Mininova en Tribler testen streaming video via Bittorrent

Mininova gaat de komende weken samen met het Delftse onderzoeksteam dat Tribler ontwikkelt een gesloten bèta-test houden voor het streamen van video via Bittorrent.

Van de Mininova-gebruikers die zich aanmelden zal slechts een kleine groep een uitnodiging ontvangen om de bèta van de nieuwe versie van Tribler te testen, schrijft 'Erik' van Mininova op het blog van de site. De nieuwe dienst zal 'swarmplayer' gaan heten en alleen beelden streamen uit de 'featured content'-sectie, waar producenten hun materiaal kunnen distribueren als ze ook daadwerkelijk het auteursrecht erop bezitten. De nieuwe stap van Mininova vormt dan ook onderdeel van het streven van de site om een legaal distributiesysteem te worden.

Tribler wordt ontwikkeld aan de TU Delft; in eerste instantie werd een sociale component aan Bittorrent toegevoegd om hogere downloadsnelheden te behalen maar inmiddels is de applicatie uitgegroeid tot een compleet zoek- en deelprogramma met afspeel- en p2p-tv-mogelijkheden dat prijzen en subsidies heeft ontvangen.

Volgens Mininova zal de nieuwe versie van Tribler bij de test gegevens verzamelen maar persoonlijke informatie zou niet meegenomen worden. Sinds anderhalve week biedt de site gebruikers al de mogelijkheid muziek vanuit torrents te streamen. Voor die dienst is echter voor een applicatie gekozen die door Bitlet is ontwikkeld.

Swarmplayer

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

20-03-2008 • 21:54

31 Linkedin

Lees meer

Reacties (31)

Wijzig sortering
Ik mocht zo gelukkig te zijn om de beta te mogen testen. Hier is een screenshot van de applicatie in actie:

http://www.scientia.demon.nl/SwarmPlayer.jpg
Werkt het zoals Joost? Want dat doet volgens mij ook P2P streamen.
Het groter verschil met Joost is dat Tribler volledig gedecentralizeerd kan werken. Ook als alle servers offline gaan blijft het Tribler netwerk nog gewoon draaien omdat het volledig peer to peer is. Het Joost netwerk kan niet werken zonder hun servers dus is heel wat eenvoudiger neer te halen.
Ter ondersteuning, hier zijn wat slides (4.23 MB, slow host) over de netwerkarchitectuur van Joost.

In de slides kun je zien dat al het beeldmateriaal oorspronkelijk van de servers van Joost komt (initial seeders). Dit gecentraliseerde aspect komt niet voor in Tribler. Het doel van Tribler is dat iedereen materiaal kan uitzenden. Zo werkt dus SwarmPlayer ook met een willekeurige torrent.
Anoniem: 251533
@RayNbow21 maart 2008 11:37
offtopic:

Das bleach nietwaar?
En als ik het goed begrijp is dit om een voorbeeld te zien voor het te downloaden, en is het niet de bedoeling om puur voor streaming video te gebruiken zoals bijvoorbeeld youtube?

Wanneer meerdere mensen het bestand hosten/seeden, en ik open de videotorrent als stream, gebruik ik dan zoveel mogelijk beschikbare hosts tezamen om tot een goede downloadsnelheid te komen voor de streaming video ?

Lijkt me dan wel handig dat het bestand eerst breed gedownload wordt en meerdere hosts/seeders heeft alvorens vele mensen het gaan streamen, anders wordt het wel een diashow.
Anoniem: 245536
@AirJonn21 maart 2008 01:57
Je hebt bij p2p streams altijd een bufferperiode van 10 tot 30 seconden om je applicatie de tijd te geven om van de volle aangeboden bandbreedte gebruik te maken. Eens er genoeg gegevens gebufferd zijn krijg je beeld, maar tegelijk blijft de software bufferen, gedeeltelijk om fluctuaties in de upstream op te vangen.

Bij bittorrents haalt de bittorrent-client de downstream binnen en eens er genoeg data aanwezig is kan je met de ingebouwde viewer of met een externe player de data bekijken.

Omdat bij het streamen de data in volgorde wordt verdeeld zal je bij het kijken van een gedeeltelijk gedownloadt pakket geen vorming van artefacten hebben wegens het nog niet aanwezig zijn van het volgende beeld...

De mogelijkheid van content te bekijken tijdens de download bestaat nu al bij clients als BitComet. Het zal dus zaak zijn de client aan te passen aan de vooropgestelde doeleinden om alles zo 'smooth' mogelijk te laten verlopen.

Het principe van bittorrents blijft gehanteerd, namelijk de onderlinge uitwisseling van de data, waardoor de 'swarm' of de totaliteit van de meute die aan de torrent hangen, ook mee de up- en downloadsnelheid bepalen, dus ook de kwaliteit van het beeld. Al is het zo dat bij te lage streams de server bijspringt.
Anoniem: 252297
21 maart 2008 10:36
bij, bittorrent clients. worden allerlei verschlilende deeltjes van verschillende gebruikers binnengehaald. het is niet part 1 / 2 /3 /4 maar 1 / 4 / 3 /2 /112 bijvoorbeeld.

Waarschijnlijk moet het protocol een beetje worden aangepast zodat de 1/2/3/4/5/6/7 ( parts structuur wordt aangehouden) als ze dit voorelkaar krijgen. gaat dit super werken. Denk ik
De willekeurige volgorde is ook waarom Tit-For-Tat werkt in BitTorrent. Omdat iedereen een ander stukje van het bestand bezit, kunnen ze een ruilhandel beginnen.

Met streaming gaat dit niet. Iedereen heeft dan stukjes 1 t/m ni, waarbij ni peer gebonden is. Een peer die minder ver is wil graag stukjes van een peer die verder is, echter andersom geldt dit niet. Een peer die verder is wil namelijk niets van een peer die minder ver is aangezien hij alle stukjes van de peer die minder ver is al heeft.

Voor dit probleem heeft het Tribler team onderzoek gedaan:
Give-to-Get (gossip protocol)
Random biased piece selection strategy (PDF)

[Reactie gewijzigd door RayNbow op 21 maart 2008 11:04]

De volgorde is in ieder geval zeker niet helemaal random. Bittorrent gaat (ging?) er vanuit dat de delen die het minst beschikbaar zijn het eerst moeten worden getransporteerd. Het afdwingen van de volgorde om al downloadend te kunnen kijken is dus een fundamentele aantasting van het protocol. Als tevens niet meer het hele bestand wordt gedownload maar alleen de buffer (het huidige beeld plus zeg 30 seconden) dan is dat eveneens een fundamentele aantasting. Willen we dat meneer Pouwelse? :)
RayNbow
Hoe beviel het progama tribler?Was de buffer snel geladen,
en kun je ons een beetje extra info geven omdat de meeste van ons tribler nog niet getest hebben.

(bleach)

[Reactie gewijzigd door richardwassink op 21 maart 2008 01:01]

SwarmPlayer is een onderdeel van het Tribler project (en zit voor zover ik weet nog niet in de huidige Tribler client).

Ik heb tot nu toe nog maar 1 testpoging gedaan en het bufferen ging best snel in het begin. Op een gegeven moment kwamen er alleen hiccups en bleef het bufferen. Aan de downloadsnelheid kon het alleen niet liggen (300 KB/s), dus mogelijk waren er bepaalde pieces niet beschikbaar.

Als ik wat tijd heb zal ik een andere torrent en een ander file type (iets anders dan avi) proberen.
Allemaal heel mooi zolang je bandbreedte genoeg hebt en, nog belangrijker, geen datalimiet hebt. Weer niets voor het gros van de Belgische internetgebruikers dus.
Anoniem: 250904
21 maart 2008 01:03
Er bestond toch al zoiets? Joost genaamd? ik heb er wel is naar gekeken maar te weinig aanbod van zenders jammer genoeg.
Krijg een beetje het idee dat een zelfde soort programma is als waar iedereen tegenwoordig voetbal mee kijkt, alleen is dit programma op het torrent protocol gebaseerd.
Yep!
Sopcast en TVAnts gebruiken ook ongeveer zo'n systeem, zenden altijd eredivisie live uit op bepaalde kanalen :)

Bufferen duurt altijd effe, je kunt het beste de stream een paar minuten van tevoren aanzetten, maar als hij eenmaal loopt, loopt ie ook goed. Hoe meer mensen het kanaal kijken, de bandbreedte van die gebruikers wordt gebruikt om het kanaal verder te verspreiden

[Reactie gewijzigd door ijskonijn op 21 maart 2008 10:19]

De laatste keer dat ik Tribler gebruikte werkte het wel ok, maar ik vond het er allemaal nogal ondoorzichtig uitzien; het leek er zelfs op dat ze gedane downloads wat obscuurder wegzetten (in het prgramma dan) om seeden te stimuleren.

Hoe zit dat verder met DHT? Dat is toch ook seeden zonder dat je een exterene tracker behoeft?
Anoniem: 245536
@ThE_ED21 maart 2008 11:26
Hoe zit dat verder met DHT? Dat is toch ook seeden zonder dat je een exterene tracker behoeft?
DHT (Distributed Hash Table) is een implementatie in sommige bittorrent-clients. Tribler zal dat waarschijnlijk niet hebben, aangezien dat tot problemen zal leiden in geval dat er met abonnementen zou worden gewerkt.

Net zoals DHT nu geweerd wordt op privé-trackers die een ratio-checker hebben ingebouwd, zal er volgens mij bij Tribler een code worden gehanteerd die het gebruik van DHT niet toestaat. Die code wordt toegevoegd ter hoogte van de tracker/server waardoor de client die over DHT beschikt deze uit zichzelf uitschakelt. Dit alles echter onder voorwaarde dat Tribler compatibel zou zijn met andere torrent-clients.

@Sillent
Daar wringt 'em volgens mij het schoentje. Bittorrents werken fantastisch doordat het grote file in stukjes wordt gehakt (hashes) en a-synchroon wordt aangeboden/gevraagd, waardoor de distributie sneller verloopt omdat de 'peers' niet allemaal dezelfde plakjes toegestuurd krijgen en bijgevolg de content onder elkaar beginnen uit te wisselen. Deze manier van werken zorgt ervoor dat de tracker minder wordt aangesproken waardoor de bandbreedte minder makkelijk 'choked'.

Bij video- of muziekstreams kan dit echter niet, omdat anders moet gewacht worden tot het volledige pakket binnen is alvorens tot bekijken/beluisteren kan worden overgegaan. Eerder kijken/luisteren kan, maar dan met skips en pixelatie...

Ook, wanneer de hashes synchroon worden aangeboden, dus in volgorde, dan valt het voordeel weg van de snelle onderlinge verdeling tussen de peers, omdat iedere client tegelijk dezelfde stukjes binnenrijft.

Bij een inert pakket is er een duidelijk afbakening met begin en einde, zodat at random binnen deze afbakening kan worden gewerkt door de torrent-client zowel bij het aanbod dat op de tracker/server zit, als de gegevens bij de andere peers. Bij bijvoorbeeld live-streams is die afbakening er niet, wegens 'geen einde in zicht', zodat iedereen constant aan de tracker moet hangen om verzekerd te zijn van een constante beeldenstroom.

Een eens nader bekijken van hoe de Tribler software in elkaar zit, kan opheldering brengen.
Alleen jammer dat je voor (legale) content met oneindig veel huis-tuin-en-keuken gebruikers de snelheid niet hoger krijgt dan de gemiddelde uploadsnelheid. P2P word pas wat als de uploadsnelheid omhoog gaat. En dat zie ik niet zo 1-2-3 gebeuren.
Anoniem: 257722
3 april 2008 17:03
de toenmende macht van de media (publieke kennis, opinie) maakt een open platform als Tribler zeer gewenst. Er zouden meer online spelers al Mininova mee moeten doen, en niet alleen vanuit idealistische overwegingen. Ik heb mijn gedachten op mijn blog NilsR neergezet, feel free to comment.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee