KPN ontsluit locatie mobiele bellers voor Hyves

Hyves en KPN hebben een nieuwe dienst ontwikkeld waarmee het mogelijk is voor KPN-, Hi- en Telfort-klanten om per sms aan mede-Hyvers te laten weten wat ze doen. Het systeem bepaalt vervolgens de locatie van de sms'er en publiceert deze.

Hyves-logoDe meeste mensen zijn volgens KPN erg geïnteresseerd in wat hun vrienden en kennissen op een bepaald moment aan het doen zijn en waar ze zich bevinden. Dat zou onder meer blijken uit het feit dat de vragen 'Waar ben je?' en 'Wat doe je?' vaak gesteld worden tijdens gesprekken via mobiele telefoons. Volgens Hyves is dit ook te zien aan het kwart miljoen 'Wie, Wat, Waar'-tjes dat dagelijks op de Hyves-site wordt achtergelaten.

Om gebruikers van de populaire social-networkingsite ook de mogelijkheid te geven om per sms aan hun mede-Hyvers te laten weten waar ze zijn en wat ze doen, is Hyves een samenwerkingsverband aangegaan met KPN. Abonnees van Hi kunnen zich aanmelden en vervolgens via een sms'je aan 2585 aangeven wat ze aan het doen zijn. KPN zorgt er voor dat het bericht gekoppeld wordt aan de locatie van de Hyver. Het resultaat wordt via een Google Maps-applicatie weergegeven.

Wanneer deze dienst ook beschikbaar komt voor klanten van andere aanbieders van mobiele telefonie is nog niet bekend gemaakt door Hyves.

Door Harm Hilvers

Freelance nieuwsposter

27-03-2008 • 21:18

60 Linkedin

Reacties (60)

Wijzig sortering
Hoewel ik wel hyves ben gaan gebruiken en er ook nog een soort van plezier uit haal stel ik me wel serieuze vragen bij de privacy vraagstukken rond hyves. Nu is het in Hyves goed mogelijk om bepaalde gegevens weg te laten of te verbergen voor bepaalde groepen (niet)gebruikers, maar het nadeel van die netwerken is dat je eigen vrienden je privacy ook om zeep kunnen helpen.

Hoe vaak kun je niet een naam horen en simpelweg even op hyves gaan zoeken naar die persoon. Hoewel je in principe zelf de keuze kunt maken om lid te worden zullen mensen die lid worden toch snel minimaal hun voornaam en woonplaats opgeven. En zelfs dan kun je als je de instellingen niet scherp genoeg hebt afgesteld al behoorlijk 'bekeken' worden. Het medium kent leuke kanten omdat je mensen weer eens kan aanspreken die je jaren niet gesproken hebt, maar het kent wel degelijk mindere kanten. En sommige mensen slagen er mijns inziens niet voldoende in om hun privé leven af te schermen.

En hoewel dit natuurlijk een geinige optie is, doet het denk ik meer kwaad dan goed. Sowieso zie ik het nut van het weggeven van e-mailadressen of telefoonnummers niet zo goed. Een speciaal aangemaakt hyves adres mag men hebben, maar zelfs het weinig waardevolle/gebruikte msnadres houd ik liever voor mezelf.

Scraps en WWW'tjes staan me bovendien al helemaal niet aan. Als ik een vriend tegen het lijf loop op het station ga ik toch ook niet met een megafoon staan schreeuwen hoe het met hem gaat. Dan vraag ik het hem op een volume dat anderen het niet horen. En met die openbare berichtjes heb ik een beetje het idee dat het vooral om aandacht voor je eigen profiel gaat.
Maar aan de andere kant, heb je mensen die hun profiel op 'friends only' zetten. Ga dan niet bij een openbaar netwerk als hyves. Je hoeft toch ook niks op je profiel te zetten wat privacygevoelig is? Krabbels kan je bijvoorbeeld wel friends only maken, of je delete gewoon content die je niet bevalt...
Ik heb nog even doorgezocht waarom het juist KPN-klanten zijn die van deze dienst gebruik kunnen maken, en dat ligt niet persee aan dat 'ze alleen een contract met hi' hebben zoals ik in een eerder bericht veronderstelde.

Het heeft er eerder mee te maken dat KPN de benodigde features allemaal al in zijn netwerk had geimplementeerd voor de inmiddels stopgezette (*) experimentele dienst Olllo. Andere providers hebben niet persee alle benodigde features, en ook nog niet de infra om deze makkelijk te exploiteren.

(*) Ik vermoed dat men gestopt is onder andere omdat de locaties niet nauwkeurig genoeg zijn, en bovendien de naamgeving van de zendmasten voor geen meter klopt. Een paar keer uitproberen levert voor 3 verschillende masten in Haarlem Zuid-West de benaming "Tuinwijk" op, en voor de Tanthof in Delft de benaming "Abswoude". In beide gevallen kloppen de locaties op de kaart wel, maar zitten de benamingen een paar kilometer ernaast.
Niet een geheel nauwkeurig systeem, volgens mij laat ie alleen de locatie zien van de dichtsbijzijnde zendmast oid. (Net geprobeerd)
Je bent volgens mij constant met meerdere zendmasten verbonden, dus het zou nauwkeuriger moeten kunnen. Dit komt van het weblog van de verdachte van de Deventer Moordzaak:
In het jaar 2003, tijdens de herzieningsperiode, hadden deze drie deskundigen ook al een ander cruciaal feit aangedragen. In het GSM-systeem zit een techniek verwerkt die als Time Advance wordt aangeduid. Het gaat om een methode waarmee het zendsignaal aangepast wordt aan de afstand van de telefoon tot de zender. Omdat deze afstand berekend wordt, kan men met behulp van de TA-code tot op 500 meter nauwkeurig bepalen waar een mobiele telefoon zich op het moment van het gesprek bevindt. Omdat een telefoon met meerdere zendmasten tegelijk contact onderhoudt, en per zendmast de afstand bekend is, kan de lokatie uitgepeild worden.
Bron: http://dmz.homelinux.net/.../louwes_eigen_verhaal.htm
Je bent met 1 zendmast verbonden maar je telfoon kijkt altijd naar meerdere masten voor een beter signaal. Op die manier in de auto verplaats je je dus van de ene naar de andere mast.

Voor een zogenaamde 3 hoeksmeting zijn minimaal 2 masten nodig. Werkt heel simpel, signaalsterkte naar mast is is zeg 70% naar mast 2 30%. De location van de masten is bekend. Men trekt een circel van met het bereik 70% rond mast 1 en 30% rond mast 2. Daar waar de circels zich kruisen bevind jij je.

Aangezien de signaalsterkte kan veranderen, weersinvloed, obstakels is de nauwkeurigheid daar dus van afhankelijk.

Zit je nu in een stad en maak je verbinding met zeg 5 masten dan krijg je 5 circels en kan men jou vrij nauwkeurig peilen waar je zit.

In een buitengebied met minder masten is de nauwkeurigheid dus stukken minder, honderden meter en in de stadt misschien tot op 10, 20 of 50 meter.
Je bent met 1 zendmast verbonden maar je telfoon kijkt altijd naar meerdere masten voor een beter signaal. Op die manier in de auto verplaats je je dus van de ene naar de andere mast.

Voor een zogenaamde 3 hoeksmeting zijn minimaal 2 masten nodig. Werkt heel simpel, signaalsterkte naar mast is is zeg 70% naar mast 2 30%. De location van de masten is bekend. Men trekt een circel van met het bereik 70% rond mast 1 en 30% rond mast 2. Daar waar de circels zich kruisen bevind jij je.
Ja, en de kans is heel erg groot dat die circels elkaar op 2 punten kruizen :P
Weet je nog nix.

[Reactie gewijzigd door ASS-Ware op 30 maart 2008 05:43]

Het kan ook redelijk nauwekeurig, alleen zal dat alleen maar meer tijd/geld kosten waarschijnlijk. Ik denk dat het nu ook op de meest simpele manier gaat, zodat je misschien een gebied hebt van 1000meter nauwkeurig. Maar dat lijkt me opzich ook goed zat, voorlopig?
Niet een geheel nauwkeurig systeem
Maar wel een goed systeem om als inbreker... erm... 'goede vriend' je beste maat/vriendin te helpen met verhuizen (zonder dat de ander ervan afweet en zonder dat de ander weet waar de spulletjes heengaan).
Inderdaad als je je bedenkt dat veel hyvers honderden al dan niet duizenden so called friends hebben. Dit is de ideale inbrekers tool.
so called friends? Je bedoeld dat het geen echte vrienden zijn? Damn! En ik maar denken dat ik gek was dat ik niet 700 goede vrienden had...

Maar serieus, hyves doet wel alsof het aantal 'vrienden' wat je hebt een soort ranking of status is door dit overal tussen haakjes achter ieder z'n naam weer te geven. Ik weet dat veel kinderen op het virtuele schoolplein echt handelen in 'vrienden', in de zin van: "Ik heb 3 blonde meisjes in mijn lijst, die kan ik vragen om jou toe te voegen als jij kan regelen dat die brunettes van jouw lijst mij toevoegen".

Dingen als dit nieuwe systeem zijn natuurlijk alleen interessant voor 'echte' vrienden en niet voor 'vrienden' die op dergelijke onzin manier verzameld zijn.

Biedt Hyves al een categorisering optie aan voor -echte- vrienden?

[Reactie gewijzigd door flowerp op 27 maart 2008 22:48]

Je echt vrienden zie/spreek je toch gewoon regelmatig? Daar heeft hyves niks aan toe te voegen.
Gesprek in trein, twee weken geleden, tegenover mij:

- "Hey jij hier?"
+ "Ja hoi, alles goed?"
- "Ja, met jou?"
+ "Heb je mijn krabbel nog gelezen?"
- "Nee"
+ "Oh dan moet je thuis nog even kijken!"
- "Ja dat zal ik doen"
(stilte)
+ "Maar ik moet er hier uit, dus doei!"
- "Doei!"

Het is dus te moeilijk om even te zeggen dat alles goed met je gaat :?
Je echte vrienden zou je wel regelmatig moeten zien/spreken. Maar iedereen kent het, op school heb je 5 goede vrienden, en zodra je weg bent van die school spreek je er nog 2 regelmatig en die andere 3 raak je 'kwijt' omdat ze verhuizen of weet ik veel wat.

Hyves vind ik gewoon een handig middel om ook met die mensen die 'ooit' goede vrienden waren nog contact te houden. Een systeem als dit is daar geen toevoeging op naar mijn mening, het voegt maar weinig toe dan dat het een leuke 'gimmick' is.
...sms't snel even "Help, ik ben verdwaald" naar z'h hyves pagina.
Nou maar hopen dat iemand het leest.

[Reactie gewijzigd door T-men op 27 maart 2008 21:57]

Vragen als 'waar ben je' en 'wat doe je' zijn meestal vooral smalltalk, sociaal smeermiddel in het gesprek. Ik denk dat het nut van deze informatie voor anderen een beetje overschat wordt .
9292OV heeft een vergelijkbaare dienst.
Klanten van KPN HI kunnen dan ook als vertrek locatie 'hier' opgeven, en dan komt er gewoon een redelijk naukeurig reisadvies uit.
Heb het net uitgeprobeerd, het werkt wel goed. Maar ik woon dan in een grote stad (met dus genoeg masten in de buurt).

Hij aan dat ik ong. bij de overburen zit. Maar je moet er met dit soort dingen ook nooit van uit gaan dat het precies is, meestal nauwkeurig tot op 1,5 km en je MOET binnen bereik van 3 masten zijn anders kan je lokatie niet eens bepaald worden. Maar toch, leuke idtje KPN!
Op zich wel een grappige toepassing, maar niet echt een reden dat dat alleen voor Hi zou werken.. Was beter geweest om gewoon een mobiele applicatie te schrijven die het netwerkonafhankelijk doet en de locatie zelf naar hyves stuurt.. Het kan behoorlijk nauwkeurig, mijn iPhone kan in de stad op de paar meter nauwkeurig de locatie aangeven, maar daarbuiten heb je wel eens een afwijking van een kmtje of 2...
Anoniem: 230385
27 maart 2008 22:01
Dat zou onder meer blijken uit het feit dat de vragen 'Waar ben je?' en 'Wat doe je?' vaak gesteld worden tijdens gesprekken via mobiele telefoons.
[paranoia]
Hoe weten ze welke vragen wel of niet vaak gesteld worden dan ?
[/paranoia]
[paranoia]
Hoe weten ze welke vragen wel of niet vaak gesteld worden dan ?
[/paranoia]
D'r zal toch zeker wel in de algemene voorwaarden staan dat je toestemming geeft dat alle gegevens die je op de gratis dienst Hyves achterlaat, opgeslagen, gemonitord en verkocht mogen worden?
Anoniem: 230385
@gvanh28 maart 2008 04:39
Mijn paranoia puntje gaat niet over hyves maar KPN/afluisteren van telefoon gesprekken :P
...tijdens gesprekken via mobiele telefoons..
Uit bovenstaande zin mnaak ik op dat ze mee luisteren met gesprekken via mobiele telefoons hoe anders weten ze welke vragen er vaak gesteld worden ?
Persoonlijke ervaringen, enquetes, onderzoek onder eigen werknemers enz? Lijkt me niet dat ze een tiental uitzendkrachten gaan inzetten om telefoontjes mee te luisteren om zo te achterhalen wat de meest gebruikte 'openingszin' is.

Sowieso met alle heisa om zaken als t aftappen van de politie van telefoongesprekken e.d. lijkt het me niet dat KPN dit mag, en als ze dit al mogen/doen dat ze dit naar buiten brengen.

Wel een grappige dienst opzich, vooral leuk voor 13 jarigen denk ik (die volgens mij toch het meest actief zijn op Hyves e.d.). Ik zie mezelf dit nog niet echt gebruiken voor mn Hyves.

[Reactie gewijzigd door TargetX op 28 maart 2008 09:32]

En dan ben je over een paar jaar geen 13 meer, en gaat een toekomstige werkgever eens inloggen op -tegen die tijd waarschijnlijk verouderde- Hyves, zodat-ie eens rustig kan checken waar je allemaal geweest bent, heo je taalgebruik is, wie je vrienden zijn, etc.
Ik weet wel zeker dat weinig werkgevers geinteresseerd zijn over wat jij op je 13e deed.
Ach, da's ook de eerste vraag die ik stel als ik de telefoon op neem: He, hoe wist je dat ik hier zat... :+
Dat ze dit in combinatie met Google maps voor jezelf doen ipv in combinatie Hyves voor de rest van de wereld. Dan zou ik het echt een meerwaarde vinden.
Iets beter lezen ;) Het gaat om een google maps applicatie: oftewel een google maps plaatje bij je hyves waar je bent. Net zoals bij Funda bijvoorbeeld, of honderden andere sites die google maps implementeren.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee