Door Hayte Hugo

Redacteur

Glasvezel in heel Nederland

De plannen van KPN, T-Mobile en Delta

25-01-2022 • 06:00

240

Singlepage-opmaak

T-Mobile

KPN schakelt het kopernetwerk bij veel huishoudens uit tot onvrede van T-Mobile, want ook deze provider werkt aan een glasvezelnetwerk. Dit bedrijf zit echter in een wat andere situatie dan KPN, want waar KPN dankzij het kopernetwerk al een eigen netwerk heeft waarmee het internetabonnementen kan aanbieden, heeft T-Mobile niet zo'n netwerk. Het bedrijf met het roze logo fungeert voor veel klanten dan ook als virtuele provider, waarbij internet wordt aangeboden via netwerken van andere providers, waaronder KPN.

Om te begrijpen waarom T-Mobile aan een eigen glasvezelnetwerk werkt, moeten we terug naar 2016 en de oorsprong van T-Mobiles huidige aanbod van vaste diensten. Opvallend genoeg ligt die oorsprong niet bij het bedrijf zelf, maar bij concurrenten Vodafone en Ziggo. Deze wilden toen fuseren, waarvoor de Europese Commissie een akkoord moest geven. Dit akkoord kwam er, mits Vodafone zijn aanbod aan vaste diensten verkocht aan een andere partij. Vodafone had geen eigen vast netwerk, maar gebruikte het glas- en kopernetwerk van KPN. Koper van dit aanbod was, je raadt het al, T-Mobile. Zo kreeg dit bedrijf er 150.000 klanten bij, evenals een aanbod aan vaste diensten. Over de naam van deze diensten hoefde het waarschijnlijk niet lang na te denken: 'T-Mobile Thuis', waar het bij Vodafone 'Vodafone Thuis' heette.

Ziggo Vodafone

Daarmee had het bedrijf echter nog geen eigen vast netwerk in handen. Dit veranderde bij een andere overname: die van Tele2. T-Mobile beloofde bij deze overname ook in een vast netwerk te investeren, waarbij werd gesproken over het op glasvezel aansluiten van twee miljoen huishoudens, in samenwerking met partners.

Het waren destijds wat vage beloften en in theorie had T-Mobile ook niets kunnen doen. Zoals we op de vorige pagina schreven, is KPN druk bezig met verglazen. In de komende vier jaar moeten er 2,5 miljoen glasvezelaansluitingen bijkomen. T-Mobile kan via deze glasvezelverbindingen abonnementen aanbieden, dus het had deze belofte om 'samen met partners' twee miljoen huizen van glasvezel te voorzien, zo in kunnen lossen. Eind 2018 was de overname van Tele2 definitief.

Het begin van T-Mobiles glasvezelnetwerk

In mei 2019 bleek dat T-Mobile niet van plan was om een virtuele provider te blijven. Toen maakte het bedrijf bekend in Den Haag 33.000 adressen te willen voorzien van ftth-glasvezel. Hiervoor werkt het bedrijf samen met VolkerWessels Telecom en investeringsbedrijf Primevest. Het gaat om een open netwerk, waarop ook andere providers diensten kunnen aanbieden.

T-Mobile Open Dutch Fiber Den Haag glasvezelLater bleek dat T-Mobile verder wilde gaan dan alleen Den Haag en druppelden de glasvezelplannen binnen. Neem de 29.000 aansluitingen in Eindhoven of de overname van L2Fiber in Rotterdam-Kralingen, goed voor 45.000 huishoudens. Bij deze laatste overname in december 2020 maakte T-Mobile daarnaast bekend dat het eind 2021 met het Primevest-glasvezelnetwerk aan zo'n 130.000 huishoudens glasvezel wilde kunnen aanbieden.

Saillant detail is dat in Segbroek de wijk Regentessekwartier ligt, waar KPN ook glasvezel wilde aanleggen. T-Mobile was het er niet mee eens dat KPN's kabels boven op T-Mobiles kabels kwamen te liggen, omdat dit het onderhoud zou bemoeilijken en dit tot extra overlast zou leiden. T-Mobile stapte daarom naar de rechter, die het te ver vond gaan om de aanleg door KPN te stoppen.

Miljoen huishoudens met Open Dutch Fiber

Het Primevest-netwerk is niet het enige 'eigen' netwerk waarmee T-Mobile glasvezel aanbiedt. Met Open Dutch Fiber, opgericht door een investeringsfonds en Deutsche Telekom Capital Partners, wil T-Mobile minimaal een miljoen huishoudens in Nederland voorzien van glasvezel. Hierbij richt het bedrijf zich op 'overwegend stedelijke gebieden' waar nu nog geen glasvezel is. De bedrijven zagen toen het aanleggen van glasvezelnetwerken waar andere bedrijven al zo'n netwerk hebben liggen, niet als nuttig. KPN heeft hier een andere kijk op en zegt dat er zeker in de Randstad mogelijkheden zijn voor meer dan één glasvezelnetwerk. Voor april 2026 moeten er een miljoen ODF-aansluitingen zijn.

T-Mobile Open Dutch Fiber Den Haag glasvezezl
Het ODF-netwerk in Den Haag

Het ODF-netwerk maakt snelheden van maximaal 10Gbit/s mogelijk, met de kanttekening dat T-Mobile nog geen abonnementen aanbiedt die een hogere snelheid dan 1Gbit/s hebben. Net als het Primevest-netwerk gaat het om een open netwerk waarop ook andere providers diensten kunnen aanbieden, maar waarbij T-Mobile de hoofdhuurder is. Het ODF-netwerk komt in onder meer Zoetermeer, Haarlem, Utrecht, Rotterdam, Amsterdam en Den Haag te liggen.

Na dat miljoen nog meer?

Bij een van de jongste aankondigingen, van een glasvezelnetwerk in het Noord-Brabantse Roosendaal afgelopen december, zeiden T-Mobile en ODF plannen te hebben voor ruim 250.000 glasvezelaansluitingen. Een kwart van de plannen is dus al aangekondigd. In dit bericht wordt ook al gehint op uitbreiding van de plannen. "T-Mobile en Open Dutch Fiber zien mogelijkheden om deze ambitie binnen enkele jaren nog verder uit te breiden door nog meer huishoudens aan te sluiten op glasvezel."

Concrete cijfers of doelstellingen worden hier niet genoemd, maar T-Mobile en ODF hebben wel gezegd het nut van verschillende glasvezelnetwerken niet in te zien. Het ligt dus voor de hand dat de twee bedrijven geen glasvezel willen aanleggen in gebieden waar KPN dit ook gaat doen of heeft gedaan. KPN heeft vooralsnog alleen ambities geuit over het aansluiten van '80 procent' van alles huishoudens; over de resterende 20 procent is nog niets concreets gezegd. Je zou kunnen denken dat T-Mobile en ODF dan in dat gat van die 20 procent willen springen, maar KPN heeft ook gezegd zich nu te willen focussen op steden, net als T-Mobile en ODF. Het is daardoor lastig te zeggen waar T-Mobile en ODF precies aan denken; misschien wachten zij zelf ook tot KPN meer bekendmaakt.

Lees meer