Door Tomas Hochstenbach

Redacteur

Kingston DataTraveler Max Review

1TB en 1GB/s in een USB-stick

31-08-2021 • 06:00

115 Linkedin

Kingston DataTraveler Max

Samengevat

De Kingston DataTraveler Max is met afstand de snelste USB-stick die we ooit hebben getest. Hoewel de snelheden in onze praktijktests iets lager liggen dan wat Kingston belooft, geeft de Max alle andere flashdrives het nakijken. Je moet een gebruiksdoel hebben dat om zeer hoge snelheden vraagt en USB-C-compatibel is om de hoge prijs te kunnen verantwoorden, maar dan is deze stick ook wel de ultieme keuze.

Op de markt voor USB-sticks gebeurt niet onwijs veel, schreven we vorig jaar in onze round-up. Kingston doet nu echter een opzienbarende introductie met de DataTraveler Max, die het concept USB-stick een flashforward naar 2021 moet geven. De fabrikant belooft meer dan dubbel zo hoge lees- en schrijfsnelheden dan de snelste USB-stick tot nu toe. Dat vraagt om een test.

De DataTraveler Max is een van de eerste USB-sticks die uitsluitend een USB-C-aansluiting hebben. Tot nu toe waren USB-C-sticks vaak hybride modellen, die ook nog over USB-A beschikten voor achterwaartse compatibiliteit met oudere systemen. Daarvoor is deze flashdrive dus duidelijk niet bedacht. Over die connector loopt een USB 3.2 Gen2-signaal, oftewel 10Gbit/s-USB. Dat verklaart die keuze ook wel een beetje, want zeker bij laptops zijn USB-A-poorten vrijwel altijd gelimiteerd tot 5Gbit/s.

Kingston geeft maximale lees- en schrijfsnelheden van respectievelijk 1000MB/s en 900MB/s op, voor alle drie de capaciteiten waarin deze stick te verkrijgen is: 256GB, 512GB en 1TB. Voor een flashdrive is dat zonder meer indrukwekkend, want de snelste USB-sticks van merken als Corsair, Sandisk en Transcend kwamen tot nu toe niet verder dan 440MB/s. Loze marketingkreten als 'USB 3.1' ten spijt maken die zonder uitzondering nog gebruik van 5Gbit/s-USB, dat ooit als 'gewoon' USB 3.0 werd geïntroduceerd, maar inmiddels zelfs USB 3.2 Gen1 mag worden genoemd.

Waarom moet een USB-stick zo snel zijn, vraag je je misschien af. Juist in de grotere capaciteiten, waarin deze DataTraveler Max beschikbaar is, kan dat wat ons betreft echt een meerwaarde zijn. Reken maar mee: om een USB-stick van 256GB vol te schrijven met een snelheid van 50MB/s, redelijk normaal voor goedkopere USB-sticks, ben je bijna anderhalf uur bezig. Met 400MB/s, zoals de snelste sticks tot nu toe haalden, is dat in ruim tien minuten gepiept en in theorie moet deze Kingston-stick het met 900MB/s kunnen, wat de benodigde tijd tot minder dan vijf minuten beperkt. Voor al deze voorbeelden geldt vanzelfsprekend dat je de tijd een- of tweemaal moet verdubbelen voor een stick van 512GB of 1TB.

Behuizing

De behuizing van de DataTraveler Max is gemaakt van hard, matzwart plastic en voorzien van een gaatje om hem aan je sleutelbos te doen. Met 82 bij 22 bij 9mm is de flashdrive vrij fors, maar het gewicht van 12g valt juist erg mee, waarbij de materiaalkeuze voor de behuizing zeker helpt. Zoals de meeste moderne USB-sticks is de DataTraveler Max voorzien van een schuifmechanisme om de connector te beschermen als je de stick niet in gebruik hebt.

De connector kan worden ingeklapt met een schuifmechanisme.

Intern

Op verzoek hebben we de DataTraveler Max 512GB geopend om de interne componenten te bekijken. De gebruikte controller is een Silicon Motion SM2320-chip, die de fabrikant, vooral bekend van zijn ssd-controllers, vandaag heeft aangekondigd. De SM2320 is een gecombineerde ssd-controller en bridge naar USB, die flashgeheugen kan aansturen met vier kanalen.

Met details over het controllergedeelte is Silicon Motion spaarzaam. Er wordt een algoritme voor ECC-foutcorrectie ondersteund, net als 256bit-AES-encryptie. De controller kan overweg met maximaal 4TB tlc- of qlc-flashgeheugen.

De 512GB-stick maakt gebruik van twee flashgeheugenpackages van 256GB per stuk. De opdruk van de chips luidt: FB25608UCM1-7C. Helaas is de partnumberdecoder voor Kingstons flashchips niet openbaar, maar gezien de inkoopgeschiedenis van het bedrijf vermoeden we dat het om tlc-flash van Micron of Kioxia gaat. Er is geen losse dram-cache aanwezig, het zou kunnen dat er in de controller een kleine cache zit.

De printplaat van de Kingston DataTraveler Max 512GB met een Silicon Motion SM2320G-controller en twee nand-chips met de opdruk FB25608UCM1-7C

Prijzen

De adviesprijzen voor de Kingston DataTraveler Max zijn 108 euro voor 256GB, 156 euro voor 512GB en 265 euro voor 1TB. Daarmee is hij vooral in de lagere capaciteiten wat duurder dan bijvoorbeeld de Sandisk Extreme Pro, maar de 1TB-versie is redelijk vergelijkbaar geprijsd. Kingston geeft vijf jaar fabrieksgarantie op deze sticks.

Testmethode

We testen USB-sticks grotendeels op dezelfde wijze als bijvoorbeeld geheugenkaartjes en externe ssd’s. Hoewel de accenten soms wat verschillen, zijn de gebruiksscenario’s voor dergelijke producten redelijk te vergelijken. Om te beginnen testen we zowel de lees- als de schrijfsnelheden bij het kopiëren van één groot bestand van 10GB en duizend bestanden van 5MB. Het eerste scenario kun je vergelijken met het overzetten van een archiefbestand of film, de tweede test komt overeen met het kopiëren van foto’s en bijvoorbeeld muziekbestanden.

Daarnaast laten we de synthetische Crystal Disk Mark-test los op de flashdrives. Die benchmark vertelt ons niet alleen de maximale sequentiële lees- en schrijfsnelheden, maar ook de snelheden bij het verwerken van middelgrote (512kB-) en kleine (4kB-) bestanden.

Het testsysteem dat we voor het benchmarken gebruiken, heeft dezelfde specificaties als ons ssd-testsysteem. Dat is gebaseerd op een AMD Ryzen 7 3700X-processor in een ASUS Prime X570-A Pro-moederbord met 16GB werkgeheugen. Daarop is uiteraard Windows 10 geïnstalleerd, in de May 2020 Update-smaak met versienummer 2004. We gebruiken een Samsung 970 EVO Plus als bootdisk, zodat de interne ssd nooit de bottleneck is bij onze praktijktests.

Synthetische tests

In synthetische benchmarks zoals CrystalDiskMark kunnen snelle opslagmedia het best hun spierballen laten zien, omdat de overhead van een 'normale' filetransfer wordt geminimaliseerd en de snelheid van de interne opslag er niet toe doet. Veel fabrikanten baseren hun opgegeven snelheden daarom op dit type tests.

De Kingston DataTraveler Max excelleert dan ook in deze tests, met sequentiële leessnelheden van 975MB/s en schrijfsnelheden tussen de 864 en 874MB/s. De grotere versies zijn iets sneller. Dat zien we vaker, omdat de grotere capaciteiten meer kunnen profiteren van parallel schrijven naar verscheidene flashchips.

Kleine bestanden verwerken gaat per definitie gepaard met meer overhead. De Kingston DataTraveler Max leest bestanden van 4kB met 25MB/s, schrijven gaat met rond de 80MB/s aanmerkelijk sneller. Dat zien we ook terug bij de tussenliggende maat van 512kB. Bij het schrijven wordt de 800MB/s ruim overschreden, wat betekent dat de USB-sticks al richting hun topsnelheid gaan, terwijl de leessnelheid met 750MB/s nog iets achterblijft. Dat is natuurlijk relatief, want de snelste USB-sticks tot nu toe worden nog altijd dik ingemaakt.

  • 4k Read
  • 4k Write
  • 512k Read
  • 512k Write

Praktijktests

In de praktijk liggen de snelheden vaak iets lager. Dat geldt voor vrijwel alle USB-sticks en dus ook voor de DataTraveler Max. Als we een bestand van 10GB lezen, gaat dat met exact 640MB/s. Bij het schrijven halen we vergelijkbare snelheden, alleen de 1TB-stick kan dat met 676MB/s nog iets sneller.

Lastiger is het verwerken van een groot aantal kleinere bestanden. We lezen en schrijven hier duizend bestanden van 5MB, vergelijkbaar in bestandsgrootte met bijvoorbeeld muzieknummers en foto's. In absolute zin liggen de snelheden bij vrijwel alle sticks dan ook nog aanzienlijk lager dan in de praktijktest met een 10GB-bestand. Toch weet de Kingston DataTraveler Max een alleraardigste score neer te zetten: lezen gaat consequent met 500MB/s, bij schrijven noteren we 455MB/s. Zeker in dat laatste geval zijn de Kingston-sticks echt een ordegrootte sneller dan wat tot nu toe verkrijgbaar was.

Prestatiescore

De Tweakers USB-stick Prestatiescore is een gewogen gemiddelde van alle uitgevoerde tests, zowel de synthetische benchmarks als de praktijktests.

We komen tot een score van rond de 230 punten voor alle drie de capaciteiten van de Kingston DataTraveler Max, waarmee ze ruim drie keer zo snel zijn als de Sandisk Extreme Pro 256GB. Die serie was tot nu toe de gedoodverfde keuze als je een snelle USB-stick zocht en dan ook de Ultimate-awardwinnaar van onze round-up vorig jaar. De 1TB-editie is nipt het snelst.

Tweakers USB-stick Prestatiescore
Usb-stick score in punten (hoger is beter)
Kingston DataTraveler Max 1TB
233,4
Kingston DataTraveler Max 256GB
230,1
Kingston DataTraveler Max 512GB
228,0
Sandisk Extreme Pro 256GB
73,0
Transcend JetFlash 920 256GB
57,8
Samsung Fit Plus 256GB
49,1
Samsung Duo Plus 256GB
48,6
Samsung Bar Plus 256GB
48,4
Kingston Kyson 256GB
27,7
Kingston DataTraveler DT80 256GB
24,9
Transcend JetFlash 780 256GB
14,0
Sandisk Ultra 256GB Zwart
11,5
Kioxia TransMemory U365 256GB
6,9

Conclusie

Kingston vestigt met de DataTraveler Max een nieuwe benchmark voor de hele USB-stickmarkt. Deze flashdrives zijn gemiddeld ruim drie keer zo snel als de snelste sticks die je tot nu toe kon kopen. De populaire Sandisk Extreme Pro, die op het moment van schrijven twee posities in de Pricewatch-top drie bezet houdt, heeft het nakijken. Nu blijft de Sandisk in de lagere capaciteiten ook wel goedkoper, maar de 1TB-versies zijn vrijwel even duur.

Misschien concurreert de DataTraveler Max echter nog wel meer met externe ssd's. Die zijn natuurlijk niet zo compact en gebruiken een kabeltje, maar zijn wel een stuk prettiger geprijsd. Voor minder dan de helft van de DataTraveler Max 1TB heb je bijvoorbeeld al een Samsung T7-ssd, die ruwweg even snel is. Je moet jezelf dan afvragen hoeveel de stickformfactor je waard is.

We zien niet vaak dat een fabrikant met een product komt dat alles wat er tot dan toe was, in één klap declasseert. Nu was daar ook wel de ruimte voor ontstaan, doordat andere fabrikanten het in de afgelopen jaren wel prima leken te vinden. De overtuigende manier waarop Kingston het doet, is echter vrij uniek. Hoewel de DataTraveler Max prijzig is en zelfs veel tweakers genoegen zullen nemen met iets langzamere, maar goedkopere flashdrives, is een Ultimate-award wat ons betreft dik verdiend.

Reacties (115)

Wijzig sortering
Jammer dat jullie niet meer dan 10 GB geschreven hebben en zo te zien ook niet gekeken hebben hoe de snelheid zich ontwikkelt tijdens het schrijven van die 10 GB. Begint deze bv wel op 900 MB/s maar zakt deze na 8 GB in naar 200 MB/s dan kom je ook ongeveer op dit resultaat uit als je alleen maar naar de eind tijd kijkt maar het is toch best belangrijk om te weten.
En dat is vrij normaal, ook de Samsung T7 bijvoorbeeld zakt na een bepaald punt in omdat de schrijf cache dan vol zit. Ik vind het eigenlijk nogal amateuristisch zoals deze test hier nu staat...
Er zijn veel toepassingen waar dit nogal van belang voor is. Zo heb ik zelf een externe SSD liggen die ik aan de Xbox wilde hangen, maar de snelheid zakte na x GB in naar 70 MB/s waarmee hij gewoon trager werd dan een traditionele HDD (bij games er naar toe kopiëren).

[Reactie gewijzigd door Finraziel op 31 augustus 2021 07:16]

Zoals je schrijft is het vrij normaal dat zo ongeveer elk apparaat met flashgeheugen die schrijfsnelheid niet oneindig volhoudt. Onze USB-stick-test stopt normaal bij 10GB, maar ik heb voor deze gelegenheid ook de test met een 50GB-bestand gedraaid - die doen we normaal alleen op externe ssd's, maar daarmee kun je deze USB-stick inderdaad wel proberen te vergelijken.

De Kingston DataTraveler Max 1TB schrijft het 50GB-bestand met 648MB/s, oftewel nauwelijks langzamer dan het resultaat in de 10GB-test. De 512GB-stick komt gemiddeld op 310MB/s en de 256GB-stick noteert 164MB/s.

Nu vind ik het lastig om te zeggen of dat in relatieve zin goed of slecht is, want van de andere USB-sticks in de grafieken hebben we die data dus niet. Als je de Kingston DT Max 1TB echter naast de 50GB write resultaten van onze laatste externe-ssd-roundup houdt, zou het resultaat van 648MB/s goed zijn voor de nummer-twee-positie. Daar hoeft Kingston zich allesbehalve voor te schamen lijkt me zo :)
Misschien een domme vraag, maar vanaf wanneer is iets een externe SSD en geen USB stick meer?
Best een goede vraag hoor, want die grens wordt steeds vager. Wat wij aanhouden: als je de connector direct in de poort steekt is het een USB-stick, als je een (kort) kabeltje moet gebruiken is het een externe ssd.
Voor mij is een stick een must. Ik heb niet alle sticks en SSD's getest, maar in mijn Pioneer DJ decks heb ik nog nooit een SSD aan kunnen sluiten die gezien werd en daarom was te gebruiken, daarentegen heb ik nog nooit een stick gevonden die niet werkt. Dat heeft met de stroom specs te maken, maar ik weet niet of dit verschil altijd aanwezig is.
ligt dit niet eerder aan het gebruikte bestandsformaat?

usb 2.0 kan een 2,5" external hdd voeden (1.7w verbruik)
als dit een ssd is ligt het verbruik nog lager , 1poort kan 2.5w leveren (usb3.0 doet 4.5w)
zou perfect moeten werken zolang het geen usb1.0 is .
Het gebruikte bestandsformaat. Ik ga er even vanuit dat je bestandssysteem bedoelt. En nee, daar ligt het niet aan.

Bij een externe drive gaan de lampjes überhaupt niet aan. Ik heb de specs van de Pioneer speler opgezocht en daar stond in wat ik vermoedde. Ik zou het weer terug moeten zoeken om dat hier te kunnen vermelden.

Als jij een externe drive kent die werkt op een Pioneer xdj1000mk2 dan mag je dat absoluut aan me laten weten :))
bestandssysteem! correct!

mag ik vragen welke disk je erop aansluit?
volgens specs moet de usb poort 5V 2.1A kunnen leveren (10.5w)
dus in principe zelfs een usb 3.2gen device
Ik heb een externe WD SSD en een WD HDD geprobeerd. Passport series. Geen van beide werken.
SSD's hebben meer technologie om data te beschermen. Zo is een deel van het geheugen als spare gereserveerd dat slecht of niet werkende geheugenblokken van de drive kan vervangen.
Lijkt me idem bij USB.
Helemaal geen domme vraag. Dom antwoord:

Kort gezegd: Flash is een opslagtechniek (chip-type) dat inhoud vasthoudt als de spanning eraf gaat. SSD betekend "solid state drive". Een opslagmedium dat geen bewegende onderdelen bevat, maar alleen elektronica.

Het een is fruit, het ander de fruitsalade (om bij appels en peren te blijven). Flash-technologie kan worden gebruikt om SSD's te bouwen.
De vraag was om onderscheid tussen een 'USB-stick' of een 'externe SSD drive'

Niet tussen 'Flash' en 'SSD'.

Helemaal geen dom antwoord, maar gewoon correct. dat verschil wordt steeds kleiner en is soms slechts een formfactor verschil.
Even los van de verwachtingen, kan een USB stick eigenlijk van alles zijn, als het maar USB heeft en ingeplugd kan worden. Meer specifiek is een "USB flash drive". Daarmee zeg je dat het om opslag gaat op basis van flashgeheugen.

Zou zou je ook de SSD kunnen definiëren. SSD is een "Solid State Drive", dus een opslagmedium zonder draaiende delen. Kan flashgeheugen zijn maar ook iets totaal anders, maar zeker is dat het met opslag te maken heeft.

Als we dit als waarheid beschouwen, is een USB flash drive dus eigenlijk ook een SSD. Maar niet alle SSD zijn USB flash drives.
Ik zou de grafiek van de 50GB test wel eens willen zien, op welk punt zakt de snelheid in?
Da's helaas niet iets wat onze huidige testmethode bijhoudt, maar ik heb 'm bij dezen op de ideeënlijst gezet.
Dat is inderdaad een heel behoorlijke score dan, thanks :)
het is ook nog een frisse flash drive, deze hoeft nog niet om de rommel van alle vorige bestanden heen te lezen en te schrijven?
Ik zie dit als oplossing om snel backups te maken en juist daar is het erg belangrijk dat je de snelheid zo lang mogelijk behoudt. Tijd voor een her-test :)
Bedoel je een aanvullende test? Een hertest zou betekenen dat er iets mis is met de huidige resultaten en alles opnieuw moet, maar dat lijkt niet het geval te zijn, ik zie bij de 10GB write-test in ieder geval geen vreemde resultaten.

[Reactie gewijzigd door Jan1337 op 31 augustus 2021 09:09]

Voglens mij moet je dan de Samsung T5 hebben of de Sandisk extreme pro. Omdat ze geen gebruik maken van die cache truuk.
Voor minder dan de helft van de DataTraveler Max 1TB heb je bijvoorbeeld al een Samsung T7-ssd
Lees ik het nu verkeerd of laat de link in het artikel een verkeerde prijs zien bij de 1TB stick? De winkel geeft 146,19 aan, de T7 1TB kost volgens de Pricewatch nu 122,40.
Het verschil is dan 'maar' 24 euro, dat is toch niet 'minder dan de helft'?
Het is natuurlijk wel de vraag of de prijs van die ene winkel klopt. Zou zomaar kunnen dat als e.e.a. daadwerkelijk beschikbaar komt, dat het dan dichter tegen de adviesprijs wordt (en dichter bij de genoemde Sandisk).
Maar de genoemde “prijs bij publicatie” is toch altijd de laagste prijs en niet de adviesprijs? Natuurlijk lastig nu er slechts een shop is en deze daar niet op voorraad is. Van de andere kant wel te bestellen voor de genoemde prijs..
Ik ken de shop in kwestie niet, maar ik heb al vaak gehad in een dergelijk geval dat mijn bestelling eenzijdig wordt geannuleerd door de shop vanwege een prijsfout aan hun kant.

Als je deze besteld en effectief de juiste stick ontvangt, hoor ik het graag, want dat is wel een mooie deal.
De prijs bij publicatie is iets dat de redactie zelf met de hand invoert. Mede voor het geval er nog geen aanbieders zijn en de adviesprijs de enige bekende prijs is. En in dit geval heeft Tomas ofwel die ene prijs nog niet gezien tijdens het schrijven van dit artikel ofwel 'm genegeerd omdat ie mogelijk niet correct is.
Dat zou wel een enorm verschil zijn met de adviesprijs die Kingston voor publicatie aan ons doorgaf, en waarop ik die vergelijking in het artikel ook heb gebaseerd - normaal gesproken zit die wel redelijk in de buurt. Ik vermoed dat er bij die shop wat mis gaat.

@pietje63 Je kan het altijd proberen, maar zeker aangezien er geen voorraad is betwijfel ik of je 'm echt gaat krijgen voor die prijs :)
Bekend trucje, populair product in je webshop toevoegen voor een lage prijs (niet op voorraad) maar wel extra traffic.
Ik heb hem net even in mijn winkelwagentje gelegd en dan mag je de algemene voorwaarden openen om goed te keuren. Daar staat ook op verschillende manieren in dat de prijs niet bindend is, maar als je andere prijs zou moeten betalen mag je wel annuleren. Dus ik heb hem maar besteld, kijken wat er gebeurt.

[Reactie gewijzigd door XanderL op 31 augustus 2021 19:10]

Ik heb hem nu ook binnen voor de lage prijs.
Ik heb hem inmiddels binnen voor die lage prijs in de Pricewatch 😅
Nice! Hij lijkt inmiddels breed verkrijgbaar voor die prijs ja. Heel gek dat die zo afwijkt, maar dat maakt het natuurlijk alleen maar een nog betere deal :)
Silicon Motion heeft de hier gebruikte controller vandaag ook aangekondigd: SM2320
Een collega wees me net op het persbericht, ik heb het verwerkt in het artikel.
Ik begrijp niet waarom jullie een USB-stick niet even open gemaakt hebben. Ik ben namelijk erg benieuwd welke controller ervoor zorgt dat deze USB-stick zo snel is en welke flashchips er worden gebruikt. En in welke mate verschilt de interne hardware van deze USB-stick met een SSD? Is er ook een DRAM-cache aanwezig of niet? Voldoet de USB-stick ook aan het NVME-protocol of niet?

Jammer van alweer een gemiste kans om T.net naar een hoger niveau te tillen. Of is dat enkel weggelegd voor plus-artikelen?
edit:
@ShaiNe We hebben de 512GB-stick nog even geopend en foto's toegevoegd aan het artikel. Doe dat zelf vooral niet overigens, want dicht ging hij alleen nog maar met lijm ;)

[Reactie gewijzigd door Tomas Hochstenbach op 31 augustus 2021 14:10]

Ik ben namelijk erg benieuwd welke controller ervoor zorgt dat deze USB-stick zo snel is
een SSD heeft een controller aan boord (phison etc), een USB stick niet. dit gebruikt de USB controller van het moederbord of chipset.
Visgek82

[Reactie gewijzigd door 101br03k op 31 augustus 2021 08:57]

Ja. vroeg t me ook af. Waarom niet kijken wat er in zit? Waarschijnlijk een NVME drive?
Het is ook niet verplicht om hier te komen...

--------

De vraag is hoe vaak je zulke snelheden nodig gaat hebben en daarbij ook hoeveel data je moet opslaan. Voor mijn OneDrive back-up heb ik 60 GB nodig en zal de 256 GB versie volstaan. In mijn optiek is het makkelijk om een iets langzamere (veel goedkoper) variant te kiezen. Een back-up trekken kan onder het eten en hem testen is zo gedaan. Ik comprimeer mijn back-up altijd met een wachtwoord en dus versleuteld met 7-zip. Dan passen er meerdere back-ups op een enkele stick en dan heb ik de back-up op 2 afzonderlijke media staan die ook elders zijn.

Het wordt een ander verhaal als je 4K of 8K content even snel wilt delen. Dan ga je heel veel profijt hebben van een snelle overdracht. Dan kan snel niet snel genoeg zijn en een NVMe stick wissel je ook niet zo makkelijk uit als deze USB-C stick.

Snelheid is geen beperkende factor meer. Geen enkele stream komt in de buurt van +- 8 Gbit/s.

Maar dan de betrouwbaarheid..Hoe lang gaat zo'n stick (betrouwbaar) mee? Is het TLC of QLC NAND en hoe vaak moet je de data weer overschrijven? Ik 'denk' dat niet veel mensen zulke snelheden nodig gaan hebben want niet iedereen is een enthousiast.
Ik heb zelf een NVME SSD (Samsung 980) in een externe behuizing geklust. Geeft bijna hetzelfde eindresultaat voor een stuk lagere kosten. Wat is dan nog het echte voordeel van zo'n Flash drive als dit?
Één voordeel is in ieder geval dat je dit niet zelf in elkaar hoeft te klussen.
Lijkt me dat dat reuze meevalt. Die behuizingen zijn daarvoor gemaakt.
Als ik bijvoorbeeld deze bekijk is het een kwestie van twee schroefjes.
Dat kan goedkoper :) Hier voor 15 euro een 10GBPS NVME behuizing: https://www.aliexpress.com/item/1005002969635251.html
En als je het zat bent, kun je de m2 ergens weer in stoppen.... PC of Laptop.
Mijn vraag is wel, heb nu een Samsung 980 2TB, en die haalt met gemak gewoon 6 Gigabyte per seconde. Is dat ook mogelijk met zo'n stick + Samsung 980 2TB? Of zit er ergens een bottle neck.

[Reactie gewijzigd door Immutable op 31 augustus 2021 18:12]

Eh, ja, dat is een voordeel. Klussen is echter een groot woord hier. We hebben het over 2 minuten schroeven.
In een Inateck behuizing een Samsung 980 1TB = € 150,00 en dat gaat razendsnel. Een aanrader.
Dat je hem langer op de plank kan laten liggen
Nou ik vraag me ook af inderdaad hoe dit zich verhoudt tot bijvoorbeeld een Samsung t5 ssd
De laatste test die ik ken is van Hardware.info uit 2019:
https://nl.hardware.info/...nchmarksncrystaldiskmark3

Als je naar de crystaldiskmark kijkt, zit de Samsung X5 op ruim het dubbele van deze Kingston.
De test is vooral gericht op een goedkope m2 case in combinatie met een Samsung Evo.
Prijstechtechnisch ontloopt dat niet veel met de Kingston. Er zijn zeker de laatste weken veel 1 tb's ssd's in de aanbieding geweest, zelfs voor rond de 70 euro.
Volgens de crystaldiskmark zit dat de combinatie met de Samsung Evo op +- 600 MB/s. Dus wel iets lager dan deze Kingston.

Het voordeel is dat je een 'oude' m2 in de case kunt doen, bijvoorbeeld bij een upgrade van 1 tb naar 2 tb in een desktop/PS5, dan stop je die oude in een goedkope case.
De m2 is ook makkelijk vervangbaar en de keuze is heel groot ook in goedkopere m2-modellen.
Nadelen van externe tov Kingston zijn: beperkte installatie nodig (twee schroefjes), iets grotere formfactor, draadje nodig en iets kwetsbaarder ivm twee onderdelen ipv uit één stuk.

[Reactie gewijzigd door Burns op 31 augustus 2021 08:19]

Nu is de X5 ook wel een Thunderbolt-ssd, wat betekent dat hij in elke USB-C-poort zonder Thunderbolt-support niet te gebruiken is. Wel echt een niche dus.
een SSD heeft een controller aan boord (phison etc), een USB stick niet. dit gebruikt de USB controller van het moederbord of chipset.
Maar de SSD/HDD gebruiken ook een controller van de computer...
deels, ja :) maar ook een eigen controller ,voor trim, garbage collection en om datablokken vers te houden zodat performance zo lang mogelijk goed blijft. een USB stick heeft dit volgens mij niet , maar ik kan ernaast zitten.
Een "gewone" USB stick heeft ook n controller, maar n stuk eenvoudiger dan n "gewone" SSD.
Op rauwe flash kan je geen normale filesystems zoals FAT/NTFS gebruiken, want die zijn in de veronderstelling dat je alles overal zomaar kan schrijven, wat bij flash niet kan.
Vandaar zit er meestal een controller tussen, of in plaats daarvan kan je een speciaal flash filesystem zoals YAFFS(dacht ik?) gebruiken, dat zelf al rekening houdt met de beperkingen.
Geweldige snelheden. Een andere factor waar ik naar kijk als ik een externe drive of stick koop is de robuustheid. Wat is het oordeel van de reviewers op dit vlak? Plastic lijkt hard en is ontwerp is vrij langwerpig, dus overleeft het een val van tafel hoogte, bijvoorbeeld?
E, hoelang overleefd die USB-C connector met dat gewicht eraan als de usb -C poort horizontaal staat :+
Stel je voor er hangt ook nog een volle sleutelbos aan de USB stick.. Zal niet lang goed gaan vrees ik.
Ik denk dat de doelgroep die een stick met volle sleutelbos eraan horizontaal aan een computer bevestigd niet dezelfde doelgroep is die gaat investeren in een stick van ruim 50 euro of meer
De stick weegt 14 gram, dus dat zit denk ik wel goed.
Als er geen data op staat ja! :+
Als er wel data op staat wordt hij lichter :+
Een sandiks ultra is volgens centralpoint (https://www.centralpoint....z48-032g-u46-num-2360581/) 13.61 gram, ik ga er van uit dat dat een gemiddelde usb stick is in gewicht, nu snap ik dat het hier om een usb-c poort gaat en niet om een "normale" usb connector, weliswaar is deze stick langer dan de datatraveler maar toch denk ik dat dit wel goed gaat. Een volle sleutelbos aan een stick bevestigen en laten hangen aan de connector is in het algemeen niet het beste plan voor een lange levensduur van een usb (connector)

[Reactie gewijzigd door 101br03k op 31 augustus 2021 08:53]

Minder lang dan dat de aansluiting helemaal vergoord is, met usb-c heb ik gemerkt dat deze niet goed tegen broekzak gebruik kunnen, veel te snel vies. Een afdekklepje is echt nodig, zo'n schuifmechanisme is daarbij niet genoeg.
Er was vroeger toch zo'n mythe dat een of andere uitvinder miljoenen boeken op 1 floppy kon krijgen, maar dit geheim mee zijn graf in heeft genomen? Volgens mij is dat allang niet meer nodig met dit soort stickjes.
Het Sloot Digital Coding System van Jan Sloot. Waarschijnlijk had er dan wel minder ontwikkeling in internetsnelheid en opslagcapaciteit (nodig) geweest. Wat heb je aan 1Gbit internet als een Netflix film in 4K HDR enkele KBs groot was geweest?
Het was toch een mythe. Als dit mogelijk was, dan is het onmogelijk dat maar 1 persoon dit kon bedenken.
Je kunt met een beetje simpel nadenken wel concluderen dat het niet mogelijk is om een film te reduceren tot 1 KB.

Als je bedenkt dat een uur film op 24 fps ruim 8000 frames bevat heb je dus 1 bit per frame om informatie op te slaan, Hoe kan een algoritme ooit van deze 1 bit terug naar een volledige afbeelding, het is simpelweg onmogelijk om vanuit 1 bit naar een volledige array aan gekleurde pixels te gaan.

Dat is alsof iemand een heel schilderij voor jou moet omschrijven enkel door 1x met ja of nee te antwoorden, dat gaat gewoon niet lukken.
Volgens mij mag je dan best een externe SSD meenemen in de tests, want wat maakt dit een "usb stick" en niet een externe SSD? Mijn externe SSD is compacter maar er zit een draadje tussen.
Welk model is compacter dan deze Stick dan?

De Kingston is 82 bij 22 bij 9, als ik naar de 1 tb SSD's kijk in dan kom zie ik daar:
- Sandisk portable 97*47*10 >> ruim 2x zo breed en dikker
- Samsung portable 85*57*8 >> ruim 2x zo breed
- WD My passport 100*50*9 >> ruim 2x zo breed

Kan geen model vinden dat kleiner is dan de Kingston
Welk model is compacter dan deze Stick dan?

De Kingston is 82 bij 22 bij 9, als ik naar de 1 tb SSD's kijk in dan kom zie ik daar:
- Sandisk portable 97*47*10 >> ruim 2x zo breed en dikker
- Samsung portable 85*57*8 >> ruim 2x zo breed
- WD My passport 100*50*9 >> ruim 2x zo breed

Kan geen model vinden dat kleiner is dan de Kingston
Ik heb ook M.2 SSD in een externe behuizing (Blueendless M.2 NVME SSD Enclosure Type-C USB3.1 gen2), en is maar 102x40x14mm, lekker klein, en heb er een Samsung 970 EVO 1TB in zitten, moest wel koel pads kopen die dunner waren, ik was €155 totaal kwijt, en ik haal met praktijktests met een 10GB bestand 872MB/s lezen, en 622MB/s schrijven, nu zie ik dat ik niet een LC-M2-C-NVME-2X2 behuizing en Samsung 970 EVO meer hoef te kopen, nu koop je de Kingston DataTraveler Max 1TB, en heb je bijna net zulke snelheden, maar voor minder geld, al is Lezen wel een aardig stuk sneller (+/- 200MB/s) met mijn USB M.2 SSD.

Maar de Kingston DataTraveler Max (1TB) is wel iets kleiner ja, met 82x23x9 mm, mijn Blueendless M.2 NVME SSD Enclosure Type-C USB3.1 gen2 is maar 102x40x14mm.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 31 augustus 2021 22:06]

Jouw externe SSD is compacter als een USB stick? vraag ik me af welke externe SSD jij dan wel niet hebt
Misschien niet helemaal hetzelfde, maar ik heb van aliexpress een usb3 nvme enclusure, waar ik een nvme drive van formaat 2280 in kan stoppen. Mogelijk zijn er ook nog wel kleinere varianten te vinden.

Zie als voorbeeld https://www.amazon.com/En...lt-External/dp/B08C2THR25
Yep, deze is bijvoorbeeld kleiner en geschikt voor maximaal 2230 en 2242 SSD's: https://www.aliexpress.com/item/4000388173637.html

De grootte is 80.3 X 29.3 X 8.8mm, wat trouwens nog wel iets groter is dan de stick van de review:
82 X 22 X 9mm.
De stick had wat mij betreft aan de connector kant wel iets smaller mogen zijn. Als ik deze naast een al gebruikte usb poort wil steken zal het moeilijk gaan. Zelfde voor aansluiten aan smartphone met hoesje, aansluiten aan usbpoort die iets lager zit dan behuizing er rond...
Ik gebruik voor deze gelegenheid een kort verlengsnoer waarvan de stekker "altijd" in het apparaat blijft. Gaat de aansluiting op het apparaat langer mee, vooral bij vaak wisselen van usb sticks. Een kort verlengsnoer is goedkoper te vervangen dan een "versleten" poort op een apparaat.
Is het dan niet beter om een externe SSD te gebruiken?

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.



Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee