Door Tomas Hochstenbach

Redacteur

Eindelijk USB4 voor de massa

Nieuwe ASMedia-chip gaat leiden tot brede adoptie

31-05-2023 • 19:00

121

Eindelijk een goedkopere USB4-controller

USB4 is in theorie het beste van de USB- en Thunderbolt-werelden. Vrijwel iedere moderne Intel-laptop en ook steeds meer AMD-laptops beschikken erover, maar op de desktop bleef de situatie behelpen. De reden? De cpu-fabrikanten integreren het voorlopig niet in hun desktop-cpu's en er was tot nu toe maar één chip beschikbaar om deze functionaliteit alsnog te bieden: Intels Thunderbolt-controllers. ASMedia beloofde al ruim een jaar geleden om met een alternatief te komen, maar pas nu zag ik dat voor het eerst in werking. Later dit jaar moet dit dé chip worden die USB4 naar de massa brengt.

Intel heeft de Thunderbolt-specificatie in 2017 vrijgegeven, bijna op de dag af zes jaar geleden. Twee jaar later combineerde standaardenorganisatie USB-IF de bestaande USB-specs en Thunderbolt officieel in de volgende generatie USB, die USB4 ging heten. Vrijwel direct daarna ging controllerfabrikant ASMedia, dochterbedrijf van ASUS maar leverancier aan alle moederbordfabrikanten, aan de slag met het ontwerpen van een USB4-chip. Een vertegenwoordiger van het bedrijf vertelde mij dat de ruim drie jaar ontwikkelingstijd nodig was doordat ASMedia from scratch aan de slag moest; de door Intel geschreven Thunderbolt-spec bleek een steile leercurve te hebben.

USB4-insteekkaart en ASM4242-controller

Op de Computex-booth van MSI kwam ik een demo-opstelling van USB4 tegen. Een beetje vreemd, want USB4 met een Intel-controller is niets nieuws. Toen ik de heatsink van de controller verwijderde, bleek wat ik al vermoedde: dit was de nieuwe ASMedia ASM4242-controller, waar al ruim een jaar over gesproken wordt. Die wordt niet alleen goedkoper dan de bestaande Intel-chips, maar is ook technisch superieur. De bestaande Intel-controllers gebruiken namelijk nog PCIe 3.0 x4, wat de maximale snelheid beperkt, vooral als je beide poorten tegelijk wilt gebruiken. De ASMedia-controller ondersteunt PCIe 4.0.

ASMedia ASM4242
ASMedia ASM4242

De demo maakte gebruik van een prototype van een 'USB4 PD100W Expansion Card', een PCIe 4.0 x4-kaart met twee 40Gbit/s-USB4-poorten en twee DisplayPort 1.4-ingangen. Met die laatste twee kun je het beeldsignaal van je videokaart doorlussen naar de USB4-poorten. De eerste poort ondersteunt bovendien snelladen via USB-PD met maar liefst 100W (20V/5A), gevoed via de PEG6-stekker aan de binnenzijde van de insteekkaart. De tweede poort levert maximaal 27W (9V/3A).

De MSI USB4 PD100W Expansion Card
De MSI USB4 PD100W Expansion Card

In het demosysteem was de insteekkaart verbonden met een soort externe ssd-behuizing, waarin een WD SN850X-ssd was geplaatst. Hoewel de printplaat van dit prototype niet bereikbaar was voor mijn nieuwsgierige handen en er een heatsinkje op de controller zat, durf ik met zekerheid te stellen dat ook deze USB4-controller afkomstig was van ASMedia. Ik vermoed dat het om een ASM2464PD ging.

Prototype van een externe ssd-behuizing met een WD Black SN850X-ssd
Prototype van een externe ssd-behuizing met een WD Black SN850X-ssd

Benchmarks

Een CrystalDiskMark-test leverde sequentiële snelheden van ruim 3700MB/s op voor zowel lezen als schrijven. Ook kon ik een groot 40GB-bestand kopiëren van de externe ssd naar de interne ssd van het systeem, wat met snelheden van 3 tot 4GB/s ging. Dat is aanzienlijk sneller dan wat ik tot nu toe bij gekunstelde 'USB4'-ssd's met dubbele controller heb gezien. In een vergelijking van twee van zulke ssd's kwamen we begin dit jaar nooit boven de 3GB/s uit en in praktijktests zelfs niet boven de 1,5GB/s.

Benchmarks ASMedia ASM4242 USB4Benchmarks ASMedia ASM4242 USB4

Beschikbaarheid en impact

De getoonde ASMedia-controller was een engineeringsample. De proefproductie start in de tweede helft van dit jaar, waarop de fabrikant verwacht dat we rond de jaarwisseling, potentieel op CES 2024, daadwerkelijk producten gaan zien met de ASM4242 aan boord. Hoewel ASMedia een dochterbedrijf van ASUS is, levert het traditioneel aan alle fabrikanten. Ook nu is het bedrijf met alle moederbordfabrikanten in gesprek, bevestigt een vertegenwoordiger aan Tweakers. Dat juist MSI de eerste demo kon geven, bevestigt ook wel dat er geen sprake van een sterke voorkeur voor het eigen zustermerk is.

USB4-poorten op MSI USB4 100W Expansion Card

Ik verwacht dat met de beschikbaarheid van deze USB4-controller veel meer en vooral ook goedkopere moederborden dan nu het geval is, voorzien zullen worden van USB4-poorten. Dat is hard nodig, want tot nu toe is deze feature uitsluitend voorbehouden aan dure high-end modellen of speciale creator-borden. Vooral bij moederborden met een AMD-chipset ligt het gebruik van een Intel-controller logischerwijs gevoelig. Ook voor sommige laptops is de komst van deze chip goed nieuws, want zowel AMD als Intel hergebruikt de laatste tijd desktopchips voor zijn meest high-end mobiele processors en door die afkomst ontbreekt daarin dus Thunderbolt- of USB4-ondersteuning.

Waar je nu nog goed moet zoeken én flink geld moet spenderen om je nieuwe pc uit te rusten met USB4, gaat deze chip er hopelijk voor zorgen dat USB4 tegen het jaareinde net zozeer gemeengoed is op desktops als op laptops het geval is. Dat is mooi, want die combinatie van de compatibiliteit van USB en de snelheid van Thunderbolt is zonder twijfel de stekker van de toekomst.

Reacties (121)

121
121
53
12
1
54
Wijzig sortering
"USB4 is in theorie het beste van de USB- en Thunderbolt-werelden."
Nee, is het niet, de eisen zijn veel lakser, en je hebt goede kans dat je daardoor maar 20 Gb/s krijgt ipv 40. Dit in tegenstelling tot Thunderbolt 4.
Beide gebruiken een USB-C connector, kunnen 40Gbps snelheden halen, ondersteunen video passthrough en kunnen apparaten van stroom voorzien en opladen. Hoewel het verleidelijk is om Thunderbolt 4 en USB4 als in wezen hetzelfde te beschouwen, hebben de twee technologieën een aantal duidelijke verschillen. Het komt neer op minimumeisen.

USB4-apparaten kunnen een minimale verbindingssnelheid van 20 Gbps hebben. Ter vergelijking, alle Thunderbolt 4-apparaten hebben een minimumvereiste van 32Gpbs. UBS4 heeft een minimum vermogenseis van 7,5W, terwijl Thunderbolt 4 dit verdubbelt met een minimum van 15W. De minimale vermogens- en snelheidseisen zijn belangrijk om in gedachten te houden bij de aankoop van een apparaat. Je moet de specificaties van een apparaat controleren omdat fabrikanten kunnen kiezen tussen 20Gpbs en 40Gbps snelheden met USB4. Met Thunderbolt 4 krijgt u altijd minimaal 32Gbps en 15W.

Thunderbolt 4 kabels ondersteunen 40Gbps snelheden over 2 meter. UBS4 daarentegen kan alleen 40Gbps ondersteunen binnen een meter en vermindert tot 20Gbps op kabels die 2 meter of langer zijn. Je kunt het verschil tussen Thunderbolt 4- en USB4-kabels herkennen aan hun verschillende logo's. Thunderbolt 4 kabels hebben een bliksemschicht met een 4 terwijl USB4 het iconische USB logo heeft met een 20 of een 40.
Die eerste zin slaat vooral op het stukje backwards compatibility afkomstig van de USB-standaard. Tot nu toe kun je met een Thunderbolt-ssd niets op een systeem zonder TB. Die ssd gaat dan niet op 20, 10 of zelfs 5Gb/s werken, nee, je kunt gewoon helemaal niet bij je data. Dat lost USB4 op: je krijgt de maximale snelheid van Thunderbolt (afhankelijk van het apparaat dat je aansluit inderdaad, maar in dit geval zijn zowel host als device gewoon 40Gbit/s) en de compatibiliteit van USB. Dat laatste maakt de standaard een stuk beter bruikbaar voor draagbare externe opslag, want je kunt er nog lang niet klakkeloos van uitgaan dat elk systeem waar je je data wil kunnen uitlezen over TB beschikt.

Maar de crux is: deze nieuwe controller gaat zorgen voor USB4 op heel veel systemen waarvoor zo'n Intel Thunderbolt-controller te duur of ingewikkeld is. Niet van Thunderbolt naar USB4 dus, maar van Gen2 of hooguit Gen2x2 naar USB4. Dat is hoe dan ook een stap vooruit!

[Reactie gewijzigd door Tomas Hochstenbach op 22 juli 2024 13:18]

Je hebt een heel uitgebreide post geschreven dat wel klopt, maar niet heel relevant is:

1. Ten eerste staat in de quote waarop je reageert "USB4 is in theorie het beste van de USB- en Thunderbolt-werelden.", Die twee woordjes duiden op het hele relaas dat jij afsteekt: USB4 KAN even fantastisch zijn als Thunderbolt, maar de spec vereist die prestaties niet van elke poort en kabel.
2. Ten tweede negeer je de context van dit stuk en begin je je betoog over USB4 gebaseerd op een zin die je nog eens fout leest ook. Het hele artikel gaat echter over een een nieuwe ASMedia chip die wel degelijk het beste biedt dat USB4 te bieden heeft: 40Gbps en zelfs USB PD tot 100 watt. De chip is zelfs sneller dan wat intel als Thunderbolt chip verkoopt, omdat hij op PCIe gen4 werkt en dus twee poort van volle snelheid kan voorzien.

Kortom: sure, wat je zegt klopt, maar het is niets dat we al niet duizend keer gelezen hebben op tweakers, of gehoord in hun podcast, en het lijkt mij enorm nutteloos om dit hele verhaal nog maar eens te herhalen.

[Reactie gewijzigd door kiang op 22 juli 2024 13:18]

Je post is niet geheel relevant. Je hebt de plank een beetje misgeslagen, omdat je USB4 vergelijkt met TB4 en niet USB4 in vergelijking met USB3 samen met TB4. Je negeert zo'n beetje alle verbeteringen tegenover USB3 en negeert het feit dat USB4 volledig werkt met oude USB-apparaten. Daarnaast kan USB4 in theorie wel gewoon net zo goed zijn als TB4, als fabrikanten maar de 40Gbit spec gebruiken.

Het is ook op 20Gbit "het beste van beide werelden": Aan de ene kant heb je de compatibiliteit van USB ,en aan de andere kant een spec dat nog steeds zeer snel is en werkt met de TB4-spec, of dat nou 20 of 40Gbit is.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 22 juli 2024 13:18]

Als ik dit alles lees kom ik eigenlijk tot de conclusie dat USB4 eigenlijk gewoon een rebrand is van TB3, niet 4.
Het verschil is dat TB3 niet kan downgraden naar USB, terwijl dat met USB4 wél mogelijk is. Een data-only USB4 device werkt ook met een USB3 host, terwijl een TB3 device niet werkt met een USB3 host.

Op protocolniveau is TB3 een "tunnel" waar je PCI Express of DisplayPort pakketjes doorheen kan sturen. USB4 is een "tunnel" waar je PCI Express, Displayport, of USB3 pakketjes doorheen kan gooien - met daarbij ook nog ondersteuning om een paar van de lanes te gebruiken voor een dedicated Displayport verbinding zoals je met USB3-over-C ook al had. USB4 is in feite dus een uitbreiding van TB3.

[Reactie gewijzigd door laurxp op 22 juli 2024 13:18]

Ja precies! Van wat ik begrijp heeft USB4 ook een soort backwards compatibility met TB3, waarbij een USB4 host dan een TB3 handshake begrijpt. Dus dat soort apparaten werken gewoon op USB4 poorten; dat element werd mij niet helemaal duidelijk uit deze draad.

USB3/C gebruikte ook al een aantal elementen uit TB2/3 (zoals DP alt-mode), maar je kon niet zomaar een TB3 device aan een USB-C poort hangen -- ook al ondersteunen sommige apparaten wel beiden. Dat zorgt wel om verwarring, niet ten minste omdat de poorten er hetzelfde uit zien.

Met USB4 lijkt die brug volgens mij dichterbij, omdat veel TB4 apparaten óók TB3 ondersteunen, en dat werkt op USB4 poorten.

Als ik iets mis of verkeerd zie wordt ik graag gecorrigeerd; dit is een verwarrend onderwerp.
USB3/C gebruikte ook al een aantal elementen uit TB2/3 (zoals DP alt-mode)
Niet helemaal. Thunderbolt is dus een soort "tunnelprotocol", waarmee er één dataverbinding is waarover je zowel Displayport als PCI Express pakketjes kan gooien. Thunderbolt-naar-Displayport is dus relatief complex om te doen.

Regulier USB-C heeft Displayport Alt Mode, wat compleet anders werkt. De kern hiervan is dat USB-C vier "lanes" heeft. Normaal gesproken worden alle 4 gebruikt voor USB, maar met DP Alt Mode kan je er ook voor kiezen om het in te stellen als 2x USB + 2x DP, of 4x DP. Dit is een "echte" Displayport verbinding, dus een adapter is voornamelijk een kwestie van wat draadjes aan elkaar knopen. Een stuk makkelijker te implementeren, dus.

Het nadeel van de USB-C benadering is dat je altijd ten minste twee lanes moet gebruiken als je USB wil, ook al stuur je er praktisch nul data over heen. In de praktijk kan je dit bijvoorbeeld merken doordat het erg lastig is om twee 4k 60Hz monitoren aan te sluiten: DisplayPort 1.4 (wat nog redelijk gangbaar is) heeft een bandbreedte van 8.1 Gbit/s per lane, dus in een gecombineerde USB+DP verbinding is 16.2 Gbit/s beschikbaar. 4K60 heeft per scherm 15.68 Gbit/s nodig, dus je kan maar één scherm aansluiten. Om twee schermen aan te sluiten heb je de volledige 4 lanes nodig, en dan kan je dus geen USB3 meer doen.

Thunderbolt 3 heeft een bandbreedte van 40 Gbit/s dus je kan makkelijk twee 4K60 schermen aansluiten - en je hebt nog 8.64 Gbit/s over voor een SSD ofzo!

Het grappige is dat USB4 dus een combinatie van beide is: je kan de lanes verdelen en DP Alt Mode gebruiken, maar je kan ook USB als "pakketjes" door de tunnel heen gooien. Hierdoor heb je het beste van beide opties.

[Reactie gewijzigd door laurxp op 22 juli 2024 13:18]

Dit is een "echte" Displayport verbinding, dus een adapter is voornamelijk een kwestie van wat draadjes aan elkaar knopen. Een stuk makkelijker te implementeren, dus.
Oh, dat is wel heel anders dan wat ik daarbij in gedachten had, ja. Ik dacht dat er alsnog wel een soort "USB-wrapper" omheen zat die een handshake moest doen zodat er een DP verbinding tot stand komt, maar nu moet de USB-3 host dus echt de hele tijd luisteren of die niet een DP handshake krijgt (op 2/4 van de lanes)? Scheelt weer voor adapter-makers, denk ik, maar voelt niet super intuïtief. Maar dank voor de uitleg.
Thunderbolt 3 heeft een bandbreedte van 40 Gbit/s dus je kan makkelijk twee 4K60 schermen aansluiten - en je hebt nog 8.64 Gbit/s over voor een SSD ofzo!
Heel vet wel. Ik schrijf dit nu ook op een 5K studio display, luisterend naar diens speakers, die samen met de andere gear allemaal over een USB verbinding lopen binnen TB4 (al is het enkel TB3 wanneer ik dit aan mijn Windows machine hang). Daarbij is mijn ervaring wel dat het type kabel écht heel veel uit maakt. Zelfs op minder dan twee meter maakt de kwaliteit van de kabel een enorm verschil. Op mijn Windows bak uit zich dat in 4K60 ipv 5K60 (dat koste mij echt een jaar debuggen tot ik er achter kwam dat het de kabel was).

Dat zie je ook al bij USB3, waarbij je tegen de vijf meter bijna geen 20Gbps kan halen, tenzij je een soort fibre-optic (?) kabel hebt. Dat zag ik bij mijn Oculus Quest, waarbij goedkope kabels enkel USB2 wilden doen. Daar zie ik in de toekomst ook USB4 met een DP2 ondersteuning meer dan graag.

Ik kijk in elk geval uit naar de USB4 toekomst waarin ik mijn type-C connector overal in kan pluggen, en weten dat die de best mogelijke verbinding tot stand probeert te brengen.
maar nu moet de USB-3 host dus echt de hele tijd luisteren of die niet een DP handshake krijgt?
Nee, dat is niet nodig. Onderhandeling van de Alt Modes gaat via een aparte draad, compleet los van het daadwerkelijke USB gedeelte - net als bijvoorbeeld onderhandelen over een oplaadstroom.
En dat is ook hard nodig. USB-C of TB docks kunnen met diverse protocollen een beeldsignaal vervoeren. Als je geluk hebt beschikt een dock over een DP alt mode, maar met een beetje pech koop je een dock die met USB DisplayLink het beeldsignaal doorgeeft. Deze standaard is berucht om z'n lag in enkele gevallen, bvb onder MacOS (dat bovenop het gemis van DP MST komt - dwz max 1 scherm per TB3 aansluiting of DP "chain"). Ook TB3 docks kunnen simpelweg van TB direct naar USB bridgen, en vervolgens daar wat display connectors op duwen, ipv direct vanaf TB3 naar DP te gaan, of met DP alt mode.

Helaas is deze protocol informatie vaak niet gedocumenteerd. Als je al geluk hebt zet een dock fabrikant al een tabel in z'n specsheet met de upstream verbinding (bvb TB3 of USB3), aantal verbonden schermen, en de resoluties/refreshrates die werken. Maar dan nog is het gissen dat een dock die al terugvalt naar 1080p bij 2 schermen, dus waarschijnlijk een Displaylink implementatie gebruikt.

Met USB4 wordt het verplicht voor hosts en hubs om DP alt mode te ondersteunen, en kan enkel nog bij een peripheral (bvb de monitor) een beperking liggen om terug te vallen op een Displaylink transport. Maar dat lijkt mij onaannemelijk, want dan moet een monitor extra moeite doen om geen DP signalen te ondersteunen.

Ik had graag gezien dat ook DP 20Gbit/s verplicht was om te ondersteunen, maar ik kan begrijpen dat deze verplichting is komen te vervallen omdat USB4 (als protocol) ook voor 10Gbit/s poorten beschikbaar moet komen. De verhoging naar 20Gbit/s zou fijn zijn om altijd 4K/60Hz te ondersteunen zonder chroma subsampling of DSC (wat ook weer iets optioneels is).

Maar het fijnste is als de verwarring en compatibileit verbetert. Er zijn nogal wat docks die heftig te lijken te concurreren op prijs, maar het is niet altijd duidelijk waar ze dan concessies op doen.

@Tomas Hochstenbach in de pricewatch voor USB/TB hubs/docks zou het kunnen filteren op protocol eigenschappen voor externe displays zeer welkom zijn. Helaas kan je enkel op het "kabel" protocol filteren. Ik weet niet hoe je betrouwbaar de specs hiervoor gaat sourcen als de fabrikanten het niet opgeven, maar 1 bekende (blauwe) webshop rapporteert hier wel over.
Je verhaal is theorie als de specs van de gebruikte chip de hogere normen aanhouden. Afgaande op wat in het artikel staat, dan lijkt dat zo te zijn. Kortom: als je deze nieuwe Asmedia chip krijgt en mits moederbordfabrikanten die chip niet 'knijpen' (waarom zouden ze, de kosten van de chip hebben ze dan toch al verwerkt in de prijs), dan is dit m.i. een non-issue.

Rest nog om dan een kabel te kopen die niet de specs van je kaart knijpt, omdat de kabel niet aan de hogere normen voldoet. Dat deel van de informatie van je is een nuttig advies, maar een beetje gebruiker weet toch wel waarvoor de USB4 kabel gebruikt gaat worden en 20Gbps of 40Gps wil hebben i.c.m. het apparaat wat aangesloten wordt?
Het enige positieve van USB4 is de verplicht USB-C stekker.
Hiermee kunnen we af van:
- USB-A
- USB-B
- mini USB-A
- mini USB-B
- mini USB-AB
- micro USB-A
- micro USB-B
- micro USB-AB
en natuurlijk de USB 3 varianten hiervan (8 aders ipv 4 aders):
- USB-A 3.0
- USB-B 3.0
- mini USB-A 3.0
- mini USB-B 3.0
- mini USB-AB 3.0
- micro USB-A 3.0
- micro USB-B 3.0
- micro USB-AB 3.0
Zie ik het zo verkeerd dat jij het hier echt wel over de praktijk hebt en niet in theorie?

In theorie kunnen ze exact hetzelfde aan toch?
Lees zijn bericht nog een keer, er zit een wezenlijk verschil in de eisen van beide standaarden. De eisen liggen bij Thunderbolt 4 veel hoger dus zullen ze in de praktijk ook sneller zijn.
Lees mijn post nog eens
Gebeurd, het grootste verschil zit hem in de kabels dan en voornamelijk die langer dan 1 meter? Alsook het stroomverbruik maar als ik zie dat er 100watt usb c opzit denk ik dat ze wel meer zullen gebruiken dan die min. 7,5 watt?

Nu ben ik enorm benieuwd naar wat de effectieve waarden zullen zijn als ze uitkomen maar je hebt wel 100% gelijk dat ze niet hetzelfde zijn als ze in de praktijk niet hetzelfde kunnen verwerken, wachten op usb5 dan of goed opletten met wat we aankopen?

[Reactie gewijzigd door LordMike op 22 juli 2024 13:18]

Help me eens? Waar is die video naar USB passthrough voor nodig?
Ik heb daar totaal geen beeld bij.
Voor DisplayPort alt mode, dus om een scherm via USB-C aan te kunnen sluiten. Je krijgt dan in één kabel zowel je video/beeld, als je USB naar het scherm toe. En dan kun je in het scherm weer je toetsenbord, muis, en USB stick steken
Ja, nu is het me helemaal helder. Thanks!
Voor de geintegreerde graphics op het moederbord kan het natuurlijk prima zijn dat je die verbinding intern al hebt, dus zou je meteen de USB-4 gebruiken zonder extra kabeltje als het moederbord deze chip gebruikt.

Het is wel zo dat discrete videokaarten meestal niet samenwerken met de interne graphics (in geval van een APU ipv een CPU). Dus als je een aparte video kaart zou gebruiken dan zou je alsnog een pass-through aansluiting moeten hebben (video in op moederbord). Of de videokaarten moeten die ondersteuning aanbrengen dmv een driver-update. Het tech-kanaal LTT heeft dit eens gehacked om een miner-kaart zonder schermaansluiting als GPU te laten werken in een tower.

Natuurlijk hebben de duurdere video kaarten soms sowieso een USB-C aansluting op de kaart zelf. Zoals gezegd is dat nu nog een high-end feature, maar daar zou misschien dus ook verandering in kunnen komen.

[Reactie gewijzigd door uiltje op 22 juli 2024 13:18]

Dus ipv van de videokabel naar je monitor, heb je diezelfde kabel alsnog nodig om van je GPU naar de insteekkaart te gaan.

Bestaan er al DP kabels van laten we zeggen 20 cm, of heb je echt gewoon precies even veel meters kabel achter je PC liggen? Ik zou dan de kabel liever gewoon naar m'n monitor leiden, dan ligt ie minder in de weg dan opgerold achter m'n case.

Het is leuk dat het kan, maar behalve in specifieke gevallen is dit in mijn ogen een oplossing opzoek naar een probleem.
Ja die bestaan. Ik kreeg er één van HP toen ik mijn Thunderbolt 2 kaart kocht, en heb er een van 50cm gekocht bij mijn USB-C kaart.
Zodat je met één kabel je monitor kunt aansluiten, waar andere apparaten achter hangen zoals webcam, speakers, microfoon, USB-reciever van toetsenbord en/of muis, enz.
Dat is zodat je videokaart beeld kan uitsturen via usb,-c omdat NVIDIA het zo nodig vond om usb-c bewust niet meer op hun videokaarten te zetten.

Ik vind usb-c een erg gemis op de pc want heb schermen die usb-c ondersteunen.
Wat mij niet helemaal duidelijk is, is a) of deze PCIe insteekkaart nu ook echt op de markt gaat komen of dat dit alleen een engineering sample voor demonstratie doeleinden was, en b) of je zo'n kaart straks dan ook in elk moederbord met PCIe4 kunt pluggen, of dat er straks weer een handjevol insteekkaarten van verschillende fabrikanten komen die elk alleen maar werken op een paar modellen van hun eigen moederborden.

Ik zou heel graag TB3 of TB4 toevoegen aan mijn ASRock x470 bord, en ASRock heeft een tijdje ook een TB3 PCIe kaart verkocht, maar die vereist een speciale connector die maar een paar ASRock moederborden hebben (en de mijne dus niet). Zelfde voor de insteekkaarten van andere fabrikanten (er zijn er een stuk of 4 geloof ik). Is dat bij deze chipset en PCIe kaart straks anders dan?
A. Engineering sample ja. De belangrijkste use case van deze controller gaat 'gewoon' integratie op nieuwe moederborden zijn, al zullen er vast ook insteekkaarten op de markt komen om bestaande pc's uit te rusten met USB4.
B. Het enige wat je nodig hebt is PCIe 4.0 x4. Werkt op alle merken en vereist geen Thunderbolt header, da's Intel only.

[Reactie gewijzigd door Tomas Hochstenbach op 22 juli 2024 13:18]

Als deze chip op de markt is gaan Chinese bedrijven dit op een goedkoop kaartje donderen. Misschien zullen ze niet allemaal 2 poorten hebben, DP doorlussen of 100W aanbieden. Maar uiteindelijk heb je niet veel meer nodig dan de chip, dus tja, makkelijk product. Die kaartjes komen dan waarschijnlijk onder verschillende namen op Alibaba & Amazon terug.
Het enige wat je nodig hebt is PCIe 4.0 x4. Werkt op alle merken en vereist geen Thunderbolt header, da's Intel only.
Ok dat wist ik niet, maar nu je het zegt zijn idd alle compatible moederborden voor dit soort insteek kaarten voor Intel ja. Er zijn wel een paar AMD borden met een ingebouwde TB3 controller trouwens (niet veel).

Hoe dan ook zou een USB4 insteekkaart ideaal zijn voor mij, dus hopelijk gaan die ook komen.
Twee Displayport ingangen aan de buitenkant waarna het DP-signaal vervolgens over USB4 naar de monitor gestuurd wordt? Misschien handig als de monitor alleen USB4 ingangen heeft.
Ja, Thunderbolt met DP-altmode is voor laptops wel handig, omdat je die vaak meeneemt en dan telkens weer moet aansluiten. Dan is het handig als je maar 1 plug erin hoeft te drukken. Maar voor een desktop-opstelling is het minder van belang, die verplaats je toch niet elke dag. Je kunt dan netzogoed een DP-kabel naar de monitor leggen.
Veel mensen die een desktop-systeem en een laptop hebben, lopen tegen het probleem aan dat de laptop keurig met 1 kabel aan een dock kan hangen, maar de desktop niet.

Als de desktop ook Thunderbold/Alternate Mode over USB zou praten, dan kun je tussen desktop en monitor en tussen dock en monitor een Switch kunnen hangen en dan kun je met 1 knop schakelen.

Nu zit je te kloten met meerdere switches en kabels.
Misschien mis ik iets, waarom zou je nog een switch nodig hebben als je een USB4 dock hebt en zowel je desktop als laptop USB4 met DP alt mode ondersteunen? Dan is switchen tussen laptop & desktop toch gewoon een kwestie van de input kabel van de dock omploegen?
Als je niet iedere keer weer kabels om wil lopen prikken, dan zul je er dus een switch tussen moeten zetten. Dan is het met 1 knop gebeurd.
Nouja 1 kabel dan dus, alle andere randapparatuur plug je in de dock.

Wat voor switch zou je hiervoor willen gebruiken dan, want als ik even snel zoek vind ik eigenlijk geen TB3 of USB4 switches die alles supporten (dus ook DP alt mode), behalve niche spullen van bijna $1000
Deze setup vereist dan ook niche spullen die relatief duur zijn, maar er bestaan inmiddels KVM apparaten die USB4 supporten. De vraag is er absoluut naar, maar dit is echt iets voor de professionele of gevorderde gebruiker
uitvoering: i-tec USB-C/Thunderbolt KVM Docking station Dual Display + Power ...

€ 170,-

Het hoeft niet gelijk USB4 te zijn. Het gaat om het uniform kunnen aansluiten van 2 systemen met USB-C.

Dat kan nu alleen maar door middel van Thunderbolt (wat bij een desktop bijna niet voorkomt en nogal prijzig is. Of je moet een insteekkaart nemen met een Displayport-ingang en USB-C uitgang die dan Alternate Mode over USB doet.
uitvoering: i-tec USB-C/Thunderbolt KVM Docking station Dual Display + Power ...

€ 170,-

Het hoeft niet gelijk USB4 te zijn. Het gaat om het uniform kunnen aansluiten van 2 systemen met USB-C.
Dat is op zich wel een interessant kastje als het echt doet wat het claimt. Helaas wel slechts 30hz als je twee 4K schermen wil aansturen, en geen dual-monitor op macos…
Ugh, nee, die switch werkt al snel niet goed. Momenteel is het handiger een monitor te kopen met een Thunderbolt / USB-4 connector voor de laptop en een DP + USB-B connector voor de desktop. Die dingen zijn prima te verkrijgen en hebben de switch al ingebouwd. Dit zou handig zijn als er twee Thunderbolt / USB-4 connectors op zouden zitten, dan kan je met een kabeltje minder.
Dan moet je dus heel specifiek op zoek naar een monitor die dat ondersteunt en als je 2 monitoren hebt, dan is het helemaal geen oplossing meer. Of je moet weer specifiek een monitor hebben die Daisychainen ondersteunt, maar de meesten daarvan gaan ook nat als je er maar een beetje hoge resolutie door wilt hebben.

Als je alles via USB-C met Alternate mode kunt doen, dan kun je met 1 KVM-switch en een USB-C-monitor zowel de desktop als laptop aansluiten.
Bij Intel kunnen veel nieuwe borden al via USB-C hun videokanaal uitsturen, bij AMD op AM5 ook. Maar in combinatie met een losse videokaart is er eigenlijk nog geen oplossing (of je moet precies een Nvidia met USB-C-aansluiting hebben.)
Die monitoren zijn er wel, maar je moet erg veel uitzoeken om te kijken of Daisy Chaining gesupport is. Verder is het vaak niet mogelijk om een "dom" scherm te kopen met hetzelfde display, dus je bent al snel duur uit in een multi-monitor setup. Een van de redenen van veel mensen om een high end monitor met een groot scherm te kopen in plaats van 2 monitoren.

Die switches zijn er een stuk minder, probeer er maar eens op te zoeken. Ik heb nu er net eentje gevonden die 2 x QHD wil doen, maar geen UHD (uitgaande van 60Hz). Kan wel 2 x Power Delivery aan, wat ik wel net vind. KVM switches vaak flink aan de prijs, dus als het al in de monitor zit met Power Delivery dan ben je goedkoper uit. En KVM swiches zijn natuurlijk een zooi wat betreft bekabeling vergeleken daarmee.

https://www.usb-c-adapter...8INFriH1jd5BoCuvUQAvD_BwE
Die monitoren zijn er wel, maar je moet erg veel uitzoeken om te kijken of Daisy Chaining gesupport is. Verder is het vaak niet mogelijk om een "dom" scherm te kopen met hetzelfde display, dus je bent al snel duur uit in een multi-monitor setup. Een van de redenen van veel mensen om een high end monitor met een groot scherm te kopen in plaats van 2 monitoren.

Die switches zijn er een stuk minder, probeer er maar eens op te zoeken. Ik heb nu er net eentje gevonden die 2 x QHD wil doen, maar geen UHD (uitgaande van 60Hz). Kan wel 2 x Power Delivery aan, wat ik wel net vind. KVM switches vaak flink aan de prijs, dus als het al in de monitor zit met Power Delivery dan ben je goedkoper uit. En KVM swiches zijn natuurlijk een zooi wat betreft bekabeling vergeleken daarmee.

https://www.usb-c-adapter...8INFriH1jd5BoCuvUQAvD_BwE
Volgens mij zeggen wij precies hetzelfde over schermen. De wens van een KVM-switch in een monitor beperkt het aanbod flink.

Het is lastig om 2x 4K via een USB-C aansluiting via Alternate Mode aan te sturen.
Standaard wordt er namelijk een Displayport-signaal in combi met USB 3.0 verstuurd. Dan heb je maar de helft van de gebruikelijke 4 pinnen die voor Displayport gebruikt worden en daardoor maar de helft van de bandbreedte.
Dan kom je met Displayport 1.2 niet eens meer tot 1x 4K.

Je moet dus zowel Displayport 1.3 of hoger hebben, in combinatie met de "high resolution"-modus van de USB-C-poort. Dat moet je dus ook nog eens kunnen instellen en je switch moet het ondersteunen.
Lastige combi dus.
Och, niet overdrijven he? Een beetje USB dock kan prima 2 x UHD aansturen op 60 Hz, met maar 1 USB-C kabeltje. Dat is toch gewoon de DisplayPort signaal. Ik heb er hier een Thunderbolt (3) dock staan van mijn werk (die grappig genoeg niet met de company laptop werkt met 2 schermen, maar wel met mijn persoonlijke laptop met USB-4).

Het grootste probleem lijkt toch vooral dat de huidige standaarden slecht met KVM switches overweg kunnen. Daardoor zijn de huidige chips in de docks er niet klaar voor. En een dock / switch vraagt weer extra voeding, extra kabels, knopjes etc. Dus daarom is een scherm met KVM switch gewoon handiger.

Als ze nog wat meer aandacht zouden geven aan linked-mode dan is daar ook weinig mis mee.
Och, niet overdrijven he? Een beetje USB dock kan prima 2 x UHD aansturen op 60 Hz, met maar 1 USB-C kabeltje. Dat is toch gewoon de DisplayPort signaal.
Of je leest gewoon wat ik schrijf/uitleg. Er zijn bijzonder weinig USB-C-docks die 2x4K@60hz doen.

Het zijn of dure Thunderbolt-docks of docks met een Displaylink-chip.

Als docks het videosignaal via Alternate Mode doen, dan heb je bij Displayport 1.2-support 1x 4K@60hz en de rest van je aansluitingen (netwerk bv) loopt op USB 2.0.

En dan moet je ook nog maar zien dat je in de bios van je laptop de juiste instelling kunt maken.

Je hebt in de praktijk dus zowel nodig:
- een laptop die Displayport 1.3/1.4 uit kan sturen
- de mogelijkheid bij de laptop om in te stellen dat hij gebruikt maakt van alle 4 de USB 3.0-datalijnen om een volledig videosignaal te kunnen versturen.
- een dock die Displayport 1.3/1.4 is èn een volledig datasignaal aan kan

Of kijk hier voor nog een uitleg:
laurxp in 'Eindelijk USB4 voor de massa - Nieuwe ASMedia-chip concurreert met Intel'
Ik heb er hier een Thunderbolt (3) dock staan van mijn werk (die grappig genoeg niet met de company laptop werkt met 2 schermen, maar wel met mijn persoonlijke laptop met USB-4).
Je zegt het zelf al: THUNDERBOLT.

[Reactie gewijzigd door White Feather op 22 juli 2024 13:18]

Ah, OK, I stand corrected. Dan heb ik in dit geval mazzel met mijn AMD laptop met USB-4. Die zal dus Thunderbolt doen met de dock en die van het werk kan gewoon geen 2x4K aan. Integrated graphics he.

Er zit wel een tweede poortje op mijn werklaptop dus daar heb ik nu mijn tweede scherm aan zitten. Ik heb ook een DisplayLink adaptertje voor een eventueel 3e scherm, maar dat blijft een struggle voor deze laptop - maar goed dan heb ik wel 3 x QHD + het laptopscherm.

Tijd naar verbeterde schermen gekeken met een Dock of nog liever KVM switch, maar om een goede ervaring te hebben werk ik het liefst met tenminste 2 beeldschermen, en om nou 2 x zo'n duur scherm te kopen. Ik geloof dat Dell nu geluisterd heeft en wel zo'n optie waarbij je ook een goedkoper schermpje kan linken.
Ik heb een Dell D6000 USB-dock, die werkt voor 2 signalen via Displaylink en 1 via Alternate mode.

Hij doet volgens mij zelfs 3x 4K@60hz. 2 monitoren werken dus op iedere laptop.

Hij hangt er bij mij via USB-A aan, om de een of andere reden deed USB-C het niet. Was ook een 2e handsje. Maar draait prima met 1x4K en 1x QHD.
Dan kan je beter een echte KVM switch pakken. Want de meeste OS'en raken ook helemaal in de war als je steeds al je displays in en uit plugt. Een goede KVM doet alsof de displays nog verbonden zijn zodat je niet steeds die hele aanpassing van scaling en resolutie hebt bij het overschakelen.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 13:18]

Goed punt, maar zou zo'n situatie vaak voorkomen? Nou ja, dat is wel een voordeel van DP-altmode.
Als je onder andere in het dockingstation-topic kijkt en ziet hoeveel mensen een laptop van het werk combineren met een desktop, dan komt de situatie vrij vaak voor.
Goed punt, ik heb inderdaad op de desktop (en dat is best een beest) eigenlijk helemaal geen nut voor zo'n snelle USB verbinding.

Ik heb ook nog helemaal niks dat er mee overweg kan trouwens.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 13:18]

Ik kan niet wachten tot USB-C de standaard formfactor wordt voor alle AV-kabels. Lekker dun, makkelijk weg te werken achter je OLED TV en nog maar een type kabel nodig.
Nou inderdaad. Die HDMI kabels zijn in vergelijking echt enorm, en dat is alleen video en audio voor één scherm... En dan loop je met een beetje pech alsnog te prutsen met een optische audio kabel.

En als je TV met USB4 dan ook nog je randapparatuur van voeding kan voorzien... :)
Of dat je met je videokaart je monitor kunt voeden. Wat vermogen betreft zou dat met USB4 best moeten kunnen. Ook dat scheelt weer een voedingskabel en baksteen van een adapter.
Ook handig om een extern dock te gebruiken met TB 4.

Het is een niche product/use case hoor, maar voor mensen die hun desktop wel eens verplaatsen of hem in een andere ruimte hebben staan kan het handig zijn. Ik heb zelf mijn PC in het hoo naast mijn kantoor staan. Dus geen warmte en geen herrie van dat ding op de werkplek.
Wat een oplaad geweld zeg 100 Watt.
Het zou mij niets verbazen als pc brandjes gaan toenemen.
Menig laptop laadt op met 100w via USB PD. Die zijn niet spontaan in brand gevlogen. Zie niet in waarom dat bij desktop opeens anders moet zijn.
Mwah. Desktop PCs verbruiken over het algemeen al vrij veel. Zeker met de huidige generatie videokaarten zitten mensen vaak al tegen de max van hun PSU aan.

Het ding is dat laptops en schermen ontworpen zijn met bepaalde vermogenseisen. Een laptop die kan laden met 100W is ook echt ontworpen voor die 100W.

Een scherm wat dat kan leveren heeft daar ook de juiste elektronica voor aan boort en een power supply die het aankan.

Met PC’s is dat allemaal een beetje natte vinger werk wat je zelf moet doen en als je dat niet goed doet kun je inderdaad de boel beschadigen of inderdaad brand veroorzaken. Wel een uiterst geval hoor, maar zomaar ff een potentiële 100W verbruiker toevoegen is wel veel.
Oh, nee, en ik heb net een 130W (1 x 100W + 1 x 30W) oplader voor mijn auto gekocht, wat nu? Auto weg!

Grapjes daargelaten: dat wordt dus alleen geleverd met een hoger voltage, de juiste kabels en natuurlijk met een apparaat wat erom vraagt.
J, want er vliegen vreselijk veel pc’s in de fik die een losse gpu heeft die hetzelfde verstookt.

Oh nee, toch niet.

Die 100 watt kan gewoon via een peg-aansluiting + moederbord geleverd worden aan de kaart, die het omzet en doorstuurt naar de laptop.
De voedingsconnectoren op een GPU zijn wel van een heel ander kaliber dan die ienie mienie USB contactjes hoor.

Maar voor zover lijkt het nog wel goed te gaan met USB-C, ik heb nog nooit in het nieuws gezien dat het in brand vloog (anders dan bijvoorbeeld Apple's mag"safe"!!). Terwijl bijna elke laptop het nu gebruikt.
De GPU voedingsconnector kan in theorie 9A per pin aan. 6pin GPU heeft 2x12V pins, dus het kan in theorie 216W aan. Aangezien de specificatie maar 75W toestaat, is er dus flink wat marge.

USB-C kan 1.25A per pin aan, en heeft 4x20V pins. Dat is dus precies 100W, dus een stuk minder marge! Volgens de specificatie moet de connector bij volledige belasting maximaal 30 graden warmer worden dan de omgeving, dus het zal wel meevallen met het in brand vliegen.
Dacht bij huis installaties 2,5mm2 16A beveiligd is.
Zal 1,25A iets van 0,75mm2 zijn gok ik. Dat is erg dun. Maar /usbc kabels lijken mij veel dunner te zijn voor 4 van die arder paren. Misschien zelfs 0,35 of AWG spec?
Er is in de kabel zelf maar één stroomdragende ader, en de suggestie is 20-28AWG. Dus ergens tussen 0,08 en 0,5 mm2, afhankelijk van de lengte van de kabel. De specificatie vereist alleen maar een maximum voltageverlies.
Ik zou niet weten waarom tenzij de fabrikanten ineens besluiten om massaal hun kwaliteitsstandaard gaan verminderen. Ik had ooit in 2005 een Acer 1692WLMI laptop met een 90watt lader (toen laptops nog onzuinig waren). Sinds 2005 zijn componenten veel kleiner geworden (met name condensatoren en chips) en ook toen vlogen er niet links en rechts laptops in de brand. De kabel die gebruikt werd om die 90watt naar de laptop te sturen is ook niet dikker als een 100 watt geschikte USB-C kabel.
Er zijn tegenwoordig voedingen van 1,5 KW en kabels naar je videokaart die 600 W kunnen leveren. Hoe is 100 W dan (extra) brandgevaarlijk?
Ik bedoelde eigenlijk ondeugdelijke kabeltjes en connectors uit China 5 cent a piece.
Maar dat is dan buiten de computerkast en niet binnen.
Hoe hoger het oplaad wattage wordt en je hebt een kabeltje met kortsluiting te pakken hoe hoger de kans op ontvlamming.

[Reactie gewijzigd door Odder thing op 22 juli 2024 13:18]

Leuk allemaal, maar die USB-C connector is zo fragiel. Op mijn werk niets dan problemen met die aansluiting. Gemaakt on snel kapot te gaan.
Telefoons? Laptops?
Op telefoons moet je zo af en toe de usbc female poort wat schoonmaken met een tandenstoker omdat er stof ophoopt. Daarna werkt t weer perfect. Andere issues heb ik zelf nog niet meegemaakt.
Anoniem: 454358 31 mei 2023 19:30
Ik wacht nog wel even op usb 4 v2.46 gen3 turbo lts. Ergens in 2025-26.
Snellere usb heb ik eigenlijk ook niet meer nodig. Externe disks of usb sticks gebruik ik eigenlijk helemaal niet meer.
Eens, ik ook al jaren niet meer, en die ene keer in het jaar dat ik wel een bootable usb ofzo nodig heb dan vind ik het niet erg paar minuten extra te wachten. Neemt niet weg dat er vast zat mensen zijn die er wel een use case voor hebben, dus mooi dat het komt.

Wat mij wel erg mooi lijkt is om je monitor + integreerde usb hub in de monitor met één kabel zou kunnen aansluiten op je pc. ipv power kabel, display kabel (hdmi/DP) en nog een usb a naar b kabel voor de audio / usb hub. Dat zou als ik die kaart goed zo allemaal met een enkele kabel kunnen. Als je dan ook nog je displays met usb kan daisychainen dan zou dat voor mij met een triplescreen setup behoorlijk wat kabels schelen.
Voor de meeste zaken waar je nu USB voor gebruikt zal je dit ook niet nodig hebben, maar je kan wel naar andere toepassingen toe, zoals dus beeldoverdracht omdat je dan wel de snelheden kan halen die je daarvoor nodig hebt. De andere kant is dat ook dat steeds vaker naar draadloze oplossingen toe gaat uiteindelijk, want ook op die gebieden lopen de snelheden extreem op. Er is geen enkele noodzaak voor de normale consument om daar ook in mee voorop te lopen, maar het is wel een interessante ontwikkeling om te zien waar dit uiteindelijk toepassing in zal vinden.
Anoniem: 454358 @!GN!T!ON31 mei 2023 19:39
Natuurlijk zullen er nog genoeg zijn die het wel gebruiken, maar gezien de fabrikanten er niet mee echt haast mee maken zal de vraag wel niet enorm zijn.
Ik kan me er ook weinig bij voorstellen. Als je vaak veel data moet verplaatsen dan doe je dat waarschijnlijk over een netwerk en als je het niet vaak doet, waarom zou je dan grof geld betalen om het iets sneller te kunnen doen dan met USB 3?

Leuk dat Thunderbolt breder beschikbaar komt, dat wel. Maar dat was, als ik het goed begrijp, niet echt afhankelijk van USB4, aangezien er al lange tijd controllers waren die USB3 en Thunderbolt ondersteunen, maar blijkbaar alleen van Intel.
Wij genereren in de studio met 4 camera's tegelijk zo'n 400 Gb aan video. Dat is in 1080p 10bit. Laat de Thunderbolt 5 en al die nieuwe codecs maar komen, de licentie kosten zullen me een zorg zijn..
Gefeliciteerd, u bent deel van een niche ;).

Het is natuurlijk fantastisch dat alles steeds sneller wordt zonder dat de kostprijs al teveel toeneemt. Maar voor de meeste gebruikers (ook professionele gebruikers) gaat het verschil in snelheid vanaf een zeker punt simpelweg amper merkbaar zijn.
Klopt niet helemaal, als je (heel) veel data wilt versturen is (s)sd kaartjes per post volgens mij veruit het snelst, en dan is een snelle USB wel zo nuttig, al kan het ook via een interne m2 aansluiting ofc :9
Vooral degenen die liever geen cloud backup gebruiken en toch snel een backup willen maken van hun systeem. Ik gebruik momenteel een Samsung 870 QVO 8TB voor backup via usb 3.2. 3.7TB in ongeveer 5 uur. Differential backups in een paar kwartier.
5 uren ?, me nas via netwerk doet dat in slechts 15 min.
40Gbe
Ik heb zelf aan USB 2.0 meer dan zat
40GBe (!), dat is inderdaad retesnel maar wel echt uitzonderlijk om te hebben. Consider yourself lucky.
De meeste mensen hebben (in geval van een laptop) enkel wifi, en (in geval van desktop) een 1gbps poort, met veel mazzel is dat er een van 2,5gbps of 10 gbps.
Waarom wachten. Had vroeger een kennis die bleef altijd maar wachten op een volgende generatie van laptops elke keer weer, nou intussen is die al heellang dood en heeft het geen zin gehad snap je.
Wachten is in de computer wereld een bijna eindeloze taak. Wat je vandaag koopt is morgen al ongeveer verouderd.

[Reactie gewijzigd door Lagonas op 22 juli 2024 13:18]

Dat was 10 jaar geleden wellicht nog zo. Tegenwoordig maakt het vrijwel niets meer uit. Een Skylake i7 CPU+Mobo kan met 64Gb DDR4 en een paar terrabyte aan U.2/Nvme storage uitgerust worden is dan meer dan capabel voor algemeen gebruik. Plug er een dikke GPU in en je kunt behoorlijk gamen. En dat is dan een systeem dat ongeveer 7 jaar oud is. Je hebt dan wel geen USB4 maar slechts USB3. Dus ouder wel, maar nog uitstekend geschikt voor dagelijks gebruik. De tijd van de grote sprongen is wel een beetje voorbij.
Voor het verminderde energieverbruik is upgraden dan wel weer goed, mits je niet voor het meest high-end gaat. Het aanbod zuinige mini-pc's met goede performance voor een laag verbruik wordt alsmaar beter.
Voordat je dat soort investeringen terugverdient hebt...
Dat valt best mee met de hogere energieprijzen. Zeker als je vergelijkt dat een desktop van enkele jaren oud flink wat energie verbruikt en een mini-pc vaak enkele watt's.
Vroeger zei ik schertsend: als je één voet de winkel uitzet ben je al weer hopeloos verouderd.
Wel heel duurzaam. Is ook wat waard.

Persoonlijk ben ik gestopt met het vernieuwen om het vernieuwen. Meer performance is vanaf een zeker moment niet heel erg interessant meer bij gelijksoortige taken.

Als mijn use-case drastisch verandert, dan ga ik heroverwegen. Tot die tijd blijf ik mijn PC's/laptops gebruiken tot deze helemaal op zijn.

Het gebrek aan de juiste TPM chip om Windows 11 (met support) te kunnen draaien is daarbij voor mij nog niet voldoende een argument om over te stappen. :)
Vroegah... tijdens de 486, PI enz was ieder jaar vernieuwen iets om naar uit te kijken, spannend, sneller, nog mooiere beelden, snellere/grotere schijven enz. Die excitement is nu gewoon voorbij, ik en m'n vrienden zijn een dagje ouder, maar ook heb ik gewoon de zin niet meer om ieder jaar weer in m'n kast te knoeien, sterker nog ik heb geen kast in elkaar geschroeft sinds 2008 denkelijk. Ik heb geen zin om te knoeien en tegelijkertijd genoeg geld om gewoon te kopen wat ik wil. Nu is het wel zo dat ik niet altijd kant en klaar kan vinden wat ik wil maar er zijn services die dat voor jou kunnen regelen.

Maar het is niet eens de excitement, hoewel ik veel data intensieve handelingen uitvoer zakelijk en prive maakt het gewoon niet uit. Ja soms zit m'n excel or the DB in de achtergrond een paar minuten te morrelen. Maar dat staat in geen verhouding waar vroeger en spelletje installeren soms uren werk was, en een spel openen na veel geknoei nog steeds minuten duurde met constant load schermen tussendoor.
Je bent “epic”, “ultra” en “max” vergeten ;)
En wat is dan precies betaalbaar? Want als er nu flink gezocht moet worden en geld uitgegeven moet worden om het in een desktop te krijgen, vermoed ik dat het alsnog niet op de markt komt voor onder de 100 euro, maar zelfs in de 150-200 range zou me niets verbazen.
Waarom stoppen AMD en Intel eigenlijk geen USB4-controller in hun desktop-CPU’s?
Nee joh, stel je voor dat basic moederborden duur zouden worden 🤣
Ik ben ook zoekende. Als ik mijn HDMI aansluit op mijn 49 Inch scherm, dan krijg ik last van ghosting.
Goeie ontwikkeling.
Hopelijk drijft dat de prijs van andere usb 3/4.hardware (hub, m.2 enclosures, …) ook naar beneden.
Ik heb een Asus Creator moederbord met USB 4, maar de randapparatuur om er echt van gebruik te maken vind ik nog erg duur.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.