Glasvezel zit in de lift; aanbieders als KPN, T-Mobile en Delta maken bijna elke maand plannen en afgemaakte projecten bekend. Daardoor kun je als consument het overzicht snel kwijtraken. Dit artikel biedt een overzicht van alle eerder aangekondigde glasvezelplannen en van wat deze aanbieders tot nu toe hebben bereikt.
Nadat grote kabelaars jaren focusten op het verbeteren van koper, gaat de aandacht nu weer meer uit naar het aanleggen van glasvezel. In de afgelopen zomer zag de ACM al dat het aantal glasvezelaansluitingen flink was gestegen, een stijging die zich in de kwartalen daarna heeft doorgezet. Nu hebben ruim 4,26 miljoen woningen een glasvezelaansluiting tot in de meterkast. In het tweede en derde kwartaal van 2021 samen zijn er bijna 400.000 glasvezelaansluitingen bijgekomen, terwijl de groei in het halfjaar daarvoor niet eens 300.000 aansluitingen bedroeg.
Wie naar de bovenstaande grafiek kijkt, ziet dat er in het eerste kwartaal van 2021 opeens een half miljoen extra huishoudens zijn aangesloten. Dit is enigszins misleidend; sinds 2021 telt de ACM ook een tiental kleine en regionale glasvezelaanbieders mee, naast de grote bekende. Wat verder opvalt aan de grafiek, is dat het aantal glasvezelabonnementen minder sterk stijgt dan het aantal aansluitingen. Die stijging is er echter wel en gaat vooral ten koste van het aantal klanten dat via koper een internetaansluiting afsluit. In het tweede kwartaal van 2020 lag het gat tussen DSL en glasvezel nog op 1 miljoen abonnees; in het derde kwartaal van 2021 was dit geslonken tot 400.000.
Glasvezel is dus aan een opmars bezig, al was dat niet altijd zo. Ruim vier jaar geleden schreven we nog over de 'gestokte' glasvezelaanleg. Van 2010 tot 2014 was de glasvezelaanleg praktisch iedere halfjaar gestegen, van 54.000 aansluitingen in de eerste helft van 2010 tot 283.000 aansluitingen in de tweede helft van 2013. Daarna daalde het aantal aansluitingen geleidelijk, tot er in de eerste helft van 2017 48.000 woningen op glasvezel werden aangesloten; net iets minder dan begin 2010.
Voor deze vertraagde uitrol werd voornamelijk met de beschuldigende vinger gewezen naar de overname van Reggefiber door KPN. Reggefiber was immers opgericht met het doel om glasvezel in Nederland uit te rollen, terwijl dit netwerk concurreerde met KPN. KPN had er destijds zelf niet veel baat bij om ftth-glasvezel uit te rollen, omdat het verwachtte met technieken als vectoring, pairbonding en Vplus snelheden tot 400Mbit/s te halen.
Lokale partijen pikten de handschoen die KPN hiermee liet vallen, enigszins op, maar hadden niet de gezamenlijke macht die Reggefiber ooit had. De verglazing van Nederland vertraagde dan ook aanzienlijk, maar inmiddels wordt er meer glasvezel aangelegd dan in de piek van 2013. In dit artikel focussen we op de plannen van de drie grootste telecombedrijven die landelijk glasvezel uitrollen en aanbieden. Naast KPN, dat volgens de ACM 40 tot 45 procent van de internettoegangmarkt in handen heeft, gaat het om T-Mobile (5 tot 10 procent) en Delta Fiber (tot 5 procent).
Foto: Getty Images / Christoph Burgestedt en Steven McDowell/Science photo library
KPN
We beginnen met KPN, de grootste provider die nu met ftth-glas bezig is. Nadat we eind 2017 schreven dat de glasvezelaanleg was teruggeschroefd, kwam er een jaar later een koerswijziging. Het bedrijf zei tot eind 2021 een miljoen nieuwe huishoudens van ftth-glasvezel te willen voorzien. Dat kwam dus neer op gemiddeld een kwart miljoen nieuwe aansluitingen per jaar. Niet dat KPN meteen in het eerste jaar na dat besluit honderdduizenden woningen kon aansluiten; zo'n flinke koerswijziging vraagt immers tijd, bijvoorbeeld om een nieuwe planning te kunnen maken. Enkele weken later maakte het telecombedrijf het eerste plan bekend. KPN NetwerkNL, de nieuwe naam van Reggefiber, zou die maand nog starten met de aanleg van glasvezel in vier steden, waarmee tienduizend huishoudens aangesloten konden worden.
De doelstelling om in december 2018 met de aanleg te beginnen, werd niet gehaald, maar in de tweede week van het nieuwe jaar zat de eerste schep in de grond. Daarbij maakte het telecombedrijf ook meteen meer bekend over de glasvezelplannen. In de loop van 2019 wilde het gemiddeld 6500 huishoudens per week aansluiten op zijn glasvezelnetwerk, ofwel 338.000 aansluitingen per jaar. KPN zei dus niet in 2019 zoveel huishoudens te gaan aansluiten, maar in de jaren daarna zou dat getal gehaald moeten worden.
In maart 2021, dicht bij de 'deadline' van eind 2021, stond de teller op 2,8 miljoen glasvezelaansluitingen. Dit is een half miljoen meer dan toen het bedrijf begon met die versnelde uitrol van glasvezel. In het hele jaar sloot KPN 450.000 huishoudens aan op glasvezel. Het bedrijf heeft die toezegging om een miljoen huishoudens aan te sluiten naar eigen zeggen gehaald. Althans, het zegt dat een miljoen huishoudens 'glasvezel hebben gekregen via KPN'. Het bedrijf heeft die miljoen huishoudens niet aangesloten via eigen netwerken, zoals KPN NetwerkNL en Glaspoort; het telt ook netwerken van derden mee, zoals dat van FiberFlevo, waarop ook andere providers diensten kunnen aanbieden.
Situatie nu
Inmiddels is het 2022 en gaat KPN's uitrol van glasvezel verder. Sterker nog, eind 2020 zei het bedrijf dit te willen intensiveren. Tot eind 2025 moet het aantal huishoudens met glasvezel worden verdubbeld, ofwel 2,5 miljoen extra. Daarna blijft het bedrijf naar eigen zeggen koper vervangen door glasvezel. Zo moet 'op termijn' meer dan 80 procent van Nederland via KPN NetwerkNL en Glaspoort toegang krijgen tot een glasvezelverbinding. Om dat te bereiken, wil KPN jaarlijks een half miljoen huishoudens met ftth aansluiten. Eind 2023 moet meer dan de helft van alle Nederlandse huishoudens glasvezel-ftth via KPN hebben; in 2025 moet dit zo'n 65 procent zijn. Ceo Joost Farwerck noemt de nieuwe strategie geen 'koersverandering, maar een koersversnelling'.
KPN maakte in maart vorig jaar bekend 2,5 miljoen extra huizen te willen aansluiten, maar een maand na die aankondiging klopte dat getal al niet meer. Daarbovenop komen namelijk nog ruim 700.000 aansluitingen bij huizen, wat later werd verhoogd naar 920.000 huishoudens. Deze worden niet via KPN NetwerkNL aangesloten, maar via Glaspoort, een joint venture van KPN en het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds. Voor eind 2026 gaat Glaspoort in 'duizenden dorpen en kleine woonkernen' glasvezel aanleggen. KPN zegt dat deze huishoudens door deze samenwerking eerder toegang krijgen tot glasvezel. Deze woningen waren anders dus pas na 2025 aan de beurt geweest. Bij deze aankondiging maakt KPN ook bekend dat eind 2026 ongeveer 80 procent van alle huishoudens via KPN NetwerkNL of Glaspoort een ftth-glasvezelaansluiting zal hebben. Net als NetwerkNL wordt Glaspoort een open netwerk waarop ook andere providers diensten kunnen aanbieden.
In de komende vijf jaar worden er dus nog miljoenen huizen aangesloten op KPN's netwerk. Van de hiervoor benodigde plannen is nu 65 procent 'in productie'. Dit betekent niet dat de eerste schep al in de grond zit; ook de eerste gesprekken met een gemeente ziet KPN als 'in productie'. Slechts 40 procent van de plannen is daadwerkelijk aangekondigd. Een kwart van alle plannen is dus wel in productie, maar nog niet aangekondigd, omdat ze nog niet definitief zijn.
Het 'overgrote deel' van alle huishoudens die KPN nog gaat verglazen, zit in stedelijk gebied. Dat is terug te zien in de geografische splitsing van nog aan te leggen glasvezelaansluitingen. Ruim de helft moet nog worden aangelegd in Noord- en Zuid-Holland, waarvan het gros in die laatste provincie.
De techniek van het KPN-glasvezelnetwerk
Sinds oktober vorig jaar rolt KPN XGS-PON uit in zijn netwerk, waarmee symmetrische snelheden tot zo'n 10Gbit/s mogelijk zijn. In theorie, want het bedrijf verkoopt hier nog geen abonnementen voor. Het hoogst haalbare is bij KPN 1Gbit/s symmetrisch. Dit abonnement kost 57,50 euro per maand zonder tv of telefoon.
KPN ziet het glasvezelnetwerk dat het nu uitrolt, ook als een 'upgrade' van zijn kopernetwerk. Het is dan ook de bedoeling dat alle koperlijnen uiteindelijk worden uitgeschakeld en dat abonnees worden overgezet naar glasvezel. Dit zouden klanten niet direct in de portemonnee moeten merken; het maakt bij de provider voor de prijs niet uit of je een glasvezel- of een koperverbinding hebt. Dit upgraden gebeurt nu met zes pilots waarbij 40.000 adressen volledig zijn overgezet van koper naar glas. Vanaf volgend jaar wil KPN het kopernetwerk bij bijna 2,5 miljoen adressen uitschakelen, overigens tot onvrede van T-Mobile.
T-Mobile
KPN schakelt het kopernetwerk bij veel huishoudens uit tot onvrede van T-Mobile, want ook deze provider werkt aan een glasvezelnetwerk. Dit bedrijf zit echter in een wat andere situatie dan KPN, want waar KPN dankzij het kopernetwerk al een eigen netwerk heeft waarmee het internetabonnementen kan aanbieden, heeft T-Mobile niet zo'n netwerk. Het bedrijf met het roze logo fungeert voor veel klanten dan ook als virtuele provider, waarbij internet wordt aangeboden via netwerken van andere providers, waaronder KPN.
Om te begrijpen waarom T-Mobile aan een eigen glasvezelnetwerk werkt, moeten we terug naar 2016 en de oorsprong van T-Mobiles huidige aanbod van vaste diensten. Opvallend genoeg ligt die oorsprong niet bij het bedrijf zelf, maar bij concurrenten Vodafone en Ziggo. Deze wilden toen fuseren, waarvoor de Europese Commissie een akkoord moest geven. Dit akkoord kwam er, mits Vodafone zijn aanbod aan vaste diensten verkocht aan een andere partij. Vodafone had geen eigen vast netwerk, maar gebruikte het glas- en kopernetwerk van KPN. Koper van dit aanbod was, je raadt het al, T-Mobile. Zo kreeg dit bedrijf er 150.000 klanten bij, evenals een aanbod aan vaste diensten. Over de naam van deze diensten hoefde het waarschijnlijk niet lang na te denken: 'T-Mobile Thuis', waar het bij Vodafone 'Vodafone Thuis' heette.
Daarmee had het bedrijf echter nog geen eigen vast netwerk in handen. Dit veranderde bij een andere overname: die van Tele2. T-Mobile beloofde bij deze overname ook in een vast netwerk te investeren, waarbij werd gesproken over het op glasvezel aansluiten van twee miljoen huishoudens, in samenwerking met partners.
Het waren destijds wat vage beloften en in theorie had T-Mobile ook niets kunnen doen. Zoals we op de vorige pagina schreven, is KPN druk bezig met verglazen. In de komende vier jaar moeten er 2,5 miljoen glasvezelaansluitingen bijkomen. T-Mobile kan via deze glasvezelverbindingen abonnementen aanbieden, dus het had deze belofte om 'samen met partners' twee miljoen huizen van glasvezel te voorzien, zo in kunnen lossen. Eind 2018 was de overname van Tele2 definitief.
Het begin van T-Mobiles glasvezelnetwerk
In mei 2019 bleek dat T-Mobile niet van plan was om een virtuele provider te blijven. Toen maakte het bedrijf bekend in Den Haag 33.000 adressen te willen voorzien van ftth-glasvezel. Hiervoor werkt het bedrijf samen met VolkerWessels Telecom en investeringsbedrijf Primevest. Het gaat om een open netwerk, waarop ook andere providers diensten kunnen aanbieden.
Later bleek dat T-Mobile verder wilde gaan dan alleen Den Haag en druppelden de glasvezelplannen binnen. Neem de 29.000 aansluitingen in Eindhoven of de overname van L2Fiber in Rotterdam-Kralingen, goed voor 45.000 huishoudens. Bij deze laatste overname in december 2020 maakte T-Mobile daarnaast bekend dat het eind 2021 met het Primevest-glasvezelnetwerk aan zo'n 130.000 huishoudens glasvezel wilde kunnen aanbieden.
Saillant detail is dat in Segbroek de wijk Regentessekwartier ligt, waar KPN ook glasvezel wilde aanleggen. T-Mobile was het er niet mee eens dat KPN's kabels boven op T-Mobiles kabels kwamen te liggen, omdat dit het onderhoud zou bemoeilijken en dit tot extra overlast zou leiden. T-Mobile stapte daarom naar de rechter, die het te ver vond gaan om de aanleg door KPN te stoppen.
Miljoen huishoudens met Open Dutch Fiber
Het Primevest-netwerk is niet het enige 'eigen' netwerk waarmee T-Mobile glasvezel aanbiedt. Met Open Dutch Fiber, opgericht door een investeringsfonds en Deutsche Telekom Capital Partners, wil T-Mobile minimaal een miljoen huishoudens in Nederland voorzien van glasvezel. Hierbij richt het bedrijf zich op 'overwegend stedelijke gebieden' waar nu nog geen glasvezel is. De bedrijven zagen toen het aanleggen van glasvezelnetwerken waar andere bedrijven al zo'n netwerk hebben liggen, niet als nuttig. KPN heeft hier een andere kijk op en zegt dat er zeker in de Randstad mogelijkheden zijn voor meer dan één glasvezelnetwerk. Voor april 2026 moeten er een miljoen ODF-aansluitingen zijn.
Het ODF-netwerk in Den Haag
Het ODF-netwerk maakt snelheden van maximaal 10Gbit/s mogelijk, met de kanttekening dat T-Mobile nog geen abonnementen aanbiedt die een hogere snelheid dan 1Gbit/s hebben. Net als het Primevest-netwerk gaat het om een open netwerk waarop ook andere providers diensten kunnen aanbieden, maar waarbij T-Mobile de hoofdhuurder is. Het ODF-netwerk komt in onder meer Zoetermeer, Haarlem, Utrecht, Rotterdam, Amsterdam en Den Haag te liggen.
Na dat miljoen nog meer?
Bij een van de jongste aankondigingen, van een glasvezelnetwerk in het Noord-Brabantse Roosendaal afgelopen december, zeiden T-Mobile en ODF plannen te hebben voor ruim 250.000 glasvezelaansluitingen. Een kwart van de plannen is dus al aangekondigd. In dit bericht wordt ook al gehint op uitbreiding van de plannen. "T-Mobile en Open Dutch Fiber zien mogelijkheden om deze ambitie binnen enkele jaren nog verder uit te breiden door nog meer huishoudens aan te sluiten op glasvezel."
Concrete cijfers of doelstellingen worden hier niet genoemd, maar T-Mobile en ODF hebben wel gezegd het nut van verschillende glasvezelnetwerken niet in te zien. Het ligt dus voor de hand dat de twee bedrijven geen glasvezel willen aanleggen in gebieden waar KPN dit ook gaat doen of heeft gedaan. KPN heeft vooralsnog alleen ambities geuit over het aansluiten van '80 procent' van alles huishoudens; over de resterende 20 procent is nog niets concreets gezegd. Je zou kunnen denken dat T-Mobile en ODF dan in dat gat van die 20 procent willen springen, maar KPN heeft ook gezegd zich nu te willen focussen op steden, net als T-Mobile en ODF. Het is daardoor lastig te zeggen waar T-Mobile en ODF precies aan denken; misschien wachten zij zelf ook tot KPN meer bekendmaakt.
Delta
Een andere grote naam die vaak valt bij glasvezel, is die van Delta. De naam wordt echter gebruikt voor minstens twee verschillende organisaties, waardoor gesprekken erover verwarrend kunnen zijn. Aan de ene kant heb je de provider Delta, een van oorsprong Zeeuwse vaste-telecomaanbieder. Aan de andere kant is er Delta Fiber Netwerk, dat glasvezel in Nederland aanlegt. Delta en Caiway hebben hetzelfde moederbedrijf als Delta Fiber Netwerk en gebruiken het netwerk van DFN. Net als KPN en T-Mobile legt DFN echter een open glasvezelnetwerk aan, waarop ook externe providers diensten kunnen aanbieden.
De naam 'Delta Fiber Netwerk' werd in april 2020 voor het eerst uitgesproken, maar het bedrijf bestond al langer onder de naam 'Glasvezel buitenaf'. Twee jaar geleden veranderde het van naam, omdat het zich niet meer alleen op buitengebieden richtte. Ook in kleinere dorpen en steden en voor de zakelijke markt legt DFN glasvezel aan. Destijds zei het bedrijf 650.000 glasvezelaansluitingen te hebben en per maand 7000 nieuwe huishoudens aan te sluiten. Daarnaast wilde het bedrijf eind 2021 een miljoen aansluitingen hebben.
Om de verwarring compleet te maken: niet alleen Delta Fiber Netwerk legt een eigen glasvezelnetwerk aan; provider Delta doet dit zelf ook. Voordat Glasvezel buitenaf zijn naam wijzigde, kondigde Delta aan zijn hele Zeeuwse netwerk te verglazen. Nieuwbouwwoningen werden al van glas voorzien en bestaande woningen krijgen van Delta ook ftth-glas. Delta wilde eind vorig jaar 40.000 glasvezelaansluitingen hebben; eind dit jaar moet de teller op 100.000 adressen staan.
Zowel provider Delta als Delta Fiber Netwerk en Caiway vallen onder moederbedrijf Delta Fiber Nederland.
Landelijke ambities
Delta heeft ook landelijke ambities en is in november begonnen met landelijke reclame, toen de miljoen glasvezelaansluitingen in Nederland met DFN nabij kwamen. Tot 2025 wil DFN daarnaast het aantal aansluitingen verdubbelen tot twee miljoen, waarmee een kwart van alle Nederlandse huishoudens van een Delta-ftth-glasvezelaansluiting voorzien moet zijn. Delta heeft nu glasvezelplannen in heel Nederland, met uitzondering van Flevoland. Het huidige aanbod zou vooral Zeeland en de provincies Noord- en Zuid-Holland betreffen. Maandelijks sluit de provider 20.000 nieuwe huishoudens aan.
Delta's glasvezelplannen gaan dus verder dan T-Mobiles plannen, maar óók verder dan KPN's plannen. Waar T-Mobile en KPN maximaal 1Gbit/s aanbieden, levert Delta sinds augustus 8Gbit/s-abo's. Hiervoor gebruikt Delta XGS-PON. Delta's modems hebben maximaal 2,5Gbit/s-lanpoorten, maar eind dit jaar moet er een modem met een 8Gbit/s-lanpoort komen. Het bedrijf zei vorig jaar een abonnement met snelheden tot 10Gbit/s te willen aankondigen, maar heeft dat nog niet gedaan. Ook zegt het met XGS-PON 25Gbit/s-abonnementen te kunnen aanbieden.
Onafhankelijke glasvezelaansluiters
Naast de drie genoemde landelijke glasvezelbedrijven, zijn er ook kleinere partijen die aan eigen glasvezelnetwerken werken. De ACM heeft hierover in mei vorig jaar voor het laatst een onderzoek gepubliceerd, met cijfers over 2020. Toen waren KPN, Delta en T-Mobile samen verantwoordelijk voor 77 procent van alle glasvezelaansluitingen. KPN verzorgde 57 procent, Delta sloot 16 procent aan en T-Mobile sloot via Primevest 4 procent van alle huishoudens aan.
E-Fibers glasvezelkaart
E-Fiber was destijds de grootste wholesale glasvezelaanbieder die zelf geen diensten aan particulieren aanbood, maar een netwerk opbouwde waarmee providers als YouFone, Tweak en Freedom Internet wel glasvezelinternet kunnen leveren. In 2020 had het bedrijf circa 120.000 huishoudens aangesloten en wilde het tot 2025 een half miljoen huizen aangesloten hebben. E-Fiber richt zich op volledige gemeenten, waarbij zowel de kern als het buitengebied volledig van glasvezel wordt voorzien. Particulieren hoeven voor die aansluiting niet direct te betalen, wat bij andere onafhankelijke glasvezelaanbieders wel het geval kan zijn.
Wie een glasvezelabonnement afsluit op het netwerk van E-Fiber, kan maximaal 1Gbit/s verwachten. Duidelijk is dat, hoewel E-Fiber bijna twee jaar terug de grootste wholesale glasvezelaanbieder was, het bedrijf ook nu nog steeds niet van plan is om landelijk een grote rol te gaan spelen. Over drie tot vier jaar wil het immers 'maar' een achtste van het land aangesloten hebben.
Een andere grote naam was destijds Delta Rijssen. Dit bedrijf heeft niets te maken met Delta, maar heeft wel familiebanden met Reggefiber. Oprichter van Delta Rijssen is Dick Wessels, familie van Reggefiber-oprichter Dik Wessels. Delta Rijssen gaat nu door het leven als 'Glasvezel in het buitengebied' en werkt inmiddels samen met Digitale Stad en KPN. Dit bedrijf geeft geen cijfers over hoeveel aansluitingen er moeten komen.
Tot slot noemt het ACM-rapport Glasdraad, dat zich net als Glasvezel in het buitengebied focust op het buitengebied en kleine kernen. Ook dit bedrijf werkt samen met KPN. Glasdraad werkt nu aan of heeft glasvezelnetwerken in een groot deel van Flevoland en delen van Drenthe, Groningen en Noord- en Zuid-Holland.
Gezamenlijk waren de kleine partijen, dus de bedrijven buiten Delta, T-Mobile en KPN, verantwoordelijk voor ruim 50.000 aansluitingen in 2020. Dit komt neer op 0,6 procent van alle huishoudens in Nederland. Dit zijn bovendien lokale partijen of stichtingen die vaak vraagbundeling toepassen, waarbij een organisatie pas glasvezel gaat aansluiten als een bepaald percentage van de aan te sluiten huishoudens hiermee akkoord gaat.
Waar die drie grote providers in de afgelopen jaren hebben aangekondigd hun glasvezelnetwerken tot 2025 te willen vergroten, hebben onafhankelijke aanbieders als E-Fiber geen vergelijkbare, grote plannen aangekondigd. Dus waar de rol van dergelijke onafhankelijke glasvezelaanleggers in de afgelopen jaren relatief groot kon worden sinds KPN's overname van Reggefiber, zal hun rol relatief gezien ook weer kleiner worden doordat de grote providers nu meer gaan aansluiten. Dit bevestigt ook senior consultant Rudolf van der Berg van onderzoeks- en adviesbureau Stratix en is te zien in onderstaande cijfers van de ACM.
Het aantal homes passed ftth-aansluitingen x1000. Cijfers van ACM
Conclusie
Tenzij de ontwikkelingen van koers veranderen, blijven de drie grote providers grotendeels verantwoordelijk voor de uitrol van glasvezel in Nederland. Wat daarbij opvalt, is dat de drie in theorie heel Nederland van glasvezel kunnen voorzien. Samen komen de providers uit op 10,8 miljoen ftth-huishoudens in Nederland tegen 2026, terwijl er in Nederland ongeveer 8 miljoen huishoudens zijn.
In de komende jaren moet duidelijk worden of heel Nederland inderdaad glasvezel krijgt. De focus van KPN en T-Mobile ligt voor die periode immers op stedelijke gebieden. Het is daardoor niet ondenkbaar dat er in delen van steden dubbele netwerken ontstaan. Dat geldt zeker nu er volgens KPN in sommige steden genoeg markt kan zijn voor twee onafhankelijke glasvezelnetwerken en het, anders dan T-Mobile met ODF, wel brood ziet in zo'n dubbel netwerk. Ook klaagt T-Mobile openlijk over de 'bizarre en onacceptabele situatie' die volgens de provider is ontstaan doordat 'eigenaren van netwerken' veel vragen voor het gebruik van glasvezel. T-Mobile doelt daarmee op KPN. Met deze opmerking vraagt T-Mobile de ACM om het glasvezelnetwerk weer te reguleren, maar het laat ook de mogelijkheid open om zelf glasvezel aan te leggen in gebieden waar nu ook KPN actief is.
De andere vraag is hoe VodafoneZiggo gaat reageren op deze versnelde uitrol van glasvezel. Dit bedrijf test Docsis 3.1-modems met een downloadsnelheid van 2,5Gbit/s, dus de rek bij coax is er nog niet uit. De upload ligt nog wel relatief laag. VodafoneZiggo experimenteert ook met glasvezel, al gaat het nog om 'duizenden' adressen en komt het wat schaal betreft dus nog lang niet in de buurt van wat de concurrentie doet.
Al met al staat de markt voor glasvezel en snel internet in Nederland allesbehalve stil. KPN heeft duidelijk de meest ambitieuze plannen als het om de verglazing van Nederland gaat, maar ook T-Mobile en zeker Delta willen een flink aandeel van het land verglazen. Waar we ruim vier jaar geleden nog schreven over een stagnerende glasvezeluitrol, verglaast Nederland nu sneller dan ooit.
Eigenlijk had dit enorme project gewoon uitgerold moeten worden als een nutsvoorziening en op zich is het jammer dat dit blijkbaar niet zo is gezien door de overheid zo rond eind vorige eeuw. Nu zitten menigeen straks dus vast aan een abbonement bij de partij die toevallig het glasvezel levert aan zijn huis (?). Uiteindelijk is het open stellen van deze netwerken gewoon beter voor de klant want als er 1 goed voorbeeld is van nadelige gevolgen van een monopolie-positie op de prijzen/voorwaarden/kwaliteit is dat wel de telecomsector.
In Harderwijk is de CAI altijd een zelfstandige stichting gebleven, zonder dat het verkocht is aan een commerciële partij. Omdat kabelbedrijf Schuuring (nu Allinq) al het beheer deed van het coax netwerk, konden ze zonder lange vergunningaanvraag procedures glasvezel kabels aanleggen. Het glasvezelnetwerk is daardoor tegen kostprijs aangelegd. Het netwerk is open en verschillende partijen bieden diensten aan. Ook het buitengebied is zonder verdere extra kosten voor de abonnees aangesloten.
Ik denk dat het een aardig voorbeeld is hoe de markt had kunnen zijn, als glasvezel als nutsvoorziening gezien wordt.
[Reactie gewijzigd door Bl@ckbird op 22 juli 2024 21:49]
Dat kun je KPN moeilijk kwalijk nemen, als commerciële partij, vind ik. Dit is het gevolg van de keuze van de overheid in de vorige eeuw om het netwerk te privatiseren. Vervolgens is KPN er jarenlang fors (waarbij deze marktwerking de uitrol van glasvezel in eerste instantie heeft belemmerd, door de overname van Reggefiber door KPN) in gaan investeren, waar men nu de vruchten van wil gaan plukken. Kun je dat het KPN van nu kwalijk nemen?
Je kunt het KPN wel degelijk kwalijk nemen. Wat hebben mensen een kort geheugen tegenwoordig.
KPN kocht heel veel kleine startups op die plannen hadden om glasvezel uit te rollen, ook terwijl die al bezig waren met uitrollen. Om die projecten vervolgens dood te laten bloeden.
Ik mis ongetwijfeld veel informatie, maar met de informatie die ik weet, kan ik KPN juist als grootste schuldige aanwijzen voor de vertraging van een landelijk/grotere uitrol van glasvezel.
Idd KPN is gewoon evil, de slechte kant van commercie.
We hadden allemaal al op glas kunnen zitten, maar er zijn er momenteel meer niet dan wel verglast.
Ik had het erg leuk gevonden als in de conclusie had gestaan dat Ziggo zijn prijzen voor 3/4 zou laten zakken en zo weer voor een leuke prijs een leuke snelheid had aangeboden.
Ziggo is qua kosten zeker geen bedrijf wat onder doet voor KPN, een aangezien hun service en support zo *piep* is als de *piep* zijn ze voor velen geen serieuze optie zodra glas er ligt.
We hadden allemaal al op glas kunnen zitten, maar er zijn er momenteel meer niet dan wel verglast.
Hoe en door wie dan ?? Kennelijk is het daadwerkelijk doen niet zo makkelijk als de wens uiten, een partij de schuld geven, anders hadden de in het artikel genoemde partijen het al 3 keer gedaan... Diegenen met de grootste omzetten (liberty global, deutsche telekom, de regering) zou ik eerder verwijten dan een nederlandse partij of een underdog als Freedom internet en/of kleine isp's die wel of niet renderen en vanuit die situatie aansluiting zoeken..
KPN zou ingrepen als gpon en het niet doortrekken van de glasvezelkabel totaan huishoudens overwegen als onderdeel van een plan om de investeringen in glasvezel te verminderen.
De aanleg van glasvezel in de buitengebieden hangt vooral samen met het feit dat KPN sinds de overname van Reggefiber is gestopt met de grootschalige aanleg van glasvezel.
De ACM ziet diverse gedragingen van met name KPN die maken dat andere partijen die glasvezel willen aanleggen tegen vertragingen aanlopen of die aanleg volledig stoppen.
kpn is 1 partij, wat hebben al die andere partijen gedaan ? Juist als kpn niet aan de weg timmert, aan het slapen is, kon en kan eenieder flink gaan uitrollen ???
Er is héél veel mogelijk binnen de wet. Dat wil niet zeggen dat het in de ogen van een eventuele meerderheid niet simpelweg verwerpelijk is
Er is ook niets illegaals aan achterbaks collega's erbij naaien tegenover mijn baas zodat ik er op vooruit ga. Maar ik hou er weinig vrienden aan over. Ik doe niets illegaals en ik snap niet dat ze het me kwalijk nemen.
[Reactie gewijzigd door Brutal1ty op 22 juli 2024 21:49]
Waar zeg ik dat het illegaal is? Precies...het is ongetwijfeld legaal. Echter, door die (legale) manier van werken hebben ze de uitrol van glasvezel op groot niveau, gigantisch vertraagd. Dus, als iemand zegt "dat kun je ze toch niet kwalijk nemen"....dan zeg ik "als je naar hun acties kijkt kun je het _alleen_ hun kwalijk nemen. Ze kochten bijna letterlijk iedereen op die er ook maar over nadacht om iets met glasvezel te gaan doen. Was dat good voor ze? Tuurlijk. Leverde dat dus die gigantische vertraging op? Tuurlijk. Kan ik het ze daarom kwalijk nemen? You betcha!
Inderdaad, een kleine 20 jaar minimale investeringen doen en wel geld blijven harken.
DSL is nu 3 keer zo duur als 15 jaar geleden en vrijwel alle partijen zijn via via opgekocht door kpn
Pas wanneer anderen initiatieven namen kwamen er overnames, blokkades en rechtszaken door kpn.
Allemaal om de kosten van fiber uitrol niet te hoeven dragen. Nu anderen doorzetten komt kpn ook.
15 jaar geleden was ik blij met een paar Mbit dsl. Nu met Gbit fiber. De prijs is niet honderden keren meer ? Ik heb liever een nederlandse partij (kpn, freedom) dan piraten uit het buitenland (liberty global/upc/casema, t-mobil/deutsche telekom). Liberty global melkt oude coax uit en deutsche telekom verkoopt z'n diensten aan 'een investeerder' om vervolgens de investering in glasvezel verder uit te melken. KPN en Freedom zullen best wel dingen fout doen, wellicht ook goed, maar in mijn ogen zijn het prima bedrijven die moeten concurreren tegen globalisten, de laatsten hebben niet altijd nederlandse belangen...
15 jaar geleden had je 12move met 10 Mbit voor 10 euro per maand, nu kost dat overal het dubbele.
Over het algemeen worden technieken in de ITC voordeliger, dat is hier duidelijk niet het geval.
Oorzaak: gebrek aan concurrentie. Oplossing: echte concurrentie verplichten.
Mark my words: wanneer er wel echte concurrentie is, gaan de prijzen ook fors omlaag.
Ook al claimen kpn en ziggo nu dat de prijzen helemaal niet omlaag kunnen, (dat is dus gewoon gelogen).
Zowel kpn als ziggo graaien en harken financieel alles binnen wat ze kunnen over hun gouden lijntjes.
De consument regeert:Waarom deel je je verbinding niet met buren of de straat ? Waarom neem je niet een 5G modem en doet alles met 1 telefoonabonnement ? Kennelijk vullen de ISP's de behoefte en zijn de abonnementen (of het gebrek aan meer dan X concurrenten bij die prijs) een goed compromis voor zowel ISP als consument. Ik hoor niemand schrijven over een basisprijs van 5E voor een 1Mbit dienst (kun je prima mee uit de voeten voor goedkoop "ondermaats" internet, wel over hoge prijzen bij hoge snelheden. 1Gbit kost in vergelijking met een basisnelheid geen 5000E ?
Misschien zou een abonnementsprijs inzichtelijk gemaakt kunnen worden, net als de energierekening. Poortprijs, afschrijving aansluiting over x jaar, onderhoud kabel, bandbreedte, verbruik, diensten. Moet men 'even' X miljoen aansluitingen aan de meter hangen, X miljoen gedifferentieerde verbruiksrekeningen maken. Nee dan ben ik heel blij met een vast tarief bij een optelsom van diensten. In memorie van de oude inbelmodemtijd virus billshocks als zwaar tegenargument tegen gedfifferentieerde trafficrekeningen, vertel het vooral niet aan de huidige ISP's !
Een duidelijker voorbeeld dat iemand geen idee heeft over de mogelijkheden en onmogelijkheden van communicatie technologie en alle woekerprijzen tracht goed te praten zou ik niet kunnen verzinnen, dus dank daarvoor.
Een duidelijker voorbeeld dat iemand geen idee heeft over de mogelijkheden en onmogelijkheden van communicatie technologie en alle woekerprijzen tracht goed te praten zou ik niet kunnen verzinnen, dus dank daarvoor.
Klopt, het blijft inderdaad lastig om op niveau te praten met anderen als je zelf ooit eens een 10 hebt gehaald voor satellietcommunicatiesystemen op de TUE, toen een doctoraal struikelvak.
Ik geef 100% toe dat ik geen feitelijk verstand heb van aktuele groothandelsprijzen. Wel zie ik ROI calculators bij xgs pon technieken (laatst nog een 25Gbit demo van Nokia gezien), aliexpress geeft wel een indicatie, maar in hoeverre die gegevens afwijken, een deelplaatje en 'zah biggah picture' voor mij een grote vraag ? Rond 2004 eens 55kUS$ voor een 1gbit optische single mode transceiver laten betalen. Daar moest ik blij mee zij want ze waren slecht leverbaar itt multimode. Nu koop je een fot voor 7E... Kom maar op met aktuele prijzen ?
Wederom Pretentieus geneuzel. Kaal koper is kaal koper, welke frequenties je daarop zet is zo goed als bijzaak, het blijft bestaande techniek met een allang afgeschreven kostprijs. Zelfs de verglazing tussen steden doet daar niets aan af. Dat de uiteindelijke consumenten DSL prijzen daarvan toch extreem sterk gestegen zijn geeft aan dat er sprake is van een monopoly. Nogmaals: basiskennis economie.
Dat de uiteindelijke consumenten DSL prijzen daarvan toch extreem sterk gestegen zijn geeft aan dat er sprake is van een monopoly. Nogmaals: basiskennis economie.
Ik zit anders in die situatieschets: kpn verglaasd door oude telefooncentrales af te bouwen mbv kleine glasvezel pops. De kosten van de oude telefooncentrales worden doorberekend aan de resterende gebruikers. Iets minder kosten, maar met name een veel kleinere deelfactor maakt dat koperlijnen steeds duurder en duurder zullen worden. In het meest extreme geval betaalt de laatste gebruiker alle kosten van die ene centrale. Als ik het goed begrijp hebben ze tijdig, 3 jaar vooruit (?), om die extreme situatie te voorkomen een harde einddatum aan alle partijen verkondigd (zie o.a. de door DT verloren rechtzaak van deutsche telekom versus kpn). Dat dsl slechts een aantal procent stijgt is dan zelfs mogelijk een positieve geste ?
Pure economics, zou dat ook in de bijbel van de economie staan, An Inquiry into the Nature and Causes of the Wealth of Nations van Adam Smith ?
Helaas brengt even snel iets opzoeken over economie en vervolgens weer pretentieus hoog van de toren blazen jou ook deze keer niets verder. Het gaat om ruimschoots afgeschreven investeringen en zeer grote aantallen gebruikers. In dit geval geval dus minimale onderhoudskosten en product woekerwinsten.
Helaas brengt even snel iets opzoeken over economie en vervolgens weer pretentieus hoog van de toren blazen jou ook deze keer niets verder.
Ik wil niet pretentieus lijken enkel een spiegel voorhouden. Als je iets wilt vragen over registeraccountancy kun je die ook bij mij kwijt hoor ? Iedereen heeft moeten leren en moet blijven leren. Daarnaast wordt een goed beargumenteerde andere mening ook gewaardeerd ?
Het gaat om ruimschoots afgeschreven investeringen en zeer grote aantallen gebruikers. In dit geval geval dus minimale onderhoudskosten en product woekerwinsten.
De koperkabel en mogelijk een deel van de apparatuur zal zeker qua aanschafprijs afgeschreven zijn echter nemen de kosten per aansluiting juist toe: minder gebruikers bij weinig dalende, mogelijk door inflatie juist stijgende vaste lasten (elektriciteit, koeling/verwarming, onderhoud gebouwen, leges, OZB (op gebouwen die meestal op prime locaties in de stad staan), mensen, licenties, apparatuur en software kontrakten (die duurder worden des te ouder de apparatuur en software).
Simpel gezegd, als de slager enkel voor jou in z'n steeds minder bezochte winkel paraat moet staan voor je bal gehakt elke woensdag, wat zou die moeten rekenen om uit de kosten te komen ? Steeds minder want hij heeft zo weinig klanten ???
[Reactie gewijzigd door tweazer op 22 juli 2024 21:49]
Een duidelijker voorbeeld van een iemand die het verschil tussen investeringen en kosten niet begrijpt had ik niet kunnen geven, dus dank daarvoor. En dan dat totaal misplaatste voorbeeld van die slager.
Ik volg je redenatie niet. Er waren volgens jou dus meerdere kleine bedrijven die liever geld gingen verdienen aan verkoop van hun bedrijf dan aan glasvezel. Vervolgens was er een bedrijf dat liever concurrentie op kocht in het voordeel van hun eigen oude technologie. Marktwerking is dat bedrijven daar keuze in hebben en klanten kiezen om een bedrijf links te laten liggen. Je kwalijk nemen lijkt dan op geen zin hebben in marktwerking, in plaats van dat de markt iets fout doet.
Je volgt hem wel, je vindt alleen dat hij onvolledig is of te kort door de bocht.
Ik zeg niet dat het alleen KPN is. Uiteraard ook de bedrijven die voor cash zijn gegaan.
Aan de andere kant, KPN is enorm groot...als zij zorgen dat jouw leven moeilijk wordt gemaakt door bij elke stap die jij moet zetten verzet te bieden wel dan niet bij de rechter...en ze bieden je een grote zak geld....dan zou ik ook ja zeggen.
KPN pure evil, nee. Maar in dit specifieke geval zijn zij met hun tactiek/business model van het opkopen van bedrijven, de grootste reden van de vertragingen. Wie daar al dan niet ook een rol speelde, prima...maar dat is allemaal resultaat van hun manier van business bedrijven.
Nee ik volg de redenatie niet. Het is niet slechts onvolledig of te kort door de bocht, het is geen redenatie die logisch is. We hebben marktwerking in Nederland, daar is de wetgeving voor de markt op gericht. Dat is waar we als democratie voor kiezen en de vrijheid die we kunnen nemen om wel of geen klant te zijn, al jaren lang. Dan kan je het een bedrijf niet gaan aanrekenen dat die de regels van de marktwerking volgt met als gevolg dat er minder glasvezel is dan onder andere omstandigheden kon zijn. Dat ze groot zijn is niet snel relevant, het gaat ook om wat hun markt van miljoenen Nederlanders daarbij doet. Dus als miljoenen klanten glasvezel zouden willen en dan toch jaar op jaar massaal bij KPN blijven en ze blijven belonen dat te belemmeren dan is de markt eerder dat de klanten andere belangen hebben en KPN bevestigen dat ze prima bezig zijn.
Maar in dit specifieke geval zijn zij met hun tactiek/business model van het opkopen van bedrijven, de grootste reden van de vertragingen.
Of jij bent de enige in Nederland die de documentatie van partijen die door KPN overgenomen zijn in je bezit of je behoort wederom zoals menigeen hier tot die lui die heerlijk speculeren en op de beurs thuishoren.
Zolang niemand met documentatie op de proppen komt of alleen uitgaat van 'van horen zeggen' of 'eerdere uitspraken' is het niets meer of minder dan speculeren. Wessels wilde heel Nederland verglazen, maar nergens zijn documenten verschenen (tenzij jij ze wel hebt) waarin hij ook werkelijk die plannen had. Tussen groots dromen en deze ook werkelijk ten uitvoer brengen zit nogal een wezenlijk verschil.
Anders zou de wereld er vele tientallen jaren geleden al heel anders uitgezien en hadden we - zoals Nikola Tesla ooit wilde - nu gratis onbeperkt stroom gehad over de gehele wereld.
[Reactie gewijzigd door DarkForce op 22 juli 2024 21:49]
Ik heb bewust de namen niet genoemd omdat ik weet dat KPN niet ALLE bedrijven heeft ingelijfd...maar wel degene met concrete plannen e.d. Waarom wessels niet is door gegaan, geen idee...maar dat maakt mijn punt niet minder volledig. Sommige van de overames staan gewwoon hier op Tweakers. Dus het is geen heresay.
Ik heb bewust de namen niet genoemd omdat ik weet dat KPN niet ALLE bedrijven heeft ingelijfd...
Dat zeg ik ook nergens.
maar wel degene met concrete plannen e.d.
KPN heeft nooit gezegd dat ze bewust stoppen met het uitrollen van glasvezel voor zover ik mij kan herinneren. Hooguit dat ze het op een lager pitje hebben gezet en wilde investeren in VDSL/bonding etc. Daar zijn ze nu enkele jaren later op teruggekomen.
Waarom wessels niet is door gegaan, geen idee...maar dat maakt mijn punt niet minder volledig. Sommige van de overames staan gewwoon hier op Tweakers. Dus het is geen heresay.
En in geen van die overnames die - ongeacht waar ze ook aangekondigd werden - is ooit gesproken over het landelijk noch regionaal uitrollen van glasvezel. Niet door Reggefiber, niet door OnsBrabant etc.
Van Reggefiber (bijvoorbeeld) weet ik dat ze de ambitie hadden om alle woningen in Nederland te voorzien van een aansluiting op haar glasvezelnetwerk.
Alleen werd er nimmer een termijn genoemd waarin ze dit voor ogen hadden, is er ook nog nooit een document met een planning gepubliceerd waarin men heeft aangekondigd dat een straat, postcode, plaats, provincie aangesloten zou zijn op glasvezel. En guess what? Dat heeft geen enkele grote of kleine provider ooit gedaan.
Dat er dus Tweakers zijn die suggereren dat glasvezel veel meer beschikbaar zou zijn als KPN de boel niet had overgenomen/ingelijfd, zegt meer over hen dan over KPN. Als al die bedrijven niet zouden zijn overgenomen/ingelijfd maar die bedrijven pas over 50 jaar glasvezel breder beschikbaar hadden gesteld was het ook niet goed geweest maar nu is het gemakkelijk om ergens tegenaan te trappen. Daarom zeg ik dus ook al, speculeren kan iedereen maar de waarheid zullen we nimmer weten tenzij iemand met documenten op de proppen komt waaruit blijkt dat de overgenomen partijen (groot en klein) inderdaad een planning hadden om glasvezel breder beschikbaar te hebben.
Enige wat KPN hierin wel te verwijten valt overigens is dat KPN de beschikbaarheid van glasvezel zelf gefrustreerd heeft door in te zetten op VDSL/bonding etc. waarop ze inmiddels alweer op teruggekomen zijn. Maar als het gaat om overnames waardoor het is afgeremd? Nee, in tegendeel.
Just a fact!
[Reactie gewijzigd door DarkForce op 22 juli 2024 21:49]
Kijk, daar ben ik het in essentie wel mee eens natuurlijk, niemand kan zeggen hoever de bedrijven waren gekomen. Maar, another fact, dat weten we niet omdat KPN ze heeft over genomen en hun projecten/ambities dood heeft laten bloeden. That's just another fact.
Misschien deel je mijn mening over waarom dat een feit is niet, dat kan, maar dat is een feit.
In het begin zijn er altijd redelijk wat spelers op de markt, maar naarmate de tijd vordert zullen vele of omvallen of opgekocht worden. KPN had als een van de eerste naar oa Braziliaans model het concept van virtuele providers. We kunnen misschien kwalijk nemen dat KPN glasaanbieders heeft opgekocht, maar onder aan de streep waren ze hoogstwaarschijnlijk toch in problemen gekomen. Het is voornamelijk een spel van de grote nummers om alles goedkoop draaiende te blijven houden en dat gaat je niet lukken met een paar duizend aansluitingen.
Had de verglazing eerder gestart kunnen worden en ja dat had gekund, maar veel technische vraagstukken voor the-last-mile zijn pas in de laatste paar jaar echt betaalbaar en schaalbaar geworden. Daarbij is het niet zo dat ze pas net begonnen zijn, want bij de laatste upgrade van het kopernetwerk zijn veel straatkasten op het toekomstige netwerk voor glas al aangesloten met ook meerdere paden voor redundantie bij problemen.
Had dit een publieke aanbesteding moeten zijn? Mogelijk wel ja, maar de overheid heeft daar niet voor gekozen en de toezichthouder voelde zich niet geroepen om op te treden want het waren allemaal lokale activiteiten. Pas nu KPN en T-Mobile de stap zetten naar glas zien we de problemen van de besluitvorming uit het verleden. Het echte probleem gaat zo meteen komen als Ziggo ook besluit dat hun DOCSIS pad eindig is (wat het ook is) en over moet naar glas. Gaan we dan huizen hebben met voorzien van twee of drie glasaansluitingen of komt er regulatie op prijs en techniek?
Zoals al vaak gezegd dat het kopernetwerk destijds in een aparte beheersorganisatie moeten worden ondergebracht, maar dat is niet gedaan helaas. De vraag is dan ook of de huidige uitrol van glas wel zo to stand was gekomen en als we kijken naar het verleden met gas en elektriciteit zal het antwoord hoogstwaarschijnlijk nee zijn.
Andere zorgpunten zijn wel de kosten per maand voor een aansluiting, want T-Mobile lijkt gewoon een jaarlijkse verhoging van 5 Euro te doen (ze begonnen hier met 30 EUR/maand voor 1 Gb/s en dat is nu al 45 EUR/maand. Dus de vraag komt dan ook hoe lang het duurt voordat we op buitenlandse prijsniveaus zitten en huizen verhuur- cq verkoopbaar zijn op basis van de communicatie aansluitingen die beschikbaar zijn. Ik ben ook verbaast dat T-Mobile niet wireless internet is gaan aanbieden in NL net zoals in DE waar ze niet zelf direct een lijn kunnen aanbieden.
KPN aanwijzen is wel makkelijk, maar niet geheel fair. Lokale en nationale overheden, en toezichthouders hebben ook steken laten vallen naar alle partijen toe. Aan de andere kant gaat er wel iets meer aan vooraf dan vele denken om even glas aan te leggen. Vooral het verkrijgen van vergunningen om te graven binnen een bepaalde periode kost veel tijd en dan hebben we het nog niet over materiaal en personeel. En hoewel glas voor mensen buiten de stad eerder nodig was, was en nog steeds is er voor stedelijke gebieden weinig reden om glas nu al klaar te hebben of een paar Tweakers na dan. Vele moeten ze kunnen internetten, Netflix kijken en videobellen voor een redelijke prijs per maand en dat lukt op elke budget lijn tegenwoordig.
En ja, hier gaat ook het XS4ALL abonnement eruit na decennia voor een goedkopere oplossing, want het is een commodity geworden. In sommige regio's schijnt KPN een aparte aanbieding te hebben als je zelf overstapt en niet naar T-Mobile.
Goed betoog. Los van de spelers is de huidige situatie het gevolg van de weg die door de regering is ingeslagen. Privatisering van voorzieningen (water, elektriciteit, afval, telefonie, volksverzekeringen, bankwezen, internet, weg en waterbouw). Ergens stopt het en is nederland in handen van aandeelhouders. Die partij die de grootste zak knikkers heeft wint. Zijn het de amerikanen, saudi's, russen chinezen, time will tell ...
[Reactie gewijzigd door tweazer op 22 juli 2024 21:49]
Planet internet was IMHO een farce: dat was ooit begonnen als een soort compuserve: een gesloten systeem waar partijen als een soort viditel diensten konden aanbieden. Totdat ineens wehkamp z'n proxy verkeerd had ingesteld, kon men daar vandaan het internet op, hoezee !
Francisco van Jole die met een sausje probeerde die community met van alles op te leuken, waar het eigenlijk na daadwerkelijk opengooien, 'gewoon' een isp was, net zoals knoware, xs4all, dds. In die tijd zat ptt/kpn te zieken met telefoonlijntekorten. o.a. daaraan (maar eigenlijk vooral niet factureren ) is knoware failliet gegaan ...
Je kunt het KPN wel degelijk kwalijk nemen. Wat hebben mensen een kort geheugen tegenwoordig.
KPN kocht heel veel kleine startups op die plannen hadden om glasvezel uit te rollen, ook terwijl die al bezig waren met uitrollen. Om die projecten vervolgens dood te laten bloeden.
Ik mis ongetwijfeld veel informatie, maar met de informatie die ik weet, kan ik KPN juist als grootste schuldige aanwijzen voor de vertraging van een landelijk/grotere uitrol van glasvezel.
Lekker makkelijk om daar 1 partij de schuld van te geven en een vingertje te wijzen. Ben het niet met je eens dat KPN de grote boeman is in dit glasvezel verhaal. Maar goed, ieder z'n mening.
ho ho ho...de zoveelste persoon die dat doet. Waar zeg ik dat ik _alleen_ KPN de schuld geef? Dat zeg ik bewust niet. Ik heb het nu meerdere malen gezegd, dus als je het er niet mee eens bent is dat prima, maar geen woorden in mijn mond leggen en dan zeggen dat je het _daar_ niet mee eens bent.
De opmerking was dat je het KPN niet kwalijk kan nemen en mijn weerwoord, onderbouwd met feiten/argumenten, is dat je het KPN wel degelijk kwalijk kan nemen. Als enige? Nee...als grootste? Ja.
Ik hoop dat ik het nu duidelijk genoeg heb gezegd.
Maar er is nooit een bewuste keus geweest om de kabel te privatiseren.
Vroeger kostte 1 maand TV kijken 15 gulden. En plotseling kwamen bedrijven die 1.000 gulden boden per abonnee aan gemeenten. En daar konden ze geen nee tegen zeggen.
Korte termijn denken en hebberigheid.
Ik betaalde in 2003:
15euro (uit mijn hoofd) aan Casema voor KabelTV (analoog)
20euro aan KPN voor een telefoon abonnement (en dan moest je voor elke minuut nog betalen)
30euro aan Zonnet voor 768kbit DSL
----------
65euro per maand
En dan beweer jij dat het duurder is geworden?
[Reactie gewijzigd door jongetje op 22 juli 2024 21:49]
Nee hoor,
Ik praat over toen de gemeentelijke Nuts bedrijven werden overgenomen door commerciële partijen.
Alleen kabel TV bestond toen en dat was 15 gulden per maand. Internet had je door in te bellen met een 56K6 modem. Dat ging toen nog niet via de kabel.
Die bedrijven (Ziggo en anderen) boden toen op die gemeentelijke kabel bedrijven, en dat was 1.000 gulden per klant.
Dat leek toen heel veel, want dat is ongeveer 5 jaar abonnementskosten. Inmiddels doen we heel veel meer met die kabel dan TV kijken alleen. Internetten dus. Achteraf (en dat is makkelijk praten) Hebben die commerciële partijen een gouden deal gedaan.
Ik gok dat dit ergens einde jaren tachtig, begin 90 was.
Natuurlijk is er veel geld verdiend, dat is tenslotte het doel van een bedrijf. Uiteindelijk is er ook fors geïnvesteerd om internet, telefonie en digitale tv diensten mogelijk te maken.
Ik weet niet bij wat voor bedrijf je werkt, maar die leveren ook diensten/producten waarmee geld wordt verdiend. Dat is niet vies toch?
Ooh, ik dacht een goed product en goede service leveren voor een relaxte prijs.
Althans dat is wat ik alle bedrijven hoor zeggen als ze het over hun bedrijf hebben.
Internet had je door in te bellen met een 56K6 modem.
Wat kostte dat dan gemiddeld per maand ? Je roze beeld uit het verleden is een ingekleurd verglorificeerd beeld ... Toen had ik telefoonrekeningen van fl 150 en meer, enkel aan telefoontikken. Wat was ik blij rond 1998 met mijn 9600 baud demos coax modem van casema, belachelijk langzaam, maar met een vaste verbinding geen telefoontikken meer. Email haalde ik op met UUCP bij xs4all en andere 'bronnen' batchgewijs 's-nachts, ditto ftp by email om overdag wat ruimte in die draad over te hebben.
9k toen, 1Gbit nu, afgerond 1E5 sneller, maar niet voor een 1E5 groter maandbedrag (en nee, niet de E van Euro, maar E van 10^ ). Vroeger is passe ..
Dat was heel duur, ik was toen minderjarig , en ik kan me herinneren dat mijn moeder woedend was toen ze de telefoon rekening kreeg. Ik gok dat het duurder was dan een all in abonnement bij Ziggo vandaag.
Het internet was toen niet zo sociaal voor de portemonnee en woonomgeving. Ik mocht van huisgenoten in een studentenhuis pas na 21.30 de lijn bezet houden Gelukkig snapten ze niet wat internet was eind jaren 80, anders had ik nog een netwerk aan moeten leggen in huis Ik meen dat in 1988 voor 1 tik onbeperkt lokaal bellen 's-avonds plotsklaps werd beperkt tot max 5 minuten. PTT post zag toen de bui al hangen
Volgens mij ligt het enorm op stoom de glasvezel uitrol. Het is niet zo dat er nu wordt gestopt en niemand meer wordt aangesloten.
Alternatief is idd laten aanleggen door de overheid met miljarden belastinggeld. En wat gebeurd er dan? Dan wordt er een aanbesteding geschreven want de minister gaat die kabel niet bij je in de straat graven. Dan wint een marktpartij de aanbesteding voor een deel van Nederland en moet dan dit netwerk exploiteren voor bijv. 5 of 10 jaar. En die partij moet dan iedereen toelaten voor X tarief. En dan zijn we volgens mij precies op het punt beland waar we nu zijn. Alleen is er dan voor elke stad/gemeente een vaste netwerkleverancier.
Bij Gas en electrisch is dit ook gedaan, er zijn een paar bedrijven (semi-overheid) welke zorgdragen voor het energie netwerk. Over dit netwerk kan elke aanbieder leveren. Wat je nu echter ziet bij glasvezel, dat er eigenlijk geen concurrentie is. Doordat KPN alle kleine initiatieven heeft opgekocht, naast Reggefiber (en zelf hier minimaal moeite in heeft gestoken). Kunnen anderen alleen aanbieden tegen hogere tarieven dan op een eventueel ander netwerk. De prijs die KPN aan andere een aanbieder vraagt om gebruik te maken van de KPN glasvezel is behoorlijk te noemen, hiermee is concurrentie buitenspel gezet.
[Reactie gewijzigd door _Dune_ op 22 juli 2024 21:49]
Als de overheid het aanbesteedt is er ook geen concurrentie, dan moeten de internetaanbieders ook afnemen bij die access provider tegen de tarieven die zijn overeengekomen.
Vergelijken met energie is beetje vreemd aangezien dat een papieren kwestie is. Er zijn weinig leveranciers die al hun energie zelf op het net zetten, zeker met gas. Dat wordt ingekocht en weer aan consumenten verkocht. Bij internet komen er hele andere zaken kijken van plaatsen van apparatuur bij de klant, in de POP een datacenter met een aantal servers (DNS, Filtering, Mail, Logging etc.) tot het routeren naar het publieke deel van internet.
Ik zou zeggen, kijk bij een partij als e-fiber. E-fiber legt de kabels en de PoP's aan en de providers huren de aansluitingen en de plek in het rek. De concurrentie is er dan wel tussen de providers onderling, maar beperkt tussen netwerken (tenzij je KPN DSL meerekent). In de praktijk zit je bij e-fiber gewoon op 8 providers en maar €40 per maand voor een Gigabit-lijn. Zo goedkoop ga je dat gewoon niet krijgen op de netwerken van KPN en Delta. Dus zeker, er is dan geen concurrentie op het gebied van de infra, maar de concurrentie tussen providers onderling zorgt al voor veel goeds.
Ben ik het helemaal mee eens. Ik woon in het buitengebied en heb het geluk dat ik een glasvezel aansluiting heb. Koste mij wel 1900€ meer dan de mensen binnen de bebouwde kom.
Maar er zijn genoeg plekken waar de aanbieders het gewoon niet rendabel vinden om een aansluiting aan te leggen.
Mijn ouders hebben dat ook gedaan, en dan moet je nog oppassen dat er niet te veel mensen in het buitengebied wonen die het niet nodig vinden en het project dan niet doorgaat. Uiteindelijk is het gewoon een investering in de toekomst. Mijn ouders zijn vaan een schamele 4mbit naar 500mbit gegaan. Vooral mijn vader is er erg blij mee, hij kan nu fatsoenlijk thuis werken.
Wij hebben hier hetzelfde. Ik woon ook in het buitengebied en was heel blij dat Solcon/FiberFlevo een glasvezelnetwerk aangelegd hebben. Hadden die plannen er niet geweest dan hadden we het huis niet gekocht. Nu ontzettend blij met mijn snelle aansluiting i.c.m. thuiswerken.
Echter heb ik niet gekozen om het gebruik van het netwerk af te kopen voor 1900 euro maar ik betaal maandelijks een extra bedrag hiervoor.
Het had veel beter geweest als dit landelijk geregeld werd. Dan had de overheid het misschien zelfs kunnen combineren met het voorzien van riolering van de woningen in het buitengebied.
Tja ons Scouting gebouw had KPN buitengebied maar nu glas dat is wel een verschil nu 300 mbit. Kan niet wachten tot maart dan hebben we weer een Nacht Van De Kleine Oogjes (lanparty van 24 uur). We doen dit al heel erg lang, kan mij nog herinneren dat we met 20 man achter 1 33k6 modem zaten en we trots waren dat het werkte na 8 uur knutselen met vaste IP adressen en een software matige router onder W95.
Velen van jullie kunnen zich dat nauwelijks voorstellen.
Herkenbaar, alhoewel... wij hadden jarenlang helemaal geen internet. Een van ons woonde aan de andere kant van de straat en voor een Joti of LAN-party hadden we dan 2 grote driepoten gepionierd zodat we een netwerkkabel boven de straat konden hangen en in zijn huis op zijn router/modem konden aansluiten.
Uiteindelijk hebben we toch een internetabonnement genomen. En dat was erg traag via een oud telefoonlijntje met geen vooruitzicht op iets beters... tot er een ambulancepost naast ons kwam. Ineens kon de snelheid omhoog en tegenwoordig zitten we al weer twee jaar op glas
[Reactie gewijzigd door martijnsch op 22 juli 2024 21:49]
direct afkopen is het voordeligst, na 10 jaar ben je er vanaf, als je je huis verkoopt kan je €2000 meer vragen. elke maand dat je een vastrecht betaald is weggegooid geld. als het financieel kan natuurlijk
Ik denk dat als mensen een huis kopen niet zeggen "Ohw, deze heeft afgekocht glasvezel, laat ik 2 duizend euro meer bieden". Hetzelfde als met dure apparatuur in die keuken, zonnepanelen op het dak, etc.. Enige voordeel is dat je huis aantrekkelijker is en sneller verkocht wordt, maar zo hard stellen dat het 2duizend euro meer waard is (dan wat? Er is geen boekje met huizenprijzen) lijkt me vreemd.
[Reactie gewijzigd door jongetje op 22 juli 2024 21:49]
Jep. Ik zit vast bij Delta, KPN en T-Mobile is hier niet verkrijgbaar. Klaarblijkelijk heeft Delta hier dus de glasvezelkabel aangelegd en zit ik daarom als nieuwe klant vast bij deze partij. Lijkt me toch niet wenselijk dat er geen concurrentie is. De prijs is nu prima bijvoorbeeld, maar wat gaat het doen in de toekomst?
ik heb ze hier beide (Delta en KPN) binnen liggen. Dat is hier (Vlissingen-Noord en Souburg) overal. Werd net na elkaar in de grond gestopt zodat de straat 2 keer open moest.
bij mij waren de voorwaarden niet geheel duidelijk; nog ruim 1jr bij huidige internet aanbieder een conctractuele verplichting lopen. dus niet direct de noodzaak om te wisselen naar glas. BLeek achteraf dat puur om de fysieke aansluiting ging (helaas boot gemist), achteraf aansluiten; 790euro voorlopig dus maar bij ziggo blijf
Ook volledig mee eens. Eigenlijk is iedere kabel of leiding in de grond gewoon een stuk infrastructuur dat via de overheid aangelegd, beheerd en geëxploiteerd moet worden, net als dat met het wegennet gebeurt. Het elektriciteitsnet lijkt hier al een beetje op met de (recente) scheiding tussen TenneT/netbeheerders en producenten, hoewel die netbeheerders ook gewoon commerciële bedrijven zijn (geworden). Ook het waterleiding-netwerk is volledig gereguleerd; dus waarom zou dat voor koper, glasvezel en kabel anders moeten zijn?
Buiten het feit dat je nu als burger afhankelijk bent van verschillende partijen die allemaal de afweging maken of jouw postcode überhaupt de moeite waard is om een kabeltje te trekken, heb je per aansluiting ook nog eens een heel ander aanbod van providers. Als daar niet tussen zit wat je zoekt heb je alsnog pech... Om nog maar te zwijgen over de mogelijke dubbele of driedubbele aanleg van glasvezel straks, juist omdat iedere partij alleen zijn eigen netwerk wil gebruiken en beheren.
Bij ons thuis hebben ze eerst natuurlijk buiten alles gelegd, afgelopen week zijn 2 jongens gekomen van kpn netwerk en die hebben de kabel binnen in het huis gelegd en een contact doos vast geboord naast de tv kabel en radio verbinding.De jongens zijden dat er nog iemand anders zou komen om dat kastje aan te sluiten.ik hoop deze aankomende zomer volledig glasfiber te hebben liggen in ons appartement.
zodat we kunnen gaan genieten van glasvezel en sneller internet.
Als ik mij niet vergis is op het moment dat het kastje is aangesloten een abonnement of migratie aan te vragen. Even je ISP bellen (meerdere partijen leveren op kpn glasvezel) ?
Welkom bij de EU: dat moet openbaar aanbesteed worden, anders riskeert de gemeente een boete van de EU. De EU regelgeving is naast privatisering ook een methode om burgers minder zeggenschap te geven ( de grootse landen regeren) Hmm extra sidestep, nu Shell weg gaat neemt het BBP af, daarmee ook de bijdragen van NL aan de EU ?
[Reactie gewijzigd door tweazer op 22 juli 2024 21:49]
Of het aanbesteed werd dat weet ik niet.
De gemeente werkt samen met breedband Helmond, een dochteronderneming van e-quest.
Ik neem aan dat het juridisch wel klopt. Immers de grote aanbieders KPN en Ziggo hebben zover ik weet hier geen juridische stappen tegen ondernomen, terwijl ze er wel last van hebben.
Tja, privatisering .....(het was beslist niet mijn keuze, maar zou goed zijn voor de consument)
Schade van dat beleid is in de Telecom, maar ook in andere sectoren zoals gezondheidszorg te merken.
Meer to the point;
Ik lift mee in een Glasdraad project hier in Groningen.
Glasaanleg voor eenmalig €200,00 en keuze uit ca. 14 providers.
Die keuzevrijheid was voor mij het belangrijkste argument om mee te doen, na heel heel
veel nare ervaringen met Ziggo en iets minder nare met KPN.
Tja, privatisering .....(het was beslist niet mijn keuze, maar zou goed zijn voor de consument)
Schade van dat beleid is in de Telecom, maar ook in andere sectoren zoals gezondheidszorg te merken.
Te vaak is dat de verpakking waarmee de begroting sluitend wordt gemaakt, feest wordt gevierd. In Den Haag is eneco verkocht, joehoe, veel geld uitgeven. Oh ja, straks mogen de bewoners een grotere rekening betalen in Yens ?
Ten eerste, door privatisering kun je nu zelf je energieleverancier kiezen en hoef je echt niet bij Eneco te blijven. Sterker nog, als iedereen dit jaar overstapt van Eneco naar een andere leverancier zijn ze failliet.
Dat geld wat is verdiend is nu bij de overheid, 1 keer raden wie de overheid is (in theorie hoef je dan minder belasting te betalen omdat er vanuit een andere bron inkomsten binnen komen).
Mooi artikel. Wat ik wel mis is een bespreking van de gebruikte technieken voor de aanleg van het glasvezelnetwerk en het gevolg daarvan voor het 'open' zijn van het netwerk.
Er worden namelijk 2 technieken gebruikt Point to Point (PtP) waarbij ieder huis een eigen vezel krijgt die naar een PoP (Point of Presence, een klein gebouwtje in de wijk) gaat waarin actieve apparatuur geplaatst kan worden door 1 of meerdere aanbieders. Deze techniek staat toe een goede concurrentie toe en is vergelijkbaar met hoe het koperen telefoonnetwerk werkt. De draad is dus van 1 aanbieder en moet daarvan gehuurd worden, maar het actieve deel kan van meer dan 1 aanbieder komen.
De andere techniek is Point to Multi-Point (PtMP). Hier wordt ook nog een PoP gebruikt, echter krijgt niet ieder huis een eigen vezel die direct nar deze PoP loopt. De vezel loopt namelijk eerst naar een passieve splitter (een verdeelblok dat het licht over meerdere vezels kan verdelen) en pas daarna naar de PoP. Deze techniek is wat goedkoper om aan te leggen omdat er minder PoP's nodig zijn (vaak maar 1 of enkelen per stad) en er wat minder gegraven hoeft te worden. De PtMP techniek is vergelijkbaar met hoe de coax kabel werkt. Een groep huizen deelt 1 actieve lijn en al het verkeer van die huizen is bij de andere huizen ook te zien (uiteraard met encryptie, dus qua 'aftapen' hoeft men zich geen zorgen te maken, net zoals bij de coax kabel). Het grote nadeel van deze techniek is dat concurrentie hier niet goed mogelijk is. Er kan, net zoals bij de kabel, maar 1 actieve aanbieder zijn. Andere providers kunnen deze diensten (vaak) wel inkopen, maar zijn hier enkel een virtuele provider en zitten vast aan de tarieven van die vaste aanbieder. Meerdere actieve aanbieders is een complex verhaal (net zoals bij de coax kabel nu) en zal zonder strenge regulering niet gaan gebeuren (en de vraag is of dat gaat gebeuren omdat de ACM VodafoneZiggo nog steeds als een gelijkwaardige concurrent ziet en dus mogelijk niet eens mag reguleren). En bij strenge regulering is de kans veel hoger dat die ene actieve aanbieder gedwongen wordt om lagere tarieven te vragen ipv. een 2e aanbieder te gaan toestaan.
Helaas wordt de PtMP techniek nu in ieder geval door KPN NetwerkNL al gebruikt voor alle nieuwe aan te leggen gebieden. Logisch, want dit is een stuk goedkoper voor ze en heeft het voordeel dat KPN Wholesale met hun WBA aanbod gelijk de enige aanbieder zal zijn in de nieuwe gebieden. Dit is dan ook waar T-Mobile eigenlijk over klaagt (of zou mogen klagen), want ze kan door de tarieven van KPN Wholesale geen echt concurrerend aanbod meer doen.
Zie ook [KPN Netwerk - Glasvezelnetwerk] Aanleg en onderhoud op GoT over meer informatie over hoe KPN NetwerkNL hun netwerk aanlegt, nog betere details over PtP en PtMP en mooie plaatjes van hoe bijvoorbeeld de PoP er in het echt uitziet.
Ik ben het met je eens dat de overschakeling van KPN Netwerk NL naar PtMP voor de aanleg een slechte keuze is, gezien vanuit het perspectief van de consument (en in het verlengde ook vanuit de overheid).
Vanuit KPN Netwerk NL (even gezien als los bedrijf) snap ik het wel, want ze kunnen nu voor hetzelfde geld meer aansluitingen realiseren en binnen een kortere tijd. Er hoeft ook minder plek gezocht te worden voor de PoP gebouwtjes, wat in bebouwd gebied ook niet altijd triviaal is.
En dan kijkend vanuit 'mama' KPN is het helemaal logisch. Niemand verplicht ze om een open netwerk aan te leggen en met de PtMP techniek hebben ze gelijk een monopolie op het glasvezelnetwerk, wat de overheid (via de ACM) in de toekomst ook gaat beslissen. KPN Wholesale is verzekerd van inkomsten. Mogelijk lager dan nu als de ACM ingrijpt, maar de inkomsten blijven. Een erg goede investering dus.
De enige manier om hier vanaf te komen is dat de overheid hier nu snel op ingrijpt en verplichtingen gaat opleggen over het mogelijk houden van meerdere actieve aanbieders. Maar gezien de snelheid waarmee dit soort eisen normaal gesteld worden, verwacht ik dat het grootste deel van Nederland al verglaasd is met de huidige technieken voordat hier überhaupt een beleidsregel voor bedacht wordt.
En om je andere vraag te beantwoorden, helaas weet ik niet wat ODF aanlegt (PtP of PtMP). Mijn info komt van het lezen van vele topics hier op GoT (en met name het eerder genoemde KPN Netwerk topic) en hierin ben ik over de techniek van ODF nog niet veel tegengekomen. Ook omdat ik zelf een KPN vezel heb (gelukkig nog net aangelegd voordat men van PtP naar PtMP over ging) heb ik ook niet mijn aandacht gericht op de ODF vezels
[Reactie gewijzigd door ShadowLord op 22 juli 2024 21:49]
Maar maakt dat onder de streep nou echt uit? Er zijn verschillende technieken om licht bij de consument te brengen, maar uiteindelijk is het gewoon een stukje apparatuur. Elke wijkkast volhangen met 10 verschillende racks van verschillende providers schiet natuurlijk ook niet op.
En hoe gaat het signaal daarna verder? Heeft elke provider een eigen hoofdvezel in de wijkkast, of wordt het verkeer gewoon door 1 vezel (of 1 boom vezels) virtueel geroute naar de verschillende providers?
Ja, dit maakt onder de streep echt uit, want het heeft invloed op de concurrentiemogelijkheden en dus ook op de prijs die je als consument gaat betalen.
Kijk maar eens bij niet-KPN dochter providers wat je voor glasvezel betaald en wat je bij KPN betaald en/of betaald voor een verbinding die alleen via WBA gelevert kan worden wegens de PtMP aanleg. Hier zie je dat je al een flink stuk meer betaald omdat er dus geen concurrentie mogelijk is.
En ook bij de PtP worden nu al passieve splitters gebruikt, alleen die hangen in de PoP. Je vezel kan dus gewoon in de apparatuur van een andere provider (hetzij een andere passieve splitter of actieve apparatuur) zonder probleem. Bij PtMP is dit gewoonweg onmogelijk.
En naar de PoP toe lopen ook weer vezels met meer capaciteit die weer gehuurd kunnen worden (je huurt dan een fysieke vezel, niet een stukje van den beschikbare bandbreedte). Dus ja, elke provider heeft een 'eigen' vezel naar de PoP, maar de wordt niet zelf gegraven.
tl;dr; Bij PtP hoef je alleen wat vezels te huren en manage je zelf je netwerk, bij PtMP moet je bandbreedte huren en moet je ook voor netwerkmanagement betalen.
Mooi artikel. Wat ik wel mis is een bespreking van de gebruikte technieken voor de aanleg van het glasvezelnetwerk en het gevolg daarvan voor het 'open' zijn van het netwerk.
Wereldwijd wordt het merendeel PtMP aangelegd: qua techniek minder kosten, beter schaalbaar, energiezuiniger, minder ruimte en apparatuur. xgs gpon is waar de ontwikkelingen en voor nu even de toekomst zit. Meer xgs pon verkochte apparatuur maakt dat produktiekosten voor juist die techniek sneller omlaag gaan, kortom een dubbelzwaard.
Bij artikelen over glasvezel en upgrades is er vaak vooral aandacht voor de maximumsnelheden. "Downloaden tot wel 10gbit!" is vaak het voornaamste punt.
Ik wil even wat aandacht geven aan de onderkant.
De minimumsnelheid die (bijna) iedereen kan halen is misschien wel belangrijker dan de maximumsnelheid die een paar mensen kunnen halen. De meeste fabrikanten proberen hun producten aan zoveel mogelijk mensen te verkopen en moeten dus rekening houden met de internetsnelheid die iedereen kan halen. Producten als Netflix en Youtube zijn dus gemaakt om (ook) goed te werken op een 20mbit verbinding.
Pas als het allergrootste deel van de (potentiele) klanten een snellere verbinding heeft gaan we producten krijgen die daar echt gebruik van maken. Voor de vooruitgang is het dus beter dan iedereen een redelijke snelle verbinding heeft dan dat een paar mensen een supersnelle verbinding hebben.
Je kan je wel nog afvragen of de Nederlandse markt groot genoeg is om zo'n verandering te weeg te brengen als de rest van de wereld er nog niet klaar voor is. Gelukkig is Nederland populair als proeftuin. We horen al lang tot de top van de snelste verbinding, we hebben veel datacenters, we zijn rijk, we liggen centraal in Europa, we zijn politiek stabiel, we zijn niet vies van internationale content, we spreken onze talen, we zijn goedgeletterd, we zijn gewend aan ondertiteling, en we hebben een directe en open cultuur waarin we niet uit beleefdheid onze echte mening verbergen maar zonder dralen zeggen wat er mis is met een product. Veel bedrijven proberen nieuwe producten dus in Nederland en vaak worden dingen hier ook relatief vroeg uitgebracht.
Dus, de minimumsnelheid is erg belangrijk. Daarom kan ik er niet op wachten tot heel Nederland verglaasd is en producenten er van uit kunnen gaan dat iedereen (bv) 50mbit symmetrisch heeft met een roundtrip latency van minder dan 10ms.
[Reactie gewijzigd door CAPSLOCK2000 op 22 juli 2024 21:49]
Ben zo blij dat ik in een Delta Fiber gebied woon. Simpelweg de vrijheid op het open glasvezel netwerk spreekt mij enorm aan. Het is nodig om de netwerk leverancier en de dienstverlener los van elkaar te kunnen verkrijgen. Het is jammer dat de overheid dat niet beter afdwingt. Het halfslachtige kabel beleid heeft in NL een monopolie voor Ziggo opgeleverd. Ik hoop oprecht dat we dit met glasvezel beter doen.
Kom, even serieus. Vrijheid op het open glasvezel netwerk van Delta? Er worden daar meestal 4 providers op gefaciliteerd: 2 van Delta zelf, 1 voor het MKB (die vaak duurder uitvalt) en 1 waarbij de reviews nou niet bepaald positief zijn. Bovendien (toen er hier door Delta belangstelling gepeild werd) waren ook de Delta providers de enige waren die hogere snelheden leverden... eigenlijk exact hetzelfde als dat je op het KPN netwerk ziet/zag gebeuren.
Bovendien begreep ik dat KPN het toestaat om monteurs van andere providers werkzaamheden te laten uitvoeren, terwijl Delta dat niet doet - iets waarvan ik vind dat je een bepaalde manier van controle houdt over hoe en wanneer een andere provider kan functioneren.
[Reactie gewijzigd door Calypso op 22 juli 2024 21:49]
Bovendien begreep ik dat KPN het toestaat om monteurs van andere providers werkzaamheden te laten uitvoeren, terwijl Delta dat niet doet
Hoe kom je daar zo bij
Er is een enorm tekort aan personeel, met name mensen die in huis de HAS doen voor glasvezel zijn niet te vinden. Dit komt met name omdat zij moeten kunnen klussen, een beetje nerd moeten zijn én communicatief vaardig, een niet veelvoorkomende combinatie
Externe bedrijven en ZZP-ers worden inmiddels standaard ingehuurd voor deze werkzaamheden.
Ook kleintjes zoals Fiber.nl en Trined hebben eigen monteurs maar kunnen op dit moment het werk niet aan en maken gebruik van externen, niks mee trouwens. De ZZP-ers rommelen echt niet maar wat aan want de opdrachtgevers zijn vaak 'dikke klanten'...
Volgens mij begrijp jij niet goed wat ik bedoel. Wat ik van een provider begrepen heb die op beide netwerken levert is dat zij, als provider, zelfstandig toegang zouden hebben tot centrales bij KPN, waar dat bij Delta niet het geval zou zijn en ze dus voor alle werkzaamheden afhankelijk zijn van Delta.
Dat is wat ik van een techneut bij 1 van de leverende providers heb begrepen - als het anders zou zijn dan ben ik verkeerd voorgelicht, maar uit die hoek komt het. En dat heeft niets te maken met de moeite die providers/netwerkleveranciers hebben met het vinden van personeel.
Ah zo. Ik kan je vertellen dat dat per regio kan verschillen.
Met name als een lokaal/regionaal initiatief wordt voorzien (of overgenomen is ) door Delta of KPN is vaak de coöperatie of stichting de beheerder/de baas over de PoP.
Dit brengt met zich mee dat er soms zelfs speciale PoP beheerders zijn, bijvoorbeeld Weserve.
Afstemming gaat inderdaad niet altijd helemaal goed.
Anyway
Met name bij het opstarten van een netwerk is het onontbeerlijk om extra mensen in te huren.
Het is bij denk ik geen 1 bedrijf zo dat ze dan geen gebruik maken van externen...
Ik woon sinds kort in een nieuwbouwwijk waar KPN glas ligt, maar waar ik gewoon de keuze had voor welke (glas)internetprovider dan ook. het KPN 'glasnetwerk' is dan ook niet voorbehouden aan KPN 'internetprovider'. Ik vind dat een topsituatie en inderdaad niet zoals op kabel.
Wij gaan begin volgend jaar- als het goed is- naar een andere gemeente verhuizen. Er komt wél glas gelukkig
Wij hebben in Alphen aan den Rijn al sinds 2012 glas (als eerste stad in Nederland). Zou geen stap voorwaarts zijn als ik dan van glas af zou moeten. Ga dan wel even kijken voor nieuwe opties- zit nu bij T-Mobile. Na dat nieuws van gisteren maar even kijken wat de opties zijn😎
[Reactie gewijzigd door Javaantje_75 op 22 juli 2024 21:49]
Waar staat er in dat artikel (of in hetzelfde artikel wat hier op Tweakers stond) dat KPN de huur verhoogt heeft? Er wordt enkel gesproken dat T-Mobile hun prijzen verhoogd, en dat de prijzen bij gebruik van KPN glasvezel hoger liggen. Dat komt door de prijs die KPN vraagt aan T-Mobile, dat klopt, maar die is niet extreem verhoogd voor derden. Bovendien is KPN Netwerk gehouden aan dezelfde prijsstelling voor alle aangesloten providers.
Dat het voor KPN/KPN Netwerk vestzak/broekzak verhaal is, dat is wat anders.
Wat ik daarbij nog wel wil toevoegen, is dat het niet alleen om de drager (glasvezel) gaat maar ook over wat daarover wordt aangeboden. Delta maakt voor glasvezel gebruik van de infrastructuur van Caiway - ik zie dat bijvoorbeeld ook aan mijn hostname terug. Dit netwerk loopt technisch gezien achter op het coaxnetwerk van Delta, zo wordt er nog geen IPv6 aangeboden.
Wat verder een rol speelt zijn de aangeboden diensten. Delta heeft zich de afgelopen jaren vooral gericht op goede verbindingen en minder op 'content'. Delta is bijvoorbeeld voor partijen als Netflix te klein om ze toe te staan om de Netflix app te bundelen met de interactieve tv-ontvanger. Als zowel het aantal abonnees als ook de investeringen in hun producten toenemen verandert dit misschien.
Ben benieuwd hoe lang VZ nog kan vasthouden aan de erg lage upload in vergelijking met glasvezel?! Het DOCSIS protocol is wellicht verouderde techniek, maar prioriteiten qua upload kunnen natuurlijk ook verhoogd worden.
Ze blijven daar bij Vodafone/Ziggo vasthouden in hun marketing praat. “Glasvezel voegt niets toe” “We combineren glasvezel met coax voor een ultrasnelle verbinding”.
Etc.
Ze zullen toch wel een keer moeten beginnen met glasvezel. Vrees ik voor hun.
Vanochtend bij BNR radio. 97% van het vodaziggo netwerk is al verglaasd zei een woordvoerder. In het Ochtendspits programma.
Alleen het laatste stukje is nog coax.
In Spanje kocht Vodafone in 2014 het grootste COAX-netwerk van het land voor 7.2 miljard euro. Het netwerk bereikte 7.2 miljoen huishoudens (van de 18 miljoen). Hierbij was ook heel het netwerk van glas, en alleen het laatste stukje met COAX.
Het jaar daarop sloot Telefonica een deal met de overheid om heel het land van FTTH te voorzien. In recordtijd is toen bijna heel het land omgezet in glasvezel. (Binnen 5 jaar bijna 100% van het land voorzien van FTTH.)
Vodafone is helemaal van de kaart weggeveegd. Waar Vodafone max 600/100Mbit aanbiedt, hebben alle glasvezel providers al 1000/1000 of zelfs 6000/1000 of 10.000/1000.
Het netwerk van Vodafone wordt nu door de mensen gezien als een tweederangs-netwerk. Storengen, problemen met de ping, snelheden die in het weekend omlaag gaan, etc... Niemand wilt nog coax. Vodafone is zelfs al ingehaald door de concurrentie. Ze waren de derde grootste provider. Nu de vierde. Er zijn zelfs gespreken om te fusioneren. Zo slecht gaat het met hun.. ...door die misstap die ze in 2014 maakten.
97procent van het KPN netwerk is ook verglaasd. Alleen het laatste stukje is nog telefoonkabel... (al dan niet vanuit de wijkcentrale of actieve wijkkast). Is precies hetzelfde
Als ik inbel met een 33k6 modem is het laatste stukje ook verglaasd, uiteindelijk gaat het altijd ergens over op glasvezel. Al zou Ziggo 99,9999999 procent glas hebben en de laatste 10cm van coax hebben dan ben je daar net zo beperkt in dat als er 300meter coax tussen zit. Maar goed, consumenten vinden dat toch blijkbaar fijn om te horen.
Grapjassen, de beste man rekent vanaf het headend van Ziggo
voor mij staat dat in Zevenaar en ik woon in Heukelum.(oud upc Gelderland).
Daar zit grofweg 80km glasvezel tussen (hemelsbreed 70km) naar mijn wijkkast.
van de wijkkast naar mijn huis is +-200m is 0,25% :-)
Leerdam krijgt signaal vanuit Rotterdam grofweg 60km naar de wijkkast. (oud upc Rotterdam)
Gorinchem krijgt zijn signaal uit Breda (oud Casema gebied) 40km
maar alles achter de wijkkast is Coax en zit je dus met +-500 huishoudens achter 1 glasvezel
en zo komt hij tot de waarheid dat 97% van het Ziggonetwerk uit glasvezel bestaat :-)
Er is nog ontzettend veel ruimte op de COAX kabel - meer ruimte dan er de komende jaar 10-20 jaar. gevraagd zal worden. En kan nog zeker 30 jaar mee. Beperkende factor is iig niet de kabel zelf.
COAX heeft ook een aantal voordelen tov. glasvezel. Ik kan bijvoorbeeld gewoon de COAX in mijn tv pluggen en het werkt (eventueel met CI+ kaart). Bij glasvezel ... moet ik externe kastjes gaan huren. Of je moet apps gebruiken op de tv/mediaspeler, maar daarvan de beeldkwaliteit vaak lager.
Is zou graag overstappen naar (woon in Roosendaal waar T-Mobile net heeft aangakondigd glasvezel te gaan aanleggen), maar ik vraag me af of ik er op vooruit zou gaan. VZ biedt hier sinds kort ook GigaNet aan. Nog een brakke upload, maar zodra ze Docsis 3.1 in gebruik nemen kan het een stuk vlotter worden.
Ik ben het hier niet helemaal mee eens. Ik zelf werk in het onderwijs en heb thuis nu een 100/30mbit VDSL abonnement. Op zich voor de dagelijkse dingen een prima verbinding en ook tijdens de lockdowns heeft het me niet in de steek gelaten, maar we werken steeds meer met de cloud en ik erger me nu al af en toe aan de trage upload van bestanden op de cloud (onedrive) en dit zal naar mijn inschatting steeds vaker nodig zijn.
Dus voor het huis tuin en keuken gebruik zal het wellicht niet nodig zijn, maar nu werken thuis steeds belangrijker begint te worden, verwacht ik dat het crucialer gaat worden. Alle ZZP ers die ik ken in mijn familie en vriendenkring zijn om deze reden overgestapt van Ziggo zodra glasvezel werd aangelegd.
Maar VDSL is gebaseerd de koperen telefoonlijntjes - dat is geen COAX. Capaciteit van die lijnen is al jaren ontoereikend. COAX is de kabel zoals je die van de kabelboer krijgt.
Het grote nadeel van COAX zoals het nu door Ziggo word aangeboden is inderdaad de beperkte upload-snelheid. Daar zouden ze wel iets aan kunnen doen, maar dat zit hem vooral in aanpassen apparatuur in wijkcentrales en de juiste modem bij de abbonee.
Maar bij glasvezel is het niet altijd beter, niet elke aanbieder biedt 1Gbps symmetrisch aan.
Je begreep me verkeerd denk ik, ik wilde niet de indruk wekken dat ik dacht met VDSL een coax lijn te hebben. Wat ik wilde zeggen is dat de 30mbit upload die mijn VDSL lijn mij te bieden heeft vergelijkbaar is met de uploadsnelheden die Ziggo via coax biedt (op dit moment geloof ik 50mbit/s bij de hoogste pakketten) en daar verbind ik dan de conclusie aan dat die nu al soms niet toereikend is (ook al haal ik de volle 30mbit aan uploadsnelheid, dus geen capaciteitsprobleem bij mij).
[Reactie gewijzigd door elponchis op 22 juli 2024 21:49]
Ah, op die manier :-) Dat klopt, die 50mbit op Coax is inderdaad niet toereikend. Maar dat is geen beperking van het medium. Als Ziggo daar zo geforceerd aan vast blijft houden zou dat voor mij wel de reden zijn om toch naar glas te kijken.
dat is waar maar zelfs al is glasvezel niet symetrisch dan heb ik liever 500 mbits upload dan 50 (of 40 als giganet niet beschikbaar is als ik het goed herinner) als ik zou thuiswerken denk ik zo
Maar VDSL is gebaseerd de koperen telefoonlijntjes - dat is geen COAX. Capaciteit van die lijnen is al jaren ontoereikend.
Het grote nadeel van COAX zoals het nu door Ziggo word aangeboden is inderdaad de beperkte upload-snelheid. Daar zouden ze wel iets aan kunnen doen, maar dat zit hem vooral in aanpassen apparatuur in wijkcentrales en de juiste modem bij de abbonee.
Dat geld toch net zo hard voor DSL? Als je de apparatuur in de wijkkasten en de modems aanpast is er nog veel rek. Als je nu 100/30 kunt krijgen met VVDSL zou je met G.fast 1Gb/s (up- en download samen) moeten kunnen krijgen.
Het grote probleem zit bij de mensen die zo ver van de wijkkast zitten dat die 100/30 er niet inzit, daar is COAX dan wel beter in.
Dat is het huidige DVB-C wat je nu noemt. Tegenwoordig verwacht de consument ook dat je tv kunt terugspoelen, herstarten, opnames op elk toestel kunt zien en ga zo maar door. Het duurt niet lang meer voor je bij elke provider gewoon een app op je tv kunt installeren (Tizen/WebOS/Androidtv/etc) en lineaire tv niets meer is dan een streamingdienst en je tv niets meer is dan een grote tablet met afstandsbediening. Dan is die coax nutteloos maar heb je het voordeel dat alles een uniform netwerk is.
Met een goede wifi dekking kun je je tv plaatsen waar je wil, zelfs in de zomer bij een barbecue in je tuin/veranda voor een of ander groot sportevenement zonder dat je daar zo'n hele coaxkabel heen moet rollen. Zelfs Ziggo is al bezig met een hele kleine 4k decoder op IPTV, ik zou niet al te lang op dat coax argument blijven rekenen.
Een deel van de consumenten verwacht misschien terugspoelen, herstarten, etc. Maar er zijn heel veel mensen die ook gewoon die behoefte niet hebben. Verwacht jij ook dat als je de radio aanzet dat je kan terugspoelen of herstarten?
Soms is eenvoud, zoals een tv aanzetten, een kanaal kiezen en kijken ook gewoon wat mensen willen.
Streaming .. vanaf dag 1 gebruikt, maar met de huidige wilgroei aan aanbiederen maar vooral ook middelmatige content, ben ik alweer naar iets anders op zoek.
En elke provider een app - klinkt aardig - maar hoe goed lukt ze dat nu? Er ontbreekt altijd iets - zenders, kwaliteit, ondersteunde platforms. Heeft jaren geduurd voordat Ziggo met ZiggoTV voor de AppleTV kwam, NLZiet heeft een enorm schamel aanbod, etc...
WiFi ... als we dat met zijn alle gaan gebruiken om tv te kijken, dan komen we van een oude kermis thuis. Zoveel bandbreedte is er niet. Met WiFi 6E gaat de situatie wel verbeteren, maar dan heb je wel een uitgebreid Mesh netwerk nodig.
Ze gebruiken al docsis 3.1.
Probleem is frequenties en frequentie blokken die vrij moeten zijn om meer upload te kunnen gebruiken. Zo is docsis nu eenmaal gespecificeerd. Straks als de FM radio van de kabel is komt er wat meer ruimte voor upload.
En wat betreft de kwaliteit, de TV App van bijv. KPN en T-Mobile gebruiken dezelfde streams als de kastjes dus dat is dezelfde kwaliteit.
Blijf natuurlijk wel de vraag, hoelang traditionele TV blijft bestaan.
Sinds kort geen TV meer maar een NLziet abonnement. Misschien wel lagere kwaliteit, maar door het minimale hoeveelheid "normale" TV die wij kijken storen we er ons niet aan.
We zullen zien wat de toekomst ons brengen mogen, misschien kijken we wel TV in het MetaVerse van Meta (voormalig Facebook)
Natuurlijk voegt glasvezel wat toe.
Hogere uplink (hoewel dat lang niet altijd echt nodig is)
Maar vooral: minder storingsgevoelig.
De kabel van mij tot de wijkkast is ca 40 jaar oud. Ik merk ook als ik in mijn modem kijk (Ziggo) dat er toch wel wat signaalverlies is vooral op de hogere frekwenties.
Electrisch is toch wat gevoeliger voor storingen, vocht etc.
Ik denk dat ze er nog heel lang aan vast kunnen houden omdat de upload voor 99% van de huishoudens ook niet echt uitmaakt (zolang het maar aan een bepaald minimum voldoet). Goed, er werken nu meer mensen thuis maar als ik aan het videobellen ben dat houd de upload met 1,5MBit ook wel op. Het goedkoopste pakket van Ziggo heeft al 10MBit upload dus in de meeste gevallen kan men er prima mee uit de voeten ook al worden er meerdere videocalls tegelijk gevoerd.
Ik kan me voorstellen wat je zegt, alleen denk ik dat de consument meer kijkt naar de cijfers. In veel gevallen zegt uploaden niet zoveel voor hen. Wanneer ze het gaan vergelijken dan zien ze of 600/40 of 1000/1000, en een doorsnee consument die er weinig verstand van heeft, gaat er dan automatisch vanuit dat 1000/1000 natuurlijk beter is.
In mijn ogen heb ik het idee dat Ziggo toch ergens achter de feiten aan blijft lopen en krijg niet het idee dat ze op korte termijn veel gaan veranderen. Prijs/Technisch is het sowieso al niet de beste keus.
Daarom heb ik begin van het jaar ook gekozen om over te stappen van Ziggo naar KPN Glasvezel, simpel weg omdat het mij voordeliger wordt en het qua snelheid ook sneller is.
Dat gaan ze nog wel een eeuwigheid volkunnen houden. Zolang er doorontwikkelingen zijn op DOCSIS gebied blijft coax een prima oplossing. DOCSIS 4 ondersteunt 1 GB/s symmetrisch en assymetrisch 10 GB/s up en 6 GB/s downstream.
Ik weet niet hoeveel meer rek je nodig gaat hebben voor zeg de komende 10 jaar?
Ik betaal nu ongeveer 32 Euro in de maand voor een 100/30 VDSL verbinding (internet only, ik wil ook geen andere diensten afnemen). De 100 down voldoet voor mij, iets meer upload zou soms prettig zijn maar de 30 voldoet ook. Wil ik bij Ziggo mijn 30mb upload behouden dan ben ik 53 euro in de maand kwijt voor 300/30. Ik zou wel gek zijn om elk jaar 250 euro extra naar Ziggo over te maken voor (effectief) dezelfde snelheid. Zelfs de aanbieding voor de eerste 6 maanden is 8 euro duurder dan wat ik nu uitgeef. Ziggo is gewoon (veel) te duur naast de relatief (te) lage upload.
Voor 100/100 of meer (glas ligt hier niet en zal voorlopig ook niet komen helaas) zou ik best wat extra overhebben. Ziggo zou bij 300 minimaal 60 up moeten bieden IMO, dan zou ik de meerprijs misschien overwegen
Ja, die ontsluiten de buitengebieden. Ik woon in een dorpje van 800 inwoners en om het dorp heen zit iedereen op de glasvezel van KabelNoord, maar in het dorp wordt niets aangelegd. De kabel loopt op 200m van mijn huis.
Ik weet niet of dat nou de manier is?!
Probleem voor KabelNoord is dat ze subsidie van de provinsje Fryslân hebben om de witte gebieden aan te sluiten. Als jij al KPN en VodafoneZiggo kunt krijgen, dan mogen zij het geld van de provinsje niet gebruiken. Daarom richten ze zich alleen op de buitengebieden.
Dit ligt iets genuanceerder.
De grijze gebieden waar je het over hebt mogen ook worden aangesloten als er eerst een marktconsultatie wordt gedaan. Grote providers kunnen kenbaar maken of ze de komende jaren gaan verglazen. Als ze dit niet doen of niet reageren, mogen ook grijze gebieden meegenomen worden onder bepaalde voorwaarden.
Die zijn iets minder gunstig dan voor de witte gebieden. Europese wetgeving maakt het mogelijk om daarvoor bijvoorbeeld een hele goedkope lening af te sluiten met een erg lange (terug)betalingstermijn. Maar als een heel dorp Ziggo heeft ben je 'daar net buitengelegen' spierwit en afhankelijk
Marktconsulatievoorbeeldje 2017 hoe het ging in Groningen Tot voor kort ging de provincie namelijk nog uit van 20.000 adressen zonder fatsoenlijke internetaansluiting. Dat aantal is teruggebracht naar 12.000.
8.000 adressen zijn geschrapt nadat bij een zogeheten marktconsultatie de telecomreuzen lieten weten deze binnen drie jaar tijd te voorzien van een snelle aansluiting.
Rotterdam, Oude Westen, laat maar komen
Wacht al jaren op glasvezel, om keus te hebben tussen Ziggo en welke aanbieder op glasvezel dan ook.
Keuze hebben is zo fijn
Hier ook Rotterdam hoogvliet geen glas, overal om ons heen glasvezel. Hoogvliet ligt langs de belangrijkste ader naar ons havengebied. Alle gemeente om ons heen hebben al glas, hier zien ze er nog geen winst in helaas.
T-Mobile is met Primevest druk bezig om glasvezel uit te rollen.
En dan meteen goed ook, geen cheapout GPON trucjes wat KPN doet, maar gewoon P2P vezels, zodat je bij start al meteen de keuze vrijheid van provider hebt zonder dat het meteen erg duur is.
Nog even geduld voor de rest van 010.
Zodra Voorne-Putten grotendeels voorzien is, is de Alblasserwaard next voor DFN. De laatste inschatting was een vraagbundeling start in Q4 2022 of Q2 2023.
Ik vraag mij af hoe VodafoneZiggo tegen deze recente ontwikkelingen aankijkt. Wat mij betreft kan het uitrollen van glasvezel niet snel genoeg gaan. Voorlopig zit ik hier (Utrecht) vast aan Ziggo voor mijn thuisnetwerk omdat VDSL-aanbieders niet de gewenste snelheden kunnen leveren aan huis.
Wat mij ook vragen oproept is hoe ze bedrijventerreinen gaan voorzien van een betaalbaar glasvezelnetwerk. Nu is de ervaring dat zodra je iets zakelijk wilt afnemen je aan astronomische bedragen (bijvoorbeeld €285-€390 per maand voor een symmetrische 100 Mbits/s lijntje) en een lange contractsduur van minimaal 36 maanden vastzit. Dit moet bovendien via een KPN preferred business partner die ook een bepaalde marge neemt. De zakelijke glasvezelmarkt is naar mijn ervaring ongelooflijk ondoorzichtig.
Ja, als er zakelijk voor staat mag je de buidel trekken.
Meestal wordt het bedrag "goedgepraat" met de hele goede SLA die er bij komt.
Waar in de praktijk meestal dan niets van merkt.
In onze regio betaal je 199,00 per maand voor een zakelijke glasaansluiting (100Mbps up- down.)
Thuis heb 500Mbps up- down voor €54,00
Het ene zal wel licht en het andere donker glas zijn?
Ze moeten dit zo snel mogelijk doen, want op het moment dat Ziggo met Docsis 3.1 upload eindelijk iets kan gaan betekenen met de upload is het te laat.
En voor mij andersom. Wanneer hier glas ligt, gaat Ziggo direct de deur uit.
Ook T-Mobile gaat 1000mbit aanbieden via het KPN netwerk. Glas + mobiel unlimited is nog steeds vele malen goedkoper dan Ziggo (zonder vodafone mobiel.)
Geen idee waarom nu ineens zo snel allemaal, maar het gaat eindelijke gebeuren!
Het gaat nu zo snel omdat onder andere E-fiber marktaandeel aan het pakken was. Overal waar ze rond zijn met de bewoners (30% heeft abo afgesloten gaan ze aanleggen) komt opeens KPN om de hoek kijken en drukt ze uit de markt. Is ook gebeurd in Zeist. Binnenkort heb ik dan ook glas van KPN. Blij mee maar had liever E-fiber gehad want dan had je veel keuze in providers en in prijzen. Nu is het allemaal veel duurder maar liever dat dan helemaal geen glas.
[Reactie gewijzigd door MrMarcie op 22 juli 2024 21:49]
Ook wel knap lullig voor E-Fiber aangezien hun hoofdkantoor in Zeist is. Je zou maar voor je eigen kantoorpand afhankelijk zijn van de infrastructuur van je concurrent.
Er is natuurlijk veel meer dan alleen de FTTH die je als consument kunt afsluiten. Er ligt enorm veel glasvezel van commerciële partijen in de grond, neem bijv. Eurofiber.
Ik ben enorm blij dat ik glasvezel heb op een lijn van e-fiber. Via KPN zou ik dik €20 per maand meer kwijt zijn voor mijn Gigabitlijn. Het is denk ik niet iets om blij mee te zijn dat de kwaliteit van het aanbod in de vorm van prijs en mate van concurrentie compleet afhankelijk is en blijft zijn van waar je woont.
Hier lijkt E-Fiber het beter aan te pakken. Eerst een deal sluiten met de gemeente, daarna pas actie voeren en beginnen te graven. Saillant detail is dat Delta het andersom heeft gedaan, eerst actie voeren om abonnees te werven, voordat ze een deal hadden met de gemeente. De grote vraag is wat Delta nu gaat doen hier....ik geeft ze nu weinig kans. En KPN is helemaal niet ter sprake gekomen.
Zo hebben ze het ook in Zeist gedaan, eerst deal met gemeente. Daarna voldoende abonnees geregeld. Maar toch stak KPN daar een stokje voor. Met hulp van dezelfde gemeente. Helaas wint KPN dan. Gemeentes zouden meer zelf verantwoordelijkheid moeten nemen maar volgens mij hebben ze dat daar ook niet door.
Liever gewoon koper en normale snelheid Internet verbinding en verschillende aanbieders dan glas met 1 aanbieder die jou gaat dicteren later in de toekomst met hun prijzen en voorwaarden.
Nou precies dit... E-fiber was bezig met een werving in Amstelveen, en nog redelijk ver gekomen. Totdat KPN een 'intentieverklaring' had afgegeven om ook glasvezel aan te leggen in Amstelveen.
Hierdoor zag E-fiber zich genoodzaakt om terug te trekken vanuit Amstelveen. Hopelijk heb ik in 2026 glasvezel, maar dan waarschijnlijk helaas via het KPN infra voor veel meer geld en minder snelheid als ik bijv via Tweak internet zou afnemen (wat ik eigenlijk principieel niet zou moeten doen, maar daarmee hou ik de technische ontwikkeling buiten de deur).De gemeente Amstelveen heeft hierin ook gefaald.
Ik heb precies hetzelfde hier in Zeist. Nog steeds geen glas, komt eraan, maar wel van KPN. Kost me 50 tot 100% meer afhankelijk van pakket dat ik kies. Dat is een fors bedrag over 10 jaar.
inderdaad je kan dan beter op elke lijn die je hebt een consumenten abonnenement nemen en dan maar met failover gaan werken ofzo als je online wilt blijven die prijs zijn absurd, daar kan je 4 consumenten abonnementen voor nemen...
Hier bij ons bedrijf in de straat ligt een glasvezel van een particuliere aanbieder.
Een aansluiting kost:
€7000,= om te worden aangesloten
€375,= per maand aan abbo.
Wij zijn een maar een klein bedrijfje, zitten ver van de wijkcentrale, waardoor we nu tegen de limiet van ADSL oplopen. Onze max upload is: 0,7 Mbps, schiet niet op als je wat wilt uploaden naar de cloud.
Maar zulke bedragen vragen vind ik ook belachelijk, zijn maar een heel klein bedrijfje.
Dit is niet "de" oplossing, maar is een 4g verbinding geen optie?
Dat geeft een hogere up.
Op https://www.t-mobile.nl/4g-voor-thuis vind je voor thuissituatie een oplossing.
Dit zou vast en zeker ook voor bedrijven beschikbaar zijn (ik weet uit het verleden dat KPN dit ook als abo voor bedrijven had/heeft),
En ja, ook in mijn wijk komt glasvezel van KPN, en nee ik ga het niet nemen aangezien er minimaal het dubbele bedrag word gevraagd van mijn huidige ADSL abo. Ook met ADSL is het prima thuiswerken, downloaden, netflixen enz. enz. Pas als de prijzen gaan dalen en redelijk worden ga ik overstappen.
Trouwens, kwam er een mannetje langs 's avonds in een KPN jasje of hij even in mijn meterkast mocht kijken. Natuurlijk geen probleem. En of ik even wilde tekenen voor toestemming om glasvezel aan te leggen.
Dit ga ik dus nooit ondertekenen, en zeker niet omdat de KPN een fatsoenlijke brief had moeten sturen om dit aan te kondigen. Vertrouwen in dit soort zaken bij de KPN is bij mij minimaal tot niets
Aanleg van de kabels is iets heel anders als het aangaan van een glasvezel abonnement he. Stel dat jouw huis dadelijk wordt overgeslagen. En je wil later glasvezel aanvragen. Kan je dik 500 euro gaan aftikken omdat er nog niets ligt.
KPN is sowieso onbetrouwbaar. Ik las hier eerder al verhalen dat KPN kleine bedrijfjes die met glasvezelaanleg bezig waren opkocht, en vervolgens dat werk staakten.
Er woedt hier (DH stadsdeel Segbroek) nu een kleine twee jaar een ‘glasvezelstrijd’, en ook KPN zou er aan werken in mijn wijk volgens de check op hun website. Ik was niet zo gecharmeerd van de agressie van het deur-aan-deur-gebeuren van o.a. T-Mobile, dus heb toen geen aansluiting genomen, en bleef in afwachting op onze provider Telfort (KPN). Nu bijna 2 jaar later is de glasvezelaankondiging van KPN gewijzigd in een bericht dat ze op ons adres internet aanbieden via het ‘oude en vertrouwde kopernetwerk’, wordt er geen woord meer gerept over glasvezel, en is de ADSL snelheid en betrouwbaarheid voor ons oud-Telfortklanten teruggeschroefd naar niveautje 2001.
Onwerkbaar met het vele thuiswerken dus de kerstvakantie gebruikt om KPN overboord te kieperen en over te stappen op T-Mobile gigaglasvezel, voor 25 euro per maand.
[Reactie gewijzigd door Gethijsem op 22 juli 2024 21:49]