Dit waren onze beste en favoriete Tweakers Plus-artikelen

Een maand geleden hebben we bij Tweakers een moeilijke keus gemaakt: we stoppen met Tweakers Plus. In twee jaar hebben we meer dan 500 achtergrondartikelen geschreven. In dit artikel zetten we de beste, populairste, favoriete en leukste Plus-artikelen onder elkaar.

Vanaf vandaag kun je alle artikelen die we ooit achter onze paywall hebben gezet, gratis teruglezen. Je hebt geen abonnement nodig, en ook geen account. Het enige wat we van je vragen is dat je je adblocker uitschakelt, zoals je ook al kon lezen in ons artikel waarin we aankondigden te stoppen met Plus.

Tweakers begon eind 2020 met Plus-artikelen. We hoopten daarmee minder afhankelijk te worden van onze grote adverteerders. Plus gaf ons ruimte om te investeren in redactiecapaciteit waardoor er meer ruimte was voor uitgebreide achtergrondartikelen. We schreven er meer dan 500, die nu allemaal terug te vinden zijn in ons archief. Als je geen zin hebt om daar doorheen te scrollen, kun je hieronder de beste artikelen bekijken. Deze selectie bestaat uit artikelen waar we trots op zijn, die we het leukst vonden om te schrijven, die het meestgelezen zijn, waarin we experimenten uitvoerden en nog meer. Veel leesplezier!

Meestgelezen artikelen

Laten we eerst eens beginnen met een lijstje. Wat waren nou de tien meestgelezen artikelen met het Plus-label? We zagen daarbij in ieder geval een duidelijke trend: duurzaamheid spreekt jullie aan. Windmolens, zonnepanelen, warmtepompen en accu's komen allemaal in de top tien voorbij. Daarnaast zijn ook klassieke Tweakers-onderwerpen, zoals videokaartprijzen, televisie-instellingen en HDMI-standaarden, populair.

Verticale windmolens

  1. Een kleine windmolen voor thuisgebruik - Ideaal naast PV-panelen of slechte investering?
  2. Teruglevertarief zonnepanelen keldert - Vrij spel voor energieleveranciers
  3. De beste beeldinstellingen voor je tv - Beter beeld na een duik in het menu
  4. Er zou weinig vraag zijn naar Samsung-smartphones en dat is te zien aan de prijzen
  5. Overzicht van alle soorten warmtepompen - Kosten, efficiëntie, verschillen én verplichting
  6. Videokaartprijzen in vrije val - 'Winkels verkopen gpu's onder inkoopprijs'
  7. Wanneer is een thuisaccu interessant? - Salderen, V2X en smarthome-optimalisatie
  8. De ellende genaamd HDMI 2.1 - Een niet-optimale implementatie
  9. Salderen: maximaal profiteren van je zonnepanelen
  10. Vaccinatiebewijs CoronaCheck krijgt houdbaarheidsdatum, maar hoe dan?

Series

Vaak hebben we zoveel te schrijven over een onderwerp, dat zich dat moeilijk laat vatten in één artikel. Daarom hebben we sommige artikelen in series verpakt. Een paar voorbeelden:

How-to: Een Raspberry Pi als brein van je smarthome
In deze artikelreeks beschrijft Koen Vervloesem hoe je een Raspberry Pi kunt gebruiken om een volledig lokaal smarthomesysteem te maken. Daar kwamen deze vier artikelen uit rollen in de serie 'Raspberry Pi als brein van je smarthome':

smarthome raspberry pi Gettys

Technologie in de verkiezingen
Toen we met Tweakers Plus begonnen, waren de Nederlandse verkiezingen voor de Tweede Kamer net aangekondigd. Die vonden in maart 2021 plaats en in de aanloop daarnaar begon de strijd voor de zwevende kiezer. Net als in eerdere jaren wilden we jullie graag advies geven om een juiste stem te geven. Daarom las ik de verkiezingsprogramma's door van alle grote partijen op de kieslijst. Ik haalde daar alle standpunten uit rondom ict en digitalisering en beschreef die in wat veruit het langste artikel werd dat we tijdens onze Plus-periode hebben geschreven. Omdat ernaar werd gevraagd in de comments, hebben we in een ander artikel nog kleinere partijen bekeken. Toen het kabinet-Rutte IV eindelijk op het bordes stond, hebben we ook het regeerakkoord doorgelicht.

James Webb Space Telescope
Een andere serie die we schreven ging over de James Webb Space Telescope, die in de kerst na jaren vertraging de ruimte in ging. Joris schreef een vierdelige serie waarin ieder instrument van de telescoop werd uitgelicht. Je kunt de artikelen hier lezen:

James Webb

De tech van...
Sommige bekende Nederlanders zijn stiekem veel meer nerd dan je zou verwachten. We hebben een tijd geëxperimenteerd met een serie die we 'De tech van...' noemden. Daarin lieten we BN'ers aan het woord over hun nerdy hobby's.

Terug in de tijd
Een van de populairste series die we zijn begonnen tijdens Plus, is de Terug in de tijd-serie. Daarin kijken we naar het nieuws dat jaren eerder op de frontpage van Tweakers stond. Hoe zat het ook alweer met die thuiskopieheffing of het Pirate Bay-verbod, of die oude Lumia-telefoons, of Windows Vista?

Bekijk hier alle Terug in de tijd-artikelen.

Terug in de tijd #10

Internetrecht met Arnoud Engelfriet
Een andere veelgelezen categorie zijn de artikelen van Arnoud Engelfriet, de internetjurist die ook regelmatig actief is op Tweakers. Hij schrijft sinds enkele maanden columns over juridische zaken rondom tech en ict.

Lees hier alle artikelen over internetrecht van Arnoud Engelfriet terug.

En goed nieuws: de Terug in de tijd-artikelen en de columns van Arnoud Engelfriet blijven we ook in de toekomst nog publiceren. Je kunt ze maandelijks verwachten op de frontpage.

Interviews

Martin van den Brink ASML

Een van de populairste rubrieken die we tijdens Plus schreven, waren vraag-antwoordinterviews met bekende en minder bekende personen. Zo spraken we meerdere keren met de voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens, Aleid Wolfsen, met de kersverse staatssecretaris van Digitalisering Alexandra van Huffelen, de Piratenpartij, ASML-cto Martin van den Brink en met Paulus Schoutsen van Home Assistant. Dit waren de interviews waar we als redactie het trotst op waren of die het beste door jullie werden gelezen:

Columns en boekbesprekingen

Plus gaf ons de kans om te experimenteren met nieuwe artikeltypes, zoals wekelijkse columns door verschillende redacteuren. Die gingen over een brede reeks onderwerpen; we schreven over de hel van bluetoothoordopjes, het geluid van vinyl, wegwerpmoederborden, pakketleed en onethische wachtwoordmanagers.

Op de columns kwamen gemixte reacties, dat weten we. Hoewel ze niet altijd positief werden ontvangen, werden ze wel uitermate goed gelezen én kwamen er met regelmaat honderden reacties op: op een column over de kilometerheffing waren dat er bijvoorbeeld bijna 900 en op een column over WhatsApp-buurtpreventie waren dat er bijna 300. Toch zijn we gestopt met columns, omdat we merkten dat die niet aansluiten bij jullie verwachtingen.

Een andere artikelvorm die we hebben opgepakt in de Plus-periode, is die van de boekbespreking. Daar zijn we pas laat in 2022 mee begonnen, dus we hebben er nog niet veel. Arnoud beet het spits af door een biografie van Apple na Steve Jobs te bespreken, en ik besprak de biografie van Chelsea Manning. Geen zorg: boekbesprekingen blijven er ook in de toekomst nog komen!

Favorieten van redacteuren

Nokia Serenity

Voor Tweakers-redacteuren was Plus erg prettig. Dat gaf ons namelijk tijd en ruimte om ons vast te bijten in verhalen die we anders moeilijker zouden kunnen maken. We gingen daarom eens rond de tafel om te vragen naar de favoriete artikelen van de redacteuren.

We hopen dat jullie net als wij veel plezier van Plus hebben gehad en er iets van hebben geleerd. Bedankt aan alle abonnees die Plus mogelijk hebben gemaakt!

Favoriete artikel(en)
Arnoud Wokke
Daan van Monsjou
Hayte Hugo
Jeroen Horlings
Joris Jansen
Mark Hendrikman
Tijs Hofmans
Tomas Hochstenbach
Reinoud Dik
Willem de Moor

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

09-01-2023 • 12:10

84

Reacties (84)

84
83
45
2
0
24
Wijzig sortering
En uit principe weiger ik ook maar 1 plus artikel te openen, extra redacteur aan nemen en dan de artikelen achter een paywall parkeren. Nee bedankt.
Plus artikelen gaan dieper en kosten meer tijd dan een gemiddeld ander artikel. Veel mensen hier hebben adblockers of vergelijkbare oplossingen. Hoe verwacht je dat Tweakers geld verdient om een bestaansrecht te blijven hebben? Wat is jouw alternatief voor paywalls?
Veel mensen hier hebben adblockers of vergelijkbare oplossingen. Hoe verwacht je dat Tweakers geld verdient om een bestaansrecht te blijven hebben?
Hoe doen andere sites op het internet het? Kijk daar eens naar, en neem daar wat van over.
Wat is jouw alternatief voor paywalls?
Een valse vergelijking, want paywalls zijn geen optie voor T.net (i.t.t. bijvoorbeeld een krant). De waarde van artikelen zit voor een groot deel in de reacties eronder. Een paywall houdt in dat er minder reacties zullen zijn, waardoor de waarde van dergelijke artikelen juist afneemt. Dat was dan ook een reden waarom Plus niet aansloeg. De kwaliteit van de artikelen was niet hoog genoeg om het gebrek aan reacties te compenseren.

Overigens was dit allemaal voorspeld voordat Plus een ding werd.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 10:51]

Hoe doen andere sites op het internet het? Kijk daar eens naar, en neem daar wat van over.
Destructieve oplossingen
  • Zich verkopen aan een grote tech gigant ala Slashdot, Toms Hardware
  • Sponsered tech samenwerkingen exclusief met maar 1 fabrikant per product categorie of site breed
  • Grotere schreeuwende banners, meer reclame
  • Meer oppervlakkige artikels spreekt een breder publiek aan; wat C'T en een aantal andere computer bladen deden
  • Minder deelgebieden bestrijken zodat je kosten drukt (hopelijk met minimaal kijkers en leden verlies).
  • Sponsered tech samenwerkingen exclusief met maar 1 fabrikant per product category of site breed
Deze voorbeelden sta ik totaal niet achter.

Betere oplossingen
  • Merchandise verkopen
  • Exclusieve content die dicht bij "ik ben een nieuws site binnen de tech industrie" ligt, zodat de overlap hoog blijft voor productie. (oh hoeps dat is wat een plus artikel in essentie is)
  • Meer deelgebieden en specialisme aan nemen in de hoop meer kijkers en leden aan te trekken.
Deze zijn niet per definitie beter, misschien zelfs totaal niet, maar je vroeg om oplossingen zoals andere websites het doen; hier heb je je lijst.

Laat het wel wezen dat er geen goude ei is, als er een tref zekere manier zou zijn om geld te verdienen op het internet zouden er veel meer miljonairs zijn.

Dus spreek ik hier mijn ongenoegen uit over alle zelf ingenomen personen die alleen maar klagen dat ze alles voor niets willen. Als je er niet voor wilt betalen, ben je geen klant je bent het product.

Als wij als consumerende van Tweakers niet direct betalen voor het bestaan er van, en geld moet bijna exclusief binnen komen vanaf reclame. Dan betalen we er voor met onze tijd en bandbreedte en zijn wij als publiek het product van Tweakers dat verkocht wordt aan adverteerders.

Dus kom met een fatsoenlijke oplossing als het allemaal zo makkelijk is of houdt je waffel. JA geweldig je wilt er niet voor betalen, ik boycott alles en schreeuw er het hardste over zodat jullie het ook gaan doen.

Waar ben je nu exact tegen? En ik heb het tegen een ieder dat tegen de plus artikelen is...
Ben je tegen extra content,
dat Tweakers.net probeert een boterham te verdienen,
dat ze groter worden
of gaat het echt alleen over iets extra waar je voor moet betalen, wat je schijnbaar toch niet wilt afnemen omdat het je niet boeit, het niet voldoende meerwaarde biedt of kwalitatief (nog niet) is wat je er van verwacht?
“ De waarde van artikelen zit voor een groot deel in de reacties eronder.”

De waarde zit voor mij vooral in de inhoud en de kwaliteit van een artikel. De reacties zijn (soms) zeker ook van waarde maar betreft voor mij in ieder geval niet het grootste deel.

[Reactie gewijzigd door dropshot85 op 23 juli 2024 10:51]

Andere sites zitten of tjokvol met reclame of hebben een veel groter internationaal publiek.

Ook voor mijn favoriete site van uitgever Heise (die van de C't en de newsticker) zit tegenwoordig veel achter een abonnement, dan wel dat je koekjes móet toestaan. En dat is een site die veel meer publiek trekt dan de op NL/BE gefocuste Tweakers.net.

Ik ben bang dat ook de goodies en een cadeaubon niet de redding gaan betekenen.

[Reactie gewijzigd door boschhd op 23 juli 2024 10:51]

De Plus artikelen die ik gratis kon lezen, waren zelden van betere kwaliteit dan de standaard topics zonder Plus. Soms ook nog voorzien van clickbait sensatie titels die de lading totaal niet dekten. Bij genoeg plus artikelen zijn de opmerkingen dat het niet plus-waardig was niet van de lucht. En dan kom je er na een kleine 2 jaar achter dat het niet de zoden aan de dijk zet, die je ervan verwacht had. Tja, misschien dat de kwaliteit van de artikelen ook niet waren wat wij lezer ervan verwacht hadden. ;)

Veel mensen hadden van te voren al gezegd dat een dergelijke stap niet werkt voor een techsite, zeker niet als veel informatie ook elders voor niets te vinden is. Die mensen hebben nu alsnog gelijk gekregen. Ik ben er niet rouwig om dat het geen vervolg gaat krijgen.

Bij dagelijks nieuws kan een dergelijke opsplitsing werken, omdat het nieuws vluchtig is. Dan kan je met plus/premium nog iets van waarde omzetten in geld. Een dag later is het nieuws vaak al niet meer relevant. Dat is veel minder het geval met technologie.
Ik denk dat het grote probleem is dat we van een website als Tweakers al diepgaande artikelen verwachtten. Daarvoor ben ik in 2001 lid geworden. (en om de community) Met Plus deden ze voorkomen dat het gewone nieuws en de standaard artikelen oppervlakkig waren en ik denk dat dit ook de trend is sinds een aantal jaren.
Plus artikelen gaan dieper en kosten meer tijd dan een gemiddeld ander artikel. Veel mensen hier hebben adblockers of vergelijkbare oplossingen. Hoe verwacht je dat Tweakers geld verdient om een bestaansrecht te blijven hebben? Wat is jouw alternatief voor paywalls?
Zo heb ik het nooit gezien. Ik betaal om Tweakers te steunen zonder dat ik advertenties hoef te zien.
Plus-artikelen doe ik het niet voor. Die had ik niet nodig om te overtuigen een abonnement te nemen. Plus-artikelen zie ik als iets extra's dat ik bovenop mijn abo kreeg, niet als het doel van het abonnement.

Wat mij betreft hadden die artikelen dus ook niet achter een paywall gehoeven.
Sterker nog, volgens is is Tweakers juist een site die het prima zonder paywall kan omdat de site een duidelijk profiel heeft met een duidelijke doelgroep en daardoor heel aantrekkelijk is voor advertereerders.

Omdat een deel van de kracht van Tweakers in de community zit, de reacties zijn vaak interessanter dan het nieuwsartikel, denk ik dat de paywall niet heeft bijgedragen aan het succes.

Misschien was het handiger geweest om de "plus" niet te laten staan voor "diepgaande artikelen" maar voor "extra's die eigenlijk te licht zijn voor de hoofdsite maar misschien interessant voor de grootste nieuwsjunkies".
Dat is wel een beetje flauw, elk bedrijf heeft geld nodig en tweakers is geen uitzondering. De redactie heeft volgens mij heel netjes gehandeld en geprobeerd mensen zo tevreden mogelijk te houden in deze gehele periode. Ze geven zelfs hun 'fouten' toe en zijn gestopt met het hele plus systeem.

De mentaliteit dat alles maar gratis moet zijn is nogal vermoeiend, helemaal voor de mensen in de bedrijven die er de dupe van zijn.

Het lijkt me nuttiger om constructief te helpen dan alleen maar te bashen.

Overigens vind ik het enigszins jammer hoe het hele abonnement nu in elkaar steekt omdat ik het nu best wel duur vind voor de featureset die geboden wordt (waarvan ik momenteel dus alleen maar het blokkeren van advertenties nodig heb). Eerder kreeg je voor een kleine meerprijs dus artikelen of een blaadje opgestuurd thuis.
Dat is wel een beetje flauw, elk bedrijf heeft geld nodig en tweakers is geen uitzondering.
Dat is een beetje een dooddoener, want daarmee kan je alles dat een bedrijf doet goedpraten.
Het lijkt me nuttiger om constructief te helpen dan alleen maar te bashen.
Dat probeerde men bij het aankondigen en introduceren van Premium, maar er werd niet geluisterd.
Overigens vind ik het enigszins jammer hoe het hele abonnement nu in elkaar steekt omdat ik het nu best wel duur vind voor de featureset die geboden wordt (waarvan ik momenteel dus alleen maar het blokkeren van advertenties nodig heb).
Ik vind het jammer dat er geen alternatieve betaalmethoden zijn, en dat je ook niet per jaar kan afrekenen. De prijs (3 EUR/maand) is nog niet eens zo'n probleem. Dat kost Prime Video/SkyShowTime (met korting) ook ongeveer, en is best wel goedkoop. Dat is nog buiten de korting die men kan krijgen bij langdurig gebruik van T.net.
Eerder kreeg je voor een kleine meerprijs dus artikelen of een blaadje opgestuurd thuis.
Blaadje thuis voor een techsite kan echt niet meer anno 2023.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 10:51]

Jij noemt het een dooddoener, maar wat moet men dan doen? DPG en Tweakers zien de inkomsten uit reclame teruglopen terwijl er vele vaste kosten stijgen (inflatie, weet je wel). Dan moet je gaan kijken of er manieren zijn om je inkomsten te verhogen.

En hoe bedoel je, er wordt niet geluisterd? Het is niet omdat er vanuit enkele community leden ideeen worden ogpeworpen dat die daarom haalbaar zijn of dat deze op lange termijn voor een stabiele inkomstenbron kunnen zorgen. Constructief meewerken is iets anders dan een paar leuke ideetjes opgooien en zeggen dat jij daarom hebt meegewerkt. De uiteindelijke realisatie is vaak veel complexer.
Zoals hierboven al genoemd, er werd niet of alleen selectief geluisterd naar ideeën die werden aangedragen. Ik heb zelf tal van ideeën aangedragen omdat de huidige opzet mij de minst wenselijk leek: een deel van de primaire content van Tweakers (frontpage artikelen) achter een betaalmuur zetten. Kan helaas niet meer al mijn opties opsommen, maar er zaten dingen bij als een kleine vergoeding vragen voor het plaatsen van V&A advertenties, de bestaande abonnementen(structuur) aan te passen (prijzen iets op te hogen) met eventueel een paar extra perks (een achter de schermen livestream tijdens hardware tests ofzoiets). Meen dat ik in totaal een stuk of 6 a 7 opties (of combinaties van) had aangedragen, gegarandeerd waren ze lang niet allen haalbaar, maar zoals hieronder beschreven stond mijn inziens de keuze vooraf al vast.

Mijn posts kregen tientallen upvotes van members, maar er werd vrijwel niet op gereageerd door mensen van Tweakers. Op een van de posts werd wel (deels) gereageerd, hoofdzakelijk m.b.t. aanpassen bestaande abonnementen en daar kwam als antwoord op (iets in de trend van): "onze inkomsten uit de huidige abonnementen is maar zo weinig, dat loont zich niet...". En wat is de uiteindelijke oplossing: doorwerken op de abonnementen (die toch niets opleverden???) en een deel van de frontpage content achter die betaalmuur zetten.
Latere posts van mij, ook met soms tientallen upvotes, werden genegeerd want zolang jouw suggestie niet in de richting van "plus artikelen" was, was het geen mogelijke optie en werd het genegeerd. Oftewel: het hele feedback topic was deels een wassen neus, de beslissing was (voor mijn gevoel) allang genomen om artikelen achter een betaalmuur te zetten, er was alleen wat ruimte voor kleine details hieromtrent.

Voorheen had ik een abonnement om Tweakers te steunen, het was leuk om in ruil daarvoor een magazine te krijgen. Maar wanneer men zo'n wijziging maakt en zo selectief/niet luistert naar de members, dan gun ik hen mijn support niet meer. Sindsdien dus ook geen abonnement meer en gaat er, zolang de plus artikelen structuur bestaat, ook niet meer komen.

edit: ik lees tot mijn verbazing dat men dus gaat stoppen met dit systeem. Heb die berichtgeving schijnbaar gemist (hele druk tijd gehad privé) maar wat dat betreft: hulde en bedankt aan de mensen bij Tweakers dat men blijft evalueren en niet bang is om terug te komen op eerder gemaakte besluiten. Ik zie het als positief voor Tweakers als website en diens lezers dat dergelijke artikelen weer voor iedereen toegankelijk zijn.

[Reactie gewijzigd door Moi_in_actie op 23 juli 2024 10:51]

Ik ben zo vrij geweest om je reacties in het Plus-topic even terug te zoeken :) Vooropgesteld: ik was bij de aankondiging van de Plus-bèta (destijds Premium) niet betrokken, want toen werkte ik hier nog niet. Ik kan dus niet zoveel zinnigs zeggen over wat er in de eerste weken na de aankondiging met de feedback is gedaan. Maar ik kan wel wat vertellen over de vervolgonderzoeken die we in 2021 en 2022 hebben uitgevoerd. Daarin hebben we ons onder andere gericht op nieuwe features voor het Plus-abonnement, náást premium content. Het doel was tenslotte nooit om content achter een paywall te gaan zetten, maar om onze abonnementen aantrekkelijker te maken. Suggesties vanuit gebruikers zijn daarin ook meegenomen. Sterker nog, als ik jouw reacties van destijds zo lees, vermoed ik zelfs dat enkele van je suggesties rechtstreeks in onze brainstormsessies zijn beland ;) Een scenario met betaalde advertenties in V&A is bijvoorbeeld onderzocht, evenals een exclusieve abonnee-podcast, kijkjes achter de schermen en events. Enkele ideeën voor websitefunctionaliteiten (zoals een filterbare listing voor de frontpage en uitgebreidere Pricewatch-statistieken) hebben het zelfs geschopt tot prototypes in een usability test. Om uiteenlopende redenen bleek geen van deze features echter voldoende waarde te leveren voor de abonnementen, of in elk geval niet een meerwaarde die in verhouding stond tot de effort en kosten die we zouden moeten maken.

Oftewel: we zijn wel degelijk met feedback en suggesties aan de slag gegaan, hetzij niet altijd even zichtbaar. Dat laatste is denk ik enerzijds omdat we ook veel onderzoek 'buiten het forum' doen (surveys, focusgroepen, usability tests etc), anderzijds omdat het met zoveel mensen en meningen praktisch onmogelijk is om altijd individueel terugkoppeling te geven. Daar proberen we trouwens ook weer lessen uit te trekken, evenals uit onze communicatie in het algemeen rondom de bèta destijds :)

Tot slot wat betreft het missen van de aankondiging, die kun je hier terugvinden, mocht je hem niet al zelf gevonden hebben ;)

[Reactie gewijzigd door jelle. op 23 juli 2024 10:51]

Dank voor de reactie. Dat er schijnbaar destijds achter de schermen wel degelijk meer met de suggesties van mensen is gedaan is leuk/goed om te horen. Niet vanwege dat men (mogelijk) met specifiek mijn ideeën aan de haal is gegaan, maar gewoon met de feedback van de members in het algemeen. Ik kan dan nu achteraf alleen stellen dat het destijds leek alsof er weinig/niets met een groot deel van de feedback gedaan werd, terwijl dat (gelukkig) wel het geval was. Dat ook mijn gedachtenspinsels zeker geen "be all and end all" eindoplossingen waren wist ik toen ook al, aangezien ik geen inzicht heb in tal van factoren die erbij spelen (het totale financiële plaatje van Tweakers, is een bepaald idee qua bemensing/hardware/software wel mogelijk en/of rendabel etc.).

Ik ben in ieder geval, nog altijd, van mening dat Tweakers als geheel heel wat faccetten bevat (frontpage artikelen, V&A, Pricewatch, het forum, de community) en dat de frontpage artikelen mijn inziens nog altijd de kern vormen (op de hielen gevolgd door het forum). Die primaire content achter een abonnementenstructuur zetten en het daardoor niet meer voor iedereen beschikbaar stellen was en is mijn inziens geen goede keuze. In dat opzicht ben ik dan ook verheugd dat dit niet meer van toepassing is en hoop ik dat het via andere wegen mogelijk is om het "bedrijf" van Tweakers gezond te houden.
Jij noemt het een dooddoener, maar wat moet men dan doen? DPG en Tweakers zien de inkomsten uit reclame teruglopen terwijl er vele vaste kosten stijgen (inflatie, weet je wel). Dan moet je gaan kijken of er manieren zijn om je inkomsten te verhogen.
Ten eerste kan je je bestaande aanbod diverser aanbieden. Denk aan manieren om abonnementen aantrekkelijker te maken. Waarom zijn er bijvoorbeeld nog geen abonnementcadeaukaarten in de webwinkel? Daarnaast kan je andere vormen van inkomsten bedenken. Zie bijvoorbeeld awards op Reddit die men kan kopen en weggeven.
En hoe bedoel je, er wordt niet geluisterd?
Er werd niet geluisterd. Het Premium-topic toendertijd was een handige manier om elders het zinnetje 'we hebben geluisterd naar de community' te noemen, maar inhoudelijke reacties waren er niet. Ook ging men niet de discussie aan, wat ook het idee versterkt dat het rechtstreeks naar /dev/null werd gestuurd. Natuurlijk hoeft men niet naar de community te luisteren, maar wees daar dan open en transparant over, zonder valse verwachtingen te scheppen.
Het is niet omdat er vanuit enkele community leden ideeen worden ogpeworpen dat die daarom haalbaar zijn of dat deze op lange termijn voor een stabiele inkomstenbron kunnen zorgen. Constructief meewerken is iets anders dan een paar leuke ideetjes opgooien en zeggen dat jij daarom hebt meegewerkt. De uiteindelijke realisatie is vaak veel complexer.
En toch was het verloop van Premium/Plus voorspeld, en is het uitgekomen. Verder werden er goede ideeën gegeven die zich al elders hadden bewezen. Die werden genegeerd.

Premium/Plus was een experiment, en een bedrijf als T.net moet experimenteren om relevant te blijven en (nieuwe) bronnen van inkomsten veilig te stellen. Daar kan ik niets tegen bedenken. Het was echter de hele show eromheen dat men een stuk beter aan had kunnen pakken.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 10:51]

Ook ging men niet de discussie aan, wat ook het idee versterkt dat het rechtstreeks naar /dev/null werd gestuurd.
Dat gevoel heb ik ook hoor, maar het is natuurlijk heel moeilijk om een discussie aan te gaan met 2000 mensen die allemaal een ander idee hebben. Ik neem aan/ga er een beetje vanuit, dat er eens in de zoveel tijd een soort groepje wordt samengesteld, waar mensen vrijwillig als klankboord fungeren. Althans. Ik denk dat ik dat zou doen. We moeten er natuurlijk ook rekening mee houden, dat mensen die (positieve) kritiek willen leveren, dat eerder doen dan mensen die alles koek en ei vinden. Dit geeft natuurlijk ook een scheef beeld.

In bredere zin: Wat ik in de praktijk veel zie, is dat diensten/sites elkaar vooral proberen te kopieren, waardoor er dus niemand meer speciaal is. Tweakers.net lijkt dit dus ook te doen.

Kijk bijvoorbeeld naar de huidige Youtube filmpjes die gemaakt worden door Tweakers.net. Die zijn echt eenheidsworst geworden met al die andere kanalen. Tot en met de icoontjes met gekke gezichten aan toe (Dat schijnt beter te werken. Maar persoonlijk klik ik op geen één plaatje waar iemand met een gekke bek en een telefoon/camera/printplaat in z'n hand om een thema proberen aan te kaarten. Als je zoiets nodig hebt, dan kan ik je al niet meer serieus nemen. Maar goed. Dat ben ik :) )
Een ander voorbeeld was de A/B-test van een tijdje terug. Er kwam toen erg veel geklaag vanuit de community over hoe weinig informatie er op één beeld kwam. Letterformaat, interlinie, veel te grote banners/ankeilers die allemaal plaats innamen voor de daadwerkelijke informatie.
Ik maakte over de interlinie en de lettergrootte een opmerking. Ik kreeg toen letterlijk de reactie dat veel andere sites het ook zo doen. (het was op het niveau van het huidige nos.nl, wat daar prima werkt (vind ik), maar zij doen het dan zonder al die grote plaatjes) Ik vond dat echt een ultiem zwaktebod. De anderen doen het ook zo/dit is in de mode, dus wij doen het ook maar zo. Dat maakt het natuurlijk niet per se mooi/praktisch/overzichtelijk, maar ik snap uiteraar dat je je wel door anderen laat inspireren.
Ook stelde ik in een korte discussie de vraag of ze ook overwogen hadden om de Frontpage soberder te maken. Dus minder kolomonnen/informatie/niet-nieuws spul. Maar daar kreeg ik geen reactie op.
https://gathering.tweaker...message/68706962#68706962 <-- Dit is mijn frontpage. Oud plaatje, maar hij ziet er nog ongeveer hetzelfde uit (de balk met productsoorten van 'vergelijk producten en prijzen' (en het nieuwe 'Tweakersgear' item in het menu) heb ik tegenwoordig ook verwijderd). Lekker schoon, geen gedoe in beeld, één plaatje bovenin, lekker veel informatie op één beeld.

Maar goed. Ik zal persoonlijk de Plus-artikelen wel missen. Het waren zover ik kon bepalen de enige 'echte' artikelen die 'echt geschreven' waren. De meeste andere/reguliere items op de frontpage zijn/lijken veelal uittreksels van persberichten e.d. Misschien dat ik de redacteurs hier te koort mee doe hoor, maar zo komt het wel vaak over. (Ik bedoel het uiteraard niet neerbuigend of beledigend. Dit is gewoon hoe ik het ervaar)
En hoe bedoel je, er wordt niet geluisterd? Het is niet omdat er vanuit enkele community leden ideeen worden ogpeworpen dat die daarom haalbaar zijn of dat deze op lange termijn voor een stabiele inkomstenbron kunnen zorgen.
Vooral op gebied van betaling is er voor mijn gevoel dus totaal niet geluisterd, er is in dat feedback topic en in de reacties veelvuldig gevraagd om één keer per jaar te kunnen betalen waarna het abonnement ook automatisch afloopt.

Maar het enige wat mogelijk is maandelijks betalen incl. een stilzwijgende verlenging aan het einde van de afgesproken looptijd. Ik zit simpelweg niet te wachten op dit soort betaalconstructies voor niet-essentiële diensten; en als ik dat feedback topic terug kijk gaven veel mensen dat als rede op om er geen interesse in te hebben. Ik snap best dat niet alle ideeën haalbaar zijn, maar een optie tot jaarlijkse betaling zonder verlening zou toch geen onmogelijk verzoek moeten zijn als er zoveel vraag naar was (= extra inkomsten!)?

[Reactie gewijzigd door !mark op 23 juli 2024 10:51]

ik had plus puur voor de artikelen en het steunen van tweakers.
Alle extra functies gebruik ik niet (ik blokkeer zelfs geen advertenties, puur om tweakers te steunen).

Wat dat betreft vind ik het jammer dat er geen "supporter" abonnement meer is, ik wil tweakers graag steunen. Maar €2,25 (incl karma korting) vind ik best aan de prijs zonder er iets voor terug te krijgen ten opzichte van het gratis tweakers.

Nu snap ik dat automatische incasso's ook geld kosten qua administratie, maar €15 per jaar via ideal af te rekenen zou ik prettig vinden. Zo steun ik tweakers als mijn meest bezochte website, maar ben ik daar niet direct €27 per jaar voor kwijt.

Ja netflix kost mij ook €16 per maand, maar hier is geen gratis legaal alternatief voor.
hier betaal ik voor een service die mij eigenlijk geen voordelen meer bied t.o.v. de gratis variant.
Kan tweakers niet gewoon een doneer pagina maken, waarop het mogelijk is om gewoon een bedrag te doneren zoals ik dit ook voor o.a. wikipedia doe.
Wat dat betreft vind ik het jammer dat er geen "supporter" abonnement meer is, ik wil tweakers graag steunen. Maar €2,25 (incl karma korting) vind ik best aan de prijs zonder er iets voor terug te krijgen ten opzichte van het gratis tweakers.
• Controle over advertenties

Vind ik niet niets. Daarmee heb je de keuze om geen advertenties te zien (effectief afgekocht) terwijl je toch T.net steunt.
Nu snap ik dat automatische incasso's ook geld kosten qua administratie, maar €15 per jaar via ideal af te rekenen zou ik prettig vinden. Zo steun ik tweakers als mijn meest bezochte website, maar ben ik daar niet direct €27 per jaar voor kwijt.
Dit snap ik ook niet. Waarom ondersteunen ze bijvoorbeeld geen PayPal, met ook de optie voor een jaarlijkse (handmatige of automatische, net wat de tweaker wil) afschrijving? Dat een techsite dit niet ondersteunt valt tegen.
Ja netflix kost mij ook €16 per maand, maar hier is geen gratis legaal alternatief voor.
hier betaal ik voor een service die mij eigenlijk geen voordelen meer bied t.o.v. de gratis variant.
Je kan T.net niet gratis gebruiken. Je hebt advertenties (aandacht/tijd), of je geeft geld. Je betaalt dus sowieso met iets.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 10:51]

PayPal is waardeloos als merchant. Ze rekenenen echt belachelijke fees. Ik snap wel dat Tweakers dat niet wil gebruiken.
PayPal is waardeloos als merchant. Ze rekenenen echt belachelijke fees. Ik snap wel dat Tweakers dat niet wil gebruiken.
Dan schuif je de kosten door naar de T.net abonneehouder. Opgelost.
Dat is tegen de voorwaarden van PayPal.
Bron? Er zijn namelijk Nederlandse webwinkels die dat doen. Denk aan Alternate.
4.6 No Surcharges. You agree that you will not impose a surcharge or any other fee for accepting PayPal as a payment method. You may charge a handling fee in connection with the sale of goods or services, as long as the handling fee does not operate as a surcharge and is not higher than the handling fee you charge for non-PayPal transactions.

Dus leuk dat Alternate dat doet, maar het mag niet.
Je kan T.net niet gratis gebruiken. Je hebt advertenties (aandacht/tijd), of je geeft geld. Je betaalt dus sowieso met iets.
Een add-blocker is gewoon legaal, Tweakers kan dan hoog of laag springen maar het enige wat ze uiteindelijk kunnen doen is je account blokkeren / de toegang tot de site ontzeggen als ze het echt beu zijn.

Waar het illegaal downloaden van Netflix materiaal wel illegaal is en je in theorie ook juridisch problemen kunt krijgen. Nu is er in Nederland nog geen zaak geweest tegen kleinschalig downloaden, maar kijkend naar Duitsland is dat prima mogelijk als er een instantie brood in zou zijn.

Daarnaast is het steeds opnieuw illegaal binnen hengelen van films/series wel een stuk meer werk dan simpelweg een addblocker erop zetten, sterker nog waarschijnlijk heeft vrijwel iedere Tweaker wel een blocker (is tegenwoordig helaas praktische noodzaak op veel websites) en kost juist whitelisten moeite :+

Met deze reactie wil ik nadrukkelijk niet iedereen aansporen om hier maar de add-blocker aan te gaan zetten, ik wil alleen maar aangeven dat er toch echt wel een (juridisch) verschil is tussen een illegaal Netflix alternatief en de adds blokkeren op een website. Ik heb Tweakers sinds ze het spul trackingsvrij hebben gemaakt ook gewhite-list :)
Een add-blocker is gewoon legaal, Tweakers kan dan hoog of laag springen maar het enige wat ze uiteindelijk kunnen doen is je account blokkeren / de toegang tot de site ontzeggen als ze het echt beu zijn.
Nergens noemde ik het woord 'legaal'. In de context is het prima te begrijpen dat ik met 'je kan T.net niet gratis gebruiken' bedoel dat dat alleen zo werkt binnen de spelregels van T.net.
Ik had ook plus, maar betaal nu alleen maar minder, bij mijn weten zelfde redactie, zelfde Tweakers. Waarom moet advertentievrij dan nog goedkoper, want alle plus artikelen zijn nu gelukkig voor iedereen, alleen maar beter lijkt me, nu weer één grote community?
want alle plus artikelen zijn nu gelukkig voor iedereen
Als je je adblocker uitzet.
Netflix is alleen maar 16 EUR per maand als je ook 4k wilt. Als je genoegen neemt met 1080p dan is het goedkoper (14 EUR per maand dacht ik). Dan kijk je reclamevrij. Op zich kan het ook goedkoper, voor een VPN (voor BitTorrent) plus Usenet betaal je niet 16 EUR per maand, maar je hebt dan ook hogere elektriciteitsrekening. Je vergeet trouwens nog muziek/podcast abonnement.

Ik betaal maar 1,50 EUR (inclusief karmakorting) voor Hero weet niet waar dat verschil 'm in zit. Ik vind dat een prima prijs (Elite is mij echt veel en veel te duur voor dingen die ik niet hoef), en ik ga niet voor iedere website een premium abonnement nemen. Zo heb ik deze, en mijn vrouw een krant (die ik dan ook lees) en dat is het qua journalistiek. We gebruiken ook beide Bol.com/AH select, en Amazon Prime. Maar stel ik zou NYT veel lezen, dan zou ik daar ook een abonnement nemen. Phoronix vind ik qua prijs/kwaliteit te mager. En we hebben eerder een abonnement op De Correspondent gehad maar we maakten er beiden te weinig gebruik van.
Kranten waren heel lang huiverig voor een pay wall maar het blijkt gewoon te werken.
Volkskrant en NRC maken winst met hun digitale abonnementen.

Gratis is nu.nl niveau vindt Tweakers toch echt wel goed genoeg dat ik er voor wil betalen.
Het niveau is de afgelopen 10-12 jaar drastisch gedaald helaas.... Heb je dit zelf niet gemerkt sinds je registratie?
Eindelijk een oudgediende die hetzelfde ziet als ik. Ik ben lid sinds 2001 en ik constateer precies hetzelfde. Ik denk dat ze een breder publiek wilden trekken en daardoor werden de artikelen ook wat minder technisch en diepgaand.
Ik merk wel dat Tweakers minder een techreview site geworden is en een stuk breder. Voor een deel vind ik dat prima, ergens mis ik soms wel de nadruk op (diepgaande) testen (videokaarten, moederborden, overclocken, etc). Gelukkig is dat niet helemaal weg.

Waar Tweakers wel echt goed in is geworden zijn de filmpjes en podcasts, ik kan mij de eerste filmpjes nog wel herinneren. Ging allemaal wat houterig :).
Wat het verdwijnen van plus betreft, ik kon leven met de 3? gratis artikelen per maand voor niet leden. Verder vind ik het prima om advertenties in beeld te laten bij Tweakers.
Ik ben het helemaal met je eens.
We zitten nu jaren op internet. Websites zijn gegroeid en gegroeid. Maar ergens is iets mis gegaan met het model van veel websites.

iets wat jaren lang prima gratis kon kan ineens niet meer.

En wat krijg je, een soort informatie "zelfcensuur". Je kan moeilijker verschillende objectieve inzichten krijgen.

Mooi voorbeel vandaag:
De juiste kop:
https://www.nu.nl/economi...etoverd-tot-woningen.html

De telegraaf kop (van NOS)
https://nos.nl/artikel/24...fs-speelgoedzaken-geopend

hetzelfde artikel, maar een suggereerd toch echt iets anders dan de ander.

Juist meerdere kanten van nieuws of andere artikelen kunnen consumeren is erg nuttig. (ook in de strijd om fake news). Maar het is echt onmogelijk voor de grote meerderheid om dat allemaal te betalen.

En dan klaagt de overheid over nepnieuws. Maar pakken ze de oorzaak niet aan.
De NOS heeft toch ook een juiste kop bij het artikel en bij het onderwerp? Ze lichten gewoon iets anders uit dan NU doet, dat er ook weer winkels komen op plekken die eerst leeg stonden.
Nee, dat hebben ze niet. De reden is dat er minder winkelpanden zijn. Verassend genoeg zijn deze nu wel relatief vaak gevuld met speelgoedwinkels. Maar de hoofdreden is duidelijk dat er minder winkelpanden zijn omdat ze zijn omgebouwd.
"ook ".
Er is een ander belangrijk element uitgepakt, dat er weer winkelpanden wel worden ingevuld met winkels. Dat is ook nieuwswaardig na jaren van alleen sluitingen, toch?

[Reactie gewijzigd door boschhd op 23 juli 2024 10:51]

Prima, op zich ben ik blij met deze antwoorden (ik heb een andere mening).

Maar hieruit blijkt wel hoe belangrijk het is om meerdere bronnen te kunnen raadplegen. Dus om de verhalen te kunnen valideren. En je dus niet afhankelijk bent van de éne bron die je op moment van abbo afsluiten het fijnste vond of het meeste vertrouwde.
ik ben ook absoluut niet tegen inkomsten, maar onder de noemer verhoogde kosten etc artikelen achter een paywall parkeren, en daarnaast een schrijver inhuren a 60k per jaar kosten? (Nee, een personeelslid kost meer dan alleen salaris).

Advertenties heb ik ook geen moeite mee, al mijn aankopen gaan door de pricewatch waar ze ook genoeg % omzet van krijgen. Maar artikelen achter een paywall parkeren is bij mij een brugje te ver.
Als je nieuws diepgaander wilt hebben dan copy-paste van anderen, dan zal er echt iemand achteraan moeten gaan. En als je meer diepgang en onderzoek wilt doen dan is dan kan ik me voorstellen dat ze daar iets voor terug willen hebben.
We zijn tegenwoordig te verwend met 'gratis' nieuws.
Vroeger, begin en midden jaren 00, waren de nieuwsitems ook diepgaand en uitgebreid. Naar mijn mening zijn de artikelen begin jaren '10 steeds oppervlakkiger en minder diepgaand geworden. Ik denk dat dit zeker te maken heeft met de overname door een grote commerciële speler. Er moet nu eenmaal geld worden verdiend om de aanschaf van Tweakers.net te rechtvaardigen, dat is logisch.
Je zou echter bijna denken dat de website met opzet wat minder diepgaand is geworden, om zo de "echte" artikelen achter een paywall te zetten.
Ik ben oud genoeg om die gratis krantjes bij het station nog te herinneren.
Was allemaal overgetikt van persbureaus.

Echte kranten hebben achtergrond reportages, buitenland correspondenten en interviews.
Dat mag toch? Blijkbaar deden meer mensen dat niet of te weinig en is die redacteur nu weer naar huis. Lijkt me prima marktwerking.
Wat is het probleem met een paywall? Puur uit interesse. Vind je het dat de redacteuren niet betaald mogen worden? Of dat alles in het leven voor jou gratis moet zijn? Dat het beter is als anderen voor je betalen? Wat is het probleem?

Ik snap het probleem niet dat je betaald voor zaken die waarde hebben. Wat ik ook niet snap is dat wij ons (of beter gezegd jij je) moeten bemoeien met het aantal redacteuren en hoe die ingezet worden…
Ik kan mij voorstellen dat andere mensen andere verwachtingen en principes hebben om plus te negeren en/of om tweakers niet direct financieel te willen steunen.

Voor mij persoonlijk was het een goed initiatief en ik vind het jammer dat een extra stukje verdieping in deze vorm niet levensvatbaar is. Het laat ook een beetje zien hoe verwend we zijn met 'gratis' content op internet.

Ik hoop dat tweakers genoeg inkomsten weet te genereren, uit directe abonnement, advertenties en pricewatch, om onafhankelijk, inhoudelijk en objectief te blijven. Dat is namelijk het beeld dat ik nu van Tweakers heb en ik heb er alle vertrouwen in dat Tweakers dat zelf ook na blijft streven.
En uit principe weiger ik ook maar 1 plus artikel te openen, extra redacteur aan nemen en dan de artikelen achter een paywall parkeren.
Leg dat principe eens uit. Je vertelt niet wat je er principieel fout aan vindt.
Vanaf vandaag kun je alle artikelen die we ooit achter onze paywall hebben gezet, gratis teruglezen. Je hebt geen abonnement nodig, en ook geen account. Het enige wat we van je vragen is dat je je adblocker uitschakelt,
Eerste alinea.
Met uBO kon (kan? weet niet of deze nog geplaatst worden) je deze makkelijk uit het overzicht weghalen.
Sowieso kun je daar bijna alle overbodige zaken op een site laten verdwijnen (soms in meerdere stapjes), wordt internetten weer heerlijk rustig van.
Zie hier bijvoorbeeld op de index van Tweakers enkel tekstregels.
U betaalt ook niet voor de boodschappen, uw benzine en uw internetabonnement begrijp ik?
uiteraard, en zoals gezegd betaal ik ook gewoon door de pricewatch te gebruiken en advertenties. Maar zoals gezegd, "redactionele capaciteit uitbreiden" en dan artikelen achter een paywall parkeren is kosten omhoog en dan hopen dat inkomsten omhoog gaan.
Het enige wat we van je vragen is dat je je adblocker uitschakelt
nieuws: Detectie van adblockers volgens Europese Commissie illegaal

[Reactie gewijzigd door moonlander op 23 juli 2024 10:51]

Als ik me niet vergis laten ze geen script lopen om te kijken of je een ad-blocker hebt, maar puur of een advertentie laadt. Zo zal het dan wel weer mogen, gok ik.
nieuws: ACM: detectie van adblockers zonder toestemming is in Nederland niet ... ;)

En inderdaad, wat @eric.1 zegt: we detecteren sec gezien geen adblockers (dat is technisch ook niet mogelijk), maar kijken of de banners wel ingeladen worden. Dat gegeven verwerken we ook niet op persoonsbasis, maar gebruiken we wel voor geaggregeerde statistieken. De privacy-impact hiervan is dus nagenoeg nihil, in ieder geval dusdanig gering dat we hier ook geen consent voor hoeven te vragen.

[Reactie gewijzigd door crisp op 23 juli 2024 10:51]

Was er maar een manier om artikelen zoals deze in een favorietenlijst te bewaren, of een +1 te geven zodat ik 'm zelf kan terugvinden ergens als ik weer inlog. :)

Helaas abbo nu opgezegd, ik zou graag Tweakers steunen dus heb de adblocker maar eens uitgezet hier.

[Reactie gewijzigd door Barryke op 23 juli 2024 10:51]

Daar heb je bookmarks voor in je browser :)

Hoewel je het uiteraard ook als functie request kunt inschieten op het betreffende forumdeel.
Was er maar een plus-artikel over bookmarks zoals in de browser of op een pagina als Notion of Raindrop.io :P
ben blij dat PLUS! achter de rug is.
De gratis artikelen namen een vrije val naar beneden, terwijl een PLUS artikel wel geld en tijd (en dus kwaliteit) mochten kosten.
Wanneer is iets PLUS? Ik vond het een verkeerde op splitsing.
En slim dat jullie nu de PLUS voor iedereen beschikbaar stellen; daarmee leveren ze alsnog views op.

PLUS was slimmer geweest als je artikelen daarmee xx tijd (bijv. 1 maand) eerder kon bekijken. Wil je nu? Heb je haast? Dan heb je er iets voor over. Anders lees je het maar iets later. Dan heb je betaalde en niet betaalde views, zonder de artikelen te verstoppen.
Daarmee zou ik vrede hebben; maargoed- dan blijft de grens: wanneer is het gratis artikel waardig, of stoppen we er tijd in?
PLUS was slimmer geweest als je artikelen daarmee xx tijd (bijv. 1 maand) eerder kon bekijken. Wil je nu? Heb je haast? Dan heb je er iets voor over. Anders lees je het maar iets later. Dan heb je betaalde en niet betaalde views, zonder de artikelen te verstoppen.
Dit zal nooit werken. Moet ik als niet-betalende-gebruiker een maand wachten voordat ik het artikel kan zien? Ok, jammer, ik ga wel op een andere website zoeken voor diezelfde informatie.
Voorzover ik kon bepalen ging het hier vaak om nieuwe inzichten waar extra werk voor gedaan moest worden. Niet iets wat je makkelijk van een andere site haalt.
Kan best werken, Follow The Money heeft een soort gelijk model.

Dag dat het artikel uitgebracht wordt is het gratis te lezen, daarna achter betaalmuur.
Werkt voor hun blijkbaar prima.
andersom ... op dag van publicatie betaal je er geld voor ... en na xx periode komt het artikel gratis beschikbaar.

Twee keer de views, en de mensen met haast betaling voor hun toegang.
Tweakers heeft denk ik een juiste beslissing genomen om te stoppen met plus artikelen achter een muur te zetten, hulde daarvoor.
Ook snap ik wel dat er geld verdiend moet worden.
Wat voor mij en vele wellicht wel acceptabel is, zet een plus artikel achter een doelgericht reclame filmpje, zo kan het een aanvulling zijn op het plus artikel of in ieder geval een keuze zijn om toch het plus artikel te lezen.
De drempel is laag genoeg dan om met interesse, het reclame filmpje te kijken en dan het artikel te lezen.
Succes met het maken van keuzes :)
Anoniem: 450173 9 januari 2023 13:36
Wat een zure reacties. Het was duidelijk te zien wat de voordelen van Plus waren en waarom dat geld kost. Jammer dat het stopt.

Tip: vraag 8 euro pm voor een blauw vinkje naast je naam.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 450173 op 23 juli 2024 10:51]

Ben ik het slechts deels mee eens.
Het goedkoopste Plus-abonnement bood vrijwel geen enkel voordeel t.o.v. geen abonnement. Ook geen toegang tot plus-artikelen. Zie hier voor de verschillen tussen de Plus-abonnmenten.
Dan trek je een twijffelaar om wel of geen abonnement af te sluiten niet over de streep.
En van de drie artikelen die maandelijks gratis toegankelijk waren was m.i. de kwaliteit sterk wisselend.
Leuk, ik heb erg veel plezier gehad aan het schrijven van mijn freelance artikelen. Tof dat deze nu door iedereen gelezen mogen worden, die linkjes ga ik zeker nog delen met vrienden en familie. Bedankt voor de samenwerking Tweakers, en bedankt voor alle gave reacties :) !

review: De virtuele machine CHIP-8 - Introductie in de ontwikkeling van emula...

review: Rust voor wie aan veiligheid hecht - Eerste stappen met programmeerta...

review: De PineTime-smartwatch flashen - Tweaken op de millimeter
Soms kan een betaalmuur een oplossing bieden voor het dekken van kostenstijgingen en het wegvallen van reguliere abonnementsinkomsten. Waar dagbladen dat met redelijk succes hebben geïmplementeerd, blijkt dat voor een medium als Tweakers nu toch niet het geval. Mijn reactie op dat plan indertijd werd weggehoond, maar is nu toch bewaarheid.
Ik hoop overigens, dat, nu iedereen vrij kan lezen, men de moeite die in deze artikelen is gestoken, weet te waarderen.
Laten we eerst eens beginnen met een lijstje. Wat waren nou de tien meestgelezen artikelen met het Plus-label? We zagen daarbij in ieder geval een duidelijke trend: duurzaamheid spreekt jullie aan. Windmolens, zonnepanelen, warmtepompen en accu's komen allemaal in de top tien voorbij.
Hebben jullie ook gekeken naar het soort reacties? (als dat een maat was voor populariteit)

Ik zie bijvoorbeeld bij artikelen over elektrische auto's altijd heul veul reacties en je zou dan kunnen zeggen dat elektrische auto's Tweakers-bezoekers aanspreken. Maar als je naar de reacties kijkt, dan is een erg groot deel juist uiterst negatief over elektrische auto's. Elektrische auto's spreken "ons" dus helemaal niet aan, artikelen erover zijn vooral aanleiding tot oeverloze discussies tussen mensen die elkaar helemaal niet willen vinden.
Overigens: die Plus-artikelen waren een fantastisch concept, jammer dat dat verdwijnt.
Linksquest Moderator Spielerij 9 januari 2023 16:58
Jammer dat het stopt, vond die plus artikelen vaker wel leuk en soms ook leerzaam.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.