De externe drives met een USB 3.2 Gen2x2-interface, die we steeds drives met 20Gbit/s hebben genoemd, zijn ontegenzeggelijk de snelste. Dat is op papier heel leuk, maar in de praktijk heb je daar niet enorm veel aan. Terwijl je er achter op een modern moederbord nog vaak een tegenkomt, komt deze aansluiting op laptops amper voor. In de praktijk zul je een 20Gbit/s-drive dus vaak gebruiken op 10Gbit/s-snelheden. Het kan natuurlijk geen kwaad om zo'n in potentie snelle Gen2x2-drive te kopen, maar het hoeft niet je primaire selectiecriterium te zijn.
Dat gaat in de toekomst waarschijnlijk niet veranderen, want de Gen2x2-standaard maakt geen deel uit van USB4 of Thunderbolt 4 en ook niet van de opvolgers daarvan: USB4 2.0 en Thunderbolt 5. Echte USB4-ssd's zijn er voorlopig nog niet, al zagen we op de Computex deze zomer al wel voor het eerst een werkend demonstratie-exemplaar. Sandisk heeft met de Pro-G40 een voorlopige oplossing, maar met zijn Thunderbolt 3- én USB 3-controller aan boord, is die veel te duur en complex om voor de meeste gebruikers het overwegen waard te zijn.
Op basis van bovenstaande prijs-prestatievergelijking zou de XS2000 de beste koop zijn, maar dat is natuurlijk wel op basis van de prestaties op een aansluiting die bijna niemand heeft. Dat geldt ook voor de Vision Drive en de Crucial X10. Op basis van de prijs en prestaties op een 10Gbit/s-interface zijn de Samsung Shield-drives nu nog interessanter dan de T9-drives. Als de T9-drives vergelijkbaar geprijsd zijn en de Shield minder goed verkrijgbaar, zijn dat vanzelfsprekend goede alternatieven. Voor 1TB- en 2TB-drives zouden we echter de Kingston XS1000-drives kiezen. Ze zijn de goedkoopste drives per GB en presteren het best van de 10Gbit/s-drives. Excellent-awards zijn dus op hun plaats. Voor 4TB-drives gaat de keus naar de T7 Shield van Samsung, omdat die laag geprijsd is en prima presteert. Deze krijgt een Great Value-award, tenminste totdat de T9 voor een vergelijkbare prijs te koop is. Die heeft ook een meer industry standard garantieperiode van vijf jaar, waar dat bij de T7 slechts drie jaar is.
De Transcend ESD310C verbaasde een beetje. De drive is vermomd als USB-stick, maar presteert wel gewoon goed. Bovendien is het een van de goedkoopste drives uit de test; alleen 4TB-drives zijn per gigabyte goedkoper. Ook heb je geen kabels nodig, want de ESD310C heeft zowel een C- als een A-stekker aan boord. De lage prijs, het gemak en de prestaties leveren de Transcend-ssd een Excellent-award op.