Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

Tweakers start met een bètatest voor een Premium-aanbod

01-12-2020 • 10:00

532 Linkedin

We vroegen in dit bericht wat jullie van Premium vonden, en daar hebben jullie ruimschoots gehoor aan gegeven. Dank daarvoor. Uiteraard lezen we alle opmerkingen, kritiek, suggesties, zorgen, enzovoorts, maar we kunnen daar helaas onmogelijk individueel op antwoorden. In het Premium-discussietopic op het forum heeft Tweakers-hoofdredacteur Wout Funnekotter een uitgebreide reactie gegeven. Daarnaast hebben we de FAQ uitgebreid naar aanleiding van jullie vragen en hebben we de belangrijke reacties in het topic gepinned.

Tweakers begint dinsdag met een bètatest voor een Premium-aanbod. In de periode van deze test krijgen gebruikers met een account die ingelogd zijn, toegang tot extra artikelen. Deze artikelen zijn een aanvulling op het bestaande nieuws en de productreviews.

Al jaren heeft Tweakers abonnementen. We hebben in de afgelopen jaren het afsluiten van deze abonnementen zo gemakkelijk mogelijk gemaakt en de inhoud ervan aantrekkelijk gemaakt met extra's, zoals een magazine, badges voor abonnees, winacties, abodagen en voorrang bij kaartverkoop van evenementen.

Het streven van Tweakers is om meer te bieden met abonnementen. Als onderdeel van dat streven om waarde toe te voegen, willen we daarom nu een abonnement testen rondom redactionele artikelen. We denken dat er een grote groep lezers onder jullie is, die behoefte heeft aan extra artikelen. Voor hen hadden we in de afgelopen drie jaar het Tweakers Magazine, gecombineerd met het Hardware Info-magazine, maar zoals in september aangekondigd, stopt dat papieren tijdschrift in december.

Duiding en diepgang

Met nieuws brengen we jullie snel op de hoogte van actuele techontwikkelingen, en met onze productreviews en round-ups proberen we jullie een zo goed mogelijk beeld te geven van de prestaties van producten. Dat blijven we uiteraard doen. Daarnaast gebeurt er zoveel op techgebied, dat er ruimte is om jullie beter te informeren over ontwikkelingen, met bijvoorbeeld meer diepgang en duiding, en met unieke informatie die je niet elders leest.

Daar investeren we in. Met een uitbreiding van de redactie met nieuwe redacteuren en freelancers, en met aanpassingen in onze werkwijze. Met Premium-artikelen willen we jullie dagelijks beter op de hoogte brengen, met nieuws dat meer brengt, door dieper in onderwerpen te duiken, experts te spreken en duiding toe te voegen. Premium blijft niet beperkt tot nieuws; we willen jullie ook beter informeren over tech met technische achtergronden, how-to's, columns en interviews.

Heb je hier geen behoefte aan? Geen probleem. We blijven het standaardnieuws en productreviews brengen zoals jullie van ons gewend zijn, voor iedereen, ook zonder account. En ook daarbij blijven we naar jullie luisteren en het aanbod verbeteren.

Voorbeeld hoe Premium-artikelen te herkennen zijn, met Premium-badge, en afwijkende kleur en rand.
Het desbetreffende artikel is gepubliceerd in Tweakers Magazine en op de site, en verder geen onderdeel van Premium.

Bètatest voor Tweakers Premium

Wel interesse? Dat is fijn! We beginnen met een bètaperiode waarin iedere gebruiker met een account die ook ingelogd is, onbeperkt toegang krijgt tot alle Premium-artikelen. Als je nog geen account hebt, kun je je registreren om toegang te krijgen. De testperiode geeft ons de gelegenheid om van zoveel mogelijk gebruikers feedback te krijgen en toe te werken naar een aanbod van artikelen waar lezers tevreden over zijn.

De Premium-artikelen zijn op de frontpage te herkennen aan een opvallende badge. Bij de nieuwslisting staan ze achter de titel, bij grotere verhalen prominent linksboven onder de titel. Zo kun je snel scannen of artikelen onder het Premium-aanbod vallen of niet. Graag horen we wat jullie van Premium vinden, zodat we van Tweakers een nog mooier, beter, omvangrijker en diepgaander platform voor de echte techliefhebber kunnen maken.

Tweakers Premium-informatie

 • Meer informatie over het Premium-abonnement vind je hier.
 • Meer weten over de bètatest? Dat lees je hier.
 • Op verdere vragen vind je wellicht het antwoord in de faq.
 • Discussiëren over Premium kan in dit topic.

Reacties (532)

532
517
460
39
6
4
Wijzig sortering
Betekent dit dan ook dat de kwaliteit van de artikelen drastisch om hoog gaat? Doorgaans vind je de meest waardevolle informatie niet in de artikelen maar in de comments, daar posten mensen die of meer kennis en ervaring hebben of die betere nieuwsartikelen gevonden hebben die meer duidelijkheid geven of dieper op de inhoud in gaan.
Artikelen van hogere kwaliteit is het idee. Daarvoor passen we de werkwijze aan (meer tijd om in onderwerpen te duiken), nemen we een extra redacteur aan en maken we meer gebruik van freelancers. In de testperiode kijken hoe we voldoende meerwaarde kunnen bieden.
Wat ik erg jammer vind is dat bezoekers die meerdere keren per dag op jullie site zitten te browsen, soms wel meer dan €100 per jaar op brengen. wat een behoorlijk bedrag is.
Ik heb in mijn abonnee periode er voor gekozen om zelfs nog reclame te blijven zien puur op tweakers te steunen... (omdat ik zelf wat krapper zit heb ik het helaas stop moeten zetten, maar ik zou zodra dit verbeterd is weer lid willen worden)
Tweakers is ook een van de weinige site's waar ik geen ad blokker gebruik, al zal door premium artikelen mijn standpunt heroverwogen kunnen worden.

Site's die aan een paywall doen, kan ik helaas gewoonweg niet steunen.
Tweakers is een community site, dit help je compleet om zeep, en ik zal dan bij het inschakelen van premium artikelen mijn adblokker weer aan zetten (jullie halen je geld dan wel uit betalende leden, waar ik geen onderdeel meer van zou willen uitmaken in de toekomst door de versnippering)

misschien tijd voor een hardware.info 2.0? want bij het samenvoegen van jullie oude buren is de weg naar deze manier van geld verdienen uiteraard vrij gekomen.
Check https://hardwarejunkies.info/ opgezet door wat oud hardwareinfo leden. Is vrij nieuw maar met meer leden kan het wel eens wat worden.
Hmm een site met alleen maar nieuws items over grafische kaarten, is nou net wat ik hier juist oversla.

[Reactie gewijzigd door mjl op 3 december 2020 17:31]

Het is ook vrij nieuw he, ze zijn momenteel bezig met zoeken naar redacteuren. Dus als je tijd en zin hebt om ook over ander soort tech nieuws te schrijven meld je aan ;)
Dat kunnen ze niet betalen...
Ik zal wel naar -1 gaan (of zelfs verwijderd) maar dat boeit niet....

Tweakers is gecreëerd om diepgang te hebben, om het uiterste uit je hardware en software te halen, om dingen te doen met je computer die anderen niet konden halen....
Voordat Tweakers bestond had je (in NL) nog maar weinig referenties naar een "Tweaker".... Artikelen van een hogere kwaliteit moet niet het idee zijn, het zou de standaard moeten zijn, dit is frikkin Tweakers, ooit de hoogste site waar nerds & techies heengingen (nouja, legale site dan).

Ik zie een heleboel schildjes (betalende members), maar FT kreeg (met een handje vrienden) het wel voor elkaar om diepgaande artikelen te maken (met hulp van sponsors uiteraard), dus waarom zou het nu niet meer kunnen met pakweg 1000% de omzet die hij destijds had?
Dat is luiheid/onkunde/desinteresse/winstbejag, kies er maar een of gooi ze allemaal op een hoop.

Mijn mening is dan ook: geef die premium artikelen aan iedereen, en maak er veel van, de Media Groep de Persgroep kan heel makkelijk een extra redacteur inhuren, zeker omdat hij/zij dan over meerdere platformen goede artikelen kan maken, en Tweakers kan het heel goed gebruiken om weer iets van zijn glorie dagen terug te krijgen.....

Anyhow, als ik als Hero abonnee een € meer moet betalen, prima, dan doe ik dat, maar dan moet de kwaliteit van tweakers wel ook echt weer gewoon toenemen, minder commercieel, meer tech, meer in-depth, meer thinking outside of the box, en beschikbaar voor iedereen.

[Reactie gewijzigd door zion op 1 december 2020 21:20]

Tweakers is al een tijdje niet meer de community van vroeger, tijden veranderen ook natuurlijk maar het forum is ook niet meer zo gezellig als vroeger. Bij een vraag in het forum wordt je tegenwoordig in beginsel afgezet als een domme zeur ipv dat iemand gewoon even behulpzaam is met parate kennis.
Ja, en anders doen de moderators dat wel, is mijn ervaring.
Ben het helemaal met je eens had je ook graag een plusje gegeven _/-\o_
Maar ik mag van tweakers mensen die de zelfde mening hebben als ik geen plusjes geven jammer genoeg. ;)
Volgens mij was Tweakers voornamelijk een 'community'.

De ontwikkelingen van nu doet mij denken aan technische fora. Fora waar ik in het verleden met anderen het forum voorzagen met raad en daad van technische 'know-how' binnen het betreffende automerk. Waar mijn en andermans artikelen achter een 'pay-wall' zouden verdwijnen, maar uiteindelijk het ledental decimeerde.

Dat lijkt hier niet zoveel anders te zijn! Met regelmaat zijn er artikelen waar de serieuze informatie in de discussie die erop volgt pas ect goed in beeld komt. Veelal aangedragen door zoals ik denk, niet betalende, maar wel van enorm belang, bijdragende capabele leden. 'De community'.

Tegenwoordig zie ik hier de artikeltjes (met alle respect) die je ook op NU.nl kan lezen, zonder diepgang en met regelmaat zo incompleet, dat ze voor menig lezer de plank volledig mis slaan.

Ik ga dan ook de komende periode met belangstelling toekijken. Vooral proberen te zien of de kwaliteit werkelijk omhoog gaat, of dat het 'een begin van een einde' betekent, waarbij het verdienmodel met stip op nr. 1 staat.
Was ja. (of zoals robbvdb hieronder ergens zegt ze willen het er nog steeds op laten lijken)
En toen het schip met geld kwam xx aantal jaren geleden is het verkwanseld. Heeft iemand een hele grote bak met geld gekregen en vervolgens probeert De Persgroep er nog meer uit te persen.
Ze zijn daar wel altijd heel open en eerlijk over geweest. De groep heet zelfs de PERSgroep :+

Ik zou in plaats van premium aanbod liever datzelfde kwijt zijn aan het advertentievrij abonnement, met dan de algemene redactiekwaliteit omhoog en en bij lotingen een gelijke kans voor iedereen ipv meer kans voor mensen met een hoger abonnementsniveau. Gelijkheid is een kernwaarde van een community.

Premium en ongelijke winkansen ruikt eerder naar lootboxes. Volgende stap is dan voor wie geen premium abonnement kan betalen de optie om voor één euro één premium artikel te kopen. Spelregels: je kan niet kiezen welk artikel je koopt en voor dubbelen krijg je geen geld terug. De Tweakers premium lootbox - de ideale opstap naar het premium abonnement }>
Ach, al ruim 21 jaar lid, en nog nooit iets gewonnen, ondanks mijn abonnement, dus zijn erg zuinige lootboxen hoor ;)
Tweakers is geen community, maar gewoon een van de bedrijven van De Persgroep.
Wat dat betreft past de strategie prima.

Eerst verplicht verbreden om een breder publiek aan te spreken.
De diepgang en "nerd-niveau-kwaliteit" in de goede zin van het woord, verdwijnt dan vanzelf.
Vervolgens deze diepgang weer gaan aanbieden, maar dan tegen betaling.

Alle originele tweakers, die er vanaf het begin bij waren, moeten dus gaan betalen voor datgene waar ze uberhaupt voor kwamen, en waar ze aan mee gebouwd hebben.
De enige die hier niet ontevreden mee kan zijn is het bredere algemene publiek.

En dat is jammer, want dat was initieel nooit de doelgroep.
[Lid sinds 2001, van ver voor de eerste overname]

[Reactie gewijzigd door Zynth op 1 december 2020 14:58]

Mwoah ..... Tweakers geen community?
:)

https://tweakers.net/zoeken/?keyword=community


Ze willen het er nog steeds op laten lijken :+

Maar ik snap wat je bedoelt. Welkom bij de vercommercialisering van menig mooi initiatief!
ja en het probleem is, waar moet je tegenwoordig nog zijn voor goed technieuws?
De engelstalige sites zijn er nog erger aan toe, ik herinner mij voreger nog toen engadget nog een goede techsite was, dan ging de kwaliteit daar omlaag en kwam the verge als reactie.
We weten allemaal hoe het daarmee nu gesteld is...
Anandtech is denk ik nog één van de enige echt kwalitatieve tech sites, Tom's Hardware zou ook nog goed zijn, maar om de één of andere reden heeft die site nooit 'geklikt' bij mij.
dus net als het AD "premium" artikelen die uiteindeijk amper meerwaarde bieden en eigenlijk de kwaliteit zijn die tweakers vroeger ook gewoon had, maar nu na jaren knibellen achter een paywall gezet.
Voordeel is dat de clickbaits makkelijker te herkennen worden door het label ‘Premium’ :)
Voordeel is dat de clickbaits makkelijker te herkennen worden door het label ‘Premium’ :)
Praktijk is meestal andersom. Je kan best een pakken de titel gebruiken als het overeenkomt met de inhoud van het artikel. Een pakkende titel wordt pas clickbait wanneer het een aangedikt of verkeerd beeld schetst van de inhoud van het artikel.

Het gevolg hiervan is dat beide premium en niet-premium artikelen clickbaitachtige titels krijgen, maar enkel de gratis artikelen zijn inhoudelijk bagger van kwaliteit en is dus werkelijk clickbait.
We beginnen met een bètaperiode waarin iedere gebruiker met een account die ook ingelogd is, onbeperkt toegang krijgt tot alle Premium-artikelen.
Ik neem aan dat jullie tijdens de test een telling bijhouden van hoeveel % van de artikelen die een gebruiker leest premium zijn? Stellen jullie dit ook aan gebruiker beschikbaar? Ik ben zelf wel benieuwd hoeveel % premium artikelen ik tijdens die test-periode ga lezen.
Waarschijnlijk veel want in de reguliere staat weinig nieuws of interessants meer. Als je dan verslaafd bent mag je gaan betalen :)

De gratis content wondt dus slechter en de betaalde content moet je maar afwachten. Klinkt voor mij als een typisch geval van snel cashen voor de aandeelhouder, op lange termijn zal het niet veel extra abonnementen opleveren dan als je het niet zou doen.
gaat dit abonement losstaan van de huidige abonementen? of krijg ik t bij mijn hero abonement
In het kader van back to the roots te gaan wat reeds aangekondigd was;
Op voorwaarde dat de premium artikels daadwerkelijk een hogere diepgang hebben*;
Gezien je vaak in de reacties aanvullingen vind van het artikel door leden met diepere kennis betreffende het artikel die verdere duiding en of correcties geven en daardoor niet enkel een meerwaarde bieden maar Tweakers Tweakers maken;

Is het een idee om waardevolle leden te belonen door deze abonnementen met korting of gratis te verschaffen? Al dan niet via de huidige Karmastore?

* Het idee op zich is niets mis mee maar de uitvoering laat in mijn ervaring vaak de wensen over. In de media zijn de "premium" artikelen gewoon alles wat men zelf schrijft waarbij alles wat men copy paste van andere nieuwsbronnen gratis is waarbij de meeste "premium" artikelen vaak veel tekst zonder inhoud is. Eigenaardig genoeg, ook al betaal je voor hun "premium" artikelen, nog altijd gooien je ze reclame erdoor alsof je niet aan het betalen bent. Een dergelijke uitvoering kan werken voor een algemene nieuws site, voor een community gedreven site als Tweakers zou dat serieus verkeerd kunnen gaan.
Ik zou het als Tweakers zijnde anders aanpakken. De diepgaande artikelen zijn op zich vaak interessant maar bieden soms ook totaal niet wat je had verwacht.

Wat ik als Tweakers eerder zal doen is: stel er is een artikel over dat de rpi overklokbaar is met waterkoeling (of zonder waterkoeling) En ik ben een totale noob in overklokken. Dan zie ik liever een premium handleiding met filmpje waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe leg je de waterkoeling aan in de behuizing. Hoe stel je de grenzen/limiteren in enz.

Soms zijn dingen wel op internet te vinden maar is het toch puzzellen. Video's over domotica installeren met handleiding in huis. En bijvoorbeeld een voorgeprogrammeerde Arduino IDE blokken schema is voor een noob ook iets om voor te betalen.

(Kleine hint: ik ben mijn aquarium aan het moderniseren met een pi led-verlichting en pH/TDS meters en Arduino's/NodeMCU en kan voor geen meter programeren :X O-) :P ) Dus 5 euro heb ik dan wel over voor zo'n blokken schema. :Y) :P

Of nog leuker maak een competitie met een server en een code: je betaald inschrijfgeld om deel te nemen en de eerste die de code heeft en de redactie de code mailt. Krijgt een deel van het inschrijfgeld (de code kun je bemachtigen door hints die je krijgt om te zoeken of door juist te hacken)
Krijg je dan al heel snel niet dat je uit de hoofdartikels dingen gaat weglaten omdat dit ook in het achtergrond artikel staat? Werkt dit niet een vermindering van kwaliteit van de gewone frontpage artikelen in de hand?

Begrijp me niet verkeerd hoor ik ben best voor betere content maar ik vraag me een beetje af hoe dit gaat werken. Eerst was tweakers.net echt voor tweakers en modders en iedereen die zich wilde verdiepen in computer hardware. Toen werden ze overgenomen en werden mainstream door zich ook te richten op consumenten electronica en content te schrijven die ook de gewone gebruiker zou aanspreken. En nu willen ze de originele "tweakers" van het eerste uur die eigenlijk altijd al kwamen voor de achtergrondinformatie laten betalen voor content omdat Tweakers.net zich (te) breed heeft gepositioneerd en eigenlijk de mankracht niet heeft om nog achtergrondartikels te schrijven met de huidige bezetting. Begrijp ik het zo goed?
Ik denk dat je het inderdaad heel goed ziet, en dat de redactie van tweakers.net zich eens moet afvragen of ze überhaupt de belofte kunnen waarmaken dat ze het niveau kunnen verhogen. Als de verdiepingsartikelen van het verleden een indicatie zijn, dan is het antwoord waarschijnlijk dat dit niet gaat lukken.

De dooddoener van een reactie op Roadmap ontwikkeling reviewstandaarden? geeft ook al weinig hoop. Er is nog niks gecommuniceerd sindsdien, en reviewstandaarden zijn gewoon nog altijd niet op orde. Helaas heeft niemand anders meegedaan en om nu in een echokamer te gaan zitten heeft niet zo veel zin, dus ik heb er niet meer op gereageerd.

Misschien is wordt het ondertussen tijd voor een soort tweakers vakbond/ledenraad.

[Reactie gewijzigd door ocf81 op 1 december 2020 12:04]

Het wordt nu een beetje verkocht als een verhoging van kwaliteit, maar het komt natuurlijk neer op een (uitbreiding van het) verdienmodel.

Ik juich dit eerlijk gezegd alleen maar toe. Veel tweakers leden (onder wie ik) hebben geen abonnement, lezen nu alles, en weigeren de ad-blocker uit te zetten (dat laatste terecht wat mij betreft). De schoorsteen moet toch ook roken, als je dan echt zo overtuigd bent van de kwaliteit van de artikelen die je maakt stop je dat achter een paywall. De tijd zal leren of en wat de gemiddelde tweaker daar voor over heeft.

Vergelijk het met een krant. Ik wil geen abonnement, kan hem daarom ook niet lezen normaal gesproken, maar af en toe koop ik er wel 1 in het weekend. Zo'n model kan wat mij betreft prima ook voor een website werken, mits dezelfde flexibiliteit er is.
Ik snap dat er ook een verdienmodel aan hangt. Maar wat steekt is dat men wel vaker heeft beloofd om de kwaliteit te verbeteren. Echter wordt die verbetering steeds niet of nauwelijks gerealiseerd. Ik zie dan ook niet in waarom ik opeens zou moeten gaan betalen als het waarschijnlijk is dat dit de zoveelste schijnbeweging is. Ik heb een supporters abonnement als een soort van aanmoediging, meer betalen is het niet waard voor wat er nu geboden wordt.
Ik denk dat men daarom eerst moet bewijzen dat die kwaliteitsverhoging haalbaar is, voordat men daar geld voor kan vragen. Er is een reden dat je moet betalen voor veel content van de New York Times en de Washington Post, het is namelijk van een (bewezen) hoge kwaliteit. Dat is mensen wat waard.

Die verdieping zie ik zelf op Tweakers echter nog niet. Ik zou er eerder wat voor voelen om voor AnandTech te gaan betalen dan voor Tweakers. Wat hier staat staat ook op vele andere tech sites, echter netjes verzameld en in het Nederlands.

De waarde van Tweakers is de community en die raak je denk ik snel kwijt als er te veel paywall omheen komt te staan.
Het zal je weinig verbazen dat ik het met je eens ben :)
Ja, helemaal juist! En ook nog: dit is natuurlijk een beslissing die berust op een 100% commerciële inslag. Dat is Tweakers natuurlijk goed recht, maar wel een jammerlijke ontwikkeling. Sterker nog, wat er nu gaat gebeuren tijdens de 'redactievergadering' is gewoon het volgende:

Jantje: "Zullen we iets schrijven over onderwerp X?"
Pietje: "Goed idee, dit is actueel, past bij Tweakers en behoeft wat extra achtergrondinformatie waar de Tweakers lezers ook diepgang over willen"
Hoofdredactie: "Kunnen we hier uitgebreid genoeg over schrijven om het tot Premium artikel te bombarderen?"

Optie A:
Jantje: "Ja."
Hoofdredactie: "Premium it is"

Optie B:
Jantje: "Nee."
Hoofdredactie: "Kun je dit iets uitbreiden met ook wat achtergrond en diepgang over onderwerp B?"
Jantje: "Ja."
Hoofdredactie: "Premium it is"

Conclusie: de echte diepgang en kwaliteit is er alleen voor abonnementhouders.
Nieuws websites met premium content naar Belgisch model mijd ik, behalve nieuwspaal. Dat geldt ook voor clickbait titels overgewaaid uit de VS "DiT iS wAaRoM".
Misschien komt er een nieuwe concurrent die het gat vult.
Waarschijnlijk krijgen de paywall artikelen veel minder reacties, dus ik vrees eerder dat de kwaliteit drastisch omlaag gaat.
Of juist niet minder reacties en krijg je dadelijk een: ow hij betaald niet, negeer hem maar cultuur.
Ik heb het over de mensen/ons hier en niet tweakers zelf.
Als je niet betaald hoor je er niet bij. Modaal verdwijnt, arm kan er niet meer bij en de rijke kan het niets schelen. Dat is wat ik voel dat er aan het gebeuren is. En dit is een stap meer die kant op.

Net zoals ze nu op de mens inspelen met dat mond kapje. Ow heb jij geen mondkapje van de buurvrouw horen doet me meer dan van iemand die ergens achter een balie zit. Ik ben daardoor nu meer bezig met dat mondkapje dan ooit. Nu wel want mijn directe omgeving confronteert me ermee.

Dat labeltje, hier die badge daar. Het is mensen permanent taggen, labelen en in hokjes plaatsen. Verworven recht door kennis is anders dan verworven recht door betalen. Er ontstaat hiermee een cultuur die niet goed is voor geen enkele 'community'. Sommige info hoort niet bij de gebruikers te liggen, dat is info voor het bedrijf.

[Reactie gewijzigd door Core2016 op 2 december 2020 12:49]

Spot on, je komt voor de comments niet de artikelen. Pay-wall artikelen trekken veelal niet het normale tweakers publiek met kennis lijkt me; die hebben geen paywall op tweakers nodig, dan lees ik zelf nature wel ;) Lose-lose helaas.
Of krijg je zometeen als (om wat voor een reden dan ook) niet-premium lid alleen nog maar de leftovers van de nieuwsberichten.
Dan daarna zoals hieronder ook al iemand suggereerde dat bijvoorbeeld de +2 comments ook alleen maar voor premium leden worden.

Dus een langzame treiter weg om maar betalend lid te worden of als je dat niet kan alleen maar troep te krijgen en steeds tegen een betaalmuur aan te lopen. Een beetje zoals YouTube je zo erg aan de kop zeurt met steeds meer en meer reclame om je maar naar een abonnement te pushen.

Dus als je niet de middelen hebt om overal links en rechts maar een abonnement af te sluiten heb je steeds meer en meer pech, en doe je niet meer mee.
Dat is waar we zo stilletjes heen gaan.
Ik zou er wel voorstander van zijn als alleen premium leden een -1 kunnen geven :)

Ik ga echter wel uit van het goede. De normale nieuwsitems zullen blijven, maar de diepere artikelen (zoals bv de uitgebreidere reviews van de xbox / ps5 of misschien zelfs de grotere tests van videokaarten etc) gaan achter een slot.

Ga het de komende weken gewoon in de gaten houden welke artikelen een premium stempel krijgen en beoordeel dan ipv je oordeel al te vellen voor ze uberhaupt begonnen zijn.

Wat ik mis in het verhaal is vanaf wanneer je toegang krijgt. Is dat al vanaf het goedkoopste Supporter abo van 1 euro per maand? Of pas vanaf het Hero abonnement?
Het is wachten op een fasering daarin.
De Persgroep optimaliseert graag voor omzet, dus de strategie die het meeste oplevert gaat waarschijnlijk gekozen worden.
Dan kunnen alle Apple gebruikers een -1 geven maar niet alle Linux gebruikers.

Maw een niet logisch idee.

Betalend vs Niet-Betalend staat absoluut niet tot Slim vs Dom of Geinteresseerd vs niet-Geinteresseerd.

Iemand die overal wat nieuws vandaan haalt zou volgens mij minder bereid zijn te betalen dan iemand die alleen/hoofdzakelijk op tweakers kijkt.
da's het probleem met dingen die gratis en populair waren: ze worden opgeslokt door bedrijven die die populariteit willen verzilveren, waardoor ze zakt, want een groot deel van de populariteit komt juist door de status gratis. Nu gaan ze gewoon berekenen hoeveel méér geld er te verdienen is met deze aanpak en misschien nog wat spelen met de prijs ervan om the sweet spot tussen aantal betalende leden en hoogte van het bedrag te vinden en zoveel mogelijk te verdienen.
Incentives om je te laten betalen vind ik niet zo erg. Maar ik zie liever dat ze incentives die je nu weerhouden om te gaan betalen wegnemen. Liever de wortel dan de stok zeg maar.
Ik begrijp heel goed dat er kosten gemaakt worden en dat er geld verdient moet worden. Vroeger hadden we een dagblad/weekblad/maandblad/tijdschrift waar je je op abonneerde of je kocht het in de winkel. Daar stond ook doorgaans de gerichte reclame voor dat type publiek in. Toen internet opkwam werden het webpagina's met advertenties. Die wildgroei/overdaad aan advertenties van sommige websites namen destijds veel kostbare bandbreedte in beslag. Niet leuk voor je supersnelle ISDN-lijntje (...) en dus kwamen ad-blockers in zwang. Dat bandbreedteprobleem speelt nu alleen nog op mobiele data-abonnementen maar niet voor PC's/laptops. Toch worden ze nog steeds gebruikt en neemt dat inkomsten weg.

Kortom: We willen alles lezen, maar er alleen niks voor betalen en zelfs de advertenties waar we niet op klikken willen we niet eens meer zien. Dit Premium-plan hebben we toch echt aan ons eigen gedrag te danken, het is hetzelfde probleem als met producten: We willen alles zo goed en zo goedkoop mogelijk van een ander, maar we willen zelf natuurlijk niet voor een schijntje werken... :/
Hogere kwaliteit is natuurlijk altijd beter, maar de premium toegang betekent ook dat je dus toegang hebt tot die comments die meer inzicht geven ;)
maar de premium toegang betekent ook dat je dus toegang hebt tot die comments die meer inzicht geven ;)
Tenzij de mensen die die goede comments hadden willen/kunnen plaatsen helemaal geen premium hebben en die artikelen dus niet lezen en dus ook niks meer bijdragen...
Ik hoop zeer dat hier rekening mee gehouden wordt tijdens de bèta periode. Want dan zal natuurlijk nog iedereen commentaar kunnen leveren op de artikelen. Maar als het straks achter een pay-wall zit zullen er waarschijnlijk een boel commenters wegvallen (kijk even hoeveel mensen er nu al geen T badge achter hun naam hebben staan maar wel goed commentaar leveren).

Dan kunnen de artikelen zelf nog wel veel goede inhoud hebben, zonder het commentaar heeft het altijd minder waarde (een community aan techneuten heeft altijd meer invalshoeken en inzichten dan de redactie alleen). Zie ook sites als news.ycombinator.com en lobste.rs waar het voornamelijk om de discussie gaat en minder over het artikel zelf.

Ik ben heel benieuwd hoe Tweakers dit verder gaat ontwikkelen. Ik kan betere content alleen maar toejuichen, zelfs als daar voor betaald moet worden. Maar alleen als het moederbedrijf niet een te grote stempel gaat drukken zoals bij zuster newssites en daarmee de betrekking van de community om zeep helpt.
Ja dat zie ik ook gebeuren, en dan je moet betalen voor diepgang en achtergrond, je krijgt alleen gereguleerde kennis en niet de anders denkenden. Lijkt mij. Maar een tweaker zal dr wel wat op vinden om toch die kennis te krijgen, mag deze site dan nog wel de naam tweaker hebben als er niet getweakt wordt?

ik weet niet zo goed hoe ik dit onder woorden moet brengen, maar het knutselen is er wel van af als het al gelijk geld kost, of is dat een verkeerde analyse van de gevolgen die het gaat hebben?
Dus dan zouden we Tweakers gaan betalen voor de contnt van hun community terwijl die er niks voor terug krijgen? Dat lijkt me toch niet helemaal de bedoeling ergens ;)
je kan het ook anders bekijken, alleen de mensen die een hart voor techniek hebben en hier geld aan willen besteden zullen dan ook alleen kunnen reageren. Dit kan natuurlijk ook de kwaliteit van de comments ten goede komen. Je hebt dus ook waarschijnlijk minder last van ongewenste comments.
Tweakers is allang geen site meer voor de die hard techniek mensen. Je moet hier zijn voor de userbase en price watch. Tweakers zelf voegt erg weinig toe behalve nieuws en reviews waar mensen dan onder kunnen commenten
Lekker boeiend die ongewenste comments? Soms zelfs vermakelijk om te lezen..
Er zitten soms pareltjes tussen, die wellicht door de gevestigde orde uiteraard niet als wenselijk worden beschouwd...
Minder “last” van ongewenste comments? Daar heb je nu het plusjes en minnetjes systeem voor. Dat werkt prima.
En soms zijn de comments die jij ongewenst vind juist voor een ander wel interessant of toepasselijk.
Alleen daarom al horen deze comments er wel gewoon bij vind ik.
Mmm.. ik zou zeggen, ga lekker dan naar die alternatieve site toe.
Blijkbaar hebben we er allemaal niet zo'n problemen mee, want dan waren we allang vertrokken met zijn allen.

Dit is ongeveer hetzelfde zeggen als 'facebook is evil, ze verkopen al je data door' en er vervolgens wel dagelijks op posten en overal inchecken.
Yep,

En zo gaat het al jaren, content makers, zoals je vooral ziet op bijvoorbeeld youtube, doen het harde werk, en youtube/google verdienen de dikke centen, door het platvorm aan te bieden, alleen als je genoeg hits/likes hebt krijg je een vergoeding, alleen zijn de hoeveelheden door de jaren heen steeds verhoogt, van de begintijd had je al een vergoeding bij 10.000 likes/viewers, dat is ondertussen flink opgerekt (ik ben er mee gestopt dus weet nu niet hoe de vergoedingen heden ten dagen liggen)

En zo gaat deze business, zie bijvoorbeeld airbnb, begon als een idee om woningen, kamers te verhuren om zo andere mensen ermee te helpen, nobel en groen, zal ik maar zeggen, dat nobelen en groene is er al lang vanaf, keiharde pegels, tot zoals blijkt op het criminele af, want er mag niet, en commissie worden berekend aan de eindgebruiker, en aan de verhuurder tegelijkertijd, maar ondertussen, ben je groot genoeg om iedere rechtszaak, aan te vechten en te vertragen, om in de tussenliggende tijd, gewoon je beursgenoteerde bedrijf de centen uit de broek te kloppen, van de gebruikers.

En zo is het huidige internet ontwikkeld, van vrijplaats naar handelsplaats, als je het oude vertrouwde wilt terug hebben, zit er niks anders op om nieuwe platvormen te ontwikkelen, tot dat die weer succesvol zijn, en dan begint het verhaal, van voor af aan.

[Reactie gewijzigd door Riku_kauppa op 1 december 2020 14:20]

Ken je de gezegde, media en internet is van de duivel?
Internet werd van de duivel, toen de media zich erop ging storten, die ken ik wel 8)7
+2 en +3 comments gaan gewoon achter de paywall. Ez pz
Je mag natuurlijk wel wat verwachten van premium content maar het lijkt me best moeilijk om alle invalshoeken altijd te kunnen dekken. Met de enorme -en goed geinformeerde- achterban van Tweakers, zal er altijd iemand zijn die er nét iets meer van weet.
Misschien een idee om alvorens het plaatsen van een artikel ten raden gaan bij de achterban :).
Zoals hier reviews: Getest: 5g in Nederland, hier reviews: Telefoon met dertien besturingssystemen en hier reviews: Het hoe en waarom van Android zonder Google ;)? We doen dat inderdaad al geregeld en de bedoeling is om dat te blijven doen waar dat een toevoeging is :)
Nou moet ik persoonlijk wel zeggen dat de kwaliteit van de tests echt omhoog gaat met de redactie van HWi erbij. De laatste tests over USB-sticks bijvoorbeeld ben ik echt blij mee:
reviews: 35 USB-sticks van 128 en 256GB - Grote verschillen in snelheden

Een voorbeeld van zo'n typisch HWi-artikel, waarvoor ik daar kwam was de test van het verschil tussen batterijen:
https://nl.hardware.info/...ren-getest-testresultaten
De kwaliteit van de reviews is ook omhoog gegaan door een langlooende feedback topic / discussie op het forum, ook door de community dus en zeker niet alleen doordat er redacteuren van HWI nu ook voor Tweakers werken. Zie daarvoor CPU, GPU en PSU reviews.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 1 december 2020 10:51]

En die hogere reviews die gaan dus nu achter premium verdwijnen.
Denk het niet, in dat topic is al een flinke poos gesproken en een aantal verbeterpunten daar uit worden al gebruikt in de recente reviews. En daarnaast:
Heb je hier geen behoefte aan? Geen probleem. De artikelen komen in aanvulling op het huidige aanbod en dat aanbod verandert niet. We blijven nieuws en productreviews brengen zoals jullie van ons gewend zijn, voor iedereen, ook zonder account. En ook daarbij blijven we naar jullie luisteren en het aanbod verbeteren.
Bron: plan: Tweakers start met een bètatest voor een Premium-aanbod

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 1 december 2020 23:20]

En nu Koen nog af en toe terug in de video's. Die mis ik toch ook wel inmiddels merk ik.
En die kunnen op deze manier weleens gaan vervallen. Niet iedere +2/+3 commentor zal toegang hebben tot de premium artikelen waardoor zij het niet kunnen lezen en erop kunnen reageren wat uiteindelijk niet ten goede gaat komen van het geheel.
Een mooi alternatief zou zijn om dit soort commentors premium aan te bieden. Dat je op basis van je aantal +2/+3'tjes premium op kunt bouwen.
Dat mes snijdt aan twee kanten: zo biedt je tweakers ook een extra incentive met interessante gedachten niet bij jezelf te houden maar ze aan de commentsectie toe te vertrouwen :)
Lijkt mij geen goed idee. Lang niet iedereen heeft de behoefte om (regelmatig) te reageren. Ik doe dat bij een een aantal onderwerpen wel. De plusjes of minnetjes die er aan worden gegeven interesseren mij absoluut niet en ik geef ook nooit beoordelingen.

Als je de premium artikelen voor een deel wilt gebruiken als "beloning" zou ik eerder denken om ze via de karma-store (of tegen betaling) ter beschikking te stellen.
Maar ik zie niet wat zijn voorstel jou zou schaadden? Je zou nog steeds gewoon prima kunnen betalen voor een premium membership. Nu zie ik wel wat andere problemen in zijn voorstel (gok dat +2'tjes ook op dubieuzere manieren te vergaren zullen zijn, als er genoeg motivatie voor is), maar jouw reactie snap ik niet helemaal.
Nu is het idee nog om de premium artikelen leesbaar te maken voor iedereen die inlogt. Als je dat wilt beperken tot iedereen die voldoende +2, +3 scoort, dan beperk je het publiek, of je gaat mensen aanmoedigen bondjes met elkaar te sluiten om elkaars reacties telkens een +2 of +3 te geven. Daarmee haal je gelijk het hele waarderings-systeem onderuit.Mogelijk gaan ook meer mensen reageren en ontstaan alleen maar meer doublures.
Persoonlijk reageer ik meestal om informatie toe te voegen, vragen of kanttekeningen bij een artikel te plaatsen of gewoon mijn visie/mening te geven.Daarbij wil ik dat gewoon doen zoals ik dat wil, zonder rekening te houden met de waardering van mijn reactie. Soms kan een mening veel -1 tjes opleveren, maar er zijn gevallen waarbij ik dat misschien liever heb dan alleen maar +3 tjes. Als iedereen het met mijn mening eens is, dan had het plaatsen weinig nut. Zijn er veel mensen die er anders over denken, dan zet ik mensen aan het denken en breng ik misschien een discussie op gang. In die gevallen is de getalswaarde van de waardering zelfs tegengesteld aan het nut van de reactie.

Het waarderings-systeem gebruiken voor andere zaken heeft ook direct invloed op het waarderings-systeem zelf. Als men ervoor kiest om de premium artikelen vooral te gunnen aan de gebruikers die ook een actieve bijdrage leveren, lijkt mij het gebruik van karmapunten een beter middel. Als de doelgroep ook de minder actieve leden omvat kan men er eventueel ook een klein bedrag voor vragen.
Ik ben het helemaal eens dat het waarderingssysteem op OP's wijze koppelen aan beloningen een gevaarlijke zet is, omdat zoals ik ook al aangaf, je dan de deuren openzet voor misbruik. Net zoals jij inderdaad aangeeft met bondjes e.d.

Wat ik bedoelde is; dit zou iemand als jou verder niet hoeven schaden vanuit een 'dan kan ik er niet bij' perspectief, en dit haalde ik wel uit je eerste reactie. Je zou nog steeds gewoon de knip open kunnen trekken voor deze andere nieuws items als je die graag leest.
Het gaat nu meer de filosofische kant op. Normaal interesseert me die waardering voor geen bal. Ik denk ook niet dat het mij gaat beïnvloeden in mijn reacties. Helemaal zeker ben ik daar echter niet van. Mensen zijn immers best behoorlijk beïnvloedbaar, zelfs al denken ze van niet. Op het moment dat je net een paar punten te kort komt wordt het natuurlijk wel extra lonend om eens een leuke reactie te plaatsen met als doel om net die paar punten extra binnen te sprokkelen.

Ik kan een paar centen ook gemakkelijk missen en ik zal ook geen problemen met mijn vrouw krijgen omdat ik te veel geld uitgeef in aan (naar in haar ogen) onzin zaken. Dat kan ook wel eens anders zijn. Daarom moet je een waarderingssysteem gewoon niet voor andere zaken gebruiken.
Nee laat maar. Je ziet vaak dat mensen onder een Apple artikel schrijven dat het duur is en Android beter hardware heeft op papier en deze mensen dan een +2 krijgen. Zelfde geldt voor ieder artikel over een alternatief voor accu's of accuauto's waarin mensen een +2 krijgen als ze anti-accualternatieven zijn of 'Tesla en Elon zijn winnaars' schrijven.
Anoniem: 84766
@Fidesnl1 december 2020 13:49
Mee eens, de beoordelingen zijn vaker een indicatie of je wel het gewenste geluid laat horen, dan dat je feitelijk juiste informatie geeft of kennis deelt. Deze zijn er ook wel gelukkig. In ieder geval ongeschikt om te bepalen of iemand daadwerkelijk veel bijdraagt aan een discussie.
Aan de andere kant krijg je zo gauw je het woord Android maar intypt in een bericht direct een -1 bij een Apple artikel, terwijl het commentaar best relevant kan zijn.
Hetzelfde zie je bij Xbox of PS5 artikelen. Daar krijg ik al direct een -1, ook als ik iets positiefs zeg over de PS5, puur alleen omdat ik als 'xbox fanboy' sta geboekt blijkbaar.
Anoniem: 567735
@Tsurany1 december 2020 10:10
Ik vermoed dat je dan ook betaald krijgt voor comments die +2 of +3 scoren :)
Ik vermoed dat je dan ook betaald krijgt voor comments die +2 of +3 scoren :)
.

Het is altijd lastig om te betalen voor een bepaalde moderatie-score omdat ondanks de vele pogingen meningmodden nog steeds op grote schaal gebeurt

Hoe vaak ik het niet tegenkom dat mensen juridische vraagstukken volledig foutief beargumenteren met hoogdravende woorden en daarmee een +2 of +3 scoren Voornamelijk omdat ze in mooie woorden het opnemen voor een populair standpunt

Het probleem hierbij begint al in de moderatieFAQ -1 is allen voor trolls en dingen die beledigend zijn niet voor feitelijke onjuistheden en daarmee ontstaan urban myths en worden die bekrachtigd


In dat opzicht zou +1 en hoger alleen mogen worden toegekend aan Relevante vragen of feitelijk juiste antwoorden

[Reactie gewijzigd door i-chat op 1 december 2020 10:54]

(...) In dat opzicht zou +1 en hoger alleen mogen worden toegekend aan (...) feitelijk juiste antwoorden
Dan zou je als gebruiker eerst je eigen research moeten gaan doen naar het onderwerp en vervolgens een +1 (of hoger) toekennen wanneer het antwoord juist is. Dan ga je toch aan het nut van de inhoudelijke reacties voorbij?

Daarnaast kan ook een goed onderbouwde mening over een onderwerp een aanvulling op de discussie zijn en een +1 (of hoger) verdienen - ook al ben je het er niet per se mee eens.
[...]


Dan zou je als gebruiker eerst je eigen research moeten gaan doen naar het onderwerp en vervolgens een +1 (of hoger) toekennen wanneer het antwoord juist is. Dan ga je toch aan het nut van de inhoudelijke reacties voorbij?


Daarnaast kan ook een goed onderbouwde mening over een onderwerp een aanvulling op de discussie zijn en een +1 (of hoger) verdienen - ook al ben je het er niet per se mee eens.
zodra er sprake is van mening en onderbouwing met feiten zijn die feiten of waar of gedeeltelijk waar of onwaar.

Maar als ik jouw bericht onderuit haal met een zeer welbespraakte mening die gebaseerd is op verzinsels
Wat voegt dat dan toe behalve tegenspraak en verwarring?

Of ik het met je eens ben en aan welke feiten ik meer waarde hecht kun je inderdaad geen score hangen en biedt ruimte aan discussie

Voor misinformatie zouden andere (strengere) mod regeles moeten bestaan
Dat is voor mij idd ook het meest aantrekkelijke van Tweakers, comments maken vaak het artikel compleet en geven diepgang en interactie.
Misschien moeten wij maar 's geld gaan vragen voor het plaatsen van goede comments die veel views trekken en de aandacht vasthouden en het community lgeviel voeden. Mijn tijd is ook niet gratis toch? Dit om de kwaliteit te kunnen blijven leveren die Tweakers gewend is.

Ik weet het niet. Is de boel niet al rendabel genoeg zo? Wat is de reden voor nog meer monetizing? Is er nagedacht over het splijtende effect op de community?

[Reactie gewijzigd door Znorkus op 2 december 2020 01:37]

Precies. We posten comments, modereren posts van anderen, kunnen regelmatig de spel- en tikfouten uit de frontpage-artikelen halen (die zijn soms echt heel slecht) en we leveren tips aan voor de redactie voor nieuwe artikelen.
Als ik moet gaan betalen om een artikel met iets meer diepgang te zien google ik er wel op.
De advertorials vind ik ook vervelend. Er staat wel advertorial bij, maar het lijkt toch een artikel van Tweakers. Het geeft mij het idee dat ze het wel goed vinden wat er staat omdat er voor betaald is en een leek denkt dat het klopt omdat het op Tweakers staat.
Ik ben bereid mijn adblocker weer uit te zetten als er niet van die storende animaties op de frontpage staan.
De body of knowledge van de community is vele malen groter dan die van de redactie. Hoeveel developers, engineers, testers, managers, juristen etc etc hier rondhangen - die weten bij elkaar altijd meer. Ook zal er van tijd tot tijd iemand in de comments naar voren treden met info die de redactie onmogelijk kon hebben. Bijvoorbeeld verbanden leggen die je alleen kan leggen wanneer je veel voorgeschiedenis hebt of ervaringen uit 1e hand.

De lat zo hoog leggen voor de redactie is ondoenlijk.

Het mooie is dat de redactie een nieuwsfeit presenteert en de community daarmee aan de slag kan, zoals menig Tweaker zelf aan de slag gaat met hard- en software.
Dat is zeker een valide punt, de vraag is dan of ik dan Tweakers wil betalen om die voorzet te geven. Als de waarde voor mij ligt in de community die er mee aan de slag gaat dan wil ik dat niet via een premium abonnement faciliteren. Dan houd ik het wel bij het forum.
De community is reactief - zonder aanzet vanuit de redactie (in de vorm van een artikel) komt er niks in beweging. Ervaringen worden dan niet gedeeld omdat de community niet weet wat er speelt en wat nou precies nieuwswaardig is. Daardoor kan die body of knowledge nergens op aansluiten. Het initiatief (met het bijbehorende onderzoek) moet vanuit de redactie komen.
De community en redactie hebben elkaar nodig. De een is niet beter dan de ander.
Dat is inderdaad de kracht van T.net, meestal lees ik vrij snel na het bericht de +2 comments.
Helemaal mee eens. Overigens zijn sommige onderdelen wel verbeterd na de overname van HWI.
De meeste nieuwsmeldingen echter niet, het lijkt erop dat de auteur vaak niet eens het persbericht gelezen heeft.
Eens, de comments geven ieder artikel een perspectief en zonder de duiding van het artikel heeft het veel minder waarde.
Het laatste nieuws lezen op Tweakers kost een kwartiertje. Als je verdere diepgang zoekt en de comments er bij pakt dan ben je idd snel een uur verder :)
Inderdaad, inleidende alinea lezen en gelijk door naar de comments.

Blijkbaar ben ik al lang niet meer de enige.
Wat betreft comments: niet helemaal mee eens. Over nieuwe producten van bepaalde aard verzanden de comments vaak in het aloude gevecht tussen kamp A en kamp B. Tevens heb je nog een shitload aan vervelio's die overal hun ongefundeerde mening per se moeten willen uiten maar niks toevoegen. Daar wordt hier op ingegrepen met soms -1 reacties maar vaak is de discussie daarmee al zoek en ben je op het forum een stuk beter af. Ik verwacht dat het gros van die mensen (die klagen ook vaak dat alles geld kost) niet aanwezig zal zijn bij deze premium artikelen.

Artikelen in algemene zin vind ik wel oké maar hogere kwaliteit is altijd fijn.
Ik denk dat dit hetzelfde gaat worden als Telegraaf. Dan gaan we naar een andere. Time will tell.
Lage kwaliteit van content was 1 van de redenen dat ik paar maanden terug bijna alle abonnementen, fysiek en digitaal de deur uit deed.

Plus de kosten (voornaamste reden), scheelt best wat in the end per maand/jaar.

Als Tweakers een paywall wil (*kuch* moet *kuch*) plaatsen omdat de aandeelhouders/eigenaren dat willen dan gebeurt dat alsnog, of de community dat wil of niet (en of de mensen achter Tweakers dat willen of niet).

Is het triest? Ja en nee, geld moet verdient worden en daarom heb ik Tweakers gewhitelisted, echter als ik kijk naar wat de Telegraaf doet (volgens sommigen 75% van de artikelen achter een paywall, dat klopt zo ongeveer) dan voorspeel ik op ten duur hetzelfde hier.

En dan kan de redactie hier roepen dat dit niet gaat gebeuren en dat ze naar feedback luisteren, het gaat wel gebeuren en luisteren naar feedback zal deels gebeuren (alle "schaf dit af" feedback gaat de prullenbak in)

En het klinkt alsof ik de redactie aanval, maar het is niet zo bedoelt, er zijn zat mensen boven wie dan ook bij Tweakers en die hebben bepaald dat dit "een geweldig idee" is en dus heeft Tweakers geen keuze.

Hopen dat de forum wel normaal beschikbaar blijft (tijd zal het leren, Tweakers kan wel beloven dat dit blijft bestaan maar als mensen boven hun anders bepalen heeft Tweakers niks te zeggen daarop)

Dit allemaal was een kwestie van tijd toen ze werden overgenomen, zou niet de eerste keer zijn dat een kleiner bedrijf gekocht wordt en om zeep wordt geholpen omdat moederbedrijf zoveel mogelijk het wil uitmelken (en niet altijd gebeurt dit direct, soms pas na langere tijd)

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 1 december 2020 12:13]

Reken maar dat de comments erg karig worden onder premium artikelen. Als er betaald moet worden mag je blij zijn dat 10% van je publiek dat doet, maar 1% is realistischer.
Ik hoop t. De Duitse c't en de newsticker van Heise lijken me een goed voorbeeld.
Krijgen we voor onze +3 toevoegingen dan ook een deel van het premium aanbod terug op de rekeningen?
Ik ben ook uren en uren met de hobbie bezig.
Volgens mij weet niemand alles en is Tweakers geen wetenschappelijk instituut. De artikelen kunnen niet insteken op ieder zijn niveau (massa/advertenties of diepgang/niche en failliet gaan). Ik ben erg blij met Tweakers, ben geen IT'er. Laten we de coöperatie tussen redactie en te gekke reageerders omarmen. Hoe mooi.
De kwaliteit is de afgelopen jaren hard achteruit gegaan, nu gaan ze betaald terug naar het basis niveau.

Vandaag was de dag om te laten zien dat het niet zo is, maar ik heb er weinig vertrouwen in.
Denk eerder dat de kwaliteit van de betaalde artikelen omhoog gaat.. Want aan de niet betaalde artikelen valt immer niks aan te verdienen.. Dus wat ze doen is kwaliteit achter een paywall stoppen.. Wat erg jammer is. Ga mij voor die extra artikelen dan ook geen abbo op nemen.
Ik neem wel zoals het komt en lees alleen nog de dingen die wel beschikbaar blijven..
Er zijn anders nog genoeg alternatieven om nieuws en informatie erg vandaan te halen.. Zonder je er extra op belast word financieel..

Ik snap verder dat niet alles gratis kan blijven om diverse redenen.
Maar de artikelen ect op tweakers zijn niet de primaire dingen in mijn leven die nou heel erg belangrijk zijn.

[Reactie gewijzigd door Robin4 op 7 december 2020 12:27]

waarbij je het risico loopt dat er differentiatie van premium en standaard artikelen, de kwaliteit van het standaard aanbod afglijdt.
Haha wat een onzin. Juist in de comments vind je stromen aan misinformatie, ongeinformele kletskoek en abject onjuiste opvattingen. Negen van de tien keer wordt het gepresenteerd als De Waarheid™ en oh wee als je daar tegenin gaat.

Hoe vaak ik niet heb geprobeerd om mijn eigen vakgebied te laten stralen. Maar liever ongeinformeerd gelul met +3 dan nuance en extra kennis.

De waardevolle info in de comments? Hah.
Mooi stuk opzoek werk, en nu de reacties waar hij +2 of +3 heeft. Wie zonder slechte reacties is, werp het eerste steen.
Hoe heet ookalweer? Aanval op de man, en niet op het argument? Ik ben even kwijt welke drogreden dat ookalweer is. Kansloos.
Dat is echt niet op de man, dit is op de post waarvan jij jezelf onderwerp van hebt gemaakt.

Hoe kan die nou je ongelijk aan tonen zonder dat jij daar als onderwerp van de post (mogelijk) gekleineerd wordt? Juist, dat is je eigen schuld.

Daarnaast laat je met deze post ook weer precies zien dat hij een goed punt heeft...
Hoe vaak ik niet heb geprobeerd om mijn eigen vakgebied te laten stralen.
Is deze comment daar een voorbeeld van? Of probeerde je deze keer een +3 te scoren? De 'nuance en kennis' lijkt in elk geval afwezig.
Ik mis in jullie voorwaarden en FAQ totaal het privacy aspect.

Stoppen jullie ook met tracking als ik voor een abonnement betaal? Of is het voor jullie fijn dat je nu ook een naam en adres hebt bij het advertentieprofiel?

Is anonieme betaling via bijv. Bitcoins mogelijk? Of hebben jullie per se een naam en adres nodig?
Waarschijnlijk kun je net zoals bij de huidige abonnementen voor een eenmalige betaling kiezen, je hoeft dan geen persoonsgegevens door te geven.

Betaalmethoden zijn iDEAL, Bancontact, PayPal, creditcard en bankoverschrijving.
Je naam wordt gewoon met de betaling meegestuurd. Dit is zeker niet anoniem.
Ik denk dat je de olifant in de kamer goed benoemt... ;)
Het gaat niet om de direkte extra inkomsten van de abonnementen (zoals Bart hieronder ook al heeft beschreven), het gaat om de (hoogwaardige) data vd betalende bezoekers. Betalen = bankrekening prijsgeven = meerwaarde van data.

Het doet wellicht pijn aan ons ego, maar wij zijn niet de klanten van Tweakers... ;)
(zie ook de post van Bart)
En dat is geen vinger in de richting van Tweakers, dat is nu eenmaal hoe onze huidige economische orde werkt. Een bedrijf als Tweakers/DPG Media zal hier in mee moeten gaan om te kunnen overleven.

Achtergrondinfo:
https://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/kijk/afleveringen/2019-2020/de-grote-dataroof.html

[Reactie gewijzigd door Tweaker626 op 1 december 2020 17:15]

Bestaat er niet een bank-achtige dienst oprichten welke de automatische incasso's doorsluist? Dus 'dienst x' heeft een maandelijkse incasso bij 'doorsluisservice' welke dat weer incasseert bij mij, of jou. Dan blijft de echte naam+rek. nr. uit beeld van 'dienst x'. Dan zouden er bij een grote 'dienst x' duizenden keren eenzelfde rekening nr. vermeldt staan voor evenzoveel abonnees.
Zowel technisch als juridisch een aardige kluif.
Anoniem: 14842
1 december 2020 10:04
Als die premium artikelen dan maar niet zichtbaar zijn voor de niet premium gebruikers.
Echt verschrikkelijk vervelend, allemaal van die linkjes die niet werken als je niet eerst betaald. Ik haak echt per direct volledig af bij dat soort dingen...
Als die premium artikelen dan maar niet zichtbaar zijn voor de niet premium gebruikers.
Dat is nu wel het geval. Hoe kan iemand die geen abonnee is anders weten dat er betaalde content aangeboden wordt?

Verder betreft dit een beta-test, voel je vrij om feedback te geven in Het grote Tweakers Premium topic :)
Wat de feedback ook is, die premium artikelen gaan er gewoon komen. Dit is gewoon een manier om het publiek aan het idee te laten wennen.
Wat de feedback ook is, die premium artikelen gaan er gewoon komen.
Maar dat hoeft je niet tegen te houden om feedback te geven over bijvoorbeeld de weergave in de newslisting.
Dat is nu wel het geval. Hoe kan iemand die geen abonnee is anders weten dat er betaalde content aangeboden wordt?
Dit zou je natuurlijk simpel op kunnen lossen door mensen de optie te geven premium artikelen te verbergen. Dan weet je als site in ieder geval dat ze bekend zijn met het bestaan ervan en is het een bewuste keuze van de gebruiker.

[Reactie gewijzigd door lilmonkey op 1 december 2020 11:51]

Vertel je mede Tweakers dat ze dan niet websites moeten beroven van inkomsten en hun adblocker moeten uitzetten.
Misschien kunnen ze dat koppelen aan karma? Net als het idee van Blokker_1999 hierboven?

Wat mij betreft zit ik namelijk op T.Net en GoT omdat er gewoon een geweldige community is met enorm veel kennis. Dát is de kracht van T.Net. De kwaliteit van de artikelen is wat mij betreft lang niet meer wat het was toen Femme nog betrokken was bij de site. Zelfs met de hostile takover van HWInfo nog niet.

Daar mag je dan als community lid ook wel iets voor terugkrijgen lijkt mij. In plaats van verplichte cookies, reclame én een paywall...
Tja, marketing technisch is dat natuurlijk helemaal niet interessant. Maar ik ben het helemaal met je eens. Voor mensen die echt niet gaan betalen is de ervaring daardoor veel slechter.
Helemaal mee eens.
Luchtvaartnieuws heeft ook zo'n soort 'paywall'. Je ziet dan het artikel maar alleen toegankelijk na betaling. Meet een lijstje aan alternatieve sites, vind je over hetzelfde onderwerp elders terug.
Dat ene exclusieve artikel is dan jammer dat je dat mist.
En zo zal het ook zijn met items achter de tweakers 'paywall'. Voor deze site, 10 anderen waar je hetzelfde kunt vinden. En eerlijk gezegd, sommige artikelen vind ik ook wel wat 'gekleurd' opgezet omdat er (al dan niet opzichtig) toch een sponsor bij betrokken is. En om daar dan ook nog voor te gaan betalen als bezoeker, no thanks.

Ook geen zin in het zoveelste abonnement voor content.
Je wil ze als site net wel zichtbaar hebben om promotie te maken voor je premium abbonement, om mensen ertoe te bewegen zo een abbo af te nemen. Dan zou je al voldoende karma moeten hebben om met behulp van custom CSS deze weer te verbergen.
Custom CSS vanuit de hero abonnementen?

Maar ik ben het met je eens, dat is zwaar irritant.

Ik weet ook nog niet of ik dit nu een echte vooruitgang vind voor Tweakers.
Je kunt de premium-spam verbergen met de volgende custom-CSS:
a.ctaButton.premium,
tr.premium {
display: none !important;
}

[Reactie gewijzigd door Room42 op 2 december 2020 12:06]

In je adblocker is het redelijk makkelijk om deze artikelen erg te filteren.
Ik vind dit soort cycli fascinerend. Het begint als een enthousiast hobby project en groeit uit tot een grote commune en wordt opgekocht door een groot bedrijf. Vervolgens zorgen economische belangen ervoor dat de commune langzaam wordt afgebroken en er weer een ander hobby project groot kan worden.

[Reactie gewijzigd door Abom op 1 december 2020 11:00]

Leuke blik hierop inderdaad. Waar zijn de nieuwe hobbyprojecten en communities op dit vlak? Of zouden die gaan ontstaan na deze invoering?
Goede tip! Thanks!
Toevallig eigenaar van die site ;)?!
Ik zal er volgende keer /s achter zetten voor de duidelijkheid O-)
Zal ik ook doen ;-). Was niks negatiefs mee bedoeld, I luv your reviews O+
My bad, al had ik em ook gesnapt als iemand hem niet had begrepen :>
Ik kijk daar ook steeds vaker, doen jullie goed hoor! Duidelijk en nette reviews.
Maar ook google en facebooktrackers. Ook dat zal niet iedereen zinnen.
Maar ook geen continuiteit: als de twee redacteuren er geen zin meer in hebben, geen tijd, ziek zijn, is er geen nieuwe content. Sorry @Foritain , ik hoop vooral van niet, blijven doen!

[Reactie gewijzigd door boschhd op 1 december 2020 14:51]

Zal zo even kijken, zou niets van FB moeten hebben :-/ Dank dat je het even aanwijst.

edit: facebook weg. Zie er nog een die weg moet, vermoed via een plugin ergens. Even uitvogelen. Google is echt onvermijdelijk, maar voor de rest wil ik er niets van hebben.

[Reactie gewijzigd door Foritain op 1 december 2020 15:26]

Ah. Duidelijk.
Succes!
Die kende ik nog niet. Bedankt!
Zou toch mooi zijn als er een nieuw 'hobby project' hiermee op kan staan. Het laten verdwijnen van juist de goede artikelen achter een paywall gaat imho het hele idee van Tweakers voorbij. Ja, Tweakers is overgenomen en dat bedrijf heeft economische belangen, maar Tweakers is dan geen echte Tweakers meer.

Daarnaast vraag ik me af hoe veel extra dit kan bieden nu. Ik merk toch vaak dat de diepte reviews en achtergrond informatie te laat komen (andere sites hebben deze dan al geplaatst) en informatie missen.
Ik zou zeggen, zorg eerst voor betere content die sneller naar buiten kan komen (betere afspraken met leveranciers, winkels etc om te zorgen dat je op dag 1 kan testen of voor release). En ga dan pas nadenken over premium content. Dit is nu juist net de omgekeerde volgorde.

Iemand nog een idee voor een nieuwe community? Techheads.com?
Er wordt hier en daar in de comments al een alternatief genoemd :)
Inderdaad. Dit is het begin van het einde. Helaas.
Krijgen we dus zelfde als op Telegraaf waar 75% premium artikelen zijn.
Dit is bij vrijwel elke grote nieuwssite het geval (Volkskrant/AD/Trouw/NRC). Oervervelend maar bij de meeste websites vrij eenvoudig te omzeilen door in de incognitomodus te surfen.

Maar feitelijk is het ook niet heel gek, "vroeger" betaalde je ook gewoon voor de krant. Nu staat alles online maar verwachten we ook alles gratis te krijgen.

In het geval van Tweakers is het anders, want hier krijgen we ook reclame voorgeschoteld.
Ik wil best een euro per maand betalen, maar dan wil ik ook geen reclame meer zien.
Heb jij even mazzel, als Tweakers Supporter (1 euro per maand) zie je geen reclame meer. https://tweakers.net/info/abonnementen/
Behalve dan dat de "advertorials" (uitgebreide reclame) alsnog gewoon in de timeline komt te staan....

Tweakers heeft helemaal geen advertentie-loze opties meer.
Tot afgelopen week was ik elite abonnee maar Adv's kwamen bij mij niet in de tijdlijn voor. Die zag je wel terugkomen in het nieuwsoverzicht onder meer nieuws (https://tweakers.net/nieuws/zoeken/, maarja wie kijkt daar nu. Acties zag je echter wel en die zijn de afgelopen jaren steeds meer veranderd van winactie additionele review naar reviewschrijven voor een tegoedbon (Ik weet het.. iets met gegeven paard). Je ziet echter nog wel de YouTube* reclame, de reclame in het magazine en de reclame voor de podcast. Dus zoals je al zei kun je niet spreken van "geen reclame". *

*reclame voor YouTube wordt aangegeven op de overzichtspagina van de abonnementen

[Reactie gewijzigd door jdh009 op 1 december 2020 11:46]

Ik denk dat @yorroy hier ook specifiek de `.Adv` artikelen bedoelt. Het zou mooi zijn als die dan ook "verdwijnen" als je een abonnement neemt. (Of tenminste de mogelijk krijgt deze de filteren) :)
Je ziet dan iets minder reclame maar elke keer als je een prijs ziet als een link is dat in mijn optiek reclame.

Ik heb net even zitten lezen maar snap gewoon nog altijd niet wat voor 'extra' content je zal krijgen. Lijkt me een verduivels moeilijke keuze voor de redactie.
Punt is: Vroeger hadden de meeste mensen een abonnement op één krant. Als deze trend zich doorzet moet je voor elke site waar je wel eens wat leest een abonnement afsluiten. En als ik zie dat een elite abonnement al €18,75/maand kost vraag ik me af wat een premium abonnement gaat kosten. Tel dit door naar meerdere websites waar je regelmatig wat leest en je bent zomaar €100 per maand kwijt. Geld wat ik niet kan (en wil is dus niet eens aan de orde) uitgeven aan een paar keer per week wat (tech)nieuws lezen.
Uiteindelijk kom je dan bij Youtubers of Postcasts terecht die de berichten, of in elk geval hetzelfde nieuws, aan je voorlezen.
Ik ben echt heel slecht in informatie absorberen van filmpjes of podcasts. Ze leggen het altijd zo langzaam uit dat ik na 2 minuten al de interesse kwijt ben.
Gelukkig zijn er daarom ook nog alternatieve tekstuele sites. En zoals eerder genoemd gaat deze paywall hopelijk zorgen voor een nieuwe site. Een beetje hetzelfde als torrent websites: elke keer als er één down ging kwamen er tien alternatieven voor terug ;-).
Dit dus inderdaad. Plus een groot punt vind ik dat bij een krant ben je alleen maar lezer.
Veel mensen hier op tweakers leveren ook input door de comments.
Dat is vaak verdieping, meer informatie en inzichten.
Dus dan mag je straks gaan betalen voor content die je zelf aanlevert. (Heel kort door de bocht, maar hopelijk komt het punt over)
Je hebt een punt. De comments zijn vaak minimaal de helft van het artikel. Dat er een hoop onzin tussen staat swa, dat filter ik er zelf wel uit. Maar er zit met regelmaat meerdere inzichten tussen de comments dan dat de journalist heeft.
Het is gewoon een andere inkomstenbron, en tevens goed om minder afhankelijk te zijn van advertentie-inkomsten :)
en tevens goed om minder afhankelijk te zijn van advertentie-inkomsten :)
Sorry, maar nee. Om die reden zijn er juist de al bestaande abonnementen die het gebrek aan advertenties als voordeel van het abonnement opnoemen. Om nog maar te zwijgen over het gebruik van een adblocker, waarbij je een melding krijgt dat je een abonnement moet nemen om advertenties weg te halen. Premium is om een totaal andere reden, en dan zou ik graag die reden willen horen als er toch met iets als dit wordt gestrooid.
Feit tweakers abonnees krijgen geen reclame te zien ik weeet echter niet of tracking dan ook is uitgeschakeld
Ik ben betalend abonnee van de Volkskrant (260 euro) en nog zijn er dingen die ik niet kan zien zonder die koekjes OA van social media waar ik een fel tegenstander van ben en dus niet doe. Ook bij Tweakers betaal ik om die ongein niet te hebben, maar het is een glijdende schaal en wordt steeds erger, er komt een punt dat ik echt afhaak.
Dit dus. Tweakers is onderdeel van DPG. Ik kom wel eens (maar steeds minder) bij andere DPG-onderdelen zoals ad.nl en ed.nl en daar is ook pakweg 75% van de content “premium”. Het heeft er wel voor gezorgd dat deze sites mijn interesse hebben verloren. Het kan dus best wel eens een averechts effect hebben.
Definieer averechts. Bij het AD/ED hebben ze dit echt wel getest. Als een betaalmuur resulteert in minder views (= minder kosten) maar tegelijkertijd meer inkomsten, dan is dat alleen maar mooi. Het zal ook geen statische instelling zijn - er wordt ongetwijfeld continu gestuurd en geselecteerd om dit te optimaliseren.
Ze zijn nog steeds aan het testen, de laatste weken wordt steeds meer premium. Zelfs bijna letterlijke copy-paste artikelen.

Overigens is een nieuwe sessie op ad.nl al voldoende om weer 3 'gratis' premium artikelen te kunnen lezen. Spoiler: niet de moeite waard.
Ze zijn nu ook bepaalde content (momenteel alleen de columns) achter user accounts aan het stoppen. Dan kan je makkelijk zien of ze een abbo hebben of niet. Dus ingonito werkt niet meer. Inloggen met abbo en anders zie je het gewoon niet. Jammer maar het scheelt mij weer 5 minuten per dag iets lezen.
Nee, het standaardnieuws en productreviews blijven hoe dan ook voor iedere lezer toegankelijk, account of geen account. Het gaat om een relatief bescheiden percentage artikelen die voornamelijk aanvullend zijn op het huidige aanbod.
Zo begon het op telegraaf.nl ook, een bescheiden percentage artikelen maar naarmate de tijd vordert verdwijnt steeds meer achter de paywall.
Zo begon het op telegraaf.nl ook, een bescheiden percentage artikelen maar naarmate de tijd vordert verdwijnt steeds meer achter de paywall.
En het gevolg zal net zo zijn, dat gewoon het merendeel van de mensen zal vertrekken (of nieuws gewoon skippen) en opzoek zal gaan naar alternatieven. Ik zelf wacht even af of ik de kwaliteit en achtergrond informatie die premium zou moeten gaan bieden dat ook waard is. De huidige nieuws artikelen vind ik dat in ieder geval niet rechtvaardigen.

Als dit hetzelfde gaat worden als de overige DPG websites (zoals ad.nl waarbij 80% langzaam rpemium is geworden) dan kan ik mij voorstellen dat mensen hier sceptisch tegenover staan.

[Reactie gewijzigd door ShadowBumble op 1 december 2020 10:55]

Precies dit, bij de Telegraaf waren het ook eerst aanvullende artikelen. Wanneer je nu een normaal nieuwsbericht wil lezen kom je al een paywall tegen. Gevolg: ik kijk nooit meer op de Telegraaf. Zelfde geldt voor AD/Trouw/Volkskrant etc. Olaf, is dit een garantie waar we over 2 jaar op terug kunnen komen om dit te 'reviewen' of is dit de insteek zoals 'ie nu is maar kan dit over een half jaar weer compleet anders zijn?
Om je een klein inkijkje te geven in de verdienmodellen van Tweakers, het gros van onze omzet komt uit de Pricewatch en advertising. Daarmee vergeleken is het abonnementen (en dus premium) een stuk kleiner en het zal vermoedelijk ook een niche blijven.

Tweakers is een prachtig ecosysteem van content, community en conversie (Pricewatch), dat ecosysteem is heel anders dan bij nieuwsmedia. Daar heb je vooral content en de andere twee vormen (community en conversie) niet of nauwelijks. Het vergelijk met nieuwsmedia zoals de Telegraaf, AD etc gaat in mijn ogen dan ook niet op. De content die wij achter een betaalmuur gaan zetten is daadwerkelijk additionele content. Zoals Olaf dat omschrijft "duiding en diepgang". Nieuws en reviews vallen daar niet onder en blijven vrij beschikbaar. Daarmee is het ook niet zo dat we 50% of zelfs 75% van de content achter een muur zien verdwijnen. Daarmee zouden we het unieke ecosysteem van Tweakers mogelijk om zeep helpen en dat willen we niet.

De kern zit in het woord additioneel. De reden waarom we dit doen is overigens niet omdat we onderdeel uitmaken van een bedrijf waarbij ze dit op Volkskrant en AD ook doen (nogmaals dat vergelijk gaat in mijn ogen ook niet op). De reden is omdat we uit onderzoek onder onze community halen dat er behoefte is aan meer diepgaande content en meer duiding. Dat is de kern. Vervolgens zien we in hetzelfde onderzoek dat er bereidheid is om daarvoor te betalen, wat ook nodig is anders kunnen we deze vorm van journalistiek niet bekostigen.
Waarom wordt wat je hier uitlegt niet in het .Plan besproken? Dit geeft namelijk de nodige nuance aan wat voelt een grote stap in de verkeerde richting.

Door hier vooraf uitgebreid open en transparant over te zijn voorkom je denk ik een boel zure reacties en geef je mensen het gevoel betrokken te zijn bij dit proces, ipv dat ze er aan onderhevig zijn.

Het zal voor een boel mensen die die diepgang willen interessant zijn om te weten wat ze bij moeten dragen om te komen tot wat ze zoeken. Als ik als community lid weet wat ik samen met anderen moet bijdragen aan een goede technische redactie en techlab dan is mijn bereidheid dit te doen groter dan wanneer ik het gevoel krijg dat ik een statistiek ben in de kwartaalcijfers van de DPG.
Goede vraag. Ik ben niet direct betrokken geweest bij het tot stand komen van het .plan, maar fijn dat mijn bijdrage enige nuance geeft. Ik zal Olaf deze feedback doorgeven, dan is hij daar in ieder geval van op de hoogte.
Hier ben ik het mee eens, deze uitleg geeft wat meer nuance en duidelijkheid. Alsnog ben ik totaal geen fan van paywalls, maar zolang de 'normale' content normaal beschikbaar blijft en het dus enkel en alleen om EXTRA content gaat lijkt het mij geen probleem. Ik ga er vanuit dat reviews/round-ups, diepte artikelen etc voor de muur blijven staan. Ik vraag me dan wel af wat de toegevoegde waarde van content achter de muur wordt, maar dat zullen we vanzelf meemaken.
..het gros van onze omzet komt uit de Pricewatch en advertising.
Als de kern van je verdienmodel is om een zo groot mogelijke community te hebben, omdat een deel daarvan geregeld doorklikt naar Pricewatch, dan zou je toch juist alle content makkelijk beschikbaar moeten maken? Dan gaat het er toch om dat je zoveel mogelijk mensen zo vaak mogelijk en zo lang mogelijk naar de site trekt?

Juist diepgaande content van hoge kwaliteit zal helpen om Tweakers uniek te maken en de community te versterken en te laten groeien. Dan is het voor de lange-termijn visie van Tweakers toch niet logisch om die content voor een groot deel van de gebruikers te gaan verbergen? Voor je het weet raken de non-Premium bezoekers langzaam uitgekeken op de 'basic' content, splijt je community, vinden mensen de weg niet meer naar Pricewatch en gaat je primaire verdienmodel aan gort.

Of zien jullie dat risico niet?
Terechte vragen en ja wij zien zeker risico's, maar niets doen en een grote afhankelijkheid houden van adverteerders is in mijn ogen nog risicovoller voor de lange termijn. We bestaan ruim 22 jaar en zijn nog lang niet klaar. Ik verwijs je ook graag naar de post van collega Wout; https://gathering.tweaker...message/65023022#65023022

Edit; typo

[Reactie gewijzigd door Bart Zoetmulder op 1 december 2020 23:03]

Dat klinkt mooi, maar ik vrees toch dat dadelijk meer content richting premium gaat. En wij als lezers kunnen dat natuurlijk nooit controleren, aangezien we niet weten of bepaalde artikelen wel geschreven waren als er geen premium artikelen bestonden.

Want stel dat je een artikel wilt schrijven over een nieuwe technologie. Nu schrijf je 1 artikel toegankelijk voor iedereen. Dadelijk wordt de keuze: standaard of premium artikel. Wordt het een premium artikel, dan missen we het standaard artikel. Want ik geloof niet dat je dadelijk exact dezelfde aanbod gaat houden, en daarnaast helemaal losstaand, onafhankelijk, premium artikelen, die helemaal geen invloed hebben op de keuze voor het maken van standaard artikelen.

Zoals hier ook goed verwoord wordt: MrMistral in 'plan: Tweakers start met een bètatest voor een Premium-aanbod'
Hier op inhakend. Ik wil geen artikelen te lezen die niet kunnen worden geduid door onze collega Tweakers die wellicht expert zijn in het onderwerp waarover jullie schrijven. De community doet dus aanvullingen waar het artikel tekort schieten. Exclusiviteit doet voor mij dus automatisch afbreuk aan de waarde van het artikel.
Alleen de zon gaat voor niets op. De redacteurs en infrastructuur moeten sowieso bekostigd worden. Als ik kan kiezen tussen irritante ads en privacy-onvriendelijke trackers of betalen in abonnementsvorm of losse aanschaf, tja, dan ben ik bij kwaliteitsmedia al gauw geneigd om voor betalen in euro's te gaan.

Edit:
Al zie ik de Telegraaf niet als kwaliteitsmedia, maar dat terzijde.

[Reactie gewijzigd door KWOAD op 1 december 2020 11:10]

Alleen de zon gaat voor niets op.
Daarom heb ik Tweakers ook als een van de weinige websites gewhitelist in mijn adblockers.
Het gaat mij er ook niet om dat ik moet gaan betalen (wat ik niet ga doen want tegenwoordig heb je 100 abonnementsvormen waar je door de bomen het bos niet meer ziet) maar of langzamerhand Tweakers de kant van de Telegraaf op gaat. Dus eerst wat extra premium artikelen, maar later verdwijnt 75% van de content die nu 'gratis' beschikbaar is achter een paywall.
Mee eens, maar dan moet er eerst wel kwaliteitsmedia zijn. Ik ben nu niet geneigd om te gaan betalen voor de premium artikelen aangezien normale artikelen en background artikelen ook later komen dan andere mainstream platformen.

Zo werd er bij de iPhone review aangegeven dat de review later was omdat er geen werd aangeleverd vanuit een leverancier. Imho is dat niet ons probleem maar een probleem van Tweakers. Als je geen leverancier hebt die een demo model wil of kan leveren lijkt het me zaak om als een van de grootste sites in Nederland betere afspraken te maken. Pas als dat op orde is zou ik zeggen, ga nadenken over premium.
En net als bij de telegraaf verdwijnen de lezers dan ook steeds meer naar elders. vroeger kwam ik er wel nog eens, maar nu helemaal niet meer en komt mijn informatie van elders. Het internet is groot. voor mij is de community onderscheidend.

Maar goed, je hebt altijd van die proefballonnetjes waarbij marketing/sales pipo's denken dat iets heel veel geld oplevert, en dan gaan ze het testen. betekend niet dat het altijd fout gaat, maar vaak wel.
Dit lijkt mij inderdaad geen goede evolutie. Gaat het dan echt zo slecht met de inkomsten van de populairste nederlandstalige tech website dat dit nodig is?

[Reactie gewijzigd door spoonman op 1 december 2020 11:05]

Uiteindelijk is het gewoon een balans: onbetaalde artikelen om mensen te trekken, betaalde artikelen om inkomsten te genereren. Ongeacht wat men nu denkt of voor ogen heeft, er komt op enig moment iemand die vind dat die balans zodanig geoptimaliseerd moet worden dat het maximale inkomen behaald wordt.

En zeg eens eerlijk, je bent gek als je dat niet doet, toch? Te zijner tijd praat je dat dan goed voor jezelf door te stellen dat je op deze manier niet alleen het inkomen maximaliseert maar ook een juiste balans tussen kwaliteit en bereik vind. Of iets dergelijks. Win-win-win-win-win weet je wel ;)
Ehhrr.. hoe waken jullie ervoor dat er dezelfde kwantiteit / kwaliteit aan 'standaard nieuws' blijft? Wie bepaalt wat 'Standaard' is en wat achter de paywall verdwijnt? En hoe zit het bijvoorbeeld met de toch al redelijk diepgaande reviews e.d. die jullie nu bijvoorbeeld doen in samenwerking met Hardware.info? Die 'zien' we nu gewoon, maar heb je daar dadelijk ook Premium voor nodig?

Ik begrijp de beweegreden vanuit Tweakers wél hoor, maar ik vind het toch weer raar dat er een nieuwe abonnementsvorm voor komt. Komt 'Premium' dan nog weer voorbij 'Elite'? Of zijn Hero en Elite altijd inclusief premium? Persoonlijk vind ik het een glijdende schaal, net nu ik meer en meer interesse krijg in dit platform en mij meer meng in topics die mij interesseren. Discussiëren over bepaalde diepgaandere items is dus niet of nauwelijks mogelijk, niet op het bericht zelf in elk geval, tenzij je Premium hebt. Hoe voorkomen jullie dat er wel inhoud geplaatst wordt op GoT?
In eerste instantie ja.. Als het wel aanslaat steekt rupsje nooitgenoeg de kop op en wordt de onbetaalde contant steeds minder.
Als dat gebeurt, vrees ik dat het het begin zal zijn van een grote leegloop.
En terecht. Veelal zijn het de lezers die extra content en informatie aandragen.
Dus zomeren mag je ook nog extra gaan betalen om jouw bijdrage te mogen plaatsen.
Tja, Tweakers is wel van een groot mediabedrijf, dus dat zou niet een heel verrassende actie zijn
Tweakers kennende zal dat niet op die wijze doen.
Maar Telegraaf doet het tenminste goed. Die duwt het direct door je strot waardoor ik snel weg klik en andere toch maar lid worden.
Ga ik wel vanuit, dus leegloop in kwaliteit en bezoekers. Zonde na al die jaren, op zoek naar een alternatief.
Waarom? Is Tweakers failliet, komt er geen geld meer binnen? Of zijn de aandeelhouders ontevreden over het rendement? Ik lees (tussen de regels) alleen maar geld-gedreven argumenten. Zoals anderen ook al aangeven is dit vaak een opmaat voor een een steeds hoger wordende betaalmuur waardoor je als trouwe lezer/kijker/luisteraar onbewust nu al op zoek gaat naar een vervangend platform waarvan weet dat die er niet is. Het is een eindeloze strijd naar een steeds hogere kwaliteit, en daar betaal je een prijs voor (letterlijk zoals het nu schijnt). De recente fusie van HW-info en Tweakers, het stopzetten van het Tweakers magazine, ... logisch en begrijpelijk (kostenreductie). Maar laat het alsjeblieft geen voorbode zijn van een doorgeslagen vercommercialisering van Tweakers. Ik heb hoge waardering voor het enthousiasme, gedrevenheid en de deskundigheid van de Tweakers specialisten, zeg maar de inhoud. Laat de kwaliteit van de context en randverschijnselen dan maar wat minder zijn. Een premium artikel zou een kadootje moeten zijn, desnoods gesponsord door een fabrikant, leverancier of branchevereniging, net zoals de podcasts dat in mijn ogen zijn. Een extra reden om langer op het Tweakers platform te blijven hangen (zodat de advertenties nog langer zichtbaar zijn). Svp dus geen betaalmodel voor inhoud zodat inhoudelijke informatie voor iedereen (met name de minder welgestelden) beschikbaar is......
Dit is helaas wat er gebeurt met alle bedrijven en producten. Aandeelhouders / moederbedrijven (in dit geval DPG Media) verwachten ieder jaar een minimale groei van een product. Als dit niet gehaald wordt, wordt er budget afgeknepen.

Ik kan me bijv. voorstellen dat Tweakers een beetje in paniek de cijfers zag van dit jaar en dus nu dingen verzint om toch aan die onmogelijke "KPIs" te voldoen die het moederbedrijf heeft gestelt omdat ze anders minder geld en FTE krijgen volgend jaar. Er is een reden dat dit soort beslissingen altijd uit het niets komen aan het einde van het jaar- nu wordt er gekeken waar ze zitten en worden er nog snel wat ideeën opgegooid om meer omzet te draaien.

Het resultaat is een idiote race naar "infinite growth" - iets wat gewoon niet kan. Alles moet altijd meer geld verdienen.
Wat ik vooral mis in dit hele verhaal is transparantie. Een tijd terug is er een gebruikersonderzoek[0] geweest, waar je in kon vullen wat je belangrijk vond aan Tweakers. Waarom worden de resultaten van dit onderzoek niet besproken en wordt aan de hand daarvan het gekozen plan beargumenteerd?

Nu lijkt het heel erg alsof het de beslissing vanuit een andere hoek gedreven wordt. Ik wil Tweakers wel het voordeel van de twijfel geven, maar ik zie ook in hoe dit plan gruwelijk mis kan gaan voor de community, en dan verliest Tweakers voor mij (en misschien ook anderen) gewoon heel veel waarde.

[0] plan: Help ons Tweakers te verbeteren door mee te doen aan ons gebruikersonde...

[Reactie gewijzigd door aequitas op 1 december 2020 13:17]

Sponsoring gaat niet werken ben ik bang. Dan voelt het weer als een soort advertentie en lees je het (onbewust) met andere ogen of (bewust) niet.
Ga dus echt niet betalen voor info die elders gewoon gratis te verkrijgen is. Tip voor iedereen kijk eens op TechTesters die blijven tenminste gratis
Doen als ik het snel zie alleen pc hardware reviews? :(
Nee hoor, maar mobiele telefoons en tablets zijn alleen zichtbaar voor abonnees. :+
Kende de site nog niet dankje! Leuk om nieuwe initiatieven te zien.
Tof, die kende ik nog niet. Ziet er goed uit en kan ik weer alleen hardware nieuws zien in plaats van een combinatie van hardware, software, politiek etc. :*)
Ook een goede tip, dank!
Zeg ben jij niet de persoon achter Techtesters? Lijkt me dat je die tip dan toch niet nodig had ;)
Dus Tweakers ziet er binnenkort zo uit?
Je zat bijna goed :) eerste artikel staat nu online
Waardeloos idd. Het grote nadeel als grote uitgevers/investeerders het voor het zeggen krijgen op je site.
Waardeloos 10x. Duidelijk om te zien dat er blijkbaar dringend meer geld verdiend moet worden voor DPG Online Services B.V. Tweakers van tweakers en voor tweakers is dan nu snel afgelopen.

Want als er een betaalmuur vorm begint is snel het einde zoek. Vergelijk het met de krantensites als AD of Thurrott. Waar bij die laatste ook een onderscheid wordt gemaakt in de reacties voor betalende en de niet betalende lezers.

Dan krijg je al snel een soort van 'sekte' van betalende gebruikers van eenzelfde doelgroep in leeftijd en mening. Welkom bij de fanclub. Not.
Thurrott.com is inderdaad een heel goed voorbeeld, maar eigenlijk werd dat al minder voor de overgang van Paul van Winsupersite naar Thurrott.com
Op het het moment dat men moet gaan betalen voor de artikelen met meer diepgang (dus voor echte tweakers) denk ik dat veel mensen gaan afhaken. Men wil gewoon geen betaalmuur zien.
Als betalende abonnee vind ik deze move jammer. Mijn motivatie voor het betalen is de site te ondersteunen zodat de content vrij en gratis kan blijven. Zodat mensen die niet kunnen betalen er toch van kunnen blijven genieten.
Ik heb ook Tweakers magazine meteen stop gezet toen het kon, plaats die content gewoon gratis op de site.
1 2 3 ... 18

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee