Sony Ericsson komt met Windows Mobile-mobieltje

Mobiele-telefoonfabrikant Sony Ericsson heeft zondag op Mobile World Congress 2008 in Barcelona zeven nieuwe smartphones geïntroduceerd, waaronder een nieuw topmodel dat voorzien is van Windows Mobile.

De Xperia X1 is het nieuwe vlaggenschip van Sony Ericsson. De met Windows Mobile uitgeruste mobiele telefoon heeft een aanraakgevoelig 3"-vga-scherm, maar kan ook via het uitschuifbare qwerty-toetsenbord bediend worden. Ook kan de X1 via hsdpa (3g) en wifi met internet verbinding maken en met behulp van de ingebouwde camera foto's op 3,2 megapixel schieten. Volgens Sony zal de Xperia vanaf de tweede helft van 2008 in 'geselecteerde markten' uitgebracht worden. Hoewel de X1 pas over enkele maanden verwacht wordt, beschouwen een aantal forumbezoekers de gsm als een topper en zelfs als een Tytn II- en iPhone-killer, terwijl de Xperia door Tytn-producent HTC gebouwd wordt.

Ook heeft Sony Ericsson op Mobile World Congress 2008 de G700- en G900-gsm's geïntroduceerd. Beide telefoons worden als 'touchscreen organisers' gepositioneerd en zijn, zoals de naam al onthuld, voorzien van een aanraakgevoelig scherm met een diameter van 2,4 inch. Daarnaast kunnen beide gsm's via gprs en umts verbinding maken met internet. De G700 is daarbij uitgerust met een 3,2-megapixelcamera, terwijl de G900 een 5,0-megapixelcamera heeft meegekregen en ook nog eens voorzien is van wifi.

Sony Ericsson heeft ook de Walkman-modellijn uitgebreid met de W980. De nieuwe Walkman-gsm heeft 8GB geheugen aan boord en kan via de ingebakken fm-tuner radio ontvangen. Een nieuwe feature van de W980 is de mogelijkheid om muziek via de fm-tuner te versturen, zodat die muziek via andere radio's en draagbare muziekspelers met fm-ontvangst geluisterd kan worden. De Walkman-telefoon wordt daarnaast geleverd met de HPM-77-headset en een 3,2-megapixelcamera. Sony verwacht in het derde kwartaal van dit jaar de gsm op de markt te zetten.

Op de Mobile World Congress 2008 werden ook twee nieuwe Cyber-shot-smartphones aan het publiek voorgesteld. De C702- en C902-telefoons kunnen via edge, umts en gprs foto's verzenden, maar beide gsm's hebben verschillende features meegekregen. Zo kan de C702 3,2 megapixel foto's schieten en vervolgens via gps de locatie van de gemaakte foto bepalen. Daarentegen is de C902 uitgerust met 160MB intern geheugen en een 5,0-megapixelcamera, die voorzien is van gezichtsherkenning en autofocus. Het geheugen kan via een Memory Stick Micro-kaart uitgebreid worden. Beide Cyber-shot mobiele telefoons worden in het tweede kwartaal van dit jaar verwacht.

Sony Ericsson heeft ten slotte ook de Z770 geïntroduceerd. De nieuwe 'clamshell'-telefoon is gericht op de gebruiker die altijd en overal toegang wil hebben tot zijn e-mail. Om dit te bewerkstelligen kan de Z770 via 3g verbinding met internet maken. Daarnaast is de gsm met een 2,0-megapixelcamera en een 2,2"-tft-scherm uitgerust. De clamshell wordt in het tweede kwartaal van 2008 uitgebracht.

Sony Ericsson - MWC - X1 voorkant Sony Ericsson - MWC - X1 achterkant Sony Ericsson - MWC - X1 open Sony Ericsson - MWC - G700 Sony Ericsson - MWC - G900 Sony Ericsson - MWC - W980 gesloten Sony Ericsson - MWC - W980 open Sony Ericsson - MWC - C702 Sony Ericsson - MWC - C902 voorkant Sony Ericsson - MWC - C902 achterkant Sony Ericsson - MWC - Z770 gesloten Sony Ericsson - MWC - Z770 open

Door Robin Vreuls

Doktersteam

11-02-2008 • 09:59

49 Linkedin

Submitter: T-Junkie

Lees meer

Sony Ericsson publiceert Xperia X1-sdk Nieuws van 3 september 2008
Sony Ericsson onthult gametelefoon Nieuws van 17 juni 2008
Sony kondigt bluetooth-Walkmans aan Nieuws van 22 februari 2008
Microsoft koopt Sidekick-maker Danger Nieuws van 11 februari 2008
Nokia komt met ecologisch mobieltje Nieuws van 5 december 2007
Sony Ericsson koopt UIQ van Symbian Nieuws van 8 november 2006
Sony Ericsson introduceert M600i Nieuws van 6 februari 2006

Reacties (49)

49
44
16
8
0
0
Wijzig sortering
Anoniem: 131051
11 februari 2008 10:57
Van deze selectie lijkt de C702 me het interessantst, omwille van de gps functionaliteit.

Ik heb zelf nog geen gsm gehad met gps, maar m'n volgende gsm mag er wat mij betreft zeker mee uitgerust zijn. Ik ben dan ook nieuwgierig naar het prijskaartje.

Zo zie je maar. Een jaar geleden had ik nog hoog van de toren geblazen van hoe gps helemaal niet nodig is in een gsm, en blablabla :+ En kijk nu :p Hetzelfde heb je ook met foto's en mp3 in een gsm. Eerst weerstand ('waar is de klassieke gsm gebleven om te bellen en sms'en'), daarna acceptatie. Blijkbaar is het toch niet evident om verandering zomaar te accepteren :p

Er dient ook gezegd dat bij de introductie van de vermelde features de technologie vaak niet rijp was om normaal geïmplementeerd te worden of door de consument met open armen ontvangen te worden. MP3 functionaliteit was vaak een 'aftertouch' (omdat het processortje het nu eenmaal wel kan en omdat er toch geheugen aanwezig is). Dus vaak is dat een aangebreid appje, helemaal niet doordacht, ongebruiksvriendelijk, noem maar op. Zelfde met de crappy kwaliteit aan camera's die in het begin de telefoon alleen maar groter en zwaarder maakten. Geen meerwaarde dus en onnodig brak of complex.

(edit: en daarin is de iPhone wel degelijk geniaal. Niet de meest vooruitstrevende kwa technologie en features, en redelijk laat op de markt. Maar apple wacht wel totdat bepaalde technologie mainstream is en goed doorontwikkeld en consolideert dat dan in een gebruiksvriendelijke package die door iedereen goed te gebruiken is. Wat heb je aan een shitload van functies in een feature gsm als de gewone (non tweaker) gebruiker er niet mee overweg kan: gigantische overkill en totaal nutteloos. Apple daarentegen 'begeleidt' de consumer, ipv zo snel mogelijk met veel bombarie een telefoon vol te proppen met de nieuwste snufjes. De tweaker heeft het misschien niet nodig om bij het handje gehouden te worden, maar tweakers kunnen ook meestal niet 'out of the box' denken, vandaar de grote aversie op tweakers.net tegen de iPhone. Het apparaat is nu eenmaal niet voor iedereen bedoeld en heeft een eigen doelgroep)

De Walkman serie van SE heeft echter aangetoond dat muziek wél netjes te implementeren is op een telefoon, de cybershot serie van SE toont aan dat normale snapshots óók te implementeren zijn. Dus eindelijk is de bruikbaarheid en de kwaliteit groot genoeg. SE heeft wat mij betreft ook een goede keuze gemaakt door de lijnen op te splitsen in fotogsm's en multimediagsm's. Dit terzijde.

Goed, de gps dan. Op vakantie lijkt het me altijd handig om even op google maps te kijken waar je je bevindt, waar de dichtsbijzijnde shop is voor product x, bioscoop, restaurant. Dit is echt de toekomst binnen handbereik op een manier die niemand zich een paar jaar geleden had kunnen voorstellen. Bijna sci-fi. Zeker als het gemakkelijk te gebruiken is.
Foto's koppelen aan de locatie zodat je vrienden meteen op de hoogte kan brengen van waar je zit en hoe het er uit ziet. Foto's meteen uploaden naar google earth via je google account. (locatie is meteen gekend). Dit zal een ware explosie teweeg brengen wat betreft het aantal foto's die je op google earth kan vinden bij een bepaalde locatie.

Google maps (earth) is ook supervolledig, met 3D figuren van landmarks en duizenden POI. Kan iemand trouwens ook zeggen of het mogelijk is te navigeren mbv google maps? Bovenstaande tekst in het nieuwsbericht lijkt dat namelijk te suggereren. Of moet er door de fabrikant een applicatie geschreven worden om aan de hand van google maps te navigeren. In dat geval mag tom tom wel uitkijken.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 131051 op 11 februari 2008 11:05]

Als ik iets een bagger OS op een mobiele telefoon vind is dat wel Windows Mobile. De menustructuur en hoe het werkt zit zo onergonomisch in elkaar. Ik raad ook iedereen een mobiele telefoon op basis van Windows Mobile af.
Ik geef ashemedal meer dan gelijk. Als je echt kritisch bent op je OS, dan merk je dat Windows Mobile nog steeds in de kinderschoenen staat, het heeft een geheel nieuw interface nodig om mee te kunnen met de huidige ontwikkeling op ergonomische UI's. Verder moet het sneller kunnen lijkt mij. Mijn HTC Touch is het voorbeeld van hoe het half wel en half niet moet. Helft van het interface gedeelte door HTC is heel aardig, het Windows gedeelte zorgt meteen weer voor gepriegel en de boel is zo traag "als stroop" op een nu ook weer niet zooo'n traag chipje. Het moet gewoon een flinke boost krijgen, misschien met Mobile 7?

Dat de opbouw een beetje lijkt op het gewone Windows kan je alleen als voordeel zien omdat je gewend bent hieraan, dit was ook het geval met WordPerfect, daar waren mensen ook aan gewend, maar je kan van beiden niet zomaar zeggen dat het daarom dus goed is als het altijd zo blijft.

Overigens zijn heel wat mensen het hiermee eens als je even buiten Europa kijkt. Daar is WM erg klein.

[Reactie gewijzigd door vgroenewold op 11 februari 2008 13:21]

Synchronisatie van Windows Mobile verloopt veel beter dan bijvoorbeeld met een nokia, altijd problemen met het stukje software wat dan de vertalingen van windows naar de telefoon moet doen. En tevens zijn onderdelen makkelijker te vinden omdat de opbouw gebasseerd is op windows, met Nokia structuur moet ik altijd zoeken maar zal ook gewenning zijn.
Synchronisatie van Windows Mobile verloopt veel beter dan bijvoorbeeld met een nokia, altijd problemen met het stukje software wat dan de vertalingen van windows naar de telefoon moet doen.
Dat komt door Microsoft die geen ondersteuning biedt voor de synchonisatie standaard SyncML. Apple Mac OS X bijvoorbeeld doet dat wel waardoor je zonder extra software volledige synchonisatie functionaliteit hebt. Het probleem wat jij omschrijft wordt door microsoft zelf in stand gehouden.

SyncML wordt ondersteund door een hele reeks Motorola's, Nokia's, Sony Ericsson's en enkele andere toestellen. Daarbij biedt Nokia zelf iSync-plugins aan voor toestellen die niet out-of-the-box door OSX worden ondersteund.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 63780 op 11 februari 2008 13:35]

Bij mij werkt het anders voor geen ene meter met Windows Mobile Device Center, altijd afspraken die dan weer net niet gesynct worden om de een of andere mysterieuze reden, verbinding die niet tot stand komt en dat opeens al je afspraken gewist zijn als je een nieuwe partnership aangaat.

Aan de andere kant WM loopt wel eens vast (vooral als je snel na t opstarten aan de gang wilt), maar dit schijnt bij de W950 e.d. nog erger te zijn (daar start ie opnieuw op tijdens t belllen).
Er zijn toch steeds minder mensen het met je eens.

Ik zie steeds meer Windows Mobile om mij heen, niet alleen zakelijk, maar ook prive. Telefoons als de HTC S710 verkopen als warme broodjes.

Kijk je bijvoorbeeld op GoT, dan zie je dat elke nieuwe Windows Mobile telefoon een eigen Topic krijgt, met daarin mensen die hem direct bestellen. Kijk maar eens naar de HTC Touch (Dual).

[Reactie gewijzigd door PWM op 11 februari 2008 10:59]

Zelf gebruik ik nu windows mobile 2003... en dat al bijna 3 jaar :P En het werkt wonderbaarlijk nogsteeds precies zoals ik wil.
ben eigenlijk een beetje huiverig om over te stappen naar een nieuw model omdat ik bang ben dat het dan niet meer gaat werken zoals dat het nu doet... Maar goed de batterij van mijn PDA houdt de software niet bij. (hij ligt nu ongeveer 3 uur per dag aan de USB :P)

Oftewel, WM is voor mij no problemo.
Ik lees: "zeven nieuwe smartphones geïntroduceerd, waaronder een nieuw topmodel dat voorzien is van Windows Mobile."
Versta ik het dan juist dat de andere 6 met een ander OS komen? Symbian?
De SE smarthones draaien (tot nu toe) alle op het symbian platform. UIQ3 om precies te zijn. :)

Nokia smartphones draaien ook op het symbianplatform, alleen - helaas - een andere versie (S60). Programma's voor deze symbian platforms zijn helaas niet compatibel. En dat is jammer omdat er voor de Nokia versie veel meer programma's te vinden zijn dan voor de UIQ3 versie.

[Reactie gewijzigd door dirkjesdirk op 11 februari 2008 12:06]

Is er informatie over welk platform deze precies gebruiken?

Ik weet dat S60 SP2 ook flash animaties IN de browser kan gebruiken. Ik vraag me af of dat met deze nieuwe toestellen ook kan..
Ik denk dat dat juist een slimme move is nu windows mobile in de states volledig uit de markt wordt gedrukt door het bedrijf dat iedereen op tweakers zo hard haat. (zo hard zelfs dat ik de naam niet durf noemen)
Echt jammer dat Sony Ericsson nog geen telefoon heeft geintroduceerd met ingebouwde GPS, want ik heb nu de W800i en ben er zeer tevreden over.
en de C702 heeft gps ;)

http://www.gsmarena.com/sony_ericsson_c702-2251.php

uit het artikel:

Zo kan de C702 3,2 megapixel foto's schieten en vervolgens via gps de locatie van de gemaakte foto bepalen

en anders kan je ook dit halen ;)

http://www.sonyericsson.c....AccessoryWrapper.Hge-100

[Reactie gewijzigd door londonertje op 11 februari 2008 10:48]

De X1 heeft een ingebouwde GPS volgens deze link:

http://www.mobilegazette....on-xperia-x1-08x02x10.htm
Een nieuwe feature van de W980 is de mogelijkheid om muziek via de fm-tuner te versturen, zodat die muziek via andere radio's en draagbare muziekspelers met fm-ontvangst geluisterd kan worden
Dit is in veel europese landen toch verboden?
Niet meer. FM-Tuners zijn sinds kort ook in Nederland toegestaan. Op dit moment is het volgens mij in (bijna) alle EU landen toegestaan.

EDIT:

Het is inderdaad in bijna de hele EU legaal, inclusief Nederland:

http://www.agentschap-tel...gvermogen_fm_zenders.html

Alleen Frankrijk, Italië en Griekenland zijn officieel nog niet over, maar in de loop van dit jaar zijn die ook om/

[Reactie gewijzigd door PWM op 11 februari 2008 10:44]

Anoniem: 251486
11 februari 2008 11:35
Ik vond de Xperia X1 al zo'n apart ontwerp hebben voor Sony Ericsson, lees net dat HTC hem ontworpen heeft :9

Weet nu wel dat ik dit toestel wil hebben 8-)
HTC heeft hem niet ontworpen. HTC gaat het toestel maken.
Ik denk dat dit mijn eerste Sony Ericsson telefoon gaat worden :*)
Althans, als ik weet wat de prijs is. Is die al bekend dat iemand weet?
Gelet op de features en de prijs van andere smartphones in het hogere segment kan je een prijs van rond de € 650-700 verwachten.
Deze telefoon heeft echt gewoon bijna alles, fantastisch! Hij is ook erg slank ondanks het toestenbord, toch wel knap hoe ze dat geflikt hebben. iPhone killer zou dit best kunnen worden, inderdaad vooral omdat deze wél GPS heeft wat vandaag de dag toch wel een vereiste is. Zou een mooie vervanging van mijn nu toch wel wat oudere Mio A701 kunnen worden... :P

Toch vraag ik me af wat dat aGPS eigenlijk betekend wat deze zou moeten hebben...

Edit: gevonden:
Assisted GPS describes a system where outside sources, such as an assistance server and reference network, help a GPS receiver perform the tasks required to make range measurements and position solutions. The assistance server has the ability to access information from the reference network and also has computing power far beyond that of the GPS receiver. The assistance server communicates with the GPS receiver via a wireless link. (gevonden op www.gpsworld.com)
Het is dus gebruik maken van een mobiel data netwerk om je positie bepaling nauwkeuriger te maken... Geinig truukje

[Reactie gewijzigd door les_paulde op 11 februari 2008 10:56]

onzin...het werkt heerlijk en je kan er lekker veel mee. Bovendien heeft bijv HTC de touchflo, wat juist de belangrijkste functies van de smartphone binnen enkele seconde toegankelijk maakt. Sony ericsson zal ook wel zoiets doen, aangezien de SE telefoontjes altijd heerlijk makkelijk zijn :)
Die X1 ziet er wel erg mooi uit. Jammer dat alle llinks op de pressrelease site een 404 geven (had graag wat meer foto's gezien)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee