Leesvoer: biografie van Apple na de dood van Steve Jobs

Na de dood van Steve Jobs in oktober 2011 werden twee mensen het belangrijkst bij Apple: ceo Tim Cook en hoofdontwerper Jony Ive. Auteur Tripp Mickle neemt door hoe het hen is vergaan sinds Jobs' overlijden.

Tripp Mickle: After SteveDe ondertitel alleen al geeft een beeld van waar het met dit boek naartoe gaat. After Steve. How Apple became a trillion-dollar company and lost its soul. Het boek, dat eerder dit jaar uitkwam, zal deze zomer op veel leeslijstjes van tweakers staan.

De soul die Apple verloren zou hebben, slaat op de gewijzigde cultuur in het bedrijf. Onder Cook is het een bedrijf geworden van het ecosysteem van hardware, software en diensten. Cook wil die beschermen en uitbreiden. Daarbij verdient Apple aan hardware én aan diensten: een transformatie die uiteraard grote gevolgen heeft. Het prominentste gevolg is dat hardwaredesign binnen het bedrijf minder belangrijk is geworden, en dat is nu juist het bastion van Ive.

Een boekbespreking op Tweakers?

Elk jaar verschijnen er talloze boeken die gaan over de techindustrie of er veel raakvlakken mee hebben. We tippen ze al jaren in onze Gift Guides en bespreken ook geregeld boeken in onze podcast. Met dit artikel willen we nagaan of een uitgebreidere boekbespreking meerwaarde heeft voor onze lezers. Laat vooral in de reacties weten of je dit waardevol vindt.

Mickle is een geloofwaardige auteur. Hij volgt tech al jaren voor de kranten The New York Times en The Wall Street Journal. Hij was zelf aanwezig bij veel van de evenementen die hij beschrijft, en schreef in de loop van de jaren veel over Apple. Voor dit boek heeft hij nog eens honderden interviews extra gehouden met voormalige en huidige Apple-medewerkers.

Het beeld dat eruit naar voren komt, is dat van een bedrijf dat zich professioneler is gaan opstellen. Dat is ook logisch, want de wereld is veranderd. Steve Jobs kon goede keynotes geven en pushte zijn teams tot het maken van vernieuwende producten, maar hoe zou hij de geopolitieke gevoeligheden met China hebben behandeld? Hoe zou hij zijn omgegaan met beschuldigingen van machtsmisbruik in de App Store?

Het boek werpt ook een licht op het waarom van het gevoel van Ive dat hij Apple moest verlaten. Na het vertrek van Scott Farstall, verantwoordelijk voor iOS, nam Ive die rol op zich. Dat leidde tot een nieuw design voor iOS, maar Ive werd daardoor ook meer en meer een manager van grote groepen medewerkers. De meetings en managementtaken die daarbij horen, lagen hem niet. Hij liep volgens de auteur vast in de bureaucratie van het nieuwe Apple.

Het boek gaat uitgebreid in op de Apple Watch. Ive had zich ervoor ingespannen dat de smartwatch behalve een techproduct ook een modeaccessoire zou worden. Hij zocht toenadering tot de modewereld en pushte de komst van een gouden, 17.000 dollar kostende Apple Watch. Het liep niet zoals verwacht en in de jaren erna werd de Apple Watch meer een op gezondheid en sport gericht accessoire in plaats van een mode-item.

Terugkijken: review eerste Apple Watch uit 2015

Ive trok zich in die jaren meer en meer terug uit de dagelijkse gang van zaken bij Apple. Mickle schreef daar al eerder over voor WSJ en Apple noemde dat artikel toen 'absurd'. In de jaren ervoor gingen al geruchten dat Ive niet langer betrokken was bij de dagelijkse gang van zaken en zich alleen nog bezighield met het ontwerp van hoofdkantoor Apple Park. Die informatie kwam toen van Apple-fan en -volger John Grueber.

Ive en Cook hebben vrijwel alleen de liefde voor Apple gemeen, stelt de auteur. Cook interesseerde zich weinig voor design en hield zich vooral bezig met waar hij zelf goed in is, zoals bevoorradingsketens en verkopen. Zo zou hij elke ochtend verkoopcijfers doornemen om te weten hoe het ervoor staat met alle producten.

De hoofdpersonen zelf hebben niet meegewerkt aan het boek. Je kunt je dus afvragen hoe de auteur weet van hun emoties tijdens bepaalde gebeurtenissen, zoals tijdens de presentatie van de Mac Pro in 2019. "Het moment was zo awkward dat Ive er nauwelijks tegen kon", schrijft Mickle.

Jony Ive laat Tim Cook zogenaamd de Mac Pro voor het eerst zien. Bron: Getty Images
Jony Ive laat Tim Cook de Mac Pro zien in 2019. Bron: Getty Images

Volgens de auteur herkende Ive zich in de hoofdpersoon van de film Yesterday uit 2019. In die film is een singer-songwriter die aanvankelijk weinig succes heeft, ogenschijnlijk de enige die zich de Beatles kan herinneren. Hij speelt die liedjes alsof het zijn eigen songs zijn en heeft daar succes mee. De spanning die dat veroorzaakt tussen de commerciële belangen die bij zijn nieuwe succes komen kijken, en zijn wil om mooie liedjes te zingen, staat centraal in de film en vermoedelijk is dat wat Ive aansprak: de gespannen relatie tussen kunst en commercie.

Volgens het boek liet Ive de film daags voor hij zijn afscheid aankondigde, aan zijn medewerkers zien. De film is verder vooral bekend vanwege de rechtszaak van twee Amerikaanse fans van een actrice. Zij zat wel in de trailer, maar werd uiteindelijk uit de film geknipt. Ive bleef nog een paar jaar als adviseur verbonden aan Apple met een lucratief contract, maar Apple zou de samenwerking intussen hebben verbroken.

Beeld uit de film Yesterday: de hoofdpersoon in een zaal vol marketingmensen in een meeting
Beeld uit de film Yesterday: de hoofdpersoon in een zaal vol marketingmensen in een meeting

Over dit boek

Tripp Mickle, After Steve. How Apple became a trillion-dollar company and lost its soul
Uitgever: Harper Collins
Verschenen: 3 mei 2022
512 pagina's
Verkrijgbaar als e-book en hard copy

Wie Apple volgt of interesse heeft in het bedrijf, heeft aan After Steve een interessant boek. Wie op zoek is naar technische diepgang, vangt bot. Over de overstap van Intel naar Apples eigen Arm-processors staat in het hele boek geen woord, terwijl dat óók een invloedrijke beslissing was in de tijd sinds Jobs. Ook de motivatie achter hardwarekeuzes voor de Touch Bar in Pro-laptops, het butterfly-toetsenbord in alle MacBooks en het verdwijnen van de 3,5mm-jack uit iPhones komt niet of beperkt aan bod. Het hele boek is meer psychologisch dan technisch en dat is bij een techbedrijf jammer; het voelt aan als een gemiste kans. Dat maakt het geen waardeloos boek. Integendeel, de lezer leert Cook en Ive beter kennen en het werpt een licht op veel van de gebeurtenissen van de afgelopen tien jaar bij een van 's werelds bekendste techbedrijven.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

12-11-2022 • 07:00

20

Reacties (20)

20
20
13
0
0
2
Wijzig sortering
Leuk! Weer eens wat anders een boeken review op Tweakers. Niet dat ik een Apple fanboy ben maar vind het toch wel mega interessant hoe Apple zich gedraagt wie wie daar aan bijdraagt.

Overigens lees ik veel biografieën als vorm van inspiratie deze zijn vrijwel altijd geschreven over een persoon. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de biografie van Elon Musk.

Ik ga ergens even een E-pub scoren.
Overigens lees ik veel biografieën als vorm van inspiratie deze zijn vrijwel altijd geschreven over een persoon.
Met alle respect: een biografie is altijd over een persoon.
Het boek is ook als Audioboek te verkrijgen, oa bij Audible
Ik ben groot voorstander van meer boekbesprekingen! Het is afgelopen jaren meermaals voorgekomen dat ik een boek heb opgepikt aan de hand van de podcast of gift-guide.
Mooie gelegenheid weer eens een echt boek erbij te pakken!
Fijn dit als artikel te kunnen lezen, podcasts of videobesprekingen zijn niet mijn ding. Ik wil teksten lezen, woorden wegen, eventueel een stukje teruglezen, dat helpt mij zaken veel beter te begrijpen. Een goede toevoeging dit!
Grappig om eens een review te lezen en ik ben ook benieuwd naar de achtergrond van het terugtrekken van Ive. Trouwens ook naar de toekomst zonder Ive, want mijn gevoel zegt dat Apple pakweg het laatste jaar nogal vreemde keuzes maakt.

Ive maakte met de focus op mode voor de Apple Watch inderdaad een verkeerde keus, maar dit was een opkomend product waarin “trial en error” er gewoon bij hoort.

Ik maakte me vanaf moment 1 al zorgen over het vertrek van Ive bij het zien van de lompe design keus voor de MacBook Pro, en in mindere mate de herinvoering van verouderde technieken (HDMI, sd kaart). Ongetwijfeld was Apple wel té snel met die poorten er in eerste instantie afhalen, maar net op het moment dat de mainstream markt is gaan kantelen naar usb besloten zij terug te stappen naar verouderde technieken. Curieus, maar helemaal zorgelijk werd het voor mij met de release van de nieuwe iPad, tegen een belachelijke prijsverhoging een product op de markt brengen die alleen werkt met de verouderde versie van de stylus, die dan óók alleen maar werkt met een adapter. Ik kan alleen maar voor me zien hoe Steve Jobs in een vlammende presentatie een product als dit zou affakkelen.

Nee, na het overlijden van Jobs is het nog lang goed gegaan maar ik ben benieuwd of na het vertrek van Ive Apple op de lange termijn wel het bedrijf blijft waar juist zoveel mensen voor gekozen hebben (premium, duur, maar daarvoor ultiem gebruiksgemak en mooi luxe design voor terugkrijgen)
“Lost it’s soul” dat is echt de nagel op de kop. Ooit was Appple speciaal. Ze moetsen opboxen tegen de grote klassieke spelers.

Steve jobs zorgde voor een soort van cult, je leefde mee met het ontwerp. Itunes en ipods maakte muziek downloaden handig en legaal en smartphones en Ipads van deze generatie werden geboren.

Na jobs heeft Apple veel flaters begaan en beslissingen genomen die niet in goede aarde vielen. Pas nu, na jaren begint het tij te keren maar de ziel is al gaan vliegen.

Ook de sympathieke gloed is volledig weg. Ze blijven die lightning kabel maar levens houden en de right to repair vinden ze maar niets.

[Reactie gewijzigd door Coolstart op 24 juli 2024 16:32]

Leuke ontwikkeling voor Tweakers om ook hier verslag van te doen. Zeker een relevant toppic. Apple is, ongeacht wat je van het bedrijf vind, een aardig kompas waar de tech industrie heen gaat en de keuzes van Jonathan I. hebben best wat schade gedaan aan het bedrijf. Iets met steeds platter en steeds minder i/o.

Hoe dan ook, leuk om te lezen +1 !
Graag meer van dit soort boekbesprekingen!

De boekbespreking had van mij nog best wat langer gemogen.

Misschien voor een volgende keer ook andere boeken noemen die min of meer over hetzelfde onderwerp zijn geschreven? Bijvoorbeeld dit boek richt zich op de periode na Steve Jobs, maar er zou een verwijzing naar “Steve Jobs” door Isaacson kunnen worden genoemd als tip voor iemand die wil lezen over de periode toen Steve Jobs er nog was. En het boek gaat blijkbaar niet over de technische kant, maar is er dan een boek dat daarover wel gaat? Zo’n boek noemen lijkt mij goede aanvulling voor dit soort artikelen.
Ook graag meer van dit soort eccentrieke ontwikkelingen, dit is super content!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.