Google en Ilse evenvaak gebruikt

Google logoNU.nl meldt dat de zoekmachines Google en Ilse tegen elkaar strijden om de titel meest gebruikte zoekmachine. Uit cijfers van het marketingsbureau Checkit blijkt dat beide zoekmachines over het laatste kwartaal van 2001 een evengroot marktaandeel hebben.

Ilse is al lange tijd de meest gebruikte zoekmachine in Nederland. Google heeft echter haar marktaandeel in het laatste kwartaal van 2001 zien verdubbelen waardoor beide zoekmachines nu samen op de eerste plaats staan. Altavista staat met 9% op de derde plaats.

Door Joran Kok

Nieuwsposter

16-01-2002 • 18:17

40

Bron: NU.nl

Reacties (40)

40
39
35
7
1
0
Wijzig sortering
Het marketingburo Checkit is een bedrijf dat aan Search Engine Positioning doet. Zij meten het gebruik van de diverse zoekmachines af aan het aantal bezoekers dat van elke zoekmachine af komt op hun sites.

Dus, als Checkit in zoekmachine A meer top 10 resultaten haalt dan in zoekmachine B dan kan het dus zijn dat er meer mensen gebruik lijken te maken van zoekmachine A terwijl het aantal eigenlijk gelijk is.

Dus wat kunnen we dus eigenlijk uit deze cijfers concluderen?

- Dankzij het nieuwe beleid van Ilse om Startpaginadochters te gebruiken voor de bovenste resultaten hebben SEP bedrijven minder eenvoudig hogere scores in Ilse. Dus slinkt het marktaandeel van Ilse als op deze manier gemeten wordt, aangezien er dus minder bezoekers binnen komen via de paginas's van Checkit.

- Checkit heeft langzamerhand door hoe een site in Google goed scoort, of de sites zijn langzaam 'gerijpt' (als een site langer in een zoekmachine als Google staat en steeds opnieuw geindexeerd wordt stijgt deze vanzelf doordat er meer inkomende links naar toe gaan over het algemeen).

Ik denk dat al veel langer een groot deel van de mensen Google gebruikten, maar was het voor Checkit moeilijker om daar goede scores te halen, dus waren de verhoudingen Ilse vs. Echte Zoekmachines al die tijd scheef in de 'onderzoeks'resultaten van Checkit.

Nu nog steeds is het makkelijker om in Ilse te scoren dan in Google, dus kunnen we eigenlijk wel concluderen dat Ilse al een hele tijd niet meer de grootste zoekmachine is.

En ik ben er erg blij om dat dat nu eens aan het licht komt, weliswaar via een omweg.
BikkelZ, als je de oudere berichten van Checkit leest dan zie je dat die cijfers helemaal niet van de resultaten van Checkit afhankelijk zijn.

http://nu.nl/document?n=24838
http://www.webwereld.nl/nieuws/7767.phtml

BikkelZ, lees dat webwereld artikel eens goed, dan weet je dat alle replys van jou grote onzin zijn.

Werk je voor Ilse soms? Wat een lappen tekst/onzin schrijf je trouwens. Je kletst ook uit je nek over die cijfers in Google. Google is ideaal om iets te zoeken met een typenummer. Type maar eens in "test dcr-pc3e" in beide zoekengines. (zie ook pagina 9 ct, jan 2001).

Als je daar toch werkt, Ilse doet het niet eens zonder JavaScript :r doe daar eens wat aan.
Nedstat levert tellers aan die Checkit gebruikt, dus die koppeling is logisch en doet verder niet ter zake.

Het Internet Databureau belt daadwerkelijk mensen op. Maar op de site van het Internet Databureau zie ik geen persbericht staan, en de gegevens die op de site staan gaan puur over Nederlandse zoekmachines en portals. Bovendien worden zij niet in het huidige bericht vermeld.

En de resultaten in Ilse zijn naar mijn gevoel stukken beter geworden, dus het is vreemd dat er dan juist steeds minder mensen Ilse gaan gebruiken, toch?

Er staan (bijna) geen dubbele pagina's meer in de resultaten, de meeste sites gaan ook inderdaad over het onderwerp waar je op zocht, het lijkt mij dat Ilse dus een stuk beter is geworden.

Volgens Checkit moet Ilse dus in 3 maanden tijd bijna 10% marktaandeel verloren zijn, terwijl de zoekresultaten verbeterd zijn, en terwijl heel Nederland al jaren lijkt te roepen dat ze Google gebruiken, zullen juist nu al die mensen overgestapt zijn?
Denk alleen al aan het rapport van Gladior, die vlak na de switch van Ilse naar Startpaginadochter resultaten met een rapport kwamen waar Ilse slechts een marginale rol speelde.

Na commentaar op de nieuwssite www.www.voelspriet.nl waarin soortgelijke dingen werden gezegd als die ik nu ook hier heb gezegd aangaande de relatie tussen behaalde rankings in zoekmachines en marktaandeel werd het bericht snel verwijderd en heb ik er nooit meer iets van die jongens gehoord.

(sorry damn cookies :()
Ik werk gelukkig niet voor Ilse. Werk jij voor Checkit toevallig? Misschien dat je wat opheldering wilt verstrekken over de gehanteerde methode?
Checkit bepaalt de marktaandelen van de zoekmachines op basis van de bezoekersinformatie die NedStat bijhoudt. Een marktaandeel van 45 procent voor Ilse betekent dus dat 45 procent van de bezoekers die via een zoekopdracht op een pagina met een NedStat-teller komt, bij Ilse vandaan komt.
Daar staat dus letterlijk in dat er gemeten wordt wat er aan kliks binnenkomt. Dat hangt dus af met de vindbaarheid van de sites of niet??

En kijk voor de grap eens naar de reacties onder het Webwereld artikel wat ik volgens jou zo goed moet lezen:
Als ik in mijn eigen statistieken kijk, brengt Google bijna 2x zoveel bezoekers binnen als Ilse. Dus die 7 % voor Google valt mij een beetje tegen en eerlijk gezegd vraag ik mij af of het klopt. Misschien valt het te verklaren uit het feit dat veel van de sites die Nedstat tellertjes gebruiken, niet bij Google zijn aangemeld (of slecht vindbaar zijn via Google)
Wat even niet helemaal uit de verf komt in mijn verhaal, is dat deze resultaten dus met een korreltje zout genomen moeten worden, aangezien ze dus voor een groot deel ook afhankelijk zijn van de resultaten die Checkit behaalt in de zoekmachines.

Zo schat ik in dat Vindex een nog veel lager marktaandeel heeft, doordat Vindex verreweg het makkelijkst te beinvloeden is.

Wat ik erg vreemd vind is het lage 'marktaandeel' van Altavista en Inktomi, als een site van ons goed scoort in Altavista komt daar echt ontzettend veel traffic vandaan, en een goede ranking in MSN (Inktomi) geeft naar mijn mening ook meer traffic dan
Vinden.nl, hoewel dat niet een zoekmachine is die wij targetten.

Ik heb zo mijn eigen ideeen over het feit dat Altavista hier zo laag uit komt, maar die houd ik voor me voor ik de kip met de gouden eieren weggeef.

De resultaten uit Altavista zijn meestal net zo goed als die van Google, alleen vind ik Altavista sterker in hele gerichte search opdrachten (dankzij de +, - en "" opties), en Google beter in het bovenaan zetten van sites waar bepaalde woorden in zitten.

(Sorry dat ik het niet in een edit doet, maar aangezien de cookie weer eens niet gepakt wordt in Opera doe ik het maar zo)
Anoniem: 21461 @BikkelZ16 januari 2002 20:38
Hoho!

Je kan dat dus wel doen.

Google pakt -'etjes en +'jes ook (+ jes zet 'ie er automatisch tussen!), en "dit is een stukkie text" zoekt ie ook letterlijk.

Prima dus!
Nee dat doet hij dus niet. Als je via Altavista op "keyword keyword" zoekt dan staat die tekst letterlijk in de pagina.

Google heeft wel die woorden in de pagina, maar die hoeven niet perse in die volgorde te staan.

Meestal lijkt het wel te kloppen aangezien Google wel qua rankings (er is een ingewikkelde sleutel waarmee Google rankings bepaalt) de voorkeur geeft aan pages met die woorden in die volgorde, maar het hoeft niet perse zo te zijn.

Dit is vooral als er een cijfer in voorkomt erg vervelend, aangezien er op de meeste pagina's wel cijfers voorkomen voor bijvoorbeeld de datum.
google is niet alleen sneller dan ilse, maar de resultaten zijn over het algemeen ook veel preciezer.. google zoekt standaard met AND. Ilse zoekt standaard met OR. Bij ilse krijg je dus misschien wel meer resultaten maar daar zit veel bij wat niet relevant is.
Nog erger is dat ze waarschijnlijk liever een conjunctie (ANDs) hadden genomen van de woorden, maar de praktijk heeft uitgewezen dat er dan te weinig resultaten komen.
google is veel sneller dan ilse. na een druk op m'n search knop van m'n t-bord sta ik in 2sec voor een zoekregel.
ilse doet daar zo'n 7-10sec over.
en google heeft gewoon geen 1 banner! zo zie ik het dus graag :)
volgens mij is google ook nog eens tekstbrowser vriendelijk...
Google is zelfs vriendelijk voor blinden, dat kan je van Ilse niet echt zeggen.
Zelf gebruik ik ook altijd Google.
Ten eerste vanwege de goede zoekresultaten en ten tweede vanwege de snelheid en het is nog banner vrij ook.
De resultaten van Ilse zijn wanneer ie nix zinnigs kan vinden pure spam laat NL maar lekker ILse gebruiken, dan doe ik het wel met een snelle en 'eerlijke' Google ;)
Hmm waar ios Yahoo gebleven??

toont wel aan dat Popup's killing zijn voor een website :D

Vind een groot nadeel dat je bij Google niet op een gehele string kan zoeken zoals met de meeste anderen
bijv.

"Ik wil zoeken"

dat hij dan alleen komt met sites waar die woorden ook echt in die volgorde staan
Hmm waar ios Yahoo gebleven??
Het staat niet duidelijk vermeld, maar dit artikel gaat over Nederlandse (lees: .nl) zoekmachines en daar hoort Yahoo immers niet bij (www.yahoo.nl bestaat niet).
kan wel :)

\"de hele zin\"

dat werkt :)
En je hoeft die slashes er niet eens bij te doen!

- edit -
.... hmm... overbodig??
De persoon hierboven deed 't fout, zou ik 't dan mogen verbeteren?
Als je op woorden wilt zoeken, die precies in een bepaalde volgorde voorkomen, moet je de Advanced Search gebruiken.
Bij lange zinnen, bijvoorbeeld een zinssnede uit een liedje, is de gewone search meestal ook voldoende.
Yahoo! wordt ten eerste niet meegenomen omdat het geen Nederlandse 'zoekmachine' heeft en ten tweede, Yahoo! is een DIRECTORY.

Daarentegen maken ze voor alles wat niet in de directory structuur te vinden is gebruik van Google...

Ooit afgevraagd waarom Inktomi ooit eens zo groot was en niemand ze nu nog amper kent, en waarom Google sinds 1.5-2 jaar opeens zo groot is?

Ja natuurlijk kun je beredeneren dat Google groot geworden is door zijn eenvoud, maar geloof me, je hebt een kruiwagen nodig, en die kruiwagen heette voor Google, Yahoo!

Yahoo! heeft volgens diverse bronnen; Jupiter MMX, Nielsen-Netratings, ABC Interactive een bereik dat vergelijkbaar is met CNN, Disney en nog zo'n partij bijmekaar...

PS: zoek eens 'bitterbal' op op Yahoo.com
http://google.yahoo.com/bin/query?p=bitterbal&hc=0&hs=0

:P
Ik vind Google gewoon simpeler dan ILSE (ivm reclame en banners etc) en daarom goed!
de search results verschillen niet zo, imo
Het enige grote verschil is dat Ilse pagina's van Startpagina.nl voorrang geeft. Dus als je met je vraag tercht kunt op een dochter van Startpagina dan komt die bovenaan te staan in je result.
Google heeft een IE plugin , de Google toolbar die buitengewoon handig is, met veel configureerbare opties. Uitermate praktisch tooltje :)
Die heel je doen en laten op internet volgt en dit doorgeeft aan Google of een of andere instantie...

Dit is geen troll, dat wordt echt gedaan door de toolbar...
Zodat ze bij je zoekopdrachten netjes links kunnen geven die aanpassen bij jouw interesse's, perfect toch :+
Duh, dat kan je uitschakelen hé, Google doet dit alleen mits jouw goedkeuring. Ik vind het best handig eigenlijk.
goh en wat vind ik nou weer op ilse:

http://fun.ilse.nl/?page=navigator

als er 1 schaap over de dam is ....
Anoniem: 38340 17 januari 2002 11:18
Zo'n titel zegt natuurlijk niets over de kwaliteit.
De Telegraaf is ook Nederlands meest gelezen krant...
Toch zijn de mensen die die krant lezen erg tevreden en maken ze bewust die keuze!

Trouwens, uit het oogpunt van 'de telegraaf ' bekeken, gaan de zaken lekker toch?
Dat ze die keuze maken zegt absoluut NIETS over de kwaliteit, KingRobin...
Maar ik begrijp dat jij de Telegraaf leest? :+

Het feit dat ze tevreden zijn, is misschien juist nog wel enger... Ze zouden misschien nog makkelijker geloven wat er in staat...
resultaten Google verschillen niet van die van Ilse? d8 ut welll !!! Google for life :Y)
Inderdaad, de zoekresultaten van Ilse zijn in de meeste gevallen zwaar belabberd...
Misschien mag er ook even bij vermeld worden dat het gaat om de meest gebruikte zoekmachine van Nederland

Dat relativeert de zaak al behoorlijk dacht ik zo.
AMSTERDAM - Zoekmachines ilse en Google zijn verwikkeld in een nek aan nek race om de titel 'meest gebruikte zoekmachine van Nederland'.
Eerste stuk tekst van het artikel op nu.nl.
En Google zoekt ook standaard IN(!) M$-Office documenten. Op deze manier waren deze week enkele CV's online omdat via Google in .doc gezocht kan worden.

Kortom, top-engine!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.