Dit artikel gaat in op de actualiteit waarbij energieleveranciers zelf bepalen wat een 'redelijke prijs' is voor overtollige zonnestroom en daarop de vergoeding naar beneden bijstellen. Het bespreekt de Nederlandse situatie, waaronder de stand van zaken op de energiemarkt, de gevolgen en reacties.
Vorige week stelde een aantal energiemaatschappijen de terugleververgoeding van zonnepanelen, na saldering, naar beneden bij. Daaronder bevinden zich Eneco, Oxxio en Woonenergie. In plaats van het reguliere tarief van 56 eurocent per kilowattuur krijgen klanten vanaf 5 september nog maar 9 eurocent, een zesde deel van de oorspronkelijke vergoeding. Essent deed hetzelfde en betaalt 5,5 eurocent. Dat is aanmerkelijk minder dan wat minister Rob Jetten voorstelt: 80 procent van het reguliere tarief. Omdat er momenteel geen wettelijke regeling van kracht is, kan de ACM niet optreden.
Door het tussentijds aanpassen van de vergoeding mogen klanten hun vaste contract opzeggen en overstappen naar een concurrent. Het probleem is alleen dat dit nu door de hoge energieprijzen in de praktijk nauwelijks mogelijk is. Er worden vrijwel alleen nog contracten met variabele of dynamische prijzen aangeboden en de kans is groot dat de huidige tarieven hoger zijn dan het huidige contract.
Let wel, het gaat hier over de terugleververgoeding. Dat is het bedrag dat zonnepanelenbezitters per kilowattuur terugkrijgen voor overtollige stroom, op jaarbasis. Stel, een huishouden gebruikt 5000kWh per jaar aan elektriciteit en produceert 6000kWh stroom met zonnepanelen; dan geldt de terugleververgoeding voor 1000kWh. De salderingsregeling, waarbij consumenten inclusief belastingen hetzelfde tarief krijgen als ze betalen, staat hier dus in principe buiten. Het afbouwen van deze regeling vanaf 2025 draagt echter wel bij aan een langere terugverdientijd van zonnepanelen.
In dit artikel gaan we in op de laatste stand van zaken, bekijken we of energieleveranciers zich aan de regels houden en vragen we experts of een terugleververgoeding van 9 eurocent zoals geclaimd een 'marktconform tarief' is. Ook kijken we naar de mogelijke gevolgen van deze ontwikkeling, die in de oververhitte markt met hoge prijzen en de afbouw van de salderingsregeling grote gevolgen kan hebben voor consumenten.
Bannerfoto: Westend61 / Getty Images