En een hele goede belasting: simpel, niet te ontduiken, en het treft de rijksten proportioneel harder.
Nee, de
proporties zijn exact hetzelfde en inflatie treft de armsten het hardst. 2-3% per jaar van een grote berg geld is in
absolute zin groter, maar de rijksten kunnen die 2-3% missen, de armen niet. Je moet namelijk ook rekening houden met vaste lasten, die proportioneel
veel groter zijn voor de armeren. Daaronder vallen ook belastingen, denk b.v. aan afvalstoffenheffing: verwaarloosbaar voor een topmanager, misschien 10% voor een modaal inkomen, maar liefst 25% van een minimumloon.. Relatief gezien worden de armsten het hardst getroffen.
Wat je ook moet bedenken is bij wie de vruchten van die verhulde belasting terecht komen. Dat zijn met een paar tussenstappen de
commerciële banken achter de centrale banken, en uiteindelijk topsalarissen en bonussen voor bestuursleden (denk aan de 400+ miljoen Dollar bonussen van de Amerikaanse bankiers die op de valreep (met belastinggeld) gered moesten worden in 2008) en andere
belanghebbenden. De rijksten hebben de perfecte trechter, wat hun 2-3% ruimschoots compenseert, en het komt bij de rest vandaan. Vergis je ook niet wat 2-3% per jaar betekent: een verdubbeling ca. elk 30 jaar. Je salaris wordt misschien gecompenseerd, maar je spaargeld, pensioenwaarde etc. niet.
Overigens, in tegenstelling tot bitcoins hebben euro's wel een echte waarde.
Eerder andersom. Euro's hebben waarde bij fiat. Dat wil zeggen dat omdat iedereen het aanneemt dat ze waarde hebben hebben ze dat. Ze staan echter voor schuld, dat gemaakt wordt op het moment dat de centrale bank ze uit het niets tovert. Die schuld komt al dan niet via de staat in de handen terecht van commerciële banken en gaat vervolgens meerdere keren over de kop in de vorm van leningen, die weer op rekeningen bij de banken terechtkomen, opnieuw uitgeleend worden etc. Zoek op Fractional Reserve banking. De totale schuld die dit creëert kan nooit ingelost worden. Als alle schuldenaars (leners) dat zouden opeisen zou iedereen failliet gaan, mede omdat er geen werkelijke waarde tegenover staat - dekking door goud is al lang losgelaten, juist omdat je niet eindeloos geld kon drukken als er iets tegenover moest staan.
Bij Bitcoin kan er geen bank run ontstaan omdat Bitcoin geen schuld representeert en omdat het een decentrale karakter heeft, er
is geen centrale bank. Tevens kunnen Bitcoins niet willekeurig geschept worden door een instantie, ze worden geïntroduceerd door vrijwillige deelneming in het netwerk, op basis van werk naar rato (werk=proof-of-work algoritme, dat tevens dienstdoet als beveiliging van het netwerk). Als een gezonde marktgrootte wordt bereikt zal de nominale waarde t.o.v. valuta dicht overeenkomen met de grootte van de economie die Bitcoin gebruikt. Uiteindelijk levert het ontbreken van zelfdienende externe belangen een vele malen stabielere en rechtvaardigere economie op. Wat gebeurt er in de tussentijd met b.v. de Dollar? Als je de rente niet meer kan verlagen, dan druk je gewoon extra hard geld. Zoek op Quantitative Easing. Dat heeft meer inflatie en dus een snellere waardedaling tot gevolg (en op termijn daling van de koopkracht, voor de meesten van ons).
Op een rijtje, Bitcoin heeft 'intrinsieke' waarde door:
- geen willekeurig besloten inflatie
- gedecentraliseerd
- snellere transacties (geen tussenpersonen)
- lagere transactiekosten (geen tussenpersonen)
- geen frauduleuze betalingen mogelijk (niet omkeerbaar, geen negatieve saldo mogelijk)
- geen valsemunterij mogelijk
- volledig open source
En als misschien belangrijkste: het is een werkbare demonstratie van het principe, en de technologie dat als basis kan dienen voor verdere innovatie.
Het feit dat je belasting alleen in Euro kan betalen heeft geen waarde, het is een beperkende verplichting op basis van een politieke beslissing ter bescherming van het bestaande systeem. Het is oneigenlijk om dit autonome vraag te noemen. Dat zou wel het geval zijn indien mensen Euro's een goede investering zouden vinden om b.v. hun spaargeld in te beleggen, wat niet het geval kan zijn door geldontwaarding (inflatie).
Maar wie heeft er in godsnaam bitcoins nodig?
Iedereen die het bovenstaande zat is. Iedereen die niet bij de top 0,5% hoort die er voordeel van heeft. En al vind je dat allemaal onzin (of hebt er belang bij), het kan nog steeds als aanvullende alternatief zeer bruikbaar zijn voor snelle online betalingen, voor derde wereldlanden waar nu nog met een web of trust achtige arbeidsintensieve systeem op basis van intermediairs wordt gewerkt, voor het anoniem ondersteunen van b.v. dissidenten of agenten in het buitenland, danwel regulering door autoritaire overheden te omzeilen (TOR is ook door de Amerikaanse overheid bedacht, juist voor dit soort doeleinden), enz. Wikileaks neemt inmiddels ook Bitcoins in ontvangst.
Let wel: ik ben geen financieel adviseur, dit is geen financieel advies, beleggen in Bitcoins is op dit moment extreem riskant vanwege het vroege stadium waar de technologie en economie eromheen zich bevindt, door overwaardering/koersinstabiliteit door speculanten en omdat het nog niet bekend is of overheden het zullen laten floreren. Een van de hoofdontwikkelaars heeft gisteren een
voordracht gehouden op een CIA conferentie (andere aanwezigen waren o.a. de Federal Reserve, Paypal, Facebook betalingsafdeling), die staan er voor zover bekend positief tegenover. De Federal Reserve + grote banken, Paypal e.d. staan er vanzelfsprekend negatief tegenover, evenals politici op zak zoals senator Schumer, dus het wordt nog interessant.