Door Joris Jansen

Redacteur

Meer betalen voor pakjes buiten EU

Chinese businessmodel in gevaar?

01-07-2021 • 14:21

538

Singlepage-opmaak

Einde aan dropshipping en Chinese businessmodel?

Een vraag die zich opdringt bij het doornemen van de nieuwe regels is: heeft dropshipping zijn langste tijd gehad? Dropshippers zijn te beschouwen als bemiddelaars of tussenpersonen. Ze bieden een platform of webshop voor consumenten om spullen te kopen, maar hebben deze spullen niet in voorraad. De dropshipper verzorgt de promotie en de klantenservice, en regelt dat de bestelling vanuit de leveranciers, vaak van buiten de EU, rechtstreeks bij de consumenten wordt afgeleverd.

Verandering voor dropshipping

In deze situatie ontstaat er geen overeenkomst tussen de webwinkel en bijvoorbeeld de Chinese leverancier; het bestelde product wordt op naam en in opdracht van de klant van de webwinkel ingevoerd. Op grond van artikel 5 lid 1 van de Wet op de omzetbelasting is de plaats van levering dan in alle gevallen China en is de dropshipper met zijn webwinkel dus geen Nederlandse btw verschuldigd.

Invoerrechten en btw waren veelal niet aan de orde, want voorheen gold vrijstelling tot en met 22 euro. De doorverkopers beperkten zich veelal tot de verkoop van producten met een prijs tot 22 euro. Deze uitzondering behoort inmiddels tot het verleden. Ook bij een product van 6 euro zal iemand btw moeten betalen.

Dropshipping China

Het ligt voor de hand dat de doorverkoper de verantwoordelijkheid voor de btw-betaling neemt en dit doorberekent in de productprijzen in zijn webwinkel. Hij kan hierbij gebruikmaken van de voordelen van het IOSS-systeem, mits de bestelling niet boven de 150 euro gaat. Ook de Chinese leverancier kan via een vertegenwoordiger in de EU via dit eenloketsysteem de btw-afdracht regelen.

In principe kan de dropshipper er natuurlijk ook voor kiezen op de oude voet door te gaan. Als de leverancier uit China het pakketje zonder btw verstuurt naar de klant in Nederland, krijgt die klant de rekening van de btw en de afhandelingskosten gepresenteerd. Dat zal nogal eens een onaangename verrassing zijn voor de klant. Het is dus zaak voor de dropshipper om goed met de leverancier af te spreken wie verantwoordelijk is voor de inklaring bij de douane.

Dropshippers moeten ook goed weten waar hun producten vandaan komen en vooral vanaf welke locatie ze worden verstuurd, om zodoende de verschuldigde btw op de juiste manier te kunnen voldoen. Btw-specialist Raymond Feen biedt hierover een verduidelijkend voorbeeld op de site van de Nederlandse Kamer van Koophandel. Stel, een Nederlandse dropshipper gebruikt een Nederlandse leverancier om een product te leveren aan een Belgische particulier. De leverancier levert vanuit Nederland aan België en de dropshipper gebruikt het MOSS-portaal van de Nederlandse belastingdienst om de Belgische btw aan te geven. Het wordt echter lastiger als de Nederlandse leverancier vanuit een voorraad in een magazijn in België rechtstreeks aan dezelfde Belgische klant levert. Dan is het geen afstandsverkoop tussen EU-lidstaten meer. Het gebruik van het Nederlandse MOSS-portaal is dan onjuist; er moet bij de Belgische belastingdienst een btw-nummer worden aangevraagd om in België aangifte te doen van een lokale levering.

Problemen in de toeleveringsketen

Al met al verandert er genoeg, zeker voor dropshippers. De nieuwe regels maken dat achterover leunen pijnlijke gevolgen kan hebben. De nieuwe situatie zal deze doorverkoopmarkt waarschijnlijk niet meteen de nek omdraaien, al kan het bij kleine marges lastig worden. Er zijn nog andere beren op de weg waardoor de markt verder onder druk kan komen te staan, namelijk in de toeleveringsketen. Roel Gevaers en Wouter Dewulf, respectievelijk hoogleraar transporteconomie en e-commerce en hoogleraar luchtvaarteconomie aan de UAntwerpen, benoemen in een opiniestuk in De Tijd vier factoren die de toeleveringsketen volgens hen flink door elkaar zullen schudden.

Allereerst heeft de coronapandemie geleid tot een enorm tekort aan bellyspace, ofwel vracht die vervoerd wordt in de buik van passagiersvliegtuigen. Deze vrachtruimte was voor de pandemie verantwoordelijk voor meer dan de helft van de wereldwijde luchtvrachtcapaciteit. Door het tekort stijgen de prijzen. De gemiddelde luchtposttarieven van China naar Europese luchthavens zijn vertienvoudigd en medische volumes krijgen momenteel voorrang. Veel postpakketten blijven voorlopig achter in China, wachtend op verzending.

Vliegtuig

De tweede factor zijn de hiervoor besproken nieuwe belastingregels per 1 juli. Veel verkopers uit Azië versturen de pakketten per luchtpost in de veronderstelling dat de kans op controle van de waarde door de douane klein is. Nu worden echter ook veel van deze goedkope spullen ten minste 21 procent duurder.

Daar komt een derde factor bij; ook de Wereldpostunie heeft de spelregels veranderd. Veel Chinese onlinezendingen, specifiek pakketten van minder dan 2kg, werden tot nu toe zo goed als gratis aan de deur afgeleverd door nationale postbedrijven als PostNL en bpost. Dat was omdat China werd beschouwd als derdewereldland. Dat is nu voorbij, vooral onder druk van de voormalige Amerikaanse president Donald Trump. De postbedrijven binnen deze unie kunnen nu binnen een periode van vijf jaar de last-mileposttarieven voor intercontinentale postzendingen verhogen. De verwachting is dat de posttarieven in 2025 met zeker 150 procent zullen zijn gestegen.

En dan de laatste factor volgens de Vlaamse hoogleraren: "Het gebruik van lokale last-milespelers zoals GLS, DPD en UPS in plaats van klassieke posterijen als back-upoplossing is geen optie. De last-miletarieven van die operators liggen aanzienlijk boven de huidige tarieven van de Wereldpostunie. Door de hoge 'coronavolumes' die ze in de voorbije maanden te verwerken kregen, lijkt het erop dat die pakketspelers niet tegen lage verzendkosten extra volumes willen aantrekken."

Chinaroute met Europa als startpunt

Deze factoren maken dat er volgens de twee professoren sprake is van een giftige cocktail of 'een perfecte storm op de markt van de goedkope intercontinentale onlinebestellingen'. Consumenten die gewend waren heel goedkoop te winkelen op Chinese websites, moeten meer gaan betalen. Partijen als Zalando, Amazon en bol.com zullen weinig last ondervinden van deze cocktail, omdat ze veel meer een regionaal of continentaal logistiek model hanteren.

Gevaers en Dewulf komen tot de conclusie dat het zakenmodel van de Chinese onlinespelers zonder Europese hub ten einde loopt. Zij stellen dat het voor spelers als Alibaba, waar AliExpress onder ressorteert, van groot belang is om Europese hubs zo snel mogelijk operationeel te krijgen, inclusief lokale voorraden. Anders moeten die bedrijven wellicht afhaken in de strijd om de internetconsument; concurrenten als Amazon zitten immers niet stil. Amazon heeft overigens aangegeven dat het strenger gaat toezien op de verkopers op zijn platform, waar Chinese verkopers in groten getale aanwezig zijn. Ook bol.com verwacht nu de concurrentie beter aan te kunnen, al wilde het bedrijf tegenover het AD geen voorspelling doen over de te verwachten extra omzet.

Niet voor niets is Alibaba bezig zijn centrum in Luik operationeel te krijgen en zijn rivaal JD.com wil hetzelfde doen in Zeebrugge. Deze Europese springplanken maken dat ze de giftige cocktail grotendeels kunnen omzeilen. Beide bedrijven zijn druk met het verzorgen van directe vluchten naar Europese locaties. Zo probeert de luchthaven van Boedapest een 'aerial Silk Road' te worden tussen Hongarije en China, zodat het land een hub kan worden voor Centraal-Europa. Dit soort hubs garanderen ook snelle leveringen naar de Europese eindgebruikers, en gedoe bij de douane of met btw zou veel minder aan de orde moeten zijn.

Het verdwijnen van de 22-euro-uitzondering, de daarmee oplopende prijzen voor goedkope spullen van buiten de EU en de toenemende tarieven voor zendingen vanuit China, maken dat het oude Chinese businessmodel misschien zijn langste tijd heeft gehad. Een goedkoop hoesje dat wordt gekocht bij een Chinese webwinkel, zal echter naar verhouding nog altijd goedkoop zijn, ook al is die prijs nu 21 procent hoger. En als het IOSS wordt gebruikt, moet de afhandeling ook relatief weinig obstakels ondervinden.

Het is afwachten in hoeverre consumenten hun vizier meer gaan richten op Europa en of het Chinese businessmodel echt serieus onder druk komt te staan. Hoe dan ook zal de Chinese luchtbrug/zijderoute naar Europa zich doorzetten. Dat maakt dat partijen als AliExpress niet zomaar hun Europese verkopen zullen zien kelderen, hoewel de nieuwe regels zeker gevolgen zullen hebben. Ze zullen in ieder geval leiden tot een drukker en waarschijnlijk gelijker speelveld in de EU.

Reacties (538)

538
511
297
30
1
163
Wijzig sortering
Dat oplopen van die prijzen valt heel erg mee. Tot 22 wordt het wat duurder dan het was en van 22 tot +- 62 euro is het goedkoper geworden dan het was. (Dit is wel afhankelijk of je pakketje vroeger door de douane er uit werd gevist maar ik had nooit geluk daar mee) ie: 51 + 13 + 10.71 (btw)=74.71 Nu kan ik iets kopen van 62 en dat wordt 62 + 13.02 (btw) = 75.02.

Daar komt bij dat ik nu weer free shipping items kan bestellen. Want de afgelopen 2 maanden had ik een deadline van 1 juli en kon ik alleen de "dure" aliexpress standard shipping kiezen om het op tijd binnen te hebben. Die deadline is nu voorbij en Aliexpress berekend nu netjes de btw. Dus is het niet erg als ik het in september pas krijg.

I kan nu bij Aliexpresss bestellen tot 149 euro zonder zorgen. Hoe cool is dat! Dat soort items bestelde ik eerst nog bij bol.com. Dat hoeft nu ook niet meer. Dus ik vraag me af hoe dit de lokale winkels nu gaat helpen.

[Reactie gewijzigd door macron0 op 22 juli 2024 13:30]

I kan nu bij Aliexpresss bestellen tot 149 euro zonder zorgen. Hoe cool is dat! Dat soort items bestelde ik eerst nog bij bol.com. Dat hoeft nu ook niet meer. Dus ik vraag me af hoe dit de lokale winkels nu gaat helpen.
Als het beestachtig duur wordt om goedkope artikels uit China te bestellen ben ik allang blij. Wat mij betreft mag het zelfs verboden worden. Er zijn volgens mij zat verkopers, ook op Bol.com, die gewoon in China inkopen en hun rommel hier doorverkopen. De keren dat ik via Google bij bol.com terechtkom (of erger, Amazon.nl) en dan een artikel 30 keer zie staan, geleverd door verschillende verkopers allemaal op hetzelfde adres, kan ik al niet meer tellen.

Het kost me tegenwoordig onevenredig veel moeite om artikels uit Chinese webshops te vermijden, omdat ze hier worden verkocht door -of- de Chinezen zelf, die Amazon, Bol.com of sites als Granado.nl gebruiken als front-end, of door mensen die al die rommel importeren en hier weer verkopen. Het is toch compleet van de zotte dat mensen spullen aan de andere kant van de aarde bestellen, en er dan 4-8 weken op gaan wachten, om hoogstens een paar euro te besparen?

Een artikel dat ook maar -enigszins- kans maakt om ooit onder een garantie te moeten vallen zou ik sowieso al niet daar bestellen; laat staan opladers en batterijen en accu's etc.
Voor de particulier is er bijna geen elektronica zaak meer die losse onderdelen verkoopt, al helemaal niet online, 10 weerstanden van 2 cent per stuk en dan verzendkosten van €4,90 gaat het niet worden.
Dus ik heb mijn voorraad electronica componenten verleden maand maar aangevuld met 84 bestellingen vanuit china variërend tussen de €1,15 en €3,50 (wacht nog op 5 pakketjes).
Weerstanden, IC's, Transistoren, connectoren, koellichamen, thermische lijm, zilver reparatielijm, isolatieplaatjes, soldeertin in verschillende mengverhoudingen.

Het voordeel van china is juist dat je kleine volumes kan kopen, 10 weerstanden van één waarde of 2 IC's is daar geen probleem, in nederland moet je tegenwoordig minimaal de hele E12 reeks aankopen mocht je 1 waarde nodig hebben.

Nee ik baal best wel.
Moet je eens kijken op bitsandparts.nl, hebben o.a. losse weerstandjes van zo'n 8 tot 30 cent per stuk @ 2,50 verzendkosten. Hebben ook geen minimum bestelbedrag voor zover ik me kan herinneren, dus als jij 1 losse 10k resistor moet hebben dan kan dat gewoon. Is allemaal lokale voorraad dus binnen een dag heb je het binnen.
Verleden week binnen gekomen, 600 metaalfilm werstanden 1/4 watt, €2,79 incl verzenden.
Had goedkoper gekund maar nu waren ze mooi verpakt in een opbergdoos voor 21 cent extra.

Dus ik denk dat ondanks de BTW ik ze dan toch maar uit china laat komen.
Fair enough, ik heb nooit zin om 3+ weken te wachten tot een pakketje uit China eens aankomt. Of je moet zo'n 20 euro extra aan verzendkosten betalen en dan zit je toch al snel rond de prijs van een Nederlandse shop (voor een wat grotere bestelling), kun je het beter gewoon hier halen. :D
Wel allemaal nameten hè die out of spec rommel, heb je een goede componententester :)
Ja wel besteld en een paar kennissen ook, ongeveer 20% van de componenten kun je weggooien.
Heb je de tijd en een tester dan kun je alles nameten en heb je een goedkope deal.
Merk alweer hoe de sfeer hier reilt en zeilt. Ik heb door de jaren heen zo'n 440 producten afgenomen (microcontrollers/weerstanden/ledjes/inverters/boost-buck/tools e.d.) en 4 dispuuts gehad waarbij ik altijd mijn geld heb terug gekregen. Natuurlijk kan een product wel eens tegenvallen omdat het niet is wat je had gedacht/verwacht. Dat is hier niet anders, je moet altijd opletten wat je koopt maar dat moet je hier ook. Hetzelfde als op MP bijvoorbeeld, klinkt het te mooi om waar te zijn dan is dat vaak ook zo. Er zijn plenty aanbieders daar en dus moet je even rondkijken.

Dus ik weet niet wat je dan precies gekocht heb en hoeveel waarvan je 20% moest weggooien. Had je weerstanden besteld met een tolerantie van 10% ofzo, dan had je bijvoorbeeld 1% moeten kopen. Die zijn duurder ja. Maar ook dan krijg je nog te maken met een afwijking. Krijg sterk het vermoeden dat je een keertje een aankoop hebt gedaan, niet exact weet wat je koopt en dan gaat zitten zeuren omdat het niet is dat wat je dacht dat het zou zijn. Vind dat nogal kort door de bocht.

En ja, kom maar weer, downvote het maar weer. Zo houden we de 'objectieve' discussie hier op Tweakers levend , toch?
Een weerstandje doormeten is de tijd niet voor een hobby project.
Ik bestel regelmatig "bij de Chinees" maar dingen als weerstanden kunnen inderdaad prima out of spec zijn.

Ik bestelde een E12 1% set 'metaalfilm' weerstanden, dat bleken stiekem toch 10% kooltjes te zijn vermomd als metaalfilm.
Ofwel, gewoon boerenbedrog.

Dus ja, YMMV en ja je moet het testen.
Die lading ging in ieder geval > kliko.

[Reactie gewijzigd door Sine op 22 juli 2024 13:30]

Als je naar een fysieke winkel ging had je ook kosten (ov, benzine, parkeren) maar dat vergeten we meestal omdat dat van de grote hoop gaat. Die paar euro verzendkosten is eigenlijk spotgoedkoop. Te goedkoop als je ziet hoe er met pakket bezorgers wordt omgegaan.
Voor de particulier is er bijna geen elektronica zaak meer die losse onderdelen verkoopt, al helemaal niet online
  • Digi-Key; Leveren vanuit de US, maar kunnnen BTW verrekenen waardoor je geen inklaringskosten hebt. Leveren aan particulieren als je niet te moeilijk doet.
  • Farnell; Leveren vanuit Europa. Niet al te happig op particulieren in mijn ervaring, maar met een beetje morren doen ze het wel.
  • Mouser; Geen persoonlijke ervaring mee.
  • Conrad; Leveren vanuit Duitsland. Richten zich ook expliciet op particulieren, beter geschikt voor kleinere orders.
Een groot voordeel van bestellen bij deze bedrijven is dat je onderdelen aan de specificaties voldoen, en geen QA rejects of namaak zijn. Zeker voor belangrijke basisonderdelen die gewoon moeten werken zoals weerstanden, transistors, en microcontrollers heb ik liever geen Ebay/AliExpress/DX meer.

Voor sommige wat meer niche dingen (OLED schermpjes, bepaalde sensoren) wil het prijsverschil nog wel eens zo groot zijn dat de wisselende kwaliteit van de chinese webshops te tolereren is. En als je inderdaad 1 onderdeeltje van 10 cent nodig hebt dan worden de shops die ik noemde ook lastig. Maar voor de bulk onderdelen kun je prima shoppen bij echte winkels.

[Reactie gewijzigd door deadinspace op 22 juli 2024 13:30]

Mouser is zeer prettig om op te bestellen. Verleden maand nog een chip besteld die ik eerst op Aliexpress kocht en bleek achteraf nep te zijn. De chips bij mouser werkte gewoon vanaf de eerste firmware flash.
https://www.amateurradioshop.nl/ kan ook handig zijn voor de kleine dingetjes.
Probeer Radio Twente in Den Haag maar. Die heeft zo goed als alles voor een redelijke prijs. En zo zijn er nog veel meer winkels die losse componenten verkopen.
De reden dat dit zo goedkoop kan is vanwege dat de Chinese overheid dit gigantisch sponsored. Als verkopende partij kun je bulk shipping dozen kopen wat goedkoper is dan binnen China te verzenden. Het wordt dan ook hoogtijd dat de EU hier eens naar kijkt hoe dit Europese bedrijven benadeeld. Daarnaast is het ook absurd zoals je al aangaf dat je kleine rotzooi van de andere kant van de planeet kunt verschepen, de vervuiling hierdoor wordt onevenredig groot vergeleken met traditionele export per container. Laat but not last, veel is gewoon rotzooi wat hier niet door de keuring heen komt. Er is een reden waarom de welvarende Chinees import speelgoed koopt, lokaal is gewoon vergif en dit moet ook niet naar de EU zomaar komen. Niet alleen speelgoed gaat veel mee mis, ook kleine electronica, kleding enz.
Het word verzameld en dan bij de rest in container gestopt. Ik baal hier wel van. Soms zijn er kleine producten om een product te fixen die je in Nederland niet kunt krijgen of het is zo duur dat het niet loont.

Voorbeeld, zo had ik ooit eens een trackpad van apple. Zo eentje voor de imac. Daarvan was een rubbertje weg, gevolg de trackpad stond niet meer recht en kon niet goed gebruikt worden. Enige wat je nodig hebt is een nieuwe rubbertje. Nergens te krijgen in Nederland. Gevolg je kan een nieuwe trackpad kopen. (wat onzin is, want het product is verder nog goed)

Uiteindelijk op aliexpres voor 1 euro een nieuw rubbertje gekocht die ervoor is. product werkt weer, geen e-waste. En levert dat rubbertje nou net zoveel vervuiling op als het vervoeren vanuit china van een hele nieuwe trackpad? Denk het niet.

Zo zijn er nog zat producten om spullen betaalbaar mee te fixen.
Precies, veel onderdelen of zelfs producten die niet in Nederland beschikbaar zijn, zijn wel gewoon te bestellen uit China tegen een goede prijs.
Tja. Met zulke idioot lage prijzen als er bij Ali voorheen gevraagd kan worden kun je in Nederland of de EU ook geen stuiver verdienen.

Dan vermijd je dat soort producten gewoon compleet en ga je je focussen op andere markten. Zodra mensen weer bereid zijn normale prijzen (lees: prijzen die niet afhankelijk zijn van slavenarbeid en overheidssubsidie) te betalen zullen ze vanzelf weer lokaal gemaakt en verkocht worden.

Edit: ongewenst? Leest de Chinese overheid hier mee of zo?

[Reactie gewijzigd door Annihilism op 22 juli 2024 13:30]

Soms moet je over die (kleine) kosten heenkijken en trachten service aan een klant bieden, wat jou als bedrijf dan weer goodwill oplevert. Misschien zijn we in Europa wat vergeten hoe je een leverancier-klant relatie opbouwt, dan krijg je ook het type klant dat je verdient, een wegloper. Items in je assortiment voeren die niet direct winst opleveren maar wel zorgen dat je klanten vasthoudt, dat is service bieden aan je klanten.

Winkels lijken hier ook zo op elkaar. Ze kopiëren elkaars assortiment. Vindt je het gek dat klanten van de ene winkel naar de andere hoppen. En dan heb je ineens een Chinese aanbieder met veel originele producten die niet in Europa te krijgen zijn. Sommige zijn goed, en sommige zijn dat niet, maar het gist daar wel en het straalt originaliteit uit, soms bijna aandoenlijk. Ik heb daar veel modelbouw tools vandaan waarvoor we in Europa inderdaad te beroerd zijn om een vinger voor uit te steken, of nog meer om ze te verzinnen. We zijn het volgens mij verleerd om producten te durven maken, desnoods maar weer in China.

[Reactie gewijzigd door teacup op 22 juli 2024 13:30]

Als de Chinese verkoper zijn verzending laat sponsoren en dan nog zonder btw kan verkopen moet je al heel wat goodwil creëren, op kleine verkopen wordt het dan bijna onmogelijk te concurreren.

Alles wordt wat duurder vanuit China maar al bij al is dit wel een goede verandering.
Het gaat eigenlijk niet om de rol van China of AliExpres/Banggood. Wat ik aangeef is dat er een gat valt in de dienstverlening van Europese bedrijven naar Europese consumenten. Ik denk dat veel consumenten heel graag hun onderdelen of spullen bij een Nederlandse partij willen kopen als dat zou kunnen.

Het prijsverschil wordt ook als excuus gebruikt, maar is niet de enige drijfveer om spullen in China te kopen. Sommige producten zijn niet verkrijgbaar in Europa.

In Europa gaan we de Amerikaanse consumptiemaatschappij achterna. Is er iets aan een product kapot, dan gaat het hele product weg, zonder te kijken of het onderdeel is te vervangen. Maar niet alleen dit. Ook als producten te goedkoop zijn voor de schapruimte, of de databaserecord [...] in het logistieke systeem, dan worden ze eruit geknikkerd.

Tja, en dan springt een andere, best offensieve partij, in het gat. Ik zou dan zeggen: niet piepen maar terugboksen. Niet bij voorbaat de handdoek in de ring gooien. Wij (Europeese bedrijven) kunnen in Europa een edge hebben op het vlak van logistiek. We moeten alleen even niet te lamzakkig zijn om de extra inspanning voor ons geld te willen leveren.
Onzin zie zat aliexpres producten op websites als
Bol.com. Echter wel voor het 10 voudige met soms een levertijd van 30 dagen.

Oftewel die persoon besteld het voor je. Maar via bol.com is dat product ineens wel veilig en beter voor het milieu
IDD dit zijn vaak de tussenverkopers, helaas is bol dan alleen het platform en willen ze niet als bemiddelaar spelen.
Dat zie ik ook via de Bol en Amazon.

Het andere wat ik ook zie websites uit China met com.nl of 2021 in de naam die goedkope meuk verkopen voor een fractie van de prijs zoals kleding, schoenen, gereedschap etc.

Deze websites zien er vaak soms professioneel uit, als je daar besteld wordt het vaak niet geleverd maar deze website verdwijnen ook weer na enkele weken of maanden en niet meer te traceren en de volgende website staat al weer op voor enkele weken dat het bestaat.
Ze hebben ook vage e mails soms regeren ze maar één keer of niet als je een rectie geeft en dan nooit meer.
En betalingen gaat vaal via PayPal en cc.

Producten uit China koop ik ook regelmatig bij Ali van 10 tot wel 150 euro maar nog nooit inklaring btw of douane kosten betaald over de afgelopen 4 jaar.
Wat ik wel vind je moet goed uitkijken wat je koopt en bij welke website er zit veel meuk op en niet alles is meuk en ook veel producten wat hier niet verkrijgbaar is.

Bekende EU merken kom je ook wel tegen op elektra gebied die vermijd ik onbetrouwbaar ondanks de certificaten, zoals je meterkast ALS. die wordt aangeboden met een fractie van de prijs maar te noemen.

Nu met de wet wijziging en btw inklaring douane etc. moet eerst goed bekijken hoe ik het aanpak wil niet voor verrassingen komen te staan.
Echt schandalig ja! Zelfde foto's, brakke beschrijving en reviews! Laatst zag ik iets staan wat 'afgeprijsd' was naar 30 Euro (van 60 of zo) terwijl het op AliExpress voor €1,64 staat! Ik heb geen goed woord over voor die zielige Nederlandse/EU webshops die nu eindelijk een eerlijke kans krijgen. Bah!
Ook een beetje eem vicieuze cirkel, of neerwaartse spiraal. Hoe meer we ver weg bestellen hoe schraler het aanbod hier wordt.
Toetsenbord voor een iets ouder model laptop, de W knop bleef hangen. Laptop zelf was nog prima. Toetsenbord hier was wel verkrijgbaar, maar voor 90 euro. Dat is het totaal niet waard. Vraag en aanbod werd er gezegd.

Via Ali hetzelfde toetsenbord gevonden, 20 euro incl verzendkosten. Zelfs al komen er import kosten bij ben ik nu nog goedkoper uit.
in mijn geval rechtervoetsteun motor kapot omdat dronken grapjassen het leuk vonden om hem omver te duwen. Hier 65 euro voor tweedehandse excl. verzending, Aliexpress nieuwe 12 euro, gratis verzending en heb ze na drie dagen ontvangen. Keuze is dan ook snel gemaakt...
Zou het ook een optie zijn geweest om bijv. een speciaalzaakje op te zoeken en ergens een rubber matje te kopen, op maat te knippen en er op te plakken? :)
Waarom? Als het product gewoon verkrijgbaar voor een goede prijs.
Er is een reden waarom de welvarende Chinees import speelgoed koopt...
China is in mijn ogen gewoon een hypocriet land. Het is de rommelfabriek van de wereld, uitgezonderd misschien een paar bedrijven die naar Westerse maatstaven produceren, zoals Anker (electronica, laders, etc) en Hawke (optiek, zoals verrekijkers).

Bij de laatste inventarisatie in de pianowereld bleek het volgende:

- Het overgrote deel van de akoestische piano's die in het Westen wordt gekocht, zijn afkomstig van Pearl River, uit China. Dit zijn "stencil-piano's": generieke instrumenten die van binnen bijna allemaal hetzelfde zijn, met kleine uiterlijke verschillen. Die piano's krijgen een Duitse naam, bij voorkeur van een Duitse piano-maker die bekend is uit het verleden, maar tegenwoordig niet meer bestaat. Bijvoorbeeld Ritmüller:

"In 1990, the Pearl River Piano Group in China registered the trademark "Ritmüller" in Germany." (- Ritmüller pagina op Wikipeida.)

De Duitse naam kan overigens ook gewoon verzonnen zijn ("Sebastian Steinwald"), die dan wordt gebruikt voor piano's die in China worden geproduceerd in opdracht van Westerse bedrijven.

- Een ander groot deel van de akoestische piano's wordt gebouwd door Pearl River of Hailun (ook China, maakt ook eigen "Hailun" piano's), in opdracht van Westerse bedrijven, ook voorzien van een out-of-business Duitse naam, of een verzonnen Duitse naam.

- Een groot en stijgend deel koestische piano's die in China worden verkocht, komen van Westerse (als het even kan, Duitse of Oostenrijkse) bedrijven, zoals Steinway, C.Bechstein, Grotrian-Steinweg, Blüthner. Bösendorfer (Oostenrijk) lijkt een beetje uit de smaak te zijn gevallen omdat de eigenaar nu Yamaha is (Japan).

Kort gezegd: de Chinezen willen hun eigen spul niet, want Westerse piano's zijn beter, en verlenen waarschijnlijk meer status vanwege hun prijs; zodat je kunt laten zien dat je rijk genoeg bent om een instrument van 50K te importeren.

[Reactie gewijzigd door Katsunami op 22 juli 2024 13:30]

Rommelfabriek van de wereld vind ik wel heel kort door de bocht.
Zo ongeveer iedere telefoon, tablet, computer, veel andere electronica komt uit China.

Chinese fabrieken kunnen perfect naar specificatie bouwen. Dat kan naar hoogstaande Apple specs zijn, of dat kan naar lage specs, wat de klant wil.
Door de stijging van arbeidskosten hier kost iets hier laten maken teveel voor ons en willen we dat niet meer betalen.
Chinese fabrieken kunnen perfect naar specificatie bouwen.
Kunnen ja. Als een Westerse opdrachtgever continu als een havik over hun schouder mee staat te kijken om te garanderen dat ze niet kruip-door-sluip-door hoekjes in het proces afsnijden zoals iets minder steekproeven toepassen; iets meer tolerant omgaan met toegestane extrema tijdens testen; etc. of gewoon goedkopere kwaliteit but-onderdelen gebruiken ipv de bedoelde hoogwaardige onderdelen, en het verschil in eigen zak steken.

Doen opdrachtgevers dat niet, dan krijg je taferelen zoals ontploffende accus in smart phones.
Of PlayStations die na een maandje uitvallen omdat het gebruikte soldeer van ondermaatse kwaliteit bleek te zijn geweest.
Ach, dat hebben we hier toch ook?
Kettingen van VW TSI motoren die knapten omdat de toeleverancier onder prijsdruk van VW staat.
China produceert slechts sinds 10-15 jaar goed materiaal, daarvoor waren het goedkope spulletjes. Zo zijn er nog steeds veel fabrikanten die enkel goedkope rommel kunnen produceren, dat is waar.

Maar Shenzen zit vol met kennis die hier nergens te vinden is hoor. En het is zeker niet waar dat zij hun kwaliteit laten zakken als de opdrachtgever niet oplet. Genoeg chinese fabrikanten die zelf productontwikkeling doen en goed materiaal blijven produceren.
Er is een periode geweest dat ik liever Chinese zonnepanelen kocht dan "westerse" panelen. Rommel? Eerder het tegendeel, die Chinese bedrijven hebben als eerste ter wereld die massaproductie van zonnepanelen goed onder de knie gekregen.

We weten allemaal hoe dat komt, door het "schaamteloze" industriebeleid van de Chinese overheid door de panelen te subsidiëren. Een andere manier om daar naar te kijken is dat in China op dit vlak duidelijke keuzes werden gemaakt, China heeft als eerste overheid onderkend dat paneelfabricage een topprioriteit moet krijgen, om de economie te kunnen vergroenen. Dit kan risicovol zijn, maar als die productie dan vleugeltjes krijgt, dan heeft het land ineens een voorsprong en wordt ze, mede ook door de subsidies, een zware concurrent.

Wij hebben in Nederland een windmolenindustrie in de dop gehad. Mede door zwalkend overheidsbeleid is die omgevallen, ondanks dat we beleidsmatig de mond vol hebben over speerpuntbeleid en focustechnologie. Onze oosterburen maken nu de windmolens voor de Nederlandse parken. Dat beleid kan dus blijkbaar beter.

Kijk we kunnen kritisch op China zijn, en hoe offensief China onze markt zou bewerken. Lees mijn post ook niet als een verdediging van China. Maar laten we China niet als een excuus gebruiken voor het gebrek aan doelgerichtheid van onze overheden en de risicomijdendheid van westerse bedrijven.

Laat deze belastingmaatregel vooral gebeuren, want ze is rechtvaardig, maar wel graag effectief uitvoeren. Op Chinese importen zal dit een tijdelijk effect hebben omdat organisaties moeten adapteren op het gewijzigde belastingbeleid. Dit kan niet wegnemen dat het gat waar China in is gestapt nog steeds bestaat en de producten uit China in een behoefte voorzien. Zolang het Europese bedrijfsleven en haar overheden die handschoen niet oppakken verandert hieraan weinig.

Edit: taal

[Reactie gewijzigd door teacup op 22 juli 2024 13:30]

We willen zoveel als mogelijk hebben voor zo weinig mogelijk aan kosten ;)
Idd vergeten mensen dat we best verwend zijn en graag onze welvaart in materialisme uiten.
Vergeet niet dat jij en ik kinderarbeid, veiligheid, milieuvervuiling, verspilling van grondstoffen enz enz mogelijk maken dankzij onze (zieke) wensen maar tegelijkertijd vinden we het afschuwlijk?
Yeah right...

[Reactie gewijzigd door SpeedofLight op 22 juli 2024 13:30]

Wel je TV je Laptop je PC etc kom zo goed als uit China zoniet dan zeker de meeste onderdelen
So what!? We doen het toch zelf ook? Philips = Chinees etc etc. we kopen ook een 'goed en betrouwbaar' merk. niet dus.
De reden dat dit zo goedkoop kan is vanwege dat de Chinese overheid dit gigantisch sponsored. Als verkopende partij kun je bulk shipping dozen kopen wat goedkoper is dan binnen China te verzenden. Het wordt dan ook hoogtijd dat de EU hier eens naar kijkt hoe dit Europese bedrijven benadeeld. Daarnaast is het ook absurd zoals je al aangaf dat je kleine rotzooi van de andere kant van de planeet kunt verschepen, de vervuiling hierdoor wordt onevenredig groot vergeleken met traditionele export per container. Laat but not last, veel is gewoon rotzooi wat hier niet door de keuring heen komt. Er is een reden waarom de welvarende Chinees import speelgoed koopt, lokaal is gewoon vergif en dit moet ook niet naar de EU zomaar komen. Niet alleen speelgoed gaat veel mee mis, ook kleine electronica, kleding enz.
Voedingen zo als van smartphones en die je in apparaten kan doen, zijn vaak ook HEEL gevaarlijk die uit China komen, dat laat DiodeGoneWild al vaak zien, in deze en deze en deze video's.
Daarnaast is het ook absurd zoals je al aangaf dat je kleine rotzooi van de andere kant van de planeet kunt verschepen, de vervuiling hierdoor wordt onevenredig groot vergeleken met traditionele export per container.
Op dat punt is er toch enige nuance. Als een vliegtuig toch vliegt, kun je er voor het milieu maar beter voor zorgen dat het volledig gevuld is. Zelfs al is dat met goedkope Chinese rommel, Zimbabwaanse boontjes of Chileense aardbeien.

Als er nu bv. een vliegtuig uit Zuid-Afrika naar Europa vliegt, dan zitten daar door de reisbeperkingen in principe quasi geen toeristen of zakenreizigers op. Dan kun je beter het cabinepersoneel, die enkele diplomaten, een paar postzakken en de bagage aanvullen met pakweg sluimererwten.
Volgens mij is dat niet zozeer een subsidie van de chinese overheid maar een internationaal verdrag voor opkomende markten en iets met verzendkosten.

Meen ik ieen keer iets over gehoord te hebben op BNR maar is niet helemaal blijven hangen.

Desondanks mag het er wel vanaf, laten ze maar gewoon verzendkosten rekenen.

Geldt ook voor alle Nederlandse shop, dat "gratis verzenden en retourneren" mag sowieso flink beperkt worden.
Is het absurd? Wellicht. De beste oplossing zou zijn om buitenlandse entiteiten die iets hierheen willen verschepen, dat ze dat via centrale locaties binnen de EU doen
Dat is echt helemaal niet nodig. Verschillende bedrijven bieden al tientallen jaren lang aan om meerdere dingen in 1 container te stoppen. Dit heet LCL (less container load; oftewel, je gebruikt maar een deel). Meestal moet je dan wel bij een ander bedrijf zijn dan de rederij zelf. De rederij heeft sinds een flink aantal jaar het liefst alleen FCL, LCL was vaak teveel gedoe voor de opbrengst.

Je hoeft trouwens niet direct voor een container te kiezen, per spoor is ook een (duurdere) optie.
Waar moeten we het anders kopen? Ik heb vaak genoeg gehad dat dingen niet of nauwelijks in Europa te vinden waren. En als het dan in Europa is, is het zo'n verschrikkelijke dropshipper of heeeeel misschien een Europeaan die een verpakking om de Chinese import zet en het dan voor 10x de prijs doorverkoopt.

Zeggen dat bestellen uit China verboden moet worden, is gewoon een vermomd statement dat hele productgroepen verboden moeten worden. Geen ESP32 meer, want die haalt ook Conrad gewoon uit Azië, geen platte leeslampjes, mag allemaal niet.

[Reactie gewijzigd door Amanoo op 22 juli 2024 13:30]

Waar het vooral mis gaat is dat veel bedrijven geen kleine oplages meer maken van dingen als reserve-onderdelen. Want 'niet economisch', als er iemand ooit één schakelaar wil hebben dan ga je daar geen dure schakelaarsfabriek meer voor in bedrijf houden, al helemaal niet voor Europese salarissen. Maar de Chinezen hebben er wat minder moeite mee want die schakelaars krijgen ze ergens anders ook nog wel kwijt.

Aan de andere kant hebben veel fabrikanten er belang bij om zo min mogelijk reparatie-onderdelen beschikbaar te houden, want een nieuw apparaat verkopen levert veel meer op dan een apparaat repareren. Een apparaat dat RMA komt wordt vaak zelfs in de container gegooid en een nieuwe verscheept, want de kostprijs van een nieuwe televisie is minder dan het uurloon van een monteur. :X
En laat nu juist een voorbeeld zijn van iets dat ik onlangs heb gekocht, ventilatoren voor een videokaart. Dat had eigenlijk tussen mijn lijstje nog gemoeten. Zonder China had ik die kaart dus kunnen weggooien. En dan vooral in deze tijd...
Waar moeten we het anders kopen? Ik heb vaak genoeg gehad dat dingen niet of nauwelijks in Europa te vinden waren. En als het dan in Europa is, is het zo'n verschrikkelijke dropshipper of heeeeel misschien een Europeaan die een verpakking om de Chinese import zet en het dan voor 10x de prijs doorverkoopt.

Zeggen dat bestellen uit China verboden moet worden, is gewoon een vermomd statement dat hele productgroepen verboden moeten worden. Geen ESP32 meer, want die haalt ook Conrad gewoon uit Azië, geen platte leeslampjes, mag allemaal niet.
Sommige producten zijn dan ook gewoon rommel. Electronica durf ik er niet eens aan te schaffen. Ik gruwel van de mensen die USB-laders uit China met 20 tegelijk voor 50 cent per stuk. "Als ze kapot gaan, dan kan ik er 20 kopen voor de prijs van wat hier 1 lader kost." Ja, als ze kapot gaan, brandt ook potentieel je huis af omdat er geen enkel beveiligingscircuit inzit. Ze kosten niet voor niks 50 cent.

Ik houd hetzelfde beleid aan bij de Action overigens. Dat is gewoon een fysieke Ali-Express wat mij betreft. Het enige dat ik daar koop zijn dingen als opbergdozen, kladblokken, dat soort zaken; als ik er net in de buurt ben. Iets wat ook maar op de een of andere manier kapot zou kunnen gaan denk ik niet eens over.

Als er stroom doorheen loopt is het simpelweg helemaal compleet een no-go, zeker als het in een stopcontact gestoken wordt.
Enerzijds heb je gelijk. Gelukkig heb ik inmiddels m’n vrouw zo ver dat als ze via AliE electronica wil bestellen, ze eerst even bij me checkt of het een goed idee is.

Het punt is dus echter wel dat veel van de rommel die via AliE besteld kan worden, ook gewoon bij fysieke retailers zoals Action (maar bijv. ook Hema enz) ligt.

Anderzijds zijn er ook zat betrouwbare spullen via AliE te krijgen die rustig een factor 4 duurder bij toko’s als de Blokker liggen waarvan ik denk: “die vleesthermometer heb ik niet direct nodig dus ga ik ook geen 27,50 betalen als die voor 7,- bij AliE ligt”

Ik vind het wél een goede zaak dat hierdoor clubs als Grandado geraakt worden want mijn inziens zijn dat soort clubs voor de gemiddelde consument gewoon misleidend. Je denkt bij een NL bedrijf te kopen maar zij relayen je spullen gewoon en betaal je meer dan voor het zelfde bij AliE.
Anderzijds zijn er ook zat betrouwbare spullen via AliE te krijgen die rustig een factor 4 duurder bij toko’s...
Zelf heb ik 2x iets besteld via Ali-Express. Ik heb twee gordijnen met een print ophangen van een meter of 5 lang. Die waren via Ali-Express te krijgen voor €100 en €125. Het enige dat ik in NL en omstreken kon vinden, waren exact dezelfde gordijnen voor rond de €350 - €400, met een levertijd van 4-8 weken, want "deze worden speciaal voor u gemaakt." Raad maar eens waar die dan vandaan komen.

Dus ja, er is zeker een markt voor sites als Ali-Express, maar niet voor dingen die potentieel gevaarlijk kunnen zijn als de kwaliteitscontrole niet goed is. Het is nu "eenmaal" zo dat de marge ergens op gehaald moet worden, en in China is dat juist het gebruik van goedkoop materiaal, het omzeilen / niet implementeren van functionaliteit die in Europa verplicht is, en kwaliteitscontrole.

Gelukkig is het enige dat kan gebeuren met een geprint gordijn dat je de verkeerde maat krijgt, of de verkeerde print.
Ik vind het wél een goede zaak dat hierdoor clubs als Grandado geraakt worden want mijn inziens zijn dat soort clubs voor de gemiddelde consument gewoon misleidend. Je denkt bij een NL bedrijf te kopen maar zij relayen je spullen gewoon en betaal je meer dan voor het zelfde bij AliE.
Heel vaak kom je bij Granado terecht; zelfs als je bijvoorbeeld camera's of lenzen opzoekt. Dan vind je een lens voor €300 minder dan wat die in West-Europa kost. Het lijkt gewoon een normale winkel te zijn, maar als je verder leest blijkt de levertijd dus 4-8 weken te zijn, met China als verzendlocatie.

Daar zit je dan, als je €700 hebt uitgegeven en je lens lijkt niet goed te werken. De fabrikant gaat je er niet mee helpen, want grijze import...
Voor garantie moet je dan gewoon bij die granado zijn, dat ze het oplossen of geld terug.
Leuk dat dit altijd wordt geroepen, maar de cijfers ontbreken. Laat maar zien dat er daadwerkelijk meer woningbranden zijn ontstaan door troep direct uit China vs alles wat hier te koop is. Het enige wat ik hierin terug zie is de lobby van die webwinkels die hun omzet zagen teruglopen toen mensen tot het inzicht kwamen dat ze de webwinkeltussenstop niet nodig hebben.
Leuk dat dit altijd wordt geroepen, maar de cijfers ontbreken. Laat maar zien dat er daadwerkelijk meer woningbranden zijn ontstaan door troep direct uit China vs alles wat hier te koop is. Het enige wat ik hierin terug zie is de lobby van die webwinkels die hun omzet zagen teruglopen toen mensen tot het inzicht kwamen dat ze de webwinkeltussenstop niet nodig hebben.
‘Goedkope Chinese elektronica vaak oorzaak brand', waarschuwen Brabantse onderzoekers:
Sinds 2015 is Van Beek bij de veiligheidsregio belast met het technisch onderzoek naar branden. [...] Van Beek en zijn collega Harrie van Woerkum maken het steeds vaker mee, dat branden in woningen en bedrijfspanden veroorzaakt worden door goedkope elektronische producten met lithium-ion batterijen erin, veelal van Chinese makelij.
Volgens de brandweer, wordt maar 1 op de 8 branden woningbranden door een apparaat veroorzaakt en dan nog is het meestal een wasdroger (vanwege volle stoffilters / statische elektriciteit combi..).
Volgens de brandweer, wordt maar 1 op de 8 branden woningbranden door een apparaat veroorzaakt
Dat kan, maar dat is weinig relevant voor deze discussie.
... en dan nog is het meestal een wasdroger (vanwege volle stoffilters / statische elektriciteit combi..).
Volgens de onderzoekers uit mijn bron dus niet meer. Ze benoemen dit zelfs expliciet:
Waar tegenwoordig goedkope elektronische apparatuur voor de grootste brandrisico's zorgt, waren dat voorheen ‘dikke’ beeldbuis-tv's en wasdrogers. Met de drogers gaat het de goede kant op, weet Van Beek. ,,Platte tv's die in brand vlogen, hebben we nog nooit gezien.”
Jouw bron gebruikt data uit mrt 2015 - feb 2016; de data in mijn bron lijkt van 2015 - 2020 te zijn, en daarmee dus recenter. Als we die onderzoekers mogen geloven, zijn wasdrogers dus ingehaald door goedkope accu-elektronica.
Nou ja, met de wasdrogers ‘lijkt het beter te gaan’ zegt weinig over de ‘populariteit’ en je hebt gelijk, het staat los van elkaar.
Wat in de afgelopen decennia ook veranderde is de aard van de branden, aldus Van Beek: ,,Tien jaar terug hadden we vaak grotere branden. Vandaag de dag worden ze veel eerder gemeld -iedereen heeft een smartphone- én ook opgemerkt, onder meer dankzij de rookmelders. Hadden we vroeger wekelijks twee tot drie middelbranden, nu is er dat gemiddeld één per week.”
Vind het wel een bijzondere conclusie dat branden eerder dan tien jaar terug zouden worden gemeld vanwege smartphones. Iedereen en zijn ouwe moer heeft al 20-25 jaar een mobieltje op zak, ook al voor de smartphone populair werd.
Leuk, MAAR dat zegt niets over de herkomst van het apparaat. Laat mij de cijfers zien dat producten die gekocht zijn in de EU veiliger zijn dan vergelijkbare producten van AliExpress. Dat kan niet, want diezelfde troep wordt via Bol en de Action verkocht. De makelij zegt helemaal niets, want alles komt uit China. Gechargeerd...
Wat de brandweer ziet dat klopt, maar de harde link naar AliExpress mis ik. Het is gewoon een verkooppraatje van de webwinkels.
Bigclivedotcom op YouTube haalt dat soort spul uit elkaar. Zit echt wel rotzooi tussen soms.
Bij Aliexpress kun je prima PCBA's bestellen. Bijvoorbeeld microcontrollers, accelerometers, amplifiers en dergelijke. Je kunt ze ook kopen bij Tinytronics maar dan krijg je precies hetzelfde voor meer geld. Voor de prosumer/hobbyist is het in ieder geval een interessant adresje.

Voor consumentenapparatuur is het inderdaad wel uitkijken geblazen.

Bij de Action kun je gerust elektronica kopen; de Action is een in Europa gevestigd bedrijf en kan dus aansprakelijk worden gesteld als er iets aan de hand is. Dat soort bedrijven voeren meestal testen uit om te controleren of elektronica veilig genoeg is omdat dat een stuk goedkoper is dan een recall en een slechte naam plus verscherpt toezicht van de NVWA.

[Reactie gewijzigd door Ablaze op 22 juli 2024 13:30]

plus verscherpt toezicht van de NVWA.
Die met enorme capaciteitsproblemen kampt en als ze dan eens bekendmaken dat er aan een hele productgroep het e.e.a. schort (bijv zonnebrandcrème factor 50), vertellen ze niet met naam en nummer welke producten daarvan ondeugdelijk zijn.
Dus die angst valt wel te relativeren.
Ironisch genoeg zijn de verzendkosten van tinytronics nl naar België vele malen hoger dan op aliexpress 8)7
Het is toch compleet van de zotte dat mensen spullen aan de andere kant van de aarde bestellen

nee, man dat is omdat nederland te incompetent is in het maken van spullen
Het is toch compleet van de zotte dat mensen spullen aan de andere kant van de aarde bestellen

nee, man dat is omdat nederland te incompetent is in het maken van spullen
Nee de grote probleem is dat al die bedrijven in China door de regering gigantisch woord gesponsord, waardoor alles veel goedkoper kan dan in welke westerse land dan ook, en daar is door geen enkele bedrijf(je) tegen werken, dus nee Nederland is echt niet te incompetent in het maken van spullen, er is gewoon niet tegen te werken, DAT is de grote probleem.
nee, man dat is omdat nederland te incompetent is in het maken van spullen
Dan kun je nog steeds je spullen in Duitsland bestellen, bij voorkeur ontworpen door een Duits bedrijf en geproduceerd in Duitsland zelf. Dan is het 3-4x zo duur tegenover wat je zou betalen voor een vergelijkbaar artikel geproduceerd in China, maar je koopt dat artikel wel voor de rest van je leven.
Of gedropshipped door een Duitser. En uiteindelijk komt het alsnog uit China. Maar hee, je geweten is rein want je hebt het niet bij een Chinees besteld.
Precies dit.

Ik hoop alleen dat deze nieuwe wetgeving er voor gaat zorgen dat veel van deze dropshippers gaan verdwijnen.
Ja, dropshippers zijn gewoon kut. Tegenwoordig zit Amazon er ook vol mee. Als ik op Amazon iets bestel verwacht ik het dezelfde week nog in huis, alsniet morgen. Als ik uit China wil bestellen koop ik op AliExpress of eBay.
Todat je ineens een china pakketje krijgt, en een rekening van postnl
Ik hou van goede Duitse spullen, ook al zijn ze duur, maar ondanks dat de Chinezen niet de reputatie hebben... als op je AliExpress met geld gaat wapperen blijkt dat de Chinezen echt wel weten hoe ze degelijk high-end spul moeten maken.
Ik zeg ook niet dat ze dat niet kunnen.

Ik koop mijn laders meestal van Anker (Chinees), en ik heb verscheidene stukken optiek van Hawke (ook Chinees). Dat zijn echter Chinese bedrijven die produceren naar Westerse standaarden, en dan betaal je ook een (bijna) Westerse prijs voor hun spullen. Ze leveren echter meestal net één stapje meer: als je hier in Europa een 40mm x 10x vergroting kijker kunt krijgen voor 500 euro, dan kun je van Hawke een 50mm x 12x krijgen voor dat bedrag.

Chinezen en Chinese bedrijven kunnen zeker goede spullen maken, maar dan krijg je die spullen niet voor Ali- of Action-prijzen. Dan betaal je gewoon 80%+ van wat je voor een vergelijkbaar Westers product betaalt.
Zelfs hiermee is het soms lastig te analyseren of het fabricaat echt Duits is. Voor gereedschappen zie ik in Duitsland ook wel bedrijven die wel degelijk een eigen fabriek hebben en zelf machines maken die "ineens" een uitbreiding aan de onderkant van hun productranges hebben.

Deze werktuigen, een beetje voor de pro-hobby markt (buigbankjes, zetbankjes, walsjes) hebben dan kenmerken die heel goed met Chinese productietechnieken af zijn te dekken. Wat dan werkelijkheid is, daar krijg ik dan ook de vinger niet achter. Maar bij mij ontstaat de indruk dat sommige fabrikanten dan lijken bij te klussen als handelsmaatschappij. Het enige wat ze dan mogelijk toevoegen is het plakken van een sticker met het eigen logo. Begrijp mij trouwens niet verkeerd, ik heb het dus over een fabrikant die een merk voert, geen leverancier.

Een leverancier als Conrad ondervangt dit door expliciet te vermelden dat het in Duitsland ontworpen en geproduceerd is. Dan nog, kijkende naar het DNA van die apparaten, kan het nog zo zijn dat ze (...de DLD fabrikanten...) in China samples hebben besteld en dat ze in Duitsland worden nagemaakt. Hiermee wil ik zeggen dat het ontwerp van apparaat met name geëigend is voor de voor de productietechnieken die in de kleine Chinese mechanische bedrijven beschikbaar is. Komt zo'n product ineens uit Duitsland, dan denk ik: "Oh, is dit Duits?".

Wil ik het verschil in kwaliteit kunnen vastpinnen moet ik een Chinese versie en een Duitse versie op tafel hebben staan. Mijn vermoeden hierboven blijft dus een vermoeden. Ook wil ik niet de kwaliteiten van de Duitse industrie wegrelativeren. Om een gereedschapsmerk als Gedore als voorbeeld te nemen, dat staat voor mij nog steeds voor hoge kwaliteit die zijn prijs waard is.

[Reactie gewijzigd door teacup op 22 juli 2024 13:30]

Anoniem: 24916 @Katsunami1 juli 2021 18:49
Het antwoord dat Chinezen inderdaad massaal op Amazon.nl en Bol.com verkopen staat gewoon in het artikel.
Lees het eens zou ik zeggen...
Dat weet ik. Het artikel heb ik gelezen.

Ik ben al langer klant bij bol.com en Amazon.de / co.uk dan dat sommige mensen oud zijn; dus ik weet hoe die winkels er "vroeger" uitzagen. Het is begonnen met de marketplace op Amazon. Daar konden mensen zelf hun spullen aanbieden, maar die is langzaam uitgebreid naar bedrijven, totdat Amazon deze artikelen ook als eerste keuze in de zoekresultaten ging zetten.

Tegenwoordig moet je opletten dat je een artikel daadwerkelijk bij een fatsoenlijk bedrijf koopt, want als je bij Bol.com of Amazon gewoon het artikel in je winkelwagen gooit, wacht je er als je pech hebt 4 weken op.
Bij Marktplaats staan de bedrijven tegenwoordig ook vooraan...
marktplaats is ook eigendom van ebay uiteraard.
Anoniem: 24916 @Katsunami1 juli 2021 22:38
Je stelde het als vraag... daarom de opmerking aan jou, lijkt me logisch.
Nu doe je alsof mijn vraag stom was, maar je wekte de vraag zelf op.

Waarom moet je goed opletten? Als er een ander bedrijf bij staat dan Amazon of Bol.com, dan weet je toch al genoeg. Levertijden staan er netjes bij! Snap niet waar je het vandaan haalt dat je zo op moet letten op dat Bol.com het er eerst niet duidelijk genoeg bijzette, maar wel de levertijd.
Die zijn echt verschikkelijk. Als ik iets uit China wil bestellen ga ik wel naar AliExpress of eBay. Bij Amazon verwacht ik het toch wel in ieder geval deze week binnen te hebben, alsniet morgen.
Al die mensen die in December/Januari een nieuwe videokaart bestelden bij Nederlandse webshops dachten ook dat ze die binnen een paar weken uiterlijk wel binnen zouden krijgen :+
Ik had het bij release date besteld. Paar minuten voor 3, dus eigenlijk voor release. Paar maand geleden maar geannuleerd, want ik stond op positie 125 in de wachtrij. Ik denk niet dat het order dit jaar nog zou zijn doorgekomen, want elke maand schoof het misschien een paar posities op.
De manier waarop je er wat van vindt komt vrij normatief over. Er zijn in Nederland behoorlijk wat mensen toegewezen op dit soort goedkope 'rommel'.

Jouw rommel is iemand anders schat.
Daar heb je Ali-Express niet voor nodig. Je kunt gewoon naar de Action, daar krijg je ongeveer hetzelfde materiaal. Als ik daar al eens kom, vraag ik me steeds af hoe die winkel kan blijven bestaan met dat soort prijzen. Volgens mij kun je daar je hele winkelwagen volgooien, en ben je nog geen €5 kwijt. Mijn laatste aankoop daar was een standaard voor een keukenrol, voor €0.49...
Prima USB A-C kabel bij de Zeeman 2 meter voor 2 euro. Doen de Chinezen het niet meer voor.
Dat viel mij laatst op toen ik een audiosnoer met tulpstekkers wilde kopen. AliExpress staat vol van de kleurrijke superkabels met allerlei superieure specificaties, met navenant hogere prijs. Afgezet wordt je nooit op Ali, maar ik had daar toch geen zin in, doe me gewoon een zwarte kabel met witte en rode tulpstekkers eraan. Die waren niet te krijgen. Op Ebay had ik meer succes.
Als je die kabeltjes met die rood witte RCA stekkertjes niet op AliExpress kan vinden dan houdt het op. Zoeken is blijkbaar niet zo makkelijk.
O maak je geen zorgen er is helemaal niets mis met mijn zoekkunsten. Momentopname, ik zie er nu een paar, maar zelfs met de huidige momentopname is duidelijk wat Ali wil verkopen, wat Sympa stelt is duidelijk zichtbaar.
Action had die vroeger. Nu kennelijk alleen nog maar jack-snoertjes (69 cent inclusief BTW).
Kijk een volgende keer eens bij Fixxar, gewoon down to earth kabels met tulpstekker. Voor gewone cut the crap basis spullen is Fixxar een prima winkel, met normale prijzen. AliExpress kan ik best waarderen maar voor basics kom ik ook nog steeds bij Fixxar.
Grootste deel van die troep wordt ook niet eens gemaakt hier, al zouden we dat willen.
We hebben er geeneens de fabrieken of personeel voor.

[Reactie gewijzigd door Aerophobia1 op 22 juli 2024 13:30]

Ook China heeft zijn loonstijgingen. Samen met de sterk gestegen transportkosten zorgt dat er voor dat menige Europese fabrikant/opdrachtgever de productie naar dichterbij (evt Turkije of Marokko) haalt.
Of in India, het volgende China.
Ik snap je redenering en volg die gedeeltelijk (de achterliggende gedachte) . Echter, waar zit het verschil als het toch allemaal in China gemaakt wordt? Als ik het niet rechtreeks daar bestel, doet een bedrijf dat dan niet voor mij?
In China maken ze alles, van dingen die totaal niet werken en ook niet kunnen werken, tot topspul. Wat je krijgt is afhankelijk van hoe goed de verkoper op zijn reputatie past. En dus indirect wat de klant acceptabel vindt. En dat heb je dan te danken aan het reviewsysteem.
Maar aangezien geen enkele klant de veiligheidstests op zijn opladertje uitvoert hoeft de fabrikant dat ook niet te doen.
Tja, of ze doen wel tests maar af en toe glipt er iets doorheen. Het is tenslotte niet alsof er nooit terugroepacties nodig zijn van in NL of andere EU landen geproduceerde goederen of voedingsmiddelen, er kan altijd wat mis gaan. Verwacht wel dat een klein Chinees bedrijfje zonder vestigingen buiten China niet snel hun terugroepacties in Nederlandse kranten zal plaatsen.
Tja je kan ook alles over 1 lijn scheren natuurlijk. Ja er zijn zat producten die shit zijn in China, maar ook een hele grote Gross wat wel goed is. Een totaal verbod zou dan mijn inziens ook grote onzin zijn.

Een zeer groot deel van de shops laat hun product netjes in Duitsland Kema keuren, alvorens het op de markt komt. Daarnaast verkopen shops als AliExpress ook gewoon merken en niet alleen bullshit.

Tuurlijk zou je reguleringen moeten treffen m.b.t. tot bepaalde certificeringen o.i.d. of een eisen lijst.
Maar deze hele wetsaanpassing zorgt alleen maar voor meer geld in de POST.NL pockets niets meer en niets minder. Als we het dan toch over wetswijzigingen hebben, laten ze POST.NL dan ook eens aanpakken en hun immuniteit eens verwijderen. Als nu een postbode een pakket ontvreemd heb je geen poot om op te staan, stellen een zogenaamd onderzoek in en verder hoor je er nooit meer iets van....
Geef mensen zelf via een makkelijk portaal toegang tot aangifte bij de douane. Men zou hier een mogelijkheid voor moeten hebben om die kosten te kunnen vermijden. Verzendkosten en invoer is mijn inziens meer dan genoeg.

Verder gaat deze wet voor de producten zelf in de toekomst helemaal niets uithalen, want bedrijven als Aliexpress gaan nu exact hetzelfde doen als Amazon, gewoon magazijnen in NL, Duitsland e.d. plaatsen en vanuit daar producten verzenden.

Je opmerking over opladers, batterijen en accu`s... slechte kwaliteit...!
Waar worden de meeste kwaliteit merken accu`s en batterijen hoofdzakelijk geproduceerd?
Juist ja in die regionen.... Samsung, Panasonic, GP, Duracell en noem ze maar op...
Tuurlijk wordt er ook gefabriceerd binnen Europa, maar ga niet 1 land afschilderen alsof daar alleen maar zooi vandaan komt.

Verbied ook direct winkels als de Action, kruidvat, op = op etc.. als je toch bezig bent...

Dat mensen 4-8 weken willen wachten mogen ze toch zelf weten?
Daarbij komt dat ik ook veel dingen over liet komen, omdat ik ze hier simpelweg niet kon krijgen of tegen belachelijk hoge bedragen terwijl hetzelfde product (merk) daar gewoon gemaakt wordt. Met keurmerk en alles. Wordt er spul verkocht wat men moet vermijden? Jazekers, maar mensen dienen zelf ook enige verantwoordelijkheid te nemen met wat ze kopen.
Tja je kan ook alles over 1 lijn scheren natuurlijk. Ja er zijn zat producten die shit zijn in China, maar ook een hele grote Gross wat wel goed is. Een totaal verbod zou dan mijn inziens ook grote onzin zijn.
Niet een totaal verbod op het importeren vanuit China of Ali-Express per se, maar een verbod op het importeren van goedkope, potentieel gevaarlijke rommel. Een verbod om telefoonladers (brandgevaar) en kinderspeelgoed (vaak giftige verf) zou hier bijvoorbeeld onder kunnen vallen. Productgroepen waar mogelijk veel gevaar kan ontstaan als er iets niet in orde is.
Tuurlijk zou je reguleringen moeten treffen m.b.t. tot bepaalde certificeringen o.i.d. of een eisen lijst.
Dat dus.
Maar deze hele wetsaanpassing zorgt alleen maar voor meer geld in de POST.NL pockets niets meer en niets minder. Als we het dan toch over wetswijzigingen hebben, laten ze POST.NL dan ook eens aanpakken en hun immuniteit eens verwijderen. Als nu een postbode een pakket ontvreemd heb je geen poot om op te staan, stellen een zogenaamd onderzoek in en verder hoor je er nooit meer iets van....
Gelukkig heb ik maar 1x in mijn leven een probleem met PostNL gehad, met zwaar beschadigde goederen. Hierbij verdenk ik zelfs de winkel ervan die goederen _ZELF_ beschadigd te hebben. Het was de eerste keer in mijn leven dat een winkel me waarschuwde dat ik goederen verzekerd moest verzenden, in geval van beschadiging, en zie daar... de goederen komen beschadigd aan. Het kan natuurlijk zijn dat die winkel een hele lompe postbode in zijn wijk heeft.... maar ik heb zo mijn twijfels. Ik denk nog steeds dat de winkel niet blij was met het retour krijgen van een best duur product, en dat ze PostNL hebben opgelicht en mij 6 weken lang met administratieve rompslomp hebben opgezadeld. Dat kan ik echter niet bewijzen.

Voor de rest heb ik nog nooit een probleem gehad met welke postdienst dan ook, behalve dat (ik kan me niet direct herinneren welke dienst) er pasgeleden gewoon een pakket voor mijn deur stond, in een appartementencomplex, toen ik niet thuis was.
Je opmerking over opladers, batterijen en accu`s... slechte kwaliteit...!
Waar worden de meeste kwaliteit merken accu`s en batterijen hoofdzakelijk geproduceerd?
Juist ja in die regionen.... Samsung, Panasonic, GP, Duracell en noem ze maar op...
Tuurlijk wordt er ook gefabriceerd binnen Europa, maar ga niet 1 land afschilderen alsof daar alleen maar zooi vandaan komt.
Er moet in China gewoon zeer goed gecontroleerd worden. Het lijkt daar in de bedrijfscultuur te zitten om brakke zooi af te leveren. Chinese fabrikanten hebben last van "quality slippage." Dell heeft daar bijvoorbeeld last van nadat ze hun laptop-productie hebben verplaatst van Ierland, naar Polen, naar China. Dat heb ik zelf ondervonden, omdat mijn laatste Dell laptop op dag 1 al problemen had met de constructie en er iemand is moeten langskomen om de behuizing te vervangen. Dat is ook geen eenmalig bewijs. Er zijn sites die het getest hebben, door een laptop te reviewen als die net uit is. Dan is die perfect in orde. Later wordt dezelfde laptop besteld en gereviewd, en dan blijkt het materiaal net iets dunner te zijn, de scharnieren net iets minder sterk, en de schermen net van wat mindere kwaliteit te zijn. Volgens Dell zou dat "niet het geval moeten zijn omdat alle laptops van hetzelfde model naar dezelfde specificatie worden gebouwd." Toch is dat blijkbaar niet het geval.

Als je zelf dingen laat produceren in China, wordt het daarom ook aangeraden om regelmatig zelf een bestelling te plaatsen zonder dat de fabrikant weet dat die van jou komt, om te controleren op die quality slippage. (Hier heb ik mee te maken gehad bij mijn vorige bedrijf, waar onderdelen uit China kwamen. De eerste batches waren prima in orde, en daarna werden ze steeds slechter.)
Verbied ook direct winkels als de Action, kruidvat, op = op etc.. als je toch bezig bent...
Ook daar wordt veel rommel verkocht die in mijn ogen niet eens in de winkel zou moeten liggen.
Dat mensen 4-8 weken willen wachten mogen ze toch zelf weten?
Daarbij komt dat ik ook veel dingen over liet komen, omdat ik ze hier simpelweg niet kon krijgen of tegen belachelijk hoge bedragen terwijl hetzelfde product (merk) daar gewoon gemaakt wordt. Met keurmerk en alles. Wordt er spul verkocht wat men moet vermijden? Jazekers, maar mensen dienen zelf ook enige verantwoordelijkheid te nemen met wat ze kopen.
Hoe weet je dan zeker dat je een daadwerkelijk merkproduct krijgt en geen vervalsing?
Net antwoord dankje!

Dat ik geen vervalsing krijg, weet ik in mijn geval (99,9%) zeker omdat ik het rechtstreeks bij de fabrikanten inkoop. Contact gehad heb met de verschillende leveranciers op beurzen in b.v. Hannover. Het originele Kema keur opvraagbaar was bij Kema Duitsland. Daarnaast inmiddels voldoende expertise in huis om een eventuele vervalsing er tussen uit te kunnen halen. (wat overigens nog nooit is voorgekomen bij deze leveranciers). (Wel bewust eens neppers besteld om te controleren / meten e.d. )
We hebben het hier over als we wat voor ons zelf willen bestellen.
Dat kan prima, en er veranderd dus vrij weinig.

Jij maakt je terecht druk om al die bol.com / amazon handelaartjes die bulk troep kopen en dan hier verkopen of dropshippen.
Laat dat verschil dan wel duidelijk zijn.
Veel van de grotere aliexpress webshops hebben ook al warenhuizen in Europa, dan betaal je als klant alsnog geen btw, en het artikel kost nauwlijks meer en vaak hetzelfde, omdat Aliexpress natuurlijk flinke btw korting krijgt van de EU ( Buitenlands bedrijf). Komt ook meestal binnen een paar dagen binnen, top.
Ik koop meestal artikelen van Westerse merken die hier ook worden verkocht maar daar 2x minder kosten, laatst nog een razer viper mini muis voor 23 euro, kosten hier 50 euro, dan is de keuze natuurlijk zo gemaakt.
Soms is het de enige optie. Ik had mijn tv kapot, backlight stopte ermee. Ruim Buiten garantie. Reparatie bedrijfje gaf aan dat LG geen onderdelen wil leveren momenteel, dus rechtstreeks bij LG was enige optie. Alles bij elkaar zou dat op 300,- komen. Op aliexpress backlight set ( juiste type nummer gevonden ) voor €14,80. 2 weken wachten , zelf knutselen en nu weer een werkende tv. Dus er zij absoluut redenen te bedenken om bij aliexpress te bestellen. :-)
de andere kant van de aarde bestellen, en er dan 4-8 weken op gaan wachten, om hoogstens een paar euro te besparen?

fout, vergeet de verzendkosten niet, In NL veel te hoog. Logisch dat ik daar bestel.
Het is toch compleet van de zotte dat mensen spullen aan de andere kant van de aarde bestellen, en er dan 4-8 weken op gaan wachten, om hoogstens een paar euro te besparen?
Dat is toch compleet ieders eigen keuze? Als ik iets niet dringend nodig heb, dan wil ik gerust een paar weken wachten voor een betere prijs.

Ik zou jouw statement over hoe gek die keuze is kunnen omdraaien naar "toch absurd hoe mensen tegenwoordig zoveel meer willen betalen om het toch maar nu-nu-nu te kunnen hebben. Mensen hebben duidelijk geen geduld meer vandaag de dag." Maar dat doe ik niet. Als jij 5 tot 40% meer wil betalen om iets snel te hebben, dan is dat prima. Soms wil je iets snel. Soms wil je liever minder betalen. Vandaag hebben we het geluk dat we vaak kunnen kiezen.

Ik ben helemaal voor lokale markten aan te moedigen en denk dat deze nieuwe taxen en verstrengde controles nodig zijn en goed voor onze Europese economie, maar vaak zijn dingen gewoon niet te verkrijgen van Europese fabrikanten of dermate veel duurder, dat ik nog steeds zal kiezen om 6 of 8 weken te wachten op mijn bestellingen.
Het is waar dat er redelijk wat rommel uit China komt, maar die rommel komt toch wel het land in, of je het nu direct daar besteld of boodschappen doet bij de Action.

Het is echter niet zo dat alles wat je uit China besteld direct als rommel bestempeld kan worden.
Er zijn genoeg producten die in Nederland bij officiele retailers met een dikke marge worden verkocht terwijl je deze producten uit China veel goedkoper kan krijgen. De producten zijn vaak exact hetzelfde.
Deze reden zal mij er daarom niet van weerhouden om uit China te bestellen. Zelf met de 21% ben ik nog steeds veel goedkoper uit dan een Nederlandse webshop voor hetzelfde product.

Ik heb het hier niet over een paar euro,.
Even een voorbeeld; een door mij veel aangeschafte bewegingsensor kost via Nederlandse webshop €42,00 (EX verzendkosten a €6,75).
Dezelfde sensor bestelde ik uit China voor €20,00 inclusief verzendkosten.
Als ik nu 21% BTW betaal voor dit product komt het totaal op €24,20
Dat is per sensor dus nog steeds een besparing van €24,55
Laat ik er nu per maand ongeveer 10 bestellen scheelt me dit dus €245,50 per maand.

Voor dat geld wil ik best een paar weken wachten op mijn bestelling.
Producten vallen daarnaast nog gewoon onder de fabrieksgarantie dus daar maak ik me ook geen zorgen om.

Als er een keer een wetsartiekl komt dat bedrijven ervan weerhoud enorme winstmarges te heffen op producten dat mensen zoals ik weer bij lokale aanbieders gaan winkelen.

edit:typo's

[Reactie gewijzigd door CGAdrenA op 22 juli 2024 13:30]

[...]
Het is toch compleet van de zotte dat mensen spullen aan de andere kant van de aarde bestellen, en er dan 4-8 weken op gaan wachten, om hoogstens een paar euro te besparen?
Hoogstens een paar euro? Hmm, 1 recent voorbeeld: ik heb een 5 tal JBL speakers staan hier. Na jaren van (mis)bruik tweeters stuk, allemaal. Nieuwe gezocht. Originle JBL vervangers kosten hier 49,95 per stuk ( stuk! ) Bij ALi ( ok, op goed geluk, dus eerst maar 4 besteld ) kunnen bestellen voor 23 euro nog wat per 4 ( 4 !! ) Bij binnenkomst blijken het exact dezelfde te zijn, zelfs met dezelfde schroefjes en dezelfde holders. Prima spul en naar mening exact dezelfde kwaliteit. Dat is dus 199,80 vs 23 euro nog wat. Dit is dan wellicht een extreem geval, maar ik heb dit met meerdere items meegemaakt.
ik ben toch niet gek :+
Samsung Dex 90/100 euro. Kijk ik op Aliexpress vind ik een kabel waarmee ik Samsung Dex kan activeren, voor maar 6 euro. Paar euro's besparing :?

Ik miste twee schroefjes voor mijn oude iPhone. In Nederland betaal ik 2,95 voor twee schroeven of 3,95 voor het hele setje. Kijk ik op Aliexpress een heel setje kost mij 20/30 cent met max 60/70 cent aan verzendkosten.

Ik wacht liever 2 á 3 weken op mijn pakketje uit China, dan dat ik voor hetzelfde meuk meer moet betalen als ik toch geen haast heb. Meeste webshops in Nederland kopen het ook in uit China. Action koopt ook in uit China. Dan koop ik liever direct uit China.
Moet eerlijk zeggen dat ik mij erg verbaasd heb over dit soort artikelen en berichten. Wat je zegt, het prijsverschil is lang niet zo groot. Een Apple Watch horlogebandje kost tussen de 1.5 en 8 Euro shipped afhankelijk van model en materiaal. Laat ik er een aantal tegelijk bestellen, dan betaal ik wellicht 2 euro meer dan ik voor vandaag betaald zou hebben?

Ga ik dan nu precies hetzelfde bandje bij bol.com bestellen voor 30 Euro? Of nog erger, voor 60 tot 100 Euro betalen voor een origineel bandje? Omwille van die twee Euro meer?

Ik weet niet welke wonders retailers in de EU verwachten van deze wetgeving, maar het prijsverschil is veel groter dan de BTW, dus dat veranderd niet omwille van enkele Euro's.
Klopt er speelt natuurlijk veel meer mee. De loonkosten binnen de eu liggen in de meeste landen heel veel hoger. belastingen, energie, huisvesting enz enz enz.
Nog een groot verschil is op welke schaal kan je werken. doe je 1000 of 10000 zendingen per dag. Betekend ook weer lagere kosten en lagere transportkosten.

Maar je ziet binnen de eu zelf al grote verschillen. Vorige week nieuwe pomp nodig. Kijk voor de grap maar eens naar bekend DAB pomp. Zoek dan in Italië en je ziet dat de prijs daar 40-50% lager is. zelfs met transportkosten ben je 30-40% goedkoper uit. waarom. Nederlandse importeur moet verdienen, marges hier liggen schijnbaar ook hoger.
Als je goed zoekt kun je binnen de eu veel producten in andere landen ook voor veel lagere prijs krijgen.
Nederland is een heel duur land, marges op veel producten liggen vaak stuk hoger als in de landen om ons heen. Dat is niet alleen vanwege ons belastingstelsel.
Geen enkel land in Europa wat de burgers in eigen land toeristenbelasting laat betalen bij vakantie.. Nou ja, eentje dan. Nederland. Uiteraard. Dat zegt toch wat.
toeristenbelasting, in Duitsland noem men het bettensteuer die je in sommige steden ook moet betalen bij een overnachting: https://www.adac.de/reise.../reisetipps/bettensteuer/
Uitzondering in Duitsland ben je zakelijk onderweg hoe je deze niet te betalen.
Je kan met AliExpress en Bangood en ga maar zo door kiezen voor eentje die verkocht woord in Europa, aangezien AliExpress en Bangood en ga maar zo door ook warenhuizen heeft in Europa, en dan betaal je geen invoer kosten, heb ik al meerdere keren gedaan, en dat zal door wat de Europees Unie geflikt heb, dat je nu BTW extra moet betalen meer gaan toe nemen.
Er zijn en zullen steeds meer China Warehouses komen in Europa en de rest van de wereld, maar het is erg dom om te denken dat je dan geen invoerbelasting hoeft te betalen.
De extra kosten die ze maken en gemaakt hebben om de producten hier op te slaan zijn al in de prijs doorberekend tenslotte.
Het gaat echter om enorme aantallen en zoals we weten betalen grote bedrijven vaak veel minder BTW dan u en ik.
Vraag me wel af hoe het daar toegaat trouwens, want als ik kies voor verzenden vanaf Polen, Italië, Spanje, Frankrijk, etc. dan heb ik nog steeds niet het idee dat het veel sneller binnenkomt dan vanuit China.
Er zijn en zullen steeds meer China Warehouses komen in Europa en de rest van de wereld, maar het is erg dom om te denken dat je dan geen invoerbelasting hoeft te betalen.
De extra kosten die ze maken en gemaakt hebben om de producten hier op te slaan zijn al in de prijs doorberekend tenslotte.
Het gaat echter om enorme aantallen en zoals we weten betalen grote bedrijven vaak veel minder BTW dan u en ik.
Vraag me wel af hoe het daar toegaat trouwens, want als ik kies voor verzenden vanaf Polen, Italië, Spanje, Frankrijk, etc. dan heb ik nog steeds niet het idee dat het veel sneller binnenkomt dan vanuit China.
Ze gooien die warenhuis helemaal vol, waardoor ze een keer de Europese BTW hoeven te betalen, en je vergeet een ding, vaak is de product net zo duur als je het rechtstreeks uit China laat komen, of uit een Europese warenhuis, heb het al vaak genoeg gehad.

Een goede voorbeeld is de Xiaomi RedmiBook Pro 14 Laptop 11th Intel Core i5-1135G7, die zelfs gratis woord verstuurd vanuit Spanje naar je huis, en als je hem uit China laat komen betaal je precies het zelfde, en ook gratis verzendkosten, en woord sneller geleverd ui Spanje.

[Reactie gewijzigd door BamiJamJam op 22 juli 2024 13:30]

Anoniem: 392841 @macron01 juli 2021 15:47
Het kan mogelijk duurder worden echter. Zoals aangestipt in het artikel - voorheen werden artikelen soms bewust voor een te lage prijs gemarkeerd richting de douane waardoor de BTW-afdracht en de inklaringskosten ontlopen werden.

Nu zal men op ALLE spullen BTW moeten kwantificeren en men moet conform Europese regelgeving rapportages mbt de omzet inleveren bij de respectievelijke belastingdienst binnen de EU. Als men een product verkoopt voor bv 105 Euro en men gaf het voorheen aan voor de waarde van 10 euro... Dat kan met de nieuwe regels niet meer, want dan krijg je geheid vragen van de belastingdienst waar dat verschil vandaan komt en of je even het verschil tussen de importbelasting en de BTW wil verklaren.

Het zal echt niet voor alle spullen gelden, maar dit kan potentieel een flink verschil gaan opleveren op sommige spullen (zeker electronica) waarbij men de reeële waarde echt zal moeten gaan gebruiken.
Bij aliexpress altijd in het commentaar gezet dat ze het pakketje op moeten geven als $5. Nog geen enkele keer BTW of invoerrechten hoeven betalen. Meermaals voor 150+ euro besteld, geen enkele keer eruit gevist. Ebay daarentegen eist dat het juiste bedrag erop staat en daar wel altijd betaald.
Lekker asociaal.
Zolang het oneerlijk wordt gedaan vanuit de Staat en ze de regels naart zicht toetrekken is het toegestaan.
Dan woon je gewoon in een regio waar een postsorteercentrum zit waar men liever lui dan moe is. Niets meer, niets minder. Ooit een screenprotector gekocht. Zat in een plat, vlak doosje van een centimeter dik. Daarop een voorbedrukte sticker van de rol met daarop: contents: AC adapter. Met een bedrag van 5$. Yep. Dat past wel in dat platte envelopje. 🤔
Die gasten gaan echt niet elk pakketje voorzien van een aparte sticker met apart bedrag of zo.
Je fraudeert dus? Lekker asociaal.
.

[Reactie gewijzigd door freedzed6 op 22 juli 2024 13:30]

Nee .......... want hij zet dat bedrag er toch niet op
"Ik heb het niet gedaan, ik heb er alleen maar om gevraagd"
Hrm...
medeplichtig noemen ze dat. "Samen met anderen schuldig aan iets dat strafbaar is"

[Reactie gewijzigd door wkleunen op 22 juli 2024 13:30]

Ja je moet niet zo dom zijn om te zeggen dat je het gevraagd hebt
En steeds meer van die bedrijven hebben grote DC's hier in Europa en is het probleem opgelost
Ging voornamelijk om pakketjes van 25 euro. Dan ben je na 21% btw en 13 euro inklaringskosten 45 euro verder voordat je het in huis hebt.
Dat maakt helemaal niet zoveel uit. De kans om 'gepakt' te worden is via eBay niet veel groter dan via Ali.
Wel als je iets koopt van verkopers uit de US, dan ben je geheid aan de beurt.
Precies. Ik vermoed dat er juist veel meer in china gekocht gaat worden. In elk geval nu ook de iets duurdere producten. Dit gaat pijn doen voor veel webshops.
Oude situatie Situatie vanaf 1 juli
Geregistreerde webwinkel (IOSS) Ongeregistreerde webwinkel (geen IOSS)
Prijs € 20 € 20 € 20
Afhandelingskosten vrijgesteld € 0 (door webwinkel betaald) € 4 in Nederland, € 15 in België
Btw (21 procent) vrijgesteld € 4,20 € 5,04 in Nederland, € 7,35 in België
Totale kosten € 20 € 24,20 € 29,04 in Nederland, € 42,35 in België


De Oplossing misschien https://www.grenspostadres.nl/
Waar zie je bij Aliexpress dat hun de btw in rekening brengen? Ik zie alleen een subtotaal en de prijzen van de roborock onderdelen in mijn wishlist zijn nog steeds hetzelfde.
Valt heel erg mee? Ik heb 3 orgonite pyramides besteld 2 weken geleden die moeten nog komen vanuit UK.. voor 500 euro.. daar ga ik nu lekker meer dan 100 euro voor moeten bij betalen Zo het lijkt ?!
Dat heeft niets te maken met de wijzigingen die gisteren zijn ingegaan.
Voor import vanuit de UK is al btw (en invoerrechten) verschuldigd sinds ze uit de EU zijn gegaan.
Hoe bedoel je, je moet nu 21% buiten de EU betalen dat lees je in het artikel zelf.
Je moest al 21% btw betalen op aankopen buiten de EU, dus ook op aankopen uit de UK sinds ze uit de EU zijn gegeaan.

Wat er per 1 juli veranderd is, is dat de vrijstelling van €22 is komen te vervallen. Daar zat jouw aankoop sowieso boven, dus verandert er niets voor jou.
Dus btw zou je betalen voor 1 juli en btw ga je betalen na 1 juli (mits jouw pakketje er niet doorheenglipt natuurlijk).
I.d.d zal het de locale winkels niet gaan helpen. De speculaties en bangmakerij verhalen die al enige tijd rondgaan zijn inmiddels verouderd. Dat krijg je als je alle berichten van elkaar gaat lopen copy pasten.
Ali en trawanten zijn echter wat helderder en zakelijker ingesteld dan de NL overheid. Die zien toch alleen maar dat ze BTW mislopen en dat daar een stokje voor gestoken moest worden. Nou die BTW krijgen ze dan nu, maar de vraag is of ze er iets verstandigs mee gaan doen.
Niet helemaal volgens de regels (want consumenten sites mogen niet adverteren met prijzen exclusief BTW zonder daarbij de prijs in de BTW te vermelden) maar goed, bij het afrekenen krijg je het alsnog te zien en weet je ook wat je maximaal kwijt bent.
Dat is dan wel 21% meer dan voorheen, maar daarbij heb je nu de zekerheid dat je geen verrassingen meer krijgt aan de deur.
Ik zie in deze wijziging geen vermindering in het aantal dropship winkels, maar eerder weer een stijging. Ze zullen weliswaar duurder moeten inkopen en verkopen, maar ze kunnen nu ook duurdere artikelen verkopen zonder dat dit extra kosten met zich meebrengt voor de kopen.
Neemt u mij dan ook niet kwalijk dat ik als webshop eigenaar (met 100% eigen voorraad) de nieuwe regelgeving nog niet gelijk zie als een groot voordeel.
Ben dan ook zeer benieuwd hoe dit geen zich gaat ontwikkelen.
Ik ben het volledig met je eens. Voor 1 Juli was het altijd een loterij en was goedkoop soms duurkoop. Een bestelling van 25 eur werd dan soms 57 eur (BPost Belgie). Ik betaal dan ook liever altijd 21% om dan nooit meer voor een verrassing komen te staan.

Weet iemand soms of het nu ook eenvoudig is om als bedrijf de BTW te kunnen verrekenen als je op AliExpress koopt? (net zoals je in de EU op factuur koopt)

De tijd dat China enkel rommel produceerde is al lang voorbij. Je moet wel het kaf van het koren kunnen scheiden en er zijn echt wel kwalitatief uitstekende dingen te vinden op AliExpress. Echter betaal je ook daar dan iets meer voor. Wie het over Chinese rommel heeft, is dan vaak ook op zoek naar de allergoedkoopste versie van dat product.
Op aliexpress verschijnt sinds kort bij mij een melding dat ik als ik een bedrijf heb ik mijn VAT(btw) nummer kan opgeven, omdat bedrijven zijn vrijgesteld van btw. Is dat wat u zoekt?
Precies dat. Ook doen Nederlandse nieuwssites alsof aliexpress producten nu opeens veel duurder zijn geworden dan Nederlandse, maar ook dat klopt vaak niet.

Bijv:

Deze schermbeschermer (3 verpakking) kost mij bij aliexpress inclusief 21% btw en verzendkosten 2,96 euro. link aliexpress

als ik vergelijkbare product hier wil kopen, dan kost mij dat op bol.com per stuk 5,95 (link bol.com)

of 9,95 voor een 3 pack (https://www.bol.com/nl/nl...&utm_medium=free_shopping)
De strekking van het artikel is dat de kans groot is dat de Chinese webwinkels gaan verdwijnen. Ik denk juist dat dat niet gaat gebeuren:
  • 21% prijsstijging is echt veel te weinig om het prijsgat tussen een Chinese webwinkel en een lokale webwinkel te dichten
  • Weliswaar stijgen de tarieven via de Wereldpostunie, veel pakjes komen niet langer via China Post, maar via AliExpress Standard Shipping en dat is al een direct contract tussen PostNL en Alibaba. Wellicht kan PostNL de prijzen verhogen, maar Alibaba zal een steeds groter deel van de logistieke keten verzorgen en waarschijnlijk rechtstreeks vanuit Luik aan de distributiecentra leveren. Het kan dan ook de lage zakelijke binnenlandse tarieven gebruiken
  • Chinese webwinkels verpakken superefficiënt waardoor ze veel meer gebruik kunnen maken van briefpost. Bij Nederlandse webwinkel zit het met verpakkingsmateriaal in een detailhandelsdoos, waar vervolgens een hoop schuim omheen gaat waarna er nog eens een verzenddoos omheen gaat. Verzendkosten zijn daardoor een stuk duurder.
  • De luchtvaart zal zich echt wel weer herstellen en daarmee vrachtcapaciteit. Nog even los dat het probleem vooraf voorzien werd en Europese hubs zijn aangelegd.
  • Het aanbod in Chinese webwinkels en Nederlandse webwinkels is gewoon ongelijk. Sommige spullen koop je in een Nederlandse webwinkel, sommige in een Chinese webwinkel. Je bestelt vaak ook in China omdat het niet in NL te krijgen is.
Chinese webwinkels verpakken superefficiënt waardoor ze veel meer gebruik kunnen maken van briefpost. Bij Nederlandse webwinkel zit het met verpakkingsmateriaal in een detailhandelsdoos, waar vervolgens een hoop schuim omheen gaat waarna er nog eens een verzenddoos omheen gaat. Verzendkosten zijn daardoor een stuk duurder.
Er zijn ook Nederlandse webwinkels die dit doen, ik meen dat zowel Coolblue als Belsimpel ook deze methode gebruiken.
Nog nooit iets bij Conrad bestelt zeker?

Die verpakken 2 schroefbitjes in een doos met de afmetingen van ongeveer een schoenendoos.
En daar moet je dan voor thuisblijven want het past niet door de brievenbus terwijl het makkelijk
in een bubbeltjesenvelop had gekund die wel zonder enige moeite door de brievenbus kan met ook
nog eens veel minder portokosten.
Haha, ja Conrad is idd een heel goed voorbeeld:
Daar bestelde ik spullen en om boven het bedrag te komen voor gratis verzending bestelde ik er een puntenslijper (zo'n ouderwetse metalen) bij.
Die was blijkbaar niet op voorraad, dus ontving ik die puntenslijper later als nazending, idd in een soort schoenendoos.
herkenbaar dit ! ....

als ze later nog de optie hadden gegeven "laat die puntenslijper maar, en nog steeds gratis verzending" had ik 'm aangeklikt....
Yep.. Zo zag ik een zending van een aantal kleine bestellingen opgedeeld raken in evenveel schoenendozen die mij door verschillende levertermijnen op drie verschillende momenten werden aangeboden. Alle bestellingen hadden qua ruimte in een doos gekund. Om die kartonnen doos kunnen we niet heen, en is ook wel oké om je levering te beschermen. Maar alsjeblieft, ik hoef leveringen niet per se in 2 dagen te hebben.

Ik zou graag de volgende verzendoptie bij Conrad zien:
"Graag in een pakket afleveren zodra de laatste bestelling binnen is".

Dit vergt natuurlijk het nodige van hun logistieke software, ze hebben dan een flag-systeem nodig in hun database dat een exemplaar van product X al deel uitmaakt van een bestaande levering en daarom niet meer beschikbaar is, al is ze nog niet uitgeleverd.

[Reactie gewijzigd door teacup op 22 juli 2024 13:30]

Ik beweer ook nergens dat er geen webwinkels zijn die niet rete-inefficiënt te werk gaan met ruimte in dozen.
Nou, die doen het echt niet zoals tante Ali. Die doet er een zakje om, als het half kan zonder bubbels. Ik bestel een keer of 8 per maand daar, nog nooit iets stuk gehad.

Ik denk dat het milieutechnisch beter is bij Ali te kopen dan in NL vanwege het ontbreken van dozen, blisters, zakjes, folie, schuim enz.
Dat niet alleen, er zitten gewoon pareltjes tussen op AliExpress en dan heb ik het niet over cheapo kabeltjes maar over sculpturen, PCBs, DHZ produkten die hier niet te vinden zijn.

En de service/kwaliteit is beter. Het is niet alleen rommel en boven 30E doen de nette verkopers gewoon legaal.
Is dit een actie voor of tegen de samenleving, ofwel aan welke kant staat de belastingdienst nou? Aan die van de burger? Lijkt op niet, de kosten en de processen worden nodeloos ingewikkeld en iedereen verliest hierdoor terwijl de btw op telefoonhoesjes werkelijk niet substantieel zijn. De controle en poespas is veel duurder. Dus wie schiet hiermee iets op? Kunnen de ambtenaren in Apeldoorn zich niet eens bezig houden met hun primaire, samenleving-onderdsteunende hoofdtaken?

Deze maatregelen veroorzaken een relatief enorme administratieve rompslomp en het zou mooi zijn dat alle kosten van administratie gericht worden aan de ontvanger der belastingen. Zij veroorzaken immers de nodeloze kosten en ongemak.

Het is best triest dat, zonder dat de douane ervoor betaalt, post.nl meewerkt aan de uitvoering van deze douane-aanpak. Laat maar staan bij de inklaring en laat de douane het vraagstuk maar oplossen. Zou prima zijn wanneer mensen het product bij deze belachelijke opslag gewoon niet accepteren. De afhandeling is dan veel duurder dan de btw ooit zou opleveren. Penny wise, pound foolish. En ze hebben al zo'n achterstand bij het publiek.

Punt is, niemand verdient hieraan. De belastingen staan in principe in dienst van de samenleving, maar op deze manier zeker niet. Goede reden om idem zo lastig mogelijk te worden voor die anti-samenleving micro-management dienst. Zielig vind ik het. Hoop dat ze een verklaring hebben.
Het is best triest dat, zonder dat de douane ervoor betaalt, post.nl meewerkt aan de uitvoering van deze douane-aanpak.
Je haalt echt heel veel dingen compleet door elkaar. Invoertarieven is niet hetzelfde als btw. PostNL heeft een speciale status, daarom mogen ze sommige douanetaken uitvoeren. Verder doet PostNL dit juist niet gratis, daar betaal je de 4 EUR voor.

Als laatste: een groot bedrijf (b.v. AliExpress) sluit zich prima aan op het hiervoor bedoelde IT systeem, IOSS. Veel hiervan is prima te automatiseren. Een flink groot gedeelte kan prima automatisch door IT systemen afgehandeld worden.

Grote effect zal wel zijn dat kleine verkopers het moeilijk zullen hebben en grotere bedrijven het gemakkelijker.
Post.nl laat de klant betalen in plaats van dat ze de douane. Terwijl ze een dienst leveren aan de douane. Dat vind ik triest. De douane (onderdeel van de belastingen) mag best voelen dat de administratiekosten hoger zijn dan de ontvangsten. Benieuwd of ze dit dan ook zouden uitvoeren. tuurlijk niet. Iedereen verliest op deze manier.

Veel te puriteins en veel te weinig pragmatisch. Ik denk dat de belastingdienst het credo mag aanpassen: Moeilijker kun je het niet maken.
typische voorspelbare emotionele reactie.

De douane mag het best voelen, wat mogen ze voelen de kosten ?
Als de douane onder kostprijs gaat werken betekend dat heel eenvoudig dat ze meer geld moeten krijgen.
Waar komt dat geld vandaan. Van de belastingbetaler, jij en ik dus die dat dan via weet ik wat toch moeten geen betalen.

Maar waarom zou ik voor jou zending extra belasting moeten gaan betalen ?

Daarnaast als je het nog niet wist dit is een EU regel. Dus wil je zeuren zul je naar de EU moeten.

Had je het artikel goed gelezen dan betaal je tot 150 euro gewoon btw en ali of een ander kan dat automatiseren door vanuit buiten de eu al de btw af te dragen.

boven de 150 euro moet je aangifte voor invoerrechten doen en betalen. Maar ook dat kan de verkoper voor jou doen en het product inclusief alles aan jou leveren.
Post.nl laat de klant betalen in plaats van dat ze de douane. Terwijl ze een dienst leveren aan de douane.
PostNL voert taak namens te overheid uit. Voor sommige overheidstaken betaal je niet direct, bij andere dingen weer wel. Als je bijvoorbeeld een keer net iets te hard rijdt in een auto betaal je hiervoor wat administratiekosten. Als je iets besteld dan betaal je in sommige gevallen wat kosten om de BTW te controleren, te berekenen en te innen.

Wat je voorstelt is dat die kosten verdeeld worden over alle belastingbetalers. De huidige opzet lijkt me veel eerlijker, diegenen die hierbij betrokken zijn betalen de kosten.

Verder doe je net alsof je standaard kosten aan PostNL zal afdragen. Zoals ik al aangaf (en je niet op inging), dit kan prima via IOSS afgehandeld worden.
Benieuwd of ze dit dan ook zouden uitvoeren. tuurlijk niet. Iedereen verliest op deze manier.
In het geval van IOSS heb je het over 21% extra dat je moet betalen. Het lijkt er gewoon op dat je zo goedkoop mogelijk uit wilt zijn. Belastingen zorgen ervoor dat dingen in Nederland geregeld worden. Een ziekenhuis enzo.

Je draagt dingen als "pragmatisch" aan, terwijl dit voor een AliExpress enzo prima te doen is. Ik werk in de logistiek, dat je met de douane te maken hebt is enorm voor de hand liggend. Wat wel slecht is is dat AliExpress niet de prijs laat zien incl btw; dit is tegen de wet.
mambo5 geeft de typisch jankende reactie van iemand die meer moet betalen.
Uiteindelijk is het heel eenvoudig. Onze overheid heeft inkomsten en uitgaven. Inkomsten komen vooral via belastingen. Als de inkomsten via deze zendingen stijgen heeft de overheid misschien straks overschot of hoeven ze ergens anders minder te innen.

Maar ali zal straks gewoon netjes de prijzen inclusief alles laten zien. Als mensen zelf te veel moeten gaan betalen kopen ze niet meer. Dat heeft ali heel snel door dus zullen ze willen ze hun eu omzet op pijl willen houden gewoon netjes alles aangeven inclusief btw.
Door die bodemloze put kun je naar het ziekenhuis, is er infrastructuur, brandweer mocht je huis in de fik staan, zijn er rechtbanken en noem zo maar op.

Maar goed zeiken is eenvoudig.
De belastingen staan in principe in dienst van de samenleving, maar op deze manier zeker niet.
Ten eerste is dit een eu regel waar de Nederlandse en alle andere belastingdiensten zich gewoon aan moeten houden.

Ten 2de wordt de samenleving hier alleen maar beter van. Het is een eerlijkere manier om belastingen te heffen. Wil jij zo nodig buiten de eu iets kopen en importeren dan moet jij gewoon die kosten betalen, niet ik of een ander.

Ten 3de de oneerlijke concurrentie door oplichting van lagere waardes om onder belastingen uit te komen verdwijnt hier mee.

Ten 4de als onze overheid hierdoor meer inkomsten krijgt betekend dat ook dat ze die meerinkomsten weer aan het algemene belang kunnen uitgeven. Of ze kunnen door structurele meerinkomsten ergens ander de belastingen verlagen.

Ten 5de als je het hele artikel had gelezen kan ali en andere bedrijven die vrijwel automatiseren. Sterker nog het komt de eu juist ten goede. Er komen nu massaal distributiecentra in veel landen = werkgelegenheid.

Ten 6de , 5 punten zijn voorlopig wel genoeg.
Veel aannames dat het er allemaal beter op wordt.
Ik moet het eerst nog zien.
aannames, wederom lees artikel en je zet dat Chinese bedrijven hier distributiecentra openen. Dat zijn geen aannames maar feiten. Wie bouwen die centra denk je en wie komen er te werken, lokale mensen, gewoon feiten.

oneerlijke concurrentie door lagere waarde is gewoon belastingontduiking, geen aannames maar feiten die veel kopers op tweakers ook al eens meegemaakt hebben.

Maar dat het er beter op wordt, het wordt in ieder geval een eerlijker speelveld en dat is voor sommige aanbieders idd beter voor andere niet.
Er is geen eerlijke manier om belastingen te heffen als er geen optie is om "to opt out". Blijft diefstal.
opt out, de naam zegt het al out. Ga in hutje op de hei ergens wonen waar je zelf in je leven voorziet. Geen inkomsten geen belasting. Maar ook niet zeuren als je je been breekt en naar ziekenhuis moet. Geen gebruik maken van wegen. Er zijn op de wereld genoeg plaatsen te vinden waar je aan opt out kan doen.

Wil je echter gebruik maken van alle voorzieningen, stroom water licht, wegen ziekenhuis, scholing en nog veel meer dan moet je niet zeuren over opt-out.
Voor jou verhaal zijn er een paar woorden te bedenken, Sprookje, Utopie.

Je vergeet hoe de mens in elkaar zit en denk met alleen aan positieve. De realiteit is dat de mens veel donkere, lees negatieve kanten heeft.

Maar landen genoeg waar je met jou idee een commune kan beginnen met gelijkdenkenden. Oeps die zijn er al een boel communes met jou idee, maar of het daar nu allemaal koek en ei en goed en mooi is.
Ik wist dat je met het woord utopie zou komen. Dit is je eigen verstoring, programmering en wounding dat hier spreekt! Nee absoluut geen utopie! Maar wel veel meer in balans met natuur mens en levende wezens etc.

Ik vergeet zeker niet de negatieve kanten van de mens! Maar er is een verschil dat je dat alleen maar kan zien en het de mens laat bepalen! Of je juist ziet waar het vandaan komt! En wat de weg terug is. Die negatieve kant is precies waar het hierom gaat dat is waar de verstoring van onze mensen pysche en samenleving ligt, die vrijwel altijd gecreeerd word door tegen de natuur in te gaan. En dat ook voor een groot deel bepaald door, in wat wij geloven(wet van de sterkste om maar een voorbeeld te noemen;verstoringen van evolutietheorie) En in ons gedrag.

Mensen maken nog steeds errors en dingen gaan anders. Maar jij weet niet misschien dat de menselijke conditie iets TOTAAL anders is dan de menselijke natuur. En die conditie is ondergaande aan het feit dat we nu collectief al vele duizenden jaren getraumatiseerd zijn en vaak tegen de natuurlijke orde in leven, en niet meer weten wat dat echt inhoud, maar dat maakt het niet anders dan wat de natuurlijke principes echt zijn, hoeveel we ook anders denken en handelen door programmering en wounding.

En de omgeving reflecteerd dat, een redelijke barre omgeving waar we ons als mensheid in begeven op het moment. Alhowel we mogelijk dat op het punt staan om om te gooien. Het feit dat het niet "goed" is gegaan in het verleden of heden is geen excuus, zowiezo is het een continue process, en de waarheid zal altijd de waarheid zijn.
Hoe onze procliviteit om fouten te maken nu zo groot is, en heeft kunnen worden is een ander verhaal... Maar kort gezegt er is een invloed waardoor dat extra nu gebeurd. En nu zijn we in het process waar sommige individuen in grotere schaal die invloed aan het overstijgen zijn. In een "normale" situatie is de mens zijn procliviteit om fouten en verstoringen te maken veel marginaler. Meer harmonieus leringsproces. Maar dat heeft zijn redenen nu door waar wij zijn in onze universele reis met onszelf...
Een heel verhaal bijna geschreven als een politicus. Je schrijft veel maar inhoud waar het nu om gaat, concreet, nergens te vinden.
Bekijk de geschiedenis van de mensheid zelfs duizenden jaren geleden waar je het over hebt en wat jij denkt is en blijft een utopie
Wat ik al zei onze collectieve trauma's gaan ver in het verleden vele duizenden zelfs vele tienduizenden jaren geleden. Genoeg over te vinden, wat ik aan jou overlaat als huiswerk mogelijkerwijs.
Heeft echt niks met utopie te maken, maar alles met de oorsprong. Dan begrijp je gewoonweg realiteit niet.

Losgezien van dit hele verhaal waar je van mag denken wat je wilt, is het gewoon heel simpel, je steelt, extort en chanteerd niet van andere. En dat is wat belasting is. PUNT. UIT. ELKE justificatie die je hierna brengt is immoreel. Al is het voor beste doel op aarde in jou ogen.
Ik heb alles gezegt wat dient gezegt te worden.
De natuur van de mens is dat er in elke groep (stam) een leider onstaat die dingen regelt en de macht heeft. En die ook tegen pietje zegt dat hij wat van zijn bessen aan jantje moet geven totdat jantje hersteld is van zijn sabeltandtijger beet.

Het probleem met dat systeem is dat je de leider niet echt kan kiezen, al helemaal niet als de stam groter wordt. 17.000.000 mensen bijvoorbeeld.

Wij kiezen elke 4 jaar de overheid. Dus wij bepalen zelf democratisch onze stamhoofden en zijn soeverein over ons land en de grondstoffen die daarin bestaan. Dit systeem van belastingen is dus gewoon wat de democratische minderheid wil en daar kan jij als minderheid terecht niks aan doen.

Als jij niet mee wil doen aan dit systeem, en ook niet de bijhorende (Samenleving-flix) subscriptie wil betalen ga je maar ergens in de bergen in Rusland of de USA wonen ofzo. Het feit dat mensen al millennia in vergelijkbare omstandigheden in Zwitserland wonen bewijst dat hier genoeg grondstoffen voor zijn.

Alleen je zal zelf de wegen, steden etc moeten bouwen. Jezelf beschermen tegen vijanden, je eigen gezondheidszorg moeten oprichten etc etc. Dat kan je natuurlijk niet alleen, dus misschien moet je wat mensen om je heen verzamelen die taken van je kunnen overnemen. Zodat je met ze kan samen-leven. Alleen kan de bouwvakker natuurlijk niet voor zijn eigen eten zorgen, dus dat moet dan geregeld worden dat hij dat van de landbouwer krijgt. Die weer machines van de ingenieurs en monteurs krijgt. Die weer kleding krijgen van de naaisters en die op vrijdag avond weer van muziek genieten van de troubadour die ook eten, een huis, kleding en een plek om te spelen nodig heeft, Laat het nu zijn dat het theater precies op de plek staat die de boeren nodig hebben om meer eten te kunnen verbouwen. Hier moet iemand een keuze voor gaan maken. Tevens klaagt de bouwvakker dat hij niet genoeg te eten krijgt voor zijn zware werk, maar vind de naaister het niet eerlijk als hij meer krijgt voor dezelfde hoeveelheid uren werk. Het wordt allemaal aardig complex zo, misschien moeten we iemand instellen om dit allemaal te regelen. O wacht, nu zijn we alweer een samenleving met regering.

In de USA zijn er al een paar van dat soort "Sovereign citizen" communities trouwens. Maar de grap is dat die allemaal weer zelf een leider hebben en een deel van hun inkomsten daaraan afdragen om hun kleine community in stand te housen. LOL!
Je hebt niet door dat dit juist gedaan wordt om de concurrentie positie van Nederlands bedrijven te verbeteren. Aangezien die wel btw moeten berekenen op hun producten aan hun klanten. Terwijl die NL bedrijven ook nog eens de inklaringskosten en invoerrechten betalen om die goederen in te voeren. De verhouding is altijd al scheef geweest. Zeker ook omdat je bij Ali iets van 80 euro kon kopen en dan altijd minder dan 20 $ op de factuur stond waardoor ontvanger geen btw of invoerrechten hoefde te betalen..
Het is gewoon Fraude wat er gebeurde met grote schade voor Nederlandse ondernemers.
Ah, mijn beeld was dat het ook veel Nederlandse ondernemers zijn die idem meewerken aan deze handelswijze. Grote organisaties hebben er juist minder last van, die kopen in per container. Juist die onvindbare producten en gadgets vallen binnen deze goedkope categorie. Elders gewoon niet op de NL markt te vinden, immers geen volume.
Ik zie niet dat de belastingdienst ook maar iemand een dienst doet met deze handelswijze. Zeker geen fraude. Integendeel, de nieuwe insteek is behoorlijk anti-burger en de ondernemer kan net zo handelen op Ali. Dus allemaal enorme rompslomp en kosten ... voor wie? Dat kleine cadeautje voor dochter, roze en troep natuurlijk, of dat stukje electronica, gaat dadelijk gewoon niet door. Ook niet voor die NL ondernemer. Overheid tegen de burger. En waarom? BTW-gelijke playing field voor prutsspullen waarvoor die NL ondernemer net zo goed dit spel kan spelen?? Zeker niet.
Ik zie niet dat de belastingdienst ook maar iemand een dienst doet met deze handelswijze.
Het artikel gaf al aan dat er 7 miljard aan gemiste belastinginkomsten zijn. Belastinginkomsten zorgen ervoor dat je 112 kan bellen. Dat Nederland fijn is om in te wonen. Verder doe je een gigantische hoop aannames zonder deze te onderbouwen.

Je betaalt als burger altijd al btw. Waarom is btw op wat AliExpress pakketjes zo'n groot probleem? Voor de dingen waar AliExpress goedkoop is maakt de 21% BTW echt weinig uit.
Dat kleine cadeautje voor dochter, roze en troep natuurlijk, of dat stukje electronica, gaat dadelijk gewoon niet door.
Als je dit laat afhangen van 21% BTW dan is dat echt onzinnig. Het geeft wel aan dat het je niet gaat om "eerlijkheid", het gaat enorm dat iets zo goedkoop mogelijk is.

Verder: AliExpress draagt in sommige gevallen de BTW af. De 4 EUR richting PostNL is er alleen indien de btw nog niet betaald was.
Klinkt als iemand die veel bij Ali/Wish/Bangood kocht en daar nu een einde aan ziet komen. Heb ik ook gedaan hoor, maar dit was een scheve en oneerlijke situatie waarbij lokale handelaars sterk benadeeld werden ten opzichte van buitenlandse handelaars. Ik betaal ook niet graag belastingen, maar ik maak wel liever iemand lokaal rijker dan iemand op een ander continent.
Niet zo moeilijk denken. Ze willen gewoon dat Ali etc belasting betaald. Klaar!

de BD gaat dan later naar ALI toe om het te innen ipv dat het in China blijft.
Dit zijn in het totaal hele grote bedragen.
Ik wil als voorbeeld nu wat bestellen op Ali, er wordt verstuurd vanaf Spanje.
Nu krijg ik toch de btw voor mijn neus gedrukt op de factuur gezien de verkoper in China zit.

Binnen de EU hoeft dit helemaal niet dus begrijp niet dat ze mij verplichten alsnog BTW te betalen.

Tevens lees ik in het artikel:
Bovendien zijn producten van 5,23 euro of minder sinds 1 juli nog altijd uitgezonderd van btw.
Het product wat ik nu als voorbeeld nam was nog lager ook qua aanschaf. Ik kan deze informatie ook nergens vinden op internet. De belastingdienst claimt dat op alles BTW wordt gerekend ongeacht het bedrag.

[Reactie gewijzigd door Dennisb1 op 22 juli 2024 13:30]

Euh, zelfs als je dingen in de supermarkt koopt betaal je gewoon BTW. Heb je je kasbonnetjes al eens bekeken? Daar staat gewoon op hoeveel BTW je betaalde.
Dat snap ik wel. Echter kwam dit nooit als toeslag bij AliExpress.
Nu valt het gewoon extra op.
je hebt ook nog nooit btw betaald bij Ali
95% van de mensheid is dom, dat zie je maar weer.
“Binnen de EU hoeft dit helemaal niet dus begrijp niet dat ze mij verplichten alsnog BTW te betalen.”

Hoezo niet? Ook binnen de EU ben je gewoon BTW-plichtig hoor :P Enkel intracommunautaire zakelijke betalingen zijn uitgezonderd in de zin dat de BTW verlegd wordt.

Bedrijven zijn niet verplicht jou als consument een factuur uit te reiken, misschien dat daar verwarring ontstaat over de BTW? Die zit dan op de achtergrond wel degelijk ik de prijs verwerkt.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 22 juli 2024 13:30]

Cruciaal is de vraag of de verkopende niet-EU-webwinkel het Import One-Stop Shop- of IOSS-systeem gebruikt. Als deze verkoper zich registreert bij dit eenloketsysteem, geldt de nieuwe, bijzondere regeling voor afstandsverkopen van niet-EU-goederen. De consument betaalt de verschuldigde btw bij de aankoop direct aan de verkopende partij. De verkoper moet periodiek btw afdragen aan de belastingdienst van de EU-lidstaat.
Ehm dit lijkt me niet zo'n strak plan. Die Chinezen hebben gewoon miljoenen kleine bedrijfjes. Aliexpress verkoopt ook weinig zelf, het meeste komt vanaf duizenden flatjes ergens in Shenzen of waar dan ook. Die laten dat gewoon periodiek 'op de fles' gaan voor ze de BTW moeten afdragen en pakken het mee als extra winst. Zie ze maar aan te pakken in China.

Beter dat je het direct afdraagt aan je lidstaat bij aankoop.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 13:30]

AliExpress is als marktplaats verantwoordelijk voor de btw-afdracht, niet de verkoper op Aliexpress. Bol eist nu (eindelijk) ook per 1 juli ook dat de goederen worden verstuurd vanuit de EU.
Bron over marktplaatsen: Belastingdienst webinar hierover en: https://www.globalvatcomp...ce-vat-changes-july-2021/

Ik hoop dat dit ook een eind maakt aan schimmige clubs, zoals GearBest en dergelijke, die warehouse in EU misbruiken om zonder btw binnen de EU te importeren en dan door te sturen zonder btw.
Ok cool, dat bedoelde ik dus, dat was me niet helemaal duidelijk uit het artikel. Als aliexpress het moet adragen dan komt het inderdaad wel goed want die hebben te veel te verliezen. Super dat hier aan gedacht wordt.

En fijn van die eis van Bol. Hoop dat Amazon dit ook gaat volgen. Op Amazon Spanje hier zie ik nog vaak verkopers die over 60 dagen pas kunnen leveren en dan weet je al genoeg.. Daarom bestel ik juist niet op Amazon (ik zou nog liever op lokale webshops bestellen maar daar is in Spanje niet echt een cultuur van zoals in Nederland).

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 13:30]

Lang verhaal wat de plank mis slaat.
De BTW heffing is een standaard belasting op diensten en goederen, die voor iedereen gelijk is. De eindverkoper hoort de BTW aan de klant te berekenen en aan de belastingdienst af te dragen. Inmiddels is dit Europees geregeld, wat het zowel voor de bedrijven als consumenten een stuk gemakkelijker maakt dan voorheen, toen de BTW in het land van de consument afgedragen moest worden.
Dat er geen BTW hoeft te worden betaald als een product van buiten de EU wordt geïmporteerd geeft die bedrijven gelijk een concurrentie voordeel. Met het feit dat China voor de internationale postwet nog altijd als derde wereldland wordt aangemerkt, waardoor men gratis kan verzenden, maakt die concurrentie verhouding nog schever.
Dat de BTW nu op alle producten geldt is dus om de concurrentie positie wat gelijk te trekken.

Europese bedrijven moeten de BTW afdragen, maar voor bedrijven buiten de EU int de douane de BTW. In de praktijk bieden postbedrijven en transporteurs vaak de mogelijkheid om (tegen vergoeding) de BTW aan de douane af te rekenen. De BTW zit voor de consument dan in de transportkosten verwerkt.
De verkopende partij uit mag ook zelf BTW rekenen en dat in het land van de consument afdragen.

Belastingen (in welke vorm dan ook) zijn niet om de burger kaal te scheren, maar vormen het inkomen van de BV Nederland. De BV Nederland heeft de inkomsten hard nodig om de eigen uitgaven te dekken. Wat die uitgaven zijn is elk jaar september te lezen in de miljoenen nota.
Ik ging bewust niet op je commentaar in, omdat het gewoon onzin is. Op verzoek wil ik er best even op in gaan.

Ik begrijp dat je een hekel hebt aan het betalen van belasting, maar als je van de overheid verlangt dat we goed onderwijs, goede wegen, een sociaal vangnet hebben en criminelen netjes worden opgespoord en bestraft is het gewoon een noodzakelijk kwaad.
Als het goed is heb je in het begin van de middelbare school ooit eens uitleg gehad over directe en indirecte belastingen. Zie ook https://mavo.economielokaal.nl/direct-of-indirect-belasting/ als opfrissertje.

Met democratie, productiviteit, ambtenarij enz. heeft het heffen van BTW niets te maken. De vrijstelling tot € 22.- was ooit bedoeld om de ambtenarij niet onnodig te belasten (met werk in dit geval). Door de enorme stroom goedkope goederen uit China werd die vrijstelling eigenlijk gewoon misbruikt.
Dat we binnen Europa de BTW of VAT in het land van de verkoper betalen is een onderlinge afspraak binnen de EU om de BTW afdracht te versimpelen, zodat we daar minder ambtenaren voor nodig hebben.

Je verhaal over "toegevoegde waarde" is ook onzin. Bedrijven hoeven bij onderlinge verkoop geen BTW te rekenen. De BTW wordt alleen gerekend op het moment dat je met een consument afrekent. Of je als bedrijf een toegevoegde waarde aan een product toevoegt of toekent doet er voor de belasting niet toe. De toegevoegde waarde maakt het product (voor BTW) gewoon meer waard, niets meer en niets minder.

De BTW is juist een van de meest transparante belastingen. Veel bedrijven en winkeliers zetten de BTW zelfs apart op het bonnetje. Je betaalt ook altijd en overal hetzelfde percentage. Voor luxe goederen 21%, voor zaken die onder de levensbehoefte vallen is dat 6%.
Met het verdwijnen van de vrijstelling tot € 22,- vervalt juist een regel, wat de transparantie alleen maar ten goede komt.

De indirecte belasting is overigens al heel oud. Al in de oudheid moest men een deel van de productie (oogst) aan de heerser afstaan. In Nederland (en in het Romeinse rijk) stond dit bekend als "de tiende regel". Directe belastingen (op basis van inkomen en/of bezit) zijn pas in de late middeleeuwen opgekomen. De directe belastingen zijn lastiger te bepalen en te controleren en vragen daardoor juist veel meer ambtenarij dan indirecte belastingen.

De "vrijheidsstrijd" van onze voorouders is daarmee ook onzin. BTW bestaat in nagenoeg alle landen. Alleen een paar kleine landen kunnen zich veroorloven geen BTW te heffen, maar daar vaak de omzet of winstbelasting een stuk hoger.
Het lage BTW tarief van 6% is op 1 januari 2019 verhoogd naar 9%
Die verhoging van de lage BTW-tarief heeft tot een inflatie geleid van 2,6% dankzij dit kabinet.
Hoe is BTW een EU belasting? Dat gaat toch gewoon naar het land?
Een klein deel van de BTW vormt een bijdrage aan de EU. Het gaat om 0,3% van de grondslag waarop BTW wordt geheven. Verreweg het grootste gedeelte van de BTW gaat naar de schatkist.

Deze BTW-gebonden EU bijdrage leidt tot ruim 10% van de financiering van de EU.
De BTW is een nationale belasting. Anders zou onze regering het BTW-tarief niet verhoogd hebben om een begrotingsgat te dichten, om maar eens wat te noemen.
De enige keer dat het internationaal is als je als bedrijf veel exporteert. Dan moet je de BTW afdragen in het land van de uiteindelijke koper.
Lees het artikel eens. Het is niet heel helder geschreven maar het staat er wel in.
De belasting is nationaal, maar de regelgeving is grotendeels Europees, dus gedachte is misschien wel verkeerd, maar ook niet heel gek. Het BTW-model dat nu in de EU gebruikt wordt, de toegevoegde waarde belasten, is oorspronkelijk bedacht in Frankrijk. Veel landen hadden een vorm van omzetbelasting, maar ten einde handelen mogelijk te maken zonder dat je aan de grens belasting moet betalen, is men dat gaan harmoniseren, waarbij het Franse systeem als voorbeeld diende.
Anoniem: 143912 @sympa2 juli 2021 00:30
Invoerrechten zijn EU belastingen
BTW gaat een deel naar EU
zie onderstaande poster

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 143912 op 22 juli 2024 13:30]

Invoerrechten heb je (nog?) niet op bestellingen onder de 150 euro.
En onze BTW is 21%. 20.7% voor Nederland en 0.3% voor de EU. Dat maakt het nog geen "Europese belasting".
Laten we kijken, ik koop iets van 20 euro. Dan komt er € 4,20 BTW bij. Dat is 6 cent voor de EU, en € 4,14 voor Nederland.
Anoniem: 143912 @sympa2 juli 2021 12:25
Een klein deel is toch een klein deel Hierdoor krijgt EU ook zeggenschap over nationale BTW aangezien een deel hiervan onderdeel is van eigen middelen van de EU
BTW is een nationale belasting ingesteld door de EU. De EU heeft elk land verplicht om minstens 15% BTW te hefffen. Daarvan gaat maar een klein deel naar de EU, dat is waar, naast invoerrechten en 1% van ons bruto nationaal inkomen.

Wat de EU ons kost heeft mij nooit zo geboeid, dat is niet mijn grote bezwaar tegen de EU, wel hoe ze burger verarmt en nationale en midden en kleinbedrijf de nek om draait. Hoe ze een absurde regeldruk oplegt, waarachter een hoop gesjoemeld wordt.

Hoezo legt de EU ons op om zo krankjorum veel niet-inkomensgerelateerde belasting te heffen en waar halen ze het recht vandaan? Waarom is dat zo verkeerd? Omdat het ervoor zorgt dat de lage inkomens onevenredig veel belasting moeten betalen. En het is belasting die ze niet kunnen ontlopen.

Alles wat de EU doet is de rijken rijker te maken ten koste van de burger. Hun hele grondslagen zijn er opgericht om de soevereiniteit van landen te ondermijnen en de macht over te hevelen aan het grootkapitaal. Dat heb ik tegen de EU. Het is een instrument van het grootkapitaal dat jaar in jaar uit de verhouding arm-rijk schever maakt. Ook de enorme regeldruk werkt weer in het voordeel van de grote multinationals, waarvoor dan ook nog allerlei verborgen escapes worden gemaakt.

Het is een leugenachtige club die zegt het Subsidiariteitsbeginsel te hanteren en ondertussen regeltjes maakt die altijd prima op nationaal niveau geregeld werden. Dan zegt ze doodleuk, als de EU te ver hier in gaat moeten mensen maar aan de bel trekken. Maar tegelijkertijd verbiedt ze europarlementariers om onderhanden wetsvoorsstellen met anderen te bespreken, waardoor de maatregelen pas bekend worden als ze feit zijn. Maar omdat inmiddels een hoop bestuurders en subsidietrekkers uit hun ruif eten wordt ze hoog gehouden door de profiteurs, want wiens brood men eet, diens woord men spreekt.

Er is ook niets Europees aan de EU beginselen, het is niets anders dan de Washington Consensus die door Amerikaanse instituten is ontwikkeld en ons in Europa is opgelegd. De EU is juist de grote kracht achter de afbraak van de sociaal democratie in Europa. Het hele speelveld van gevestigde partijen heeft hun eigen maatschappijvisie ingeruild voor het heilloze neoliberalisme dat de EU tot grondslag heeft gemaakt tegen de wil van de volkeren van Europa in.

Ze hebben ons een vorm van internationale handel opgedrongen die multinationals bevoordeelt en die ons onze bevolking armer heeft gemaakt terwijl de rijken steeds rijker worden. Door stelselmatige afbraak van de overheidsbedrijven (privatisering) en het afbreken van de vrije markten, het outsourcen van de productie zijn wij economische juist zwak geworden
Tja, veel woorden. Olifant door de porceleinkast: het gaat in deze casus om gelijk speelveld voor alle aanbieders. Niets meer en niets minder. En Europa heft nog geen belasting, dat doen de lidstaten afzonderlijk. En de gewone burger, die koop ik bij Macdonald. Kraak nog smaakmaar lekker goedkoop🍔😂ook iets voor jou
Wat een hoop gezever....

Weg met de belasting!!!! Dan kunnen we weer lekker competitief worden! En natuurlijk beginnen met alle lonen te halveren want dat is toch de grootste kost voor de bedrijven. Dan is alles weer dik in orde en kan ik kopen wat ik wil. Ah nee, wacht. Juist ja, ni veel loon meer over #facepalm #armschaapdatikben

DARN
In mijn visie vind ik dat geen stroman. Dan zijn jouw argumenten evengoed stroman. Rare redenering beetje.

Ik ben ook voor belasting omdat deze een minimale levensstandaard voorziet. Wat we van een ontwikkelde samenleving kunnen verwachten.

Je bent duidelijk tegen de EU (en de kost hiervan), maar wil je ooit je punt realiseren van bv hoger belasten van grootste inkomens of minimumbelasting van grote Internationals. Dan zal dit toch vanuit die dure machine moeten worden gerealiseerd. Anders blijft het bij dromen imo
Eerst ben ik dom omdat ik de EU toejuich. En nu heb ik al een verstandelijke beperking...

Je bent gewoon een zeveraar man.
Aliexpress rekent nu automatisch al BTW bij aankoop.
{helaas zelfs op EU warenhuizen}
Hoe kom je aan die wijsheid als ik vragen mag?

Ik heb er op hun site nog nergens iets over kunnen vinden.
Maar misschien zoek ik niet goed genoeg.
gewoon een item opzoeken, die een EU warenhuis heeft [3d printer]
en dan kan je dit zien bij checkout.
--------------
Mijn kennis mbt aliexpress is extreem goed,
de kans dat ik wordt opgelicht is lager dan 0.0000001^e-999%
vooral omdat ik de "seller" TOS ken, en deze tot mijn voordeel weet te gebruiken.

{de eerste keer dat ik het gebruikte [please cancel/pay extra scam] was support vrij verbaast dat de verkoper zelfs nadat ik de seller TOS had gepost, deze alsnog wilde overtreden} [Kon een expidited dispute openen binnen 24 uur nadat ik een fake tracking had gekregen. en won deze zonder problemen.]

[Reactie gewijzigd door darknessblade op 22 juli 2024 13:30]

Iets kan in een EU pakhuis liggen "nog voor de douane". En dan moet bij aflevering de BTW worden betaald.
Eigenlijk net als dat je een artikel in de winkel koopt. Daar betaal je ook BTW terwijl het artikel ook al in de EU is.
Wat je Ali misschien kan aanrekenen is dat ze adverteren met prijzen exclusief BTW.
Hoezo helaas? BTW is altijd verschuldigd, onder de oude regels was dat juist curieus genoeg niet verschuldigd voor een aantal invoerproducten.
Het item is al in de EU, dus er zou in feite al belasting op zijn betaald.

Tevens is het in de EU nog steeds voor zover ik weet vrije BTW-vrije handel. dus er zou geen BTW op die items betaald hoeven te worden
Re tweede handel - je hebt het over intracommunautaire handel. Dat is in feite verlegde BTW tussen. Daarnaast is BTW een 'doorbelasting' bij elke nieuwe handel totdat het eindigt bij de consument die wel BTW betaald maar niet terug kan vragen.

Re je eerste alinea - alleen als het item bij het begin in de EU was, en dit gaat over import van buiten de EU. Dus ook, nee.
Ik. Geen probleem BTW te betalen. Waar ik geen zin in heb is inklaringskosten en invoerrechten. Maar zo te zien gaan de prijzen van kleine pakketjes met 21% omhoog, mits je bij een gewone grote jongen zoals Ali besteld. Als ik zie wat sommige dropshippers doen (x4 de prijs over de kop) vind ik het alleen maar goed dat ze er minder op na houden. Voordeel met China is nog de lage transportkosten, nadeel is en blijft garantie. Dat fenomeen kennen ze amper in China.

[Reactie gewijzigd door Jerie op 22 juli 2024 13:30]

Ik. Geen probleem BTW te betalen. Waar ik geen zin in heb is inklaringskosten en invoerrechten. Maar zo te zien gaan de prijzen van kleine pakketjes met 21% omhoog, mits je bij een gewone grote jongen zoals Ali besteld. Als ik zie wat sommige dropshippers doen (x4 de prijs over de kop) vind ik het alleen maar goed dat ze er minder op na houden. Voordeel met China is nog de lage transportkosten, nadeel is en blijft garantie. Dat fenomeen kennen ze amper in China.
vorie week wat besteld via bol, op de pagina duidelijk "binnen 24u geleverd"
De bestelling gedaan, en een bevestiging van ontvangst en behandeling.
Bol mailde me dat ik het pakketje zsm zou ontvangen ( had geen haast, hoogstens 2 á 3 dagen is acceptabel )
2 dagen erna een mail van het bedrijf - 'pakketje is leverbaar in 14-30 dagen'
Direct geannuleerd ( reply op de mail EN bij bol ) - met snel een reactie van beiden

Bol : "kan niet annuleren, want het pakket zit al in het verzendtraject"
Verkoper : "u kunt niet annuleren, want het is een custom-ordered special, op maat besteld"

* ik bestelde een QI lader met 3 laadpunten - dus custom ... nope

Ik heb Bol gesproken, en die gaven begrijpelijkerwijs aan dat ze het nog niet konden aanpassen.
Bedrijf aangegeven dat er niet betaald zou worden ( ik betaal altijd achteraf ) en het pakket direct geweigerd wordt aan de deur voor retourzending.

Ik verwacht namelijk dat er vóór de levering een betaalverzoek komt, import + btw bijbetalen.
Kan je garantie verwachten op iets dat 10x goedkoper is dan normaal?
Anoniem: 143912 @System2 juli 2021 00:36
Kan je garantie verwachten op iets dat 10x goedkoper is dan normaal?
het is denk ik meer 5x goedkoper dan normaal
Ik denk dat de meeste Ali aankopen niet boven een tientje komen. Dan betaal je 12 euro ipv 10. Nog steeds geen ramp lijkt me em nog steeds aanrekkeling als het alternatief is 40-50 euro in de winkel. Nu heb je gewoon de zekerheid dat er geen inklariskosten bijkomen.
Posttarieven? Ali is wel zo vindingrijk hoor. Als China geen ontwikkelingsland status heeft dan zoeken ze wel een andere land die wel een ontwikkelingsland is om re routen. Ik zie op mijn Ali pakketten al dat ze omgeleid worden via Maleisie.
Ontwikkelingslanden zat rond China om eea re routen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 143912 op 22 juli 2024 13:30]

Het prijsverschil is al minder geworden naar mijn mening. We is het assortiment een stuk beter in China, en je hebt lagere orderkosten.
Maar kijk een sin een winkel. Zeeman rekent 1,99 voor een USB A naar C kabel van 2 meter (ding is prima). Bij Ali lukt dat je op dit moment niet.
Anoniem: 143912 @sympa2 juli 2021 12:32
USB kabel het je in allelei soorten. Apple verkoopt ze voor 25-30 euro. Een Hama kabel kost iets van 15 euro bij mediamarkt.
Ugreen kabels kun je bij bol.com kopen en ze kosten iets van 7-12 euro. Bij ali zitten ze rond 2-5 euro. bij bol.com komt nog 2 euro verzendkosten bij bij kleine orders en bij Ali vaak niet.
Vooralsnog zie ol dat door BTW wel wat duurder wordt maar mede door de lage grondslag is het nog steeds geen ramp
Als het goed is de algehele samenleving. Mede dankzij belastingheffingen zijn we als land in staat om bepaalde basisvoorzieningen voor iedereen beschikbaar te houden.
Nou, dan ken ik er nog wel eentje

https://www.rtlnieuws.nl/...iljard-ierland-beroep-hof
"Over de Europese winsten die Apple maakte betaalde het concern daardoor een schamele 1 procent belasting in 2003. In 2014 was daar nog slechts 0,005 procent van over."

... ik betaal loonbelasting, 21% btw (vanaf deze maand ook over mijn pakketje van 2 euro uit China).

Hou het dan eerlijk, laat mij ook 0,0005% betalen over mijn inkomsten, of laat Apple (en de andere grote spelers) ook gewoon een eerlijke bijdrage leveren an die basisvoorzieningen.

[Reactie gewijzigd door rboerdijk op 22 juli 2024 13:30]

Een terecht voorbeeld waar ook wat aan gaat gebeuren als het aan de EU en haar lidstaten ligt. Dit voorbeeld ontslaat ons alleen niet van belastingen om de samenhang in onze samenleving te kunnen bekostigen.

We kunnen dus kritiek leveren op wat wordt belast, en waar dit geld aan wordt uitgegeven. Op zich vind ik BTW een hele rechtvaardige belasting, omdat ze bezit belast. Als we toch kritiek op belastingstelsels gaan geven dan ben ik er voorstander van om meer het bezit te belasten (bezittingen, aandelenkapitaal, banktegoeden) en inkomsten minder te belasten. Inkomsten zijn voor velen hard nodig om alledaagse kosten te betalen. Kom je toe aan wat voor kapitaalopbouw dan ook, dan betaal je daarover belastingen omdat je dat dan ook kan.

Ben je het niet eens met hoe Nederland (of indirect de EU) hun inkomsten en uitgaven hebben ingericht dan kan je kijken welke partij in het politieke landschap heeft meest jouw opvatting weerspiegelt en je stemt op die partij bij de eerstvolgende verkiezingen.

Linksom of rechtsom ontkomen we niet aan belastingen. We hebben met elkaar een samenleving waarin we samen hebben afgesproken bepaalde gemeenschappelijke lasten als collectief te dragen. Zouden steeds meer mensen zich hieraan onttrekken dan glijden we af naar anarchie. Die kant moeten we niet op.
Welke basisvoorzieningen zijn dan nog betaalbaar ?
We zijn niet eens in staat mensen te huisvesten in dit land.
Vrijwel alles is veel duurder geworden en het einde is niet in zicht.

[Reactie gewijzigd door Bomberman71 op 22 juli 2024 13:30]

Aangezien het hier hard offtopic gaat denk ik dat het goed is dat je gaat kijken naar de rijksbegroting waarin wordt aangegeven waarvoor de belastingen worden gebruikt. Een kleine greep daaruit is zorg, sociale zekerheden, justitie & veiligheid en infrastructuur.

Een groot deel van de basisvoorzieningen betaal je niet direct voor, de stelling dat alles duurder wordt is niet geheel correct en een significant deel van de basisvoorzieningen blijken nog gewoon te bekostigen te zijn.
Ja, men verwijst ....
Gelukkig betalen we niet een 100tal bealstingen die ook allemaal naar die potjes gaan maar we merken niet dat we er op vooruit gaan.
Sociale zorg, leg dat eens uit aan mensen die gewoon GEEN huisvesting kunnen vinden of een vermogen betalen voor een woning die nog niet eens de helft waar is.
Er wordt nauwelijks bij gebouwd en wachtlijsten zijn sowieso langer als een decennium.
En dan praat ik alleen over huisvesting.

Denk dat werkende mensen in NL rustig kunnen stellen dat we meer dan genoeg betalen aan allerlei potjes en dat we naar verhouding steeds minder voor terug zien.
Zeker als je in situaties komt waarin je aanspraak wilt maken op die instanties dan zie je dat het allemaal niet een echt vangnet is zoals velen dat denken.
Aangezien je vooral een keuze lijkt te maken voor specifieke onderwerpen is dit een discussie die 1. offtopic is en 2. één die feitelijk onjuist wordt gevoerd. Puur kijkende naar de sociale huur si die niet sowieso langer dan een decenium. Er zijn inderdaad gevallen waar die doorlooptijd langer is dan dat maar zo ook zijn er gemeentes die het blijkbaar beter op orde hebben.
Anoniem: 392841 @pbeer1 juli 2021 16:23
Geniet? Nee. Maar tenzij je een rabiate libertarier of proto-anarchist bent, zal je toch wel in kunnen zien waarom het zo eerlijk (en nodig is) om belasting te betalen....

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 392841 op 22 juli 2024 13:30]

Belastingen eerlijk?
Het is daarom dat superrijken amper iets betalen in verhouding?
Belasting op een product ja, maar je betaald ook btw over verzendkosten, en leg mij eens uit waarom dat eerlijk is .....
De NL staat gebruikt verzendkosten als extra waarde op het artikel en maken het dus kunstmatig duurder.
Bijvoorbeeld, een simpel artikel van $10 dat vrij groot is kan mischien wel $100 kosten om te versturen.
De NL staat ziet de waarde dan als $110 terwijl het nog steeds een artikel is met een lage waarde.

Weinig eerlijks aan.
Akkoord, maar dan zou ik wel wat meer inzicht willen, (echte inzichten) van wat er met mijn belastingsgeld gebeurd!

Allemaal leuk en wel om (om het op z'n Vlaams te zeggen) onze "doppers" te sponsoren of al die politici die er maar bij lopen voor piet lul, maar ik wil toch wel eens wat betere inzichten in wat er gebeurd met "mijn" belastingsgeld want ik weet wel wat beters om er mee te doen dan Mijnheer of Mevrouw de politicus zijn/haar keuken te sponsoren (de Vlamingen onder ons hier zullen mij wel begrijpen hier).

Maar goed, on-topic, ik zie alleen maar voordelen voor de giganten hier.
Niet echt voor de consument, mja, da's niks nieuws.
Is het eerlijk dat ik elke dag ga werken voor een mager loontje? Waarom in godsnaam zou ik meer belastingen willen betalen? Eerlijk? Hahaha. Ik lach mij een deuk!
Dat is een keuze
Als jij het niet eens bent met je salaris, is niet de fout van de belastingdienst natuurlijk.
Zoek het hogerop, of begin voor jezelf.
Ontbeert die mogelijkheid, moet je studeren, of meer inzet tonen.
De hoogte van mijn salaris is geen fout van de belastingdienst. Maar de belastingdienst is er wel om de financiering van de overheid te voldoen.

En die heeft wel degelijk mijn loon verlaagd:
https://werk.belgie.be/nl/themas/verloning/indexsprong

En dat was niet *mijn* keuze.
Ach, zou je in Nederland wonen, zou ik zeggen dat het dan in ieder geval goed besteed wordt in de wegen en verkeersveiligheid :+
Ik woon dicht tegen de grens en ik ben al regelmatig gaan fietsen in Nederland en in België. En ik kan met overtuiging zeggen dat de fietspaden in Nederland veel breder zijn en beter aangelegd.
die warehouse in EU misbruiken om zonder btw binnen de EU te importeren en dan door te sturen zonder btw
Hoezo is dit misbruik als het volledig volgens de wet is?
Oh wacht, BTW, dacht even aan invoerrechten.

[Reactie gewijzigd door IffyIffy op 22 juli 2024 13:30]

Als een Ali-Express dit doet dan zal die niet zo snel op de fles gaan. Je moet vooreerst naar de grote jongens kijken. 1 van de belangrijkste redenen waarom kleine bedragen en kleine bedrijven altijd uitgezonderd zijn geweest is de enorme hoeveelheid adminsitratie die er bij komt kijken voor vaak kleine bedragen. Daar gaat je winst. Nu de technologie zo ver staat dat het eenvoudiger is geworden wil men ook voor kleine bedragen de uitzonderingen wegwerken. En dat begint vooreerst weer bij de grote winkels waarvan men gaat verwachten dat ze zich in regel stellen.
Ja maar het meeste op Aliexpress is niet van henzelf. Zij sturen de order en het geld gewoon door naar een eenmanszaakje die vanuit zijn slaapkamer werkt. Dat is het probleem. Aliexpress ziet zich als een bemiddelaar. Net zoals Amazon en Bol.com steeds meer doen (helaas).

Verder vind ik het wel super dat ze dit aanpakken hoor. Helemaal als het leidt tot versturen vanuit Europa.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 13:30]

'Vroeger' bestond Lik Sang. Een Hong Kong chinees waar je allerlei elektronische en games related gadgets kon kopen. De werkten toen al voor Europa met een Hub in Duitsland.

Helaas verkocht Lik Sang niet de meest legale spullen (zoals modchips, copiers voor consoles en handhelds enzo), dus zijn ze gestopt mede door een aantal rechtszaken die Sony had aangespannen.

Maar goed, ik kan me voorstellen dat Ali nu iets soortgelijks gaat doen in het goedkoopst mogelijke Europese land.

Ik weet niet hoe het juridisch zit met het jezelf beschouwen als 'Platform' of 'bemiddelaar' voor derden. Als je die lijn doortrekt dan is de Bijenkorf ook een platform voor haar toeleveranciers.
Maar goed, ik kan me voorstellen dat Ali nu iets soortgelijks gaat doen in het goedkoopst mogelijke Europese land.
Als je boven een bepaald omzet uit een land zit dan moet je gewoon BTW tarief van dat land aan dat land op die omzet betalen, de lokale btw is dus niet leidend en als je voor meer dan 100.000 euro in NL verkoopt dan wil de Nederlandse belasting dus gewoon 21% op die 100.000 euro .

Weet het exacte bedrag niet maar ik weet dat voor veel landen opgaat.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 juli 2024 13:30]

Ik denk dat het "vroeger" waar @OCU-Macs het over heeft, ver voor de tijd is van die 100.000 euro regel :) En misschien zelfs nog uit de tijd dat Hong Kong Brits was.
Als dat waar zou zijn werkt het niet omdat aliexpress helemaal niks zelf aanbied. Aliexpress is de tussen persoon waar het geld blijft zolang het product nog niet geleverd is, en aliexpress kan dus makkelijk ook de BTW verrekenen.
De EU ziet Aliexpress hier als degene die zaken doet met de consument. En dat is ook zo: je betaalt aan Ali, en Ali rekent ongetwijfeld marge aan de uiteindelijke leverancier.
Nu bedrijven als Uber nog die zichzelf niet zien als taxibedrijf...
De vraag is dus of Ali-E als verkopende partij gezien mag worden, of dat zij slechts het platform bieden voor die achterliggende keukentafelbedrijfjes. In dat laatste geval ontstaat dus het probleem zoals @GekkePrutser meldt.
Nee want tot voor kort waren het de post bedrijven die dit helemaal afhandelde. Om te voorkomen dat de post bedrijven de lachende derde zijn is het huidig systeem in het leven geroepen. En ben maar niet bang dat kleine bedrijfjes dit ook gaan doen, want miemand in die kleine bedrijfje kan Engels spreken, lezen, schrijven, waardoor ze deze btw afhandeling nooit kunnen regelen
Is het niet zo dat Aliexpres (die de webshop faciliteert) die BTW gewoon int, inhoudt op de betaling richting die kleine bedrijfjes en vervolgens afdraagt? Ze houden neem ik aan nu ook al transactiekosten of een andere fee per bestelling in.
Anoniem: 392841 @Moartn1 juli 2021 15:50
Als ze hun eigen toko op orde hebben - dan is dat inderdaad hoe het werkt. AliE ontvangt de betaling van de klant, houdt de eigen vergoeding en alle verschuldigde belastingen e.d. in en maakt het vervolgens over naar de verkoper indien dat niet AliE zelf is.
Yes, ook bij geschillen zitten hun er nog tussen.
Denk dat het i.d.d. zo werkt, dat zou ook het meest logische zijn.
Kan iemand mij uitleggen waarom PostNL 4 euro rekent onder 150 euro, en 10 euro boven 150 waarde...?

Zelfde proces toch?
Nee, het is niet hetzelfde proces. Boven de 150 euro is een gespecificeerde factuur nodig met voor ieder artikel de goederencode. Die factuur is meestal op papier en het gevolg is dat die dan overgetikt moet worden zodat de juiste invoerrechten berekend kunnen worden.

Overigens wordt binnen Posteurop, de Europese tak van de Wereldpostunie, gewerkt aan een manier om de factuur digitaal te kunnen uitwisselen, zodat ook dit gemoderniseerd kan worden.
Nee, vanwege de invoerrechten is het meer administratief werk.
Als ik het goed begrijp dient boven de 150 Euro ook nog een aangifte voor invoerrechten gedaan te worden, waarbij ze denk ik ook moeten bepalen onder welk tarief het valt.
Misschien als producten niet zo bizar veel overprijst zijn dan zouden mensen meer van EU webshops kopen...
Wil jij graag ook minder verdienen?!

Je producten kosten meer omdat onze loonkosten hoger zijn en wij met véél meer wetgeving te maken hebben.

Neem nu de leuke nieuwe wetgeving die in Europa beslist heeft om de europese btw fraude tegen te gaan waarbij je nu een heleboel extra papieren moet invullen en je facturen + cmr van de transportfirma moet doorgeven aan de fabrikant (welke ook weer veel extra werk heeft)

Service kost nu eenmaal ook wat extra, producten krijgen op 3-4 weken is doodnormaal vanuit China aloewel mijn ervaring is dat dit meestal gewoon binnen de week hier geleverd word.


Edit: link toegevoegd.
https://www.moore.be/nl/n...tracommunautaire-levering

Dit is trouwens doodleuk tijdens ons COVID-19 jaar geintroduceerd alsof bedrijven nog niet genoeg papieren in te vullen hebben?

Wie denk jij dat dit gaat betalen uiteindelijk?

[Reactie gewijzigd door LordMike op 22 juli 2024 13:30]

Je mist mijn punt totaal, dat bedoel ik helemaal niet. Het gaat om de specifieke gevallen, voorbeeld van een medetweaker: Laptop toetsenbord wat hier maar liefst 90 euro kost, kost daar maar 20 euro.

Het prijs verschil is in dit geval (en bij veel andere producten) zo groot dat dit niet simpelweg verklaard kan worden door "de werkomstandigheden etc etc zijn beter in de EU"
Goh.. je reactie praat helemaal niet over 'specifieke' gevallen en zelf dan kan ik nog niet verifieren of het over 100% identiek hetzelfde product gaat.. in mijn branche verkopen we producten die er identiek uitzien maar werken we met kwaliteitskeuringen als "1ste keus", "minder sortering" en "2de keus" waarbij jij dus buiten die keuring weinig tot geen visueel verschil kan ontdekken op de producten. Ik meen me zelf te herrineren dat bijvoorbeeld het merk Lacoste of iets gelijkaardig tijdens de solden kledij in de rekken zet die 20% minder materiaal bevat zodat het goedkoper te produceren is en dus de winst zelf tijdens de solden hoog gehouden kan worden. (kortingen tijdens de solden is trouwens een heel andere discussie want zelf op Tweakers hebben ze het moeilijk om de echte acties van de valse te onderscheiden)

Hoe kan jij garanderen dat het hier om een identiek product gaat? Het klinkt een beetje als click-bait.

En praten we hier dan over een erkende winkel of een "winkeltje" van reseller Jan met de pet op bol.com ofzo?

Jouw product van 90 euro (inclusief btw) wat je vergelijkt met een product van 20 euro (exclusief btw)

90 euro - 21% btw = 74,38

Laten we dan ook niet vergeten dat je in Europa ons gratis retourrecht hebt voor 14 dagen en dat verzenden vanuit China meestal goedkoper is dan verzenden in je eigen land wegens oude internationale wetgeving.

Tuurlijk zullen er winkels zijn die producten echt té duur in de markt zetten maar dat gaat evengoed op in China, ik zie "hetzelfde" product bij een aanbieder soms 500% duurder staan en soms betaal je verzending en bij andere zit die in de prijs inbegrepen en is het toch nog duurder.

Ik vind het nog steeds erg kort door de bocht om dan maar te zeggen dat alle EU (web) winkels een heel stuk duurder zijn dan China en dat daarom niet gekocht word in de EU.

Ja, natuurlijk zijn er grote verschillen maar dat heb je nu eenmaal overal, soms koop ik lokaal zelf iets goedkoper dan rechtstreeks uit China..

Je kan niet en de goedkoopste prijs verwachten alsook de beste werkomstandigheden.

En nog steeds blijf ik bij het standpunt dat wij meer (zouden moeten) betalen dan exact hetzelfde product omdat er nu eenmaal hier veel meer moet afgedragen worden dan in China en je ook Europa steunt in plaats van China. (je kan natuurlijk zeggen dat deze vlieger niet opgaat want dat je nog steeds china steunt omdat het product daar is gekocht voor 20 euries maar je betaald al 15,62 enkel en alleen aan de btw wat dus rechtstreeks naar de schatkist vloeit bovenop de winstbelasting en de bijdrage die je levert aan het personeel en de andere leveranciers)

Je moet dus een beetje uit je doppen kijken dat je niet téveel betaald want jouw voorbeeld is echt extreem maar dit lijkt mij zeker niet de standaard.
Ik heb een tijdje geleden voor een tientje een 45W USB-C lader gekocht bij action, gewoon met CE merkje. Bij Aliexpress moet je daar echt naar zoeken. Europeese standaarden zijn hoger, en gelukkig is dat het geval. Het retourbeleid bij Aliexpress voldoet bijvoorbeeld ook niet aan EU (of NL) standaarden.

Ik heb bijvoorbeeld USB-C -> USB-A adaptertjes gekocht, ik heb me een ongeluk gezocht om alleen 5 gbps modellen te kopen en wat krijg ik? 480 mbps!

En dit soort gekloot gebeurd best vaak.

Op mijn werk heb ik iemands LED lampje met universele adapter moeten vernietigen omdat hij dit in een werkruimte gebruikte en na een waarschuwing het in zijn kantoor gebruikte. Dit ding werd gloeiend heet en had dus geen CE merkje, Terwijl dat binnen onze organisatie wel verplicht is.
CE, met China Export of het officiële Europese logo? https://support.ce-check....-Fake-Chinese-Export-Mark
Het origineel (dus waarbij de C en de E wat afstand tot elkaar hebben)
Ik voorzie prijsstijgingen bij winkels als de Action, Big Bazar, Trekpleister e.d. nu de concurrentie van China totaal wegvalt. Waarom nu niet 1 euro vragen voor een 50 cent artikel wanneer de consument dat niet meer kan kopen in China? Vooral de Action zal goede zaken gaan doen aangezien straks daar iedereen de goedkope kabeltjes, de telefoonhoesjes en dat soort meuk daar zal halen.
Spullen onder iets van €5 zijn nog altijd uitgezonderd van BTW.
Wordt bij ali gewoon direct btw bij gerekend zo te zien
Wat is de bron van deze informatie?
Geef dan in ieder geval het juiste bedrag. De genoemde €5,23 geldt voor Duitsland met een btw tarief van 19%.
Als in NL btw-bedragen <€1 ook niet geint gaan worden dan geldt bij ons een vrijgesteld bedrag van €4,73 i.v.m. onze 21%.
Maar niet van minimaal 4 euro inklaringskosten.
Wel als ze gebruik maken van Import One-Stop Shop (IOSS), dan zijn er geen inklaringskosten meer nodig aangezien de belasting al bij aankoop betaald is. Dus al die pakketten hoeven enkel even gescanned te worden op te aanwezigheid van een IOSS label en dan kunnen ze door naar de ontvanger.
Anoniem: 392841 @Tsurany1 juli 2021 16:20
Dat kan echter veranderen als bij een controleproef blijkt dat wat er in een pakketje zit niet overeenkomt met wat aangegeven is. IOSS houdt niet in dat er helemaal geen controle wordt toegepast, alleen de kosten die er normaal gerekend worden voor worden overgeslagen.

(Waarschijnlijk omdat het bedrijf van IOSS gebruik maakt heel wat te verliezen heeft indien ze foutieve informatie aanleveren. Ze zulllen namelijk bij opzettelijk foutieve opgaves wel de toegang tot IOSS verliezen, en dat is niet prettig voor het bedrijf en hun klanten)
Ik denk dat IOSS ook veel aan de verkoopkant wordt gecontroleerd. Proefbestellingen doen van artikelen van 80 euro en dan kijken of de IOSS-aangifte correct is.
Concurrentie? Veel van die rommel was NIET CE gekeurd. Iets wat bij de Action ligt wel. Dus totaal geen concurrentie.

Het ligt allemaal wel wat ingewikkelder dan wat jij nu zegt...
Hmm bij de Action wellicht wel CE gekeurd maar soms van slechtere en gevaarlijkere kwaliteit dan het beter spul van Ali.
Gevaarlijker? Waar baseer je dit op?
Te gemakkelijk afgebroken usb lader met zichtbare open draden. Okay slechst 1 keer meegemaakt, maar is wel mijn ervaring.
Want dat gebeurt natuurlijk niet met Ali materiaal, juist Ali materiaal staat er bekend om de mindere kwaliteit.
Klopt, behalve als je de juiste spullen besteld. Bijv het spul dat ook in NL wordt aangeboden met prijs die 4 keer duurder is.
Klopt, bijv spulletjes van Ugreen of baseus zijn kwalitatief goede spullen. Voor zeer weinig geld. Verkopen veel accessoires voor telefoons
Want dat gebeurt natuurlijk niet met Ali materiaal, juist Ali materiaal staat er bekend om de mindere kwaliteit.
Ik heb voorheen echt behoorlijk veel slechte opladers en USB kabels in Nederlandse winkels gekocht. Kabels die nauwelijks stroom doorgeven of snel geen goed contact meer maken. Hetzelfde met opladers, bij sommige opladers werkte de telefoon niet goed tijdens het opladen. Of de lader werd (enorm) warm. Dit waren spullen gekocht bij bijvoorbeeld een Kruidvat of een Action.

Gewoonlijk krijg je dan de standaard reactie: Action is geen goede kwaliteit en koop bij een andere winkel. Maar exact hetzelfde kan ik zeggen over het kopen van spullen op AliExpress. Het is behoorlijk duidelijk welke merken een A-merk zijn en welke merken niks voorstellen.

Nog steeds is het onacceptabel dat troep verkocht wordt, echter wordt zowel troep in winkels in Nederland niet aangepakt, noch troep op AliExpress.
Computerspeakertjes die spontaan in brand vliegen. Gewoon bij de Action om de hoek gekocht. Twee setjes, zelfde resultaat. Een vriend van me (we hebben ze gebruikt voor het bouwen van twee bartop arcade-kasten) heeft dezelfde ervaring. Netjes voorzien van CE-'keurmerk' en alles. Uiteindelijk zijn ze uit het assortiment gegaan, maar herhaaldelijke meldingen over brandgevaar hebben geen hol uitgemaakt.
Anoniem: 392841 @Arrigi1 juli 2021 16:13
Vervelende is dus dat je het alleen zou kunnen zien aan de afstand tussen de 2 tekens... Eigenlijk moet je gewoon zeggen dat import vanuit Azië alleen een CE-teken of wat er op lijkt kan gebruiken als een gecertificeerd Europees lab er een CE keuring voor heeft gegeven en ook hun proces daarvoor kan verantwoorden (om omkooptoestanden te voorkomen).

Dat grapje is al aardig lang bezig en hoe langer bezig het is, hoe vervelender het wordt. Zelfs professionele bedrijven die lange ervaring hebben met het echte CE keurmerk zijn al regelmatig in het Chinese Export 'keurmerk' gestonken.
Daarom zouden nationale autoriteiten ook strenger toe moeten zien op dat producten het échte CE-logo bevatten in plaats van het China Export-logo (wat overigens illegaal zou moeten zijn).
Daarom zouden nationale autoriteiten ook strenger toe moeten zien op dat producten het échte CE-logo bevatten in plaats van het China Export-logo (wat overigens illegaal zou moeten zijn).
De echte grap is dat heel dat China Export gebeuren een hardnekkige urban myth is. De EU zelf heeft hier een onderzoek naar gedaan waaruit bleek dat het ontbreken van de witruimte tussen C en E neerkomt op een onbewust foute reproductie die naast het officiële keurmerk een eigen leven is gaan leiden. Wss. betreft het een fout template in compliance documentatie wat door een boel Chinese bedrijven over genomen is.

Naast het verminkte "China Export" logo vindt er ook meer dan voldoende import van troep uit China plaats waar wel het keurmerk juist gereproduceerd op staat, maar verder dezelfde soort troep is welke absoluut niet aan de richtlijnen voor het keurmerk voldoet.
Maar ja; dat krijg je dan ook als je een keurmerk maakt waarbij de fabrikant zelf geacht wordt om op en top braaf de veiligheid van hun product te waarborgen volgens de regels van het keurmerk en het keurmerk er alleen op te zetten als het voldoet. De slager die zijn eigen vlees keurt, dus.

(En pas op hoor: want als je daar mee vals speelt, dan kan het zo maar zijn dat de EU een keer bezwerend met het vingertje zwaait en "foei!" roept. Nou nou. :+)
Aangezien het om een product dat gewoon bij de Action gekocht is gaat, zou je dus uit moeten/mogen gaan van Conformité Européenne, maar ik heb dus enorme twijfels bij die aanname.
Anoniem: 392841 @Smuey1 juli 2021 16:16
Alleen worden zelfs professionals die weten wat CE inhoudt soms bedot door de Chinese manier van werken. En ik verwacht niet dat de Action echt oplet op het verschil tussen CE en C E. Daarvoor zoekt Action gewoon te veel het randje op qua prijzen en regelgeving.
Ho ho, bij CE is de importeur verantwoordelijk voor de keuring. Het stempel zit er (uiteraard) al op voordat er wordt gekeurd.
Dat keuren mogen ze soms op kantoor zelf doen, maar dan zijn ze ook (deels) aansprakelijk als het ding in de fik vliegt door slechte constructie. Of ze kunnen de fabrikant op de blauwe ogen geloven dat het veilig is.
haha inderdaad de kassa hangt bij de Action ook altijd vol met a4tjes met terugroep acties. dwz ik koop er ook hoor :)
Als de gewone consument gevoelig was geweest voor zaken als CE markering dan was de (ongereguleerde, clandestiene) import uit China nooit zo groot geworden. Als ze uberhaupt het verschil tussen CE en C E al (her)kennen... :+
True, maar ook is dit naast opslag, personeel en een winkel waar je het kan kopen bepalend op de prijs.

PS; Jammer dat ik gedownvote word, volgens mij is dit gewoon ontopic.
CE heeft geen keuring. Het is aan de fabrikant om de regels te volgen. Er wordt pas hgekeken als er wat fout gaat. zie quote.

Moeten fabrikanten hun producten onafhankelijk laten keuren?
In veel gevallen volstaat het dat de fabrikant zelf een conformiteitsprocedure uitvoert volgens de toepasselijke richtlijn(en). Bij producten met een verhoogd risico moet de fabrikant een aangemelde instantie ('notified body') bij de beoordeling betrekken.


https://www.rvo.nl/onderw...ering/veelgestelde-vragen
Deels klopt dat, maar verwacht nou niet gelijk dat de spullen met CE keurmerk bij de Action nou opeens zo goed zijn. Blijft nog steeds troep wat je gewoon moet laten liggen.
Doorsparen tot je geld hebt voor iets waar je wel (langer) wat aan hebt is veel verstandiger.
Action concureerde nou juist niet echt op electronica. Hun kabels waren evenduur als de premium Ugreen kabels van Aliexpress. Juist de grotere artikelen waarvan scheepvracht veel goedkoper is dan per vliegtuig zijn bij Action veel goedkoper.
De concurrentie van China valt niet totaal weg. Aliexpress, een van de grootste platformen, heeft dit systeem al geïmplementeerd. Het enige wat veranderd is dat die aankopen 21% duurder worden, daarmee vallen ze alsnog ruim onder de prijzen van Action. Een artikel van 50 cent wordt met 21% BTW slechts 60 cent, ruim onder die euro.

Vergeet niet hoe weinig een prijsstijging van 21% is voor dit soort producten, ze zijn vaak tientallen tot wel honderden procenten goedkoper op Aliexpress. Dit zal de verkoop wel iets afremmen maar niet veel.
Het valt niet totaal weg. In de meeste gevallen zal het ook met de extra kosten nog steeds goedkoper zijn om het rechtstreeks bij de Chinees te bestellen ipv in Nederland.
De cowboys onder de dropshippers zullen wat uitgedund worden, maar ook daar zal weinig veranderen uiteindelijk.
Ik heb meer het idee dat er hierdoor alleen maar meer dropshippers zullen komen omdat ze nu ook duurdere artikelen kunnen verkopen zonder dat de klant daar achteraf de dupe van wordt. Bedrijven kunnen BTW verleggen/terugvorderen dus dat zou op hun inkoop niets uit moeten maken. Vermoedelijk zullen de prijzen wel stijgen omdat ze weten dat consumenten nu ook BTW moeten betalen via sites zoals Ali.
Dit had al 10 jaar geleden gebeurd moeten zijn.
Waarom, op dat moment werd er amper direct iets gekocht in China, en de post bezorg firma's, waren de enige die er echt van hadden geprofiteerd
Als dit 10 jaar geleden al was gebeurd, had het nooit tot zo'n achterlijk niveau opgedreven geweest.
Blijkbaar heb jij geen flauw benul wat er allemaal in China besteld wordt, ik koop er wekelijks.
En dat heeft 2 redenen veel goedkoper, en daar verandert niks aan, die 21% extra is geen enkel probleem.
En op Aliexpress kun je dingen kopen die ik als particulier helemaal niet in de EU kan kopen en zeker niet in kleine aantallen,( voorbeeld speciale bouten en moeren, metalen messing aluminium buizen, etc )
Dat is het inderdaad vooral. Heel veel spul is hier nergens op een eenvoudige manier te krijgen als particulier. Of het is alleen leverbaar via een business to business bedrijfje met minimale afnamehoeveelheden, of via een of ander klein winkeltje aan de andere kant van het land dat alleen via briefkaarten te bereiken is, of men wil iets dat in een envelop past per se als pakketpost versturen waardoor de verzendkosten 3x hoger dan het artikel zijn.
Exact. Ik rommel bijvoorbeeld graag met 3D-printers. Probeer maar eens via een Nederlandse webshop aan een GT2-Timing belt te komen, of stepper motors, of zelfs zoiets relatiefs simpels als een .4mm nozzle, heater cartridge of aluminium heater block. ALS je die al kunt vinden, zijn ze fors (als in, HEEL fors!) duurder, zelfs als je over je Chinese bestelling BTW en inklarinskosten moet betalen.

Deze hele regeling is compleet de verkeerde kant op beredeneerd. Wederom, overigens, een teken dat we hier helemaal niet zo'n vrije markt hebben als onze overheden ons zo graag voorhouden.
Ik denk dat die lokale bedrijven wel beter kunnen gaan concurreren nu.
En lokaal? Alles wat je noemt is gewoon te koop, bij Tinytronics bijvoorbeeld.
En duurder? Niet "heel fors". Bedenk ook dat de Ali-prijzen nu ex BTW zijn...
Grappig dat je juist dat voorbeeld neemt. Tinytronics vraagt 1.50 voor een enkele nozzle. voor 2,70(inclusief BTW) koop je er vijf op AliExpress. Vijf, voor een prijs waar je er hier dus nog geen twee kunt kopen. Daar komt bij Tinytronics ook nog eens minimaal 2.50 bezorging bij kijken terwijl AliExpress het gratis verzendt. Ik denk dat lokale bedrijven beter MOETEN concurreren, maar ik denk ook dat het nog wel een tijd gaat duren voordat het interessanter wordt om zulk spul hier lokaal te gaan bestellen.

Plus, domweg niet alles is verkrijgbaar. Ik heb onlangs het moederbord van mijn printer moeten vervangen. Lokaal nergens te krijgen. En dan mag je drie keer raden waar bijna al die fabrikanten zitten.
Je kan zeker niet alles gemakkelijk krijgen. En soms is het hier inderdaad erg duur.
Overigens betaal je bij Trianglelab op Aliexpress nu ook € 1,80 of zo per nozzle.
Assortiment en lage verzendkosten zijn ook voor mij een belangrijke driver om veel bij Ali te kopen (meestal niet eens leverbaar via Nederlandse webwinkels of gewone winkels).

Wat het prijsverschil voor dit soort goederen nu mede zo groot maakt is de porto. Twintig schroefjes verzenden kan binnen Nederland nog als brief, maar je zit snel boven de 20 gram, dus alleen al aan postzegels zit er dan bijna 2 Euro op (en ondanks dat postzegels BTW vrijgesteld zijn, is het berekenen van verzendkosten dat niet, dus er komt nog eens 21% bovenop). De envelop is ook niet gratis, zeker voor kleine ondernemers die ze niet in bulk inkopen. Ik kan eigenlijk niet iets verzenden zonder minder dan 3 Euro kosten te moeten berekenen, en dan heb je het over een paar schroefjes.

Ik hoop dat er een goedkope verzendmogelijkheid binnen de EU komt, want deel van de aantrekkingskracht van AliExpress is goedkope verzending die er best even over mag doen.
Exact dit. Probeer maar als particulier aan chips, condensatoren, weerstanden, inductoren en andere halfgeleider meuk te geraken aan een betaalbare prijs binnen Europa.

Zonder Aliexpress was ik nooit aan mijn elektronica hobby begonnen wegens te duur.
Dit zijn net de onderdelen die ik bij mouser.com en TME.com haal en niet in China, heb het geprobeerd met ATmega micro controllers en alleen de versie die ik bij TME kocht bleven werken in mijn electro modelbouw vliegtuigen, op de werkbank werkten ze beiden perfect. En bij dit soort chips, goedkoop betekent meestal clone.
Zoeksysteem en filtersysteem op mouser is ook veel beter. Als ik iets op alieexpress wil hebben zoek ik altijd via google. Via hun eigen website zijn sommige paginas gewoon niet te vinden.
Mouser heeft ook vaak footprints, symbols, datasheets en 3D modellen al bij het product staan. Echt ideaal als je iets wil ontwerpen.
Helaas is het wel zo dat zelfs met mouser hun gigantische aanbod sommige onderdelen daar niet te krijgen zijn. En ik vind de grotere onderdelen vaak erg aan de prijs. De kleinere onderdelen daarentegen zijn best goed geprijst en ik weet in ieder geval zeker dat ze echt zijn of aan bepaalde specificaties voldoen. Met alieexpress is dat soms afwachten wat je krijgt. Ook fantastich dat ze aan consumenten leveren. Jammer dat farnell dat niet meer doet :(.
Valt mee, want zelfs met deze BTW en inklaringskosten, zijn veel dingen alsnog VEEL goedkoper.
Voorbeeld:
Een 5mm RGB LED in Nederland kost ongeveer €0,25 per stuk (random webwinkel gekozen). Heb je er 100 nodig, ben je dus €25 verder, inclusief BTW.
Koop je bij Ali dezelfde RGB LED's, betaal je €2,50 per 100 stuks. Komt dan €0,33 verzenden bij. Dit is zelfs nog onder de vrijstelling, maar stel de BTW en inklaring komt er nog bij, ben je alsnog heel veel minder kwijt.
Zo zijn er nog veel meer voorbeelden te bedenken waarom de EU moeilijk zal kunnen concurreren met de shops in China.
Dit zal niet zomaar 1, 2, 3 veranderen.
Krijg je bij geen enkele winkel hier korting bij afname van 100 dan?
Anoniem: 392841 @bzzzt1 juli 2021 15:52
Als particulier niet nee. Als bedrijf kan je wel kwantumkorting etc bedingen, maar over het algemeen eist het verkopende bedrijf dan wel dat je een KVK-nummer opgeeft om te voorkomen dat particulieren deze route gebruiken.
De goedkope prulletjes van 3,50 op Ali worden hier verkocht voor 12-15 excl verzendkosten en het zijn precies dezelfde dingen.

Ik zal er nog steeds bestellen als ik hier 5 euro voor 10 bodyclips betaal terwijl ik er nu 500 heb voor 18 euro.
Mogelijk komt daar nog wat overheen Aangezien ik het nu nog niet binnen heb.

Zeg dat dat 15 euro is dan is het nog steeds veel goedkoper.
Dat misgelopen totaalbedrag zou in 2020 op 7 miljard euro uitkomen.
Dat is dus een omzet van ruwweg +35mld euro in Europa. Daarnaast hebben pakketbezorgers en diensten moeten inleveren op al dat grut.

En ik geloof niet dat nu al die producten nu ineens in Europa zullen worden gemaakt,
alleen zal er nu wel vaker de overweging worden gemaakt om dichter bij huis te produceren, ook door de Chinezen zelf.

De productiekosten in China stijgen zelf ook en zij zoeken daar zelf ook alternatieven voor,
de eerste keus lijkt daarbij delen van Azie en delen van oost-Afrika voor de thuismarkt,
delen van zuid-europa en noord-afrika voor de europese markt,
delen van zuid-amerika voor de VS.

En dat lijkt misschien raar, alleen China heeft een soortgelijk probleem als Japan dat hun bevolking te snel vergrijst en dat ze in hoger tempo moeten doorschuiven naar een diensteneconomie en minder afhankelijk moeten zijn van productie. Meer hoogwaardig met meer marges en de hogere marges kun je in principe doorschuiven naar China en daar “belasten” zoals bedrijven uit de VS dat “doen” (cq niet dus).
denk jij nu echt dat de 21% extra over max 22 euro deze verandering te weeg gaat brengen, ik niet.
De regels zijn alleen veranderd voor goedkoper dan 22 euro. Ik weet niet waar jij de 7 miljard vandaan hald maar dat zou dus betekenen dat we meer dan een miljard producten bestel zouden hebben in China, nou echt niet, . Ik vermoed dat die 35 miljard die jij noemt de hele import is van private mensen vanuit china, Ik kan je zeggen dat ik toch behoorlijk wat import en btw betaalt heb over producten die meer dan 22 euro kosten.
De 7 mld geld voor heel de EU, staat ook in het artikel, dat zijn ruwweg +450 mln inwoners.

En volgens mij begrijp je het effect niet helemaal.


Al dat grut geeft een fundament om vanuit china te bestellen.
Zo gauw je dat fundament weg gaat nemen, is de kans aanzienlijk dat de andere goederen ook gaan afnemen.

Alibaba is een bekend voorbeeld, maar de rommelkleding van Shein gaat ook hard.

Dat is ook de reden dat er magazijnen in de EU worden geopend. Ipv dat er meerdere kanalen worden aangehouden wordt je in eerste instantie doorverwezen naar je eigen land/omgeving.

Amazon kent die verschillen ook,
veel producten zijn in Nederland net wat duurder dan vb Duitsland terwijl ze en precies hetzelfde zijn en soms zelf van Amazon zelf komen. En het gekke is dat wanneer je uit Duitsland bestelt je ook net zo goed gratis thuis krijgt bezorgd. Ik voorzie dan ook dat dergelijke verschillen er ook zullen zijn met het grote verschil dat je dan wel wat meer transportkosten gaat betalen.
Een miljard producten voor de hele EU, gezien de quote van pagina 2, alinea 4. Met bijna een half miljard inwoners zou dat prima kunnen. En het is niet alleen 21% btw wat het duurder maakt, de kosten voor verzending kunnen ook omhoog gaan, verwachting is 150% in 2025 (pagina 5, alinea 10) omdat China niet meer als derdewereldland wordt beschouwd en gematst met goedkope verzendkosten.

Al met al zal er zeker wat veranderen zo, hopelijk ten goede voor de EU :)
Ik hoop ten goede van Europa, die EU kan me gestolen worden ;)
Wie zegt dat je het hebt misgelopen als je het nooit hebt verdiend?
Werd er 10 jaar geleden amper iets gekocht in China? Waar haal jij die wijsheid vandaan?
door particulieren zeker niet ja, aliexpress bestond nog maar een jaar .
Door om je heen te kijken. Aliexpress sinds een jaar of 5 dat ik daar regelmatig bestel, daarvoor sinds 2008 Dealextreme, en die kwam ik alleen tegen hier op Tweakers of een enkele geek collega die daar ook kocht. Dus ja 10 jaar geleden: amper iets. Prove me wrong.
Tien jaar geleden wogen de voordelen nog op tegen de nadelen: een vermindering van werkdruk voor de douane voor betrekkelijk weinig verlies van inkomsten. Tegenwoordig is met het geëxplodeerde volume van Chinese pakketten het verlies voor Europese winkeliers te groot om nog te rechtvaardigen.

De postbezorgfirma's hebben er niet echt van geprofiteerd omdat de Chinese posterijen tot voor kort nog voor ontwikkelingsland-tarief pakketten hier naar toe konden sturen, te betalen door Nederlandse gebruikers van de post (immers moet PostNL wel op zijn minst break-even draaien)
Vind ik nou ook. Ik snap ook niet dat het zo lang geduurd heeft. Er is heel veel geld misgelopen.
Dit had je 10 jaar geleden moeten posten. :+
Zelf ben ik minder blij met deze regels, niet omdat ik uit China bestel (zeg maar vrijwel nooit) maar omdat ik vaak uit Japan bestel, en vaak onder die 22 euro.

Zelf had ik liever dat die tot 22 euro hiervoor tot 150 werd, in ken paar mensen uit de US en daar is het wat mij betreft tot dat soort bedragen beter geregeld (niet ideaal mind you), plus dan praat je weleens met elkaar wat je qua merch of games heb kunnen scoren en dan merk je dat ik meestal minder bestel omdat het in EU anders werkt, duurder om het simpel te houden.

Voordeel in EU is wel dat je tussen de lidstaten niks betaald, maar toen UK afviel, waar ik ook veel bestelde viel die optie deels af (niet alle winkels geven de optie om BTW/heffingen meteen te betalen)

Ik snap het allemaal wel aan de ene kant, ik ken mensen die dan roepen "dan bestel je het maar lokaal of in EU?" maar als je dan ziet dat bepaalde dingen dan NOG duurder zijn dan importeren, kom je niet nog steeds niet veel verder mee (game in Japan/Azië die €40 euro is, komt nog 21% BTW overheen, soms nog €13 euro (oude regels) extra aan afhandelkosten en dan is het nog steeds goedkoper dan "€69.99" dat het soms in EU gaat kosten)

Plus het werkt niet voor alles, games meestal wel maar merch kun je over het algemeen naar fluiten.

Het kan erger, maar ik hoopte eigenlijk dat de regels beter zouden worden en niet slechter, want goedkope spul uit China hou je hiermee niet tegen, zo'n AliExpress heeft allang daar een oplossing voor dus men blijft alsnog daar bestellen.

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 22 juli 2024 13:30]

Dat je ook BTW moet betalen over de spullen die je uit China, of in jouw geval Japan, haalt vind ik op zich dan nog niet zo'n probleem.

Dat een pakketdienst daar dan nog een bedrag bovenop zet daarentegen. Dan wordt je bestelling van 1 euro ipv 1.21 euro al gauw 5.21 euro. En dat gaat me echt te ver.
Dat is nog wishful thinking, het bedrag van de 'inklaringskosten' zoals dat heet was gemiddeld zo'n 13-15 euro. Heb je een pakje van ongeveer 25 euro, kom je uiteindelijk op 45 euro uit (5 euro BTW, 15 euro voor bijvoorbeeld DHL). Er zou gewoon een optie moeten zijn om zelf je BTW af te dragen, daar zou ik dan nog niet zo'n issues mee hebben.
Nu wordt het als het goed is lager ja, maar de laatste keer dat ik BTW mocht betalen over mijn pakje was het toch echt nog zo'n absurd bedrag.
Nu wordt het als het goed is lager ja, maar de laatste keer dat ik BTW mocht betalen over mijn pakje was het toch echt nog zo'n absurd bedrag.
Dat bedrag is bij PostNL is juist omlaag gegaan. Is nog wel afhankelijk van de waarde van het pakket. Onder de 150 EUR betaal je mogelijk 4 EUR, anders 10 EUR. En met een (geldig) IOSS nummer op het pakket betaal je dat dus niet.

In het verleden berekenden sommige bedrijven (DHL, PostNL, etc) inderdaad veel te hoge administratiekosten. In het VK zag ik dat je hier soms omheen kon werken (zelf de inklaring doen). Zo'n optie ben ik in Nederland nooit tegengekomen.
Het was €13 voor alles op EMS na (EMS was €18)

Daarom betaalde ik altijd BTW van te voren als ik bij 1 specifiek winkel bestelde uit Azië, die biedt dat namelijk aan enndat scheelt mij die €13 toen.

Nu wordt het €4 (tot €150 waarde) als je online het afhandeld via PostNL of €7 (tot €150 waarde) bij een pakketpunt, ik verwacht vooral dat laatste te moeten doen, zoals ik al in een andere comment aangaf moet dit via de tracker/app (ik gebruik de app niet) maar vaak doet deze het bij mijn imports, pas wanneer het binnen minder dan 24h op mijn deurmat ligt.

Vanaf €150 betaal je nog steeds die €13.

bovenstaande info is afkomstig van een informatie pamflet dat ik meenam van mijn lokale PostNL pakketpunt

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 22 juli 2024 13:30]

Het was €13 (18 euro als via EMS) hiervoor.

In verwacht gewoon iedere keer 7 euro moeten betalen, men kan roepen dat je 4 euro betaald als je het online doet, maar de meeste keren dat die tracker van PostNL zelf wat toon is meestal net max 24 uur voor ik het bezorgd krijg, dus dan is het te laat en gaat het naar een paketpunt en daar betaal je €7.

Vreemd genoeg is er 1 plek waar ik uit Azië bestel waar je van te voren wel BTW kan betalen, en daar doet de tracker het perfect maar aangezien BTW al betaald is maakt het verder ook weinig uit.
In Belgie zijn die extra administratie kosten bij Bpost zelfs 24 euro voor een pakje onder de 150 euro, en 32 euro voor een pakje duurder dan 150 eur.
Ik heb er echt geen problemen mee om BTW te moeten betalen op een pakketje uit b.v. Japan, maar die kosten zijn echt onnozel duur. Maar ja, Bpost is over het algemeen gewoon onnozel duur...
Maar het is wel werk om die euro te innen. Ze moeten het pakketje scannen, apart leggen, jou een mail sturen, de betaling regelen, en het pakketje weer binnen redelijke termijn in de bezorgketen duwen. Of het nog een aardige tijd bewaren om je tijd te geven om te reageren.
Nou ja misschien krijg je maar 48 uur de tijd om te betalen, en gaat het daarna naar het pakketpunt. Waar het dan 7 euro kost. Dan kost het geen extra handeling.
Vanuit jezelf geredeneerd is het natuurlijk slecht en wordt het duurder.
zo'n AliExpress heeft allang daar een oplossing voor dus men blijft alsnog daar bestellen.
De oplossing staat in het artikel. Als ali gewoon vanuit china al de btw afdraagt zijn er tot 150 euro ook geen problemen. Daarboven heb je met invoerrecht te maken. Ook dat kunnen ze echter als ze willen in de prijs verrekenen dacht ik.
De prijs op ali zal dan inclusief alle kosten zijn. Dat betekend wel 21% duurder door de btw en boven de 150 euro nog met invoerrecht (indien van toepassing voor dat product)
Alternatief is dat ze binnen de EU voorraad aanleggen, dan betalen btw en invoerrecht over de hele zending en sturen het daarna door. Dat heeft nog een andere voordeel, de importeur binnen de eu heeft fabrikanten aansprakelijkheid. Dus producten moeten dan ook aan eu normen voldoen als ze vanuit de eu verkocht/verstuurd worden.

Dat de posttarieven omhoog gaan is ook niet meer dan logisch. Het was al belachelijk dat een aangetekende zending uit China maar een fractie kost van aangetekende zending binnen Nederland.

uiteindelijk wordt het voor ons op papier duurder. echter die goedkope posttarieven betalen we al jaren door duurdere lokale tarieven. De oneerlijke concurrentie zal ook minder worden. Als met al ghoede stap.
Wat is er zo raar aan die verzendtarieven?
Dat ze in China goedkoper zijn dan hier wil toch niks zeggen?

Hier betaal je voor een liter benzine ook het veelvoud van wat ze in China betalen.
Als ze er flink het schip mee in zouden gaan met die verzendkosten zouden ze echt wel meer rekenen.
De verzendtarieven, je hebt het artikel gelezen. China is jaren als 3de wereldland gezien en kon op die manier ge of misbruik maken van internationale posttarieven. Een zending aangetekend uit china naar Nederland versturen was / is goedkoper dan dat je dan binnen Nederland kan doen. Let wel postnl brengt het dan ook. Als je dat niet raar noemt.

liter benzine is zonder belastingen gewoon wereld marktprijs. Het verschil zit hem in belastingen. Post heeft geen belastingen dus je vergelijkt appels en peren.

Als ze er het schip mee ingaan zouden ze meer rekenen. Laat weer zien dat je artikel niet gelezen hebt. Internationale afspraken. De USA heeft het daarom opgezegd en aangepakt en nu doet Eu hetzelfde, wederom lezen in 5 jaar tijd worden die tarieven verhoogd. Maar verdiep je eerst eens in die materie zou ik zeggen en roep dan iets.
Ik denk dat het wel tegen zal vallen met de concurrentie hoor, het varieert maar net wat je besteld.

Ik ken iemand die met regelmaat bij Ali besteld, want dingen zijn daar soms 3 tot 5 keer goedkoper dan exact hetzelfde product hier (aldus die persoon, maar qua prijzen klopt het zo'n beetje zag ik)

Neem een SSD bracket, die is uit China makkelijk voor onder 2 euro te koop, zelfs met BTW en die 4 euro inklaringskosten, mitst je die krijgt (bij Ali blijkbaar niet dus) dan is dat nog steeds goedkoper dat wat meeste verkopers, hier in Nederland voor vragen.

En zo zijn er meer dingen, deze nieuwe regels houden dat niet tegen.

zelf heb ik er lak aan, ik zie mijzelf niet 1 a 2 maanden wachten omdat het 2 euro is in plaats van 10, misschien als ik dat soort dingen niet per stuk wou maar per 100 of meer zou dat meer zinvol zijn.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.