Door Willem de Moor

Redacteur

Een externe ssd van 60TB voor 35 euro?

Het kan (niet) op AliExpress

06-09-2022 • 08:15

317

Een externe ssd van 60TB voor 35 euro?

Nee, wees niet bang; we waren niet zo naïef om daadwerkelijk te denken dat we een externe ssd van 60TB konden kopen. Al helemaal niet voor het bizar lage bedrag van 35 euro. Want natuurlijk gingen alle alarmbellen af bij het zien van een product dat overduidelijk te mooi is om waar te zijn: een externe ssd van 60TB voor 35 euro. Maar wat zou je daar dan wel voor krijgen?

Net als velen van jullie zit ook ik regelmatig te browsen op sites als AliExpress. Toen de alwetende algoritmes daar met aanbiedingen van externe ssd's voor weinig begonnen te strooien, werd ik benieuwd. Er zijn diverse verkopers die dezelfde, of vergelijkbare producten verkopen: externe ssd's die qua uiterlijk verdacht veel weg hebben van Samsung-drives en worden aangeprezen met onmogelijke capaciteiten als 16TB, 30TB en zelfs 60TB.

60TB Portable SSD

De grootste normale externe ssd die je kunt kopen, heeft een capaciteit van 4TB, bijvoorbeeld de Sandisk Extreme Pro, een Crucial X6 of Kingston XS2000, om er een paar te noemen. Er zijn ook een paar speciale drives te vinden op basis van een 7,68TB grote enterprise-ssd, zoals de G-Drive Pro Studio, en er zijn een paar superveilige drives met 16TB en raid-ssd's van zelfs 32TB, maar die kosten allemaal duizenden euro's, zelfs meer dan tienduizend euro.

Een 60TB-drive is dus twee keer zo groot als de grootste externe ssd die te koop is, en dat voor een derde procent van de prijs. We wisten dat we een kat in de zak kochten, maar we wilden wel kijken hoe die kat er dan precies uitziet. Overigens linken we niet naar de listing van de door ons gekochte 60TB-drive, omdat we niemand willen uitnodigen deze rommel te kopen, de winkel inmiddels leeg is en wie zoiets wel wil kopen, dat ongetwijfeld zelf kan opsnorren.

Benchmarks

Om het teleurstellende nieuws maar direct te delen, of nou ja, een van de vele teleurstellingen: we hebben de drive niet echt gebenchmarkt. We wilden eerst eens zien hoe snel de drive zo'n beetje is, en of er überhaupt data naartoe te kopiëren valt. Nou, dat lukt, maar wel met een dermate teleurstellende 15MB/s dat we echte tests maar achterwege gelaten hebben.

60TB Portable SSD - screenshots60TB Portable SSD - screenshots

We hebben AS SSD gedraaid, wat pakweg een uur duurde, en daaruit blijkt dat lezen marginaal sneller gaat dan schrijven. Maar met 20MB/s is dat geen snelheid die bruikbaar is voor bestanden van meerdere gigabytes.

Wat krijg je (niet)?

Een echt merk heeft deze externe ssd niet: op het simpele witte doosje staat simpelweg dat er een externe ssd inzit, een sticker belooft 60TB en voor zover er specificaties genoemd worden, is dat beperkt tot USB-C voor de interface. In de doos zit een plastic tray met daarin de ssd, weer simpelweg enkel met Portable SSD erop en een kale onderkant. De vormgeving doet sterk aan de T5-drives van Samsung denken: we vermoeden dat dat niet helemaal toevallig is.

60TB Portable SSD60TB Portable SSD60TB Portable SSD

Naast de drive krijg je een kort USB-kabeltje van ongeveer twintig centimeter, met een A-stekker aan de ene kant en een C-stekker aan de andere kant, voor in de ssd. Er worden ook twee verloopjes meegeleverd, van USB-A naar USB-C en naar Micro-USB-A.

Het zal je weinig verbazen, maar de externe ssd is helemaal geen drive van 60TB. De waarheid is echter gekker dan je misschien zou verwachten.

Om te beginnen krijg je, als je de ssd met de meegeleverde USB-C-kabel in je pc prikt, niet één drive van 60TB te zien, maar vier logische drives van 15TB. Het is curieus, maar een snelle rekensom leert dat vier keer 15 inderdaad 60 is, dus we zijn niet opgelicht. We kunnen zelfs data schrijven naar de verschillende 15TB-drives, maar dan wel tergend langzaam, met 15MB/s. Stel je voor dat we daadwerkelijk alle 60TB konden volschrijven, dan zouden we bijna zeven weken bezig zijn.

60TB Portable SSD - screenshots60TB Portable SSD - screenshots

We hebben bij wijze van test bij een van de logische drives de partitie verwijderd en de resulterende vrije ruimte van 15TB geprobeerd opnieuw te formatteren. Dat leverde tot onze verbazing een drive op die in twee delen gesplitst is: één van 2TB en een tweede van 13TB. Die van 2TB konden we alloceren, dus er een beschrijfbare drive van maken, en van die tweede, ongealloceerde ruimte kon Windows' drivemanager of diskpart geen chocola maken.

Op dit punt was nog niet alles verloren: we wisten dat 60TB onzin was, maar na het zien van de vier losse drives en de supertrage schrijfsnelheid begonnen we te vermoeden dat er iets met geheugenkaartjes gedaan werd. Maar omdat we vier keer 2TB over leken te houden, moest er nog iets anders aan de hand zijn, want zoveel capaciteit zou nog steeds te mooi zijn om waar te zijn. Sterker nog, omdat er geen SD-kaartjes, of USB-sticks, van 2TB bestaan, waren we benieuwd wat er nu echt in de drive zit.

60TB Portable SSD60TB Portable SSD

Schroefjes om de Portable SSD open te maken zijn er niet, maar na het lospeuteren van de 'achterkant' bleek er een slede in de aluminium behuizing te zitten. Om die op zijn plek te houden, is scheutig met de hete lijm omgegaan, maar na enig overtuigen schoof de slede uit de behuizing. Wat we te zien kregen, is een printplaatje dat ietwat aan een M.2-drive doet denken, maar dan slechts spaarzaam voorzien van chips.

Het pcb

Om het pcb uit de slede te krijgen, moesten we de bijzonder hardnekkige lijm verwijderen en jawel: onder een papieren sticker zaten vier microSD-kaartjes. Daar was onze opslag eindelijk zichtbaar. De zichtbare kant heeft geen opdruk, maar de andere kant leert ons dat het om vier microSD-kaartjes van een whopping 64GB per stuk gaat.

De chips op het pcb zijn vier Chipsbank CBM2199S-controllers die de microSD-kaartjes aansturen. Op de kaartkant van het pcb zit een PL2586-controller: dat is een vierkanaals USB 2.0-controllerchip die als verbinding tussen de pc en de vier geheugenkaartjes dienstdoet. De USB-C-connector is dus puur voor het gemak of om je op het verkeerde been te zetten: de connector is ook bij lange na niet volledig bedraad. Bovendien is de controller USB 2, dus harder dan 480Mbps gaat die nooit kunnen. Dan is onze 15MB/s nog steeds bijna een factor drie te langzaam.

60TB Portable SSD60TB Portable SSD60TB Portable SSD

Dan blijft de vraag waarom en hoe we 15TB-partities of logische drives konden zien met microSD-kaartjes van slechts 64GB. Om dat te toetsen, hebben we de no-namekaartjes in een gewone kaartlezer gestopt om te zien wat er dan gebeurt. De kaartjes blijken dan gewoon 64GB. En als we een eigen 32GB-kaartje, of vier daarvan, in de Portable SSD stoppen, krijgen we gewoon vier logische drives van 32GB te zien.

De combinatie van de meegeleverde kaartjes en firmware voor de CBM2199S-controllers lijkt de meest logische veroorzaker van de overdreven capaciteit die we zagen. Dat wordt gesterkt door de zoekresultaten als je naar die controller zoekt: tal van Russische en Chinese sites met tooltjes om de firmware van de controller te manipuleren, duiken dan op. Volgens de vertalingen zou dat voor datarecovery zijn, maar wellicht kan een handige firmware in combinatie met specifieke identifiers van een SD-kaartje ervoor zorgen dat de capaciteit niet helemaal naar waarheid gerapporteerd wordt.

Let goed op, want hoewel de firmware ervoor zorgt dat je data op de 'ssd' lijkt te komen, inclusief bestandsnamen en mappenstructuur, wordt je data gewoon keer op keer overschreven: er is maar viermaal 64GB beschikbaar. We hebben dat getest met videobestanden: geen enkele video die we naar de drive geschreven hebben, was daadwerkelijk afspeelbaar. De namen en bestandsgroottes kloppen, maar leesbare data, ho maar. We hebben de eerste, laatste en willekeurige video's geprobeerd af te spelen, maar niets werkte.

Tot slot

Hoe het ook zij, je krijgt voor pakweg 35 euro een sterk op een Samsung T5 geïnspireerde 'Portable SSD' van zogenaamd 60TB. Dat lijkt een ssd met vier 15TB-drives te zijn, maar feitelijk is het een USB-hubje met vier SD-kaartlezertjes die op USB 2.0-snelheid worden aangestuurd. De kaartjes zijn in ons geval slechts 64GB groot, voor een capaciteit van ongeveer 0,43 procent van de beloofde capaciteit.

60TB Portable SSD - onderdelen

Als je nu denkt dat een zeer trage kaartlezer en vier microSD-kaartjes van 64GB voor 35 euro geen slechte deal is, bedenk je dan dat dit niet de beste kaartjes zullen zijn. Wij zouden er in ieder geval nooit iets op zetten dat ook maar in de verste verte iets van waarde heeft, of wat je ooit nog nodig hebt. Dan kun je beter vier gewone merkkaartjes kopen van 64GB. Die kosten samen ongeveer net zoveel, maar dan heb je wel een merk, garantie en geen gesjoemel.

60TB-externe ssd - snelheid geheugenkaartjeWe hebben de losse kaartjes nog wel even in een kaartlezer geprikt om te zien hoe snel ze echt zijn. We kwamen op leessnelheden van 91MB/s en schrijven met 34MB/s in AS SSD. Niet heel slecht, maar nogmaals, we zouden dit soort opslag nog geen bit aan echte data toevertrouwen.

Het bekende verhaal blijkt maar weer eens op te gaan: als iets te goed lijkt om waar te zijn, is het ook te goed om waar te zijn. Natuurlijk kun je geen goed product voor zo bizar weinig geld kopen, en al helemaal niet een product dat technisch niet eens gemaakt kan worden. Anders dan je nieuwsgierigheid bevredigen, heb je natuurlijk geen enkele reden om dit te kopen, want je weet dat je opgelicht wordt.

Reacties (317)

317
299
178
19
1
94
Wijzig sortering
Ik heb (wetende dat het een scam is) in het verleden zo'n "SSD" gekocht.µ
Als het product is toegekomen moet je gewoon rapporteren aan Ali express dat het een fake product is.
Dan krijg je je geld terug en heb je gratis SD kaartjes voor in je bvb je beveiligingscameras. :)
Scam the scammers!

[Reactie gewijzigd door Multiboxer op 22 juli 2024 14:01]

Hoe duur zijn die SD kaartjes van AliExpress zelf? Ik zie 64GB kaartjes voor €3,14 per stuk, ook van bekende merken als Xiaomi en Lenovo. Ik koop ze liever voor zo'n habbekrats - ook al is het misschien niet super belangrijke data - dan het risico nemen met zo'n ding. Plus, contact opnemen met klantenservice is niet bepaald mijn favoriete bezigheid :+)
Ik moet helaas bekennen dat ik wel eerder eens van die kaartjes heb gekocht, deels uit nieuwsgierigheid, deels uit een vage hoop dat ik er echt een goede deal uit kon halen, maar na twee verschillende merken geprobeerd te hebben, zowel van een Samsung als een Huawei Micro SD, beiden van 1Tb en rond de €20, ben ik er helaas achter gekomen dat ze voor geen meter werken, dus uiteindelijk toch maar gewoon een kaartje bij DataIO in Nederland gekocht, voor aardig wat meer geld, maar die doet het tenminste.

Lesje wel geleerd, dus... :(
en als ze al werken gaan ze waarschijnlijk snel stuk (5 stuks dood in amper een maand tijd)
Sterker nog: na een paar keer schrijven, verdwenen er willekeurig steeds andere bestanden, dus iedere keer als ik er gegevens naar toe wilde kopiëren, dan resulteerde dat iedere keer in totaal andere resultaten, maar ik kreeg het geen enkele keer voor elkaar om een volledige backup er naar toe te kopiëren.

Even voor het complete plaatje: het was bedoeld als vervanging van mijn 512GB Micro SD in mijn Nintendo Switch, maar ik kreeg het dus op geen enkele manier voor elkaar om alles over te zetten.
Klinkt een beetje als wat er ook in dit artikel gebeurd, alsof je SD kaart blijkbaar een stuk kleiner is dan dat het adverteert en je daarom dus steeds je eigen data zit te overschrijven en dat hij het dus gewoon niet doet.
Zoiets, ja. Hij geeft, als je hem in een card reader aan je PC hangt, wel degelijk 1TB aan, en ik kan hem ook als zodanig formatteren, maar zodra je er gegevens naar toe gaat kopiëren, gaat het mis. Ik ben allang blij dat ik koos om te kopiëren en niet "verplaatsen", anders was ik nu allerlei gegevens kwijt...
Ik was toch nieuwsgierig en heb een 128Gb kaartje gekocht voor... 5 euros, gratis verzending. Ik zal hem wel door die test tool halen.

Ook wel interessant dat Xiaomi, een Chinees merk, het dan toestaat dat er een 'nep' shop op Aliexpress staat.
Bereid je dan maar vast voor op niet bijster geweldige resultaten. ;)
Ik denk niet dat Xiaomi dat toestaat. Maar kunnen ze er waarschijnlijk zelf ook weinig tegen doen. Hetzelfde met xiaomi powerbanks, heel aliexpress staat vol met namaak xiaomi powerbanks. Dus toch maar 1 in de EU besteld.
Bij Ali scammers kan er prima een Lenovo, Xiaomi of Samsung sticker op een kaartje zitten. Geheid dat het alleen een sticker is die aangeeft wat voor merk het is.... uiteindelijk krijg je gewoon fake rommel.
Ik had een nep Samsung kaartje gekocht, maar dat is geen stickertje. Het is er gewoon op geprint, niet van echt te onderscheiden, behalve dan als je hem gaat gebruiken en je erachter te komt dat hij voor geen meter werkt...

Ter vergelijking hier de echte Samsung Micro SD:
https://encrypted-tbn0.gs...c_sfjdauC0dTsz7A&usqp=CAU
En hier die van AliExpress:
https://nl.aliexpress.com...oQf9&gatewayAdapt=glo2nld

Waarschijnlijk gebruiken ze ook gewoon officiële plaatjes, maar ook het exemplaar dat ik nu thuis heb, ziet er behoorlijk echt uit. Hij doet het alleen voor geen meter...
Als de advertentie het merklogo weglaat kan je wel raden wat je bestelt toch? Dit is ook zo met al die neppe voetbalshirts. Op de foto ontbreekt altijd het merklogo, maar als je hem krijgt zit het er gewoon op.
Ach ja, zoals ik al zei, het was een gokje dat ik uit nieuwsgierigheid waagde. Als het wel werkt, heb je natuurlijk een hele goede deal te pakken.

Wat betreft het logo: dat was nu juist mijn punt. Deze kaartjes zijn niet van echt te onderscheiden. Je merkt pas dat het troep is als je ze gaat gebruiken, maar verder staat alles er precies zo op als op de originele kaartjes.

Die link die ik plaatste van AliExpress geeft gek genoeg niet het kaartje weer dat ik heb ontvangen, dus ik snap dat je denkt dat ze er wel anders uit zien.

[Reactie gewijzigd door ThanosReXXX op 22 juli 2024 14:01]

Ik verwacht niet dat ze er anders uitzien. Mijn punt is dat ze er juist het zelfde uitzien als je ze krijgt, maar bij 'nepadvertenties' het logo weggehaald is. Dit zal vast een reden hebben. Waarschijnlijk moeilijker voor Samsung om er wat aan te doen? Mensen die bij soortgelijke sites voetbalshirts bestellen weten dat het logo op de foto ontbreekt, maar in het echt aanwezig is. Alleen wijst het ontbreken van het logo in de advertentie op het feit dat het een nep/niet officieel product is
Ja, dat zal wel zijn om te voorkomen dat ze (direct) aangeklaagd worden of iets in die geest. Op zich wel apart, dat wat je dan thuis krijgt wel het logo bevat, dus ze overtreden daarmee nog steeds de wet. Niet dat het de Chinezen wat uit zal maken, denk ik... ;)
Het is maar de vraag of dat echte Xiaomi of Lenovo's zijn. En als het echte Xiaomi's en Lenovo's zijn, of de capaciteit op het stickertje dan wel klopt.

Een 64GB SD van Xiaomi van een gerenommeerde reseller op Ali kost namelijk gewoon 23 euro:
https://nl.aliexpress.com...html?gatewayAdapt=glo2nld
Dat is wel apart als je hier in Nederland al 64 GB merkkaartjes voor 9,99 kunt kopen (Dataio).
Zonder technische details te weten kun je niet zomaar zeggen dat sommige merkkaartjes 9.99 of 23 euro beter of slechter zijn prijs technisch.
Volgens mij zeg ik dat niet he. Deze discussie ging enkel over prijs. Maar ik zal je helpen. Bij Dataio hebben ze enkel merkkaartjes. Van de 23 die ze hebben kosten er 21 (veel) minder dan 23 euro. Enkel twee high end kaartjes kosten meer. Je mag gerust zelf alle specs naast mekaar leggen maar ik vertrouw wel op merken als Sandisk, Samsung en Lexar (uit ervaring en in gebruik met Sony A7 series camera, Samsung telefoons, en een Tascam dr-100mk3 audi recorder).
Xiaomi en Lenovo maken helemaal geen microSD kaarten, dus dan word je ook opgelicht.
aliexpress doet er niet moeilijk over en betaalt vlot terug zelfs als de verkoper iets anders beweert (of niet reageert), waarschijnlijk zelfs gewoon automatisch, zeker als er meerdere klachten over binnen komen.
Zelfs op Amazon een keer een poging gedaan, 512GB en 1024Gb Micro SD kaartjes besteld. Heeeel erg traag en de capaciteit kwam niet verder dan ca. 16GB. Gelukkig is men daar niet zo moeilijk met klachten en geld terug gekregen, kaartjes zijn met het vuil meegegaan.
Ik heb voor een paar euro bij Ali wat Sandisk kaartjes gekocht.
Deze waren stukken goedkoper dan hier en werken perfect tot dusver. Ik heb ze inmiddels al een jaar of 3.
Ik gebruik ze in mn Pi en camera.

De doosjes waarin ze kwamen oogden echt en legit. Naar mijn idee is het dan ook echt sandisk.
Maar goed, ze werken prima.
Volgens mij is dat tegenwoordig niet meer zo vanzelfsprekend: AliExpress geeft in sommige gevallen slechts een gedeeltelijke terugbetaling. Ook moet je video materiaal als bewijs toesturen, alleen fotos accepteren ze niet.

Maar ik heb zelf op die manier onlangs € 50 teruggekregen, bij een verder goed product. Er was alleen over de Android versie gelogen: er zou 11 op staan, echter het was 10. Aangezien ik al eerder hier te maken gehad had, wist ik dat je ongeveer 20% maximaal terug krijgt.

De 1e keer probeerde ik een volledige terugbetaling te krijgen, dat werd afgewezen. Ook de helft werd afgewezen en toen AlliExpress de beslissing nam, was het nog maar slechts 20% en zodoende heb je dan toch nog een verlies.

Want Nederlanders zijn allemaal koopjesjagers, dus uiteindelijk dat apparaat wat Android 8.1 draaide en niet Android 10 zoals geadverteerd was. Verkocht voor de helft van wat ik erop AliExpress voor betaalde.

Dus € 150 betaald, waarvan ik € 30 teruggekregen had. En uiteindelijk dat ding, weleens waar zonder frame en powerkabel. Verkocht voor € 63,50 en ondanks een hele uitgebreide omschrijving, kreeg ik in eerste instantie respectloze biedingen van € 50 :(

Dit apparaat had ik namelijk nooit gekocht, als ik wist dat er Android 8.1 op stond. Want enkel de snellere en duurdere apparaten, aka Android Autoradio's draaien Android 10 weet ik nu. Dus het is niet altijd koek en ei, wanneer je belazerd wordt op AliExpress. Naar een gedeelte van je geld kun je dan fluiten: retourneren is ook meestal geen optie.
Mijn ervaring is dat je van veel producten redelijk kunt herkennen welke nep zijn. Gros komt aan en voldoet redelijk aan de omschrijving. Bij veel producten kun je al reviews vinden en soms youtube tear-downs, zo leer je wat over dat product.
Het is me een keer overkomen dat ik niets ontvangen had, de track een trace maakte dit ook zeer duidelijk, maar zelfs na de 2de klacht bleven ze (Aliexpress support) volhouden dat ik het pakket wel ontvangen had.
Goedkoop is zo soms toch duurkoop.
Het is me een keer overkomen dat ik niets ontvangen had, de track een trace maakte dit ook zeer duidelijk, maar zelfs na de 2de klacht bleven ze (Aliexpress support) volhouden dat ik het pakket wel ontvangen had.
Goedkoop is zo soms toch duurkoop.
Betalen via creditcard en dat soort gevallen aan de CC maatschappij voorleggen. Chargeback en Ali kan fluiten naar hun centen.
als je een chargeback doet via CC, wordt je verbannen van aliexpress, en je adress word blacklisted.
Dat leek mij ookal niet verstandig, dus heb ik mijn verlies genomen.
met genoeg materiaal kan je gewoon een dispute winnen.

Ik had ook een "fake capacity" usb stick gekocht [cartooney shape] wetend dat het een fake capacity kon zijn.

Met een Volledige H2testw test, [screen recording in een VM] liet ik zien dat het een fake capacity usb stick was.

Kreeg gewoon 90% van mijn geld terug.
Ik heb de disputes ook gewonnen, alleen krijg ik geen 100% terugbetaling als het product voor de rest wel aan de beschrijving voldoet. Dus als ik geweten had dat de Android versie nep was, dan had ik het niet eens gekocht.
Ik heb een chargeback gedaan via mijn CC omdat ali er een zooitje van maakte en ik ben niet verbannen.
Blijven klagen kan helpen, heb eens een zending gehad die echt niet aangekomen was (ondanks dat op afgeleverd stond) en na maanden soebatten en niet opgeven toch geld terug.
Ben toen omdat dispuut gesloten was op een volgende andere bestelling gaan klagen, wonderlijk genoeg wekte dat
Oh? Ik heb ook een zending niet gehad en letterlijk een jaar lang tussen Post.nl en Ali heen en weer gepongt tot ik maar opgaf. Zou niet iets duurs bij aliexpress kopen.
Ik heb (wetende dat het een scam is) in het verleden zo'n "SSD" gekocht.µ
Als het product is toegekomen moet je gewoon rapporteren aan Ali express dat het een fake product is.
Dan krijg je je geld terug en heb je gratis SD kaartjes voor in je bvb je beveiligingscameras. :)
The real LPT is always in the comments!

Best wel een goede tip, maar ik zou die microSD-kaartjes niet vertrouwen voor mission critical-stuff. Grote kans dat er niet de hoogste kwaliteit flash geheugen in zit. Wellicht interessant om bijvoorbeeld een oude Raspberry Pi via netwerk op te laten starten (waar een microSD kaart read-only voor nodig is om het network boot proces te 'kickstarten').

Iets algemener:
Leuk artikel. Ik las in het begin vluchtig '60 GB voor 35 EUR' en vond dat niet eens zo heel gek, aangenomen dat die 60 GB echt snel is. 60 TB is natuurlijk niet realistisch voor dit bedrag. :')

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 14:01]

[...]
60 TB is natuurlijk niet realistisch voor dit bedrag. :')
Het is maar net in welk jaar de lezer dit artikel leest ;) :+
60TB op die schaal duurt nog wel een tijdje hoor. Flash gaat niet zo hard als ouderwetse hardeschijven, die kun je inmiddels in de 16TB e.d. krijgen maar ook nog lang niet voor 35 euro.

Er zal vast ooit een tijd komen dat we 60TB in een SB-stick stoppen, maar tegen die tijd hebben ze misschien wel een nieuwe technologie waarmee we ineens naar de petabytes kunnen :)
Anoniem: 221563 @Oon6 september 2022 10:38
Je hebt grotere ssds dan hdds. Ik zag er laatst nog een aantal van 30tb voorbij komen bij LTT. Wel mega duur natuurlijk, maar ze zijn er wel.
Maar die zijn niet beschikbaar (laat staan betaalbaar) voor de gewone consument. LTT speelt vaak met drives die nog niet eens officiëel op de markt zijn, echte cutting edge technologie die ze via sponsors kunnen krijgen of kopen.

Gewoon zo bij de media markt koop je nog geen HDD (laat staan SSD) van 30TB.
Neuh, maar over tien of twintig jaar misschien wel.
(note to self: even checken in september 2032)
Een Raspberry Pi kan toch ook diskless booten via ethernet?
Ook gedaan, en zo doende gratis sd kaart. Je snap alleen niet dat ze zo iets doen wat ze hadden prima een goed product kunnen aanbieden en verkopen.

Nu verkopen ze troep en ieder vraagt zijn geld terug.
Wij in NL vragen geld terug, in Azië zijn ze niet gewoon wat terug te krijgen, is consument minder beschermd en vragen ze het vaak niet teug en daar zal de winst zitten
Grapje zeker wat je zegt.

Je mag het product eerst terug sturen met de daarbij behorende verzend kosten en als ze het hebben ontvangen krijg jij je geld terug. Zonder je verzend kosten,.
Bij goedkope producten doen ze dat zeker niet. Ik heb zeer regelmatig geld terug gekregen van Ali, nog nooit heb ik iets hoeven terugsturen.
Ja laten we milieu nog meer verkloten omdat je weet dat het gewoon scam is door voor een fu**ing zogenaamd gratis sd card maar je hebt weer paar Euro bespaard :X
Zulke scammers stoppen, zorgt ervoor dat ze niet meer onbruikbaar spul maken dat de hele wereld overgestuurd worden. Dus juist minder het milieu verklooien..
Eens maar deze scams bestaan ook met gewone SD kaartjes. Zonder de extra (e)waste. Zo heb ik dat ook eens eenmalig via ebay gedaan.
Worden dan als 2TB verkocht. Na thuis testen zijn ze dan maar vaak 32 of 16GB.
Via partitioning ken je alleen maar die 32 of 16GB toe en je hebt dan gratis een 32gb SD kaartje. Momenteel na enkele jaren nog steeds in gebruik. :-D

Geen extra milieubelasting.
Tjah, een tweaker koopt het, rapporteert het en maakt er iets leuks van, of een leek koopt het en gooit het weg.
Klopt, daar zou @tweakers ook eens op mogen focussen of een artikel aan wagen

Heb hier een mooie echte Philips tv die voorzien is van Anti Repair dots bij de slecht gekoelde processor, gaan er daardoor massa’s van de kliko in

Dus slecht voor consumenten en milieu!
Heb je eindelijke de dief te pakken en blijkt je sd-kaart corrupt... Nee, dankje!
Het probleem is dat die SD kaartjes vaak ook fake zijn, waardoor je camera gaat denken dat er 20TB aan opslag beschikbaar is en pas bij 20TB van plan is om oudere data te verwijderen, maar dan dus na een paar GB al tegen schrijffouten aanloopt.

Ik zou echt nooit zo'n kaartje voor een beveiligingscamera gebruiken, want dan heb je niks aan je camera tenzij je ernaast een NVR hebt
Aan de makers van dit artikel: Inderdaad melden bij AliExpress dat het een fake product is. AliExpress stort meestal binnen een uur het geld terug en de maker ontvangt geen geld.
-

[Reactie gewijzigd door Hans1990 op 22 juli 2024 14:01]

Ben ik de enige die het stuitend vind dat zoveel mensen spullen bestellen waarvan ze weten dat het rommel is?

Schaarse arbeidsresouces hebben Schaarse grondstoffen gebruikt om rommel te maken. Vliegen of varen dat dan met schaarse fossiele brandstoffen naar jou en dan gooi je het weg.

Nog niet te spreken over alle uitbuiting in dat proces. Ik haak af :+
Zoals Zaadstra in een bericht eerder in de comments al aangeeft is dit nieuws wat al twee weken geleden gepost is op grote internationale techsites, omdat Walmart deze producten ook verkocht.

Fijn dat Tweakers dit onderzoek zelf ook doet en toelicht. Dat heeft veel waarde. Maar had het wel netjes gevonden als er ergens een verwijzing naar ArsTechnica, of de eerste rapporteur op Twitter was opgenomen (RayRedacted). Dit voelt als pronken met een nieuwtje van iemand anders.
He wat jammer zeg. Toen ik de post las, dacht ik wat een leuk onderwerp, grappig om even te lezen, en goed gevonden. Blijkt het goed geleend te zijn! Alsnog wel leuk om gelezen te hebben, maar voelt toch beetje anders nu..

Dit artikel leest volledig alsof het zelf bedacht is. ArsTechnica heeft ook gewoon verwezen naar de oorspronkelijke Twitter thread. Zie niet waarom Tweakers dat niet kan.
Ja, had ik ook gezien inmiddels. Deze review/handson lag al een tijdje op de plank, maar konden we pas na Gamescon en IFA publiceren: eerder was geen productiecapaciteit voor video en geen plek op de frontpage met al het beursnieuws.
Voor alle duidelijheid (en dat kun je wel op je vingers natellen natuurlijk) hebben we deze ssd lang voor het op bv Ars verscheen besteld en getest: pakketjes van Ali zijn er over het algemeen zo snel niet :)
Anoniem: 1576590 6 september 2022 08:57
Als je zelf wilt testen of opslag de beloofde ruimte bevat: vele jaren geleden heeft Harald Bögeholz van het Duitse computertijdschrift c't (uitgeverij Heise) hier een effectief freeware tooltje voor gemaakt: H2testw.

Het werkt door zoveel bestanden (van uit m'n hoofd 1MB of 10MB groot) als nodig (om de schijf te vullen) met een speciaal patroon erin naar de drive (desgewenst in een map) te schrijven en vervolgens terug te lezen.

In de (eenvoudige) GUI kun je kiezen voor Duits of Engels.

Harald heeft dit geschreven in de tijd dat er USB memorysticks verkocht werden die aan het besturingssyteem logen grootte X te hebben. Als je er genoeg vakantiefoto's opzette, verdween elke volgende in een "zwart gat".

Overigens kun je H2testw ook gebruiken om vrije schijfruimte te "wissen", mocht je onversleutelde bestanden met vertrouwelijke data op je schijf hebben gehad, zoals ik op security.nl beschrijf.

Nb. Lees dan ook de kanttekeningen waarom dit niet 100% betrouwbaar is en waarom je het niet vaak op media met flash-geheugen moet gebruiken (en waarom het, daarop, minder effectief is dan op een HDD met draaiende platters).
Dat tooltje heb ik gebruikt om de fake 512GB micro-sd kaartjes die een vriendin voor een paar euro had gekocht te kunnen partitioneren naar hun echte bruikbare grootte. Iets van 14GB, niet eens 16... De rest in een partitie met als naam: FAKE-NOMEM. Ik waarschuwde haar voor ze ze ging gebruiken, dus ze heeft geen data-verlies gehad. Één zit er nu in de dashcam en werkt goed. En ze heeft haar geld terug gehad na de melding dat het fake was. Iets van drie verschillende verkopers op ik meen wish.

edit: Misschien kaartjes met gedeeltelijk defect geheugen.

[Reactie gewijzigd door onetime op 22 juli 2024 14:01]

Anoniem: 1576590 @onetime8 september 2022 21:38
Leuk om te lezen dat je wat aan dit tooltje had!
edit: Misschien kaartjes met gedeeltelijk defect geheugen.
Dat zou kunnen, maar fabrikanten van opslagmedia gebruiken 1000 voor kilo (in plaats van de bij geheugenchips gebruikelijke 1024).

16GB disk space is dan 16 x 1000/1024 x 1000/1024 x1000/1024 = ca. 14,9GB (bij k = 1024). Dan gaat er ook nog wat af voor allerlei tabellen voor het beheer van het bestandssysteem waardoor je al snel in de buurt van 14GB (k = 1024) aan werkelijk vrije opslagruimte komt.

Maar, los van k = 1000 of 1024: 16GB i.p.v. 512GB is natuurlijk hufterig bedrog, vooral omdat onwetende kopers binnen de kortste keren data kwijt kunnen raken.
Mooie uitleg. Even niet aan gedacht nu. Maar het was niet het 1000 - 1024 verschil op zich. Misschien dat de flash controller er nog wat vanaf snoepte. En verder eensch. Op zijn oud Hollands.
Ik moet toegeven dat ik een erg dubbel gevoel heb met het lezen van dit artikel op Tweakers. Een 60TB disk voor 35,- is ofwel een typfout in te product informatie, ofwel een scam. Gezien de aard van het artikel blijkbaar een scam. Door een scam artikel te kopen, is er een redelijke kans dat je de scammer sponsort en dit soort praktijken dus in stand houdt. Dit vind ik kwalijk. Natuurlijk kan ik mij voorstellen dat je als consument per ongeluk een scam artikel aanschaft, or dat je jezelf toch, tegen beter weten in, laat verleiden tot aankoop van die super mooie aanbieding van een product dat nep blijkt te zijn. Helaas bevat het artikel geen informatie over wat je als consument kunt doen om je hier tegen te beschermen.

Een stukje achtergrond: websites zoals Alibaba/Flipkart/Amazon/.... etc zijn slechts een doorgeefluik: een externe partij verkoopt zijn producten via dergelijk platform. Deze platformen implementeren verschillende technieken om zichzelf en de consument te beschermen tegen scammers. Om scammers tegen te gaan die nep producten verkopen, of gewoonweg het bestelde product niet opsturen naar de consument, hanteren deze platformen veelal een betalingsvertraging: als jij (de consument) een product bestelt, ontvangt het platform jouw betaling en vervult jouw bestelling of stuurt jouw bestelling door naar de externe partij. Het platform maakt jouw betaling pas na een X aantal dagen over naar de externe partij, als het platform in de tussentijd geen klachten van de consument over het product heeft ontvangen. Zo tracht het platform scammers te weren. Uit onderzoek blijkt dat de meeste klachten over een product in de eerste 7 dagen na ontvangst worden ingestuurd.
Controversiële mening: dit is geen "scam". Als je meent dat dit een scam is, dan begrijp je niet hoe bazaars in ontwikkelingslanden werken. Liegen over de objectieve eigenschappen van het product dat je verkoopt is zo ingebakken dat beweringen over de objectieve eigenschappen van dezelfde aard zijn als beweringen over de subjectieve eigenschappen. En daardoor paradoxaal geen leugens meer zijn. "Opslagcapaciteit van 60TB" is gewoon "I'm lovin' it.", "Even Apeldoorn bellen" en "Zo. Nu eerst een Bavaria.", niet meer, niet minder.

Mensen komen via-via bij een bepaalde winkel terecht en vertrouwen er op dat wat ze krijgen voor die 35 Euro ongeveer redelijk is. Die hele sociale keten tussen klant en winkel is wat garandeert dat je voor 35 Euro niet slechts 1 microSD-kaartje van 128 MB koopt. En 4 slechte microSD-kaartjes van 64 GB, dat is niet abnormaal weinig voor 35 Euro, dus geen oplichting. Die "60TB", daar besteedt niemand aandacht aan. Verzonnen technische data maken gewoon deel uit van hoe je een product presenteert, net zoals seizoensdecoraties in westerse supermarkten. Als je al westerling in zo'n winkeltje (online) binnenstapt, dan kun je niet verwachten dat ze je gaan uitleggen dat in hun cultuur objectieve beweringen over de eigenschap van het product gewoon deel uitmaken van een verwachtingspatroon van hoe je een technisch product presenteert.

[Reactie gewijzigd door EmbarrassedBit op 22 juli 2024 14:01]

Je zou een punt hebben als ze niet de moeite hadden genomen hem ook te laten doen alsof er daadwerkelijk 60TB in zat. Door dat te manipuleren maken ze het als gewone drive, zelfs met minder capaciteit onbruikbaar.

Uit het artikel:
Let goed op, want hoewel de firmware ervoor zorgt dat je data op de 'ssd' lijkt te komen, inclusief bestandsnamen en mappenstructuur, wordt je data gewoon keer op keer overschreven: er is maar vier maal 64GB beschikbaar. We hebben dat getest met videobestanden: geen enkele video die we naar de drive geschreven hebben, was daadwerkelijk afspeelbaar. De namen en bestandsgrootte kloppen, maar leesbare data, ho maar. We hebben de eerste, laatste en willekeurige video's tussen geprobeerd af te spelen, maar niets werkte.

Dan hebben we het toch echt over oplichting en leugens en niet over iets cultureels oid.
Interessante invalshoek. En ik was 't eigenlijk op een bepaalde manier wel met je eens, totdat ik me realiseerde dat je volgens Windows niet gewoon uiteindelijk 4x64GB in je PC hebt maar 4x"15TB".

De crux zit hem in dat je niet zo zeer misleide specificaties gezien hebt in de advertentie, maar dat het product zich daadwerkelijk voordat als iets wat het totaal niet is; en dat ze dat actief hebben moeten saboteren om het SD-kaartje als 15TB te herkennen. En erger; als je de 65e GB aanspreekt, zal je 1e GB corrupt raken.

Dus weldegelijk oplichting, niet enkel "oh maar dit is keiveel GB voor goedkoop".

Verder heb ik even op AliExpress gekeken en je hebt in dezelfde advertentie de keus op een verscheidenheid aan capaciteiten, van 500GB naar 8TB, 15TB, 30TB, 60TB. Allemaal oplopend in prijs. Klinkt zeer aannemelijk als je geen idee hebt wat een TB zou moeten kosten. Moet je ook daar dan door de vingers door lezen en overal maar van verwachten dat het in werkelijkheid altijd een factortje kleiner is? Toch wel vergezocht.

Nee dit zijn Chinezen die gewoon de zoveelste "hoe kunnen we zo goed koop mogelijk een product maken wat er duur uitziet". Daar zit geen enkele romantiek of gedachtegoed van 'de bazaar' in.

Een goed voorbeeld van 'de bazaar' is wat mij betreft dat toen de Gameboy Advance uit was, ik in Turkije een cartridge kon kopen met 50 of wat GBA spellen. Bleken Gameboy Color spellen te zijn. Los van het feit dat dat natuurlijk illegaal is, heb je voor 25 euro een heel zwikje aan Gameboy Color spellen op je GBA :) (niet gekocht overigens, twijfelde aan de levensduur van het ding). Punt is; je hebt een hoop spellen die je kunt spelen op je GBA, en er is niks direct corrupt of kapot. :+

[Reactie gewijzigd door A Lurker op 22 juli 2024 14:01]

Maar, nogmaals, jij (als hypothetische Westerse koper die zou denken dat hij recht heeft op 60TB als er 60TB staat) bent in de fout omdat je in een ontwikkelingsland een product koopt op een manier waarbij je er van uit gaat dat de cijfers ter versiering je de informatie geven die je nodig hebt om te bepalen of iets een goede koop is.
Het eerste wat ik dacht: blame the victim.
In een ontwikkelingsland geven je relaties je tips over waar je best koopt wat je nodig hebt
Eigenlijk geven je relaties je dus tips welke criminelen je kunt vermijden. Het feit dat je die relaties nodig hebt maken die oplichters nog niet minder crimineel.

[Reactie gewijzigd door Hoboist op 22 juli 2024 14:01]

Het is niet omdat je iets of iemand op een bepaalde manier kan karakteriseren, dat die karakterisering het voornaamste element is om te bepalen hoe je er over moet denken.
Hoe je het beestje ook noemt/karakteriseert: criminelen of oplichters of "mensen waarvan vrienden zeggen dat je er niet mee om moet gaan": in alle gevallen denk ik dat je deze mensen moet vermijden - onafhankelijk van cultuur.
Ik vind dit wel een vreemde invalshoek hoor. Als je hier je familitiefoto's op gaat zetten, raak je ze gewoon kwijt. Het is niet zo dat die na bijv. 256GB gewoon stopt met data accepteren. Het is echt een brak, niet werkend product. Het voldoet niet eens aan de meest basale vereisten van het product "externe schijf". Alsof je een fiets koopt waar je op begint te fietsen en er dan opeens achterkomt dat je het stuur alleen naar rechts kan draaien en niet naar links ofzo.

Het gaat echt veel minder om de "60TB" belofte, en veel meer om het "al je data is plots weg" mankement.
Ja, ja... Dus "elementaire beleefdheid" is een eufemisme voor "oplichting"?
"Maar, nogmaals, jij (als hypothetische Westerse koper die zou denken dat hij recht heeft op 60TB als er 60TB staat) bent in de fout omdat je in een ontwikkelingsland een product koopt op een manier waarbij je er van uit gaat dat de cijfers ter versiering je de informatie geven die je nodig hebt om te bepalen of iets een goede koop is."

Eh nee, dit lijkt wat vreemd. De koper is niet fout, die heeft mischien een fout gemaakt maar is zelf niet fout in essentie of gedrag per definitie.
Wat je hier zegt vind ik heel bizar hoor.
Als er 60TB staat, dan hoort dat er in te zitten, punt. Anders is het gewoon belazeren van mensen.
Inderdaad een interessante invalshoek, maar juridisch gaat die redenering niet op (althans niet hier). 60TB voor deze prijs is voor de kenner te mooi om waar te zijn, maar de gewone consument zal misleid worden. Duidelijk een inbreuk op de consumentenwetgeving dus, en daar moeten alle goederen die hier verkocht worden mee in orde zijn (ook al is het in het land van oorsprong anders, al dan niet cultureel bepaald).
Ach schei toch uit. Je kunt alles wel goed praten maar je maakt mij niet wijs dat als je in een ontwikkelingsland een pak melk koopt, je niet raar op moet kijken als je in plaats van melk de pis van het dier in je glas stroomt.

"Ja er staat een koe op de verpakking, dus je moet niet zeuren want wat je koopt komt echt uit een koe! Alleen via een andere uitgang!"

Wat jij zegt gaat wellicht op voor producten waarvan je de eigenschappen meteen kunt zien. Dus je koopt een mooie '100% lederen' jas die van nep-leer blijkt te zijn. Je hebt de jas gezien, gevoeld, aangepast... en je zo een beeld gevormd van welk vlees je in de kuip hebt. Je gaat naar de verkoper toe en gaat onderhandelen. "Deze jas is geen echt leer!" en je bied de kwart van de prijs. Je krijgt iets van een reactie: "Het is een erg mooie jas, ik verkoop ze bij bosjes!" en je krijgt een tegenbod.

Dat is hoe een bazaar werkt. En dat is precies wat wij westerlingen vaak niet begrijpen. Wij zien op zo'n bazaar een 'echt gouden collier' voor een prikkie, betalen de vraagprijs en laten de vriendelijke verkoper lachend achter. Oh, en zo aardig dat hij was om een bonnetje te schrijven voor een fractie van de koopprijs, scheelt weer gedoe bij het inklaren!
Zoals ik steeds maar moet blijven herhalen: ik praat nergens iets goed. Ik stel me enkel vragen bij het realiteitsbesef van westerlingen die over deze praktijken praten alsof het een onthulling of een schande (af te leiden aan het vlot gebruik van woorden als "crimineel", "oplichting", "scam") is.
Het is simpelweg de Nederlandse taal. Volgens het welbekende van Dale woordenboek betekent oplichten: 'door bedrog geld enz. afhandig maken'. Dan kun je een discussie gaan voeren of je bedrogen wordt. Dus ook dat woord zoeken we er even bij: 'het opzettelijk wekken van onjuiste voorstellingen'. En kijk, daar heb je de essentie van dit verhaal.

Als ik de definities van de dikke van Dale toepas op het bovenstaande artikel dan kan ik stellen dat men opzettelijk de indruk probeert te wekken dat er een 60 TB SSD verkocht wordt. Het artikel toont aan dat dat onjuist is. Sterker nog, men heeft waarschijnlijk met de firmware gerommeld waardoor je kunt stellen dat het ook opzettelijk is. Dus zijn ze bezig met het opzettelijk wekken van onjuiste voorstellingen, oftewel bedrog. Ook proberen ze om je met die rommel (oftewel dat bedrog) geld afhandig te maken.

Hoe je het ook went of keert en wat je ook voor culturele verschillen wilt aankaarten, volgens de Nederlandse taal is en blijft het bedrog en oplichting.
Als iemand die nog wel eens in dergelijke ontwikkelingslanden gewerkt heeft is dit onzinnig. Ook in die landen verwacht men dat je levert wat je beloofd hebt. De bewoording en omgang is misschien anders, maar oplichting blijft oplichting. En ook daar heb je juridische regels die dit verbieden. Je gedachtegang gaat misschien richting bepaalde landen waar corruptie hoogtij viert en waar een andere gang van zaken gewoon is, maar als je hun iets beloofd kan je er donder op zeggen dat zij wel verwachten dat je 100% levert wat je gezegd hebt.
Antropologisch vind ik al het gemor over "oplichting" echter naïef omdat het een wereldbeeld normaliseert waarin elk mens volgens de Vlaamse/Nederlandse kruideniersmentaliteit werkt. "Er staat X op de verpakking, maar het product is niet X, dus ik wil m'n geld terug!" Ja, nou, hier wel.., maar koop je spul dan ook gewoon hier in eigen land.
Ben benieuwd hoe je reageert in zo een land als je een fles cola koopt in een winkeltje met coca cola logo en alles en eenmaal thuisgekomen en fles geopend blijkt het bruin gekleurd water. "Aha, laat ik nu niet zo flauw doen met mijn kruideniersmentaliteit. Dit is geen Nederland dus het is volstrekt normaal dat ik niet krijg waar ik voor betaal en wat mij beloofd wordt. Het ligt aan mij, het is mijn eigen schuld dat ik dacht dat een fles met bruine vloeistof erin met Coca Cola-label een fles cola zou zijn."

:D

[Reactie gewijzigd door JT op 22 juli 2024 14:01]

Die cola-vergelijking vind ik erg goed.

SD-kaartjes die niet zo snel zijn als geadverteerd is acceptabel: dat kun je vergelijken met het kopen van huismerkcola terwijl je merkcola verwacht.

SD-kaartjes die onbruikbaar zijn omdat data steeds wordt overschreven is bijzonder goed vergelijkbaar het opgelicht worden met "bruin water"-cola: het is zo slecht dat het onbruikbaar is.

Over de eerste categorie kun je discussiëren. De tweede categorie lijkt me duidelijk oplichting.

[Reactie gewijzigd door Hoboist op 22 juli 2024 14:01]

"Wat wel kan gebeuren is dat je immitatie-Coca-Cola krijgt die slechter smaakt en nog ongezonder is dan de authentieke Coca-Cola"
Dus dan ben je opgelicht als er Coca Cola op de fles stond met een merk dat er gewoon legit uitziet.
Dan heb je alle rechten om die verkoper aan te pakken via de bestaande wetten.
Interessant om China als ontwikkelingsland af te doen en daarmee het boek te sluiten. Het is een land waar flink wat geproduceerd wordt, ook van hoogwaardige kwaliteit.
De website in kwestie vertaalt bewust alles naar het Nederlands om actief deze markt aan te boren. Dan dien je je verkoopregels ook aan te passen, en kan je niet vasthouden aan je de regels van je land van oorsprong.
Probleem zit hem wat mij betreft er gewoon in dat op de één of andere manier AliExpres dit straffeloos mag blijven doen. (Inclusief hun voordeel op het bijna gratis verzenden van producten) er worden wel degelijk consumenten gedupeerd door deze praktijken, niet alleen op het gebied van elektronica maar in de volledige breedte. Wat mij betreft zou dit wel meer aandacht verdienen vanuit de overheid
Ben wel benieuwd of je dat van die kopers kunt onderbouwen.... Mijn gok is dat de grootste markt China zelf is eigenlijk.
Daarnaast hebben ze die vertaal machine ingebakken in de website ergo: actief. Dat de kwaliteit ruk is onderstreept weer dat we teveel accepteren van deze website, mijns inziens...
Het is gewoon rotzooi en zeer slechte kwaliteit!!! dat die MEUK van ali verkocht mag worden is voor mij een ?.
Want liegen is normaal in ontwikkelingslanden en wij westerlingen doen zoiets niet. |:(
Het is WEL een scam! En het interesseert mij geen reet hoe "bazaars in ontwikkelingslanden" werken.

Dus omdat liegen ingebakken is een corrupte maatschappij is het dus geen liegen. Wat is dat nu weer voor nonsens.

Mensen komen bij een bepaalde winkel terecht en vertrouwen er op dat wat ze krijgen voor die 35 euro het EXACTE en CORRECTE product is! 4 Micro-sd kaartjes verkopen als een SSD is überhaupt al een scam. 4x 64GB kaartjes verkopen als een 60TB SSD dat is nog erger! Daar ga je in NL voor naar de gevangenis! Die 60TB daar besteed elke klant aandacht aan! Want men koopt zo'n externe SSD als backup, dus om belangrijke data op te bewaren.

Verzonnen technische data maken deel uit van een bende oplichters, absoluut niet hetzelfde als seizoensdecoraties in westerse supermarkten (zelfs niet als men externe SSD's als "seizoensdecoratie" gebruikt).

Als je als westerling in zo'n winkeltje binnenstapt dan verwacht je het correcte product voor de gevraagde prijs. Als men dan een totaal ander en compleet inferieur product aflevert dan wat de klant vroeg dan heeft dat niets met presentatie te maken maar puur en alleen met OPLICHTING!
Maar ze verkopen hier moedwillig aan westerlingen waarbij ze feiten verdraaien.

Dat kan in hun eigen "cultuur" wel normaal zijn maar bij ons is dat gewoon oplichting en fraude.

Bovendien leidt dit ook nog eens tot dataverlies omdat ze computer niet snapt dat hij tig keer dezelfde opslag cellen ziet en dus data gaat overschrijven. Daar gaat eens Chinees op straat ook echt niet blij mee zijn.

Dus in dit geval zou ik het zelfs daar gewoon onder oplichting scharen.
Maar dit heeft helemaal niks met cultuur te maken. Als je twee geiten koopt die toch niet zo gezond blijken te zijn, weet je toch wat je daar aan hebt.

Dit "product" pretendeert 60TB te zijn, wat ook zo'n "culturele" Chinese computer voor waarheid aan zal nemen en die dus random data gaat verliezen omdat die capaciteit niet bestaat.

Daardoor doet het product niet een beetje minder maar helemaal niet wat het moet doen, namelijk betrouwbaar data opslaan. Een Pakistaan is ook niet blij als zijn complete administratie of familiefoto's opeens verdwenen zijn. Dit is geen product dat wat minder werkt dan aangegeven en waar je vanzelf tegen de limiet aan loopt. Het is een tikkende tijdbom voor je data.

Als de drive zich zou rapporteren als de werkelijke capaciteit dan zou hij tenminste werken. Maar zoals het nu is, speel je Russische roulette met je data.
Ik schreef dat het geen "scam" is. Daarmee bedoelde ik niet dat het volgens ons Belgisch en Nederlands verbintenisrecht geen oplichting, geen scam is. Wat ik daarmee bedoelde is dat het moedwillig en te kwader trouw naïef is om termen zoals "oplichting", die je zou kunnen gebruiken wanneer de winkels in de Tweakers pricewatch dit soort dingen doen, toe te passen op een Chinees die brol verkoopt aan andere Chinezen, Indiërs, Pakistanen, Iraniërs etc. die niet weten wat een TB is maar die verwachten iets te krijgen dat ongeveer 35 Euro waard is wanneer ze iets bestellen bij een winkel die een kennis hen heeft aangeraden.
Dat is helemaal niet naïef. Volgens onze wet is het 100% moedwillige oplichting en ze kiezen er zelf voor om aan Europa te leveren.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 14:01]

Maar goed als je dan nog "opgelicht" wordt door het ontvangen van een 'echte' 40 TB-SSD is het misschien nog "acceptabel".

Dit gaat echter over producten die niet werken: er wordt een SSD verkocht die geen SSD is. Zo noem ik ook een metalen kooi met stoelen en ramen die eruit ziet als auto, maar geen motor e.d. heeft, geen auto.
"Waarom klagen over een Chinees die je een externe SSD van 60TB verkoopt die geen 60TB blijkt te zijn?"
Omdat het oplichting is en die persoon ermee moet stoppen.
Eerlijkheid duurt het langst. We zullen als nette mensen altijd hiertegen moetne blijven "strijden" want verval ligt om de hoek.
Al die "maar het is oplichting, waarom wil jij dat nou niet begrijpen?" reacties kan je samenvatten als: "Alle volkeren zijn in feite Nederlanders, ze beseffen het alleen nog niet!"
Het heeft niets met Nederlanders te maken. Oplichting is een menselijk probleem, globaal.
Dat het in een land mischien vaker voorkomt wil niet zeggen dat het geen oplichting is en dat "normaal" is alleen omdat het vaker voorkomt, maar het is natuurlijk niet normaal. Mensen worden misleid, dat is fout.

[Reactie gewijzigd door fastbikkel op 22 juli 2024 14:01]

Het valt nog mee dat je 64gb afgestuurd krijgt. Ik heb ooit voor een gelijkwaardig bedrag slechts 2gb afgestuurd. Aan de binnenkant zat dan een micro SD card reader met slechts 1 2gb kaartje. :+

Ook stopte de kaartjes na 2gb gewoon met schrijven. Dat ze bij jullie in een loop blijven schrijven is ook nieuw.

Bijzonder vindingrijk zijn die Chinesen toch. 8)7
Zullen ze zelf ook niet snappen dat je via Ali vrij makkelijk je geld terug kan vorderen? Waarom al die moeite?

[Reactie gewijzigd door Saekerhett op 22 juli 2024 14:01]

Ik neem aan dat het merendeel van de kopers die dit kopen niet de meest tech savy mensen zijn. Dit zullen eerder mensen zijn die "value for money" willen en denken dat dit wel realistisch is. En dan kom je er dus ook niet zo snel achter. Je begint dit namelijk te gebruiken maar eer je die disk "vol" hebt ben je toch zo wel even verder en tegen die tijd denk je misschien dat het gewoon kapot is gegaan, dat je iets fout hebt gedaan of laat je het gewoon zitten voor 35 euro.

Darnaast leeft hier ook sterk het idee na mij de zondvloed. Hoevaak ik hier op de lokale markt niet door lokale handelaars wordt opgelicht, het is bijna de norm. En dan gaan ze kapot, verhuizen ze twee deurtjes verder en doen ze precies hetzelfde. Dat zal op Ali niet anders zijn, men verkoopt totdat ze worden afgesloten en dan gaan ze op een andere license gewoon verder (mits ze niet al 100 shops open hebben op Ali).

Het wordt dan ook eigenlijk tijd dat Ali Express verantwoordlijk wordt gehouden voor het verkopen van dit soort rotzooi dat niet conform de regelgeving is. Iedereen weet dat het allemaal nep is, en toch blijft dit bestaan? Vroegah is Ebay in Frankrij aangeklaagd door LVMH vanwege de nepzooi, sindsdien is Ebay een stuk schooner. Dit moet ook voor Ali gebeuren, of ze voldoen aan de lokale regelgeving of sluiten die hap.
Je komt er vaak pas laat achter dat er iets mis is. Je schrijft er bijvoorbeeld eerst 100GB aan data op. Werkt allemaal prima. top. Dan nog een 300GB aan data. Dat LIJKT allemaal goed te gaan. De nieuwe files zijn te openen. top.

Tot je de oude files wil openen. Die zijn dan opeens corrupt. Tja waar ligt het dan aan?

Tegen die tijd is die 15 dagen kopersbescherming die je bij Ali hebt al voorbij. Kan je geen dispute meer maken en kan je fluiten naar je centen.
Dit soort "shops" op ali zijn min of meer 'hit-and-run'
Zodra ze een x aantal devices verkocht hebben wordt de shop opgeheven en valt er niets meer terug te halen. Ali zal alsnog geld terug storten maar de scammer wordt geen pijn gedaan.
Dus Ali blijft met de kosten zitten. Oftewel, we kunnen de Chinezen terug pakken door massaal dit soort drives te kopen en daarna geld terug te vragen. Als Ali maar genoeg geld verliest gaan ze misschien een keer een kwaliteitscontrole inbouwen. Of een bullshit-filter voor producten die technisch gezien niet kunnen bestaan. ;)
De enigste reden dat Ali belist met die kosten te blijven zitten en mensen terug te betalen is omdat het hun nog altijd geld opbrengt. Het aantal klanten dat moeite zal doen om een terugbetaling te eisen is klein, daarnaast moet je het bewijzen wat voor de doorsnee medemens reeds opdracht onmogelijk is.

Als morgen meer mensen hun geld gaan terugvragen zal Ali hoogstwaarschijnlijk de procedure om geld terug te vragen moeilijker maken tot onmogelijk. Ali is een groot bedrijf, die begrijpen intern heel goed dat zowat heel hun winkel bestaat uit goedkope brol te verkopen, een filter die de brol eruit haalt en je hebt geen Ali meer.
Zeer waarschijnlijk waar, maar ik ben wat dat betreft heel principieel. Zelfs voor een product van een euro inclusief verzenden dien ik een claim in. Ik wil krijgen waar ik voor betaal, en of dat nu een euro of duizend euro kost, maakt me niet veel uit.
Ook stopte de kaartjes na 2gb gewoon met schrijven. Dat ze bij jullie in een loop blijven schrijven is ook nieuw.
Nieuw? Deze vorm van oplichting is al zeker 15 jaar oud, zo niet ouder. Destijds nog in de vorm van USB sticks die gewoon weer van voor af aan begonnen te schrijven. Wat dat betreft vind ik het een beetje zonde dat een scammer toch weer aan verdiend heeft aan een artikel wat eigenlijk nauwelijks iets nieuws aan het licht heeft gebracht.
Als dit artikel ook maar 2 mensen weerhoudt van een dergelijke aankoop, is er al winst geboekt. Kennisdeling is toch het devies hier.

[Reactie gewijzigd door mac1987 op 22 juli 2024 14:01]

Mensen die niet weten dat een 60TB SSD voor e35 een scam is lezen niet op Tweakers.
ben bang dat je hier een overschatting maakt, als ik soms lees wat voor belachelijke comments gemaakt worden.... dus kan het alleen maar beamen, kennisdelen is een prima ding.
Eens met @WeeDzi . Tweakers spreekt tegenwoordig een "breder publiek" aan. Genoeg die er weinig verstand van hebben. Je hoeft ze ook niet perse in de comments te zien.
Zolang een wantoestand blijft bestaan, is het zinnig daarop te blijven wijzen. Het (menselijk) geheugen even opfrissen kan daarbij geen kwaad. Veel misstanden blijven na een eerste vlaag van verontwaardiging gewoon bestaan, omdat het uit de actualiteit wegzinkt.
Men had de naam en toenaam van de desbetreffende shop moeten opgeven. Eventueel het emailadres enz... Wraak!
Als je de disk met die snelheid moet vullen, dan ben je wel even bezig voordat je de problemen ontdekt.

Zo heb ik ook ooit een 64GB kaartje ontvangen van een Nederlandse reseller. Bij aankomst bleek dat de kaart niet verder kon schrijven dan 4GB. Na nadere inspectie bleek er gewoon een "6" voor de "4GB" te zijn geverfd. Vervolgens is er ook een filesystem RAW naartoe geprakt, wat het ding als een 64GB kaart laat zien. MAF!
Ik dacht ook geld te besparen door een sd kaartje bij ali te bestellen voor mijn pihole, maar die hield er na een paar dagen al mee op. Nooit meer dus.
Ook stopte de kaartjes na 2gb gewoon met schrijven. Dat ze bij jullie in een loop blijven schrijven is ook nieuw.
Dat is al jaren de standaard bij SD card scams, het duurt dan voor de leek langer voordat hij erachter komt.

Het heeft wat mij betreft dan ook geen zin om voor een paar euro korting hier te bestellen, het kost veel meer tijd te bepalen wat de maximale partitiegrootte moet zijn dan dat ik bij de Action een SanDisk haal voor een tientje.

En vaak zijn de scam cards los van de grootte dan ook nog eens rotte chips waarbij de snelheid tussen de 5 en 20 jojo'd en bij belasting vastloopt.

Niet doen dus.
In het MS-DOS tijdperk zat er in de Norton System Tools/Utilities suite een disk editor. Daarmee kon je rommelen binnen je FAT tabel en binnen de data op de harde schijf. Als je daar dan een bestand als directory classificeerde (of een directory als bestand) door een bitje aan te passen, dan snapte het OS het ook niet meer. Je leek dan ook gigabytes aan opslag te hebben (in een tijdperk dat 120MB harde schijf al aan de grote kant was).
Ja mooi was dat. Weet nog wel dat veel computer-boeren hun PC standaard voorzagen van Stacker waardoor 20MB er uit zag als 40MB. En ze het ook voor als 40MB verkochten. Totdat je er later achter kwam dat sommige dingen toch niet zo goed te comprimeren waren en het wel tegenviel met je 40MB.

Vreemde van dit soort Chinese rip offs is dat ze dingen altijd aanbieden tegen extreem lage prijzen. Zullen ze niet doorhebben dat als je reelere prijzen vraagt (of iets minder extreem overdrijft), het veel overtuigender overkomt? Nu ziet iedereen van 1000km afstand dat het fake is. Of proberen ze onder drempel te blijven qua prijs waardoor er minder snel achter ze aan gegaan wordt? Anyway: het kan nog tikje slimmer.
Of proberen ze onder drempel te blijven qua prijs waardoor er minder snel achter ze aan gegaan wordt?
Dat dus, en er zit waarschijnlijk ook een component bij die je ook bij slecht opgestelde phishingmails ziet: ze richten zich juist op de mensen die niet in staat zijn om te zien dat een overduidelijke scam een scam is, want die geven makkelijker geld uit en zijn eerder geneigd het er maar bij te laten zitten als ze uiteindelijk door krijgen dat ze beet genomen zijn (uit schaamte en/of omdat het uiteindelijk te weinig geld was om moeilijk over te gaan doen) -- en dat is als ze er al achter komen en het niet gewoon wijten aan hun eigen onkunde. Als je als scammer dure nepproducten gaat aanbieden tegen realistische prijzen, waar de goed geïnformeerde consument ook niet gelijk kan zeggen dat het nep is, krijg je de autoriteiten veel sneller op je dak, want dan zijn er slachtoffers met het geld en de motivatie om je achterna te gaan.

[Reactie gewijzigd door MneoreJ op 22 juli 2024 14:01]

Dit is precies wat ik alrijd moeilijk vind aan "als het te goed lijkt om waar te zijn is het dat waarschijnlijk ook". Dat de negatie daarvan ook best vaak opgaat. Blijkbaar kun je dus meer verdienen met belahelijke claims, dan met een valide nepproduct voor een geloofwaardige prijs.
Het is niet voor niets dat spam emails van oplichters vol staan met taalfouten. Alleen een bepaalde groep mensen trapt daarin en dat is precies hun doelgroep. Je wil geen slimmerik treffen die gaat terugvechten.

Zelfde geldt voor de oplichting met usb sticks en sd cards etc.
Ik was dit al tegengekomen op Ars Technica, het schijnt dat de Walmart zich er ook schuldig aan maakt.

Ik vind Alie tegenwoordig best duur, dus dan is het sowieso al verdacht.

[spelfout[

[Reactie gewijzigd door zaadstra op 22 juli 2024 14:01]

Net als in de zin dat bol.com zich eraan schuldig maakt door derde partijen toe te staan iets te verkopen..

Eigenlijk is het dus niet bol.com of Walmart.

[Reactie gewijzigd door grasmanek94 op 22 juli 2024 14:01]

En toch vind ik Bol.com en Walmart verantwoordelijk hierin. Die mogen best wat beter opletten.
Dat is het probleem met Bol.com: Elke school dropout denkt tegenwoordig snel rijk te worden door daar producten op te verkopen. Voor elke 'verkooppartner' die door Bol op de vingers getikt wordt, staan er drie nieuwe in de rij.
Bol.com doet tegenwoordig best veel om externe verkopers te controleren op kwaliteit. Er is een strike systeem, bij 7 strikes wordt je gebanned. Dat kan te maken hebben met niet nakomen van levertijden (bol scanned track & trace codes op afleverdatum en zte die tegen de beloofde levertijd) tot aan hoe snel je klantvragen beantwoordt en hoeveel retour je hebt. Als verkoper moet je best wel een beetje netjes zijn wil je niet binnen enkele weken eruit geknikkerd worden.

Tegenwoordig moet je ook bij producten een foto of document uploaden waarin staat wie de fabrikant is en een verklaring of foto van het CE keurmerk op de verpakking. Ze doen in ieder geval wel hun best bij bol om er iets aan te doen.
CE keurmerk kan ook nog voor verwarring zorgen. China heeft een keurmerk CE in exact hetzelfde lettertype (alleen een iets grotere spatie ertussen) dat staat voor Chinese Export. Juist om voor verwarring te zorgen.
Dat is een welbekend broodje aap; er zijn inderdaad fabrikanten die ofwel onterecht een CE logo voeren, ofwel het logo met de verkeerde dimensies gebruiken (of een combinatie daarvan natuurlijk), maar het idee dat een of andere slimme Chinees dit vastgelegd zou hebben als "Chinese Export" zodat men met een strak gezicht zou kunnen beweren dat het een geldig logo is is niet waar. Het verhaal is echter te mooi om niet waar te zijn en dus is het een eigen leven gaan leiden.

[Reactie gewijzigd door MneoreJ op 22 juli 2024 14:01]

Bedankt voor de correctie
Het Chinese CE keurmerk heeft juist een minder grote spatie.
De ruimte tussen de C en de E is juist kleiner bij het welbekende neplogo.
Bij het echte CE logo kun je de C doortrekken tot een cirkel, die dan de linkerkant van de E overlapt.
Ik vind dat Bol zich er nog erg gemakkelijk vanaf maakt in de meeste gevallen. Amazon bijvoorbeeld heeft me bij een probleem nooit doorverwezen naar de 3e partij, doet nooit moeilijk over retourneren en geld terugstorten.
Bij Amazon moet je het, net als bij bol.com, net zo goed met de wederverkoper regelen hoor. Nu al drie keer meegemaakt. Ook nooit een probleem mee gehad trouwens.
Geinig, ik heb best wel eens wat teruggestuurd of defecte producten gehad en nog nooit contact gehad met een wederverkoper. Alleen maar met de klantenservice van Amazon.
Ik heb het even nagekeken en het gaat altijd over Duitse fabrikanten. Maar zoals gezegd; nooit een probleem gehad. Met bol trouwens ook nooit.

Ik denk ook een beetje: als het te mooi is om waar te zijn.....

Dus misschien zit het daarin
Daarbij aanvullend, hun strike systeem is best wel genadeloos.
Zelf al 3 strikes te pakken gehad in het verleden omdat de beloofde levertijd niet waar gemaakt kon worden door de verzendende partij. Ook al is het nu beter dankzij de Bol & PostNL samenwerking.
Alsnog kan je een strike oplopen omdat bijv de PostNL bezorger op één of andere vage manier het pakket verkeerd in ontvangst neemt of zelfs pakketten kwijt raakt.

Bol.com is streng geworden en heeft veel regels maar dat is een goed iets! Sommige partijen maakte er echt een potje van alsof het wish.com was. Die partijen zijn inmiddels ook snoeihard eraf getrapt
Ja, dat is vervelend. Jij wordt verantwoordelijk gehouden voor het falen van de bezorgdiensten. Ik zit nu ook te wachten op de PostNL bezorger die vanmorgen al langs zou komen maar blijkbaar andere plannen heeft.
Er is een strike systeem, bij 7 strikes wordt je gebanned.
Dus je kan zonder al te grote problemen zesmaal een baksteen leveren in plaats van een high-end laptop en bol.com vindt het allemaal nog niet erg genoeg om je permanent de digitale deur te wijzen?
Je zal toch echt een bedrijf moeten hebben die ingeschreven is bij de KvK om zaken te mogen doen op bol.com. Je adres en telefoonnummer is bekend bij bol en de KvK dus als jij al die moeite wilt doen om 6 mensen op te lichten..
Tegenwoordig moet je ook bij producten een foto of document uploaden waarin staat wie de fabrikant is en een verklaring of foto van het CE keurmerk op de verpakking.
Dat werkt voor partijen die géén fraude willen plegen. Partijen die wel fraude willen plegen, en die je juist wilt weren, sturen vervolgens gewoon vervalste documenten en foto's, of documenten en foto's van anderen. Nadat ze die hebben opgevraagd om een artikel te kunnen verifiëren...
Ze doen in ieder geval wel hun best bij bol om er iets aan te doen.
Ik noem het poppenkast., want ze richten zich op de verkeerde groep. De groep die geen fraude wil plegen wordt het moeilijker gemaakt en de partij die wel fraude wil plegen, kan gewoon verder met vervalste documenten.
Ik begrijp je punt, maar waar is de grens dan? Dan zou een Marktplaats ook verantwoordelijk moeten zijn voor wat er op het platform wordt verkocht.
Daar verkoopt ook een externe verkoper/particulier op een platform van iemand anders.

Tuurlijk Bol/Walmart kan zelf een manier vinden om de kwaliteit te verhogen/ te controleren, maar het is niet meer dan een marketplace voor bedrijven.
Het is meer aan de overheid, om te zorgen dat bedrijven in Nederland zich aan de wet houden en producten verkoopt die op de markt gevoerd mogen worden.

Van een groot deel weet Bol.com niet eens wat er wordt verkocht/verstuurd.
Hun verantwoordelijkheid hier in nemen, betekent eigenlijk einde marketplace, want dat kost meer geld dan het zelf verkopen. (Wat ik totaal niet erg zou vinden trouwens, belachelijke prijzen af en toe.)
Het verschil is dat Bol.com geld maakt over elke transactie, inclusief de transacties van slechte producten. Daar komt ook een bepaalde verantwoordelijkheid bij. Het is niet dat de partijen een vast bedrag betalen voor reclame / het aantal hits. Als Marktplaats dat ook doet voor specifieke producten dan zijn zij zeker ook verantwoordelijk voor de geleverde kwaliteit als je het mij vraagt.

Ik kreeg geen antwoord van een verkoper van nep-Samsung batterijen. Geld teruggekregen en de verkoper is verbannen van Bol.com. Locatie van het bedrijf op een woonboot. Koste veel moeite, en als je bedenkt dat de verkoper "batterijen niet in de originele verpakking levert vanwege de transportkosten" dan mag er bij Bol.com ook wel een lampje gaan branden.
Ja, ik vergelijk het altijd met een fysieke winkel. Ik loop winkel X binnen, koop daar een product, reken het af en ga naar huis. Als er wat mis is dan loop ik terug naar de winkel, ga bij de klantenservice staan met het bonnetje en het wordt geregeld.
Marktplaats is niet zo'n winkel maar een soort rommelmarkt. Niet echt een centrale kassa, nauwelijks een klantenservice etc. Het is van begin af aan duidelijk dat je niet een winkel binnenstapt zodra je het terrein opgaat.
Bol.com zie ik meer als een winkel dan als een rommelmarkt om eerlijk te zijn. Dan verwacht ik ook dezelfde service als bij een winkel. Ik zou het niet accepteren als de buurtsuper me in contact zou brengen met een melkboer drie dorpen verderop als er wat mis is met de melk.
Bol zou het kunnen doen als Amazon. Daar heb ik werkelijk nog nooit enig contact gehad met de eindhandelaar. Retourneren, geld terug, klachten etc... alles gaat via Amazon. Zonder gedoe, zonder doorverwijzen. Dat hoop ik ooit een keer bij Bol ook te zien.
Vooraf is het onmogelijk voor die grote platforms om alle producten van hun resellers te testen. Wat ze wel kunnen doen, en blijkbaar doet Ali Express dit ook, is achteraf een goede klachtenprocedure waarin je geld kan terugvragen. Bij te veel klachten zou zo'n reseller dan geweerd kunnen worden.
Begin eens met een borgsom van 10k per reseller, dat mag voor een serieuze partij geen probleem zijn.
Dat bekent dan automatisch dat een nieuwe online winkel met een klein budget, moeilijk kan starten. Een escrow service, dus betalen bij het platform en het platform die ná levering pas het geld vrij geeft aan de winkel, lijkt mij dan een betere oplossing. Lage drempel voor nieuwe winkels en laag/geen risico voor de klant.
Ik vroeg me af of dit aan mij lag, omdat het lastig vergelijken is (en zo vaak bestel ik nou ook weer niet iets online), maar inderdaad heb ik het idee dat Ali sinds ongeveer een jaar vaak helemaal zo goedkoop niet meer is.

Knoopcelbatterijtjes, een extra lang lightningkabeltje met haakse connectors en vulpeninkt zijn de laatste producten die ik overwoog bij Ali te kopen.

Niet gedaan omdat het prijsverschil minimaal is, de kwaliteit wisselvallig en – afhankelijk van de items – de bezorgtijd 6 weken tot 2 maanden was.

Waarom zou je dan niet gewoon bij pakweg Amazon of Bol bestellen en het spul binnen een paar dagen in huis hebben, voor bijna hetzelfde geld en de wetenschap dat de kans op problemen veel kleiner is?
AliExpress moet tegenwoordig ook de BTW afdragen. Daardoor is alles sowieso 21% duurder gworden.
Daarnaast zijn de posttarieven wereldwijd flink duurder geworden en dat moet ook doorberekend worden.
Het enige wat ik regelmatig bij Ali bestel zijn elektronica componenten. Die zijn, ook na de BTW en verzendkosten, meestal veel goedkoper dan lokaal.
Je moet geen high-end IC's bestellen, dan loop je de kans dat je opgelicht word, maar voor het normale spul (weerstanden, c'tjes, LED's, dat soort werk) is het allemaal prima.
Exact hetzelfde nepproduct is ook op BOL te koop, bijv. hier en hier

Best wel kwalijk eigenlijk dat dit product zo aangeboden kan worden. De reviews zijn niet best, maar blijkbaar werkt het zelfcontrolerend systeem ook niet feilloos
Wow, dat had ik niet verwacht. Nou bestel ik maar een paar keer per jaar iets bij Bol, want zo goedkoop zijn ze meestal niet, dus loop ik daar niet zo snel tegenaan. Inderdaad overduidelijk nep. Ik meldde dit gisteravond aan de klantenservice-chat en die was opvallend laconiek. Ook na uitleg en link naar dit artikel zag de medewerker het probleem niet want ‘wil je geen goedkoop product?’ |:(

Kortom, Bol lijkt hier ook niet heel alert op te zijn. KvK-nummer bij de eerste link is ook gewoon van een bedrijf in Zwijndrecht, dus niet in een ver buitenland of zo.
Wat ik dan ook niet begrijp is dat ze ten eerst zo overdrijven en dan ten tweede ook nog de moeite nemen om er daadwerkelijk iets van storage in te frotten.

Als je toch aan het oplichten bent geslagen, dan lijm je er toch gewoon wat dood gewicht in in plaats van componenten?
Als je toch aan het oplichten bent geslagen, dan lijm je er toch gewoon wat dood gewicht in in plaats van componenten?
USB sticks zijn in China niet verschrikkelijk duur, dus dit gebeurd inderdaad soort-van.
Het is nu wel een werkend product....En als je niet beter weet. Wij gaan bij dit soort zaken altijd uit van onze 'westerse superieure' kennis en ervaring.... Maar dat hebben ze niet in grote delen van Africa on Azië... Of denk je werkelijk dat wij voor Ali met dit soort producten de main market zijn?
Dat is een terecht punt wat je daar maakt. Hier lachen we erom en kopen we alleen zaken op Ali als we toch al niet al te veel voor ons wisselgeld verwachten, maar je zou er maar afhankelijk van zijn zeg!
Als je toch aan het oplichten bent geslagen, dan lijm je er toch gewoon wat dood gewicht in in plaats van componenten?
Nee nee, dan merkt iedereen direct dat het een nep-product is, krijg je 100% "nep!" feedback en wordt je meteen door Ali verbannen.

Op deze manier zal het overgrote merendeel van de kopers niet direct een probleem zien, dat duurt misschien wel maanden of jaren. Tegen die tijd ben je als oplochter allang weg met hun geld.
Het overdrijven is handig voor mensen die er niks van kennen en gewoon op het getal afgaan. Waarschijnlijk hadden andere verkopers al 40 TB en 50 TB modellen en moesten ze er over gaan.
Het concept is wel mooi gevonden om van 4 microsd kaartjes een ssd te maken. Kan je de lege SSD niet kopen om zelf met kaartjes te voorzien (en een geldige capaciteit) zodat deze bruikbaar is?
Dat kan vast wel, alleen heb je dan eigenlijk een -qua behuizing- overdreven grote USB-stick met een 2.0-aansluiting. Misschien is het een leuk projectje voor als je zelf graag knutselt? Praktisch gezien kun je beter een USB 3.0-stick kopen wanneer je opslag nodig hebt ;)
Maar dan zit je nog steeds met die trage snelheid.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.