De regelmatige bezoeker van Tweakers.net zal zich ongetwijfeld het herhaaldelijk voorkomen van de term 'Dutch Power Cows' zijn opgevallen. Hoe denkt deze op het eerste gezicht onschuldige hardwaresite in hemelsnaam de link met koeien te rechtvaardigen!? Kee, laat mij duidelijkheid scheppen!
"Dutch Power Cows" (DPC) is Tweakers.nets bloedeigen distributed-computingteam. Simpel gezegd komt het erop neer dat wij met duizenden (vooral Nederlandstalige) internetgebruikers de kracht van onze computers bundelen en aan grote projecten meedoen die processorkracht nodig hebben. Zo kunnen wij gezamenlijk niet alleen werken aan een betere wereld, maar ook nog in de heilige statistieken (of in het kort: stats) andere teams verslaan. Distributed computing?? Leg uit!
Vroeger konden grote, ingewikkelde berekeningen alleen met enorm krachtige (en dure) supercomputers binnen acceptabele tijd worden opgelost. Tegenwoordig kan men ook via netwerken meerdere computers aan een berekening laten werken, wat de rekentijd naar beneden kan brengen bij een relatief lage kostprijs. Met de ontwikkeling van het internet wordt het interessanter: het is nu mogelijk om computers over de hele wereld met elkaar te laten communiceren. Dit maakt het ook mogelijk om al deze computers op verschillende locaties in de wereld samen één berekening uit te laten voeren, dit heet: 'Distributed computing', vaak afgekort tot 'DC'. Projecten waar DPC aan meedoet zijn gebaseerd op dit principe. Waarom zou ik hier, in de naam der vrede, aan mee willen doen?!
Er zijn twee redenen waarom je mee zou willen doen: idealisme en teamplay. Sommige projecten hebben idealistische doelstellingen, want ook wetenschappers hebben de mogelijkheden van distributed computing ontdekt. Zo wordt er buiten fundamenteel wiskundig onderzoek met een DC-project bijvoorbeeld ook onderzoek naar kanker, tuberculose, eiwitten en nog veel meer nuttige zaken gedaan, om uiteindelijk de ontwikkeling van een medicijn te ondersteunen. Alle projecten houden statistieken bij met daarop gebaseerde ranglijsten. Als team zijn we druk bezig om de top van de verschillende ranglijsten te bereiken en om onze bijdrage te leveren. Verder zijn er teams van sites als Ars Technica en Anandtech, maar ook uit landen als Japan en Rusland. Zij zorgen voor een gezonde competitie. Wij willen de beste zijn en daarom hebben wij jouw hulp nodig!
Hoe werkt 't?
Je installeert een client (programma) op je pc. Deze gebruikt al jouw ongebruikte (idle) CPU cycles om mee te helpen met rekenen. Idle time is het verschil tussen de 100% die je processor bezig kan zijn en het daadwerkelijke verbruik op elk moment. Als jij je huiswerk zit te typen in Word is je processor misschien 8% in gebruik, die overige 92% idle time wordt dan gebruikt door de client om zijn berekeningen te maken. Je merkt hier dus absoluut niets van. Maar waar komt dan die koe vandaan?
DPC is gestart met het RC5-project van Distributed.net. Het logo van dit project ( ) zie je als je de client minimaliseert ook in je systray. Omdat de koe zo populair was als logo werd dit het algemene logo voor alle projecten van Distributed.net, en wordt het door ons gebruikt als algemene aanduiding van de client bij de verschillende projecten waar we aan mee doen.
Ja maar, wat stelt DPC nou voor eigenlijk?
Nou dat is simpel duidelijk te maken met een stukje geschiedenis.
Dutch Power Cows is op 12 oktober 1998 opgericht als team bij ons moederproject RC5-64. Om als kleine speler wat indruk te maken wordt er geregeld gespaard voor een MegaFlush (MF). Deze acties leveren al snel de nodige bekendheid op en DPC is er nog altijd berucht om. Dankzij vele enthousiaste tweakers groeit het team als kool en op 17 januari 2001 lukt dan ook wat niemand voor mogelijk had gehouden; DPC bereikt de eerste plaats wereldwijd. Deze positie wordt eenvoudig vastgehouden tot de sleutel in juli 2002 wordt gevonden. Het team telt dan al ruim 6000 leden.
In de tussentijd slaat DPC zijn vleugels uit naar andere projecten, want waarom genoegen nemen met één eerste plaats? De leden blijken ook fanatiek naar medicijnen, aliens of wiskundige oplossingen te kunnen zoeken en het aantal #1's is inmiddels niet meer op één hand te tellen.
In augustus 2003 begint DPC met een nieuw fenomeen: de Stampede. Honderden leden storten zich tijdelijk op één project om DPC eens flink omhoog te stuwen. Het blijkt een succesformule want bij elke editie stijgt DPC flink om de concurrentie diep onder de indruk achter te laten. Waar kan ik meer informatie vinden over DPC?
Op verschillende plekken op het net is er informatie te vinden over DPC.
Het thuishonk van DPC bevindt zich op http://www.dutchpowercows.org. Deze site wordt regelmatig gevuld met nieuws, columns, handleidingen en FAQ's en is dus zeker een bezoek waard. Het forum van DPC bevindt zich op het Tweakers.net forum waarmee nogmaals de bijzondere band met Tweakers.net wordt onderstreept.
Alle linkjes waar je meer over DPC kunt vinden even op een rij:
Naast deze weblinkjes kun je een groot aantal DPC-users op IRC vinden, server: irc.sorcery.net, kanaal: #dpc. Hier zullen altijd mensen zijn die een vraag die je nog mocht hebben kunnen beantwoorden, natuurlijk kun je ook gewoon voor de gezelligheid langskomen.
Ik wil meedoen! Aan welke projecten doet DPC op dit moment mee?
Welkom!
Je weet nu wat DPC inhoudt. De lijst met projecten waar DPC aan meedoet is lang en er is zeker een project waar je een waardevolle bijdrage aan kunt leveren. Elk project heeft zijn eigen doelstelling, statistieken en andere unieke eigenschappen. Wel geldt dat ze allemaal non-profit zijn. Het is natuurlijk leuk om aan een project mee te doen waar jij zelf het meest achter staat. Om het overzichtelijk te maken hebben we de projecten onderverdeeld in drie categorieën: "Medisch, Wiskundig en Algemene wetenschap". Welk project je ook kiest, je bent bij DPC van harte welkom.
Op de volgende pagina staat een overzicht met projecten waar DPC momenteel aan meedoet.