers, verkopen moet je kunnen, als je kan verkopen, dan kan je alles verkopen.
Iedereen die denkt dat je met electronische apparatuur voor een duppie op de eerste rij kan zitten is dom of gewoon een ontzettende krent.

Deze rechtzaak van microsoft vind ik onterecht, er staat vista capable, je kan vista draaien, alleen niet alle versies, jammer dan, er is niets gelogen, vista draait.
als je naar een autodealer gaat en je ziet een BMW voor een spotprijs en je gaat vervolgens zeiken dat hij een te zwakke motor en geen leren bekleding heeft is het zelfde.
dom gedoe.
Ik vind dat microsoft bashen een beetje een domme hype worden, als het je niet zint koop je toch lekker een apple ofzo.
Dan heb jij geen idee wat een goede verkoper is, of je bent zelf een zeer slechte verkoper en hebt geen idee van marketing / reclame...

Een verkoper is een uithangbord voor het bedrijf waarvoor hij of zij werkt....

Een goede verkoper informeert naar de wensen van de klant en zal aan de hand van die wensen een systeem aanraden wat aan die wensen voldoet. Als een verkoper op dat moment geen systeem in huis heeft wat niet aan die wensen voldoet zal de verkoper dit eerlijk zeggen en de klant de keuze geven om te bestellen, misschien een iets zwaarder systeem aanbiedern of doorverwijzen waar ze eventueel ook zouden kunnen kijken.

Een klant hoeft maar 1 keer opgelicht / slecht geinformeerd te worden door een verkoper, en de klant zal voor de rest van zijn leven gal spugen over de bedrijfsnaam. Deze klant zal iedereen binnen zijn familie en vriendenkring inlichten over dit gebeuren. Daarbij zal de klant dit gebeuren naar voren brengen bij nieuwe contacten als er een gesprek naar voren komt over een soortgelijk iets. En dan heb ik het nog niet over de nasleep verhalen die verder mond tot mond verspreid zullen worden.
Ik heb gehoord van die dat dat bedrijf mensen oplicht...

Hoe dan ook kan het betekenen dat 1 klant oplichten / slecht informeren inhoud dat er b.v. 20 of misschien nog wel meer potentiele klanten nooit je winkel meer zullen betreden.

Een tevreden klant zal met lof over het bedrijf praten en de verkopers aanprijzen. Deze geven veel informatie, nemen de tijd voor je en raden je echt aan wat je nodig hebt!(over de verkopers).
Ook deze informatie zal overgebracht worden binnen vrienden en familie kring.
Nu mag je meer potentiele klanten verwachten zodra een van deze mensen een nieuw systeem nodig heeft.

Hoe dan ook is het niet wijs een klant zomaar de deur uit te sturen met een product, puur om de quota te halen, zonder goed bij de klant te informeren.
Je hebt voor een groot deel gelijk, en er ontbreekt nog wel iets aan. Eerlijk advies staat niet gelijk aan goed advies en staat ook lang niet altijd garant voor klanttevredenheid.

Een verkoper staat voor zowel het bedrijf als voor een tevreden klant. Na enige tijd ervaring zal hij met gemak de gemiddelde klant kunnen helpen en tevreden de winkel uit kunnen laten gaan. Een goede verkoper zal ook een groot percentage van de klanten die buiten gemiddelde eisen hebben tevreden kunnen stellen. Het zijn echter deze klanten die veelal een verwachtingspatroon waaraan moeilijk te voldoen is. Ze kunnen het allerbeste merk eisen, maar wat als dat allerbeste merk het na een half jaar begeeft? Of wat doe je met mensen die met het allerbeste merk het merk met de beste prijs/kwailteits verhouding bedoelen? Verwachtingen zijn nu eenmaal subjectief en kun je nooit met 100% zekerheid op een ander overbrengen. Mensen vergeten ook vaak de voor hun vanzelfsprekende zaken te noemen omdat ze daar niet eens meer aan denken. Ik sta wel eens stiekem mee te luisteren in de BCC en Media Markt bij computers en als je klanten hoor vragen: "ik zoek een goede goedkope computer van 500 tot 600 euro, voor enkel internet en mail en ohja, hij moet ook spelletjes kunnen draaien". Dat is hetzelfde als bij de occassion zaak om een goede auto vragen van 2000 euro voor enkel boodschappen en kinderen naar school te brengen en ohja, hij moet ook met 320 over de autobahn kunnen cruisen.

Een goede verkoper geeft dan een zo eerlijk mogelijk antwoord en zal proberen de duurdere pc te verkopen. Het gaat erom dat het grootste deel van zijn gemiddelde klanten het pand tevreden verlaten met een artikel in de hand. Dát is een goede verkoper. De klant buiten de gemiddelde marges probeert hij zo goed mogelijk te helpen, maar het is nu eenmaal erg moeilijk om die tevreden te krijgen en te houden.

En eerlijk en oneerlijk advies maakt geen verschil meer wanneer de klant tevreden is met het produkt. Zij weten immer niet beter en ze kunnen net zo makkelijk ontevreden zijn met eerlijk advies als tevreden met oneerlijk advies.
Ik ben het "persoonlijk" eens met je "een goed verkoper" verhaal(zo hoort het inderdaad). Maar:

Zelden dat een verkoper zo is en meer een goed verkoper voor zijn baas/marges wil zijn. Ik heb vroeger bij MEMO gewerkt (niet als verkoper) maar dan gaan ze voor de winst en neit anders. Loop ik bij Dynabyte, Its, Mediamarkt of welke andere winkel/speciaalzaak dan proberen ze je "altijd" naar het duurdere/meer marge dragende systeem te sturen.

Een verkoper probeert een goed gevoel te verkopen zodat je terugkomt en tegelijkertijd aan zijn eigen belang te denken. Wie denkt dat dit niet in de meerderheid van de winkels het geval is durf ik gerust naief te noemen. Een goed verkoper wordt ook niet aangegeven als "aardige man" maar als "die kan nog een koelkast aan een eskimo" verkopen.

Een tegenwoordig goed verkoper zorgt ervoor dat hij veel marge binnenhaalt en er mee uitkijkt de klant geen slecht gevoel te geven. Niets meer niets minder (helaas)
Deze rechtzaak van microsoft vind ik onterecht, er staat vista capable, je kan vista draaien, alleen niet alle versies, jammer dan, er is niets gelogen, vista draait.
als je naar een autodealer gaat en je ziet een BMW voor een spotprijs en je gaat vervolgens zeiken dat hij een te zwakke motor en geen leren bekleding heeft is het zelfde.
Als ik naar een autodealer ga en een auto koop met het stickertje "vijf zitplaatsen, 1,5 m^3 laadruimte" dan zou ik me behoorlijk genaaid voelen als op www.fabrikant.nl/meters/diep/url/disclaimer/typenummer.html vervolgens staat te lezen "maar niet tegelijkertijd".
Tuurlijk, als je in de showroom staat steek je je hoofd naar binnen en zie je ogenblikkelijk dat vijf zitplaatsen plus die laadruimte echt niet tegelijk gaat werken, maar voor veel mensen is een computer een kast die ze niet open durven te maken en bovendien toch geen idee hebben wat erin zit.
Ik denk niet dat het eerlijk is om van een gemiddelde consument te verwachten dat ie begrijpt dat een pc van 500 euro niet de zwaarste versie van Vista kan draaien. Kijk, zonder die stickertjes zou je nog kunnen zeggen dat je kunt verwachten dat een goedkope pc niet het nieuwste OS kan draaien. Maar juist vanwege die stickers gaat die redenering niet op; dan denken mensen natuurlijk "gaaf, dit ding is goedkoop en kan Vista draaien, kopen die hap!".
Ik denk dat je meer moet denken aan eens stikker op de auto: "geschikt voor winterbanden".*

* Dit model is enkel geschikt voor winterbanden in de maat "thuiskomertjes".

Ik vind toch dat je voor de eisen van Vista Capeble toch wel redelik moet kunnen draaien. Niet enkel het minimum.

Of instaat een snelweg te rijden, met een voertuig die max 70 km/u kan rijden. In theori klopt het maar ik geloof en hoop dat er niet veel mensen er erg tevreden mee zullen zijn.
Het is ook niet zo dat alle gebruikers die een vista capable computer kochten toch ook vista zijn gaan draaien?

Ik zou toch de fabrikant anders aansprakelijk stellen, die zegt dat de pc het kan draaien en plakt de sticker erop. MS geeft alleen een indicatie.
Sorry hoor maar als er Vista capable opstaat moet ie gewoon Vista kunnen draaien. Men moet consumenten gewoon niet liggen misleiden. Consumenten worden op allerhande manieren misleid van PC's geleverd met windows waar in de reclame een OSX desktop op het scherm staat of PC's die amper games kunnen draaien maar met een gamebundle komen. Dit soort acties dient enkel om onwetende klanten te misleiden en dat op zich is immoreel en ook illegaal.
Sorry hoor maar als er Vista capable opstaat moet ie gewoon Vista kunnen draaien.
Dat kunnen ze dus ook.

Grappig hoe op de stickers nog geen kwart van het oppervlakte wordt ingenomen door "Vista capable" en de rest wordt ingenomen door "Designed for Windows XP", maar men ziet blijkbaar alleen het kleinste.

Mijn ervaring leert gewoon dat consumenten vaak gewoon veel te weinig moeite doen om op de hoogte te zijn van wat ze daadwerkelijk kopen. Het moet allemaal maar voorgekauwd worden. En dan maar suen als het zel achteraf niet bevalt. Zie ook het verhaal onlangs van een studente in Amerika die met haar studie "moest" stoppen omdat ze een laptop had gekocht bij Dell niet wetende dat ze een Linux versie had gekocht ipv Windows....uhuh

Als ik van plan ben een (grote) aankoop te doen van wat dan ook, dan zorg ik voor ik de winkel in stap dat ik zelf al zoveel mogelijk op de hoogte ben van het product of van de dingen waar ik op moet letten. Ook bij producten waar ik geen daadwerkelijke interesse voor heb. Een wasmachine ofzo, ik noem maar wat.

En wat ik me verder afvraag, wat heeft deze mensen weerhouden om het product terug te brengen aangezien het niet aan hun verwachtingen voldeed? Hoe lang heeft het geduurd voor ze tot de conclusie kwamen dat het hun verwachtingen niet waar maakte? Waarom wordt die stap blijkbaar volledig overgeslagen en komt men er nu pas mee via een rechtzaak?

[Reactie gewijzigd door k7of9 op 27 juli 2024 21:32]

HD-Ready
Dat was inderdaad ook mijn eerste gedachte.

Kunnen we ook class action lawsuits verwachten van gebruikers van HD-ready tv's omdat die een deel van de beeldkwaliteit missen doordat de hardware het niet aankan?

Ik ken genoeg mensen in m'n omgeving die vol trots oreren over hun nieuwe HD toestel. Als ze dan bij mij kijken en ik ze het verschil uitleg voelen ze zich behoorlijk genept. Veel comsumenten willen voor een dubbeltje op de eerste rang zitten en verwachten zonder enige kennis van zaken zomaar door een verkoper het beste product voor hun budget aangesmeerd te krijgen.

De gemiddelde consument heeft echt geen flauw benul dat je met een HD-ready toestel geen "full" HD kwaliteit krijgt. Dus dat HD-ready 720p betekent in plaats van 1080p. De gemiddelde consument leest HD-ready gewoon als klaar voor HD, en heeft geen flauw benul van het onderscheid in HD kwaliteit.

Dat neemt natuurlijk niet weg dat de consument gewoon in een val gelokt wordt. Net zoals ze met die Vista capable logo's in een val gelokt werden. Imho is het terecht dat dit soort praktijken aangepakt worden door lawsuits.

Aankopen lokken door halve waarheden te verkondigen moet gewoon zoveel mogelijk aangepakt worden.


[edit.] @ymmv hieronder

Nee, je gaat uit van een overweging die je enkel kunt maken als je kennis hebt in de nuances van het product.

Jij en ik hebben die kennis, dus maken we een weloverwogen beslissing. Een gemiddelde consument heeft die kennis echter niet. Die denkt dat HD = HD.

Die consument heeft helemaal niet stil gestaan bij ideale kijkafstanden en de daarbij passende beelddiagonalen en merkbare resoluties. De enige overweging die hij/zij wat HD betreft gemaakt heeft is "wel HD" of "niet HD".

Die consument denkt dat ie een HD toestel koopt. En kiest vervolgens het toestel met name op uiterlijk en het vertrouwen dat ie in een bepaald merk heeft. De verdere nuances heeft ie geen flauw benul van, en als de verkoper ze niet met die nuances helpt gaan ze er never en nooit geen rekening mee houden.

Daardoor kunnen ze per definitie niet de beste keuze maken, en kunnen ze zich wel degelijk bekocht voelen als iemand ze die nuances achteraf wél uitlegt.

[Reactie gewijzigd door houseparty op 27 juli 2024 21:32]

Hoezo moeten eigenaren van een HD Ready-TV zich bekocht voelen? Een 1080p-TV heeft enkel zin als de kijkafstand en het formaat van de HDTV op elkaar afgesteld zijn. Ook al heb je een 42" 1080p-TV, als je op 4 meter afstand kijkt zul je de extra detaillering van 1080p niet meer kunnen zien en had je net zo goed een goedkopere HD Ready-TV kunnen kopen.

Ik denk dat het gros van de huidige 1080p-kopers het verschil niet kan zien tussen een HD Ready en Full HD-TV in hun woonkamer, omdat ze simpelweg een TV kopen die bij hun woonkamer past. Die kopen echt geen 46" omdat ze dan pas Full HD kunnen zien, die kopen een 28" omdat ze 32" al te groot vinden in de kamer.
de meeste mensen hebben toch al een bril nodig.. daarbij zie ik idd niemand (naja ik dan) 40cm van ze scherm af zitten.
bovendien veel kennen en zien niet eens het schil tussen 720p of 1080i en beweren dat 1080i beter is. om maar een voorbeeld te noemen..
en dan zie je nog slimme verkopers hun hd-ready aanprijzen.. heeft t ding 1920x1080 pixels ? vaak niet.. bovendien heb je minimaal een 24 inch widescreen nodig wil je echt optimaal al die pixels kunnen zien.
Naar het zich laat aanzien was het een een-tweetje tussen M$ en Intel. M$ wou Vista eerder lanceren (wat achteraf gezien niet haalbaar was) en Intel kwam in de knoop met hun oude voorraad 915. Om Intel tegemoet te komen heeft M$ dus Vista Capable geintroduceerd, zodat de oude 915 met Vista logo verkocht kon worden.

Fabrikanten die op Vista ingezet hadden en daarmee de goedkopere 915 links hadden laten liggen, die voelden zich flink genaaid, omdat hun machines natuurlijk voor een hogere prijs in de winkels zouden liggen dan de concurrentie.

http://ffextensionguru.wo...nefited-intel-angered-hp/

Dus ik hoop net als jij dat M$ en Intel schuldig verklaard worden, want juist door de email van HP kun je dus zien dat ze het echt niet voor de consument hebben gedaan.
vista capable duidt op het feit dattie vista aan kan, dat kan hij ook...
voor de rest wordt r nergens een woord gerept over welke functies hij aan kan dus een consument verwacht teveel zonder vragen te stellen, imho schuld v/d consument
Dus jij vindt het ook "Vista capable" als de harde schijf zo klein is dat (naast Vista) nog 100 MB over is en je dus never nooit niet een extra programma kunt installeren? "Hij boot toch tot aan de desktop, wat wil je nog meer dan?".
Anders doe je er lekker een monochroom scherm bij, dan draait ie toch ook Vista?
Hoezo heb je een toetsenbord nodig? Er zit toch een muis bij, waar denk je dan dat onscreen keyboard voor bedoeld is...? 8)7

Tuurlijk, deze voorbeelden zijn nogal extreem, maar ik probeer alleen even aan te tonen dat het best reëel is om net iets meer te verwachten dan dat het geheel ternauwernood kan opstarten.
Anoniem: 282160 @Andros26 januari 2009 00:12
Vista Capable was een keurmerk van Microsoft. Het werd uitgegeven op een moment dat Vista nog net niet op de markt was. Het gaf aan dat volgens Microsoft deze machine upgradet kon worden naar Vista. Het keurmerk geen duidelijke kenmerken welke Vista versie werd bedoeld, Je moest daarvoor goed zoeken op Internet.

Met andere woorden de klant moest wel erg op zijn hoede zijn, en Microsoft wantrouwen.

Van het keurmerk "gamesysteem" heb ik nooit gehoord.
mensen moeten eens leren nadenken als ze iets kopen!
Mensen kunnen niet nadenken over zaken waar ze geen verstand van hebben. Ze gaan dan af op derden die ze vertrouwen, zoals een Microsoft-keurmerk.

Microsoft richt zich voor een belangrijk deel op een markt waar geen computerkennis is. Hun OS is daarop ingericht, hun marketing ook. Van deze doelgroep kun je niet verwachten dat zij een computer kritisch kunnen beoordelen of het Vista kan draaien, op een moment dat Vista zelfs niet op de markt is.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 282160 op 27 juli 2024 21:32]

misleiding? Als het vista basic draait, dan draait het dus Vista. Geen misleiding. Dat zou het pas zijn als er geen Vista drivers waren, of Vista helemaal niet zou draaien.

Dat het niet alles kan, wat potentieel mogelijk is... tja. Spijt me zeer, maar dat mag je niet van zo'n stikker verwachten.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 175233 op 27 juli 2024 21:32]

maar een winkel is er ook niet verantwoordelijk voor dat ZIJ een consument 100% informeren
Het gaat helemaal niet om winkels die staan er buiten, het gaat om een deal tussen MS en Intel. Het gaat niet om verkoop-technieken, het gaat erom dat er een keurmerk wordt afgegeven wat een andere betekenis heeft dan een klant verwacht, dan het uitstraalt.
En of de rechtbank er ook zo over denkt, dat moeten we afwachten. Maar om nou de klant te verwijten dat hij in een keurmerk door MS en intel uitgegeven trapt?

Sommigen gaan wel erg ver om MS te verdedigen.
Dat was ook mijn 1e reactie.

Het is net alsof consumenten totaal geen eigen verantwoordelijkheid meer hebben.
Mensen die geen verstand hebben van computers voelen zich 'belazerd'...
Ik bedoel... voor mij klinkt het alsof mensen die ergens geen verstand van hebben, ineens dingen gaan aanschaffen zonder zich te informeren.
Vooral dat laatste is het geval, en dat geldt niet alleen in het geval van software. Als helpdeskmedewerker ontving ik van een klant serieus de volgende vraag:

"Gisteren heb ik bij X het notebook van type Y aangeschaft, met de bedoeling dit te gaan gebruiken voor videobewerken. Nu blijkt bij thuiskomst dat er geen Firewire-poort op zit en dus kan ik mijn camera niet aansluiten. Wat gaat u hieraan doen?"

Eh... waseggiemenou? Wat zou IK daaraan moeten doen? Dus...

- "Dat is spijtig om te vernemen meneer... maar hier kan ik jammer genoeg niets aan veranderen. Mijn advies is, indien ruilen nog kan, om het notebook om te ruilen naar type Z. Dat staat een stukje hoger in deze serie en heeft wél een Firewire-poort. Tevens kunt u een Firewire ExpressCard te kopen als uitbreiding."

Die gast werd serieus boos, want "elk notebook dat ook maar iets waard is, zou een Firewire-poort moeten hebben".

Gelukkig zijn notebooks die nieuw 450 euro kosten niet zoveel waard, dus dag argument :P

[Reactie gewijzigd door Katsunami op 27 juli 2024 21:32]

Welkom bij de trends in onze maatschappij, ook in NL. Het is een grote beweging van 'eigen verantwoordelijkheid' naar "de verantwoordelijkheid van de ander". Kijk maar eens in NL: wij letten liever op het foute gedrag van anderen dan dat wij worden aangesproken op ons eigen foute gedrag (vb. het fotograferen van politiemensen die fout parkeren terwijl wij het zelf doodnormaal vinden om met 100 door de bebouwde kom te rijden "want het kon makkelijk").

Ik vrees dat dit verschijnsel ook verder in NL zal oprukken. Jammer.
Eh, het gaat niet om de winkels of hun naïeve klanten... het gaat hier om wat MS de wereld wijs heeft gemaakt.
Als jij een auto koopt met een sticker 'GPS en parking-assistance-capable' erop en de enige reclame die je ooit zag gaat over hoe zalig / perfect / ... die GPS en parking assistance wel is, dan ga jij ook klagen dat jij je nieuwe simpele bak moet upgraden om die GPS/... te kunnen gebruiken.

Als de autoverdeler dan achteraf zegt dat het spijtig voor jou is dat je het niet wist dat je die GPS zelf moet kopen dan voel jij je ook belazerd. Dan maakt het niet uit of er ook een sticker is met GPS-ready die er wel een heeft.

Microsoft heeft hier gekozen om voor dikke contracten met DELL, HP en ACER (...) te kiezen ipv eerlijk te zijn naar hun klanten. Ze moeten nu achteraf niet klagen dat ze het niet wisten. Ik ken er best wel een aantal die hier in getrapt zijn en die hebben geen poot om op te staan.
Het is net alsof consumenten totaal geen eigen verantwoordelijkheid meer hebben.
Ik ben het hier niet mee eens. Computers zijn een algemeen gebruiksgoed geworden, zeker de basismodellen. Iemand die zijn computer gebruikt voor meer dan internetten, foto's en video beheren, en MP3's afspelen, die weet wel wat hij nodig heeft. Maar de mensen die die basisdingen willen doen zijn geen fanatici die hele weekenden tijd willen spenderen aan het uitzoeken van wat nou exact wat is.

En laat die 'Vista Capable' nou JUIST precies die mensen targeten die wel een computer willen, maar er geen tijd in willen of kunnen steken om onderzoek te doen. 'Vista Capable' computers zijn voor de basisgebruikers.

De basisgebruikers zijn echter makkelijke slachtoffers, want die weten niks en gaan gewoon af op je woorden. Je kan ze alles verkopen wat je wil, of het nou waar is of niet wat je zegt.

En dat is precies wat Microsoft probeert te doen.
ik wacht met smart op de auto zonder radio.. dan kan ik ze aanklagen want men zou redelijkerwijs aan kunnen aannemen dat een luxe versie wel eentje zal hebben.
Anoniem: 272691 24 januari 2009 21:02
Ja je koopt toch geen pc met vista home basic om vervolgens vista ultimate erop te zetten? en ten tweede als je Vista home basic heb, heb je toch vista, het maakt niet uit of het een uitgeklede versie is het is vista. dus gewoon niet zeiken
Nee, je koopt een PC met XP omdat Vista nog niet uit is. Omdat je op de toekomst voorbereid wilt zijn koop je er ééntje waar 'Vista Capable' op staat. Als Vista dan uitkomt blijkt dat je alleen de uitgeklede-variant-voor-oude-PC's versie erop kan zetten. Dat is tamelijk misleidend het is niet meer dan logisch dat mensen daar over klagen. Dat het zo'n megabedrag wordt komt vooral door de schaal waarop deze misleiding heeft plaatsgevonden :)
Anoniem: 152769 @eamelink24 januari 2009 21:40
Als iemand een TV koopt met daarop het logo HD Ready en hij informeert zich niet goed, dan kan hij ook bedrogen uitkomen, aangezien hij totaal geen fullHD moet kunnen afspelen, en dat logo er toch op staat...

Kijk dan op zijn minst naar wat het logo inhoudt, voor je hem koopt. Maar neen, daar zijn ze dan weer te lui / dom voor, maar als dan achteraf blijkt dat ze "misleid" zijn, dan gaan ze wel weer ff klagen & een rechtzaak aanspannen in plaats van zich voor te nemen de volgende keer te kijken wat juist dat logo inhoudt, en dan de aanschaf te gaan doen.
Dat is net zo goed slecht, maar wat nu als de consument gewoon vertrouwt op dat soort aanbevelingen, denk maar niet dat de verkoper er meer duidelijkheid over heeft gegeven. De consument is gewoon niet zo slim wat dit soort zaken betreft. Vista capable wordt dan, logischerwijs, gezien als "het draait dat volle os" net als xp waar ook geen 100 versies van waren. Men had vantevoren gewoon glashelder moeten maken dat "deze pc is Vista basic ready". Nu hebben veel consumenten gedacht "oh fijn, ik hoef eens niet diep in de buidel te tasten om een os-upgrade te draaien" en de verkoper knikt vrolijk ja. Dus helemaal belachelijk kan ik het niet noemen, voor ons wel, maar wij zijn de tech-nerds.
Dus is in jouw verhaal de verkoper fout door een verkeerd verhaal en de consument fout omdat 'ie zelf een invulling geeft aan een plaatje zonder daar verder vragen over te stellen. Vind ik vrij arrogant, zomaar zelf een invulling geven aan een plaatje. De volgende keer als ik een logo zie voor gezonde voeding en ik eet er teveel van, ga ik ze ook aanklagen omdat ze zeiden dat 't gezond was.
De volgende keer als ik een logo zie voor gezonde voeding en ik eet er teveel van, ga ik ze ook aanklagen omdat ze zeiden dat 't gezond was.
Doe dat alsjeblieft. :)

Al dat soort logo's bestaan alleen omdat de gemiddelde consument er maar al te graag met twee voeten in trapt. Het zijn gewoon marketing tools om verkopen te genereren.

Bijna al dat soort logo's verkondigen halve waarheden. Vista capable, HD-ready, ik kies bewust, hout keurmerken, full speed USB, etc, etc.

Een gemiddelde consument heeft niet de behoefte verder na te denken bij de nuances achter zo'n logo.

Net zoals die consument een HD-ready TV koopt en dan vol overgave oreert over zijn "HD" toestel. Laat 'm vervolgens echt HD beeld kijken op 1080p en hij/zij zal 9 van de 10 keer zeggen dat ie geen flauw benul had dat HD niet persee HD betekent, maar dat het ook beperkt HD kan betekenen.

Hetzelfde geldt voor dat Vista capable logo. De consument wil helemaal niet nadenken over het feit dat Vista niet persee Vista betekent, maar dat het net zo goed beperkt Vista kan betekenen.

Bij wie ligt dan de schuld? Bij de consument, bij de verkoper, bij de OEM, bij Microsoft, of bij Intel, wie een zak geld bij Microsoft hebben weggelegd omdat hun geïntegreerde grafische chipset nog geen Aero kon bolwerken? De makkelijkste weg is de schuld bij Microsoft te leggen, zij hebben immers destijds de vereisten voor dat logo bewust verlaagd zodat ook minder competente systeempjes met dat logo verkocht konden worden. En imho is dat terecht. Zij bepaalden immers destijds wat de vereisten voor dat logo waren, zij bepaalden waar dat logo op geplakt mog worden.

Het is jammer, maar je mag van een consument niet verwachten dat ie zich volledig inleert in de nuances van het product wat ie aankoopt. Ik zelf heb ook echt totaal geen behoefte hetzelfde kennisniveau op te bouwen met betrekking tot auto's, vlees, hout, etc, als ik voor hardware, software en electronica heb opgebouwd. Ik wil gewoon een eerlijk stuk vlees kopen, waarbij de koe echt gras heeft gegeten en waarbij de koe elke dag dat de zon scheen die lekker op z'n bolletje heeft gehad.

Gewoon aanpakken dus dit soort halve waarheden. Of het nu Microsoft of een vleespusher is.

[edit.]typo

[Reactie gewijzigd door houseparty op 27 juli 2024 21:32]

"je mag van een consument niet verwachten dat ie zich volledig inleert in de nuances van het product wat ie aankoopt". Waarom zou een consumnt niet moeten weten wat hij koopt? Dat je er geen behoefte aan hebt is je eigen lamlendigheid, maar wel jouw eigen keus. De consequenties daarvan zijn dus ook voor jouw rekening.

Dit is precies de instelling die dodelijk is voor onze maatschappij in het geheel: "Ik heb er geen zin in dus moet de andere er maar alles aan doen en als het fout gaat is het zijn schuld".

Eigen verantwoordleijkheid stoppen we dus het liefst zo ver mogelijk weg. Of neem je ook kinderen onder dat motto, om er later achter te komen dat het wel erg lastig is en niet zo leuk?
Waarom zou een consumnt niet moeten weten wat hij koopt? Dat je er geen behoefte aan hebt is je eigen lamlendigheid, maar wel jouw eigen keus. De consequenties daarvan zijn dus ook voor jouw rekening.
Ja en nee.

Of ga je me vertellen dat als jij een auto koopt jij jezelf ook volledig verdiept hebt in alle intrinsieke eigenschappen van alle keuzes die je kunt maken in onderdelen?

Ga je als je een auto koopt uit van de eigenschappen die de verkoper en de producent de auto aanrekenen, of ga je zelf aan de hand van de aparte onderdelen alle eigenschappen die aan die auto toegerekend worden testen aan de werkelijkheid? Ik denk het eerste. Je hebt als eis aan een auto dat ie bijvoorbeeld ABS heeft, maar je hebt geen flauw benul van de nuance verschillen die binnen het labeltje ABS passen, noch heb je enig benul hoe je uit de onderdelen van die auto de werking van dat ABS kunt afleiden.

Ga je als je een wasmachine koopt uit van de eigenschappen die de verkoper en de producent de wasmachine aanrekenen, of ga je zelf aan de hand van de trommel, motor, pomp, wasprogramma's, etc, alle eigenschappen die aan die wasmachine toegerekend worden testen aan de werkelijkheid? Ik denk wéér het eerste.

Ga je als je een home cinema surround setje koopt uit van de eigenschappen die de verkoper en de producent dat setje aanrekenen, of ga je zelf aan de hand van de aparte onderdelen alle eigenschappen die aan het setje toegerekend worden testen aan de werkelijkheid? Ik denk wéér het eerste. Je gaat niet het vermogen van de subwoofer zelf lopen bepalen door het koper in de spoel achter de driver te wegen.

Het is gemakkelijk voor een tweaker te stellen dat iemand die een PC koopt maar volledig op de hoogte moet zijn van de intrinsieke eigenschappen van het product en de onderdelen waaruit het ding bestaat. Jij weet als tweaker immers precies waaruit een PC bestaat en wat de intrinsieke eigenschappen zijn van de verschillende onderdelen die er in gestopt kunnen worden.

Elk mens heeft een bepaald interessegebied waarbinnen ze zaken heel makkelijk oppikken. Alles wat daarbuiten ligt pik je niet zomaar op. Daar moet je onevenredig veel moeite voor doen.

Vergeet alleen niet dat voor de gemiddelde mens een PC net zo gecompliceerd is als een auto, een wasmachine, of een home cinema setje. Hun interessegebied ligt gewoon ergens anders.
Lekker gechargeerd allemaal.
Het minste wat je kunt doen als consument is er voor zorgen dat je weet wat de termen betekenen. Wat is de afkortingg ABS en wat doet het. That's it.

Dus als je (pre-Vista) claimt een PC te hebben gekocht met een van de labels en achteraf zegt gecompenseerd te willen worden omdat je niet de volldige Vista functionaliteit kunt gebruiken dan had je eens moeten naklijken wat de termen op de labels eigenlijk betekenen in plaats van je eigen fantasie te gebruiken.
Dus als je (pre-Vista) claimt een PC te hebben gekocht met een van de labels en achteraf zegt gecompenseerd te willen worden omdat je niet de volldige Vista functionaliteit kunt gebruiken dan had je eens moeten naklijken wat de termen op de labels eigenlijk betekenen in plaats van je eigen fantasie te gebruiken.
Maar je doet zelf hetzelfde met ABS.

Het is iets wat je wilt hebben. En je gaat verder uit van wat de fabrikant en verkoper je vertellen over ABS op die desbetreffende auto. Het ontbeert je de kennis om aan de onderdelen te ontleden of die ABS er echt op zit, hoe en/of in welke mate ABS bij die auto zal werken.

Je gaat in dat geval dus net zo hard uit van het labeltje ABS wat op die auto geplakt is.

Iemand die zich erg interesseert in autotechniek zal voordat ie een auto koopt precies kunnen ontleden uit de onderdelen hoe die ABS in z'n werk gaat in die auto, en of die ABS volstaat voor hem.
Jij moet aangezien je die interesse ontbeert in autotechniek afgaan op wat je verteld wordt. Je zult immers niet gemalleijk de kennis opbouwen zelf die ontleding vanuit onderdelen te maken.

Dat geldt natuurlijk net zo hard voor PC's voor het gros van de mensen.
Het was toen echter nog niet bekend dat er versies zonder Aero zouden komen (als ik mij niet vergis). Bovendien werd altijd Aero getoond tijdens commercials en dat is, net als laatst Apple met de supersnelle iPhone commercials, misleidend.
Heb je helemaal gelijk in, maar dat maakt deze zaak dan nog geen onzin. Al sinds de oudheid trappen de meeste mensen al in de leugens van mensen die precies weten hoe dat te doen. Zo werd in de middeleeuwen het geloof gebruikt om de gewone mens in het gareel te houden voor het gezag. De mens is nu niet anders, alleen kan je ze nu lekker voor de gek houden middels reclame e.d. Vandaag de dag zijn er gelukkig al veel meer mensen (getuige deze site) zich bewust van dit soort zaken en hebben ze ook eindelijk een stem. Bedrijven verdienen goud geld aan dom gedrag van mensen, maar dat neemt niet weg dat je mag eisen dat ze dat beperken door middel van duidelijkheid.

Edit: en wat betreft het krijgen van kinderen, ik heb er zeer bewust voor gekozen, maar inderdaad er zijn er ontzettend veel die later pas realiseren dat het echt geen roze wolk is. Reden dat ze dat niet doorhadden: magazines, de omgeving en de emoties die het toch heel graag naar voren schuiven als helemaal geweldig.

[Reactie gewijzigd door vgroenewold op 27 juli 2024 21:32]

Je snijdt precies het probleem aan. Die onzin-logo's met "ik kies bewust" zorgen er juist voor dat mensen lekker veel die producten gaan eten. Dat is wellicht dom, maar zo zit de gemiddelde mens nu eenmaal in elkaar...die is ietwat dom en vandaar dat reclame ook zo goed werkt. Maar dat moet je dus inzien als bedrijf en je zou dan moeten weten dat een "Vista capable" stikker misleiden zou kunnen werken, plak er 1 woordje bij en het is al meteen een stuk duidelijker. "Vista home capable", de consument zou dan al veel sneller om meer uitleg vragen ... "wat is Vista home dan precies?" etc.
Ik snap niet waar iemand zelf het plaatje invult als er "Vista Capable" staat. De slogan werkt gewoon misleidend. Ik vind niet dat ik zelf het plaatje zelf invul als ik verwacht van een product waar "Vista capable" opstaat, dat het vista volledig draait ongeacht welke versie. Als ik verwacht dat ik er games mee kan spelen of DVD's mee kan opnemen dan vul ik het plaatje zelf in want dat staat niet op die sticker. Op die sticker staat enkel dat de computer in staat is Vista af te spelen, geen windows 7 of wat er achter ook mag komen, maar wel Vista want het staat verdomme op die sticker!!
Er zit ook een marketingtechnisch trucje in. HD-Ready en Full HD klinken duidelijk anders. Een consument zal zich dus snel realiseren dat er een verschil tussen zit.

Vista Capable en Vista Compatible klinken erg hetzelfde en lijken erg op elkaar. Dan ligt het voor veel consumenten voor de hand dat het ook hetzelfde is. Als ze het verschil al opmerken.

Deze marketingtechniek is naar mijn idee dus niet zo heel netjes.

En daar komt nog bij dat de meest eenvoudige versie van Vista dan misschien wel Vista is, maar toch wat anders is dan de gemiddelde consument verwacht van een besturingssysteem dat groot gepresenteerd wordt als de langverwachte opvolger voor XP. Bovendien is Aero voor velen een feature die eigenlijk onmisbaar is voor een goede beleving van Vista.

Daarnaast kijken wij tweakers met een gekleurde bril naar Vista. Wij weten meer van computers dan de gemiddelde mens en weten waar we op moeten letten. De gemiddelde mens zal dus eerder in de marketingtechnieken van Microsoft tuinen dan de beter geïnformeerde tweaker.
Het is 'Vista Capable' en 'Vista Premium Ready' en niet '
Vista Capable en Vista Compatible'

een groot verschil dus..
Je vergelijking gaat niet op.

Als er op de TV alleen zou staan "HD" dan zouden consumenten misleid kunnen worden.

Want je weet dan niet of het HD Ready is of Full HD.

Bij de Vista sticker stond gewoon Vista capable.

Dus hij kan Vista aan, daar kan je niet met argumenten tegenop.

Het is gewoon misleidend.
Of je nu HD Ready of Full HD erop hebt staan is naar mijn inszien niets anders dan Vista Capable en Vista Premium Ready. In beide gevallen heb je te maken met 2 verschillende titels waarin HD/Vista verwerkt zit en in beide gevallen heb je te maken met in het geval van HD ready HD niet volledig aankan (tot slechts 720p) en welk vista niet geheel aankan (zoals de Aero interface).

Misleidend is het uiteraard als je jezelf niet informeert voor de aankoop, maar dat kunnen we van videokaarten e.d. ook wel zeggen; 8400 is toch altijd een hoger nummer dan bijvoorbeeld 7900 maar toch wil dat niet zeggen beter. Is het echter direct de schuld van een bedrijf als de klant daar geen rekening mee houdt?

Het gebeurd zo vaak je zou toch zeggen mensen zijn het ondertussen toch wel gewend om zich eerst een beetje in te lezen voor een aankoop te doen :p.
Als je ergens hd ready op zet en deze kan geen 1080p of 720p aan, dan heb je een wat betere vergelijking.

Overigens ben ik t met je eens, mensen negeren maar al te vaak hun eigen informatieplicht.

Wat ik ook niet begrijp is waarom aero zulke belachelijke videokaart eisen heeft, het stelt zo weinig voor dat ik het gevoel heb dat ze de eisen daarvoor kunstmatig hebben verhoogd om de hardware verkopen te stimuleren, als ze dat niet hadden gedaan was dit probleem er niet eens geweest.
Komop, als je Vista Capable ziet staan mag je toch verwachten dat de pc in staat is om Vista te draaien? Als er bij een auto staat dat hij geschikt is voor de snelweg verwacht je ook dat hij 120 kan rijden ipv enkel 80.
Van een bedrijf verwacht je dat het hier eerlijk over is en dat is Microsoft dus absoluut niet geweest.
Consumenten pikken ook veel te veel van bedrijven, bedrijven lijken overal mee weg te komen onder het mom van 'dat moet de consument zelf uitzoeken' terwijl ze ondertussen flink profiteren van reclame waarvan ze wisten dat hij niet 100% juist was.
Anoniem: 26235 25 januari 2009 06:21
Ach ja Microsoft heeft al genoeg naam verloren met Vista, kan dit er ook nog wel bovenop.

Met Windows 7 gebeurd iets soortgelijks alleen iets subtieler: Windows 7 is hetzelfde als Vista met uitzondering van de benaming en een aantal features (nog mooiere grafische interfaces die kostbare werkruimte wegnemen van je beeldscherm en nog meer naar de pijpen dansen van Hollywood met nog meer DRM vertragende middelen erin). Waarom Windows 7 sneller LIJKT te zijn dan Vista is omdat Windows 7 dus Vista is met als verschil dat de hardware gewoon gemiddeld sneller is geworden.

Is ook de reden dat je de laatste tijd ietwat meer positieve geluiden hoort over Vista: hardware is sneller geworden dus minder klachten over traagheid. Wie houd nu wie voor de gek?

Overigens, als ik bovenstaande reacties eens lees denk ik dat veel mensen voor het verkeerde beroep hebben gekozen: rechter of advocaat zou blijkbaar beter passen ;)
Waarom Windows 7 sneller LIJKT te zijn dan Vista is omdat Windows 7 dus Vista is met als verschil dat de hardware gewoon gemiddeld sneller is geworden.
Als dat zou kloppen, vraag ik me af waarom een Windows 7 installatie die een week draait op dezelfde hardware beter performt dan Windows Vista die ook een week draait. Let wel, het is exact hetzelfde systeem.
Is ook de reden dat je de laatste tijd ietwat meer positieve geluiden hoort over Vista: hardware is sneller geworden dus minder klachten over traagheid. Wie houd nu wie voor de gek?
Ik denk dat je vooral jezelf voor de gek houdt: uiteraard is de hardware de afgelopen tijd sneller geworden, maar ook Vista zelf heeft de nodige fixes ondergaan (SP1 bijvoorbeeld). Meer fabrikanten komen met geschikte drivers waardoor Vista sneller en stabieler loopt. Langzaam maar zeker is Vista aan het uitkristalliseren.

[Reactie gewijzigd door spone op 27 juli 2024 21:32]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.