Op de markt voor USB-sticks gebeurt niet onwijs veel meer. Zoals we in de inleiding al schreven, is de sweet spot om een flashdrive te kopen zo'n beetje beperkt tot het segment dat we hier bespreken. Wil je meer capaciteit, dan ligt een externe ssd voor de hand, terwijl kleinere capaciteiten eigenlijk nauwelijks het overwegen waard zijn nu je voor minder dan twee tientjes al een 128GB-model in huis haalt.
Dat er niet veel gebeurt, betekent absoluut niet dat het niet meer uitmaakt wat je koopt. Integendeel, de verschillen zijn enorm. Wil je de langzaamste stick uit de test volschrijven, dan ben je bijna 3 uur bezig, terwijl dat met het snelste exemplaar in een dikke 6 minuten is gepiept. Duizend foto’s overblazen kan respectievelijk 7 minuten of 27 seconden duren.
128GB-sticks
Zoals gezegd kosten de betaalbaarste 128GB-sticks minder dan 20 euro. Vooral de schrijfsnelheid van die allergoedkoopste flashdrives valt tegen. Met luttele tientallen megabytes per seconde voelt die 128GB opeens aan als een enorme hoeveelheid opslag. Wij zouden hoe dan ook een paar euro meer uitgeven aan bijvoorbeeld de Sandisk Ultra Flair 128GB van gemiddeld 25 euro, die veel respectabelere snelheden laat noteren. Deze stick is dan ook de eerste ontvanger van onze Great Value-award.
Voor een tientje meer biedt de Transcend JetFlash 920 128GB nog veel betere prestaties. Bij het lezen en schrijven van kleine bestanden is het zelfs een van de beste sticks uit de test. De sequentiële snelheden zijn nog niet zo goed als in het absolute topsegment, maar wel een stuk beter in balans dan bij veel concurrenten. Een Excellent-award valt de JetFlash 920 ten deel.
Ministicks
Ben je op zoek naar een zogeheten ministick, bijvoorbeeld om permanent in je laptop te laten zitten als extra opslag, dan is de Mushkin Atom 128GB van gemiddeld 27 euro onze favoriet. Zeker de schrijfsnelheid valt tegen ten opzichte van wat de grotere modellen presteren, maar de leessnelheden zijn prima en met een totale lengte van twee centimeter steekt hij amper uit een USB-poort. Het grootste nadeel is de beperkte verkrijgbaarheid, op het moment van schrijven bij slechts één winkel. Hij moet zijn Great Value-award daarom delen met de Sandisk Ultra Fit USB 3.1 128GB van gemiddeld 26 euro, die iets trager is, maar wel veel breder verkrijgbaar.
USB-C-flashdrives
Een andere speciale categorie is die van sticks met USB-C. Opvallend is dat fabrikanten met de nodige creatieve uitwerkingen zijn gekomen. Sommige flashdrives hebben beide USB-types, aan de twee uiteinden of met een schuif- of draaimechanisme. In de Samsung Duo Plus is een USB-C-naar-A-adapter verwerkt en de Kingston DT80 beschikt zelfs uitsluitend over USB-C. Voor dat laatste vinden we het nog wat vroeg; zo vanzelfsprekend is de aanwezigheid van USB-C zelfs anno 2020 nog niet. De Great Value-award gaat naar de Sandisk Ultra Dual Drive Go USB-C 128GB van gemiddeld 28 euro. De Samsung Duo Plus 128GB van gemiddeld 39 euro is een stuk sneller en keert daarom met een Excellent-award huiswaarts.
256GB-sticks
In de 256GB-categorie valt op dat de Samsungs alle drie exact hetzelfde presteren en bovendien een heel stuk vlotter zijn dan de 128GB-versies van dezelfde sticks. Het zou ons niets verbazen als het binnenwerk van deze sticks identiek is en je uitsluitend een kleine meerprijs ten opzichte van de ‘standaard’ Bar Plus betaalt voor de USB-C-poort inclusief USB-A-adapter bij de Duo Plus, respectievelijk het miniformaat van de Fit Plus. Alle drie komen wat ons betreft in aanmerking voor een Excellent-award. Die is er ook voor de vrijwel gelijk geprijsde Transcend JetFlash 920 256GB, die wat lagere piekprestaties laat zien bij het lezen, maar wel een stuk sneller schrijft. Enkele iets goedkopere alternatieven zijn dusdanig veel trager dat we bij de 256GB-modellen geen Great Value-award uitdelen. De paar euro die je extra betaalt voor meer snelheid, zijn het zonder meer waard.
De snelste USB-stick
De echte tweaker weet inmiddels dat we dan alleen nog de Ultimate-awards overhouden. Die gaan onverbiddelijk naar de Sandisk Extreme Pro 128GB en 256GB, die zelfs drie jaar na hun introductie nog altijd de vloer aanvegen met de concurrentie. In vrijwel alle synthetische én praktijktests leveren ze topscores af. Alleen bij het verwerken van zeer kleine bestanden worden ze nipt voorbijgestreefd door enkele concurrenten. In de praktijk zal die specifieke workload maar voor weinigen het gebruiksscenario zijn, waardoor vrijwel elke veeleisende gebruiker de beste koop heeft aan de Sandisk Extreme Pro’s.