Door Kay Slagman

Nieuwsposter

Nokia 7650 smartphone review

Inleiding

Nokia 7650 review: aankondigingspicTijdens de grote opkomst van de mobiele telefonie stond Nokia onder velen bekend als toonaangevende mobiele-telefoonfabrikant en wist het, onder meer met successen als de 6110 en 6150, een kwaliteitsstempel op z'n naam te drukken. Deze naam werd echter gedeeltelijk afgebrokkeld door foutgevoelige telefoons als de populaire 8210 en 8850. Toen Ericsson in 2001 met de T68 op de markt kwam en daarmee een grote technische voorsprong wist te verwerven, begonnen vooral kenners te twijfelen aan Nokia. Waar Nokia met reclames kwam waarin de nieuwste technieken werden gepresenteerd onder het motto "binnenkort kan het echt", bracht Ericsson al handhelds op de markt waarmee dit alles reeds mogelijk was.

Nokia lijkt echter aan een stevige inhaalslag te zijn begonnen. Het ene na het andere mobieltje met kleurenscherm wordt aangekondigd en inmiddels zijn de eerste van deze telefoons al te koop. De allereerste mobiele telefoon van Nokia met een kleurenscherm, de 9210 niet meegerekend, is de hier besproken 7650. Een jaar geleden werd deze telefoon al aangekondigd en hij is inmiddels verkrijgbaar. De 7650 wordt gepositioneerd als zakelijke telefoon en behoort door zijn uitgebreide functionaliteit tot de categorie "smartphones".

Specificaties

Afmetingen114 x 56 x 26 mm, 138 cc
Gewicht154 g
Accucapaciteit2 - 4u bellen, 100 - 150u standby, 1u 50m laden
Beeldscherm12-bits: 4096 kleuren TFT, 176x208 pixels
Camera3,5mm, 640x480
Geheugen400KB ROM, 3,6MB RAM
CommunicatieGSM/GPRS (900/1800MHz), IrDA, Bluetooth (geen headset)
BerichtenSMS, MMS, E-mail
WAPWAP 1.2.1
BesturingssysteemSymbian OS, Series 60 softwareplatform
JavaondersteuningJa
VoicedialingJa
GamesSnake Ex, Mix Pix, Card Deck, Bounce, Triple Pop
Adviesprijs€ 729,00

De Nokia 7650 heeft in vergelijking met hedendaagse mobiele telefoons een grote omvang en is relatief zwaar. Dit is niet zo verwonderlijk, gezien de functionaliteit die het apparaatje herbergt. Hoewel de telefoon vrij veel weegt, gaat je broek niet scheef hangen wanneer je hem in je broekzak stopt. De telefoon is zo ontworpen dat hij goed in de hand ligt en dat hij makkelijk met één hand te bedienen is. Om het toetsenbord tevoorschijn te toveren, moet het achterste gedeelte naar beneden geschoven worden, een grapje dat is afgekeken van Siemens.

Bediening

De interface van de telefoon is compleet verschillend dan we van Nokia gewend zijn en gebruikers van vrij nieuwe telefoons, zoals de SonyEricsson T68i, zullen direct de pictogrammenopzet van het hoofdmenu herkennen. De telefoon werkt door het gebruik van een kleine joystick erg snel en intuïtief. Af en toe betrapte ik me erop dat ik twijfelde of ik met een kleine computer werkte of met een mobiele telefoon. De telefoon heeft twee optietoetsen direct onder het beeldscherm, die een dynamische functionaliteit hebben. Het is direct te merken dat er goed is nagedacht over de menubediening. In menu's worden direct veelgebruikte commando's weergegeven onder de optietoetsen en vaak wordt in submenu's meteen het meestgebruikte commando geselecteerd. Op deze manier is het mogelijk om snel handelingen te verrichten.

Toch kent het menu enkele eigenaardigheden qua navigatie. Het menu-item dat standaard bovenaan staat, Telefoon, brengt je naar het hoofdscherm, waar je ook binnenkomt als je de telefoon aanzet. Een erg verwarrende en onlogische naam. Het hoofdscherm kan een eigen achtergrondafbeelding bevatten en het operatorlogo kan via een omweg aangepast worden. Het is alleen even zoeken naar waar de achtergrond aangepast kan worden. Gelukkig kun je in een eigen menu, het Favorietenmenu, snelkoppelingen maken naar allerlei applicaties en bestanden. Bovendien kunnen de functies van de optietoetsen in het hoofdscherm zelf aangepast worden, zodat de meestgebruikte functies direct binnen handbereik zijn. Standaard staan het Cameramenu en het Favorietenmenu ingesteld onder deze toetsen.

De grafische interface werkt erg prettig. De achtergrondafbeelding kan aangepast worden. Iedere afbeelding kan als achtergrondafbeelding fungeren. In de menu's kan gekozen worden uit drie verschillende themes: paars, groen en blauw. Niet alleen is een grafische interface in kleur veel fijner voor de ogen, het wordt er ook allemaal een stuk duidelijker en overzichtelijker op. De kwaliteit van het scherm is erg goed. De kleuren zijn duidelijk en het beeld is zeer scherp. Een minpuntje is dat de beeldschermverlichting na een seconde of tien automatisch uitspringt. Dit kan enorm gaan irriteren wanneer je bijvoorbeeld even moet wachten bij het downloaden van e-mails. Ik heb nergens in het menu een optie kunnen vinden waarmee dit aan te passen is.

Wanneer het toetsenbord ingeschoven wordt, vraagt de telefoon automatisch of je de toetsen wilt blokkeren. Als de camera aanstaat terwijl je dit doet, gaat de camera in stand-by mode. Je hoeft dan alleen de telefoon open te schuiven en je kunt direct een foto maken. De telefoon kan ook volledig geblokkeerd worden. De telefoon staat dan wel aan, maar om gebruik te kunnen maken van de telefoon moet dan eerst de blokkeringscode ingetoetst worden. Op deze manier is het onmogelijk voor bijvoorbeeld dieven om de telefoon op korte termijn te gebruiken.

De accu gaat twee tot drie dagen mee bij redelijk intensief gebruik en Bluetooth geregeld aan. Wanneer Bluetooth uitstaat, worden de drie dagen gemakkelijk gehaald. Ook de camera en de geïnstalleerde spelletjes (Snake EX en Mix Pix) zijn batterijvreters. Het volledig opladen van de batterij neemt een kleine twee uur in beslag.

Kan 'ie ook bellen?

Nee Nou goed, een beetje dan. Een beetje heel erg eigenlijk. De luidspreker is heel helder, en dit zorgt ervoor dat storingen in het signaal ook duidelijk hoorbaar zijn. Dit is vooral merkbaar wanneer een verbinding gemaakt wordt. Als er eenmaal een verbinding is, zijn de storingen nauwelijks hoorbaar. Het feit dat de telefoon slechts dual band is, waardoor de telefoon dus niet in Amerika gebruikt kan worden, kan voor sommigen een groot minpunt zijn. Nokia heeft tot op heden ook nog geen Amerikaanse versie aangekondigd.

Een nuttige functie is de hands-free mogelijkheid van de luidspreker en microfoon. Zodra het rode knopje aan de linkerzijde van de telefoon wordt ingedrukt tijdens een gesprek, wordt het signaal van de luidspreker verhoogd, waardoor de luisteraar goed verstaanbaar is, zonder dat je de telefoon aan je oor hoeft te houden. Wanneer je de telefoon vervolgens aan je oor zet, wordt het volume automatisch op normaal niveau gebracht. De twee zwarte rondjes, links aan de voorzijde van de telefoon, zijn de sensoren die dit mogelijk maken.

Muziekliefhebbers zullen de ondersteuning voor polyfone ringtones waarderen. De geluidsset van de MIDI-implementatie wordt geleverd door Beatnik. De geluiden klinken een stuk beter dan die van andere telefoons met ondersteuning voor polyfone ringtones. MIDI bestanden kunnen naar de telefoon gestuurd worden via infrarood, Bluetooth, e-mail, MMS of worden gedownload via WAP. De ringtonecomposer in de telefoon biedt alleen de mogelijkheid om monofone ringtones te creëren, dus je zult een MIDI programma moeten gebruiken om je eigen hitsongs compatible met je 7650 te kunnen krijgen. Ingesproken berichten en .wav bestanden kunnen ook als beltoon worden gebruikt. Deze optie is goed bruikbaar, omdat ze duidelijk en met een hoog volume weergegeven worden. Enkele voorbeelden:

*Nokia 7650 ringtones
*Voorbeeld wav 1
*Voorbeeld wav 2

De statistieken zijn te bekijken via het Logboek. Hier wordt een lijst met recente gesprekken, dataverbindingen en berichtverkeer, zoals SMSjes weergegeven. Er kan uiteraard in detail bekeken worden hoeveel tijd er naar 'buiten' gebeld is, hoeveel tijd inkomende gesprekken hebben gekost en hoeveel data er verbruikt is. Data statistieken zijn vanzelfsprekend alleen met een GPRS-aansluiting bij te houden. De lijst met verbindingsverkeer is te filteren op verbindingstype. Opmerkelijk is het ontbreken van een duidelijke SMS-teller.

Messaging

Voor velen misschien wel belangrijker dan het bellen is de mogelijkheid om berichten te versturen. Deze functie is volledig opgenomen in de telefoon en ieder menu dat te maken heeft met tekst, geluid, afbeeldingen of contacten, biedt de mogelijkheid om berichten te versturen. Er is ondersteuning voor een aantal verschillende typen messaging: SMS, MMS, E-mail en datamessaging, zoals het versturen van gegevens via infrarood of Bluetooth.

*SMS
Het meest populaire type messaging is goed uitgewerkt op deze smartphone. Er is ondersteuning voor multitap- en T9-invoer. Het invoeren gaat uitermate snel en er is vrijwel geen vertraging merkbaar, zelfs niet wanneer er een lang, gekoppeld bericht van vijf SMSjes gemaakt wordt. Opvallend is trouwens dat je door de grootte van het scherm en de snelle invoer veel eerder geneigd bent om grotere SMS-berichten te schrijven.

Een hulpvolle extra is de speciale ABC-knop die tijdens het typen van tekst snelle toegang tot woordopties biedt. Er kan hiermee bijvoorbeeld gekozen worden voor het invoeren van een sjabloon of het invoeren van een nieuw woord aan het woordenboek. Wanneer de toets ingehouden wordt, is het mogelijk om tekst te selecteren en te kopiëren/plakken. Dit is geen overbodige luxe op een telefoon die een dergelijke hoeveelheid mogelijkheden biedt. Picture messaging is ook aanwezig, maar aangezien het teveel SMS-ruimte vergt, is het geen aantrekkelijke optie. Ondersteuning voor EMS zou prettig zijn geweest.

*MMS
MMS staat voor Multimedia Messaging Service en wordt beschouwd als de opvolger van SMS. Met MMS is de limiet van 160 tekens opgeheven en er is theoretisch geen maximum aantal tekens meer aan gebonden. In een MMS-bericht kunnen afbeeldingen, soundclips (.amr) en tekst verwerkt worden. In de toekomst zal ook het invoegen van video mogelijk zijn, maar dit is door de beperkte bandbreedte van huidige netwerken op dit moment weinig aantrekkelijk. Een MMS wordt opgesteld als een verzameling slides, net als bijvoorbeeld een Powerpoint-presentatie. Per slide kan een afbeelding, een stuk tekst en een soundclip ingevoegd worden.

Nokia timmert hard aan de weg om van MMS een succes te maken. Ondersteuning hiervan in de 7650 is echter wat gelimiteerd. Ondanks het feit dat de ingebouwde camera een fantastische extra is, hadden de MMS-mogelijkheden uitgebreider gemogen. Zo is het niet mogelijk om meer slides toe te voegen aan één MMS. Dit is een wat aparte beperking, omdat de 7650 als dé MMS-telefoon wordt gepositioneerd en telefoons als de SonyEricsson T68i deze beperking niet kennen.

*E-mail
Op de Nokia 7650 is standaard een e-mail client aanwezig die ondersteuning voor meer accounts biedt. Er kan echter slechts één account tegelijk actief zijn, dus het is niet mogelijk om meer accounts tegelijk mail op te laten halen. Bij het ontvangen van e-mail worden de e-mails gedownload naar de telefoon, inclusief bijlagen. Veel bestandstypen zijn gewoon te openen op de telefoon, zoals afbeeldingen, tekstbestanden, installatiebestanden voor programma's en soundclips. Bestandstypen die niet ondersteund worden door ingebouwde applicaties, kunnen eventueel door zelfgeïnstalleerde applicaties geopend worden. De e-mails kunnen uit de telefoon verwijderd worden zonder ze op de server te verwijderen, om op deze manier telefoongeheugen vrij te kunnen maken.

*Datamessaging
Informatie die via de infraroodpoort of via Bluetooth binnenkomt, wordt als bericht in de inbox opgeslagen. Vanaf hier kan de data opgeslagen op de juiste plek in de telefoon, zo worden afbeeldingen naar de map Afbeeldingen gekopieerd. De standaard berichtennotificatie wordt dan ook ten gehore gebracht. Ieder type bestand kan verzonden en ontvangen worden. Met sommige Bluetooth USB-adapters is het niet mogelijk om via de Windows Verkenner bestanden van de telefoon naar de pc te kopiëren, maar via de bijgeleverde Nokia PC Suite software is dit in de meeste gevallen geen probleem. Een oplossing voor degene die toch via de Windows Verkenner bestanden willen versturen, kan hier gevonden worden.

PIM functionaliteit

De 7650 herbergt onder andere een contactenlijst, agenda, takenlijst en notitiemogelijkheid om je persoonlijke informatie te kunnen beheren. Al deze informatie kan gesynchroniseerd worden met Outlook. Een contact kan naast een voor- en achternaam een bedrijf, faxnummers, (mobiele-/vaste-) telefoonnummers, e-mailadressen, semafoonnummers, URLs, Adressen, DTMF tonen, een verjaardag, notities en afbeeldingen bevatten. Je kunt van vrijwel ieder element meer dan één item invoegen, bijvoorbeeld wanneer iemand zestien mobiele-telefoonnummers heeft . Er kunnen twee typen afbeeldingen worden toegevoegd: een portretfoto en een andere afbeelding. De portretfoto wordt getoond wanneer door de lijst gebladerd wordt of wanneer een gesprek met de persoon in kwestie gevoerd wordt. Aan ieder contact kan een persoonlijke beltoon worden toegewezen. Het invoeren van contacten gaat erg snel en intuïtief.

De agenda is niet zo uitgebreid als die van een gemiddelde PDA, maar voldoende uitgebreid om bruikbaar te zijn. Ook hier gaat de invoer snel, misschien nog wel sneller dan met een PDA met handschriftherkenning, omdat hier invoer met een T9-woordenboek mogelijk is. Er kunnen drie typen afspraken gemaakt worden: vergaderingen, memo's en gedenkdagen. Vergaderingen kunnen een onderwerp, locatie, begintijd, eindtijd, begindatum, einddatum, signaal, herhaaloptie en synchronisatie-instellingen bevatten. Een memo biedt alleen ruimte voor een onderwerp, begindatum, einddatum en synchronisatie-instellingen. Een gedenkdag tenslotte biedt ruimte voor een gelegenheid, datum, signaal en synchronisatie-instellingen. De gegevens kunnen bekeken worden in maandweergave, weekweergave en dagweergave. Het verzenden van een afspraak kan ook via SMS, zodat gebruikers met een telefoon die de opmaak begrijpt meteen de afspraak in hun agenda kunnen zetten.

De takenlijst is vrij beknopt met alleen mogelijkheden voor het noteren van een onderwerp, uiterste datum en een prioriteit. Een mogelijkheid tot het toevoegen van enkele opmerkingen zou geen overbodige luxe zijn geweest. Nu moeten alle opmerkingen in het onderwerpveld geplaatst worden, wat het geheel er niet overzichtelijker op maakt. Notities zijn gewoon tekstbestanden zonder poespas. De invoer gaat ook hier snel door de T9-ondersteuning.

Connecties met pc's en PDA's kunnen alleen draadloos gelegd worden. De telefoon biedt qua connectiviteit alleen ondersteuning voor infrarood, Bluetooth en GSM/GPRS. Met uitzondering van een headset-kabel biedt deze telefoon geen mogelijkheid tot het aansluiten van een kabel. Voor velen kan dit een groot minpunt zijn, maar wanneer je een infraroodpoort of Bluetoothdongle voor de pc bezit of een PDA met IrDA-/Bluetooth-ondersteuning hebt, hoeft dit geen nadeel te zijn. De infraroodverbindingen werken probleemloos en in combinatie met een iPaq 3870 werkt de 7650 ook probleemloos. Let wel op wanneer je van plan bent een Bluetooth headset te kopen: deze werkt niet in combinatie met de Nokia 7650! Hoe Nokia het in z'n hoofd gehaald heeft om geen ondersteuning voor het Bluetooth headset profile in een zakentelefoon als de 7650, die uitpuilt van de features, in te bouwen, is onbegrijpelijk.

Camera

Eén van de meest onderscheidende features van de Nokia 7650 is de geïntegreerde digitale camera. Door het beeldscherm als viewfinder te gebruiken, kunnen eenvoudig foto's gemaakt worden. De viewfinder is vrijwel realtime en werkt erg prettig. De camera heeft een 3,5mm lens en kan foto's maken met een maximale resolutie van 640x480 op 24-bits. De camera kan in drie verschillende modi foto's maken: standaard, portret en nacht. Daarnaast kan de mate van JPG-compressie worden aangepast. De standaard mode maakt foto's op 640x480. Deze foto's variëren van 15 tot 30KB in bestandsgrootte. Foto's in standaard mode zijn vooral geschikt voor gebruik op de pc, om te printen en om te MMSen. Bij het versturen van een dergelijke foto per MMS kan er overigens voor worden gekozen de afbeelding te verkleinen, zodat er minder data verstuurd hoeft te worden. Foto's in portret mode hebben een resolutie van 80x96 en zijn gemiddeld zo'n 3KB groot. Deze mode is bedoeld om foto's te maken voor het contactbeheer. Nacht mode vergroot de sluitertijd om meer licht op te vangen, zodat de foto's lichter worden. Deze optie is ingebouwd, omdat de camera geen flitser bevat. De kwaliteit van foto's in nacht mode is een stuk lager dan van foto's die in de standaard mode zijn geschoten.

Onderstaande foto's zijn met de ingebouwde camera geschoten en geven een indruk van de kwaliteit van de camera. De afbeeldingen zijn uitgesneden om op de pagina te passen en dus niet digitaal verkleind. Om de afbeelding op volledige grootte te bekijken, kun je erop klikken:

Wanneer je een kiekje geschoten hebt, wordt de mogelijkheid geboden om deze direct te verzenden via e-mail of MMS. Daarnaast kunnen de afbeeldingen worden geupload naar een server, bijvoorbeeld van Club Nokia, om ze online te kunnen zetten en te bewerken.

Programma's installeren

Het Symbian besturingssysteem waar de 7650 op draait, biedt de mogelijkheid nieuwe programma's te installeren. Dit kan op twee manieren. Ten eerste is er de mogelijkheid native Symbian applicaties te installeren. Dit zijn applicaties die speciaal voor het Symbian besturingssysteem zijn geschreven in C++. Deze zijn te herkennen aan de extensie .SIS. Daarnaast biedt de 7650 ondersteuning voor J2ME, dus Java applicaties. Deze mogelijkheid zorgt ervoor dat de functionaliteit van de telefoon altijd uitgebreid kan worden. Hoewel de hier besproken Nokia nog maar net uit is, is er al een aantal nuttige applicaties beschikbaar, waarvan we enkele interessante zullen bespreken.

*Webviewer
Webviewer is een kleine Java webbrowser met ondersteuning voor HTML. Webviewer heeft o.a. ondersteuning voor HTTP, HTTPS, mailto, FTP, en gopher URLs en het bekijken van Microsoft Word en Adobe PDF documenten. Dat is in ieder geval genoeg om pda.tweakers.net mee te kunnen bekijken . Nadeel van dit programma is dat ervoor betaald moet worden, want na tien dagen is de demoversie niet meer bruikbaar.

*Realplayer
Real Networks heeft een versie van zijn Realone player voor Symbian besturingssystemen gemaakt waarmee het mogelijk is audio en video te streamen via GPRS. Zo kunnen BBC zenders gestreamed worden en kunnen verschillende radiozenders beluisterd worden. Hoewel het weinig nuttig lijkt om op zo'n klein beeldschermpje naar video te kijken, is het toch erg verslavend en vooral erg leuk. Het beeldscherm is groot genoeg om alles duidelijk te kunnen zien. Dat mensen je aankijken alsof je van een andere planeet komt, moet je dan even voor lief nemen

*IRC
Voor de Nokia 7650 is ook een heuse IRC client beschikbaar waarmee het mogelijk is te chatten op je mobiel. Dit is vooral prettig via GPRS. Omdat je bij GPRS alleen voor de verstuurde data betaalt, en dit bij chatten minimaal is, kost het weinig. Ook voor dit programma moet betaald worden, anders blijft er een irritante demomelding in beeld staan.

*Teletekst
Het Finse bedrijf Nowire heeft een applicatie ontwikkeld waarmee het mogelijk is om teletekst van een beperkt aantal zenders te bekijken op de 7650. De Nederlandse NOS teletekst is hier ook op te bekijken.

*Video
De Duitse telecomprovider T-Mobile bracht kort geleden een applicatie op de markt dat video's op kan nemen op een Nokia 7650. Het programma is Duitstalig, maar inmiddels zijn op verscheidene plekken op internet Engelse binaries verkrijgbaar. Met dit programma kunnen korte video's gemaakt worden van 10 seconden. Deze worden opgeslagen als .MP4 bestanden. De kwaliteit is niet om over naar huis te schrijven, maar omdat de bestanden gemaild kunnen worden, bijvoorbeeld naar andere 7650-gebruikers, kan het leuk zijn om korte videootjes uit te wisselen. Een videoclip van 10 seconden is ongeveer 100KB groot.

*Opera
Opera heeft bekend gemaakt een versie van haar webbrowser voor Symbian handhelds uit te zullen brengen. Meer informatie hierover kun je hier vinden.

*Doom
Ook de legendarische FPS Doom is inmiddels verkrijgbaar voor deze telefoon. Lees er hier meer over.

Concurrenten

*SonyEricsson T68i
Een telefoon waarmee de 7650 al snel vergeleken wordt, is de SonyEricsson T68i. Deze telefoon is een stuk lichter en bulkt van de features die vooral voor zakelijke gebruikers interessant zijn. Zo is er ondersteuning voor infrarood, Bluetooth, tri-band, WAP 2.0 en MMS. De gesprekskwaliteit van de telefoon is ook beter. Het kleurenscherm van de T68i is een stuk slechter dan die van de Nokia 7650, omdat de T68i slechts over een scherm met 256 kleuren beschikt. Door het aansluiten van een SonyEricsson Communicam kan ook met deze telefoon gefotografeerd worden. Ook hier fungeert het beeldscherm als viewfinder, maar met een gemiddelde framerate van circa twee beelden per seconde werkt dit een stuk minder prettig dan de camera van de 7650. De SonyEricsson biedt geen mogelijkheid tot het installeren van extra programma's en is meer gelimiteerd in de PIM functies.

*SonyEricsson P800
De door velen inmiddels felbegeerde P800 van SonyEricsson is ook gebaseerd op het Symbian besturingssysteem en gaat nog een stap verder in het smartphone principe. Met een touchscreen van 208x320 pixels, een VGA camera, Bluetooth, GPRS en ondersteuning voor onder meer HTML, XHTML, I-mode, WAP 2.0 en MMS heeft SonyEricsson met deze telefoon/PDA hybride een ware krachtpatser in huis. De mogelijkheden gaan nog een stuk verder dan die van de Nokia 7650. Helaas wordt de release van deze smartphone keer op keer uitgesteld en op dit moment kan de telefoon de concurrentie met de 7650 dus nog niet aan.

*Sendo Z100
De Z100 van Sendo maakt gebruik van het Smartphone 2002 besturingssysteem van Microsoft. Ondersteuning voor vele multimedia mogelijkheden, met software als MSN Messenger en Internet Explorer, gaat nog een stap verder dan de huidige Symbian toestellen. Daarnaast heeft dit besturingssysteem als voordeel dat het (op dit moment) op een grote ondersteuning van ontwikkelaars kan rekenen. Een oorzaak hiervan is het feit dat er weinig verschil zit in het ontwikkelen voor het PocketPC OS en het Smartphone 2002 OS.

Conclusie

Vanwege slechte ervaringen met Nokia toestellen in het verleden, was de aanschaf van deze Nokia een grote gok en ben ik met enig scepticisme aan het testen van deze 7650 begonnen. Deze telefoon heeft me meer dan verwacht weten te verbazen en naarmate ik deze telefoon langer gebruikte begon ik hem steeds meer te waarderen. Naast al de nuttige aspecten aan de 7650 is deze mobiele telefoon ook gewoon heel erg leuk om mee te spelen. Zelfs de ingebouwde camera blijkt nuttiger te zijn dan van ik tevoren gedacht had.

Toch is ook de 7650 niet perfect. Zo is het werkelijk een raadsel waarom Nokia ervoor gekozen heeft om geen ondersteuning voor Bluetooth-headsets in te bouwen. Daarnaast is het geheugen beperkt tot 3,6MB en biedt de telefoon geen enkele mogelijkheid om dit uit te breiden. Van geruchten over een 7650i die, naast een aantal andere verbeteringen, wél een uitbreidingsslot zou bevatten, lijkt weinig waar te zijn. De grootte van het toestel en het feit dat deze opengeschoven moet worden, is geen minpunt. De telefoon ligt lekker in de hand en is erg prettig voor dagelijks gebruik. Bij harde wind laat de telefoon zien wat het nut is van de banaanvorm; er is opmerkelijk weinig storing van de wind waar te nemen.

De adviesprijs is voor een telefoon behoorlijk aan de hoge kant, maar vergeet niet dat deze telefoon heel wat meer is dan alleen een telefoon. Op dit moment is dit een van de beste telefoons die verkrijgbaar is. Laat je niet beïnvloeden door vooroordelen over Nokia; de telefoon voelt zeer degelijk aan en van softwarefouten en vastlopers lijkt deze Nokia nog nooit gehoord te hebben.

Reacties (143)

Wijzig sortering
Het lijkt mij een net niet PDA/telefoon combi. Als je dat wilt is bijv een XDA misschien een betere optie. Verder is natuurlijk voor de niet-zakelijke gebruiker deze telefoon vooral een gadget. Voor de zakelijke markt is misschien het ontberen van Bluetooth (wat oa de T68i wel heeft) misschien wel een belemmering.
Hij heeft wel Bluetooth, alleen geen ondersteuning voor de Bluetooth headsets.
een gemiste kans wat mij betreft :)
voor bellen aan je oor is ie wat zwaar dus dan is zo'n wireless headset ideaal
Anoniem: 51061
@D2k18 oktober 2002 12:01
Maar een XDA is wat gebruiksgemak weer een stuk minder. Het belt in ieder geval voor geen meter met zo'n groot (en vooral zwaar!!) toestel. Er zijn alweer een stuk betere hybrids te krijgen.. Denk eens aan de Sony Ericsson P800. Die heeft volledige bluetooth ondersteuning, uitbreidbaar geheugen (is standaard 16+16MB flash), 400 uur standby, en kost maar 50 eurootjes meer dan de nokia.. (volgens pricewatch :P)

En volgens mijn info is ie al te krijgen...
XDA is een prima foon (no pun intended), ik hang 'm nml nooit aan m'n oor maar heb altijd de meegeleverde oortjes in om tijdens het mail lezen/webbrowsen in de tram m'n 128MB aan MP3's te luisteren. Mediaplayer houdt vanzelf z'n mond bij inkomend gesprek. Tevens hoor je stereo als je DIVXen kijkt. (Ik heb RomeoMustDie met prima kwaliteit op 110MB kunnen compressen. Ook met 5 uur vol aan (lees: 100% proc+backlight) overleefd ie de beste laptops en weegt ie een fraktie)

Op kantoor gebruik ik altijd de speakerphone optie kan iedereen meegenieten van m'n gesprekken met m'n gf. Dat je 'm aan je oor kan houden is een bijkomende extra.

Die BT headsets zien er echt niet uit trouwens, monsterlijk. Ik wou er een kopen (voor m'n T39) maar je ziet er niet uit met zo'n ding.
Dan ben ik heel erg benieuwd waar jij hem vandaan gaat halen? Want er is een heel legertje GoTters op zoek naar dit telefoontjes. (Including me)
De telefoon heeft wel Bluetooth, maar geen Bluetooth headset ondersteuning.
ik heb er nu een (bijna een week, mede door deze review)
ben er zeeeer tevreden over..
draait goed. goed ontvangst (beter dan mn ericsson R380S met dutchtone)
en zo duur was ie nou ook weer niet.. heb er 139 euro voor betaald en dan geen aansluitkosten en 50 euro korting op mn eerste factuur.
ik heb een kpn 240 abo voor 35 euro p/m
maar dat heb ik ook wel nodig :P
ik moet nu alleen nog even op zoek naar en bluetooth adapter voor mn pc aangezien er geen kabel bij zat..
ik heb ook geen laptop dus kan alleen software installen op mn werk met een laptop.
is al met al een fone voor de fun.
foto's vind ik redelijke kwaliteit.
en doom draait er op. :P

en als rectie op demon 123>
ik heb m gewoon gekocht bij belcompany
dacht er eerst aan om m te kopen via gsm.nl
maar hij was bij belcompany meer dan 100 euro goekoper
(zelfde prijs, alleen 52,50 aansluitkosten minder en 50 euro korting op 1e factuur en 12,50 minder verzend kosten)
collega van mij heeft wel goede ervaringen met gsm.nl
hij had een 6310i gekocht en die werd gestolen door de bezorger van ppt (gsm.nl had hier dus nix mee te maken) maar hij kreeg binnen een paar dagen een nieuwe tel toe gestuurd en alle afhandeling van blokeren simkaart werd door gsm.nl geregeld.
vind ik best netjes.

en ik vind deze tel niet vergelijkbaar met de t68i.
een vriend van mij heeft die.
maar het scherm is veel kleiner met minder kleuren
(foto's die ik naar hem mms zien er niet uit)
de camera op de t68i is minder.
en doom draait bij hem niet :P
(vind t echt supercool om in de trein te doomen, heb nmlk geen laptop)
de enige telefoon waar hij op dit moment mee is te vergelijken is de p800 en die is nog niet te krijgen en veel duurder.
ik had NU een tel. nodig amders had ik misschie gewacht op de p800 (meer ram als elangrijkste argument)
maar al met al.
ik ben erg blij met mn aankoop en hoop dat dat de komende tijd nog zo blijft
Damn, en ik maar op de site van belcompany kijken en mezelf doodschrikken van de prijs. Blijkt dat ie in de winkel van belcompany gewoon een van de goedkoopste is. :'(

Maargoed, ik heb hem 2 weken terug besteld,( 239 euro + kpnmobile 120 1jr) en was best wel kwaad op het bedrijf waar ik hem gekocht heb, want de levertijd zou 3 dagen duren, maar ik wacht er nu al 2 weken op :(

Blijkt dat het pakketje al een week op het postkantoor ligt, en dat ik elke keer, als ze contact zochten, niet aanwezig was :P
Waar denk je dat dat beter ontvangst door komt?
De telefoon of de provider?

Mijn gok: De provider. KPN heeft gewoon het
best bereik, dutchtone is volgens mij een van de
slechtste.
om 10 pagina's in te korten..

leuk zo gsm, maar als je dit allemaal wilt .
koop dan gewoon een PDA....

in het oosten,westen overal behalve nederland,verkopen de telefoons ,welke deze mogelijkheden bezitten, allemaal aardig tot goed
alleen zijn daar in tegenstelling tot nederland de prijzen veel lager..
Dan heb je het toch niet helemaal begrepen. Er zijn minstens twee belangrijke redenen om een dergelijk apparaatje aan te schaffen in plaats van een PDA:
-Je hebt al een PDA, maar je wilt een telefoon waarmee je kunt MMSen, foto's maken en simpele PDA taken uitvoeren wanneer je je PDA niet mee hebt
-Je vindt een PDA te groot en je wilt makkelijk met een toetsenbordje tikken, ipv met een stylus werken.

Een opmerking "koop dan een PDA" is net zo dom als bij een PDA-review zeggen "koop dan een notebook".
Ik wil een PDA/telefoon combi, ik wil niet op zak lopen met 2 grote apparaten, die allebei veel kunnen wat de ander ook kan, en die eigenlijk elkaar nodig hebben om volledig te functioneren.

Ik denk dat deze foon dicht in de buurt komt van zo'n combi, maar ik denk dat de XDA er verder mee is.

Ik zit echt te wachten op de volgende generaties van die dingen, ik heb namelijk liever een PDA/telefoon die eruit ziet als een telefoon in plaats van een PDA, waarmee ik wel gewoon mijn zaakjes mee kan bijhouden, en waarmee ik een beetje gebruik kan maken van internet.
Dat kan ik me wel weer voorstellen. Maar dan heb je ook een hybride. Ik zelf geef toch de voorkeur aan twee apparaten. Ik neem alleen mijn PDA mee als ik de uitgebreide functies nodig heb. Anders heb ik voldoende aan de 7650.
Als reactie op ErectionJackson op mijn posting verderop:

Ik ben het zeker met je eens dat het een High-end toestel is voor de veeleisende gebruiker, echter is dat niet primair een zakelijke gebruiker. Uiteraard kan hij zakelijk ook prima gebruikt worden voor makelaars/schade-experts b.v., dit is echter van Nokia uit niet de focus. Die ligt op enthousiaste, dynamische en jonge mensen tussen de 20-30 jaar die overal ter wereld spontaan inspiratie opdoen en dit willen delen met hun vriendenkring.
Ik zou zeggen; kijk eens op de Nokia site en dan zien je vanzelf dat er veel meer nadruk ligt op het FUN element dan op het zakelijke.
Anoniem: 64541
17 oktober 2002 13:18
Ik heb de telefoon nu net 2 dagen B-). Hij is gewoon super alleen wel erg duur. Ik heb er 650 euro voor betaald. Maar je krijgt er ook wel iets voor terug. Een digitale camera, kleuren scherm, poly beltone. enz enz enz. Je zou je afvragen wat doet zn gast van 17 met zn ding. Gewoon voor de lol. Maar vooral vanwege zn opties hoor dat we elkaar niet verkeerd gaan begrijpen. Wat ik me nu wel afvraag is hoe stuur ik de polyfonische beltonen naar mn telefoon. Waar zijn die te krijgen. Weet iemand een site ofzo. Graag meerdere dan.
Collega van mij kwam van businesstrip terug en had m voor 200 Euro :)
Mag je me toch eens vertellen waar die em heeft gekocht ;)
Hij is momenteel in de aanbieding bij de Belcompany i.c.m. een 2 jarig hi profile abbo voor 150 euro
Waar ik wel de reviewer even op een fout wil wijzen: Dit toestel is absoluut NIET gepositioneerd als een zakelijk toestel. De positionering is FUN. Dat is bijvoorbeeld ook waarom er geen carkit zal komen. De 9210 Communicator is business, dit is voor de jup.
Overigens is de 3,6MB geheugen meer dan je denkt. Er kunnen vrij veel foto's in (40-50), dan nog een boel smsjes, spelletjes, ringtones en een uitgebreide agenda met 200 contactpersonen is geen probleem! Daar komt bij dat dit toestel niet bedoeld is om continu 100 foto's met je mee te dragen, maar juist om een foto te maken en deze door te zenden via één van de verzendtechnieken die er op zitten (b.v. Photo Service van Club Nokia), of via Email/MMS naar iemand anders.
De 7650 is gepositioneerd als zakelijk high-end toestel voor de veeleisende gebruiker. De 3650, die volgend jaar uitkomt, is voor de lagere doelgroepen. Deze is dan ook een stuk goedkoper.
Heb telefoon zelf ook en ben er zeer tevreden over.
Wel wil ik er ff aan toevoegen dat ik de bijgeleverde
software zwaar teleurstellend vindt. Ik ben van Nokia
wel beter gewend.
Zou er trouwens via een softwareupdate nog
ondersteuning komen voor een bluetooth headset of
is dit iets hardwarematigs?
De 7650 is een leuke telefoon, maar de extra functionaliteit tov de T68i valt enorm tegen. Daarbij moet ik opmerken dat ik geen behoefte heb aan een camera.
De PIM-functies van de T68i volstaan voor mij prima. Ik heb geen PDA meer nodig. Elke ochtend synchroniseer ik even met Outlook, en alle afspraken staan in de agenda van de telefoon, die ook week, maand en dagviews heeft. En invoeren gaat ook met T9.
Ik had ook wel verwacht dat het geheugen uitbreidbaar zou zijn, dit is een enorme beperking. Zelfs de meest simpele PDA heeft tegenwoordig een geheugenuitbreiding mogelijkheid.
Nokia houdt ook teveel vast aan de bejubelde menustructuur uit het verleden. Nieuwe toestellen met nieuwe mogelijkheden vragen om nieuwe menustructuren. Wat dat betreft heeft SonyEricsson hierin Nokia overtroffen.
Wachten op de P800 kan altijd nog, maar momenteel heb ik genoeg aan de T68i.
Leuke review, alleen snap ik niet waarom de T68i nog nooit is gereviewd hier :?

Kijk eens op het forum, heel gotters hebben er al 1.

We kunnen makkelijk een review samen inelkaar flansen.
Ja, vergelijk dit eens met een T68i, die heb ik ook. Stukken beter.

Nokia blijft nieuwe technieken slecht ondersteunen!!!

WAP 2.0: Voorlopig nog niet eens aangekondigd.
voor mijn T68i heb een hele XHTML MP web page gebouwd, gewoon HTML met een beetje aanpassingen, werd ook gelezen door Netscape en IE.
WAP 1.2.1 is echt veel minder.

Bluetooth: GEEN HEADSET!!!!! Ik snap Nokia echt niet, waarom hebben ze dat nog steed niet, das toch wel het minimum.

MMS: Das toch wel het ergste, de Nokia telefoon ondersteund geen SMIL in MMS, dat maakt MMS nou juist zo leuk, kijk maar eens naar de voorbeelden in een T68i, dat kan echt niet op deze 7650. Niet eens beeld en geluid gelijk.... Bezopen, dit noem ik geen MMS meer, dat is Multi Media, dit is Meerdere Media in 1 berich ofzo.... HEEL SLECHT, GEEN MMS Telefoon.

Nokia Nokia, dit kan toch veel beter....
Wie wil er MMS als je flashmovies kan draaien op een XDA of andere hybrid? Een MMS bericht kost, afhankelijk van grote, een berg SMSjes (deel bv maar 's 512KB door 160 bytes). Dan is 512KB downloaden over GPRS een stuk goedkoper.
euh......

Het MMS bericht zelf gaat echt niet over SMS..

ken je techniek voor je iets zegt.
Waarom WAP 2.0 ??
Ik kan met deze telefoon gewoon HTML browsen!
Ja, leuk.. :?

Krijg je gewone tweakers.net in je telefoon....... :?
Daar is zelf dit schermpje veel te klein voor....

Dan ken je beter een aangepaste versie krijgen. En met wap 2.0 kan het gewoon in XHTML MP en
das echt net HTML maar dan <br /> ipv <br>

veel beter....
Hier is een kleine vergelijking

Nokia 7650 preferred over T68i?

http://www.3glab.com/pressroom/pr23.html
Graag, heb jij er ook 1?, wil ik wel helpen met reviewen :P
Ik ben er eentje liggen hier en kan er de volgende dingen overzeggen.

Camera: Niet altijd even scherp.

Digi geluid: Als beltone erg zacht (terwijl het op z'n max staat) maar in de audio recorder/player is het duidelijk en hard.

Bug: The OS crashed soms waardoor je the phone moet uitzetten en weer aan. Het lijkt er op dat als je een audio file in je recorder/player heb staan en als beltone dan geeft hij een internal error.

Game: zijn leuk :-) vooral die stuiterbal

Handsfree: Erg zacht en niet goed te verstaan

Joystick: Is erg glad en moeilijk te besturen (zeker als je handen vochtig zijn door bv regen)

Voor de rest ben ik er prima over te spreken.. Leuk ding, niet te groot (en ook niet te klein).
Jouw phone crashed?? Welke softwareversie gebruik je dan?
Geen idee.. default zoals hij geleverd werd.
Hij is nu iets van een maand oud. zegt dat je iets? Is er misschien een update van het OS?
Als je in het hoofdscherm *#0000# intypt zie je de softwareversie. Misschien heb jij 3.14. Ik heb 3.16 en die is nog niet 1 keer gechrashed
Vraagje:
Krijgt dat scherm geen vette vegen door je wang,
die je er tegenaan houdt, tijdens het praten?????
heb je zo'n vette kop dan? ;)
waarom zou dat anders zijn als bij andere phones?
Maareuh... als ik dat ding nou naast mijn laptop leg met bleutooth of irda ken ik dan ook mobiel internetten net als bij mijn Nokia 6310i? Ik was hier wel nieuwsgierig naar, want ik wil eigelijk nog een XDA achtig iets hebben...

Die P800 is trouwens ook wel een leuk ding lijkt me... zou die het wachten waard zijn?
Die P800 is trouwens ook wel een leuk ding lijkt me... zou die het wachten waard zijn?
Ligt eraan wat je wil. Ik heb op dit moment een Nokia 3310 voor het bellen, en ik wil al een hele tijd een PDA hebben. Ik heb de 7650 een tijd serieus overwogen, maar heb er toch vanaf gezien om te wachten op de P800. De P800 is echt een PDA/telefoon-hybride, nog meer dan deze Nokia. Zo heeft hij een touchscreen met stylus, een nieuwere versie (7) van het Symbian operating systeem met veel meer mogelijkheden en een groter geheugen mèt uitbreidingsmogelijkheid. Verder wordt de P800 standaard geleverd met docking station, en moet je bij de Nokia zelf maar zorgen voor een Bluetooth of IRDA verbinding met je PC. Ik zelf kwam tot de conclusie dat ik geen stoere telefoon wil maar een PDA die kan bellen, en dan is de P800 de betere keus IMHO, ondanks dat deze pas in februari goed verkrijgbaar is en 150 / 200 euro duurder wordt dan deze Nokia.
maarreh de xda heeft een phone aan boord, is dat niet een beetje zonde van je nokiaatje?
zoek anders naar en pda met blauwtand, het schijnt dat je het zelfs zelf kan monteren in bepaalde pda's (gewoon aan de serieel) mja. welke tweaker wil zijn pda openfohnen?
Nou serieel een Bluetooth module er aanhangen
lijkt me jammer, serieel is te langzaam.

Sommige Ipaq, Palms enzo zijn met een uitbreidings
module (in watvoor vorm dan ook) uit te breiden.
daar hoef je hem echt niet voor open te slopen...
Ik zit eigenlijk met min of meer dezelfde vraag: is het mogelijk op een laptop te internetten via de Bluetooth link die je hebt met je mobiele GPRS telefoon? Dus: internetten in de trein over GPRS terwijl deze telefoon in je zak zit? Met een kabeltje is het wel mogelijk, maar dat is natuurlijk niet cool ;).
Antwoord... ja! Mail me maar, kan ik het je laten zien met mijn PDA icm met 6310, wat hetzelfde werkt.
Anoniem: 51493
@Ivar4 november 2002 11:29
Ja en via IrdA ook 8-)

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.1 2 3 ... 7

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee