Bitcointalk-gebruikers zijn mogelijk slachtoffer van man-in-the-middle-aanval

Het populaire forum Bitcointalk waarschuwt zijn gebruikers dat er afgelopen weekend mogelijk een man-in-the-middle-aanval is uitgevoerd waarbij inlogdata is buitgemaakt. Dit zou mogelijk zijn geweest door een geslaagde hack bij de dns-registrar waar Bitcointalk gebruik van maakt.

De man-in-the-middle-aanval zou dit weekend door een onbekende hacker zijn uitgevoerd bij de Japanse registrar Anonymous Speech. Daarbij werden de dns-gegevens van het Bitcointalk.org-domein voor een periode van circa 14 uur gewijzigd, waardoor de domeinnaam tijdelijk naar een andere server heeft verwezen. Hierdoor kan de aanvaller ongemerkt wachtwoorden en cookies afvangen bij bezoekers van het forum.

Omdat veel internetgebruikers dezelfde wachtwoorden op meerdere sites gebruiken, bestaat er het risico dat er elders gevoelige data van Bitcointalk-bezoekers wordt gestolen. De beheerders van het forum stellen dan ook dat zij zo snel mogelijk hun wachtwoord dienen te veranderen op niet alleen Bitcointalk.org maar ook op andere sites waarop gelijke wachtwoorden zijn toegepast. Bovendien wordt aangeraden om het certificaat goed te controleren omdat het tijd kost voordat de inmiddels gecorrigeerde dns-wijzigingen op alle dns-servers weer zijn bijgewerkt.

Het is niet de eerste keer dat het Bitcointalk-forum slachtoffer is geworden van hackers. In oktober plaatste een aanvaller een defacement op de voorpagina nadat hij een kwetsbaarheid had gevonden in de Simple Machines-forumsoftware.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

02-12-2013 • 17:01

70

Submitter: Stoute

Lees meer

Bitcoin-exchange Bitfloor stopt
Bitcoin-exchange Bitfloor stopt Nieuws van 18 april 2013

Reacties (70)

70
67
29
5
1
18
Wijzig sortering
Ik heb rustig alle comments gelezen hier, en ik merk dat vrijwel niemand snapt wat bitcoins nou precies zijn.

Ja het is een betaaleenheid, maar dat is maar een klein onderdeel ervan. Ja je kan er nu aan verdienen als je vroeg in stapt maar daar is het niet speciaal voor gemaakt. het Bitcoin protocol is veel en veel meer dan dat.

Bitcoins (en afgeleide zoals litecoins) gaan voor een ongekende revolutie gaan zorgen, een revolutie die groter zal zijn dan de alle voorgaande economische, sociale, monetaire en industriële veranderingen te samen. (en dat beweer ik, en vele anderen met volle overtuiging, wijzend op de feiten en de mogelijkheden van bitcoin)

Geld is al jaren niet meer gekoppeld aan iets wat waarde heeft (goud) en wordt nu praktisch gemaakt uit lucht (FED etc). Daarnaast ligt er nu vrijwel alle macht bij een kleine groep elite in de driehoek: Overheden, banken, multinationals. Geld dat wordt 'bij geprint' is eigenlijk een schuld op de toekomst welke wij (onze kinderen) terug betalen via belastingen. belastingen die dan weer zogenaamd democratisch maar toch weer niet besteed worden aan waar veel mensen zelf niet zouden voor gekozen hebben. Daarnaast innen banken hoge rentes over deze leningen maar vooral enorm hoge kosten aan, regelgeving, transactie, garanties etc etc, waardoor we in het geheel eigenlijk slaaf zijn geworden van het systeem.

Bitcoins, of in ieder geval het idee daar achter, heeft deze centrale macht niet. Niemand, geen overheid, bank, bedrijf, of willekeurig persoon dan ook, heeft de macht over deze nieuwe ontwikkelingen. En geloof me, de elite zitten met angst in de ogen deze ongrijpbare ontwikkeling te volgen. Geld geeft macht, en deze macht gaan zij stilletjes aan verliezen. Bitcoins bewaar je op je eigen computer in een zogenaamde wallet, of in een online wallet waar alleen jij bij kan, niemand kan je rekening blokkeren of zomaar je geld afpakken, of transacties blokkeren, niemand! (wel backups maken)

Om er niet teveel gerucht aan te geven hebben de USA overheid EN de USA beurswaakhond (SEC) zachtjes geuit dat het allemaal wel OK en legitiem is met die Bitcoins. Indien zij hadden besloten om het te gaan reguleren of zelfs te verbieden, dan hadden bedrijven, en daarmee de economie in de USA flinke problemen kunnen krijgen. Mensen en bedrijven willen makkelijke, snelle, goedkope manieren van betalen. De aankopen zullen dus verplaatsen naar landen waar het WEL wordt toegelaten. Als ook zullen bedrijven de USA verlaten om te verhuizen naar landen zoals China.

Door al deze ontwikkelingen en berichtgevingen schoot de Bitcoin door tot een piek van 900 USA per BTC (Bitcoin), waarna hij langzaam aan stabiliseerde rond de huidige 600 USD. Als je 2 jaar geleden Bitcoins had gekocht (1 USD/BTC) had je nu rijk kunnen zijn, en er zijn inmiddels dan ook al vele Bitcoin miljonairs geboren.

Waar zit nou de revolutie?

Bitcoins, of beter, het bitcoin protocol is (redelijk) anoniem, snel, goedkoop (qua infrastructuur). In het systeem kunnen ook overeenkomsten, eigendomsbewijzen, contracten en nog veel meer gesigned en encrypted worden opgeslagen.

Kleinere bedrijven kunnen wereldwijd handel gaan drijven tegen super lage kosten... of gewoon mensen zoals jij en ik, als je iets unieks kan, maakt of een of andere dienst verleend.

Het gaat vrijwel ALLE maar dan ook ALLE overhead in de financiële sector, overheden, aandelenbeurzen, advocaten, notarissen en nog veel meer overbodig maken en zodoende zeer veel tijd en geld vrijmaken voor de echt belangrijke zaken. Tussen personen behoren tot het verleden tijd omdat het bitcoin protocol alles regelt middels super sterke encryptie en alles signed en dus onveranderbaar als bewijs kan op slaan.

Dat alles te samen is een ontwikkeling met enorm hoge toekomstige waarde, eentje die niet meer is te stoppen. Power to the people

Must watch, een zeer uitgebreide uitleg over wat het bitcoin protocol is en welke enorme potentie het bezit voor de toekomst: https://www.youtube.com/watch?v=Cs6F91dFYCs

[Reactie gewijzigd door Trinitronic op 23 juli 2024 20:47]

Bitcoins, of in ieder geval het idee daar achter, heeft deze centrale macht niet. Niemand, geen overheid, bank, bedrijf, of willekeurig persoon dan ook, heeft de macht over deze nieuwe ontwikkeli
Je denkt alleen dat mensen dat niet willen.
Maar mensen willen juist controle en regulering op geld.
Ooit was het huidige papiergeld ook ongereguleerd en was het effectief niet meer dan een soortschuldpapier dat je kon inwisselen.
Het was echter alleen bruikbaar voor een beperkte groep mensen.
Pas toen het geld gereguleerd werd door de overheid werd het echt populair.

Bitcoins hebben eigenlijk geen enkel voordeel ten opzicht van ons huidige geld.
Het is niet stabiel omdat er geen transparante markt is
Het is niet veilig doordat iedereen zijn/haar bitcoins zelf moet beveiligen
Het is niet praktisch omdat je met Euro's veel meer mogelijkheden hebt
Het is niet nuttig omdat je er op minder plaatsen mee kan betalen dan je euro's

Nut van bitcoins zitten hem vooral speculatie en gebruik in het illegale circuit. Omdat bitcoin transacties o(op dit moment) moeilijk of niet traceerbaar zijn is het populair voor illegale aankopen, zwartgeldtransacties en smokkel. Allemaal zaken waar de maatschappij als geheel alleen maar nadelen van heeft.
Ik snap de potentie, zie echter ook wat obstakels. Hoewel dit 'middel' een aantal problemen oplost, is naar mijn mening op dit moment het grootste probleem dat het gerelateerd wordt aan de bestaande valuta. Ofwel, zoals hierboven al benoemd wordt; het werkt voor de niet-miners als een soort aandelen markt. Dat houdt ook dat de groot euro/dollar bezitters zich gaan inkopen (speculeren) op de mogelijkheid tot koersstijgingen, en dus grootbezitters blijven (ook in de potientiele situatie).

Wat ik ook nog even wil aantippen is het obstakel cultuur. Kijk hoe moeilijk het is om chartaal geld uit te bannen met gefaalde voorbeelden als de chipknip. Of dat het jaarlijks vervangen van versleten briefgeld/bankbiljetten miljoenen dan wel miljarden op zichzelf kost, maar men niet af wil van het bestaande. Neem de VS als voorbeeld, waar men nog met $1 biljetten werkt na een gefaalde poging om over te stappen op een één dollar munt (munten gaan langer mee).

Zolang de oudste tot jongste generatie niet 'connected' is (digitaal actief), zal het vertrouwen van de mensen in het bestaande blijven of het moet ze opgelegd worden (afschaffing euro). Ik verwacht dan ook dat de potentie die jij omschrijft bij de 'nog te komen' generaties liggen. Maargoed, niemand kan in de glazen bol kijken :-).
Een klein onderdeel begrijp ik niet in je verhaal, want die bitcoins zijn ook niet gebaseerd op goud en wordt gekocht met waardeloos papier. En stel dat we nu een volwassen bitcoin markt hebben en europa en de us zetten de printer aan. Hoe wordt de wisselkoers tussen usd/btc of euro/btc dan bepaald? De banken zijn dan nog steeds in staat cheap bitcoins kopen, want er zit geen corrigerende werking in btc valuta! Dan vraag en aanbod. Voor de hardwerkende uitgebuite samenleving (uitbetaald in "keiharde" valuta) blijft dit dus een probleem.
Volgens mij sluipt het inflatievirus ook zo het btcsysteem binnen .... helaas.
Even goed om te vermelden:

"If you used your password to login between 06:00 Dec 1 UTC and 20:00 Dec 2 UTC, then your password may have been captured in a man-in-the-middle attack, and you should change your password here and wherever else you used it. If you were only logged in via the "remember me" feature, then you're OK."

[Reactie gewijzigd door nanoChip op 23 juli 2024 20:47]

Dankje, dit was precies de informatie waar ik naar opzoek was in het artikel. Uit voorzorg ga ik alsnog mijn wachtwoorden aanpassen. Better safe than sorry.
Wat wel een probleem is doordat het zo hard groeit iedereen op zijn bitcoins blijft zitten, je bent wel gek om ze uit te geven.
Zou het niet kunnen zijn dat dit de groei van betaalmogelijkheden weer remt, want niemand wil ermee betalen, behalve als het niet anders kan.
Dat is een beetje mijn probleem met bitcoin als valuta. Iedereen zegt dat bitcoin een echte valuta is, maar niemand ziet het volgens mij zo. Ik zie overal mensen zeggen hoeveel euro's of dollars ze hebben verdiend ermee, dus het is meer een grondstof die nergens heen gaat.

Ik heb ook het idee dat het gewoon een bubbel is, en dat men een gegeven moment in ziet dat ze iets hebben waar iemand ooit van besloten heeft dat het waarde heeft. Het is meer lucht dan enige andere valuta, want het bestaat ook alleen als een paar enen en nullen. Wil je het kunnen vasthouden, dan moet je er een andere valuta van maken. Wil je er je vakantie mee betalen, dan moet je er ook eem andere valuta van maken. Betaald je baas er je vakantie geld mee uit, dan moet je (als het een stabiele valuta was) er verlies op draaien als je er mee op vakantie wilt, want je moet er een andere valuta mee kopen.

Het klinkt allemaal heel leuk, maar het lijkt enorm op de internet bubbel. Iedereen springt er blind op in zonder te weten wat ze doen. En met de gigantische wisselkoers lijkt de piek in zicht.
De enige reden dat men het naar lokale valuta omzet is omdat het (nog) niet overal kan worden gebruikt als betaalmiddel.
Het is net zoveel "lucht" als andere valuta, die laatste heeft echter een oneerlijk voordeel dat de risico's daarvan op de belastingbetaler worden afgewenteld en dat je bij bitcoins het risico zelf draagt.
Op dit moment is het vooral een belegginsobject, beetje vergelijkbaar met een aandeel.
Het is meer een grondstof dan een valuta naar mijn mening...
Het wordt gedolven, net als goud. Het klinkt enorm leip om het daarmee te vergelijken, maar het is wel zo. Het heeft zelfs kort per coin de goudprijs overstegen. :') Bizar eigenlijk.
Ik zie overal mensen zeggen hoeveel euro's of dollars ze hebben verdiend ermee
mee eens, maar met de overgang van gulden naar euro drukte veel mensen producten ook nog steeds in guldens uit. Misschien inherent aan een nieuw betaalmiddel?

De wereld is toe aan een eenvoudig en snel betaalmiddel zonder tussenkomst van derde.
ik zie in dat verband wel overeenkomst van omschakeling van brief -> email en van vast -> mobiel. van krantennieuws ->internet -> twitter.

Of het de bitcoin wordt zal de toekomst uitwijzen, er zijn heel veel factoren (waaronder gevestigde orde, overheid en publieke opinie) die hier nog invloed op zullen hebben
Het is nu inderdaad technisch nog wat te ingewikkeld voor "Jan met de pet", maar dat komt omdat het nog in de kinderschoenen staat. Het is begonnen als een productdoor en voor internet "nerds" en die hebben geen moeite om het op deze manier te gebruiken. Maar als bitcoin door het grote publiek omarmd wil worden moet er flink aan gebruiksvriendelijkheid worden gewerkt. Het moet begrijpelijker en eenvoudiger. Kijk bijvoorbeeld naar de hardware bitcoinwallet, Trezor. Zo klein als een usb-stick en je kan er mee betalen op plekken waar men bitcoins accepteert. Als het net zo eenvoudig wordt als pinnen dan kan de populariteit best omhoog schieten.

En in plaats van mensen het zelf te laten beheren laat je het door banken doen. Dan staan er op je bankrekening geen euro's maar bitcoins. Banken zouden naast de gewone pinautomaat een bitcoin oplaadpunt kunnen maken waar mensen hun Trezor kunnen opladen met een klein bedrag. Een andere optie is dat winkels een pinautomaat hebben die mensen vanaf hun bitcoin bankrekening laat betalen (precies hetzelfde als nu de euro rekening). Het risico is volgens mij niet groter dan met euro's: iemand kan je pincode afkijken of een bank hacken.

[Reactie gewijzigd door Bonez0r op 23 juli 2024 20:47]

Tja, of je verwacht dat hij elk moment weer in elkaar kan donderen. Was ook gebeurd toen hij de eerste keer naar 200$ steeg.
Wij hebben altijd meteen uitbetaald naar euro.
Je kunt natuurlijk ook valuta wisselen met litecoins en in de problemen komen wanneer de koers gaat dalen en het einde in zicht is.
In de criminele sector zullen de betalingen wel gedaan worden en uitgekeerd om mogelijk geld wit te wassen
Voor die mensen die spijt hebben dat ze niet eerder zijn ingestapt.

Het is wel leuk dat een bitcoin veel "waard" is, maar vertel mij eens hie jij, als je zogenaamd een paar miljoen aan waarde bitcoins hebt, hoe je die wilt verzilveren ??
BitStamp. vragen enkel fees wanneer je boven bepaalde bedragen komt, naast de relatief lange verwerkingstijd.

Ook MtGox heeft voldoende rekening gehouden;
https://www.facebook.com/MtGox/posts/445261372224942
Heb al een verhaal gehoord van iemand die 300,000 USD in de komende 6 maanden automatisch per maand 50,000 ontvangt, conform hun maandelijkse maximum.

BTC-E staat je in theorie toe limietloos Wire-Transfers te maken, met het enige risico dat jouw eigen bank een overboeking van ruim een miljoen misschien wel wat apart vindt en misschien de transfer blokkeert. In dat aspect is het trouwens altijd verstandig om grote bedragen te spreiden in betalingen, scheelt een heleboel mogelijk gedoe.

Ik zou het echter ook belangrijk vinden als we de realiteit willen nagaan of iemand met een miljoen aan waarde BTC dit wil incasseren, kijken naar de realiteit dat die situatie kan bestaan.
Simpelweg; de investeerder waar we het dan hier over hebben zal waarschijnlijk veel eerder hebben gecashed als hij heeft opgelet. en als hij wel heeft zitten slapen, maak het je ook niet uit of je het via één of meer transacties moet doen en doe je hopelijk graag de moeite, anders verdien je het ook wel om de koers onderuit zien te gaan.
50.000 is de limiet hier waarmee je te maken krijgt als privé persoon. Je kan geen cent extra overmaken in één transactie. Maar boven de 10.000 laat al alarms afgaan.
Ik ga ervan uit dat het alarm ook afgaat bij ontvangsten, dus het hier krijgen van het geld is best lastig. De belastingdienst gaat zeker vragen stellen, en wellicht de politie ook.
Anoniem: 24417 @soepkip2 december 2013 17:58
Gewoon heeeeel veel eten bestellen op thuisbezorgd.nl - die accepteren bitcoins :Y)
Gewoon heeeeel veel eten bestellen op thuisbezorgd.nl - die accepteren bitcoins :Y)
Ja, en dat is een heel slimme beslissing ( van thuisbezorgd )
Een paar weken geleden was een pizza 0.005btc en nu 0.01 ( voorbeeld )
Die mensen hebben goed verdiend aan hun tussenservice.

( ik vermoed dat ze niet elke BTC 1op1 hebben omgewisseld )
( ik vermoed dat ze niet elke BTC 1op1 hebben omgewisseld )
waarschijnlijk wel, ze maken hoogstwaarschijnlijk gebruik van een service zoals bitpay
die services zetten het automatisch om naar euro/dollar/yen/whatever en sturen dat vervolgens door naar thuisbezorgd
natuurlijk vragen ze daar een kleine fee voor, maar het zorgt ervoor dat iedereen gemakkelijk BTC kan accepteren zonder het risico dat bitcoins ineens crashen en je dus de helft van je omzet kwijt bent
natuurlijk loop je dan ook niet het "risico" dat je ineens 2x zoveel omzet hebt, maar dit soort bedrijven zijn niet getraind om te speculeren. ze hebben liever dezelfde winst die ze altijd hebben dan een gokspel spelen (want dat doe je dan)
Nee kan niet! Je bent je geld kwijt! (ps hier stond een serieus antwoord)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 23 juli 2024 20:47]

Soekip heeft het hier over inwisselen van bitcoins ter waarde van 'miljoenen'. Wellicht iets overdreven, maar alleen al 1 miljoen verzilveren wordt al lastig aangezien de website die jij aangeeft tot een max van 150.000 euro gaat. Je moet dus in dit geval x websites gebruiken om het volledige bedrag te krijgen. Niet heel erg praktisch te noemen.
Toch is dat geen slechte vraag.
Er is geen officieel gereguleerde plek waar je bitcoins kwijt kan.
De exchanges die je noemt zijn sites die je maar moet vertrouwen als verkoper van de bitcoins.
Het is best mogelijk via spam of phishing om onervaren bitcoinbezitters te misleiden naar een frauduleuze exchange te komen en daar hun geld afhandig te maken.
Ook kan je computer van mensen infecteren met malware om hen vrijwel onzichtbaar te redirecten naar een frauduleuze exchange die zich voordoet als een legitieme exchange.

Die risico's zijn heel reeel en worden steeds groter naar mate er meer geld omgaat in virtuele munten.
"Omdat veel internetgebruikers dezelfde wachtwoorden op meerdere sites gebruiken, bestaat er het risico dat er elders gevoelige data van Bitcointalk-bezoekers wordt gestolen. De beheerders van het forum stellen dan ook dat zij zo snel mogelijk hun wachtwoord dienen te veranderen op niet alleen Bitcointalk.org maar ook op andere sites waarop gelijke wachtwoorden zijn toegepast"

Hetzelfde password op verschillende sites is toch zo 1995... :) .

En... waar geld is zitten de hackers... :)

[Reactie gewijzigd door Tuxzinator op 23 juli 2024 20:47]

En... waar geld is zitten de hackers... :)
Ik dacht dat ze overal zaten ;)
Anoniem: 382732 2 december 2013 18:20
Wie zou zijn salaris graag in bitcoins ontvangen?
Graag, maar dan wel ipv 1000 euro 1000 bitcoins of bedoelde je het niet zo? :)
Anoniem: 382732 @Thalent3 december 2013 14:13
Nee, ik bedoel meer van hoeveel vertrouwen je er in hebt. Als je salaris x bitcoins is, heb je immers geen idee hoeveel je uiteindelijk daar mee kunt doen gezien de huidige fluctuaties.
Dit nieuws moet niet over bitcoins gaan, maar gaat over dat dit soort hacks blijven gebeuren. Waarom kan een registrar zo makkelijk gehackt worden? Waarom gebruiken we geen DNSSEC en iets om certificaten in de gaten te houden? Dit kan elke site overkomen: een bank, de overheid, social networking, etc.

Elke sukkel kan blijkbaar zomaar een nep-server opzetten zonder dat iemand het in de gaten heeft. Dit soort hacks zijn technisch relatief makkelijk te voorkomen.
Anoniem: 377258 3 december 2013 10:24
er zijn nu de laatste drie maanden wel veel bitcoin exchanges zogenaamd bestolen/gehackt,. veelal door de beheerder zelf, vooral toen de chinezen zich op het bitcoin gebeuren begonnen te storten en de koers omhoog schoot had ik al zoiets van, het grote pump en dump spel gaat nu beginnen, je zou wel een idioot zijn om nu onderaan de pyramide te beginnen want er komt een lawine van rotsblokken aan en nee dat valt niet meer tegen te houden met halleluja praat van tieners en twintigers met 50 bitcoins in hun wallet, de grote jongens gaan uitstappen en het was fijn bedankt tot ziens.

Daarentegen ben ik helemaal niet tegen een digitale anonieme munt, maar dan wel een die niet als speculatieve zwarte tulpenbol werkt, maar juist anti-speculatief is, bijv. gebaseerd op de gemiddelde dagkoers van de dollar/euro/roebel/yen/remnimbi samengenomen, heu maar veel mensen willen toch liever een ritje in een hete luchtballon wagen dan een werkelijk bruikbare anonieme democratische munt en ondertussen maar klagen over graaiende bankiers terwijl de eigen hebzucht uit de mondhoeken kwijlt...
Anoniem: 551268 2 december 2013 17:15
Heb ook spijt
Anoniem: 558882 2 december 2013 17:33
Hier ook spijt.. maar aan de andere kant: vergelijk het met de situatie nu. Het kan 2 kanten opgaan, of het faalt, of het blijft maar doorstijgen. Dat kon 3 jaar geleden ook allebei gebeuren dus je moet wel erg van risico's houden om er even flink wat geld in te steken. Wel grappig om te bedenken hoe rijk je had kunnen zijn door vanaf het begin al een miner te laten draaien op je pc.
Je zou kunnen overwegen om eens naar de Altcoins te kijken, er zijn er een aantal die enorm laag staan op het moment. Het kan zijn dat binnenkort alles in elkaar stort, maar aan de andere kant een investering van 100 euro of zo hoef je meestal niet wakker van te liggen en biedt mogelijk ook een interessant rendement. Hier een mooi overzicht : http://coinmarketcap.com/

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.