De eerste zeearenden die drones voor de Nederlandse politie uit de lucht kunnen halen, zijn klaar om ingezet te worden. De politie experimenteert met meerdere manieren om de onbemande luchtvaartuigen uit te schakelen.
De politie huurt de Amerikaanse zeearenden in van een bedrijf, maar heeft ook zelf kleine roofvogels gekocht die een training van een jaar krijgen. Het project kost enkele tonnen, schrijft de NOS. Begeleiders moeten er onder andere voor waken dat de dieren niet gewond raken tijdens hun werk. "Bij professionele drones van drie kilo of meer kunnen de motor en propellers snijwonden veroorzaken in de poten en klauwen van de vogels", zegt politiewoordvoerder Dennis Janus. Onderzoek van TNO heeft dit uitgewezen.
De politie laat onderzoeken hoe de klauwen van de dieren beschermd kunnen worden. Omgekeerd kunnen de drones beschadigd raken na een onderschepping door de vogels; dit zou bij testen inmiddels tien keer gebeurd zijn. De zeearenden gaan ingezet worden bij evenementen, waar ze paraat moeten staan om drones, in de praktijk waarschijnlijk meestal quadcopters, te onderscheppen. Daarnaast werkt de politie aan andere methodes, zoals drones met een schietnet en systemen die op basis van uhf-golven werken om het functioneren van drones te frustreren.