Door Krijn Soeteman

Freelanceredacteur

Van Voodoo 2 tot tweakerstrouwerij

Achttien jaar tech in ons virtuele museum

30-09-2016 • 13:30

126

Multipage-opmaak

Plattegrond

Tweakers wordt dit jaar 18 en is daarmee eindelijk volwassen. Sinds de oprichting is er enorm veel gebeurd in de wereld van technologie en we hebben op basis van jullie input de meest iconische ontwikkelingen, producten en diensten verzameld en een plekje gegeven in ons virtuele Tweakers 18-museum. Geef je jas en tas dus af bij de garderobe, pak een plattegrond en maak een virtuele wandeling langs achttien jaar technologie. Oh, en vergeet vooral niet te klikken op de linkjes naar de relevante nieuwsberichten voor die gouwe ouwe Tweakers-vibe.

  1. Hardware - Voodoo2, Intel, Core-architectuur en de gigahertz-race
  2. Software - Windows XP, browserwars en de strijd om het mobiele OS
  3. Mobile: phones, tablets & laptops - Van wap tot 4g en de alleenheerschappij van Nokia tot Android-dominantie
  4. Internet & netwerken - Van bluetooth-introductie tot de opkomst van sociale media
  5. Games & consoles - Van Playstation tot mobile games en uiteraard pc en console
  6. Tv's - Van loodzware crt naar ultrabrede-gebogen monitor
  7. Gadgets & cartech - De eerste iPod, Tesla en opkomst van vr
  8. Fotografie - Dslr wordt betaalbaar en Kodak verdwijnt van het toneel
  9. Miscellaneous - Gmail met 1GB opslag en de eerste bitcoins
  10. Tweakers-community - Henk, WAN Null en MoaMs
Het is onmogelijk om alle technologie die in de afgelopen achttien jaar is uitgekomen, de revue te laten passeren. Toch hopen we dat je gedurende deze virtuele tour mooie herinneringen hebt kunnen ophalen aan momenten, producten, diensten en technologie uit je eigen (Tweakers-)verleden.

18 jaar tech&tweakers

1998 / 2016

1.

Entree

Tweakers wordt dit jaar 18 en is daarmee eindelijk volwassen. Sinds de oprichting is er enorm veel gebeurd in de wereld van technologie en we hebben op basis van jullie input de meest iconische ontwikkelingen, producten en diensten verzameld en een plekje gegeven in ons virtuele Tweakers 18-museum. Geef je jas en tas dus af bij de garderobe, pak een plattegrond en maak een virtuele wandeling langs achttien jaar technologie. Oh, en vergeet vooral niet te klikken op de linkjes naar de relevante nieuwsberichten voor die gouwe ouwe Tweakers-vibe.

Het is onmogelijk om alle technologie die in de afgelopen achttien jaar is uitgekomen, de revue te laten passeren. Toch hopen we dat je gedurende deze virtuele tour mooie herinneringen hebt kunnen ophalen aan momenten, producten, diensten en technologie uit je eigen (Tweakers-)verleden.

Hardware

Er is in achttien jaar tijd veel gebeurd op hardwaregebied, maar het jaar 2000 spant wel de kroon op chipbakvlak.

Voodoo2 in SLI-opstelling
1998: 3dfx Voodoo²

De introductie van de Voodoo²-kaart veroorzaakte een ware hausse in 3d-games. De kaart was een add-on die het vga-signaal via een 'daisy chain' van de eigenlijke videokaart overnam. De Voodoo-kaart werd met een vga-kabel aan de monitor gekoppeld. Voor extra power kon de kaart ook in sli-opstelling ingezet worden. De verbinding tussen beide kaarten bestond uit een standaard-floppydiskverbinding. Uiteraard kon er ook worden overgeklokt met de kaart.

Getipt door sibIntel 440BX Northbridge
1998: 440BX-chipset

Intels 440BX-chipset ondersteunde Pentium II-, Pentium III- en Celeron-processors op moederborden met Slot 1 en later Socket 370. Tweakers van het eerste uur kunnen zich vast nog sockets herinneren om gebruik te maken van de toentertijd uitstekende overklokmogelijkheden van de chipset, bijvoorbeeld op het Asus P2B-mobo. Een 1000MHz-Celeron op een moederbord uit 1998: het kon gewoon!

Getipt door JelleAbit BP6
1999: Abit BP6

Een jaar na het uitkomen van de 440BX-chipset kwam Abit met de BP6. Dit was het ultieme tweakersmobo met twee 370-sockets en een zeer goede overklokbaarheid. Het aantal artikelen over de Abit BP6 is dan ook enorm. Een simpele zoekopdracht op Tweakers levert al meer dan 120 aan de BP6-gerelateerde artikelen op. De BP6 werd het allereerste dualbord dat ata-66 standaard aan boord heeft. Het bord ging ook nog eens tegen alle ideeën van Intel in, schreef Tweakers in mei 1999.

Getipt door WoutFAMD 1GHz Athlon wallpapers
2000: AMD wint 1GHz-race

Met een beetje stevig koelen was het te doen om Pentiums of Athlons boven de GHz te klokken, maar de strijd om de eerste consumentenversie met een standaardgigahertzklok werd nipt door AMD gewonnen. In de jaren die daarop volgden, wist AMD het Intel flink lastig te maken op het prestatievlak. Ze waren er zelfs zo trots op dat er speciale 1GHz-wallpapers uitkwamen. De eerste 1GHz-cpu kostte bij introductie 1299 dollar, bij afname van duizend stuks.

Getipt door KrusherNvidia Riva TNT2 Utra
2000: Nvidia Riva TNT2

De TNT2 wist Voodoo3 achter zich te laten. Het einde van de Voodoo-kaart? Daar lijkt het wel op. De standaardversie van de kaart draaide op 125MHz en had een geheugenklok van 150MHz. Daarmee kon de kaart 250 miljoen berekeningen per seconde uitvoeren, met een 128bit-bus. Verder had de kaart ondersteuning voor Direct3D 6.0 en OpenGL 1.2, en de chip werd gebakken op 0,25 micron of 250nm. In Tomb Raider 3 leidde het tot het gevoel van overhangende takken, op een crt-monitor.

Getipt door NitroX infinityAti Radeon 7500 RV200 Sapphire
2000: ATI komt met de Radeon-serie en Nvidia met GeForce2

De enige serieuze concurrent van Nvidia was het Canadese ATI. Matrox, XGI, Trident, SiS, 3DLabs en S3 Graphics verloren rap terrein op de gamersmarkt. De aanvraag van domeinnamen met 'Radeon' erin verried in april 2000 dat de opvolger van de ATI Rage Radeon zou heten. De eerste kaart, Radeon R100, ondersteunde Direct3D 7 en OpenGL 1.3 en was gebakken op 180nm. Nvidia kwam in datzelfde jaar met de GeForce2, die in veel opzichten sneller was en ook geproduceerd op het 180nm-procedé. Dat jaar kwam ook de Voodoo5 uit, die veel sneller was dan de Geforce2 en Radeon, maar 3dfx ging bankroet en Nvidia nam het bedrijf over.

Getipt door harleyNvidia Riva TNT2 Utra
2000: AMD Athlon- en Duron-processors overklokken met potlood

Met een simpel HB-potlood konden processors van AMD tussen de 5 en 40 procent overgeklokt worden. Het grafiet uit het potlood was geleidend genoeg om de gelockte L1-multiplyerbruggen te unlocken. AMD lockte alle Durons voor de consumentenmarkt door de bruggen met een laser door te snijden. Dat 'gat' was makkelijk te overbruggen met een potloodstreepje. Lees ook vooral het Duron Overclocking Project voor nostalgisch tweakersgevoel.

Getipt door NitroX infinityAMD Athlon 64 FX
2003: Introductie AMD Athlon 64 bit

In de strijd om de 64bit-desktopprocessor was er een duidelijke winnaar: AMD met zijn Clawhammer. Officieel bracht AMD de Athlon 64 en Athlon 64 FX-processors uit op dinsdag 23 september 2003. De processor werd geproduceerd op 130nm. Alle Athlon 64's hadden 128kB level 1-cache en ten minste 512kB level 2. Om te profiteren van de 64bit-instructieset was wel een 64-bitversie van Windows XP nodig. Twee jaar later bracht AMD de Athlon 64 X2 uit, de eerste 64bit-processor met twee kernen voor de consument.

Getipt door JelleMagnetic Core Memory
2007: Ssd's vinden hun weg naar de consument

Wanneer de ssd precies voor het eerst het daglicht zag, is moeilijk te zeggen. De gebruikte technieken vinden hun oorsprong in de jaren vijftig van de twintigste eeuw en de eerste implementaties kwamen in de jaren zeventig en tachtig. Ssd's kosten per gigabyte nog steeds meer dan een harddisk met ronddraaiende magnetische schijven, maar zijn toch in korte tijd erg populair geworden. De eerste op consumenten gerichte computers met ssd's waren goedkope minilaptops, bijvoorbeeld van het One Laptop Per Child-project of de eee-pc's van Asus, al ging het in die gevallen om op flashgeheugen gebaseerde ssd's, die beduidend trager zijn dan ssd's met dram of nog nieuwere technieken, zoals nand-geheugen of nvme.

Getipt door JelleIntel Atom en Centrino
2008: Intel introduceert Atom

Intel wilde een graantje meepikken van mobiele cpu's en kwam met de Atom-processors, gebakken op 45nm. Ze waren dat jaar onder andere te bewonderen in Asus' tweede generatie eee-pc's en MSI Wind-budgetlaptops. Die laatste beschikten over een Atom 230 met 1,6GHz en een fsb van 533MHz. De interne architectuur werd gebaseerd op de Core 2 Duo-architectuur, waardoor er ondersteuning voor hyperthreading was.

Getipt door JelleCore i7 920 processor
2008: Intel introduceert Core i7-platform

De Core 2 Duo werd opgevolgd door het Intel Core i7-platform. Met de nieuwe weg stapt Intel af van het plaatsen van de geheugencontroller op de northbridge en stopt het deze voortaan in de processor zelf. De processor is gebaseerd op de Nehalem-microarchitectuur op 45nm en heeft vier echte cores en niet twee aan elkaar geplakte dualcore-dies. Ook kreeg de proc een nieuwe voet en werd de instructieset vernieuwd. Ddr2-geheugenmodules konden niet meer worden gebruikt. De duurste i7 tijdens introductie, de 965, had een kloksnelheid van 3,2GHz.

Getipt door OlafAMD Llano
2011: AMD introduceert eerste apu's

In 2011 kondigde AMD de eerste Accelerated Processing Units aan: Llano voor de high-end en Brazos voor zuinige systemen. Apu is de marketingnaam die AMD geeft aan chips met daarop een cpu en een gpu. Het kunnen realiseren hiervan was een van de redenen voor het overnemen van ATi en AMD had er hoge verwachtingen van. De eerste apu's leverden op grafisch gebied een voorsprong op tegenover Intel, maar de cpu-prestaties bleven ver achter en Intel verbeterde de gpu's van zijn chips in de jaren erna aanzienlijk.

Getipt door willemdemoorIntel Broadwell Sandy Bridge
2014: Intel introduceert eerste Broadwell-processors

Broadwell is de codenaam voor de 14-nanometerarchitectuur van Intel voor cpu's. Het is de opvolger van Haswell, dat nog op 22nm werd geproduceerd, al zou Broadwell niet de hele linie vervangen. Het is de vijfde generatie Core-architectuurprocessors voor onder andere i3, i5 en i7, en ook voor Celeron-, Pentium- en Xeon-chips. Met Broadwell komen ook de eerste Core M-processors in beeld. Broadwell is de 'tick' in het tick-tock-principe.

Software en besturingssystemen

Welk besturingssysteem kwam wanneer ook weer en hoe lang gebruik je die favoriete browser eigenlijk al?

Getipt door NitroX infinityDirectX logo
1999: Microsoft DirectX 7

Mei 1999 is de eerste vermelding op Tweakers over de komst van DirectX 7: "...diep technisch geblaah, niet echt nuttig voor de normale aardkloot-bewoner." Ook kwamen er videokaarten op de markt die het ondersteunden, zoals de GeForce 256, waardoor voor het eerst hardwarematige versnelling van transform en lighting mogelijk was. Maar er was ook meer mogelijk met textures. Direct3D is ondergebracht in de DirectX-api, al worden beide benamingen veelal door elkaar gebruikt. Deze versie kwam uit bij Windows 2000.

Getipt door OlafDirectX logo
2001: Apple brengt OS X uit

In 2001 verscheen de OS X 10.0 Cheetah en met deze versie van het besturingssysteem voor Mac-computers legde Apple de basis voor zijn OS zoals we dat nu kennen. OS X 10.0 betekende een radicale verandering ten opzichte van het voorgaande Mac OS. Cheetah werd opgetrokken rond de Mach-microkernel met delen van de Freebsd- en Netbsd-implementaties van Unix, die van het Nextstep-besturingssysteem werden overgenomen. Een zichtbare erfenis van Nextstep is onder andere de Dock, vanwaar applicaties gestart kunnen worden.

Getipt door letatcest Mozilla logo
2002: Mozilla brengt versie 1.0 van zijn browser uit

De browser die gebouwd werd op de overblijfselen van Netscape kreeg zijn 1.0-moment op 31 juli 2002. Ars Technica gaf de Gecko-engine een 9 tegenover een 8 voor die van Internet Explorer 6.0, maar was niet erg te spreken over Navigator, de browser zelf. Mozilla had mouse-gestures, pop-upblocking en de mogelijkheid om plug-ins te installeren, zoals AdBlock.

Getipt door RgRWindows 2003 Mobile breed
2003: Windows Mobile 2003

Windows Mobile 2003 was de eerste Windows-versie onder de Mobile-vlag. Er kwamen in eerste instantie vier verschillende versies van uit op 23 juni 2003, namelijk Windows Mobile 2003 for Pocket PC Premium Edition en Professional Edition, Windows Mobile 2003 for Smartphone en Windows Mobiel 2003 for Pocket PC Phone Edition, waarbij de Professional Edition veel belangrijke functies miste die wel in de Premium-versie zaten. De onderliggende Windows-versie was CE 4.20. De Second Edition kwam een jaar later uit.

Getipt door BJ_BergMozilla Firefox 1.5 beta 1 in actie (resized)
2004: Firefox

Eerst bekend onder de naam Phoenix in 2002 en later als Firebird, kwam de eerste release met de naam Firefox in januari 2004 naar buiten met versie 0.8. Firefox was een project dat liep naast de Mozilla Suite, die voortbouwde op Netscape Navigator. Firefox was het eerste project van Mozilla waar een geheel eigen engine voor geschreven werd. De community achter de opensourcebrowser heeft in de eerste jaren zeker gezorgd voor belangrijke stappen met betrekking tot standaarden. Het was ook al snel een populaire browser onder tweakers.

Getipt door iPodKillerHTC Dream
2005: Google koopt Android

'Google koopt onbekende 'startup' Android', kopte de frontpage op 17 augustus 2005. De koopsom was een bedrag van 'tenminste 50 miljoen dollar'. Android Inc, zoals het bedrijf heette, werd opgericht in oktober 2003 en had een mobiel platform ontworpen op basis van de Linux-kernel. Het initiële idee van Android Inc. was een besturingssysteem te ontwikkelen voor digitale camera's. Later wijzigde Android Inc. zijn strategie naar een smartphone-OS. Nu is Android het meest gebruikte smartphonebesturingssysteem. In het tweede kwartaal van 2016 verkochten smartphonebouwers bijna 300.000.000 Android-apparaten, ofwel 86,2 procent van de markt tegen 12,9 procent met iOS of 44,4 miljoen iOS-apparaten.

Getipt dooriPhone OS 1
2007: Eerste iOS-versie komt uit

IOS heette tot juni 2010 eigenlijk iPhone OS. In 2010 kwam de eerste iPad uit, waarna het besturingssysteem werd omgedoopt tot iOS, al draaide iPhone OS ook op de eerste iPod touch. In eerste instantie moesten ontwikkelaars maar webapplicaties ontwikkelen die gelijkwaardig waren aan de eigen apps. Na het uitbrengen van de iPhone SDK konden ontwikkelaars apps voor iOS maken. Dat legde Apple geen windeieren en het liet zijn eerdere filosofie varen.

Getipt door OlafWindows versies
2009: Windows 7 komt uit

Met Windows Vista leek Microsoft even een millenniumpje gedaan te hebben. Dat nare gevoel werd door Windows 7 weggevaagd. Tijdens de ontwikkeling van Windows 7 lekten er af en toe nieuwe plannen en ideeën uit, zoals het idee om het besturingssysteem voor een belangrijk deel modulair te maken en diensten open te stellen voor externe ontwikkelaars. Het idee was ook al dat er voor programmeurs geen verschil meer moest zijn tussen ontwikkelen voor mobiel of desktop. Dat duurde nog even, maar Windows 7 bood een stabiel systeem. Ook moest Windows 7 op lichtere systemen kunnen draaien, zoals netbooks. En in tegenstelling tot Vista introduceerde Microsoft Windows 7 met stille trom. De conclusie van Tweakers was dat het 'niet alleen voor Vista-gebruikers, maar ook voor XP-gebruikers een verademing zal zijn'.

Getipt door OlafClippy
2014: Ondersteuning Windows XP stopt en Clippy ziet zijn einde

Het kwam in 2001 en ging in 2014. In het tweede jaar van het nieuwe millennium plakte Microsoft op 25 augustus de 'gold code' op het besturingssysteem. De software was een verademing ten opzichte van eerdere consumentenversies van Windows, omdat het draaide op de veel stabielere zakelijke Windows NT-kern. Windows 95 en 98 hadden hun wortels nog in MS-DOS. XP was dan ook het eerste volwaardige 32bit-besturingssysteem voor de massa. Samen met XP stopte ook de ondersteuning voor Office 2003. Daarmee werd Clippy, de behulpzame paperclip, ten grave gedragen. Clippy werd in 1996 bij Office 97 geïntroduceerd.

Getipt door ArnoudRIM BlackBerry 8700c
2016: BlackBerry stopt met eigen OS, lijkt het

In 1999 kwam Research in Motion met een eigen pager met BlackBerry OS. De versiehistorie van BlackBerry OS is niet heel logisch. Van 1 naar 3.6, vervolgens 5, 6 en 7. Nummer acht werd uiteindelijk BlackBerry 10 en werd opgebouwd rond QNX, een Unix-achtig besturingssysteem. Het oude besturingssysteem was gebaseerd op de Java virtual machine. Hoewel er dit jaar alleen Android-BlackBerry's verschenen, zou het besturingssysteem nog niet dood zijn. We wachten af.

Mobiel: phones, tablets en laptops

Wap? WAP! En de convergentie van besturingssystemen?

Getipt door KrijnNokia 7110 met wapfunctie
1999: Eerste wapsite live en Nokia 7110

Volgens de overlevering is de eerste wapsite in 1999 door Telfort Nederland gemaakt als 'projectje ernaast'. Het gebeurde in verband met de introductie van de Nokia 7110, die gezien wordt als eerste telefoon met wapmogelijkheden. Nokia bracht ook een wapserver uit. De onbekende tweaker die als eerste reageert in het 'nieuwsbericht' daarover op 23 december 1999 had een vooruitziende blik:

"Dit zou best wel eens het begin van een nieuw tijdperk kunnen betekenen, nl. het toegankelijk maken van 't net voor andere apparaten dan computers. Sure, het is nu een gadget voor patserige yuppies maar dat zal 't rap ontstijgen. ^_^"

Getipt door GS88Nokia 3210
1999: Nokia 3210

De op twee na best verkochte mobiele telefoon ooit met 160 miljoen verkochte exemplaren is de exemplarische telefoon zonder zichtbare antenne, al was de minder bekende 8810 de eerste zonder uitstekend dingetje. Er stonden drie spelletjes op: Snake, Memory en Rotation, en je kon ook bijna voetballen met het apparaat zelf. Verder kon je sms'jes typen met een t9-woordenboek en had het toestel een maximale stand-bytijd van 260 uur.

Getipt door Arnoudlibertel kpn
2000: Umts-veiling

Medio 2000 vond de grote umts-veiling plaats. De Nederlandse staat verkocht vijf umts-kavels aan in eerste instantie acht gegadigden. Uiteindelijk leverde de hele grap de staat 5,9 miljard gulden op, zo'n 2,7 miljard euro. De grootste spelers waren KPN en Libertel, het latere Vodafone. Gerrit Zalm, toenmalig minister van Financiën, hoopte op een opbrengst van 20 miljard gulden. Dat werd een deceptie. Het bedrag lag rond de hoeveelheid die door deskundigen was voorspeld. Naast KPN en Libertel namen Ben, Dutchtone en Telfort bezit van de kleinere kavels. In Nederland was Vodafone in februari 2004 de eerste met een umts-netwerk, gevolgd door KPN in juli. In België was Proximus de eerste in mei 2004.

Getipt door ArnoudNokia 7650 review: Nokia 7650
2002: Eerste Symbian-smartphone en eerste Windows Pocket PC-telefoon

Nokia bracht zijn eerste smartphone in juni 2002 uit: de Nokia 7650. De telefoon draaide op Symbian OS versie 6.1 waar uiteraard ook Doom op te spelen was. Het was de eerste Nokia met een camera en hij had een rol in de film Minority Report. Daarnaast kwam de eerste telefoon met Windows Pocket PC eveneens in juni uit: de O2 Xda. O2 is een telefoonprovider van moederbedrijf Telefónica en is vooral actief in het Verenigd Koninkrijk en Ierland. De telefoons werden in elkaar gezet door verschillende oems, zoals HTC, Quanta en Erima. De eerste werd door HTC gebouwd onder codenaam HTC Wallaby. De telefoon had een 206MHz Intel SA-1110-processor en 64MB ram. Het scherm kon 4096 kleuren weergeven en had een resolutie van 240×320 pixels.

Getipt door ArnoudPalm Pilot 3com
2005: Smartphones beginnen aan hun opmars

Tweakers schreef nog geen achtergronden, maar langzaamaan werd duidelijk dat de smartphone toch écht aan een opmars bezig is, eentje die niet meer te stoppen was. Hoewel velen het nog 'stom' vonden dat je ook maar óóit een foto met een mobiele telefoon zou willen maken, je mail ermee zou willen checken of een route uitstippelen, begon dat echt om te slaan. De opkomst van de smartphone leidde tot de dood van de pda en zakagenda, maar misschien kun je beter stellen dat de pda opging in de smartphone.

Getipt door OlafApple MacBook Pro
2006: MacBook Pro volgt Powerbook op

Apple kwam met zijn eerste MacBook op een Intel-processor: een 1,83GHz Core Duo. Steve Jobs introduceerde de MacBook, de opvolger van de iBook, en MacBook Pro op de MacWorld-beurs in San Francisco. De laptops vonden enkele maanden later hun weg naar de consument. Door het gebruik van Intel-processors kon ook Windows makkelijker draaien op de Macs. Dat had zelfs tot gevolg dat retailers Windows XP alvast maar voorinstalleerden.

Getipt door OlafSamsung Q1
2006: De eerste schoot- en handcomputers met flashgeheugen

Flashgeheugen bestaat al heel lang, maar 2006 is een keerpunt in de geschiedenis van de opslagtechnologie. In dat jaar bracht Samsung zijn Q1 en Q30 uit. De eerste is een ultra mobile pc, een soort voorloper van de tablet zoals we die nu kennen, maar dan met fysieke knoppen; de Q30 is een laptop. Beide werden van 32GB flashgeheugen voorzien en het was de eerste keer dat computers voor de massa van nandflash voor de opslag voorzien werden. Inmiddels is flashgeheugen niet meer weg te denken uit mobiele apparaten.

Getipt door WoutFApple iPhone evolutie
2007: Apple iPhone

De introductie van de eerste iPhone was niet helemaal een verrassing, zeker omdat er al jaren geruchten gingen over een door Apple gemaakt mobieltje. Na de introductie op 9 januari 2007 door Steve Jobs kwam de smartphone op 29 juni uit in de Verenigde Staten, nog zonder 3g, maar met het veel langzamere edge. De eerste iPhones in Europa kwamen in het Verenigd Koninkrijk uit. De telefoon had een tweemegapixelcamera, een volledig aanraakscherm, was schreeuwend duur en werd alleen in samenwerking met providers verkocht. Tweakers maakte er niet eens een review over. Wel over de iPhone 3g met betere software, een beter doordacht uiterlijk en geen flashplug-in. Toen nog een dingetje. En nee, het was niets voor Tweakers. Gelukkig werden op de introductiedag de servers verhuisd.

Getipt door KrijnNokia N95
2007: Nokia N95

Nokia was nog de onbetwiste marktleider van de mobieletelefoonwereld. Ook met smartphones. Voor 550 euro kon een toestel met 160MB intern opslaggeheugen samen met een 2GB-micro-sd-kaart gekocht worden. Hij had een vijfmegapixelcamera, een 2,6"-scherm en een tv-out. Ook beschikte de telefoon over 3g en gps, maar hij miste een touchscreen. Het was een waar multimediatoestel met speciale fysieke knoppen aan de achterzijde en een deal met YouTube.

Getipt door JelleAsus Eee PC in de doos
2007: Asus Eee PC: goedkope laptop voor internet

Asus kwam in 2007 met een goedkope laptop die het Eee PC doopte. Eee staat letterlijk voor 'Easy to learn, work, play; Excellent Internet experience and Excellent mobile computing experience'. De eerste versie had een 7"-scherm van 800x480 pixels, een camera met 0,3 megapixel, 512MB ddr2-geheugen, bluetooth, wifi, ethernet en 4GB flashgeheugen voor het besturingssysteem en opslag van gegevens. De eerste versies maakten gebruik van een Celeron M-processor van Intel en draaiden een aangepaste versie van Xandros Linux. Later zouden de Eee PC's voorzien worden van Intel Atom-processors.

Getipt door ArnoudHTC Dream
2008: Google introduceert eerste Android-telefoon

Een jaar na de introductie van Android kwam Googles eerste telefoon uit. In eerste instantie was iedereen sceptisch, zoals Microsoft: "Het kostte ons vijf jaar om dit marktaandeel te verwerven!" Dat Android gratis was, zou volgens Microsoft dan ook niet uitmaken. Bijna een jaar later kwam T-Mobile in de VS met de G1, gemaakt door HTC. De smartphonebouwer maakte al wel Windows-smartphones, maar die beschikten over een resistief in plaats van een capacitief scherm. Het ding had een 528MHz-proc aan boord, 256MB opslaggeheugen en 192MB ram. De telefoon leidde niet tot lange rijen, zoals bij de iPhone en iPhone 3g.

Getipt door JelleHP Tx2
2008: HP brengt eerste op consumenten gerichte tablet-pc uit

HP bracht met Windows XP Tablet PC Edition al eerder tabletachtige notebooks uit, maar die waren meer op bedrijven gericht. Dat probeerde HP te veranderen met de TouchSmart tx2, een Windows Vista-draaiende laptop annex tablet met multitouchscherm. Het scherm kon gedraaid worden en eventueel met de schermkant naar buiten gericht als tablet worden gebruikt. HP leverde er een pennetje bij. Als het pennetje in de buurt van het scherm kwam, stopte de touchscreenfunctionaliteit en nam de pen de functie van de vinger over. Het scherm zelf was 12,1" met een 1280×800-pixelresolutie. Als processor had het apparaat een AMD 2,1GHz Turion X2 aan boord.

Getipt door Arnoud iPad patent
2010: Het Apple-feest bleef maar duren: de eerste iPad

Tablets bestonden al, maar de populariteit steeg ineens gigantisch bij het uitkomen van de eerste iPad. Met de komst van deze eerste Apple-tablet, werd ook iOS geboren, omdat iPhone OS niet meer goed klopte. De eerste geruchten rond de tablet kwamen in 2008 al naar buiten. 'Een Mac in tabletvorm', de iTablet. Steve Jobs presenteerde de iPad op 27 januari 2010. Het apparaat had een 9,7"-scherm en een door Apple ontwikkelde 1GHz-processor. Het was een van de laatste grote productpresentaties van Jobs, die ruim anderhalf jaar later zou overlijden.

Getipt door Arnoud Galaxy Tab
2011: Samsung komt met eerste tablet en Galaxy Note

Samsung kon niet uitblijven en 'onthulde' op 1 september zijn eerste Tablet van 7,7": de Galaxy Tab. De tablet had een Super Amoled Plus-scherm met 1280×800 pixels en een 1,4GHz-soc. In tegenstelling tot Apple, gebruikte Samsung nog veel plastic, waardoor de behuizing wat goedkoop aanvoelde. De tegelijk geïntroduceerde Galaxy Note maakte gebruik van dezelfde chip, maar had een kleiner scherm van 5,3", ook met een resolutie van 1280×800 pixels. Nu klinkt dat allemaal vrij normaal, maar toen was een telefoon met een 5,3"-display zo groot dat sommige mensen vonden dat het geen telefoon meer mocht heten.

Getipt door OlafChromebook Pixel 2013
2013: Google kondigt een high-end Chromebook aan: Pixel

Google begon met Chrome OS voor laptops die vooral goedkoop en altijd online moesten zijn. Een van de eerste teasers met prototype CR-48 liet een Google-lab zien met iemand die een opsporingsbericht voor een kat schrijft in Google Docs. De CR-48 waar de man dat op doet, wordt constant vernield. Gelukkig doet hij alles in de Google-cloud en kan hij steeds met een volgende Chromebook doortikken.

Chrome OS en Chromebooks leken alleen bedoeld voor de low-end markt en dat zinde Google niet. Het bedrijf maakte een prachtige laptop met een i5-processor: de Pixel. Touchscreen, alles erop en eraan en gratis bij Google I/O. Voor gewone mensen kostte hij 1300 euro. De eerste consumentenlaptop van het bedrijf bekoorde Tweakers, maar toch ook weer niet. Hoe dat zit, lees je in de uitgebreide review.

Getipt door Arnoud LTE Logo
2013: 4g gaat live in Nederland en België

Vier jaar nadat het eerste commerciële lte-netwerke 43Mbit/s down en 5Mbit/s up wist te halen, gingen in Nederland en België de eerste netwerken live. Het grote voordeel van 4g ten opzichte van 3g was in eerste instantie de veel lagere latency, waardoor verbindingen maken met een website heel veel sneller ging. 4g gaf ook de mogelijkheid tot 'hd-voice', waardoor het geluid nagenoeg perfect klinkt bij bellen.

Internet en netwerken

Van inbellen naar honderden megabits per seconde via je smartphone. De snelheid van koper zou niet opgerekt kunnen worden en toch lukte het telkens weer. Toch haalt niets het bij glasvezel, al is dat lang niet overal beschikbaar. Websites en aan internet gerelateerde programmatuur kwamen en gingen. Wie kon ooit denken dat MSN zou verdwijnen? Of Hyves? Of CU2?

MSN Live Messenger 8.0.0566 beta - beginscherm installatie
1999: MSN Messenger

22 juli 1999 kwam MSN Messenger uit en op 30 april 2013 kwam er een definitief einde aan; iedereen moest maar naar Skype. Toch wist de service zich tot werkwoord op te werken met 'msn'en'. Generaties opvoeders maakten zich er druk om, terwijl de rechtgeaarde nerd al jaren irc en icq gebruikte. In 2005 kreeg de dienst de naam Windows Live, maar het mocht al niet meer baten.

Getipt door RafeMxStream KPN
2000: MxStream

KPN introduceerde samen met Sonera, Xs4all, Planet Internet en World Online de dienst MxStream. Voor slechts 50 gulden per maand kreeg je een verbinding met 512kbit/s down en 64kbit/s up. 65 gulden leverde 1024kbit/s down en 256kbit/s up. Voordat het MxStream heette, bestond de dienst onder de naam Snelnet. Niet veel later werd het omgedoopt tot KPN ADSL. En ja, 512kbit/s is slechts 64 kilobyte per seconde. Ervaringen werden dan ook al vroeg op Tweakers gedeeld.

Getipt door RafeIlse logo
2002: Google en Ilse on par

Wanneer het precies gebeurde, is niet goed te achterhalen, maar op 16 januari 2002 meldde de frontpage dat Google en Ilse even vaak gebruikt werden. De strijd om de meest gebruikte zoekmachine zou niet veel later in het voordeel van Google geslecht worden. Ilse was tot dan de meest gebruikte zoekmachine in het Nederlandse taalgebied. Google wist zijn marktaandeel in het laatste kwartaal van 2001 te verdubbelen. Altavista stond toen nog derde, met negen procent.

Getipt door Marzmanhyves
2004: Hyves en The Facebook

Sociaal deed je nog op de site van je vereniging of gewoon op GoT. Voor de gewone mens was er nog niet veel. CU2 bestond al wel sinds 2000 en werd rap opgevolgd door meer op dating en seks gerichte sites. En Superdudes en Sugababes niet te vergeten. Toch verbleekten al die sites bij de enorme groei van Hyves. Bij Facebook kon je in eerste instantie helemaal niet terecht zonder e-mailadres van een Amerikaanse school of universiteit, ofwel een .edu-adres. Later werd alles anders. Hyves zakte ineens snel weg, doordat iedereen oversprong naar de gigant-in-wording. Gelukkig voor de oprichters kocht TMG de site nog even voor 43,7 miljoen euro. Nu bezit Facebook onder meer WhatsApp en Instagram, maar ook vr-hardwarebouwer Oculus.

Getipt door YouTube
2006: Google neemt YouTube over

YouTube, op 15 februari 2005 opgericht door drie medewerkers van PayPal, werd op 13 november 2006 officieel eigendom van Google voor 1,65 miljard dollar. De stap werd destijds als een stoutmoedige overname gezien, omdat er heel wat haken en ogen aan YouTube zaten, zoals copyrightschending. Toen werden zo'n 100 miljoen filmpjes per dag bekeken en 65.000 geplaatst. Nu is dat heel wat meer. In 2014 moest YouTube zelfs zijn integer van 32 naar 64bit verhogen, omdat Gangnam Style meer dan 2.147.483.647 keer bekeken was. Nu kan een filmpje tot 9.223.372.036.854.775 keer bekeken worden zonder dat er problemen ontstaan.

Getipt door Arnoud
2009: Turn-by-turnnavigatie op Android en iOS

Hardwarebouwers als TomTom en Garmin hadden, naast in-car-navigatiesystemen het alleenrecht op turn-by-turnnavigatie. Dat zou in 2009 veranderen: Apple stond apps vanaf iOS-versie 3.0 toe om gebruik te maken van de locatie-informatie voor tbt-navigatie en Google voegde navigatie toe aan de mobiele Maps-applicatie.

Getipt door Letatcest
2011: Google+

Als antwoord op Facebook kwam Google met Google+. De dienst was op dat moment vooruitstrevend, vooral omdat hij mensen de mogelijkheid gaf vrienden en kennissen te groeperen in Circles. Facebook bood wel een dergelijke mogelijkheid, maar die was op dat moment niet goed uitgewerkt. Facebook ging op 'lockdown' om de vijand zo snel mogelijk te bestrijden. Vanity Fair publiceerde daar dit jaar nog een groot achtergrondverhaal over.

Getipt door LetatcestNeXTcube
2013: CERN zet eerste webpagina ooit opnieuw online

Op 30 april 2013 was het twintig jaar geleden dat CERN de broncode vrijgaf voor het opzetten van een simpele webserver en client. Ter gelegenheid van 20 jaar world wide web zette CERN de eerste webpagina met de vroegst bekende code van de eerste pagina online.

Internet draaide in eerste instantie op een workstation, een NeXTcube. Deze computer is nog steeds te zien op CERN.

Getipt door Zeefhyves
2013: Het einde van Hyves

Op maandag 2 december ging Hyves definitief uit de lucht. Na bijna tien jaar, het begon allemaal in 2004, kon de site niet meer opboksen tegen de macht van Facebook. Wellicht groeide de site ook niet met zijn tijd mee. De site ging in 2004 live onder de naam StartPhone. Enkele maanden later veranderde dat in Hyves. Op het hoogtepunt in 2010 had de site 10.000.000 actieve leden, die op één dag 275.000.000 pageviews genereerden. Op dat moment had 's lands grootste nieuwssite nu.nl zo'n 30.000.000 tot 35.000.000 bezoekers per dag. De Telegraaf Media Groep nam de site rond de top over voor 45.000.000 euro.

Getipt door LetatcestBluetooth-logo
2016: Bluetooth v5

Bluetooth kan niet ontbreken, zeker niet sinds de introductie van Bluetooth v4.0, ook bekend onder als bluetooth low energy. De specificaties van versie 5 werden in juni 2016 bekend. De maximale afstand is verviervoudigd, het maximale aantal verbindingen verachtvoudigd en de snelheid verdubbeld ten opzichte van v4.2. Wat we zeker niet mogen vergeten, is dat de man achter de bluetooth-technologie de Nederlander Jaap Haartsen is. Hij ontwikkelde de techniek in de jaren negentig bij Ericsson. We maakten in 2012 een aflevering van Polderpioniers met hem.

Games en consoles

Getipt door Jurian UbachsThe Legend of Zelda: Ocarina of Time
1998: Miyamoto op z'n best in The Legend of Zelda: Ocarina of Time

Het jaar 1998 was niet alleen bijzonder omdat Tweakers geboren werd, het was ook een heel goed gamejaar. Zo verscheen The Legend of Zelda: Ocarina of Time. Volgens de meeste fans de beste game uit de serie. Ocarina markeert niet alleen de overgang van 2d naar 3d, het is daarnaast de game waarin Shigeru Miyamoto de gameplay van A Link to the Past en Link's Awakening perfectioneerde. Het resulteerde in een zeldzaam veelzijdige game, met niet alleen een veel indrukwekkender uiterlijk, maar ook beter geluid en beter level design. Zou jaren later een remake krijgen voor de 3DS.

Getipt door Paul HulseboschStarCraft
1998: StarCraft, de game die eSports volwassen maakte

Eveneens uit het geboortejaar van Tweakers stamt StarCraft, de rts waarmee Blizzard aantoonde dat de strijdende partijen in een strategische game wel degelijk verschillend konden zijn, zolang Protoss, Zerg en Terran maar gelijkwaardig waren. StarCraft was bovendien de eerste echt succesvolle eSports-game, waarbij sommige Zuid-Koreaanse spelers zouden uitgroeien tot supersterren. StarCraft heeft daarmee meer impact gehad dan beroemde tijdgenoten als Command & Conquer en Age of Empires. Blizzard had even nodig om de game te perfectioneren. Pas met uitbreiding Brood War was de game af.

Getipt door LetatcestHalf-Life
1998: Half-Life zet Valve op de kaart

Nu we het toch hebben over invloedrijke games uit het geboortejaar van Tweakers: wat te denken van Half-Life, de game die door Valve op de kaart werd gezet. De studio toonde met Half-Life aan dat de woorden 'shooter' en 'dom' niet langer synoniem aan elkaar waren. Half-Life is bovendien de game waarin de antiheld het shootergenre binnenstapte. Gordon Freeman deed in niets denken aan de kleerkast die meestal de hoofdrol heeft in het genre. Ook bijzonder: Valve had geen cutscenes nodig om het verhaal te vertellen, maar liet de speler door scripted sequences navigeren. Tweakers schreef in 1998 nog weinig eigen reviews, maar voor Half-Life maakten we een uitzondering. Kreeg in 2004 een minstens zo indrukwekkende opvolger.

Getipt door XtuvUnreal Tournament en Quake III: Arena - Logo
1999: Twee grootmachten: Unreal Tournament en Quake III: Arena

Twee gelijkwaardige shooters verschenen vrijwel tegelijk en beide hadden niet alleen grote impact op het genre, maar op de toekomst van alle games. Met beide games was online gaming opeens volwassen geworden. Het was opeens makkelijk om online tegen anderen te spelen. Bovendien toonden beide aan dat 3d echt gemeengoed was geworden. Daarmee stonden de twee games bovendien aan de wieg van een heel andere ontwikkeling: het licenseren van een engine. Zowel de Unreal Engine als de Quake-engine zou in tientallen games als ondergrond gebruikt worden.

Getipt door LetatcestPlayStation 2
2000: PlayStation 2 komt uit, een frontpage vol

Dat de Sony PlayStation 2 in Japan op 4 maart in de verkoop ging, kon geen Tweakers-bezoeker op zondag 5 maart zijn ontgaan. Maar liefst vier berichten verschenen op de frontpage, waarvan drie met foto's van de hardware, onder andere: "Japan Terror Corps (aka Akiba's PC Watch) wist een Playstation II te bemachtigen en sloopte het ongelukkige apparaat direct open om de insides aan een nadere inspectie te onderwerpen. PS2 open en bloot".

Getipt door Paul HulseboschCounter-Strike
2000: Van mod naar volwaardige game: Counter-Strike

Met de opkomst van 3d-engines kreeg ook het maken van mods een nieuwe impuls. Het beste voorbeeld daarvan is Counter-Strike, dat op de markt kwam als een mod voor Half-Life. Het succes van Counter-Strike wordt moeilijk overschat en duurt tot de dag van vandaag voort. En we spelen allemaal 1.6, toch? Met Counter-Strike werd het spelen in teamverband volwassen en daarmee is de invloed van CS op games als Dota 2 en League of Legends niet gering. Counter-Strike is bovendien nauw verbonden met een andere revolutie die Valve veroorzaakte: downnloadplatform Steam.

Getipt door Paul HulseboschThe Sims
2000: The Sims zet vrouwen aan tot gamen

Nee, hardcore kun je The Sims niet noemen en je hebt de game vast nooit zelf gespeeld. Maar je moeder, zus, nicht, vriendin of vrouw vast wel, want als The Sims en de vele uitbreidingen en opvolgers iets voor elkaar kregen, dan was het om die andere helft van de wereldbevolking aan het gamen te krijgen. Waarbij de term game voor sommigen ongepast is, want de speler heeft in The Sims geen concreet doel voor ogen. Het is een open spelwereld, een sandbox, waarin het vooral draait om het leggen en onderhouden van sociale contacten. Niet stoer, wel gezellig.

Getipt door LetatcestXbox
2001: Xbox onderging zelfde lot: ingewanden opengelegd

Net als Sony's PlayStation 2 moest ook de Xbox zo snel mogelijk opengelegd worden. Hop, die ingewanden online! Zou ie het geld waard zijn? En dan moesten we er in Europa ook nog lang op wachten, terwijl de Verenigde Staten zich al sinds 8 november konden laven aan de eerste spelconsole van Microsoft, die 299 dollar per stuk moesten opbrengen. In de EU zou de box 479 euro gaan kosten en verkrijgbaar zijn vanaf 14 maart 2002.

Getipt door Paul HulseboschHalo: Combat Evolved
2001: Microsoft maakt gelijk indruk met Halo: Combat Evolved

Halo: Combat Evolved is niet alleen de game die de Xbox een droomstart bezorgde. Halo is veel meer dan dat. Het is ook de game die voor eens en voor altijd duidelijk maakte dat je wel degelijk een snelle shooter kunt spelen op een console. Een shooter bovendien die het gebruik van voertuigen combineerde met een lekkere driehoek van schieten, granaten en beuken. Dat niet alleen, waar good old GoldenEye tot dan toe de standaard was voor online multiplayer op een console, zou Halo de nieuwe benchmark worden.

Getipt door Paul HulseboschGrand Theft Auto III
2001: Is Grand Theft Auto III te gewelddadig?

Grand Theft Auto III is het deel dat van een goede serie een uitzonderlijk succes maakte. Veel van de succesfactoren waren in deel I en II al aanwezig, maar de overstap van 2d naar 3d had een niet te missen impact. De voorgangers waren al een open spelwereld, je kon al lopen, schieten, auto's stelen en voetgangers overrijden, maar dat alles was in 3d vele malen leuker. Ook het verhaal, dat zich afspeelde in het fictieve Liberty City, kwam veel beter tot zijn recht met een extra dimensie. De game zou van uitgever Rockstar in één klap een grote speler maken. Hij zou bovendien de discussie over geweld in games flink aanzwengelen.

Getipt door LetatcestHalf-Life 2
2004: Ondanks codediefstal en lang wachten: Half-Life 2 komt uit

Half-Life 2 was het logische, maar meer dan indrukwekkende vervolg op het eerste deel. Daarmee is het de enige serie die we twee plaatsjes in dit overzicht geven. Indrukwekkend waren vooral de beelden die de Source-engine wist te produceren, een engine die nog jaren als ondergrond voor tal van games gebruikt zou blijven worden. Half-Life 2 was echter ook goed voor de introductie van een ander fenomeen. Het was de eerste game die op Steam voorzien was van digital rights management, iets waar we nog steeds niet helemaal van verlost zijn. Er was natuurlijk ook de spraakmakende diefstal van de broncode nog, waardoor de release van de game nog verder werd uitgesteld. En voor de liefhebbers: koekjes.

Getipt door LetatcestWorld of Warcraft
2005: Slecht voor je relatie; World of Warcraft

Als ontwikkelaar is Blizzard zelden origineel. Wat het echter heel goed kan, is een bestaand concept perfectioneren en games maken die op veel systemen draaien. Zo ook bij World of Warcraft. Er waren al veel langer mmog's op de markt en die waren zelfs redelijk succesvol. World of Warcraft leidde echter tot een ongekende rage. Op het hoogtepunt had de game ruim twaalf miljoen betalende spelers, waarvan er velen 's nachts in de rij stonden als er weer een nieuwe uitbreiding op de markt verscheen. Relaties gingen stuk en werden gevormd door WoW. Sinds 2005 heeft geen enkele mmog het succes van WoW weten te evenaren. Zelfs Blizzard zelf durft geen nieuwe mmog meer te maken.

Getipt door LetatcestXbox 360
2005: Xbox 360 rolt van de band

Twee jaar na de start van de ontwikkeling van de Xbox 360 kwam de console in de winkel terecht. Toen de Xbox 360 op de markt kwam, werd tijdelijk Xbox Live uitgeschakeld om te upgraden. Het apparaat had een gpu van ATI, en een cpu die gebaseerd was op de IBM PowerPC-processors met drie cores en twee threads per core. In 2010 kwam er nog een Xbox 360 S uit, met 4GB geheugen. De 360 S werd vaak samen met de Kinect verkocht, die ook in 2010 het levenslicht zag.

Getipt door LetatcestWii
2006: Wii krijgt je in beweging

Met de Wii kwam Nintendo op interessante wijze terug op het consoletoneel, niet met superkrachtige hardware, maar vooral innovatief door de Wii Remote, ofwel de afstandsbediening. Ineens kon je 's avonds mensen zien tennissen voor de tv of golf spelen. Ook kon de Wii-mote in een stuur gestopt worden en zo via de bewegingssensors als 'stuur' gebruikt worden. Maar er zaten meer opties in de Wii-mote, zoals een luidsprekertje. Er konden ook andere controllers aan gekoppeld worden, zoals de Nunchuk. Leuk bij het boksen.

Getipt door LetatcestPlayStation 3
2006: PlayStation 3

De PlayStation 3 was op een andere manier revolutionair dan de Wii of Xbox 360. Het apparaat had zeer krachtige hardware in de vorm van een Cell-processor van IBM. Het apparaat bezat ook een blu-rayspeler en was daarmee in eerste instantie een relatief goedkope optie om een blu-rayspeler te bemachtigen. Ook kon een op Linux gebaseerd besturingssysteem geïnstalleerd worden, zonder dat daar speciale hacks voor nodig waren. Het leidde tot hele uit PS3-consoles opgebouwde Linux-clusters bij onderzoekscentra.

Getipt door Paul HulseboschLeague of legends
2009: Hardcore en toch groot; League of Legends

Wie wil, mag hier ook best Dota 2 invullen, al verscheen League of Legends beduidend eerder op de markt. De twee hebben een ware revolutie veroorzaakt in het land der games. Beide zijn zeer hardcore en hebben toch een groot publiek aan zich weten te binden. Beide games hebben bovendien aangetoond dat er heel veel geld valt te verdienen met een ander model dan doosjes in de winkel leggen. Met je game gratis beschikbaar stellen en geld verdienen aan microtransacties kun je heel rijk worden: de reden dat nu in vrijwel elke grote game microtransacties zitten. Riot Games, de studio achter League of Legends zou in korte tijd groeien als kool.

Getipt door Paul HulseboschMinecraft
2011: Lekker bouwen met Minecraft

Nog zo'n game waar we een toverwoord aan te danken hebben. Waar League of Legends synoniem is aan microtransacties, staat Minecraft voor user generated content. Er zijn meer studio's en ontwikkelaars die spelers aanzetten tot het maken van virtuele onderdelen voor hun game, maar geen van alle is daarin zo succesvol als Minecraft. Vooral kinderen zijn dol op het bouwen van een spelwereld en de game sluit voor veel kids dan ook naadloos aan op het spelen met Lego. Wat ook helpt: Minecraft is voor elk denkbaar platform verschenen en stelt weinig eisen aan het systeem waarop het draait. De game is zelfs in te zetten voor reclamedoeleinden.

Getipt door LetatcestWii U
2012: Wii U krijgt een tweede scherm

In het eerste jaar na de introductie van Nintendo's nieuwe console verkocht de Wii U matig. Pas twee jaar later, toen Mario Kart 8 uitkwam, schoot de verkoop omhoog. Cijfers voor Nederland of België hebben we niet, maar in het Verenigd Koninkrijk steeg de verkoop met 666 procent. De Wii U zelf heeft een opvallend onderdeel: de GamePad. De controller is bijzonder, doordat hij een eigen aanraakscherm heeft en voorzien is van allerlei snufjes, zoals een accelerometer. Veel games kunnen ook alleen op het kleine scherm gespeeld worden, maar ook een interessante combinatie vormen met het scherm als extra optie.

Getipt door LetatcestPlayStation 4
2013: PlayStation 4

Slechts een week voor de grote concurrent kwam de PS4 op 15 november uit. De bijzondere Cell-architectuur werd verlaten en Sony stapte voor de PS4 over op x86-64bit-architectuur. Zo moest een grotere groep gameontwikkelaars aangesproken worden, omdat het makkelijker ontwikkelen moest zijn. Drie jaar later geeft Sony een nieuwe PS4-versie uit die 4k aankan en extra power aan boord heeft voor PlayStationVR-games, al moeten die ook op oude PS4-versies te spelen zijn.

Getipt door LetatcestXbox One
2013: Xbox One en Kinect 2.0

Op 22 november kwam de Xbox One op de markt in de Verenigde Staten en delen van Europa. Nederland en België moesten nog een klein jaar wachten op een officiële introductie. Kinect kreeg ook een upgrade met de Xbox One. Kinect 2.0 beschikte onder andere over stem- en gezichtsherkenning. De Kinect zou in eerste instantie zelfs altijd aangesloten moeten zijn, maar dit is uiteindelijk laten vallen. Inmiddels heeft ook Microsoft ingezien dat hd-dvd geen winnaar is en voorziet het de console van een blu-rayspeler.

Getipt door Paul HulseboschLogo Mario Kart 8
2014: We spelen elke dag een potje; Mario Kart 8

Is Mario Kart 8 echt een game die behoort tot de allergrootsten? Voor ons wel. Op het hoofdkwartier van Tweakers is het mateloos populair en het wordt dagelijks fanatiek gespeeld. Dus kom bij ons niet aan met het argument dat de oude versies van Mario Kart origineler waren en dat er veel betere racegames zijn dan Mario Kart 8. Ja, we spelen ook Project Cars met een Oculus Rift op ons hoofd, maar dat is lang zo leuk niet als gooien met bananen en paddenstoelen, en eindeloos driften in de bocht.

Getipt door LetatcestPokémon Go
2016: De rage van het moment; Pokémon Go

Ja natuurlijk, het succes van Pokémon Go was best te voorspellen. Toch zal de omvang van het succes menigeen verbazen. Alle clichés zijn bovendien waar. Het krijgt tieners inderdaad van de bank en leidt tot de nodige sociale contacten. De game krijgt echter niet alleen tieners in beweging; ook de NS en de gemeente Den Haag zijn in actie gekomen, omdat er geen enkele game is die zoveel volk op de been heeft gekregen als Pokémon Go en daar wordt niet iedereen vrolijk van. Herinneren we ons Pokémon Go ook nog als Tweakers 21 wordt? We gaan het zien.

Tv's

Tv's en monitoren, we kijken er dagelijks naar en ongemerkt veranderde er best wel wat. Alleen doordat de meeste mensen niet jaarlijks een nieuwe halen, valt dat misschien niet zo op. Dit waren de belangrijkste ontwikkelingen in de afgelopen achttien jaar.

Getipt door SimPhilips MATCH LINE 28PW9513/32
1998: Palplus komt naar Nederland; analoge breedbeeld

Bezitters van traditionele 4:3 crt-televisies kunnen het zich vast nog herinneren, die witte friemeltjes bij de zwarte balken van uitzendingen die in palplus uitgezonden werden. Palplus maakte gebruik van het chromasignaal om beeldinformatie te verstoppen in de zwarte balken, waardoor breedbeelduitzendingen toch de volledige resolutie van 576 zichtbare beeldlijnen hadden.

Getipt door SimSanyo Kodak oled
2002: Sanyo en Kodak gingen samen oleddisplays ontwikkelen

De oledtechniek stond nog in de kinderschoenen en een joint venture van Kodak en Sanyo, SK Display, wilde de eerste producent van oleddisplays worden. Er bestonden toentertijd al wel oledschermen, maar die konden nog niet alle kleuren weergeven en gebruikten nog veel power. Ook andere bedrijven doken dat jaar in oledontwikkeling, zoals Tohoku Pioneer met Toshiba. Samsung zou er een jaartje later mee beginnen.

Getipt door NitroX infinityiiyama Vision Master Pro 512 22"
2003: Tft-verkoop neemt crt over

Wie herinnert zich niet een lanparty waar een 22"-crt-monitor naartoe gesleept moest worden? Ruim 30 kilogram schoon aan de haak. Dat werd wel even anders toen de tft zijn intrede deed. De verkoop van tft-monitoren oversteeg die van crt's ergens in 2003. Daarna ging het snel. Ergens in de loop der jaren verdween ook het 4:3-formaat en werd 16:10 het populairste formaat na 2008. Helaas werd in verband met de kosten het 16:9-formaat vanaf 2010 steeds meer mainstream bij computermonitoren van zowel laptops als stand-alones. Dit komt door de hd-standaarden, al zweren velen nog bij 16:10 vanwege net dat beetje extra ruimte voor een balk boven of onder.

Getipt door SimSony XEL-1 - 11" OLED TV
2008: Sony brengt eerste kleine oled-tv uit in VS

Sony introduceerde op de CES in Las Vegas een eerste oled-tv met een diagonaal van 11". Daarnaast had de fabrikant een 27"-groot prototype meegebracht. Momenteel is alleen LG als producent in staat om grote oledpanelen te produceren. De grootste op dit moment in de Pricewatch heeft een beelddiagonaal van 77", maar die kost 20.000 euro.

Getipt door Simcanon sed
2009: Canon lijkt serieuze plannen te hebben met sed-technologie

Surface-conduction electron-emitter display, daar staat sed voor. De techniek vertoont grote overeenkomsten met crt-technologie, alleen beschikt elke pixel als het ware over zijn eigen kathode en anode. In 2009 waren vooral grafici op zoek naar monitoren met goede zwartwaarden, iets waar de toenmalige lcd-techniek niet aan kon tippen, al lijkt dat probleem met oledschermen inmiddels aardig opgelost. Canon heeft uiteindelijk nooit monitoren met sed op de markt gebracht. De kijkhoek is 180 graden en de contrastratio is 100.000:1.

Getipt door SimSamsung Curved OLED
2013: De eerste commercieel verkrijgbare gebogen tv is van Samsung

Samsung introduceerde de eerste gebogen tv in Nederland en hij had een oledscherm. De tv mat 55" en kostte 8000 euro, met een resolutie van 1920×1080 pixels. Met de functie Multiview konden twee kijkers naar verschillende programma's kijken. Hiervoor kregen actieve 3d-brillen elk een eigen programma te zien. Zelfs duaal 3d-kijken was mogelijk. Later zou Samsung uit de oledmarkt stappen en bleef LG als enige producent van grote oledschermen over. Samsung gebruikt voor zijn mobieltjes momenteel zijn eigen 'amoled'. LG verkocht overigens dat jaar ook zijn eerste gebogen oled-tv van 55" voor 9000 euro.

Gadgets en cartech

Getipt door GS88Eiger Labs MPMan F10
1998: Eiger Labs MPMan F10

De eerste mp3-speler is inmiddels achttien jaar geleden uitgekomen. Met een whopping 32MB kon je er ongeveer tien liedjes op kwijt. Maakt niet uit, het klonk beter dan cassettebandjes en liep niet vast als je tegenaan stootte. Keihard God is a DJ blasten dus!

Acht jaar geleden schreven we nog dat de markt voor draagbare muziekspelers alleen maar blijft groeien en uitbreiden. Daarna kreeg iedereen plotseling een smartphone en bleef er van de markt voor mp3-spelers weinig over.

Getipt door RM-rfOriginele iPod Classic
2001: Apple iPod

De iPod was de eerste mp3-speler die echt veel opslagruimte bood. Een lcd met een overzichtelijke gebruikersinterface en 5GB aan opslag, waar volgens Steve Jobs 1000 nummers op pasten, goed voor je hele muziekcollectie! En Apple zou Apple niet zijn als daar geen mooie prijs aan vastzat: 399 dollar. De iPod kon eerst alleen op Macs aangesloten worden, maar werkte het jaar daarna ook met Windows-pc's. Blijkbaar had Jobs wat vrije tijd gevonden. En de iPod gebruikte nog firewire.

Getipt door RM-rfTesla Roadster 2008
2008: Tesla Roadster

Dat elektrische auto's niet alleen maar suffe vormen hoefden te hebben, zodat eigenlijk niemand ze wilde, bewees Tesla met de Roadster. Hoewel er maar 2400 exemplaren van gebouwd werden, stond het elektrische automerk daarmee wel direct op de kaart. In Nederland zijn er uiteindelijk 27 geleverd.

Tesla maakte gebruik van een lithium-ion-accu en had een actieradius van zo'n 390 kilometer, wat op dat moment ongekend was voor een elektrische auto. Het bedrijf werd in 2003 opgericht door Martin Eberhard en Marc Tarpenning. Een jaar later investeerde Elon Musk er geld in dat hij met de verkoop van PayPal had overgehouden. Bron foto: Momentcar.

Parrot AR.Drone Quadricopter (Oranje/Blauw)

Drones worden tegenwoordig overal gebruikt, bij de politie, tegen muggen, bij de MoaM, spionage door de Chinese overheid, ga zo maar door. Men wordt ook steeds inventiever in het bevechten van de soms ongewenste apparaten, met alles van bazooka's met netten tot zeearenden.

De grondlegger van deze hype is de Parrot AR.Drone. Het was de eerste drone die bestuurbaar is met een smartphoneapp. Met de 1000mAh-accu kon hij tien minuten vliegen, waarna hij anderhalf uur aan de lader moest. Prijs? 300 euro.

John Carmack's virtual reality-bril
2012: Palmer Luckey begint crowdfunding voor Oculus Rift

Begin augustus begon Palmer Luckey met een actie om geld in te zamelen voor zijn virtualrealityheadset Oculus Rift. Dat ging als een speer. Uiteindelijk waren er op 1 september 2012 9522 backers, die bij elkaar 2.437.429 dollar neertelden voor een van de beschikbare perks van 10 tot 5000 dollar per stuk.

Vier jaar later werd de definitieve versie geleverd van de Oculus Rift, inmiddels in het bezit van Facebook. Hoewel vr al tientallen jaren een belofte was, lijkt er pas sinds 2016 schot in de zaak te komen. HTC kwam in samenwerking met Valve met de HTC Vive en Sony met PlayStation VR.

Getipt door dehimTesla Model S
2012: Tesla Model S

Nadat Tesla wereldfaam had verkregen met de Roadster, kwam het merk met een serieuze sedan. De Tesla Model S kwam in de VS op de markt in juni 2012, maar de eerste beelden kwamen al in 2009 naar buiten. Het basismodel met een 70kWh-accu heeft een actieradius van bijna 400km, afhankelijk van de rijstijl. Duurdere modellen weten er zo'n 500 kilometer uit te persen, waardoor het afstandsprobleem van veel elektrische auto's verdwijnt. Tesla is daarmee ook een high-techbedrijf geworden, met faciliteiten voor onderzoek naar accu's en aanverwante zaken, zoals thuisaccu's voor de opslag van zonne-energie. Tesla vervult al enige jaren een belangrijke functie bij de marketing van duurzame projecten.

Google Cardboard
2014: Kartonnen vr-brillen van Google en Gear VR van Samsung

Vr voor de massa, dat moet Google hebben gedacht met Cardboard VR. Op zijn ontwikkelaarsconferentie I/O deelde de techreus kartonnen bouwpakketjes met plastic lenzen uit, die samen met een smartphone omgetoverd konden worden in heuse vr-brillen. De brillen zijn verkrijgbaar vanaf een tientje of gewoon gratis te scoren, zoals de Tweakers-vr-bril.

Samsung kwam in datzelfde jaar ook op de proppen met de Samsung Gear VR-bril voor de Galaxy Note 4. De Gear VR kostte bij introductie 199 euro.

Willem en virtual reality
2016: Het jaar van virtual reality?

Is 2016 dan het jaar waarin vr eindelijk volwassen wordt? Dat zou je bijna denken met al die introducties van werkelijk volledige head mounted displays, zoals de Oculus Rift, HTC Vive samen met SteamVR en PlayStationVR. Wat buiten kijf staat, is dat er een nieuwe basis voor consumenten-vr is gelegd. Of 2016 ook het jaar van de doorbraak wordt, moeten we nog bezien. Wel zijn er verschillende platforms die in ieder geval een interessante nieuwe nichemarkt bedienen.

Fotografie

Getipt door YeroCanon EOS1 EOS D2000
1998: De eerste dslr met lcd: Canon EOS D2000

De eerste digitale spiegelreflexcamera met een lcd voor het bekijken van de foto's was de tot Canon omgetoverde Kodak DCS 520. Het apparaat had een tweemegapixel-ccd-sensor van aps-c-formaat. Ook had de camera een firewire-uitgang en een isobereik van 200 tot 1600. Je kon met 3,6 frames per seconde schieten. De camera was specifiek bedoeld voor persfotografen. Er was overigens ook een Nikon-variant van de DCS 520.

Getipt door YeroCanon EOS 300D profiel
2003: Eerste consumenten-dslr: Canon EOS 300D

Met de EOS 300D bracht Canon de eerste op consumenten gerichte dslr op de markt. De camera had een zesmegapixel-cmos-sensor, dezelfde als in de 10D, maar was een stuk goedkoper, namelijk rond de 1000 euro. Dat was voor een digitale spiegelreflex destijds heel betaalbaar. Het werd dan ook een succes. De camera was met een 18-55-objectief maar honderd euro duurder. In tegenstelling tot bij de duurdere versies was de body van kunststof en was de meegeleverde lens niet echt goed. Als beeldprocessor gebruikt de camera de Digic-processor en hij kon 2,5 beeldje per seconden schieten.

Getipt door LetatcestGoPro Hero 35mm
2004: Eerste GoPro-actiecamera (nog met een rolletje)

Toen digitale camera's echt nog te prijzig waren, gebruikten ook normale mensen nog fotorolletjes. Nick Woodman bedacht de actiecamera in 2002, toen hij op een surftripje naar Australië zijn acties wilde filmen, maar daarvoor nog geen betaalbare consumentenapparatuur bestond. Twee jaar later verkocht GoPro zijn eerste camerasysteem, de GoPro 35mm Hero, een volledig mechanische camera, geen batterij nodig. En Woodman zelf fungeerde als fotomodel op de doos. Twee jaar later kwam de eerste digitale Hero op de markt die wel tien seconden aan video kon opnemen. De eerst GoPro-vermelding op Tweakers is pas te vinden in 2011, voor de HD Hero2. Foto: Pevly.

Getipt door YeroOlympus Micro Four Thirds
2008: De systeemcamera komt: micro-four-thirds

In eerste instantie ontwikkelde Olympus samen met Kodak het four-thirds-systeem voor digitale spiegelreflexcamera's. Het four-thirds-systeem gebruikte nog een optische zoeker en spiegel, waardoor de camera relatief groot moest zijn om aan alles ruimte te bieden. In 2008 introduceerden Olympus en Panasonic daarom het micro-four-thirds-systeem, een camerasysteem met een sensor met hetzelfde formaat, maar zonder de spiegel en optische zoeker, omdat de beeldinformatie rechtstreeks van de sensor kwam. Daardoor kon de body nog een slag kleiner gemaakt worden en werd de afstand tussen de sensor en de lensmount verkort. In de jaren daarna kwamen andere camerafabrikanten ook met systeemcamera's.

Getipt door LetatcestLytro lightfield-camera's
2011: Lytro toont lightfield-camera

Een prachtig idee: trek een foto en wissel achter het focuspunt. Dit alles werkte met een sensor met daarop een microlens-array, inclusief een 'supercomputer' in het kleinood om alle lichtvelddata te verwerken. De eerste camera's die slechts 42x42x112mm groot waren, zouden tussen de 400 en 500 dollar kosten en in 2012 op de markt komen. Helaas, het flopte. Althans voor de niet-professionele markt. Lytro richt zich daarom sinds het begin van 2016 op de professionele markt, met de nadruk op video.

Van alles

Dingen die niet echt passen binnen de 'normale' Tweakers-wereld of dat misschien wel gaan doen, maar waar nog geen label aan hangt, van die dingen ;)

Getipt door musimanGmail Beta inbox
2004: Google begint met bèta Gmail op 1 april

Dat was een goeie grap: 1 gi-ga-byte ruimte in je gratis mailbox, dat kon niet waar zijn! Het was toch waar en de filosofie achter de e-maildienst was dat je niet langer honderd verschillende mappen hoefde aan te maken om je mail te sorteren, Googles zoeksystemen zouden dat afvangen, al kon je wel labels aan je mails hangen. Gmail hing jaren in bèta en het was dan ook niet mogelijk om zonder invite een gmail-adres aan te maken. Dat leidde tot veel interesse op GoT.

Getipt door LetatcestRepRap
2005: Eerste zichzelf printende opensource-3d-printer

Het doel van RepRap was dat het een goedkope 3d-printer moest zijn die veel van de benodigde onderdelen zelf kon printen. RepRap staat dan ook voor 'replicating rapid prototyper'. RepRap werd gesticht door Adrian Bowyer, een docent aan de University of Bath. De eerste versie van RepRap die zijn opvolger succesvol printte, was RepRap 0.2. Dit succes werd in september 2006 behaald. De 1.0-versie zag op 9 februari 2008 het licht als RepRap 1.0 Darwin.

Getipt door LetatcestBitcoin-note
2009: De eerste bitcoins worden gedolven

In oktober 2008 publiceerde ene Satoshi Nakamoto een paper op The Cryptography Mailing list getiteld: Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System. De eerste bitcoins werden vervolgens begin januari gedolven via opensourcesoftware. Elke transactie werd in een publiek beschikbare blockchain vastgelegd en een nieuw soort cryptogeld was geboren. In eerste instantie was het natuurlijk niks waard en is er de anekdote van de 10.000 bitcoin voor een pizza. De techniek van bitcoin, blockchain, blijkt erg interessant voor heel veel soorten transacties en contracten. In de jaren die volgden sprongen er tal van bedrijven op blockchaintech, snel gevolgd door banken. Allemaal met dank aan ene Nakamoto.

Getipt door LetatcestLHC CERN Grid
2015: LHC start voor de tweede run

De Large Hadron Collider in CERN startte voor de tweede run met nog meer energie om na het vinden van het higgsboson meer onbekende deeltjes te zoeken en hopelijk te vinden. Of juist niet, het hangt van het kamp af waar je in zit. De start in maart liep enige vertraging op door een kortsluiting, maar uiteindelijk viel het mee en schoten de eerste deeltjes weer vanaf 5 april 2015 door de enorme machine van 27 kilometer omtrek heen. De plek waar de theorie zich moet bewijzen in de praktijk, zodat die in het standaardmodel van de natuurkunde past.

Tweakers-community

Er waren lanparty's, er traden mensen in het huwelijk, er waren MoaMs, er werd gefoeterd en er werd getoverd: vroeger-toen-alles-beter-was.

Getipt door John BDDutch Power Cows logo (groot)
1998: Oprichting Dutch Power Power Cows

Dutch Power Cows, kortweg DPC, is het distributed computing team van GoT-leden. Het team heeft in de loop der jaren aan veel verschillende projecten meegedaan en wist geregeld de eerste plaats te halen. DPC startte met het RC5-project van Distributed.net, waar ook de koeien-emoticon vandaan komt. Jaarlijks is er ook een zogenaamde Stampede. De laatste was op 26 april van dit jaar }:O

Getipt door harleyWAN Null
2000: WAN Null

WAN staat voor We Are Networking en was een grote lanparty op een camping. WAN Null trok zo veel tweakers dat Femme er een verslag aan wijdde. De eigen Tweakers-tent had toen ruimte voor zo'n 25 lannerds. Het was wel een erg vochtig gebeuren, maar dat mocht de pret niet drukken.

Getipt doorHCC Dagen 2002 fotoverslag: Tweakers.net stand verkoop
2003: 25.000 artikelen op Tweakers: begin van het jaaroverzicht

Het heugelijke nieuws van 25.000 artikelen op Tweakers was direct aanleiding om een jaaroverzicht samen te stellen. Dit eerste jaaroverzicht paste nog op een pagina en behandelde in vogelvlucht, chronologisch de gebeurtenissen per maand. Dat systeem hield niet lang stand; sinds 2007 worden jaaroverzichten per onderwerp ingedeeld, zoals 'Ontwikkelingen in besturingssystemenland'. Na een tijdje kwam toch de klad erin en na 2013 stierf het jaaroverzicht een stille dood.

Tweakers.net NG relaunch taart groot
2007: Nieuwe site, nieuw logo

In de tijd dat ook Tweakers nog dingen anders dan raketten lanceerde, kwamen er een nieuwe site én een nieuw logo: het 'spike'-logo. De grootscheepse vernieuwing heette 'Tweakers.net NG' van 'Next Generation', waarbij een van de belangrijkste vernieuwingen was dat er drie channels kwamen, Core, Pro en Life, die inmiddels niet meer bestaan, maar waar we wel de gekleurde bolletjes op de frontpage aan danken.

Getipt door ZeefGetrouwd
2013: 1-aprilgrap leidt tot... Getrouwd

Een samenwerking tussen Tweakers en Bokt.nl, een site voor paardenliefhebbers, leidde tot een datingsite: Biks & Bytes. Paardenmeisjes en elektronicafans. Het leidde in ieder geval tot een huwelijk tussen tweaker seb8iaan en Bokt-meisje Paisano.

Getipt door OlafTweakers logo voor digitaal gebruik
2015: De laatste incarnatie van het Tweakers-logo

Henk was intussen al bijna acht jaar weg als logo. Maar 'spike' was niet altijd even handig in gebruik. Daarom ging Tweakers samen met de community op zoek naar een nieuwe vorm. De projectgroep kwam tot zeven voorstellen en daarna is gekozen voor wat nu al weer bijna anderhalf jaar het huidige logo is.

Tot besluit

Een virtuele wandeling door het collectieve geheugen maakt natuurlijk ook nieuwsgierig naar de toekomst. Hoe zit het nou met dat kleiner worden en die Wet van Moore waar constant het einde van wordt aangekondigd? Gaat alles '3d' of gaan we op een andere manier voor koeling zorgen, met nog te bedenken technieken op nanoschaal? Gaat het dan nu toch eindelijk lukken met het op grote schaal produceren van die koolstofnanobuisjes en kunnen die hun belofte gaan waarmaken? En natuurlijk: wat worden de dingen waar je nog mee tweaken kunt? Gaan we allemaal los met geheel geïntegreerde domotica smarthome-installaties? Energie besparen, zelf programmeren aan de benodigde software of rennen we naar de doe-het-zelf-elektronicazaak en gaan we los met microcomputertjes à la Arduino of Raspberry Pi en prutsen we zelf?

Niemand die het weet. Volgens het verleden zouden we ons nu allemaal al lang in vliegende 'auto's' voortbewegen en nog veel meer van dat. Laten we bij onze dertigste verjaardag terugkijken wat de dan afgelopen twaalf jaar hebben gebracht.

Drahtloses Privattelefon und FernseherUit: Echte Wagner Margarine Album Nr.3, Zukunftsfantasien, 1929

Reacties (126)

126
126
117
2
0
6
Wijzig sortering
Iedereen weer bijgekomen van feest? :)
Ik was er aanwezig en heb nog oude WAN'00 t-shirt liggen dat ik speciaal heb gemaakt voor Tweakers.net tent. Na uitdelen heb ik nog 2 shirts bewaard.

17 jaar later, nog steeds 2 shirts. Eentje is nu geschonken aan Tweakers.net als museumstukje en herinnering. :) De andere bewaar ik zelf.

Ik volg hele computerwereld al actief sinds XT machines. Het jaar 1999 is echt een explosie van computerwereld. Er worden veel laptops gemaakt en computers worden steeds goedkoper. Ik heb nog steeds tijdschriften van 1999, je kan gewoon lezen dat er echt van alles gebeurt op het markt. Steeds meer nieuwe producten elke maand.

Dankzij Directx 7 worden games veel beter op Windows. Dat levert al snel een slachtoffer in 1999: 3Dfx Voodoo kon de tempo niet bijbenen omdat ze niet goed gerekend zijn op snellere opmars van Nvidia met betere videochips. Waar Voodoo kaarten te traag in ontwikkeling is (ze zijn al groot en duur) en ondanks compactere Banshee is strijd al duidelijk. 3Dfx is te lang blijven hangen in eigen 3Dfx omgeving, werkt niet veel aan DirectX en is meer bezig met OpenGL. Pas als 3Dfx opmerkt, probeert men te meeliften in succes van DirectX. Helaas zijn drivers niet goed en kaarten zijn nogal groot.

1999 is ook echte start van games omdat hardware en Windows beter gaan. Voorheen is Windows niet of slecht op games afgestemd er was toen ook nog argwaan en richt men meer op OpenGL, waardoor men nog vaak in DOS moet spelen. Dit zorgt ervoor dat er eerste grote lanparties, zo niet aantal openlucht zoals WAN'00. Na WAN'00 volgt er dan bekende Campzone, dezelfde concept maar dan groter. Maar eerst hebben we WAN'99, zie reviews: Tweakers.net op WAN'99 (plaatjes werken niet meer met zo'n oud bericht)

De computerwereld zit wel heel eventjes aan het sidderen met allerlei geruchten voor jaar 2000 bug op aantal computers... Gelukkig is er (bijna) niks aan de hand! De bug is ontstaan door een fout in de bios, denk ik, waardoor er een datum fout zou ontstaan na 2000 en machines op tilt zouden slaan.
(Er rest alleen nog de UNIX datum teller dat later een probleem zal worden.)

Van Abit BP6 moederbord verhaal beschik ik ook over dual-socket moederbord. Maar wel een VP6 met VIA chipset. Toch nog leuk om te zien hoe snel 2x PIII 733 MHz loopt en de moederbord heb ik nog steeds goed bewaard als herinnering, helaas met defecte condensatoren. Het is bekende drama van meeste moederborden met kapotte condensatoren en dat is nu nog steeds zo met oude moederborden! Daardoor zijn er erg veel moederborden (of complete kasten) op de stort beland terwijl ze eigenlijk prima werken als alleen elco's vervangen worden...

We kunnen nog zoveel praten maar wordt het wel zo lang :) Het is fijn dat Tweakers.net er nog is na 18 jaar want er zijn best wel aardig wat websites verdwenen. Gefeliciteerd.
(later over 18 jaar feest vieren is wel erg lang, je kan ook richten op 25 jarig jubileum zoals anderen ook doen. Dit is dan kwart eeuw. Dat is 7 jaar wachten dus.)
Grappig om dan ineens je eigen naam in het artikel terug te vinden.
Het blijft de meest mooie 1 april grap ooit voor mij. Nooit geweten via die weg mijn vrouw te leren kennen :D
Zat net te kijken of je er zelf überhaupt al op gereageerd had :P
Ik was even afgeleid, zat teveel op Bokt ;-)
Het artikel over de release van de eerste iPhone kon het niet meer mis hebben. Grappig om te lezen hoe er toen over een apparaat gedacht werd wat wel degelijk de gehele markt volledig blijvend heeft veranderd.

Verder een leuke weergave van wat er de afgelopen 18 jaar allemaal op ons pad gekomen is.

Het zou trouwens ook wel leuk zijn een overzicht van grootste blunders van de afgelopen 18 jaar te hebben.
BC3 is toch wel de grootste blunder denk ik :P

Of die keer dat Tweakers een LAN zou gaan organiseren en uiteindelijk bleek opgelicht/voor de gek gehouden te zijn door een of andere fantast ..
Of die keer dat Tweakers een LAN zou gaan organiseren en uiteindelijk bleek opgelicht/voor de gek gehouden te zijn door een of andere fantast ..
How, dat heb ik nog niet gehoord. Wanneer was dit?
BC3 is toch wel de grootste blunder denk ik :P

Of die keer dat Tweakers een LAN zou gaan organiseren en uiteindelijk bleek opgelicht/voor de gek gehouden te zijn door een of andere fantast ..
Dat was toch gewoon een tweaker die dat deed, en niet Tweakers zelf?
Het artikel zat er eigenlijk maar op 1 punt naast. En die fout werd niet enkel hier gemaakt maar op zowat alle tech sites. Tot op dat moment was een smartphone iets voor de tech wereld en was er amper een focus op de consumentenmarkt. En ja, die eerste iPhone had vanuit het oogpunt van de technologie en de concurtie wel wat gebreken. Maar die werd zo goed in de markt gezet door Apple en Jobs dat die toch zeer goed verkocht werd. De iPhone is dan ook in de eerste plaats een marketingsucces.
De iphone had oorspronkelijk geen ondersteuning voor apps. Dat staat helaas niet in het artikel (ook omdat het museumtoesel al iOS 3 heeft).
Het artikel over de release van de eerste iPhone kon het niet meer mis hebben. Grappig om te lezen hoe er toen over een apparaat gedacht werd wat wel degelijk de gehele markt volledig blijvend heeft veranderd.

Verder een leuke weergave van wat er de afgelopen 18 jaar allemaal op ons pad gekomen is.

Het zou trouwens ook wel leuk zijn een overzicht van grootste blunders van de afgelopen 18 jaar te hebben.
In die tijd had ik een klant die ons geen mobiel nummer wilde geven, omdat hij het onzin vond.
Een paar alarmen verder gaf hij aan 'eindelijk' DE telefoon te hebben gevonden ( iPhone ), en dat hij bij ontvangst direct alles via zijn telefoon wilde hebben.
Ik had toen zelf een win-mobile telefoon, en alles wat hij noemde zat er al zo'n 2 jaar in ( mail, contacten, browsing )

Hij belde nog speciaal terug naar mij, om te controleren of alles werkte, ik moest hem mailtje sturen, en even bellen vanuit ons systeem.
De man was zó gelukkig met zijn iPhone die alles kon ......

Hij is nog altijd klant, maar heeft nu een S7 Edge ... ik spreek hem vrij regelmatig, we zijn 'kennissen' geworden, ondanks de afstand/klant relatie
ja ik had zelf nog een ibm systeem met Pentium 3 en 1 gb geheugen dat alles draaide op windows xp met een voodoo2 kaart extern doorgelust naar de onboard videkaart.
Enne ut 99 draaide daar goed op.Het was geloof ik in 2003.
Verder vroeger nog andere systemen gehad voordat de Pentium uitkwam.
Als ik terug denk komen er allemaal goede herinneringen boven vooral met de games die toen hip waren of pas uitkwamen.Jammer dat 3dfx niet doorgegaan is met videokaarten maken.
En als je ziet die gadgets allemaal , die opvolging van verbeterde versies van wat dan ook als je ziet wat je allemaal met een smartphone kan doen is echt ongelooflijk.

Dat is de evolutie van de techniek die op hardware gebied razendsnel gaat zonder dat je het in de gaten hebt.
En toen zat ik idd ook op msn met Amerikanen te praten, ik vind het jammer dat deze chatkanalen niet meer bestaan.

[Reactie gewijzigd door rjmno1 op 22 juli 2024 20:49]

Dat topic over Gmail, geweldig ! Iedereen van overtuigd dat het een 1 april grap was, en berichten over hotmail, met hun toentertijd 2MB gratis mail box, wat gewoon voor iedereen genoeg was..

Nu zijn sommige mails al 15 MB :-)
Mijn eerste gmail adres koste mij een pak stroopwafels voor een US invite
Maar ook tshirts van concerten en ansichtkaarten uit het buitenland in 'ruiling' teruggekregen.

"toen" was internet nog gezellig ;)
Geinig zeg ! Ik weet niet meer hoe ik aan mijn gmail kwam, denk via een vriend o.i.d... Maar vooral al die skeptische mensen, leuk om terug te lezen.. Ben benieuwd of ze hun eigen comments nu hebben terug gezien !
Hah! Ik heb een halve kilo Hollandse drop betaald voor een US invite :D

Goeie ouwe tijd 8-)
Nu zijn sommige mails al 15 MB :-)
Doe het niet. files via mail zijn zo inefficient.
Soms kan het niet anders..
Nu zijn sommige mails al 15 MB :-)
Ter info; volgens Wikipedia wordt 10MB als veilig beschouwd voor een e-mail. Bron: https://en.wikipedia.org/wiki/Email_attachment
MX Stream was 99 gulden voor 512Kbit en 175 gulden voor 1024Kbit. Je betaalde een gedeelte aan je provider en aan KPN. :)

Mooi stuk geworden overigens.
Ik was er zo blij mee. Mijn telefoonrekening werd er fors lager door.
idd
van 250 in de 2 maanden, naar 65 per maand EN 256Kb/s download.
Met een jaloerse blik op mijn Vlaamse maatje, die in die tijd al 1024Kb kreeg .... maar vergat te vertellen dat hij een datalimiet had ;)
Volgens mij hebben ze nog steeds datalimieten in belgie
Bij Proximus Internet Start bv. een huiveringwekkende 100GB/maand. Maar goed, dan neem je er een Volume Pack Unlimited bij voor €10/maand, of je gebruikt bv. EDPNet.
Ik ben voor Cistron Maxx gegaan.. 8 mbit/s, wel met een 'limiet' van 100 gbyte/maand.
Ik zat al op de kabel bij KaasHema, heerlijk die 14KB/s over een RS232 poort. Later bij Cistron en toen daar de boel op klappen stond naar Zonnet (Versatel) omdat die 1,5Mbit voor de prijs van 768Kbit KPN aanboden... En hogere upload!
175 gulden ja.

112 KB/s, door die dunne twee telefoondraadjes - het was fenomenaal.
Ik had toen nooit durven dromen dat ik nu gewoon op 500Mbit up/down via glasvezel zit. Terwijl ik jaren geleden nog ongeveer een uur aan het downloaden was voor 1 MP3. En dan was je toch blij dat je die nieuwe track weer binnen had na al dat wachten :+
MSN na school, gouwe tijden!
Ik mis ICQ, gouden tijden! "oh, oh"
Ik mis ICQ, gouden tijden! "oh, oh"
:*) Damned, dat geluidje, het komt plots allemaal terug...
ICQ en IRC om dan (illegaal gedownloade) games uit te wisselen etc...
Miljaar, ik word oud...
In dat geval is er een vrolijke boodschap...
https://icq.com/windows/en

Nu nog even zorgen dat iedereen weer terug gaat van whatsapp naar icq :P
MSN tijdens school, goude tijden.
Ebuddy hielp daar een handje bij, goeie ouwe tijd haha.
Inderdaad, (g)ouwe tijden!

[Reactie gewijzigd door Meg op 22 juli 2024 20:49]

Ik heb hier ook nog een Voodoo 2 8MB liggen, iemand nog een 3DFX boost nodig op zijn SiS kaartje met 1 a 2 MB RAM?
Goed om te horen dat ik niet de enige ben:

Ik heb hier een Voodoo 2 (12Mb) maar ook nog een Voodoo 1 liggen.
hehe, ik heb hier nog 2x voodoo2 12MB incl. SLI kabel liggen! En toch kan ik het om een of andere reden niet over mijn hart verkrijgen om ze weg te doen 8)7
Ik weet nog dat ik zo'n ding kocht.. 600 gulden.. en nog eens 600 gulden voor een 6,4GB WD harde schijf :p

Maar wat een grafische capaciteit.. Quake (3?) spelen.. met allerlei mods op het lan in onze studentenflat. Fantastische periode :)
Gewoon bewaren. Over 20 jaar legendarisch stukje antiek. Heb hier nog een Voodoo 3 2000 PCI liggen in originele doos :).
bewaar het allemaal maar want dat word goud waart.teminste wat die videokaarten betreft
Heb ze allemaal nog:
- Tseng Labs ET4000
- VooDoo2
- Nvidia RIVA 128

En ook nog een:
- Gravis Ultrasound (GUS)
Heel tof! Ik denk dat de tijd van de Voodoo2 kaart de mooiste herrinering is uit mijn computertijd. Via een vriendje van mijn zus zo'n kaartje gekregen en kon toen Half-Life op de hoogste instellingen spelen, wat een ervaring was dat!
Me too icm Half-Life! Wat een tijden!
Hier ooit een Vodoo twee of drie kaart gekregen door hem te ruilen tegen een Vtech kinderlaptop. Kon toen ineens veel meer games veel beter spelen. Erg leuk inderdaad.
De voodoo 2 kaarten idd. ik had de SLI versie. mega vet (en wat een lange kaarten waren dat. Koste veel moeite om die uberhaupt in te bouwen)
Wat mij verder heel erg is bij gebleven van de begin tijd, de eerste cd en dvd brander. Dat heeft toch wel erg veel veranderd.
DVD's branden en verkopen op school of op het werk. geweldige handel. Dingen waren super duur voor een 1x of 2x speed (ja 1x of 2x speed. Je deed er super lang over een dvd vol te branden) maar was zijn geld dubbel en dwars waard.
En data binnen halen met je 33k lijntje :) vooral het geluid zal een ieder nog herkennen :)
Mijn eerste 2 speed cd brander heeft zichzelf in 2 week terugverdient op school :)
Er kwam toen nog heel wat gescheld bij kijken als er weer een exemplaar was mislukt door een buffer underrun, en er zaten toen grote verschillen in de kwaliteit van de schijfjes. Ik heb inderdaad ook op de middelbare school toen CD's/DVD's verkocht. O.a. de 1e Need For Speed game.
De Nokia 7650, geniaal ding was dat.
400KB ROM, 3,6MB RAM
4096 kleuren TFT, 176x208 pixels
Adviesprijs: € 729,00

De reactiethread is ook mooi, compleet met gulden referenties:
Stel dat je een abonnement van 5MB data per maand neemt, betaal je bij Vodafone 15 euro inc btw. Dit is dus 3 euro per MB. Als ik een uurtje MSN, ben ik zo'n 150KB kwijt.

(KB/MB) x 3,00 =
150/1000 x 3,00 = 0,45

Zeg maar 1 gulden per uur. Data is volgens mij iets van 15 eurocent per minuut. Via GSM zou dat kosten: 60 x 0,15 = 9 euro. Dat is 20 keer duurder!

[Reactie gewijzigd door oef! op 22 juli 2024 20:49]

Geweldig toch, in die tijd was ik behoorlijk onder de indruk van alle features. In de basis verschilt het zelfs niet veel met een smartphone van nu. Het was overigens wel een enorme baksteen. :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.